K-report
 

Archiv do 25.července 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » 680 - pendolina » Staré archivy » Archiv do 25.července 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 8-2003
Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 21:03:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verifikace. Ale je pravda, že je to naformulováno dost nešťastně.
...when you're alone and life is making you lonely you can always go DownTown.
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 06:38:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jistý bývalý premiér měl pro úroveň novinářů sice velmi expresívní, ale velmi přesné pojmenování.
Přes pokřik novinářů se ale nic nezměnilo a bývalý premiér má pravdu.

Zde bych tuto větu formuloval asi takto:
Jedna ze souprav má namontováno měřící soukolí a prozatím slouží pro kontrolu tratí. Po této kontrole tratě po ní mohou ostatní soupravy Pendolino jezdit vyšší rychlostí, než ostatní vlaky.

Dále bych do tohoto článku uvedl, že právě tento rozdíl je rozumným kompromisem mezi stavbou vysokorychlostní tratě a možnostmi naší ekonomiky, potažmo ekonomiky dráhy. Úmyslně nepíšu ČD, SŽDC, protože pro normální cestující existuje dráha a nerozlišuje ČD, ČD Cargo, Viamont a ostaní dopravce.
Lidé jsou díky novinářům namasírováni, že Pendolíno klopí a to je jeho přednost. Ale málokomu dojde, proč vlastně klopí a co je tedy jeho přednost:
Možnost jezdit na původní trati vyšší rychlostí a ušetřit tedy za rekonstrukci tratě
Z tohoto důvodu bych tyto vlaky očekával u konkurence ČD se sloganem - I na staré trati vás dopravíme rychleji.
Tyto vlaky mají svoje místo v české krajině, a jak jsem mnohokrát psal, jsou tratě, kde by se jejich vlastnosti projevily více účelněji, než na upravených koridorech, kde moc nenaženou. Na Praha-OV je to z nouze cnost, aby soupravy nestály na ONJ a čekaly na schválení do D a A. Na této trati by stačily pěkné A a B tažené derivátem 380 pro 3kV=. Ale kde vzít a nekrást??
Tratě pro Pendolína bych viděl:
Cheb-Ul-Praha
Kolín-HB-Brno
Praha-Tábor-CB-(CV)-Wien ( historická trať Vindbony).
Blansko - Brno - jediný, takto provozovaný úsek

Ad Mike-Shunt - jak se to bude dělat v budoucnu, až se budou na střídavině potkávat?? To pojede jeden výběhem, nebo bude stát ve stanici se staženým, nebo budou jednou tratí jezdit tam a druhou zpět?? Připadá mi to jako slušná broskvovina.
Richie_UT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.2.226
Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 08:35:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když se vlaky potkávají, tak neberou energii ze stejného zdroje (rozuměj na střídavině trafo a/nebo fázi; na SS měnič)
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 09:15:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No já bych tam taky napsal "dvojkolí" (soukolí je něco jiného).

Ritchie: viděl jste někdy zapojení měnírny?
Takže na té ss berou energii z jednoho zdroje.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5122
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 09:22:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a na střídavině taky.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Richie_UT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.168.2.226
Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 10:33:18   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neviděl - oddělené je to až "nad tratí"? Dají se vůbec někde nejít schámata?

Ale na střídavině by snad každá kolej měla jít z úplně jiné fáze ze 110kV vedení, nebo ne?
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2112
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 11:38:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Franta: Tučně uvedené může napsat snad jen tiskový mluvčí. Bohužel v naší realitě to pravda není. To je největší smůla klopidel. Rychlost zvýší jen na perfektním svršku (tedy nikoli původním), kde je omezení rychlostí dáno pouze poloměrem oblouku (a ne výhybkama, zabzař., rozpadajícími se mosty apod.) a na trati, která je pro tuto rychlost zkolaudována. Rekolaudovat trať na vyšší rychlost bez velkých investic (včetně kilometrů protihlukových zdí) bude asi skoro nemožné.

Takže diskusi, zda uvedený kompromis (pendolina) je smysluplný, či nikoli, bych nechal ještě pár let otevřenou. Historie to zhodnotí lépe.
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 9-2003
Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 13:06:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad M_v samozřejmě jsem myslel rekonstrukci ve smyslu napřímení. Tedy znovu opakuji například 140.
Jinak souhlas, vyhybky a obdobné rychleji bohužel přejet nemohu.

Ad "soukolí" - omluva, skutečně je tam vhodnější "dvojkolí".
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 22:17:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To belinea: rychlost 210 km/h
To Franta: Někde už jsem to psal, tak tedy toto opatření je dočasné od doby kdy se zjistilo, že klopidla ruší obvody. Teď mají ledničku a jsou upraveny normy a na zrušení depeše se pracuje.

P.S. nemusí se mi to líbit, nemusím s tím souhlasit, ale to je tak vše co s tím mohu udělat.
Citytrans
Neregistrovaný host
Odeslán z: 160.218.134.211
Odesláno Pondělí, 03. července 2006 - 23:40:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

SC 503 Pendolino - rychlejší než pták

www.citytrans.info
Čahoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 09:12:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v:i přes výhybky se bude dát jet rychleji i když ne tak rychle,jako kdyby tam byl pouze oblouk o stejném poloměru.Příklad : Krasíkov normální vlaky 130,Pendolino 150,po vyjetí z výhybek 160.Zkušebně tyto výhybky projety 160 nebo 155 (už bohužel nevím přesně),krasikovské tunely zkušebně projety 167 km/h.
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 10:55:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Upřesním Čahouna: Krasíkov normální vlaky 140/130 (třebovské/olomoucké zhlaví). Zkušebně se výhybky s Pendolínem projížděly 165/160. Krasíkovské tunely se zkušebně projížděly až 176 km/h.

V případě Krasíkova (a v úvaze jsou i jiné stanice s obloukovými zhlavími) je cíl umožnit Pendolínům běžně projíždět stanicí rychlostí 160 km/h (tzn. rychlost 160 by byla nepřetržitě od Třebovic v Čechách až před Hoštejn). Při současně platné normě lze jen 150 km/h (np max. 109 mm). V současné době se připravuje nová norma, kde má být naklápěcím vozidlům umožněno projíždět obloukové výhybky s nedostatkem převýšení až 150 mm. Teď se zkoušelo první přiblížení s nedostatkem převýšení do 120 mm.
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 497
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 11:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě jedna hádanka pro příznivce těchto nejmodernějších, nejspolehlivějších, nejkrásnějších, nejrychlejších (a vůbec...) strojů. Kde to je??

Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 12:23:00   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Vbc:

Buď v tom máte zmatek, nebo já (dneska - výjímečně) špatně chápu :

Pro klopidla ohledně nedostatku převýšení platí tyto numera:

a) I na podvozku - 270 mm (na DB 300 výjímečně 330 mm)

b) I na vozové skříni - 100 mm (hodnota je stejná jako u "klasik")

, čili podle platných numer je řeč o bodu b)....

ad foto: To je nějaké to Sklené na Ohří nebo Pohled , prostě jedna ze stanic na Havlíčko-brodské štrece (Žďár bych na 150% vyloučil...)

Přeji pěkný den.
Tajemný_em
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 761
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 12:24:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dneska se 680.001 objevila po dlouhé době v rámci zkoušek opět na trati 090. V tuhle chvíli si to hasí směrem ku Praze. Moc se mi u ní líbí tenhle izolepový tuning a demontované okénko stanoviště (kvůli zaústění měřicích kabelů):
Mudr_fšecko_ujelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 4-2006


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 13:21:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vbc: něma to v Kurviné?
Zu Zeu!
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 498
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 13:25:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Citátor Předpisový:

bod a): přibližně

bod b): přesně.

Řeč byla o nedostatcích převýšení na podvozku. Nutno podotknout, že nedostatky převýšení na podvozku jsou v obloukových výhybkách výrazně omezeny, a to i v závislosti na rychosti jízdy.

foto: samá voda...
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 499
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 13:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mudr fšecko ujelo: BINGO!!!
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 14:33:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

CiP> Pohled je v oblouku a nejsou tam stromy (teda aspoň před 30 lety tam nebyly). A ten peron u výpravní budovy mi tam taky nějak nesedí. Krom toho, Věra se fikala na Ostraffsku.

Jo a odkdy teče mezi Žďárem n.S. a Havlíčkovým Brodem n.S. Ohře ???? :-)))
Citátor Předpisový
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 16:06:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Aleš Liesk:

Vidíte, tak to vypadá, když se člověk rozhodne, že zapojí jen 20% mozkové kapacity, nebo že by to bylo tím, že v kanclu nemám klimu a je tady vedro na zdechnutí ?? Asi taky, takže mne prosím omluvte, alespoň pro tento příspěvek....
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2137
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 16:29:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vbc: Aha! Tak to je pro mne zcela nová informace. Já žil v domění, že furt platí I = 100 mm pro normální všude a I = 110 mm pro naklápěčky ve výhybkách. To je tak nepatrný rozdíl, že zrychlení víc než o 5 km/h by z toho těžko vyšlo. 150 mm - to už je jiný kafe. A co vozidla s v_výj? Dostanou v obloukových výhybkách taky nějaký bonus?

Plánuje se něco s rychlostma v nejstarším úseku koridoru Úvaly - Poříčany? Tam je obloukový Český Brod (svého času navíc s pomalou na mostě), Úvaly asi budou taky z části obloukové (pokud vůbec kdy budou)...
Vbc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 21:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Důkaz: 680 001 v Karviné hl. n.


M_v: Vozidla s V_vyj žádnou výjimku mít nebudou.

V úseku Úvaly - Poříčany se se zvyšováním rychlostí pro klopidla nic neplánuje (aspoň zatím ne). T. č. se sleduje zvýšení rychlosti v obloukových zhlavích ve stanicích Třebovice v Čechách, Krasíkov a Studénka.
Mudr_fšecko_ujelo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 4-2006


Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 08:40:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vbc: přesně tenhle kulatej bazmek mě popostrčil

Tak sem aspoň hodím něco z mýho archivu ať jenom tak neplácám...
 
Zu Zeu!
Myslowitz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.40.1
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 12:15:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak hodně je při jízdě "pětkou" cítit, že je "obutá"? Např. když čekáme na protivlak na Benkově, ani se nemusím dívat, podle hluku je jasné, že jede "pětka".
Balik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 689
Registrován: 11-2002
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 12:45:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslowitz:
Potvrzujete můj subjektivní dojem z drastické jízdy v čelním 682.005. Vibruje to, dělá to hluk, plastové obklady nemají na výběr a musejí se přidat...
(Pravidelně sedám do kolovozu 084 nebo do čelní 682. Jednotky na břeclavském rameni se střídají, z ostatních mě ale žádná takhle "netrkla").
Mike_shunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 10-2005
Odesláno Pátek, 07. července 2006 - 22:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jedna ze čtvrtka 6.7. nad zast. Dlouhá.
 
Dan_od_mun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 6-2005


Odesláno Sobota, 08. července 2006 - 09:17:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Názor spolucestujícího, co jel pendolinem poprvé z Pardubic do Brna právě 005 bylo znechucení z vibrací, klepajících plastových prvků, podchlazení interiéru. Pochválil naopak rakouský Bmz, se kterým jsme na EC 136 (resp. 76) přijeli... Tedy žádné nadšení, které nám podsouvá Odbor komunikace ČD...

a můj postřeh k JLV - závin , na který jsem šel jako na osvědčenou věc místního "baru" nebyl pokapán čokoládou
Stanin84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 1-2006


Odesláno Sobota, 08. července 2006 - 10:51:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Musím se přidat se stejným názorem ohledně obutosti 005. I když tou 005 si nejsem jistý. Jel jsem Drakem do Brna a docela mě to zklamalo. Myslel jsem, že se obutost u takových vlaků nevyskytuje. Dá se s tím vůbec něco dělat? Jak vlastně ta obutost vznikne?
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 9-2002
Odesláno Sobota, 08. července 2006 - 14:54:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dvojkoli jde obout velice snadno - staci to tzv. prebrzdit, svezt se kus smykem po kolejnici a na jizdni plose se takto vbrousi ploche misto, pri tomto jevu nekdy odletuje od brzd zhava litina (u spalkovych brzd, tj. nakladni vozy a vozy Btax, Bmx, Btx, Bix, Bn, Bnp, B, A, AB a jiste i jine.) Na kole vznikaji napecky, ktere se drzi nekdy na boku kola, ostatni odleti nebo spadne.

Po takove udalosti se to bud

a) necha napokoji, jak to vetsinou cesti dopravci delaji, nebo
b) odveze se to na podurovnovy soustruh, kde se kolo prebrousi, anebo
c) jezdi se se zabrzdenou masinou dostatecne dlouho tam a nazpatek, dokud kolo neni zase kulate.
Apollo 17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.48.7
Odesláno Sobota, 08. července 2006 - 18:24:59   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U kol brzděných kotoučovopu brzdou a vybavených protismykem dochází i k vydrolování materiálu jízdní plochy.Pendolíno má oproti výše uvedeným vozům kotoučovou brzdu s protismykem,kde se dá odstranit obutost,nebo vydrolení jen přesoustružením.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 07:43:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, a to je v ČR problém, protože na našem území prostě žádný KVALITNÍ podúrovňový soustruh není. Ukazuje se jako chyba, že ta údržbová hala na ONJ, která se měla stavět, postavena nebyla, protože její součástí měl soustruh být. Ať se podíváte kamkoliv, všichni dopravci, kteří provozují MODERNÍ vozidla pořízená za NEMALÉ peníze, si pro jejich údržbu postavili potřebnou infrastrukturu. Proč? Spočítali si totiž, že se jim to vyplatí. Tady je opět vidět, jaký je to u nás Kocourkov. Hlavně, že máme Pendolina...
zvídavej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.229.101
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 08:42:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale když tenkrát najel TIS někde u Roudnice na ty kuličky z ložiska, tak někde na soustruhu byl. To byl nějaký jiný typ soustruhu ?
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 10:30:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad.Dušanh: Mužete definovat NEKVALITU podúrovňových soustruhů v Ústí nad Labem, Nymburce, Brně Maloměřicích a Přerově? By mě hóódně zajímalo.
Apollo 17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.48.7
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 11:07:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Nymburce již pendolína na soustruhu byla.Častým soustružením se zmenšuje průměr kola a po 3-4 soustruženích se musí všechny kola vyměnit(jsou tam monobloky).U soupravy pendolína to bude 56 kol,což bude velmi finančně nákladné.
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 177
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 11:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U soupravy pendolína to bude 56 kol,což bude velmi finančně nákladné.

Tak, jako u TISu všechno ostatní.
Každý večer počítám kulatá okna brejlovce.
Jedno okno, druhé okno, třetí okno, chrrrr....
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 12:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad VláďaH: předkládám přehled techniky podúrovňových soustruhů v síti ČD a jejich bývalých složek (ŽOS).
výkonná jednotka - typ soustruhu - rok instalace
Soustruhy Hegenscheidt:
Bohumín - 165 - 1966
Č. Třebová - 102 - 1964
Louny - 165 - 1972
Ostrava - 165 - 1971
Ostrava - 563 - 1971
Ostrava - 165 - 1986
Plzeň - 563 - 1974
Přerov - 106 - 1976
Ústí n.L. - 106 - 1974

Rafamet
Nymburk - UCB150 - 1980

VÚŽ
Brno Maloměřice - LPP - přelom 70. a 80. let.

Nevýhody:
1) staré opotřebované stroje (nikdo nemůže po žádném obráběcím stroji, který notabene pracuje s takovými hmotami, jako jsou lokomotivní dvojkolí, aby bezchybně a stále přesně fungoval 40let)
2) žádný z těchto strojů (logicky, s ohledem na dobu vzniku) není CNC. To má dopad na dobu práce a především její přesnost. Ta je dále snížena opotřebením vodicích a přítlačných prvků
3) žádný z těchto strojů neumožňuje polo- či plně automatické měření přesnosti obrobení. Musí to provádět obsluha soustruhu ručně pomocí šablon, opět s dopadem na dobu a přesnost.
Pro podrobnější informace Vás (poněkud neskromně) odkazuji na svou diplomku z roku 2001 (DFJP), kde jsem se těmito problémy zabýval.

Možná namítnete, že ty soustruhy stále umožňují dosáhnout přesností požadovaných předpisem V99. Na to odpovídám, ano, umožňují to stejně, jako jednotky 451 a podobné vraky na kolejích umožňují přepravu cestujících...
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 19:20:53   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A, tak od tud vítr vane - Izer,Zelenka. V podstatě s vámi souhlasím, ale mám několik připomínek. V těch seznamech soustruhů jsou evidentně i soustruhy portálové, protože v Bohumíně jiný není, v Ostravě je podúrovňový v depu a v Žos dva portálové (nejnovější Rafamet uveden není). Jinak souhlas ze V99 je kostlivec vypadávající ze skříně naprosto nerspektující skutečnost, že se soustruží vozy na 200 km/h, a tyto kupodivu v zahraničí touto rychlostí i jezdí. Ovšem myšlenky na pořízení U 2000 a podobných mašin bych zatím nevypouštěl - systém se nachází ve stavu ,,vlaky ještě jezdí" a investici do opravárenství za 70 milionů by leckdo nemusel překousnout.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 09. července 2006 - 21:56:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, já jsem taky svoji diplomku bral jako typickou "šuplíkovku"
Ale třeba ŽSR pochopily, že investice do dobré údržbové techniky "sa oplatí"...
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 179
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 10. července 2006 - 19:50:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dusanh: Je možné tu diplomku vidět v elektronické podobě, nebo se dá zkouknout v knihovně? Předpokládám, že se jedná o Pardubice.
Každý večer počítám kulatá okna brejlovce.
Jedno okno, druhé okno, třetí okno, chrrrr....
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 4-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. července 2006 - 10:15:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve středu 12.7. 680.002 na SC 511 do Ostravy.
Vláďa_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 16. července 2006 - 14:01:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ví někdo prosím, jak to vypadá s pendolinem u Velimi, co taky je na zkoušky? Jestli už po okruhu krouží nebo se teprve chystá? Děkuji za odpověď.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 9-2002
Odesláno Neděle, 16. července 2006 - 18:44:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemusite menit prece vsechna kola, jen ta prebrousena, ne ? Ale jinak souhlas, monobloky - nejdrazsi obuti na drazni vozidla, jake existuje.
Kralupan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 6-2006


Odesláno Neděle, 16. července 2006 - 22:03:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dneska stálo jedno pindolino PJ Nymburk, tam na začátku, ale číslo nevim, nějak mě to nezajimá
Apollo 17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.48.7
Odesláno Pondělí, 17. července 2006 - 14:28:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Agent:Nemusite menit prece vsechna kola, jen ta prebrousena,

Z důvodu nastavení skluzových a protismykových ochran může být rozdíl průměru kol na vozidle jen v určité toleranci.Takže jestliže má jedno kolo plochu,nebo díru,musí se obnovit jízdní profil i na těch nepoškozených kolech.

jinak souhlas, monobloky - nejdrazsi obuti na drazni vozidla, jake existuje

Nehoda u Eschede ,způsobená prasklou obručí asi také moc levná nebyla.
Belinea
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 2-2005


Odesláno Pondělí, 17. července 2006 - 18:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.680na260.wz.cz/ - par novych fotek.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 212
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 08:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, ale tam bylo "jiné" obručové kolo, než klasické obručové, na které jsme zvyklí... Takže bych to úplně nesrovnával.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 09:05:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Apollo: protismyku je rozdíl průměrů skoro buřt, to by muselo být jedno kolo metr a druhé 90 cm, aby mu to začalo vadit :-)
Arakain
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 09:36:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem se ve čtvrtek 13/7 projel Pendolinem do Ostravy, SC505, myslím že souprava 2 nebo 6. Pozoroval jsem v posledních 2 vozech dunění, které připomínalo nápravy vhodné k přesoustružení. I to náznakem podobně drncalo. Takže asi další adept na výše zmíněnou operaci.
A obsazení ? :
Poslední vagon - jel jen průvodčí, předposlední 8 lidí atd. Sice se to trošku zvyšovalo v Pardubicích, ale napočítal jsem ve vlaku 58 lidí. To mohla jet 151 s jídelním vozem a 1 vozem 1 třídy a pobrala nás taky. Hlavně, když jsme předjížděli IC141 Detvan, tak ten byl až po střechu. Já se dokopal k obětování 200 Kč za Pinďu jen díky tomu, že jsem byl v 8.30 nad seřaďovacím nádražím a viděl, že Detvan nemá žádný klimatizovaný vagon.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 9-2002
Odesláno Středa, 19. července 2006 - 15:55:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemela by vadit ani urcita diference kol jednotlivych naprav na podvozku, pokud je mi znamo, prebrusuji se pouze kola na obute naprave.
Apollo 17
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.48.7
Odesláno Středa, 19. července 2006 - 19:11:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pokud je mi znamo, prebrusuji se pouze kola na obute naprave.
Je to možné,ale nikdy jsem to nezažil(např u řady 843-vždy se obnovoval jízdní profil na všech nápravách).Ale když víte,že se "přebrušují kola jen na obuté nápravě" tak to tak nejspíš je.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 9-2002
Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 14:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zrejme zalezi na diferenci prumeru. Diference +/- 1 mm neni zas az tak velka, to lze vyrobit i jinymi zpusoby, zejmena na vozidlech s usporadanim pohonu (1A)(A1,) k nimz patri i TIS. U vozidel, ktera maji hnana vsechny napravy, je to zrejme jinak, a pokud vim, prave rada x43 ma se svym obutim stale nemale problemy. To vozidlo neni v zasade spatne, jen nevhodne obuti a mizerne turbodiesely z toho delaji takovej srac...
Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 13:45:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad průměry kol: pokud jsou ASM TM v podvozku napájeny paralelně (? nevím jak je to u TIS-u), tak rozdíl průměru větší než cca 3 - 5 mm může zatraceně vadit ... protože bude docházet k (trvalému) přetěžování jednoho motoru ...
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 9-2002
Odesláno Pátek, 21. července 2006 - 16:01:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Go_go: Precti si poradne muj predchozi prispevek: Vyplyva z nej, ze TIS ma motor mimo podvozek(1A)(A1,) jako napr. rada 842, zene jen jednu napravu. Jinak s tvoji pripominkou souhlasim, jenze ta se v ceskych zemich tyka pouze rady 471, mozna nekdy i 380. Diference prumeru kol jednoho (kokretne hnaciho podvozku) u TISu muze vznikat tim, ze dojde k opakovanemu a castemu skluzu.
Jpnk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 283
Registrován: 9-2005


Odesláno Sobota, 22. července 2006 - 14:41:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

680 005 dnes jelo nebo jede na "točení kol" do Nymburka.
Bude hůř,dobře už bylo.
RIVxxx
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.141.24.73
Odesláno Neděle, 23. července 2006 - 18:12:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dnes v Olomouci vytuhnul TIS 680 004 u SC 507, na odjezdu 30 min zpoždění, stál na druhým nástupišti , smetáky dole a dveře zavřený .
Čekal jsem na jiný vlak, co bylo příčinou nevím a netuším .......
Honzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 12-2003


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 05:24:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu k "problému" soustružení dvojkolí. Pokud to umožňuje tolerance, soustruží se vždy jen určené nápravy.
Nové dvojkolí má průměr 890mm, 840mm na styčné kružnici.
Povol.max.rozdíly kol:
-běžná náprava s hnacím dvojkolím stejného podvozku = 20mm
-hnací náprava a běžná náprava spřažených vozidel = 40mm
-běžná a běžná stejného podvozku = 20mm
-běžná a běžná spřažených vozidel = 40mm
-běžná a běžná podvozků stejného vozidla = 40mm
-dovolený rozdíl kol na jedné nápravě je 0,5mm

Ad RIVxxx: pendolino004 vytuhlo, strojvedoucí už si nevěděl rady, tak vlak vypnul a začal znovu konfiguraci, takové věci se stávají i domácím PC (samozřejmě je vše mysleno s nadsázkou)
Gatto nero
www.pendolino.cz
Honzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 12-2003


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 05:26:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

OPRAVA: Těch 840 je min. průměr kola
Gatto nero
www.pendolino.cz
zvídavej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.229.101
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 20:45:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve zprávách na Nově vyprávěl Ondrůj, že byly někde pod TISem zase kuličky.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 9-2002
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 20:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu OT dotaz: Je TIS schvalen jako regulerni typ, nebo nadale jezdi ve zkusebnim provozu se substratem ?
zvídavej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.229.101
Odesláno Úterý, 25. července 2006 - 21:04:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už jsem něco našel http://ihned.cz/index.php?p=002000&m=d&article[id]=18961260

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace