K-report
 

Archiv do 12.června 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » 814+914 » Staré archivy » Archiv do 12.června 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 16:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2-jakej olej tam používáte,doufám že ne OTH,ve Voithu má být ATX a je lepší to dávat i do dvoustupnové pragovky,která vydrží po GO max 1rok.
Když se rozjíždíš s plným plynem,tak je tam ještě vzduchový válec,který zblokuje tu páku od odstředivého regulátoru a ty mikrospínače se spínají později,no a u Voithu to řídí vše počítač.A malá poznámka pro fíry na 814-program,kterým se seřizuje voith má i žalující složku a tam se zjistí-kdy se řadilo,při jakých otáčkách,jestli retárdér šel naplno z plnýho plynu,jestli se jezdilo na neutrál,jak se trápil motor za studena atd.
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 17:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Olej se tam dává ten nejlevnější... Jen do Alisonek dáváme předepsaný výrobcem a také to je na nich vidět. U nich máme zakázáno měřit hladinu oleje. Alisonka si sama řekne a ještě bychom ho znečistili...
Jo a kde je u 810 v obvodu převodovky vzduchový válec....?
Tam nic takového není, máš tam vačku od palivové páky, která svým natočením zasahuje do řadicí páky, která je spojena s pístkem, který vpouští olej pod mikrospínače K7,K8 a tím určuje řadicí rychlosti.
Schrnuto, podtrženo: převodovka 2M70(90) pro svoji činnost nepotřebuje tlakový vzduch!!! Potřebuje tlak oleje, který si dělá pomocí prim. a sek. čerpadel a napájení tří elektromagnetů, které pomocí šoupátek vpouští olej k sepnutí třecích spojek 1 a 2 stupně a k regulaci tlaku na vnitřní straně blokovací spojky.
Zdraví Martin
P.S. Doufám, že tvé znalosti Voithky nejsou tak povrchní jako u Pragovky, páč o Voithce nic nevím a chtěl bych se něco dozvědět, ale né bludy...
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 18:05:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak promin,já mluvím o pragovce pro autobusy,zadávala se GO oprava vždy v depu Veselí nad Moravou a říkali,že je to stejný.mechanicky to měla tá šm11,ale karosa už tam měla vzducháč ovládaný cífkou a spínačem pod pedálem plynu.A ten první a druhý kvalt se řadí elektromagnetama-kyvadlově-ten olej nadzvihne jen mikrospínač.Ten magnet stym šoupátkem je jenom to B.U výstupního kardanu se podiv do leva,tam je deklík na 3 desítkách matkách,můžeš to oddělat(olej nevyteče ani za chodu a pod tym máš tyčku s kontramatkama a tym šteluješ tu zařazenou dvojku vůči otáčkám výstupního hřídele-ta tyčka je šoupě která ovládá ten olej který přes membránu ndzvedne kolik a ten mikrospínač,který je vyroben v japonsku a na jedničce je přepínací a na bloku může být jen spínací.Prostě zařadíš 1 a na mikrospínači je proud a na cífka1 zařadí 1jak popojedeš tak mikrospínač se přepne na 2,tím pádem se přepne i druhý magnet a že je tam vahadlo tak se zařadí spojka 2rychlosti a když jedeš ještě víc tak se zařadí druhý spínač a ten pustí proud do magnetu,kde je olejový šoupátko na zablokování měniče,Já sem jenom dělal opravy měniče-gufera atd,výměna magnetů,membrány a opravy a seřízení toho řazení,výměna oleje a čistění sítek.Ale celou sem ji měl rozhozenou,tak vím jak to tam vypadá.S VOITHEM nejsou žádný problémy,akorát se mění olej s filtrem a po 8 letech odchází hadice k výměníku tepla,vše se seřizuje přes počítač.Jestli se chceš něco dozvědět,tak co budu vědět řeknu.My tam dáváme ATX DII-omv
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 8-2005
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 18:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No já to zas opravoval na dílně...
Spousta lidí motá dohromady ty mikráky s cívkama. Ty jsou spolu propojené jen elektricky a jen v poloze A, jinak cívky ovládám natvrdo. Mezi cívkou 1 a 2 je to vahadlo, které je spojené se šoupátkem, které přepouští olej k 1 nebo 2 spojce a nebo k žádné...
No a pak B cívka ovládá to šoupě přímo...
Zdraví Martin
P.S. mikráky jsou tam jako třešnička na dortu, ale málo lidí jezdí na Automat....
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 6-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 18:46:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: Já bych moc nedoufal. :-( Cituji Petrumr: ...a ten retardér VOITH při brždění podřazuje i na 1

Oproti tomu u Fojtů tvrdí tohle: Braking (in 2nd-4th Gear), viz strana 5 vpravo dole http://www.voithturbo.com/media/vt_g1748_diwa3_e.pdf

Já jsem bohužel žádnou automatiku rozebranou neviděl, ale v tomhle bych spíš věřil Fojtům.

P.S. Ta schémátka sepnutí spojek a brzd v různých režimech se mi zdají docela názorná.
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 19:26:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Při rozjezdu ti retardér zabere až tam máš za2,ale při brždění třeba s 3 ten retarder drží až skoro do nulové rychlosti,to je ta prodleva,než se zablokuje při rozjezdu ta 1.Já sem byl jen na denním školení u voitha v Brně,tak zase vysokou na to nemám.a k té pragovce Ta cifka 1 a 2 přepíná 1 a 2 mechanicky,je tam takový buben a v tym sou kluzný spojky a bud nalevo,nebo napravo ta třetí cífka ovládá jen ten blok a ten je olejovej,to čerpadlo je u vstupního hřídele tak,čím víc otáček tak větší tlak aten blok zamezí,že ten olej natlakuje ten měnič a ty lopatky vlastně mezi sebou ztvrdnou.Je tam ještě spojka torzních kmitů a přetlakový ventil,který řídí ten tlak vracející z toho měniče.Když ta t.spojka odchází,tak při B je jak kdybyse ta převodovka měla rozletět a tohle VOITH nezná,myslím že u 814 retardér-brzdná síla se dá seřídit ušetří hafo brzdných špalků a když ne,tak je tam ten žalující program.

(Příspěvek byl editován uživatelem petrumr.)

(Příspěvek byl editován uživatelem petrumr.)
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 19:42:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v-sou tam pěkný obrázky,když to budeš tisknout,tak si tam namaluj na olejové vaně,jak je zátka,tak pod ní je ještě jedna,prostrčíš nymbus klíč abys vypustil olej,jinak ten olej jednym šrubem nevypustíš a to je ta neznalost co krátí životnost.
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
Danek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 19:51:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A malá poznámka pro fíry na 814-program,kterým se seřizuje voith má i žalující složku a tam se zjistí-kdy se řadilo,při jakých otáčkách,jestli retárdér šel naplno z plnýho plynu...

Myslel jsem, že v 814 je automatické řazení, takže tím se fíra snad zabývat nemusí. Nebo se to dá přepnout i na ruční?
Železniční dopravě zdar!
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 259
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 20:06:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v-jo až ted sem tě pochopil,tys nikdy neviděl voith v praxi-Když jedeš a zapneš retardér-můžeš si vybrat z více stupnů-a pustíš plyn,tak převodovka začne při brždění aji podřazovat a podřadí až na 1-na semaforu,návěstidlu atd.bud-za A-vypneš retarder a dáš plyn. B-dáš plyn a ten retardér se zapne,jak plyn ztáhneš.Když se nebudeš dívat na otáčkoměr,tak nepoznáš,že ta převodovka řadí.814 není 810
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. června 2006 - 20:16:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Danek -ten program je stejný aji na vlaky,atobusy,z.stroje atd.Jestli ty turuješ jakejkoliv motor studenej na plný kule-pánbůh stebouTa převodovka se seřizuje na každou trat jinak,stejně jak na autobus,tam seřídíš odkdy má se řadit,jestli může obsluha vypnout retardér,při kolika stupních se vypíná r.prostě vše a ten fíra řekni v té 814 ani nepřidá plyn a nezabrzdí nedívá se ven-nečti sci-fi.
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 00:10:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petrumr: Jedno zařízení, které při natlakování ztvrdne, znám (funguje ale na krev). :-) Lopatky při natlakování oleje netvrdnou. Jinak dík za obsažné vysvětlení, bylo to dobrodružnější čtení než nějaké sci-fi.

P.S. Neodpoustím si jednu drobnou poznámku - šroub s vnitřním šestihranem se jmenuje INBUS, nikoli nymbus. Etymologie je popsána např. zde: http://elektrika.cz/inbus
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 262
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 15:25:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak jo já ti udělám radost,máš pravdu.Podle DIN je to šroub s vnitřním šestihranem a nemám rád,když někdo poněmčuje češtinu.Ty žiješ v uplně jiným světě a ted otázka-814 má kardan,královský hřídel nebo kloubový hřídel nebo dutý hřídel.
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 979
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 19:07:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a ted otázka-814 má kardan,královský hřídel nebo kloubový hřídel nebo dutý hřídel.

Neřekl bych, že mezi vyjmenované pojmy lze položit slovíčko nebo, neboť nijak nevylučuje jejich současné použití - pokud se nemýlím, tak kardanův kloub tam najdeme na kloubovém hřídeli - jehož polovina je dutá. Královský hřídel na motoru Liaz bohužel nenajdeme.
Milanklewar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 02. června 2006 - 19:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

814 NEMÁ ruční řazení.Počítač řadí podle snímačů.Je to závislé na nastaveném poměrném tahu,vyhodnocuje zatížení motoru a rychlost.Aspoň tak námto vysvětloval školař při seznamovánístouto "novou"řadou.V Suchdole ještě školení nezačalo.Snad na podzim.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 05. června 2006 - 13:10:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, ale třecí spojky jsou ovládány hydraulickým olejem přes to šoupě.
Popis z dokumentace Pragovky: V mechanické části převodovky je na hnacím hřídeli uloženo ozubené kolo prvního stupně, které tvoří jeden celek s unašečem třecích kotoučů a bubem spojky prvního a druhého stupně. Každá spojka má děvět třecích kotoučů. Pokud je spojka sepnuta, jsou kotouče přitlačovány pístem pomocí tlakového oleje.
Dále spínání spojek I. a II. stupně: Řadicí elektrognety svými výsuvnými jádry přestavují řadicí vidlici, jež zapadá do přesuvné objímky. Objímka přestavuje šoupě tak, že vpouští tlakový olej ze společného přívodu pod píst prvního nebo druhého stupně. Při sepnutí jedné spojky je prostor druhé spojky spojen s odpadem.
Souhlasím, že spojka I°aII°je mechanická, ale spíná pomocí tlakového oleje, který tam vpouští šoupě ovládané elektromagnetama.
Zdraví Martin
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 3-2004


Odesláno Pondělí, 05. června 2006 - 20:42:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kde to čteš to není praga 2M70!Víš co,domluvme si schůzku a já Ti tu almaru otevřu z vrchu.
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 05. června 2006 - 22:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čtu to z popisu Pragovky, který je součástí popisu 810. Jsou zde i plánky 2M70. Pochopil bych chybu v textu, ale i špatné plánky, nevím nevím...
Jo a byl jsem z ní zkoušen v Břeclavě osobou co měla na starost jejich opravy a ještě panem Kotrbou. Což je odborník na kolejová vozidla, kdo ho zná jistě potvrdí...
Nepočítám svoje znalosti, které jsem pochytil při opravě el. částí od zámečníků, kteří je opravovali. Třeba v létě byl častý problém s přidřeným šoupátkem, které se špatně vracelo do střední polohy, byl vpouštěn olej k pístu v tom bubnu a převodovka stále táhla...
Zdraví Martin
P.S. stačí když vyfotíš spojky 1° a 2° a mechanismus jejich spínání. Určitě tam musí být nějaké válečky nebo něco podobného, pokud by byla spínaná přímo mechanickou pákou....
Dál vyfoť samotný hnací hřídel mechanické části převodovky, který je provrtán a kanálek v něm slouží jako přívod tlakového oleje k šoupátku mechanických spojek...
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 06. června 2006 - 14:50:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takový dotázek na někoho, kdo zná Regionohu. Jak zde někdo psal, tak převodovka je čistě automatická, tak by mne zajímalo, zda jde zablokovat řazení nahoru? Na 842 to nejde a myslím si, že to je škoda. Řazení mimo jiné vychází při cca 74km/h, což je rychlost na 200, takže motor přeřadí a pak se jede do kopce na plné palivo a diesel má malé točky a pak stejně podřadí. Když se sníží palivo před řazením, tak mám sice otáčky, sílu a málo paliva, ale skoro vždy stejně přeřadí nebo se nejede 75, ale 70...
Dál by mne zajímala funkce retardéru. Pracuje nezávisle jako na 842 nebo spolupracuje třeba s vlakovou brzdou...?
Dík a zdraví Martin
Ivo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 06. června 2006 - 17:04:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaké písmenné označení bude míst řídící vůz jednotek? Jde o první nízkopodlažní vůz (ne dvoupodlažní), takže mě zajímá malé písmeno pro nízkopodlažnost.
Jtb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 441
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 06. června 2006 - 18:08:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ivo: Bfbdtax, aspoň podle fotek 914 001
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1307
Registrován: 10-2004


Odesláno Úterý, 06. června 2006 - 18:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: jezdi na čtvrtý blok, dokud to jen jde. Cestující ti budou vděčni.
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 3-2004


Odesláno Úterý, 06. června 2006 - 18:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

má ta převodovka nad unašečem přívod vzduchu do vzduchovýho válce?Jestli ne,tak to není praga 2M70 každej asi mluví o něčem jiném,až bude čas tak to vyfotím.Orig.má na retardér s brzdou tři tlakový spínače o rozdílných spínaných tlakách+jeden řadící.a to řazení-pokud vím,tak nejde,tam i neutrál při brzdě skočí sám,kdy se stojí a
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
P
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.63.29
Odesláno Úterý, 06. června 2006 - 20:45:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takový dotázek na někoho, kdo zná Regionohu...
- ne, řazení nahoru na 814 zablokovat nejde (i když převodovka to teoreticky umí)
- spolupráce retardéru a pneumatické brzdy na 814 je, ale pouze v režimu ARR. Když při automatické regulaci rychlosti nepostačuje brzdění retardérem, naskočí vzduchová brzda
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 06. června 2006 - 22:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Krysolete, normálně ji nechám přeřadit, ale když je třeba chladit do kopce a mám dva vleky, tak bych právě ocenil ty točky a méně paliva... Někdy motor není v kondici a pak vůbec netáhne, takže přeřadí, klesá rychlost a podřadí a tak dokola. Pak už to nevydržím a jedu pomaleji, pokud to dovolí jízdní doby.
Opakuji drážní 2M70 nevyužívá pro svoji činnost tlakového vzduchu. Jo nápravová je něco jinýho. Krysolete jak to je, už mne to fakt neba se tady dohadovat o tom jak funguje Drážní Pragovka.
P - dík. A v ručním režimu se retardér dá ovládat jako na 842...?
Zdraví Martin
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 10-2004


Odesláno Úterý, 06. června 2006 - 22:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2: dík za důvěru v mé vědomosti, ale s 810 už delší dobu nepřicházím do styku, takže už je vypouštím z hlavy. Ale na vzduch tam určitě nic nebylo, připojen pouze konektor el. oládání a olej. Do mých přídavných papírových pamětí se mi nechce dívat, ale někde bych tam našel krásně vybarvené schéma hydraulického okruhu pragovky... Rozhodně se ve vašem sporu přikláním na tvoji stranu - tedy žádný Petrumrův vzduch a tvrdnutí oleje, olej není malta...
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 08:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Ivo: 914.001 není první nízkopodlažní řídící vůz k motorovým vozům. Předcházel mu 912.001 k Esmeraldě 812.613.
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:05:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na vozech řady 810/809 v klasickém provedení je instalována převodovka Praga 2M70 nebo 2M90 ta je lehounce inovovaná a má zesílený Tutbínový hřídel (spojuje turbínové kolo měniče se spojkovým bubnem), neboť v provozu často praskal.
Vlastní přímé ovládání řazení stupňů se děje spínáním elektromagnetů, přičemž se dá zařadit 1. stupeň, 2. stupeň a blokovací stupeň při 1. i 2. stupni, na 1. stupni však pouze v režimu ručního řazení v automatickém řadí pouze 1., 2. a 2. blokovaný.
Na 1. a 2. stupni elektromagnet vysune svou tyčku, která vyklopý řadící vidličku z neutrální polohy, vidlička svou částí zasahuje přímu do řadící objímky po obvodu spojkového bubnu (spojky pro 1. a2. stupeň).
Objímka ovládá po obvodu bubnu rozmístěné, asi tři šoupátka pro rozvádění tlakového hydraulického oleje pod patřičnou spojku, pod píst spojky se přivede tímto tlakový olej, píst se "zvedne" spojka sepne a je zařazeno.
Blokovací stupeň se řadí třetím elektromagnetem, který je smontován v jeden selek s "blokovacím" šoupátkem, součástí měniče je totiž i blokovací spojka, která mechanicky propojí čerpadlové a turbínové kolo měniče (zruší jeho funkci, jako by nebyl). Principielně to funguje tak, že v prostoru pod pístem jsou uloženy lamely blokovací spojky a v běžném stavu (bez blokování) se přivádí tlakový olej jak nad píst blokovací spojky tak pod něj do prostoru lamel, po sepnutí blokovacího šoupěte dojde k vypouštění (přepouštění) tlakového oleje z prostoru lamel (pod pístem), dojde porušení rovnováhy tlakú na píst spojky a tlak na vrchní straně pístu tento přitlačí na blokovací lamely a máme zablokováno.
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:06:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V provozu měla převodovka Praga ješte řazení směru, toto se však využívalo pouze u autobusů ( to vypadalo jako pneuváleček), v provozu na vozech 810/809 byla tato zpátečka natvrdo zablokována pro směr vpřed, na vozech se řadí směr na nápravové převodovce, je potřeba jezdit plnou rychlostí (sem i tam). Z prvu byl na převodovkách tento pozůstatek ponechávan následně se při opravách a modernizacích z 2M70 na 2M90 kompletně demontoval a otvor po válečku řazení směrů pro autobus zaslepen a vnitřní soukolí bývalé reverzace z části zrušeno.
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:10:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám obrázky celkem pěkný a názorný, ale maj tak 200kb a server mi to nebere, ale chtělo by je to sem dostat jen nevím jak tak napište email a já Vám je pošlu
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:19:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Převodovka 2M90 je u vozů 811.082 a 811.494. Zda byla dosazena i na některé nerekonstruované vozy 810, nevím. Z výroby mají všechny vozy 810 převodovku 2M70.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 8-2005
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:23:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to jsem rád, že to tady někdo normálně popsal. Nevěděl jsem, že to šoupě je součástí bubnu a že jich je více. Jsem rád, že si ještě něco pamatuju. Spojky daného stupně jsou spínány tlakovým olejem, který přepouští ta šoupátka ovládaná elmagnetama.
Zdraví Martin
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:26:24   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Troufám si tvrditi, že 90% všech vozů 810/809 mají dávno Praga 2M90 jen o tom nepsali v časopisech. navíc to prakticky na venek nepoznáš, snad by se dalo tvrdit, že ty 90 neměli rovnou ten autobus reverz. Jde pouze o zesílení tý hřídele a s tím související rozdílné průměry "kol" nasazujících se na tu hřídel!
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1310
Registrován: 10-2004


Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:29:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka K.: 2M90 byly postupně dosazeny na většinu vozů 810. U 811 je řazení řízeno elektronickým regulátorem a při rozjezdu je navíc řazen i 1B.
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:39:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, ale výroba byla v minulém století,že!
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 10:40:27   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, ale výroba byla v minulém století,že!
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 11:11:32   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podle mě na 842 jde zablokovat řazení směrem na horu, díky tomu přepínači režimu převodovky.
Ten je sice primárně v poloze pro řazení 1.a 1. blokovaného stupně určen na táhlá stopání s velkou zátěží, ale pojedeš-li při vyšší rychlosti blížící se třeba přeřazení z 3.blok na 4. blok a ty otočíš ten přepínač z polohy rovina (hory) právě do polohy pro 1. a 1. blok pak Ti taky nezařadí ten 4. blok, ale zůstane na 3. blok = máš pak motory krásně vytočený (chladěj a nedusej se v menších otáčkách na 4. blok, když víš , že by to neutáhly), ale taky je musíš hlídat, aby jsi je nepřetočil, že!!
V Libe..i na Jeřmanice běžná praxe (když tam ještě byly 842) na kopec je snad 70km/hod a taky to mělo tendence házet 4. blok a pak se to dusilo. Stačilo cvaknou přepínačem a bylo to v pohodě.
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 11:27:39   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče těch obrázků a nákresů Pragy, tak jsem to zkusil poslat Karlosovi z lt jest-li by to nedal na web o motorových vozech tak uvidíme.
Až těď (lama) jsem si všimnul, že Martin2 asi jezdí na 842 ta to s tím přepínačem proti řazení nahoru zkuste.
Třebas se ozve někdo kdo s 842 taky jezdí a potvrdí to
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 10-2004


Odesláno Středa, 07. června 2006 - 11:51:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

panacek: to zablokování řazení na 842 by dle mě fungovat nemělo. Funkce přepínače je během jízdy výkonem blokována nějakým relé, takže změna režimu se projeví až po zařazení neutrálu. Jinak by měl zůstávat navolený původní režim řazení, tj. AH nebo AR. Řazení vlastních jízdních stupňů je plně v kompetenci řídících jednotek převodovek, které se těší v rámci elektrické výzbroje vozu značné samostatnosti a od řídících obvodů vozu dostávají pouze informaci o navoleném jízdním režimu (tedy AH, AR nebo 1st). Pokud je změna režimu blokována v řídících obvodech vozu, nedostane se k řídícím jednotkám převodovek žádný povel, tyto tedy "neví" o změněné poloze přepínače na stanovišti a pokračují v práci v původním režimu. Tolik můj z hlavy psaný názor - v dalším kole se vám asi podaří donutit mě k nahlédnutí do dokumentace. Každopádně já osobně bych neměl moc odvahu při rychlosti okolo 70 km/h dávat přepínač do polohy 1st - teoreticky by se sice nemělo nic stát, ale za zvlášť příznivých shod náhod se může stát cokoliv...
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5060
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 07. června 2006 - 12:12:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

přepínač hory - rovina dělá to, že v poloze hory řadí nahoru při větších otáčách. nebo si to pamatuju blbě?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1312
Registrován: 10-2004


Odesláno Středa, 07. června 2006 - 12:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo: jo, při horách řadí později a rozjíždí se na dva měničové stupně.
Petrumr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 3-2004


Odesláno Středa, 07. června 2006 - 12:18:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

konečně udělal někdo tady pořádek,tak u drážní pragovky a silniční je jenom stejný název 2M70,tak to bude asi stejný jak s voithem.Ale,jsme se to nakonec dozvěděli-na to tady jsmeVyfotím a dám vedet
http://petrumr.rajce.net/namesti_06/
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 12:19:55   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen jsem zde prezentoval to, co se v praxi provadělo, je to od starech profíků?! Mě to na Lib....kejch šlo.
Jinak já už taky nahlídnul do chytrejch listin a : Elektronická řídící jednotka testuje polohu přepínače na polohu rovina a hory jen na neutrálu to souhlasí, ale režim 1. a 1. blok, potažmo to blokování řazení nahoru je nutně mimo (logicky když pojedu 30km/hod a chci tam dát 1. blok tak nebudu dávat rajčák na "o" čekat než si řídící jednotka uvědomí neutrál, cvaknout knoflíkem a cpát tam 1. blok od volnoběhu - mírně uberu cvaknu a je tam, takže ta poloha je nejspíš skutečně zapojená jinak než ty dvě (rovina a hory)
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 13:46:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rovina-Hory: v poloze rovina se taky rozjíždí na 2. stupeň (1. se přeskočí)

"P" a řízení retardéru na RegioPrimě: když dělali zkoušky na Harrachově, tak k té aktivaci vlakové brzdy jaxi samočinně nedošlo... Retardér nestačil a rychlost pořád stoupala, takže museli zasahnout ručně.
Slušná mašina to ale má umět i obráceně: zabrzdím vzduchem a co jde, to mašina dělá dynamicky. Kde udělali soudruzi z Ostravy chybu?
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1313
Registrován: 10-2004


Odesláno Středa, 07. června 2006 - 14:55:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

panacek: takže mělo by to být asi tank nějank: zajímá nás ovládací relé řídící jednotky HMP K75 (sepnuto v poloze "jízda" kontroléru přes K23 (relé centrálního ovládání HMP - sepnuto v "jízdě" nebo při výběhu přes měnič při rychlosti nad 20km/h), přepínač režimu v poloze AR nebo AH a přes relé K25 (kterým dává regulátor trakce souhlas k připojení převodovky)). Tedy K75 sepnuto - logická informace pro interface převodovky A37 pro jízdu, automatiku (tedy AH nebo AR), retardér nebo výběh přes měnič (K75 je ve funkci retardéru spínáno přes relé retardéru, zatímco větev s K23 a K 25 je rpzepnutá - ale to jen pro úplnost), K 75 a K77 (k tomu se hned dostanu) rozepnuto - info o neutrálu pro A37.
Paralelně ke K75 je zařazeno relé K77. Sepnutí K77 je podmíněno sepnutím K23, polohou přepínače režimu 1° a sepnutím K25. Tedy podmínky obdobné jako u K75, liší se polohou přepínače režimu a nekecá do toho retardér a nouzové řazení směru. Sepnutím K77 dostává interface A37 informaci o zvoleném režimu 1°. Z uvedeného maglajzu budiž k pochopení toto:
- ovládací relé HMP získávají napětí pro své cívky až po přestavení fofrklacku do jízdní polohy (páč K 23, do té doby neutrál - K75 i K77 rozepnuty)
- pokud během jízdy přepneme přepínač režimu do jiné polohy, ovládací relé se přestaví a o zachování původně nastaveného režimu řazení se tedy stará buď přímořídící jednotka převodovky A33, ale spíš bych tipl na jejího tlumočníka A37.
Blokování řazení se dějě ve dvou případech - skluz dvojkolí anebo při vážnější poruše převodovky. Ruční možnost fixace stupně není, ale bylo by zřejmě poměrně jednoduché její dodatečné doplnění.
Detailní popis zapojení A37 nevlastním, takže nemůžu ze svých papírů vyčíst, jak se ta bedna zachová po přepnutí na 1°. A jsme zase zpátky na začátku... Ale možná k tomu blokování řazení dojde - změna režimu z AH na AR je řízena jiným relé než změna na 1°. A tím zřejmě končím, dál se se svými dedukcemi nedostanu...
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 15:52:45   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejlépe je to odzkoušet, ale to mouhou jen Ti co s tím jezděj.
Jen mohu říci, že to není záležitost jednoho vozu, chovali se tak všechny v Lib..ci. Tam byl i většinou odpojenej retardér
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 16:00:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A k čemu je zablokovat řazení nahoru (s výjimkou skluzu) dobré? K honění měniče v nadspojkovém režimu s mizernou účinností?
panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 17:09:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jedeš-li v kopcovitém terénu a rychlost je někde na pomezí řazení třeba z 3. blok. na 4. blok ( měnič je zablokovanej = žadnej nadspojkovej běh měniče nenastane, měnič je vyloučenej z činnosti už od přeřazení z 2. na 2. blok) (pro osvětu 842 má stupně 1. a 2. měničový a 1.,2.,3.,4.,blokovaný), a motorák si zařadí na ten vyšší kvalt tak ti spadnou otáčky na těch cca 1450 motory už na to výkonově nemaj ( například dvě 053), dusej se, více se zahřívaj (letní teploty radši nevidět).
Naopak, když motory necháš na 3. blok tak je máš vytočený na jmenovité otáčky, sice už nebudeš zrychlovat, aby jsi motory nepřetočil, ale taky nezačneš zpomalovat jako, když tam zařadí 4. blok a motory čoudí a nemaj na to dál to zvládnout. Taky je poměrně lépe uchladíš při jmenovitejch otáčkách relativně odlechčený, než když budou burácet na tom 4. blok = vařit a vařit.
Takže asi takhle
Krysolet
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 10-2004


Odesláno Středa, 07. června 2006 - 18:52:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejlépe je to odzkoušet, ale to mouhou jen Ti co s tím jezděj.

A mají k tomu odvahu. Martine, jdeš do toho?
P
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.100.63.29
Odesláno Středa, 07. června 2006 - 21:56:19   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Liesk. - řízení retardéru na RegioPrimě
Souhlas. Těch nedodělků softu je prozatím víc, než je zdrávo.
Karloslt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 815
Registrován: 2-2005


Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 01:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

panackovo schemata: http://motovozy.vlaksim.cz/88-05/810/prevodovka.htm

pokud bych mohl využít závěr vašeho bádání a sepsat ho na stránky, tak bych se nezlobil. Smim?
http://karel-loko.net - web nejen o železnici
http://motovozy.vlaksim.cz - Atlas motorových vozů Č(S)D
ICQ 264305638
Panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 10:21:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Martin2:
Když to budeš zkoušet pak taky nezapomeň, že ještě platí: když pomine důvod zablokování změny přeřazení z daného stupně na vyšší pak stačí přepínač cvaknout zpět (hory nebo rovina) a řídící PC si řazení převezme zpátky pod svou kontrolu
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 10:44:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panacek, Karloslt: Dík za názorná schámata. Jak se říká - lepší jeden obrázek než tisíc slov.

Proč se automaticky neřadí IB? Jen kvůli komplikaci rychlostní regulace? Já bych ho (tak nějak intuitivně) řadil ve všech případech, kdy zrychlení vozu je malé (tzn. do kopce, s velkou zátěží, ve sněhu...). Elektrika (mikrospínače + elektromagnety) je tam jen kvůli možnosti manuálního ovládání tlačítky? Při čistě automatickém provozu by se olej místo k mikrospínačům mohl přepouštět přímo ke spojkám a šlo by to úplně bez drátů, nebo se pletu?
Panacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.144.67
Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 11:17:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Elektromagnety řadíš vždy, jde jen oto, kdo do nich "pouští" proud:
1. v automatice proud "řídí" mikrospínače podle nastavení šoupátka řazení pro automatiku.(lze na něm seřídit v určitém rozmezí mezní rychlosti pro přeřazení jednotlivých stupňů)
2. při ručním řazení jde prod do elektromagnetů mimo mikrospínače přes volbu na přepínači řazení na stanovišti strojvedoucího

Řazení 1. blokovaného se používá v hornatém terénu (Liberecko) s vlekem dost často o sněhu a režimu jízdy, kdy to alespoň trochu lépe chladí nemluvě. Podle mě jde o to, že jezdíš-li na 810 třeba jen jako cestující pak si občas užiješ pěknou škubu. To nejspíš nějaké prasátko právě jede v automatice a neubere adekvátně "plyn" při přeřazování ba dokonce právě s úspěchem zařadil 1. blokovaný ( při blokování vlastně spojíš na tvrdo motor s mechanickou částí převodovky pomocí kapalinové spojky a to chce upravit otáčky motoru na přiměřené pravě ke skutečné rychlosti.
To pár známích fírů umí a pak je to parádní jízda, kde cestující slyší jen změnu otáček motoru a necítí žádné rány a rázy.
Co se týče tvého nápadu s pouze kapalinovým ovládáním jistě by šlo, ale znamenalo by to překopat celou konstrukci a hlavně by jsi musel mít něco, co by ti řadilo ten neutrál, ten nyní nastavíš, když není sepnut elektromagnet 1. ani 2. stupně (v automatice je "předvolen" za stání 1. stupeň na klidových dotecích 1. mikrospínače, ale okruh uzavřeš obrazně řečeno až přepínačem neutál jízda na stanovišti strojvedoucího)
Musel by jsi stejně proto přivést do převodovky nějaký impuls, signál ( ať již mechanicky, elektricky či pneumaticky) o tom, že se má něco sepnout , aby jsi se vůbec rozjel nebo naopak, aby jsi zařadil neutrál
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2051
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 13:21:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panacek: Já nechci Pragovku předělávat. Jen mě zaujalo, že elektrika je tam taková "blbá", že to tak musím napsat, a řídicí funkce (kdy co zařadit) jsou mechanicko-hydraulické. Dneska je obvykle veškerá logika strojů uložená někde na čipu. U schémat Pragovky se mi vybavil spíš Wattův odstředivý regulátor z parního stroje.

Možná to vynechání IB v automatice je právě kvůli škubání a nemožnosti spolupráce převodovky s řídicí "jednotkou" motoru - od toho tam musí být onen šikovný fíra. Dneska je všechno snažší (dokud nezblbne počítač, pak je tomu právě naopak). :-(
Honzasl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 988
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 08. června 2006 - 15:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v
No uvědomte si, že ta převodovka má kořeny v 60. letech...
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pátek, 09. června 2006 - 10:32:07   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vzhledem k tomu, že jsem psal o nadspojkovém režimu, jsem evidentně byl proti zabránění řazení na hydraulických stupních.
Přidržení mechanického stupně celkem chápu :-)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 01:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No nevím, jestli si troufnu, v 73km/h cvaknout přepínačem, který osobně používám při klouzání, abych při rozjezdu neměl velkou tažnou sílu... S tím vedle si rozumím docela dobře. Takže nejdřív si to pořádně prostuduju teoreticky, ale stejně by bylo jednoduší si udělat vývod skluzu a tím blokovat to řazení. To mne napadlo hned jak jsem nad tím začal přemýšlet...
Jinak jsem příznivcem automatického řazení, ale přeci jen trochu s motorem cítím, tak bych ocenil mít možnost nějak ovlivnit řazení i jinak než množstvím paliva. Říkám, že řazení na 842 je dost dobré, jen mít možnost uměle vyvolat signál skluzu, pro blok řazení dalšího stupně. Přetočení bych se nebál, dá se to ošetřit v A1(2), že při překročení určitých toček se stáhne palivo a pak se odpojí převodovka. Jen né proboha jako na 810, kdy se na 1B při dosažení určité rychlosti rozpíná spojka. Některá vydrží 2150 a jiná ani ne 2000, to pak motor dostává pěkně nafrak, než si fíra zvykne, že nesmí jet tak rychle.
Jo a také využívám 1B při rozjezdu, když mám vlek do kopečka nebo dva i na rovině. Je to rozdíl tam dát 2° v 37-9 nebo 30...
Zdraví Martin
P.S. samozřejmě se rozjíždím na 1° a blok tam vrazím, abych měl cca 1550 toček
ijacek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.205.227
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 11:23:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proc ma Regionova tak blby nater?
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 11:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Protože polomáčený byl pro ni výslovně zakázán...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 9-2005


Odesláno Pondělí, 12. června 2006 - 12:13:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ten nátěr je pěknej ,akorát by mohlo být více barevných variací.Jinak rovné linky bych nezkoušel ,oni totiž ty skříně 810 nebyly nikdy úplně rovné

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace