K-report
 

Archive through 14.únor 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Všeobecná trolejbusová diskuse » Archive through 14.únor 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 297
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 06. ledna 2006 - 22:15:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji za nápovědu. Ano, po chvíle hledání jsem zjistil, že to byl Suhl.

Nekdo nechce trolejbusy ani zadarmo a nekdo si troufa tvrdit, jak je to ekonomicky vyhodne.

No, v případě té DDR byl postup následovný: část trolejbusů podědili po "Říši", kupu zavedli krátce po válce. Většinu toho zrušili kolem 1975-1980, kdy se NDR měla dobře. O deset let později (ve chvíli oslav 40 let) na tom byla NDR hodně - hodně špatně (a o rok později se "rozpadla", místo zhasnutí se o další rok připojila zpět k Německu) a jedním z posledních pokusů o záchranu byl gigantický plán na elektrifikaci MHD. Počítalo se asi s 20 městy a několika stovkami Ik-280 T ...
A když člověk přepočítává ty "náklady", byly minimální, protože východoněmečtí pracující byli placeni řekněme 900 (východních) marek, tedy oficiálně 450, neoficiálně 90 (západních) marek. V roce 1994 pobíralo 25 % ex-východoněmeckých pracujících podporu v řádu 1000 jednotných (ex-západních) marek.
Jarda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 13:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ekonomicky výhodné pro dopravce, trolejbusy asi nebudou zřejmě nikdy. Je třeba se podívat kolik zaplatíme v budoucnosti za následky emisí v centrech měst, způsobených na obyvatelstvu. Bohužel toto zatím nikdo neuvažuje. Téma ekonomiky a emisí byly tady řešeny již několikrát, bez výsledku. V každém případě v Salzburgu je návrh na úplné zrušení autobusů a jejich nahrazením trolejbusy s pomocným pohonem. Mají vypracovánu studii kolik CO2, NOx, SO2 a dalšího sajrajtu nebude vypuštěno ve městě i při použití "EURO 4".
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 14:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

doibrý, jen tak dál. Kladno, Tábor atd., berte si příklad.
A aby se nezapomělo, i Brno a další města, rozšiřujte tr. dopravu
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 15:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1/ Zaplatíš to?
2/ Přesvědčíš o tom kompetentní osoby?
3/ měl by sis to odpracovat sám...
Chomutov forever
Není důležité být dokonalý, ale umět si nedokonalost okecat...
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 16:36:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo trolejbusy třeba na Kladně by byly dobré, ale v realu je to tak nějak jak píše předemnou Tzv. Když se zamyslim nad realizací el. trakce v MHD jsou tři skupiny, které by měla problematika zajímat: města/ obce, dopravci, dodavatele.

Městum a obcim by mělo jít o to aby byla MHD byla učelně řešená, kvalitní a také aby se navrátili investice do ní vložené. Bohužel u el. trakce ty náklady se vracejí poněkud déle, takže to chce plánovat na delší časový horizont. Jenže přiznejme si kolik je radnic/obecních uřadů v ČR kde zastupitelé vidí v časovém horizontu déle než na jedno volební období? Dale je i důležitý přístup města k MHD, pokud se k MHD město chová jako k sociální službě tak je vyděláno. A podletoho vypadá snaha měst o získání financí pro rozvoj MHD. To je jedna věc...

Dále tu máme dopravce. Pokud ten má zajištovat kvalitní služby měl by mýt představu o místních poměrech a také by měl být motivován obědnavatelem dopravy aby udržoval určitou kvalitu služeb. Další věcí je komu dopravce patří většinou městské DP podniky jsou na tom lépe než soukromé, ale nemusí být to pravidlem. Vliv na dopravce může mít i jeho majitel, který nemusí být nijak s regionem kde firma působý spjatý a dobře vnímán. Viz třeba ČSAD Kladno to má majitele s Přerova a podle toho některé věci vypadají.

No a dostávám se k poslední skupině a to dodavatelům. Přesněji řečeno k výrobcům vozidel, zařízeních pro tratě a konec konců i elektrárenským a rozvodním společnostem. Těm by mělo také záležet na dalším vývoji el. trakce v MHD a také více propagovat svéprodukty, aby měly obraty a byly prosperující. Tato záležitost také bohužel neni v pořádku.

Kdybych se v problematice jakékoliv veřejné hromadné dopravy "pitval" až do detajlu, dojdu ke v celků známe věci že všechno je o lidech a o tom jak se mezi sebou chovají. Lze říci že uroveň VHD ale i IAD, je vizitkou celé společnosti. Když se ale podívám na současný stav VHD a IAD v ČR, tak co si můžu myslet o České společnosti?
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1615
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 07. ledna 2006 - 22:38:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To nejde vyslovit, bo slušné vychování, ale ve své podstatě s tebou souhlasím...
Chomutov forever
Není důležité být dokonalý, ale umět si nedokonalost okecat...
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 6-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 11:47:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak někdo psal, že v ČSSR byl vypracován plán na zatrolejování 60 měst (zajímalo by mě do jaké velikosti města by se šlo, ale asi by tam spadal i Jindřichův Hradec) No tak můj názor je ten, že by trolejbus byl
1. levnější
2. ŠO by asi jen tak nepadla, protože vyrábět pro takové množství DP trolejbusy by se vylatilo, ikdyby měla mít odbyt pouze na domácím trhu
3. měli bychom plnohodnotné trolejbusy, jelikož by se jejich vývoj zaplatil.
No ale na druhou stranu, kolik by stál metr troleje, protože měď je jak známo drobet dražší, tak jestli její větší spotřeba by její cenu nevyhodila na větší částku. metr o průřezu 80 cm2 stojí cca 120Kč. stožáry 30-80 000Kč, samozřejmě železné. K tomu převěsy, výložníky, svorky, oblouková 3 m stojí cca 3 000 a další armatury, takže výstavba nového systému je velice levná záležist, že
Ale uznejme, že taková brněnská 44/84 pod trolejí, no magnifick.
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 571
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 12:40:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No tak se mě do ruky po delší době dostal historický Atlas trolejbusů, vydaný v roce 1986 tehdejšim NADASem. Na konci je samozřejmě i kapitola o budoucnosti. Je tam psáno že v Ustí nad Labem došlo k zahájení výstavby trolejbusových tratí. O Košicích je zmínka že je plánovaná výstavba na rok 1988. O Bánské bystrici se píše že je připravena pro výstavbu první tratě.

V dalšim odstavci je psáno o městech kde tehdy byla reálnápřipravenost výstavby trolejbusových systémů. ty města byly: Žilina, Kladno, Karlovy Vary, Havířov, Jablonec nad Nisou, Karviná, Nitra a Sokolov.

Pak jsou tam napsána města s podmíněnou přípravou a jsou to tyto: Frýdek-Místek, Martin, Mladá Boleslav, Prostějov, Přerov, Příbram, Tábor, Trenčín, Trnava a Třinec.

Zmíněna je i skupina měst které se zajímali o trolejbusovou dopravu. Byly to: Kolín, Poprad, Povážská Bystrica, Šumperk, Znojmo. Uváděna je také oblast Vysokých Tater.

Z různých zdrojů na internetu vim že aktivity kolem možné výstavby trolejbusových systémů měly i na konci osumdesátých let tyto města: Praha, Děčín, Jindřichův Hradec, Trutnov, Třebíč dokonce i Tachov a Planá u Marianských lázní.

Dobře se to čte, lépe predstavuje ale realita je jiná. Při pohledu na tu knihu je vidět kam se vývoj za těch dvacet let ubíral. Když to tak vezmu tak z cela neplánovaně vzninul trolejbusový provoz v Chomutově - Jirkově místo plánovaných tramvajích. Tak se stalo před 11 lety, je tedy otázkou jestli dojde v ČR k otevření ještě nějakého nového provozu MHD s el. trakcí.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 376
Registrován: 3-2005
Odesláno Neděle, 08. ledna 2006 - 19:52:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tachov a Planá u ML pokud vím neměli být samostatné provozy ale meziměstské propojení z Mariánek přes Planou do Tachova.

Z Trutnova měli zase jezdit trolejbusy do Pece pod Sněžkou a Jánských Lázní, a pak tři "jaderné tratě": ČB - Temelín, Třebíč - Dukovany a Trnava - Jaslovské Bohunice. Tyhle meziměstské tratě já osobně považuju i na tehdejší dobu za megalomanii, ale byla jiná doba ...

Jinak já věřím, nebo spíš doufám, že trolejbusy se znovu prosadí, ale ještě to bude chvíli trvat. Ono když se podíváte do historie, tak u nás je to taková sinusoida - první pokusy (30-léta) - velký "boom" (40/50-léta) - úpadek (60/70-léta) - znovu obrovké plány, přerušené "sametem" (80/90-léta) - ...
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 09. ledna 2006 - 10:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono když se podíváte do historie, tak u nás je to taková sinusoida

Jenze sinusoida je vyvoj trolejbusove dopravy v zemich s planovanym hospodarstvim. V zemich s trznim hospodarstvim byly 1920: pokusy,
1930: rozvoj jako nahrada starych tramvaji (ktere se v te dobe stejne musely nahradit - bud novymi nebo necim jinym, coz byly trolejbusy),
1940-50: dalsi rozvoj, furt jako nahrada starych tramvaji (protoze za valky a tesne po valce bylo zelezo potreba na neco jineho nez tramvaje)
polovina 60.let: omezeni T-busu (protoze v te chvili i ony potrebovaly obnovit bud jinymi nebo necim jinym),
polovina 70.let: kratke obdobi udrzovani jeste existujicich provozu (protoze ropna krize)
a od te doby (krome Kabulu [postaveneho za nase penize, protoze z cs.hospodarske pomoci], "vykriku" typu Karlskrony se 3 vozy a duobusoveho Rima) uz jen pokles. Uz ani ti Svycari nejsou tak nadseni propagatori T-busu, kdyz jde o jejich penize.
Dejvy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 10. ledna 2006 - 21:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad 9_Tr: kde mají tak levnou měď a na co mi proboha bude takový průřez? Není tam trochu chybička v jednotkách?
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 462
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 10:11:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ptal jsem se našich dráteníků a odpověď zněla- cca 120 Kč za metr troleje, při průřezu 80 mm čtverečních, sorry, teď mi to docvaklo, kde jsem udělal chybu
cm, to by bylo něco
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Miram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 11-2005
Odesláno Středa, 11. ledna 2006 - 17:10:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky plánované propojení trolejbusových provozů z Pardubic do Hradce kolem Opatovické elektrárny a do Chrudimi měli soudruzi v plánu...jenže sametovka
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 11:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No a vlastně taky KV - Ostrov - Jáchymov bylo nějak v plánu.
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1636
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 11:23:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ono i ta tramvajová rychlodráha v Chomutově byla tak nějak v plánu...
Chomutov forever
Není důležité být dokonalý, ale umět si nedokonalost okecat...
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 526
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 12:23:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdysi jsem si koupil brožurku Wolf, která vyšla k prvnímu roku provozu trolejbusů. Líbil se mi ten střední pás který byl zakryt panely... Je tam ještě?
Pardubice a Hradec Králové je asi jen přání šotoušů, nebo se o tom mluví?
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
------------------------------------------
Nechci se dožít doby, kdy autobusy nahradí ekologickou dopravu, bohužel, zatím to tak vypadá!
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1637
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 12:28:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten pás tam ještě stále je. Ale místy už přeasfaltován. Dokonce se svého času mluvilo o vložení cca metru kolejí, ale to už asi padlo.

To si nedovedu představit, dva největší rivalové a společná trolejbusová síť? Ale snad se o tom opravdu mluvilo, stejně jako o spojení Teplic a Ústí nad Labem.
Chomutov forever
Není důležité být dokonalý, ale umět si nedokonalost okecat...
Alasondro_alegré
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 12:32:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně by se líbilo obnovení tykadláků v Českých Velenicích a Gmündu - tykadláky by mohly jezdit mezi oběma městy a mohly by se tam potkávat české 24Tr s rakouskými Gräf und Stift...
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 12:37:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teď už se nemluví asi o ničem z toho, co tu padlo

Tzv: Ale v CV máte alespoň ty trolejbusy. To třeba my nemáne nic ...
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 529
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 12:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče České Velenice a Gmündu, viděli jste ty první trolejbusy? Ono to nemělo klasické klacky ale takový ozíček, který jezdil po troleji...
HK a PD jsou sice rivalové, ale jsou v jednotném IDS, ne?
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
------------------------------------------
Nechci se dožít doby, kdy autobusy nahradí ekologickou dopravu, bohužel, zatím to tak vypadá!
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 12:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týče České Velenice a Gmündu, viděli jste ty první trolejbusy? Ono to nemělo klasické klacky ale takový ozíček, který jezdil po troleji...

Ano, ten vozíček trolejbus táhnul za kabel po drátech , ale dalo se s tím díky tomu otočit kdekoliv na trati.

Stejné trolejbusy jezdily i ČB (od pražské zastávky ke hřbitovu) a jelikož jezdily dva proti sobě po jednostopé trati, tak si ty vozíčky musely v půlce navzájem vyměnit
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 13:02:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

R_b: to fakt šlo? tak to je síla. budějice měly trolejbusy od roku 1919?

(Příspěvek editován uživatelem maugli leden 12, 2006)
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
------------------------------------------
Nechci se dožít doby, kdy autobusy nahradí ekologickou dopravu, bohužel, zatím to tak vypadá!
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 18597
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 13:18:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

R_b:
A protože to bylo s kopce, tak jim při té výměně vozíček občas ujel až k plzeňské zastávce
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 13:55:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maugli: Jak už tady párkrát padlo, České Budějovice měly trolejbusy celkem třikrát v historii: první provoz 1909 - 1914 (právě ta jedna zmiňovaná trať tam, kam tramvaj kvůli vlaku nemohla), pak síť po 2. světové válce zrušená v době nadšení ze sovětské ropy a pak posledních 16 let (nebo kolik už to je...).
Tzv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1639
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 13:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tuším od 1991, čili to letos bude patnáct let...
Chomutov forever
Není důležité být dokonalý, ale umět si nedokonalost okecat...
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 14:15:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maugli: Co jestli šlo? Vyměnit si vozíčky - jo tak to šlo - na trolejbuse byla zásuvka

A ješte perlička - ty trolejbusy se na trať každý den přepravovaly přes celé město z vozovny na podvalníku za tramvají. První tramvají tam a večer poslední zpátky.

Když trochu prošmejdíš internet, tak k tomu určitě něco najdeš. Já to taky nemám ze svojí hlavy, natož abych si to pamatoval z provozu
Jiří_t
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 52
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 14:22:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych s dovolením trošku odbočil k dříve probíranému tématu, a sice ex-NDR provozy. O tý Hoyerswerdě a Suhlu by mě zajímalo víc. Máte někdo nějaký info nebo odkaz? Předem díky...
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 14:37:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já mám v "domácím" PC uložené, resp. převedené do Wordu, nějaké texty z již neexistujících stránek Richarda Bílka. Je tam i článek o T-busových provozech v DDR. O Hoyerswerdě je tam určitě, Suhl myslím že ne - bude to teda asi to město, kde jen natáhli dráty a pak je zas sundali.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4472
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 14:39:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

neměl ten vozejček taky vlastní pohon?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Jiří_t
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 14:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

R_B: Jo, ty stránky jsem kdysi myslim viděl. Můžu poprosit o zaslání těch textů? Mail je pod jménem. No a o tom Suhlu nikdo nic neví?
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 15:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pošlu, ale asi až o víkendu.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 17:57:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo: Ne, vozíček byl jen tažen za trolejbusem.
Tzv: Máš pravdu, letos to bude 2.5. přesně 15 let od třetího vyjetí trolejbusů .
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
České Nezávislé Dopravní Sdružení
Trollino_15
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 695
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 18:22:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Bobo: myslím, že jak kde, ale kdesi jsem o tom slyšel, že měly ty vozíčky i svůj pohon.
Není MHD a lidi, ale MHD pro lidi ! ! !
S TROLEJBUSY na věčné časy a nikdy jinak
ICQ:
260 116 510
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 3-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 20:42:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tak to je síla, ty vozíčky se zásuvkou ještě beru, ale zátah pomocí tramvají mně pobavil...
jó, historii druhého a třetího provozu tak nějak znám, ale ten první mi unikal...
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
----------------------------------------------------
Stále je o čem diskutovat
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 21:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maugli: No ono jinak zatahovat ani nešlo, neboť vozovna byla na druhém konci města a tam nevedly trolejbusové troleje. Vozovna byla samozřejmě společná s tramvajemi. A ještě doplnění. Za tou tramvají se to netahalo od začátku, neboť nejdříve neměli valník - vyroben až později. Takže trolejbusy tahali koně špeditérské firmy Ferus .
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
České Nezávislé Dopravní Sdružení
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 12. ledna 2006 - 21:29:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pouze potvrdím, Vozíčky se tahaly a byl i provoz, ve kterém ten vozíček měl vlastní pohon a jel tudíž kousek před Omnibusem, přičemč nebylo tolik namáháno tažné/nosné lano. A samozřejmě bylo napojení přes zásuvky. jen by mne zajímalo, jak byl vyřešen navíjecí buben, "napínající" lano
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 14. ledna 2006 - 19:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_r: ono je to sice úsměvné, ale už se blíží sto let od provozu prvních trolejbusů, pokrok je patřičný
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
----------------------------------------------------
Stále je o čem diskutovat
7tr4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 244
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 14. ledna 2006 - 19:57:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mně by se zase líbila trolejbusová trať Aussig - Teplitz/Schonau - Dresden.
Trolejbusy Škoda 7Tr a 8Tr jsou nejkrásnější trolejbusy, které znám!!!

Schotousch stirbt nicht !!!!

trolejbusykladno.wz.cz
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 609
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 14. ledna 2006 - 23:03:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maugli: Tak pokrok je viditelný snad dostatečně .
7tr4: Žádné Aussig ani Teplitz neexistuje! Když už, tak Ústí a Teplice...
SOR BN 12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
České Nezávislé Dopravní Sdružení
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 15:03:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_r: souhlasím, žádné německé názvy, osobně proti nim nic nemám, ale jsem rád za češtinu...
...pokrok je opravdu rozpoznatelný na první pohled
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
----------------------------------------------------
Stále je o čem diskutovat
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 21:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Maugli: je to trochu off-topic (i když, co může vlastně být off-topic v diskusi nadepsané "Všeobecná"... )), ale rád bych si doplnil mezeru ve vzdělání - co to je prosím za tramvaj, ta šedivá hranato-kulatá?
7tr4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 245
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 16. ledna 2006 - 21:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je polská tramvaj Konstal 116N
Trolejbusy Škoda 7Tr a 8Tr jsou nejkrásnější trolejbusy, které znám!!!

Schotousch stirbt nicht !!!!

trolejbusykladno.wz.cz
Maugli
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 17. ledna 2006 - 13:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jef: Upřesnil bych to jen tak.
"Citadis 100 Katowice" - wagon typu 116Nd
fajná tram ve srovnání s ostatními Katowickými wraky.
Rozšiřuj: http://www.tram-silesia.pl/?id=html/modernizacja.htm&dzial=34
Doufám, že Ti polština nedělá problémy...}
Nemám se za co stydět 8-)
e-mail: erik.gajdosech@centrum.cz
ICQ: 216 178 571
Tel.: 776 600 437
----------------------------------------------------
Stále je o čem diskutovat
Macek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 508
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 25. ledna 2006 - 22:24:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro příznivce trolejbusů v Banský Bystrici je reportáž ze současného stavu na stránkách ČNDS,viz odkaz níže.
České Nezávislé Dopravní Sdružení

Hupi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 870
Registrován: 7-2002
Odesláno Čtvrtek, 02. února 2006 - 09:22:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ani nevím jak je to staré, objevil jsem to až dnes, ale ty fotomontáže nevypadají špatně ;-)
http://www.skoda.cz/DOKUMENTY.ASP?Q853A=C14J1P1T0K102ID5645
Trolejbusy v západních Čechách
Autobusy v Plzeňském kraji

ČSAD autobusy Plzeň a.s.
Pavel_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 16:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co je to tam dole za knihu?? Vypadá zajímavě, ale nejde na ni kliknout. Nevíte, kde se dá sehnat?
7tr4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 03. února 2006 - 17:24:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nemáte někdo barevný fotky trolejbusů v NDR, hlavně z Gery a plánky sítě?
Trolejbusy Škoda 7Tr a 8Tr jsou nejkrásnější trolejbusy, které znám!!!

Schotousch stirbt nicht !!!!

trolejbusykladno.wz.cz
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4059
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 15:01:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kniha - vydala to škodovka při příležitosti 70 let výroby trolejbusů. Dostanou to zaměstnanci, obchodní partneři, lidé z protekcí a pokud něco zbyde, půjde to na veřejnost.
A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk... I have a work station.
Pavel_h
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 7-2005
Odesláno Sobota, 04. února 2006 - 19:42:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin_j: Díky za odpověď, no doufám že něco zbyde i pro nás.
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 02:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Knihu je možno zakoupit v muzeu Škoda v Korandově ul.
PO-PÁ 8-16hod.
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4065
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 02:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V totéž doufají i mnozí další, kteří jsou zdroji podstatně blíže, než ty
A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk... I have a work station.
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1762
Registrován: 7-2003
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 11:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nj, ale stoji za to .
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4069
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 13:58:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Karel Š.: Aha..... Díky za info! A kolik to stojí?
A bus station is where a bus stops.
A train station is where a train stops.
On my desk... I have a work station.
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 05. února 2006 - 16:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jelikož nejsem momentálně již delší dobu v ČR, tak nevím přesně. Ale mělo by to být do 400,-. Do dvou let by měla vzniknou daleko rozsáhlejší kniha než je tato.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 814
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 15:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Včera dal Jenki do zlínské diskuze dokument, kde se mj. píše: Znalec rovněž dodává, že v krátké době se v ČR schválí a uplatní standardní ISO norma EU, která pojem trolejbus jako vozidlo MHD nezná. Vozidlo MHD jedoucí vlastními koly po komunikaci je v EU standardním silničním, ne drážním vozidlem. Následně budou trolejbusům upraveny podmínky silničního provozu a dále přiděleny registrační značky silničních vozidel (dříve SPZ).
Je to skutečně tak aktuální, jak se z tohoto tvrzení znalce zdá?

A ještě jedna věc, které moc nerozumím. ÚOHS tam uvádí, že zakázka pro zlínský DP ...měla být zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie, a tedy okruh potenciálních uchazečů o veřejnou zakázku by byl v šetřené veřejné zakázce nepoměrně širší.
Vždyť tu nedávno byla řeč o tom, že nic co nemá razítko si tu nezajezdí, protože "drážní vozidlo". Tak jak by se mohli do soutěže hlásit ostatní, když vlastně nemají s čím?
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 491
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 16:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

že v krátké době se v ČR schválí a uplatní standardní ISO norma EU, která pojem trolejbus

No konecne !!!

jak by se mohli do soutěže hlásit ostatní, když vlastně nemají s čím

Budou se hlasit s rozsudkem EU soudu, ze CR porusilo unijni legislativu, kdyz vlastni pravni predpisy neuvedlo v urcene lhute do souladu.
Vlastne mozna , protoze zakazka se bude muset zrusit a nez se vse vyjasni, tak se bude muset nakoupit velke mnozstvi diesel (tudiz jiz pravne harmonizovanych) busu.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 815
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 16:48:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a nez se vse vyjasni...
Takže by do toho žádný DP, který potřebuje relativně rychle nové T-busy, stejně nešel. Ona bohatě stačí "válka" Škody s DPO.
Jarda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 16:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové v každém státě EU, ale i jiných je úřad,který si provádí schválení trolejbusů podle vlastních předpisů a nezáleží, jestli má trolejbus SPZ nebo ne. Mimo jiné to vyplývá z toho, že trolejbus je elektrické zařízení vyžadující výchozí revizi elektrického zařízení. A třebaže máme harmonizované EN normy, mohou být v různých státech národní odchylky. Co se týká uznávání homologací, tak v zemích EU se běžně uznává schválení českým Drážním úřadem (mimo Slovenska). V současné době však schází legislativa na přejímání trolejbusů ze zahraničí, jako je tomu třeba u železničních vozů. Tady záleží na úřadu jak posoudí dodaný materiál. Standardní EN norma trolejbusová se chystá, ale ta řeší jen bezpečnost elektrických zařízení a provedení některých částí trolejbusů. V žádném případě se nemíchá do definice jaké to má být vozidlo.
Ad Arj: Hlášení do soutěží se umožní tím, že se nepožaduje schválení ke dni podání nabídek.
Ad Aussiger: v současné době je platný Předpis EHK č. 36 - konstrukce autobusů, kde jsou celkem rozsáhhlé definice v příloze č. 8 na provedení trolejbusu. Přičemž na trolejbus se vztahují i požadavky silniční vyhlášky, je to schováno pod jedním paragrafem, ale je to tam.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 816
Registrován: 1-2004
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 18:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Jarda:V současné době však schází legislativa na přejímání trolejbusů ze zahraničí
Já jsem právě myslel, že to co tvrdí ten znalec, se mj. také pozitivně dotkne procesu schvalování zahraničních(v některé zemi EU už schválených) T-busů u nás. Takže asi ne.
Takže zbývá zase jen konstatovat, že v tomhle jsou autobusy o dost dál.
Škoda_7_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 19:13:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě jednou k té knize Historie trolejbusů Škoda. Dá se též objednat na dobírku. Stojí 400 Kč. Email je do muzea Škoda v Plzni. petr.mazny@skoda.cz
Moje VDP: DP Škoda Ostrov http://dpso.cz24.cz/

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace