K-report
 

Archiv do 22.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv do 22.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1804
Registrován: 3-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 00:31:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Souhlas. Nový provoz je možný, ale musí to být specifické podmínky. Ať už hrozivé kopce, možnost ekologického získání energie atd. atd.
Samozřejmě, ekologické hledisko nezastírám. Jenže u ekologických řešení musí být splnění základní předpoklad. A to ten, že efekt se vyrovná nákladům!

K těm hybridům: Neříkám, že mám pravdu. Ale ještě jednou si přečtěte ten odkaz. 45% úspora paliva, delší průměhy kilometrů mezi údržbou. Kolik bude tvořit úspora za jeho životnost? Určitě minimálně vyšší náklad pořízení.
S konstrukcí bych si hlavu nelámal. Pořád se vyvíjí nové typy, tak by se hold toto zohlednilo. A ten USA typ zrovna malá okna nemá. Diesel tam není právě stejný, ale menší. Při rozjezdu pomůžou baterky, to je ten princip. Na samotnou jízdu už ten menší motor stačí. V kopcích a při vycuclích baterkách to bude líný.

Asi to každý vidíme jinak, ale v MHD busech to má budoucnost. Nemyslím si, že to bude tento princip, ale spíš čekám princip spalovací motor s převodovkou (elektronickou) spojený v jeden blok s elektromotorem (viz. kamiony Volvo a osobní hybrid vozy). Na meziměsto už je to na nic. Ale na městský provoz je to velmi zajímvaé a rozhodně smysluplné.
Ano, kombinovat s plynem je to složitý. Jenže touto kombinací (jednoho z principů) máme ekologicky nejčistčí možné vozidlo se spalovacím motorem s flexibilitou, kterou mi třeba trolejbus nenabízí. Toť můj názor.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 916
Registrován: 1-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 14:57:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Tady nejde říct, kdo má pravdu a o tom to taky není. Jde jen o ty různé úhly pohledu. Každé řešení má svá pro a proti. Nakonec uvidíme, jestli se to na evropském trhu chytne nebo zase ne. Když se to nějakému dopravci bude zdát vhodné, tak si to koupí. A navíc o tom nerozhoduje jen technická podstata věci, ale taky veřejné mínění a jiné tlaky. Např. co se týká emisí, každý odborník ti řekne, že by bylo vhodné v Evropě snížit obsah síry v pohonných hmotách, jako to je třeba v Japonsku. To by mělo okamžitý a celoplošný dopad na emise u všech motorů. Člověk by myslel, že je to jasný a logický krok v cestě za snížením emisí, ale ono se tak neděje, protože... .
Takže když ty hybridy budou v kurzu, lépe se na to seženou dotace atd, atd. a budou jezdit. Mně se na nich líbí, že umí rekuperovat, ale zase mě nezbavují závislosti na ropě a jsou technicky složitější.

Konstrukcí evropských hybridů si hlavu opravdu nelámej, už tu byly:

V kombinaci s plynem by to ale byly pěkný bumbrlíčci.
Petr_nosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 8-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 18:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Praze jsem jasně pro nové tramvajové tratě a modernizaci stávajících, vč. vozového parku. Ovšem mám trochu pochybnosti, zda tratě v centru budou i v budoucnu kapacitně stačit, pokud by nové tratě nesloužilz pouze jako napaječe. Pak je zde otázka- co potom?
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 23:22:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Souhlasím. Se sírou je to také pravda. To je prostě politika. Navíc by se musely měnit katalyzátory na autech, pokud mě paměť neklame?!?

Já vycházím z jakési "teze", že technika pokročila a pokud bude monoblok motoru, převodovky a elektromotru + baterky možný namontovat do tahače, tak do autobusu se to vejít prostě musí. Pokud s tím v moderním kabátě přijde někdo na trh, nemám obavy, že na tom hodně nevydělá. Ona cena díky technologii v taháčích, které budou automobilky chrlit, klesne. Stane se to běžným a relativně jednoduchým. Emise se výrazně zmenší, spotřeba také, provozní náklady tedy také, prodlouží se servisní intervaly, sníží namáhání dieselu. Vyšší cena nebude takovou překážkou. Baterie už rozhodně nebudou tak velký jako má ten autobus z Berlína (snad je to odtud) a případné plynové nádrže se tam vejdou. Cenou se do deseti let, spíše cca pěti let dostaneme na cca cenu trolejbusu, spíše níže. Bude zde ekologicky významně šetrné vozidlo, které nepotřebuje dráty, má skvělé jízdní vlastnosti a levný provoz.
Do města, je to ideální technologie. Například v Praze by rozhodně ušetřila miliony ročně.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 1-2004
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 23:54:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pozor - jestli budou automobilky chrlit hybridní tahače, to nezáleží na nich, ale na zákaznících. Ty hybridní autobusy taky nikdo nekupoval. Těžko předjímat, jak to trh přijme.
Samozřejmě technika jde kupředu - to je vidět i na těch dvou fotkách. Ten první hybrid je z roku ±95 (ano Berlín) ten druhý z roku 2000 a ty baterie na střeše se výrazně zmenšily. Navíc dneska už některé hybridy používají kondenzátory a ty jsou zase menší. No ale nakonec jde "jen" o cenu a provozní náklady ve srovnání s jinými alternativami.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 00:07:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aussiger: Jde především o trh. Teď se mi to nechce počítat, fakt nemám čas, ale dalo by se vyčíslit, kolik by se případně ušetřilo, při jaké ceně a průběhu kilometrů by se to vyplatilo.

A trh, to rozhodně přijme. Volvo by se určitě nepouštělo do tahačů, kdyby nebyli přesvědčeni, že bude odbyt.
Jak říkám, u busů v MHD, to bude hit. Do pěti let je to i v ČR.
Myslím si také, že to nebude systém jako v USA, ale systém jak jsem psal.

Uvidíme, tím bych to ukončil
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 1-2004
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 18:17:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už to nebudeme pitvat - uvidíme.

Ale jen k tomuto: Volvo by se určitě nepouštělo do tahačů, kdyby nebyli přesvědčeni, že bude odbyt.

To právě není tak úplně samozřejmé. Jistě že se nepustí do vývoje nějaké drahé neprodejné šílenosti a půjdou do něčeho, kde se dá předpokládat úspěch. Ale jestli to úspěch opravdu bude se dozví až když to pustí na trh. Např. zrovna to Volvo - před čtyřmi lety začali nabízet do tahačů turbokompoudní motor, no a letos ho stáhli. Nebo Neoplan - co ta firma předvedla různých koncepcí a konstrukcí busů. I ty jejich hybridy byly součástí celé stavebnicové řady, ze které se nakonec prodalo právě jen pár těch hybridů a 30 hi-tech trolejbusů do Švýcarska, kde je po dvou požárech odstavili. A takových příkladů "nepřijetí trhem" by se našlo. Taková nízkopodlažnost se taky zaváděla na pokračování.
Papyr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.69.26
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 12:46:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pred 2,5 roky jsme zkouseli s jednou environmentalni firmou spocitat navrh zavedeni trolejbusu na uzemi Prahy 5 a 6 pri zatrolejovani patnacti nejvytizenejsich autobusovych linek teto oblasti (vyjma 119). Nekolik zajimavych udaju:

- kilometricky prubeh dle JR 2003 5 810 923 km rocne
- cena za PHM pro tento prubeh pri prumerne spotrebe 50 L/100 km (=spotreba Citybusu v prazskych podminkach) je 65,37 mil. Kc
- cena za trakcni elektrinu pri stejnem kilometrickem prubehu je 11,58 mil. Kc
- rocne by takto provoz usetril 54 mil. Kc
- projektovana delka byla 65 km dvoustope, cena za vystavbu vc. meniren je cca 12-15 mil. Kc/km, celkove naklady na dilo tedy 700-800 mil. Kc, coz se pri uvedenych usporach (54M/rok) zaplati za 14-16 let, dale jiz provoz pouze vydelava
- k zajisteni pokryti nutno zakoupit cca 80 trolejbusu (a tudiz o tolik mene autobusu, pri cene vozidla pocitejte tedy naklady navic jenom cisty rozdil mezi cenou treba Citelisu a 24/25Tr)
- techto 80 trolejbusu sezere stejne mnozstvi energie, jako 4 jedouci vlaky metra, cili se neni treba vzrusovat nad tim, odkud se bere energie a kolik za ni DPP zaplati - na celkove spotrebe se to projevi jako flus do more
- trolejbus nezajisti kvalitativne vyssi uroven cestovani, neb kastle je identicka s autobusem, jeho vyhoda je pouze ekologicka (a z dlouhodobeho hlediska ekonomicka) - snizi pocet jezdicich autobusu denne v nekterych ulicich i o 1000 prujezdu dieselbusu (Na Knizeci-Klamovka, Nemocnice Motol, Vozovna Stresovice)
- trolejbus umozni zvysit tolik zadanou kapacitu na linkach 137 a 167 (a na kopcovitych linkach obecne) na kloubova vozidla
Papyr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.69.26
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 12:47:58   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

- nove menirenske bloky lze instalovat v objektech DPP podel tras (stanice metra, vozovny)
- trolejbus nevyzaduje zadne zazemi navic, plan uvazoval s upravou garaze Repy na smiseny provoz A+T, dnes dratizace menirny obnasi zadratovani pouze jedine smycky kolem arealu (v ramci arealu posun na pomocny pohon),
- co se tyce oprav, mechanicka cast je shodna s autobusy a na elektrickou cast je nutno zamestnat jenom par lidi navic
- zalozna vozidla v pripade poruchy ci vyluky zajistuji trolejbusum autobusy
- trolejbus nemuze poslouzit k evakuaci Prahy
- za 50-70 let mozna trolejbus zanikne a bude nahrazen vozidly na vodikovy pohon, ale do te doby take musime dychat
- implementace trolejbusu do cele Prahy (trolejizace vsech linek s intervalem kratsim nez 15 minut celodenne, vcetne meniren, vozidel) by prisla na cca 3 miliardy Kc a byla by take navratna do cca 15 let, dalsi provozovani trolejbusu by uz ciste setrilo
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 13:52:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě bych poznamenal, že na kopcovitých linkách (vše z Na Knížecí) je trolejbus svižnější. Na elektromotoru se nepodepíše zatížení tolik jako na spalovacím motoru.

...a hlavně, na ropě jsme čistě závislí. Elektřinu si vyrábíme sami.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 14:15:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Papyr: zajimave. Par dotazu:

1. Jak stara je ta cena 12-15 MKc/km se vsim vsudy? Soucasne stavby v Usti (kolem nemocnice, Strekov) spis hovori pro 30 MKc/km. Jenki (ktereho snad z nenavisti k elektricke trakci nikdo nepodezriva), tu pre casem zverejnil toto

Tbus :
40MKč/km - úplně nová trať se vším všudy, vč. měníren, kabelů a zastávek
20MKč/km - nějaká trať typu sloupy + dráty + výhybky + smyčka, bez kabelů a měnírny
15MKč/km - když něco protahuju o 1km dál a stačí mi jenom sloupy + dráty

Jiste se shodneme v tom, ze v prazskych podminkach to bude spis vice nez mene (zkuste rypnout do nejake smichovske ulice).

2. Jak dlouha je zivotnost intenzivne vyuzivaneho trakcniho vedeni?

3. Proc zastupci (zamestnanci, ne sotousi, ne enviromentalni firmy) DP Pardubic, Brna a Ostravy tvrdi, ze provoz trolejbusu je drazsi, nez autobusu?

4. Jaky je rozdil mezi cenou Citelisu a 24/25 Tr?

Martin: je trolejbus svižnější Ale no tak. Vozy 706 RO uz v Praze nejezdi. A co se tyka zkraceni doby cestovani, daleko vetsi vyznam nez raketove rozjezdy (a polamane nohy duchodcu) ma preference na krizovatkach.

na ropě jsme čistě závislí. Elektřinu si vyrábíme sami Zrovna od tebe bych tuhle vetu necekal. Jaky vyznam to ma v dnesnim svete? Nebo snad ocekavas, ze se vydame na cestu severokorejske sobestacnosti? On trh s energii je jen jeden. Az bude ropa skutecne draha (to dnes jeste neni), elektrina taky pujde nahoru. Lhostejno jestli vyrobena z arabske ropy, norskeho plynu, mosteckeho uhli nebo americkeho uranu.
Papyr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.69.26
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 15:21:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt:
1) 2002, stavby tr vedeni v Pardubicich
2) 40 let
3) cena trolejbusu se sklada ze vseho mozneho vcetne odpisu meniren, vedeni, ma na to vliv velikost site, rozsah provozu, dale samotny trolejbus ma jine uctovni odpisy nez bus, v kazdem meste je celkovy naklad v Kc/km na autobus a trolejbus vyjadreny jinak. Nekde je drazsi, ale nekde i levnejsi.
4. pohledam
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 16:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt:
Samozřejmě, že vývoj autobusů šel kupředu. Přesto srovnání rozjezdů na Hřebenkách s plným Citybusem a plnou 24Tr by byl značný. Taková 137 volá po kloubových vozidlech už pěkně dlouho. Přes nemohoucnost kloubových autobusů tam stále nejsou. Trolejbusy se hodí do kopcovitých měst a levý břeh Vltavy je snad kopcovitý podobně jako Ústí nad Labem.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1768
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 16:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týká elektřiny, tak mi není trh s ropou tak lhostejný. Naopak, cena ropy je značně kolísavá a závislá na jakémkoliv světovém konfliktu, kterých bude stále přibývat. Cena ropy se odvíjí i od vzájemných "spřátelených" vztahů napříč celosvětovým spektrem politických názorů a náboženských fundamntalistů. Dále se cena ropy odvíjí od nakažených krav a chcíplé kachny v Botiči až po tranzitující "stabilní" země jako Bělorusko nebo Ukrajina.

Bojím se toho až bude litr nafty stát 60 korun a jízdenka na autobus v Praze 50. Možná pak všichni nasedáme na kola, nazujeme kolečkové brusle a bude nám všem nejlíp.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 18:17:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Papyr: 40 let se mi zda mnoho. Vznesl jsem dotaz v diskuzi, kde se pohybuji fundovani, tak snad se dockame nejake odpovedi. Co se tyka rozdilu ceny, nesleduju to nejak sytematicky, ono je tady hodne vlivu, nesmime zapominat, ze v trznim prostredi cena nereflektuje pouze vyrobni naklady. Hrubym odhadem, cena abusu 75% tbusu?

Martin: nevidim jediny duvod si myslet, ze kdyz je cena ropy a plynu nestabilni, tak ze cena elektriny se bude drzet v dnesnich relacich (+ inflace) jeste 100 let. Nebude. Az se skutecne zdrazi ropne vyrobky, tak producenti elektriny taky zdrazi. Proc by prodavali svuj vyrobek, do znacne miry zamenitelny s kapalnymi a plynnymi palivy, pod cenou?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 21:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt:
Jak spolu souvisí ropa s elektřinou? Když se zdraží plyn, začne se topit uhlím a zdraží se uhlí, ale proč by se elektřina v závislosti na ropě měla zdražovat?

Je jasné, že cena elektřiny poroste, ale její růst bude konstantní a nebude reagovat na celosvětové problémy ve společnosti. Možná tak na Bursíka v parlamentu.

Dále je opravdu rozdíl mezi surovinami, které si dovážíme a které si dokážeme sami vyrobit. Nehledě na to, že elektřiny je přebytek a ropa bude za pár let nedostatkovým zbožím.
Petr_nosek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2059
Registrován: 8-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 21:32:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud vím, tak v Pardubicích je trolejbus o něco málo levnější nežli autobus. Je to dáno vytížením trolejbusových tratí.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1070
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 21:58:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: ropa s elektrinou souvisi uplne stejne jako plyn s uhlim, jako vsechny zdroje energie se sebou navzajem.
Rekneme, ze drasticky zdrazi ropa, tedy pro nas zjednodusene motorova nafta. Naklady na provoz autobusu vzrostou, DPP usoudi, ze ty trolejbusy nejsou tak spatny napad a zadratuje treba ten Smichov a okoli. DPP zvysi vykony v elektricke trakci, tudiz spotrebu elektriny. Protoze ropa (nafta, benzin, topny olej, LPG) zdrazila pro cely svet, nejen pro DPP, vsichni tou dobou zvysili spotrebu elektriny. Blizi se konec roku a pan reditel DPP jde podepsat novou smlouvu na dodavku elektriny. V elektrarne prednese svuj pozadavek, koupit rekneme o 10 % elektriny vice. OK, rekne pan energetik, dodame, ale bude to drazsi nez loni. Jak to? pta se pan dopravak. No to vite, v Ostrave zadratovali Dubinu, v Plzni Vinice, kazdej by chtel jezdit na elektrinu. No a ja taky nejsu blbej a musim vydelavat, kdyz nechcete, nekupujte. Koupej jiny, nadrazaci dotahli draty do Kolesovic. Ale jo, tak ja dam vic, co budu delat s halou plnou trolejbusu bez elektriny, vece pan dopravak.

Zkratka nabidka poptavka, to urcuje cenu. Elektrina je jen jedna forma energie. U nas to mozna vypada, ze spolu nesouviseji, elektrinu delame z uhli a uranu, a naftu z ropy. OK. Ale koukneme se do sveta. Znacna cast elektriny ve svete se vyrabi spalovanim nejakych ropnych frakci, topnych oleju. Dalsim velmi vyznamnym elektrarenskym palivem je zemni plyn. Ten uz ma s ropou zamenitelnost takrka kompletni, vcetne mobilnich aplikaci (na rozdil od uhli) a prestavba dieslu na CNG je snadna. Nebo to dnes tak politicky propagovane LPG. To je zase jen ropna frakce, propan. Takze se zdrazenim ropy automaticky poroste i LPG i zemni plyn. Jak souvisi zemni plyn primo s uhlim v nasich pomerech je jasne. Kdyz pujdeme trochu dale, tak i uhli souvisi primo s ropou. Jak resila nedostatek ropy treti rise? No jiste, vyrobou kapalnych paliv z uhli. A majitel dolu opet proda uhli tomu, kdo vic zaplati. Bude to elektrarna, nebo Herman Göring Werke alias Stalinovy zavody alias Chemopetrol Litvinov, ktery z uhli udela naftu?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 22:03:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže tvůj návrh při ceně 60 Kč/litr nafty je jaký? Denně projezdit 100 000 litrů nafty jen u DPP? Nebo jít za PRE a udělat s nimi dohodu na deset let dopředu? A co takhle trh elektřiny, kde si mohu vybrat dodavatele? S ropou to bude stále Rusko, Rusko, Rusko, Rusko, Norsko, Rusko, Rusko a zase jen Rusko.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 22:13:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

trh elektřiny, kde si mohu vybrat dodavatele?

A to je který? V zemích, kde trh elektřiny skutečně liberalizovali, jsou rozdíly stejně v podobném řádu jako mezi benzinovými pumpami na opačných koncích města.
Jinak mám pocit, že dneska si spíš dodavatelé (elektrárenské firmy) vybírají odběratele (státy, kde se dá prodat nejdráže).
Přitom cena elektřiny je stále "průměr" z různých zdrojů. Kdyby se platila podle skutečných nákladů, šla by plynová (a zřejmě i uhelná) dolů, ale atomová by byla řádově o 50 % výš a z "nových zdrojů" někde úplně absurdně vysoko.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 20823
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 22:18:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj:
Jak je to vůbec „ve světě” s regulací ceny elektřiny státem?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 22:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Shrňme si to.

1) V oblasti veřejné dopravy, energie pro ní atd. nehraje roli jen trh. Má sice vůdčí roli, ale je tu také politika, míra zdanění (MHD se tímto může podpořit) atd. atd.

2) Elektrická energie je pro ČR strategické médium a být soběstačný je nejvyšší prioritou!! Proto bude dopryč Jiřetín a další. Zabiju dvě mouchy jednou ranou. Energetiku a zaměstnanost.
Proto elektrická energie má lepší výhledovou budoucnost. Nesouvisí to ale přímo s trolejbusy.

3) Všechno je otázka ekonomiky. Pokud někdo předloží odborný záměr (například na Prahu 5 a 6, se skutečnými cenami, nízkým rizikem a všemi odbornými stanovisky) jako ziskový, jeho realizace je více než žádoucí a rozumná.
Pokud se opravdu jedná o terén profilově vhodný pro trolejbusy, který brání snadnému a ekonomickému provozu žádoucích článkových autobusů, nabídne větší kapacitu, nížší hlučnost a emise přepočítané na jedno vozidlo, nevidím důvod, proč ne?!?
Samozřejmě, Praha nemůže zadrátovat všechno. Autobusy jsou evakuačná záloha, záloha za metro a tramvaje.

Ale pokud kvalitní odborný projekt uvádí trolejbusy jako levnější a vhodnější, mělo by se hovořit o realizaci!!
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1071
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 22:38:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: ja zadny navrh na dobu az bude 60 Kc/l nemam, nejsem Vladass, ten vidi do budoucnosti a vi, co a jak bude za 20 let (viz patek 23.22, kristalova koule hadr). Ja jen vim, ze trolejbusy nejsou resenim ani prazske, ani svetove energeticke krize.

jít za PRE a udělat s nimi dohodu na deset let Tohle se spatne predjima. Nikdo tu nejsme profesionlani prognostik. Ale az bude ta energeticka situace ve svete skutecne kriticka, tak asi nejake dlouhodobe dohody nebudou mit sanci. No a do te doby se stavajici trolejove vedeni stejne petkrat rozpadne Bavme se o soucasnosti, na nejake predikce na desetileti dopradu nemam ani informace ani vzdelani.

S ropou to bude stále Rusko Ale houby. Co ten s velkou slavou otvirany ropovod do Ingolstadstu, nebo par let predtim Adria? Tema jsme napojeny na cely ropny svet. To, ze dneska s nima nic netece je vec jina. Ale moznost zmenit dodavatele tu je.

bude dopryč Jiřetín Coz je pekna blbost. Ne kvuli te vesnici ale kvuli tomu, ze za par desitek let to uhli bude mnohem zajimavejsi nez dnes.

pokud kvalitní odborný projekt uvádí trolejbusy jako levnější a vhodnější Ukaz mi ho a pak se o nem muzeme bavit. Ten Papyruv "projekt" zatim jen trojnasobne podhodnotil investicni naklady a dvojnasovne nadasadil zivotnost te investice.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1814
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 23:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Co je člověče, děláš, jako bych v Praze prosazoval trolejbusy.

Já ten projekt neznám. Jen jsem psal, pokud takový je, ukazuje něco výhodněji, je ekonomicky rozumné a vhodné jej realizovat.
Já to nevím, co je pro Prahu lepší. Já si také myslím, že tam trolejbusy už neprorazí. Ale možná ano. Já to neumím spočítat a posoudit.

Tu větu o Jiřetínu nechápu. Ta vesnice půjde pryč dnes nebo později. Dokud tam to uhlí bude (i kdyby se odepsalo ze zásob) nebudou mít jistotu.
A proč půjde Jiřetín pryč v blízké budoucnosti. Protože těžební stroje a těžební svah začíná cca 400 metrů od posledního obydlí. Pozdější těžba by byla drahá. A jestli myslíš, uchovat kvůli tomu, že do budoucna bude uhlí cenější. Možných nových povrchových lomů v blízkém či větším okolí Mostecka je několik. To není z mojí hlavy, to je z dobývacích map a od odborníků.

V pátek jsem nevěštil. Hybridní tahače jsem si nevymyslel. To je stanovisko automobilky Volvo. A musíš uznat, že pokud se něco chytí v tahačích, jakožto že chytí (oni provozní náklady jsou důležité a dopravci na to slyší), bude to relativně dostupná technologie. Ono tahačů se vyrobí hodně a hodně.
Je to má domněnka. Nepokládám to za skutečnost a neochvějný fakt.
On se mohl mílit i zdroj informace!
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 23:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen k tomu srovnání cen autobus/trolejbus:
Citelis 18 - 8,44 mln Kč
25Tr asi minimálně 12,38 mln Kč - to je podle ústecké soutěže.
A pro zajímavost 22Tr - 12,263 mln Kč.
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 1-2004
Odesláno Neděle, 26. března 2006 - 23:51:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Pár příkladů, kdy si firma něco myslela a ono to dopadlo jinak, jsem ti uvedl. Já si taky dovolím věštit a říkám, že jestli to uvedou příští rok, tak je to moc brzo na nějaký úspěch.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 716
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 09:50:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

k té životnosti troleje-dle Prof. Dr. ing. Jansy je při použití uhlíkových smykadel životnost až 40 let a nevěřím, že to není možné, tak do 95 by se v jihlavě našel ůsek s věkem dosti se přibližujícím této hodnotě.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 10:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A muze nekdo odhadnout, jake jsou mzdove (specializovani elektrikari) a administrativni (ona podivna kombinace mezi silnicnim a draznim vozidlem a z ni vyplyvajici nadbytecne revize) vice-naklady trolejbusoveho provozu proti autobusum?
Papyr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.69.26
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 14:21:52   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: 1) trolejbus stoji zhruba 1 1/4 az 1 1/2 toho, co stejny autobus, podle toho, jakou cenou zareaguje vyrobce na vypsani vyberoveho rizeni.
2) 40 let a leckde i vice vydrzely v plnem provozu stare armatury typu Kremnica, neverim, ze by nejmodernejsi armatury Elektroline vydrzely mene.
Papyr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.69.26
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 14:25:54   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

P.S. jeste Kubrt: Jak jsme se bavili o te cene za vystavbu, tak ta prvni verze (kdesi cosi dotahnout) se da postavit i za 7 MKc/km. Tech cca 15 MKc/km bylo i s menirnou a upravou zastavek.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 15:36:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Papyr, tos viděl výr. štítek, nebo usuzuješ dle toho, jak vypadala. Ona ta Kremnica po 40 let se tvarově neměnila a části po kterých se jezdí, tak ty se dají vyměnit, anóbrž tam klidně těch 40 let vydržet mohla, protože pokud nevyhořela, tak cívka s klidem funguje stále a je známo, že i s hořící cívkou se dá výhybka nahodit.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 9-2004
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 18:07:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: me jen pobourilo, jak na zaklade nejakeho PR clanku odhadujes parametry hybridnich vozidel a ze za 5 let bude hybridni autobus stat tolik, co trolejbus.

Aussiger: diky.

9Tr, Papyr: jak se jezdi po 40 let starem tankodromu v hustem provozu? Ja nejsem z provozu, ale mel jsem dojem, ze rekonstrukce troleji se delaj po 15 - 20 letech. Na normalnich tratich, ne na nejakych prilezitostnych smyckach nebo ve vozovnach.

Mimochodem, pokud je mi znamo, tak velkou slabinou prazskeho trolejbusoveho provozu byl prave stav vedeni. To samozrejme s nasi diskuzi nijak nesouvisi, uvadim to jen jako zajimavost.

kdesi cosi dotahnout se da postavit i za 7 MKc/km To je tak na sloupy, jeden kus 55 000 Kc. (zdroj Hradec Kralove loni).

15 MKc/km bylo i s menirnou a upravou zastavek Tak proc Strekov, tj asi 3.5 km (OK, s vyssim poctem meniren nez je obvykle) bude stat 170 MKc, proc trat kolem Masarykovy nemocnice stala nekolik desitek milionu (40, 60? Presne cislo uz si nepamatuju, musel bych se podivat)?

Neni vam (nekritickym fandum trolejbusu) podezrele, ze v celem svete je tento prostredek 1 (CCCP) az 5 (vsechny zeme s trznim hospodarstvim) desetileti v utlumu? Kdyby mely tak uzasne vlastnosti (mam na mysli zacatek navratnosti za 15 let, 40 let zivotnost), jak tu prezentuje Papyr, tak prece jezdi vsude, ne?
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1815
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 20:41:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Tak vycházím z určitých informací. Já nejsem odborník na hybridní pohony. Co se dozvím to se dozvím. Víc si nevyzkoumám.
Parametry v městském provozu se dají odhadnout z obdobných osobních vozů. Technologie je stejná.
Cena je myslím zřejmá. Já vycházím z předpokladu (který se nemusí vyplnit-ale většina diskusí je založených na úvaze, fakta se těžko schánějí), že masivní výroba v nákladní dopravě povede ke zlevnění výroby.
Ta technologie není zdaleka super moderní. Je to prostě spojený spalovací a elektromotor, trocha elektronika a baterie (třeba jako pomocný pohona na trolejbusu). Ale dál bych to nerozváděl. Netvrdím, že musím mít pravdu.

Trolejbusy jsou fajn věc. Jenže nejsou flexibilní, mají vyšší počáteční investici a trolejové vedení (minimálně na složitých kříženích) není moc estetické.
Kubrt má pravdu. Kdyby trolejbusy byly všude tak výhodné, budou všude!
Proto, když se třeba podíváte v Teplicích, co tam jezdí autobusů mezi pár trolejbusy, už to rušení nevypadá tak hrůzostrašně!
Papyr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.69.26
Odesláno Pondělí, 27. března 2006 - 23:27:22   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrte, to neni zadna samoucelna chvala trolejbusu za kazdou cenu. Mne je popravde srdecne jedno, zda v Praze jezdit budou ci nikoliv. Ctyricetilete vedeni napriklad v Presove na ul. 17. listopadu (cili novembra) z roku 1966 je v originalnim stavu a snese rychlost kolem 70 km/h (vic ta 14Tr-ka nejela). Vypocet hodnoty "ciste naklady na km busu" a "ciste naklady na km trolejbusu" vychazi mesto od mesta jinak, ale je snad jasne, ze cim casteji se po nove trati jezdi, tim driv se zaplati. Nicmene jsou mesta, kde je trolejbus levnejsi, a to mnohem mensi nez Praha. A Praha ma tak frekventovane (abusove) linky, ze se nejaka ustecka nebo hradecka (tbusova) linka muze jit se svymi intervaly vycpat. Proc stoji (nerealizovany) Strekov tolik a tolik, a (realizovana) Dubina zas uplne jinak, je mozna dano i tim, jakou firmu kde vybrali ve vyberovem rizeni a jakou cenu si nechali nadiktovat. Neni problem postavit trolejove vedeni i za 30 MKc/km, pokud nekdo vylozene chce. Ale zase, jak by pri takovych cenach vubec nejake mensi mesto melo na to, stavet nove trate nebo rekonstruovat stavajici?

Ja jenom, ze Praha je svym terenem, cetnosti spoju i mizernou ekologickou situaci pro trolejbus velmi vhodna a jeho vystavba sice bude (berme nejpesimistictejsi variant) mozna tak akorat sobestacna, ale spis vydelecna. (V pripade "sobestacne" varianty v Praze by logicky musel trolejbus vsude jinde byt krute prodelecny - a neni.)

Cili ja VIM, ze se tam hodi, a ze penize na svoji vystavbu si minimalne zaplati. Ale jelikoz mi je JEDNO, jestli v Praze trolejbus bude nebo nebude, neni treba se snazit a psat mi protiargumenty. Vsechny argumenty proti trolejbusum obecne a prazskym zvlast totiz v teto diskusi jiz odznely pred 2,5 roky, mam je ulozene a neocekavam, ze by snad nekdo z P.T. diskutujicich prisel s necim novym.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 766
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 10:29:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PAPYR: CIT:"Ja jenom, ze Praha je svym terenem, cetnosti spoju i mizernou ekologickou situaci pro trolejbus velmi vhodna a jeho vystavba sice bude (berme nejpesimistictejsi variant) mozna tak akorat sobestacna, ale spis vydelecna. (V pripade "sobestacne" varianty v Praze by logicky musel trolejbus vsude jinde byt krute prodelecny - a neni.)"
Ty nejsi z Prahy, že ne Papyre? Možná ani z této planety. Anebo jsi v Praze aspoň 50 let nebyl. Probuď se.
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 11:46:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt: Mimochodem k útlumu. A co Londýn? Tam mám dojem, že se 100% zavádí tramvaj a na 75% trolejbus.. A Atény taky něco, ale asi jen rozšiřovaly...

Ale Prahu nechte zatím být s trolejbusy, ta teď musí mít prioritu v obnově tramvajových vozů!!!! S těmi je jako hlavní město sto let za opicemi! že Káem? Pravda první vlaštovka 14T
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 12:13:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Londýn? Tam mám dojem, že se 100% zavádí tramvaj a na 75% trolejbus..

Ano, v Londyne se zavedla tramvaj. 3 trate v Croydonu a Wimbledonu (tento region je, pravda, velkomesto samo o sobe - cca 1/2 milionu obyvatel), z velke casti na byvalych zeleznicnich tratich (novostavba je vlastne jen relativne kratky usek na hlavni silnici a nakupni zone v Croydonu).
O londynskych trolejbusech tak akorat snil byvaly reditel byvale firmy Skoda Ostrov, na zaklade "zarucenych informaci" priblizne na stejne urovni jako tato K-reporti diskusi.

A Atény taky něco, ale asi jen rozšiřovaly...

Ateny spis kupu trolejbusu zrusily - v ramci budovani tramvajove site na Olympiadu. Podle mistnich odborniku by ovsem skutecne byvalo lepsi opravit silnice pod temi trolejbusy, protoze trasovani tramvaji melo vyznam tak asi polovinu olympiady (kdyz se zrovna jezdily jachtarske regaty), par lidi odvezly i behem dalsich dnu olympiady, ale od jejiho skonceni ma prepravni vyznam usek asi 4 stanic na okraji centra mesta.

v obnově tramvajových vozů!!!! S těmi je jako hlavní město sto let za opicemi

Vzhledem k tomu, ze tramvaje T3 byly vyrabeny od sedesatych let, tak zase tak moc pozadu nejsou. Koneckoncu, treba Curych (mesto nesrovnatelne bohatsi) ma velkou cast vozoveho parku taky ze 60.let.
Papyr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.69.26
Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 12:32:05   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kaem: No comment.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 14:00:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chichichi, tramvaj v LDN má význam pro MHD asi jako v Praze lanovka na Petřín. Neříkám že není milá.
Papyr: já to nepsal pro komentování, ale pro zamyšlení a zjednání nápravy :-)
Eugen
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 232
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 29. března 2006 - 10:50:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: No osobně bych neřekl, že o tom Londýnu spekuloval jen ředitel ŠO, ono se unich uvažoval přímo na místě.
A tramvaj tam, no oni maj drobet hustší metro..a do centra to cpat by v dnešní době byla ASI sebevražda. A navíc ty tři tratě možná jsou začátek. Holt tam člověk nebydlí.
How-končím, jsou to jen spekulace.

V Praze je problém (Curych neznám), že už se tam mělo s tou obnovou začít dřív. A nebýt závislí jen na ČKD. A neříkej mi, že ve všech velkých městech jezdí jen staré tramvaje?
Čo bolo to bolo..
Filip_daněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 12-2005
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 17:53:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Měnili byste metro za trajfy???
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 779
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 20:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne, je to blbost, krásné by to bylo, bývalá poslední 51 de-facto suplovala trasu "A", ale metro je pod zemí, je rychlejší a nebrzdí ho nějaká IAD.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 685
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 21:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu mi uniká, jak T-51 suplovala trasu A:
Bělocerkevská (nejbližší metro A Strašnická) - Orionka (Flora) - Řipská (Jiřího z P.) - Nám.míru (metro) - Karlovo nám (sice metro, ale B) - Arbesovo nám. (metro B Anděl) - Tank - Strahov.

To spíš původní 54 (Bělocerkevská - Jungmannovo nám.) by byla určitou obdobou Áčka - ale to vlastně byl účel, protože posilovala nestíhající tramvaje 11 a 22 z Vinohrad/Vršovic na Václavák.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 784
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 11:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

píšu "De-facto" t.j. s nadsázkou.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 14:14:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Filip_daněk: Měnil byste autobus za kolečkové brusle? (nic ve zlém)
Praga TOT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.82.12
Odesláno Čtvrtek, 20. července 2006 - 08:27:03   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V srpnu to bude 70 let, co začaly v Praze jezdit trolejbusy. Chtělo by to nějakou oslavu.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 10:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejlépe postavit troleje od vozovny k Matějovi a provozovat historickou linku 92 :-)
Fedos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 11:02:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

martin:to je dobrý nápad
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 6-2005


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 16:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

93, 92 už byla apokud se budeme držet značení, tak spíš 06
Makrelu neumeješ.
George
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 355
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 17:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak mě tak napadá existuje u DP Praha ještě někdo, kromě lidí co jezděj s osmičkou na výročích, kdo má papíry na trolejbus(ať už neplatné z doby do r.72 nebo udělané v r.92)??Teda pokud se tý skupině co jela do Pardubek vystavovali řidičáky.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1012
Registrován: 6-2005


Odesláno Pondělí, 24. července 2006 - 18:47:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

samozřejmě, nyní stačí že máš ř.o. na trolejbus a typ se neřeší. A u DP praha je asi nejeden člověk, co si do Pcic jede zajezdit s trolejbusem. Osobně vím o jednom případu a nejen z Phy. Takže bych se nebál.
Makrelu neumeješ.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3564
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 09. srpna 2006 - 14:27:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V nejbližších dnech zmizí další pozůstatky trolejbusů v Praze - na pankrácké pláni (parkoviště vedle prostoru bývalého autobusového nádraží, hned u metra) se již rozběhla stavba dalšího business centra a s ní vezmou za své i původní sloupy z trolejbusové smyčky, která v těchto místech byla. Jsou zde stále ještě tři sloupy, částečně využité pro veřejné osvětlení, ale jejich osud se již naplnil.
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Vlastimil Leška
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.44.188
Odesláno Středa, 09. srpna 2006 - 16:40:25   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chystá se nějaká akce k sedmdesátému výročí zahájení provozu trolejbusů v Praze?
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 6-2005


Odesláno Středa, 09. srpna 2006 - 16:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a k sedmdesátemu výročí začátku produkce českých trolujbusů zn. Škoda?
Makrelu neumeješ.
Tohle mi řekne, no to je něco, já mám naježděno 1,5 mil km bez nehody a tohle mi řekne, já si asi něco udělám, až přijdu domu, tak si asi hodím mašli, tohle mi řekne, no to je něco.
Nejdokonaljším přibližovadlem osobním je Škoda 1000MB
Vlastimil Leška
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.44.188
Odesláno Čtvrtek, 10. srpna 2006 - 09:31:31   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K výročí trolejbusů Škoda se akce chystá určitě. I když bližší detaily zatím neznám.
Wlasta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 5-2006
Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 15:32:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možná ještě jeden postřeh k myšlenkám na zavádění trolejbusů - zdá se, že na něco takovýho můžou přitéct peníze z Bruselu...
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 17:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

můžou, ale to by musel někdo chtít je zavádět.
Makrelu neumeješ.
Tohle mi řekne, no to je něco, já mám naježděno 1,5 mil km bez nehody a tohle mi řekne, já si asi něco udělám, až přijdu domu, tak si asi hodím mašli, tohle mi řekne, no to je něco.
Nejdokonaljším přibližovadlem osobním je Škoda 1000MB
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 697
Registrován: 10-2003


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 17:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A navic by ty prachy sli urcite pouzit i na rozvoj tramvaji, primestke zeleznice, ... A to by se v kvalite VHD v Praze (narozdil od zavedeni t-busu) projevilo.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 6-2005


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 19:32:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

no ono zatrolejování určité části měta by se taky projevilo, minimálně na hluku.
Makrelu neumeješ.
Tohle mi řekne, no to je něco, já mám naježděno 1,5 mil km bez nehody a tohle mi řekne, já si asi něco udělám, až přijdu domu, tak si asi hodím mašli, tohle mi řekne, no to je něco.
Nejdokonaljším přibližovadlem osobním je Škoda 1000MB
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2456
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 22. srpna 2006 - 21:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

 
MHD na Hané - http://www.mhdnahane.net, ICQ #277-439-754

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace