K-report
 

Archiv do 25.března 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Autobusy a trolejbusy » Autobusy a trolejbusy ve světě » Archiv do 25.března 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 7-2005
Odesláno Čtvrtek, 09. února 2006 - 18:35:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neví někdo jak to nyní vypadá v rakouském Kapfenbergu, zda ještě visí vedení a zda jsou ještě ve vozovně nějaké zbytky po trolejbusech??
Dík.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 12:14:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

v rakouském Kapfenbergu

Pokud tam nejsou nekde nejake zapomenute zbytky, tak uz asi nic. Alespon v tech ulicich, ktere jsou videt z vlaku, uz je vsechno sundane minim. 2 roky.
Galiyosha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2004
Odesláno Pátek, 10. února 2006 - 14:43:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bratislava - tam byl výsledek otevřený, proto poprvé Škodovka uplatnila svou novou strategii, a sice brutální dumpingovou cenu. Po přepočtu Sk->Kč zjistíte, že 25Tr je za stejnou cenu jako Citybus 18 - to opravdu nikdo nečekal.

A koľko stojí 18m Citybus? 25 Tr pre Bratislavu sú tesne pod 17,5M Sk za kus. Do Košíc teraz prišli tri SU18 v cene 9 151 682 Sk za kus, zhruba rovnako vyjdú SU15 CNG pre Bratislavu.
Karel_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 7-2005
Odesláno Pondělí, 13. února 2006 - 03:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Dík.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 550
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 18:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

kdzž už tu někdo ukazoval znízkopodlažnění Ikarusu, kloubové vozidlo takové koncepce se přece jenom dá jednoduššeji udělat, ale když se to dá i u ZIU 682 (pův. 9) tak rpoč ne u 14 Tr, dřívější, tak do 8. série měli vše na 1 emgéčko, tak to uděláme znovu, ale dámo ho před TM a aspoň trochu zpomalíme rozšiřování citelisů a jemu podobným degradacím trolejbusů.

Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 699
Registrován: 12-2004
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 21:33:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9 tr: ...a aspoň trochu zpomalíme rozšiřování citelisů a jemu podobným degradacím trolejbusů.
A k čemu by to bylo? Mým snem rozhodně není stav "s 14/15Tr na věčné časy". Stačí že to tak dopadne s T3. 14/15Tr jsou z pohledu dopravního fandy (a také mého) naprosto skvělé vozy, ale kvůli názoru hrstky lidí snad není důvod zpomalovat vývoj kupředu.
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 21:52:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1. je tam víc místa
2. jsou jednodušší, čím víc PC ve vozidle tím víc to bude stát a stát i provozně-viz ta šedo-modrá obluda snažící se brázdit české koleje.
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 558
Registrován: 5-2005
Odesláno Úterý, 14. února 2006 - 22:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vše na jedno eMGéčko bych fakt zpátky nedával, já osobně jsem to nezažil (všechny naše starý vozy už jsou rekonstrovány na dvě MG nebo na Cegelec), ale prý to bylo neuvěřitelně na houby a zejména spojka kompresoru byla "v permanenci".
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 6-2005
Odesláno Středa, 15. února 2006 - 11:36:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A taky to myslím málo dobíjí, jeden alt. je na trakčáku a druhý na MG, je to sice na prd, i u nás se na to nadává, ale kam dát druhý dekl, to už jsme v kabině. Jo a jinak 2 MG 14 Tr strašně ječí, ty s 1 jsou tišší, máme ještě 3, takže by zas tak velký problém nebyl, jen by se vzalo soustrojí a přemístilo Mne spíš trápí, jak to udělat s roštem, aby to vydržel a udržel celé zadní čelo.
Časem se přijde na to, že odporová regulace je lepší než tyristorová
Segodnja, zavtra, Škoda
Víme i to, co není pravda. Váš TASS.
Budováním trolejbusů spějeme k lepším zítřkům
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 702
Registrován: 12-2004
Odesláno Středa, 15. února 2006 - 17:16:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9tr:
ad 1): To je pravda, ale na druhou stranu nejsou NP a méně místa je "cena za nízkopodlažnost".
ad 2): To není pravda, alespoň né v ČB. 25Tr i Citelisy, potažmo City Busy jezdí bez větších problémů (vyjímku tvoří slavná Urbina, ale tam jsou problémy spíše s mechanickými částmi, než s elektronikou). Rozhodně jsou méně poruchové. Ono je třeba se taky o ně starat. Pendolina se snad vychytaj. Naše 25Tr jezdí bez větších problémů, ale nejdříve si prošly 14 dní trvající anabází, kdy nebyly žádný den schopny dojezdit svá pořadí.
SOR BN12 = parodie na městský nízkopodlažní autobus
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1007
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 17. února 2006 - 22:49:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Další trolejbusový provoz je v ohrožení. Jedná se o rakouský Linec. Je to docela překvapivé, protože zde před několika lety došlo ke kompletní obměně trolejbusového vozového parku a díky tomu se na první pohled zdá, že je vše v nejlepším pořádku. Charakter trolejbusové sítě (4 linky, dlouhé tratě bez alternativních objízdných tras pro trolejbusy) v kombinaci s vozidly bez pomocných pohonů způsobuje relativně časté nahrazování trolejbusů autobusy z důvodů výluk, a to je patrně jeden z důvodů, proč by trolejbusová doprava měla být během příštích sedmi let ukončena. Existuje záměr zredukovat počet druhů linecké MHD na dva. Nejdůležitější zůstnou tramvaje a veškerou ostatní MHD mají obstarat plynové autobusy, jejichž nákup má začít nyní. Už se objevil i první projev redukce trolejbusové dopravy - čtyři vysokopodlažní sólo trolejbusy Steyr/Kiepe, které posilovaly provoz v přepravních špičkách, byly bez náhrady vyřazeny, ačkoliv se ještě nedávno počítalo s jejich nahrazením novými trolejbusy. Kvůli tomu musí být na některé kurzy trolejbusových linek nasazovány autobusy. Taktéž spoje, které byly začátkem roku přidány některým trolejbusovým linkám, jsou autobusové. Vozový park trolejbusů v současnosti tvoří 19 kloubových nízkopodlažních vozů Volvo 7000 / Kiepe z let 2000 - 2001.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 620
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 18:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukam že aby trolejbusy v Rakousku nezůstaly jen vymožeností Salzburgu. Po likvidaci provozu která proběhla před pěti lety v Kapfenbergu jsou právě v Rakousku jen tři provozy, Linec, Innsbruck a zmiňovaný Salzburg.

O zrušení se jsem slyšel v případě Innsbrucku kde trolejbusy jsou v provozu společně ještě z tramvajemy. V tomto případě je prý dost problematická koexistence tramvaj-trolejbus, jak je to s tamnim provozem nevim. Kdo ví více ať doplní...

Co se týká trolejbusů v Linci. Tamní provoz jsem měl možnost sledovat v květnu 2000. Tehdy tam jezdily ještě staré vozy, ale v provozu byly už Volva v autobusové verzy. Já byl tehdy ubytovaný v internátu železničních dílen a právě na souběžné hlavní ulici byla provozována trolejbusová doprava. Už tenkrát mě překvapila poměrně velký souběh autobusových linek a to i linek kde byly KB autobusy. Přičemž na zastávce u dílen zastavilo na jeden trolejbusový spoj nejméně pět spojů autobusových. Navíc já měl možnost krátce sledovat provoz v Českých Budějicích a po několika hodinách ho provnat s provozem v Lince. Zatimco Česko budějovický provoz na mě působyl životem, ten Linecký na mě zapůsobl spíš jak poslední tažení...

To bylo ale před šesti lety od té doby se tam změnily vozy a také investice do samotné MHD. Těch sedum let to se může ještě kde co změnit. Je zajímavé že podobně jako v jiných případech kde zaznělo slovo likvidace, se opět oběvují plynové autobusy. Takže je i otázkou zda to není zase modní výstřelek některých odpovědných...
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 427
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 19:25:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já měl možnost lineckou MHD trochu poznat na podzim 2004 a nepřišlo mi, že by byly trolejbusy v posledním tažení.
V provozu jsem zastihl jen nová Volva a to i docela slušně vytížená. Souběhy s autobusy byly co jsem viděl jen v kolem nádraží, kde je to celkem logické, protože je tam uzel VHD - dvě nádraží (ÖBB a LILO), tramvaj v tunelu, terminál příměstských autobusů a kousek dál i stanoviště autobusů Welser, což je v podstatě taky MHD jezdící do sousedního Traunu. Dál od centra už souběhy nebyly a třeba ve směru Stadtfriedhof na to řidiči uměli i docela šlápnout.
Ještě co se týče souběhů, tak mi naopak přišlo, že se toho snaží vyvarovat - při cestě přes centrální část města se tramvaj kříží nejdřív s autobusou ulicí (Taubenmarkt) pak je zas křížení s ulicí trolejbusouvou (Mozartkreuzung), poté zas intenzívní autobusová (tuším Goethekreuzung) nakonec mimoúrovňově Unionstrasse - kde pravda jezdí asi i autobusy.
Jestli to zruší, tak to podle mě bude dost velká škoda. Přišlo mi, že se obě elektrické trakce skvěle doplňují - tramvaje jsou páteří sever-jih a trolejbusy východ-západ, resp. jihozápad.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1008
Registrován: 4-2003
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 20:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já jsem v Linci byl několikrát a musím souhlasit s R_b. Trolejbusy jezdí v nejvýznamnějších netramvajových trasách a souběhy s autobusy jsou minimální (v rámci možností). Ale velké problémy působí výluky. Manipulační trolejbusové tratě jsou jen v centru. Když ale nastane nějaká sebemenší objížďka na trase linek 41 a 43 někde na předměstí, hned je v háji 60% trolejbusové dopravy. Jednou jsem takovou situaci zažil, a pak to opravdu vypadalo, že jsou trolejbusy v posledním tažení. Tady by pomohlo, kdyby trolejbusy měly pomocné dieselagregáty.

...vlastně existují autobusové linky, které z velké části kopírují trasy trolejbusů. Jsou to "rychlíkové" linky, které jezdí jen ve špičce. Moc rychlé sice nejsou, ale zajíždějí do průmyslových zón, kam dráty nevedou, a taky zajišťují spádovým oblastem trolejbusových linek 41 a 43 přímé spojení s nádražím. Tyto linky by sice bez problémů mohly obsluhovat trolejbusy s pomocným dieselagregátem, ale nasazení autobusů zde chápu. Špičková elektřina je totiž nejdražší a vozy těchto linek mají nízké kilometrické proběhy, takže by nasazení trolejbusů bylo nevýhodné.
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 431
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 21:14:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak jsem si vzal do ruky mapu Lince a pokud se linkové vedení nějak zásadně nezměnilo, tak souběhy s autobusy jsou opravdu minimální - ulice Unionstrasse T-bus 41,43 a A-bus 14,15 v délce tří zastávek. Potom přednádražní prostor a odtud T-bus 46 do čtvrti Froshberg s autobusy 1,7,19 a 19a, ale to taky není nějak dlouhá trasa - kopec se třemi zastávkami, včetně konečné trolejbusu.

Největším problémem je opravdu předlouhý úsek linek 41+43 do jihovýhodní části Lince, kde při jakémkoliv problému je v háji většina trolejbusového provozu. Kromě agregátů by bylo řešením možná i vybudování nějaké nácestné smyčky.

Já bych navíc viděl i potenciál pro další rozvoj trolejbusů - na první pohled mě napadá autobusová linka 12, která by na několika místech docela šikovně propojila stávající trolejbusové tratě a na konečné Auwiesen by se navíc spojila s tramvají č.1. (Vím - je to návrh od stolu, tak mě neberte za slovo).

Ale jestli si politici usmysleli, že trolejbusy vymění za úžasné ekologické plyňáky, tak s tím sotva něco uděláme...
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 621
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 21:21:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já ty Linecký trolejbusy Volvo ještě neměl tu čest vidět. V roce 2000 tam jsem v provozu viděl vozy Gräf & Stift/Kiepe které nebyli NP, ale na autobusových linkách jezdily už NP vozy. Vlastně si ani provoz klasických vysokopodlážních autobusů nevybavuju, i když asi také něco jezdilo.

Navíc já tehdy ještě jen pěšky prošel oblast okolo železničních dílen. A pak také část města v souběhu s tramvajovou tratí do centra až na náměstí, resp. k mostu přes Dunaj. Ještě si tam vybavuji podjezd železnice a větvení tramvaje k nádraží. Každopádně se tam chci někdy vydat...
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 433
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 18. února 2006 - 21:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tramvaje teď nádraží podjíždějí tunelem, když jsem tam ale byl naposledy, tak na většině původních trasy ještě koleje ležely. Taky se zrovna budovalo prodloužení tramvaje dále na jih, které už je asi taky v provozu.

Co se týče trolejbusů a autobusů, tak jsem viděl jen samé nízkopodlažní Volva a MANy. Meziměstské autobusy pak většinou MANy, Setry, nějaké to Citaro a hodně Aresů od Postbusu. Starší Steyry už vyjímečně.

Taky bych se tam rád zase podíval. Dřív, než se tohle (doufám, že ne) stane minulostí...

Volvo/Kiepe ev.č. 209, linka 43, Hessenplatz
volvo1

ev.č. 211, linka 46, Froschberg
volvo2

ev.č. 218, linka 45, Hafen
volvo3
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 496
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 24. února 2006 - 13:53:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co jsem slysel, tak problem pusobi puvod a s ni spojena (ne)kvalita tech Volv - ony nebyly vyrobeny ve Svedsku, ale jizne od Baltickeho more.

Jinak v Innsbrucku uz maji trolejbusy sve casy secteny, vetsina vysokych vozu (vyroba pred 1990)uz pred rokem a vice byla odprodana k Cernemu mori. Vloni touto dobou jezdily trolejbusy necelou polovinu poradi. Cela konverse zavisi na dobudovani tramvajove trati smerem na zapad a hlavne dodavce tramvaji.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 622
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. února 2006 - 15:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

U trolejbusů Volvo je, mechanická část vyrobena v Polsku, ve Švédsku je vyroben maximálně podvozek nebo jeho díly. Elektro výzbroj v Německu. trakční motory jsou z Plzeňský Škodovky. S tou zpolehlivostí je spíš otázka jak dobře byla vůbec provedena adaptace bus-karoserie na trolejbus. Jestli jsou problémy v tom kde proběhla konečná montáž tak by se měly problémy projevit i na autobusech které byly vyrobeny/ montovány ve stejném závodě. Navíc z tohoto závodu pochází i vozy jezdící v některých provozech MHD v ČR.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1819
Registrován: 7-2003
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 13:00:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mno kdyz se podivate na tyhle fotky , hlavne na ty e291d1 , tak si myslim ze za takovy vuz by se nemusely stydet ani lecktere DP u nas.
http://www.urbantransport.kiev.ua/dir/trol06/

pak ze prej sou rusi za nama, abysme se leckdy nevideli. Po wanoidnim ZIU , rt6koidnim AKSM , wanoidnich tram cekam jenom na vlek.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 13:08:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.urbantransport.kiev.ua/dir/trol06/E291D1-salon1.jpg
http://www.urbantransport.kiev.ua/dir/trol06/E291D1.jpg

Obzvlášť tyhle dvě fotky, elektrovýzbroj ani spolehlivost neznám, ale z hlediska cestujícího, proboha, kam se na to hrabe Citelis?! Mimochodem, to je nějaká licence Solarisu? Je to tomu silně podobné..
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
výpravčí
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.226.212
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 13:11:29   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mno hlavně podle všeho je to duobus!
Má to parohy, ale na přístrojovce je volič automatické převodovky....
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 551
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 13:19:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ustecaku, mohl bych videt nejaky obrazek celonízkopodlažního Solarisu?
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1773
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 13:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No tak pěknej stroj. Z venku je to jednoznačně překopaný Volvo nebo Man. Interiér je zase jako modifikace Solarisu.
Nicméně. Kloubový, 100% nízkopodlažní, dvě hnané nápravy, prostorný a vkusný interiér, nechybí poutka na tyčích, s agregátem!! No jo no, hlavně že z nich máme prdel, ale sami nejsme něco takovýho schopný vyrobit?!?!
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 14:42:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Pojmem celonízkopodlažní jsem samozřejmě myslel vozidlo volně průchodné (rozuměj bez schodů) a bez schodů u dveří, narozdíl od kloubového Citelisu. Snad je to jasné..
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 552
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 14:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snad je to jasné..

Neni. Az ja budu mit jednou cas, tak sem dam fotky interieru busu z nekolika svycarskych mest. Vsechny se nazyvaji "NP", ale pocet sedadel pristupnych bez sportovnich vykonu se velmi podstatne lisi.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 15:19:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj, a když výrobce napíše o vozidle, že je 100% nízkopodlažní, znamená to snad, že má všechna sedadla přístupná naprosto bez problému? Slovo celonízkopodlažní jsem zaměníl za 100% nízkopodlažní, což by v podtitulku znělo poněkud krkolomě. Zatím to víceméně všichni pochopili a já osobně necítím mezi těmito dvěma pojmy zásadní rozdíl. Ovšem jestli žiju v omylu a jsem x-tý, co s podobnou chybou přišel, samozřejmě to klidně přepíšu, že.
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 554
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 15:53:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ustecaku, ja nepolemizuji o vyrazu celonizkopodlazni ci 100 % nizkopodlazni. Ja spis pochybuji o uzivatelske dokonalosti (uzivatel v tomto pripade = cestujici) HGK Solaris - konkretne variant Budapest ci Svycarsko ve srovnani s HGK Mercedes Citaro nebo Van Hool rady 300. Jinak totez plati pri srovnani "sedmickoveho" Volva pro Budapest (vyorbeno v PL) versus Svycarsko (vyrobce aktualne dodavanych vozu netusim).

Takze spis narazim na motto "Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen" a to, ze se musi podat v prislusnem kontextu. Ja treba vim, ze muj IGK (v hodnote 10 k€) urcite neni lepsi nez Mercedes v hodnote +20 k€, ale ja bych pro toho Mercedesa nemel vyuziti a navic nemam duvod likvidovat rodinny rozpocet.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 641
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 16:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omlouvám se, v tom případě jsem špatně pochopil. Pravý smysl sdělení tkvěl v tom, že Solaris nabídl dvoumotorový trolejbus, narozdíl od Irisbusu/ Škody. Že má Solaris vchody bez schodů jsem bral jako přilepšující okolnost a i když cestující ten schod stejně překonává, je to alespoň uvnitř vozidla, kde to neomezuje rychlost výměny cestujících. Nemluvě o tom, že u třetích dveří se následně dá udělat plocha pro kočárky, stejně jako u druhých. To u Citelisu, ač tam má spoustu místa, bohužel nejde.

Nicméně jak říkám, podstata je v těch motorech.
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 16:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A kolik byl cenovy rozdil (krat objednavka na kolik kusu)?
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 16:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Nerozumím, o co go?

Co je nebo není nízkopodlažní určuje legislativa.

O funkčnosti nízkopodlažnosti můžeme debatovat hodiny a hodiny. Každé z podlahy přístupné sedadlo je dobré.
A abych přebil argument, že stejně je schod u sedadel. Je, ale kolik procent sedících cestujících tvoří kapacitu městského busu? Ti stojící, převážně většina, ocení bezschodové vstupy a absenci překážek v interiéru (tedy rovnou podlahu po celé délce vozu).

Jestli je 25Tr lepší než Trolino 18. To je složitý a neexistuje jednoznačná odpověď. Je to otázkou nastavení váhy jednotlivých kritérií při výběru. Někdo preferuje cenu, někdo adhezy a počet bezbariérových vstupů a možných bezbariérových prostor pro kočárek/vozík.

Arj: Cena je jen jeden faktor. Uvedený rozdíl v autech je scestný. Je tam rozdíl 100%. Tam je rozhodnutí prakticky jasné. Jenže mezi zmiňovanými trolejbusy v případně Ústí byl rozdíl nesrovnatelně menší!
V Ústí se velká váha dala unifikaci a ceně, proto nemohl o generaci mladší, lépe adhezně a více bezbariérově uspořádaný, trolejbus vyhrát.

Jinak tohle je o ničem. Diskutujme tady o tom ruském stroji, protože je dost zajímavý!!
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 672
Registrován: 6-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 17:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to LAZ, aby se to nazvalo správným íměni a pak např to E291D1 je tip, dle mého úsudku. Jo a jsou transistorově řízeny a úspora ee je až 40%.
Jako vždy ale vobšlehli co mohli. A koukněte na stahováky, žeby 2YS?}
Ta 9 Tr nemá chybu- http://www.urbantransport.kiev.ua/dir/trol06/4802+1431+4801.jpg
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 557
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 17:09:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Ústí se velká váha dala unifikaci a ceně

No, a jsme u toho - investor si stanovil urcita kriteria a podle nich vybral. Treba mezi zmiňovanými trolejbusy v případně Ústí byl rozdíl nesrovnatelně menší!, jenze na 10 kusech to mohl byt rozdil +- rovnajici se jednomu dalsimu (resp. nezaplatitelnemu) kusu.

Diskutujme tady o tom ruském stroji, protože je dost zajímavý

Zajimavy muze byt. Jenze nam chybi znalosti o tom, co se z propagacnich materialu (zpracovanych vyrobcem) nevycte > kvalita resp. technicka uroven jak projektu, tak vyrobniho zpracovani. Coz se v pripade Ruska tyka nejen vozidel, ale vlastne vsech vyrobku.
Takze bych zacal dotazem > ma nekdo nejake zkusenosti s ruskym vyrobkem zkonstruovanym a vyrobenym po roce 2000?

Ja treba vim (z diskusi v ruskem jazyce na tema Beloruske trolejbusy pro Rigu), ze ze 40 dodanych kusu se jich po dodani malokdy povedlo vypravit nadpolovicni vetsinu a z te malokdy polovina dojezdila smenu.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1777
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 19:19:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9 Tr: S tím kopírováním. To je jak číňani. Těm také prodáš jenom jednou
Ta Tr9 je "zajímavá". Je s podivem, že to drží pohromadě a zázrak, že to jezdí.

Arj: Já přeci nic neříkám, že si v Ústí stanovili určitá kritéria. To je jejich věc. Já bych je stanovil jinak. Cena je důležitý aspekt, ale neměl by mít nejvyšší váhu. A už vůbec ne v investici jako je trolejbus. Sice není životností z nejdelších, ale rychle morálně zastarává.

Ten ruský trolejbus. Právě, o to mi jde. Chtěl jsem slyšet zkušenosti s nově vyrobenými ruskými stroji apod.
O jeho valné kvalitě nepochybuji. Mě stačí ten žebřík na zádi.
Mě spíš šlo o to, že je zařážející a překvapivé, že u nás nejsme schopni něco podobného vyrobit. Výroba při naší kvalitě práce a technologii by přinesla opravdu kvalitní a funkční výrobek.
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 19:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad.Vladass: Tak zase o naší technologii a kvalitě práce bych tak valné mínění neměl, ale hlavně cena by byla úplně jinde.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 19:59:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: Objednávka činila šest vozů. Solaris nabídl dvoumotor za cenu, která byla za šest vozů o 1,5 milionu větší. Kdo by vyhrál při nabídce jednomotorového Solarisu je otázkou, cena by jistě byla podstatně nižší, než u Škody, což je překvapivé. Ale třeba někdo "věděl".. Unifikací bych se moc neoháněl, v Ústí máme 39 citybusů, z toho 35 r.v. 97, 98, čtyři kloubové jsou již Irisbusy, poslední by měl jako jediný shodný interiér. Ale u starých Renaultů nějaká extra unifikace s Citelisy asi nebude, že ano.
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
Aussiger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 1-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 20:29:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale u starých Renaultů nějaká extra unifikace s Citelisy asi nebude, že ano.
No bude rozhodně větší něž se Solarisem. A navíc nejde o to, jak co vypadá, ale jak se to opravuje.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 3-2004
Odesláno Pondělí, 13. března 2006 - 20:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to samozřejmě. :-) Na druhou stranu si nemyslím, že by se to nějak extra promítalo do nákladů, jestli vůbec. Na skladech si ty ND snad tolik nehromadíme, navíc pokud by bylo těch trolejbusů víc, jako že bude, asi to snad bude i jedno.. Jediná věc je asi proškolení personálu. Ale vzhledem k tomu, že 25Tr je trolejbus, se stejně školit budou muset. Já nevím, kde je ta velká výhoda unifikace, která zapříčinila, že vyhrál jednomotorový vůz. :-)
Jestli je jednomotorová 25Tr lepší než celonízkopodlažní dvoumotorový Solaris, tak jsem jelen
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 6-2005
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 08:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Školit se musíš i na nový autobus......Akorát už máš jeden řidičák na trolejbus a ne na jednotlivé typy jako dřív
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 3-2005
Odesláno Úterý, 14. března 2006 - 13:24:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ten trolejbus není ruský, ale ukrajinský. LAZ = Lvovskij Avtomobilovij Zavod. To jen pro přesnost

Jinak se tady na K-reportu tohle vozidlo už jednou řešilo, ale v autobusové verzi. Do Kijeva by prý mělo být dodáno 50 ks těhle autobusů.
mattis488
Neregistrovaný host
Odeslán z: 172.183.31.116
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 20:36:51   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jassi/RO - Ende einer geborgten Zeit - ÖPNV in Rumänien - Obus außer Betrieb

Hallo,

neben Kronstadt (z.Zt. noch unklar) war am 03.03.2006 in Jassi (Iasi) der letzte Betriebstag des Obus (Linie 43).
Wie in vielen Betrieben wurde versucht mit gebrauchten Wagen (SKODA 14Tr aus Brünn und Pilsen) den Betrieb aufrecht zu halten. Diese Beschaffung sehe ich eher skeptisch, da die Wagen recht alt waren und selbst in der Tschechei keine Ersatzteile mehr beschaffbar sind und die Anpassung an die sehr hohe Spannung in Rumänien nur bedingt tauglich ist ...
Weiterhin hatte man noch DAC-Gelenkobusse in Solowagen umgebaut! Durch die Einstellung der Busproduktion bei ROCAR (ex DAC) gibt es auch mit diesen Wagen Ersatzteilprobleme ... unabhänig davon, das die Wagen durch die nun von heut' auf morgen verschärften Sicherheitsvorschriften keine Chance auf weitern Betrieb haben ...

Nun soll die Oberleitung erhalten bleiben. Man spricht von der Beschaffung von 40 gebrauchten Obussen und damit von einer eventuellen Wiederinbetriebnahme ...

Gruß Mattis

PS.: Das ist leider nur der Anfang vom Sterben des elektrischen ÖPNV in Rumänien!!!
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 802
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 20:51:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

mattis488 : Vielen dank für interressante Informationen. Leider haben viellecht niemanden erfreut... Aber was dagegen zu machen? Wir können leider nichts...
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 708
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 21:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

může někdo prosím dodat překlad, děkuji.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 807
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 22:38:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9tr: Volně přeloženo:
Vedle města Kronstadt (český název netuším) byl ve městě Iasi dne 3.3.2006 poslední den provozu trolejbusů (linka 43).

Tak jako v mnoha provozech se zde pokoušeli statečně udržet provoz s ojetými vozy (14Tr z Brna a Plzně). Tento nákup vidím velmi skepticky, protože vozy byly staré a v samotné ČR nejsou náhradní díly sehnatelné a přizpůsobení na velmi vysoké napětí v Rumunsku „je možné pouze za určitých podmínek“ (tohle jsem nějak nevěděl jak přeložit – nutno brát s reservou).
Dále byly kloubové vozy DAC přestavěny na sóla! Díky zastavení produkce autobusů Rocar (ex DAC), jsou také s těmito vozy problémy s náhradními díly… Nehledě na to, že tyto vozy nemají díky nově zostřeným bezpečnostním předpisům šanci na další provoz….
Pouze by mělo zůstat vrchní vedení. Hovoří se o pořízení čtyřiceti ojetých trolejbusů a o eventuálním znovuuvedení do provozu…

Zdraví Mattis

PS: To je bohužel teprve začátek smrti elektrických provozů (nevím, co ta zkratka znamená) v Rumunsku.
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 22:52:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kronstadt je Brašov (Braşov). Nevím proč, nepodobá se to ale je to tak.
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 12-2004
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 23:07:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit: Věřím. Díky za doplnění. Němci byli vždy experty na překládání jmen měst (dáno historicky). Kdo by dnes řekl, že Witingau (pevně doufám, že se to píše takto) je Třeboň. Někde bych snad i našel celý seznam německých pojmenování českých měst. Tohle je jediné, co si z něj pamatuji.
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1130
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 00:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

elektrischen ÖPNV= elektrická MHD
Dopravní web
Dopravní diskuse
České stránky programu BAHN
Mattis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 145.253.2.30
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 10:57:50   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hallo,

ja es ist traurig, was da passiert, aber Rumänien hat mit dem elektrischen ÖPNV große Probleme:

- kaum einer (will) Geld für ÖPNV ausgeben
- mit den Übernahmen der zahlreichen gebrauchte Fahrezuge wurde dies Gesamte Produktion in Rumänien zerstört (unabhängig von der Qualität)- die betrifft Straßenbahnen, Obusse und Autobusse
- somit gibt es für die einheimischen Fahrzeuge keine Ersatzteile mehr
- für die teilweise uralten gebrauchten Fahrzeuge gibt es keiner Ersatzteile mehr auf dem Markt und wärden für die Rumänen auch nicht bezahlbar
- daduch, daß man immer wieder Gebrauchte geschenkt bekommen hat wurde die Instandhaltung (geschweige denn eine vorbeugende Instandhaltung) nicht mehr gemacht -> somit gibt es weder die richtigen Werkstätten noch das Personal dafür
- um die Wagen am Lebden zu halten werden die Sicherheitseinrichtungen immer zurückgebaut (sieh großer Straßenbahnunfall in Jassi)
- fast aller rumänischen Betrieb fahren mit 825 Volt und mehr, die Wagen werden nur teilweise adaptiert und amit wird das gesamte Fahrzeug überbelastet

Jetzt frage ich Euch ob wir uns über den Zustand wunden sollen!!!
Weiterhin kommt jetzt dazu das Rumänien die Sicherheitsstandats von heute auf morgen an das EU-Niveau angehoben hat!!!
Damit müssen viele Wagen abgestellt werden ...

inzwischen habe die Gebrauchtwagenhänder die Situation erkannt und haben die Preise ernorm erhöht (Gelenkobus aus Neuenburg Bj. 1976 von 5.000 EUR auf 28.000 EUR !!!) ... und dann müssen die Wagen noch auf die hohe Spannung umgebaut werden (Chopper!!!) ...

Gruß Mattis
Mattis
Neregistrovaný host
Odeslán z: 145.253.2.30
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 10:59:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Achtung zu meinem Eintrag von gestern:

Die Stilllegung am 03.03.2006 betraf Jassi (Iasi)!

In Kronstadt (Brasov) sollen Straßenbahn und Obus stillgelegt werden, aber es wird noch gefahren. Die Hälte der Straßenbahn und Obusse wurde durch das neue Bahnamt zum Jahresbeginn stillgelegt! Kronstadt hat sogar noch eine richtige Werkstatt und hat sich immer viel Mühe gegeben die Wagen zu erhalten ...

Gruß Mattis
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 5-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 15:25:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové, s odstupem času bych si dovolil znovu položiti dotaz, který mnou hlodá už delší dobu: O trolejbusu DAC/Rocar 217E (kloubák) jsem se dávno tomu někde dočetl, že měl / měly být vyrobeny i vůz / vozy s tyristorovou výzbrojí Chavdar. Nevěděl by někdo více (označení vozu, počty vyr. kusů, viditelné odlišnosti vozu od klasického odporáku apod.)? Za jakákoliv info předem mé (modelářské) díky.
www.sunshine-LIVE.de
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 811
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 17:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak tady je rychlý překlad toho dnešního příspěvku od Mattise. Je to trochu kostrbatě přeložený - nebyl čas.

Ano, je smutné, co se zde stalo, ale Rumunsko má velké problémy s elektrickou MHD.
- sotva se dávají nějaké peníze na elektrickou MHD
- s početnými ojetými převzatými vozidly byla celková produkce v Rumunsku zničena – ta se týká tramvají, trolejbusů a autobusů
- díky tomuto již nejsou pro domácké vozy náhradní díly
- pro částečně prastaré ojeté vozy již také nejsou náhradní díly na trhu a jsou pro Rumuny také nezaplatitelné
- tím, že byly stále jen ojetiny , nebyla již prováděna údržba (spíše preventivní údržba) - --- s tím nebyl ani pořádný dílenský personál (volně přeloženo)
- aby se vozy udržely při životě, byly bezpečnostní opatření stále zmírňovány (viz velká tramvajová bouračka v Jassi)
- téměř všechny rumunské provozy jezdí na 825V a více, vozy byly jen částečně přizpůsobeny a tím bylo celé vozidlo přetěžováno

Teď se ptám, jestli máme nad tímto stavem truchlit!!!
Nadále došlo k tomu, že Rumunsko ze dne na den změnilo bezpečnostní předpisy na úroveň EU!!!
Kvůli tomu musely být mnohé vozy odstaveny…

Mezitím rozpoznali tuto situaci obchodníci s ojetými vozy a enormně navýšili ceny (kloubák z Neuenburgu, rok výroby 1976 z 5000 na 28000 EUR!!!)… a potom musí být ještě vozy přestavěny na vyšší napětí…
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 812
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 17:57:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A tady je překlad druhého příspěvku z dneška:

Pozor na můj příspěvek ze včera:
Likvidace z 3.3.2006 postihla Jasi

V Brašově mají být tramvaje a trolejbusy zrušeny, ale ještě jezdí. Polovina tramvají a trolejbusů byla novým drážním úřadem k začátku roku zrušena (patrně míněna vozidla)! Brašov má dokonce i dobrou údržbu a má velkou snahu vozy stále ještě udržet…
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 12-2004
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 18:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T_m: Díky. Netušíš, co přesně ta zkratka vyjadřuje?

Mattis: Jetzt frage ich Euch ob wir uns über den Zustand wunden sollen!!!

Nach deiner Informationen bin ich der Meinung, dass es keinen Sinn hatte, das elektrische Verkehr zu erhalten. Es war wirklich großes Leiden, das wir aus unseren Obusbetriebe nicht kennen und wir können es auch nicht vorstellen.

Die Stilllegung am 03.03.2006 betraf Jassi (Iasi)!
Das haben wir begriffen. Ich wusste nur nicht, was Kronstadt in Tschechien heißt und die Kollegen haben es mir gesagt .
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 6-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 21:02:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pršpork, starý název pro Bratislavu, též myslím Pressburg, taky se nepodobá. Ta Třeboň byla nějak tak.
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 21:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_r:Öffentlichen PersonenNahVerkehr čili doslovně veřejná osobní blízkodoprava, čili MHD :-)
Dopravní web
Dopravní diskuse
České stránky programu BAHN
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 20:28:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

9tr: Radši ten Pressburg. Pršpork bude evidentně pouze počeštění/poslovenštění německého názvu.
T_m: Díky. Význam slov chápu... Ovšem ten německý název zní poněkud přijatelněji. Alespoň tam nemají ty hromady...
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 712
Registrován: 6-2005
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 20:55:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

sorry-Prešpork, ale byl to dokonce snad jeden čas oficiální název. Musím se někdo porozhlédnout, co a jak to bylo
Připíjím na Vaši rakev. Nechť je vytesána ze stoletého dubu, který já zítra zasadím
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prešpurk (slovensky), Pressburg (německy), Poszonyi (maďarsky), byl oficiální název Bratislavy před 1.sv.válkou
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
M__r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 12-2004
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:20:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T_m: Vím. Ale podobnost slovenského a německého názvu jistě nebude náhodná a bude dána historicky. Bude to stejná zmatlanina, jako název Špindlerův Mlýn. To je totálně nesmyslný název, neboť původní byl Vřetený Mlýn - německy Spindler Mühle. Pak se z toho udělal takovýto paskvil a lidi si pak můžou myslet, že byl nějaký pan Špindler... Divné, co vše je možné.
2.5.1991 - 2.5.2006 15 let od obnovení trolejbusů v Českých Budějovicích
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sice už je to hodně OT, ale když už se to řeší...
Město Falkenau se do konce 2. sv. války jmenovalo česky Falknov nad Ohří, pak nám soudruška učitelka vykládala, že po hrdinných bojích Sovětské červené armády u Sokolova bylo přejmenováno na Sokolov. Nevím, jestli to byl oficiální důvod změny názvu nebo náhoda, nebo příliš stranickíá učitelna nicméně německy sokol jest der Falke ...
Bratislava > Bratia slava ...
aneb za vším hledej politiku :-(
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace