K-report
 

Archiv do 09.prosince 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Modely a modelářství » Obrněné vlaky - Panzerzüge » Archiv do 09.prosince 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 15:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dělají i lazaretní vlak s 52,ale foto jsem nenašel,hlavně,že tam mají cenu.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 90
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 16:36:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ruská verze Leopolda :

typ - TM-3-12 ráže - 305mm
rychlost střelby 2výst/min
dostřel 50Km
náboj 470Kg
hmotnost 340 t
obsluha 50 lidí

 
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 18:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pomoc venkova Praze

Vojenský, ale i morální význam měla pomoc venkova Praze. Na několika místech se podařilo českým bojovníkům dobýt pancéřové vlaky, protiletadlové železniční vozy anebo vytvořit vlastní improvizované obrněné vlaky. Již 4. května byl učiněn první neúspěšný pokus v Novém Strašecí obsadit německý obrněný vlak. 5. května revoluční bojovníci s využitím momentu překvapení obsadili pancéřový vlak v Roztokách a obrněné vozy v Kralupech nad Vltavou. Vznikly tak tři obrněné vlaky, mezi nimi též Sokol a Orlík II. Podporovaly palbou úsek Severní dráhy a bojovníky v přilehlé části Prahy. 6. května se v Novém Strašecí přece jen podařilo zmocnit se pancéřového vlaku, který působil též na Kladensku. Část ozbrojeného vlaku se podařilo získat také ve východních Čechách, v Ostroměři nedaleko sídla maršála Schörnera, povstalci se dokonce zmocnili i jeho salonního vlaku. Ve Zruči nad Sázavou byly získány tři vozy silně opancéřované, další soupravy podobného typu byly vytvořeny v Dobrouči u Letohradu, v Kopidlně a Podlešíně. Vršovičtí bojovníci získali dokonce dva vlaky a s úspěchem je použili. Další dva vlaky byly zajištěny na smíchovském nádraží, jeden vlak v Jinonicích, několik vagonů bylo získáno také v Měcholupech a Říčanech. V bojích se osvědčily vlaky Žižka, Praha, Vršovice, Libuše, Uhříněves, Říčany a Moskva.

Pomoc Praze se realizovala také znemožňováním průjezdů německých transportů s německým vojskem a německých obrněných vlaků. Tak například do Prahy nedojel německý vlak z Rudné, před Lysou nad Labem byl zastaven další pancéřový vlak. V Lovosicích byl jeden německý vlak zničen. Na mnoha místech byla přerušena trať Benešov – Praha. Německý transport z Týnce nad Sázavou byl napaden českými povstalci z Mnichovic, Strančic, Senohrab a železničáři z Mrače. Do Prahy se nedostal ani vlak z Milovic, výcvikového prostoru jednotek SS. V Chlumci nad Cidlinou a v Rosicích u Pardubic byla přerušena trať. Z kronik železničních stanic lze zjistit přerušení železnice na 37 místech, další místa unikla evidenci.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 18:20:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tohle inspirovalo filmaře při natáčení filmu Zbraně pro Prahu :

Asi nejhrůznější příhodu však Jindřich Vohradský zažil v květnu 1945, v době, kdy v Praze vypuklo povstání proti německým okupantům. K Praze se blížila Rudá armáda a v Plzni již byli Američané, když se z Lovosic vydal zlikvidovat povstání německý pancéřový vlak. Jednoho květnového dne mně zavolali redaktoři z našeho rozhlasu, že na Prahu směřuje z Lovosic německý pancéřový vlak, a že nás moc prosí, ať jej jakýmkoli způsobem zastavíme. Ve mně by se krve nedořezal, ale okamžitě jsem informoval vedení výtopny, a horečně jsem začal přemýšlet, co budeme dělat. Dostal jsem spásnou myšlenku, že bychom mohli Němce na trati nějakým způsobem zastavit a připravit se na úder, emotivně vzpomíná ještě po tolika letech pan Vohradský.

Protože byl pan výpravčí vždy mužem činu, okamžitě se domluvil s důstojníky československé armády v Roztokách u Prahy, kteří dali souhlas k jízdě ozbrojeného vlaku „Orlík“; ten vyjel po sousední koleji naproti německému vlaku, aby ho zdržoval a vyjednával s osádkou. Protože je pan Vohradský záložní důstojník, rychle načrtl strategii a dojednal se všemi akci, která, byť byla riziková, mohla s určitým štěstím vyjít. Naši vojáci jeli do kralupských tunelů po druhé koleji naproti pancéřovému vlaku a měli, chráněni právě těmi tunely, vyjednávat s Němci. V té době se již připravovala lokomotivní posádka a v topírně chystali parní stroj řady 354.0, zvaný andulka, která by sunula vagony, naložené patnáctimetrovými kolejemi a deseticentimetrovými ocelovými tankovými pláty na otevřených vozech. Mojí vizí bylo, že Němce zastavíme nárazem této soupravy, říká pan Vohradský.

Jak řekl, tak se také stalo. Českoslovenští vojáci se zanedlouho vrátili zpět do Kralup, že se Němci nemíní vzdát, takže pan Jindřich na nic nečekal, vydal pokyn a připravená lokomotiva se i se svým nákladem rozjela. Posádka na lokomotivě pustila regulátor na maximum a pak seskočila. Vlak se ponořil do kralupských tunelů a pak prý nebylo nic, než jen ticho. O něco později přišla zpráva, že za tunely na straně u Nelahozevse je jen změť lidských těl a železa.

Stroj se sunutými vozy opravdu narazil do německého pancéřového vlaku a ten náraz byl prý tak tvrdý, že kolejnice a ocelové pláty prorazily postupně čela čtyř vozů plných německých vojáků a zbraní. Je to hrozné, ale podstatná část německých vojáků nepřežila. Nicméně Praha byla uchráněna od strašného nájezdu, při kterém by určitě přišlo o život mnohonásobně více lidí, říká ještě dnes rozechvěle pan Vohradský.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 93
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 18:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stránka v ruštině o pancéřáku "KUZMA MININ",
doplněná plánky.


http://mkmagazin.almanacwhf.ru/armor/kozma_minin.htm
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 94
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 18:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tohle jsem našel náhodou :

 
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 390
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 20:01:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na polských stránkách je moc článků o pancéřových vlacích i o Tatře T18.
 
 

ČSR - rok 1919 pancéřový vlak proti nepokojum s maďary
 
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 340
Registrován: 3-2006


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 20:10:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K přepravním pásům u pásové techniky:
Výměna pásů "Tiger":
http://www.panzernet.net/panzernet/fotky/tanky/pz6/023.jpg
"Tiger" připravený k přepravě na vagónu včetně bojových pásů:
http://www.panzernet.net/panzernet/fotky/tanky/pz6/132.jpg
U starší tygrů se dokonce sundavala vnější kola.
Více zde:
http://www.panzernet.net/panzernet/stranky/tanky/pz6.htm
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 95
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 20:35:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro ty kdo neznají,doporučuji :

http://www.militaria.net.pl/pl/main.html

http://www.militaria.net.pl/pl/267.html

http://www.militaria.net.pl/pl/020.html

http://www.militaria.net.pl/pl/026.html

Vynikající polské monografie,lze je sehnat v pražské prodejně Krakatit v Jungmance.Stojí asi kolem 200,-.Výborné fotky,plánky 1:87.1:35,kamufláže a převodníky barev.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 20:37:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Chybyčka,skočila mi tam Matylda

http://www.militaria.net.pl/pl/251.html
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 20:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě ypsilon
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 3-2006


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 21:23:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Obrněný vlak" v Suchumi prý v roce 1992.
http://cyxymu.livejournal.com/149257.html
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 21:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to je síla!!!
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 342
Registrován: 3-2006


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 22:56:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Muzeum železničního vojska na území Ruska:
http://www.museum.ru/M1798
Kniha Pevnosti na kolejích:
http://militera.lib.ru/tw/drogovoz1/index.html
Fotografie ke knize:
http://www.ostpanzer.nm.ru/raznoe/armoured_trains/images.html
Hekttor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 2-2005
Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 14:09:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pozor, v diskuzi zcela správně upřesňují, že se nejedná o "broněpoezd", ale o mobilní protiletadlovou baterii.
www.hekttor.biz-modely, lepty, obtisky
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 345
Registrován: 3-2006


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 18:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hekttor: Děkuji za doplnění.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 11-2007


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 18:23:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přátelé,pomozte!
Všude najdu fotky jak Adolf snídal,jak venčil psa,ale záběry z pražského povstání nějak nemohu najít.A co je nejhorší,ani ty železniční.
Děkuji za pomoc.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 3-2006


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 19:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://www.fronta.cz/foto/barikada-z-zeleznicnich-dvojkoli
http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2005/5_18akce.htm
Masaryčka:
http://www.spvd.cz/cz/praha/zeleznice/07.jpg
Pražské tramvaje:
http://www.dpp.cz/files/imgs/historie/hist148.jpg
Cheb 1945
http://www.fronta.cz/fotogalerie/cheb-1945
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 11-2007


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 20:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mořepetr : díky moc,aspoň něco.
Je to bída,něco najít,strávil jsem nad tím 3 dny a výsledek je hodně mizerný.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 11-2007


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 20:14:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Námět,jak si za levno udělat lazareťák :


 


Tento vúz byl často pužíván jako kořistní v povstaleckých vlacích :


 


Jednoduchá úprava SdKfz 231 na "kolejovou verzi" :



 
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 11-2007


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 20:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kolejová auta v H0 :

 
 
 
 
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 3-2006


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 20:43:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, je to bída, ale povstání trvalo pár dní a válka 6 let takže proto ten nepoměr.
No abychom si prohlédli něco jiného.
Film o ruských obrněných vlacích, je to rozdělené na tři díly:
http://www.youtube.com/watch?v=n1OdjGjrqjg
http://www.youtube.com/watch?v=uRwsDxFC1P8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=dsp6vEDrHZU
No a aby jsme se projeli, tak jeden německý panzerzug a to včetně obojživelného obrněnce:
http://www.youtube.com/watch?v=VeeRaAB0iHY
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 11-2007


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 21:32:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo,jistě máš pravdu,ale za ta léta bylo přece uveřejněno tolik fotek...
Kde jsou???
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 349
Registrován: 3-2006


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 21:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prostě lidi se zajímají spíš o zahraniční, než o tuzemské dějiny.
U nás je přece skoro nadávka být vlastenec.
Takže pamětníci umírají a fotky se ztrácejí.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 11-2007


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 21:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Podepisuju KAŽDÉ tvé slovo!!!
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 392
Registrován: 7-2006


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 22:49:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Přitom byl železniční pluk v Pardubicích. Po roce 1918 měla naše armáda mnoho železniční bojové techniky a naše továrny vyráběly takové věcí,které odebírala i západní evropa. Ale dopátrat se něčeho je problém.
Zeptám se: železniční vojsko se zrušilo asi v roce 1985. Dnes jsou to ženisté. Jaké bojové prostředky má naše armáda da kolejích ??? Asi prd....
Carman2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 22:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ahojte... nasiel som dalsi odkaz na panca... tak ho posielam aj Vam... jedna sa o tento model...
 
odkaz je... http://www.zshare.net/download/54452278aab00d/
vela zdaru pri praci
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1880
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 23:01:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tempotaxi -> No, zeleznicni vojsko bylo zruseno pozdejc a rozhodne to nejsou dneska zenisti, ale bylo to co zbylo transformovano do statniho podniku, ktery uz je dneska tak ruzne rozprodan. Puvodne zeleznicni vojsko/pluk byl soucasti zenistu, to ano, ale opacne nee.
Jo a to zruseni bylo nekdy okolo pulky let devadesatych ....
Pavel
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 3-2006


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 23:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD Tempotaxi: Železniční vojsko bylo zrušeno k 31.říjnu 1994.Nástupnickou organizací zrušeného Železničního vojska se stala SOŽ ČR r.o. Společnost SOŽ a.s. vznikla privatizací SOŽ ČR r.o.(majoritní vlastník Subterra a.s.)
Takže vše co zbylo je v této společnosti.
http://www.soz.cz/index.php?page=3.2.5
Celá historie Železničního vojska je popsaná na fóru:
http://www.vlaky.net/online/diskusia/tema.asp?lang=2&id=29946
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 351
Registrován: 3-2006


Odesláno Pátek, 07. prosince 2007 - 23:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak přece jen něco z povstání.
Tady je Smíchov s flakovým vagonem
http://mujweb.cz/www/tanks/FlaK_train.htm
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 7-2006


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 00:07:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji za odpovědi.
Vojna v roce 1975 - Vojenské železniční provozní středisko Bohumín a Vojenský provozní oddíl Ostrava. V roce 1985 mě změníly vojenské zařazení / vojenská odbornost /, tak proto zánik žel. vojska.
Mám ještě odznak.
 
Nexus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 9-2006


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 08:37:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já byl 1973 Bohumín a 1974-1975 Ostrava. Ale odznak už nemám. Tak jsem si ho alespoň zkopíroval.
 
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 09:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Člověče,Mořepetr,jak ty to děláš?
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 3-2006


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 10:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak, občas se zadaří.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 3-2006


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 10:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak kdyby to chtěl někdo prohledat
"České země v roce 1945 na webu":
http://mujweb.cz/www/tanks/1945.htm
http://mujweb.cz/www/tanks/
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 11:20:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mořepetr : Jdu na to.Ď.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 107
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 11:22:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Železniční vojsko :

a) 1918 až 1939

Železniční vojsko bylo součástí čs. armády v letech 1918 až 1994. První jednotka železničního vojska, která se vytvořila na území nově vzniklého Československa, byl železniční náhradní prapor, který vznikl v Lysé nad Labem v listopadu 1918. Již v lednu 1919 došlo k jeho přemístění do Pardubic, kde se na jeho základě v únoru téhož roku konstituoval Železniční prapor č. 1 a v březnu 1919 i Železniční pluk. V rámci pluku postupně vzniklo několik železničních stavebních a dopravních rot. Nově postavené jednotky odešly bojovat na Slovensko, kde setrvaly až do roku 1921. S železničním plukem rovněž splynuly železniční jednotky našeho zahraničního vojska, které se vytvořily zejména v Rusku (strojírenská rota, dopravní rota, vlakové dílny, obrněné vlaky Orlík a Úderník) a Itálii (železniční rota). Dočasným organizačním prvkem, působícím v rámci pluku, byl i Železniční prapor č. 2. Vznikl v březnu 1919 v Trnavě, v červnu byl evakuován do Pardubic a zde k 30.6.1919 zanikl. Dnem 1.4.1922 byla provedena reorganizace Železničního pluku a místo dosavadních šesti samostatných železničních stavebních rot byly vytvořeny dva prapory o třech rotách (I. a II. železniční stavební prapor). Zároveň se stávající náhradní rota rozšířila na prapor. Velitelství pluku dále podléhal Hlavní železniční sklad (vznikl v březnu 1919), Železniční učiliště (vytvořené k 1.4.1922) a od října 1924 i provozovací rota. Všechny složky Železničního pluku byly soustředěny v Pardubicích.

Důležitým mezníkem v historii železničního vojska čs. armády se stal 1.4.1926. K tomuto dni železniční vojsko zaniklo jako pomocná zbraň a Železniční pluk byl zařazen do složení ženijního vojska. V dubnu 1927 u pluku vznikla další provozovací rota a obě byly sloučeny do železničního provozovacího praporu. Krátkodobě zanikl II. železniční stavební prapor (1933 až 1937), ale brzy byl obnoven. V lednu 1938 u plukovního velitelství vznikla pomocná rota.

Železniční učiliště se v dubnu 1926 osamostatnilo a podléhalo přímo MNO. Do složení Železničního pluku se vrátilo jen krátce v letech 1933 až 1935. V září 1933 byl dosavadní Hlavní železniční sklad v Pardubicích přejmenován na Vojenský železniční sklad (č. 1). V únoru 1937 vznikl Vojenský železniční sklad č. 2 v Bošanech na Slovensku. Oba sklady i nadále podléhaly plukovnímu velitelství. V roce 1938 bylo u železničních útvarů předepsáno 1.859 funkčních míst, z toho 1.620 pro vojáky základní služby a 5 pro civilní zaměstnance. Všechny útvary železničního vojska svoji činnost v rámci prvorepublikové armády ukončily po německé okupaci dnem 31.7.1939.

b) 1945 až 1994

Po válce byly železniční jednotky v rámci čs. armády obnoveny, ale i nadále netvořily samostatný druh vojska, nýbrž byly zařazeny u ženijního vojska. V tradiční posádce Pardubice se již v červnu 1945 obnovil Železniční pluk, rozšířený v říjnu téhož roku na Železniční brigádu. Jeden z praporů brigády byl ale umístěn na Slovensku (Liptovský Mikuláš). V roce 1947 se z části jednotek brigády vytvořil železniční pluk, dislokovaný v posádce Pardubice a podřízený velitelství brigády. Plánovaný počet příslušníků železničních jednotek činil k 1.10.1947 celkem 1.605 osob, z toho 1.289 vojáků základní služby.

železniční brigáda Pardubice
- železniční pluk 1 Pardubice
* železniční prapor I/1 Pardubice
* železniční prapor II/1 Pardubice
* železniční prapor III/1 Pardubice
* železniční náhradní prapor Pardubice
- železniční prapor 2 Liptovský Mikuláš
- železniční výcvikový prapor Pardubice
- vojenský železniční sklad 1 Pardubice
- vojenský železniční sklad 2 Bošany

V říjnu 1949 došlo ke zrušení brigádního velitelství a všechny jemu do té doby podřízené složky přešly pod velení železničního pluku. Přitom byl zrušen stávající III. železniční (provozní) prapor a novým III. železničním (stavebním) praporem se stal dosavadní Železniční prapor 2. Železniční pluk 1 byl již od 29.6.1949 nositelem pojmenování "Bachmačský". V roce 1950 byly železniční jednotky vyjmuty ze složení ženijního vojska a předány do podřízenosti Dopravního oddělení GŠ (o rok později se oddělení transformovalo na Správu vojenské dopravy). Oba vojenské železniční sklady nadále působily nezávislé na velitelství pluku. Vojenští železničáři byly opětně vyzdviženi na úroveň samostatného druhu vojska.

V průběhu 1. poloviny 50. let jednotlivé prapory železničního pluku opouštěly svoji mateřskou posádku, přičemž v rámci pluku vznikaly i nové jednotky. Železniční vojsko se postupně přesunovalo na Moravu a Slovensko. Nárůst počtu jednotek železničního vojska vedl k rozšíření pluku na brigádu dnem 1.11.1955. Již od 9.5.1955 bylo ovšem pluku odebráno pojmenování "Bachmačský". V roce 1956 se v rámci MNO vytvořila Hlavní správa železničního vojska, ovšem již k 1.1.1957 řízení železničního vojska převzalo Ministerstvo dopravy. Strukturu vojska k tomuto datu tvořily následující součásti, u nichž sloužilo 1.213 vojáků, z toho 865 vojáků základní služby:

Hlavní správa železničního vojska Praha
11. železniční brigáda Pardubice
- 8. železniční stavební prapor Liptovský Mikuláš
- 12. železniční stavební prapor Olomouc
- 15. železniční mostní prapor Pardubice
- 16. rota obnovy železničního traťového spojení Zábřeh
- 17. prapor mechanizace železničních prací Dolný Kubín
1. ústřední vojenský železniční sklad Pardubice
2. ústřední vojenský železniční sklad Bošany
Vojenské středisko pro vývoj a výzkum železniční techniky Praha
Železniční výcvikový polygon Sázava - Losenice
Vojenská fakulta Vysoké školy železniční Praha
Železniční školící a výcvikové středisko Pardubice

Odchod vojenských železničářů z Čech dovršil v srpnu 1958 přesun velitelství železniční brigády z Pardubic do Žiliny. V 60. letech probíhala intenzivní výstavba dalších útvarů železničního vojska, což se kromě jiného projevilo vytvořením dvou samostatných železničních pluků. K 1.9.1965 u železničního vojska sloužilo 5.700 osob a jeho složky byly rozmístěny následovně:

Velitelství železničního vojska Praha
11. železniční brigáda Žilina
- 11. velitelský prapor Žilina
- 10. železniční stavební prapor Rimavská Sobota
- 12. železniční stavební prapor Olomouc
- 16. železniční sdělovací prapor Zábřeh
- 17. železniční strojní prapor Dolný Kubín
- 19. železniční mostní prapor Spišská Nová Ves
- 18. brigádní zásobovací základna Liptovský Mikuláš
8. železniční stavební pluk Jeseník
9. železniční mostní pluk Pohořelice
1. ústřední vojenský železniční sklad Pardubice
2. ústřední vojenský železniční sklad Bošany
Vojenské železniční provozní středisko Bohumín
Vojenské středisko Výzkumného ústavu železničního Praha
Zkušební středisko 050 Sázava - Losenice
Vojenská fakulta Vysoké školy dopravní Žilina
Železniční učiliště Valašské Meziříčí

Zásadní zlom ve složení železničního vojska nastal koncem 60. let. Část útvarů musela nejprve v říjnu 1968 opustit své dosavadní posádky (Jeseník, Rimavská Sobota), které byly uvolněny pro jednotky Střední skupiny sovětských vojsk. V září 1969 některé útvary železničního vojska zanikly, jiné byly výrazně zredukovány. Od 1.9.1969 se počet vojenských železničářů snížil na 2.000 osob. Nová podoba byla vojsku vtisknuta prakticky na dalších 20 let. Pouze v září 1972 se Železniční učiliště změnilo na Vojenské učiliště a v srpnu 1975 došlo k přemístění velitelství železniční brigády ze Žiliny do Valašského Meziříčí.

Velitelství železničního vojska Praha
11. železniční brigáda Valašské Meziříčí
- provozní prapor Valašské Meziříčí
- 10. železniční stavební prapor Olomouc
- 12. železniční stavební prapor Olomouc
- 14. železniční mostní prapor Liptovský Mikuláš
- 16. železniční sdělovací prapor Zábřeh
- 17. železniční stavební prapor Dolný Kubín
- 19. železniční mostní prapor Spišská Nová Ves
9. železniční pluk Pohořelice
Ústřední vojenská železniční základna Pardubice
- pobočka Bošany
Vojenské železniční provozní středisko Bohumín
Vojenské železniční stavební středisko Most
Vojenské středisko Výzkumného ústavu železničního Praha
Zkušební středisko 050 Sázava - Losenice
Vojenská fakulta Vysoké školy dopravní Žilina
Vojenské učiliště Valašské Meziříčí

K opětnému rozšiřování železničního vojska došlo až koncem 80. let. Početní a organizační růst vojska souvisel s opatřeními přijatými Radou obrany státu dne 25.2.1988 a spočívající v posílení vojska o 2.000 osob. Na základě dosavadního samostatného železničního pluku vznikla další železniční brigáda a část útvarů vojska byla opětně dislokována v Čechách.

Velitelství železničního vojska Praha
11. železniční brigáda Valašské Meziříčí
- 11. železniční stavební prapor Pardubice
- 12. železniční stavební prapor Olomouc
- 17. železniční stavební prapor Dolný Kubín
- 14. železniční mostní prapor Liptovský Mikuláš
- 19. železniční mostní prapor Spišská Nová Ves
31. železniční brigáda Olomouc
- 31. železniční stavební prapor Olomouc
- 32. železniční stavební prapor Pohořelice
- 33. železniční stavební prapor Čáslav
- 34. železniční mostní prapor Pohořelice
- 35. železniční mostní prapor Zábřeh
Ústřední vojenská železniční základna Pardubice
- pobočka Bošany
- pobočka Sázava - Losenice
Vojenské železniční provozní středisko Bohumín
Vojenské železniční stavební středisko Most
Vojenské středisko Výzkumného ústavu železničního Praha
Zkušební středisko 050 Sázava - Losenice
Vojenská fakulta Vysoké školy dopravy a spojů Žilina
Vojenské učiliště Valašské Meziříčí

Počátkem 90. let u železničního vojska sloužilo 5.700 osob, z toho 3.700 vojáků základní služby a 800 občanských zaměstnanců. To již se ale blížil konec existence vojska. Nadcházející rozpad Československa vedl k redislokaci některých útvarů železničního vojska na Slovensko (např. brigádní velitelství se z Valašského Meziříčí přemístilo do Liptovského Mikuláše). Po vzniku samostatné České republiky bylo železniční vojsko označeno jako nadbytečné a dnem 31.3.1994 v rámci Armády ČR zaniklo. Zachovány zůstaly pouze útvary železničního vojska dislokované na Slovensku a zařazené do Armády SR.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 3-2006


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 11:22:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD NEXUS: Pěkné.

Kdyby někdo měl zájem o odznaky železničního vojska lze je objednat:
http://www.orbitakpostcard.cz/?p=productsMore&iProduct=760&sName=Vojsko--2
http://shop.uniforminsignia.net/index.php?main_page=product_info&products_id=316
http://shop.uniforminsignia.net/index.php...
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 108
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 12:29:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Květnové dny 1945 v Běchovicích

Pátek, 4. května 1945

V noci byly vyslány neozbrojené hlídky na běchovické nádraží k zajištění jednoho vlaku i s maďarskou posádkou a jednoho vlaku sanitního s německou posádkou. Hlídky byly rozděleny tak, že do 8 hodin rána hlídkovali bratři z Běchovic a do 8 hodin bratři z Nové Dubče.

V půlnoci přijela hlídka S.A. ze směru Stará Dubeč a zajala naší hlídku v síle 6ti mužů. Po výslechu a konfrontaci s přednostou stanice, který vypovídal tak, jako všichni z hlídky, bylo veliteli SA vysvětleno, že je povolal přednosta stanice k zajištění německých souprav, aby nebyly vykrádány. Bylo jim uvěřeno a v půl druhé ráno byla hlídka propuštěna. Němci však již v té době obsadili stanici dráhy a zajišťovali ji. V poledne po zoufalém volání rozhlasu a o pomoc každého dobrého Čecha, odebralo se mnoho občanů a mládeže z Běchovic a Nové Dubče bez rozpaku do běchovické stanice. Tam bylo již místní četnictvo se svým velitelem. Ihned bylo přikročeno k odzbrojení sanitního vlaku s maďarskými pomocnými sbory. Získanými zbraněmi bylo dále pokračováno v odzbrojování německého sanitního vlaku. Zbraně byly vyhlášeny na hromadu před nádraží a tam rozdělovány. Této akce se účastnilo asi 50 občanů a bylo odebráno asi 20 pistolí, 70 pušek a rychlopalných zbraní, 2 těžké kulomety a velké množství střeliva a ručních granátů.

Po získání zbraní bylo ihned přikročeno k zajištění běchovického nádraží, včetně uvedených sanitních vlaků. Byly utvořeny dvě ozbrojené čety a zbytek neozbrojený stavěl barikády. První na křižovatce před nádraží a druhou na mostě, kde Rokytka podtéká hlavní silnici. Druhá četa s jedním těžkým kulometem se odebrala do Běchovic.
První četa novodubečská prohlédla nádraží a ještě než byly postaveny všechny stráže, projížděl stanicí obrněný transport, na který bylo zahájena palba z kulometů a pušek. Přes to, že nádražním personálem byla postavena odjezdová návěst na “stůj”, pokračoval vlak k jízdě do Českého Brodu. Při této přestřelce byl smrtelně zraněn bratr Ladislav Hejduk, z Nové Dubče č. 196, asi 50 m od hostivařské společnosti - prodejny uhlí. Byl odvezen do Českobrodské nemocnice, kde za tři dny zemřel. Hlídky byly postaveny takto: č.1 na hlavní silnici u hostivařské společnosti, č. 2 - u barikády na křižovatce, č. 3, 4 a 5 na silnici, č. 6 pod mostem na Vinici: Dolní Počernice. Na nádraží byly zajištěny ihned dva vagony střeliva a třaskavin pro dělostřelectvo, které byly ihned v noci předány pluk. Čsl. Armády a poslány do Prahy.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 109
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 12:46:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mořepetr :
Tak jsem to prošel,ale je to bída.
Pár fotek je ale zajímavých :

 
 
 
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 3-2006


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 18:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mokelembembe: A co tohle:
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=5162
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/14077
http://modelforum.upce.cz/forum/download.php...
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 19:41:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Juchůůůůůůůů!!!
To je ono,díky!!!
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 111
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 20:48:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TANKOVÝ VŮZ SNP

}{http://www.dolin.estranky.cz/fotoalbum/detail-set/tankovy-vuz-snp/6092
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 113
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 20:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Německé protiletadlové železniční vozy

Kvůli stále rostoucímu nebezpečí spojeneckých hloubkových náletů na železnice Němci zavedli jako doprovod transportů tzv. protiletadlové vozy. Jednalo se o klasický plošinový vůz, na kterém byly umístěny dvě betonové skruže o průměru cca 2,5 m a výšce cca 1,8 m. Skruže byly umístěny na koncích plošiny, mezi nimi se nacházela dřevěná budka pro osádku. Uvnitř skruží byly na betonových podstavcích umístěny protiletadlové kanony ráže 20 nebo 37 mm (na dobových fotografiích se nejčastěji vyskytují typy 2cm FlakDrilling MG151/20 (trojče leteckých kanónů MG151/20), 2cm FlakZwilling (dvojče protiletadlových kanónů FlaK38), 2cm FlakVierling (čtyřče protiletadlových kanónů FlaK38) a jiné). V povstání v květnu 1945 byly některé vozy ukořistěny povstalci a zařazeny do improvizovaných obrněných vlaků. Těsně po válce, když armáda obsazovala pohraničí, využila přitom spolu s kořistními obrněnými vlaky i tyto vozy. Potom byly betonové komponenty a budky z plošin sundány. Některé z nich se dochovaly dodnes.

Pozn. Tyto betonové komponenty byly v září 2005 vyzvednuty a převezeny do Vojenského muzea v Králíkách



 
 
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 20:54:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A pak byl řev,a museli to vrátit...
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 20:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Improvizovaný obrněný vlak 33 byl, stejně jako ostatní improvizované obrněné vlaky, složen z lokomotivy a dvou uhelných vozů, z nichž jeden byl vyzbrojen polním dělem ráže 8 cm a dvěma kulomety vzor 24 a druhý pěti kulomety vzor 24. Postavili ho v libereckém depu a koncem září 1938 se zapojil do bojů o šluknovský výběžek.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 116
Registrován: 11-2007


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 21:01:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pěkná stránka s modýlkem :

http://www.smallscaleafv.com/Technika20/72_GeschutzwgIe.htm
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 357
Registrován: 3-2006


Odesláno Sobota, 08. prosince 2007 - 22:55:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Neumí někdo japonsky?
http://blinda.ld.infoseek.co.jp/
http://totowa.seewee.net/result/The%20Armored%20Train%20Page%E3%81%A8%E3%81%AF/
Angola:
http://blinda.ld.infoseek.co.jp/vkg_235.html
To jsou věci
http://blinda.ld.infoseek.co.jp/gif_200/333_05.jpg
http://blinda.ld.infoseek.co.jp/gif_200/332_04.jpg
http://blinda.ld.infoseek.co.jp/gif_200/333_01.jpg
Diesel pancéřák ve Varšavském muzeu:
http://www.bahnfotokiste.de/forum/panzerzug_1.jpg
http://www.fuw.edu.pl/~michalj/kolej/muzeum-20040622/
Vojenské přepravy 1970 a v současnosti:
http://img120.imageshack.us/img120/2082/0273206uk3.jpg
http://www.nielslehmkuhl.de/bahnlog/dso/232-377_Altenbeken_20071004_1623_scaled_pict5260.jpg
http://www.nielslehmkuhl.de/bahnlog/dso/232-377_Hoexter_20071004_1451_scaled_pict5243.jpg
Nové pancéřové vlaky v Rusku
http://www.otvaga2004.narod.ru/publ_w2/armortrains.htm
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 117
Registrován: 11-2007


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 10:48:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tý jo.Pěkný.
Ale ty stránky v japonštině,tam jsem se ztratil
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 11-2007


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 10:54:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dodávky T334.0 pro ČSLA

http://kpzs.logout.cz/t334/vyroba/csla.html
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 3-2006


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 13:00:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

246. V knize V. Franceva "Československá obrněná vozidla 1918-1948" je na straně 320-321 vyfocen obrněný vlak č. 4 při polním cvičení. Dále je uvedeno, že lokomotiva k tomuto vlaku byla přistavována až za mobilizace. To ČSD propůjčovala lokomotivy i na cvičení? V knize "Obrněná drezína Tatra T18" pánů Láška a Vaňka, je na straně 56 vyfocen podle mého, možná mylného, názoru tentýž vlak označený jako č. 6. Jedná se o jeden vlak, nebo si byly č. 4 a 6 tak podobné? Nakonec bych se chtěl zeptat, kde lze najít fotografie obrněných vlaků č. 2 a 5, případně improvizovaných obrněných vlaků. (odpovídá Pavel Šrámek)

Z celkem šesti obrněných vlaků, které byly ve výzbroji československé armády ve 30. letech, měly lokomotivu jen čtyři, pro vlaky č. 4 a 5 je měly v případě mobilizace dodat do 48 hodin ČSD. Z tohoto důvodu se zdá, že na fotografii v práci V. Franceva bude spíše obrněný vlak č. 6. Vlaky č. 4, 5 a 6 si byly skutečně velmi podobné, jak dokazuje nákres jednotlivých obrněných vlaků v časopisu Železnice, rok 1994, číslo 3, strana 25. Mohlo tedy dojít k omylu, jak předpokládáte. Fotografie obrněných vlaků lze nalézt kromě zmíněného článku v publikaci V. Franceva "Československé tanky, obrněná auta, obrněné vlaky a drezíny 1918-1939" z roku 1993.
Dotaz z těchto stránek:
http://www.vojenstvi.cz/vasedotazy_17.htm
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 11-2007


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 13:50:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panzerzug č.24 byl původní čs.obrněný vlak č.3,zachycen je na fotografii z r.1940,v Dánsku.
Je v sešitu PANZERZUGE I.

http://www.militaria.net.pl/pl/020.html
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 359
Registrován: 3-2006


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 14:05:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vzpomínka na službu u železničního vojska:
http://armada.apbest.cz/story/cl1801735965.htm
Něco ke koupi:
http://aukro.cz/item278401662_zeleznicni_pluk_1918_1931_tisk_1931_sign_.html
http://www.antikvariaty.cz/index.php?action=ShowPicture&id=92276
Alf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 9-2003


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 15:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad.Mokele..ty betonové skruže jsou v Králíkách pořád..byla o ně hádanice s nějakým trotlem z vojenského muzea který se probral až když je borci z muzea v Králíkách za velké námahy a techniky vyzvedli z humusu u trati poblíž Nymburka kde v zapomění ležely desítky let..Někde mám foto.Borci uvažují o plošinovém voze na kusu kolejí kde by se nějak zrenovoval původní vzhled pro představu obecenstva..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 360
Registrován: 3-2006


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 15:31:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD ALF: To by bylo pěkné. Alespoň jeden exponát, když už není žádný obrněný vlak.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 3-2006


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 15:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Železniční vojsko Rakousko-Uhersko:
http://www.oldphoto.info/galerie/thumbnails.php?album=57
http://www.oldphoto.info/galerie/albums/upload/cs_army/001/image1.jpg
Legie:
http://www.oldphoto.info/galerie/albums/upload/cs_legie/rusko/001/280518_penza.jpg
http://www.oldphoto.info/galerie/albums/upload/cs_legie/rusko/001/tunel_na_bajkalu_no27_b.jpg
http://www.oldphoto.info/galerie/albums/upload/cs_legie/rusko/001/tunel_na_bajkalu_no27_a.jpg
http://www.oldphoto.info/galerie/albums/upload/cs_legie/rusko/001/trosky_bols_esalonu_po_srazce_u_st_vogulka_4.jpg
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 7-2005
Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 18:17:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pár drobností - likvidací uvedených protiletadlových vozů (se skružemi) provádělo během konce roku 1945 a začátku 1946, několik firem. Nejvíce Wiesner Chrudim (později název Transporta). On to rozebíral tak, aby ČSD vrátil plošinový či klanicový vůz.

V seznamu vojenských T 334.0 je u 0623 chybějící údaj o dodání, tak byla dodána VÚ Bohuslavice a v r.1977 byla u VÚ 3755 Chotěboř-Bílek
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 11-2007


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 18:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Alf : Díky,konečně jedna pozitivní zpráva.

Mám pocit,že se v Králíkách hodně snaží!

Jen,tak,na okraj,Parkanová požádala vládu USA,aby nám vrátiliu jednu LT35.Někde jsem to četl.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 3-2006


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 19:30:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Obnova traťové koleje Zdice-Hořovice železničním vojskem.
 
 

Tanky v Mn:

 
 

Transport IFOR

 
 
 
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 121
Registrován: 11-2007


Odesláno Neděle, 09. prosince 2007 - 19:55:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pěkné.
Kde dřív jezdila Varšavská smlouva,dnes drandí NATO.
To jsou paradoxy.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace