K-report
 

Archiv do 06.prosince 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Modely a modelářství » Obrněné vlaky - Panzerzüge » Archiv do 06.prosince 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 54
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 18:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bumbác:Tak něco přihoď,chytrolíne!
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 55
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 20:15:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Událostem prvních květnových dnů roku 1945 v Praze a jejím blízkém okolí se věnovaly celé legie profesionálních i příležitostných spisovatelů. Jak ti, tak oni nemohli ve svých líčeních tu a tam podlehnout subjektivním pocitům, pochopitelným snad ještě v prvních poválečných létech, později však již evokujícím nepříjemný pocit upravování historie. Protože – málo platné – ačkoli uplynulo více než půl století, reálný obraz Pražského povstání se doposud zcela vyjasnit nepodařilo. Veřejná mínka (pokud je jaká) kolísá mezi dvěma extrémy: bezvýhradnou glorifikací a naopak názorem, že šlo o zpola náhodnou, nikým neřízenou akci, která ve svých důsledcích přinesla jen zbytečnou smrt desítkám Pražanů.

Kde tedy po šedesáti létech hledat pravdu? Obvykle se pozornost soustřeďuje na nejkritičtější okamžiky, počínající sobotním ránem 5. května 1945, kdy se do éteru rozneslo ono posměšné hlášení pražského rozhlasu „Je právě sechs hodin“, až po čtvrtou hodinu ranní dne 9. května, kdy se v prostoru Liboce objevily čelní tankové jednotky divizí generálů Leljušenka a Rybalka. Pražskému povstání však nechybí ani náležitá předehra, v níž důležitou roli sehráli i železničáři. Ať už osobní účastí na bojích proti okupační moci, tak ve vedení rozsáhlé sabotážní činnosti, směřující hlavně k paralyzování vojenské dopravy. A zvláštním způsobem se do historie květnových střetnutí zapsaly povstalecké obrněné vlaky. Věnujme jim dnes alespoň kratičkou vzpomínku.

Vrchní velení wehrmachtu se pod tíhou překotného vývoje událostí na sklonku dubna 1945 rozhodlo přesunout do prostoru protektorátu Čechy a Morava několik obrněných vlaků. Ty měly zajišťovat německé vojenské transporty proti vzrůstajícímu počtu napadení ze vzduchu a působit jako odstrašující prostředek proti narůstajícím projevům záškodnické činnosti na železnici. Takový obrněný vlak o 25 vozech představoval značnou bojovou sílu: jeho cca 70 členů posádky mělo k dispozici protiletadlová děla, dvou i čtyřhlavňové protiletadlové kulomety a běžné pěchotní zbraně. Do sestavy vlaku náležely vozy bojové, střelecké, muniční i osvětlovací pro snazší vedení boje za tmy. Ochranu obrněnce jistily zvláštní mobilní jednotky: dva až tři vozy na koncích vlaku fungovaly jako předsunuté krytí vlastního vlaku.

Pro odbojáře na železnici představovaly tyto vlaky zprvu nerovného soupeře. O to větší snahou bylo zmocnit se některého z nich a nasadit jej do akcí ve prospěch již klíčícího povstání. K prvnímu takovému pokusu došlo 4. května 1945 v Novém Strašecí, kde se železničáři střetli s předsunutou ochranou nacistického obrněnce. Bez úspěchu: třívozová jednotka se stáhla ke svému vlaku do Kladna. To o den později ve Slaném se podařilo německý vlak obsadit a vytvořit z něho hned tři povstalecké vlaky – ORLÍK II, SOKOL a STALIN. Jménem ORLÍK I byl pokřtěn obrněnec ukořistěný wehrmachtu v Roztokách u Prahy. Společně vytvořily důležitou podpůrnou složku v bojích o Trojský či Hlávkův most v Praze. Posádce vlaku STALIN se dokonce povedlo dne 8. května vyřadit z boje dvacetivozový pancéřový vlak, směřující z Terezína na podporu pražských jednotek wehrmachtu. Tehdy u nelahozeveských tunelů dosáhli čeští železničáři asi svého největšího úspěchu. Dodnes vzpomínanými jsou i akce vršovických železničářů a jejich povstaleckých vlaků ŽIŽKA a PRAHA, které zatarasením vinohradského tunelu znemožnily výjezd německého obrněného vlaku z hlavního nádraží na jih.

Obrněný vlak PRAHA se dočkal konce povstání. ŽIŽKA to štěstí neměl – podlehl zničující střelbě německých tanků. Konce obou těchto dělníků války jako by předznamenávaly vrtkavé osudy lidí i techniky během úporných bojů Pražského povstání, kterého se podle posledních údajů zúčastnilo asi 30 tisíc občanů. Nejděsivější tvář asi mělo povstání pro 51 žen a dětí, které jednotky SS zavraždily na Pankráci, krvavý byl květen 1945 pro 53 obránců Masarykova nádraží. Dějinným paradoxem zůstane, že těmto bojům na život a na smrt netečně asistoval německý maršál Schörner a jeho 850 tisíc vojáků armádního uskupení MITTE, vyzbrojeného dvěma tisíci tanky a sedmi tisíci děly
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 56
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 20:19:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

První spojenecký nálet na Kolín dne 24.8.1944

Německá protiletecká obrana se během útoku nezmohla téměř na nic a snad se ani nepokoušela vystřelit na americké bombardéry. Stejně tak se s protivníkem ve vzduchu nesetkaly ani Mustangy od 31.FG a Lightningy od 82.FG doprovázející letecký spojenecký svaz právě nad Kolín. Na rozdíl od druhé části skupiny bombardující Pardubice, kde začala letecká bitva již nad městem a vyvrcholila u Jindřichova Hradce jednou z největších leteckých bitev na protektorátním nebi. Někteří další piloti využily této příležitosti k odhození prázdných přídavných nádrží a zaměřili se na železnici v okolí Kolína. Na mušku si vzali především okolí Kutné Hory, Čáslavi a Ledče nad Sázavou. Bližší údaje o tomto “výletu” amerických stíhačů nejsou k dispozici. Potvrzen je pouze útok jedné americké stíhačky na německý obrněný vlak, který zrovna vjížděl do stanice Potěhy u Čáslavi. Po útoku byli dohromady tři zranění čeští civilisté a jeden německý voják. Po návratu z této “kotlářské mise” se stíhací doprovod připojil opět k bombardérům a společně zamířily zpět směrem jižní Itálie.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 57
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 20:21:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třetí spojenecký nálet na Kolín dne 15.3.1945

Bombardováním byla na několika místech silně poškozena trať Kolín-Velký Osek. Během náletu byly zasaženy dva vlaky, z nichž jeden byl osobní. U něj shořely tři vagóny. Druhým zasaženým vlakem byl vlak nákladní, kde bylo zničeno jen několik cisteren jejichž obsah vyhořel. Další vlak, tentokráte cisternový, byl zasažen v areálu VOC na místní vlečce. Celkově byly na kolejích zraněny pouze tři osoby.

1.dubna byl deseti stíhačkami P-51 Mustang na železniční trati mezi Starým Kolínem a Zábořím napaden osobní vlak. Lokomotiva a další čtyři vagóny byly těžce poškozeny. Zároveň byly čtyři cestující vážně zraněni.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 58
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 20:22:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čtvrtý spojenecký nálet na Kolín dne 18.4.1945

V blízkosti topíren stál na trati Pardubice-Kolín v době náletu německý vojenský transportní vlak, který navzdory dopadajícím bombám zůstal na kolejích nepoškozen. O to hůře se vedlo vojákům, kteří byli vlakem přepravováni. Během náletu opouštěli houfně vlak a prchali do polí směrem k silnici Kolín-Čáslav. Právě do tohoto prostoru dopadlo asi 100 bomb. Dle neověřených informací bylo v zápětí v těchto místech výbuchy usmrceno a zraněno větší množství zde schovávajících se a prchajících vojáků. Po přeletu amerických bombardérů bylo nalezeno patnáct celých mrtvol, které byly po té odvezeny přímo transportním vlakem. Čtyřicetšest zraněných vojáků bylo dopraveno do místních lazaretů. Části roztrhaných těl byly zbývajícími vojáky z transportu pochovány přímo do kráterů a zasypány.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 20:24:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Období od 1. do 5. května lze chápat jako předstupeň celonárodního povstání, kdy dochází k místním vzpourám na Moravě, ve východních a severovýchodních Čechách. Regionální povstání začínají dříve než v Praze, územně s Prahou nesouvisejí, ale radikalizují lid. Již 1. května 1945 začalo povstání v Přerově a v některých obcích přerovského a olomouckého okresu (Horní Moštěnice, Brodek aj). V Brodku zasáhl do boje i německý pancéřový vlak, bojovalo se také v Horní Moštěnici.

Pomoc Praze se realizovala také znemožňováním průjezdů německých transportů s německým vojskem a německých obrněných vlaků. Tak například do Prahy nedojel německý vlak z Rudné, před Lysou nad Labem byl zastaven další pancéřový vlak. V Lovosicích byl jeden německý vlak zničen. Na mnoha místech byla přerušena trať Benešov – Praha. Německý transport z Týnce nad Sázavou byl napaden českými povstalci z Mnichovic, Strančic, Senohrab a železničáři z Mrače. Do Prahy se nedostal ani vlak z Milovic, výcvikového prostoru jednotek SS. V Chlumci nad Cidlinou a v Rosicích u Pardubic byla přerušena trať. Z kronik železničních stanic lze zjistit přerušení železnice na 37 místech, další místa unikla evidenci.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 20:36:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

559.0701

http://lokomotivy.webzdarma.cz/555_0a.htm
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 3-2006


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 20:46:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Něco pro hudební znalce píseň ze Španělské občanské války. Název jak jinak "Obrněný vlak" (EL TREN BLINDADO)
http://personales.ya.com/altavoz/canciones/eltrenblindado.htm

A tip na vánoční dárek:
odkaz
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 21:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A tady je NEUPRAVENÝ překlad PC Translatoru

TEN VLAK OBRNĚNÝ
Já mì nastoupil jsem k jeden strmý zelený
pro zkusit zda francký dojde
a pouze vi jeden vlak obrnìný
to ač ostřeluje.
Nosítka štvaní, štvaní, štvaní,
pískání ji lokomotiva
a francký se jde k procházce
a francký se jde k procházce.
Pro panství taneční cvičení od mìsteček
nosítka kulatý kopec povstalec,
již vidí jak řemen
když přijel jsem ten vlak obrnìný.
Nosítka štvaní, štvaní, štvaní,
pískání ji lokomotiva
a kulatý kopec se jde k procházce
a kulatému kopci se jde k procházce.
Já mì byl jsem ve vlaku obrnìná
cesta od Andalusie
a vi který Queipo jasnì
na vidí - to vrátit se.
Nosítka štvaní, štvaní, štvaní,
pískání ji lokomotiva
a Queipo se jde k procházce
a Queipo se jde k procházce.

Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 21:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Člověče,Mořepetr,ten film ani neznám
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 3-2006


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 22:23:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No od toho je K-report aby jsme se něco nové dozvěděli.

Mimochodem Schienenwolf už na K-reportu byl.
Takže jen opáčko a nějaké nové odkazy.
http://de.wikipedia.org/wiki/Schienenwolf
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Zusatz/Heer/Eisenbahnpioniere-R.htm
http://ccgi.ajg41.plus.com/page/2/
http://ccgi.ajg41.plus.com/wp-content/uploads/ba-sarajevo-hook-20070725-1-web.jpg
http://ccgi.ajg41.plus.com/wp-content/uploads/ba-sarajevo-hook-20070725-2-web.jpg
http://f.hatena.ne.jp/images/fotolife/s/schwerer_dr/20050313/20050313103203.jpg
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 22:32:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mokelembembe - brzdi nestíhám číst.....
Jinak se zeptám, kolik nebo co po roce 1945 zde zůstalo po němcích /obrněné vlaky nebo jejich část/??
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 22:42:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Druh OV Název Loko-motiva Předběžný vůz Tankový vůz Dělový vůz 6) Kulometný vůz Minometný vůz TankLT 38
POV1) Svoboda 4) 1 1 2 2 2 1 1
POV1) T. G.Masaryk 1 1 2 1 2 1 1
POV1) Dr. E.Beneš 1 1 2 1 2 - 2
POV1) GenerálŠtefánik 1 5) 2 2 2 2 1 -
MOV2) Stalin - - - 2 3 - -
MOV2) GenerálPavlík - - - 2 3 - -
MOV2) J. M.Hurban 4) - - - 1 2 1 -
IOV3) Orlík 1 5) - - 1 3 7) - -

Vysvětlivky:
1) POV - Parní obrněný vlak
2) MOV - Motorový obrněný vlak
3) IOV - Improvizovaný obrněný vlak
4) Cvičná souprava
5) Lokomotiva není obrněná
6) Dělový vůz vyzbrojen kanonem 76 mm
7) 1 vůz vyzbrojen 4 kulomety, 1 vůz vyzbrojen 2 trojkulomety, 1 vůz vyzbrojen 1 čtyřkulometem

Dále byly u praporu obrněných vlaků k dispozici dvě cvičné lehké obrněné kolejové drezíny Steyer-Daimler a dva záložní dělové vozy, společně se šesti záložními kulometnými vozy.

K 1.2.1949 u praporu sloužilo 270 osob, z toho 245 vojáků základní služby. Ve stejné době se u praporu nacházelo 19 lehkých tanků LT-38.

Kromě výše uvedených obrněných vlaků byl součástí čs. armády i tzv. radarový vlak. Jednalo se o kořistní německou soupravu "Flug-Melde-Mess
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 22:43:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na existenci prvorepublikových obrněných vlaků navázala i poválečná čs. armáda. V roce 1945 v Milovicích vznikla rota obrněných vlaků, bezprostředně podléhající velitelství tankového vojska Hlavního štábu. V říjnu 1947 proběhlo rozšíření roty na prapor obrněných vlaků, zahrnující rotu parních obrněných vlaků, rotu motorových obrněných vlaků a náhradní rotu. V Milovicích útvar působil až do 1. listopadu 1954, kdy zanikl. Úplná likvidace útvaru byla dokončena počátkem roku 1955.

Organizace praporu obrněných vlaků byla dnem 1.10.1947 stanovena následovně:
Velitelství
- štáb
- pomocné družstvo (velitelský roj, radioroj)
- dílenská četa (družstvo pro opravy parních OV, družstvo pro opravy motorových OV)
- hospodářská správa
Rota parních obrněných vlaků
- velitelství
- pomocné družstvo (velitelský roj, hospodářský roj)
- kulometná četa
- dělová četa
- technická četa (spojovací družstvo, vlakové družstvo, ženijní družstvo)
Rota motorových obrněných vlaků
- velitelství
- pomocné družstvo (velitelský roj, hospodářský roj)
- kulometná četa
- dělová četa
- technická četa (spojovací družstvo, vlakové družstvo, ženijní družstvo)
Náhradní rota:
- velitelství
- pomocná četa
- náhradní četa

U praporu bylo předepsáno 289 funkčních míst pro vojáky a 6 pro civilní zaměstnance. Kromě 194 pistolí, 53 pušek a 42 samopalů měly disponovat 4 osobními automobily, 1 nákladním automobilem, 1 motocyklem a 1 kolem. Celkové potřeba personálu pro úplné obsazení všech obrněných vlaků činila téměř 1.100 osob.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 22:53:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kolejový Jeep Willis


 
 
 
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 66
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 22:55:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tempotaxi : konkrétnější údaje musím vydolovat z archívu,hned to asi nebude.Ale kouknu do Holubce.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 379
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 23:14:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mokelembembe - děkuji předem, na webu válka tam toho moc není. Na stavbu těchto vozů je potřeba fotka nebo nákres vozu. Je pravda že armáda měla další železniční vozy /civilní/, které si armáda upravila podle sebe.
Je pravda, že i tahač Tatra 141 jezdil po kolejích?? Širší plošinové vozy na dopravu tánků a mají úpravu pro boční sjíždění z vozů??
Kde se dají sehnat informace??
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 67
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 23:30:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pražské povstání na železnici:

SOBOTA 5. KVĚTNA 1945


12.00 - První boje na Lobkovicově náměstí na Vinohradech, povstalci začali s postupným obsazováním vršovického nádraží. Pražané začali s odzbrojováním německých vojáků i na Smíchově, v Košířích a Zlíchově.

13.30 - Na smíchovském nádraží se čeští policisté spolu s lidovými dobrovolníky zmocnili německého obrněného vlaku.

16.00 - Na dejvické nádraží začaly útočit silné jednotky SS, které odtud odvlekly na 60 zajatých povstalců a civilních obyvatel do blízké budovy Kadetky, od té doby se 19 zajatců pohřešuje...

17.00 - V Jinonicích byl povstalci ukořistěn německý obrněný vlak.

NEDĚLE 7. KVĚTNA 1945


11.30 - Jeden ze smíchovských povstaleckých obrněných vlaků byl vyřazen u Velké Chuchle v boji s německými tanky.

Povstalecký obrněný vlak "Sokol" byl při obraně holešovické oblasti několikrát zasažen dělostřeleckou palbou a musel se stáhnout na nádraží Praha-Bubny, kde byl další palbou nepřítele zapálen a těžce poškozen.

ÚTERÝ 8. KVĚTNA 1945

Obrněný vlak smíchovských povstalců od Zlíchova zajišťoval ústup povstalců z Velké Chuchle. Posádce vlaku, který byl ostřelován děly a minomety z druhého břehu řeky, se však podařilo zničit několik kulometných hnízd a zastavit pronikání německých tanků.

10.20 - Německé dělostřelectvo začalo ostřelovat smíchovské nádraží, Krulišovu vilu a přilehlé prostory.

STŘEDA 9. KVĚTNA 1945

02.00 - Kapitulace německé posádky Wilsonova nádraží, kde povstalci odzbrojili na 1600 mužů.

Povstalecké vlaky byly pak ještě nasazeny při osvobozování sudet v létě 1945,snad proběhla i mobilizace některých ročníků,ale na to krk nedám.Možná někdo něco někde najde.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 7-2006


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 23:33:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radar vlak - www.gyges.dk/Ln%20zbV%202.htm.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 68
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 23:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mořepetr : to je ovšem bomba,co sem házíš!!!

Tempotaxi : Zjistím.T141 asi ne,ale T111 jako WH určitě ano,byla i pásová verze ,jako Hakl,asi 2 prototypy.Záleží,jestli myslíš naši nebo nějakou jinou armádu.Zkus to blíže specifikovat.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 11-2007


Odesláno Úterý, 04. prosince 2007 - 23:39:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Radar vlak HMMMMMMMMMM!!!
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 381
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 00:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tatra 111 - model nahoře, pravdě podobně jeden kus. Tahač Tatra 141 asi taky jeden kus - železniční vojsko /stavba mostů atd/ Na vojně jsem služil u železničního vojska a mám to doslechu. Já jsem jen opravoval civilní nákladní vozy.
Armáda dělala i na velkých socialistických stavbách a tam byla různá technika na stavbu i původní německa technika.
Nějakou techniku mělo hunictví, například Hutní montáže Ostrava /německé vyprošťovací tanky/.
Ok1xng
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 00:34:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak ony Kuriozní zbrojní projekty jsou zde. http://rapidshare.de/files/37975962/Kur_zbropro.pdf.html
Doufám, že si je stáhnete pouze jako zálohu své papírové knihy. Pozor, má to 30 MB.
K hadům se nemluví. Hadi se zabíjejí.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 3-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 10:55:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O té T111 nevím, ale ve 30. letech zkoušela Škodovka Kolejový automobil KT 4
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/p/211402/sid/ac388d380fbe61a51a94edd02380d57d
http://353.hamradio.cz/vpd/vpd61.jpg
http://353.hamradio.cz/vpd/vpd60.jpg
V Německu pak byl nejrozšířenější automobil Büssing (dnes MAN)
http://www.panzer-modell.de/referenz/fotoecke/fross-buessing-1.jpg
http://www.panzer-modell.de/referenz/fotoecke/fross-buessing-2.jpg
http://www.sehr.org/verkehr/projects/oebb-parade/21.jpg
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 13:05:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ve sborníku středočeských archivů vyšlo v r.1975 pojednání o železničním odboji v květnu 1945, které vycházelo ze staničních kronik. jsou tam i informace o nasazování pancéřových vlaků.
jeden radarový vlak byl zabaven v květnu 1945 někde u Hořic. v knížce tamního muzea k výročí 30.let osvobození (tzn.1975) je fotka.
v rámci dodávek UNRRA bylo převzato po US Army i jedno kolejové nákladní auto, ale převzala ho traťovka - evidováno jako dresina
jinak mezi parní loko MNO patřilo od 05/1945 i 57.1760, která byla zabavena v Milovicích. pro závadu vrácena ČSD v r.1947. mezi tím od ČSD převzata 57.2495 (později 535.901)
něják se zapomíná na pancéřovou 524.0701 (ex 57.104)
hezký fotky z obrněných vlaků v 05/1945 v useku Bubny-Roztoky mají v muzeu Roztoky
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 13:45:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Německu pak byl nejrozšířenější automobil Büssing - taky v Československu.
Kniha: ing J. Bek -Atlas lokomotiv 2 - NADAS
 
 
 
Pořád je dobrá stará literátůra.
Tatra 111 jeden kus, úprava za němců, ale pro výkyvné ramena se to neosvětčilo.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 70
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A 130.6 :

Kdysi psal Zuzka,snad v železničáři,že krátce po válce,už nevím kde,se s nimi tahaly i osobáky.Třeba to někdo dohledá.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 71
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:18:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak ta kolopásová T111 je ve skutečnosti T809
 
BUMBÁC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.122.29
Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:19:57   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jmenoval se Zuska...Jesli tedy myslíš toho co já.jako že asi určitě jo... a osobáky se s tím tahaly: mně je známo že na trati Horní Bříza - Plzeň ale určitě asi i jinde.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 72
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:32:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bumbác:Překlep.
Máš nějaké konkretnější informace?

Já jen,že nějaké torzo A130.6 bylo v půlce 80tých let v křoví na ranžíru ve Vršovicích.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:42:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

8.5.45 Lovosice :

Lovosičtí Čechové byli shromážděni na schůzi v hostinci za závorami, kde probíhaly volby revolučního národního výboru. Krátce po 19. hodině přiběhla spojka vyslaná během schůze a oznámila, že sovětské tanky jsou již v Lovosicích. Účastníci schůze s rozvinutými vlajkami vyšli do ulic uvítat Rudou armádu. Někteří Češi měli zbraně, které si. po celou dobu okupace uschovávali, většinou však dosud ozbrojeni nebyli. V ulici u olejny se potkali s prchajícími Němci. Příslušník SS, ozbrojený automatem a prchající na nádraží, byl vyzván, aby vydal zbraň a vzdal se. Ten zamířil a vystřelil. Tento okamžik znamenal smrt Františka Veselého. SSmanovi se podařilo uprchnout. Ve stejné době přijížděl z lovosického nádraží k přejezdu u olejny německý pancéřový vlak, který před tím stál na trati za Lovosicemi. Důstojník SS vpředu na lokomotivě uslyšel střelbu a zpozoroval střetnutí před olejnou. Okamžitě dal povel k palbě vojákům na vagónech za lokomotivou. Část shromážděných Čechů zůstala za staženými závorami, část se jich ukryla za traťmistrovským domkem, který tam tehdy na protější straně olejny stál. Sedm z těch, kteří zůstali před olejnou, bylo z pancéřového vlaku zastřeleno, několik dalších bylo zraněno. Zranění byla většinou velmi těžká, protože fašisti stříleli z protiletadlových kulometů.
Lovosičtí Čechové byli shromážděni na schůzi v hostinci za závorami, kde probíhaly volby revolučního národního výboru. Krátce po 19. hodině přiběhla spojka vyslaná během schůze a oznámila, že sovětské tanky jsou již v Lovosicích. Účastníci schůze s rozvinutými vlajkami vyšli do ulic uvítat Rudou armádu. Někteří Češi měli zbraně, které si. po celou dobu okupace uschovávali, většinou však dosud ozbrojeni nebyli. V ulici u olejny se potkali s prchajícími Němci. Příslušník SS, ozbrojený automatem a prchající na nádraží, byl vyzván, aby vydal zbraň a vzdal se. Ten zamířil a vystřelil. Tento okamžik znamenal smrt Františka Veselého. SSmanovi se podařilo uprchnout. Ve stejné době přijížděl z lovosického nádraží k přejezdu u olejny německý pancéřový vlak, který před tím stál na trati za Lovosicemi. Důstojník SS vpředu na lokomotivě uslyšel střelbu a zpozoroval střetnutí před olejnou. Okamžitě dal povel k palbě vojákům na vagónech za lokomotivou. Část shromážděných Čechů zůstala za staženými závorami, část se jich ukryla za traťmistrovským domkem, který tam tehdy na protější straně olejny stál. Sedm z těch, kteří zůstali před olejnou, bylo z pancéřového vlaku zastřeleno, několik dalších bylo zraněno. Zranění byla většinou velmi těžká, protože fašisti stříleli z protiletadlových kulometů.


 
BUMBÁC
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.122.29
Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:43:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve Vršovicích? né, já o tom vim opravdu málo...Pak to prej používaly traťovky na Plzeňsku a Kladensku ale to už se asi povětšinou používaly na obnovu traťového svršku.Poslední ve službě skončila někdy v roce 1963.V H. bříze to normálně jezdilo s vozama k "Hurvínkům"(řadě M131)-tedy tenkrát ten vůz byl Blm.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 74
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:50:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co já vím,byl tam automobilový podvozek s žel.koly.Bylo to notně rezavý a strááááááášně ošklivý.Víc si nepamatuju.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 3-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Článek Vladimíra Zusky Málo známé o málo známých č.9-Auta na kolejích - A 130.6 Železničář číslo 14,15/1976
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PRŮZKUMNÝ ÚKOL PRO ODDÍL ŽELEZO

Dne 13. května 1945 se v pražském rozhlase ozvalo zvláštní hlášení: "Pozor! Pozor! Upozorňujeme všechny příslušníky vojenského oddílu Železo, že jejich velitel vydal příkaz, aby se okamžitě shromáždili v prostoru Nučic. Jde o splnění závažného úkolu!"

Velitel protinacistické odbojové organizace Železo se jmenoval František Noha, byl nadporučíkem, a ve chvíli, kdy rozhlas vysílala jeho výzvu, uháněl v autě z Prahy do Nučic. Měl za sebou den přeplněný poradami. Na České národní radě, na velitelství Zpravodajské brigády, jíž Železo v odboji i květnovém povstaleckém dění podléhalo - a i na ministerstvu dopravy. Úkol, který Františka Nohu a jeho oddíl čekal v nejbližších dnech, byl víc než náročný. Oddílu Železo bylo na základě rozhodnutí pražských úřadů určeno stát se prvním tykadlem, jež mělo prozkoumat neznámou pevninu: poválečné pohraničí. Nikdo nevěděl, co se tam vlastně děje. Bylo třeba si vytvořit představu o skutečné situaci sto nebo sto padesát kilometrů od Prahy, o stavu tamějších komunikací, o náladě sudetských Němců. Bez základních informací se nedala přijmout žádná opatření. Ministerstvo dopravy potřebovalo, aby se uvolnily stěžejní tratě, vedoucí do pohraničních okresů a měst, životně důležité pro nadcházející dosidlování. Bylo třeba obsadit jednotlivá nádraží a zajistit tak železniční spojení. Muselo se jednat rychle a operativně, protože až dosud měli Němci v pohraničí vše ve vlastních rukou, což přirozeně otevíralo široké pole možností k sabotážím a plundrování.

Nadporučík Noha svolával oddíl do Nučic na 13. května.

A patnáctého měli vyrazit na cestu.

Času bylo tedy zatraceně málo.

Věděl však, že se na své spolubojovníky může spolehnout. Měli za sebou řadu akcí během okupace a bojovali v květnu 1945 v Dušníkách (dnes Rudné) a v Praze. Teď tyto muže - a další, které museli do Železa okamžitě přijmout - čekal jiný, neméně však náročný úkol: průzkum končin, které jen s malou nadsázkou bylo možno nazvat nepřátelskými. Dostali k dispozici pancéřové vlaky s názvy Žižka a Vršovice a k tomu ještě navíc speciální stavební vlak, a určili jim trasu: Louny - Most - Duchcov - Teplice. S oddílem Toledo, který pod velením nadporučíka Káše plnil podobný úkol na trase Lovosice - Ústí nad Labem - Teplice, se měli setkat právě v Teplicích.

Patnáctý květen 1945, 10.20 hodin:

Tři sta šestašedesát vyzbrojených příslušníků oddílu Železo, z toho třináct důstojníků a sedm žen, opustilo nádraží v Dušníkách. O něco později projely pancéřové vlaky Žižka a Vršovice městem Louny. Minuly tak poslední českou stanici na trati do oblasti, které se již nikdy nebude říkat Sudety.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 76
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 17:55:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mořepetr : Jo to je ono.
Máš možnost to sem dát?
Zdepa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 284
Registrován: 7-2005
Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 18:21:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O vozidlech A 130.6 je prý připravován článek pro SŽ.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 77
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 18:27:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že by?
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 78
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 18:46:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Především bylo velmi nesnadné odhadnout, zda se v okrajových oblastech státu podaří paralyzovat mnoho měsíců připravované nacistické podzemí. Nepřátelsky naladění sudetští Němci měli nesporně dostatek zbraní, byli tu lidé s dostatkem frontových i záškodnických zkušeností. V pohraničních horách se neukrývali jen němečtí zběhové, zahnaní do lesů rychlými tankovými operacemi armád protihitlerovské koalice a snažící se pak okamžitě naše území opustit a zachovat si život. Řada jich zůstávala v lesích úmyslně. Stále ještě doufali, že porážka není definitivní: že se jim v horách a na jiných méně přístupných místech podaří přežít krátkou dobu míru a dočkat se nového nástupu nacismu. Z fronty se kromě toho začali domů - do pohraničí - vracet také příslušníci wehrmachtu a SS. I tady se objevilo mnoho nepoučitelných. A tak vznikaly různorodé a různě nebezpečné skupiny lidí, kteří se nemínili vrátit k běžnému životu.
Sedmnáctý květen 1945, 10.10 hodin: průzkumný oddíl Železo dorazil do Teplic. Časový plán, který byl předem dohodnut s nadporučíkem Kášem, vyšel s přesností až obdivuhodnou: téhož dne, jen o dvacet minut později, sem z opačného směru od Ústí nad Labem přijel i podobné úkoly plnící oddíl Toledo.

Dva konce kleští, vklíněných do jedné z částí českého pohraničí, se sevřely. A i potom pokračovala pacifikace pohraničního území a obsazování dalších tratí:

19. květen: Most - Chomutov.

20. květen: Chomutov - Milostín.

21. květen: Chomutov - Vejprty - česko-německá hranice.

24. květen: do Chomutova dorazila posila oddílu Železo. z Nučicka a Dušnicka v počtu 81 mužů.

25. květen: obsazena trať Chomutov - Karlovy Vary.

28. květen: Karlovy Vary - Breitenbach.

2. červen: Karlovy Vary - Falknov nad Ohří (dnes Sokolov).

Šestého června obdržel nadporučík František Noha příkaz k návratu celého oddílu do Dušníků a potom do Prahy. Vojenský oddíl Železo svůj náročný a svým charakterem skutečně předvojový úkol splnil. Zajistil stovky kilometrů železničních tratí a několik desítek nádražních zařízení. Do Prahy kromě toho putovalo asi čtyři sta vagonů nejrůznějšího materiálu, který byl nalezen v opuštěných evakuačních soupravách na jednotlivých nádražích: látky, potraviny, rádia, lékařské potřeby, strategické suroviny. Bezpečnostní a dopravní orgány získaly navíc od Františka Nohy a jeho spolupracovníků řadu cenných - a v mnoha případech prvních - poznatků o situaci v pohraničních městech a vesnicích.
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 3-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 19:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD Mokelembembe:
Ne, ale možná modeláři z Jesenice mohou
http://www.zmjesenice.wz.cz/z69-91/txtvlzus.htm
http://www.zmjesenice.wz.cz/
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 19:35:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky,uvidíme.
Tomt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 5-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 20:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajmavý téma který tu určitě chybělo.Přidám pár fotek na oživení.

 
 
 
Nad ní stál otec se sekerou v ruce
divně se kýval
zdálo se mi dokonce,že se usmívá
byl sem ohromen
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 336
Registrován: 3-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 21:07:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano železniční přepravy
Zajímavé je Pao jako rampa umožňující vykládku kdekoli na trati. Více zde:
http://www.parostroj.net/katalog/nv/clanky/Sammp/Sammp.php3
http://www.litomysky.cz/VN/Pao.htm
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 21:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, kdyz jsem byl na vojne 1995/96, tak v ramci predpripravy na vagonovani pred "velkym" cvicenim v zari 1996 jsme si v komercnim obvodu (vedle rampy pro prepravu vagonu podvalniky) hrali s jednim 4napr. plosinakem, ktery mel pod podlahou takovou kisnu, kde se nachazel "UNOR" - univerzalni nakladaci rampa. Uz si presne nepamatuji kolik to melo presne dilu, zda 7 ci 9, ale slo o to, ze se na celo vozu, pridelala najezdova rampa. Vlastni podlaha teto rampy byli tri ocelove dilce a zbytek byli "podpery". No a pak se jezdilo, po "UNOR" nahoru na vagon a pres klasikou celni rampu dolu a porad do okola a trenovalo se vagonovani ....
Nejvetsi sranda byla, ze kdyz jsem vagonoval prvne, o sest mesicu driv, tak me rekli, tady mas veesku a naloz ji na vagon, jedete za timto vozem a bylo vyreseno, jak si poradim ci se me to (ne)povede, to uz byl muj problem .. :-/
Pavel
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 80
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 21:28:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Docela bych rád viděl Px rozložený jako rampu,vůbec si to neumím představit.Nemá někdo foto?
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 3-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 21:32:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No a když se vagonování nedaří
http://modelforum.upce.cz/forum/download.php?id=122993
http://modelforum.upce.cz/forum/download.php?id=122995
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 3-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 21:54:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

AD Mokelembembe:
To je ona :
http://www.parostroj.net/katalog/nv/clanky/Sammp/Pxx_3.jpg
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 22:00:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pěkný,dík.
Kolik ostrejch za to asi ten chudák dostal?
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 11-2007


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 22:05:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pamatuju si,že Px nesměly do imperialistické ciziny,aby je tam ti zlý imperialisti nekradli,protože v případě války by jich pak byl nedostatek.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 384
Registrován: 7-2006


Odesláno Středa, 05. prosince 2007 - 22:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za války měl každý tank dvoje pásý.
Převozní - jsou užší a nejsou moc ostré.
Do terénu - jsou širší a ostré.
Ale jak to bylo dál ??
David_pecina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 405
Registrován: 11-2003
Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 07:44:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jeden japonský panceřáček v N:
http://s63d0018kim.myweb.hinet.net/coachyard024.jpg
a jeden Leopold v TT
http://www.mujweb.cz/zabava/rak-man/index.html
Všichni jsou blázni, jenom já jsem tramvaj T3.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 10:22:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co já vím,dvoje pásy měly jen Tiger I a II.Při přepravě se používaly ty užší a sundavaly se vnější pojezdová kola.
Jinak,armády sice používaly civilní vozy,ale jejich úpravy nebyly nijak moc veliké.Vyjímku snad tvořily jen německé Panzertriebwageny,Streckenschutzzugy,kde se normální vozy vyzbrojily a lehce opancéřovaly.No a samozřejmě potom povstalecké pancéřáky.Naše prvorepubliková armáda sice měla jeden improvizovaný pancéřák,ale vůbec netuším,jak vypadal.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 385
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 10:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Armádní nákladní vůz řady Zsb, dráha ho používala jen u traťovky. Další vojenský vůz,který jezdil na dráze je čtyřnápravový osobní vůz Cai pak Bai. Tento vůz vznikl za podpory armády? Dále vozy řady Px jsou také dva, jeden je delší a jezdí civilně na dráze, pak je kratčí ten má traťovka a armáda, tento vůz není v žédném železničním seznamu. Jeho podoba je jako vůz DB Smm..na převoz tanků /ten je krátký/.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 13:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pod tímto zvláštním označením se skrývá řada vozů Zsb 2-35 z let 1931-32. Byly deponovány v desítkách kusů např. v Praze - Vršovicích (1935 107 ks, 1936 148 ks) a měly po příslušném vybavení sloužit především pro tvorbu sanitních vlaků v očekávaném válečném konfliktu. V mírových podmínkách se používaly jako spěšninové nebo pomocné služební vozy, bývaly často řazeny i do přeplněných víkendových osobních vlaků na „Posázavském pacifiku“.
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 13:55:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cai/Bai+další vozy pro přepravu vojáků(rybáky,ypsilonky at.)jsou jen vozy vyřazené z osobní dopravy a prodané/pronajaté armádě.Tyto vozy byly vesměs deponovány v Balkově Lhotě,odkud se v 90tých letech "kradly" do historických vlaků.
Ty krátké Pao znám,podobné používaly MÁV,ale jejich původ mi není znám.Třeba se někdo najde,kdo ví víc...
Mořepetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 3-2006


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 13:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O Sázavanu "stálém zdravotnickém vlaku" byla diskuse zde:
../28/126038.html"http://www.parostroj.net/katalog/ov/formular.php3?ind=63" target="_blank">http://www.parostroj.net/katalog/ov/formular.php3?ind=63
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 86
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 14:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pamatuju se,že nějaké vozy expedovala NDR,jako sanitní vlak do Iráku(?),foto bylo v železničáři,z Lipského veletrhu,v 80tých letech.
Tempotaxi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 386
Registrován: 7-2006


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 14:42:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Armáda na kolejích.
 
 
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 14:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je móóóóc hezký!!!
Mokelembembe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 11-2007


Odesláno Čtvrtek, 06. prosince 2007 - 15:17:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové,kdo má dost peněz a chtěl by si pořídit od Micro Metakitu pancéřák H0,taj jsem našel pár pěkných foteček:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace