K-report
 

Archiv diskuse Světelná návěstidla do 06. 04. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Světelná návěstidla » Archiv diskuse Světelná návěstidla do 06. 04. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 4-2013

Odesláno Úterý, 13. ledna 2015 - 10:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22michal:
Nejsem strojvedoucí, ale zabezpečovák, odpovím však. Každé umístění návěstidla má své pro a proti. To, které pro je silnější a které proti je slabší striktně závisí na konkrétním umístění.

Obecně lze říci, že krakorcová návěstidla jsou hůře vidět z blízka, než stožárová. Při projekci se počítá s viditelností stožárového návěstidla od 5 metrů, u krakorcového od 10 metrů. Naopak jsou krakorcová návěstidla méně zakrývaná větvemi, či součástmi podpěr trolejového vedení.

Jsou místa, kde stožárová návěstidla stavit nelze. Je to všude tam, kde je osová vzdálenost menší, než 4750 mm, tedy zejména na širé trati u trojkolejných a víckolejných tratí. Proto jsou všechna oddílová a vjezdová návěstidla mezi Libní a Poříčany krakorcová (S výjimkou vjezdů do Úval, kde je 1S a 2S stožárové a Př1L+1L do Blatova) Krakorcová návěstidla zase potřebují krakorec, či lávku a ten stojí taky hafo peněz i prostoru vně kolejí...


Jak je to s oblíbeností u fírů nevím, myslím že to je ale taky individuální.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2463
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 13. ledna 2015 - 11:07:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už je řeč o krakorcích - Mezi Zdicemi a Plzní byla ve všech stanicích krakorce - jaký důvod pro to byl? Měly ty stanice nějakou extra vlastnost, která jinde není?
VÚDušan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2014
Odesláno Úterý, 13. ledna 2015 - 15:54:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezdím tudy do školy a nikdy jsem si toho nevšiml, až dnes. Kdo z Vás ví, kde to je? zde
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 4-2013

Odesláno Pátek, 16. ledna 2015 - 09:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Brr:
Důvodem bylo umožnění přeprav mimořádných nákladů ze škodovky. Na lávkách byly i ranžírky.
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 4-2009
Odesláno Pondělí, 19. ledna 2015 - 15:09:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím a opět mám historický dotaz.
Od jaké doby se začaly používat návěsti se zkrácenou zábrzdnou vzdáleností. Nebo ještě lépe. Mohly se tyto návěsti setkat s návěstidly vzoru SSSR nebo ESP?
Řešíme problém na modelovém kolejišti, kde přišel nápad na administrativní změnu konfigurace stanice, kterou již osazujeme návěstidly SSSR/ESP. Zdopravněním jedné koleje se dostáváme do situace, že by se nám původně odjezdová návěstidla na vedlejší trať staly návěstidly cestovými pro cesty na jinou trať a k následnému odjezdovému návěstidlu je to velmi blízko. Stanice je vybavena elektromechanikou a byla v 50. nebo spíš 60. letech vybavena světelnými návěstidly a následně elektrifikována. My modelujeme stav v 70. letech.
Už mě sice napadly vložená návěstidla, ale tuto zábavu bych si rád odpustil. Alternativou by bylo se chytnout se nějaké praxe, která se aplikovala v časech před zavedením návěstí se zkrácenou zábrzdnou vzdáleností.
Děkuji za případné rady.
V.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2970
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 19. ledna 2015 - 16:35:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Návěstidly ESP myslíte návěstidla vzoru SSSR od výrobce ESP?

V 50. letech by se to zřejmě vyřešilo:

a) buď tedy vloženým návěstidlem s tím že na záhlaví vedeljší tratě by bylo odjezdové návěstidlo pro tuto trať

b) teoreticky by tam taky mohlo být odjezdové návěstidlo (nenazývati ho prosím cestové, tento termín měl tehdy úplně jiný význam) s indikátorem směru s tím, že by se jednalo o výjimku náčelníka dráhy (za což se v té době schovávalo všechno odlišné)

V 60. letech:

c) pokud by byla zábrzdná vzdálenost zkrácená, potom by cestové návěstidlo předvěstilo (pro jízdu za odjezdové návěstidlo) návěst odjezdového návěstidla a jeho každá návěst předvěstící zastavení nebo snížení rychlosti by byla doplněna dvěma svítícími světelnými pruhy indikátoru. Na předchozím návěstidle (tedy vjezdovém) by byla jeho návěst doplněna světelným indikátorem s jedním pruhem.

d) pokud by byla zábrzdná vzdálenost nedostatečná, pak by cestové návěstidlo působilo jako opakovací světelná předvěst, tj. opakovalo by návěst vjezdového návěstidla.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8741
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 19. ledna 2015 - 17:12:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky bývaly stanice, kde na skupině kolejí byla cestová návěstidla, ale jen na jedné z nich (typicky na rovné koleji) se dala volit "krátká" a "dlouhá" cesta. Bylo to pojato jako dvě cesty, každá měla svoje pravítko a lišily se závislostmi v Ranku (krátká se "snesla" s ostatními cestami ve skupině, dlouhá nikoliv).
Na těch ostatních kolejí se stavěl vjezd jen k cesťáku a odjezd od něj až na trať, čili nebyla na nich potřeba opakovaná výstraha.
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 420
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 11:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předně děkuji za odpovědi. Včera jsme o tom s kolegy diskutovali. Velmi sympatická je varianta b) [happy] Návěstidla jsou to vzor SSSR, ale nikoliv nezbytně tam vyrobená.
Přidám náčrtek a lépe situaci popíšu.
application/vndschemata variant
img-120105147-0001.pdf (94.4 k)

Stávající stav ukazuje 2 obvody stanice, které náleží dvěma tratím. Každá trať má své zhlaví a stavědlo. Mezi nimi je obvod manipulačních kolejí. Plán je zdopravnit jednu z nich, abychom mohli jezdit úvratí z jedné trati na druhou. Schematicky je rovněž znázorněno umístění odjezdových návěstidel.
V návrhovém stavu je navíc návěstidlo u koleje 5a. Varianta zachování stávajících návěstidel s pouhým přidáním možnosti stavět vlakové cesty na obě tratě mi nepřijde příliš vhodná k délce stávající koleje 5a, která je navíc v oblouku.
V případě, že se nám nepovede vymyslet smysluplnou variantu s kolejí 5a, přichází do úvahy nouzovka se zdopravněním koleje 3a. Zde věřím, že by se dalo vymyslet více možností, co udělat se stávajícím návěstidlem S3. Také bychom asi zařadili požadavek postavit dlouhou vlakovou cestu zprava až na konec koleje.

Naši výhodou je, že návěstidla stále nejsou osazena. Ještě přiložím povídání o stanici: web o kolejišti. Dotčené zhlaví se nachází pod ovládacím panelem. Mimo to časem zvažujeme umístění opakovacích předvěstí v 1. a možná 2. staniční koleji.

Ještě reakce na odpovědi:
->Pepa_l
a) Variantu známe, ale velmi neradi bychom ji volili.
b) To by na každém návěstidle, co se nemá nazývat cestové, byla tabule prosvětlující písmeno určující trať?
c) nebo d) zásadní otázka a moje chyba, že jsem si tuto otázku nepoložil první, resp. neujasnil si pojmy, které jsou mi bezpečně známy. Délka koleje 5a není příliš velká. Vejde se tam kratší souprava, teď od oka odhaduji do 100m.

V.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4543
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 12:10:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venca_m: teď od oka odhaduji do 100m V tom prípade jednoznačne d.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8749
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 16:11:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co to prostě stavět rovnou ven bez návěstidla u 5a?
Na elektromechanice by v takovém případě byla s hodně velkou pravděpodobností zřízena souhlasová hradla mezi stavědly.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2797
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 16:57:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Přesně to mě taky napadlo, na konci 5a ranžírku nebo vyčkávadlo.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 422
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 17:03:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky by to šlo. Jet to však poslední možnost. Pokud bychom našli nějaké řešení i s návěstidlem, vypadalo by to líp. Navíc nevím, jaký by ta kolej měla status. Jestli by se na ni daly odstavovat vozy. Čím by jinak byly krytá zhlaví. No to je fuk.
Řešení jsou následující:

a) Pokud je možné na starých návěstidlech vzoru SSSR (vypůjčená ukázka z vlaky.net stavěných do roku 65 při rekonstrukci stanice s elektromechanikou rozsvítit návěst s nedostatečnou zábrzdnou vzdáleností, tak to je naše cesta.
b) Vymyslíme indikátor postavené vlakové cesty v měřítku H0, vyřešíme, jaké přesně návěsti budou svítit na návěstidlech, a budeme taky spokojený.
c) Zdůvodníme si jinak, proč na jedné straně stanice máme návěstidla vzor SSSR a na druhé vzor 65, na ně dáme zkrácenou zábrzdnou vzdálenost a bude to.

Omlouvám se za plevelení diskuse modelářskými problémy. Ale občas když se do naší hry hodně zabereme, tak některé detaily bereme opravdu vážně. Takový počítači nýtů přes ZZ. V tomto případě preferujeme didakticky vhodné řešení, protože kolejiště je při modelářském kroužku a rádi bychom měli nějaké čisté řešení.
Momentálně už s kolegou řešíme, jak vyrobit indikátor. Pokud byste měli nějaký pěkný výkres, přišel by vhod. Něco jsme našli na vlaky.net [happy]

V.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2971
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 18:07:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Venca_m: K té variantě b. Něco jsem k tomu ještě z mé skromné knihovničky naštudoval (dokonce jsem k tomu otevřel i návěstní předpis SŽD z 50. let). Pokud by se to v 50. letech neřešilo vloženými návěstidly, pak by tam skutečně u 5 koleje bylo opravdu cestové návěstidlo (tedy v původním významu, jako by další vjezdové) které by předvěstilo jak návěsti odjezdového návěstidla u 5a koleje, pak pro odbočující trať by sloužilo jako odjezdové. Dokonce i s indikátorem směru. Pak by však taková stanice a to podotýkám neměla rychlostní návěstní soustavu (a to bych si dovolil tvrdit) i v 70. letech.

Pokud by však zařízení vzniklo již s rychlostní návěstní soustavou a klidně i s návěstidly SSSR (které se osazovaly až do vyčerpání zásob, na druhou stranu náv. AŽD 65 existovala už v roce 1963), potom by na tomto cestovém (v dnešním smyslu) návěstidle pro jízdu na kolej 5a svítila varianta d (cca 100m = nedostatečná zábrzdná vzdálenost), tedy opakování návěsti vjezdového návěstidla. Ovšem samozřejmě bez indikátoru směru, ty už se v té době nezřizovaly, neb by při rychlostní soustavě postrádaly významu. To jest, dle mého názoru nejjednodušší řešení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2972
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 18:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když sem ještě nakousnul ten indikátor směru, tak pro modelářské účely do archivu...



[zdroj: A.A. Kazakov, Staniční zabezpečovací zařízení, Moskva 1945/Praha 1954]
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.159.151
Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 18:34:11    Odkaz na tento příspěvek  

Pepa_l: mám malý dotaz- jak rozumět tomu, že je indikátor na 35 žárovek, ale podle výkresu je osazeno 42 pozic? Nebo ty pozice, které nebyly pro zobrazení potřeba, se neosadily?
Díky
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 423
Registrován: 4-2009
Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 19:18:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Pepa_l
Skvělá zpráva.
i s návěstidly SSSR (které se osazovaly až do vyčerpání zásob, na druhou stranu náv. AŽD 65 existovala už v roce 1963)
Zásoby máme omezené, takže to je přesně náš případ [happy] Když nevyjdou, tak uvidíme, co pořídíme. Teď už jen poslední otázka a dám pokoj.
Jaké bude pořadí světel na tom cestovém návěstidle s možností rozsvítit nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost? Bude tam 2 a 3 světlová návěstní deska.
Ale indikátor ještě prověříme technicky.
Díky, V.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2798
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 20. ledna 2015 - 19:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Persink163054
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 315
Registrován: 11-2012
Odesláno Čtvrtek, 29. ledna 2015 - 22:23:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bude to piplačka udělat tak malý modelový indikátor, ale doporučím optická vlákna, jsou dostatečně malá. Stačí si koupit u vietnamců takovou tu kytku z vláken a mužete mít indikátorů kolik chcete.

Přeji ovšem trpělivost při výrobě
Venca_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 426
Registrován: 4-2009
Odesláno Pátek, 30. ledna 2015 - 09:48:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

->Persink163054
Teoreticky jsme to prověřili a pokud bychom se do toho pustili, tak by se jednalo o domeček z mosazných plíšků od leptů s chlívečky pro SMD diody, které by byly rozmístěny na míru podle požadavku na písmena. Původní S a H jsme změnili na P a H, na které nám stačí 3 obvody (4 tenké lakované vodiče ve stožáru). Jeden obvod co svítí vždy, druhý co svítí jen při H a třetí jen při P. Rozměry do 6mm šířky s poměrem stran 4:3 (záleží na diodách a materiálu).
Optická vlákna by bylo nutné táhnou ke každému světýlku zvlášť s pokud dobře počítám, tak by jich muselo být 10. Což do mosazné trubičky podobné té plastové od lízátka dost dobře nacpat nejde.
Zatím jsme však nesehnali jasanovou desku, která je uvedena v popisu obrázku od Pepa_l, takže se případná výroba odložila.
V současné době čekáme na první dodávku návěstidel vz 65 od výrobce, od kterého jsme zatím neodebírali. Jelikož se jedná o jinou konstrukci modelu, tak jsme zvědaví, jaké nám to otevře jiné možnosti.
V.
lajblt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2013
Odesláno Sobota, 31. ledna 2015 - 00:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2 Pepa_I: Indikátory směru se zřizovaly i u rychlostní soustavy. V Berouně na osobním nádraží stály ještě v 80. letech ve směru Karlštejn ("K") / Beroun-Závodí ("Z"). To už tam byla reléovka.

Venca_m: Zkrácená i nedostatečná ZZ jsou poprvé v D1 1960, prakticky od zavedení RNS (29. 7. 1962). Takže se s návěstidly "vz. SSSR" potkat mohly.
Osobně se mi nejvíc líbí alternativní varianta s cestovým návěstidlem Sc3 návěstícím nedostatečnou ZV při vlakové cestě až k S3.

(Příspěvek byl editován uživatelem lajblt.)
lajblt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 12-2013
Odesláno Sobota, 31. ledna 2015 - 11:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě napadá, jak to vyřešit v případě varianty "zdopravnění" koleje 5a. V Berouně to, co si matně pamatuju, bylo vyřešené tak, že indikátor směru nemělo každé odjezdové návěstidlo, ale stály až ve zhlaví. Tudíž by stačilo postavit jen ten indikátor směru před výhybku, kde odbočuje traťová kolej vedlejší tratě. A to bez ohledu na to, jestli je ve stanici rychlostní soustava nebo ne.
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 184
Registrován: 4-2013

Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 09:02:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lajblt:
Už předpis z roku 1954 znal něco zhruba jako zkrácenou záb. vzd. Celý návěstní znak výstraha, pomalu, nebo vjezd odbočkou kmital. Ale nedostatečnou umělo jen vložené návěstidlo a uzávěra koleje. I když se tomu tak neříkalo.
lajblt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 12-2013
Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 12:14:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

2 VUD62: To je pravda, na to jsem pozapomněl (ačkoli to mám v seriálu na stránkách). [happy]
Jednalo se o výjimku, kterou mohl podle předpisů schválit pouze ministr dopravy.
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 185
Registrován: 4-2013

Odesláno Čtvrtek, 05. února 2015 - 12:34:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

lajblt:
Ano, později takové věci schvaloval náčelník dráhy... V šedesátých a hlavně sedmdesátých se pod to dalo schovat úplně všecko co nebylo podle norem.

Nejslavnější z těch výjimek je nadstavba POAB na SSSR autoblok. Čechy toho byly plný ještě nedávno, teď už to je (snad) jen na pravobřežce.
Zubacka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 4-2009

Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 12:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj,chci se zeptat,kde u nás v ČR se používá návěst "Jízda vlaku dovolena" ?

Nejhezčí pohled na svět je z kabiny lokomotivy
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8798
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 12:46:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zub: chci se zeptat,kde u nás v ČR se používá návěst "Jízda vlaku dovolena" ?
Nejčastěji při zkouškách z D1...?
Martass87
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 995
Registrován: 2-2011

Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 17:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:To jo,teorii víme,ale je možnost toto návěstidlo s touto 2 roky starou návěstí někde vidět v praxi?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4624
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 10. února 2015 - 21:12:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ja myslím, že sa inštalovali do Přerova.
prskavka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 4-2014

Odesláno Středa, 11. února 2015 - 01:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je někde taky toto světelné vyčkávací návěstidlo ? Jinak toto je foceno za stanicí Bečváry.
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 4-2013

Odesláno Pátek, 13. února 2015 - 17:52:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zub: chci se zeptat,kde u nás v ČR se používá návěst "Jízda vlaku dovolena" ?

Naštěstí nikde. Nedá se ani projektovat, není podle čeho. Naštěstí.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8814
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 14. února 2015 - 00:02:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Ja myslím, že sa inštalovali do Přerova.
Kam? Já tam nic takového nevidím...
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4641
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 14. února 2015 - 13:53:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Možno z toho potom zišlo, malo sa jednať o návestidlá Lc12a, Sc12, Lc14a a Sc14...
Luboš_3.21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 4-2014

Odesláno Sobota, 14. února 2015 - 14:23:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pršavka - stejná vyčkávací návěstidla jsou doposud v Plzni jak na ražíru, tak i na osobním, akorát jim chybí ta }světelná indikace, která je namontována na tom vyčkávacím návěstidle v Bečvárech.}
El_ron_de_cuba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 2-2004
Odesláno Sobota, 14. února 2015 - 16:52:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad i tehdá nově, s výstavbou K-2002, bylo vyčkávací návěstidlo postaveno ve Slatiňanech.

www.vagonweb.cz
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8818
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 14. února 2015 - 20:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: tak ty mají podle všech mně dostupných zdrojů klasické uspořádání.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4643
Registrován: 5-2007
Odesláno Sobota, 14. února 2015 - 20:50:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Áno, už na to pozerám aj ja. Tak z toho asi nakoniec zišlo (dôvod neviem).
Velkej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 7-2007
Odesláno Neděle, 15. února 2015 - 01:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Že by extrémně dlouhý schvalovací proces?
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 4-2013

Odesláno Pondělí, 16. února 2015 - 18:54:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kéž by byl schvalovací proces nekonečně dlouhý... Mě se tohle vůbec nelíbí...

Takže my nesmíme vynávěstit strojvedoucímu druhé snízení rychlosti na nedostatečnou vzdálenost při již snížené rychlosti - a tak proto tu informaci strojvedoucímu pro jistotu neřekneme vůbec - ať si dovtípí z toho, co bylo na předchozím návěstidle? Podle mého názoru je teda lepší mu tu bílou teda přisvítit i když teda budou svítit čtyři světla...

A nebo: (a fírové do mně) - proč nepřeklasifikovat na "zkrácené" takové nedostatečné zábrzdné vzdálenosti, které by byly dostatečnými při posouzení podle zábrzdné vzdálenosti 400m u návěstí omezujících rychlost na 40 km/h, či 60 km/h a 700m u návěstí omezujících rychlost na 80 km/h a 100 km/h. Či nějaké mírnější variantě.

Takže třeba návěst "rychlost 40 km/h a opakování návěsti výstraha" by se mohla změnit na "rychlost 40 km/h a výstraha" všude tam, kde vzdálenost k dalšímu návěstidlu by byla větší, nebo rovna 400 m. Fíra by svojí informaci o tom, že klacek bude blíž, než na zábrzdnou vzdálenost dostal - ikdyž jinak - IMHO - stejně zkrácené zábrzdné vzdálenosti nejsou tak častým jevem. Ano, není to košér. Nový význam zkrácené zábrzdné vzdálenosti. Ten původní však nedegraduje, naopak zpřísňuje. Košér to není, kmitavá modrá už ale vůbec ne...
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4660
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 16. února 2015 - 22:34:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VUD62:
S tým skracovaním ZVZ je troška problém, prestanú fungovať krivky v Mirele, asi aj AVV bude museť byť o niečo priposranejšie, atď. Kedysi som niečo také uvažoval aj ja, ale dnes mám názor taký, že "nebrat"...

Naopak kmitavú modrú by som nepovažoval až za také zverstvo, vedel by som si predstaviť aj napr. to, že by sa použila len v prípade, že je na ďalšom návestidle niečo iné než stoj (tzn. minimálne posledné návestidlo pred stoj by stále bolo na ŽBŽ, upozorňujúce, že už fakt treba brzdiť), to by to bolo, aspoň podľa mňa, úplne neškodné. Ale fíra teda nie som.
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 4-2013

Odesláno Úterý, 17. února 2015 - 01:01:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf:
Také nejsem fíra. Jsem zabezpečovák.

Možná... To je fakt. Každopádně myslím, že do AVV se dají nahrát různé vzdálenosti návěstidel mezi sebou a že ten AVV by to měl překousnout (popřípadě se napíše nove SW) (vzhledem k tomu, že tyhle omezený zábrzdný vzdálenosti by byly pouze pro dvojsvětlové návěsti. Samozřejmě, po hlavní koleji - na jednosvětlovou návěst 1000m bez pardonu i kdyby se jezdilo 40. - přes to vlak nepojede.)

Nebude kontrolovat správně brzdnou křivku. Ano. To je pravda. Podle mého názoru pořád ale menší zlo, než kmitavá modrá. Tu pro snížení rychlosti z traťové rychlosti na omezenou bude kontrolovat v pořádku. Ale je to otázka vkusu. Já si jen teda nechci představovat ten bordel, co to udělá v návěstních obvodech.


A konec konců... My už na to ale lék máme... U vjezdového návěstidla lom ZVZ, přes stanici 700m a dále zase 1000m za odjezdovkou... Vím o projektu, kde jsou takhle řešeny dvě stanice hned za sebou. Rychlost 120 km/h. TZZ=autohradlo. A kde se jezdí víc, než kilem i přes stanici? Tak holt přijmout omezení podle současné normy... (Nejsem si jistý, jestli se to nakonec nezměnilo, já tam dělal jen přejezdy v úsecích, kde už se nad 100 km/h nepojede.)
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2819
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 17. února 2015 - 02:05:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč nepřeklasifikovat na "zkrácené" takové nedostatečné zábrzdné vzdálenosti, které by byly dostatečnými při posouzení podle zábrzdné vzdálenosti 400m u návěstí omezujících rychlost na 40 km/h, či 60 km/h a 700m u návěstí omezujících rychlost na 80 km/h a 100 km/h. Či nějaké mírnější variantě

Přesně takhle to funguje v Německu.

Ale fíra teda nie som.
No, jde to vidět. Naopak je potřeba vynávěstit "odsud je ještě zaručená zábrzdná".

Návěst ŽBŽ, kde vzdálenost ke Stůj může být 990 nebo 50 m, je třeba vyhubit.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2820
Registrován: 3-2006

Odesláno Úterý, 17. února 2015 - 02:06:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U vjezdového návěstidla lom ZVZ, přes stanici 700m a dále zase 1000m za odjezdovkou...

Köln Hbf, akorát že tam je to 400m (a ještě na to upozorňuje cedule).

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8832
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 17. února 2015 - 12:54:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: asi aj AVV bude museť byť o niečo priposranejšie
Nebude. Stačí k tomu vzdálenějšímu návěstidlu napsat, že stojí na dostatečnou ZV od toho bližšího, AVV si už křivku spočítá.

VUD62: Každopádně myslím, že do AVV se dají nahrát různé vzdálenosti návěstidel mezi sebou
Do AVV se nahrávají skutečné polohy návěstidel.
Kecup
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 7-2009

Odesláno Úterý, 17. února 2015 - 14:29:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luboš_3.21

Na lobezských kolejí bylo do loňského roku jedno světelné vyčkávací návěstidlo. Jednalo se o zcela původní vyčkávací návěstidlo v Plzni. Bohužel již bylo nefunkční
Přednosta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3332
Registrován: 3-2010

Odesláno Úterý, 17. února 2015 - 15:26:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kecup: prý je v dobrých rukou [happy]
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 4-2013

Odesláno Středa, 18. února 2015 - 09:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda:
Köln HBf a po novu Předměřice a Smiřice. Teda na 100% nevim, ale ještě v říjnu to vypadalo tak a ne jinak. Odevzdano v listopadu, ale ja tam dělal jen přejezdy ve dvou úsecích dál na Trutnov.
khlok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 2-2015

Odesláno Středa, 25. února 2015 - 21:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Kutné Hoře už se nějakou dobu kope, už jsou vykopány kabely k novým návěstidlům [smrt]

(Příspěvek byl editován uživatelem khlok.)
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 956
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 25. února 2015 - 21:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Kutná Hora: Budou jen nová návěstidla, nebo se tam budou dělat i nějaké další změny/úpravy?
khlok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 2-2015

Odesláno Pátek, 27. února 2015 - 12:31:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sonic: Zruší se stavědla
Sonic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 28. února 2015 - 00:41:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

khlok: Jo, ahá, jako Kutná Hora město ... ? D'.
Mark21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 9-2010

Odesláno Neděle, 01. března 2015 - 09:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sonic:
Nevíte kdy má proběhnout jejich aktivace? Rád bych si ještě nafotil původní návěstidla.
lelekhalo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 119
Registrován: 12-2013

Odesláno Neděle, 08. března 2015 - 15:41:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Světelná návěstidla v železniční stanici Nová Ves u ČB

Zdroj internet

Železniční trať z Českých Budějovic do Českých Velenic byl provoz zahájen v roce 1869.
[masinka]Železnice je železnice.
Mark21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 527
Registrován: 9-2010

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 13:07:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ačkoliv jsem se odpovědi nedočkal, navštívil jsem přesto v sobotu Kutnou Horu m. a zatím to ještě není tak hrozné.

Přijde mi ale divné, že by se měla rušit i stavědla. Jsou po rekonstrukci (vyměněná okna, zateplené, nové okapy). I tak však přijde podle mého názoru naše železniční síť o velmi pěkné místo.





Ještě jedna poznámka. Některá návěstidla mají ještě na krytech žárovek dnes již téměř vymizelý původní nápis SVETOFOR.

Rob
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1130
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 10. března 2015 - 13:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mark21: teda paráda! [ok] Sám jsem tam byl někdy v polovině 80.let [crazy]
khlok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 2-2015

Odesláno Pátek, 13. března 2015 - 17:23:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kutná Hora město, dnes [pozor]
VUD62
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 4-2013

Odesláno Neděle, 15. března 2015 - 16:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krása... Zejména ty vjezdovky s přídavnou svítilnou a trafy v releovce... Koukám, odjezdová návěstidla jsou napájena malým napětím rovnou ze stavědla?

(Příspěvek byl editován uživatelem VUD62.)

(Ano, dávno vím, že VÚD62 se správně jmenuje jen VÚD, ale nebudu si kvuli tomu zakládat nový účet)
thur
Neregistrovaný host
Odeslán z: 178.72.208.120
Odesláno Pondělí, 16. března 2015 - 07:23:11    Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem se byl projet do Paskova a před mostem do dolu Paskov už bohužel není WSSB vjezd. [sad] Nevím kdy ho vyměnili, ale evidentně to nebude dlouho. Předvěst zatím stále WSSB.
Mark21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 9-2010

Odesláno Pátek, 03. dubna 2015 - 14:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už tady byla zmínka o návěstidlech WSSB. Kde je ještě možné na tyto návěstidla u nás narazit?

Děkuji předem za odpověď
Híhou
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1043
Registrován: 9-2008

Odesláno Sobota, 04. dubna 2015 - 17:06:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mark21: Např. Důl ČSM Sever (Stonava) nebo Ostrava Vítkovice na vlečkách. Pak i něco na Sokolovsku.

"Lepší nemít přátele, než nemít názor." [satan] ZNK

"Nikdo není tak beznadějně zotročen jako ten, kdož věří, že je svobodný." J. W. Goethe

[vypravci] My YOUTUBE Channel
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2862
Registrován: 3-2006

Odesláno Pondělí, 06. dubna 2015 - 11:38:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na Sokolovsku není žádné, jsou to návěstidla Integra.
WSSB jsou na důlních drahách Mostecké uhelné.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.