K-report
 

Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 24. 08. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Restaurační, lůžkové, lehátkové, společenské a salonní vozy » Archiv diskuse Restaurační, lůžkové, lehátkové,... do 24. 08. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
RudýĎábel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 600
Registrován: 1-2009

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 13:59:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rikin
na výrobním štítku je 1958 [happy]
jedna se o vůz WLAm 50 54 61 - 10014-9
na vnitřních dveří bylo 61 - 10014-8 ??
dom stanica: Košice
voz. depo : Košice
PS: mam vše nafocené pokud maš zám pokud vím
je to tvá parketa [happy]
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1750
Registrován: 9-2003

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 17:26:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RĎ - prosil bych též foto na můj mail, také mě to zajímá. Ta kontrolka osm na vnitřních dveřích je v pořádku, pochází z doby kdy byl vůz RICový a měl první dvě číslice čísla 51.
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2553
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 20:33:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad. Krakov - v situaci, kdy bývá lehátko vyprodané klidně i tři dny dopředu a i přesto jsem zažil x turistů, kteří si jízdenky chtěli koupit před odjezdem vlaku. Lůžko bývá vyprodáno úplně stejně a dvojka je nárazově, občas je dle slov průvodčích vymístenkovaná a občas (třeba včera/dnes) jsem jel v kupé mezi Ostravou a Bohumínem sám (jinak se dvěma lidmi Praha - Ostrava), takže občas se tam dá najít i prázdné kupé. Ale tak či tak, (nechci, aby mě tu na mě Kubze narážel, jestli pracuju na nějakém statistickém úřadě, protože tam opravdu nepracuju, mé údaje jsou jen hrubý odhad) v exponovaných dnech by se tam uživila trojnásobná souprava (3x WL, 3x Bc a 3x B), mimo exponované dny v létě o jedno či dvě Bc navíc určitě. Bohužel, ČD ani PKP nemají tolik vozů takové úrovně, aby to tam mohlo jet a především, což už mi tu bylo vysvětlováno, mimo sezónu by ty vozy byly prakticky k ničemu. Nicméně, myslím si, že pokud by se provoz vozů přes léto zaplatil, tak by nebyl problém, aby ty vozy přes rok stály. Zda je to ekonomicky možné ale nevím.

Tomuhle by pak určitě pomohl nový rezervační systém. Bylo by tam třeba 5x od každého druhu vozu a třeba 12 hodin před odjezdem by se tento systém uzavřel (a běžel by ten klasický, co by se uzavřel 2h před odjezdem). Díky tomu by šlo flexibilně posílat tolik vozů, kolik by byla potřeba, aby jich vždy bylo tak akorát podle poptávky. Funguje to podobně u RJ, pokud se nepletu. [happy]

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
rampa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 129
Registrován: 7-2013
Odesláno Čtvrtek, 18. června 2015 - 21:28:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vantju: když pominu finanční stránku stojících vozů (v tom se nevyznám) a přidám si potíže s jejich deponováním (něco "málo" o té hale vím), tak se zaměřím jen na personální část. Mám dotaz jak budete řešit pohotovosti průvodců? Z čeho je budete platit, víte o kolik lidí musíte mít víc i z důvodu turnusového volna?

Jen pro Vaše info v JLV jsem rok pracoval, je to tak 15 let dozadu a měl jsem na starosti budovu + majetek, takže jsem se pohyboval po celé firmě včetně vozové služby i dispečinku. Tehdy bylo složení posádek z CELÉ ČR (nevím jak je to dnes). Jak budete tahat někoho z Ostravy na mimořádný nástup?

Pokud budete mít zájem, tak sem můžu "hodit" pár veselých historek z provozu. Třeba jak průvodce lůžka pašoval z Ukrajiny cigarety a co z toho bylo. Nebo jak se kradlo, to když si posádka jídelního vozu dělal po soupravě "skrýše" aby mohla prodávat svoje zboží a pak kasírovat jako za firmu - to byl nekonečný boj. Nebo domluvený člověk z pivovaru v Plzni posádkám dával "logované" pivo a kontrolní nemohlo přijít na to jak to dělají - věděla to celá firma, ale nikdo jim to neřekl. Popravdě kradla skoro každá posádka, ale některým se na to nepřišlo. Taky jsem zažil takové, která kontrolnímu oddělení říkala: já už nekredu, protože už to nemám zapotřebí. A specialitou průvodců lůžek a lehátek ze "staré gardy" bylo, že většina byla 4%. A problémy s nasazováním vozů na určité výkony ... Bylo to zajímavé.[lol]
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 11:32:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rampa: U JLV jsem dělal 6 let a průvodci rozhodně problém nejsou. Pro brigádníky jsou takovéto nárazovky, které jim umožní něco vydělat a zároveň dělat školu, přímo ideální :-)

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 13:38:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

rampa: No, být u JLV personalistou nebo statutárem, tak si tě identifikuji a zvážím podání trestních oznámení ...
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 841
Registrován: 6-2002
Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 13:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead:
S poslední větou se dá souhlasit. Jenže i státní moloch se chová stejně jako soukromník a použitelné vozy pronajme (WLABmz) a neperspektivní odstaví (WLAB 821).

Vantju:
Obvykle nenarážím na nikoho, kdo se v dané problematice pohybuje, zvláště když v nočních vlacích jste nyní doma. Akorát se příště zkuste podívat na rezervace, jak dlouho před odjezdem byly zakoupeny.
Posilové vozy by se daly právě vyřešit soukromníkem jako je WSBA, který by byl schopen pro dané vozy najít využití i v jiných částech roku a "moloch" by si mohl operativně půjčovat. Možná je tohle cesta jak udržet rentabilitu nočních vlaků a třeba se něčeho podobného dočkáme již příští rok [vypravci]
Příkladem (a malou vlaštovkou) může být pronájem 5ti lehátek od DB pro kurzy ČD do Budapešti nebo loňské sezonní pronajmutí vozů WSBA MÁV.
A jak píše R_1463Úpa, brigádníci tyto posily hravě pokryjí. Využívají se již několik let naprosto běžně.
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 13:49:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můj bývalý kolega dělal několik let finančního ředitele JLV a jeho historky z natáčení odpovídaly těm Rampovým.
Goldstajn: Ale prd. Takhle vyhrožovat na webu, na to by tě bylo, že?

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 13:58:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S4991023: ... nějak ty zloděje a zvlášť ty, kteří je kryli, nejspíš s nimi i nějakým způsobem obcovali, akcionáře okrádali a nyní to dávají k dobru, nemám moc rád.
for JLV
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.134.134
Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 14:27:32    Odkaz na tento příspěvek  

Jen jednou jsem podezíral jenom jednoho, jen jednou... A kradli všichni!
Pružinskij
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 73
Registrován: 4-2015

Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 14:53:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mno, slušný člověk nekrade a zajímalo by mne, kdo jiný by vydržel dlouhodobě dělat třeba průvodce než bukvice či lezbičky... já tedy ne.

Jinak pár postřehů z nočníků SNCF - i letos je v ceně lehátka jen "spacák", špunty do uší, vlhčený ubrousek a pitná voda 0,33l. V Paříži před odjezdem silná bezpečností opatření - nástupiště na Austerlitz oplocené, kordon do dvou řad a důsledná kontrola dokladů před odjezdem. Díky seškrtání kurzů jen na vybrané dny v týdnu jsou spoje v sezóně téměř vyprodané (skačí juknout na en.voyages-sncf.com/en). Cena samotné rezervace kolem 20 euro, podle typu síťové jízdenky.
rampa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 7-2013
Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 16:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldstajn: je to popis stavu 15 let dozadu. Jak je to dnes netuším. Zloděje také nemám rád a i když nebudete věřit, tak jsem z toho nic neměl. Mimochodem hádejte proč jsem odmítnul podepsat hmotnou odpovědnost a pak raději odešel ... Odsuzovat je tak snadné.

Mimo jiné jsem nechtěl k jízdě i když jsem to dostal nabídnuté. A nyní prosím dejte návod jak postupovat, když se mezi řečí dozvíte, že je nalezený kanál jak firmu okrádat. Ten kdo to řekl to popře a co dál? Poslouchám ... Nikdo s Vámi už pak nepromluví.

Co je špatného na vzpomínce na průvodce, který se dostal do celostátní TV za pašování cigaret a spolu s ním mělo průšvih dalších x překupníků?

Mimochodem jak je to schodkem našeho státního rozpočtu? Co děláte proti korupci a rozkrádání státu, prosím poraďte ...

(Příspěvek byl editován uživatelem rampa.)
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2554
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 16:45:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Půjčování vozů je skvělá cesta, akorát i těch je jenom 20/4. Zatím.. [andel]

Pružinskij: Netušíte, proč byly ty kurzy seškrtány? [uhoh]

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Atsch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 252
Registrován: 7-2005
Odesláno Pátek, 19. června 2015 - 21:53:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad foto WLA RudýĎábel: paráda za upřesnění roku výroby, přidám na chystanou novou stránku o lůžkových vozech (snad kolem červencových svátků půjde "ven"). To označení WLAm je tam někde uvedeno? Případně je uvedeno i výrobní číslo? Vzhledem k tomu, že vozy dojezdily cca na přelomu 70. a 80. let, tak označení WLAm by odpovídalo až roku 1983 a zatím nemám doloženo, že by nějaký vůz se přeznačení z WLA na WLAm dožil (ale možné to je). Dodám že tento vůz byl původně WLA 134, pak 51 54 61-10 014-8 a pak obytný vůz MSV-02-61702. Od roku 1991 u MDC Bratislava jako 50 54 61-10 014-9 (otázka zda 50 54 ... nebylo použito ještě před vyřazením jako obytný vůz...).

www.alanbutschek.cz
RudýĎábel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 1-2009

Odesláno Sobota, 20. června 2015 - 19:46:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atsch}:Vše má zdokumentováno a to že je bývalé WLAm je zatřeno tou žlutou barvou i to původní číslo jsem našel zatřené s domovskou stanicí .Zde dokládam fota sic mizerně přefoceno
Fero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 793
Registrován: 3-2011

Odesláno Neděle, 21. června 2015 - 08:56:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rudyďábel: ešte ste mohli pozrieť tabuľku s revíziami

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

RudýĎábel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 1-2009

Odesláno Neděle, 21. června 2015 - 09:13:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fero: Niesom si ist že to by tam bolo lebo nemám nafotěné
Vantju
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2570
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 24. června 2015 - 20:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K obsazenosti - byl jsem se dnes zeptat na obsazenost zítřejší Budapešti a komplet vyprodáno. Jak WL, tak Bc 365 i Bc 364. [happy] By mě zajímalo, jak by se naplnilo nějaké další Bc, co by se do rezervačního systému zařadilo třeba dnes večer.

Jinak chválím ČD za propagaci minibaru, dnes ve vlaku jak hlášení, tak menu v průvodci, na jehož obalu je také upoutávka, že minibar nabízí nápoje již od 10 Kč. [ok]

A do třetice, pobavil mě vývar v sezónní nabídce. Zmizel ze stálé a půl roku na to se objevil v sezónní. [biggrin] Nicméně moučník by mohl být nějaký jiný, lívance jsou už snad potřetí. [uhoh] Dobrá je třeba Szarlotka u WARSu, co je sice drahá, ale výborná. [happy]

NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Obbbbb
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.163.114
Odesláno Sobota, 27. června 2015 - 14:21:25    Odkaz na tento příspěvek  

Vysvetlil by nekdo laikovi jaky je rozdil mezi luzkovym vs lehatkovym vozem? Diky.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2007
Odesláno Sobota, 27. června 2015 - 15:48:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 6-2007
Odesláno Středa, 01. července 2015 - 18:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, zda budou jezdit přes prázdniny přímé vozy Warszawa-Praha na R Chopin/Bohemia?

IDOS i eShop ČD totiž ukazuje, že směrem do Varšavy to bude jezdit denně, ale zpět jen v sobotu (!?).
J. Kučera nereg.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.25
Odesláno Pátek, 03. července 2015 - 08:21:10    Odkaz na tento příspěvek  

Oto, jestli už jsi to tedy nezjistil jimak/jinde:

přímé vozy samozřejmě dál jezdí denně, leč koukám v UNIPOKu, když si vyberu ten vlak na dnešek (v rezervacích), že je tam jakási poznámka "nejede 8., 12., 19. VII., 2.VIII. a od 1.IX." což si vysvětluju tím, že v Polsku to v ty dny jede třeba pod jiným číslem (byť rezervuje se pořád jako 407), což by u polských soudruhů nebylo nic neobvyklého [blush]
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 71276
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 07. července 2015 - 16:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na EC 155 jede místo jídelního vozu akorát velký kulový a http://www.jidelnivozy.cz/vyluky.php

Je sice vedro, ale při pobytu na hlavním se ten vůz asi nevypařil...

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
PatrikT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.134.115
Odesláno Čtvrtek, 09. července 2015 - 14:16:58    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení, rád bych se na vás obrátil s jednou prosbou. Již nějakou dobu se snažím archivovat informace o našich ČSD/ČD/ZSSK lůžkových a lehátkových vozech. Zajímá mne historie, typy, nasazení a další základní poznatky. Jedná se především o vozy Bc a WLAB řad 833, 841, 842, resp. 821 a 822, to, co jezdilo do příchodu WLABmz, WLABmee a Bcmz. Proto bych vás rád požádal, zda můžete zapátrat v archívu a pokusit se doplnit mé poznatky především fotkami těchto vozů z let minulých. Škála tématu je přitom velká:
- vozy běžném provozu (noční rychlíky)
- svoz vozů z těchto rychlíků (Sv vlaky, „přilepené“ vozy k běžnému R atd)
- posilové vozy na běžných R, jak to bylo běžné ještě loni v létě
- zvláštní vlaky jako Vánoční kometa (většinou složená z Bc842)
- interiéry těchto vozů (pokud znáte číslo)
Ale může jít o i „vzácnější“ pohledy, jako:
- vozy Bc/WLAB v zahraničí na vlacích jako Adria, Nesebar atd.
- vozy v celomodrém nátěru .
- vozy pod ČSD v celozeleném nátěru .
- vozy vyřazené, odstavené na vlečce do šrotu (např. Tlumačov, Vrbice), vraky atp.
- vozy Bc na zvláštních, historických, vojenských a speciálních přepravách, kde fungují jako zázemí pro doprovod vlaku.
K fotografii by mělo být uvedeno číslo vozu (pokud není jasně viditelné z fotky nebo pokud se nejedná o uměleckou fotku, kde je vůz řazen na vlaku, který jede hornatou krajinou Bulharska), místo pořízení, číslo vlaku (pokud je známo) datum a jméno autora. Výsledkem celého tohoto snažení je databáze těchto vozů, která bude veřejně přístupná a bude obsahovat veškeré dostupné informace (především o nasazení, kdy, kde, proč, na čem atd.) a součástí bude i fotogalerie, což jak sami uznáte, je docela důležitá část. Sám jsem zdokumentoval přes 200 vozů, ale začal jsem pozdě, kdy už jich hodně zmizelo ve šrotu. Samozřejmě jsem pátral i na netu a myslím, že mám vše co najít šlo. Spolupracuji s pány A.Butschekem a V.Nastoupilem, jejichž weby určitě znáte a pokud (a až) budou mé výsledky někde uveřejněny, tak u nich na stránkách. Později bych rád i své vlastní stránky a když se podaří sehnat zajímavý materiál, tak i snad nějaká publikace. Díky za váš čas.
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 71293
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 10. července 2015 - 21:34:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Docela by mne zajímalo, zda autor letního menu jel někdy vlakem. Vepřová krkovička je výborná, ale řídká omáčka na mělkým talíři je pro podávání ve vlaku, jemně řečeno, poněkud nevhodná. [ko]
Kdo by to byl čekal. [crazy]

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Páňula
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 1-2007

Odesláno Sobota, 11. července 2015 - 09:00:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No mě spíše udivuje, že v hlavní sezóně salátů dají salát se šunkou a sýrem[crazy] To je gastronomie na úrovovni. Přitom teď se dá udělat xxx variací, navíc se surovinami, které jindy ani moc tak nejsou k dispozici. Jestli Sapík řekl, dejme tam šunku a sýr, tak to nevím tedy...

Vše je jen o lidech. Železnice nevyjímaje.[kladivo]
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 19:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_zlivský: aby autor menu jezdil vlakem a laboroval nad tím, zda-li mu uteče omáčka z talíře, nebo šiška se mu bude kutálet sem a tam při průjezdu oblouky u Stříbra, to se mi zdá už docela perverzní...[smrt]
1543
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 11-2009
Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 20:26:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rikin: Jó najdou se lidi, kterým se nezavděčí nic .. Zlatej gulášek navařenej přímo na palubě pajzláku.. [jidlo]
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 71307
Registrován: 4-2003

Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 20:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rikin:
Nemusí rovnou autor, klidně mu to může někdo jinej říct, to už je vcelku jedno, když to zajistí potřebný výsledek (např. vhodnější servírování, nemusí jít hned o stažení z nabídky) - jistě na to existuje sofistikovaný systém.
Ale aby při běžném provozním brzdění, rozjezdu, průjezdu obloukem, výhybkami (a mnoha dalšími místy, kde už geometrie není, co bývala), tj. třeba z Prahy do Pardubic v podstatě pořád, cestující místo jídla řešil, jak nemít omáčku v klíně, to nechť si provozovatel strčí někam. [zadnice]

To je jak s kluzkými stolky (nejen) v RJ. JLV to očividně za problém nepovažuje, ubrusy nebo jakékoliv jiné podložky by znamenaly složitější úklid, tak se radši cestující dopřeje možnost honit sklenice a talíře po stole, když se trochu víc zabrzdí (zrovna u RJ jsou zásahy Mirelu bohužel stále docela časté).

Jestli to někomu přijde v pohodě, jeho věc. Očividně to ale většině populace vadí, stejně jako mnoho dalších věcí, co jsou na kolejích přece všem jasné.
Jen ten z**d Jančura to asi neví a očividně ani ty davy lidí, co s ním i přes velké problémy stále jezdí. [wink]

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6428
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 15. července 2015 - 22:10:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já tedy nejsem žádný stěžovatel, ale poté, co jsem ve WRmee nevěděl, držet-li dřív sklenici nebo láhev piva nebo talíř, natož jíst, bych se přimlouval také minimálně za ubrus a držák na nápoje.
Nejlepší je na tom, že nám to vždycky vytmaví někdo, kdo dělá u JLV, místo aby to bral jako podnět k zlepšení služeb aneb chyba je (tradičně) u zákazníka.
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 16. července 2015 - 10:27:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ubrus v každém případě, nejlépe bílý. Je pravda, že stolky ve WRmee tenkrát se "žlábkem" byly nešťastné, nepochopil jsem to. Teď už jsou snad klasické. Ve výbavě stolů (WR, WRRm) byly filcové návleky a ty držely. Pak jsem si všiml i pěnových protiskluzových podložek ve WRmz, ale i na nich byl ubrus.
Jen připomínám, že u JLV nepracuji [nene]
vonschirz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 124
Registrován: 7-2013
Odesláno Pátek, 17. července 2015 - 12:18:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den,
mám dotaz spíše na provoz. V minulých letech jsem jezdil na Slovenskou Šíravou. Odjela v jedenáct z hlaváku a člověk se ráno probouzel před sedmou v Popradu.
Chystám se znovu teď na přelomu července a srpna, a koukám, že na Slovensko už jedou dva vlaky v prakticky totožný čas. Jeden EN 445 Slovakia odjíždí v 22:01, a R 443 Bohemia v čase bývalé Šíravy. P5íjezd do Popradu je adekvátní, v 6:12 a 6:55.
Co vybrat? Je mezi spoji nějaký zásadní rozdíl? Chci jet lůžkem s přítelkyní, takže čím míň humus-vozy, tím lépe. Akorát „vejrat“ ráno v šest v Popradu na nástupišti také není úplně košer při čekání na električku.
Máte s výše jmenovanými spoji nějaké zkušenosti? Prosím, poraďte pro a proti.
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 9-2003

Odesláno Pátek, 17. července 2015 - 13:31:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vonschirz: Rozhodně bych jel Slovakií, to je EN a jsou tam pravidelně nasazovány WLABmee, na Bohemce kromě lůžek k autovozům (a i tam mi teď v neděli práskli odporný WLAB) jezdí WLABy.
Jinak i z pohledu těch autovozů to musel nastavovat úplný kretén - rychlejší a dřívější vlak má autovůz do Popradu, takže tam chudáci strašej v šest ráno, zatímco pomalejší a pozdější vlak má autovůz do Košic, takže se tam přijede na nějaké jednání pozdě.

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
kapr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.220.88
Odesláno Úterý, 21. července 2015 - 11:09:12    Odkaz na tento příspěvek  

Chtěl bych se zaptat, jak moc se řeší rozdělení podle pohlaví v lůžkových vozech. Např. aktuálně v R477 Metropol dne 30./31.7. dle eshopu jsou už ze všech ubytovacích kapacit (lehátek i lůžek) dostupné pouze dvě místa v oddíle T3, který je označen jako pro muže. Co se stane, pokud si tato místa koupím pro sebe a pro manželku? Zakáže jí průvodce toto místo využít nebo to nebude řešit?
Obecně si myslím, že ten systém je trochu přežitý, pokud cestuje pár heterosexuálních lidí, radši budou spolu v jedním cizím člověk bez ohledu na pohlaví, než aby byli zvlášť a každý z dvěma cizími lidmi.
R_1463Úpa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 21. července 2015 - 12:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kapr:Musíte si koupit 2* double a mohou jet oboje pohlaví pohromadě

Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
vonschirz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 7-2013
Odesláno Úterý, 21. července 2015 - 14:22:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda kupoval lístky na EN Slovakia a probáíhalo to následovně: „Takže kolik vás jede?“ „Dva.“ „Tak to máme tři stovky na cestu za lůžko... Teda jedete dva muži?“ „Ne, já a přítelkyně.“ „Tak to vás musím dát do oddílu s dvěmi lůžky, to je pětset za lůžko za cestu.“
Takže tolik k pohlaví :D Ptal jsem se dál, a bylo mi řečeno, že je to běžná praxe. Já, že dřív jsme cestovali Šíravou klidně dva kluci a jedna holka. Prý při rezervaci celého kupé s tím není problém.

(Příspěvek byl editován uživatelem vonschirz.)
kapr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.220.82
Odesláno Úterý, 21. července 2015 - 14:40:02    Odkaz na tento příspěvek  

Díky za reakci. Obecně ten princip samozřejmě chápu. Samozřejmě pokud by to bylo možné budu respekovat pravidla (buď double nebo každý zvlášť). Ale jde mi o řešení konkrétní situace, kterou jsem popsal výše. Když jsem se ráno díval na eshop, jediné co bylo možné na dané datum koupit je 2xT3 pro muže, ostatní ubytovací služby jsou nedostupné (asi vyprodané). Pokud tedy chci jet s manželkou a nechci sedět celou noc, mám asi dle pravidel v tomto vlaku smůlu. Ale zajímalo by mě, co se stane, když si ty lůžka zakoupíme (přes eshop můžu zakoupit obě na svoje jméno), jestli to budou nějak řešit nebo jim to bude jedno.
PS: Pro mě osobně to není otázka života a smrti, prostě pojedu jiným způsobem, i když je škoda, že již deset dní předem je spací kapacita pro ženy zcela vyprodaná.
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1850
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 21. července 2015 - 15:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kapr: Bude-li souhlasit ten třetí (třeba výměnou za to, že ho přiberete do skupinky [rofl]), tak to průvodčí řešit nebude,

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3948
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 22. července 2015 - 02:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třeba výměnou za to, že ho přiberete do skupinky

[ok][biggrin]

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Dan38
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 260
Registrován: 4-2006
Odesláno Středa, 22. července 2015 - 03:41:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 22. července 2015 - 08:40:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad kapr: Oddíly v lůžkových vozech jsou rozdělené podle pohlaví (pokud si nezakoupíte celý oddíl). Především páry železničářů si s oblibou kupují 2 místa ve 3 lůžkových oddílech s tím, že 3. lůžko zůstane neobsazené nebo se to nějak vyřeší. Obvykle to dopadne tak, že se to nějak vyřeší, pokud ne, byl by nutný nejspíš zásah policie. Personál může na předpis cestující verbálně upozornit, nemá však právo cestující legitimovat natož zjišťovat jejich pohlaví - pokud tedy cestující prohlásí, že jsou oba muži či oba ženy, lze jim buďto věřit nebo přivolat osoby oprávněné pohlaví ověřit dle osobních dokladů.
Goldstajn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 22. července 2015 - 08:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k obsazenosti kapacity dle pohlaví - měl jste docela mimořádné štěstí, obvykle bývá zcela nedostupná kapacita pro muže, neboť dámy si samozřejmě zadávají požadavek dolního lůžka ve třílůžkovém oddílu a systém umožňuje otevřít rezervaci do dalšího oddílu. Tak dochází (extrémně) i k situaci, kdy je stále ještě v nabídce až 20 neobsazených (středních a horních) míst pro ženy, ale není jediné místo pro muže - a ujišťuji Vás, že ani jedna z dam nesvolí s přemístěním k jiné dámě na střední lůžko - no, ČD asi vědí, co dělají...
kapr
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.220.82
Odesláno Středa, 22. července 2015 - 09:24:30    Odkaz na tento příspěvek  

díky za odpovědi, takže se ukazuje, že ten systém dělení podle pohlaví je asi fakt trochu přežitý a neflexibilní, jak jsem psal prve.

S4991023: do skupinky ho nevezme, protože na skupinovou jízdenku nepojedeme[happy]
Pershink
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 1-2007
Odesláno Středa, 22. července 2015 - 09:56:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nejlepší na tom je to, že u lehátek se pohlaví nerozlišuje [proud]
R.Š.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.240.165.138
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2015 - 10:54:11    Odkaz na tento příspěvek  

Nevím co na systému rozlišujícím mužské a ženské oddíly u lůžek vidíte přežitého. Lůžkové kupé je tak trochu obdoba hotelu a za tu cenu by snad cestující měl dostat alespoň přijatelné podmínky pro nocleh. Myslíte, že pro samostatně cestující ženu musí být příjemné cestovat s neznámým cizím mužem v nočním vlaku? Kdo chce jet s partnerem opačného pohlaví může si vzít dvoulůžák a pokud je mu líto peněz má většinou možnost vzít lehátko. To že u lehátek se nerozlišuje pohlaví nevidím jako nic zvláštního. Je to o kategorii prostší způsob přepravy. Jen upozorňuji na to, že v některých zemích se rozlišuje pohlaví i u lehátek. Alespoň u rezervačního systému RENFE to na mě dělá takový dojem. Jiná věc je nastavení rezervačního systému. To aby si tři osoby jednoho pohlaví mohly u jednoho vlaku otevřít rezervaci na spodní lůžko při neobsazení dalších míst v kupé nevidím jako zrovna šťastné. To je pak podobné, jako když svého času držely ČD Travel rezervace na lůžka a lehátka do Burgasu/Varny až do doby poměrně krátce před odjezdem vlaku a tato místa pak nebyla využitá protože zájemci se dozvídali, že vlak je vyprodán.
VlastaZ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 6-2015
Odesláno Čtvrtek, 23. července 2015 - 16:12:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kapr: Zhruba před měsícem jsem to taky řešil, přes e-shop nešly double lůžka koupit, na nádraží v pokladně jsem je v pohodě koupil. Do Popradu jsme jeli Bohemií (měla modernější lůžkáč než zpáteční Slovakia), krásně na ni navazuje električka do Lomnice.
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2302
Registrován: 3-2004

Odesláno Pátek, 24. července 2015 - 10:55:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera jsem se opět přesvědčil, proč se většinou vyhýbám na trase ÚnL - Praha vlakům EC. Chtěl jsem si cestou dát jídlo ve vlaku, jelikož mi to nejlépe časově sedělo a byl jsem zvědavý na letní nabídku.

Vybral jsem si EC 177 a byl to opět naprostý világoš. Jídelák natřískaný, většina cestujících z ciziny vyvalená i s věcmi, které zabíraly volná místa. Někteří se koukali na film na počítači, za barem se celou cestu vydrželi velmi hlasitě (na celou hospodu) hádat Angláni, drtivá většina vydržela s objednávkami typu jedna voda pro dva na hodinu. Dalo by se to sice svést na fakt, že chyběla jednička (to se nemohla v DC z kopřiv alespoň přivěsit nějaká záloha?), ale podobné věci pozoruju zcela pravidelně i ve dnech, kdy jednička normálně jede. Ve dvojce tradičně lidé na kufrech v chodbičce, aby také ne, když si kreténi na cestě z Němec tradičně flákají věci na sedačky a minimálně jednou na vagon se dvojice hovad zamkne v kupé ve dvou, rozloží si sedačky a zatáhne si záclonky.



Ale krkovice v rozmarýnu byla naprosto fenomenální, vyloženě jsem si pochutnal. Jídlo jsem si dával jako jediný.

Slovan!
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1443
Registrován: 1-2011

Odesláno Pátek, 24. července 2015 - 14:59:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(to se nemohla v DC z kopřiv alespoň přivěsit nějaká záloha?)
A jaká..? [crazy]
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2632
Registrován: 5-2006

Odesláno Pátek, 24. července 2015 - 16:50:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Náhradní jedničku by měli vystavit spíš už Němci z Berlína, pokud by na to jako vždy zvysoka ne[zadnice]
P.S. Dnes by k tomu na EC 177 dojít nemohlo, kromě jedničky totiž chyběl i ten WRmz (řazení jen 371+5xBmz) [crazy]

Jinak je zajímavé, že přestože na tom EC 177 jídelní vůz prokazatelně nejel, na stránkách Výluky jídelních vozů JLV se píše:
Dnes jsou nasazeny všechny jídelní a bistro vozy se servisem JLV dle jízdního řádu. [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem livingproof.)

Stránky o mém modelovém kolejišti
Rikin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 467
Registrován: 2-2005

Odesláno Pondělí, 27. července 2015 - 15:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ústečák: to se divím, že takového vandráka tam posádka trpěla! Jinak vím o čem mluvíte...
Jakub_kedroň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 548
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 03. srpna 2015 - 20:47:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zajímavá návštěva v Novém Jičíně.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3478
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 04. srpna 2015 - 10:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ta hospoda tam zůstane a bude ji někdo provozovat?
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 9-2003

Odesláno Úterý, 04. srpna 2015 - 10:15:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Údajně jde na parkoviště kamioňáků, někde v okolí, další cesta bude na podvalu.
vonschirz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 126
Registrován: 7-2013
Odesláno Středa, 05. srpna 2015 - 14:18:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosímvás, proč EN Slovakia nejede přes Nové spojení, ale přes Vršovice? A to jak po cestě na Slovensko, tak zpět? Vždyť na koridoru se stejně pracuje až v Klánovicích, tak jaký bonus se získá desítky minut trvající "objížďkou"?
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 71358
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 05. srpna 2015 - 14:23:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednak noční vlak zas tak moc nikam nechvátá (Slovač je blížko), jednak to přispívá ke správnému natočení autovozu (nemusí se couvat).

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
S4991023
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1884
Registrován: 9-2003

Odesláno Středa, 05. srpna 2015 - 19:50:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karotka: Přesně tak. Jízdní dobu Slovakie by naopak bylo záhodno prodloužit. A couvat z autovozů je už nějakou dobu zakázané.

Piráti, kteří vynutili rychlost 600 ampérů, přiblížili se na déli tří vlečňáků a chystali se vrhnout lana, opatřená háky, aby zachytili prchající kořist. Dvojka právě vjela do zatáčky Na Špejcharu; vůz se nakláněl nebezpečně doprava, ale Dejmek jej mistrně vybalancoval, zamávav levou nohou ve vzduchu.
kt8d5rn1
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.167.60.27
Odesláno Středa, 19. srpna 2015 - 16:26:55    Odkaz na tento příspěvek  


Musím uznať, sluší mu to [happy]
Kubze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 6-2002
Odesláno Středa, 19. srpna 2015 - 21:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá fotka [ok]

WLABmee 71-90 WSBA to ovšem sluší víc [wink]
Tomáš Říha
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.95.60.42
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 02:40:50    Odkaz na tento příspěvek  

Hezký den,

chtěl bych se zeptat, zda někdo nevíte, proč na nočním EN Metropol (oběma směry) není řazeno více vozů k sezení a hlavně také vůz první třídy? Byl jsem nucen tento spoj již dvakrát využít pro cestu z Prahy do Brna a vždy byly vozy druhé třídy obsazeny tak, že stáli lidé v uličce a nebyla žádná volná místa k sezení. Zrovna v tomto spoji bych velmi rád využil komfortnějšího vozu 1. třídy a nechápu, proč to není možné (přestože by dle mého názoru poptávka po něčem takovém byla).

Předem díky za odpověď
Adamek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 756
Registrován: 10-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 02:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z Prahy do Brna jezdí posilové vozy, které bývají většinou poměrně prázdné.
Co se týče jedničky: ten, kdo jede přes noc (např. Berlín-Budapest, Praha-Budapest), si rovnou koupi nesrovnatelně pohodlnější lehátko/lůžko, a jestli by se celý vagon první třídy zaplnil úsekovou frekvencí, to si nemyslím.