K-report
 

Archiv diskuse Všeobecná autobusová diskuse do 28. 09. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Autobusy a trolejbusy » Všeobecná autobusová diskuse » Archiv diskuse Všeobecná autobusová diskuse do 28. 09. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9481
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 19:08:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch tak řekni jak si představuješ jak to má Policie tedy hlídat a řešit. Pokud něco tvrdíš tak bys měl mít především mít vlastní řešení.
Zajímavé je jak někteří vysloveně se bojíte říct jak se to tedy má dělat. Zatím jsem od těch největších odpůrců neslyšel. Zatím slyším slova totalitní, fašismus, buzerace apod. Ale to jsou výrazy které sem nepatří.
Jsem zvědav kdo z vás se první odváží navrhnout vlastní řešení.
ad Jbb sorry ale ty jsi o.....
Milej zlatej překročil jsem rychlost o 20 km v obci a mám dělat problémy? To si myslíš že je správné? A co tak já to beru jinak. Já mám v životě prostě jiné priority než přihlouple se hádat s policajtem. Pro mě více znamená zdraví a štěstí v rodině.
Bohužel vůbec nechápete slova jako buzerace,fašismus a totalita. Ty slova jste někde slyšel?
A na další vaše invektivy nehodlám dál reagovat. Jsou hloupé a primitivní.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2735
Registrován: 11-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 19:19:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak si říkám, že občas je vážně lepší jen tiše přihlížet a udělat si na každého názor ...

Jsem poslušný ovčan protože sem udělal chybu, sem si jí vědom a když mě u ní přistihli tak bez keců uznám a "zaplatím". [crazy]

Tedy pokud si vemu příklad z Aresova příspěvku, pokud sem překročil rychlost o 20 km/h a "nikdo mě neviděl" (kromě mého svědomí) - nic sem neprovedl a je to v pořádku, pakliže bych babičce od vedle přejel psa, je to již "materiální újma" a vlastně jsem vinen, neb mě ten pes viděl, ale on to přeci už nedosvědčí a já můžu ujet, takže vlastně stále vinen nejsem ... ale v momentě že mě babička viděla jak jí dělám z miláčka fašírku, vyfotí/natočí mě a pošle to opicii, je ona ta blbá kráva co se dožaduje totalitního práva a ti přihlouplí opicisté s důkazy, které se budu snažit jakkoli vyvrátit mě "buzerují" když sem vlastně nic nespáchal ... vynechal sem něco? [crazy]

Blázinec má zřejmě vycházky ... nuže a teď do mě ... [crazy]

Nejhorší pomluva?! Napsat pravdu ...
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 451
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 19:21:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milej zlatej překročil jsem rychlost o 20 km v obci a mám dělat problémy? To si myslíš že je správné? A co tak já to beru jinak. Já mám v životě prostě jiné priority než přihlouple se hádat s policajtem.
Jojo, takovejch lidí bylo.
- "Pane partizán, běžte pryč - já mám jiný priority než Vám pomáhat" // Protektorát
- "Pane továrníku, ne, pomoc Vám s útěkem nemohu, já mám jiné priority" // Komunismus
Atd... Na tupých masách, žádajících pouze klid na práci, je postaven každý totalitní režim.
Ad 20km v obci - to může být 100 na prázdné Jižní spojce, to může být 70 na kraji vesnice v půl třetí ráno, to může být 50 na zapomenuté přenosné 30 ve škarpě... Ale jo, někdo ty pokuty platit asi musí, ale já bych v žádném výše uvedeném případě neplatit a velmi pravděpodobně bych to následně i vyhrál...
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 19:32:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Myslím, že rozdíl mezi Tvým a mým přístupem je následující.

1. Tobě policista řekne, žes překročil rychlost a máš zaplatit 1 000 Kč. Ty zaplatíš, protože podle Tebe se policista nemýlí.

2. Mě policista řekne, že jsem překročil rychlost a mám zaplatit. Já si řeknu: „Co když se policista mýlí? Je to přece také jen člověk.“ A pak požádám policistu o předání údajného přestupku do správního řízení a tam se začnu ptát: „Byl radar správně zkalibrován? Dodržel policista při měření návod k obsluze? Nebyla mezi radarem a mým vozem překážka, která by mohla ovlivnit měření? Například jiné vozidlo, keř nebo něco jiného? Dodržel předepsanou vzdálenost a úhel měření? Je to místo opravdu tak nebezpečné, že se tam musí měřit?“ Pokud mi prokáží, že dodrželi zákon a splnili všechny podmínky měření, pak zaplatím. Po hříchu se jim to nedaří.

Jsem špatný kvůli tomu, že se ptám, jestli během měření nedošlo k nějaké chybě?

(Příspěvek byl editován uživatelem Pohan.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Pohan.)

Autobusy Vyškov
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 19:57:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V návodu k obsluze radaru (jsou různé typy, ale tohle platí obecně) je uvedeno, že se mezi měřeným vozidlem a radarem nesmí nacházet žádná překážka. Jinak může dojít k významnému ovlivnění naměřené rychlosti a nelze zaručit, že naměřená rychlost odpovídá skutečné rychlosti.

A pak tě obviní z překročení rychlosti a předloží takové fotky:

Obrázek 1: Do měření zasahují větve keře a vozidlo je částečně zakryté jiným vozidlem.



Obrázek 2: Při měření byl radar umístěn v zastávce autobusu a měřilo se přes sklo (což není přípustné). Vozidlo je částečně zakryté jiným vozidlem.


Autobusy Vyškov
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9525
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 20:35:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zajímavý je že ten radar dycky zkreslí tu rychlost směrem nahoru, že. Neboli "přes překážku" ukáže rychlost vyšší než byla skutečně.

Dost by mně zajímalo zda byste se podobně hrdinně handrkovali s polišem německým, rakouským a asi by s váma vyběhnul i polskej...

Bohužel dokud budou vychcánkové co "nic nespáchali" hledat výmluvy tak do tý doby bude nutná ta buzerace. To je stejný jako u přechodů - němec umí zastavit i když se chodec k přechodu jen blíží zatímco čech "nemá tušení zda chce přejít a tak jede".
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 32
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 20:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zajímavý je že ten radar dycky zkreslí tu rychlost směrem nahoru, že.

A k tomuto závěru jste došel jak? Něco takového bych se neodvážil tvrdit.

Autobusy Vyškov
fma_0526
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2737
Registrován: 11-2004
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 20:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček ... Budeš se divit, ale onehdá zastavil i RUS s Bavorákem když se nějaká dáma pokoušela přebíhat 4proudovku mimo přechod kde jel v nejbližším okolí dle rozhledových podmínek sám, přibrzdil, blikl a pustil ji ... vejral sem! [coze] Ale podle některých bychom tu měli hned dvě brzdící překážky plynulého silničního provozu ... [crazy]

Nejhorší pomluva?! Napsat pravdu ...
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 452
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 20:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A zajímavý je že ten radar dycky zkreslí tu rychlost směrem nahoru, že.
Řekl bych, že kolega Vlček zde používá obdobu onoho offčáckého "kdo nic nespáchá, nemá se čeho bát". Jeho řeči o tom, jak němci jezdí skwěle a češi špatně nebudu příliš komentovat - je to taková omílaná lež, kterou se snaží ovečky vysvětlovat, proč v Czechistánu muší bejt přísnost! Z mých zkušeností spíše vyplývá, že například počet překračovatelů rychlosti v omezeních na dálnicích je ve Střední Evropě všude +- stejný...
Co se týče schopností českých opicistů - například jejich chápání jednotlivých skupin ŘP je tak ubohé, že už by to pár lidí připravilo o papíry. Naštěstí ve správním řízení se tyhle věci dají vyřešit. Nicméně chápu, že lidé jako Ares prostě zaplatí, protože pro ně je pologramotný policajt něco jako Bůh. A jak známo, Bůh se nemýlí...
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 454
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 21:35:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tja, nedá mi než citovat z tohoto:
http://www.autoforum.cz/zajimavosti/nejvice-pokutovane-znacky-a-m odely-aut-vetsinu-uhadnete/

Konkrétně třeba: [...]za celý rok 2014, kdy bylo v Belgii zaznamenáno 3 345 507 překročení dovolené rychlosti. To je 9 166 přestupků za jediný den v zemi, která má 11,15 milionu obyvatel. Plných 94 procent Belgičanů údajně přiznává, že občas překračuje dovolenou rychlost.

Pro méně důvtipné diskutující dodávám, že článek hovoří o zaznamenaných přestupcích, ne o těch učiněných (těch bude zjevně mnohem více). A teď prosím pokračujte v těch žalozpěvech, jak jsou Češi špatní a předpisy nedodržující řitiči, zatímco v ÉEEvropě, tam je héééj... Ostatně celý ten článek stojí za přečtení, včetně těch myšlenek o 30zónách (které nám se chtějí také sluníčkáři nacpat).
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9482
Registrován: 4-2006

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 22:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z mého pohledu už nemám co říci. Kdo chce chápe kdo ne kope.
ad Jbb aby jste mě někam krabičkoval k totalitnímu režimu tak to si laskavě odvykněte. Prvně se neznáme, takže vycházíte ze svých pocitů. Navíc vaše nějaké narážky k některým věcem mě uráží.
Proto vás žádám aby jste toho zanechal. Můžete používat klidně sprostá slova vůči mě, ale vaše nějaké slinty o podpoře totalitě si nechte pro někoho jiného. Melete o svobodě, ale sám ji vůči jinému nerespektujete.
Prosím víc už na mě nereagujte nerad bych použil hrubší slovník.
ad Pohan promiňte ale nejsem tedy debil abych běžel k úřadu že měli nesprávný radar. Když budou mít vše v pořádku zaplatím víc. A to bych byl padlej na hlavu.
Já jsem se při jízdě neuhlídal, věděl jsem že má pravdu. Poskytl mi záznam, navrhl mi pokutu(mohl jsem dostat více!) já s ní souhlasil. Ani vy pane Pohane nemáte právo mě za to jakkoliv soudit. Na schovávání před pokutou nemám čas, a hlavně mám nějaké zásady. A první z nich jsem-li vinen, přiznám se. Nejsem děcko abych zapíral. Tohle dělají děti ve školce, ne dospělí lidé.
ad Petr Vlček naprostý souhlas. Pane Pohane uděláte to i v Německu? To už ne co, tam s klidem zaplatíte a ještě poděkujete.
Zajímavé je jak se pořád vyhýbáte tomu řešení. Pindat tady o fašismu, totalitě apod to jde některým velmi dobře, ale držet se tématu to už se moc nechce.
Jinak k tomu mému překročení rychlosti policista to měřil radarem ze zastávky autobusu, mezi námi žádná překážka nebyla.
A takové handrkování s policistou je pod mojí úroveň. Demokracie má práva i povinnosti. Škoda že zde někteří nemají o tom ani ponětí.

P.S. policista se mi za pokutu na konci dokonce omluvil. A byl pro mě více gramotný než pan Jbb

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3233
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 22:59:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Policie ČR vypisuje výběrové řízení na nákup neoznačených kamionů, které bude používat na dokumentaci přestupků řidičů autobusů ;-)

Ares1: policista se mi za pokutu na konci dokonce omluvil.
Jak se omluvil? Myslím, co bylo obsahem omluvného sdělení. A bylo by možné nastínit okolnosti překročení rychlosti? Tedy místo, počasí, intenzita provozu, výskyt chodců atd.

Petr Vlček: Bohužel dokud budou vychcánkové co "nic nespáchali" hledat výmluvy tak do tý doby bude nutná ta buzerace.
S osobou blízkou, jakožto výmluvou, se již zatočilo, tak teď postupujeme do dalšího levelu a za výmluvu se považuje vlastní obhajoba.

Obecně - nevím, v jakém časoprostoru se zdejší mravokárci pohybují, no já na silnicích žádný armagedon nepozoruji. Najezdím vcelku dost, po různých koutech vlasti a různých typech komunikací. Včetně dálnic a Prahy, i té vnitřní. A prostě nic. Ano, sem tam se nějaký extrém vyskytne, ale to je přirozené. Jak je v populaci určité procento frustrátů, je logické, že bude i za volantem. Ale ty nevymýtíte ničím. Dokonce se mi zdá, že se chování řidičů postupně zlepšuje, roste jejich ohleduplnost, spolupráce s ostatními řidiči a řidičské návyky obecně. Z tohoto hlediska se mi nejlíp jezdí po Praze, neboť ze své podstaty hustého provozu to zdejší řidiči "umí". Provoz musí odsýpat za současně vysoké kolegiality. Pražský provoz by si měli odzkoušet všichni řidiči z oblastí.

Na druhou stranu Slovensko. Pro některé zdejší splněný sen a ráj na zemi. Policisté všude, represe. V důsledku toho naprostá většina jezdí hluboko pod rychlostním limitem. A tak to má přeci být, že? Ale… Jezdí sice pomalu, ale naprosto bezohledně. Ukazatele směru? Jen výjimky. Zipování? Zapomeňte, dokonce aktivně vyjíždí z pruhu, aby blokovali volný pruh. Pustit chodce na přechodu? Kdepak. O nějaké kolegialitě při vjíždění či odbočování nemůže být ani řeč. Vždyť tam ani řidič linkového autobusu nechápal, když jsem ho pouštěl, aby mohl vyjet ze zálivu.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 23:12:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: Nesoudím Vás. Naše názory se prostě míjejí, škoda.

Co se týká Německa, mám zkušenost s parkováním: Vrátil jsem k autu na placeném parkovišti (v Zell-Mosel), u auta zrovna policajt a že mám zaplatit pokutu 30 EUR, protože nemám zaplacené parkovné. Parkovací lístek jsem zvedl z podlahy, kam sklouzl z přístrojové desky a ukázal jsem mu ho. Policajt mi řekl, že ho to nezajímá, protože ho neviděl za oknem. Odmítl jsem zaplatit a požádal jsem o přestupkové řízení (Bußgeldverfahren). Udělil mi kauci 100 EUR, kterou jsem mu nakonec zaplatil. Po čase mi přišel domů dopis z Německa o přestupkovém řízení. Písemně jsem jim vysvětlil, co se na parkovišti stalo a přiložil jsem kopii parkovacího lístku. Asi za měsíc mi přišel dopis, že přestupkové řízení zastavují, protože jsem nic nespáchal (parkovné bylo zaplaceno). Dále mi vrátili 100 EUR z kauce a omluvili se (!), protože policajt ode mě vybral kauci neoprávněně. Co přesně porušil, to nevím, protože neznám detailně německý zákon o silničním provozu (Straßenverkehrsgesetz [StVG]).

Autobusy Vyškov
Ústečák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2323
Registrován: 3-2004

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 23:13:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Jakožto rozený a dlouholetý Ústečák, který se však nyní za volantem pohybuje z většiny po Praze, jsem vždy rád, když mezi oblíbeným nadáváním na hlavní město zazní názor podobný vašemu čtvrtému a pátému odstavci. Zcela souhlasím. Ostatně ono samo Ústí je takové Slovensko v malém. Co do počtu policistů a jejich práce, tak do chování řidičů.

A tu apokalypsu, která by "obhajovala" neustálé utahování šroubu a stupňující se represi, taky nějak nepozoruju. Ale na Nově prej říkali něco jinýho.

Slovan!
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 34
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 20. srpna 2015 - 23:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplnil bych Doktora o zkušenosti z Milána v Itálii. Je to sice z let 2001 a 2007, ale myslím, že se tam zase tolik nezměnilo. Provoz v Miláně naprosto šílený. Mraky aut. Červená znamená dej přednost v jízdě. Klakson se používá často, ale znamená to "pozor jedu" nebo "potřebuju do Tvého pruhu, pusť mě". Křižovatka se semaforem, 3 pruhy v jednom směru (doleva, rovně, doprava) a vedle sebe stojí 5 štrúdlů aut a mezitím všudypřítomné skútry. No chaos.

Ale: Nikdo mi nedělal naschvály, i když jsem se místama dost motal. Na křižovatce jsem stál v pruhu pro odobočení vlevo, ale potřeboval jsem doprava. Dal jsem blinkr doprava a všichni (!) vpravo ode mě zůstali stát, abych mohl odbočit. Máte auto s délkou 4,5 m a potřebujete změnit jízdní pruh? Dáte blinkr a v daném pruhu se udělá mezera 4,6 metru, do které se zasunete. [happy]

Autobusy Vyškov
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 455
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 00:44:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ares1:
ad Jbb aby jste mě někam krabičkoval k totalitnímu režimu tak to si laskavě odvykněte.
Sám se krabičkujete, člověče... Pro mne jste podporovatel totality a Vaše charakterové vlastnosti odpovídají vlastnostem, na kterých totalitní režim stojí. Jakýkoliv totalitní režim, nemusíte si dosazovat nějaký Vám zvláště odporný (ale i s tím byste se spokojeně sžil, o tom jsem osobně přesvědčen).

Proto vás žádám aby jste toho zanechal. Můžete používat klidně sprostá slova vůči mě, ale vaše nějaké slinty o podpoře totalitě si nechte pro někoho jiného. Melete o svobodě, ale sám ji vůči jinému nerespektujete.
Jaja, co je svoboda (třeba slova), to určuje strana a vláda... Prostě na mne působíte, jak jsem nastínil výše. Jeslti Vás to uráží, zkuste působit nějak jinak [happy] Jest dobré si taky uvědomit, že svobodou jest míněno, že já si o Vás mohu myslet co chci, ne že Vy máte právo, abych o Vás nemyslel jak Vy nechcete. Chápete? I když jestli jste ovlivněn současností, kdy je svoboda slova více a více omezována, tak rozumím tomu, že to máte celé nějaké popletené...

Prosím víc už na mě nereagujte nerad bych použil hrubší slovník.
Hrubší slovník jest bohužel vcelku chabou náhražkou nedostatečných argumentačních schopností...

ad Pohan promiňte ale nejsem tedy debil abych běžel k úřadu že měli nesprávný radar. Když budou mít vše v pořádku zaplatím víc. A to bych byl padlej na hlavu.
Imho se obávám, že celá řada zde přítomných by Vám po tomto výroku odkývala, že debil jste. Věta "nebudu se hájit, protože když bych neměl pravdu tak to bude ještě dražší" skutečně o třeskuté inteligenci nesvědčí. Případně svědčí o jiném charakterovém problému - říká se mu velmi trefně "přizdisráčství"...

navrhl mi pokutu(mohl jsem dostat více!) já s ní souhlasil. Ani vy pane Pohane nemáte právo mě za to jakkoliv soudit.
"Pane soudce, vím že mohu za vraždu, kterou jsem asi nespáchal, dostat i dvacet let. Takže těch pět beru a nevadí mi to". Jak to nazvat slušně? Nevím... Ale třeba ostatní diskutující poradí.
A že Vás nemáme právo soudit? Kdepak, každý je souzen. Nechcete-li být souzen, tak se nechlubte jednáním, které je pro část zdejších diskutujících přinejmenším směšné.

P.S. policista se mi za pokutu na konci dokonce omluvil. A byl pro mě více gramotný než pan Jbb
Nu hlavně Vám měl poděkovat. Měl svoji čárku, náčelník ho pochválil, prémie k Vánocům budou! Mně se zatím (za policajty) omluvil párkrát pouze úředník na dopravním odboru. Většinou to znělo jako "promiňte,jsou to pitomci, ani nevědí, jak ten domnělý přestupek kvalifikovat". A jestli se Vám onen pomahač zdál gramotný? Ale jo, každý soudíme podle sebe, tak třeba četl rychleji než Vy... Nebo psal? Nevím, který z té dvojice intelektuálů se Vám omlouval [nene]
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10550
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 07:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice tady asi působím jak houpací kůň[happy], ale prostě vidím to hodně podobně jako Pohan a Doktor. Dovolím si i souhlasit s tím, že se chování řidičů postupně zlepšuje, roste jejich ohleduplnost, spolupráce s ostatními řidiči a řidičské návyky obecně. A Itálie je pořád skoro stejná, i když se mi zdá, že tam trochu poklesla řidičská zručnost nebo jak to nazvat [happy]

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 8-2011

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 14:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A pokud řidič dělá takové věci jako výše je u mě vrah a nemá na silnici co dělat.

Nikoh nezabil,neohrozil,ale je vrah? Tak to je názor jako Brno[crazy]

Vzpomínáte si na letošní Studénku? Přijde vám v pořádku že řidiči přejíždějí přejezd na červenou?

Proč po nehodě tam byly štáby televize a vesele natáčely auta jezdící na červenou? Proč tam nebyla Policie a nedávala flastry???

Konečně zeptejte se těch co s těmi kamiony jezdí. Oni jsou si jistí že je Policie nestaví. A proto páchají přestupky.
Tato akce má řidičům kamionů především ukázat že se o nich ví a že nejsou nedotknutelní.


Za tohle mám chut' ti napsat něco hooodně moc ošklivýho a napadá mě moc částí těla,jak tě pojmenovat. No udržím se,jen ti řeknu že meleš kraviny a ani netušíš jak často a za jaké kokotiny nás cajti buzerujou (podoba lékárniček u osobáku,ale žádná důležitá věc).

Tady si nikdy nebudeme rozumět, protože prostě musí policie dohlížet na provoz a také trestat přestupky.

A proč to teda nedělá??? Proč je není vidět a vytáhnou paty s radarem někde ,kde překročení rychlosti nikoho neohrožuje,ale je jistota výdělku? Proč netrestají v rámci svých pravomocí? Ono ty 2000 dokážou bolet i pracháče,protože je mohl utratit jinak,ale dokud budou policajti smlouvat jak na trhu ( no můžu vám dát až 2000,ale napíšem to za 200 na lékárničku),tak se lidi ničeho bát nebudou a nebudou. Není třeba zpřísňovat tresty a sankce,jen je důsledně vymáhat.

Já zastávám názor že je třeba více řidiče hlídat a trestat. Některým z vás to patrně přijde obtěžující.

Ano je obtěžující hlídat paušálně všechny stylem "každej je lump". Proč v Německu nebo Holandsku není policajt na každým rohu ?

tak řekni jak si představuješ jak to má Policie tedy hlídat a řešit. Pokud něco tvrdíš tak bys měl mít především mít vlastní řešení.

Jak to dělali doted'? Nebo snad do tý doby nikdy nikoho s telefonem neodhalili? Proč mam platit policajtům divadlo s autobusem ze svých daní,jen proto,že se chtějí předvést? Jak je to dlouho bude bavit? Stejně jako se vším jeden dva měsíce a bude ticho po pěšině.

Já jsem se při jízdě neuhlídal, věděl jsem že má pravdu. Poskytl mi záznam, navrhl mi pokutu(mohl jsem dostat více!) já s ní souhlasil.

Proč jsi jako mravokárce a soudce jiných souhlasil s nižší částkou a nepožadoval nejvyšší sankci? Je zajímavý,že po přísným potrestání ostatních nejvíc volaj ti,kterých se to netýká,v jejich případě jsou rádi za jakoukoliv úlevu.

Dost by mně zajímalo zda byste se podobně hrdinně handrkovali s polišem německým, rakouským a asi by s váma vyběhnul i polskej...

Vlčku bež dávat rozumy k mašinkám,i když tam píšeš stejný píčoviny jako tady. Kolik jsi toho po Německu a Rakousku najezdil? Ani jejich policajti nejsou nedotknutelný a pokud jsem s něčím nesouhlasil tak jsme o věcech diskutovali nebo se zaplatila kauce a šlo to k řešení dál. Tam se rozhodlo o závažnosti přestupku. Tak si nech svoje moudra jak před jejich policajtama každej padne na prdel a platí.

Až se naše Policie bude chovat na úrovni (neházím do jednoho pytle všechny,chyba je spíše v systemu než v jednotlivci),tak bude mít u lidí i jinej respekt. Když jsme kdysi za jedno řidičské sdružení chtěli po Policii spolupráci,jako to bývá v tom vychvalovaném Německu,kde si parkrát do roka na dálničním parkovišti v restauraci sednou spolu policajti a řidiči,tak nám bylo sděleno,že na osvětu a prevenci máme Besip a ne Policii. Stejně tak jako na stížnosti,kde všude si Policie dovolí zastavit auto ke kontrole (odstavný pruh dálnice,apod) nám bylo sděleno,že "my si můžem zastavit auto kde chceme a jak chceme".Prostě arogance moci jak vyšitá.
Stát chrlí řadu zákonů a nařízení,nutí mě je znát a dodržovat (neznalost neomlouvá),tak proč já bych se při projednávání přestupku nemohl hájit tím,že orgán nepostupoval jak měl? Obhajoba je v demokratické společnosti základní věc i pro vrahy a kriminálníky,tak proč bych tohoto práva nemohl využít i já? At' orgáni sami dodržujou co mají a jdou příkladem a nechovaj se jak zpupný komunistický fízlové!

Doktore,Magicu a ostatní,plně s vámi souhlasím,že situace na našich silnicích se zlepšuje (12000km měsíčně,to už můžu mít trochu přehled ne?),občas sem tam nějaký extrém se najde,ale ne to co se nám snaží TV Hovna a spol namluvit. Jasně,v rámci chrlení státních zakázek,ze kterých kapou bokem penízky na různé radary a jiné pasti,úhledně zabalené v závoji "boj proti pirátům" to ani jinak nejde a nejhorší je,že takové ovečky jako zde tomu radostně tleskají a jásaj.[kladivo]
A ten příměr o Slovensku,no tak to podepisuju s celou parádou.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9483
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 17:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Doktor bylo to den před štedrým dnem. Slova byli: nezlobte se že jsme vás zastavili a udělili vám pokutu za překročení rychlosti.
Bylo to ve 4 odpol, uprostřed obce po obou stranách autobusové zastávky. Výskyt lidí cca 6.
ad Magiq zlepšuje? To tedy zkus občas vyjet na silnice.
ad Hroch však jsem to také kritizoval že tam měli být hned druhý den, tady vidím že policie nekoná jak má.
Sám mám v rodině 2 kamioňáky a sami tvrdí že policie je na ně krátká. Takže pište klidně od plic co chcete.
Škoda že se jak děcka vyhýbáte odpovědi jak by jste to dělali vy, vlastní řešení nemáte žádné koukám. Skoro mezi řádky čtu policii zrušíme pár jedinců jako Pohan,Hroch, Magiq říkali že je vše ok a že není třeba nic dělat.

Smůla nikdy se náš pohled sblížit nemůže. Nikde neříkám že mám 100% pravdu, ale to vy pánové také ne.
I když pardon vy jste vysocí řidiči kteří mohou skoro vládnout silnicím.
A proč jsem na to tak citlivý? Protože mi kdysi jeden takovej chcípák za volantem zabil člověka kterého sem měl rád. Jen proto že držel zkurvenej telefon a řídil kamion.
Ale dál se o tom nechci už bavit je mi na zvracení. Naštěstí ten hajzl ještě snad sedí.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Hroch.R420
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 687
Registrován: 8-2011

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 19:44:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen proto že držel zkurvenej telefon a řídil kamion.

Takže je to osobní a argumenty tě nezajímají. Tos měl říct hned na začátku.
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9484
Registrován: 4-2006

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 20:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Hroch ne je to o životním postoji. Kdyby to bylo osobní nenáviděl bych. Mezi kamioňáky mám spoustu známých a většina s tím i souhlasí. A zkoušel jsem takové veřejné mínění u nás ve firmě. Zajímavé je že většina je pro přísnost. Naštěstí.
Tím bych to téma ukončil, již těžko se změní argumenty.
Jediné co mě mrzí že nikdo není schopen dát své lepší řešení.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 35
Registrován: 2-2011

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 20:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je mi líto, žes přišel o blízkého člověka, ale nikdo Ti není schopen dát řešení, protože to nemá řešení. Žádný systém Ti nedá jistotu, že odteď už Ti nezemře blízký člověk při dopravní nehodě. Pokud potřebuješ toto "bezpečí", budeš neustále frustrovaný, protože ho nedostaneš. Jeden řidič Ti zabil blízkého člověka a dostal za to trest. Víc už Ti společnost ani žádný systém nedá. Přestaň nenávidět ostatní řidiče, ničemu to nepomůže.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pohan.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Pohan.)

Autobusy Vyškov
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4890
Registrován: 4-2005

Odesláno Pátek, 21. srpna 2015 - 20:36:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S polodementními jedinci za volantem kamionu mám podobnou zkušenost jako Ares1. Přesto si myslím že generalizovat celé skupiny je nesmysl. Tupec pako a prase se bohužel najde v každé "komunitě", a vždy je špatně když na to doplacejí i ostatní z ní.

Stop šotokindermafii!!!

Podporujeme: napionieri.sk
Bubboo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 378
Registrován: 10-2007

Odesláno Sobota, 22. srpna 2015 - 08:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor:je to tak,u nás sa jazdí fest prasácky...hlavne potom zips...prednosti...a tak...

NRA 07-71 . . .
Ares1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9485
Registrován: 4-2006

Odesláno Sobota, 22. srpna 2015 - 10:27:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Pohan to s tím vůbec nesouvisí. Vůbec si nic nepochopil. Tvrdost pro porušovače předpisů jsem požadoval i před tím.
6120 také jsem to negeneralizoval na celou skupinu. Celou dobu říkám že je třeba je hledat ve všech skupinách. Ať už mezi kamiony,osobáky, ale i cyklisty. Bez dohledu to zkrátka nikdy nepůjde.
Jediné co jsem se dozvěděl že je tady fašismus, totalita a podobné kecy. Málokdo ví co vůbec ty pojmy znamenají.
Ale už se vraťme k jiným tématům.

pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam
boss_formuni
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.233.212.13
Odesláno Sobota, 22. srpna 2015 - 13:10:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ares1: No ty morální autorito samozřejmě vykládáš vśechny pojmy,že?

Ovečko zabeč... Na takových jako ty tu přesně stál minulý režim. Jo a nakonec se oháníš svobodou, jak typické a průhledné.
hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.221.252.249
Odesláno Neděle, 23. srpna 2015 - 02:03:09    Odkaz na tento příspěvek  

Dopravní značka - nasaďte sněhové řetězy - platí i pro autobusy?
Znám jednu cestu přes horu, kde jsou tyhle značky osazeny a jezdí tama normálně linkové autobusy. Tak mě zajímá jestli to musí řidič obouvat a za chvíli zase sundávat.
Tr_man
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3360
Registrován: 1-2005

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 08:39:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...Stejně tak jako na stížnosti,kde všude si Policie dovolí zastavit auto ke kontrole...

Oblíbeným místem v Pardubicích jsou zastávky autobusu a trolejbusu se zálivem. Pokud to někdo zná v Pardubicích u Globusu, tam je zastávka na hlavní silnici před kruhovým objezdem (viz mapa), nástupní hrana dlouhá asi 25 metrů. Přijedu k zastávce ve všední den ve 4 hodiny odpoledne s patnáctimetrovým trolejbusem, přesně uprostřed stojí auto, za ním asi 2-3 metry mezera a policejní auto. Jistě si spočítáte, kolik místa v zálivu na tu dlouhou krávu zbývá. Na té zastávce jsem končil, do zastávky v opačném směru jsem najet nemohl, protože bych překážel trolejbusu, který má odjíždět ještě přede mnou, do odjezdu zbývalo 5 minut. Zastavil jsem normálně v jízdním pruhu, protože jakékoli natočení do zálivu by znamenalo, že vystrčím prdel ještě víc do silnice, než když tam budu stát s celým trolejbusem. Z prostředních dveří lidi vystupovali do zálivu, takže museli překonat výšku nějakých 32 centimetrů z trolejbusu až na silnici a zadní dveře už byly někde daleko za zastávkou. Správně bych v takové situaci asi vůbec neměl pustit lidi ven, protože to je mimo zastávku, a riskuju tím akorát průser, že si někdo při vystupování rozbije hubu a já to budu platit.

Zkusil jsem teda po vystoupení lidí jednu věc, abych tolik nepřekážel. Vstal jsem a došel jsem slušně a klidně požádat příslušníky, jestli by nemohli najet až na konec zastávky, abych neblokoval provoz. Jeden nereagoval vůbec a druhej něco odsekl, že už končej. Řidiče auta vyřídili asi za dvě minuty. Policejní auto zůstalo stát a policajt přišel za mnou, že mají právo zastavovat auta, kde chtějí, a že když stojí v zastávce, že mám zastavit vedle a pokračovat, vůbec nechápal, že tam třeba trolejbusy končí, a že to mají domluvený s naším ředitelem, a jakto, že to nevím... No prostě, místo toho, aby se sebral a jel do prdele, tak mi tam další dvě minuty vysvětloval, na co všechno mají právo, jakej jsem debil, že to nevím a že jsem si dovolil je buzerovat. Asi není třeba popisovat, jaký špunt jsem tam vytvořil a jak krásně se ten patnáctimetrák objížděl, když proti furt vyjížděla auta z kruháče. Ale policie má právo zastavovat auta v zastávkách a zbytek je nezajímá. Vyřešili jeden určitě hrozně nebezpečnej přestupek řidiče osobáku, a to se počítá...

http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 36
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 09:37:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám podobnou zkušenost z dálnice. Jel jsem po dálnici 130 km/h (podle GPS, tachometrovejch asi 138 km/h) a předjel jsem policejní auto. Když jsem se zařadil zpátky, příslušníci rozblikali majáky a nápis STOP. Zablikal jsem varovnejma, že o nich vím, zpomalil jsem na 80 km/h a pokračoval jsem k nejbližšímu výjezdu nebo parkovišti, podle toho co bude dřív. Příslušníci na mě několikrát troubili a blikali dálkovejma, ale nepředjeli mě. Po 3 km jsme na výjezdu sjeli z dálnice a tam jsem zastavil na připojení polní cesty, abychom nezavazeli.

Příslušník vyletěl z auta a celej rudej na mě začal řvát, proč jsem nezastavil hned a že mi dá flastra 5 000 Kč za neuposlechnutí výzvy k zastavení. Na to jsem mu klidně odpověděl, že jsem hledal místo k bezpečnému zastavení a pokud má dojem, že jsem spáchal přestupek, ať to dá do správního řízení, že si to tam vysvětlíme včetně jeho chování. Na to se příslušník trochu zklidnil, řekl si o doklady a šel si sednout do auta. Po 3 minutách mi doklady vrátil, že můžu jet. Ani slovo o pokutě nebo správním řízení. Druhej příslušník celou dobu seděl v autě.

Autobusy Vyškov
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2015 - 15:14:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však on taky soudruh Ťok rád vyjde vstříc "obyčejným voffčanům" jako je soudruh Ares1...
Začalo to "zpřísníme pokuty za vjezd na železniční přejezd na trojnásobek" a pokračuje to "zpřísníme všechny pokuty". Škoda jen, že mi žádný zpřísňovač nedokáže vysvětlit, jak zafunguje zvýšená pokuta na řidiče, který se nebojí riskovat při vjezdu na přejezd život... To jako život klidně a když to nebude za dvojku ale za šestku, tak to tam nenajede? A tomu opravdu věříte, sluníčkáři?
James7
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 9-2013
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 09:32:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nenašel by se tu náhodou řidič z Vegatour nebo Eurolines? Byl bych moc rád za pár odpovědí na otázky;-) Ozvěte se prosím na jamie7@seznam.cz. děkuji!
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 457
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 13:26:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě mi to nedá... Aneb je zvláštní, že i v Austrálii si ti více přemýšliví kladou stejné otázky, jako my tady...
http://www.bbc.com/news/world-australia-34048497
Zvláště tuhle větu bych nechal tesat - co mi to jen připomíná? If it was raining cats and dogs you'd almost expect the media and the public to say politicians should do something about it, to fix any problem that arises rather than just let it sort itself out.

A ještě spíše - co mi to zase jen připomíná? In fact, I wish everybody would refuse to pay their on-the-spot fines for these silly sorts of things and go to court. It would jam up the magistrates courts something terrible and they would go back to the police and say 'stop being so stupid'

(Příspěvek byl editován uživatelem jbb.)
Roco
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 11-2014
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 20:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím! Napíši jak pokračuje má cesta za volant autobusu.

Rozhodl jsem se, že teď nebudu v rekvalifkaci žádat o vše - C+D+profesáky (pochybuji že by mi to dali), ale pouze zatím jen C+profesák. To by mělo zabrat asi 4 měsíce. Na jaře bych začal jezdit někde s nákladním autem. Musím teď sehnat ještě pracovní příslib.
Dopravně-psychologické vyšetření, chci ale již teď podstoupit v náročnosti řidiče autobusu, abych jej pak nemusel dělat znovu.

Potom asi po roce bych si dodělal D+druhý profesák. Buď rekvalifikací nebo za své.

Prosím o radu - teď akorát nevím jestli je to jedno na jakém nákladním autě bych měl získat praxi, nebo chtít něco konkrétního?
Myslím jestli je jedno jestli budu řídit třeba Tatrovku na převoz sypkých materiálů (stavba, zemědělci,...) nebo skříňový vůz (třeba pro pekárny) apod. ?
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2015 - 20:27:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: [ok]

Autobusy Vyškov
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1918
Registrován: 12-2008
Odesláno Pondělí, 14. září 2015 - 22:20:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz, když se v rámci GO u některých Karos řad 700 a 900 provedlo zvýšení kufrů, lze provést i pravý opak a jak by to bylo složité?

Historie má zelenou.[vypravci]
Klub historické techniky Praha, o.s.
Study
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13443
Registrován: 11-2004

Odesláno Úterý, 15. září 2015 - 20:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vytrhat podlahu, položit novou, pokud bude na co, eventulně dovařit příčky, na boku navařit jekly v úrovni podlahy, lištu k sedačkám dolů, k jeklům posunout pantové lišty, oplechovat, atd. atd...

Sdružení historické dopravní techniky Prostějov
Kecama autobus nezachráníš...
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1891
Registrován: 9-2005

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 10:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak mne napadá, když jsem před lety viděl v Polsku "maršrutizaci" linkové dopravy - existuje nějaké srovnání pro a proti ? Tj.
- co to znamená pro cestující (počet a rozložení spojů, cena za km, spolehlivost a použitelnost),
- co to znamená pro veřejné finance (jsou maršrutky nějak financovány z veřejných peněz nebo je to jen čistě podnikatelské riziko),
- a co vlastně vedlo k takovému stavu (rušení spojů, vysoké či nekonkurenceschopné jízné, neochota financovat ztrátu veřejné dopravy).
- je z toho nějaká cesta ven, popř. byla by žádoucí?
- Jsou tam maršrutky nějak organizovány, regulovány apod?.

Maršrutky na východ od nás chápu jako východisko z nouze (krize veřejných financí, vysoká nezaměstnanost atd.), ale polsko mi připadá spíše země, která je s námi srovnatelná.

Pozor! Kdo si letos chcete užít Ikarusy, zůčastněte se letošního zájezdu Maďarsko 2015 aneb "Ikarus nekončí - Ikarus pokračuje!"
Termín 2.týden v září, podorobnosti pod nickem.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 22:17:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Houmr: Jakožto velký polonofil tyto dotazy rád zodpovím [happy]

- co to znamená pro cestující (počet a rozložení spojů, cena za km, spolehlivost a použitelnost)
Znamená to především silně nestejnorodou nabídku spojů. Na trasách, kde je poptávka silná, jezdí zpravidla vícero dopravců, takže spojů je dostatek až nadbytek a díky konkurenci je i nízké jízdné. Ale s klesající poptávkou klesá nabídka takřka exponenciálně. Plus se k tomu přidává velká nerovnoměrnost. Jsou třeba trasy, kde se tradičně jezdilo vlaky a autobusy jim takřka nekonkurovaly, ale když dráhy většinu spojů postupně zrušily, autobusoví dopravci na to nedokázali adekvátně odpovědět (nebo nemohli, protože nedostali licence na trasu souběžnou s vlakem? těžko říct...). Takto byla až neuvěřitelně "udušena" veřejná doprava kolikrát i na spojnicích relativně velkých a blízkých měst. Druhý faktor jsou krachy tradičních podniků PKS - PKSy byly postupně zprivatizovány a některým z nich se nedařilo, tak skončily. No a jejich výkony si rozdělili maršrutkáři a okolní PKS, ovšem tito noví provozovatelé si vzali jen spoje, o nichž věděli, že nebudou ve ztrátě. Ztrátové spoje, které předchozí (zkrachovalý) dopravce jezdil víceméně ze setrvačnosti, byly zrušeny bez náhrady, což zpravidla znamenalo radikální osekání dopravy v dané oblasti.

- co to znamená pro veřejné finance (jsou maršrutky nějak financovány z veřejných peněz nebo je to jen čistě podnikatelské riziko)
Nejen maršrutky, ale i drtivá většina klasických regionálních autobusových linek, jezdí v Polsku bez dotací! Dotují se jen školní spoje a linky fungující v rámci IDS. Takže se dá říct, že maršrutkizace je dílem volné ruky trhu. Výsledek je ten, že se dopravci naučili fungovat velmi nízkonákladově (proto ty spousty ojetin, které se často provozují jen do první větší závady, aby následně posloužily jako "dárci orgánů" pro své nástupce) a naopak jízdné je poměrně vysoké - s výjimkou vysoce konkurenčních tras, jak už bylo řečeno.

- a co vlastně vedlo k takovému stavu (rušení spojů, vysoké či nekonkurenceschopné jízné, neochota financovat ztrátu veřejné dopravy).
Má to kořeny v 90. letech, kdy polská ekonomika prodělala "léčbu šokem", což v podstatě znamenalo okamžitý přechod z plánovaného hospodářství k živelné tržní ekonomice. Mnoho podniků na to doplatilo krachem, na dráze to znamenalo masivní rušení spojů i tratí a v autobusové dopravě právě odstřižení od dotací a s tím spojenou maršrutkizaci.

- je z toho nějaká cesta ven, popř. byla by žádoucí?
Cesta už se rýsuje, ale je to běh na dlouhou trať... Některá města nebo regiony si zřizují své organizátory dopravy a jejich prostřednictvím veřejnou dopravu "umravňují", zvyšují její kvalitu a především vypisují výběrová řízení na provozování jednotlivých linek, resp. jejich svazků. Takže pak už to je klasický model "něco dají obce, něco kraj, zbytek se vybere na jízdném a dopravce je placený od kilometru" (mmch. ty ceny, za které to polští dopravci dokáží jezdit, jsou často ještě nižší než to, co už se u nás označuje jako dumpingová cena).

- Jsou tam maršrutky nějak organizovány, regulovány apod?.
To je principielně podobné jako u nás - jsou to normální linky s licencemi. Ovšem podmínky jsou značně volnější nebo se tolik nehlídá jejich dodržování, protože na některých trasách, kde se jezdí často, je jízdní řád jen taková formalita, která reálně nemá žádnou platnost a jezdí se "podle poptávky". A i tam, kde nějaké JŘ opravdu platí, kolikrát je kumšt je někde najít. Žádný celostátní informační systém jízdních řádů s jejich povinným zveřejňováním, jako je u nás, v Polsku nemají. Vyhledávače spojení sice existují, ale není žádná garance úplnosti ani aktuálnosti dat. Takže mnohdy je malé dobrodružství potřebné informace dohledat.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4160
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 23. září 2015 - 22:30:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...ještě bych dodal ze své zkušenosti, že takto pokřivená nabídka veřejné dopravy způsobuje zvětšení denních i týdenních výkyvů v poptávce. Zkrátka a dobře žáci a studenti jezdí, protože musí, takže v době školních špiček je všude plno, dtto dálkové spoje v pátek a neděli odpoledne, ale mimo špičková období je to mrtvé. To se až divím, že dopravci tak strašně prázdné spoje jsou ochotní jezdit, když jim na to nikdo nepřispívá... Asi to dotují z těch špiček, kdy jedou naopak narvaní.
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 07:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč myslíte, že veřejná doprava založená na poptávce je pokřivená?

Autobusy Vyškov
Houmr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 08:01:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže jestli tomu dobře roumím, krom nejsilnějších tras, kde "furt něco jezdí" se na spoj nechodí, ale čeká ?
A hlavně by mne zajímalo (vzhledem k malé odsaditelnosti vozidel), je reálná možnost, že pro cestujícího nezbyde místo ?
Když si vzpomenu třeba na Indii, tam do nejrůznějších vesnic a osad jezdily standartní "vymetací" autobusy, které jezdily podle jízdního řádu (zvyklostního - není nikde vylepen, je potřeba se zeptat místních), ale např. Na trase mezi většími městy, kde je i velká poptávka (např.Margao a Panjim) kurzovaly maršrutky a na nádraží se na ně stála fronta. Zřejmě politika zaměstnanosti...

Pozor! Kdo si letos chcete užít Ikarusy, zůčastněte se letošního zájezdu Maďarsko 2015 aneb "Ikarus nekončí - Ikarus pokračuje!"
Termín 2.týden v září, podorobnosti pod nickem.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4162
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 09:06:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pohan: Pokřivená je podle mě proto, že některé trasy jsou neadekvátně oslabeny. Když člověk potřebuje cestovat na nějaké dálkové relaci, která není zrovna trasou do/z Varšavy, tak nabídka spojení bývá docela tristní. Vyhledávače sice nějaké spojení nabídnou, ale cestovní doba bývá děsivá - protože je to buď s ohromnou oklikou nebo dlouhým čekáním. Skoro bych až řekl, že veřejná doprava ztrácí síťový charakter.

Houmr: Takže jestli tomu dobře roumím, krom nejsilnějších tras, kde "furt něco jezdí" se na spoj nechodí, ale čeká ?
To zase ne - pokud je to dopravce, který nemá jízdní řády na zastávkách, tak se dají najít třeba v jeho vozidlech nebo někde na internetu, takže "místní vědí". S provozem "podle poptávky" jsem se setkal právě jen na těch trasách, kde "furt něco jezdí".

A hlavně by mne zajímalo (vzhledem k malé odsaditelnosti vozidel), je reálná možnost, že pro cestujícího nezbyde místo ?
I do maršrutek se berou stojící cestující, takže se tam zpravidla vždycky nějak narvou. Akorát ta kultura cestování... A zase díky tomu, že to je doprava komerční, dopravce nedopustí, aby mu pravidelně zůstávali cestující na zastávkách, takže má jízdní řády koncipované tak, aby běžnou frekvenci pobral.
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 10:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...některé trasy jsou neadekvátně oslabeny...

Dle mého soudu je to logické: malá poptávka = malá nabídka.

Podle mne jakákoliv dotace pokřivuje trh. Pokud na své komerční riziko budu chtít jezdit nějakou místní linku (kterou si sám vytvořím na základě vyhodnocení poptávky), tak nebudu mít šanci konkurovat dotovaným dopravcům, protož se jejich ceně ani nepřiblížím. A to nemluvím o tom, že mi třeba kraj ani neudělí licenci na navrhovanou linku.

Autobusy Vyškov
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10570
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 11:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To neudělí. Doprava v kraji je služba, dovolil bych si napsat sociální. Možnost přepravy musí mít i skupina, která nemá možnost individuální (děti, studenti, nemocní, atd.) a tady zcela jistě ruka trhu nemůže fungovat bez dotací. Řekl bych, že to už ukázalo několik desetiletí v různých zemích Evropy.
Jen na okraj - který systém dopravy je uživatelsky příjemnější a přináší i jiné hodnoty státu? Švýcarský nebo polský?

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4163
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 13:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pohan: Stále si úplně nerozumíme... Já mám na mysli trasy, kde sice potenciál je, ale dlouholetou prací státních dopravců PKP a PKS se podařilo nabídku natolik doku*vit, že cestujícím nezbylo než si pořídit auta. Svého času byla na denním pořádku taková zvěrstva, že např. bez varování ze dne na den zrušili vlak, kterým lidi jezdili ráno do práce...
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 13:23:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je přesně ono! STÁTNÍ dopravce „bez varování zrušil vlak“. SOUKROMÝ dopravce jezdící na vlastní riziko by si tohle nedovolil, protože by rychle skončil.

Autobusy Vyškov
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 14:10:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Magiq:

Nejprve Ti odpovím na otázku ve druhém odstavci. Volím polský systém bez dotací.

Švýcarský systém se mi nelíbí, protože se jedná o silně dotovaný systém. V roce 2008 se na veřejnou osobní dopravu použilo 15,154 miliardy švýcarských franků a výnosy z osobní dopravy činily 5,856 miliardy švýcarských franků. Takže ztráta činila 9,298 miliardy švýcarských franků, Osobní doprava je tedy ze 61,4 % dotována z jiných zdrojů. Informace o financování veřejné osobní dopravy ve Švýcarsku najdete zde v odstavci FINANCOVÁNÍ VEŘEJNÉ DOPRAVY. Z hlediska zákazníka dokonalý systém veřejné dopravy je dokonalý jen proto, že je dotovaný. A v neposlední řadě zdánlivě levný (pro Švýcary), protože z peněženky vytáhne 40 franků a dalších 60 franků přihodí kantony a města. Nicméně, těch 60 franků získají kantony a města zase z kapes daňových poplatníků. A na získání těch dalších 60 franků jsou potřeba lidé ve státní správě (daňový úřad), kteří peníze od daňových poplatníků vyberou a přerozdělí je kantonům a městům. Na úřadech kantonů a měst jsou další lidé, kteří peníze znovu přerozdělují jednotlivým dopravcům. A všichni tito lidé musí být zaplaceni. Takže na to, aby dopravce dostal svých 100 franků, je nutné vybrat více než 100 franků od daňových polatníků (40 franků ve formě jízdného a více než 60 franků ve formě daní a poplatků). Z toho vyplývá, že nedotovaný systém, ve kterém platíte komerční jízdné, je ve skutečnosti levnější než dotovaný systém.

Výsledkem švýcarského dopravního systému je to, že v zemi prakticky neexistují soukromí dopravci. Naprostá většina dopravců (i malých) je vlastněna nebo majoritně spoluvlastněna jednotlivými kantony a městy. Soukromý dopravce nemá bez dotací šanci uchytit se na trhu, protože by byl asi 2,5krát dražší (dotované jízdné 40 franků vs. nedotované jízdné 100 franků).

A co se týká „sociální“ funkce dopravy, myslím si, že je kontraproduktivní přispívat „sociálně slabším“ na jízdné (ale nejen na něj). A to ze dvou důvodů:

1) Sociálně slabší občané ztrácejí motivaci něco se svou situací něco dělat (tedy pracovat), protože (bezpracné) sociální příspěvky jim umožní z jejich hlediska relativně slušně žít.
2) Sociálně silní občané, kteří do systému přispívají, ztrácejí motivaci pracovat, protože odměna za jejich práci není adekvátní. Navíc vidí, že sociálně slabí dostávají peníze, i když pracují málo nebo vůbec.

Příklad nefunkčnosti přerozdělování prostředků od pracovitějších (tedy bohatších) k méně pracovitým (tedy chudším) najdete zde.

Pomoc v případě potřeby poskytuji 1) rodině, 2) přátelům, 3) lidem ve svém okolí. Přesně v tomhle pořadí. A v tomhle pořadí bych také žádal o pomoc, pokud bych se dostal do svízelné situace. Proč tenhle „systém“ sociální podpory? Protože dokážu lépe než stát posoudit, kdo z rodiny, přátel nebo lidí v mém okolí si pomoc zaslouží. Protože rozliším opilce, co podporu propije a pak žebrá nebo krade, a matku dětí, které zemřel partner a ona nemá peníze na zajištění potřeb svých dětí. A znovu: Tento systém bez státu jako prostředníka je levnější, protože podpora se nedostane lidem, kteří si ji nezaslouží, a nemusí být placeni lidé, kteří peníze pro tento systém získávají a následně rozdělují.

A ještě se pokusím vyvrátit námitku, že by si lidé nepomáhali. Myslím, že pomáhali. Jednou byste nepomohli sousedovi, který pomoc potřeboval (a zasloužil si ji), a příště by nejen soused, ale i většina lidí ve vašem okolí nepomohla Vám, až byste potřebovali.

Je to dlouhé, ale snad srozumitelné. :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Pohan.)

Autobusy Vyškov
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4165
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 19:18:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pohan: To bych se zase Švýcarů zastal... Jejich systém je dobrý v tom, že zajišťuje určitý standard - jak kvality vozidel, tak i míry dopravní obsluhy. Tzn. když tam je spoj, kterým jezdí 30 lidí, tak přijede pěkný moderní VELKÝ autobus a ne rozvrzaná 20 let stará dodávka jako v Polsku. Další plus je, že se dá dostat i do posledního zapadákova podle hesla "žijí tam lidé = jezdí tam veřejná doprava", což v Polsku není zdaleka samozřejmost. Také bych vyzdvihnul rozsah dopravy - kde je nic moc poptávka, tam polští dopravci jedou jen v ranní a odpolední špičce a o víkendu vůbec, zatímco Švýcaři drží spoje i přes dopoledne, večer a víkendová obsluha je taky výrazně lepší. No a v neposlední řadě síťový charakter veřejné dopravy - ve Švýcarsku je díky onomu "státnímu" systému propracovaná síť spojů, které na sebe navazují, takže se dá poměrně rychle dostat v podstatě odkudkoliv kamkoliv. To v Polsku vůbec neznají, takže plánování jakékoliv delší cesty veřejnou dopravou mimo hlavní tahy je očistec... No a díky tomu, že Švýcaři mají tak dobrý systém veřejné dopravy, je jeho podíl na dopravním trhu výrazně větší než třeba v tom Polsku, takže se jim prostředky vynaložené na dotace zase vracejí v tom, že není nutné tolik investovat do silniční infrastruktury a pozitivní vliv to má i na kvalitu ovzduší (protože páteř = vlaky, a ty jsou 100% elektrické).

A to o těch soukromých dopravcích je poněkud zavádějící... Ve Švýcarsku samozřejmě soukromí dopravci jsou, akorát pokud jezdí linkovou dopravu, tak zpravidla pod hlavičkou švýcarské pošty nebo některého IDS. Co ovšem prakticky neexistuje, jsou komerční autobusové linky. To je fakt. Podobná situace byla i v Německu, kde však před pár lety vznik dálkových komerčních bus linek povolili a od té doby se s nimi roztrhl pytel... Ovšem jestli je to dobře nebo špatně, to by bylo na delší diskuzi.
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 2-2011

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 19:38:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím s Tebou, že mají kvalitní veřejnou dopravu. Ale za cenu obrovských nákladů a poměr cena/kvalita je podle mne nepřiměřený. Nicméně: „Jejich dům, jejich pravidla.“ [happy]

Autobusy Vyškov
Magiq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10571
Registrován: 3-2005

Odesláno Čtvrtek, 24. září 2015 - 21:26:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady si neporozumíme, každý máme v tomto jiné vidění světa.

VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
Venca21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 6-2010

Odesláno Pátek, 25. září 2015 - 20:51:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprostý souhlas s Pohanem. Jakékoli dotace, opakuji JAKÉKOLI dotace jsou zlo, pokřivují trh, i když se třeba jeví jako dobrá věc, ale není tomu tak. V ekonomice jsou věci, které jsou vidět a pak ty, které nejsou vidět. A politici a úředníci milují právě to, co je vidět, třeba že díky té a té dotaci se postavilo to a to. Ale to co už není vidět, že se kvůli té dotaci vytažené z kapes nás všech nedostalo na jiné, třeba důležitější věci, to už nevidí, nebo vidí, ale nemluví o tom.
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7327
Registrován: 3-2004
Odesláno Neděle, 27. září 2015 - 23:10:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže MHD za 40 Kč za jízdu, jízdné z vesnice do školy ve vedlejší vesnici za 50 Kč, veškeré lékařské úkony za plnou cenu (nebudu platit pár set měsíčně, tak na chemoterapii a jinou experimentální léčbu za desetitisíce za měsíc budu mít)? Atd.

Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 43
Registrován: 2-2011

Odesláno Neděle, 27. září 2015 - 23:39:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na to, aby dopravce dostal 100 Kč (součet vybraného jízdného a dotace obdržené od kraje), je nutné od daňových poplatníků (tedy i od Tebe) vybrat více než 100 Kč, protože někdo musí zaplatit lidi, co ty peníze vybírají. Ve finále Tě tedy jízdenka stojí víc, než kdybys platil plné jízdné bez dotací.

Co se týká zdravotnictví, tam se nejedná o dotaci, ale o pojištění. Dal bych lidem na výběr: 1) dosavadní státní zdravotní pojištění, 2) možnost dohodnout si zdravotní pojištění s komerční pojišťovnou, 3) nemít pojištění žádné a platit u lékaře při ošetření podle stanoveného ceníku. Dosavadní systém mi na výběr nedává, prostě musím platit státní zdravotní pojištění.

Autobusy Vyškov
Venca21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1224
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 00:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, opět naprostý souhlas s Pohanem. S tím zdravotním a sociálním "pojištěním" je to v současné době tak, že to vlastně vůbec žádné pojištění není, ale jen se to tak vznešeně jmenuje. Ve skutečnosti je to jen další prachsprostá daň.
Pajzák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 6-2015
Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 00:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, já nevím. Když vezmu plošně všem x% příjmů, které použiju k "dotování" ostatních, tak nízkopříjmoví lidé přijdou o pár stovek měsíčně, vysokopříjmové skupiny o pár tisíc až desítek tisíc měsíčně. Ale když přijde na lámání chleba ve smyslu mého předřečníka, tak druhá skupina lidí ty peníze v pohodě vytáhne a použije, zatímco ta první bude v [zadnice].
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 44
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 12:26:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ani ta první skupina nemusí být uprostřed Tvého obrázku, prostě si zvolí variantu 1 nebo 2. [happy]

Ale to už příliš odbočujeme od dopravní tématiky a nastoleného tématu dotací veřejné dopravy osob.

Autobusy Vyškov
Pajzák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 6-2015
Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 14:12:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

I v případě VHD si budu moci zvolit, jestli pojedu za 40 nebo za 10?
Pohan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 2-2011

Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 14:39:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak teď nevím, jestli jsem Tě pochopil správně. Ty se chceš pojistit proti vysokým cenám jízdného?

Autobusy Vyškov
Pajzák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 6-2015
Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 14:41:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebavím se o pojištění, ale o dotaci. Vztahoval jsem to k Vencově větě, že je proti jakýmkoli dotacím.
Venca21
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 28. září 2015 - 16:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, jsem proti jakýmkoli dotacím. Protože dotace jsou zlo. A není to tak, že některé dotace jsou dobré a jiné špatné. Je to podobné, jako s pobídkami filmařům apod. Politici je mají hrozně rádi, protože když nalejou peníze (cizí peníze, nikoli své) filmařům a mají kolem toho kilometry keců, jak to prospěje ekonomice, že je ti filmaři u nás zase utratí a podobné hovadiny, to je přesně to, co je vidět. Ale to, že ty peníze, které dají filmařům a které tu rozfofrujou už nebude moci utratit ten, komu je nejprve sebrali formou daní, to už není vidět, o tom se nemluví. Kdyby ty pobídky byly skutečně tak zázračné, že nám přinesou z každé Koruny více, než Korunu, pročpak potom páni politici dávají na pobídkách "jen" 500 miliónů a ne 500 miliard? Nebo rovnou biliony, když se to tak vyplatí? Aha!
Podobné je to se zvyšováním minimální mzdy. To je samozřejmě jenom populistické gesto voličům, hlavně těm nízkopříjmovým, kteří většinou nemají o ekonomii ani páru. Přitom minimální mzda škodí především těm lidem s nejnižšími příjmy. Pokud by zvyšování minimální mzdy bylo takové dobro, jak se nás snaží socialisti přesvědčit, proč ji pak zvyšují o stovky? Proč ji nezvednou rovnou třeba na 50 000,- měsíčně? To by jsme tu přece byli všichni v balíku a všechny bychom strčili do kapsy. Proč to ti politici neudělají? Že by to tak nefungovalo? Samozřejmě, že to tak nefunguje, a Sobotka a spol to moc dobře ví, že zvyšování minimální mzdy je blbost, ale přesto to dělají, protože většina lidí to neví a získávají tak cenné politické body. A s dotacema je to úplně stejné.