K-report
 

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 16. 03. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 16. 03. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.166
Odesláno Neděle, 12. února 2012 - 04:54:43    Odkaz na tento příspěvek  

Nejnechutnější fotka je ta první-pivo v plastu-fujjj
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. února 2012 - 19:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: Bohužel si na východě oblíbili ty 1,5 litrové PET lahve piva hodně a pijí to ve velkém. V Pobaltí se jich všude válelo plno a jelikož tam mají demokracii, Rusům nikdo nebrání chlastat a válet se na ulici
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4221
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 23. února 2012 - 20:52:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pivo v plastu je rozhodně lepší než v plechu a na rozdíl od lahváče se dá zavřít a usávat na dlouhých CCCP železnicích postupně. Kvalita v PET lahvi se u čerstvého piva zase tolik neztrácí a řada malých pivovarů řeší i dost kvalitní piva PETkou. Druhá věc je, co za pivo do toho v některých exotikách např. ex CCCP stáčejí. Jo sklo je sklo, ale váhově a ekonomicky je to jinde.
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 23. února 2012 - 21:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

My jsme na cestách právě kvůli váhový výhodě používali Lvivské 1715 v PET. A taky to tak necinká, když to tahnete okolo děžurný do vlaku.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10755
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 24. února 2012 - 11:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

sklo je sklo. když se vychladí, drží vychlazený. :-)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 25. února 2012 - 12:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Dráze byl před pár měsíci větší materiál o železnicích v Tadžikistanu. Pro hlubší zájemce o tuto oblast mám informaci o třech mapách této země v neuvěřitelném měřítku 1:500 tis. Nakladatel www.hoeferverlag.de má ve svém e-shopu Northern Tadjikistan, Southern T.,ze západ.části země, a Pamir-Horský Badachšan, což je atraktivní východ,vklíněný mezi Kirgizii,Čínu a Afganistan, i s novými hranič.přechody. Na rubové straně angl.text a barev.fota. Terén je skvěle zobrazený vč.silniční a drážní sítě.Vyniká absurdita hranic,nakreslených sovět.režimem ve 20.letech,,,do té doby jednotné území Bucharského emirátu v ruském vazalství. Nové názvy hor, s Komunizmem i Leninem v závorce,abychom se vyznali. Na severu Taškent,na západu po Turkm.hranici, jih je vč.afgánského ocásku-také velmi zajímavé,východ Kašgar v Číně. Jsou po 14,90eu,poštovné ca 4eu. Po zaplacení kartou mě to přišlo asi za 4 dny.
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.166
Odesláno Sobota, 25. února 2012 - 18:30:13    Odkaz na tento příspěvek  

Jariss:Nechci se sovětských ani jakýchkoliv jiných soudruhů vůbec zastávat,ale to co se od monitoru nebo mapy může jevit jako absurdní hranice,je výsledkem přírody,tedy hranice vedou po hřebenech hor nad údolími-těmi vašimi ocásky a nemají s sovětským systémem víceméně nic společného-ten jenom akceptoval prastaré hranice území jednotlivých emirátů,podemirátů,kmenových území a kdoví čeho ještě všeho,které existovaly pod nadvládou Velkého Emíra Bucharského.Jinak by dnes nemohly pravidelně vznikat etnické konflikty mezi národy v těch hlubokých údolích pod horama.Různé sovětské středoasijské -stány rozhodně nebyly národnostně jednolité,a myslím že to těm různým Stalinům a Brežněvům spíše vyhovovalo,a popravdě řečeno pokud by jste si ty mapy nakreslil území podle národností,vypadala by mapa ještě absurdněji.A jak by jste chctěl spravovat údolí dlouhé 100 a široké 15 km rozsekané mezi tři státy a obklopené pětitisícovými horami?
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 3-2005
Odesláno Sobota, 25. února 2012 - 21:31:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt.Hejl: máte svým způsobem pravdu,,,ta absurdita ad absurdum se začala výrazně projevovat až v posledním období,když nové režimy si začaly příliš hrát jen každý na svém písečku. Jak za emíra,tak i za rudých komisařů měli všichni aspoň nějakého společného jmenovatele,který je držel víc pohromadě..,domnívám se :-)
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Neděle, 26. února 2012 - 16:53:52    Odkaz na tento příspěvek  

Jariss : podobně vypadá Afrika, když tam byl "bílý kolonizátor", byť různé národnosti, tak pokud se choval k domorodcům slušně, tj. nedělal z něj podřadnou rasu, tak v té Africe byl celkem pořádek ... pak přišel osvobozovací proces podporovaný z Moskvy a po přiznání práva na sebeurčení je tam to, co tam je ...

Jugoslávie > dokud tam byl "rudý pes Tito", původem Chorvat, tak to byl jednotný stát, pak zemřel a začal postupný rozpad uměle vytvořeného soustátí s různými náboženskými kulty, umocněné navíc válečnými zvěrstvy na jednotlivých národnostech ...
nereg. Tom z RA
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.245.81.68
Odesláno Pondělí, 27. února 2012 - 01:24:27    Odkaz na tento příspěvek  

Ad hranice střední Asie:
ty byly přemalovány za Stalina z prozaického důvodu: vytvořit státy, kde žádné z místních etnik nebude mít zásadní početní převahu. Ať už v daném státě, nebo některé jeho lokalitě. Bylo to z důvodu snazšího udržení těchto území pod centrální vládou v Moskvě (jinak: stát, kde je třeba 48 nebo 52% těch a pak Xkrát X % oněch, se o dost hůře vydá nacionalistickou cestou a nebude se projevovat snaha určitého národa či etnika o osamostatnění). Podívejte se na mapu, jak to vypadá, a kde jsou např. hlavní města. Samozřejmě že to za dob centralistické SSSR fungovalo. Ale po rozpadu (logicky) přišlo to, o čem jste se již zmínili.
Možná že hranice z důvodu "odůvodnitelnosti" kopírovaly jakési starší rozvržení v rámci daného chanátu či emirátu, ale o tom nemám vědomosti.
Sorry za OT, to jen že jste tohle zajímavé téma nadnesli.
VitaHa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 3-2012
Odesláno Pátek, 02. března 2012 - 19:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý den!
Chtěl bych se také podělit o zkušenosti z cestování po Rusku.
Na podzim jsem navštívil oblast Severního Kavkazu v kombinaci letadlo do Krasnodaru a dále vlak.Tato cesta mě natolik vyřídila a ponaučila,že do Ruska už nikdy nepojedu,neboť se tam pouze zadírají slušní turisté ze Západu,které tam nikdo nechce.
První negativum-přílet do Krasnodaru a přesun na nádraží trolejbusem-těchto 15 km se trolejbus prodíral v odpolední špičce přes 2 hodiny-neskutečné utrpení.Město krasnodar,co jsem koukal z okna nemá nic pěkného-jen paneláky a nonstop kolony aut.Po příjezdu na nádraží přesun do města Kropotkin na nocleh.Ač bylo do odjezdu vlaku 20 min.-lístek nelze koupit.Když jsem se dostal u okénka na řadu,tak paní řekla že má pauzu začala přede mnou v odpolední špičce za okénkem jíst-u ostatních okének bohužel nekonečné fronty,takže jsem si koupil lístek u průvodčího,který toho využil a inkasoval ode mě do kapsy 1000 rublů(600 kč)za pravěkej elektropojezd.Následující den přesun v kupějnym voze z Kropotkina do Pjatigorska.Cena za cca 280 km 1300 rublů(cca 800 kč)Vůz ač s klimatizací,tak klima nešla,okno stáhnout také ne,takže klasická plynová komora jako ve všech vlacích v SSSr.V Pjatigorsku následovalo okamžité zatčení milicí hned na nádraží-2 mladý hošíci děsně důležití si mě okamžitě odvedli za budovu kde měli své auto a už to začalo-kde mám registraci,kdo mi vydal vízum,proč mám na vízu napsáno agentura Moskva a ne Pjatigorsk,proč nemám dopředu zarezervován hotel.Když jsem jim hodinu vysvětloval,že vše je v pořádku,tak mi bylo řečeno,že jsem nalitej a že půjdu na krev do nemocnice.začal jsem vzdorovat,načež mi bylo řečeno kamennou tváří,že půjdu asi na půl roku do kriminálu za odporování milici a že to sepíšou.A skutečně cosi půl hodiny smolili v autě z mého pasu.podotýkám,že tito 2 žádali rozhovor v naprosto dokonalé ruštině,jinak se odmítali bavit.Do toho se zapojila jedna místní baba jaga,která mi řekla,že lázně máme snad i v Čechách,tak ať si jedu tam a nepřidělávám práci místní policii.Po cca 2 hodinách jsem byl zničehonic propuštěn,když už jsem prosil na kolenou,že jsem střízlivý a nic jsem neprovedl.Na rozloučenou mi řekli-hlavně se chovej slušně a nedělej tu problémy.Při cestě zpět problém v kase-chtěl jsem jet denním vlakem na noc do kropotkina,načež paní mi našla noční vlak s příjezdem do Kropotkina ve 2 hod v noci.Já jí řekl,že ten nechci,že chci jet tím dopoledním.Načež paní začala řvát a vydala mi lístek na ten noční rejs v plackartě.Po příjezdu vlaku na mě vyšlo sklapovací lehátko podélně s oknem,které je široké asi 40 cm.Hrůza,děs,když mám 120 kg a 186 cm.Proto jsem hned v Minvodách vystoupil a šel na hotel.Zde mě však nikde nechtěli ubytovat,kvůli tomu,že nedělají registrace pro cizince.Taxikář objel snad všechny hotely,ale všude to bylo stejné-volná místa máme,ale cizince neubytujem.Nakonec mě ubytovali v jednom bordelu na předměstí,kde se podařilo paní ukecat na nocleh 0,00-6,00 hod za poloviční cenu.Druhý den autobusem do Kropotkina.Řidič měl plnej zavazadelník,tak mi řekl,ať si dám kufr dovnitř na sedadlo.V Armaviru přišla nějaká soudružka a kontrolovala volná místa-ihned začala ukrutně řvát,proč tam mám ten kufr na sedačce a seřvala i řidiče.hrozná scéna.V Kropotkinu opět problém s hotelem-kvůli rezervaci.Paní říkala vy si zítra odjedete a já budu mít na milici problémy,že jsem ubytovala cizince.druhý den ráno přesun elektropojezdem do Krasnodaru,který však netopil a vážně hrozily omrzliny.Jedna paní začala psát stížnost na RŽD.Zážitky hrozné,na fotkách prakticky nic-hory byli komplet uzavřené kvůli režimu KTO.A to jsem do této země dal cca 22000 a mohu potvrdit,že si toho nikdo nevážil,že jsem tam přijel jako turista.Jen 1 známý z restaurace v Nalčiku-jmenoval se Kolja a hrozně se mi omlouval jménem Ruska,za to co se mi stalo za nepříjemnosti.Ať každý posoudí sám,jestli se mu vyplatí do této země cestovat,když o obyčejné turisty nestojí.Osobně mohu potvrdit,že Rusko ač zabírá půl planety,tak má jen pár pěkných míst-Moskvu a Zlatý okruh,Petrohrad,Kazan,Bajkal a Kamčatskou přírodu.Podotýkám,že od Kazaně na východ už neuvidíte žádnou památku-města jsou výhradně tvořena panelákovýma sídlištěma.Osobně se teď začínám vracet na Balkán a jižní Kavkaz kde si turistů váží a je tam i nádherná příroda,železnice a žádná záděrová policie.Do země,kde mě nechtějí už nikdy nepojedu.
belka6v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 2-2012
Odesláno Pátek, 02. března 2012 - 20:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VitaHa...krasny prispevek,ja si chtel na jare procestovat vlakem kousek ukrajiny a mozna taky zajet do ruska,ale ted jsem napevno presvedcen,ze to neudelam a navstevu do zeme,kde vcera znamena zitra,stoprocentne neuskutecnim...to se putin zblazni...Polsko by nemuselo byt spatne,tam je mozno bez bumazky...
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 02. března 2012 - 21:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

belka6v: Ukrajina je v pohodě, například za 23 let ani jednou problém s milicí... No a v dálkových vlacích celkem čisto a pohodlno, místní osobáky horší.
A pro zajímavost, ukrajinské železnice mají v současné době 403000 zaměstnanců...
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
VitaCit
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.149.223.80
Odesláno Pátek, 02. března 2012 - 22:35:13    Odkaz na tento příspěvek  

VitaHa: Jak byl blbec ve světě... Ostatně někdo, kdo si nechá udělat mail "gotovina@seznam.cz" (chorvatský válečný zločinec) si problémy snad i zaslouží :-)
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 02. března 2012 - 23:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ukrajina je v pohodě, například za 23 let ani jednou problém s milicí...

Moje řeč, já sem také za ty roky žádné problémy nikdy neměl. Já osobně jsem tedy v ex SSSR (hlavně na Ukrajině, s Ruskem moc zkušeností nemám) nepraktikoval výše popsanou metodu „já sem turista ze západu a kdo je víc”. Spíše sem se choval a chovám nenápadně. Mě už stačí jenom podivně zkoumavé pohledy na velký batoh/krosnu co máte na zádech (protože se to tam moc nenosí). Zvláště v Kyjevském metru už mě to bylo i docela nepříjemné

A pro zajímavost, ukrajinské železnice mají v současné době 403000 zaměstnanců

Není se čemu divit. Vezmeme-li v příkladu nedávno zmiňovaný Stojanov nebo staničku Volodimirets na úzké Antonovka - Zaričné, kde slouží kvůli jednomu páru vlaků denně výpravčí denní i noční (kvůli strategickým účelům - říkal strojvedoucí) a takových příkladů jsou tam stovky...
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 1-2005

Odesláno Pátek, 02. března 2012 - 23:53:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VitaHa - já mám zkušenosti úplně odlišné, do Ruska jsem projel i na pas, který se prakticky rozpadal na jednotlivé stránky a čitelnost osobních údajů byla dosti omezená. Samozřejmě, že míra ochoty zaměstnanců za přepážkou je spíše záporná, to je ale prakticky jediné negativum. Podařilo se mi jet z Pitěru do Pskova v kupejnym s posádkou vojska a bylo to naprosto v pohodě, skutečně dojmy více než pozitivní.

Vše je o tom, jak dokážete s lidmi jednat.
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3566
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 03. března 2012 - 08:20:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já jsem zatím v Rusku nebyl (chystám se letos), ale na Ukrajině jo a řekl bych, že pravda ohledně té policejní buzerace a ostatních potíží je někde uprostřed... Kdo se chová obezřetně, moc na sebe neupozorňuje a snaží se komunikovat v místním jazyce, ten zpravidla nemá problém. Nicméně ve Lvově jsem se setkal s tím, že milicionáři po příjezdu vlaku z Polska prováděli na nádraží "odchyt" turistů, zkoumali jim doklady a snažili se najít sebemenší záminku pro to, aby někomu mohli napařit "pokutu", která samozřejmě šla do jejich kapsy. Jinak je třeba počítat s tím, že ochota pracovníků na přepážkách na nádražích, poštách atd. je všeobecně menší než u nás, daleko větší autoritu má policie, milice a různé ochranky a není nic neobvyklého, že se "bohatého turistu" občas snaží někdo okrást - někdy kapsář v metru, ale někdy třeba recepční v hotelu tím, že naúčtuje vyšší cenu...
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 03. března 2012 - 08:41:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve Lvově se mi už dvakrát stalo, že po nástupu do přímého vozu směr Bratislava kontrolovala milice cestovní pasy a ptali se, kde jsme byli. Vše ale proběhlo slušně a korektně.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
VitaHa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 3-2012
Odesláno Sobota, 03. března 2012 - 09:42:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobré ráno!Jenom bych chtěl doplnit,že negativní zkušenosti s milicí mám pouze z Ruska-Ukrajina jako bezvýzový stát je bezproblémová.Okrást se mě nikdy v Rusku nikdo nepokusil-díky všudypřítomné milici nehrozí drobná kriminalita,nebo napadání nějakými opilci.Na doplnění-ty 2 z Pjatigorska listovali mojí peněženkou a nenapadlo je říct si o úplatek.Čistě stále mluvili o tom,že půjdu do ťurmy a tam že prý vystřízlivím atd...Já byl ale střízlivý,ale oni prý z mýho dechu cítili alkohol.Sázeli na kombinaci alkohol+odporování policii+chybějící registrace(na kterou je ale nově týden,což jsem byl v limitu).
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1088
Registrován: 12-2006

Odesláno Sobota, 03. března 2012 - 20:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono to sem moc nepatří, ale jaké máte zkušenosti ze silničního přechodu Záhony-Čop a ze silničních přechodů HU-UA vůbec? Zatím jsem tam jel jen vlakem a bylo to naprosto v pohodě na ukrajinské i maďarské straně, ale v květnu se chystáme na boržavskou úzkokolejku právě autem..
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 10:07:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čop - Záhony: Jeli jsme to dvakrát (2010 a 2011). Poprvé příšerné, na UA straně asi tři čtyři hodiny čekání. Při odbavení nějaká uniformovaná postavička pořád prudila, chtěla vidět hasičák a pak aspoň peníze na kafe. Dělali jsme, že nerozumíme, nedostal nic. Podruhé bylo odbavení vyloženě rychlovka, netrvalo to ani hodinu (náš nestandardní náklad se jim naštěstí zjevně nechtělo zkoumat).
Po odbavení se ale nikam nejede, nýbrž čeká na signál k hromadnému odjezdu na hraniční most přes Tisu. Tam se čeká dost dlouho, podle toho, jak rychle Maďaři odbavují. Další hodina.
Maďaři jsou důkladní, prošťourávají auto, ale korektní. Naše bágly je až tak nezajímaly. Jdou hlavně po cigaretách, na což nás neužije. Vyplňuje se tam nějaká bumážka o autě, kde je potřeba vyplnit typ paliva a stav tachometru. Asi kvůli levnému benzínu na UA.

Opčným směrem HU-UA to šlo rychleji. Jeli jsme vždycky (třikrát) přes malý přechod Tiszabecs - Vilok. Maďaři to odbaví hned, papírování je na ukrajinské straně. Hlavně kvůli autu. Kouknou se pod kapotu, na číslo motoru, na VIN kód (ten jsme nejdřív nemohli vyražený na kapotě najít, tak s tím byl trochu problém). Není-li auto vaše, je potřeba mít plnou moc majitele. Taky se ptají na zbraně a léky. Ve Viloku jsme nikdy neměl dojem, že by na nás něco zkoušeli.

Doporučuji mít s sebou hasicí přístroj kvůli dopravním policajtům. Jeho nepřítomnost v autě je dobrým důvodem pro pokutu (=úplatek). Naši ukrajinsští kolegové nám vysvětlili, žeu nich se už pokuty v rámci boje proti korupci nesmí platit hotově, nýbrž jen bankovním převodem na speciální účet. Což vede k tomu, že se v hotovosti platí jen úplatky a ne pokuty :-)

Taky se doporučuje důsledně zastavovat před železničními přejezdy.
Cogwheel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 1-2012
Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 10:17:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Starší příběh, dle stylu bych tipoval, že je převzatý z D-fense(?): http://www.zvedavec.org/komentare/2012/03/4852-jak-jsem-vezl-moto r-do-ruska.htm
Moc se to tam ale asi nezměnilo.
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 10:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemanický_kaňour: Záhony-Čop chceme jet autem právě jen směrem HU-UA (zpátky je v plánu vyzkoušený přechod do Polska Kroscienko-Smilnycja). V tom Viloku to bylo na hranicích na jak dlouho?
Hasičák jsem taky radši vezl kvůli eliminaci možnosti požadování vzjatky.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 11:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsme jeli loni, tak jsme byli směrem HU-UA ve Viloku kompletně odbaveni (tedy už jsem si mohl na ukrajinské straně fotit sochu turula) za necelou hodinu od příjezdu, takže nečekaně rychle (teď jsem kouknul do poznámek, mám zapsáno 15:40 - 16:20, čili pouhých 40 minut).
Velikostí bych ten přechod přirovnal k přechodu Otovice - Tłumaczów.
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 12:30:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

40 minut by byla paráda. Ale ten silniční Čop mě stejně láká...
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 14:50:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A čím vás láká?
Tam je zajímavá snad jen romantika čekání na mostě přes Tisu v zemi nikoho.:-)
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 12-2006

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 15:04:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znám Čop a okolí jen z vlaku, byla by to možná zajímavá změna. Navíc zase tak nechvátáme (jedem autovlakem, takže autem kolem osmý ráno z Košic), plánujem nocleh ve Vinohradovu a až druhý den úzkokolejku. I když šlo by vlastně vjet přes Vylok a kus se vrátit zpátky. Při místních cenách benzínu to není žádná vražda.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 15:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to nakonec asi jedno, kudy pojedete, protože nehorázně zkejsnout můžete kdekoli :-)
Nemanický_kaňour
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 282
Registrován: 12-2009

Odesláno Pondělí, 05. března 2012 - 22:18:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě mě napadlo - pokud pojedete na UA přes Vilok nebo Beregsurány, tak není od věci stavit se na kus žvance v motorestu v Baktalórántháze.
I když, v oblasti, kam se chystáte, by o maďarskou kuchyni taky nemusela být nouze...
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 06. března 2012 - 07:54:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě to Maďarsko spíš malinko děsí, to hlavně z důvodu, že jejich řečí umím snad jen kesenem a jó napot kivánok. A kuchyni mám oblíbenou právě ukrajinskou, na tu se těším moc, stejně tak na ukrajinský pivo a vodku! Takový salo s dobrou vodkou a kousek chleba, to je prostě lahůdka největší...
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 59
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 07. března 2012 - 19:43:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tou Boržavou nevím, jezdí se tam stále?
http://narrow.parovoz.com/emb/index.php?ID=2602
Осенью 2011 г. УЖД до Иршавы работает. По непроверенным данным, в декабре 2011 г. УЖД закрыта, летом 2012 г. планируется разборка.
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 07. března 2012 - 20:29:39    Odkaz na tento příspěvek  

jejich řečí umím snad jen kesenem a jó napot kivánok
S tím si vystačíte. A v kuchyni používají univerzální slova gulyás, pörkölt, kolbásza, palacsinta, saláta nebo pálinka :-) Polévky jsou "levések" (j.č. levés), třeba bablevés kolbásszai je fazolačka s klobásou. Všechno kuřecí je csirke-, husí je liba- (maďarská specialita husí játra = libamáj), vepřové sertés-, krůtí pulyka- (pujka), hovězí = marha-. Když k tomu budou houby, tak to bude gomba-něco. Příloha brambory = burgonya, rýže = rizs, halušky = kdo by to řekl, galuska. Víno je bor, pivo sör (a podniky to prodávající borozó a sörozó). Počty do pěti - egy(eď), kedd, három, negy (neď), öt. Deset je tíz, sto je száz, tisíc ezer. Forint pro klid duše přepočítávejte na koruny deset ku jedné. Víc fakt netřeba :-)
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 07. března 2012 - 21:08:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etienne_de_berry: Dal jsem dotaz na jedno ukrajinské forum, tak uvidíme...Docela by mě to mrzelo. Na stránkách lvovské železnice platné jízdní řády jsou.

T.H. Před několika dny jsem zažil celý den v Budapešti a je prostě nezvyk nebýt schopen se nějak rozumně domluvit. Děkuju za slovíčka a zapisuju si je.

(Příspěvek byl editován uživatelem vodis.)
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 07. března 2012 - 21:23:19    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě, když vám budou nabízet "pacalpörkölt" - to je perkelt z drštěk. Někdo to nesnese, mně to chutná. Nejlépe s haluškama (strapačkama). A taková "Cigánypecsenye" - to taky netřeba překládat :-)
Projížděč_IS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.4.65
Odesláno Středa, 07. března 2012 - 22:04:44    Odkaz na tento příspěvek  

TH: Dvě není kedd, ale kettö. Kedd je úterý. Mimochodem názvy dnů v týdnu taky stojí za zmínku: hetfö, kedd, szerda, csütürtök, péntek, szabad, vasárnap.
Wool
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 785
Registrován: 1-2005

Odesláno Středa, 07. března 2012 - 23:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bacha, sobota je szombat, szabad je svobodný :-) A co třeba taková slůvka jako kiteró (s dlouhou přehláskou), vágány, mozdony, fogaskerekú vasút... To se taky může hodit!
29,844 – 43,138 na 311? Jednou Vám to budu všechno vyprávět...
Režimy se mění, Zubačka zůstává.
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 08:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: jak stránky UZ jsou dobré, tak těm jízdním řádům úzkokolejky bych tam vůbec nevěřil - loni tam byl uveden rozsah čtyř párů, ve skutečnosti jezdil tuším jeden. Upozorňoval na to i článek v Dráze. Bohužel jsem Boržavu nestihl, taky jsem se tam párkrát chystal, ale společnost na něco takového neseženu a samotnému se mi tam nechce.
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 10:25:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etienne de berry: Já se tam chystam letos prvně, tak už zkouším shánět info rovnou přes lvovskou železnici....uvidíme....
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 61
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 10:32:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: plánoval jsem to vlakem, z Užhorodu jede ve čtyři odpoledne "povyššestnyj komfort" do Vinohradova, tam se dá přespat, projet se ranním spojem, který 100% jezdí (či jezdil) až do Iršavy a zpět, a zládá se další "povyššestny komfort" do Čopu s návazností na vlak přes čáru. Tak asi nic!
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1100
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 10:54:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etienne de berry: My to projedem autem (+ještě cesta nahoru na Volyň). Na youtube jsem našel aspoň video přidané 20.2.2012, na kterém je pluhování v zimě na boržavské dráze.
http://www.youtube.com/watch?v=PiCHLtVfj-s&feature=channel
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 13:33:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobré zprávy pro všechny! Osmělil jsem se, na netu si našel telefon na nádraží do Vinohradova a zavolal tam. Vlaky stále jezdí, jen nezapomenout, ve čtvrtek jen do Chmelniku, jinak až do Iršavy. Ten telefon je: +380314321646 s paní jsem se domluvil pár jednoduchými slovíčky, "jecha pajízd do Iršávy?" "nět, do Chmilnika, závtra Iršava"
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1101
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 14:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etienne de berry: Tak to je bomba!! Jak prosté, milý Watsone!!
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 63
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 14:22:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: na Volyň, to jedete na Antonovku-Zarične?
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1102
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 15:13:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Etienne de berry: Ne, kdepak. Jedem přímo do Lucku ke známým a snad tam i okoukneme ve městě dětskou železnici. Z úzké Antonivka-Zarične jsem viděl videa na jůtůbu a taky by to bylo fajn, ovšem v dosahu spíš autem a na celý den.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 12-2006

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 18:46:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě obrázkový důkaz o tom, že se letos jezdí:

http://narrow.parovoz.com/newgallery/index.php?CATEG=&REGION=UAZA &TAKENON=2012&AUTHOR=&DESCR=&MONTH=&SHOW_ALL=1&HOWMANY=160&LNG=RU &NO_ICONS=0
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2298
Registrován: 9-2005

Odesláno Čtvrtek, 08. března 2012 - 23:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vodis: Jestli pojedete do Volyně, tak to vemte spíše do Stojanova na rašelinu, je to vlastně při cestě (Mukačevo - Lvov - Luck) a stojí to myslím za to, nakonec co vám budu povídat. Já osobně si myslím, že Antonovka je proti tomu čajíček...

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 09. března 2012 - 08:33:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Při cestě tam nám Stojaniv vychází na průjezd až někdy navečer, ale zpátky vyrážíme z Lucku ráno, tak by to myslím šlo. Je to tam někde hned u nádraží? Nebo kterým směrem se vydat?
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 09. března 2012 - 10:27:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od nádraží tam vede vlečka (necelý 1km), jinak viz mapky (závod sem označil červeně). To nemůžete minout. Dobré by bylo být na místě kolem osmé ráno kdy začíná směna, ale jinak se tam jezdí v průběhu celého dne...



http://narrow.parovoz.com/images/MISC/stoyaniv-map1.jpg
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 64
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 11. března 2012 - 09:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VÝZVA - nemá někdo zájem podívat se na Boržavskou úzkokolejku - během dubna, vypadá to, že tentokrát ji asi fakt zavřou. Kdo by měl zájem, napište mi na Etienne.Dubarry@centrum.cz
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 12-2006

Odesláno Neděle, 11. března 2012 - 22:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco k tématu.
http://tourinform.org.ua/news_zakarpattia/unikalnij-vuzkokolijna- zaliznytsya-scho-zjednuje-try-epohy/
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
R.F.C.F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.162.71.132
Odesláno Úterý, 13. března 2012 - 21:48:19    Odkaz na tento příspěvek  

Tak nejen že mi UŽ zrušily přímé vozy z Prahy do Žmerinky (i Kijevský i Oděský), ale navíc mi zde rozvázly přípoj mezi R52 a R341. Takže naše (=CFM) přímé lůžko k nám do Oknice tam musí půl dne čekat na R47. V této souvislosti uvažuji, že bych to místo přes Medyku(GR) a Žmerinku zkusil přes Čop(GR), Lvov/Stryj a černovice.
Nevíte někdo, zda se v čopu dá stihnout přípoj mezi Os8864(příj.15:52) a R82(odj.16:43)? Přeci jen se mi 51 min. zdá málo na pohraniční a celní odbavení a na získání jízdních dokladů v pokladně. Samozřejmě záleží na místní situaci (množství místních pendlerů, ochota pohraničních úředníků pracovat, délka front u pokladen, atd.). Já jsem ještě ani jednou v Čopu nebyl, takže proto se ptám. Zatím mám zkušenost jen s automobilními přechody a s vlakovým přechodem Přemyšl-Mostiska.
Atmák
Moderátor

Číslo příspěvku: 3628
Registrován: 10-2006

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 01:49:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte někdo, zda se v čopu dá stihnout přípoj mezi Os8864(příj.15:52) a R82(odj.16:43)?

Stihnout se dá, ale je to hodně o fous. Určitě je dobré mít předem vyměněné prachy :-) Nám ale obvykle o nic zásadního nešlo, potřebovali jsme se jen posunout do Batěva na "Edelweise", což se dá eventuelně ošetřit i taxíkem. Zatím jsme to v posledních dvou letech 3x stihli.

Etienne: vypadá to, že tentokrát ji asi fakt zavřou.

Já už jí takhle zavírám hodně let, nebo tohle je ověřené info?

Když už je tu o tom řeč, tak ještě fotečky ze září z akce CarpathiaExpresu, kterou jsem inzeroval. Dva páry vlaků mezi Berehovem a Chmelníkem.



ŠD11 2040 Čedok Bratislava
EC 175
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.134.131
Odesláno Středa, 14. března 2012 - 15:19:00    Odkaz na tento příspěvek  

R.F.C.F.:
Da sa to stihnut, uz som tak siel. Mal som vsak uz zakupene listky v predstihu (kedze som siel az do Kyjeva, nechcel som riskovat). Kazdopadne, casu bolo dost a listky by sa dali v pohode kupit. Este bol cas aj zajst si do bufetu na primiskom vokzale.
Etienne_de_berry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 65
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 14. března 2012 - 17:48:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Atmák: bylo to napsané v tom odkazu, co jsem uváděl, ale jak jsem telefonicky ověřil, stále se jezdí (jak v létě,kdo ví). A díky za pěkné fotky z Boržavy, ten úsek z Berehova do Chmelniku je opravdu totálně zdevastovaný, ne nadarmo tam každou chvíli něco vykolejí
Wałbrzych
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 760
Registrován: 4-2004
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 12:27:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

UKRZALIZNYCJA má nové stránky: uz.gov.ua Změna je to tedy dost zásadní. A ruštinu nahradila angličtina (což moc Ukrajinců neuvítá).
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 15:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Walbrzych: No ti co mluvěj rusky fakt ne... Na druhou stranu RŽD taky nemaj web v ukrajinštině. Tamní situace je taková paradoxní, si představte že u nás by půl pořadů ČT ve slovenštině...
Ale můj názor je ovlivněnej tim, že ukrajinština mi zní líp než ruština a prostě jí beru jako plnohodnotnej jazyk.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 17:26:56    Odkaz na tento příspěvek  

si představte že u nás by půl pořadů ČT ve slovenštině
...v dobách, kdy bylo Československo (protože na Ukrajině těch ruskojazyčných obyvatel žije asi čtvrtina). No nevím, mě ta představa přijde celkem normální a zlikvidování ruské verze stránek UZ je výlevem nějakého zakomplexovaného nacionalisty. Ony totiž existují minimálně dvě zcela odlišné "Ukrajiny", východní a západní zhruba rozdělené Dněprem... Není jen Zakarpatí.
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 17:37:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V dobách kdy bylo Československo odpovídá času v dobách, kdy byl SSSR.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!
T. H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 17:46:47    Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás, přestaňte magořit. Na Ukrajině žije 20% Rusů, celé regiony (Donbas) jsou těžce ruskojazyčné, a jestli si retardovaný novobandera z nějaké té Batkivčiny potřebuje dokazovat, že ho má velkého, když zúčtuje s ruštinou u státní železnice, tak to akorát bude znamenat další nacionální pnutí, úplně zbytečně.
Vodis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 12-2006

Odesláno Pátek, 16. března 2012 - 17:55:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím vás, přestaňte magořit. Ruština je tam úředním jazykem?

Mimochodem, myslím si, že během nějaké doby se Ukrajina rozdělí východ/západ.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant)
je: VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou, při vnějších teplotách od -40 do +45 °C. (návod - Lada)+ 2110i - SAMARA EVO!