K-report
 

Archiv diskuse Trať 144 - Loketská místní dráha... do 16. 05. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » Trať 144 - Loketská místní dráha o. s. » Archiv diskuse Trať 144 - Loketská místní dráha... do 16. 05. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Poljaq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 6-2006
Odesláno Pondělí, 14. května 2012 - 22:42:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevšiml jsem si, že by ST KV měla podbíječku v dlouhodobém pronájmu. ;-)
ST si je samozřejmě schopna sama vyčistit příkopy, i když ne rozsahu x km, na to lidi ani techniku už žádná ST nemá.
Ale psalo s o traťmistrovi (já z toho pochopil jednoho konkrétního člověka ;-)), proto můj příspěvek. Jak jsem psal, traťmistr by asi neměl čas, sám si čistit příkopy.
A stále nechápu, proč by měl být v KJ výpravčí. Když celou trať od ML až do KV uřídí jeden dispečer z Bečova, tak ten kousek do Ležnice už nebude problém.
kokos
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.180.199.186
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 12:44:19    Odkaz na tento příspěvek  

kolben: To co navrhuje by ovšem znamenalo DEFINITIVNÍ likvidaci tratě. Jakmile trať jednou zrušíte (což by bylo pro cyklostezku nezbytné), už ji není možné obnovit (musela by být znovu zkolaudována - jenomže dnešním předpisům tato trať ani zdaleka nevyhovuje).
Reálně: Pro osobku má smysl úsek Loket - Slavkov (- Ležnice). Pro nákladku je to jedno. Sice by byla část do KJ na obnovu levnější, ale zase je problém s nízkou únosností tratě 149 (ale to záleží na tom, co byste chtěli vozit).
Dále je otázka, jakým způsobem obnovovat. Jestli z toho dělat koridor (viz Obnova cca 100 metrů tratě v Dolní Poustevně), nebo to opravit co nejlevněji. (Pokud to necháme na SŽDC, tak to bude i s ESA 11 ve Slavkově a s komplet novými pražci z Uherskýho Brodu)
A nejdůležitější otázka: K čemu to vlastně bude? Každopádně se v tom utopí aspoň 100 mega a efekt bude, že se bude nakládat živec ve Slavkově místo v Chodově a bude tam celý den lítat poloprázdná krabička ze Sedla do Slavkova. Navíc do Varů i do Sokolova to budou mít kaštani stejně s přestupem.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 14:58:08    Odkaz na tento příspěvek  

Kolben o obnovení té tratě očividně moc zájem nemá... spíš hledá důvody, proč z toho udělat cyklostezku. Ostatně to vyjádřil sám, nemá rád dotované osobáčky, takže o tu trať nestojí. A ty zaručené informace kolem Legiosu na mě moc věrohodně nepůsobí. Spíš mi přijde, že tím, že je zaujatý proti trati, tak hledá jasné argumenty, proč ji odpískat.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2664
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 15:11:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě se líbí, jak všichni vědí, všichni doporučují a je stejně úsměvné, jako čtení o KMV v Kyselce. Nechte to prosím koňovi, ten má velkou hlavu a ví za koho a proti komu kope. Třeba budou mnozí "koncepční" diskutéři překvapeni, že je to úplně jinak ...
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 16:42:53    Odkaz na tento příspěvek  

V Horním Slavkově žiju celý život a vidím co by zde prospělo, jet na kole do Lokte nebo jít pěšky do či z Údolí se rovná pokusu o sebevraždu - úzká, klikatá silnice bez chodníků, takže stezka po kolejovém náspu je docela dobré řešení. Pokud se nepletu tak stejně rekonstrukce trati začne demontáží kolejnic a pražců, rozhrnutím štěrku, tak proč už nezačít.
Byl bych všema deseti pro zrovnoprávnění železniční přepravy s ostatními druhy dopravy, pak by se asi nejen opravovalo ale i stavělo nové, ale dotace jsou cesta do pekel.
Železnici fandím zejména z ekologických a estetických důvodů, ale uvědomte si, že nebyla vytvořena pro zábavu, ale za účelem přepravy nákladu a osob, když tuto funkci neplní tak co s ní?
Pokud tu chcete číst jak ve Slavkově čekáme na spásu a vlakem budeme jezdit nejmíň po stovkách a desítky místních firem tu chrlí tuny výrobků, které nemají jak odvést, tak to ať píšou jiní.
T_m: na čtení o Kyselce nic úsměvného nevidím
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 17:11:35    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jde o tu trať:

No... objektivně je nutné uznat, že její trasování není nejštastnější. Je ironické, že má velmi slušně umístěné stanice a zastávky (10ky lokálek by ji to mohly závidět), jenže sama o sobě je jeden velký závlek.

1)
Fandím obnovení, ale pokud by se někdy dostalo i na úsek Slavkov-Loket, bylo by nutné zavést přímé vlaky do Varů na Dolní nádraží, pokud to má mít pro Os nějaký smysl. Ideálně tak RS1. Pak to může být rovnocenné aspoň s autobusem. A žádné kupování lístků u průvodčího. Prioritně se musí koukat na jízdní dobu, protože zdrojem cestujících bude hlavně Slavkov.

S přímými vlaky lze uvažovat, že by Slavkovští mohli mít zájem jezdit vlakem. Jinak je potenciál tak akorát na turistické vlaky. Resp. motoráčky s 5-10 lidmi.

2)
Pokud se obnoví jen Slavkov-Krásný Jez (i když zatím to vypadá spíš na Kounice-KJ), tak si myslím, že postupovat by se mělo stejně. Zavést přímý vlak ze Slavkova do Varů-Dolní. Pokud by se projely některé zastávky, tak se můžeme dostat na jízdní dobu Slavkov-KVdolní za 35 minut a to si myslím má potenciál slušný. V hlavní časy vlak, v méně vytížené bus.

S přestupem to ale nebude tak atraktivní. Je to i otázka kapacity 149, ale pokud by se na to KV kraj podíval jako na příměstskou dopravu, tak by mohl uvážit, že v úseku KVdolní-KJ bude jezdit více vlaků. Karlovarský kraj mi proti některým jiným krajům přijde poměrně železnici nakloněný, takže snad tady ta šance je.

Relaci HS-Bečov-Teplá-Mariánské Lázně nevidím jako hlavní zdroj cest na této trati, takže zde přestupy nevadí.

Byl bych hodně štastný, kdyby se povedlo zavést aspoň ty pravidelné vlaky HS-Vary přes Krás.Jez s JD 35min. Potenciál na cestující tu rozhodně je.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 17:33:57    Odkaz na tento příspěvek  

Kolben: Vaše natěšení na likvidaci tratě je zábavné. Na oko se snažíte tvářit jako fanda železnice, ale nenápadně se snažíte podsunout, že cyklostezka je mnohem lepší řešení.

Legrační na tom je hlavně to, že místo abyste to napsal jasně, tak se váš zájem o stezku snažíte postupně zabalit do množství příspěvků o Legiosu a dalších negativních faktorech. Dávkovaných tak, abyste nás přesvědčil, že k vašemu názoru musíme dospět taky. :-)

Myslím, že lepší je být přímočarý a vyjadřovat se jasně, že chcete radši stezku než trať.

Uznávám, že ta trať má i některá negativa, především že trasování není nejštastnější (jak jsem popsal výše), ale potenciál tu vidím. Stačí udělat dobrý koncept.

Já osobně bych začal etapou "obnovení provozu mezi Slavkovem a Jezem". A pak uvážil, zda pokud obnovíme i úsek do Lokte, tak zda to bude mít využití. Zatím se mi jeví, že by JD z HS do KVdolní přes Loket by byla nezanedbatelně delší, což je bohužel silné negativum. Ale napojilo by to HS na řadu jiných měst a taky na rychlíky na 140, což je zase pozitivum. Navíc 4 páry spojů by pak znamenali 8 párů (4x s JD 35min a 4x s JD 50min). Pokud by se nastavila stejná cena. Což je velký klad.

Imho je dobře, že prioritu má zatím úsek HS-KS, jehož oprava by nemusela být tak drahá a dá se z něj "vytřískat" více cestujících. Což bude mít vliv na další rozhodování kraje a sždc.

Pokud by na obnovení do Lokte nedošlo, nebylo by zlé uvažovat třeba nad velodráhou a tak. Cyklostezek jsou kvanta a tohle by byla zajímavá trať s minimem přejezdů.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 20:10:05    Odkaz na tento příspěvek  

Chci změnu!!!
15 let se koukám na devastaci trati, téměř denně chodím přes nádraží HS, spolupracoval jsem s bývalým starostou Hanzíkem, zdarma jsme odpracovali s přáteli stovky hodin při odstraňování náletů z viaduktů, mediální bublina, která vznikla v poslední době mně štve.
Vy tu píšete různá provozní řešení, ale co by se vlastně mělo vozit nenapíšete, popsané jízdní doby by byly krásné a osobáky by se možná využily, ale je to vůbec technicky možné? Pokud se dobře pamatuju tak byla JD Loket-HS cca.25min, a HS-KJ asi 20min.(prosím opravte mně), jak by se to mohlo tak zrychlit?
Nákladní doprava mne opravdu nenapadá - jedině živec, ale proč se tedy KMK Granit nezapojí do obnovy trati? Situaci v Legiosu jsem vám popsal a za tím si stojím.
Kdo se na tu hrůzu má denně dívat, zajímalo by mně kde bydlíte vy ostatní, taky by se mi chtělo někomu radit ať opraví zdevastovanou trať, finance si sežene kde chce a já se tam potom pojedu jednou ročně projet a pokochat.
První most zmizel, až se rozpadne některý velký viadukt bude vymalováno, děsím se dne kdy budeme muset vyjet k požáru nádražní budovy HS(ta je od začátku roku opuštěná), co pak budete chtít zachraňovat?
Moc rád se budu v těch předpovědích mýlit.
Janatak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6759
Registrován: 9-2004

Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 21:13:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nádražní budova v Horním Slavkově je sice opuštěna, ale řádně zajištěna, tudíž zatím nevybydlena. Jak jsem dnes zjistil...nádraží travním porostem působí jako fotbalovej plácek.
Správný cyklista jede na kole pouze do kopce - z kopce nese kolo na zádech!
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 21:18:10    Odkaz na tento příspěvek  

Takže řešení je podle vás trať co nejrychleji "uklidit" = zlikvidovat? :-)

Člověče, nic ve zlém, ale co píšete nedává smysl, nejdřív líčíte, kolik času jste do toho vrazil a pak jak je potřeba to co nejdřív odstranit?

HS opravu té trati platit nebude, takže kde je za problém? Nádražní budova potřebná není.


Spíš se zaměřím na JD:

Krásný Jez-KVdolní trvá dle IDOSu 24minut. Pokud projedu některé zastávky, které nikdo ve vlacích z HS využívat nebude, tak se dostanu na JD 20min. To je... fakt.

Horní Slavkov-Krásný Jez je 8km. Na úseku by byly 2 zastávky - Kounice a nádraží v Krásném Jezu.

Horní Slavkov je výchozí, do jízdní doby se nepočítá. Ležnice zastávku nepotřebuje.

Rychlost vlaků tam rozhodně nebude max. 30. Na v=50 většina úseku HS-KJ vyhovuje. Při možnosti jet 40-50 to i se 2 zastávkami za 15 minut RS1 i modernizovaná 810 ujede. I s časem na změnu stanoviště fíry.

20+15 = 35... pokud budu pesimista, tak 40minut. Víc ani náhodou. Jet 8km za 20minut je nesmysl.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 21:38:45    Odkaz na tento příspěvek  

Nemám staré jízdní řády, ale tak se tu jezdilo, JD K.Vary-HS cca.90min přes Sedlo nebo Jez, to bylo jedno.
Odstranění kolejí nepovažuji za likvidaci trati, nevysvětlil jste mi nikdo technologie možné opravy kolejového svršku, domnívám se, že to bez prvotního odstranění kolejnic a pražců stejně nepůjde.
Váš přístup k nádražní budově mně překvapuje, považuji ji za velmi esteticky hodnotnou součást trati, celá trať je složená z fantastických staveb, které stojí za zachování.
K tomu zajištění nádražní budovy - zabedněno dřevoštěpkovými deskami, s tím si naši hnědoobčané snadno poradí.
dalibor.dedek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.80.251.10
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 22:12:56    Odkaz na tento příspěvek  

Tak hlavně už víme, odkud vítr fouká Kolbenovi do zad - Hanzík také nejdříve sbíral politické body snahou obnovit trať, později zcela obrátil a prosazuje cyklostezku......
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6951
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 22:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolben: Odstranění kolejí nepovažuji za likvidaci trati, nevysvětlil jste mi nikdo technologie možné opravy kolejového svršku, domnívám se, že to bez prvotního odstranění kolejnic a pražců stejně nepůjde.
Tady nejde primárně o technologie, ale o zákoné postupy. Pokud se rozhodne, že se vybuduje cyklostezka (ať se jí říká provizorní), musí to projít přes úřední zrušení trati. A zpátky už to jde hodně těžko. Pokud je tedy nějaký místní zájem tam obnovit dopravu, ke zrušení trati a výstavbě cyklostezky nesmí dojít, byť by šlo jen o to shrnout šotolinu, vrátit štěrk a kolej. Ale pak z toho zase právně udělat dráhu, přestože jde fakticky jen o razítko.
Takže TEĎ je potřeba zjistit potenciál a zájem. Pokud všichni řeknou NE, pak je řešení jedno, trať zrušit. Pokud někdo řekne ano, tak začít okamžitě jednat. Pokud by zájem byl a k výsledku by se do určitého termínu nedospělo, pak je řešením dát dráhu k prodeji jako dráhu (byť nesjízdnou), ať si s ní nový majitel dělá co chce.
Pene
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 8-2009
Odesláno Úterý, 15. května 2012 - 23:22:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V GVD 95/96 mají všechny vlaky JD Horní Slavkov - Krásný Jez 16 min a Horní Slavkov - Nové Sedlo u Lokte 25 min. To jen tak pro doplnění. Osobně myslím, že ta třicítka skutečně po "rekonstrukci" tratě zvýšit půjde.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 699
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 01:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pene: Řešení Y pražce. A teď čekám, jak se to na mě sesype. Ale potom už budu psát z knížky, aby se předešlo spekulacím a uveduu autora....

Orky: Souhlasim

Pojtag: Byl by jste hodně omezený, kdyby jste si myslel, že jsem myslel traťmistra jako člověka bez dělňasů, naopak mi příjde, že jednáte jako člověk, který přemýšlí, jak to nejde....

A K. Jez a výpravčí, pokud dojde k obnovení četné osobní+ nákladní dopravy, tak samovraty jsou z technologického hlediska hodně omezující, a mluvil jsem hlavně o potřebě vjezdových a odjezdových návěstidel (remote 98 může být řízeno v rámci předpisu D2), nebo snad ne?? Pojtag: A teď vraždu: Co tvoří řídící a provozní úroveň Zabzaře Remote 98 a jaká je jeho teoretická kapacita, fráze z netu znám, tak odborně....
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 05:11:42    Odkaz na tento příspěvek  

Takže z toho plyne, že ekonomicky efektivnější (lepší jízdní doba a možnost jízdy primárně na dolní nádraží), bude řešení s úvratí = jezdit do KV přes KJ.

Pokud dostaneme HS-KJ na 12min (v=40 s 1 zastávkou), změnu stanoviště fíry v KJ 5-8min a KJ-KVdolní na 20min (projedeme Kfely, Cihelny a u nevíkendových vlaků bych uvážil i Březovou), tak máme výslednou JD 37-40min. Pokud bychom se chtěli hodně snažit, určitě by to šlo srazit i na těch 35.

Toto je podle mě použitelné a má smysl zavést. Pro kraj to nebude drahé, nemusí řešit jak vozit lidi na dolní nádraží a pro SŽDC to bude dočasně výhodnější, než obnovovat celou trať. I ty turisty o víkendu bude snazší nalákat, tím že to pojede z dolního. A jako další bonus bude snadný a pohodlný přestup na dálkové busy do Prahy, s možností čekat v Terminálu.

V roce 1997, kdy se to zavřelo, byla situace zcela jiná. Dneska to má zase smysl. Koncept 97 by neměl, ale tenhle ano.

Pokud by se nasadila cena 25kč/lístek, tak to budou lidi využívat rádi. Za 20kč/lístek budou ještě radši. Je potřeba lidi nepenalizovat za zajíždku přes Krásný Jez


Kolben: Já stanici nechci bourat, jen jsem řekl, že je postradatelná. Přece jen, zvyšuje náklady na dotaci. Já bych to rád měl i s ní, ale pokud na její provoz nezbudou finance, tak se dá oželet. Lidé stejně jen přijdou a nastoupí do vlaku a nebo vystoupí a hned půjdou pryč.

Uvažujte ekonomicky - máme mít vlak s průvodčím, který prodá lístky i na dalších zastávkách. A nebo ten jeho plat dáme pokladní a na zastávkách bez pokladny to musí prodat fíra a zhoršuje se jízdní doba?
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 09:58:47    Odkaz na tento příspěvek  

Uvažujte ekonomicky...
Krátce po uzavření trati proběhl průzkum a jednání s místními podnikateli, kdo a co by mohl a chtěl vozit po železnici - zájem minimální.
Před dvěma roky nám tu starostka udělala velkou anketu o spokojenosti s životem vě městě a podle výsledků dopravní obslužnost není moc palčivý problém.
Takže ekonomickou soběstačnost provozu mi tu snad nikdo nebude namlouvat a rozmělňování fin. prostředků do dalšího způsobu dopravy mi příjde nerozumné - skomírat bude autobusová i vlaková přeprava, dotovat nákladku snad nikdo neplánuje.
Změnu to chce, stav jednotlivých staveb se pouze zhoršuje, 15let je snad dost jako důkaz, že SŽDC s ČD zájem na zprovoznění nemají, změna majitele je asi dobrý nápad - buď se najde rozumný dopravce nebo podnikatel s jiným záměrem, v případě nezájmu převést na obce a dělejte si co chcete.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4722
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 10:04:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krátce po uzavření trati proběhl průzkum a jednání s místními podnikateli, kdo a co by mohl a chtěl vozit po železnici - zájem minimální.

Je z toho nějaký zápis, záznam?
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 10:12:51    Odkaz na tento příspěvek  

Měl by být, ale úřad se mezitím stěhoval a ztratilo se co se dalo, tak nevím kde hledat.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7868
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 10:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v 24 minutách z dolňáku nach Petschau se s projížděním zastávek počítá (ona ta divná tramvaj fakt nemá jízdní vlastnosti mrtvý muly jako wagína), takže na 20 minut se dostanete maximálně jen ve svých vlhkých šotopředstavách.

Ovšem závažnější fakt je to, že když někdo ze Slavkova jede do Varů, bere si auto, protože cestou udělá např. výhodnějí hypernákup. Pokud chcete argumentovat, že bus jede z HS do Varů přes Loket taky kolem 40 minut, tak Vám sděluji, že JŘ linky 481810 je cca o 8 minut navatovanej kvůli pravidelným zácpám u Chebáku (a potenciálním průserům okolo Globusu) a jízdní doby se dají stále výrazně zkrátit, i když se nejezdí po R6.
Neplýtvejte municí, šetřte životní prostředí - podávejte v krátkých dávkách!
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4723
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 10:46:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, pro osobku je jezynka nesmysl, stačilo by pár krabiček z Rakovníka protáhnout přes HSl do Varů, ale spíš pro výletníky.

Ale trať by měla převzít těžkou nákladní dopravu - oprava silnice do Lokte stála desítky milionů, a je to tam furt v děsivým stavu - takže nakládání živce apod. na lokálce by se vyplatilo minimálně z pohledu úspory nákladů na opravu silnice, byť samotný úsek HSl - Chodov by nebyl levnější než silniční doprava. Ale místním by se ulevilo (bezpečnost v obcích při silnici) a silnice by nebyla rozflákaná tak často. Pro tento účel by měla být priorita při rekonstrukci tratě především vysoká zatížitelnost (alespoň 20tun / n), nikoliv traťová rychlost.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3998
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 10:47:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad H_K: je, ale po čtrnácti letech já jej nemám. Zůstal na mém předchozím pracovišti. Pokud si to dobře pamatuji, tak na konci provozu v roce 1997 byla denní potřeba cca 20 vozů. Při jednání o zprovoznění dráhy na počátku roku 1998 byla denní potřeba ještě 10 vozů (ramínkáři již kamióny nakoupili, KMK ještě ne). Při další aktualizaci na podzim 98 již měsíční potřeba nepřekročila 30 vozů.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3999
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 10:51:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Každopádně Horní Slavkov asi není předměstím Prahy, aby zde byly tak silné přepravní proudy do KV, Lokte a Chodova, které by autobusy nezvládly.
Šotosny napřed za stovky miliónů opravit trať pro osobní dopravu a následně na ní ještě zavést provoz za 100,- Kč od km by snad měly být trestné :-(
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2666
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 10:53:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrá, zvolejme tedy masově: Vivat cyklostezka, odborníci na Káčku rozhodli a usoudili.

No není to krásné?
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 11:04:23    Odkaz na tento příspěvek  

Může mi někdo přiblížit kolik by dnes stála přeprava např. 25tun živce z HS do Chodova? Za kolik to vozí po silnici tuším, ale za kolik po kolejích?
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4724
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 11:26:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ by asi nejlíp věděl, na kolikrát by to jaká loko tahala... Cca jeden stroj by se trvale zaměstnal taháním vozů do Chodova (nebo Nového Sedla), kvůli velkému stoupání z Lokte do Sedla by to bylo na několik skupin po pár vozech, což by zvyšovalo náklady - manipulace, prostoje. Takže je možné, že tento krátký úsek by byl třeba 2x dražší než silniční doprava - dráha obecně se vyplácí na větší dálku, a proto je to taky těžařům asi jedno, že si to nakládají v Chodově. Ale kraji by to ušetřilo peníze, a to výrazně, za údržbu silnice... Naopak vlaky by tam nevyřešily mnoho, ale těch 4 - 5 párů by se tam ztratilo a politické body by se sypaly... :-)
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 12:44:09    Odkaz na tento příspěvek  

Dík za info, nevím kam KMK dál ten živec vozí a vyšší cena je asi nepřiměje nakládat ve Slavkově, ještě mně zaujala ta výše zmíněná denní potřeba vozů, co si pamatuju tak ke konci nebyla ani 3 vozy denně, spíš bych odhadl tak max.10 vozů týdně. Má někdo k dispozici tyto údaje?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6952
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 13:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: Snad ani nechci uvažovat, kolik peněz by stálo rekonstruovat trať a ještě na ypsilonech.

Podbabák: Ekonomicky nejefektivnější je trať neopravovat a řešit dopravu autobusy. A já se obávám, že pokud by se nenašel zájem o nákladní dopravu, tak asi i rozumnější. Vyhodit jen tak do luftu 9 místnou částku na to, aby tam jezdilo nějakých 12 párů poloprázdných vlaků, je asi příliš.

T_m: A co navrhujete Vy? Opravit trať za stamiliony, aby pak zela prázdnotou?
Dan1977
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 5-2010
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 13:45:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naše policie se poslední dobou nějak činí:

http://www.novinky.cz/krimi/267745-policie-zadrzela-muze-ktery-od cizil-zeleznicni-most.html?ref=stalo-se
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4001
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:08:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

co si pamatuju tak ke konci nebyla ani 3 vozy denně

To si pamatujete dost špatně. Stanice HS nestíhala vykládat a nakládat. Živce bylo dost a ramínkáři se také činili.
Mimo jiné jsme právě na toto na jednáních se starostou Hanzíkem poukazovali.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2668
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:11:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Já (aspoň zde veřejně) nenavrhuji nic. Myslím si totiž, že pokud má někdo nějaký podnikatelský záměr a není jen pouhým exhibicionistou, si hraje v kanceláři s Excelem, jedná s případnými přepravci a dalšími zákazníky a nikde to nepropírá veřejně, zejména ne na fóru plným šotoušů, kteří mu tu stejně nic nepřinesou.

Jinak s Vámi samozřejmě bezezbytku souhlasím v tom, že pokud nějaká trať nemá absolutně žádnou budoucnost, tak jí zlikvidovat. Cpát kamkoli veřejné peníze je vždy problém, protože těch příslovečných krabic vína pod podlahou bývá často víc než dost a proto u veřejných financích mluvíme o stamilionech, zatímco u soukromých peněz o statisících, v krajním případě o jednotkách milionů.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6954
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:16:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T_m: zatímco u soukromých peněz o statisících, v krajním případě o jednotkách milionů.
No pokud bych mě tu moc, tak bych Vám tu trať dal zadarmo, abych viděl, jak ji uvedete do provozu za statisíce, či maximálně jednotky milionů.
T_m
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2669
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:27:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Já tu trať nechci. Jen vím, že tací lidé existují, mají své jasné a velice precizně spočítané plány. (Pro pana exstarostu: Legios to není)

Jen mi přijde hloupé tady o tom veřejně spekulovat, protože asi jen blázen by to tady prezentoval.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4003
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:28:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

abych viděl, jak ji uvedete do provozu za statisíce, či maximálně jednotky milionů.

Já pamatuji dobu, kdy částka za zprovoznění byla 2 milióny, ale někdo spočítal, že to musí být sedmička a že tu sedmičku tam musíme prostavět. A proto se již schválený pronájem nezrealizoval.

S chybějícími železnými prvky, například mosty již se nedá uvažovat o opravě v řádu miliónů, ale spíše desítek. A proto je potřeba se ptát, pro koho, kdo to zaplatí a jak bude probíhat další provoz. Aby třeba cena za přepravu jednoho vozu ze Slavkova nebo Kounice nebyla 100000 korun nebo cena za přepravu jednoho cestující 10 000 korun.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:31:09    Odkaz na tento příspěvek  

Je to 15let, ale nakládku živce si fakt nepamatuju, jak dlouho se tu nakládal? Nevím co vozily ramínkáři, pamatuju si nakládání dřeva a dovoz stav. materiálu - panely, písky, štěrky, cement, plechy na Chezu, koncem devadesátých let - nevím jestli před uzavřením trati nebo po byla asfaltová plocha nádraží oplocena a měla zde být autodoprava Gyuriš, ty potom šly na Stannum - to muselo být tak 1997-98. Nevím, rád si to připomenu.
T-m : hlavně neprojevit názor, natož veřejně
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4004
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Pro pana exstarostu: Legios to není)
No, KMK taky ne, takže zbývají pouze pískaři. Tedy 20 nebo raději 22,5 tuny na nápravu. Zaplatí jim to stát a pak stejně zjistí, že provozně to vyjde levněji kamióny, protože ze Slavkova to je všemi směry do kopce. A jestli se tam k tomu napaří i osobka s těmi šílenými plány hodinových taktů, tak tam s tím pískem projedou stejně jenom v noci se všemi dopady na ekonomiku. Kolik že by stála silnice pro kamióny z Kounice přes KJ s napojením na I/20?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4005
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jak dlouho se živec nakládal, každopádně v roce 1996/97 se nakládal (rampa pro nakládku byla na nádraží v HS dost dlouho, možná je tam ještě dnes) a ramínkáři, to byly vozy Habbilns.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:37:03    Odkaz na tento příspěvek  

Za míň to udělat jde určitě - ten ztracený mostek bude prej stát 4,5mil., ocelové konstrukce děláme, a desetitunový silnostěný svařenec s montáží i s žárovým pozinkováním dodám za 1,0mil. a dost mi zbyde. To není plácnutí, ale vážná nabídka, vím jak vypadal, nic jednodušího se vyrobit nedá.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:39:41    Odkaz na tento příspěvek  

Pravda, na ty divný vozy si vzpomínám, ramínkáři bohužel dlouho nevydrželi, ale živec si prostě nevybavuju.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:43:04    Odkaz na tento příspěvek  

O zahájení těžby písku se ve město už zas moc nemluví, co máte za info, je něco nového?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6956
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: Nejde mluvit o tom, co bylo, ale co je. A hlavně, má-li ta doprava být pravidelná, tedy ne dva manipuláky týdně a turistický provoz v podobné frekvenci, tak by měla být rekonstruovaná na rozumnou rychlost. Obávám se, že to by dneska fakticky znamenalo celou trať snést a dát nový svršek. A na to zřejmě by sedmiciferná částka nestačila, i kdyby šlo o nějaký méně ošoupaný recyklovaný svršek z koridoru.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4006
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:49:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O zahájení těžby písku se ve městě mluví tak 15 let. Ale pokud za tratí nestojí Legios, ani KMK, ani pískaři, ani Pentar (což je asi dnes taky Legios?), tak kdo tedy?
Někdo, kdo je dobře přisátý na státní rozpočet?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4007
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:53:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Orky: Měl - li by tam být vámi zmíněný rozsah dopravy, tak je jakákoliv oprava dnešního stavu naprosto zbytečná. Mohlo to mít smysl tak před čtyřmi lety, kdy ještě nedocházelo k masívním krádežím železa.
Před dvanácti roky stála na jedné trati v kraji rekonstrukce s výziskem z koridoru 6 mil. na km a to bylo za režijní ceny (provozovatel si to dělal sám).
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 14:56:57    Odkaz na tento příspěvek  

Já o nikom nevím, Legios dělá ramena, ale jak jsem popsal výše je to velmi neseriozní partner (Pentar je majetkově nepřímo propojen s Legiosem), o písku se mluvilo více naposledy před volbami 2010.
Škoda, že zde nepřispívá nějaký zaměstnanec Legiosu, určitě by potvrdil co tu píšu - včera měla být výplata a zase nejsou peníze, snad v pondělí, zaměstnanci už zvažují hromadný odchod.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1781
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:13:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oprava silnice v úseku Loket - Horní Slavkov stála 191 milionů
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:18:37    Odkaz na tento příspěvek  

Rád bych se zde dozvěděl něco o technologii opravy trati v tomto stavu, je v dnešní době reálné vytrhat kořeny, vyměnit a doplnit kolejnice a vyměnit snad každý druhý pražec? Vždyť to musí být neúnosně náročné na fyzickou práci, já, jako téměř laik, si představuju, že najede technika, odstraní kolejová pole, vyčistí štěrk a položí nové páry.
Jsem tak mimo?
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:24:10    Odkaz na tento příspěvek  

Mzitka: a jezdíme po ní o stošest ( a zadarmo, spotřební daň na naftě jde stejně bůhvíkam a na silniční dani se toho moc nevybere)
Bardotka_749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jen pro doplnění:
co by bývalý slavkovák,si dobře pamatuju a s tátou jsem jezdil pomáhat,
z nádraží se několik let vozily i náklady pro a z NÚ/místní věznice/,kde byla, nevím jak dnes, výroba pro Želez.stavitelství Praha. Svařovaly se tu stožáry pro železnici apod.
Vagony se vykládaly i o víkendech. Firmy,které by mohly býti ve hře nebo mimo hru o žel.dopravu, je třeba tou poslední právě trestnice.
Je to jen úvaha,kdo je asi další v pořadí.
Bardotka - co je víc?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6958
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ: 6*20 = kolik? 120 mega + inflace + sanace apod. Viděl bych to na 250 mega.

Mzitka: Trať je nahraditelná silnicí. Naopak to jde těžko.

kolben: Je to o penězích. Technika a její práce stojí šílené peníze a materiál taky.

Bardotka_749: Hlavně se musí začít něco dít. Pokud se nezačne, pak by SŽDC mělo zahájit řízení o zrušení tratě.
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:42:08    Odkaz na tento příspěvek  

Tudy asi né, všechny výrobní haly ve věznici jsou prázdné, poslední větší výrobou byla přestavba lodních kontejnerů a opravy bednění - ty by železnici ocenily, skončily 2010. Bachařů je tu spousta a nějaký větší záměr by se brzo provalil - neslyšel jsem zatím o ničem.
Bardotka_749
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 10-2008

Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:47:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolben: díky za info, to jsem nevěděl,že výroba utichla, bývávalo - v halách se makalo na 2směny,svařovaly se výložníky,stožáry atd... i v Ostrově se makalo o stošest.
Věznice měla i svářečskou školu.
Bardotka - co je víc?
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 15:48:11    Odkaz na tento příspěvek  

Jedem do Hostivic prej se tam dá v jednom baráku vyhrabat pár desítek mil., škoda, že majitel zázračného domu zatím neposkytl nějaký originální recept.
Mzitka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1782
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 16:07:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kolben Mzitka: a jezdíme po ní o stošest ( a zadarmo, spotřební daň na naftě jde stejně bůhvíkam a na silniční dani se toho moc nevybere) hm.... to je omyl, který je bohužel veřejnosti neustále předkládán - údržbu silnice (devastovanou kamiony se živcem), zimní údržbu atd. platí kdo? Nerovné podmínky silnice x železnice devastují Klausem prosazovaný "všeobjímající trh". A v otázce tratě Loket - Krásný Jez by se všichni měli ptát, jak je možné že stát nechává chátrat svůj majetek dobu delší než dlouhou......
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4008
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 16:36:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Zitka, kolik tam těch kamiónů se živcem projede denně a jaký je jejich % podíl na veškeré dopravě? Mám si jít na pár hodin sednout do Údolí na lavičku?
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.88.1
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 16:40:46    Odkaz na tento příspěvek  

mzitka - nevím v čem se mýlím, žádné výkonové zpoplatňení za užívání silnice neplatím, nerovné postavení jednotlivých doprav v Čr je mi známo, trh by železnici, v případě rovných podmínek nezatracoval.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 17:08:24    Odkaz na tento příspěvek  

Fascinuje mě, jak některé šotouše tolik baví snít o zbytečnosti lokálek a hledat důvody pro jejich likvidaci... A nebo jak některé místní baví zarputile tvrdit, že je potřeba co nejrychleji 144 odstranit.

Já smysl vidím... :-)

Nepředpokládám opravu pro ryze osobní dopravu, ale pokud se kvůli nákladce udělá, přijde mi osobka smysluplná zavést a jsem pro. Petr Šimral se z toho asi ukřižuje, ale to je mi srdečně ukradené. Ten vidí jen nákladní dopravu a osobní naprosto nepodporuje, takže jsem zvědav, pokud se to obnoví i s osobkou, zda z toho nebude mít záchvat.

Osobní vlaky HS nabídnou větší pohodlnost než autobus (wc, přeprava kol, prostornost, kvalitnější jízdní dojem, rychleji to uteče) a nabídnou přestupy i do jiných míst. Na nákup jezdí lidé autem i v Praze - lidé mají různé důvody pro cesty. Autobusama ze Slavkova lidi jezdí? Jezdí. Dávají si v nich nákup do kufru a veze je to před dům? Asi dost těžko. Tohle zásadní kritérium není.

Co se týče nákladů na opravu tratě, tak... Pokud by to stálo třeba 60 mega (HS-KJ), tak samozřejmě nepopírám, že z pohledu osobní dopravy v celé ČR by bylo efektivnější za to postavit/přiblížit_přesunem 5-6 vlakových zastávek na provozovaných tratí. Ale to platí jen za situace, že by se měl HS-KJ obnovit pouze pro osobku.

Pokud bude i nákladka, tak je situace jiná. Pak se bavíme pouze o dotacích na provoz a u toho se musím smát, jak by Kolben a Petr Šimral byli ti hrozně svědomití hospodáři, kteří nemůžou dopustit, aby se náhodou nedotovalo něco dražšího než autobus. Naštěstí jsou mezi náma i jiní, kteří vidí přidanou hodnotu vlaku a tak většina lokálek nadále jezdí. Ono to nejsou jen peníze. Lidé k tomu mají i vztah. Což ti, kdož koukají pouze na ekonomiku, nechápou.

Upřímně - vy a Šimral považuteje za trestné chtít dotovat lokálky. Já zas považuju za pokrytce lidi, kteří volají po šetření peněz rušením provozu na lokálkách a přitom tiše ignorují, že jinde tečou miliardy.

Divím se, že se neodstěhujete do USA. Tam se za dle vás "kokotiny" jako autobusy pro 5 lidí a vlaky pro 10, neutrácí...
kolben
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.62.157
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 17:27:56    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to mi tedy poraďte jak tiše neignorovat úniky miliard.
Není mi lhostejné hospodaření s veřejnými prostředky, tušíte vůbec kde se ty peníze berou? Policii se sice občas podaří nějaké peníze najít, ale naprostou většinu jich musíme vydělat prací a nezanedbatelnou část odvést formou daní. Trať 144 není jediným ekonomickým problémem ČR.
V USA jsem se nenarodil, hospodářské migraci nefandím.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6959
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 17:38:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podbabák: Mně spíš fascinuje pravý opak, tedy šotouši, kteří se mouhou roztrhat kvůli tomu, aby zachránili tratě bez potenciálu, pro pár jednotek lidí. Stačí zajít do vlákna "Zrušené tratě", či si přečíst některé značně přibarvené šotočlánky, často bez znalosti nebo podle vlastního mínění překroucené problematiky, aby jim to vyhovovalo. Ale to už patří jinam, ne sem.
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 17:40:23    Odkaz na tento příspěvek  

Kolben: Stačí pouhé milionové platy jistých nesmírně cenných manažerů...

Jen z ročního platu Petra Žaludy (a to mám jinak ČD rád - fandím státním firmám, věřím, že je lze vést lépe a je to pro nás výhodnější než soukromé firmy), by šlo dotovat provoz HS-KJ a ještě na 2 dalších a kilometricky 3x delších tratích.

Těch příkladů by se našli 10000ce, že - různé brutální odstupné atd. Nemusíme kvůli tomu více zdaňovat bohaté (a riskovat, že ve výsledku zaplatí ještě méně) a zvedat firmám daně. Stačí si jen uhlídat co nám patří a jak se to utrácí.

Pokud by ani pak nebylo dost peněz (nesmysl, ale vezměme to hypoteticky), pak ano - souhlasím, že tehdy je lepší mít aspoň levnější autobus. Ale peněz dost je, zde mě nemáte šanci přesvědčit, že 2 miliony ročně jsou částka, co nás spasí. Ty peníze se akorát vyhodí za něco, co je zbytečné (třeba ten žaludův plat vyšší o 16,7%).

Trať 144 není jediným ekonomickým problém ČR, protože trať 144 není vůbec ekonomickým problémem ČR. Toť můj názor.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4009
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. května 2012 - 17:54:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Podbabák: lékař mi při poslední prohlídce řekl, že infarktu se obávat nemusím : - )

Každopádně: obnovit trať za třeba 200 mil. Kč a zavést na ní osobní vlaky je opravdu zvěrstvo v oblasti, kde je doprava vyřešena autobusy a to nikoliv v dálkových relacích.
Pojďme počítat: 10 párů vlaků, 16 km (Lo - KJ), to nám dává 320 km denně, ročně 116 800 km, za deset let 1 116 800 km. Kolik, že nás bude stát jeden vlakový kilometr? 179,8 Kč/km. Ale to není všechno. Nejenom že musí někdo zaplatit rekonstrukci tratě, on ten provoz se nikdy neuživí. Buďme milosrdní, bavme se o dotaci 60 Kč/vlkm. Kolik, že je to dohromady? Cca 240 Kč/vlkm. Kolik, že bude průměrné obsazení cestujícími? Opět budu milosrdný - 20 osob. kolik že zaplatíme za kilometr ujetý cestujícím? 12 Kč. Cestující z toho zaplatí cca 1 Kč. Nebylo by rozumnější každému z cestujících platit taxi?

Jistě mě napadnete, že jsem uvažoval pouze 10 let návratnosti. to má svoji logiku. Na trati jsou velké umělé stavby, které budou požadovat taky opravy. Zrekonstruovaná trať taktéž nebude bezúdržbová.

Jsem toho názoru, že obnovu takovéto dráhy, úplně stejně jako třeba Rakovník - Mladotice si stát nemůže dovolit. Místní nic nezískají a nákladní doprava na železnici nepřejde, protože to bude dražší a to z důvodu sklonů, ve smeru přes KJ z důvodu nízkého nápravového tlaku a vzdálenosti k nějaké rozumné trati a v nemalé míře i z důvodu nemožnosti rozumného časového řešení ND kvůli dopravě osobní. Osobní doprava svým poplatkem na dopravní cestu neuživí ani dispečera.

Takže tohle se mi fakt nelíbí v situaci, kdy již všichni byli přinuceni se bez této trati obejít. A to říkám s plným vědomím toho, že jsem byl u toho, když byl odsouhlasen pronájem trati Viamontu a sám jsem se snažil přesvědčit vedení firmy, aby se do toho šlo.