K-report
 

Archiv diskuse LEO Express do 13. 12. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Železnice » LEO Express » Archiv diskuse LEO Express do 13. 12. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Radim_Jančura
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 15:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud mi chcete napsat email, abyste ověřili moji identitu napište mi na pracovní jancura@studentagency.cz, neboť na radim1@seznam.cz nebývám, nebo mi napište smsku na 603-446680.

Pendolina na Vídeň: bezesporu, pokud jsou Railjety nejen podepsané, ale i potvrzené (platbou, tak znělo údajně ve smlouvě), je to už jedno. Pokud bych ale já měl podobný problém, Pendolína bych na Brno dal, pokud by kapacitně nestačily, tak bych prodloužil vlaky v opačném taktu. Pendolína však obecně nemají problém s týdenními špičkami, neb jsou určeny pro jinou klientelu. Bylo by naivní si myslet, že na Brno - Praha jezdí více jak 333 cestujících.
VIL
Neregistrovaný host
Odeslán z: 46.135.90.19
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 15:30:32    Odkaz na tento příspěvek  

Jnd: To je vlak
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 8-2007
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 15:33:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tušil že to bude podvrh. Uvěřil tomu jen hňupka Bkv
Tak my "inteligentní" Bevelo vysvětli proč by si nějaký geodet v roce 2002 registroval doménu spojenou se Student Agency. Ale vysvětlení se nedočkám.
Radim_Jančura
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 15:54:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radim_Jančura:

ČD stanovilo ceny ČD Promo, které nazvaly "obyčejné jízdné", z Prahy do Ovy to je 295 Kč, prodejné na pokladnách.

ČD několikrát v minulosti prohlásily, že na obyčejné jízdné jezdí jen cca 5% cestujících (na Ostravě pravděpodobně daleko méně, tam se ta In-karta a různé eLišky či SporoTikety vyplácely téměř každému). Rozhodně z jeho snížení tedy nelze vyvozovat jakékoliv ekonomické důsledky.

RJ: Proč tedy od 9.12.2012 zvýšili ČD jízdné jen na obyčejném jízdném? Aby pro 5% populace vypadali draze? Nevychází ceny slevy IN25 z ceny obyčejného jízdného? Taky skupiny, zvláštní jízdné atd?

Snížení obyčejného jízdného pomocí relační slevy "ČD Promo" mělo tedy spíše kosmetický, ba reklamní význam, aby novináři nepsali, že ČD stále jezdí za 430 Kč. A nevymyslely si tu cenu samy, ale podle vašeho tehdejšího nejrpodávanějšího (tj. kreditového) jízdného, které jste si sami stanovili.

RJ: Jsou dva způsoby prodeje: 1) na nádražích, 2) na netu. Na nádražích jsme stanovili cenu obyčejného jízdného a akceptovali jsme i INkartu za cenu obyčejného -25%. Nepleťme nádry a web dokupy.

Relevantní trh je spojení Praha - Ostrava,

Relevantní trh mohou být klidně jen expresy ČD, nikoliv SC coby rychlý příplatkový vlak. Sami jste prohlašovali, že konkurujete především expresům. Nechcete se srovnávat i s letadly ČSA?

RJ: Ano, teoreticky, ač nesprávně mohl tyto trhy takto rozdělit UOHS. Tím, že k nám přešli především cestující z Pendolín se tato teorie bortí. A lze to i dokázat.

Stěží by tuto ztrátu dorovnal zisk z vlaků EC/IC/EX na této lince, které byly od našeho vstupu do prosince 2011 v závazku a dotovány, i když velmi nízkou částkou.

Jakou částkou byly dotovány tyto vlaky, je nesmyslná otázka. Dotována byla celá objednávka za celou ČR jednou částkou. Tyto samotné vlaky mohly být klidně ziskové, stejně jako je pravděpodobně ziskový CityElefant v půl osmé ráno na posledním úseku před Prahou, přestože je taky v objednávce ROPIDu.

RJ: Existuje dokument, který naši teorii potvrzuje. ČD si jednostranně v prosinci 2009 řekli o dotaci cca 4mld + inflace na 10 let. Podle smlouvy ČD doložily rozdělení těchto dotací podle linek. Bez tohoto rozdělení by nebyly možné soutěže, neboť by objednavatel nevěděl, kolik vlastně za daný soubor linek platí, tedy kolik má z balíku 4mld drahám vyjmout. A to ten spor mezi mnou a panem Žaludou v OVM tuto neděli. V tomto dokumentu je na linku Praha - Ova kladné číslo, tzn. Dotace, nikoliv zisk.

a nám bude muset uhradit způsobenou škodu = jaké bychom měli větší příjmy, kdyby ČD před ani po našem vstupu nebyly na podnákladových cenách.

K tomu byste mimo jiné museli ukázat, že jste se o vyšší příjmy snažili. Ale vy máte ve špičce spoje vyprodané a přesto se ceny (kterou se si sami stanovili, viz výše) držíte a nezvýšíte ji. Pak se ale lze těžko u soudu vymlouvat, že vám nějaká predátorská cena snižuje příjmy.

RJ: Při výpočtu způsobené škody není důležité, za kolik jezdíme my, zda vyděláváme, nebo proděláváme. Škoda vznikla tím, že bychom jezdili za stejné ceny jako ČD, v případě, že by ČD měly nastaveny ceny nadnákladové. O nás vůbec nejde, řeší se ekonomika ČD. I kdybychom po celou dobu byli v zisku, přesto by nám protizákonným jednáním vznikla škoda.

Počítejte se mnou: původní ztráta z pendolín 200-500 mil, ztráta zlevněním 300 mil Kč, obrat RJ 200 mil Kč (nyní máme přes 30mil měsíčně, ale spoje postupně najížděli), tj dohromady 700-1000 mil Kč ztráta za 2012.

Jaká "ztráta zlevněním"? Celkové tržby ČD stále rostou, i mezi 2011 a 2012. Pokud by z nich, jak říkáte, vypadla takto vysoká částka (300 mil. Kč), nemohly by růst.

RJ: Nám díky krizi a drahým pohonným hmotám rostou tržby v busech o 10%. Drahá nafta benzín žene lidi do veřejné dopravy, která ač přes vyšší náklady za tyto energie na tomto zdražení vydělává, neboť je cena energie jen zlomkem celkové ceny nákladů dopravce. Pan Žaluda tvrdí, že si mu za 2012 zvýši tržby o 250 mil Kč z 6,7mld (tržby od cestujících za 2011). To je 3,7%, přitom 1% měli spontální nárůst díky zdražení k 1.1.2012 o 5%, přitom DPH šlo nahoru 4%. Tedy nárust tržeb 2,7% díky nárůstu počtu cestujících opravdu není mnoho, podle našich výsledků be měli tržby růst o 10%, tedy o 670 mil Kč. Chybí 420 mil Kč. Chápu, že je to spekulace, ale snad všichni věříme, že i my vozíme cestující a ti nespadli z nebe, ale z vlaků ČD.

že když už chtějí potrápit busy SA na lince Brno - Praha , stačilo na Vídeň přesunout ona Pendolína

Rakouská strana by na to nepřistoupila. Pendolína do Vídně, již jezdila, skončila kvůli ÖBB, kterým se nelíbila jejich nízká kapacita, povinné místenky a málo místa na zavazadla.

RJ: Nemyslím si. Pro OBB jsou vlaky do Prahy i do Varšavy prodělečné. Na rozdíl od ČD je nemají OBB na rakouském území dotovány, neboť dálková doprava není v Rakousku obecně dotována. A navíc nemají tyto vlaky na oněch 80km rakouského území ani zastávku. Věřte mi, vím o tom dost a vše tady napsat nemohu. Pro DB je kapacita mezi Drážďanami a Berlínem důležitá, neb je to jediné spojení mezi těmito městy, krom busů. Myslím, že nenastal jediný den v roce, kdy by na useku Vídeň - Břeclav bylo více jak 200 cestujících, průměr je výrazně nižší.

Je vysoce nepravděpodobné, že by na této trati stoupl počet cestujících díky snížení cen jízdného.

Proč ne? Marketing, marketing, marketing. O železnici se píše v novinách mnohonásobně více než předtím. Kdo si z automobilistů nevšiml, že je vlak levná a kvalitní doprava, mohl si docela dobře všimnout až teď. Potenciál je obrovský, vlak u nás má jen 7% osobní dopravy, 93% se realizuje jinak!
Celkově počet cestujících roste o 5-10% ročně, proč by to zrovna na Praha-Ostrava mělo být méně? Navíc jste sami zrušili několik svých autobusových linek v souvisejících relacích. Tito lidé jsou teď také ve vlaku.

RJ: Ve všem máte naprostou pravdu, vyjímkou je spojení z Ovy, Olo a Pce do Prahy. Jen blázen by jel autem, pendolíno udělalo svůj díl práce a naučilo na této trati lidi jezdit vlakem. Možná nárust nějaký byl, ale určitě nikoliv 140 tisíc cestujících za měsíc (počty RJ) a k tomu ještě avizovaný nárůst ČD, když jak tvrdíte, vůbec ceny nešly dolů.
Bombos3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 11-2011
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 16:13:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Skutečně jde o Radima Jančuru - potvrzeno přes SMS.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 650
Registrován: 10-2011
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 16:19:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrubé gramatické chyby ve shodě podmětu s přísudkem ovšem nikoliv
To je bežný jev, stačí vybrat náhodný článek např. na IDnesu..
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 16:20:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevychází ceny slevy IN25 z ceny obyčejného jízdného? Taky skupiny, zvláštní jízdné atd?

Ano, to vychází. Ale obyčejné nebylo sníženo, to je celý ten vtip. Bylo vyhlášeno speciální jízdné ČD Promo, ze kterého se žádná skupinová sleva neposkytuje, sleva na IN25 je o dost nižší než 25%, stejně tak i to zvláštní jízdné znamená menší slevu než jinde. Takže reálný vliv na tržby může být velmi malý. Snížila se především tržba od náhodného cestujícího jedoucího jednou či dvakrát za rok ...

Pro OBB jsou vlaky do Prahy i do Varšavy prodělečné. Na rozdíl od ČD je nemají OBB na rakouském území dotovány,

Dotované to sice nemají, ale za to vybírají za ten krátký rakouský úsek na jízdném pěknou pálku.

Možná nárust nějaký byl, ale určitě nikoliv 140 tisíc cestujících za měsíc (počty RJ) a k tomu ještě avizovaný nárůst ČD, když jak tvrdíte, vůbec ceny nešly dolů.

Ceny nešly dolů pro pravidelné cestující (třeba IN100 stojí stále stejně, jízdné na IN50 se dokonce zvýšilo, loni i letos). Ale přilákaný automobilista nebyl pravidelný cestující, on tyto ceny neznal. On se dozvěděl z médií informaci velmi zjednodušenou "nejezdí se za 450, jezdí se za 300, je to super". A tím se řídil.

... ale snad všichni věříme, že i my vozíme cestující a ti nespadli z nebe, ale z vlaků ČD.

To jistě, ale těch, které jste do vlaku dostali svým marketingem až vy, je dost. Stačí se podívat na váš Facebook. Najdete tam zcela vážně míněné dotazy, kam se dávají v kupé kufry, ve které části vozu se nachází záchod, a podobně. Je vidět, že to jsou lidi, co vlakem nejeli hodně dlouho, možná nikdy.

(Příspěvek byl editován uživatelem turista.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3308
Registrován: 2-2005
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 16:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radim Jančura, ať jste kdo jste:
- použití jiného než firemního mailu zásadně snižuje Vaši důvěryhodnost zde, argument, že na tamten mail nechodíte, je na úrovni desetiletého dítěte
- gramatické zhůvěřilosti i sloh pominu, byť to poměrně zásadně ovlivňuje moji představu o osobě pisatele, pokud by to měl být podnikatel velikosti a významu Jančury
- co do demagogie a znalosti čísel ČD byste to Vy být i mohl (obzvláště třeba formulace Jakmile UOHS rozhodne (a rozhodnout musí), dostane ČD pokutu 100 mil Kč } - von ten úřad musí rozhodnout tak, jak Vy chcete?
PS: takže odpověď na otázku Slima: ČD měli několik dlouhých let, aby vyřešily budoucnost ztrátového pendolíno.
Já jsem se ale na nic takového neptal. ČD jsou subjekt nezávislý na Vaší vůli a můžou si s pendolinem dělat co chtějí, nezávisle na tom, že jste vy vstoupil na železnici. Nemusejí se chovat tak, jak jim určíte Vy. Moje otázka, jestli měly sedět se založenýma rukama a nic nedělat, se týkala obecně reakce na vstup konkurence na koleje. I Vy sám jste opakovaně volal po tom, aby se dráhy probraly a zlepšily. Tak holt se dráhy probraly a zlepšily, bohužel po Vás zrovna tam, kde jste jim ubíral kšeft. To je naprosto logické a správné, sám se nechováte jinak. Litvin a ČSAD LB by mohly vyprávět.

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 536
Registrován: 8-2010
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 16:48:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Turista:

...O železnici se píše v novinách mnohonásobně více než předtím. Kdo si z automobilistů nevšiml, že je vlak levná a kvalitní doprava, mohl si docela dobře všimnout až teď....

Větší naivitu jsem asi doteď nikdy tady na K-repu nečetl, lidi jaksi nejsou hloupí a moc dobře vědí, jak na tom "ta dráha" u nás je - informací k tomu mají od roku 1989 přehršel...

A jinak k nesmyslům, které s oblibou "pouští do světa" Leoš Novotný typu, že průměrný Rakušan najede vlakem ročně 1 200 km, zatímco průměrný Čech 800 km atd....tomu se jen směju, to je totiž jaksi za celou síť a ne za za jednu pitomou konkurečně-vyfi***ační linku. Ten potenciál 400 km tam ve skutečnosti není, resp. aby byl, tak by se 1/2 národa musela přestěhovat do Prahy a ta druhá do Ostravy a pak by samozřejmě musely nejspíš obě ty poloviny vzájemně denně dojíždět...
blablabla
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.158.178
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 17:03:31    Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že nenastal jediný den v roce, kdy by na useku Vídeň - Břeclav bylo více jak 200 cestujících

Ten, kdo to řekl, tím vlakem opravdu často nejezdí.
Turista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 12-2003
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 17:46:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a moc dobře vědí, jak na tom "ta dráha" u nás je - informací k tomu mají od roku 1989 přehršel...

Žijete v šotobublině. Nevědí. Protože čerpají informace jen z médií a ze svých vzpomínek z toho roku 1989.

Asi před půl rokem jsem kolegovi vyřešil "problém", jak se po práci dostat bez auta z Prahy do Českého Brodu. Jeho žena tam totiž s dětmi autem odjela za příbuznými už ráno. A zjistilo se, že on, ač Pražák, viděl ten CityElefant zevnitř poprvé ...
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 665
Registrován: 4-2004

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 18:01:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Citace Radima:
Možná nárust nějaký byl, ale určitě nikoliv 140 tisíc cestujících za měsíc (počty RJ) a k tomu ještě avizovaný nárůst ČD, když jak tvrdíte, vůbec ceny nešly dolů.

Tak tohle Radimovi věřím, protože taky nevím o nikom, kdo by kvůli Jančurovi najednou nechal auto doma. Vzhledem k tomu, že RJ jezdím a znám dost lidí ze svého okolí tak vím, že se jedná především o cestující z Pendolin, jinými slovy = jsou to převážně bývalí zákazníci ČD.
Těch 140 tisíc se rozhodně nepřesunulo z D1, navíc RJ jezdí spousta mladých lidí, kteří zkrátka auto nemají nebo je pro něj provoz drahý.
Představa šotoušů o tom, jak všichni nechají auto doma a jedou vlakem je sice krásná, ale hodně naivní.
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2287
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 18:18:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Budulinek4#665 > odhadem polovina cestujicich ve zlutovlaku jsou lide drahou v poslednich letech nepolibeni. A to i v soucasnosti, kdy uz ma RJ svoji klientelu, proste stale je tu spousta tech, co vlak objevili (at uz diky zlutym, cernym, nebo zmenam u modrych) az v poslednich dnech/tydnech/mesicich a dalsi kvanta tech, kteri na to objeveni teprv cekaji.

Predstava nekterych, jak vsichni utekli z modrovlaku a tim navysili jeho ztratu, je sice mozna krasna, ale hodne naivni.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Radim_Jancura
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 18:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Turista:
Nevychází ceny slevy IN25 z ceny obyčejného jízdného? Taky skupiny, zvláštní jízdné atd?

Ano, to vychází. Ale obyčejné nebylo sníženo, to je celý ten vtip. Bylo vyhlášeno speciální jízdné ČD Promo, ze kterého se žádná skupinová sleva neposkytuje, sleva na IN25 je o dost nižší než 25%, stejně tak i to zvláštní jízdné znamená menší slevu než jinde. Takže reálný vliv na tržby může být velmi malý. Snížila se především tržba od náhodného cestujícího jedoucího jednou či dvakrát za rok ...

RJ: Nyní se již cena nejmenuje ČD Promo, ale Akční cena. Ještě u ceny ČD Promo byla informace že se jedná o obyčejné jízdné. Tak či tak když se kouknete na dnešní Akční jízdné:
http://www.cd.cz/assets/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/jizdne-a- slevy/akcni-jizdenka-ostravsko-a-zlin--podminky.pdf
uvidíte, že se ČDPromo/Akční jízdné chová jako obyčejné jízdné = slevy pro zvláštní jízdné dle zákona. Ano, sleva na IN kartu je už dle nového ceníku nižší (Praha - Ova z 295 na 260 Kč).


Pro OBB jsou vlaky do Prahy i do Varšavy prodělečné. Na rozdíl od ČD je nemají OBB na rakouském území dotovány,

Dotované to sice nemají, ale za to vybírají za ten krátký rakouský úsek na jízdném pěknou pálku.

Možná nárust nějaký byl, ale určitě nikoliv 140 tisíc cestujících za měsíc (počty RJ) a k tomu ještě avizovaný nárůst ČD, když jak tvrdíte, vůbec ceny nešly dolů.

Ceny nešly dolů pro pravidelné cestující (třeba IN100 stojí stále stejně, jízdné na IN50 se dokonce zvýšilo, loni i letos). Ale přilákaný automobilista nebyl pravidelný cestující, on tyto ceny neznal. On se dozvěděl z médií informaci velmi zjednodušenou "nejezdí se za 450, jezdí se za 300, je to super". A tím se řídil.

RJ: prosím, použijte kalkulačku, zda sleva IN25 z ceny 2011 (Praha - Ova) 438 Kč minus 25% = 328 Kč je sakra více, než 295 Kč bez Inkarty a 265Kč s Inkartou (nyní opět sníženo na 260 Kč). Takže se snížení cen dotklo pro všechny. Pro někoho sleva dělala 32% (obyčejné jízdné), pro někoho 20% (držitele IN25).

... ale snad všichni věříme, že i my vozíme cestující a ti nespadli z nebe, ale z vlaků ČD.

To jistě, ale těch, které jste do vlaku dostali svým marketingem až vy, je dost. Stačí se podívat na váš Facebook. Najdete tam zcela vážně míněné dotazy, kam se dávají v kupé kufry, ve které části vozu se nachází záchod, a podobně. Je vidět, že to jsou lidi, co vlakem nejeli hodně dlouho, možná nikdy.

RJ: Fakt vím, koho vozíme, ale to je fuk. I kdyby ČD nepřišlo o jediného cestujícího, jsou za 2011 i 2012 na Ostravě ve ztrátě, což dominant být nesmí z důvodů, který jsem vysvětlil výše.
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2636
Registrován: 10-2008
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 19:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: Autobus prostě nepotřebuje síťové dispečery, výpravčí, signalisty, operátory...

To je tedy hodně neznalý názor. Autobusy sice nemají své výpravčí a signalisty (i vlaky jich mají mnohem méně než kdysi), zato dispečery ano. A nejen dispečery pro dopravu, i úředníky a manažery podílející se na organizaci nejen jízdních řádů včetně tras, mimořádností a momentální situace, ale i směn atd. Navíc potřebují silničáře s jejich technikou a dispečery, dispečery semaforů ve městech, dopravní značení dopravní policii atd atd. Jasně, u autobusových dopravců je zřejmě zvykem zvykem tohle neplatit ale dostat to od státu za almužnu nebo úplně zadarmo.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.2
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 20:13:22    Odkaz na tento příspěvek  

ad blablabla : Myslím, že nenastal jediný den v roce, kdy by na useku Vídeň - Břeclav bylo více jak 200 cestujících

Ten, kdo to řekl, tím vlakem opravdu často nejezdí.

Ó nikoli, ten výrok lze považovat za pravdivý, pokud se vztahuje k Potěmkinům jezdícím nějakou dobu do Rakous ... Výjimkou byly nějaké "promo akce ČD".
výklad zákona
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.11.96
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 20:19:07    Odkaz na tento příspěvek  

To co je v soutěži povoleno či zakázáno řeší Zákon o hospodářské soutěži a hlavně evropská Judikatura, ze které pak vycházejí lokální úřady pro hospodářskou soutěž, v Česku UOHS. Jedná se o tzv. zneužití dominantního postavení podle 143/2001, paragraf 11, odstavec 1 e). "Zneužitím dominantního postavení je Dlouhodobé nabízení a prodej zboží/služeb za nepřiměřeně nízké ceny." Toto platí ovšem jen pro dominanty (což je ten kdo má podíl min od 40% trhu) na relevantním trhu. Relevantní trh je spojení Praha - Ostrava, kde ČD měly před našim vstupem 100% a dlouhodobě zde byly podnákladové = nepřimeřeně nízká cena.

Zajímavé, jak se dá zákon vyložit různými způsoby dle toho, co se dotyčnému v tom okamžiku hodí. Jednou se to vykládá tak, že pokuta úohs za zneužití dominantního postavení na autobusové lince Praha-OV je neoprávněná, protože se v potaz nevzaly vlaky, auta, letadla...a jindy se to zas vykládá tak, že se bere jen železniční trh bez těch busů aut atd., že?
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 20:26:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je tedy hodně neznalý názor. Autobusy sice nemají své výpravčí a signalisty (i vlaky jich mají mnohem méně než kdysi), zato dispečery ano.

Cekal jsem, kdo se chytne - své dispečery provozu opravdu mají, stejně jako je má Cargo nebo osobka, ale silniční síť své síťové dispečery, kteří by na ní řídili provoz, přece z principu nemá. Nebo jste snad někdy nějakého viděl?
Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 20:36:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro > uz dlouho jsem ho nevidel ... ale v souvislosti s draznim provozem by bylo trefnejsi to prirovnat spis k tratovemu komisari behem zavodu.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2228
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 20:47:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když nebude stát na křižovatce policista (semafor), tak se dá jezdit. Když nebude ve stanici výpravčí (dálkovina), je to tak trochu problém.

Co je na tom k nepochopení? Myslíte to vůbec vážně?
Chcete získat zajímavou a dobře ohodnocenou práci v železniční dopravě? Naučte se dobře německy!

Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.177.69.136
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 21:24:58    Odkaz na tento příspěvek  

Radim_Jančura
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 15:54:43
-------------------------------
Radim_Jancura
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 18:39:44

Koukám, že se nám ti Radimové Jančurové nějak množí. Ba i sloh a gramatika se nějak zlepšila. PR oddělení zasáhlo?

Co se týká obsahu Vašich sdělení, pane Jančuro, jen potvrzujete pověst "fracínka", který je přesvědčen, že jen on je privilegovaný a může to, co ostatní nesmí. Takový ten šplhounek, který hází křídou, když se paní učitelka nedívá a s chutí nabonzuje, kdo udělal houbou flek na zdi...
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2289
Registrován: 11-2009

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 21:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro > a zavod bez tratovych komisaru usporadate jak?
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Radim_Jancura
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2
Registrován: 12-2012
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 21:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pane SŽ, nerozumím, oč Vám jde?? Nebo Vám chybí argumenty?
Přihlásil jsem se podruhé, neb u prvního nicku jsem se snažil přeregistrovat email na jancura@studentagency.cz, aby jak to píše pan Slim bylo důvěryhodné a to se nezdařilo, nepodařilo se mi dostat zpět do profilu. Dnes jsem po dlouhé době zůstal doma, proto jsem tam vložil svůj soukromý email, k firemnímu nemám mimo firmu záměrně přístup, abych si vytáhl přístopová hesla.

Jsem tady, abych Vám všem argumentoval, máte-li pocit, že nemám pravdu, budete-li chtít přinesu Vám i podklady svých názorů. Pokud si však někdo myslí, že jsem fracek, tak tu ztrácím čas a melte si tu dál svoje...
Myslel jsem, že někdo ocení, že tady napíšu nějaký názor, nikoliv anonymně, ale svým jménem. Třeba jsem se mýlil...
Hezký večer. Jančura
Faigja_162
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 12-2008

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 21:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestlipak někoho z přítomných diskutujících napadlo také založit proifil Leoš Novotný a Petr Žaluda?
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 666
Registrován: 4-2004

Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 22:02:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Radime, všichni kromě pár provokatérů oceňují, že jste se odhodlal sem napsat a pod svým jménem.
Sice tohle je téma Leo, asi jste měl psát spíše do RegioJet, ale tam dnes zuřila politická debata a je zbytečné číst příspěvky odborářů.

Mám na vás jedinou otázku:
Kolik myslíte, že je provozní ztráta Pendolina (bez odpisů) a jaký bude další osud Pendolin, zda myslíte, že ČD nějakým šikovným účetnictvím vykážou plus a budou chtít další dosyp ?
Děkuji za případnou odpověď.
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2962
Registrován: 8-2006
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 22:23:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akorát nikdo nechápe, proč Radim nepíše do "svého" vlákna.
Jbb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 22:34:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Radime,
jsem jeden z (mála) těch, co chodí do tohoto tématu získávat informace a né hanit žluté, černé či modré (či dvě ze tří těchto skupin). Oceňoval jsem, když ještě přispíval pan Paroubek, ale bohužel ho to velmi brzo přestalo bavit (a já se mu teda nedivil).
Budeme rádi, pokud občas budete informovat i o provozních záležitostech a výhledech do budoucna.
Hlavu vzhůru a nenechte se odradit.
P.S. Pokud by bylo možné z k-reportu odfiltrovat kindermafiány pod 15 let, držitele režijních průkazek ČD a voliče krajní levice, poklesl by sice počet příspěvků, ovšem informační hodnota nikoliv...
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Středa, 12. prosince 2012 - 22:43:34    Odkaz na tento příspěvek  

"Radime", nemyslete si, že jste výjimka, zdejší bezejmenní ratlíci jsou schopni uštěkat kohokoli, kdo nesdílí jejich Jedinou Správnou Pravdu. Argumenty? Neblázněte. Při kompenzaci mindráků anonymním blitím do veřejného prostoru na ně není prostor...
Bobmaster
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.170.96.60
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 00:15:18    Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se za off-topic, ale zkusím to i tady:

Pane Jančuro, můžete prosím poskytnout nějaké bližší informace k údajné přípravě prvního vozu Am do provozu ? Něco jsem zachytil na Vašem profilu na FB, nemůžete zveřejnit třeba fotky, nebo nějaký konkrétní termín ? A co co vlastně půjde ? Zmiňovaný Charter, nebo oddíly pro invalidy/matky s dětmi ?

Na férovku Vám řeknu, že dokud ten vůz na Vašem vlaku neuvidím, neuvěřím že máte s železniční dopravou nějaké dlouhodobější plány. Je mi jedno jestli vlaky společnosti Regiojet na trati Praha - Ostrava jezdí za účelem splnění nějakého snu, jako návoz na letiště (pridružená výroba k letenkám) nebo abyste ukojil svoje případné libido. Zajímá mě jak moc to myslíte vážně, což se dá dokázat i nasazením dalších vozů do provozu. Díky.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1361
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 02:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pracující třída se za chvilku VHD nikam nedostane. Rozkulačením ČSAD se zlikvidovala síťovost v autobusové dopravě a teď se přechází na likvidaci síťovosti železnice.
A jako by se zpaomínalo na historii, kdy krachovala jedna soukromá želeniční společnost za druhou a stát a to již za císaře pána musel železnici zachraňovat zestátňováním a meziválečné Československo pak dokončilo rozdělanou práci.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3625
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 06:51:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb
Krásné. Buď budete myslet jako já nebo budete demokraticky zastřelen.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3310
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 08:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes v Reflexu ozhovor s Leošem Novotným. O LE toho až tolik neřekl, ale za přečtení stojí jeho vyjádření ohledně ČD a stavu české železnice a jeho příčin obecně. Klobouk dolů. Není nutno konkurenta shazovat, urážet a pomlouvat, i tak zůstává konkurentem. Doporučuju pak porovnat s podobnými rozhovory Jančury. I když vlastně...
TB
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.236.162
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 08:05:33    Odkaz na tento příspěvek  

Jbb > Stejné názory jako Vy měli před lety komunisté. Taky by nejraději ty s jiným názorem zakázali a zrušili. Alespoň víme, kde jste se nechal inspirovat. To jsem zvědavý, kam zařadíte mě. Strojvedoucí ČD, tedy s režijkou a současně pravičák, který nemusí odbory a ani v nich není. Podle Vás mám zákaz.
A co se týká informační hodnoty, tak tu ve většině vláknech mají právě příspěvky od těch lidí, kteří se kolem železnice pohybují. A tím nemyslím jen lidi s režijkou, ale i lidi od soukromých dopravců. Váš příspěvek má vypovídající hodnotu pouze o Vaší hlouposti.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2294
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 08:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík#1361 > mozna by nebylo od veci si to dat do souvislosti - ti krachujici soukromnici, kteri byli "zachranovani" zestatnenim, staveli z velke casti proto, ze jim to stat svymi pobidkami (napr. bezurocne pujcky) umoznoval. Proste zvyhodneni jednoho druhu podnikani vuci ostatnim. Pozdeji stat zjistil, ze nema finance na udrzeni rozvoje a projekt podpory mistnich zeleznic byl zastaven.

Souvislost se soucasnym "rozvojem" solarni energie je ciste nahodna.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 537
Registrován: 8-2010
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 08:28:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Bobmaster:

Na férovku Vám řeknu, že dokud ten vůz na Vašem vlaku neuvidím, neuvěřím že máte s železniční dopravou nějaké dlouhodobější plány. Je mi jedno jestli vlaky společnosti Regiojet na trati Praha - Ostrava jezdí za účelem splnění nějakého snu, jako návoz na letiště (pridružená výroba k letenkám) nebo abyste ukojil svoje případné libido. Zajímá mě jak moc to myslíte vážně, což se dá dokázat i nasazením dalších vozů do provozu.

Ano, pochopitelně naprostý souhlas - nasazení ojeté výběhové řady Am do provozu je věc globálního významu pro celou Českou Republiku a je tím směrodatným (nebojím se říct rozhodujícím) faktorem, co se týče férových úmyslů dopravce STUDENT AGENCY....

Koneckonců naprosto shodně je tomu i u Českých drah s jejich super-špičkovými ojetinami řady ex-Bmz OBB, kde právě jejich chybný manažersko-globální přístup týkající se nenasazování této řady od tohoto GVD v počtu 32 ks zcela potvrdil jejich neseriózní (nebojme se říct...naprosto amatérský) přístup k cestujícím a zákazníkům vůbec...
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 09:16:32    Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Není nutno konkurenta shazovat, urážet a pomlouvat, i tak zůstává konkurentem
Slimto, někam se postupně vytrácí adjektivum "férová"?!
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6620
Registrován: 10-2003

Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 09:21:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbb: Pokud by bylo možné z k-reportu odfiltrovat kindermafiány pod 15 let, držitele režijních průkazek ČD a voliče krajní levice

Nevím proč zrovna já bych měl být odfiltrováván kvůli vlastnictví režijky. A ještě o něco prosím, neházejte mě do stejného pytle s 3xhonzíkem, to si opravdu vyprošuju.
Nebuďte dalším Budulínkem.
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3311
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 09:22:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T.H.: To tím mimo jiné myslím. Sorry, že jsem to nevyslovil.

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
T. H .
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.56.8
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 09:26:09    Odkaz na tento příspěvek  

Slim: aha, tak to jo. Holt skutečný coming-out teprve přijde.

P.S. Google AdSense mi v tuto chvíli pod hysterickými výlevy na adresu Jančury ukazuje reklamu na službu "Camp USA" od Student Agency :-)
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 651
Registrován: 10-2011
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 09:39:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhovor s LN v Reflexu je zde
Bude líp

Bohužel přístupný jen pro předplatitele.
Budulinek4
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 671
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 09:47:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa:
Nebuďte dalším Budulínkem.
Tak to pozor, já jsem nikdy přístup držitelům režijek ani odborářům nezakazoval. Ale chápu pána Jbb, že číst ve vlákně soukromého dopravce příspěvky o tom "že pracující třída se VHD nikam nedostane", nebo že "bez dělníka není teplých míst" je prostě silné kafe. Ale tihle lidé si za to mohou sami, vždyť jsou dnes společnosti pro smích.
České dráhy brzy zmizí z nedotovaných tratí, vycouvají i z kolejí mezi Prahou a Ostravou tvrdí Radim Jančura.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4427
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 10:15:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro OBB jsou vlaky do Prahy i do Varšavy prodělečné. Na rozdíl od ČD je nemají OBB na rakouském území dotovány,

Dotované to sice nemají, ale za to vybírají za ten krátký rakouský úsek na jízdném pěknou pálku.


Snad se nepletu, ale měl jsem dojem, že Wehringer v době, kdy byl v čele WESTBahnu tvrdil, že stát přispívá ÖBB na všechny dálkové vlaky s výjimkou těch na trase Wien - Linz - Salzburg.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
blablabla
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.158.158.178
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 10:43:09    Odkaz na tento příspěvek  

Miroslav Zikmund: ten výrok snad platil pro všechny vlaky, nejen Pendolina, ne?

Navíc, i samotné Pendolina, ze začátku provozu do Vídně, tj. myslím rok 2007, jezdívala natolik obsazená, že byla i posilována posádka.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3314
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 10:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bevelínek 4: Tak to pozor, já jsem nikdy přístup držitelům režijek ani odborářům nezakazoval. Ale chápu pána Jbb, že číst ve vlákně soukromého dopravce příspěvky o tom "že pracující třída se VHD nikam nedostane", nebo že "bez dělníka není teplých míst" je prostě silné kafe. Ale tihle lidé si za to mohou sami, vždyť jsou dnes společnosti pro smích.

No von pro smích může být kdekomu dneska kdekdo, že? Třeba sebestřední ubožácí trpící fixní ideou, že jsou povoláni tady někomu zakazovat přístup a rozhodovat o tom, kdo je pro smích společnosti...
takycestovatel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 11-2012
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 11:14:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Jančura, jestli jste to tu Vy a né nějaký " RUMBURAK", tak proč se tak navážíte do Českých drah, státního dopravce? Proč nezačnete někde v regionu lokálkou, nepřesvědčíte úspěchem, nepodchytíte si tamní lid a pak s otevřenými dveřmi a úspěchy zasebou nerozšíříte působnost. To, že konverzujete na Leošovi, to vnímám jako sledování konkurence, to se v podnikatelské sféře musí. Nevím, jaké máte znalosti o dráze nebo jaké máte dopravní experty ve firmě, ale dráha, aby byla doře fungující veřejnou službou, tak musí být co nejkompaktnější. Jestliže tu budeme mít třebas deset takových jako Vy, tak co si pomyslí cizinci cestující na peronu o tom, že do toho vlaku nemůžu, ten je plný, na druhý mi neplatí jízdenka a třetí zastavuje jenom tam, kde se mu to vyplatí. Vyčíslit se všechno nedá, zrovna tak jako byla blbost oddělit nákladní přepravu od osobní. Každý, kdo se vzdělával v dopravě, to věděl. Co si myslíte o tom, že v ostravské MHD je na 15 korunové jízdence napsáno, že tato jízdenka je dotována 10 korunami z prostředků města. Vždyť všichni MHD taky nevyužívají. Kdyby podnikání v dopravě bylo tak jednoduché a lehké, bylo by v kapitalistických zemích soukromníků jako máku. Neznali bychom pojem SNCF nebo DB apod...
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 1-2006

Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 11:34:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Takycestovateli",
jste opravdu natolik nevzdělaný, abyste nevěděl, že dopravu na lokálkách si objednávají a platí kraje (mmch, mnohem lépe a jistěji než svým jízdným cestující na nedotované valkové lince Pha-Ova či nedotovaných autobusových linkách), takže žádná další firma (včetně RJ) se k těmto nejlukrativnějším výkonům prostě a jednoduše nedostane (včetně toho, že i když někde chce jezdit bez úhrady od kraje, tak na takovou autobusovou linku od kraje nedostane licenci) ?

Nebo to moc dobře víte a jen tady po tisící a ixté vědomě kolovrátkujete účelové demagogické fráze v naději, že jim někdo mentálně zaostalejší uvěří ???
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 335
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 12:24:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč nezačnete někde v regionu lokálkou, nepřesvědčíte úspěchem, nepodchytíte si tamní lid a pak s otevřenými dveřmi a úspěchy zasebou nerozšíříte působnost.
On by rád začal, jenže to by kraje nesměly narychlo uzavírat s ČD smlouvy na regionální dopravu na deset let. Regionální doprava je to nejlepší co může dopravce potkat, své jisté má zajištěno, ať jede plný, poloplný, poloprázdný...
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2136
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 12:36:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BKV: Já ponechám ty žabomyší války stranou, kdo je lepší a podobně, ale spíš se zeptám, na kolik let by se ty lokálky tak měly uzavírat, podle tebe??
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 12:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj_la_défense#2136 > na libovolne dlouhou dobu (pokud tomu jsou uzpusobeny podminky - tedy v pripade, ze vozidla, tarif i jizdni rad doda objednavatel, se to muze stridat treba po mesici), ale vysoutezit/vydrazit. Takze ne primo, jako nyni.

takycestovatel#5 > Co si myslíte o tom, že v ostravské MHD je na 15 korunové jízdence napsáno, že tato jízdenka je dotována 10 korunami z prostředků města.
Myslim si o tom, ze to tam takto napsano neni. Skoro by se dalo napsat, ze to vim, bo na jizdenku zrovna koukam, narozdil od vas

(Příspěvek byl editován uživatelem Sim.)
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 12:57:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dj_la_défense#2136 > Koukám, že díky SIMovi nemusím odpovídat.

Možná by mě jen zajímalo, jak na ty smlouvy koukají kraje teď když:
- stát odmítl hradit svůj podíl na regionální dopravě dle memoranda
- ČD chce od krajů proplatit náklady spojené s pořízením nových vlaků

(Příspěvek byl editován uživatelem bkv.)
Bezúdržbové
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.21.1
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 13:01:22    Odkaz na tento příspěvek  

Copak dělá "Švýcarská kvalita" ve Vršovicích na hříži? A proč jí vezou ND z Pšoncka?
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2139
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 13:11:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No dobře pánové, ale tak jinak. Budu mít zájem o trať z horní dolní do starý nový... Ale smlouvu mi nabídnou jen na dva roky. Půjdu do toho? Vždyť to se mi nezaplatí ani vozidla. Ta doba musí být zhruba 10 letá. Netvrdím, že ten postup byl v pořádku, ale nemá cenu si nic nalhávat, až na pár lokálek by ty dráhy stejně obsadily velikou většinu. A jinak po měsíci se to skutečně střídat nedá
Robert_antonio
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 75
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 13:14:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co si myslíte o tom, že v ostravské MHD je na 15 korunové jízdence napsáno, že tato jízdenka je dotována 10 korunami z prostředků města.
Nevím, jak v Chachargradu, ale v Cajzlogradu je cena jednorázové jízdenky IMHO nadnákladová, tudíž větička o dotaci by se hodila maximálně na tramvajenky.
S200
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2565
Registrován: 4-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 13:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Robert_antonio: Ta informace o dotaci z rozpočtu města zřejmě vznikla tak, že provoz MHD je hrazen z jedné třetiny z jízdného a ze dvou třetin z rozpočtu města. Z toho pak vyšlo těch 10 "městských" korun z ceny 15 Kč. Samozřejmě, že takhle jednoduché to není, zejména když se tytéž jízdenky používají na spojích nedotovaných městem. Já třeba jezdím s jízdenkou ODIS vlaky, které městem nejsou vůbec dotovány, přesto mám na měsíční jízdence uvedenu částku hrazenou z městského rozpočtu ve výši asi 2/3 ceny jízdenky (přesněji řečeno, pokud si jízdenku koupím v prodejně DPO, tak je "dotována", pokud u ČD, tak "dotována" není ).
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 13:36:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vždyť to se mi nezaplatí ani vozidla.
Co si třeba říct o zaplacení objednateli jako to udělaly ČD
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 13:43:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BKV: Přesně tak souhlasím. Tudíž je vlastně jakékoliv výběrové řízení zbytečné a jde jen o to, za kolik mi bude dělat personál a za kolik koupím naftu. Pak ovšem nechápu, proč se tu nad tím někdo rozčiluje... Pokud kraj dodá vozidla, dodá jř, dodá cenu jízdného, je fakt jedno jestli ten chlápek co mi štípne lístek má na sobě růžovou košili a nebo bílou. Podle tohohle toho pak úplně ztrácí smysl cokoliv vypisovat.
Bkv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 339
Registrován: 8-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 13:53:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle tohohle toho pak úplně ztrácí smysl cokoliv vypisovat
nepochopil.
ČD mají uzavřené smlouvy bez výběrového řízení na deset let a ještě navíc nárokují platby za nová vozidla. Přestože někteří tady argumentují, že dlouhá doba smlouvy je právě kvůli zaplacení nových vozidel.
Takže znovu:
- vždy výběrové řízení
- pokud k tomu objednatel vytvoří podmínky (vozidla, jízdní řády ...), pak si může soutěžit třeba každý měsíc. Otázkou je ale jestli to nějaký dopravce bude akceptovat.
Dj_la_défense
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2145
Registrován: 4-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 14:08:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BKV: Nejde soutěžit každý měsíc, třeba už i kvůli zaměstnancům, to za prvé.

Za druhé pochopil jsem to. Nelíbí se vám, že to ČD dostaly bez výběrového řízení. Fajn, správné to není. Ale teďka k tomu, kdyby se vypsaly ty výběrka a rozjel se zase nekonečný kolotoč úplatečků a podobně, o kolik tratí by ČD přišly? V celé ČR. Nula nula nic...

Ale ptal jsem se spíš globálně a vy mi pořád podsouváte tenhle, pravda nefér, příklad.
Kraj dodá vlaky, dodá jř, dodá tarify... K čemu tedy psát výběrové řízení? Firma dodá de facto jen zaměstnance a provozní náklady. Proto se ptám, jaký je v tom rozdíl?

To se můžu s kamarádem v hospodě domluvit, že si uděláme potřebné zkoušky, zajdeme na kraj, že budeme za tolik a tolik jezdit (ta cena se nebude o moc lišit), vyhraju a pak přijdu s tím ať nám dají trať a vlaky. Než rovnou tenhle personál cvaknout ČD. Nějak mi pak uniká ta podstata.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5941
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 14:16:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Nějak mi pak uniká ta podstata."

Podstata spočívá v tom, že vznikne několik dobře placenejch míst pro lidi co budou řešit = vypisovat a připravovat - ta výběrová řízení...
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3317
Registrován: 2-2005
Odesláno Čtvrtek, 13. prosince 2012 - 14:26:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takycestovatel:
Proč nezačnete někde v regionu lokálkou, nepřesvědčíte úspěchem, nepodchytíte si tamní lid a pak s otevřenými dveřmi a úspěchy zasebou nerozšíříte působnost.
Nesmyslnost tohohle Vám už vysvětlili jiní přede mnou, jen bych (spíš pro žluté) podotkl - tenhle pocit budí v neinformovaném nešotoušovi Jančuovo několikaleté PR. Prostě půměrný Čech á pocit, že kam vstoupí Jančura, tam se všechno desetkrát zlepší, desetkát zlevní pro cestující a stát to nebude stát ani floka a ještě bude kafe. Na jednu stranu je to obdivuhodný úspěch.

Bkv:
ČD mají uzavřené smlouvy bez výběrového řízení na deset let a ještě navíc nárokují platby za nová vozidla. Přestože někteří tady argumentují, že dlouhá doba smlouvy je právě kvůli zaplacení nových vozidel.
No a co? desetiletá smlouva vůbec automaticky neznamená, že si na ta vozidla během té doby vydělá...
Na druhou stranu myšlenka, že kraj dodá svoje vlaky...dovedete si představit, jak by ty vlaky vypadaly, kdyby se soutěžilo jen o náklady a vlaky dopravci nepatřily a dopravce se mohl soutěžit třeba každý rok? Personál se platí plus minus všude stejně, takže kde ušetřit za tu chvilku, než mi to někdo vyfoukne? Ještě na bezpečnosti by to šlo.