K-report
 

Archiv diskuse RegioJet do 17. 12. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 17. 12. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 18:50:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ktery vuz na nasich kolejich
Nepochopeno vámi.
V dvou vozech jsou po dvě kupé ne pro cestující. V třetím čtyřsedačky.
Proto píšu o menší kapacitě proti normálním vozům.
Ještě můžete argumentovat, že i žluté lokomotivy jezdí většinou napůl plné, na rozdíl od modrých, naplněných jen z jedné čtvrtiny.


místo technického pobytu
Proč pobytu? Předjíždění vlaků za jízdy je obvyklé.
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1889
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 19:48:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale něco jiného je operativní předjíždění řízené CDP, něco jiného plánované v GVD.

A aby bylo vždy naplněno, má IC1002 v Polomi pobyt z dopravních důvodů tuším 6 minut, většinou je kratší, bo Pěrdolino to stihne dříve a rubne ho rychleji
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 20:08:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ohl > oka, diky za vysvetleni
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 15. prosince 2011 - 21:53:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx
Diskriminace-jasné potvrzení faktu, že 680 má protekci, jak se taky psalo v novinách:-)

Myslel jsem, že je to plánováno v GVD za jízdy.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 10:26:24    Odkaz na tento příspěvek  

miro600 : to jako myslíte vážně, že by ČD, na které „žlutý pán" mediálně leje kbelíky špíny s tím, jak on dokáže být lepší, pak ze sebe dělá kašpárka v televizi, přišly samy s nabídkou „Pane kašpárku, přestože jste na nás lil kýble špíny, přestože váš ctihodný tiskový mluvčí nedokáže v televizi vysvětlit, proč v období jízdního řádu 2010/2011 měly vaše vlaky na pražském Hlavním nádraží jen tříminutový pobyt - že to nebyla „schválnost" provozovatele dráhy, ani Českých drah (dokonce vlaky v některých případech jezdily ze Smíchova s náskokem, ale to se nevidí), tak my vám nabízíme poskytnutí náhradní lokomotivy, když vaše lokomotiva bude mít nějakou neschopnosti. Přesto, že sami máme problém v případě neschopnosti naší lokomotivy zajistit náhradu."

Vy byste byl takový konkurenční lidumil ?

Takže tady by musel přijít s pokorou ke křížku „žlutý pán" ...
Ale to by strkal hlavu do oprátky - když by nebyla včas zaplacena faktura za pronajatou lokomotivu, tak by mohly ČD podat insolvenční návrh ...

Srovnejte vystupování „žlutého pána" vůči ČD s dalším konkurentem panem Novotným - ten vidí ČD jako konkurenta, přesto nemá problém s tím, že za rozumnou cenu bude od ČD nakupovat určité služby, které nezbytně potřebuje > v praxi třeba obsluha fekálních zařízení ...

Chápu, že nemáte přehled o rozmístění jednotlivých služeben odvětví kolejových vozidel dopravce České dráhy a.s. a možnostech zajištění náhradní lokomotivy.
V době největšího přepravního rozkvětu ČSD nebyl celkem problém v případě neschopnosti lokomotivy na elektrifikované trati odstřelit lokomotivu z nákladního vlaku (často uzamčené) a použít na vlak přepravující cestující. Dnes to je problém, i v případě lokomotivy dceřinky Carga, protože ty vlaky prostě v takovém množství nejezdí, resp. jezdí a nejsou nikde odstaveny ...

I kdyby existovala nějaká dohoda, že za rozumnou cenu ČD žluté konkurenci náhradní lokomotivu poskytnou, tak kilometrická vzdálenost mezi Bohumínem a Studénkou / Suchdolem a Havířovem se liší pouze o dva kilometry, takže je celkem jedno odkud ta náhradní lokomotiva pojede. Aniž bych znal přesné místo, kde v Havířově žlutá lokomotiva stojí, mám zato, že výjezd lokomotivy z Havířova bude časově rychlejší než z depa v Bohumíně.
Pokud vím, tak má žlutý podnik (na vlastní oči jsem viděl) jednu záložní lokomotivu v Zábřehu na Moravě (zhruba polovina vozebního ramene = rozumné řešení), tak jízdní doba ze Zábřeha do Studénky (je to 130 km) bude výrazně delší než dojezd lokomotivy z Havířova ...

„I když mají ČD hromady lokomotiv a vagónů ..." platilo před nějakými 20 lety ...
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 6-2008

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 10:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4299-Zrekonstruovana-trat-z -Bratislavy-do-Dunajskej-Stredy-je-otvorena/

Toto vlákno jde tak rychle, že ho nestačím sledovat...
Ale snad tady tato zmínka o dokončení opravy trati na Slovensku, kde má jezdit Regiojet ještě nebyla...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4078
Registrován: 9-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 11:08:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

My ty prachy tam nalejeme stůj co stůj: http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/stat-pridal-draha m-sest-korun-na-kilometr-726698
Zámek Brtnice se opět otevře veřejnosti mezi svátky. Od 26. do 31. prosince budou prohlídky každý den v 9:00, 11:00 a ve 14:00. V liché dny vás provede moje maličkost. Těšíme se na Vaši návštěvu :-) Více na stránkách zámku.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 12:13:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak pravil ministr vlády ČR Jaromír Schling

(16. ledna 2002)

odkaz

Návrh zákona o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železniční dopravní cesty a o změně zákona č. 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů.


"Britský příklad to prokázal jasně, jasně se prokázalo, že v důsledku zvolené metody restrukturalizace železnic došlo k několika nehodám, ke ztrátám desítek životů proto, že byly zanedbány bezpečnostní předpisy ne liknavostí jednotlivců, ale v důsledku systémových chyb, které byly do železničního systému Velké Británie vneseny."

"Tedy ten model, který byl zvolen v Británii a který i dnes je zde některými lidmi prosazován, se neosvědčil a do budoucna se nepochybně ukáže, že není potřeba vytvářet konkurenci na kolejích, že je to dokonce škodlivé z hlediska ekologie i dalších hledisek, protože konkurence pro železnici existuje. Existuje na silnici a je to velmi silná konkurence."

"Došli jsme k názoru, a přiklonila se k tomu i PS, že argumentace pro to, aby zákonem veškeré nádražní budovy na regionálních tratích přešly do vlastnictví správy železniční dopravní cesty, není dostatečná, že je mnohem jednodušší, když tato nádraží zůstanou ve vlastnictví akciové společnosti. Dojde-li opravdu k privatizaci ať už v jakékoli podobě, jistě se najde řešení nepříliš složité, jak společně s tratí předat novému nabyvateli i nádražní budovy a veškerý majetek, který k provozování regionální tratě bude potřebovat."

"Teprve přijetím tohoto zákona dojde k úplnému vyrovnání podmínek, kdy všichni budou platit stejně např. za používání dopravní cesty. Tomu tak dnes není."
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 14:10:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Váš komentář je naprosto mimo mísu. Když s to přečtete bez žlutých brýlí, najdete tan krásné zdůvodnění toho, proč vstupem Jančury na koleje nás ten zbytek bude stát víc. Naprosto logicky a polopaticky.
Akorát tam nějak nevidím tu ztrátovost trati na Ostravu u ČD, kterou tak stoprocentně znal a všude blil Jančura...
Navíc že se zdražuje výrazně elektřina a nafta, je nezpochybnitelný fakt, odborář bude chtít přidat a růst jízdného se vrátí státu formou DPH.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2029
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 14:14:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JRegent: Díky za odkaz, nedej bože, abychom se jednou dočkali toho, co Schling píše v prvních dvou odstavcích (pomíjím fakt, že to jinak byl idiot a šmejd).
Další dva odstavce jsou samozřejmě hrůza, soudruhy evidentně nenapadlo, že by v jedněch budovách působili dva a více dopravců a uvažovali v intencích JHMD a jednoho vlastníka a provozovatele jedné trati.
Na druhou stranu vzhledem k roku 2002 je tohle krásný důkaz toho, že budovy nebyly ponechány ČD kvůli tomu, aby s jejich pomocí mohly vydírat chudáčka Jančuru nebo kohokoliv jiného...skoro bych řekl, že za tím byla nedostatečná předvídavost zákonodárců...

(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2030
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 14:22:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V evropském srovnání dostávají České dráhy na jeden vlakový kilometr spíše podprůměrnou částku. Například na Slovensku činila platba v roce 2010 zhruba 170 korun, v Maďarsku 160 korun a v Německu 250 korun. Poláci platí kolem 65 korun a Slovinci 98 korun za vlakový kilometr.


Takže kdyby ČD dostávala namísto 114 250 Kč na německé úrovni, znamenalo by to, že ročně dostanou 26,3 miliard místo 12...při aktuální potřebě 12 miliard by to znamenalo, že by ročně ČD dostaly na investici do budov a obnovy parku 14,3 miliard. Mějte to, prosím, na paměti, při srovnávání stavu železnic u nás a tam...


(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1926
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 14:32:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dokončení opravy trati na Slovensku,
Podle fotek tam musí být skoro koridor. Něco se mluvilo o TR 100?
V tom případě je zajímavé srovnání jízdních dob např. nejrychlešího vlaku před a po reko.
Naprosto stejné časy, 44 minut Ba-DS. A počtu vlaků. Před reko 13, po 11...
Nějak to nekoresponduje s proklamacemi o nepostradatelnosti této tratě a převzetí části cestujících ze silniční dopravy.
Nicméně už se těším, až 3.3 2012 budou plné noviny, jak jedině žlutý umí jet rychleji a častěji, na rozdíl od stávajícího JŘ.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 14:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim
Při tomto srovnání je třeba se i dívat na "mýtné" na tratích SŽDC a jinde.
Nicméně, když teď pohrozili stávkou soukromí autodopravci, mýtné silniční bude mít množstevní slevu.
Nemohl by pohrozit stávkou i žlutý?
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 14:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

slim: v Německu 250 korun

V tom jsou zřejmě zahrnuty i náklady na údržbu infrastruktury.
250 korun je očividně odhad, protože německé "ROPIDy" nezveřejňují vysoutěženou cenu, je to součást obchodního tajemství. Náklady odhaduje Želpage odkaz 200 Kč/vlkm
viz
"k oficiálním krajským osmi miliardám ještě čtyři miliardy od Ministerstva dopravy za rychlíky (které se v Německu vůbec nedotují), provozní dotaci 10 miliard korun pro SŽDC a dvoumiliardovou ztrátu SŽDC, dostáváme se skutečnými náklady na zajištění regionální dopravní obslužnosti značně přes 200 Kč/vlkm. A to už je zcela srovnatelné s "drahým" Německem."

Bez pořádných čísel těžko srovnávat, a k těm se nedostaneme
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 15:19:18    Odkaz na tento příspěvek  

No akorát furt neni s Německem ani náhodou srovnatelnej tarif. A ještě dlouho nebude.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 100
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 15:30:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: No akorát furt neni s Německem ani náhodou srovnatelnej tarif. A ještě dlouho nebude.

Tu spekulaci z Želpage chápu tak, že Němci staví dopravní železniční cestu se srovnatelnými náklady jako mi. Kvalitu si netroufám posoudit, ale podle srovnání dálnic..

Od příjmů je odvozen i tarif, proto i koženky na vedlejších tratích beru jako daň za to
mue
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 15:39:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Slim: Když s to přečtete bez žlutých brýlí, najdete tan krásné zdůvodnění toho, proč vstupem Jančury na koleje nás ten zbytek bude stát víc.

No.. ono tady záleží z jaké strany se na to podíváme. Asi tím největším problémem je, že neznáme přesná čísla kolik ta Ostrava generovala zisku že mohla lepit ostatní spoje.
Mimochodem: Když je to zisková trať, proč byla v ZDO, jejichž smysl je pokrývat ztráty z linek, které si na sebe nevydělají?

Nechci o tom nijak polemizovat protože to tohoto nikdo kromě ČD pořádně nevidí a že bychom se dostali na přesné vyčíslení za každou trať - v to nedoufají snad ani ultramodří.

Pokud to vezmeme z druhé strany a sundáme ty "modré brýle", tak to byla ideální příležitost jak si zvednout platby ze ZDO a ještě si kopnout do Jančury.

EDIT
Pokud tedy budeme počítat s tím, že ČD jsou na Ostravské lince v plusu - takže na ně žádné platby nedostávaly. A pokud tato linka "podporovala" ostatní linky na které se doplácelo a to teď skončí: Ty vydělané peníze navíc se jaksi nevypaří. Teď nepůjdou přímo přelít na jiné tratě, ale vykážou se jako zisk. A buď se za ně něco koupí, nebo si je stát jakožto vlastník vybere na dividendách (a pak přes subvence pošle zpátky na jiné linky).
Tak proč zvyšovat? Nebo je už teď jasné že ten zisk z Ovy jaksi nepůjde použít, protože se "vypaří" na jiné "účely"? A opravdu tam je?
To jejich zdůvodnění mi zkrátka úplně čisté nepříjde.

(Příspěvek byl editován uživatelem mue.)
Milanklewar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 829
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 15:42:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím znalce, jak vychází brzdící procenta pro vlak o třech vozech s peršanem?
Paul_red_adair
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 8-2010
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 15:47:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Milanklewar:

No, úplně z hlavy bych to viděl třeba takto:

a) řada 163 (P = 44 tun/m = 85 tun)
b) 3 x koženka B-čko (R = 58 tun/43 tun s lidma)

takže po zaokrouhlení dolů 101 br. %.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1148
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 16:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P.r.a. > mno, s ohledem na vlakno, ve kterem se na tohle Milanklewar pta bych tipoval, ze mysli trosku jine vozy, nez Becko se spalikama ... prislusne hmotnosti je mozne najit na vagonwebu.
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 17:06:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

diskuse k zákonu 266/1994

senátor Milan Šimonovský, pozdější ministr dopravy
"Pan ministr říkal, že si to dokáže představit, jakým způsobem akciové společnosti stát zařídí, že bude odstátněn tento majetek anebo bude předán krajskému úřadu nebo nějaké samosprávě. Já si to představit dovedu jen ztěží. Obchodní zákoník zná pouze jedinou možnost, a to je prodej se všemi atributy, které tento prodej přináší a myslím si, že to není zrovna cesta, kterou bychom sledovali.
Proto bych byl rád, aby návrh zákona byl poněkud vylepšen o pozměňovací návrh, který mám připravený a který bych uvedl v podrobné rozpravě a který vlastně umožňuje nepředat Českým drahám pozemky a stanice, které zprostředkovávají přístup na železniční dopravní cestu a myslím si, že pokud tento majetek zůstane státní a bude převeden nebo bude ponechán ve státní organizaci Správa železniční dopravní cesty, tak bude podstatně jednodušší případné uchazeče o provozování těch regionálních dopravních komplexů uspokojit právě nejen předáním nebo pronájmem železniční dopravní cesty, ale zejména umožněním přístupu na tuto cestu přes stanice a další příslušenství, které k tomu přináleží.
Pokud bude tento zákon do podrobné rozpravy postoupen, tak mám připravený pozměňovací návrh."

2 výbory senátu pro dopravu a organizační nabrhly zákon v takové podobě zamítnout
Šimonovský chtěl ten zmatek s budovami a pozemky opravit edit --> převést na Správa železniční dopravní cesty

(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 5-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 17:10:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prosím pozor!

Z důvodu vysoké poptávky našich cestujících a nedostatečného počtu našich posilových vozů bude zařazen mimořádně tento posilový vůz:



V posilovém voze bohužel není k dipozici káva zdarma ani květina či hudba na WC.

Společnost RegioJet se vám tímto omlouvá za dočasně snížený komfort v posilovém voze, který ochotně a bezúplatně zapůjčily České dráhy, kterým tímto děkujeme.

A buďte bez obav. Do cílové stanice dojedeme samozřejmě včas.
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 17:38:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

diskuse k zákonu 266/1994 v senátu

ministr Schling

"Známe to přece z letectví, známe to i z autobusové dopravy. Copak na jedno autobusové nádraží, které patří jednomu dopravci dominantnímu, nezajíždí celá řada dalších dopravců? Samozřejmě, že ano. Zbavme se toho vidění, že ten dominantní podnikatel bude ty ostatní škrtit a dusit. Proč by to dělal? To je divná představa o konkurenci."

"Majetkově neutrální dopravní cesta. Majetkově neutrální v podstatě bude, stoprocentně to jistě tvrdit nelze, ale platí to předchozí, co jsem řekl. A navíc skutečně tady již dnes existuje ten nezávislý regulátor, který zajistí, aby nikdo nebyl diskriminován. Je to Drážní úřad. Je to stejný model jako v telekomunikacích - Český telekomunikační úřad..."


"České dráhy samy nemohou prodat nic, je to státní majetek. Musí se postupovat přes správní radu Českých drah, Ministerstvo dopravy a spojů, Ministerstvo financí a posléze to musí přijít až do vlády a když to schválí vláda, tak pak to realizuje Fond národního majetku. Tato cesta je neskutečně složitá a od rozhodnutí správní rady Českých drah do realizace, když se to podaří za rok, tak to je úspěch. Je prostě nejvyšší čas s touto věcí pohnout a návrh zde před vámi leží."

"Dále úhrada ztráty, motivace. Myslím si, že akciová společnost sama o sobě svými mechanismy fungování se po určitém čase, ne od zítřka, ale po určitém čase se stane pro celý management na všech stupních rozhodování motivací. Budou tam vytvořeny motivační mechanismy, které povedou ke snaze minimalizovat to, co dostávají od státu jako úhradu ztráty, protože to nebude nikdy samo o sobě jen tak snadno, to vždycky bude předmětem licitací, vyjednávání, vždycky ze strany státní správy bude snaha, aby úhrada ztráty byla co nejnižší, vždycky tam bude určitá snaha kontrolovat hospodaření dopravce tak, jako je to u autobusových. A žádný podnikatel nechce, aby mu stát příliš nahlížel pod pokličku a čím víc bude chtít peněz, tím větší bude samozřejmě kontrola."

"...nevylučuji, že řada z vás bude pokládat vyloučení všech těch stanic z majetku akciové společnosti, ponechání tohoto majetku, ať už u Správy železniční dopravní cesty nebo v gesci Ministerstva dopravy a spojů a na řadu let nám tím přidělá dost práce."





(Příspěvek byl editován uživatelem jregent.)
Jirkoš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.130.204
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 17:59:39    Odkaz na tento příspěvek  

Někdo tady zmiňoval vyšší kvalitu občerstvení U RJ. Moje zkušenosti jsou takové croissant v jakékoliv úpravě byl vždy gumový,Caprese salát ve skutečnosti 9 kuliček mozzarely(na obrázku v jídelním lístku minimálně 2xtolik), tvarohový dort(proti obrázku opět poloviční včetně té jahody).Na Sushi a ostatní saláty už jsem neměl odvahu. Jinak pivo, víno a nealko nápoje přesně podle lístku. Má někdo taky takové zkušenosti a nebo jsem jen prostě měl smůlu ?
mue
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 18:02:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to stejný model jako v telekomunikacích - Český telekomunikační úřad..."
Sice OT, ale tohle je perla... Nejlepší vtip poslední pětiletky

Mimochodem nebyly tenkrát s DÚ neuvěřitelné tahanice ohledně lokomotiv pro RTExpress a stejně nakonec to povolení tenkrát nedostaly? :-)
Zato když se schvaloval Pinďa a kompenzátor od AŽD zklamal (účinnost cca 10% a občas ani to ne), tak se i normy měnily a nepohodlní lidé byli odejiti...

Takže DÚ a ČTU 1:1 (alespoň tenkrát)...
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 18:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Novela zákona č. 77/2002 Sb. bude vyhlášena ve Sbírce zákonů a nabývá účinnosti dne 1. června 2008.

Znění novely zákona, přijaté v Poslanecké sněmovně:

ZÁKON kterým se mění zákon č. 77/2002 Sb., o akciové společnosti České dráhy, státní organizaci Správa železniční dopravní cesty a o změně zákona č. 266/1994 Sb.,
o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, ve znění nálezu Ústavního soudu vyhlášeného pod č. 83/2003 Sb., zákona č. 179/2003 Sb. a zákona č. 293/2004 Sb.


"V § 8 se na konci odstavce 4 doplňují věty, které znějí: „K tomuto majetku je povinna umožnit přístup ostatním dopravcům s osvědčením podle zvláštního předpisu8c) za účelem uspokojování přepravních potřeb a poskytování služeb spojených s přepravou veřejnosti. Přístup podle předchozí věty umožňuje akciová společnost České dráhy způsobem, který vylučuje zvýhodnění některého z dopravců.“."
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 18:05:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mue: Sice OT, ale tohle je perla... Nejlepší vtip poslední pětiletky

proto jsem to tam dal
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 18:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JRegent: zajímavý odkazy. ministr Schling je ještě větší kokot než jsme si myslel, zato ministr Šiminovský, kterýho mám za kokota z moha důvodů týkajících se silnic tentokrát použil mozek...

Jiank ten dodatek paragrafu 8 je hodně zajímavý, pokud to nepokračuje dál, páč von sice nařizuje (a vidím to tak, že ČD ve vztahu k RJ to i plní) nezvýhodňovat, ale když budeme puritáni, tak nezakazuje znevýhodňovat... No ale hlavně tam vůbec neřeší úhradu, takže se v podstatě dá říct, že ČD nemají nárok za ošlapné, páč v zákoně se mluví jen o tom, že musí pustit konkurenci...a asi jen znalý právník by z toho dovodil, že když platí ČD za provoz těch baráků, neměl by zvýhodnit konkurenci tím, že jáím to poskytne zadarmo...klasicky naši poslanci...
jregent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 18:14:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Přístup podle předchozí věty umožňuje akciová společnost České dráhy způsobem, který vylučuje zvýhodnění některého z dopravců"

odkaz

tož tak nějak si tu vládneme v tom našem milém českém ďolíčku.
Jdu si užít CD a Zlínský express, vezu psa bez schrány
pro Slim
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.67.17.120
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 20:57:38    Odkaz na tento příspěvek  

Slim, víš aspoň, jakého jsi rodu, když nevíš, jakého jsi čísla?!

Slim:"...větší kokot než jsme si myslel, ..."
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1408
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 21:22:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové,

mnoha předchozím komentářům se musím jen smát. Cestuji opět s RJ a opět jsem se dostal do debaty s okolocestujícími. Mnoha zdejším diskutérům by jistě ztuhnul příspěvek na klávesnici, kdyby si vyslechli často fundované zákaznické argumenty, proč příště už jen s RJ... A to se jedná o časté uživatele železnice, žádné náhodné konzumenty PR žvástů té či oné strany.

Zdravím ze žluté paluby, konzumujíc vynikající pařížský dort za směšných 26,-Kč (směšných, když si vezmu, kolik stojí "pařížák" u nás v kantýně a jaký je to přitom shit). Garantuju vám, že i kdybychom vytuhli v pustině na dvě hodiny, tak to lidem vadit nebude...
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1890
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 21:26:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji svezení SC502 z Ostravy - denní předjíždění souběžnou jízdou, dnes se předjetí IC1002 povedlo mezi Studénkou a Suchdolem, IC1002 si opět vynecháním pobytu v Polomi zkrátil zpoždění. IC1002 o vůz kratší a v Ostravě hl.n. opět poměrně málo lidí ve vlaku.
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 837
Registrován: 5-2009
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 21:38:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


Zdravím ze žluté paluby, konzumujíc...
Ty ses holka? :-)
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1409
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 21:40:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslíš to sc, kde neměli točené pivo a v regále poslední 3 plechovky za cenu 3x vyšší, než za kolik to koupíš na nádru?

(zkušenost kolegy ze dne 9.12. na trase Praha-Ova)
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1410
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 21:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klavíristo, z čeho tak usuzuješ? Nebudu se tvářit jako expert na jazyk český, prosím o objasnění...
Klavirista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 838
Registrován: 5-2009
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 21:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To byla jen mírná provokace :-)

konzumujíc - přechodník v případě, že podmět je rodu ženského,

konzumuje - přechodník v případě, že podmět je rodu mužského (což zní divně, proto se asi málo používá :-))
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1891
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 21:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ani 10 pařízských dortů za poněkud vysokou cenu - v naší cukrárně exkluzivní za 16 korun (26 Kč je opravdu cena velmi, velmi vysoká), mi nevyrovná to, že pojedu do Prahy o téměř hodinu déle.
Já totiž vlakem cestuji a do cukrárny jdu na zákusek. A na tři hodiny cesty mi není třeba ládovat se zákusky.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:05:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx: no vždyť jasně, jeď si čím chceš. Vyber si - a o to jde Já mám jasno... Jedu do Ostravy a z Ostravy levněji a pohodlněji než kdykoliv předtím a k tomu se na palubě nacpu mnohem chutněji a výrazně levněji než kdykoliv předtím Včera i dnes ochutnávka 12-leté Metaxy, které mám sice doma dvě lahve, ale i tak to potěší
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1892
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:11:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Však taky jezdím a na akce v marketech - obdobě - drahých zákusků dobře prezentovaných a ochutnávce šnapsu mne nikdo nenachytá na to se mám moc rád. Pro mne je ten hodinový rozdíl významný a vzhledem k denně plnému perónu sedmivozové soupravy a poloprázdné žluté čtyř občas třívozové soupravy ráno na Ostrava hl.n. asi nejsem sám
Mcx
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1893
Registrován: 2-2006
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:14:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale chápu, nějak ten handicap RJ musí marketingově zakamuflovat - jak tady některé čtu - daří se to.
Křivi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.158
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:54:51    Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh: "Garantuju vám, že i kdybychom vytuhli v pustině na dvě hodiny, tak to lidem vadit nebude..." Cestující budou dvě hodiny konzumovat průmyslové dorty, zaplatí a vystoupí na tomtéž místě. Marketingový koncept staví na tom, že se ušetří za lokomotivu (nebude) a za dopravní cestu.
Skalním žluťákům se během pobytu uvnitř 12 letá metaxa změní prostým působením času na 13 letou.
1martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 317
Registrován: 12-2008

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 22:55:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pánové moc se omlouvám,že narušuji debatu,ale netušíte prosím někdo,jaký stroj jel dnes na IC 1013? Na Danone39 info není.
Slim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2032
Registrován: 2-2005

Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 23:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ProSlim: Až zase bude někdo diskutovat o tom, jak tady někdo nemá co říct a mlátí slámu, můžete svůj příspěvek přihlásit. Chápu to tak, že jste žlutý a zrovna Vás nenapadá nic, čím byste modrého nadzvedl, když Vás něčím nadzvedl on. Připomínáte mi posluchače rádia, který se konečně dovolá do živého vysílání, aby poté do telefonu zařval " Hovno!!!!" a měl radost, jak to všem natřel.

DusanH:vynikající pařížský dort za směšných 26,-Kč (směšných, když si vezmu, kolik stojí "pařížák" u nás v kantýně a jaký je to přitom shit
Něco Vám řeknu k té kvalitě (aniž bych ochutnal RJ dort, takže ano, berte to jako teoretizování a můžete mi vsunout úmysl napadnout RJ, ale fakt to teď nemám v plánu):
Obecně potravina je tím kvalitnější, čím je čerstvější. Aby byla čerstvá, musí být čerstvě vyrobena. Aby byla čerstvá v situaci, kdy ji někdo vozí celý den s sebou, dolaďuje se různými přísadami, dochucovadly, emulgátory, ztužovači (šlehačka je ideální příklad, anstříkejte si pravou z bombičkové flašky na dort a sledujte, jak dlouho udrží tvar). Národ tomu říká éčka a cokoliv, co nejde z trouby rovnou na talíř, je toho plné. Ono to většinou i dobře chutná, má to záruku 14 dnů na slunci, je to vlhké, šťavnaté, nedrobí se to, neokorá to atd...ale určitě to neznamená, že pařížák ve Vaší kantýně, který někdo z trouby položil na přepravku na papír a chladicí auto během pár hodin dovezlo do té kantýny, musí být nutně horší. Může hůř chutnat, to jo, ale možná jíte větší shit v tom vlaku....
Vsadím boty, že Suri neprodává Jančurovi stejný pařížák, jaký konzumují jeho hosté v Zátiší...(Nebo jinak - kupte si v poctivé cukrárně fakt dobrý pařížák a s největší péčí si ho odvezte na nádraží, nastupte s ním do vlaku a koukejte se a něj, jak bude za dvě hodiny vypadat, aniž byste se ho dotkl...)
Donedávna jsem se v letadlech ČSA cpal dezertem od Cajthamla, mokrým šťavnatým příjemným...v pondělí jsem si na něm přečetl, z čeho se skládá. Příště sem tu etiketu pro zajímavost oskenuju...
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.193.115
Odesláno Pátek, 16. prosince 2011 - 23:46:53    Odkaz na tento příspěvek  

Teda pravou z bombičkové flašky no dobrá, pokud tu z bombičky považujete za "pravou", tak jste správnej etalon. Víte aspoň, že se to původně jmenovalo šlehaná smetana?
Ale jinak .. no, některý potraviny má právě smysl jíst jen uleželý, "čerstvý" nejsou k ničemu. Ale pro oschlý dortíky a zaručeně čerstvý suši to moc neplatí
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 00:06:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh:
kdyby si vyslechli často fundované zákaznické argumenty, proč příště už jen s RJ
Tak proč je sem nenapíšete?

Jedu do Ostravy a z Ostravy levněji
A jste si jist, že s ČD jste používal největší možnou slevu?
mue
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 10-2011
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 00:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka: A jste si jist, že s ČD jste používal největší možnou slevu?
A jak to můžu vědět pokud nejsem jejich školený pokladní? :-) To musíte uznat sám, že nabídka je prostě nepřehledná a překombinovaná.

EDIT: A když si vzpomeneme na výrok "my jsme ceny RJ nepodstřelili", takže UOHS nic nenajde.. :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem mue.)
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 01:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

mue:
jak to můžu vědět pokud nejsem jejich školený pokladní?
Vy už zapomínáte, jak se jezdí s modrými. Člověk si sám spočítá nejlevnější variantu, zjistí si, jak ji v UNIPOKu navolit, a jde k pokladně. Tam té školené pokladní říká, co má mačkat.

nabídka je prostě nepřehledná a překombinovaná
Ve vedlejším vlákně si slovenský diskutující stěžuje, že ŽSSK neposkytuje tak širokou paletu nabídek jako ČD. Asi takhle, s nepřehledností souhlasím, ale s překombinovaností ne. Ono je totiž těžké se zavděčit všem cestujícím - někdo jezdí na větší vzdálenosti občas, někdo na menší, ale častěji, jiný chce jet na výlet po okolí a každý pochopitelně nadává, jak je jízdné vysoké.
George_couser
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2603
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 01:21:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak to můžu vědět pokud nejsem jejich školený pokladní?

Zajímavé, že v testu pořadu Černé ovce, kdy redaktorka přišla na pokladnu jako neznalý člověk "jsem tady a chci jet" vyšly ČD u vlaku IC daleko levněji než IC RJ. (A v případě SC byly dražší o 75 Kč při velké časové úspoře...). A berte v potaz, že hromady lidí takto doopravdy cestují... (a o ceně pro pravidelně cestující se tu za posledních pár desítek hodin diskutovalo víc než dost...)
Pavlík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 5-2005

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 01:56:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak to můžu vědět pokud nejsem jejich školený pokladní?

Když si vyhledáte spojení na webu ČD, tak tam je vám automaticky nabídnuta nejnižší cena.

Příklad:
hledal jsem spojení Kroměříž-Praha Uhříněves. Tam i zpět pojedu ten samý den. A ejhle hned mi web nabídl síťovou ČD NET. Dražší zpáteční slevu sice nabídl taky, ale až jako další alternativu. INKartu nevlastním. Nevyplatí se mi.

Samozřejmě u přepážky vám nejnižší cenu hned nenabídnou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pavlík.)
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1133
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 02:32:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak tam je vám automaticky nabídnuta nejnižší cena
Jenom pokud se to dá zvládnout s jednou jízdenkou. Pokud je výhodné jízdenku rozdělit nebo koupit delší trasu, tak to nenabídne.
(Skupiny dokáže rozházet na různé jízdenky, ale vždy jedna jízdenka pro celou trasu.)
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 08:22:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mcx a spol.: je to marný, je to marný, je to marný...

Na co pak dávat nějaké argumenty, když stejně na žádné neslyšíte? Prostě s RJ nejezděte, když se vám nelíbí a hotovo. Když ani nedokážete pochopit, že člověk, který ve vlaku dostane zadarmo v rámci marketingové akce lahvičku metaxy bude potom dále šířit, jak to v tom vlaku bylo fajn.

Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.187.143
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 08:27:16    Odkaz na tento příspěvek  

Proč má zpoždění ranní RJ z Prahy 40 min? Chcipla lokomotiva nebo skokan?
Čsad_zastávka
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 08:41:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh:
Na co pak dávat nějaké argumenty, když stejně na žádné neslyšíte
Co je pro jednoho pádný důvod, může být pro druhého okrajová záležitost.

zadarmo v rámci marketingové akce lahvičku metaxy
Co když je někdo vyléčený alkoholik? Myslíte, že do RegioJetu ještě někdy vleze?

Ale nejvíc mě zajímalo, jaktože s RegioJetem jezdíte levněji než s ČD. To moc obvyklé není a je opravdu možné, že jste s ČD nevyužíval nejlepší dostupnou nabídku.
hugo_fantozzi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 8-2011
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 08:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to fč - na trati 011 je mimořádná událost - srážka vlaku s osobou - takže patrně odklon z důvodu této MÚ - škoda jen že RJ neinformuje obdobným způsobem své zákazníky jako ČD.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2171
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 09:46:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

fč: Mimořádka na 011. Odklonem přes Lysou na Prahu jel třeba Ex574 v čele s 380.012, nebo pendolino 680.004, které by mělo pokračovat do FL. Na Kolín třeba 151.020 (asi) s Fatrou, mimo jiné. Jestli můžou odklonem po 231-ce i žlutovlaky, to netuším.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1413
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 10:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale nejvíc mě zajímalo, jaktože s RegioJetem jezdíte levněji než s ČD. To moc obvyklé není a je opravdu možné, že jste s ČD nevyužíval nejlepší dostupnou nabídku.

Konstruktivní otázka, pokusím se být věcný:
1) finance: pokud pojedu pendolinem, musím platit příplatek 200,- (pokud nemám in-kartu). U RJ nemusím utratit 900-Kč, abych měl nárok na výhodnější jízdné. Zařizování in-karty - opruz vč. fotografie. Vyřízení kreditové jízdenky - 2 minuty na internetu. Pokud si rezervuju dostatečně dopředu, s čímž nemám problém, tak jedu za 230,-Kč. Kolik stojí ČD už fakt netuším, od září jezdím jen s RJ.
co se týče té rezervace dopředu - přijde mi zcela normální, že za slevu z jízdného "platím" tím, že jsem omezen výběrem dne a času jízdy. Považuji to za naprosto přirozené a umím s tím snadno žít
Proč bych měl u ČD platit za něco, co u RJ dostávám zdarma? Když jsem ještě s ČD na této trase jezdíval, tak abych dostal: noviny, teplý nápoj, tuctový sendvič a nechutný prefabrikovaný piškot zdarma, tak jsem musel připlatit za první třídu. Káva a mátový čaj jsou u RJ zdarma během celé cesty, v pendolinu jen jednou. A ve druhé třídě jsem nedostal nikdy nic.
Takže shrnuto: i kdyby ČD měly o pětku "levnější" jízdné, tak to (v mých očích) ani zdaleka nevyvažuje servis, který u RJ dostávám.
Otázka: mějme potenciálního cestujícího, který nemá in-kartu. Kolik zaplatí za jízdné Pha-Ova s ČD a kolik času bude muset věnovat na vyřízení? Etalonem jsou 2 minuty na založení KJ, 230,- za jednu cestu a možnost vyřídit to z domova od krbu. Díky za odpověď.

2) časový faktor: že jedu s RJ o půlhodiny dýl mě netrápí. Bydlím u Benešova, takže kdybych potřeboval být rychle doma z Ostravy, tak jedu autem - notný kus před Prahou sjíždím z D1 a jsem doma. Asi dvakrát jsem to udělal a byl jsem z Ostravy doma (ode dveří ke dveřím) za 3:15 i s obědem po cestě - to vlakem nikdy nepůjde

3) pohodlí: dříve jsem jezdíval s ČD pendolinem první třídou. Nic lepšího ČD neměly. Betřídní vozy u RJ jsou (podle mého zcela subjektivního vnímání) o něco pohodlnější, zejména business oddíly, kde si na nedostatek místa nemůže stěžovat ani nadrozměrný basketbalista. Navíc já upřednostňuji kupé před velkoprostorem - takže mi po této stránce pendolino zásadně nevyhovuje

4) internet a zásuvky: pro ČD sprosté slovo. Je fakt, že kvalita po trase kolísá, ale já během jízdy nepotřebuju sledovat youtube. Na vyřízení mailů apod. zcela dostačující. Opět dostávám zdarma něco, co jsem u ČD nikdy nedostal (a v současné době ani nedostanu)

5) jiné poznatky subjektivního charakteru Jídlo v RJ mi prostě chutná, s tím nic nezmůžete. Všechny dezerty jsou výborné, a to říkám jako pravidelný odběratel dortů u Hájka&Boušové. Ano, pokud bych byl diabetik (paralela k alkoholikovi v příspěvku výše) nebo třeba vegan, tak je mi to prd platné a mám smolíka. Ale já nejsem a tím pádem si to můžu užít.
RJ zcela jasně ukazuje, jak pozitivní vliv má konkurence. ČD jsou k smíchu svým opičením se a překotným a nepromyšleným zaváděním "dlouho připravovaných změn". Nikdo jim nebránil, aby všechny ty změny zavedly již dávno.
RJ má taky nějaké mouchy, ale protože např. znám pozadí problémů s financováním nových vozů, tak jsem rád i za toto. Ať už je Jančura jaký chce tlučhuba, tak se mu jedno nemůže upřít - je to průkopník, který dokázal po mnoha letech něco, co se zdálo nemožné.

A nakonec, můžete si přece udělat vlastní závěry: zeptejte se v Praze na hlaváku lidí, co přijedou RJ z Ostravy, jak se jim cesta líbila. Nebo se snad bojíte, že vám lidi řeknou, že byli spokojení?

Edit: a ta lahvička Metaxy je další z řady příjemných zpestření, kterých jsem se za dlouhé roky ježdění vlakem s ČD ani náznakem nedočkal...

(Příspěvek byl editován uživatelem Dusanh.)
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 11-2009

Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 10:42:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čsad_zastávka >
Ale nejvíc mě zajímalo, jaktože s RegioJetem jezdíte levněji než s ČD. To moc obvyklé není a je opravdu možné, že jste s ČD nevyužíval nejlepší dostupnou nabídku.


Chapu, ze se otazka netykala me, ale dovolim si "moji" kalkulaci - a pokud v tom nekdo najde nejakej figl, co jsem prehlid (a diky tomu platil vic), budu jedine rad, ze se o tom dozvim - jak asi tusite, modri na kase krci rameny.

Vstupni podminky jsou u me osoby asi vcelku uz proflaknuty ale pro sichr. Streka Plzen - Ostrava a zpet, v patek tam, v nedeli zpatky, oboji odpoledne. Bud takhle jezdim ja, nebo partnerka (ona logicky opacnym smerem), zhruba v pomeru 2:1 ... oba pouzivame notes s vydrzi cca 2 az 2 hodky, v tuto chvili ani jeden z nas nema aktivovan datovy tarif u operatora, takze internet se hodi. Oba mame railplusovou inkartu s klasikou (tusim ze se jmenuje dneska In25).

Po novu jsem zatim nejel, takze udaje a ceny odpovidaji stavu pred dvema tydny:
Varianta modra: sporotiket dostatecne vcas 300 (dnes 320), plackarta Pendolino 100 (dnes asi 120, nevim jiste), priplatek do jednicky 200 (dnes 250) na tyden deleno dvema cestami, tedy 100. Celkem 500 tam, 500 zpatky, dohromady presne tisicovka. Ve vlaku si dam cestou obvykle dve az tri piva (nema asi smysl resit, jestli pullitr plechovku z minibaru nebo tretinku ve skle v pendolinu) po cca 35 korunach, bageta je v cene, celkove to pak vychazi na max. stovku utracenou navic behem jizdy, takze rekneme max 1200 za vikend, ale obvykle kolem 1150. Pokud jede partnerka, pivo nepije, ale na hlavaku v Praze si dava velky kafe do kelimku a financne to vychazi prakticky stejne. Mistenku si kupuju az den predem (v jednicce byva jeste volno), ale sporotiket uz mam relativne dlouho dopredu (jinak cena rapidne roste), takze pokud nahodou dva dny pred odjezdem zjistim, ze jet nemuzu (nemoc, pruser v praci), zruseni jednoho vikendu me stoji 70 korun jako storno sporotiketu. Jizdni doba systemove 5 hodin, ovsem s cca 25% sanci, ze se ve smeru na Ostravu na 170 neco podela a kdyz se nezadari, je z toho razem 7 hodin (misto pendolina jedu klasikou o hodinu pozdeji) bez jakekoliv kompenzace (jedine, co po cca pul hodine muzu dostat zpatky, je stovka za mistenku). Ve smeru na Plzen problemy prakticky nebyly, kompenzaci z Pendolina za zpozdeni jsem nikdy nedostal, vzdy jsme dojeli +- vcas. Jedina "kompenzace" byla za nefunkcni klimu a zasuvky, poukazka v pro mne realne hodnote 25 korun.

Varianta zlutomodra: Plzen-Praha vcas sporotiket za 70 (dnes stejne) ... ale obvykle si kupuju na posledni chvili ten za 90 korun; Praha- Ostrava zluta virtualni jizdenka za 230 vcetne mistenky. V tehle variante na 170 rezignuju na prvni tridu (v polovine pripadu bych stejne sedel v A nebo AB), takze cena za jizdenky na jednu cestu je 300. Snizeny komfort v jedne casti trasy vyvazi pocitove zhruba 1:1 internet ve zbytku trasy. Behem cesty si dam obvykle 2 piva a neco na zub, obvykle za to celkem dam kolem 50 az 80 korun, takze za cely vikend za cestu s "prislusenstvim" utratim cca 750 (az 800 v pripade pozdniho sporotiketu) kacek. Pokud jede partnerka, je to mene (nedava si pivo a kafe je v cene), takze te to vychazi rekneme na 650-700, resp. 700 az 750 u pozdniho sporotiketu. Systemova doba je 6 hodin, ovsem z toho je pulhodina v Praze na prestum, cimz se minimalizuje riziko ujeti pripoje v obou smerech. Cas navic straveny ve vlaku je nastesti v te zabavnejsi casti trati, takze to jako vyrazny problem nevidim (pokud by stejne podminky, komfort a pristup byl u modrych v normalnim vlaku, vyprdnu se na pendolino - to jsem bral "jen" jako jedine zarucene, kde budou zasuvky a nepojedu v "kozence"). V pripade, ze musim zrusit cestu, neplatim u zlutych storno zadne, u modrych bud jeste nemam listek (neplatim nic, ale je drazsi), nebo listek mam a stoji me to 35 kacek (coz je polovina ceny listku). Kompenzace za nefunkcni zasuvky byla 30% ceny listku (tenkrat jsem jel za 295, takze 89 korun), za prodlouzeni jizdy na 8 hodin byla 100% ceny (230 korun).

V pripade, ze z jakehokoliv duvodu nemam listek vcas, vychazi navyseni podobne - u zlutych +65 korun, u celomodre varianty to bylo asi +70 (ted nevim presne, preci jen je to ctvrt roku, co jsem to kupoval naposled).

Takze ... je mozne v te ci one variante nejak usetrit? U celomodre vim, ze se necha usetrit dvacka rozdelenim trasy v Praze (v pripade pozdejsich sporotiketu uspora podstatne narusta), u kombinovane varianty bych mohl usetrit asi jedine v pripade, ze bych kupoval modre listky vcas (ale s rizikem vetsich ztrat pri stornu). Ingold se mi - z duvodu, ze pendlujeme dva a ze stejne jsou (resp. doposud byly) nutne mistenky v Pendolinu - nerentuje. Nebo ano?

Edit: do kalkulace zamerne nepocitam porizeni inkarty - prestoze jsme ji oba obnovovali nedavno ... proste ji ted mame a pokud ji nevyuzijem, stejne nic nedostanem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Sim.)
ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 10:58:40    Odkaz na tento příspěvek  

6)nesnáším ČD protože ČD způsobily, že náš penězodárce musel zavřít naši skvělou továrnu na Zličíně, protože si ČD od nás nic neobjednaly. Přestože místo nákupu našich skvělých úžasných produktů, které jsme občas vyráběli i zadarmo pro SBB, kupují ČD vše od Škody jako například šmejdojidní jednotky 471 nebo neschvalitelné lokomotivy řady 380. Proto je ČD hnus a shit a vůbec mi u RJ nevadí v čem jedu, v jakém stavu to je provozováno a udržováno, hlavně ty dortíky a jiné vyfikundace.

Může to tak být? Akorát bych to uvedl jako položku č.1 a zbytek vynechal.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1414
Registrován: 3-2004
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 11:05:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: Emoce jsou dobrá věc, akorát je potřeba umět je trochu ovládat
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Sobota, 17. prosince 2011 - 11:06:37    Odkaz na tento příspěvek  

Dusanh: Naprostý souhlas.