K-report
 

Archiv do 2. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Tramvaje a metro » Nové tramvaje » Archiv do 2. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Akribius
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 10:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

xyzž-tak to je pro mě novinka.V Praze jsem neslyšel v tomto ohledu na ruční řadič žádnou stížnost.
Zkusím se zeptat tady v Oslu,protože tady mají i živák,navíc zimu,ale asi tu toho moc mít nebudou-přece jenom na pracovní prostředí se tu dost dbá a nemoci z povolání jsou tu pro zaměstnavatele dost drahé.
Ten živák to je jako že musíš držet páku celou dobu,nebo ho lze aktivovat i jinak? V Oslu musí držet buď páku,nebo mít nohu na určitém místě podnožky a nebo ho mohou držet i na palubce.
xyzž
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.230.230
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 15:03:19    Odkaz na tento příspěvek  

Akribius-mrtvola.ano paku musis drzet stale v ruce a navic stlacovat po celou dobu jizdy smerem dolu.v podobe pedalu to meli snad jen vozy typu T u kterych je to uz davno zruseno.
jenki-jen po dobu pul roku byly na operaci s dobou 3 mesice v nemocenskem stavu 2 kolegine a pokud se v ove detalne podivas po ridicich,tak uz dost velka cast z nich nosi na zapesti leve ruky obvazy,ruzna skrtitka atd a na loktech taktez ruzne takove veci.utech loktu je to spis tim.ze prostor za radicem,kde mas vlastne polozenou ruku je chladny,jsou tam plechy(schodek plechu)od zakrytovani radice-nevim jak lip to napsat,ze krerych mnohdy az moc vycnivaji srouby a jsou z toho docela dost podrapane lokty.
ad karpaly:ano,podle me je to zpusobeno,stalym sevrenim,nekdy i krecovitym,ve stejne poloze a hodne tomu take pomaha profukovani z dury ve ktere je umisten radic jako takovy.u triji to je vyreseno smetakem,ktery se ale bohuzel casem vychechla a jako kdyby tam nebyl.myslim,ze by byla dobra vec,myslim v ramci ostravy(pisu za sebe a sve pracoviste,ne zcela upustit od noznoho rizeni vozu.mela by byt cast na pedal a cast na radic.ale momentalne si to u vozu vario nedakazu predstavit,to by asi hodne zasahovalo do koncepce tohoto vozu a musela by se udelat nova,coz asi nebude jen tak.ale kazde ma neco,kdyz vidim vyslouzile ridice,jak chodi do jidelny na obedy,jen malo ktery je bez artrozy,kolen.a kazdy nadava jak si na T1,2,3 znicil kolena.proto bych prave uvital tu moznost dvojiho rizeni.
a jeden priklad za me.na zacatku dubna,bylo docela chladno,jsem mel vuz progres 966,schodou okolnosti 2 dny po sobe a do ted mam na pul necitlivy malicek a prstenicek leve ruky plus stale citim bolest v zapesti.a duvod?i kdyz jsem mel zaply kalos(u nekterych vozu trochu profukuje pres radic teplo z kalose)ale u tohoto vozu tahlo,jak kdyby po deklem radice byla mraznicka.
nechci aby to nekdo bral jako nejake sproste rypani nebo tak neco,ale myslim si,ze casem to bude dost velky problem.a mel by se resit za vcasu,nez nekoho napadne s tim jit treba opravdu k tomu soudu treba.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1375
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 16:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

>všichni výrobci ovladačů nabízí v různých >obměnách to samé - tlačitko, vypínač, přepínač, >joystick. Páčky nejsou.

Tak na železnici 471 aneb ešusy-páčky jako na německých mašinách,perfektní na ovládání proti "kroutíkům",kdo to dodává nevím,ale MSVagonku máš nedaleko
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 16:40:20    Odkaz na tento příspěvek  

Varování:
Na internetovejch diskuzích si zásadně s nikym nevykám a zásadně používám hovorovou češtinu včetně vulgarizmů, kerý považuju za její nedílnou součást. Esi s tim má někdo problém, tak ať rači dál nečte.
Názory druhejch na tydle mý zvyky mě navíc vůbec nezajímaj a mám je u řiti.

Příčinou syndromu karpálního tunelu je u uživatelů počítačů nesprávný držení myši. Při práci s myší má zápěstí ležet na podložce bez pohybu a myš maj ovládat jenom prsty (kidy ve stylu: "To je dementní, tak se nedá nic udělat." atd. si vodpusťte, nepatřej sem a navíc znám grafiky, kerý takhle dělat uměj) a zápěstí má ležet na podložce. To samý se tejká psaní na klávesnici. Existuje na to docela dost vědeckejch studií.

Z tohohle hlediska je řadič s živákem na první pohled vražedná kombinace a každýmu řidiči, kerej má tudle nemoc doporučuju poradit se s dobrym advokátem, šance na finanční vodškodnění je hodně dobrá. O vlivu průvanu nic nevím, při léčbě syndromu karpálního tunelu se doporučuje chlazení ledem.

Pražský řidiči nemaj tyhle problémy z jednoduchýho důvodu. Tělo si, když se mu ubližuje, umí říct a donutí řidiče ruku položit a uvolnit. Takže můžete často vidět řidiče jak tramvaj ovládá jenom prstama s rukou položenou, kde se dá. Já tu věc dával do jízdy palcem, do brzdy zbejvajícíma prstama a za rukojeť sem to držel spíš vyjímečně.

Pracoviště řidiče v jakýkoli tramvaji je z ergonomickýho hlediska naprosto katastrofální. V první řadě platí, že SEZENÍ SAMO O SOBĚ ŠKODÍ ZDAVÍ!!!. Já teď hamounim drobný na židli Therapia Body, už jsem si ji zkusil a je úžasná. Na webu jejího výrobce je něco málo povídání vo sezení a zdraví.
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 16:45:30    Odkaz na tento příspěvek  

Pokračování:

Řízení tramvají pedálama je taky naprsoto katastrofální věc, protože nutí řidiče sedět se kolenama u sebe (poloha pedálů), jednostranně přetěžuje bederní páteř (neustálý zvedání nohy při jejim přesouvání z pedálu na pedál). Drtivá většina lidí jsou praváci na ruce a leváci na nohy. Přeškolení dítěte leváka na pravorukej provoz se velmi negativně podepíše na jeho psychice. proto je to dneska v podstatě zakázaný. Těžko říct, jaký následky má na psychiku dospělýho člověka záměna funkční a pomocný nohy, jakou je řízení pravou nohou. Já sem pevně přesvědčenej vo tom, že ňáký jo. Zvlášť v době, kdy se ta činnost provozuje. To samý platí taky vo řízení levou rukou. I když se v obou těch případech nejedná o kompletní přecvičení, zkuste si napsat pár slov levou rukou. Snadno zjistíte, že je to činnost extrémně náročná na soustředění a pozornost. I když má řidič ty činnosti natrénovaný líp, než vrcholovej sportovec, pořád platí, že na to, aby tu činnost vykonal pomocnou rukou nebo nohou, potřebuje víc koncentrace a úsilí. V obou případech sou ve výhodě leváci (ty totiž v drtivý většině sou na nohy praváci).

Ideální pracoviště řidiče tramvaje podle mě bude mít sedačku se synchronním chodem opěradla, takovou, aby se nohy podílely na nesení sedícího těla, tramvaj se bude řídit pravou rukou položenou na podložce a řadič bude mít takovou velikost, aby ho bylo možný plně ovládat prstama. Živák se musí řešit jinak, než trvalym stiskem čehokoli. A kabina snů bude tak vymakaná, že řidič si kdykoli (třeba i na zastávce) bude moct vybrat jestli chce při řízení stát nebo sedět.
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 16:48:52    Odkaz na tento příspěvek  

Řešním problémů na stávajíccích strojích by mohla dost dobře bejt i nějaká pohyblivá opěrka.
C 943
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.226.236.108
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 16:55:45    Odkaz na tento příspěvek  

Ad ruční řadič: A není náhodou u nových tramvají povinný ruční řadič, stejně, jako nesmí být u nových tramvají šoupací okna "alá T3", sedadla potažená koženkou a další nesmyslný normy a nařízení?

Sice nejsem řidič tramvají, ale z laického pohledu mi přijde praktičtější nožní řízení. Jednak je na to člověk zvyklý u aut a za druhé má řidič volné ruce. Takhle když má jednu ruku na řadiči druhou rukou bude dejme tomu zapínat jiný spínač a v tomu mu někdo vlítne před tramvaj musí zazvonit a třetí ruku na zvonění už nemá. A ještě jeden úplně subjektivní pohled. Zdá se mi že tramvaje s nožním řízením mají poněkud plynulejší rozjezdy a brždění než s ručním řízením. Možná je to způsobeno větším citem v nohou.
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 18:20:19    Odkaz na tento příspěvek  

C 943,
na zvonění je pedál. Stejně jako v lokomotivě nebo v metru na houkačku, Navíc všecky tramvaje s ručním a někerý i s nožníma řadičema při nouzovym brzdění zvoněj samy. S ručnim řadičem se snáz jede plynule, než s hamtánim na pedály. Navíc řidič za jízdy smí obsluhovat pouze ovládací prvky přímo související s řízením vozidla.
Jaký naprosto základní věci bys chtěl eště vysvětlit? Neska mám grafomanskou náladu, ptej se, kámo. Ale uvědom si, že řízení auta je neuvěřitelnej ergonomickej paskvil a ježdění vpravo s dáváním přednosti zprava odporuje logice.
Třeba.
N.Z.Namy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.201.60.169
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 19:04:22    Odkaz na tento příspěvek  

Nešlo by řídit očima? Viděl jsem v televizi, jak nějaký študent ovládá očima počítač. Tak proč by nešla ovládat i tramvaj?
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1050
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 19:04:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teď hamounim drobný na židli Therapia Body, už jsem si ji zkusil a je úžasná. Na webu jejího výrobce je něco málo povídání vo sezení a zdraví.
Nedá mi než reagovat. Na webu jejího výrobce není nic než reklama. Je to naprosto totéž jako když nám v televizi zubní lékař radí, že zubní pasta XXX je to nejlepší pro naše zuby. Samotná židle problém neřeší, je to kombinace židle, stůl, monitor, klávesnice a vzájemného souladu.
Řízení tramvají pedálama je taky naprsoto katastrofální věc, protože nutí řidiče sedět se kolenama u sebe (poloha pedálů)
Tohle sdělení myslíš vážně ?
Pokud jím, tak T3RP mají nožní řadič z důvodu ušetření peněz ja přeškolování řidičů.
Ruční rozjezd není plynulý, protože jsou driveři, kteří neumí nic jiného než páku dopředu a páku dozadu. Nožní jízda nemůže být plynulá u zrychlovače, bohužel jsou zas driveři, kteří jezdí s T3RP stejně jako se zrychlovačem. Samostatnou kapitolou je ovládání čelisťové brzdy.
Jakékoli řešení problému je velmi problematické, protože si moc dobře pamatuji na experimenty se sluneční roletkou u T3SU ze Strašnic a co s ní jeden driver udělal. Cokoli pohyblivého je velice náchylné k utržení/ulomení a tak se nedivím, že se tomu konstruktéři vyhýbají.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1377
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 19:15:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jsou driveři, kteří neumí nic jiného než páku dopředu a páku dozadu. Nožní jízda nemůže být plynulá u zrychlovače, bohužel jsou zas driveři, kteří jezdí s T3RP stejně jako se zrychlovačem. Samostatnou kapitolou je ovládání čelisťové brzdy.

Ano,ano,ano.
A hlavně těm řidičům nikdo nezdůrazňuje,že vozí lidi,ne hnůj.

Mě stačí kouknout občas na A-metry,jak howado popojíždí v koloně sytémem nula/max,aby to těm kaštanům co nejvíc znepříjemnil?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 19:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nožní jízda nemůže být plynulá u zrychlovače,

Jakto?
Zjistěte si, která strana hodlá prosazovat vaše názory!
Gabuliatko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 19:40:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protože zrychluje a to není u pomalých průjezdů (třeba oblouku) žádoucí. Takže musí být nášlap, výběh, nášlap, výběh, nášlap, výběh, nášlap, výběh, nášlap, výběh, nášlap, výběh
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1957
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 19:55:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se našlapuje jenom na první stupně, je ta jízda plynulá dost.
Zjistěte si, která strana hodlá prosazovat vaše názory!
kolemjdoucí12
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.212.22.254
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:04:55    Odkaz na tento příspěvek  

Martyk: něteří řidiči tramvají si dávají sedačku úplně dolů. Je to lepší než sedět na sedačce nahoře? Řidiči, kteří to dělají jsou malí i velcí...
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2068
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vůz 966 je Progress? Od kdy?
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:45:31    Odkaz na tento příspěvek  

Muhehe. Sem tu, zdá se, trošku rozproudil debatu. Při sezení maj kyčle a kolena bejt v pravym úhlu. Posez ala formule jedna (sedačka úplně dole a sklopený vopěradlo) mě v T3 zádobolel už ve třiadvaceti. Nikdy sem to nezkoušel, ale dovedu si představit, že s ručnim řadičem se takle válet dá i několik šichet za sebou bez větších bolestí.

Problém tupejch řidičů, kerý se snažej prošlápnout podlahu nebo ulomit rajčák mě nechává naprosto v klidu. Je to totiž jejich boj. Cestovat v tramvaji, jejíž řidič se snaží překonat rekord ve spotřebě elektřiny je neuvěřitelnej egál, vo tom žádná. Ale já v tom jedu max půl hodiny jednou za několik dní. Čili na mý zdraví to nemá pražádnej vliv. Podstatně hůř je na tom ten, kdo takový prudký změny zrychlení prožívá 42% procent svýho života. Chudinka páteř, chudák žaludek a chudák celý tělo.


Ale né, že bych to těm lidem přál. Voni totiž nemůžou za to, kdo je učí s těma věcma jezdit a připravuje je na všechny nástrahy tohodle zničujícího zaměstnání. Spousta z lidí tady má s řízenim tramvají osobní zkušenost. Zavzpomínejte, komu z vás v kurzu řekli, že správná technika brzdění je začít brzdit na vyšším stupni a podle potřeby brzdnej účinek snižovat a zastavit s nejnižším brzdovym stupněm z celýho manévru? Anebo komu z vás řekli snažte se jezdit plynule, protože to šetří vaše zdraví?
xyzž
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.230.230
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:52:36    Odkaz na tento příspěvek  

ad sedacky:u trija s mrtvolou jsem jezdil se sedackou uplne dole,ruku jsem mel polozenou na pulte u radice a reknu ti ze jsem po 20 minutach necitil ruku,ale co se dalo delat,drzet se to muselo.ale postupem casu jsem se naucil sedet co nejvys a zda se mi to to jako lepsi zpusob,protoze na paku s mrtvolou nemusis tak moc tlacit.vesmes ji stlacujes vahou ruky.ale taky zalezi na radici,nektere jsou vychechlane a staci opravdu jen vaha ruky,ale take staci male skubnuti,nejaka nerovnost,nebo chvilka nepozornosti a uz ti to hvizda,,ze ho musis stlacit.ale zase jsou nektere,ktere musis opravdu stlacovat silou a to je pak neprijemne.nekteri ridici uz to treba na 10 hodinove smene nedavaji,protoze fakt tu ruku uz necitia vyresi to treba povesenim tasky na radic na chvily,aby si ruka odpocinula.coz neschvaluji!!!ridim jen tria astry ne,ale co jsem sedel v kabinach aster,maji misto kde mas polozenou ruku vylozeno jakousi molitanovou podlozkou.asik dobrej napad,ale z druhe stranky z hlediska higieny atd,no nevim.ale taky hodne zalezi na vysce ridice,jestli jezdi s roletkou stazenou na knap atd.no kazdy si musi najit tu svou polohu.ja mam treba sveho stridace,ktery jezdi se sedackou uplne nahoru a bez roletky.divim se mu,jak tak muze jezdit za deste.protoze do jeho vysky oci uz ani nestiraji sterace :-)jak po nem preberu smenu treba na slapatku,tak nohama pomalu nedosahnu ani na pedaly :-)
no zajimalo by me,jak se ovlada treba vario s mrtvolou(tusim ze brno a olomouc).protoze treba sedacka v progresu(zalezi ale na voze,kazdy to ma jinak),triu je sedacka hodne blizko k pultu s radicem.ale u T6(zase zalezi na kazdem voze zvlast) a varijich je sedacka celkem dost vzdalena od pultu s radicem.u T6 to az tak moc nevadi,neni tam mrtvola a nemusis tudiz nic stlacovat,ale u variji(ne ostravskych) me to docela zajima.u T6 v ove je to taky vubec zajimave.prvni serie ma paku radice docela dlouhou,ale za to maji sedadla starsiho typu,ktere nejdou dat do polohy,ze by sis odlozil ruku na pult s radicem,ani operka na pravou ruku,u novejsi serie uz je hydraulicke,nekde i vyhrivane,coz do tedka nevim proc(asi aby sis uvaril hemeroidy :-)) a zase maly radic s tlacitkem zvonce a nekde i svetelnou houkackou.
je tu nejakej brnak nebo olomoucak co jezdi s variama,ze by napsal svou zkusenost?
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:53:59    Odkaz na tento příspěvek  

Eště sem zapomněl. Pro zdravý sezení je celkem dost nutný, aby stehenní kosti spolu svíraly úhel mezi 100 a 110 stupněma. Ty pedály sou fakt na úplně bylbym místě.
xyzž
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.24.230.230
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 20:54:53    Odkaz na tento příspěvek  

boris:hluboce se omlouvam,no.996.svet se zboril
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 21:10:42    Odkaz na tento příspěvek  

Teď jeden čistě osobní názor nepodloženej žádnejma konkrétníma znalostma (typickej šotopříspěvek).
Tak teda podle mě je živák, kerej se musí držet furt zmáčknutej (jedno esi nohou nebo rukou) brutální šikanování. Při jeho správný vobsluze je totiž potřeba udržovat konstatní napětí určitejch svalů. To je přesnej vopak toho, jak by svaly namáhaný bejt měly. Vazivový a jinejch tkání se to tejká samozřejmě taky. Několik let trvalýho dlouhodobýho přetlačování se s pružinou musí zákonitě skončit patologickejma změnama na tkáních toudle činností postiženejch a to včetně kostí a kloubů!!!
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 21:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenom správné informace mají hodnotu, ostatní patří na smetiště.
Já osobně nejsem příliš nakolněný pedálům v T3 - to neustálé držení zved nuté nohy na měkké brzdě podle zásad předpisové jízdy je horší než středověké mučicí metody. V T1 a T2 byly pedály daleko lepší, tam se dala noha na brzdu krásně položit. Na mrtvolu stačilo nohu taky jenom položit a tlačit nebylo třeba, ale když v zimě noha důkladně promrzla...

(Příspěvek byl editován uživatelem boris.)
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 21:39:48    Odkaz na tento příspěvek  

Borisi,
ale i v létě ta noha musela bejt po šichtě trošku zdřevěnělá. Já T1 ani T2 neřídil, tak nemůžu, než mlčet. Příjemný pedály byly v kétéčkách, ale byly voba stejný. Asi dvakrát se mi stalo, že sem místo brzdy šláp na jízdu. Protože držet nohu na brzdě v T3 je čínský mučení a z člověka se při řízení stává stroj, sem si vymyslel svoji metodu, na eliminaci tohodle rizika - pata na jízdě, špička na brzdě. Hmetem v noze sem tak měl kontrolu nad polohou nohy. Pravda, někdy v kátéčku šla dolů s brzdou i jízda, ale to nějak nevadilo.

Ale řízení tramvají pedálama u nás je už v podstatě historická záležitost, tohle řešit už moc cenu nemá. To prostě dožije a šlus. Kdysi sem na ňákym americkym webu čet, že PCC se říděj nohama, protože nohy maj kratší reakční dobu. To je výhodný z hlediska bezpečnosti ale jenom v případě, že ona kritická situace nastala v době, kdy noha je na pedálu brzdy. Pokud je noha na podlaze v jízdě, tak sice reaguje rychlejc, než ruka, ale musí toho udělat víc pohybů do různejch směrů a ruka zabrzdí vo dost dřív.
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2070
Registrován: 6-2002

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 21:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale byly i PCC, kde byly pedály dva, levý jízdní a pravý brzdový a mrtvola se ovládala přímo patou na pedálu.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.216.149.190
Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 22:25:22    Odkaz na tento příspěvek  

Zauímavá debata sa tu zvrhla, ale nesúhlasím tak ceľkom s tvrdeniami o tuhosti skríň T3R.P a T6A5. Predpokladám že Praha aj Bratislava dostávajú rovnaké skrine pre novostavby T3. Stačí si pozrieť nasledovné fotky:
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=29608&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=29564&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=29565&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=29621&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=29622&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=29632&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=29637&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=37895&typ=gm
http://imhd.zoznam.sk/ba/index.php?img=37896&typ=gm
Dľa môjho názoru z nehody vyšla oveľa lepšie T3P než T6A5. Samozrejme svoje zohrala aj okolnosť, že T3P bola funglovka, v premávke si odkrútila iba pol roka. T6A5 bola z roku 1992. Vek a stav treba zohľadniť. Keby bola situácia opačná - T3 z roku 1992 a polročná T6A5 tak by sme videli úplne iné fotky...
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5479
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 30. května 2010 - 23:30:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

T3R.P je v Práglu jenom reko za použití "původní" kastle T3, tudíž tuhost nula nula nic. Tohle provedení s kastlí z Krnova (která se s původní kastlí srovnávat nedá, taky je o nějakou tu tunu těžší) se v Práglu jmenuje T3R.PV
Až chcípneš, tak tě vykopu a obrátím ksichtem dolů.
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 03:02:35    Odkaz na tento příspěvek  

Když vona každá hranatá bedna z kolbenky při železárně dopadne takhle.

Nejhorší šrot (T3) je totiž celej navařenej na takový rouře (tušim, že se jí řiká rám), jenom nárazníky nejsou přivařený, ale přišroubovaný. Ty hranatý šroty maj tu rouru jenom v tý části skříně, která je stejně široká a tam, kde se skříň láme maj navařenou menší rouru příčnou a na ni pak sdvě roury šikmý, ty se pak pod podlahou táhnou až k čelu.

Když taková kysna dostane tečku vod jiný kysny anebo tu tečku jiný kysně dá, tak se ta příčná roura ohne a prdelka nebo čumáček vozu se jaksi přihrne ke zbytku kastle. Poprvý sem to zahlíd, když v ÚDu byl na vopravě po železárně ňákej prototyp vod ČKD už kdysi strašně dávno. Vypadá to jako férová deformační zóna a podle mě to vopravdu docela účinně tu hlavní rouru při takhle těžkejch úderech chrání. Zdá se to bejt dobrý i pro řidiče, kterej tramvaj dořídí až do tý před sebou

Pro neznalé, železárna je hovorovej termín používanej v Práglu pro železniční nehodu a tak se v DP Praha oficielně nadává fyzickýmu klání dvou nebo více tramvají.

Jo a nehádejte se se mnou, esi sou to šroty nebo né, nemáte žádnou šanci mě přesvědčit, že nejsou.
Martyk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.81.33
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 04:22:50    Odkaz na tento příspěvek  

Mám vopravdu grafomanickej den.

I se žudrem (slangovej výraz údržby v Hloubětíně pro tramvaje se zrychlovačem) se dá jeudit plynule. Stačí pedál před úplnym uvolněnim chvilku podržet v prvnim stupni (jízdy i brzdy) a při jízdě nízkou rychlostí vyšší stupeň ani nezadávat.

Někdo namítne, že to je těžkej život pro zrychlovač. Nevím. Já tak jezdil několik let a zrychlovač jsem napálil vždycky jenom rychlym přechodem z brzdy do jízdy. A abych se přiznal, tak vod devadesátýho druhýho sem utrpení tramvaje moc neřešil, protože sem měl v čerstvý paměti utrpení vlastní z žaludečního vředu pocházející. Plynulá jízda s tou věcí byla jedna z rad, který mi tehdy doktor dal.

Ňákej vědátor tdy napsal, že noha je citlivější, než ruka a že se s ní daj pedály ovládat snáz, než rajčák rukou. Co se mý praxe tejká, tak je to úsměvnej blábol, protože naučit se najít za každejch vokolností první stupeň brzdy na T3 a pedál na něm udržet, vyžaduje dlouhodobý a zpočátku i trochu bolestivý cvičení, zatimco na T6 je to hračka. Ale za tu námahu to určitě stojí. To poznáte v případě smyku. Kdykoli sem cejtil, jak mi ta bedna pod prdelí začíná ujíždět (dostává se do smyku), taxem v klidu povolil brzdu právě do prvního stupně (na jinym to nefungovalo) a tramvaj začala zázračně brzdit. Funguje to líp, než protismyková ochrana vozů s TV3a jenom na žudrech. Kdo můžete vyzkoušejte. Samozřejmě ale nezapomínejte začít brzdit včas podle stavu koleje.

Další zásada plynulý jízdy je dobrzďovat zásadně na nižsim stupni, než sou dva stupně nejvyšší, kdy mechanická brzda nastupuje rovnou do druhýho stupně. Někdy se přihodilo, že šrot dobrzďoval jako by narazil do zdi. V takovym případě sem neváhal a obrzdění v rámci platnejch předpisů snížil odbrzděnim jedný a vyjímečně i dvou náprav.

Už je to třináct let, co nedělám tu práci, nečekejte vode mě, že budu něco konkrétního vědět vo řízení reko T3 nebo 14T, ale pro plynulou jízdu s každou tramvají prostě platěj tydle zásady:
- pomalý a plynulý pohyby řadiče (pro laiky - řadič se ovládá buď pedálem nebo pákou, v KT8 s pedálama sou řadiče dva),
- správná technika brzdění (začít brzdit intenzivně a brzdnej účinek jenom snižovat, dobrzďovat na nejnižší stupně a mechanickou brzdu tam poslat ve vhodnym okamžiku a s co nejmenšim účinkem),
- odbrzdot před zadánim jízdy při rozjezdu po rovině nebo ze svahu (pozor, tohle nedělat se žudrem - tim se spolehlivě napálí někerej z prvních pěti palců zrychlovače, dá se to dělat jenom při rozjezdu ze svahu a jízdu je možný zadat nejdřív vteřinu potom, co se ustálí ručička ampérmetru na proudu přípravy),
- při rozjezdu do svahu zadat právě takovej stupeň, aby se vůz plynule rozjel (to vyžaduje trochu cvičení odhadu podle průhlednosti vozu v zrcátku).
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.88.143.106
Odesláno Pondělí, 31. května 2010 - 11:04:40    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k:
OK, neuvedomil som si rozidel T3R.P a T3R.PV. Ak bola pôvodná debata o tom či skôr pôjdú do večných lovíšť T3R.P alebo T6A5, tak skôr sa prikláňam k názoru že to bude vyraďované súbežne, každý voz sa posúdi individuálne (stav skrine, nehody v minulosti, etc.). Každopádne T3R.PV určite prežijú T6A5, spolu s vaňami, za ktorými budú zrejme radené v súpravách. Takže ešte ako dôchodca (ak sa dožijem) budem mať možnosť povoziť sa v Prahe v T3. Čo sa týka T6A5, tak je ešte stále možné reko, dokonca som na internete objavil projekt vanizovanej T6A5 s novými čelami, vyzeralo to zaujímavo. Prerábky T6A5 na "KT8A5" sú síce realizovateľné, ale dľa môjho názoru príliš veľké sci-fi, nakoľko sólovoz má pre prevádzkovateľa určité výhody a verím že sóla budú aj v budúcnosti, napriek súčasnému trendu veľkých článkových vozov.

Martyk:
No ak si všinmeš fotky lepšie, tak uvidíš že na tej T6A5 si to odniesol aj rám v časti ktorá je rovnako široká, v podstate až po čap podvozku. Takže deformačné zóny zjavne nestačili. IMHO by som robil deformačné zóny de facto ako čelá, rám typu "baranidlo" by som ťahal až za dvere. Krnovské kastle sú práve takéto "baranidlá", keď dokázali rozflákať T6A5 až po čap 2. podvozku.
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 206
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 21:22:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.youtube.com/watch?v=X_U1JB5lubg

Tak teď můžem být pro smích. A právem. Chtělo by to provětrat Drážní úřad. Připadá mi, že ze sebe dělá důležitější těleso než je. Papežtější než papež. Už na něj mám pifku dýl tak jsem teď trochu vybouch.

Mimochodem vůbec nechápu, proč nemá naše 15t vzadu taky plnohodnotný transparent. Tak užitečný hlavně při výlukách Teď je mi vážně smutno.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hhoonnzzaa.)
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 12-2006

Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 21:52:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli náhodou není DÚ odkládačká vyhozených ajznboňáckých bafuňářů, kteří ve své době téměř zastavili provoz na českých kolejích (jak velké tratě, tak MHD), neboť přestali vydávat vozidlům po opravách papíry či blokovali schvalování vozidel (odnesly to některé prototypy).
Pak se jeden nemá divit.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3160
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 01. června 2010 - 23:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hhoonnzzaa: Neviděl bych to tak dramaticky. Jak se říká "těžko na cvičišti, lehko na bojišti".
Jestliže nás Riga předběhla, není to rozhodně na škodu věci, ale k jejímu prospěchu. Dokud ten vůz neujede aspoň minimum kilometrů bez závady, není kam spěchat a že případy uspěchání tu teda jsou...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 207
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 00:01:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já ale nesouhlasím s celou tou blbostí schvalování. Prostě si koupím vůz. A když si s ním chci jedzit, tak si s ním prostě jezdit budu. Když si jako taxikář pořídím národní vozítko z Asie, které v ČR nikdy nebylo, tak s ním prostě ty lidi vozit budu a je to moje zodpovědnost a především zodpovědnost výrobce! (Samozřejmě musí splňovat normy, které se ověří za pár dnů) Za výrobek zodpovídá výrobce a hotovo. Podle mě musí být kontroly při výrobě, aby se nic nebezpečného stát nemohlo. A na to, jestli je ten vůz dobrej, ani 5 let testování neodpoví. (viz K3) Dokud tam nebudou jezdit skuteční lidé, skuteční obyčení řidiči a nebude ten vůz skutečně brázdit linku mezi ostatními, tak se o nějakém testování nedá vůbec hovořit.

Ale budiž, jsem pro kompromis. Proč se teda nenechá ta tramvaje měsíc jezdit bez lidí (nutné vyzkoušení všech blbostí a tratí) a pak už hurá do provozu, papíry by dostala třeba po 2 letech na základě dlouhodobého pozorování. A vůbec, k čemu někajeké papíry?

Připomíná mi to jednu českou hru (Žhavé léto 3 a 1/2) "Vyplňte žádost o návštěvu.... OK, ale abyste mohli podávat žádost o návštěvu, musíte mít žádost o to, že chcete podávat žádost.... OK, ale pro žádost že opravdu chctete podávat žádost musíte mít žádost o povolení pro podávání žádosti o podávání žádostí...."
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3015
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 07:21:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za výrobek zodpovídá výrobce a hotovo. - no to snad ne! Jak budete chtít něco vymáhat po asijském (chcete to z Ásije) výrobci? Kdyby alespoň po dovozci. A také na té silnici neohrožujete sebe ani své cestující, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Takže nemelte hlouposti.
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1935
Registrován: 11-2007
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 07:57:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HHoonnzzaa: Vůbec jste nepochopil. To nevíte, že razítka pražského DÚ jsou kulatější, než toho v Rize? A že Praha je v Evropské unii trochu déle, než Riga?

Ale jinak: dopravní prostředky, jakožto předmět provozu "zvláště nebezpečného" podléhají úřednímu schválení snad všude v civilizovaném světě. Jen by mně zajímalo, co by dělal český drážní úřad, kdyby se na něj přihnala Škodovka s tím, že zkoušky s cestujícími proběhly už v Rize a požadovala schválení do běžného provozu. Jsme přeci v tej únii, že?
Quakeman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 09:35:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Len taká otázka - aký je problém s K3?
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 228
Registrován: 5-2009

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 09:41:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quakemann: Nadměrné opotřebení kloubů.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 09:50:27    Odkaz na tento příspěvek  

No mam takovej dojem že i to asijský vozítko musí mít pro provoz na evropský nějaký ty razítka s éčkama. Teď jde o to, esli je Riga ještě Asie, nebo už Evropa .. z hlediska fungování ouřadu to ale může být i opačně, že oni jsou Evropa a my ta Asie
Quakeman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 2-2010
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 09:53:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A majú tie K3 na podvozkoch tlmiče alebo sú bez tlmičov?
Mkzb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 229
Registrován: 5-2009

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 10:18:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podrobnosti ke K3R.N:
http://www.sdp-cr.cz/skup/OSTRAM/prezentace/podzim2009/K3RN.ppt
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 10:41:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quakeman a Mkzb: Já teda konstrukční vadě neříkám nadměrné opotřebení, ale budiž.

A omlouvám se, asi jsem to s tou Asií a spol trochu přhnal, ale DÚ to přehání z druhé strany.

Když už jsme u té EU, proč není jeden DÚ pro celou EU? Víte kolik peněz by se ušetřilo? A jedno schválení by pak bylo pro celou Evropu. Super myšlenka.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hhoonnzzaa.)
Pankreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 120
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 11:22:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(Preha je v EU dlouho přesně stejně jako Riga.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 11:35:37    Odkaz na tento příspěvek  

Hhoonnzzaa: jo ale muselo by to pak bejt schopný jezdit na všech rozchodech, všech profilech kolejnic, všech napětích a polaritách v troleji a se všema ovladačema výhybek .. ještě větší bordel než na "velký dráze" a ještě složitější schvalovačka než současná mašina 380 pro ČD.

Tohle se dá dělat jen u aut, protože gumy jezděj po čemkoli a průměry tankovacích pistolí jsou normalizovaný.
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 11:47:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Á, opět důvody, proč a jak by to nešlo. Co vymyslet, jak by to šlo? Prostě papír na to, že kdekoliv v EU na rozchodu A, na profilech B,C a D napětí E a polaritě F s ovladači G atd... jsou schválené.

Snad není dopravce idiot, aby si koupil vůz sice schválený, ale který vyžaduje jiné napětí nebo jiný rochod ale pořídit by si to teoreticky mohl a jezdit taky. Byla by to jeho volba. Prostě by si vybral z nabídky a po TBZ by začal jedzit s novým vozem, prostě ideál.

Současné postupy DÚ jsou jen sypání peněz a papírování donekonečna. Stejně jejich cár o schválení nic nevypovídá o kvalitách vozu. To mi nikdo nevymluví.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3426
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 11:51:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proč není jeden DÚ pro celou EU?

Protože co země to jiné požadavky, u železnice i u tramvají. Průjezdné průřezy, tuhost skříní, nápravové tlaky, návěstní soustavy, zabzař a z toho vyplývající elmag kompatibilita... nějaké náznaky jednotných EU norem jsou, ale spíš v jednotlivostech (svařování, materiály, kabely, izolace, hluk, vibrace apod.).

Bohužel toto jsou důvody proč schvalování drážních vozidel stále zůstává pod národní legislativou. U autíček je to podstatně jednodušší - asfaltová nebo betonová placka a po ní se valící gumová kola jsou kompatibilní celosvětově...
Hhoonnzzaa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 12:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě si dopravce koupí to co mu vyhovuje. Ale rozhodně není fér schvalovat něco, co už jinde celou tu cestu podstoupilo.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3428
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 12:37:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je fakt, že by se mělo v rámci EU doladit, které zkoušky provedené v jiné zemi EU lze uznat a které ne. Částečně už to jde, částečně ne.

Další fór je, že ČR legislativa zná jen vozidla nová, splňující 100% všechny požadavky, a vozidla schválená v Č(SS)R již dříve. Nic mezi tím. Takže si nemůžeme dovézt ze zahraničí třeba tohle (to je můj tajný sen), ale dokonce ani tohle, i když to by snad šlo "posadit" na papíry nějaké české T3.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 12:46:41    Odkaz na tento příspěvek  

Hhoonnzzaa: pro schválení na konkrétní podmínky jednoho dopravce to nemůže technicky přinést nic .. leda by pošta chodila rychlejc do Štrasburku než do Prahy a líp by tam rozuměli češtině. Spíš by bylo na čase pořešit si místní byrokracii tady. Co se týče přebírání jinam, viz Jenki ..
Kalanis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1302
Registrován: 12-2006

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 13:34:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ETCS by mělo sjednotit (aspoň nějak) návěstní soustavu, rozchod je průser jenom u iberů (a tam už pomalu přerozchodovávají, teda aspoň hlavní tratě), finů (jsou po souši z ruky a tak se obtěžovat až tak nemusí), irů (tam se ale ještě chvíli tunel stavět nebude) a ex-SSSR (tam to taky ještě chvíli nehrozí), profil nejlépe ten největší v osobce provozovaný (anglie je jasně malej a kontinentální občas taky nestačí), napájecí soustavy jsou v EU jasně dané a zbytek jsou z velké části úřednické výplody.

Legislativa ČR: Zase mi to připomíná tu nutnost znovu otypovat (10k Kč) z Německa dovezený přívěšák k IGK s tamní čerstvou technickou jen proto aby šel přihlásit (české úřady německé otypování nechtějí uznávat, není tip na paragraf, který by jim šel omazat o kebule?) a domácí pomalu samo-domo s rokem výroby v době ČSSR je bez potíží.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.88.143.106
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 16:39:07    Odkaz na tento příspěvek  

Jenki:
Zaujímavé je že rôzne ojetiny zo západu, či už Tatry, Düwagy, Gothy, etc. jazdia bez problémov na východe a po balkáne, len u nás sa vymýšlajú legislatívne obštrukcie. A pod "u nás" myslím ako ČR tak aj Slovensko.
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.88.143.106
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 16:52:52    Odkaz na tento příspěvek  

Btw. Jenki, keď si ty prezentoval čo by si si rád doviezol, tak sa aj ja pochválim:
http://www.trams-trolleybus.be/asvi/D138Pict134_S.jpg
http://www.trams-trolleybus.be/asvi/D86Pict021_S.jpg
http://www.trams-trolleybus.be/asvi/D138Pict104_S.jpg
Viem že je to šialenosť, neracionálne a šotoušské, ale toto by som chcel mať v BA. Však niektoré tie vozy jazdili svojho času aj v Belehrade...
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 17:28:33    Odkaz na tento příspěvek  

V Bělehradě nee
A když se tu tak sní,já bych se rád svezl tímhle:

anebo něčím opravdu exotickým:
dopravopat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.216.149.190
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 19:37:16    Odkaz na tento příspěvek  

kpt.Hejl:
PCC v Belehrade:
http://i39.tinypic.com/11sjmme.jpg
http://i42.tinypic.com/27xp7ph.jpg

A keď sme už pri fotkách, akú tramvaj vidíte v pozadí? ;-)
http://i44.tinypic.com/sza328.jpg
Schválne nenapíšem skade to je.
kastanek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.75.9
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 19:50:01    Odkaz na tento příspěvek  

Vsude to jde jen v Cechach ne... Duewag ex-Mannheim na severu
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Helsinki_pink_tram_number_6.jpg
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 223
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 19:57:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki

k tomu DÚ - pp v roce 2005 během zkušebního provozu bez cestujících vleku VV60LF v Brně dostal vlek výjimku od DÚ pro provoz s cestujícími na dva dny při dopravě návštěvníků na DOD, tak to bude asi v lidech, než v předpisech
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.197.36.70
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 19:59:14    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to se omlouvám...opravdu jsem měl zato,že v YU jezdily jen v Sarajevu.Co se týče hádanky-nějaký sekáč z Blavy v Bagdádu?
Jmb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 224
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 20:08:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kpt.Hejl

není to sekáč, v oné části světa to je, ale Bagdád to není
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4321
Registrován: 7-2003

Odesláno Středa, 02. června 2010 - 20:11:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ä bylo by to nejspis zeleny.
Koupím otáčkoměr, pořádám soutěž ve vytáčení kindermafie.
Pepapol
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 20:13:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kastanek: Ono to bohužel tak není zdaleka jenom u tramvají. Trolejbusové provozy v této zemi jsou úplně stejně uvězněny v legislativních spárech, zneužitých politiky ke svému vlastnímu obohacování. Všechna čest trolejbusům Škoda - Solaris, myslím, že to jsou povedená vozidla a jsem rád, že domácí firma profituje. Byl bych ale taky rád, kdyby se to v některých případech nedělo prostřednictvím úplatků na magistrátech. Důkazy pro to samozřejmě nemám, ale jak jinak by se mohly vozy 25Tr dostat do Ústí nad Labem, když za přibližně stejnou cenu nabízel Solaris dvoumotor? Bylo by fajn poskytnout městům nějakou volbu ve výběru vozů (včetně zahraničních). Když to proběhne transparentně, tak ať si Škoda vítězí, kde chce.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1986
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 02. června 2010 - 20:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hehe, fotky K5AR se moc často nevidí. :-) Přežil vůbec nějaký kousek?