K-report
 

Archiv do 24. prosince 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv do 24. prosince 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Arctia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 112
Registrován: 6-2010

Odesláno Pondělí, 08. listopadu 2010 - 19:50:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Udrzovat lidi ve strachu, stvat je proti sobe at uz nabozensky, narodnostne, politicky nebo "jen" kulturne k prospechu svemu.

Takovy uz tady mame i bez cirkve a vesele je dotujeme. :-)
Utúlien aurë...
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 319
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 10:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Omlouvám se diskutujícím, že jejich diskusi naruším připomínkou, která se pro změnu týká hlavního tématu tohoto diskusního fóra.

Na 'konkurenčním' serveru vlaky.net je nový článek o dosavadních výsledcích práce ministra Bárty, který podle mého názoru určitě stojí za přečtení:
http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/3757-Jiste-pane-ministre/
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 320
Registrován: 5-2009
Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 11:03:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak jsem tu zalistoval ve starší živé diskusi týkající se Bílé Hory a docela se bavím. Například stále opakované hodnocení bělohorské bitvy jako vítězství německého živlu nad českým je opravdu úsměvné. Především proto, že z 27 popravených 'českých' pánů více než polovina měla za svůj rodný jazyk němčinu
Kdyby na Bílé Hoře zvítězilo panské vojsko, tak tu dnes všichni mluvíme německy.

Na Bílé Hoře se nebojovalo o některé náboženské vyznání ale jen a pouze o politickou moc. Stejně tak třicetiletá válka nebyla náboženská válka ale boj o rozdělení vlivu v Evropě mezi Habsburským rodem a zbytkem Evropy. Přitom na obou stranách rozdělené Evropy spolu stáli jak katolíci tak i evangelíci.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 09. listopadu 2010 - 22:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nebyla náboženská válka ale boj o rozdělení vlivu

Když je o tom řeč, tak dnes jsem dovezl i tu druhou přesuvnu z "ruských hodinek". A vůbec mi nešlo o přesvědčení, jen jsem si řekl, proč nemít obě
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Středa, 10. listopadu 2010 - 09:23:55    Odkaz na tento příspěvek  

To jste mi zase něco připomněl: Příkaz "Davaj časy!", údajně slýchaný v pražských ulicích v květnových dnech 1945, nám kdysi učitelka na základní škole vysvětlovala tak, že to je protisovětská propaganda. Každý slušný Čech by totiž tehdy své hodinky dal vojákovi-osvoboditeli dobrovolně a rád - jako výraz vděku za osvobození od nacistického barbarství, či na památku.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 11:33:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmar: To je obecně známé, jen někteří jsou nevzdělaní a jiní odmítají uznat historickou pravdu.
Arctia
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 114
Registrován: 6-2010

Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 15:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bohuzel "historicka pravda" se od pravdy velmi casto lisi diametralne... :-)
Utúlien aurë...
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 17:57:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Arctia: asi tak. Na bělohorské potyčce ani tak nezáleží, spíše na dějích příštích - od "dělení majetku" přes obnovené zřízení zemské, drancování za třicetileté války a dosidlování po ní. Mluvit tehdy o národnosti je trochu mimo... Ale právě do roku 1627 (na Moravě a Slezsku 1628) byla čeština výhradním jazykem zemských úřadů, obnovenými zřízeními (vydána oficiálně pouze v němčině) následuje rovnoprávnost jazyků, která se postupně jaksi zvrtla. Takže ano, bitvou na Bílé Hoře fakticky začala germanizace.
Problém dnešního odporu ke katolicismu v Čechách (zejména politickému) netkví v Bílé Hoře, ale v první válce, kde se katolická církev ukázala jako služka agresivní vojenské diktatuře a Habsburkům. Proto dalo hodně práce Msgr. Šrámkovi slepit potom lidoveckou partaj, proto vznikla Československá církev. Protikatolické pozice německé (Los von Rom) jsou starší a o něčwm jiném...
A antidemokratické tendence za druhé republiky u nejkonzervativnější části katolických konzervativců popisuje kniha M. Gregoroviče, kterou tu uvádí Cogwheel - http://www.rozhlas.cz/leonardo/anonce/_zprava/407858.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 5-2009
Odesláno Neděle, 14. listopadu 2010 - 21:09:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mluvit tehdy o národnosti je trochu mimo...
Však také jsem psal o jazyku a ne o národnosti.

Dost by mne zajímalo, jak moc se Friedrich Falcký a jeho z Německa přišedší dvořané učili česky a jak moc respektovali, že u nás by se u dvora správně mělo mluvit česky.

Ja zajímavé spekulovat, co by kdyby. Tedy co by následovalo, kdyby na Bílé Hoře prohrál Habsburk. Německo bylo v té době rozdrobené, obnovený samostatný český stát by se zařadil po bok německých států (i díky osobním vazbám panovníka) a asi by vcelku poklidně existoval až do doby Bismarcka. Nicméně když víme, že Bismarckovi neodolalo ani o hodně bohatší a mocnější Bavorsko, tak bych nevsadil ani pětník na to, že český stát by zůstal samostatný a nestal by se součástí německé říše. Jistěže je to jen spekulace.

Dívám se na to tak, že na Bílé Hoře se bojovalo o to, jestli další vývoj českého státu má pokračovat podle německého modelu anebo má zamířit k Rakousku. O nějaké vlastní české cestě tam nebyla řeč. Je to můj osobní pohled a nikomu jej nevnucuji a ani se tu o to nebudu přít.

(Příspěvek byl editován uživatelem zmar.)
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 17:36:20    Odkaz na tento příspěvek  

Stát údajně šetří - a tak se v příštím roce mají plošně snižovat platy pokud možno všech "státních" zaměstnanců o cca 10%. Docela by mě zajímalo, zda se toto opatření vztahuje také na profesionální duchovní aj. personál státem evidovaných náboženství - jejich platy jsou přeci také navázány na státní rozpočet? Dala by se někde vyhledat statistika, kolik se v posledních letech vydalo ze státního rozpočtu na ohlupování lidí církvemi? Samozřejmě především tou u nás nejrozvinutější - katolickou. (Že bych to porovnal s penězi údajně vynakládanými do málo využitých železničních tratí. Ostatně - není u nás "církevní infrastruktura" přebujelá? Zrušením lecčehos se přeci ušetří.)
Lidé v ČR mají dlouhodobě už po krk kolaborace (katol.) církve s bohatými a mocnými. Zejména když se tato církev zaklíná, že víra není "papežská", ale "Kristova". Ale právě proto peníze navíc v ní nemají co dělat. Mnohamístné sumy na kontech ve Vatikánu, u všemožných diecézí, kapitul, kanonií či mnišských řádů těžko přivábí poměry znechucené lidi na nezáživné obřady do kostelů. Možná by tam lidi šli, kdyby se tam pro ně zvěstovalo řešení současných pozemských problémů (nejen falešné sliby o údajné "posmrtné spravedlnosti"), kdyby tam vanul "duch doby" a ne středověká zatuchlina. Nevím jak ostatní, ale já jsem přímo zhnusen z katol. církve, jejích staletých pokusů brzdit exaktní vědu, cenzurovat kulturu, jejího morálního pokrytectví, děsivé zabedněnosti jejích čelných představitelů a v neposlední řadě i z fašizujících tendencí na pomezí náboženství a politiky.
Ti státní zaměstnanci (zejména asi odborově organizovaní) hodlají někdy po Mikuláši stávkovat. Budou za vyšší mzdy stávkovat také profesionální pánbíčkáři - nebo už dostali přidáno? Mně osobně by generální stávka veškerého duchovenstva v předvánočním a vánočním čase asi nikterak neuškodila. Aspoň by byla zase nějaká legrace.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3324
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 20:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Za své kacířské názory budeš jednou trpět, stejně jako budou trpět všichni hříšníci a státní zaměstnanci.

Ale za pozornost stojí něco jiného. Pokud stát ústy pistolníka Bárty dnes snižuje na rozdíl od nákladní dopravy (proč asi?) celostátní dotace do osobní dopravy, tak buď bude ta osobní doprava na železnici redukována nebo to za ČD (tam není další zdroj) budou muset doplatit kraje či obce. Stát tak "elegantně" vytváří vyrovaný rozpočet a zadlužuje jiné.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 9-2007

Odesláno Pondělí, 15. listopadu 2010 - 20:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Borovička: Stát tak "elegantně" vytváří vyrovaný rozpočet a zadlužuje jiné
A nejen to. Výrazným regulačním snížením nákladů na dopravní cestu ČD Cargu (i jiným dopravcům) kvůli dosažení konkurenceschopnosti vůči silniční dopravě, nepřímo prokazuje Bazalovo alibi, páč sám uznává, že s náklady současnými muselo cargo jezdit pod cenou, aby obstálo v konkurenci
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
flatt2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.73.221
Odesláno Středa, 17. listopadu 2010 - 23:00:39    Odkaz na tento příspěvek  

Žmz : A nejen to, mám nějaké , zatím bohužel neověřené info,taže to berte jako nějaký novinářský drb, že pan ministr postupně zjišťuje, jak ho ta homo-odborářská mafie vodila za nos a jak z něj, minimálně v případě Bazaly, udělala blbce...

Proč to ale má odsr... ČDC, které fungovalo a nyní je v rukou šílenců, je i nadále mimo moje chápání
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2239
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 17. listopadu 2010 - 23:29:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

flatt2: No a já mám drb (ovšem z nedůvěryhodného zdroje), že se zejtra dozví v MF DNES, že ČD zdraží, ačkoli on veřejnosti slíbil, že nezdraží, a to tedy nejen rychlíkovou SONE+ o čtvrtinu, ale i jiné, mnohem užívanější.
No, není to zdražení ledajaké. Když můj spoluobčan cestoval se SONE+ (Os,Sp) za 150,- tak od 12.12. potřebuje pro středočesko i labskoústecko samostanou - se rozumí, že každá sama stojí víc než ta dnešní, celostátní. Takže zdražení se pohybuje mezi pouhými 200 až 300 % (dle různorodosti cen dle kraje). To bude cestovní ruch růst a vlaky o víkendu praskat ve švech Zvláště, když ji může použít i v EC, IC, Ex nebo R, jakkoli to neocení, neboť takých tady není Ale plošné zdražení je jen 5% mezinárodního a vnitro-zpátečního. A ty úžasné novinky v In-kartě, co na dva roky stojí víc než na tři, páč tu na tři si zdražit netroufli, radši ji za rok zruší
No, necháme se překvapit obsahem, zda ještě pes demokracie umí vycenit zuby, nebo jen dobře krmená čuba stáhne ocas

P.S. Ale byl to Bazalův tarifní systém a Bazala je přece fuuuj, tak nastolej antisystém (dříve též chaos)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2241
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 18. listopadu 2010 - 19:22:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak pardon, oni mu to z MF DNES oznámili den předem
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 19. listopadu 2010 - 07:54:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz: on ten popleta asi vůbec netuší, o čem mluví. Tohle je z jeho vlastní prezentace (sám ji nepochybně nedělal): České dráhy nebudou ani po omezení dotací v příštím roce plošně zdražovat základní jízdné
Viz http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/%C3%9Aspora+na+%C5%BEe leznici.htm.

Takže je všechno v pořádku, vyhánění lidí z vlaků může začít...
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2246
Registrován: 9-2007

Odesláno Pátek, 19. listopadu 2010 - 16:49:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Původně to řekl zcela nekompromisně. Ale ano, taky mi přišlo, že mu to někdo poupravil, pro další výstupy. Tak bych spíš řekl, že si pamatuje, co řekl z vlastní hlavy na samém počátku, ale nevšiml si, že pak už říkal něco trochu jiného, předepsaného prezentací. Ono se ne nadarmo provozuje "rotace kádrů", včetně infiltrace týmu pana ministra marketingem ČD, hned jak nastoupil

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1963
Registrován: 10-2008
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 15:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://www.mediafax.cz/politika/3144518-Ministr-Barta-nabizi-mist o-exrediteli-Michalkovi

Že by si Bárta myslel, že na SŽDC bude také co nahrávat?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 20:19:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení, zítra dojde k naplnění snu mnoha z Vás - ministr Bárta bude (přesněji byl už dneškem) donucen spáchat rituální sebevraždu.

Kdopak asi bude novým ministrem dopravy ve vládě premiera Sobotky, pevně stojící na podpoře kmotrů obou "velkých stran" ?

PS: režijkáři mohou slavit dvojnásob, protože Kalouska to samozřejmě spláchne taky.
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3311
Registrován: 6-2006

Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 20:24:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že pan prezident, velký podporovatel reforem a pana Nečase, by dal znovu šanci sestavit vládu nynějšímu panu premiérovi. Ale ono to dopadne dobře pro současnou korupční vládu s protikorupčním programem.
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
.... a další stroje slavné doby odlétají na jih..
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 459
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 20:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nečas se druhým pokusem nemá šanci - jeho maximum jsou pouze hlasy poslanců ODS a TOP-09, což nestačí. ČSSD takové řešení nepodpoří, protože by tím (bez jakékoli protihodnoty) dobrovolně zahodila vlastní převzetí vlády - moc dobře vědí, že po znepřátelení VV a ODS "sněmovní matematika" neumožňuje žádnou vládu, kterou by ČSSD nepodpořila. Proto by byli padlí na hlavu, kdyby to nebyla vláda ČSSD - zvlášť když "finanční potřeby" ODS nutně vyžadují, aby ODS byla alespoň v části "penězovodů" nadále pevně zakousnutá - k čemuž potřebuje souhlas ČSSD a tento souhlas je "směnitelný" buď za faktickou podporu "menšinové vlády" solo ČSSD, nebo přímo za velkou koalici ČSSD+ODS respektující vyšší vyjednávací sílu ČSSD postem premiéra - což by zároveň panu Sobotkovi na nadcházejícím sjezdu ČSSD zajistilo, že nebude mít žádného protikandidáta na funkci stranického předsedy.

Neboli je tu řešení, které vyhovuje jak "finančnímu pozadí" ODS, tak ČSSD a dokonce i stávajícímu šéfovi ČSSD osobně - bylo by opravdu podivné, kdyby jej tito všichni svorně nezrealizovali. Hradní pán rozhodně není naivní politický hlupec, takže vše výše napsané je mu dávno jasné.
Přičemž dnešní čin páně Nečasův (který se nedá nazvat jinak, než veřejné demonstrativní nasrání /jiné slovo těžko použít/ leadrům VV přímo do tváře) dokládá, že vedení ODS už se rozhodlo a pro jistotu si ještě "spálilo mosty".

PS pro "režijkáře": tím zítra bude "spláchnut" i Kalousek.
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 279
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 21:14:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když někdo nahlas říká že bojuje proti korupci a 2 měsíce po volbách se snaží ukrást 60 miliard,tak tam nemá co dělat.Já jen doufám,že je to už lidu českému jasné.Ať žije pirátská stranaA Klaus?Ten už DÁVNO měl sedět na jiném hradě než sedí.Pro toho kdo to zná,tento hrad je krásně vidět z vlaku mezi Lukavicí a Mohelnicí a proslavil ho jeden nejmenovaný vězeň
Výp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 280
Registrován: 12-2009
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 21:16:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

sorry: 60 milionů,já vůl
Pilatus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 8-2007
Odesláno Pondělí, 20. prosince 2010 - 22:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výp: a jmenovaný hrad je taky chvilku vidět při jízdě po silnici 35 ...
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 12:17:43    Odkaz na tento příspěvek  

Obliba veverek na veřejnosti klesá, zdánlivou "sebevraždou" by ovšem ukázali, že jim opravdu nejde o koryta a müslí to s bojem proti korupci vázně.
Pokud někomu jako důkaz korupce nestačí výrok - volně intepretováno - když zlikvidujete kompromitující náhravku, tak vás jmenuji svým náměstkem, tak nevím jak vážně to míní s bojem proti korupci.
Přitom není vůbec směrodatné, co je na těch "kompromitujících nahrávkách". I kdyby tam byla nahrána pohádka o tom, jak mašinka jela pro brambory ...

Za tuto jasnou nabídku úplatku by dotyčný měl už sedět ve vazbě, aby nemohl obvliňovat svědky (zákonný důvod) a ne dávat v Právu rozhovor "Nechci žvanění, chci důkazy" ...

Veverky by si přišly o několik ministerských postů, ale parlamentní posty by jim zůstaly; já veverky nemusím, ale budou mi přece jen sympatičtější ...
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 461
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 12:31:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, je to jediná čestná cesta, která VV zbývá, cokoli jiného bude jejich politická sebevražda (a od vládních koryt je stejně kmotři dřív či později vyženou). Uvidíme, zda k tomu dnes najdou odvahu.

Ovšem ať to dnes dopadne jakkoli, stejně nás příští rok čeká "vláda národního dokradení" s heslem "kmotři ODS a ČSSD, spojme se".
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1988
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 16:31:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale panstvo, žádná teatrální sebevražda veverek se konat zřejmě nebude.
Koalice funguje dál.
Kdo se těšil na výměnu ministra nebo socany ve vládě, ať odloží plány.

"Strany se mnou uzavřely nestandardní a zvláštní dohodu, kdy já budu osobním garantem věcí, na kterých se strany dohodly," řekl prezident. Těmito věcmi jsou například boj proti korupci, osoba policejního prezidenta nebo vznik generální inspekce bezpečnostních sborů. Dodal, že dohoda uzavřená na Hradě nemá písemnou formu."

(Příspěvek byl editován uživatelem tommasel.)
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 463
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 17:01:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Strany se mnou uzavřely nestandardní a zvláštní dohodu ...

přeloženo do "lidštiny":

Teď by ODS měla vůči ČSSD velmi slabou pozici a tedy by musela pustit příliš mnoho koryt - takže se mi podařilo napravit včerejší Nečasovu pitomost (facku jim měl dát mimo kamery) a získat čas na rozetnutí v příhodnější dobu (VV se zbavit musíme, naše kmotry přece kvůli idealistickým slibům opravdu, ale opravdu hladovět nechat nemůžem).
K tomu jsem si získal vděk TOP-ky (která by teď bez mého zásahu přišla o koryta komplet) a před národem jsem zazářil jako státník a zachránce stability.
Mohu si snad přát víc ???

konec překladu
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2341
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 17:17:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hungry_bear: Já tomu rozumím výborně. Není nic dojednáno písemně a vyhráli tak všichni, páč každý může říkat svou variantu, jaký byl obsah dohody. No a podělaní voliči nebudou moct vysírat, protože těžko můžou namítat, že strany dohody neplní to, o čem vlastně nikdo neví, co to je. A hradní pán to bude dozorovat - to smluvní nic

Česky: Pan/soudruh/bratr prezident si vytřel s voliči a prohlásil se osvíceným monarchou, který se zodpovídá komusi neznámému, bohu to zjevně nebude

P.S. Před chvílí jsem spatřil na televizníobrazovace oba hlavní šašky (Nečase a Johna). Tlemili se na sebe, jako by prožili fajn sex a těšili se, že si to večer rozdaj znovu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 17:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže všichni musíte uznat, že na takové logické argumenty veverkám nezbylo než kejvnout a hlasovat pro vládu.
Nebo co jste to vlastně chtěli říct?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 10-2008
Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 17:29:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žmz:
Prezidentovi voliči sedí ve sněmovně a jimi si až tak moc nevytřel. Pokud moc nepočítáme, kdo pro něj vlastně hlasoval.

Českou spatlaninu amerického systému tu ještě nemáme.
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 18:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Hradní dohoda" má tu vlastnost, že "veverky" mají svůj dojem, co že vlastně obsahuje (že je po jejich) a ODS jim ho zatím nevyvrací

Ovšem první náznak reality by "veverky" při menší zaslepenosti "leskem moudrého státnického presidenta" mohly zaregistrovat už tak před cca půlhodinou, kdy se Nečas do kamer s poťouchlým úsměvem prořekl, že na závěrech včerejšího grémia ODS (po jejichž presentaci včera VV nezbylo než odejít z jednání) se nic nemění.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2342
Registrován: 9-2007

Odesláno Úterý, 21. prosince 2010 - 18:48:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono přece nejde vůbec o to, která vláda/strana zrovna krade. Maj říct rovnou - po Švejkovsku, že "na nádraží se vždycky kradlo" a "jinak už to nejde". Nemaj otravovat lidi, kteří ty daně stejně zaplatí, páč jednají v souladu se zákonem.
Nejsem citlivka, ale dovedu si představit, jak se cítí lidi, kterým je kolem 70 let a v televizi pozorují, jak Sobotka vypráví děsy o odchodu 1/3 doktorů a za ním se Ti dva pablbové, kteří ješte hodinou předtím hrály opačné strany na divadelně produkované frontě, smějou jako mešuge. Jako dva úchyláci onananující před nastoupenou jednotkou
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 01:34:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Snížení mezd se týká i duchovních a to jak katolických, tak jiných vyznání. Duchovní proti tomu nehodlají protestovat. Navíc se církve (nejen katolická) dohodli na nezvyšování počtu duchovních, nevím, zda absolutně, nebo v poměru k počtu členů. Takže se nemusíte bát, že zatímco jiní musí šetřit, oni ne.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.85.38
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 11:31:10    Odkaz na tento příspěvek  

Kněží by byli sami proti sobě (resp. svým kšeftům), kdyby teď stávkovali. Statistická čísla jsou ale zajímavá: Odhaduje se, že v ČR je nějakým způsobem věřících zhruba 30% obyvatelstva (aktuálnější data snad budou k dispozici příští rok - po sčítání lidu). Z nich ovšem kostely aj. modlitebny pravidelně navštěvuje jen asi 400 000 osob - aktivních věřících jsou tedy jen asi 4% obyvatelstva. O "duchovno" těchto "oveček" pečuje jen v té u nás nejrozbujelejší (katolické) církvi přes 4 000 profesionálních duchovních. Tedy 1 kněz na cca 100 aktivních věřících! (Kolik asi připadá lidí na 1 doktora - lékaře?) Na platy těchto zhruba 4 000 duchovních jde každoročně ze státního rozpočtu asi 1,5 miliardy korun. Avšak to zdaleka nejsou jediné jejich příjmy. Za náboženské úkony dostávají od věřících lidí další prachy, tyto příjmy ovšem jsou nezdaněné a nikde neevidované.
Řada těch věřících, potýkajících se s nějakým osobním životním problémem, by spíše potřebovala psychiatra, psychoterapeuta, právního poradce apod. - ale oni se jdou raději poradit s knězem - a on z toho pak má prachy.
Jen připomenu ty oficiálně udávané částky: 1 500 000 000 Kč jdou ročně ze státního rozpočtu na platy profesionálních pánbíčkářů. Kolik třeba vedlejších železničních tratí by mohlo i nadále fungovat, kdyby stát měl zájem také v této oblasti výrazně ušetřit.
Vládnoucím mocenským mafiím ale vyhovuje, aby církve vytvářely z občanů poslušné ovečky, proto je tak štědře dotují z veřejných prostředků. Leckdy štědřeji, než jiná, opravdu veřejně prospěšná zařízení. Ty je podle politiků možno zrušit. Občan se pak může jít klouzat, nebo se modlit.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 11:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stát a šetřit, nerozkrádat jeho výdaje/majetek ?
Vždyď by tím ztratil jakýkoli smysl
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2343
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 12:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Sice Vašim argumentům v žabomyším sporu rozumím, ale ty peníze by se spíš ukradly, než sloužily železniční dopravě nebo čemukoli jinému.
Musíte to vidět konstruktivně. Najít cestu, jak věřící využít ke stavbě tunelu oklikou. Co takhle povolit vstup do kostela jen na OpenCard? Rozumíte, rovnou dát peníze provozovateli, z toho už maj lidi pupínky. Ale takhle by se jen zúročil finanční vklad do církví tím, že by každá ovečka vrazila přímo provozovateli 200 Kč. Tak se to přece dělá. Tváříte se jako sociálně citlivý a povolíte přepravu v MHD pro děti a seniory zdarma. Náhradu jízdného zacálujete z veřejných peněz a "obdarovaní" zaplatí "darovací daň" formou nákupu OpenCard od soukromého subjektu. A, abyste neříkal, že církev není doprava, tak nebojte, oni to prosadí oramžovomodří i na vstup do muzeí a galerií, kde vcelku i kostel má pro nevěřícího minimálně podobnou kulturní hodnotu. Navíc by se jednalo o jednotnou OPENcírkev, páč přece OPENodpustek

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 13:16:31    Odkaz na tento příspěvek  

Něco podobného jsem navrhoval už dávno: Každý pokřtěný, který by za to zaplatil, by dostal čipovou kartu. Ta by mu otevřela dveře do kostela, kde by se mohl nábožensky vyžívat. Vždyť odmykání dveří na karty je už zřízeno v leckterém hotelu. Tím, že by se umožnil vstup do sakrálních objektů jen pomocí karty identifikovatelným uvědomělým věřícím, by se zároveň zabránilo zcizování starožitností z kostelů a poškozování jejich interiérů.
Další úsporou na platech duchovních by mohla být robotizace kostelů. Na běžnou všednodenní mši, saturující tzv. "lidovou zbožnost", přeci není nutné, aby byl v kostele živý kněz. Zastoupil by ho humanoidní robot, naprogramovaný podle liturgického kalendáře, v klidovém stavu "zaparkovaný" někde v sakristii. V stanovaný čas by se aktivoval, vyjel ze sakristie, oddeklamoval z paměti, co se daný den říkat má atd. A po skončeném obřadu by se zase "zaparkoval" v sakristii a přicucnul se ke zdroji el. energie. Zatímco živý duchovní by se v klidu fary mohl věnovat přípravě na kvalitní nedělní kázání, osobním stykům s věřícími, nebo třeba čachrům s církevními pozemky či jiné výdělečné činnosti pro svou firmu-církev. Na těch pár stereotypních gest, Proměňování, Pozdvihování atd. přeci není nutno zaměstnávat živého člověka, když to může zvládnout robot. (Toto řešení by naopak přineslo zisky firmám, které by zajišťovaly výrobu a servis robotických duchovních).
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2344
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 13:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Velmi správně. Málem bych zapomněl na OPENvalidátory, do kterých lze také nějakou tu kačku vrazit. A ještě lépe, když budou doplněny OPENautomaty na rozhřešení. Navíc Vaše nadčasové řešení náhrady humanoidy má do budoucna mnohem širší uplatnění, než jen církevní záležitosti. Především se budou hodit jako spořádaní voliči, až neposlušné lidi přestane politická komedie bavit

(Příspěvek byl editován uživatelem Žmz.)
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2733
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 15:19:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vládnoucím mocenským mafiím ale vyhovuje, aby církve vytvářely z občanů poslušné ovečky, proto je tak štědře dotují z veřejných prostředků.

Tak to nevím, řekl bych, že ony mocenské mafie mají dost jiné taktiky a nástroje než zrovna kněží. Už jsem tu kdysi v reakci na nějaký obdobně "protitmářský" příspěvek napsal, že si nemyslím, že by hrozbou pro současnou českou společnost byla příliš vysoká religiozita, nebo že by se čeští občané nějak zvlášť nechávali oblbnout náboženstvím. Tím méně náboženstvím katolickým, samozřejmě řada sekt může konkrétním jedincům nabízet "snadná" řešení jejich problémů za různou cenu, ale to je zase jiné téma a není to nic masového.

Naše společnost se nechává mnohem víc oblbovat konzumem, pasívní televizní (ne-)kulturou nebo třeba bulvárem a jeho nekonečnými tématy, ale že by někdo u nás "držel hubu a krok" a nevšímal si důležitějších věcí kvůli nadměrnému hloubání o věcech duchovních nebo dokonce o svém hříšném jednání, to jsem si zatím nevšiml.

Za mnohem větší riziko pro současnou společnost považuji i třeba nostalgii po "klidných, bezpečných a levných" časech socialismu, než že by někdo chtěl moc mocensky prosazovat nějaké náboženské prvky.

Co znám věřící lidi ve svém okolí a ve své věkové kategorii (řekněme narozeni v 70. letech), rozhodně se nedá obecně říct, že by byli nějak více stádní nebo otupělí, skoro bych naopak řekl, že jsou v průměru přemýšlivější. Ale je fakt, že já osobně znám např. katolíka, který se dobře pobaví u filmu Život Briana, což nemusí být typické, a podobné lidi. S nějakým bojovným dogamtikem jsem se ve svém okolí moc ani nesetkal.


A argument s fungováním vedlejších železnic za peníze pro církev je myslím poněkud populistický, neboť směřovaný k vlakofilním čtenářům tohoto serveru - nepochybuji o tom, že kdyby peníze pro církve přistály navíc někde v rozpočtu, že by se pro ně našlo tisíc jiných účelů než podpora nějakých lokálek. I kdybych nebral v úvahu nejpesimističtější varianty, že by se takové peníze prostě "ztratily" někde do kapes např. u předražených projektů, i kdyby se s nimi mělo nakládat "podle vůle lidu", tak lid si myslím přeje hlavně dálnici do každého okresu a další silnice než dosypání peněz na nějakou neyvtíženou trať...
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 1-2006

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 15:37:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

než dosypání peněz na nějakou neyvtíženou trať...

leda by se rozpočítalo, kolik kilometrů kolej se za ty prachy dá vytrhat a rozorat
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 18:04:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: 400000 je počet věřících na nedělních bohoslužbách tu konkrétní neděli. Nikoli počet všech věřících, kteří během roku navštíví náboženské shromáždění. Žádný platně pokřtěný člověk nemůže být bez dalších důvodů odmítnut, pokud chce křest pro své dítě, nebo církevní sňatek. Příprava na obojí trvá mnoho hodin čistého času. Stejně tak mají všichni platně pokřtění lidé právo na církevní pohřeb.

Možná by stálo za to, zabývat se tím, kolik % času stráví duchovní touto službou lidem, kteří se jinak církevních shromáždění neúčastní. Není to málo.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 18:09:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Na běžnou všednodenní mši, saturující tzv. "lidovou zbožnost", přeci není nutné, aby byl v kostele živý kněz."

V případě katolické a pravoslavné církve to neplatí. U některých protestantů byste s tím možná obstál. Stejně jako byste mohl takto založit novou církev.

Jinak, něco podobného, tedy kněze, kteří by pouze odbývali liturgické úkony, avšak neměli hlubší teologické, ani jiné, znalosti, vymysleli už nacisté pro Polsko. S tímto úmyslem dělali šťáry v seminářích a brali bohoslovců "zakázané knihy", i mnoho bohoslovců poslali za studium zakázaných předmětů, do koncentráků.

Skutečně se jich chcete podobat?
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 18:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: Doporučoval bych navštívit CV MKD (mladolidovců), tam polovina lidí buď píše na K-report, nebo na Vlaky.net, nebo studují FDJP. Takže vidět církev, jako úhlavního nepřítele železnic ...

Nemluvě o tom, že mnohem snáze bych si dokázal představit, vzít peníze České televizi. Na nekomerční tvorbu by stačila grantová agentura a vysílat by to musely ve vyhrazeném čase komeřční televize, to by byla podmínka udělení licence.

Myslím, že velká část tvorby ČT má nižší sledovanost, že 400000 občanů.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2345
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 19:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel, Všd: Tak vám na to udělali průzkum.
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 20:28:13    Odkaz na tento příspěvek  

Jen jsem se výše pokoušel s trochou legrace porovnat církevní politiku se situací našich železnic. Dříve na každém nádraží, v depech, dílnách, u traťovky aj. bylo množství nyní "nepotřebných" zaměstnanců. Dnes je tam už neuvidíte. Zato na Drážním úřadě, GŘ ČD a v jiných podobných kancelářích jsou kvanta dobře situovaných úředníků. Přičemž většina obyvatel ČR se bez železnice už docela dobře obejde.
Podobně by nyní "předimenzované" církve, za použití moderních manažerských metod, outsourcingu a propouštění řadových kněží či jejich náhrady technikou mohly obdobným způsobem "zhospodárnit" svoji činnost. Výsledkem by bylo sice méně duchovních "v terénu" (mezi věřícími), případně by je do značné míry nahradily ty automaty - zato by ale bylo více spokojených církevních hodnostářů někde na (arci)biskupství apod. A většině občanů by nějaká církev byla (stejně jako železnice) ukradená.
Vždyť podobně se řeší problémy s policií, armádou či jinými státem financovanými "bumbrlíčky". Proč tedy nerealizovat podobný postup i s církvemi? Vždyť tak přeci na tom "vyděláme všichni".
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 23:00:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZMŽ: To však nemůže mít vliv na model financování církví, které byly okradeny státem po Únoru 1948.

Cogwheel: Asi z toho důvodu, že to prostě není možné. Železnice zde je 200 let, u církve si musíte přidat jednu nulu navíc. Jak píšu, katolíci, ani pravoslavní, Vám na to nepřistoupí.

Jinak, pravoslavní umí využít slábnoucí role železnice ve svůj prospěch: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=166949393342387&set=a.1664 77480056245.27483.100000819823439
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2346
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 23:07:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Vy byste chtěl světskou spravedlnost v majetkové oblasti? Tak to jste Tady špatně
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Středa, 22. prosince 2010 - 23:59:18    Odkaz na tento příspěvek  

Církve v Česku mohou už přes 20 let svobodně působit. Proč za tu dobu (a ostatně ani za staletí předtím) nebyly schopné naučit se hospodařit - podnikat tak, aby si na sebe vydělaly? Odjakživa jim vyhovuje parazitovat na ekonomice a společnosti vůbec. Za 20 let se leckterá poctivá firma, využívající poznatky moderní vědy - třeba fyziky a chemie (ne nějaká 2000 let stará dogmata) dokázala od nuly fantasticky rozvinout a pohádkově vydělávat. (Na druhé straně - třeba železniční doprava i jiná odvětví našeho tradičního průmyslu za pouhá dvě desetiletí značně upadla.)
Už po několikáté opakuji: Ať si církev poklidně funguje - ale za svoje.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 23. prosince 2010 - 00:11:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: To je logika ... Církve přišly o své zdroje, ty jim nikdo nevrátil. Ostatně, železniční doprava je také ve většině případů nerentabilní, a to je za zastaralou považována mnohem kratší dobu.

Takže, vraťte církvi JEJÍ zdroje a ona si bude klidně fungovat za svoje. Stejně tak dráze by velice pomohlo, kdyby dokázala více vydělávat na pronájmu svých prostor, zatím to moc nezvládá.
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2347
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. prosince 2010 - 00:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy se oba nazlobíte
Co takhle zkusit pozitivní, konstruktivní spolupráci "dráhaře" a "církevníka". Mohli byste navrhnout novou službu obou inštitucí - multifunkční vagón nejen k přepravě a multifunkční kostel, nejen pro místní věřící
Z důvodu chudých poměrů na českém venkově přikládám vzorovou "vagónkokapličku", páč "vagónokostel" je nad naše maloimperiální možnosti
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Čtvrtek, 23. prosince 2010 - 00:52:40    Odkaz na tento příspěvek  

Jenže železnice je veřejně prospěšné zařízení, a tak si určité dotace a přerozdělování zaslouží. Kdežto vzájemně se napadající náboženství (třeba ta u nás nejrozšířenější církev a katolické náboženství dle Katechismu) prospěšným veřejným statkem nejsou, ač se věřící a profesionální pánbíčkáři snaží (nás ateisty) přesvědčovat o opaku. Je snad Vašemu katolicismu prospěšná agresivní muslimská víra, nebo třeba v GB oficiálně uznané druidské náboženství? Není - protože vaší firmě, která má ústředí ve Vatikánu, přinejmenším berou kšefty, když ne ještě něco horšího.
Přiznám se, že jsem proti náboženství zaujatý. Ne třeba jen proti islámu, stejně tak se dívám skrz prsty i na různé odrůdy křesťanství a všechna další světová náboženství. Myslím si, že jsou prostě a jednoduše směšná a zcela zbytečná.
Tedy, zbytečná pro toho:
Kdo chce o sobě za každé situace rozhodovat sám.
Kdo věří v sám sebe a své schopnosti.
Kdo věří, že člověk se dokáže chovat slušně i bez nějakých "posvátných" pravidel.
Kdo nevidí nic smysluplného na dodržování údajných pravidel, která prostě platí a o kterých se nediskutuje. (Opravdu dělá odříkání např. vepřového masa, alkoholu, potratů či nenávist k teploušům z věřícího lepšího člověka?)
Kdo chce neustále pochybovat.
Kdo se nechce svůj život zjednodušovat tím, že se uzavře ve světě, kde je předem vše dané.
Náboženství prostě rovná se nesvoboda. Proto mi není jasné, proč se dnes náboženství vyzdvihuje (u nás hlavně zásluhou těch, kteří z něho mají dobrý byznys). Že prý jsme automaticky dobří, pokud o náboženství nemluvíme škaredě. Patří do výbavy dnešního moderního, svobodomyslného a tolerantního člověka vyjadřovat se o jakémkoli náboženství v těch nejlepších barvách? Nesluší se psát, že náboženství je nesvoboda, to se považuje za "nekorektní". A když tak se zaútočí, že pisatel těchto řádků o náboženstvích nic neví. Bibli by si měl prý přečíst každý, je to jedna z nejdůležitějších knih celého lidstva, patří do základní výbavy vzdělaného člověka. Popravdě řečeno, také ji někde mám doma a taky jsem si v ní přečetl pár kapitol. V knihovně mám ale asi tak 1500 mnohem lepších knih. Možná to je tím, že autoři těch 1500 knih se mě nesnaží vodit jako malé děcko za ručičku a přikazovat mi, jak mám vést svůj život.

Dobrou noc!
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Čtvrtek, 23. prosince 2010 - 01:00:09    Odkaz na tento příspěvek  

P.S.: Pronajímat prostory církev opravdu umí. Nedávno mi kolega z práce líčil, jak byl počátkem prosince na "svatebním obřadu" dvou bohatých pražských homosexuálů. Nejdřív měli civilní obřad na staroměstské radnici, pak hosty řada luxusních limuzín odvezla do hotelu v areálu Břevnovského kláštera, kde byla hohatá hostina a kvalitní hudební program. Kolega, který mi to líčil, tam byl jako host spolu s manželkou. Předtím se dost obával, že to bude nějaká extravagance, ale nakonec to bylo velmi důstojné a zdařilé. Holt - staroslavný Břevnovský klášter - to je reprezentativní prostředí.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 361
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. prosince 2010 - 09:03:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že bude užitečné uvést na pravou míru některé tradované bajky.
Platy farářů jsou zpravidla cca 12 až 13 tisíc Kč. K tomu služební byt (topení a elektřinu si platí ze svého) a na venkově zpravidla vyfasuje auto (údržbu a benzín a si opět platí ze svého), aby mohl objíždět své kostely. Peníze bokem jsou bezvýznamné - i když některé příspěvky tady tvrdí všelicos, skutečností je, že 99 % církevních úkonů je zcela zdarma a zbytek je za dobrovolný poplatek. Za tyhle požitky dělá farář správce kulturních památek (tedy od manažera, který shání peníze na údržbu až po toho, kdo zajišťuje soulad s požadavky památkářů), dále psychologa nejen pro své ovečky, ale pro každého, kdo zazvoní u dveří (otevírací doba pro veřejnost je samozřejmě od nevidím do nevidím, takže zbývá minimální soukromí). Na samotné bohoslužebné úkony zbývá zlomek 'pracovní doby'. Kdyby byla jejich činnost tak lukrativní, jak občas někdo tvrdí, stály by zástupy zájemců o toto povolání. Že tomu tak není, je důkazem, že pohádky o spoustě peněz, které prý církví protékají, jakou opravdu jen pohádky pro sice velké, ale stále nedospělé děti.
Každý jiný správce státních památek a každý jiný psycholog v terénu je odměňován lépe a přesto mu nikdo nezávidí. Opravu těžko chápu, z čeho pramení tahle závist, kterou vůči církvi řada 'uvědomělých' aktivistů projevuje - někdo si myslí, že je to důsledek socialistické ateistické výchovy předchozích desetiletí, ale já si myslím, že je to spíš z naší národní povahy.

Ještě jedna věc. Užitečnost a neužitečnost působení církví v našem prostředí se dobře zjišťuje porovnáním vývoje zločinnosti a jeho srovnáním s vývojem religiozity. Čím víc ateistů přibývá ve společnosti, tím víc narůstá zločinnost. K tomu není co dodat.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 23. prosince 2010 - 10:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On ten plat faráře nelze posuzovat běžnými měřítky: farář se cele věnoval církvi (viz celibát). Veškeré jeho výdaje jsou v podstatě režijními výdaji církve, on sám pro sebe nepotřebuje nic.

Jo a nezapomeňte: podporujte svého faráře, protože když ho vypudíte, tak po něm přijde imám - a ten se s náma (i nevěřícíma) párat nebude...
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 363
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 23. prosince 2010 - 13:36:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

, on sám pro sebe nepotřebuje nic
ano i ne. I farář pořád zůstává člověkem se svými radostmi a starostmi. Mám třeba kamaráda faráře, který je šotouš :-).
Žmz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 23. prosince 2010 - 15:21:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmar: Je to marné. Jsou jedinci, kteří ukradnou ročně několik set mega, a tady se bude řešit, zda má farář nárok na to si koupit 3 rohlíky místo jednoho. Navíc, kolikpak berou nemajetní nepřizpůsobiví, kteří se řádně nepostarají ani o své bydlení ani o své děti? Nebo tetka ve státním muzeu, která celý den sedí na židli a marně čeká, zda někdo přijde? A když už přijde, tak maximálně čučí, zda na něco nesahá.
Nejsem pro vliv církví na výkon světské moci. Ale problém s platem běžného faráře, to mi fakt přijde úsměvné
ZMZLONICE - VIDEO ZMZLONICE - AKTUALITY
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1071
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 24. prosince 2010 - 01:29:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Měla církev možnost si předem zjistit, o jakou oslavu jde? A pokud by na to přišla až v době, kdy již měla objednávku, mohla to zrušit z etických důvodů? Teoreticky ano, ale odporovalo by to světským zákonům. To byste tu psal, jak zlá homofobní církev takto přichází o své zdroje financování a o to víc odrbává daňové poplatníky.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 24. prosince 2010 - 01:44:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: "Jenže železnice je veřejně prospěšné zařízení, a tak si určité dotace a přerozdělování zaslouží."

Platí to tak ve všech případech?

"Kdežto vzájemně se napadající náboženství prospěšným veřejným statkem nejsou"

Toto tvrzení nelze zcela objektivně potvrdit, ani vyvrátit.

Celá Vaše argumentace proti církvím mi připomíná argumentaci některých modroptačích svazáků proti (sociálnímu) státu. Můžete namítnout, že bez církví to funguje v ČR dobře, ale nezapomeňte, že tu stále jsou. Společnost bez náboženství neexistuje, pouze náboženství vytlačí jiným náboženstvím, i když mu tak třeba nebude říkat (typicky v KLDR).

V každé populaci existuje menšina lidí, která žije zcela bez náboženských představ a další skupina, která se má tendenci vyhýbat se náboženské organizaci a kolektivním náboženským obřadům. Není však dokázáno, že by tato skupina byla ostatním nadřazena a měla mít právo omezovat práva lidí, kteří mají jiné postoje.

O to se Vy snažíte, a to prosazováním nevrácení ukradeného majetku církvím, kombinovaným s ukončením jejich financování podle pravidel z doby, kdy jim byl tento majetek ukraden. To by logicky bylo bezprávím vůči církvím, a tedy nejen vůči jejich představitelům, nýbrž vůči všem jejím členům.

Pokud tvrdíte, že bezpráví vůči komukoliv je správné a v pořádku, potom tím dokazujete svou neúctu nejen k dané osobě, nýbrž i k právu samotnému.

Co je také podstatné, vliv církví není ve společnosti podmíněn financováním ze strany státu, v USA stát dlouho žádné církvi na nic nepřispíval a přesto tam byl vliv křesťanství vždy poměrně silný.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 24. prosince 2010 - 01:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zmar: 99% církevních úkonů není zdarma, většina je za DOBROVOLNÝ poplatek, u některých je povinnost věřících zaplatit stanovena, částka však zůstává dobrovolná.

Tyto poplatky však jdou primárně na režijní náklady kostela (svíčky, výzdoba, elektřina, drobná údržba, někdy i vytápění), pokud tyto náklady převyšují, potom buď na větší opravy kostela (někdy ne přímo toho, kde se dané úkony provádí) nebo na další výdaje farního obvodu (např. auto a věci s ním související, církevní aktivity mimo kostel).

Že se mezi kněžími mohou najít krkouni, kteří si nechávají část peněz z těchto poplatků pro sebe, to nepopírám. Je však pravděpodobné, že by se tak chovali i kdyby se nestali kněžími. Existují i světská prostředí, kde si lze nakrást a nemyslím pouze velkou politiku.

Kostely, mají-li sloužit svému původnímu účelu, těžko přinesou církvi významné finanční zdroje. V minulosti měla církev, jako zdroj financování, lesní a ornou půdu, kterou buď přímo spravovala, nebo častěji dále pronajímala. Právě tento majetek jí byl však odebrán.

Samozřejmě, i dnes má církev majetky, které může využít k získání zdrojů pro svou činnost (část Břevnovského kláštera je toho příkladem), ale v poměru k počtu kostelů, které vlastní, a jejichž údržba není zadarmo, to je nedostačující. Stát na jejich údržbu sice přispívá, ale narozdíl od platů duchovních se jedná o nenárokovou položku, a především, kryje to jen velmi malou část z celkových nákladů, většina se platí buď z peněz českých věřících, nebo ze zahraničních zdrojů.