K-report
 

Archiv do 28. června 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv do 28. června 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 14:57:56    Odkaz na tento příspěvek  

Sice by mě také více zajímaly souvislosti povolební politické konstelace s personálním zemětřesením u ČD (Cargo) atd. - ale dovolím si jednu kontrolní otázku: Co se stane s majetkem bezdětného (v celibátu žijícího) katolického kněze, když tento zemře? A jsme u toho...
Tommasel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 10-2008
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 15:03:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel:
Že by propadl státu?
Chystám se žst. Strančice a kus trati 221 (22a) na Senohraby modelovat v TT. Budu vděčný za každé info (foto, zab.zař., rozměry a umístění budov, používané loko i vozy, i upozornění na materiály k prostudování...) použitelnou pro rekonstrukci místního stavu a provozu v 70. nebo i 80. letech
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 15:27:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel, Tommasel: kněz sice nemá děti, ale zpravidla mívá příbuzenstvo jako kdokoli jiný. Pro dědické řízení pro něj neplatí žádná zvláštní pravidla.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 15:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: celibát jako doporučení existoval od samého počátku křesťanství. Ale celibát jako povinnost pro kněze se objevil až po roztržení východního a západního křesťanství.
Mono_mono
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 9-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 17:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://ekonomika.idnes.cz/cd-cargo-muze-prijit-o-licenci-zaluda-a -spol-nemaji-odbornost-prr-/ekoakcie.asp?c=A100617_150554_ekoakci e_spi
ICQ: 580-130-194
//RegioJet 4Ever!!!


Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.148.209
Odesláno Čtvrtek, 17. června 2010 - 20:02:11    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mono mono: Tak to je třeba odstranit Kodyma - moc si dovoluje. Nebo rovnou zrušit Drážní úřad.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 02:51:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Kněží sepisují závěti. Je to standard. Co se týče Carga, je tak těžké kooptovat jednoho člena s příslušnou způsobilosti?

Zmar: Kláštery (a v nich povinný celibát) existovaly již před roztržkou. Stejně tak do té doby žila v celibátu většina biskupů, nikoli však lidových kněží, na Západě i Východě. Navíc roztržka se táhla 200 let, definitivní byla 1054, kdy se papež a cařihradský patriarcha navzájem prohlásili za exkomunikované. Základy byly však již v době Cyrila a Metoděje (Cyril u nich nechtěně asistoval a trochu přilil oleje do ohně, čehož později litoval a přidal se na římskou stranu, více u Antonína Polácha: Bratři ze Soluně.)

Rozdělení mezi katolickou a pravoslavnou církev bylo do značné míry poplatné politickým okolnostem té doby. Některé východní církve se rozštěpily na katolickou a pravoslavnou s tím, že ritus mají totožný, typicky třeba v Iráku. De facto zůstal součástí katolické církve celý křesťanský Západ a malá část Východu - Benátský patriarchát (od samotných Benátek po sever Albánie + vnitrozemské Chorvatsko a Uhry okupované části dnešního Srbska a Rumunska) a některé křesťanské komunity v islámském světě.

Benátský patriarchát se postupně stal součástí křesťanského Západu, avšak např. v části Chorvatska se užívala chorvatština namísto latiny i v dobách, kdy se ve zbytku Západní církve sloužily mše výhradně v latině (glagoláši, do Čech je pozval Karel IV., pobývali v Emauzském klášteře).

Později část pravoslavných, na územích ovládaných Habsburky a Polskem uznala svrchovanost Říma a vyhlásila Brest-Litevskou Unii => uniaté, častěji se jim říká řeckokatolíci. Tito jsou hlavně na Slovensku a Ukrajině, ale nejen tam, mají své farnosti i v Čechách. Jejich liturgie je Východní a podobá se pravoslavné, jejich lidoví kněží mají rodiny. Jde o Východní křesťany.

Naopak misiemi v Asii se Západní katolické křesťanství dostalo do oblastí východně od křesťanského Východu. Filipínští, vietnamští, korejští, japonští a taiwanští katolíci jsou Západními křesťany, i když to geograficky není zřejmé. Narozdíl od afrických zemí, zde je o tradice křesťanského Východu naprosto minimální zájem.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 5-2009
Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 07:21:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: nejde mi o to, abychom tady spolu diskutovali o vnitřních církevních věcech. Sem to nepatří. Jde mi o to, že lidé stojící mimo tomu nerozumí a přitom se do toho často s chutí montují. Proto jsem tu chtěl ukázat, že problematika je složitější, ale problémy jsou úplně jinde, než si kritici církve myslí.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 08:25:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://blisty.cz/2010/6/18/art53145.html přečtěte si to.
http://blisty.cz/2010/6/18/art53132.html
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 10-2009
Odesláno Pátek, 18. června 2010 - 16:18:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzik: Nebudte najivni, setrit se bude jen na normalnich lidech, kupr. eko-zakazka nebo nejake nove padaky zkratka neprijdou. A taky za causu Diag Humann bude treba zaplatit...
3xAchjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.184.40
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 15:51:29    Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Takové blitky jsem už dlouho nečetl.
Je mi z toho špatně, autoři evidentně postrádají jakékoliv ekonomické vzdělání a jsou pomateni nějakou podivnou propagandou.
Základní ekonomické poučky je asi minuly. Opravdu trapné.

Už aby ty BListy zkrachovaly, bohužel je určitě zasponzorují rudí z Politických vězňů.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 82
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 18:16:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

hahaha. Jste směšný. Určitě financují i ostatní světová média jako je Guardian, že? Jste jen informovaný MLadou Frontou Dnes a divíte se, když tam někdo dá názor pocházející ze Západní Evropy a Severní Ameriky.Kdybyste znal historii, tak byste věděl jednu zásadní věc. Kam šlápla hospodářská reforma SB a MMF, státní dluh soupnul, podíl lidí pod hranicí chudoby se rozšířil a nerovnoměrnost bohatství se prohloubila. Neoliberální reformy nefungují. řada krachů je toho důkazem. Jenže o tom nic nevíte, protože se to v Mladé Frontě nedočtete.
http://www.uws.ac.uk/schoolsdepts/business/cces/researchers/marti n-myant.asp
http://www.uws.ac.uk/index.asp
Řekněte mi, co je na Britské univerzitě komunistického? Až to tu bude vypadat, jak v Latinské Americe po Kalouskově reformě, tak se nedivte. Ale jistě tento génius, co si myslel, že otevřená vývozní ekonomika Česka nepocítí pokles světové poptávky a poroste v době hospodářské recese o 4,8%, spasí naše státní finance.
A jaké ekonomické vzdělání máte vy? VŠE? Tím se ani nechlubte. Ten váš matador Klaus je pro svět klaunem, proč myslíte, že tam na ta fóra ekonomická jezdil? Protože se páni chtěli bavit.
Víte před kuponovou privatizací a českou cestou privatizace alá Klaus nás již v té době varovalo spoustu ekonomů. A výsledek? 95% podniků na které šáhla KLausová vláda zmizela včetně peněžní hodnody. Prostě jako kdyby se to spálilo a nic nezbylo.
Pithart to s tou Škodou MB udělal lépe než Klaus s Tatrou Příbor, viďte. Nebo mi chcete tvrdit, že osobní vozy Škoda dneska neexistují a existují osobní tatrovky pod vlajkou českých (klausovsky oblíbených) kapitánů průmyslu? Jak myslíte, že by Tatra dneska vypadadla, kdyby do ní vstoupil Mercedes, jako VW vstoupil do Škodovky? Jen se nad tím zamyslete. A pak si zodpovězte, jestli byl lepší hospodář premiér Pithart nebo premiér Klaus, vole.
Ale pravda vás bolí, že? Dějiny NEPŘEPÍŠETE.
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 404
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 18:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybyste znal historii, tak byste věděl jednu zásadní věc. Kam šlápla hospodářská reforma SB a MMF, státní dluh soupnul, podíl lidí pod hranicí chudoby se rozšířil a nerovnoměrnost bohatství se prohloubila. Neoliberální reformy nefungují. řada krachů je toho důkazem

historii byste si měl prostudovat i vy. nebudu psát, že neoliberální reformy všude fungují na 100%, nefungují, ostatně jako na 100% nefunguje nic. klauny nebudu komentovat

PS: myslím, že VŠE je lepší než University of The West of Scotland

(Příspěvek byl editován uživatelem zdenek84.)
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 83
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 18:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VŠE? To jste mě rozesmál. To vidíme, jak VŠE pomohla KLausovi, když přes všechna varování světa, ale i některých domácích odborníků prováděl provatizaci, která byla 100% neúspěšná. Nad tím nemusí nikdo polemizovat, to je fakt.
A ještě jedna věc k neoliberalismu. Neblahé důsledky jsou důkazem, že neoliberalismus ekonomie nefunguje ani na 10%. Ano funguje pro 2% nejbohatších, to máte pravdu, ale pro těch ostatních 98% nefunguje. uveďte jeden příklad, kde například nadiktované reformy pod vedením SB a MMF pomohly někomu jinému než finančnímu světu, který se na nich podílel?Vy jste prostě tupě naivní. Celá řada hladomorů byla způsobena pány z SB a MMF. To jsou jejich výsledky. Přečtěte si něco o tom, jak fungovala United Fruit Company ve Střední Americe, pak vám možná dojde, jak jste naivní.
Vy si musíte uvědomit jednu základní věc, doslova fyzikální danost. Jestli nějaká společnost vyprodukuje nějaké bohatství a jedna část té soplečnosti ovládá 60% a druhá 40% bohatství a když ta první ovládne 80% bohatství, tak tomu zbytku nezbývá 40%, ale už jen 20% bohatství. Jestliže tedy někdo relativně bohatne, musí zákonitě někdo relativně chudnout. To je tvrdý fakt, na kterém nic měnit nemůžete.
A podívejte se na ceny různých komodit, kolik, co stojí na počátku a kolik na konci. Uv idíte, že to uvládá uzká skupina lidstva, která diktuje, který svět bude mít bídu a kdo se bude mít lépe. jinak to ani nefunguje. To je smutná realita a hospodářský systém a jeho růst je daný na zvyšující se spotřebě, tedy více spotřeby na jednoho člověka a zvyšující se počet lidí. Na konci je jen jedno a to jedna velká ekologická katastrofa. Aby se tomu předešlo musí se ekonomice pomáhat hospodářskými krizemi a válečnými!!!!! konflikty.
3xAchjo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.184.40
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 22:14:26    Odkaz na tento příspěvek  

3x: Já Vás volem nazývat nebudu, jste prostě ubohý pomatenec, což dokládáte v předchozích příspěvcích.
Plácáte páté přes deváté a ještě ke všemu špatně.

Že jste již nenávratně poškozen, dokládá Vaše teze, že pokud někdo bohatne, jiný musí zákonitě chudnout. Tenhle nesmysl jste vzal kde? Nepopírá to vůbec celou průmyslovou revoluci a dějinný vývoj za posledních 200 let?
Pak nechápu, proč sem taháte Klause, MFF apod. Články se týkaly úplně něčeho jiného. Kalouska nepodporuji, je to zloděj jako všichni ostatní, ale na rozdíl od Vás se neuchyluji k šíření propagandy a antipravicové (komunistické) rétoriky. Nemám potřebu se proti současné garnituře vymezovat Vaším způsobem. Nejsem zastáncem neoliberalismu, nejsem proti jisté míře přerozdělování ve společnosti. Ale Vaše makovička tohle asi nepochopí.

P.S. Chápu Vaši alergii na VŠE, ale mne, narozdíl od Vás, z této školy ještě nevyhodili

Vaše příspěvky tu místo nemají, vůbec bych se nedivil, kdyby vás odstranili. Svými pavědami to tu akurát plevelíte.
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 406
Registrován: 4-2007
Odesláno Sobota, 19. června 2010 - 22:31:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

doprdele (s prominutím), jsem asi tupě naivní, ale skutečně si neumím představit, jak mohla sb a mmf způsobit hladomor! to zavedly blokádu země nebo kradli zemědělcům přímo na polích? vysvětlete mi to prosím, toužím se poučit, jste evidentně odborník
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 00:07:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xoba: VŠE není jen Klaus, to je i Vladimíra Dvořáková, která je spíš doleva. A Klause si nezvou jako kašpárka, spíš potřebují opozici a on je přijatelnější, než někdo z neomarxistického tábora.

Celkově, neoliberlální ekonomika nemůže fungovat v rámci spíše socialistické EU. Cílem ČR by mělo být nabídnout nižší daně, než v okolních zemích, ne co nejnižší za každou cenu. Problém neoliberálů je v tom, že za příklad používají malé ostrovní ekonomiky, jako Normanské ostrovy nebo Nový Zéland. To je pro ČR nepoužitelné.
Martin240025
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2641
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 00:17:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vystudovat VŠE taky není žádný med jak se zdá... víte o tom, že tam mají jen jeden termín na zkoušku? A VŠE je "škola volby", kde člověk musí projevit vlastní iniciativu, aby se dostal někam dál než ho připraví škola. Pro schopné a iniciativní jedince super škola
Nejezděte na Šumavu po trati České Budějovice - Český Krumlov - Černý Kříž vlakem, dočkáte se motoráků 810.
Vyzkoušejte cyklobusy či další linkové autobusy. Český Krumlov je velmi dobře spojen s Prahou dálkovými autobusy, z Českých Budějovic jezdí autobus po 15 - 60 minutách. 810 je možné bez problémů nahradit 749 + Bmto + Bdt + Ds
http://www.facebook.com/group.php?gid=126081024094098
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 817
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 08:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: VŠE není jen Klaus, to je i Vladimíra Dvořáková, ale třeba i Ivan Mládek, Jiří Paroubek, Petr Keller a další.

Martin240025: víte o tom, že tam mají jen jeden termín na zkoušku?
No to je fakt ukázka náročnosti (kvality) VŠ. Tak třeba "vysoká kopaničářská" ve Starém Hrozenku má taky jeden termín a pro některé jedince to taky nebude žádný med.

A VŠE je "škola volby", kde člověk musí projevit vlastní iniciativu, aby se dostal někam dál než ho připraví škola. Pro schopné a iniciativní jedince super škola
Ale to platí pro všechny VŠ. Že vystudujete VŠ neznamená, že vám začnou létat pečení holubi do huby.

3xAchjo: Pokud hodláš vystupovat pod tímto anonymním nickem, rač prosím ubrat na výrazivu. Víc si vážím lidí, kteří se dokáží pod svůj názor (ikdyž třeba pomatený) jednoznačně podepsat, než anonymních zbabělců, kteří by ještě chtěli určovat, co tu má být a co ne.
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 10:50:52    Odkaz na tento příspěvek  

=>Vikijous: No jo, takovými komedianty se můžeme chlubit
VŠE narozdíl od vysoké kopaničářské je docela uznávaná škola. Je mi jasný, že kvalita se neměří podle počtu pokusů u zkoušky, ani podle počtu vyhozených studentů. Nicméně, přestože neležíme ve dne v noci ve skriptech, nějak extra lehké to není.

=>3xAchjo: Že jste již nenávratně poškozen, dokládá Vaše teze, že pokud někdo bohatne, jiný musí zákonitě chudnout.
Veselé je, že ono to na určité úrovni přeci jen platí, a sice v momentě, kdy odmažeš rozdíly způsobené růstem produktivity práce. Momentálně "jsi bohatý" také díky tomu, že v Číně lze vyrábět cokoliv extrémně levně, protože dělníci, co to tam dělají, jsou extrémně chudí. Poslední dobou se tam ale objevují první vlaštovky případů, kdy si dělníci vydupali vyšší platy. To bude pochopitelně znamenat to, že o co oni budou bohatší, o to ty budeš chudší, protože čínská produkce (tj. úplně všechno) bude dražší. Produktivita práce neroste, ale cena ano. Stejně tak vláda mění rozdělení bohatství ve společnosti tím, jak velké vybírá daně a jak moc přerozděluje... samozřejmě extrémy směrem dolů i nahoru s sebou nesou nějaké vedlejší efekty, ale v zásadě v tom není žádná velká věda.
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 11:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: takovými komedianty se můžeme chlubit
To je podstě jen důsledek požadvku státu na "kvalitu" jeho zaměstanců. A tak začal "boj" o tituly, aby si úřenídníci na zachovali své místo a tabulkový plat. Každý pátek pak člověk potkával na nádraží 50 leté úřednice v kostýmku, kterak jedou studovat. Je jedno co, hlavně že z toho bude Bc. nebo Mgr. Ti poctivěší nějakou tu univerzitu, ti oprsklejší a ochotní si připlatit za "kvalitu" různé "kopaničářské" vysoké. A nedělám si iluze, že z nich budou lepší úředníci.

Že jste již nenávratně poškozen, dokládá Vaše teze, že pokud někdo bohatne, jiný musí zákonitě chudnout.
Zajímavá přednáška o bohatnutí bohatých a chudých: Jan Keller: Arogance financí. (má to cca 90 minut a je to 9 částí, ale zdejší odbornící na ekonomiku to jistě zkouknou)

(Příspěvek byl editován uživatelem vikijous.)
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 13:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VŠE jsem nikdy nestudoval.
Ad Nový Zéland. To je zrovna příklad země, které ty neoliberální reformy ublížily.
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 14:02:16    Odkaz na tento příspěvek  

Co vím já, tak naopak na NZ se podařily některé docela zajímavé reformy, třeba částečné outsourcování veřejné správy soukromému sektoru.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 14:36:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Ublížily spíš Mexiku. Ostatně i podle Vámi doporučovaného článku.

Lukfi: Pokud by outsourcovali různí Řebíčkové, to už je lepší nechat to přímo státu.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 929
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 14:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týče VŠE, nikdy jsem ji nestudoval, ani jsem se tam nehlásil. Jsem Bc. v oboru Management v neziskovém sektoru a mám také dva roky učitelství pro střední školy. O VŠE vím, hlavně z doby svého působení v AIESEC Ostrava toto: je tam mnohem vyšší podíl mužů, než na mimopražských ekonomkách, mnohem větší tlak na studenty, aby byli aktivní a používali PowerPointové prezentace a další věci, které jsou spíš efektní, než efektivní, a mnohem tvrdší požadavky na jazyky, než v Ostravě (jedno jestli na VŠB nebo OU). Kapitola sama pro sebe je server VŠEborec.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 930
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 14:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad bych ještě dodal, že oproti "vysoké kopaničárské" je VŠE kvalitní vysoká škola. Ale to je každá VŠ, která odpovídá alespoň minimálním požadkům, kterými jsou VŠ definovány. Za nejkvalitnější ekonomický ústav je považováno CERGE při FSS UK, nikoli VŠE. Co mám info, relativně slušně se drží ještě ekonomky v Pardubicích a Ostravě + podnikatelská fakulta v Brně (děkanka Anna Putnová zvolana za TOP 09).
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 931
Registrován: 7-2008
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 14:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vikijous: Paroubek, Mládek a Kellner tu školu vystudovali, neučí tam, jako Dvořáková a Klausovi blízcí.
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 15:25:01    Odkaz na tento příspěvek  

=>Všd: Možná bych přidal ještě Institut ekonomických studií (pod FSV UK). Hodně těžké, hodně prestižní. Co jsem ale slyšel od spolužáka, co studuje tam a zároveň na VŠE, prý je to takové hodně teoretické, neřkuli od reality odtržené, takže možná každá škola je dobrá k něčemu jinému. Každopádně netvrdím, že VŠE je "nejkvalitnější ekonomických ústav", to při tom počtu studentů ani nejde.

Pokud by outsourcovali různí Řebíčkové, to už je lepší nechat to přímo státu.
Přiznám se, že nevím, jak to tam přesně funguje, jak jsou nastaveny kontrolní mechanismy... přeci jenom tyhle věci na oboru Informatika nebereme tak do hloubky. Čistě teoreticky je ale jasné, že to nemůže být outsourcing jenom jako veřejná zakázka, "a ty to dělej místo nás". Důležitou složkou příjmů těch firem by musely být poplatky od lidí (jako se vybírají teď, asi by byly vyššíú, musela by existovat konkurence a stát by musel platit za skutečně obsloužené občany, ne jako se financují třeba DPP nebo ČD.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 15:37:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

některé docela zajímavé reformy, třeba částečné outsourcování veřejné správy soukromému sektoru
To bychom dopadli. On to nebyl jen Řebíček, dělá to každé ministerstvo - za drahé peníze nepoužitelné výstupy plné banalit (řadu z nich jsem viděl). Takové Ministerstvo financí...
Ale nebýt špatně placených IČařů, některé činnosti by na ministerstvech už nefungovaly.
Nejhorší jsou snahy zavádět "manažerské" řízení, kdy dochází často jen k nepřetržité výměně lidí. Také čerství absolventi vysokých škol si o sobě dost myslí, ale praktické problémy řešit nedokážou nebo nechtějí ("tohle není moje práce"), čest výjimkám. A týká se to už i sekretářek. Tak 1/3 lidí na ministerstvech jsou úplní blbci, 1/3 je vše jedno a třetina se ještě jakž-takž snaží, ale zpravidla nezastává (nechce zastávat) funkce.
Situaci v krajích neznám, ale bude to tam asi daleko horší (také mají daleko víc úředníků než leckterá ministerstva).
PS: V USA se právě ukázalo, že outsourcing veřejné správy rozbujelý za Busche ml. není to pravé ořechové.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 10-2009
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 15:49:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: nevím, co Vás na Informatice učí, ale Vaše nápady jsou katastrofální. Přístup občana k právu nelze řešit poplatky - to by bylo snad lepší vrátit se k patrimoniální správě a robotě . Cílem veřejné správy nesmí být zisk, jako je tomu u firem!
Každopádně outsourcování již funguje na úrovni krajů a některých obcí, kterým je svěřena v určených věcech působnost státní správy a stát jim za to posílá část vybraných daní (prý málo).
Jinak k moderním trendům zabezpečování státní správy nestátními subjekty viz Rys, Rudolf: Regulační úřady síťových odvětví v Rakousku. In: Veřejná správa 18/2009.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 19:36:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No Všd a co ten vznik skupiny žijící pod hranicí chudoby po těch slavných reformách? Ha? Takže klídek. vím o čem mluvím.
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 20:34:57    Odkaz na tento příspěvek  

=>Mkunt: Tak asi to celé stojí a padá na korupci u veřejných zakázek a v ČR v současnosti čím méně takových, tím líp...
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 20. června 2010 - 21:53:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: zpravidla nezastává (nechce zastávat) funkce.
Kdo by také chtěl zastávt nějakou zodpověddnější fuknci, když ví, že 2/3 kolegů jsou apatičtí blbci.

Lukfi: Tak asi to celé stojí a padá na korupci u veřejných zakázek a v ČR v současnosti čím méně takových, tím líp...
Ono to nemusí být jen o korupci. Neblahý príklad jak může dopadnou outsorcování ukázala Česká televize, když externí firmě zadala vymáhání poplatků za televizi. Firma byla tak "svědomitá", že vymáhala i u podnikatelů, kteří televizi nikdy neměli.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 00:01:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vikijous: a kdo by chtěl zastávat funkci, když si není jistý, že nepřijde s novou politickou garniturou nový náměstek/ředitel odboru/vedoucí oddělení (na jistém ministerstvu řízeném již zde jmenovaným pánem to šlo až téměř na uklízečky - z jistého odboru zůstaly pouze dva lidi) "přestavba a nové myšlení" a bude vykopnut (Langer na vnitru byl taky docela vichr z hor).
Skutečně to není problém jen neprůhlednosti veřejných zakázek (i když tam by jen povinné zveřejnění všeho udělalo své). Třeba ty na dálnice jsou navenek zcela v pořádku - když pomineme, že to vlastně dostávají stále stejné firmy, které jsou schopny dostát požadovaným kritériím. O ICT sektoru bych se radši nezmiňoval. Také udělování ISO 9001 je v ČR spíše parodie (mimochodem, komu říká něco norma ISO 15489?).
Jinak absolventi všech vysokých škol (zase: čet výjimkám) projevují katastrofální neznalosti veřejného sektoru a nemají o veřejné správě ponětí (absolventi VŠE většinou netuší nic ani o účetnictví ;-)). Typický příklad viz Lidovky. Je ať to zkusí ve veřejné správě na Západě . Jinak jsem vypozoroval, že čím větší odborník ve "svém" oboru, tím zpravidla větší pitomec neschopný komunikovat nebo dodržovat elementární věci.
PS: škoda, že nemohu psát moc konkrétně, jsa vázán mlčenlivostí.
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 10:27:46    Odkaz na tento příspěvek  

=>Mkunt: Tak to vypadá spíš na díru v zákoně... pokud by to bylo vymáhání normálních pohledávek, kde by bylo jasné, kdo dluží a kdo ne, neměl by to být problém.
Vikijous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 820
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 21. června 2010 - 11:11:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: Tak vysoko má povědomí o úřednících naštěstí nesahá. Já měl na mysli úředníky na městech (krajích), kteří mají tendeci držet se křesla jak ho..no košile a věšinou bývají odejíti až toté, co o jejich průser začne zajíma PČR.

ISO 9001 a podobné certifikáty radši no comment.

Jinak absolventi všech vysokých škol (zase: čet výjimkám) projevují katastrofální neznalosti veřejného sektoru a nemají o veřejné správě ponětí (absolventi VŠE většinou netuší nic ani o účetnictví ;-)).
To není jen ve veřejné správě. Zažil jsem i uchazeče o zaměstnání v technickém směru s VŠ, který měl problém s pythagorovou větou. V tomto je opravdu lepší přijmout SŠ se zájmem a "vycvičit" si ho.
Ale co se divit. Nedávno jsem se bavil s jedním známým a řešil dilema, zda dělat odborného asistenta s nástupním platem cca 11-12kKč čistého a dělat vědu nebo jít do soukromého sektoru s platem 10x větším a vydělávat.

Jinak jsem vypozoroval, že čím větší odborník ve "svém" oboru, tím zpravidla větší pitomec neschopný komunikovat nebo dodržovat elementární věci.
U nás na východě se říká, že odborník je člověk, který přichází z Prahy. Ale jinak souhlas.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 10:03:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mkunt: O ISO mi něco povídejte. "A ono se implementuje nějaké normy? Já myslel, že se zaplatí, dostanu certifikát a budu se moci ucházet o veřejné zakázky. Jinak vůbec nevím, k čemu by mi to bylo."

Telefonický rozhovor mne, jako asistenta obchodního oddělení poradenské firmy s nějakým "managenerem" firmy na zemní práce či podobné činnosti. (Ale i v tomto oboru existují čestné výjimky.)
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 934
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 22. června 2010 - 10:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Pokud jsou práceschopní a přitom chudí, je to jejich problém a ne problém státu.
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 02:04:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Právě, že je to problém neoliberálních reforem, které z část střední třídy poslaly pod hranicí chudoby. Každý nemá vlohy být manažerem.
Já zapomněl, že jako typický katolický ideolog hlásáte: "Vydřít z nejchudších, co se dá, jen ať my ty panděra máme přeplněná", že?
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 4-2010
Odesláno Středa, 23. června 2010 - 18:41:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://blisty.cz/2010/6/23/art53197.html
zajímavé čtení z Německa
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 00:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

http://blisty.cz/2010/6/23/art53181.html
Zajímavé čtení o "rozpočtové odpovědnosti"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 7-2008
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 19:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xhonzík: Já zapomněl, že jako typický katolický ideolog hlásáte: "Vydřít z nejchudších, co se dá, jen ať my ty panděra máme přeplněná", že?

Toto nesouvisí s katolicismem. Tady jde spíš o to, jak chcete vysvětlit, že je někdo chudý, když je práceschopný?

Vysvětlení jsou v podstatě tři. Prvním je nízká platová hladina obecně, ta je spíš v rozvojových zemích. Druhým je strukturální nezaměstnanost, tu stát nesmí vytvářet, resp. musí jí bránit. A to právě z toho důvodu, aby nemusel řešit, že je někdo chudý. Třetí je jeho vlastní blbost, a v takovém případě je to jeho vlastní problém a ne problém státu.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 9-2007

Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 19:21:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3xHonzík: Dovolím si malinko rýpnout: není náhodou Morava tradiční baštou katolicismu v Českých zemích?
Viribus unitis

ICQ: 338-873-999
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 12-2009
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 22:17:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Opravím LdM:
V zemích Koruny České. A je čas na návrat k tomuto samosprávnému zřízení s malou opravou:
1) Hlava koruny: samostatná Praha + PH, PZ
2) Země Česká
3) Země Moravská
4) Země českého Slezska

A to by se muselo šáhnout nejen do dnešních krajů, ale i do hranic okresů.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.58.170
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 22:27:57    Odkaz na tento příspěvek  

A ponechal by Karlshaus aspoň tratě vedoucí do zemských hlavních měst (Praha, Brno, Opava), nebo by je taky zrušil a nahradil svými sqělými busy ?
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Čtvrtek, 24. června 2010 - 22:36:49    Odkaz na tento příspěvek  

=>Všd: Jenže stát má přeci jen docela vliv na to, jak moc bude kdo bohatý či chudý, a to prostřednictvím daňového systému. V Evropě jsou běžně systémy progresivního nebo procentuelně rovného zdanění příjmu, v ČR je daň ve skutečnosti degresivní. Co je spravedlivější? Rovná daň, protože každý platí stejný podíl? Progresivní, protože větší solidarita bohatých s chudými? A nebo degresivní, protože dvojnásobný příjem neznamená, že člověk využívá veřejné statky ve dvojnásobné míře? O tomhle můžeme sáhodlouze diskutovat, liberálové budou zastávat daň degresivní, levičáci progresivní, a nikam se stejně nedostaneme.
(Tohle se samozřejmě týká těch, co mají špatně placenou práci, ale pracují. Pokud je někdo flákač, měl by to samozřejmě být jeho problém a ne státu.)
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 7-2008
Odesláno Pátek, 25. června 2010 - 03:30:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Degresivní daň je špatná, to jsem psal již vícekrát. Zastropování odvodů mělo být řešeno milionářskou daní.

Liberál nezastává degresivní daň. Liberál zastává rovnou daň.

Degresivní daň (ve výsledku) byla jednou z příčin slabé vlády ODS v minulém volebním období.
Lukfi
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.88.247
Odesláno Pátek, 25. června 2010 - 12:32:40    Odkaz na tento příspěvek  

Dnes tvořící se koaliční vláda ale degresivní daň nejspíš měnit nechce, nebo možná degresi ještě prohloubí.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.129.10
Odesláno Pátek, 25. června 2010 - 16:16:45    Odkaz na tento příspěvek  

Á Karlshaus, onen amatérský ekonom a dopravní odborník, rozšířil své pole působnosti i na finance či sociální věci...
Hook
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1615
Registrován: 3-2005

Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 00:21:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jsem nejlepší diskutér v této zemi,každého přejedu jak parní válec!!"
3xhonzík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 91
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 13:27:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus je hlupák kardinální. Jeho návrhy v hospodářství znamenají zvyšování kriminality, vznik oblastí, kam policie nikdy nevkročí a vyvoření 20-30% bezdomovectví jako je v Latinské Maerice(až 40%). budou tu jen favely.
Já si myslím, že práce lidí, kteří dělají kanalizaci je daleko hodnotnější (svítíme si pouštíme vodu), než práce lidí, co vyplňují na počítači nějaké tabulky a sedí v kancelářích a tloustnou. Jejich práce nevytváří žádné hodnoty, jen něco někoho řídí a něco usměrńují, ale ty peníze na jejich platy dřou dělníci a rolníci. Ti ostatní se jen vezou na práci těch dole.
stejně tak finanční sektor, Ten spravuje peníze pracujících, sám žádné nevytváří, jen spekuluje a práce tvrdě pracujících jim vytváří platy. To je holá pravda a skutečnost.
bez rolníků bychom se nenajedli. Neměli bychom pšenici na chleba, dobytek na maso, mléko, zeleninu ovoce atd.
A bez dělníků bychom neměli ty výrobky. Neměli bychom dálnice, železnice, silnice, domy, televize, počítače, kamna, záchody, koupelny a moře dalších věcí. Ono totiž vyplňováním tabulky v počítačích, tyto věci potřebné nevytvoří.
Jen nechápu, proč ti lidé mají 100x větší platy, když v dnešní době tuto počítačovou práci zastanou i pětileté děti. Takže se všichni hrnou na vš titul a popřípadě šukají s těmi, kteří jim ty pozice dohodí.
A to nehovořím o tom, že kapitalistický systém je založený na dluhu a vysávání společností pochybnými finančně-spekulativními kmotry.
Ad Morava: Nic s ní nemám společného jsem Čech z Čech a žádné příbuzné, ani předky z Moravy nemám.
Bužírka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.17.128
Odesláno Sobota, 26. června 2010 - 14:23:37    Odkaz na tento příspěvek  

Povolební studentská básnička nebo ???????????

http://www.outsidermedia.cz/Povolebni-studentska-1.aspx
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 28. června 2010 - 09:50:50    Odkaz na tento příspěvek  

Fiktivní "stížnost studenta" se také stala populární: http://www.blisty.cz/art/53060.html
Jariss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 125
Registrován: 3-2005
Odesláno Pondělí, 28. června 2010 - 10:01:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

dobře jim tak, voolům, zřejmě si mysleli že politika je nezávazný kecání v hospodě
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 28. června 2010 - 11:23:43    Odkaz na tento příspěvek  

Lze předpokládat, že současná generace studujících je poslední, která ještě obdrží jakéstakés vzdělání. Srovnejte např. článek: http://www.blisty.cz/2010/5/12/art52495.html (ke konci).
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 248
Registrován: 5-2009
Odesláno Pondělí, 28. června 2010 - 11:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lze předpokládat, že současná generace studujících je poslední,
Pokud člověk věří Blistům ...
Jenomže cílem Blistůl není čtenáře informovat, ale revolučně formovat. Ti, kdo už jsou dostatečně zformovaní, ani nepoznají rozdíl a tak s nadšením Blisty dál propagují. Jinými slovy se tomu říká 'vymývání mozku'.

Skutečným problémem ve vysokém školství je nízká kvalita uchazečů o studium. Školy jsou placené podle počtu studujících a netroufnou si vyházet všechny, kdo by si to zasloužili. Této nízké úrovni velké části studujících se potom musí přizpůsobovat výuka a tím zase trpí ti, kdo by duševně měli na víc. Politici u nás (a především v Bruselu) rozhodli, že máme mít určité procento vysokoškoláků, ale jaksi zapomněli zařídit, aby se v národě objevilo odpovídající procento osob s potřebným IQ. Takže tohle jsou důsledky. Jenomže na takové problémy si u nás málokdo troufne otevřeně poukázat a v zrovna v Blistech se podobným tématům vyhýbají obloukem.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pondělí, 28. června 2010 - 13:17:43    Odkaz na tento příspěvek  

Jenže - komu to vyhovuje, aby mládež byla od dětství ohlupovaná (zábavním průmyslem, konzumní propagandou, nebo třeba i církevní) a nevážila si vzdělání a vědy. Či aby děti už od narození měly nižší IQ (Jen hezky kuřte, holčičky - budete rodit blbečky a zrůdičky). Takoví jedinci jsou pak lépe ovladatelní a manipulovatelní.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3095
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 28. června 2010 - 13:29:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O IQ studentů bych se nebál. Ale i lidi s vyšším IQ doplácí na nízkou úroveň středních a základních škol a v závěru i upadajících vysokých.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 249
Registrován: 5-2009
Odesláno Pondělí, 28. června 2010 - 13:51:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě o hodně větší problémy mají pedagogové, kteří učí na základních a středních školách žáky z 'hodně odlišného kulturního prostředí' (pokud to mám kulantě popsat). Tam část třídy potřebuje jiný pedagogický přístup než zbytek třídy. Každá z těchto částí třídy potřebuje jinou rychlost výkladu učiva, jinou frekvenci procvičování atd. Výsledkem je, že buďto jedna část nestíhá nebo se druhá část nudí - a také přestane dávat pozor. Takže pedagog přeskakuje od jedněch ke druhým a zpátky a nakonec se nenaučí ani jedni ani druzí. Přitom politickým úkolem je obě skupiny důsledně držet ve společných třídách.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 250
Registrován: 5-2009
Odesláno Pondělí, 28. června 2010 - 14:18:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O IQ studentů bych se nebál.
Abych nebyl špatně pochopen. Volební preference u studentů považuji za normální věc. Inteligence přirozeně inklinuje k pravicovému pohledu na svět. Je to vidět na průzkumech, kde lidé s vyšším vzděláním volí převážně pravicové strany. Jde mi o to, že už i mezi studenty na výběrových fakultách se najdou také takoví, kteří by tam dřív neprošli. Jistěže netvoří většinu a vyčnívají z řady (byť v negativním smyslu).