K-report
 

Archiv do 10. února 2010  

Diskuse K-report » Archiv 2010 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv do 10. února 2010 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 612
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 02:56:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex: Oni ti Srbové taky nejsou beránci. Navíc Albánci bojovali i mezi sebou v oblastech u albánských hranic střílela UČK neloyální Albánce ve velkém.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 613
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 03:06:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David:

VŠD: Být v jejich předpolí, to bychom se měli čeho bát.

Hezké. A co taková Kanada, ta se má taky čeho bát? Ono to chce srovnávat i civilizační úroveň, mimo jiné.


Jistě, Kanada, která má větší rozlohu, než USA, je je britským dominiem se opravdu neměla čeho bát. Ale potom tu je Kuba (myslím za Batisty), Haiti, Dominikánská republika, Salvádor, Honduras, Nicaragua, tam všude USA intervenovaly a tvrději, než "Rusové" zde.

Za měsíční výpadek dodávek dodávek ropy do ČR náhodně korelující s podpisem smluv o radaru taky mohla neochota Běloruska a Ukrajiny platit tržní ceny?

Minimálně mu daly tyto země záminku.

Rusko si tohle vůči celé EU zatím dovolit nemůže, protože je závislé na jejích penězích. Ale pracuje na diverzifikaci odbytu, například nedávno dokončeným plynovodem do Číny, zatímco EU pro diverzifikaci svých zdrojů nic nedělá. Za deset let se klidně může stát, že Rusko už na evropských platbách závislé nebude, zatímco EU na jeho energiích stále ano, což by Evropu vydalo fakticky do ruských rukou. A je celkem jedno, který ze států konkrétně na ruskou lopatu leze, vzhledem k evropské propojenosti na to doplatí všichni. Teda kromě jednoho - zrovna kolem Německa se točí celá evropská ekonomika, takže jakýkoliv ruský podraz tím směrem by mohl položit celou EU na lopatky.

Proč tedy Německo nabíhá Rusku na vidle nejvíc, například plánovaným podmořským ropovodem přímo z Ruska do Německa?

Obecně, a to je třeba vzít v úvahu, EU by přežila i bez ruské ropy a plynu, mohla by se spoléhat částečně na vlastní zdroje a částečně na námořní dopravu z arabských zemí. Ale bylo by to pouze přežívání.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5858
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 08:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc Albánci bojovali i mezi sebou v oblastech u albánských hranic střílela UČK neloyální Albánce ve velkém.

No jo, v Kosovu a Metohiji, stejně jako v Bosně a Hercegovině, bojovali ti správní muslimové, takže je to OK. Dále správní muslimové ještě bojují v Čečensku a vůbec kdekoliv proti Rusku, to by vám taky vysvětlil třeba J. Štětina, známý přítel teroristů. No a ten zbytek jsou už pak nesprávní muslimové, protože bojují proti USA nebo Izraeli. Je to přece jednoduché.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 11:26:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex: Já vůbec nenapsal, že muslimové v daných oblastech jsou správní. Ba naopak. Pouze jsem konstatoval, že Srbové také nejsou beránci, avšak za část albánských obětí nemohou, protože je zabili druzí Albánci. (Nemá snad cenu připomínat, že UČK byli Albánci podporovaní islamisty, zatímco jejich oběti byli často křesťané, židé a ateisté v daných oblastech, jedno jaké národnosti, tedy jak Srbové, tak Romové, Černohorci, Řekové či etničtí Židé. Je asi jasné, která strana nám je v tom případě kulturně bližší.)
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5860
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 11:54:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Srbové také nejsou beránci, avšak za část albánských obětí nemohou, protože je zabili druzí Albánci.

Jistě, to je známá skutečnost, tehdy ovšem zdejšími mainstreamovými médii důsledně zamlčovaná. Tehdy UCK rozpoutala teror i vůči Albáncům, kteří jakkoliv pracovali pro jugoslávský stát (úředníci, policisté nebo prostě normální loyální občané) a že jich nebylo málo. A pí Allbright se s vůdcem UCK a zločincem Thacim líbala před televizními kamerami.

Já vůbec nenapsal, že muslimové v daných oblastech jsou správní. Ba naopak.

To taky nebylo na Vás, ale jako obecné vysvětlení pohledu "českých" médií typu MF Dnes, Lidové noviny apod.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 616
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 11:57:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže už v roce 1990 uložila Evropská komise členským státům vypracovat jazyková doporučení pro nesexistické vyjadřování a uvést je do praxe. Některé zahraniční vysoké školy dokonce snižují známku za eseje, vykazují-li po této stránce nedostatky.

Už chápete, proč si vážím Franca, Salazara a Pinocheta? Ti by takové nesmysly nikdy nedovolili.

http://www.novinky.cz/veda-skoly/190084-skolstvi-chce-napravit-ce stinu-ve-prospech-zen.html
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5861
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 12:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže už v roce 1990 uložila Evropská komise členským státům vypracovat jazyková doporučení pro nesexistické vyjadřování a uvést je do praxe. Některé zahraniční vysoké školy dokonce snižují známku za eseje, vykazují-li po této stránce nedostatky.

To snad není pravda... Ale dál s Vámi nelze souhlasit, kdyby např. vydržela Španělská republika, rozhodně by tam byl pořádek větší, než v dnešním Španělsku.
Jinak už tady skutečně dochází ke značnému odchýlení od tématu, skutečně nechcete pokračovat na svém blogu?
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 617
Registrován: 7-2008
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 17:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex: Když už obhajujete španělskou republiku, vzor českých anarchistů, neosocialistů a komunistů (i když ti poslední si na její následování spíš hrají), jak fungovala v dané zemi železnice, vzhledem k decentralizaci a demokratizaci všeho? Byla efektivní a rozvíjela se, nebo se zmítala ve zmatcích již před vyloděním v Burgosu?

http://www.youtube.com/watch?v=CjaZsAbPb74

Mj. vím, že prvorepublikové ČSD byly baštou ateistů, což se o dnešní situaci říct nedá, ne snad, že by bylo na dráze více věřících, ale jinde jich ubylo mnohem razantněji. Svou roli hrála i skutečnost, že za minulého režimu byla práce na ČSD za trest. Další věcí byla relativní tolerance náboženského založení studentů strojních a dopravních fakult (stejně jako zemědělských a veterinárních) oproti jiným vysokým školám.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.0.203.121
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 22:00:27    Odkaz na tento příspěvek  

Kam čert nemůže, tam se vecpe Všd s náboženskou propagandou.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 87
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 25. ledna 2010 - 23:23:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: dlužím odpověď, byť stručnou. Včera prý dávaly na Z1 úžasný film o technologiích v boji USA proti terorismu. Takže ano, máme se čeho bát (ony jsou si navíc velké národy mentalitou dost podobné).
VŠD: zapomněl jste ve výčtu zemí Grenadu.
Quex: mainstreamová média - a tak je to se vším. Stačí třeba navštívit Izrael a okupovaná palestinská území a názor je hned jiný, než je v našem "kulturním okruhu" zvykem.
Jinak končím, od železnice to tu ujelo už zcela.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 153
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 00:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Milý Quexi: vy jste skutečně Bláha srdcem i duší. Když, jako Váš vzor, nemůžete umravňovat diskutující přímo, tak to zkoušíte oklikou - jako agent chodec - dublér. Pominu Váše zaměstnání a pozici uvnitř K-Reportu - moc hezké vysmeknutí z odpovědnosti. Obhajování srbských zločinců přesně zapadá do Vašich myšlenkových okruhů. Prostě estébák, jak vyšitý. A hnus vůbec největší: srovnávat současné monarchistické Španělsko s dobou Franka je mimo mísu. Navíc Franko (byť další takový "taťka") byl vlastně záchranou pro obyčejný lid. Tzv. Španělská republika nebyla nic jiného, než pučem vytvořené anarchobolševická enkláva, kde se jeden rudý dohadoval s druhým rudým, kolik že musí být povražděno kněží, aby se dosáhlo zesvědštění obyvatelstva na rudou úroveň.

Ale zpět k problému Jugoslávie. Od počátku (1919) se naráží na odpor Chorvatů (katolíci) a Albánců s Bosňáky (muslimové) proti okupaci Srby. A nemohu si pomoci: 26.červen 1914 - Vidov dan - především nám Čechům zabili srbští teroristé následníka trůnu. A nebylo by této tragedie, nebyla by 1WW, Rakousko - Uhersko by dnes bylo dominantním politickým a hospodářským hráčem v Evropě i ve světě (protože již tenkrát to byla EU v malém). A k demokracii Rakouska - Uherska dodnes máme velmi, ale velmi daleko.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1758
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 07:14:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Omyl. První světová válka by začala akorát trochu později. Záminka by se našla jiná. K tomu, jestli začne, nebo nezačne válka nestačí jen někoho zabít. K jejímu začátku je potřeba vytvoření podmínek a to nenastane ze dne na den. Na tom se pracuje roky. Ostatně druhá světová válka také nezačla jen tak náhle.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 157
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 08:24:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně se domnívám, že Vilém II. by v létě 1914 vyvolal válku tak nebo tak. Německo válku chtělo, bylo na ní připraveno, kdežto Francie a Rusko teprve přezbrojovali.
Ovšem s Ferdinandem d´Este v čele by Rakousko - Uhersko postupovalo určitě zcela jinak (měl již vytvořen vlastní stínový vládní tým). Ruská rozvědka - konkrétně carům strýc Nikolaj Nikolajevič - moc dobře věděla, na koho poštvat srbské teroristy.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1761
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 13:13:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: No tak proč tedy píšeš v předchozím příspěvku, že by první světová válka nenastala? Navíc byly tu jisté mezistátní dohody, kdo s kým, když válka vypukne a tedy nepřímo bylo dáno i to, kdo proti komu. Udělej si v náhledu na historii pořádek a nevynášej unáhlené soudy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17127
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 13:37:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd - Ale potom tu je Kuba (myslím za Batisty), Haiti, Dominikánská republika, Salvádor, Honduras, Nicaragua, tam všude USA intervenovaly a tvrději, než "Rusové" zde.

Tak kromě té fraško"intervece" u nás (myšlen asi rok 1968) by se slušelo uvést i jiné podobné akce SSSR. Například západní Ukrajina, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Finsko, Besarábie, Maďarsko (1956). To jenom tak z naší části světa.

Ale myslím, že nemá smysl to nějak moc hrotit. Prostě to tak je.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17128
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 13:42:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd - Mj. vím, že prvorepublikové ČSD byly baštou ateistů, což se o dnešní situaci říct nedá, ne snad, že by bylo na dráze více věřících

Je fakt, že ČD jsou minimálně celou polistopadovou dobou ve "sféře vlivu" černých í. Což samozřejmě nemá nic moc společného s náboženským zanícením řadových železničářů .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 14:32:40    Odkaz na tento příspěvek  

Ty "černé ", profesionální teologové apod. stejně většinou považují naivní tzv. "lidovou zbožnost" za "náboženský póvl" či tak nějak. Monopol na výklad "posvátna" totiž chtějí mít jen a jen oni.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 21:25:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"boji USA proti terorismu. Takže ano, máme se čeho bát (ony jsou si navíc velké národy mentalitou dost podobné)"

Riziko plynoucí z Ruska je v našich geopolitických podmínkách výrazně hmatatelnější, a nelze ho přehlížet.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 164
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 21:42:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Holt musíme být vlastenci a potírat všechny leváky. Typickým příkladem jsou legionáři verzus Hašek. Soudruh alkoholik rudý komisař vytvořil prototyp leváka, údajně prototypa Čecha. Za tenhle prototyp se musí každý soudný ČECH vysloveně stydět. Brát Švejka za náš vzor může jen levák.
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 92
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 26. ledna 2010 - 22:38:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Švejk je velmi inteligentní kniha pro toho, kdo mu chce rozumět. Pro poznání dobových reálií asi nejlepší, jakou znám.
Já považuji za největší zlo na světě nacionalismus (a TO byl problém v Jugoslávii, žádné náboženství). Vysloveně protisrbský teror byl už za první války zejména díky šílenému generálu Potiorkovi (neschopnému viníkovi za dokonání atentátu na J.J. arcivévodu).

PS:můj prastrýc, kterého jsem nikdy nepoznal, byl taky v Rudé armádě, taky sloužil s Haškem a po válce v tom pokračoval. Na sedánkách po Praze jim sekundoval Seifert a další opovrženíhodní leváci.
Čest.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1764
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 06:30:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlshaus: Hašek ale Švejka napsal ze zcela zištných důvodů. Rád pařil a dobré pití holt nebylo ani tehdy za dobré slovo.............
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2075
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 08:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ministerstvo železnic bylo lidovecké už v meziválečném období, ale nejsem schopen posoudit, jestli z toho něco vyplývá nebo ne
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 08:59:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ještě ke Švejkovi: Poutavý výklad reálií závěrečného období Rakousko-Uherska je v knize "Enckyklopedie pro milovníky Švejka". Vyšly 2 díly - v prestižním nakladatelství Academia.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 09:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ozubený kolo: mohl by ses mi ozvat na mail?
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 09:17:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

technologiích v boji USA proti terorismu. Takže ano, máme se čeho bát (ony jsou si navíc velké národy mentalitou dost podobné).

Aha. Takže když je nějaká počítačová, softwarová nebo internetová firma původem americká, tak v ní podle Vás určitě tahá za drátky nějaký jestřáb z Pentagonu, že? A ty uhrovité mladíky, kteří ji v některých případech v mládí založili, ty tam jen tak nastrčil, vždyť kde by v té garáži ten nápad vzali...

Naopak u Rusů bohužel platí, že mocné energetické koncerny se snaží nejen o svůj zisk, ale i o prosazování ruských politických zájmů. Velké národy si jsou v mnohém podobné, třeba ve sklonech k určitému velikášství nebo k pocitu, že oni jsou pupkem světa, ale nemusí si být podobné v centralizaci moci a řízení.

Rusové se bohužel od přístupu z dob SSSR nevzdálili a ani vzdálit nechtějí - soutěže o největšího Rusa dějin a různé ankety o popularitě politiků pravidelně vyhrává Stalin a na jeho dobu se vzpomíná s láskou. Sice každý uznává nebo aspoň tuší, že tehdy nebylo moc co jíst a snad každý měl nějakého příbuzného nebo aspoň známého v lágru, ale přece "Rusko bylo tak silné" a "Všichni se nás tehdy báli". Nostalgie po imperiální době je patrná i u mladých Rusů, kteří to nepamatují a ve srovnání s chaosem nedávných let si dobu "pořádku" idealizují. Na jejich obhajobu lze říct snad jen to, že v ruských dějinách obyčejný lid holt nemá příliš na co dobrého vzpomínat... Otevřeně vyadřují i nepsokojenost s tím, že dříve porobené národy se více či méně úspěšně snaží jít vlastní cestou. Zkusme si představit, kdyby někdo s takovouto nostalgií po Hitlerovi a "pořádku" a sociální politice za jeho vlády vystoupil v Německu, kde se nacistickými symboly obklopuje leda snad nějaký zakomplexovaný nezaměstnaný skinhead z bývalé NDR a kde tato část historie u dnešních lidí budí v nejhorším případě určité rozpaky. Oproti tomu v Rusku jsou symboly stalinismu stále všudypřítomné a uctívané jako součást slavné národní historie - vždyť jsme vládli takovému kusu světa! Nebo si zkusme představit, že by s tak otevřenou nostalgií vystupovala některá bývalá koloniální mocnost vůči postkoloniálním státům (jo, vím, že koloniání mocnosti občas zasahují do dění v bývalých kolnoiích, ale nemůžou si dovolit tak zarputile odkazovat na "své zájmy"...).
Mkunt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 96
Registrován: 10-2009
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 15:38:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: snaha o ovládnutí a vytěžování elektronických komunikací je evidentní a není problémem firem. Sídlo firmy samozřejmě má velký vliv na její chování s ohledem na právo, které v té zemi platí (viz problém GoogleBooks - kterému jinak moc fandím - aj.).
Pokud jde o Rusko vím, že neoslavují jen Stalina, ale je tam hodně silné neonacistické hnutí.
Myslím, že patologický strach a deklarovaná nenávist nebo patologický obdiv k/proti jakémukoli státu či národu nepřinese nic kloudného. Nebylo by dobré diskusi "kdo je větší imperialista" ukončit?

Ministerstvo železnic bylo lidovecké už v meziválečném období
Nebylo, točilo se tam moc peněz jako dnes (sypalo se všem stranám jako dnes), takže se tam v čele strany střídali. Úřednictvo MŽ bylo (zejména od 30. let) většinou soc.dem. Bez protekce nebylo skoro možné místo u dráhy dostat.
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 15:45:57    Odkaz na tento příspěvek  

Bylo tu také řečeno, že největší zlo je nacionalismus a ne náboženství. Podle mě jde nacionalismus ruku v ruce s náboženstvím. Jak to dopadá, když se lidi moc věnují náboženství, je krásně vidět v Polsku - např. co se týče stavu tamní infrastruktury (nejen železniční).
V Polsku také často narazíte na děti v maskáčích (přesně takové, jako obrázek autora toho videjka, co sem dával Všd 25.1.). Organizovaně pochodují s prapory apod. po ulicích - nejen při státních svátcích. To se u nás také nevidí.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 16:00:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"patologický strach a deklarovaná nenávist nebo patologický obdiv k/proti jakémukoli státu či národu nepřinese nic kloudného. Nebylo by dobré diskusi "kdo je větší imperialista" ukončit?"

Nezaměňujte užitečnou obezřetnost s patologickou nenávistí. Rusko ovlivňuje české vnitrostátní dění možná víc, než ti nenávidění Američani. Nidky se nesmířili s tím, že jsme do značné míry unikli ze sféry jejich vlivu, a snaží se v maximální možné míře ovlivnit ve svůj prospěch českou vnitří i mezinárodní politiku. Někteří nedovtipní hňupové, jako třeba Paroubek, se svou proruskou "politikou všech azimutů", ohrožují bezpečnost českého státu. A jen hlupák toto ohrožování bezpečnosti schvaluje.
Všichni Rusové, s kterými jsem zde v ČR kdy mluvil, byli fajn lidi. Ale na "Putinův stát" je třeba dát si pozor, a nevbíhat mu do smrtícího objetí, kterého jsme si v letech 1945-1989 užili dost. Jestli toto někdo označuje za patologickou nenávist ....

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 16:11:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím s Bručounem. Akorát že jsem se taky setkal (v různých zemích) s některými lidsky jinak velmi milými Rusy různých generací, přičemž na politiku jsem radši řeč moc nezaváděl - mezi řečí občas vyplynulo, že třeba náš rok 1968 pořád mají v obecném povědomí jako nutnou pomoc zemi ohrožené "kontrarevolucí" a vůbec se nezbavili černobílého vnímání historie typu "Rudá armáda = dobrá", "kdo šel proti ní = špatný". Copak u nás, ale je to třeba vidět i v chování Rusů k Polsku, které s nimi má přece jen pohnutější historii...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2939
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 16:23:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Polsko má s Rusy pohnutější historii, přesně tak. Díky tomu se ale v Polsku vyskytuje jen minimum blouznivců, kteří by se s "ruským medvědem" chtěli bezelstně bratříčkovat. Tato polská zkušenost je bohužel nepřenostitelná, jak u nás bylo dobře vidět za první republiky a po válce, a jak je bohužel vidět i dneska. Pokud vím, tak jsme jediný stát v Evropě, který si po válce komunisty ruského typu zvolil úplně dobrovolně.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 623
Registrován: 7-2008
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 19:32:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlhaus: Ano, jako jeden z mála tu píšete poctivě a pravdivě.

McBain: Já o tom, co dělali Sověti (a před nimi carští Rusové) u svých sousedů a nejen tam (Maďarsko). Co jsem napsal, napsal jsem, aby někdo neporovnával Sověty tady a Amíky v západním Německu.

Cogwheel: Ano, vím o kom píšete. Halík, Petráček, nebo dnes již exkomunikovaný Štampach. To je jen dočasná záležitost. Anglikáni, kteří s tím začali dřív, to už začínají chápat: http://www.youtube.com/watch?v=Qh3ckRH4lTQ
Ano, o těch se mluví. O J.R.R. Tolkienovi, jako zastánci tradiční katolické společnosti, to ne. Nemohou přece dětem říct, že jejich oblíbený autor by nebyl pro potraty a registrované partnerství.

Bručoun: Ano, jiným byli komunisté vnuceni.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1765
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 20:53:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Názory Karlshause se ti akorát hodí do krámu, proto jsou tzv. poctivé a pravdivé. Z toho vyplývá jediné - jsi zaujatý tmář. Ostatní, co se ti do krámu nehodí, je nepoctivé a nepravdivé.

Jinak já jsem také názoru, že s Ruskem se musí jednat obzvláště obezřetně, dávat pozor, kde se plíživě a tedy i nenápadně roztahuje (u nás třeba již zmíněný Lukoil apod.). Bohužel však nejen díky lidem jako je Paroubek, Šlouf, ale také Klaus a Zeman má Rusko v podstatě volné pole působnosti.....................

Ovšem nemám nic proti obyčejnému ruskému lidu, který si v během staletí řádně užil ať již v podobě carské krutovlády, nebo následně za bolševického běsnění okořeněného vpádem hitlerovských vojsk.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5867
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 21:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Polsku také často narazíte na děti v maskáčích (přesně takové, jako obrázek autora toho videjka, co sem dával Všd 25.1.). Organizovaně pochodují s prapory apod. po ulicích - nejen při státních svátcích. To se u nás také nevidí.

No pořád lepší, než partičky výrostků v ČR s hnusným máničkovským účesem, rovným kšiltem a rozkrokem kalhot někde u kolen, bezcílně se poflakující po ulicích.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 869
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 21:45:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, Jef: Já osobně mám s s "ruským živlem" i jednu nepříjemnou zkušenost a to z Bavorska. Na kolejích v Pasově, kde jsem žil, se konaly volby na studentské zástupce kolejí (tzv. tutory), kteří mají na starosti věci, jako řešení problémů, dohled nad věřejnými místy, organizace spol. akcí,etc.
Do voleb se přihlásili dva Němci a dva Rusové. Ta jedna Ruska byla vcelku i sympatické děvče. Zato ten druhý kluk byl člověk původem ze Severní Osetie, jenž otevřeně "neměl rád" Gruzince, hlásal věci, jako tvrdě dominantní role muže v domácnosti a jiné libůstky (balil jednu Slovenku z koleje,od ní mám výčet jeho "názorů").
Přišel čas voleb. Já se 3 dny předtím vracel z Čech, sedl jsem do MHD a cestou nastoupil tento ruský elegán. Sedl si ke mě a prohlásil: "Ve středu jsou volby, tak to řekni spolubydlovi a koukejte přijít. MUSÍTE mě volit." Upozorňuji, že ani já, ani spolubydla jsme se s ním moc nepřátelili.
Den před volbama obcházel ještě s němcem, co šel s ním do voleb jako "partaj" (takový nevýrazný kluk) obcházel pokoje a znovu nám všem nařizoval, že ho musíme volit.
Samozřejmě, že ve volbách vyhrál na plné čáře, můj hlas nedostal.
Je to trošku osobní, ale je to dobrá ukázka, jak moc "demokratičtí" jsou Rusové.


USA se možná v střední Americe (a nejen tam) chovají jako prasata, ovšem v Evropě si to netroufnou.

Trochu ještě popíšu to Německo, kterého se někteří bojí:
Německo jako nebezpečí nevidím: nacionalismus je tam pěkně držen na uzdě, v podstatě ve většinové populaci se udržuje spíš "Zemské" a "spolkové" vlastenectví. Spousta lidí vám řekne, že jsou Bavoři, Švábové, Sasové,... a teprve až pak Němci.
Navíc si Němci s prominutím "nechávají chcát nad hlavu" od Rusů, Turků a jiných (hl. těch Turků).
Další nebezpečí v Německu je rozmáhající se extrémní levice: Die Linke (=komunisté) měli teď asi 12, nebo 13%, což je na Německo dost...A to nejen díky "Ostalgii" v býv. NDR, ale třeba i v západním Saarlandu u hranic s Francií.
Do toho jejich Soc.Dem. (SPD) mají občas pěkně extrémistické frakce. Onehdá jsem dostal na univerzitě v Passau leták na nějakou mládežnickou organizaci pod záštitou SPD a když jsem si přečetl jejich cíle, tak jim šlo o rozdmýchání "revoluce" a nastolení "spravedlnosti lidu", takže mi to moc umírněné taky nepřišlo. Trochu to připomínalo Svazáky.
A nakonec musím dodat, že nacistické frakce existují, nejznámější je NPD. Na kolej mi chodily jejich letáky a to taky nebylo moc pěkné počteníčko (vyházení cizinců, vystoupení z EU, tažení proti Globalizaci a jiná propaganda). Ovšem tyto organizace (narozdíl od těch levicových) jsou dosti hlídány policií a jedná se delší dobu i o zrušení NPD. Takže podobná situace jak s naší DS. V Bundestagu NPD není, někde v zemských sněmech je (tuším v Sasku, ale nevím to jistě).
ICQ: 338-873-999
JaKS
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.238.96
Odesláno Středa, 27. ledna 2010 - 23:57:24    Odkaz na tento příspěvek  

Každej dělá co umí, v Itálii se stávkuje, u nás zas tuneluje....
FS mají v provozu už 480 E lok řady 464, nyní objednaly dalších 100. Je to jistě účelnější než dávat šrotovné za auta.
U nás se staré střepy natírají novou barvou, do některých se dají i nové sedačky, ale pojezdy zůstanou původní.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 5-2009
Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 10:31:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po delší době jsem si tu zalistoval a upoutala mne zmínka o tom, jam Německé firmy pronikají do Ruska a my se o to vůbec nesnažíme. Ono to má totiž hlubší historické kořeny, než se běžně ví. Rusové (ale také Číňani a Japonci) považují malé národy, jako jsme my, za 'smetí', se kterým se nevyjednává, ale kterému se pouze nařizuje. Naproti tomu Němci jsou z jejich pohledu rovnocenný národ, se kterým jednají jako rovný s rovným.

Družba Němců s Rusy má mnohem starší tradici. Už první 'ruský' stát - Kyjevskou Rus - založili germánští vládci a první 'ruská' knížata byli Germáni. O tomhle jsme se v našem dějepise pochopitelně neučili (a neučí se to ani dnešní ruská mládež), ale člověk se to dozví z dějin Vikingů. O tom, že ruští carové povolávali Německé řemeslníky asi není třeba psát. Další doklady jejich blízkých vztahů ukazuje například podíl Němců na VŘSR (a Brest - Litevský mír, kterým Lenin odměnil Německo za jejich pomoc) i ochota Rusů vydat 'zrádné' čsl. legie (které bojovaly až do té doby na straně Ruska) do Německa a Rakouska k potrestání. Dokladem o dobrých vzájemných vztazích je i velké množství německých lokomotiv, které byly dodány do roku 1918 pro ruské železnice - abychom se vrátili k železnici. Vztahy mezi Rusy a Němci se zkazily až se Stalinem a Hitlerem a dnes se neděje nic jiného, než že se vracejí do historické podoby.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5872
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 28. ledna 2010 - 23:35:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pane Karlshausi alias Boblicku, už jsem Vás předtím několikrát varoval, že podobný slovník jako v posledním příspěvku zde používat prostě nebudete. Jinak tu skončíte podruhé, a to již definitivně.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 628
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 00:13:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Cogwheel: Ty "děti" ve Španělsku jsou reální vojáci z reálné války, jde o historické záběry, případně o záběry z nějakého historického filmu, rozhodně to není nějaký pochod současných frankistů.

Quex: Já hlavně nevím, co mají ty skupiny, ať ty v Polsku nebo ty tady, společného s daným videem, které je z reálné války. Jinak za škodlivé považuji obě, ovšem represe proti nim, pouze za uniformy nebo kšilty, je kontraproduktivní.
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 00:24:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis: Ten kluk asi ani nebyl Rus v pravém slova smyslu. A byla to chyba chcíplých lidí, kteří ho volili. Normální člověk by mu na****. Co se týče toho Němce, jistě to nedělal zadarmo ...

Zmar: Ano, tak to je. Němci se kamarádí s Rusy k oboustrannému prospěchu, a Češi, místo aby si taky něco urvali, je ignorují.

Já bych Rusů jasně řekl, chcete něco, tak to nezkoušejte pokoutně. My potřebujeme odbytiště pro obě Škodovky, Tatru, LET Kunovice a Aero. Vy chcete větší vliv na zdejší palivovou soustavu. Domluvme se.
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 872
Registrován: 9-2007

Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 00:51:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Všd: Jak podle Vás vypadá "typický Rus"? Podle mého je to typ, který se snaží získat převahu nad ostatními. Volby vyhrál trošku i proto, že se před nimi zviditelnil onou "kampaní".
Jinak Němci s Rusama možná obchodují, studují je, investují tam, ale politicky by se s nimi nezapletli (USA jsou přeci jenom lepším a důležitějším partnerem). A o nějakých imperiálních choutkách u Němců nemůže být ani řeč (svoje dobré postavení v Evropě i ve světě si vybudovali i bez extrémismu).
Rusové jsou úplně jiná mentalita, je to vidět na první pohled. Jestli hrozí TEORETICKÉ nebezpečí, tak od nich.

(Příspěvek byl editován uživatelem louis_de_mydlaque.)
ICQ: 338-873-999
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 630
Registrován: 7-2008
Odesláno Sobota, 30. ledna 2010 - 13:11:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Louis: Bydlel jsem na kolejích s několika ruskojazyčnými (čistý Rus-muž mezi nimi byl jeden, Ing.leteckých motorů z Rybinska, který si dodělával ekonomické vzdělání na EkF VŠB). Ani jeden se nechoval popsaným způsobem. Pro většinu z nich bylo studium v "Československu" (věděli, že je rozdělené, prý to tam ví většina lidí, ale odmítali se s tím vnitřně ztotožnit) výsadou, které neměli potřebu zneužívat,jako tento týpek.

Nemluvě o tom, že podobná funkce se na Kolejích Poruba nevolí, nýbrž je jmenovaná, a povinností je být rodilým mluvčím v češtině nebo slovenštině, což by žádný z nich nesplňoval. Mj. je to z velké části chyba těch Němců, že mu umožnili na takovou funkci kandidovat.

Přesto do určité míry souhlasím, mezi občany bývalého SSSR (vyhlášení jsou ti z Kavkazu a od Lvova, kteří mají navíc někdy polské pasy) se podobné případy najdou častěji, v tomto by je mohli dohnat už jen Amíci, ale ti nemají ve střední Evropě takovou potřebu a není jich tu tolik. TEORETICKÉ nebezpečí od nich skutečně hrozí. USA, právě díky velké vzdálenosti, nemají potřebu se tu chovat, jako dobytek. Ale skutečně hlavně díky té vzdálenosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem všd.)
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1675
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 08. února 2010 - 08:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco pro VŠD: http://hn.ihned.cz/c1-40407040-adam-cerny-vzkaz-pro-posla-primako va
parodie na moderní nízkopodlažní tramvaje

Trojčata a housenky: optimální využití tramvají se skříní VarCB3
Všd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 638
Registrován: 7-2008
Odesláno Úterý, 09. února 2010 - 17:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Když přijede Čech (pro natvrdlé Rusy Čechoslovák) do Ruska, je tento jeho původ vnímán veskrze pozitivně. Opačně to však neplatí. Nevím, kolik ruských novinářů či spisovatelů píše protičeské články a knihy ve velkém, narozdíl např. od Němců nebo v menší míře anglickojazyčných autorů.

Ano, jsou tu ruské imperiální tendence, já je nepopírám. Ale tytéž tendence vychází i z USA, Číny a islámských zemí. Každopádně pro prostého Amíka jsem "podčlověk z Východu", pro prostého Rusa "slovanský bratr". Ruskojazyčné muslimy a spol. za Rusy nepovažuju.

Pokud něco vnímám ze strany Ruska jako velký problém, je to skutečnost, že se sem po přitvrzení boje proti mafii přesunuli tamní zločinci, jak Rusové, tak ne-Rusové.
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 5-2009
Odesláno Středa, 10. února 2010 - 11:35:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevyváženost ve vzájemném pohledu Rusů a Čechů je daná odlišnou pozicí každého národa. U Rusů je kladný vztah ke všemu slovanskému součástí jejich imperiální politiky, která úspěšně působí i prostřednictvím panslavistické propagandy. Naproti tomu u nás se poslední zbytky vděčnosti k Rusům rozplynuly v roce 1968 a od té doby je sem importují pouze některé politické síly, které to mají 'v popisu své práce'.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3123
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 10. února 2010 - 11:57:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"pro prostého Amíka jsem "podčlověk z Východu", pro prostého Rusa "slovanský bratr""

To dost přeháníte. Podčlověk slovanké národnosti je nacistický termín. Pokud Vás budou někde považovat za podčlověka, tak spíš Rakousku či jinde v západní Evropě, než v Americe.
Pro Američana, pokud vůbec bude schopen Česko zařadit na východ Evropy, budete spíš chudákem mluvícím s legračním přízvukem, než podčlověkem.

Rus Vás sice bude považovat za bratra, ale za bratra mladšího, z národa který je Rusům jaksi automaticky podřízen.
Bratrství s Rusy bych si vůbec nemaloval. Poláci si slovanského bratrství s Rusy v historii užili víc než dost, a když vidí Rusa, berou do ruky kvér. Na rozdíl od naivních Čechů vědí proč.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2277
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 12:01:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

U Rusů je kladný vztah ke všemu slovanskému součástí jejich imperiální politiky

To mě přesně taky hned napadlo - oni můžou často mít pocit "ty jsi náš, ty jsi Slovan jako my!", ale je v tom trochu obsažené "tak co si vyskakuješ, hezky drž s námi a dělej podle nás!"


Naproti tomu u nás se poslední zbytky vděčnosti k Rusům rozplynuly v roce 1968 a od té doby je sem importují pouze některé politické síly, které to mají 'v popisu své práce'

Tohle mi nepřijde tak úplně přesné - v roce 1968 se rozplynula většinová vděčnost, ale "rusofilní" skupina je tu stále dost silná (na rozdíl od zde citovaných Poláků, kteří mají historické zkušenosti se životem pod ruskou vládou) a rozhodně ne každý s pozitivním vztahem k Rusům z toho má prospěch. Viz i názory, které zazněly tady, nemluvě třeba o diskusích na Novinkách.cz, kde Putin často vychází málem jako spasitel světa (ona těm tam diskutujícím je zřejmě tak protivná představa americké dominance ve světě, že by podporovali i samotného satanáše, kdyby byl schopen vytvořit další mocenské centrum jako protiváhu USA). A třeba na Slovensku je kladný vztah k Rusku ještě mnohem rozšířenější.


A s tím "podčlověkem z Východu" je to velice schematické, vzdělanější Američani jsou podle mých zkušeností naopak vedeni k respektu i k odlišným lidem (a minimálně k Evropanům se jim to docela daří).
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 142
Registrován: 5-2009
Odesláno Středa, 10. února 2010 - 12:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

v roce 1968 se rozplynula většinová vděčnost, ale "rusofilní" skupina je tu stále dost silná
Jistě, souhlasím. Mně šlo o to zdůraznění, že rusofilní skupina - ať už ta napravo nebo nalevo - to nedělá zadarmo a jejich cílem je navrátit nás pod křídla matičky Rusi. Součástí téže propagandy, která Rusy uměle vyzdvihuje, je samozřejmě i zatracování Američanů.

Co se týká Američanů, nejlepší je zajet si do USA a tam si popovídat s běžnými lidmi. Člověk zjistí, že názory, kterými nás propaganda zahrnuje (a pronikají samozřejmě i sem) jsou odtržené od reality. Například málokdo z našich lidí tuší, že běžní Američané mají k Rusům jako národu velmi kladný vztah a měli jej i po celou dobu studené války - to nijak nesouvisí s názorem Američanů na sovětskou politiku.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3124
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 10. února 2010 - 12:23:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"rusofilní skupina - ať už ta napravo nebo nalevo - to nedělá zadarmo a jejich cílem je navrátit nás pod křídla matičky Rusi. Součástí téže propagandy, která Rusy uměle vyzdvihuje, je samozřejmě i zatracování Američanů"

K tomuto cíli využívají ruští protagonisté a jejich čeští spojenci tuzemské "užitečné idioty" kteří mají rádi Rusko a nenávidí USA sami od sebe. A že je u nás (na rozdíl od Polska) těchto bezplatně sloužících "užitečných idiotů" víc než dost.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2278
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 12:29:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, to je taky pravda - o Američanech se všeobecně má za to, že jsou tlustí, omezení, nafoukaní a pohrdají ostatními národy, ale chce to mít osobní zkušenost nejlépe přímo z USA. Možná tam mají někdy schematické představy o demokracii x nedemokracii (a tedy dobru x zlu), ale většinově vůbec nechovají zášť ani necítí povýšenost k příslušníkům východoevropských národů. Ani nemají potřebu nám vládnout. Bude to i tím, kolik vzdělaných nebo šikovných Rusů, Čechů, Poláků nebo Jihoslovanů si k životu vybralo (a stále vybírá) USA.

Mimochodem, to mi taky přijde jako dobrá otázka pro rusofila - když je to Rusko tak úžasná a fajn země, proč nikdy v historii nepřitahovalo lidi odjinud se tam odstěhovat? Nebo se o to aspoň snažit, kdyby přistěhování nebylo tak jednoduché... A proč naopak tolik Rusů, často svou vlast milující, ho honem opouštělo, jak to jen trochu šlo? Jo, často z politických důvodů, ale nejen.

Osobně bych ani nechtěl žít v USA, raději jsem v Evropě, ale proč se tam tolik lidí všech národů neustále stěhuje nebo touží odstěhovat? (a nechci nic slyšet o propagandě a falešném kapitalistickém pozlátku, to by nemohlo dlouhodobě obstát...)
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 17243
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 12:46:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když je to Rusko tak úžasná a fajn země, proč nikdy v historii nepřitahovalo lidi odjinud se tam odstěhovat?

Samozřejmě. A nejlepší případy jsou lidi jako byl Solženicyn.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 889
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:19:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsme u toho, kdo si co o kom myslí: Já osobně vidím dneska, stejně jako v dějinách, že lidi mají "strach z toho druhého". Po pravdě řečeno, je to spíš strach zneznámého, než skutečné nebezpečí jiného národa. Tady v ČR je to na jedné straně odpor k RTusku (který je malý, protože Rusové přece nejsou tak cizí a jsou to Slované). Pak proti USA - to trošku pramení z výchovy do r. 89, kdy byly USA líčeny ve všech temných barvách a i z toho, že jsou velmocí a trochu jim jejich postavení závidíme.
Nejstarší je odpor k Němcům, který jsme si trošku sami budovali v 19. století, protože jsme si najednou začali uvědomovat, že jsme trošku jiní. Samozřejmě nejvíc tomu pak pomohla 2. světová válka a samozřejmě pak moc pěkná púropaganda a izolovanost od BRD, Rakouska po válce (samozřejmě s tím, že žijí i ti hodní Němci v NDR).

Samozřejmě. když pak člověk pozná "ty druhé" líp, že předsudky padnou (a to oboustraně, protože Ten druhý má taky předsudek vůči nám), ale je to jen o komunikaci. Tendence k diktatuře a k "myšlení o předurčenosti" jsou v každém národu, nejen u Rusů, Němců a Američanů. Jen je otázka, nakolik je kdo "propagačně šikovný" rozdmýchá a výchovou (propagandou) vtělí celému národu i novým generacím. V Německu se tohle podařilo odbourat, v Rusku to bohužel zatím nejde.

Když mi v součastnosti dají vybrat, jestli jít s USA, nebo Ruskem, pro mě je lepší USA, protože mě jsou názorově bližší.
ICQ: 338-873-999
Zmar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 143
Registrován: 5-2009
Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:24:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

když je to Rusko tak úžasná a fajn země, proč nikdy v historii nepřitahovalo lidi odjinud se tam odstěhovat?
Vím o jednom případu z východního Slovenska. Byl to člověk prostšího ducha a těsně po válce si nechal namluvit, že když jeho předci pocházeli z Podkarpatske Rusi, tak je vlastně Rus a měl by odejít do Sovětského Svazu, kde si bude žít jako v ráji. Tehdy to bylo možné. Když za pár let zjistil, že to tam vypadá jinak, než mu tvrdili, chtěl zpět. Ale nepochopil, že už to nepůjde a nakonec ho zastřelili při pokusu o ilegální přechod hranice.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2279
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když mi v součastnosti dají vybrat, jestli jít s USA, nebo Ruskem, pro mě je lepší USA, protože mě jsou názorově bližší.

Já nejsem nekritický obdivovatel USA a spousta typicky amerických jevů a záležitostí mě neláká nebo až odpuzuje, ale kdyby se (snad ne) měl vrátit svět, kde každý patří do něčí sféry vlivu, radši bych patřil do té americké než do ruské (nebo čínské nebo muslimské...).
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5883
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:27:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

proč se tam tolik lidí všech národů neustále stěhuje nebo touží odstěhovat?

A většinou pak následuje bolestné vystřízlivění z tohoto úžasného ráje na zemi...

K tomuto cíli využívají ruští protagonisté a jejich čeští spojenci tuzemské "užitečné idioty" kteří mají rádi Rusko a nenávidí USA sami od sebe.

Zatímco Vy se jevíte jako typický užitečný idiot, který má rád USA a nenávidí Rusko sám od sebe.
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 890
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:33:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef: Jo, souhlas, já taky nejsem nekritickým obdivovatelem USA (dokonce by mě ani nelákalo tam, žít a na návštěvu bych díky zájmům preferoval jako první Rusko, než USA, ač neříkám, že se tam kouknout nechci).
Ale prostě my jsme malej stát abychom mohli být samostatní a ruku na srdce, EU není a nebude žádnou velmocí minimálně na půlstoletí dopředu.
ICQ: 338-873-999
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3126
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:33:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"kdyby se (snad ne) měl vrátit svět, kde každý patří do něčí sféry vlivu, radši bych patřil do té americké než do ruské (nebo čínské nebo muslimské..."

Podepisuju. Akorát by mi přišlo by mi lepší, kdyby Evropská unie měla dost síly, aby byla sama o sobě takovou sférou vlivu.
Americké pracovní právo, americká délka dovolené, nebo americký systém zdravotního pojištění, to bych do Česka rozhodně nechtěl importovat. Na druhé straně je pravda, že USA do vnitřních záležitostí "spřátelených zemí" zasahují daleko méně, než rusové nebo muslimové.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2281
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:34:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě k tomu stěhování do SSSR - ono bylo několik vln, kdy se např. chudí zemědělci z Čech, Moravy a Slovenska nechali zlákat k odstěhování do východních úrodných rovin. V 19. století tzv. Volyňští Češi na dnešní Ukrajinu, ale pak třeba i poměrně dost levicových nadšenců v době po vzniku SSSR (vygooglil jsem teď leda snad http://ukrajina.tv/volynsti-cesi/ nebo http://www.radio.cz/cz/clanek/82075). Dopadlo to s nimi různě, často velmi neslavně, spousta se jich v různých vlnách vrátilo. S emigrací do Severní nebo třeba i Jižní Ameriky ty osudy ale nejde srovnávat.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3127
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:37:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Quex: "Vy se jevíte jako typický užitečný idiot, který má rád USA a nenávidí Rusko sám od sebe"

Brzděte. Přečetete jednu větu jednoho příspěvku, a máte hned jasno.
Nebo že byste byl tou potrefenou husou, alias "užitečným proruským idiotem". Kdo jiný by mohl používat pod svým nickem uniformu nechvalně proslulé bolševické policie?
Louis_de_mydlaque
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 891
Registrován: 9-2007

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:43:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A většinou pak následuje bolestné vystřízlivění z tohoto úžasného ráje na zemi...

Otázka zní, s čím tam člověk jde: pokud si myslí, že jde do "ráje", kde nemusí moc dělat a bude se mít dobře, tak ho to vystřízlivění čeká. Pokud ale ví, že jeho práce, tam bude lépe oceněna a bude mít pro ni lepší podmínky, ale bude muset makat, aby to ocenění měl, tak pak vystřízlivění nečeká. Samozřejmě horší je to s aklimatizací mezi tamní obyvatelstvo. Nevím jak v USA, ale třeba v Německu si lidé drží k imigrantům docela odstup (což si ale drží z počátku i k vlastním lidem z jiného města, jde o to, abyste se sami snažili integrovat).
ICQ: 338-873-999
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 5884
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 10. února 2010 - 13:49:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přečetete jednu větu jednoho příspěvku, a máte hned jasno.

Přečetl jsem všechny Vaše příspěvky. A nevím, proč to berete osobně, já jsem nenapsal, že jste užitečný idiot, ale na základě té věty se tak můžete jevit (parafrázoval jsem jen Vaší větu).
"Doba střelců neminula. Přesvědčím Vás o tom. A nejen Vás!"