K-report
 

Archiv do 13. ledna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Železnice a politika » Archiv do 13. ledna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2300
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 12. ledna 2009 - 22:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš Řebíček končí ve funkci ministra dopravy. Kromě často zmiňovaného Petra Bendla právě padla zmínka v "Událostech, komentářích" i o Janu Bürgermeisterovi, protože nějaké to ministerské křeslo si údajně nárokuje i pražská ODS.
Samozřejmě, také to může být s tím Bürgermeisterem úplný kec, jak se bohužel často stává i na veřejnoprávní TV.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2310
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 08:48:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odpověď z "Tratí na Vysočině"

Vmorry napsal:
Happy: pane to o čem je řeč není jen o těch zas. jízdních výhodách. Je to o celým balíku od páně Kalouska, kterej pokud se uskuteční tak se ošklivě dotkne všech, včetně Tebou zmiňovanejch sklářů a ostatních, kteří jsou momentálně totálně v loji. Plýs než začneš takhle nahlas "přemejšlet" tak si najdi i jinej zdroj, než večerní TV zpravodajství...

Takže všechny televize a noviny melou nesmysly, když píšou, že to je o režijkách a stravenkách, které mimochodem nechce nikdo rušit, jenom zdanit, jako každý běžný příjem.
A proč se rozhodly stávkovat jen dopravní odbory? Proč ne jakékoliv ostatní, když se to týká všech, hm?
A v čem se má takovýto návrh dotknout sklářů?
A nežijeme náhodou v parlamentní demokracii, kde vláda a parlament na základě vůle lidu schvalují zákony; a když tedy si lid bude myslet, že to dělali špatně, tak jim to spočítá ve volbách?
To tady musejí odbory, které v žádných volách nekandidovaly, činit takový nátlak na státní orgány, které mají mandát od voličů?
Lorenzo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.123.229
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 08:56:59    Odkaz na tento příspěvek  

David: Jak tak koukám, tak podle tebe asi poslanci a podobná sebranka, mají málo požitků, na rozdíl od spodiny. Ať se nejprve oni zřeknou všech nemalých úlev. Na rozdíl od nich "obyčejný" člověk musí makat, když chce něco mít a ne se jen válet ve sněmovně, handrkovat se kdo je větší svině apod. Ten prasečák je potřeba nejdřív vyčistit!
Vmorry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 253
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 09:17:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: nemelou nesmysly, jenom si z toho vybraly malou část, která působí jako senzace a která postaví určitou skupinu lidí do pozice vyděračů a laciná senzace je na světě...
Zdanit jako každej jinej příjem - uvědom si, že kvanta lidí by tím platily daň z něčeho co nepoužívají, protože do práce nedojíždí. Vůbec nezkoušej argumentopvat tím, že si tu režijku teda brát nemusí, protože In-karty se používají třeba na přihlášení k tankovacím stojanům v depech a teď po novotě i k nastartování radiostanic TRS (nevím na kolika mašinách už to je.
V čem se má dotknout sklářů ? V hodně bodech pane, což nebudu rozepisovat, pošlu ti to na email a asi budeš sám překvapenej.
Proč se rozhodly stávkovat jen dopravní odbory...asi třeba proto, že když bude stávkovat třeba První Brno, UP nebo jakákoliv jiná regionální fabrika, tak si toho pravděpodobně nikdo nevšimne.To by se asi opravdu minulo účinkem, nemyslíš ?
A tvůj poslední odstavec...noo...člověče co u toho počítače piješ ? Mimochodem, můžeme v TR vyrazit na škopek a vést politický debaty až do rána

David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 09:29:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lorenzo: Aha, a až se poslanci zřeknou svých požitků, tak se přestane vyhrožovat stávkou, kterou mají odnést miliony lidí a která má ještě více pošramotit reputaci veřejné dopravy, a poškodit právě ty obyčejné občany, kteří se nebudou mít jak dostat do práce a do školy?

Vmorry:
uvědom si, že kvanta lidí by tím platily daň z něčeho co nepoužívají, protože do práce nedojíždí.
Tak se toho zřeknou, vůbec tu režijku nedostanou a nebudou muset platit daň.

protože In-karty se používají třeba na přihlášení k tankovacím stojanům v depech a teď po novotě i k nastartování radiostanic TRS (nevím na kolika mašinách už to je.
Žádný problém. Prostě by šlo o In-kartu bez příslušné "režijní" aplikace.

asi třeba proto, že když bude stávkovat třeba První Brno, UP nebo jakákoliv jiná regionální fabrika, tak si toho pravděpodobně nikdo nevšimne.To by se asi opravdu minulo účinkem, nemyslíš ?
To je možné. Anebo je to taky tak, že tam by si zaměstnanci moc dobře rozmysleli, jestli poškodí svého zaměstnavatele, který bude muset nakonec v konečném důsledku propouštět. Ale právo stávkovat mají skoro všichni, tak nevím, když jim to má tak uškodit, proč se do toho tedy také nepustí.
Jenom si říkám, co na to vlastně řekne zaměstnavatel (tedy ČD), že bude takto poškozován vlastními zaměstnanci, když nepůjde o stávku proti zaměstnavateli, ale proti státu (ČD jsou obchodní společnost, takže stát se nerovná zaměstnavatel). Kdo zaplatí zaměstnavateli ušlou škodu (třeba pokuty od objednatelů), když ten zaměstnavatel za nic nemůže?

V hodně bodech pane, což nebudu rozepisovat, pošlu ti to na email a asi budeš sám překvapenej.
Pošli. I když teda nevím, proč by se to nedalo napsat sem.

"Poslední odstavec" jako "poslední řádek"? Snad bych jen dodal, že jsem naprostý abstinent a do hospod nechodím, protože tam je zakouřeno a to já nesnáším.
Škoda ale, že jsem se nedočkal odpovědi. Prostě tady vystoupí jedna zájmová skupina, ještě prohlašuje, že jim jde o blaho všech zaměstnanců, přitom svým krokem mnohé takové zaměstnance dostane do situace, že tito se nebudou mít jak dostat do práce; a tato skupina se rozhodla přímo určovat, který zákon je dobrý a který ne, a který může platit a který ne. Přitom tuto skupinu, a to opakuji, nikdo neměl možnost ve volbách zvolit. Co je na tom tak nepochopitelného?
Tady se prostě odbory rozhodly, že to a to je špatné, a musí být po jejich?

Ale ta zásadní věc - většina železničářů přichází denně do kontaktu se spoustou lidí. Docela bych se styděl dívat se do očí lidem, kterým znepříjemním život tím, že se nebudou mít jak dostat do práce apod. Já bych teda takovou kuráž neměl.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3007
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 10:26:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

uvědom si, že kvanta lidí by tím platily daň z něčeho co nepoužívají,

Tak to je džouk měsíce.

PS: Jeden můj nadřízený má v práci narok na pětkovýho bavoráka. Protože ho ale k životu nepotřebuje, tak ho nevyfasoval a neplatí tudíž ani dań. Nebude to s těma režijkama nějak podobně ?
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 10:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: Doufám že po vzoru ohodnocení režijky (cena In-GOLD) je ohodnocen i základ daně z auta, tj. cena v poměru nepracovní doby ku celkové době rozepsaná na léta podle délky odpisů auta. Např. u auta za 400000 a pětiletém odpisu by roční základ daně byl cca 60000 Kč. Potom budu klidně souhlasit i s tím ohodnocením režijky.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4752
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 10:42:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen ať železničáři stávkují. Klidně týden. Alespoň všichni uvidí, jak moc (")potřební(") jsou a kdo/co ještě na dráze (ne)závisí a budem' si moct povídat o "nezbytných" spojích a tratích, či "životně důležitých dopravních tepnách".
Pour ne pas vivre seul
Mazanov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 5-2003
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 10:45:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Michal_novotny: U nás (státní organizace) se nikdo nezabývá poměrem služebního a neslužebního využití a každý, kdo smí jezdit se služebním autem mezi domovem a pracovištěm, má automaticky připočítáváno 1 % ceny vozu k základu daně (každý měsíc).

Konec off-topic.
Vmorry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 254
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:06:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsi zapoměl dodat, že ta cena vozů je účetně stlačena na nejnižší možnou zůstatkovou hodnotu, která je hluboko pod cenou tržní, servis, opravy, čištění, přezouvání a podobný "drobnosti" hradí zaměstnavatel (stát)...takový služby za jedno procento bych taky snesl (každý měsíc).
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 1-2005

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:15:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp : Hin se hukáže , Lomikare !
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2312
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Toho se právě bojím.

Vmorry: Díky za mail. Nemůžu si pomoct, ale myslím, že většina z uvedených věcí by opravdu MĚLA být zdaněna. A co se říkalo o snížení počtu výjimek, tak to jde asi jenom tak na třetinu dnešního stavu, nemají se zrušit všechny výjimky.
Ale když je ten návrh taková hloupost, tak proti tomu jistě budou nejen komunisti a soc. dem., ale jistě i pár poslanců. Od toho máme zastupitelskou demokracii, a od toho je vládní koalice a proti ní opozice. Ale ne, ať takto vydírají odbory, tedy zájmová skupina, a ať její kroky neodnesou právě obyčejní občané tím, že se nebudou mít jak dostat do práce!
Na to tu ještě nikdo neodpověděl - to vám sakra není blbý, že ty lidi, kterým prodáváte nebo štípete lístky, nebo co je máte za zády, když řídíte mašinu; budou mít hodně velké problémy? Myslíte, že vám za to budou vděční? Myslíte, že si u nich vylepšíte reputaci?

Já si myslím že ne, a navíc - předpokládám, že když nebudete pracovat, tak vám nepoběží mzda, takže to odnesete finančně. A to nejen v tomto krátkodobém horizontu, ale i v tom dlouhodobém, protože hodně lidí jistě během těch dní, co vlaky nepojedou, tak zjistí, že ono se dá jezdit i jinak!
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 10-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:24:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co na to vedení ČD? To jim nevadí, že odboráři rozhodujou za ně, že se nebude jezdit? A že přitom vůbec neprotestují proti zaměstnavateli, na což by měli právo?

Předpokládám, že ve smlouvách o objednávce dopravy už mají dnes všechny kraje pokuty za neježdění.
Lorenzo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.123.229
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:26:35    Odkaz na tento příspěvek  

David: No ukazuješ jak znáš život a lidi, takže když někdo řekne, že se mu něco nelíbí nebo naopak líbí, tak je to holt parchant nezodpovědná. Až se některá vláda rozhodne zdanit vzduch, slunce a co já vím co ještě, no tak sklapnem hubu a budem držek krok?
A pokud mne paměť neklame, tak se nejedná jen o ČD, TAK CO PLÁCÁŠ O JEDNÉ SKUPINĚ!?
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2314
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:32:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Až se některá vláda rozhodne zdanit vzduch, slunce a co já vím co ještě, no tak sklapnem hubu a budem držek krok?
To jsou zjevné nesmysly, z toho nevzniká zisk.

A pokud mne paměť neklame, tak se nejedná jen o ČD, TAK CO PLÁCÁŠ O JEDNÉ SKUPINĚ!?
Jestli jsem někde užil pojem "jedna skupina", tak tím myslím odbory obecně. No a pokud jde o poškození zaměstnavatele, tak samozřejmě tím myslím jakéhokoliv dopravce, jehož zaměstnanci se rozhodnou stávkovat, ačkoliv to není krok proti samotnému zaměstnavateli, a tento s tím není schopen prakticky nic dělat.

A ještě dotaz - kdyby některý z objednatelů dal dopravci pokutu za nedodržení smlouvy o dopravní obslužnosti, tak kdo by tu pokutu měl platit? Zaměstnavatel, který za nic nemůže?

No - nechci tu diskutovat do nekonečna. Samozřejmě nikdo nemá patent na pravdu, a jestli opravdu bude časově neomezená stávka, která bude trvat tak dlouho, dokud moudřejší neustoupí, tak to stejně, jak už uvedl Bkp, poškodí železnici jako celek a v dlouhodobém důsledku to může znamenat vyšší hrozbu ke ztrátě pracovního místa.

Anebo, když se bude mět ve větší míře propouštět, tak zase začne další stávka?

A ještě jednou - odpověděl by mi nějaký ze železničářů, který chce také stávkovat, jestli se nestydí za to, že se lidi kvůli jejich stávce nedostanou tam, kam chtějí?
Vmorry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 255
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:40:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp : máš recht...a taky se třeba zjistí, že není potřeba Metro...DP města Prahy taky k ničemu, stejně jako všichni ostatní, kteří se k tomu připojili. No třeba to aspoň zvedne prodejnost pumpařům a Škodovce.

David : ano v první řadě zůstanou zachovaný veškerý výjimky, který se týkají našich demokraticky zvolenejch zákonodárců.A ta tvoje vymodlená odpověď : ano, je to blbý vůči všem lidem, kteří jsou odkázaní na veřejnou dopravu (nejde jen o dráhu), ale stále tady existuje to dlouhodobý hledisko, který vypichuješ ovšem stále se na to díváš z toho krátkodobýho.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4754
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:43:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jestli opravdu bude časově neomezená stávka, která bude trvat tak dlouho, dokud moudřejší neustoupí, tak to stejně, jak už uvedl Bkp, poškodí železnici jako celek

Ale to bkp neuvedl. Naopak, (dlouhodobější) stávka by jednoznačně ukázala, že železniční doprava v ČR není žádná klíčová záležitost a velmi názorně by některým ukázala, že "modrá armáda" už dávno není krví země, či tratě páteří ekonomiky, ale až na pár výjimek jsou jen pouhopouhým doplňkem (k silniční dopravě, zejm. automobilové). To by k uvědomnění si vlastní situace a z nich vyplývajících nároků a možností velmi prospělo.
Pour ne pas vivre seul
Lorenzo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.123.229
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:45:12    Odkaz na tento příspěvek  

David: Co to stále meleš jen o železnici? Ty snad ani nevíš o čem to plácáš! To se snad dotýka podstatně většího množství lidí, ne jen dopraváků!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4755
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:45:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a taky se třeba zjistí, že není potřeba Metro...DP města Prahy taky k ničemu

Já říkám, že něco jiného by se ukázalo u toho metra a něco jiného třeba u rychlíků na "hlavním tahu" Pardubice - Liberec.
Pour ne pas vivre seul
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2316
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:48:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: Tak to se omlouvám.
Ale tím horší pozici by s postupem času takoví odboráři měli, když by se zjistilo, že ta "modrá armáda" není tak důležitá, jak si asi sama myslí, že.

Ale opakuji - jakým právem si zájmová skupina, totiž odbory dopraváků, bere do rukou to, co patří na půdu parlamentu, a to diskusi o tom, jaké zákony mají či nemají platit? Od toho jsou zákonodárci, které jsme si zvolili. A ne odboráři, které si nikdo zvolit nemohl.

Vmorry: Právě že se na to dívám z toho dlouhodobého hlediska. Uvedl jsem to již ve svém předchozím příspěvku.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2317
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 11:50:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lorenzo: Co "melu" o železnici? Asi proto, že toto je železniční diskuse, a taky proto, že to metro budou lidi používat i po takové stávce, když skončí. Ale v případě železnice si myslím, že pokud by stávka trvala déle, tak lidi zůstanou u toho náhradního způsobu.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:00:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Autobusáci si minulou stávku velmi pochvalovali, předpokládám, že i na tuto se velmi těší. O kamioňácích nemluvě, ti budou v této těžké době chrochtat blahem.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2318
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:06:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: To tu nebylo vůbec zmíněno - oni chtějí stávkovat i lidé od ČD-Carga? No jestli jo, tak to bych jim nechal, být tam ve vedení, zaplatit ušlý zisk. Čeho je moc, toho je příliš.

A ještě něco - podobně jako soud shledal za nelegální stávku před 2,5 lety v Ústeckém kraji, protože nešlo o spor zaměstnavatel - zaměstnanec, nebo totéž před 6 lety na Slovensku, tak doufám, že totéž se stane i zde.
Jak k tomu má zaměstnavatel přijít, že zaměstnanci nebudou pracovat, protože mají spor s ministerstvem financí?


(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 234
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:23:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Když budou stávkovat výpravčí (zaměstnanci ČD), tak se zastaví veškerá železniční doprava.
Lorenzo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.123.229
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:30:40    Odkaz na tento příspěvek  

David je asi vládou placený provokatér, jen mu dali nějak málo informací.

Jen si ujasni pojmy, ŽELEZNICE NENÍ JEN ČD.

A docela bych chtěl vidět tu tvojí představu, doprava bez železnice, no to by byla paráda. Buď jsi nenepravitelný idealista nebo absolutní blb (to si přeber jak chceš, ale tvé názory hovoří jasně)!
Vmorry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 256
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:34:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David : ne, ty opisuješ učebnici Občanské Nauky a v podstatě si tady piluješ projev na volby o předsedu třídy. On totiž dlouhodobý aspekt je tady jen jeden jediný - další zvýšení daňové zátěže lidí, což v první řadě pocítí ti, kterých se tak zastáváš. Ale to ti jaksi uniklo.
Já se vzdávám, připadám si jako když jsem dceři do školy vysvětloval seriové a paralelní zapojení tří žárovek
Vmorry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 257
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:38:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp : tak mě napadlo...tvoje oblíbená páteřní automobilová doprava - D1 dneska zase stála, co ? Tudy cesta taky nepovede
Kilofok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:38:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lorenzo
Ještě je možné že je to nejakéj mladej z Carga co už nedostal režijku. A na stravenky nemá nárok bo sedi zatim v depu kde má kantýnu u nosu.Děkuju za Váš přispěvek přesně vyjádřil co jsem si myslel ale byl jste rychlejsí.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2319
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David je asi vládou placený provokatér, jen mu dali nějak málo informací.
Uklidni se a neurážej, ty neregistrovaný.
Myslím, že mě tady (neříkám, že v této diskusi) už docela dost lidí zná a vědí, že nic takového nejsem.

Když budou stávkovat výpravčí (zaměstnanci ČD), tak se zastaví veškerá železniční doprava.
V tom případě bych, být jakýmkoliv nákladním dopravcem, žádal náhradu ušlého zisku. Jak k tomu má ten dopravce přijít?

A docela bych chtěl vidět tu tvojí představu, doprava bez železnice, no to by byla paráda.
Ta "paráda" přijde ve chvíli, kdy začnete stávkovat, to ti nedošlo? A když si budu stát za tím, že někteří z cestujících, když budou muset najít náhradní způsob dopravy po dobu stávky, už u toho náhradního způsobu zůstanou, tak říkám nesmysl, že.

Buď jsi nenepravitelný idealista nebo absolutní blb (to si přeber jak chceš, ale tvé názory hovoří jasně)!
Totéž mohu říct i o tobě. Přeber si to taky jak chceš.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2320
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:39:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kilofok: Ty se taky zklidni.
Kilofok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 103
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:40:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám že husa gagla takže trefa na komoru
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2321
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:41:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On totiž dlouhodobý aspekt je tady jen jeden jediný - další zvýšení daňové zátěže lidí, což v první řadě pocítí ti, kterých se tak zastáváš. Ale to ti jaksi uniklo.
Takže - dopravní odbory tedy mají patent na rozum a jasně říkají, že to všechno je špatně. A za všechny ostatní zaměstnance takto bojují. Ostatní zaměstnanci s tím také souhlasí a nevadí jim, že se třeba nebudou mít jak dostat do práce, protože se bojuje přece i o ně.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2323
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, že to tu zklouzlo do osobní roviny a takové diskuse se nemíním dále účastnit.
Doufám, že čas ukáže, kdo měl pravdu.
(pokud se tedy zítra nestane, že moudřejší ustoupí jednomu nesmyslnému nátlaku)
Vmorry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 258
Registrován: 6-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 12:45:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David : to netvrdím, já vidím, že ten patent je ve tvejch rukách
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3008
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:19:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On totiž dlouhodobý aspekt je tady jen jeden jediný - další zvýšení daňové zátěže lidí,

Až nato, že tyhle změny daní jsou daňově neutrální.
Lorenzo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.123.229
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:24:18    Odkaz na tento příspěvek  

David: Já jsem jen blb, co chodí do práce a chce za to něco mít.

Např. Praha bez jakékoliv HD - ideální stav, už se těším!

...kdy začnete stávkovat... Jak víš, že budu?

Neurážím, dávám vybrat. Pokud na někoho pliveš a pak ukážeš, že ani nevíš na koho a proč, tak není co dodat. Sám tím dokazuješ co jsi.

Ty se taky zklidni. Těžkej argument!
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 7-2004

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:26:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad antistávkující : Jsem pro zrušení režijek,ať platí všichni stejně,jsem pro zrušení stravenek,nemají je všichni,jsem pro zrušení doživotní renty pro policisty,taky to je nespravedlivý,jsem pro stejný odchod do důchodu u vojáků,policistů a normálních zaměstnancůmtaky je to nespravedlivý,jsem pro zrušení bezplatného vysokoškolského vzdělání,je to jejich věc že si studujou,můžou makat,jsem pro zrušení dotací církvím,stejně všichni nevěřej,jsem pro zrušení armády,já válčit nechci,jsem pro zrušení sociálních dávek pro nezaměstnané-ať si najdou práci...no a tak bych mohl pokračovat....ne samozřejmě že nechci ani jedno..neutekl jsem z Bohnic,jak někteří tady diskutující.Závist vážení...vše je jen závist.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2324
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě si dovolím jednu reakci - je opravdu zajímavé, jak najednou, když vystoupím se zcela odlišným názorem, než mají jiní, jsem obviňován z toho, že jsem provokatér placený vládou anebo zhrzený mladý zaměstnanec Carga. Taková argumentace nemůže spět k věcné diskusi.
Nikdy a nikde jsem netvrdil, že mám patent na rozum, ale opravdu nevím, proč by měla mít takový patent - a ještě navíc fakticky rozhodovat o politických otázkách - zájmová zaměstnanecká organizace, která případnou stávkou, namířenou nikoliv proti zaměstnavateli, nýbrž proti státu, poškodí svého zaměstnavatele.

A opakuji ještě jednou - je smutné, když ani nemůže být realizován volební program vítězných stran z posledních sněmovních voleb, v němž mj. bylo uvedeno rušení daňových výjimek.
Pokud by se takovýto krok někomu - třeba zaměstnancům, ať státním, nebo "soukromým" - nelíbil, má možnost v roce 2010 volit takovou stranu, která takové výjimky zachová, anebo - v případě, že by tehdy již byly zrušeny - navrátí do původního stavu.
Ale - dodávám to ještě jednou - ať tady odbory nedělají politiku!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2325
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:30:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud na někoho pliveš a pak ukážeš, že ani nevíš na koho a proč, tak není co dodat. Sám tím dokazuješ co jsi.
Jako že na lidi, kteří si neváží ani v době krize a nejistoty svého zaměstnání, a neuváženou stávkou poškodí svého zaměstnavatele, ačkoliv ten za nic nemůže? To opravdu není co dodat. A dokazovat nikomu nic nemusím.
Džejár_jujing
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 8-2008

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proboha Davide zda se mi to nebo ty opravdu rozumis uplne vsemu? At se podivam do kterekoliv diskuze, tak tvoje genialni moudra nachazim opravdu vsude. Co na tom ze pindas hovadiny, hlavne ze se muzes prosadit. Pripominas mi mladeho Karla Marxe, ktery mel na zacatku sve "kariery" napsanych uz pet knih, ale kazdej mu je odmital vydat, tak jejich predcitanim otravoval zivot lidem na nadrazich a podobnych verejnych prostranstvich. Ale Marx se aspon drzel te sve jedne ideje, zatimco ty meles o vsem, pate pres devate, a s prominutim se se*es opravdu do vseho. Uz te napadlo, proc toto co tady pisu, si jako reakci na tvoje prispevky ctes aspon jednou do tydne?


Uklidni se a neurážej, ty neregistrovaný.
Myslím, že mě tady (neříkám, že v této diskusi) už docela dost lidí zná a vědí, že nic takového nejsem.


A co je ti po tom, ze je neregistrovany? Kazdy nema za potrebi se kvuli nejakymu volovi hned registrovat, jen proto, ze on se zaregistroval, aby se pochlubil, ze za ctvrt roku napsal uz pres 1500 prispevku... A jo, tady uz to kazdej vi, ze takovej nejsi. Tady te ma totiz vetsina za chytracka ze 6. B, co se sprta obcanskou vychovu, aby mohl pana reditele ohromit a pojistit si jednicku Ale o zivote vi houbeles.


Snad bych jen dodal, že jsem naprostý abstinent a do hospod nechodím, protože tam je zakouřeno a to já nesnáším.

Bomba na zaver, tim se to vsechno asi vysvetluje!!! Kdybys do te hospody obcas zasel, mozna by ses o zivote a realite vsednich dnu i neco dozvedel.
Chi, takovy inteligent a nevi, ze jsou i nekuracke hospody a maji v nich tocenou kofolu...


Chlapce az ty ten ztracenej mozek najdes, ty si tak ulevis......



(Příspěvek byl editován uživatelem džejár jujing.)
www.jujing-ojl.com
Kilofok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bez politiky nedáš krajíček chleba do ust.To je řeč mého dědečka.Odbory to je politika víme pane.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2326
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: Kdyby se mělo realizovat to, co píšeš, tak můžeme zrušit celý stát jako instituci. Ale to nikdo nechce.
A nikomu nic nezávidím. Také jsem nikdy neříkal, že bych snad režijky či stravenky zrušil. Jen spravedlivě zdanit, jako každý jiný příjem.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 7-2004

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:36:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David: Mě by jen teď zajímalo,jaký ty máš názor,kdyby se mělo platit na vysokých školách školné.Na toto by mne zajímal tvůj názor.Kdyby si stát vyčíslil že třeba tvůj roční pobyt na škole stojí stát teď opravdu plácnu 80 000.(Třeba tím že za tebe stát platí zdravotní pojištění a další poplatky).Jaký ty máš na to názor...
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Džejár_jujing
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 8-2008

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:37:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davide a jeste jedna vec, kdyby jsi se nesprtal ucebnici obcanske nauky a poptal se znamych u podniku, zjistil bys, ze zamestnanci si svoje odbory skutecne maji moznost zvolit. Tak tady blbe nekecej o tom, ze si lidi voli vladu a ne odbory. Zas vis o zivote a realite pendrek, ale delas chytryho!
www.jujing-ojl.com
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2327
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Džejár:
A co je ti po tom, ze je neregistrovany?
Že ho neznám, a nevím, o koho jde. Ano, je to jeho právo, ale nemusí o mně psát, že jsem snad agentem placeným vládou či co.

Ano, tak sis o mně zjistil, o čem jsem kam psal. Doufám, že tě jsi nyní spokojen.
Ale jednu věc dodám, a to, že právě ty jsi nikdy nic nevymyslel a jenom poučoval jiné.

Chi, takovy inteligent a nevi, ze jsou i nekuracke hospody a maji v nich tocenou kofolu...
Ten dotaz byl primárně o tom, jestli nepiju právě doma u počítače. Takže žádná hospoda.
Ale koukám, že jsem opravdu bodl do vosího hnízda, ale opravdu už se nehodlám o tom tady hádat.
Ale opakuji - pokud opravdu stávka bude, tak až budoucnost ukáže, kdo je vítěz, a kdo poražený. A aby se někteří nedivili.

Edit:
Samozřejmě, že mají zaměstnanci možnost volit své zástupce do odborů, ale - pokud budou odbory "fušovat" do politiky a svými kroky fakticky rozhodovat o tom, jaký zákon projde a jaký ne, tak potom se dá bez přehánění říci, že takovíto zaměstnanci mají dvě volební práva - u voleb do sněmovny a u voleb do zaměstnaneckých odborů.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2512
Registrován: 7-2004

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:41:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K tomu bych dodal,že zaměstnanci si své odboráře platí ze svých peněz.
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2328
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:44:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: Studium vysoké školy je investicí. Tato investice se státu vrátí. Nevím ale, jakou to má souvislost se snížením počtu daňových výjimek, ovšem s tím, že se celkové daňové zatížení nezvýší.
Mimochodem - NEJSEM studentem VŠ
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4757
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:44:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak tady blbe nekecej o tom, ze si lidi voli vladu a ne odbory.

To není až tak úplně pravda, protože odbory mluví i za své nečleny, resp. prosazují si právo jednat i za neodboráře a aby dohodnuté podmínky platily dokonce i ve firmách, kde žádné odbory nejsou.
Pour ne pas vivre seul
Džejár_jujing
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 8-2008

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:48:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Davd:
A co je lepsi, odpalkovat vola, a nebo byt broukem pytlikem s 2300 prispevky, ktery vsemu rozumi, vsude byl trikrat, vsechno umi, vsechno zna, ale v kazdym prispevku dava na jevo, ze o zivote nic nevi?
Hospoda - zajimave, ja jsem si vsiml, ze te zve do hospody, kde si vse muzete vyrikat... no jo, jen si upravuj pravdu k obrazu svemu, jen tak dal :-)
www.jujing-ojl.com
Kilofok
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:48:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp
To je dáno zákonem.Taky by mi bylo milejši aby výdobytky z kolektivní smlouvy požival jen ten kdo je v odborech, které je vyjednaly.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2329
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:50:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Džejár: Ale to až potom, co psal o tom, že chlastám u počítače. Ale promiň, spletl jsem se.
No jestli je tvým úkolem "odpálkovat voly", tak to máš v této diskusi opravdu dobré úkoly.
Ale to už jsme zase mimo téma.
753006
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2513
Registrován: 7-2004

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:52:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad David: Může to být investice,ale pouze za některých podmínek.Např pokud se vystudovaný ihned po ukončení školy vrhne do náruče zahraniční společnosti v cizině,tak to tomuto státu nepřinese vůbec,ale vůbec nic a zaplatil mu dobrovolně xset tisíc zbytečně.le to sem nepatří,Já nejsem pro zavedení školného,jen jsem chtěl poukazovat na skutečnost,že plno studentů VŠ /myslel jsem že jsi také student VŠ/ má takovéto připomínky a názory,ale o placením školném to najednou nechtějí slyšet ani náznakem.Takže tam jim ta solidárnost najednou nevadí.Ale to jen tak pro ujasnění.

ad Bkp:tady bych si dovolil říci svůj názor,že ani já jako odborář nesouhlasím s tím,proč by měli odbory zastupovat nečleny.Příklad dráhy,nesouhlasím s tím,aby neodboráři měli stejné výhody a stejnou KS jako odboráři,kteří si kolektivní vyjednávání platí.Tady je bohužel krásně vidět vychcanost českého národa,kdy plno lidí na drázese jen veze a sou vychcaný.Pro neodboráře by měl platit pouze ZP a nic víc.Pak by jsi viděl kolik lidí by vstoupilo do odborů.Bohužel mentalita českého člověka není jako na západě a odbory se tu berou jako přežitek.Takže ano-jsem pro změnu zákona aby neoboráři nebyli při kolektivním vyjednáváni zastupováni!
ad všichni:Jinak musím říci,že zdejší diskuze má aspoň trochu úroveň.Když se kouknu na ŽP,tak tam je výskyt bláznů na příspěvek daleko vyšší....
Šestka to je minulost,užily jsme si s ní dost.Náš je David-Helenka-povedená rodinka.
Džejár_jujing
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 42
Registrován: 8-2008

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:55:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: jiste, ale toto uz je (bohuzel) veci zakona, ktery jasne definuje napr. kolektivni vyjednavani.

David: zase si upravujes veci k obrazu svymu. O tom, co je mym ukolem v teto diskuzi, jsem nenapsal ani slovo. takze mladej davej si bacha, stezoval sis, ze te tady obvinuji jako nasazenyho provokatera, ale sam nedelas vuci me nic jinyho, taky jenom blbe obvinujes. Abych si na tebe nahodou nestezoval :-D
www.jujing-ojl.com
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 10-2006
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 13:57:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

753006: Nějak nenacházím paralelu mezi režijkami a vysokou školou zadarmo. Studovat vysokou školu zadarmo má totiž umožněno KAŽDÝ (do 26 let), stačí mu k tomu jen splnit maturitní zkoušku.
M.Kunt
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.70.77
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 14:02:21    Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ Až nato, že tyhle změny daní jsou daňově neutrální.
Ano, pro státní rozpočet, makroekonomicky. Jinak to snad nemůžete myslet vážně...
Já to vidím tak, že výjimky obsahují často naturální plnění, jejichž cena se velmi špatně stanovuje.
Abychom sem furt netahali režijky a stravenky. Obdržím knihu (autorský výtisk) v ceně (výrobní) 400,-, prodejní (doporučené - zvýšené hlavně o zlodějrabat knihkupců) 800,-. Dotaz: jakou částku budu danit? Pokud 400,-, tak je to akorát buzerace, ale dovedu to pochopit. Pokud 700,- tak je to lumpárna. V řadě případů budu muset asi najmout soudního znalce, aby mi ohodnotil pro účely daní daný "příjem".
Zrušení daňových výjimek není podle mne nic jiného, než obyčejný populismus (stejně jako zavedení/zrušení poplatků u lékaře). A pokud si vzpomínám, někdo vykřikoval před volbami cosi o daňovém přiznání na jednu stránku...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2330
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 14:05:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokud si vzpomínám, někdo vykřikoval před volbami cosi o daňovém přiznání na jednu stránku...
To byl pan Ing. Vlastimil Tlustý, CSc. Nakonec se ani nestal ministrem financí ve druhé Topolánkově vládě, a jak nedávno řekl jeden z poslanců ODS (možná Michal Doktor, nejsem si jist), tak to byl od Tlustého planý předvolební slib, protože daňové přiznání na 1 stránku A4 nemají nikde na světě.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4759
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 14:10:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro neodboráře by měl platit pouze ZP a nic víc.Pak by jsi viděl kolik lidí by vstoupilo do odborů.

Platnost KS i pro neodboráře si prosadily právě odbory pro umocnění (resp. neztracení) své síly (protože jinak by nemohly říkat, že zastupují všechny zaměstnance, ale uvést, že třeba jen 20 % z nich). Výsledky jejich vyjednávání pouze za odborářeby byly horší, než nyní, což by přineslo další odliv lidí z odborů a tak i konec výnosných trafik pro odborové bosy.

*****

Vzdělání je investicí primárně pro studenta a to i nyní (i když neplatí školné, tak ho to stojí nějaký čas, síly a "další výdaje") a i nyní očekává, že se mu vynaložené prostředky vrátí, třeba v zahraničí. Zrušení škol "zdrama" a zavedení komerčního školného je jen logickým přiznáním přirozeného stavu.

(Příspěvek byl editován uživatelem bkp.)
Pour ne pas vivre seul
Glex
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1012
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 14:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Telini: stačí mu k tomu jen splnit maturitní zkoušku
... a přijímací zkoušky se dělat nemusí?

Stejně tak má i KAŽDÝ možnost ucházet se o zaměstnání na železnici (protože režijní nemají jen ČD, ale téměř každý dopravce) a ano - i obdržet "režijku"! A stačí mu k tomu být přijat, být zdravotně způsobilý, mít čistý trestní rejstřík a složit předepsané zkoušky - kterých není málo. Jooo, pokud je někdo hovado s plným trestním rejstříkem a nikam jinam než na uklizečku ho nevezmou, nebo pokud ji jde dělat dobrovolně a pak si otvírá hubu, tak to má potom peška ale.

Z vlastní zkušenosti vím, že na režijní nenadávají slušní a normální cestující, ale pouze a jedině dvě skupiny - ti, kteří se snaží průvodčího och*at, dělají ve vlaku bordel nebo jezdí zadarmo a ŠOTOUŠCI, kteří zavidí a myslejí si jak si nádražáci vesele nejezdí křížem krážem republikou.

A k těm daním? Jak uvedl M.Kunt je to stejné jako poplatky u lékaře - na Slovensku je kdysi také zavedli, po půl roce zjistili, že je to hovadina a vlastně služba proti lidem, tak je zase zrušili - holt jsou asi chytřejší.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 14:37:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

obsahují často naturální plnění, jejichž cena se velmi špatně stanovuje.
Abychom sem furt netahali režijky a stravenky.
Obdržím knihu (autorský výtisk) v ceně (výrobní) 400,-, prodejní (doporučené - zvýšené hlavně o zlodějrabat knihkupců) 800,-. Dotaz: jakou částku budu danit? Pokud 400,-, tak je to akorát buzerace, ale dovedu to pochopit. Pokud 700,- tak je to lumpárna.


Autorský výtisk Vám pravděpodobně nikdo danit nebude a správná odpověď je že to nikdo neví. A to proto, protože teď se furt řeší koncepce změny dańové soustavy a nikoli konkrétní návrhy zákonů, pagrafová znění, konkrétní částky ap. Ty by měly být až v druhém kroku (teoreticky v květnu).
vsp
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.90.250.127
Odesláno Úterý, 13. ledna 2009 - 14:49:27    Odkaz na tento příspěvek  

Autorský výtisk: v komentářích MFČR je uvedeno "Nejedná se o příjem, zpravidla je zdaňováno v rámci autorského honoráře."