K-report
 

Archiv do 7. listopadu 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 7. listopadu 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 51242
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 22. září 2009 - 14:13:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ještě k tomu zabzař čerstvě ze dneška:
S R 1247 jsme dneska v Lochovicích čekali celých 90 sekund (minutu a půl!!!) od uvolnění námezníku osobákem (Os 7904), než se nám rozsvítí na volno. Závory byly mezitím samozřejmě nahoře, jinak by to nejspíš netrvalo víc jak obvyklé půl minuty (tak jako za elektomechaniky...). Nebýt toho, byli jsme v Praze přesně... Je vcelku jedno, zda za to mohla obsluha nebo zabzař samotné, ale minuta navíc je dost a JŘ dokáže rozsekat dokonale.
Inu, pokrok se zastavit nedá...

Edit:
Večer u křižování Os 7911 s R 1254 (čekal ve Zdicích na nulový přestup z osobáku od Plzně - mmch se 754 v čele ) byl čas lepší - sice se osobák taky rozjel až po odjezdu rychlíku, nicméně to stavění už trvalo "jen" něco málo přes minutu. :-(
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2433
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 00:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zpráva z tisku:

"vydáno: 16.10.2009, 07:33 | aktualizace: 16.10.2009 17:42
Praha - Celkem sedm tratí zůstává po přívalech sněhu mimo provoz. Dva úseky na Liberecku by měli železničáři zprovoznit ještě dnes po 18:00, na třech úsecích se naopak odklízecí práce protáhnou zřejmě až do pondělka. ČTK to řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

V podvečer by měly vlaky začít jezdit na tratích Rychnov-Liberec a Liberec-Jablonné. Mimo provoz zůstává úsek mezi Vescem u Liberce a Smržovkou a náhradní autobusy jezdí i mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Frýdlantem nad Ostravicí.
Pravděpodobně až v pondělí se začne jezdit z Dolní Lipky do Hanušovic, kde pracovní čety odklízí zhruba pět kilometrů popadaných stromů. Ve stejný den by se měly vlaky vrátit na trať Frýdlant v Čechách-Jindřichovice pod Smrkem a Smržovka-Josefův Důl.
"

Mám otázku: Kolik zůstalo nesjídných silnic, a kolik jich zůstane nesjízdných do pondělka? ŘSD sice hlásí x uzavřených úseků kvůli padlému stromu, ale žádný není na silnici vyšší třídy, a všechny uzavřené úseky se dají objet.

Opravdu je vlak v zimě spolehlivější, než autobus?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 13:37:38    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun
silnice I/35 v úseku moravská třebová - svitavy(serpentina u hřebče). má být podle informací uzavřená do pondělí. je to nejvýznamější komunikace hned po D1 ve směru východ západ v česku. objížďka dost špatná
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1058
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 15:25:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenže Hřebečský tunel je uzavřen kvůli opravě mostu a tak se jezdí po staré. Drahé silničáře nenapadla totiž větší blbost, než před zimou uzavřít celý most, místo toho, dělat ho po půlkách.
Idiota, který to povolil, bych tam poslal odklízet stromy na staré silnici.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2434
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 20:49:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: Z těchto končin ke mně zpráva před napsáním příspěvku nedoputovala. Nicméně dneska kolem poledního hlásili, že objížďková trasa na I/35 (kterou se jezdí kvůli dlouhodobé uzavírce) už je průjezdná. Nechci to příliš hodnotit, neznám detaily, ale každopádně ssebou silničáři mrskli víc, než SŽDC.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 6-2008
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 21:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Jestli to nebude taky tím, že silničáři mají spolu z hasiči(sem tam vypomůže i nějaký šofér, či dva v lehčím případě, ale vlakem moc lidí pilku nevozí) větší možnost něco odstranit a zprovoznit. Kdež to, ti dva tři maníci na muvce s jednou pilkou, no nevím nevím.Hned bych ty horší/slabší z těch SŽDC-ťáků nedělal...
To Boblick by kajícně nechal stavaře/opraváře stromy kácet...
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 17. října 2009 - 22:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Ic540:

Čtěte pořádně. Stavaře nikoliv. Tu kancelářskou krysu, která tuhle zhovadilost povolila - tu bych tam nahnal.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2438
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 00:11:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IC540: Jsou i různé dohody s místními zemědělskými podniky. V některých končinách jsou v zimě běžně k vidění třeba traktory s pluhem. Mně ale nejde o výkon jednotlivců, či konkrétní firmy, ale o výkon systému jako celku.
Na tomto fóru neustále někdo vykřikuje, jak jsou autobusy, potažmo silnice, nespolehlivé, zvlášť v zimě. A jak obrovský průšvih by byl nahradit lokálku autobusem.
Přitom podle mých zkušeností je to přesně naopak. Vlaky stojí po větší sněhové nadílce často dva dny, zatímco drtivá většina silnic je zpravidla průjezdná během několika hodin, nanejvýš druhý den.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 6-2008
Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 00:37:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: To je sice fakt o těch dohodách. Probíhá to třeba i tak, že starosta několika desítek obyvatel početné dědiny, řekne Fanoušovi v hospodě. Ty Fanouši, kdyby něco, tak ráno odhrň a pak se domluvíme. Koupí mu pár piv a je to. Vím, to byl hodně jednoduchý,laciný směšný příklad. Ale představte si Fanouše, jak ráno se svým obouživelným traktorem(tím co má ty kolečka pro pohyb na kolejích...) vyrazí z přejezdu, kde se nakolejí, po trati a odstranuje stromy. Na pokyn z nábřeží... Máte svým způsobem samozřejmě pravdu...

Boblick: Taky jsem měl na mysli toho kancelářského šéfa, jen to blbě napsal...

(Příspěvek byl editován uživatelem Ic540.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1995
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 09:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je právě ono. Fanouš, jakmile z okna uvidí, že sněží, vyleze na traktor a jde plužit. U drah to musí zjistit dispečer, pak najít někoho, kdo má "řidičák" na MUVku, ten tam musí přes půl kraje dojet, musí najít provozuschopnou MUVku. No a pokud tam ještě před tím uvízl vlak, tak musí přes půl republiky přijet vyprošťovací souprava. Uvízlej kamion se nechá ve škarpě a vesele se jezdí dál.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 992
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 10:38:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: No hlavně nemá SŽDC žádný zájem na tom trať rychle zprovoznit.Kdyby platili NAD,tak by to myslím brzy vypadalo jinak.Totéž platí pro výluky.Platí dopravci za dopravní cestu,trasy ? Platí.No tak musí být smůla SŽDC.že se nejezdí.
Držet domácí pohotovost je normální a v případě kalamity pár lidem zavolat domů taky.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 11:29:28    Odkaz na tento příspěvek  

Boblick:
ten termín opravy je mám pocit do 12.11., což je běžný začátek zimy, takže zas tak blbě to neplánovali, jen to počasí je trochu vypeklo.polovina října není opravdu běžný termín prvního ataku zimy
Bručoun:
pokud padají stromy, tak na tom bývá silnice obvykle lépe. zcela nejlépe je na tom silnice mimo lesní úseku a dálnice. naopak, když fouká a sněží suchý sníh, tak ty lesní úseky, které jsou teď nejpostiženější, na tom budou lépe.
na objektivní výsledky by to chtělo možná statistiku, kterou asi nikdo nikdy nevypracovával.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2439
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 12:55:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad "dohody s Fanoušem": Podle toho, co jsem viděl a slyšel, tak ty dohody bývají oficiálnější. V některých okresech má SÚS nasmlouvány konkrétní úseky silnic třetích tříd přímo u zemědělské firmy, která tím získá placené využití pro v zimě stojící traktory, a SÚS ušetří lidi a stroje, pro které by v létě neměla využití.
Jinde zase dělá zemědělská firma silničky, co nepatří do státní sítě silnic (to jsou někdy i přístupovky do menších osad, a různé spojky mezi vesnicemi), na základě smlouvy s obecním úřadem.

V každém případě, nejrychlejší nebývá "Fanouš", ale lidi z SÚS, kteří na rozdíl od "Fanouše" drží pohotovost, jsou řízeni dispečerem, a na důležitější silnice vyráží i v noci.

"nemá SŽDC žádný zájem na tom trať rychle zprovoznit.Kdyby platili NAD,tak by to myslím brzy vypadalo jinak"

To bude asi jádro pudla. Na SÚS je daleko větší tlak, aby fungovaly, nemůžou si dovolit odříznout nějakou ves na delší dobu. Někde SÚS funguje lépe jinde hůř, ale nikde nemají takový klídek, jako když se dělá pro SŽDC.
Romák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 48
Registrován: 7-2009
Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 15:01:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uvítal bych nějaké zajímavé spoje na Vysočině(250).Kdyby se tam třeba vrátily EC.Zavést Ex např. do Jihlavy by taky nebylo zas tak marný(jako do Zlína).frekvence by tam určo byla a také stvořit nějaké elitnější spoje s hospodou atd.
Na druhou stranu je super, že se tam na rychlících jezdí také v Beer-ech, neoficiálně přímo od Bohumína.Aspoň je tam na výběr mezi oddílem a velkoprostorem.
Tak v srpnu se v Tratích na V. diskutovalo o 241 a 246-s tím by se taky mohlo něco udělat.Aspon Sp Znojmo->HB.Vozový park by snad vyšel a nalákalo by to lidi :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2689
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 15:15:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Romák:
Heleť. Pravidelně vídám v Jihlavě na nádraží přímý rychlík z Prahy R 913, který dorazí před půl osmou. Z Prahy v 16:56. Obsazenost je i v pátek někde kolem 20 lidí. Už dávno vše vyžrala dálnice a příchod SA na AN v Jihlavě to akorát dorazilo. Nehledě na to, že to není technicky proveditelné při současné vozbě v klasické soupravě. Raději přijdu o Jihlavu, než o Žďár.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2198
Registrován: 4-2005

Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 18:23:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Nebo by se R 913 mohl prodloužit do Znojma, kdysi takhle jezdil. A dokonce měl jeden čas i jméno - Dyje.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 18. října 2009 - 23:28:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: No, ještě před časem bych souhlasil. Ale musím uznat, že vývoj na D1 právě proto že "vyžrala všechno" není příliš příznivý. Umím si představit pátečně-nedělní vlak (či dva), samozřejmě navíc ke stávajícím Žďárům, co pojede z Libně do HaBru bez zastávky a pak ještě do Jihlavy. Nebude to kasovní trhák, ale do HB vhodně vybere hodně lidí (uvolní žďárské vlaky pro ZR, Čáslav apod), a Praha hl.n. - Jihlava bude za cca 2 hodiny (možná 1:57, možná 2:05).

Otázka možného pokračování (jinam než do JI města) je asi složitější (jeden Znojmo, druhý Třebíč, resp. nic či přestupy do MSp?), nicméně do Brodu bude 100% plný, a dál už to skoro nic nestojí (25 km). Potenciální klientelu bych viděl takovou, co se těžko vejde v tuto dobu do autobusů, nechce tam stát půl hodiny před odjezdem (či lovit místenku týden předem), a pak jet na Florenc skrz nedělní magistrálu.
Neříkám že je to potenciální kasovní trhák a že to musí jet do Znojma, ale pokud bychom to chápali jako účelovou posilu relace Havlíčkův Brod - Praha (jedoucí už z Jihlavy spíše jako jakýsi vedlejší efekt), tak proč ne.

Stávající R Praha - Jihlava bych nebral moc vážně, jednak typem vozů a jednak jízdní dobou.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 16:23:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trasa Praha - Jihlava - Znojmo je naše - gumokolová. Nemáte na nás časem , natož cenou . Režijkáři: zapomeňte.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2695
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 16:59:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad TZ: Ano pokud by to byla posila, tak proč ne. Ovšem v současnosti prostě není nic kloudného, čím to odvézt. A nějaké narychlo posbírané šroty stojící v kopřivách opravdu nejsou žádné terno.

Čistě hypoteticky by mne zajímalo, za jak dlouho by to zvládla přefrčet řada 612 DB s použitím naklápěcí techniky v celém úseku (kdyby to bylo možné) se zastavením Praha hl.n, Libeň, Brod, Jihlava. Pomineme-li již tak dost tragickou situaci v úseku Kolín- Pha co do kapacity DC.

ad Boblick: Všeho do času. Pro stát a každou vládu je priorita zaměstnanost.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/
Vratislav
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 1-2004
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 17:12:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jihlavu ať mi tu nikdo nepřipomíná . Tam když se člověk dostane na blind v blbou hodinu (9:30 dopoledne příjezd z Třeště), tak mu na autobusovém nádraží ani neprodají místenku na nejbližší spoj do Prahy, protože mají malý kontingent a nejsou online (prý "zkuste si počkat, jestli bude volno"). Japonský turista před námi nechápal, že nás pro lístky posílají kamsi na náměstí.
Takže Bobclick může konkurovat jak chce, když jízdy chtivému cestujícímu neprodají na kase lístek, má smůlu .
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 17:25:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vratislav: Můžete si zakoupit e-jízdenku a počkat do odpoledne, kdy jede (1x za den) "Boblickův" HF Tour . Moderní vozy na všech linkách HF touru samozřejmostí , řidiči vždy jen ti nejlepší a nejslušnější . Vlastně vůbec nechápu, proč většina cestujících dává přednost konkurenci .

Teď vážně, možný důvod, proč ICOMu na autobusáku nefunguje připojení je ten, že neradi prodávají lístky na autobusy jiných firem. Tak se holt "občas" stane, že něco nefunguje.
Mám ale dojem, že jsem viděl vlastního firemního prodejce Student agency i v Jihlavě, že se SA neprodává přes AMS.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5036
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 17:54:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro stát a každou vládu je priorita zaměstnanost.

... a to za cenu různých "šrotovacích prémií", "dosypů bokem" atd.. Ale pracovní místa se (dost možná jen dočasně) zachovají. Ať žije tržní hospodářství.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 18:51:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bučoun:
Neověřoval jsem si, ale pokud je H.F.TOUR jediným dopravcem s e-jízdenkou (minimálně SA má obdobnou), tak nevím, proč zrovna je - a ne ICOM, majitele AN - kritizujete.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2441
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 19:30:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Nevzpomínám si, že bych někdy napsal něco pochvalného o ICOMu. Hádám tak 10% mých zmínek o ICOMu bylo neutrálních, a 90% více či méně kritických. ICOM, jeho socko-mercedesy, a umrtvení jakéhokoli rozvoje dálkovky, mě vadí, ale to už jsem psal jindy a jinde. Metody, kterými ICOM bojuje s konkurencí z pozice vlastníka AN, jsou většinou od podpásových po vyloženě svinské. Přesto přese všechno, ICOM je stabilizovaná firma, nabízí víceméně jistotu plusmínus včasného dovezení (přiměřeně navatované JŘ), na předvídatelné úrovni (nepohodlný socko-mercedes s profesionálním, průměrně nevrlým řidičem).

HF tour naproti tomu nabízí naprostou nejistotu, zda pojede slušný vůz, nebo chcípající křáp, zda pojede normální slušný řidič, nebo arogantní hovado, pirát silnic, nebo normální jezdec. Dále HF Tour nabízí větší pravděpodobnost zpoždění (nedostatečně navatované JŘ), a větší "šanci" na vynechání spoje. HF Tour prostě nezapře dobrodruhy, kteří tam řídí dopravu, a nekonsolidovanost.

Suma sumárum, ICOM, nebo HF tour, to je z bláta do louže. Zaručený pomalý socko-mercedes, nebo možnost pořádného dobrodružství. Není to sice totéž, nicméně lepší je jet třetí, úplně jinou firmou. Jenže tou třetí firmou je SA, kam se člověk v exponovaných dnech bez rezervace vůbec nedostane. Zbývá už jen Tredos (sice taky ICOM, ale nasazuje slušnější vozy, a vůbec má tu dálkovou linku celkově lepší, než "mateřský" koncern), a pár "náhodných výstřelů").

Autobusy Jihlava-Praha, přes zdánlivě velkou nabídku, žádná sláva. (Touto poslední větou jsem snad alespoň trochu v tématu.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2698
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 19:38:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zbývá už jen Tredos (sice taky ICOM, ale nasazuje slušnější vozy, a vůbec má tu dálkovou linku celkově lepší, než "mateřský" koncern), a pár "náhodných výstřelů").
Nezaměnil jsi náhodou TRADO a TREDOS? Možná sem tě dost dobře nepochopil, ale Trado je ve skupině ICOM a Tredos, pokud se nepletu, je stále jaksi sám pro sebe.
fotogalerie: http://happypeta.rajce.idnes.cz/
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2442
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 20:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Spletl. Bylo mi přitom divné, že Tredos pořád má vlastní logo, a na rozdíl od ICOMu-Jihlava drží slušnou úroveň. Záhada vyřešena.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 1-2009
Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 20:15:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě. Dcerka ICOM je TRADO, Tredos je samostatný subjekt, nemající právě TRADO příliš v lásce. A pak je tu ještě Psota.
Na H.F.Tour můžete mít názor jaký chcete, ale má 3% nedojetých spojů do 1h a žádný vynechaný spoj.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 19. října 2009 - 23:02:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: To souhlasím, dostupné vozy vážně nic moc. Ale to se snad časem zlepší a i na 011 ani zdaleka není vyprodáno. Po dostavbě koridoru si umím představit JD Ex Praha - HB asi 1:35 plus mínus cca 3 minuty, takže do HaBru to vidím v Pá/Ne na kasovní trhák. Hádám, že do Jihlavy mimo jiné z důvodů v autobusové dopravě (popisovaných výše) pojede tak půlka vlaku taky.
S tím Znojmem to bude horší, zvlášť s přestupem. I když teoreticky, z Jihlavy se dá odjet 2:10 po odjezdu z Prahy, takže Praha - Znojmo pod 4 hodiny není zcela nereálných. Ovšem bus to jede 3 hodiny a to bych řekl, že i vzhledem k celkové frekvenci nemá smysl zkoušet.
Ovšem jezdil bych určitě Praha - Jihlava město, a zkusil bych stlačit JD pod 2 hodiny. Pak věřím, že bychom se ještě mohli všichni divit.

Otázka souprav by se možná mohla vyřešit podobně jako na Olši nebo čem, kde jede 2×471 v Pá/Ne nepotřebná v příměstské. Obecně příměstská, zvlášť vozy používané na posily pracovnědenní ranní špičky, je dostatečnou zásobou vozů pro pátečně-nedělní posily, a proto se jich zcela nezříkám.
Zatím je ovšem problematická kompatibilita souprav (technická či uživatelská), která takováto spojení trochu degraduje. Ale ony 671 snad jednou budou, nebo různé shnilé Bt půjdou do šrotu a koupí se něco pro dálkovku normálního, a dnešní přehadrovaná B/A a časem bohdá i Bpee apod. (náhrada Bmz) budou jezdit právě ty ranní posily a tedy páteční "Jihlavy."
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2199
Registrován: 4-2005

Odesláno Úterý, 20. října 2009 - 18:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick a Bručoun: Dceřinné společnosti ICOMu jsou: TRADO BUS s.r.o., TRADO MAD s.r.o., (obě se sídlem v Třebíči), ČSAD Jindřichův Hradec a.s., ČSAD Benešov a.s., ČSAD Slaný a.s., ČSAD Ústí nad Orlicí a.s.. TREDOS patří někomu jinému.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6171
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 20. října 2009 - 22:20:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Mám ten dojem, že mýtus o nepotřebných 471 v pátek se tu už před časem snažil vyvrátit -aa-. Nebo jsem něco zaspal?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2006
Registrován: 10-2004
Odesláno Úterý, 20. října 2009 - 22:35:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Až bude 100% pokrytá ranní špička, je určitá naděje, že by se dvě 471 mohly v pátek odpoledne vyhrabat. Tedy za předpokladu, že potřeba jednotek v ranní špičce bude větší než v odpolední, třeba pokud zůstanou ranní Radotíny, nebo ranní špička z Lysé po 15 a odpolední po 30, apod. V opačném případě nemají příměstské jednotky na pátečních posilových vlacích co pohledávat. Každopádně na dálkovou linku nebudou patřit ani poté. Jsou to jednotky určené pro příměstskou dopravu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 20. října 2009 - 23:22:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: No buď jak píše Orky, nebo spíš takové ty soupravy typu Sp 190X (což jsou dnes plesnivé Bt nebo něco podobného, časem to snad bude snesitelnější). V odpolední špičce, kterážto je plošší, by až tak potřeba nebyly.
Pokud jde o kvalitu vozů a jejich určení, tak spíš než "příměstské jednotky na dálkový výkon" bych se přimlouval za řešení typu "dálkové vozy na příměstském výkonu" - ty ranní posily jsou většinou různé netypické zrychlenky, takže delší nástup by až tak nevadil. Do budoucna podle mě plyšové B úplně v pohodě.

Aneb další možný nešťastný důsledek postupného "rozkulačování" železnice - pátečně nedělní posily jsou najednou hrozně drahé, protože přes týden stojí, a ranní špičkové posily jsou strašně drahé, protože otočí akorát jedno max. dvě krátká kola v pracovnědenní ranní špičce a jinak nic... :-/
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 21. října 2009 - 07:59:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nevím, na ranních Radotínech jezdí dálkové soupravy před svým prvním ranním krychlíkem běžně.

Ale dvě soupravy, které jedou jen v kladiva ráno jedno/dvě kola a zbytek dne stojí tu v Praze máme - čtyřvozovou 451 a 452. Pojedeme s ní v pátek do Těšína?
PEVA
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. října 2009 - 13:26:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: No to je právě to, na takovém výkonu by právě neměly být regionální, ale dálkové vozy (což samozřejmě ovšem nejde moc dohromady s ROPIDí zastávkovou mánií).
Do Těšína ne, ale Tlumačov by byl zajímavou destinací. :-))
Jirka_kraťas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2200
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 21. října 2009 - 18:30:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Co se týče nasazení jednotek 451 a 452 na posilový rychlík do Těšína, tak jako vtip to není špatné. A ještě lepší vtip je jejich nasazení na SC 513 Supercity Žabotlam Sprinter.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3100
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 09:12:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by trať Havlíčkův Brod - Křižanov - Brno umožňovala jezdit na Vvýj (intutivně hádám, že NTR by ze 100 km/h šla na 120 km/h), je reálné dosahnout s rychlíky (zastavujícími HB, Přibyslav, Žďár, Křižanov, Tišnov) z Havlíčkova Brodu do Brna JD cca 1:23-1:25?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5107
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 12:15:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: je reálné dosahnout s rychlíky (zastavujícími HB, Přibyslav, Žďár, Křižanov, Tišnov) z Havlíčkova Brodu do Brna JD cca 1:23-1:25?

Těžko prosadíš nezastavení v KrPoli; a když se tu bavíme o vzdálenější budoucnosti, tak by to asi chtělo i tu Osovou Bítýšku, jak tu psal tuším TZ.

Ale také bych dal do pléna dotaz - o kolik minut by se dala jízdní doba takového rychlíku mezi HB a Brnem hl. n. zkrátit, kdyby na něm jezdilo místo 7 vagonů jen 4 nebo 5; případně - u kolika rychlíků jedoucích během dne (za dnešního, případně i "výhledového" stavu) by byl takový počet vagonů nedostatečný?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1182
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 12:42:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Tak o jednu (maximálně). Eso je dobrá mašinka... Jo tak mezi 7 a 13 vozy, to už by hodilo tak 2-3 minutky (zvlášť na rozjezdu z Tišnova), ale 4 nebo 7 to je úplně jedno.

Mibl: Dost těžko a dost těsně. Spíš bych se soustředil na variantu HB 15/45 + nějakou optimalizaci HB-KO + třeba šťáralskou spojku, což by ostatně lépe sedělo do konceptu 60 R-250 / 60 IC-230, kterýžto by s JD kolem 1:45 Praha - Jihlava měl již smysl celotýdenně. To totiž jen tak mimochodem mnohem lépe sedí i do ZrOs-212 (Světlá, Ledeč, Zruč,...). Sp/R-238 by to trochu znevýhodnilo, ale zase je otázka, jak moc zrovna tohle v HB někam mimo Jihlavu přestupuje (a určitě by to šlo "vyléčit" taky nějakou stovkovou optimalizací).
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3101
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 12:46:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

třeba šťáralskou spojku

A to je co?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 13:55:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Velim - Kolínem rovně - u dílen doprava - Hlízov - Kutná Hora hl.n. :-) Prostě to, co se v rámci průjezdu uzlem "zapomnělo" udělat.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 16:21:13    Odkaz na tento příspěvek  

Doporučuji se přidržet zaužívaného názvu "Hlízovská spojka". "Doprava" je to až u měnírny, viz ÚP VÚC nebo ÚP Kolína. Spolu s optimalizací HB - Kolín to to odhaduji na horizont 2030+...
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3103
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 17:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Dost těžko a dost těsně.
Opravdu zvýšení TR o 20% neumožní zkrácení JD o cca 10-12% (současná JD bez zastavení v Křižanově je 1:34, tj. 94 minut, tedy 10 minut zkrácení je cca 11%)?

Nebo je špatně můj odhad rychlostního profilu na Vvýj?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 29. října 2009 - 18:39:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale copak to jo. Při "rychlíkové jízdě" to na nějakých 85 minut dostaneš. Problémy jsou dva:
- uzel Brno, kde tento vlak není prioritní (a tedy nemůže jet těsně), navíc pozor na vazby skrz S-Bahn.
- pro jednovrstvé řešení (o které Ti předpokládám jde) by bylo asi dobré zastavit trochu víc. Třeba Ostrov nad Oslavou nebo Ořechov by se podle mě projet neměl. Může být otázka i o Pohledu... No a už je to nereálné.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5113
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 09:22:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spíš bych se soustředil na variantu HB 15/45 + nějakou optimalizaci HB-KO + třeba šťáralskou spojku, což by ostatně lépe sedělo do konceptu 60 R-250 / 60 IC-230, kterýžto by s JD kolem 1:45 Praha - Jihlava měl již smysl celotýdenně. To totiž jen tak mimochodem mnohem lépe sedí i do ZrOs-212 (Světlá, Ledeč, Zruč,...).
A "jen tak mimochodem" to zároveň "nesedí" pro tratě č. 235 (rozpad uzlu v Kutné Hoře), 251 (Žďár už by nebyl "o půl"); nemohly by ani do budoucna vzniknout přestupní vazby v Jihlavě "HB v celou, Jihlava o půl")...
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 11:29:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: 251 má smysl řešit akorát směr HB, 235 nemá smysl řešit vůbec, a Jihlava je spíš na 15/45 než co jiného (po elektrizaci a tedy zrychlení 240, při současné 225 a koridoru).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 677
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 11:45:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ 251 má smysl řešit akorát směr HB: to si nemyslím. Nové Město - Brno je přes Žďár o půl hodiny rychlejší, a pokud by byly R 250 (či Sp, nebo jak se to nakonec vyvine) po hodině, tak ztratí smysl jezdit přes Nedvědici. Ve středním úseku 251 bych očekával spíš útlum, možná s výjimkou nějakých turistických vlaků o víkendech.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 12:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Uzly nemá smysl řešit jenom pro návazné vlaky ale i návazné autobusy. Dnešní uzel v 00 v Havlobrodě je jako jeden z nejdůležitější uzlů v kraji položen více než optimálně (dobrá vazba z okolí na páteřní dálkovou linku do sousedních krajů). To dává i dobrou polohu v okolních uzlech (Žďár 30, Jihlava 30 apod.). Pokud by se tedy mělo někde něco měnit díky zvýšení rychlosti, tak bych to řešil pozdějším odjezdem z Prahy a dřívějším příjezdem do Brna.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 13:04:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: No já se jen snažím naznačit, že existují i jiné uzly než 00/30 a k čemu mohou být dobré (a sice situace typu "zárohák s prokladem"). To platí v autobusech stejně jako jinde. Navíc při 15/45 HB vznikne 00/30 cca ve Světlé a Přibyslavi, což je podle mě právě z pohledu autobusů (i třeba škol apod) mnohem lepší.

Racek: To je pravda, já totiž smazal původní konec příspěvku = NMnM - Brno vozit jako Sp ("pásmový Os") přes Nedvědici ve výhledu, kdy R-250 jede mimo Tišnov. Dokud něco takového (spolu s optimalizací 251) nebude, tak je to přes Žďár, to je fakt. Pak jsem si říkal, že raději nebudu rozehřívat debatu na téma "bude dřív optimalizace 230 nebo VRT u Brna a má to vůbec smysl" apod., no nicméně už jsem zapomněl změněnému horizontu přizpůsobit začátek textu. :-)
Ovšem: ZR-NM by mělo jezdit v půlhodině! Obecně co v regiu nejezdí aspoň střednědobě v půlhodině, nemá na kolejích takřka co dělat a když náhodou ano, nemá to co požadovat něco po hlavních tratích. Smyslem není "zachránit lokálky," ale "kvalitní veřejná doprava." No a jak známo, půlhodině uzly 15/45 nevadí.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6184
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 13:14:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
ZR-NM by mělo jezdit v půlhodině! ...
Ráčil jste zaregistrovat, že došlo k tzv. finační krizi? A že pro příští rok došlo k osekání současného GVD?
Jako ne že bych nechtěl, aby to jezdilo třeba po 7,5 minutách, ale když na to nemám, tak to prostě nekoupím.
(A ten dluh, co nám jisté vlády nadrobily se také bude muset někdy zapaltit, zatím platíme stále jen úroky.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 13:18:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by se tedy mělo někde něco měnit díky zvýšení rychlosti, tak bych to řešil ... dřívějším příjezdem do Brna.

Když odhlédnu od toho, že na obou koncích se dálkovka strefuje mezi nějaké osobákové takty, tak v úseku Žďár - Brno by se zvýšení rychlosti spotřebovalo v dodatečných zastaveních - při jedné vrstvě rozhodně nejméně Osovka a Ořechov, možná i Ostrov (nemluvě o Křižanovu, kde už se bude stavět od prosince).
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 679
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 13:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: není náhodou rozpor v "NMnM - Brno vozit jako Sp ("pásmový Os") přes Nedvědici" kontra "co v regiu nejezdí aspoň střednědobě v půlhodině, nemá na kolejích takřka co dělat"? Já si teda půlhodinu mezi Nedvědicí A NMnM nedovedu představit ani v nejdivočejší fantazii, to už spíš zastavení provozu. (A mimochodem - celotýdenní celodenní půlhodinu Os si dovedu představit jen na pár tratích, žádná z nich není na Vysočině)
Nemám představu, kolik minut by se ušetřilo objetím Tišnova a Králova Pole po VRT, ale mám pocit, že by to nestálo za to - ten vlak má spíš obslužný než dálkový charakter a vazba Brna na Vysočinu je značná. Spíš si dovedu představit zastavit navíc na Lesné, než odstřelit KrPole.
ZR - NM v půlhodině: celodenně je to na hooodně vzdálený výhled, a začít postupně ve špičkách nejde, protože kvůli "pár vlakům" nikdo neobnoví zrušenou výhybnu. Navíc půlhodina ve špičce neřeší celodenní vazbu na R.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 15:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ráčil jsem si všimnout, že došlo k obrovskému navýšení peněz do regionálky (a dálkovku už raději vůbec nekomentuju). Takže kdyby se s nimi nakládalo rozumně, tak tohle není nejmenší problém (resp. řeší se jen absence výhybny). Jenže holt když ony se ty prachy použily na zachování nesmyslů (193 rulez) a popř. ještě použijí "promyšlenými oklikami" na 30 korun a podobné p94oviny. :-Q

Racek: Rozpor to je jen na první pohled - v úseku NM - Nedvědice nejde o regionální obsluhu (od toho by měl být bus přes skutečnou Bystřici), takže tam to stačí v hodině popř. i méně "dle potřeby."
Objezd Tišnova: No hrubým odhadem by se ušetřilo asi tolik minut, že v tom Krpoli budete skoro dřív šalinou z hlaváku, a to i odsunutého, než přímo dnešním rychlíkem. :-) On i tzv. "obslužný" segment by měl být rychlý, jinak neslouží pro obsluhu. Navíc nezapomínat, že pokud tento R jednou napojí Benešov na Brno, poveze i lidi Brno - České Budějovice (resp. Tábor) a rozhodně by neměl být příliš pomalý.
ZR-NM: To je jenom nedostatek představivosti. :-) Navíc není nikde psáno, že regionálka musí být vždycky Os. Nemluvě o tom, že zkrácení intervalu je dosažitelné stejně dobře výhybnou jako zvýšením rychlosti, což navíc zároveň přitáhne lidi.
Fucida
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 3-2004
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 15:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co má R na 250 společného s Benešovem? To jako, že přijede do Prahy a bude rovnou pokračovat na Budějovice (jako teď v Brně na Ostravu)?

Jenom, aby těmi zastávkami nevznikl z rychlíku courák.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 16:04:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fucida: Ale nic, to je jen trochu rozhicovaná trouba, co bude až bude VRT. :-) Podle mě by měla být linka typu Praha - Benešov - něco co bude cestou (asi Vlašim, Humpolec?) - Havlíčkův Brod - Přibyslav - ZR - možná něco velmi málo - Velká Bíteš - Brno. Protože spojení jižní Čechy - severní Vysočina, popř. i Brno. Právě proto, aby se přes Prahu nemuselo.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3104
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 16:35:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Navíc nezapomínat, že pokud tento R jednou napojí Benešov na Brno

To je zase fantazie. Operovat zapojením jižní VRT do Havlíčkova Brodu (na místo v poslední době spíše uvažované Jihlavy) v situaci, kdy není jasné, ani to, zda VRT Praha - Brno půjde přes Benešov, je dosti odvážné.

Prvotní dotaz směřoval k horizontu dokončení Běchovice - Úvaly, Choceň - Ústí nad Orlicí + zadrátování Brno - Zastávka a zároveň odvážně i dokončení modernizace Brno - Přerov a případně mírného zrychlení rakouské KFNB.

Pak totiž lze uvažovat v Brně v dálkovce úplný uzel kolem 30. minuty (EC-260 křižující ve 30. minutě v Brně (pro případné křiklouny: ano, důsledkem je velmi dlouhý pobyt (fakticky odpovídající zlomení) v Praze), rychlá vrstva do Ovy se SJD 90 minut vzhledem k uzlu Svinov (za ní na mezidobí jedoucí R do Olomouce), R-240 na kříže 00 v Zastávce a Okříškách) a je poněkud hloupé s rychlíky od HB přijíždět těsně po skupině. Tedy jsem si pohrával s myšlenkou, jak tam dostat i HB.

Zároveň by toto při troše štěstí (a myslím, že by ta trocha byla) rešilo i kapacitu stále ještě se rozpadajícího brněnského nádraží v současné poloze, kde by ve směru z 260 (EC těsně na uzel 30, rychlík pak o 30 minut jinak), 250 (kříže rychlíků Tišnov) i 240 (kříže rychlíků Zastávka) vycházely polohy půlhodinového S-bahnu na 15/45 (tedy zavazbení přes S-bahn by problém být nemusel/neměl).

Prostě si v současnosti nejsem úplně jist vhodností jednosegmentace na trati 250 a byl bych s tím opatrný.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 17:11:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl:

Ad dohledná doba: No, takových míst, co nevyjdou, je povícero. Třeba R-020 do Prahy. Čili já bych to viděl tak, že si prostě budeme muset vybrat buď Brno nebo HB (a popř. Prahu podle toho co bude s 230kou a 011kou). Přičemž "ztráta" HB je podle mě mnohem méně špatně, dokonce má i nezanedbatelné výhody (ať už 251 řešíme přípojem každou půlhodinu, nebo přípojem pouze směr Brno a prodloužením do HB k Ex vlaku od Prahy).

Ad rozhicovaná trouba: Princip neprostupnosti hmoty o vedení přes Benešov již dávno rozhodl, byť se to pravda zatím oficiálně neřeklo. Jihlavská trasa podle mě havlbroský sjezd nijak nevylučuje (i kdyby v úplně nejhorší a nejúspornější verzi prostě odbočka na 225). Vysočina je polycentrická a nelze jet prostě do jednoho bodu. No a protože Jihlava je u dálnice, zatímco HB ne, tak konkurenceschopnost bude zachována pomalou linkou do HB a rychlou do JI. Zároveň je zřejmé, že dnešní R-230 by měl jet do Jihlavy, aby bylo spojení Kolín - jih. Ovšem, vidím jen výjevy...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6186
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 21:13:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
vybrat buď Brno nebo HB. Přičemž "ztráta" HB je podle mě mnohem méně špatně
Ano ... toto je jeden z našich hlavních sporů bych tak řekl. (Nemyslím samozřejmě konkétně Brno a HB jako spíš typ, velikost a umístění uzlů obecně.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 21:27:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: "Čili já bych to viděl tak, že si prostě budeme muset vybrat buď Brno nebo HB".
Já si myslím, že výběr je jasný. Podle poučky "čím má uzel menší cílovou dobravu, tím má mít těsnější návaznosti" je jasné, tím preferovaným uzlem, který by měl zůstat, je Havlíčkův Brod. A proč? To zde již bylo rozebíráno mockrát.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2489
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 30. října 2009 - 21:55:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

""čím má uzel menší cílovou dopravu, tím má mít těsnější návaznosti""

A taky čím zoufalejší "mez" bez jakékoli vybavenosti, tím spíš je třeba odtamtud lidi rychle odvézt. Garantovaně, t.j. s dlouhými čekacími dobami.
Tou mezí tentokrát nemyslím ani tak HavlBrod, jako Ražice, Všetaty, Protivín, Zdice a podobně.
Poslední dobou bych k nekulturním mezím zařadil i Beroun, protože se tam po 17.hodině nedá jít ani na záchod. (Přednosta stanice Beroun = .)
Simba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 399
Registrován: 7-2008

Odesláno Sobota, 07. listopadu 2009 - 16:02:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Udělalo se nám jasno (ŽM 8/2009) :

Jezdit autem zbytečně je největším projevem hlouposti.
Fotogalerie : www.picasaweb.google.cz/simbianis