K-report
 

Archiv do 28. srpna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 28. srpna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4474
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 21:05:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ Mít mezi ČT a Zábřehem rychlé spojení každou hodinu díky lince Praha - Kolín - Pardubice - ČT - Zábřeh - Olomouc - (Hranice - Vsetín - Slovensko)/(Přerov - Otrokovice - Zlín/Luhačovice/Veselí nad Moravou) považujete za nedostatečné?
Když by bylo takové spojení přesně každou hodinu (třeba s tím uzlem v ČT v celou, kde by byly každou hodinu přípoje ze všech směrů), nestačí? Subjektivně bych řekl, že by to stačit mohlo.

Takové rychlíky by jezdily dál fakticky jenom kvůli tomu Krasíkovu, Mohelnici a Července.
Nevím jak ten Krasíkov, ale Mohelnici a Červenku by za dané situace, kdy by ten EC/IC odjížděl z ČT v X:02 a tím pádem byl v Zábřehu v X:25 - X:26, tak může být v Zábřehu systémový přípoj linky Šumperk - Zábřeh - Mohelnice - Červenka - Olomouc (-Brno) v cca X:32 (tedy rovněž jako dnes).
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 21:46:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že v Krasíkově se vejde k nástupišti asi tak pět nebo šest vozů. Rychlíky na Moravu mívají většinou 8. Dojde ke zkracování souprav, nebo nešikovné poznámce v JŘ, výstup a nástup povolen pouze u prvních 5 vozů vlaku?
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 988
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 22:33:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Semolina: No bral jsem za možné ty peróny trochu prodloužit, asi v kombinaci s mírným zkrácením, v nejhorším ona poznámka.

Ostatní:
Je vidět, že u každé linky je vždy třeba dodat její smysl, což jsem si tedy ušetřil a tak teď to mám navíc i s touto vysvětlující větou. :-)

Na rozdíl od Davida bych IC (a to ani těmi "středomoravskými") v Třebové nestavěl. Ekluje se mi představa zastavit tady a projet Ústí nad Orlicí. Netuším, proč by tam tyto vlaky měly zastavovat.
No nicméně, pokud by tam tedy už stavěly, pak ano - "nezrušitelné" Os v režii 809 po koridoru je asi to nejméně špatné řešení, a rychlík není (z hlediska tohoto úseku) třeba.

Proč je třeba rychlík (možná spíš tedy Sp)? Protože: Z Prahy a Pardubic a přestupů zde do UnO, Červenky, popř. Studénky. Pokud se shodneme na potřebě "Janáčka," tak taky pro relace z Ostravy do Hranic, Lipníku apod., Zábřehu na Moravě (!), Třebové (a všem těm bájným přestupům zde), ..., popř. Kolína pokud by tam Janáček nestavěl.
To dává příležitost nahradit regionálku v nezajímavých úsecích. Trošku otázkou je role tohoto rychlíku v úseku Zábřeh - Olomouc, kde hodně záleží na tom, jak bude přesně vypadat doprava Olomouc - Šumperk/Jeseník, popř. návazné autobusy v této oblasti. Třeba Praha - Mohelnice asi není nezbytné mít přímo ve vlaku, stejně je to téměř na přestup na bus, tak proč ne v Zábřehu. Podobně asi Uničov (Červenka), ale může na to být jistě víc názorů. Tedy jestli z rychlíku dělat Sp v celé trase Ostrava - Pardubice, nebo vynechat kousek na Hané. Nemám na to jednoznačný názor.

Bručoun poznamenal, že přidávám jeden IC vlak za 2 hodiny. To je mnohem přesnější, ten rychlík tu ve velmi podobném uspořádání už je.

Jaká má být role "středomoravských" IC? V zásadě dvojí až trojí:
a) Spojení Prahy, Pardubic na tratě 280 (včetně Hranic) a severní 330 (včetně Přerova). V tomto bodě dávám za pravdu Bručounovi, že toto spojení mimo špičku (denní či týdenní) by mohlo být s přestupem. Východně od Olomouce jde samozřejmě o "místní rychlíky" které by měly jezdit pořád.
b) Doplnění uzlu Olomouc. Jelikož "Janáček" aby byl akorát v Ostravě, bude v Olomouci po celé (asi 08). Pro cílovou frekvenci to samozřejmě nevadí, ale přestupy (zejména Bruntál, Prostějov) tak nějak dost silně inklinují k tomu, aby byly v Olomouci velice těsně. Ty tratě tak zkrátka dost vycházejí. Vlak jedoucí z Prahy o půl hodiny vedle Janáčka (ne nutně úplně přesně, koneckonců), a o něco pomaleji, přijede do Olomouce nějak po 45. minutě. Takže lidi z Prahy na přestupy přiveze tento "Ex" (říkejme tomu tak pro rozlišení), směr Ostrava lidi odveze IC, směr střední Morava z lokálek se přestoupí - na Os!
c) Doplnění taktu (nebo spíš hustoty, o přesnou půlku by jít nemohlo) IC na cca půlhodinový (Praha - Olomouc) v době, kdy je to třeba.

Tak. Fakt je jedna věc: Pokud přípoje v Pardubicích popř. Kolíně nebudou jezdit v půlhodině (což asi nebudou, že), je vhodné R a IC táhnout z Prahy zhruba ve sledu (a to i s EC-260), aby Mělník, Boleslav nebo Jaroměř vázaly na všechno. Jediné co do toho nezapadá, jsou ty Ex.
To na jednu stranu dává jistou šanci dělat z nich vyložené posily, přičemž základ by byl položen na Sp/Os vlacích z Olomouce do Vsetína (Žiliny) a Zlína (UH,...), přípojných od IC (a tedy více-méně i od míst kde staví R, s čekáním asi 20 minut).
Přípoje z Prahy směr Bruntál a Prostějov by mimo špičkové časy mohly jet rychlíkem nebo předchozím IC. Přestup mimo špičku v relacích Praha - 280 (Žilina a dále na východ bude brzy, doufejme, stejně rychlá přes Bohumín), resp. 330 by asi taky nebyl větší problém.

To všechno by koneckonců šlo, takže by oproti současnosti dokonce došlo k poklesu o jeden Ex/IC vlak za 2 hodiny!
Jsou tu však nějaká ale:
V úseku Praha - Kolín - Pardubice by Ex vlak tvořil ono doplnění směr Praha na půlhodinový interval, na který jsou již dnes v Pardubicích zvyklí. Tím by se mimochodem taky v tomto úseku docela plnil.
V úsecích z Olomouce na východ by musela být buď půlhodina (což si těžko představím i já :-) ), nebo nějak úplně nezvykle uspořádané vazby do lokálek a bohužel i na Slovensko.
Mimošpičkové časy v úsecích Praha - Pardubice a Olomouc - východ nehrajou moc do karet jedné "posilové" dvojlince, a proto by na obou koncích musely být dost podstatné přesahy i do časů mimo špičku, takže je pak otázka, jestli není jednodušší to nechat jezdit pořád.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6074
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 22:33:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun, 2182:
Naprostý souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 989
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 12. srpna 2009 - 22:47:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tedy ještě jednou stručně a přehledně:

SYSTÉMOTVORNÉ vlaky:
1) IC/EC "Janáček" tak jako dnes, uzly Praha+Ostrava. Náhodou vyjdou i Pardubice a Olomouc staví pro obsluhu Olomouce; vystupující částečně nahrazeni relací Olomouc a přech. - Ostrava.
2) R Praha - všechno možný - Ostrava. Obsluha "všeho možného" do Prahy i Ostravy, Praha - Pardubice podobné směrové vazby jako (1), v Ostravě (někde na Ostravsku) končí a dál na východ přestup na (1).
3) Přípojné vlaky ze všech a do všech představitelných směrů, včetně vlaků (Os/Sp?) směr 280, 330.
Celkem 3 vlaky za 2 hodiny (+ směr Brno na 010 i obou větvích 270, samozřejmě) a k tomu ty různé "třásně".

NESYSTÉMOVÉ vlaky:
4) Rychlíky typu "1541", jedoucí jednou týdně vyloženě pro relace Z-DO. S ohledem na (5) by mohly asi téměř vymizet, ale pořád zůstává neobsloužený Havířov, takže na 321 asi zůstanou navěky.
5) Ex vlaky Praha - Střední Morava (- Slovensko), doplňující 270 i rychlou vrstvu 010 na cca půlhodinu, nabízející přímé spojení na 270, 330, které mimo špičku řekněme není nutné. Přípoje zde vznikají pouze náhodně s výjimkou Praha - Olomouc - 310/301 a případně něčeho typu Hradec Králové - Kolín. Veze cestující Praha - Zábřeh na Moravě a zpět, dejme tomu (?) že mimo špičku stačí (musí stačit) R.

No a jako vždycky, pokud jsme se alespoň trochu shodli až sem, tak dál zřejmě ne. Já totiž tvrdím, že z důvodu oběhů, perónů v Olomouci, jednoduchosti GVD a nízkých vícenákladů je lépe nechat i tyto vlaky jezdit "furt," i když to není bezprostředně třeba.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 352
Registrován: 6-2008
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 00:52:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Jsem rád, že zde byl tak nějak aspoň trochu načnut i Havířov.Bývalo to podstatně lepší to spojení se světem bez přestupu.I v noci. Ale drážní orientovanost nebo pohodlnost na Bohumín(technické zázemí) a silný hlas zastupitelů Karviné tak nějak způsobil již několik let trvající útlum dálkovky v Havířově a její skoro likvidaci.Osobně jsem předpokládal zvrat, po dokončení úprav a elektrizace úseku z Hlavního do Kunčic, což se nestalo.Totální nezájem o tyto záležitosti mne utvrdila návštěva radnice.Dnes aspoň vím, že po mých urgencích leží žádost Havířova na stole MD(stvrzeno odpovědí z kraje) Musím říct, že město Karviná nejen lobovalo a bylo slyšet i v médiích, no také upravilo přednádražní prostor, tak samotné nádraží(asi samozřejmě po dohodě i s účastí SŽDC) Také leží i na trase blízkého Bohumína, kde se nachází technické zázemí drah. No při troše dobré vůle, se dá přepřahat/odpojovat/připojovat i na Hlavním v Ově. Uklízečky, posunovači jsou tam rovněž.Od nového GVD přibude další EC na Žilinu, samozřejmě via Bohumín. Přitom počet cestujících Bohumína a Karviné dohromady se zdaleka nepřibližuje počtům cest.Havířova.Asi se nějaký Karviňák teď ozve, no myslím si, že současné EC na Žilinu by měly jezdit přes Havířov, nikoliv Karvinou a přepřahat na Hlavním. V Karviné by naopak měly končit/začínat vlaky jako např. současný Hutník a vůbec netahat denní EC dálkovku skrz Sakmarovo údolí(poddolované nestabilní území nikoho mezi Darkovem a Loukama nad Olší s trvale pomalou rychlostí) Připomenu, že Havířov má 84.tis.obyvatel(spádově 98.tis.) což stojí za úvahu o budoucnosti směrování dálkové dopravy na Slovensko. V případě trasy Praha-Žilina jde i o možnost trojího výhodného zastavení těchto vlaků v Ově a to Svinově,Hlavním a Středu což by zajisté bylo výhodné, tato možnost výběru, pro cestující na této relaci z obou směrů. No a dost psaní, doufám, že za tento vstup do zdejšího vlákna odborné až téměř akademické diskuze, kterou velmi a opravdu se zájmem sleduji nebudu se svým postojem osamocen nebo přímo ukamenován.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 990
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 01:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Havířov má smůlu a mně je ho vysloveně líto. S "lobbingem" Karviné to ale prakticky nemá co dělat, i když místní politikové ve snaze o zvolení takové blbosti možná tvrdí.

Hlavní důvod leží v tom, že veškerá kolejová infrastruktura na Ostravsku (včetně samotné Ostravy) je z pohledu dnešní osobní dopravy "nějaká divná." Prakticky nenajdete větší město (mimo OP, FM a snad Těšín), kde by nádraží bylo v civilizaci. Tratě vedou všelijak prapodivně, a obloukem se vyhýbají velkým městům (Orlová, de facto i Ostrava). A tak dále. No samozřejmě to vzniklo nějak historicky, co už se dá dělat. Ani si neumím moc představit, jak to vyřešit, i kdyby bylo nekonečno peněz - ta oblast prostě asi nemá jedinou linku, která by to celé řešila, tím méně jedinoznačný "centrální bod." No nic...

Jednou ze zvláštností je, že Os-321 je (mohl by být) rychlejší než R-320, takže tentýž osobák udělá přípoj od rychlíku na Svinově a k témuž vlaku "zpátky" v Těšíně. Takže Sakmarovo údolí paradoxně karvinské trase nahrává... Protože pokud je snaha omezit počet linek (nemá smysl jet jednou za 2 hodiny tudy a jednou za 2 hodiny jinudy, lépe jednou za hodinu pořád stejně a pro druhou trasu pořád stejný přípoj), pak je dilema jestli je lépe Havířov a Frýdek nebo KI, Přívoz a Bohumín, což je tak nastejno.
Trasa Svinov - Střed - Havířov není moc dobrá, protože je pomalá a hlavně nezrychlitelná.
No a tak se nakonec jezdí "tak nějak tradičně" už proto, že tak vede Ferdinandka (ono nějaké "hustější" využívání kombinace křížení Odra + Polanka by rozhodně nešlo k duhu třeba nákladní dopravě nebo osobákům, to zase pozor).

Možná by pomohlo postavit trať Vítkovice - Střed - Hrušov a zastavovat ve směru Polanka - Bohumín na (doufejme) budoucí zastávce Zábřeh (přípoje směr Opava) a Střed (Stodolní) - Havířovské vlaky by se mohly všechny koncentrovat do trasy HA-Stodolní (- Hlučín) = ty přípoje by byly téměř okamžitě a prakticky bez zajížďky, ale to je jednak nereálné, a pak má to taky nevýhody.
Vážně nevím, jak z toho systémově ven.

Nesystémově je to jasné: Bude-li koncepce 2h Slovensko, 2h Polsko, přičemž do Polska reálně pojedou 2-3 vlaky denně, tak prostě přebytečné "polské" vlaky ukončit v Havířově (Těšíně). Jenže to je (doufejme) dočasná záležitost a navíc stejně tak se může přihlásit Opava, pro kterou hraje směrování tratí.
Kdyby se aspoň havířovská a karvinská trasa dělily až za Svinovem (někam je nutno přijíždět v tom taktu jednotně, přitom je celkem fuk kam; v Ostravě je všechno daleko :-) ), ale ne tak pitomě přes Uhelné...

Jakési řešení by tu tedy bylo, a sice doplnit ještě jednu IC vrstvu z Prahy, která od Olomouce začne vymetat Suchdol apod., pojede polaneckou spojkou do Havířova. Dokonce by šlo udělat to, že se využije různé délky tratí a na stejné časy Olomouc a Těšín se pojede jednou za 4 hodiny rychle přes Bohumín, jednou za 4 hodiny pomalu přes Havířov.
Jenže mít hodinový interval Praha - Svinov a jednou za 4 hodiny z něj vypadávku, to raději drátem do oka. Obávám se, že to je vážně neřešitelné.

- - -

Kdyby tak Brno bylo v Olomouci, Plzeň v Karlových Varech, Písek v Táboře, Jihlava v Českých Budějovicích, Vsetín v Třinci a Valašské Meziříčí s Holešovem v Přerově, Hradec Králové v Pardubicích, Náchod v Trutnově, Jablonec v Liberci, Zlín v Uherském Hradišti a Havířov stejně jako Bohumín v Orlové, to by ta česká železniční a vůbec dopravní síť byla TAK jednoduchá a efektivní... :-D
Nebylo by to nakonec levnější? :-DDD
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4480
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 02:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: bych IC (a to ani těmi "středomoravskými") v Třebové nestavěl. Ekluje se mi představa zastavit tady a projet Ústí nad Orlicí. Netuším, proč by tam tyto vlaky měly zastavovat.
No nicméně, pokud by tam tedy už stavěly, pak ano - "nezrušitelné" Os v režii 809 po koridoru je asi to nejméně špatné řešení, a rychlík není (z hlediska tohoto úseku) třeba.


Proč by tam měly zastavovat? Za předpokladu realizace přibližně tohoto konceptu by vznikl (resp. on už tam je zčásti už dnes) uzel v ČT vždy v celou hodinu, kdy by se zde potkaly vlaky těchto linek:

1. EC/IC Praha - ČT - Olomouc - Vsetín/Otrokovice

2. R Praha - Pardubice - ČT (-Brno)

3. Os ČT - Moravská Třebová (-Chornice? - Prostějov?)

4. Os ČT - Lanškroun

a dále případně:
5. Os ČT - Zábřeh
6. Os ČT - Svitavy (dál ne, viz poznámka níže)

Pozn. Když budu brát taktovou dopravu za "svatou" i na "méně hlavních" tratích a přijmu zde kdysi uvedenou myšlenku celodenní dvouhodinovky R (Sp) Havlíčkův Brod (v celou) - Žďárec u Skutče (v celou) - Pardubice (cca X:45 - X:50), tak se nabízí na 261 Čachnov o půl (jen ve špičce), Polička v celou a Svitavy o půl, ale při JD Polička - Svitavy 29 minut už by se ve Svitavách stejně nestihl ve špičce obrat soupravy , takže vlastně bez potřeby soupravy navíc by mohl pokračovat do Letovic, kde by měl při stávající JD 27 minut již dostačující obrat 3 - 5 minut.

Takže tu Českou Třebovou bych bral přece jenom jako regionální přestupní uzel, a ve směru od tratě č. 010 jako stanici, kde končí jakýsi "pásmový provoz".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 991
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 02:36:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale jo, koneckonců téměř na minutu přesně tento koncept jsem měl v diplomce i s těma osobákama. :-D Jen jsem se postupně nechal přesvědčit, že strategie "R 2+2 hod. Olomouc / Brno" je lepší než "R 60 min. Praha - Brno," což je prakticky to jediné o co se lišíme. Nutnost zastavení něčeho "středně pomalého" v Třebové pak bezprostředně vyplývá z neexistence R-270. Já to teda měl jednou za 2 hodiny na střídačku s Červenou ("rychlá Ostrava" stavěla zase Zábřeh, takže ve výsledku vždy 1 zastavení Olomouc - Pardubice = přesně jednovrstvé řešení), ale to je více méně detail.
V principu se ty dvě myšlenky liší tou koncepcí rychlíků, a moje přesvědčení bylo nahlodáno zejména přípoji k nim = nemožností vazeb typu "jednou Svitavy, podruhé Suchdol nad Odrou" při teoretickém doplnění R-072 apod na hodinu, a už trochu přílišném počtu přestupů typu Náchod - Ostrava. Roli také sehrálo, když mi byla vážně předložena myšlenka 180 min. Praha - Svinov v klasice, o čemž jsem předtím neuvažoval...
Líbí se mi obě představy, výhody a nevýhody bych viděl ne sice 1:1, ale tak 4:5 nebo tak něco, a možná nějaký vážný argument mě klídně může (vy)zvrátit zase zpátky.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4481
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 02:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Já ani neuvažuji celodenní celotýdenní hodinovku do Brna, proto uvádím u linky č. 2 Brno v závorce (tedy Brno každé 2 hodiny rychlík plus ve špičce vedený jako Sp).

Teď mě ještě napadlo, že by bylo vhodné nějak rozumně vyřešit relaci Praha - Wroclaw, a to přestat je táhnout jako pomalé "spěšňáky" přes Potštejn, ale jet přes Pardubice jako R té linky, kterou jsem uvedl pod číslem 2., a v Ústí nad Orlicí odbočit směrem na Lichkov (namísto cesty do České Třebové, kde by ten vlak jinak končil jízdu).
I s těmi zastaveními v Přelouči, Chocni (a v případě zrušení regionálky mezi Moravany a ČT - když to tak bude chtít Pardubický kraj - možná i v Zámrsku?) by byla jízdní doba Praha - Letohrad u těch wroclawských rychlíků podstatně kratší, než je dnes.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 992
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 08:59:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud tak, tak už bych to viděl na celotýdenní R 2h Praha - Brno a 2h Praha - Králíky (po "dodrátování," jinak asi Jablonné) s tím, že 1-2 vlaky by jely do Polska.
Což opět není až tak podstatná změna, jen je třeba dávat pozor, aby přípoje s dvouhodinovým základem jezdily k Brnu.

Zámrsk bych nestavěl, proč? I ty doplňkové Moravany jsou dost sporné. PK asi nebude chtít žádnou změnu, a pokud už ano tak by bylo logické, kdyby to dopadlo autobusy Holice - Choceň, Hrochův Týnec - Choceň a podobně, vymetající i všechno to kolem trati.
Brandýs nad Orlicí je asi největší oříšek. Zatím jednoznačně zastavit, ale když už si tam odhlasovali ten "odsun v malém," tak ať bych se na ně vykašlal úplně. Autobus Choceň - UO stejně musí jet. Na té nové trase zastavující vlak dost vyžírá kapacitu.

Pokud se tedy shodneme na tom, že kde jede R, tam už nejede "trochu rychlejší R" ale všechny vlaky tím úsekem tranzitující jsou IC a nestaví nikde kromě míst skutečně velkého významu (Pardubice), zatímco tytéž IC tam jde "rychlíkospěšňák" nejede staví "jako normální vlak," tak je to v pořádku a o tom, kde jet dvouvrstvě a kde jednovrstvě se jistě dá vést nejedna naprosto korektní debata. On ten úsek Haná - UO je takový celkově o ničem, a každé řešení tu má nějakou nevýhodu (byť ne vždy viditelnou na první pohled, viz ten Havířov). Definitivně to podle mě rozetne až VRT, kdy se linky Praha - Brno, Brno - Ostrava a Praha - Ostrava dostanou do jedné dlouhé lajny, a tlak na větší počet IC PU-OC bude minimální.
Semolina
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1723
Registrován: 2-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 10:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Do Orlové by mohla vést v budoucnu snad vlakotramvaj, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Projekty_vlakotramvaj%C3%AD_na_Ostra vsku.

A co teprve až se elektrifikuje trať č. 323 do Frýdku-Místku, to budou chtít přímé spojení i Frýdečáci, počtem obyvatel srovnatelný s Opavou.
Ostrava - Karolina; budoucí nová ostravská čtvrť.
www.ostravaci.cz, fotografie Ostravy.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4487
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 14:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zámrsk bych nestavěl, proč?
Napsal jsem to s otazníkem jen jako takový nápad, neznám tamní přepravní proudy.
Ale kdyby třeba chtěl kraj odstřelit i lokálku č. 018, tak by přípoje (autobusové) od Prahy/Pardubic do Vysokého Mýta a Litomyšle mohly být už tam, bylo by to nejkratší.
A úplně teoreticky - když by tato vrstva vlaků měla dojíždět do Třebové někdy v X:55, tak by se v Zámrsku mohly vlaky někdy v X:30 potkávat a přípoje by mohly být oboustranné.

Brandýs nad Orlicí je asi největší oříšek. Zatím jednoznačně zastavit, ale když už si tam odhlasovali ten "odsun v malém," tak ať bych se na ně vykašlal úplně. Autobus Choceň - UO stejně musí jet. Na té nové trase zastavující vlak dost vyžírá kapacitu.
Vyžírání kapacity... Nebylo by větším vyžíráním kapacity na 010 třeba to vedení rychlíků od 072 až do Pardubic místo Kolína?
Tomáš_hradecký
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 6-2003
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 15:06:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to David:
Zámrsk ... přípoje (autobusové) od Prahy/Pardubic do Vysokého Mýta a Litomyšle mohly být už tam, bylo by to nejkratší.

Z Vysokého Mýta je pro bus podle mě výhodnější Choceň (rozdíl je minimální a navíc se tím řeší místní doprava, která je mezi Vysokým Mýtem a Chocní silnější než mezi Vysokým Mýtem a Zámrskem).
Z Litomyšle je podle mě nejlepší udělat busové přípoje do České Třebové (už dnes je na lince ČT-Lit. při té bídě co v tomto kraji panuje čilý autobusový provoz, a to i o víkendu) - při odstřelení 018 by se JŘ zdejších bus linek mohl trochu zkulturnit.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 993
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 17:40:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Nezastavující rychlík blízko a rovnoběžně vedle jiného rychlíku kapacitu téměř nevyžírá. Vyžírání kapacity je doplňování vrstev s netypickou průměrnou rychlostí, pro ND taky nepřerušená posloupnost R-Os-R-Os, kde Os vyjede z A vždy těsně po rychlíku a do B přijede těsně před rychlíkem (= nutnost předjíždění).

Jinak je v našich podmínkách na dvoukolejce kapacity vždycky nekonečno, vzhledem k celkovým celodenním zátěžím. Problémy bývají s kapacitou okamžitou, v případě ND se to projevuje potřebou "čekacích kolejí" na sladění tras v GVD na různých tratích či v různých úsecích.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 22:19:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: 4x Ostrava za dvě hodiny a nula krát Otrokovice za celé sedlo by mi přišlo "poněkud nešťastné". Čisté hodinové takty v dálkovce jsou holt buď drahé, nebo velmi omezující.

"z důvodu oběhů, perónů v Olomouci, jednoduchosti GVD a nízkých vícenákladů je lépe nechat i tyto vlaky jezdit "furt," i když to není bezprostředně třeba."

Tomu příliš nerozumím. To jako, když je potřeba jednou za den posilový vlak Praha-Olomouc, tak se místo jednou denně vypraví 16x, nebo "jen" 8x denně? To by na takto dlouhém rameni přece znamenalo několik souprav navíc!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 22:50:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"z důvodu oběhů, perónů v Olomouci, jednoduchosti GVD a nízkých vícenákladů je lépe nechat i tyto vlaky jezdit "furt," i když to není bezprostředně třeba."

Tato teorie má háčky i na kratších ramenech. Některé posilové vlaky (zejména mimo velká města) můžou využít dělené směny, nebo se vejít do jedné dvanáctihodinové šichty. Opotřebení mašin a vagónů závisí téměř výhradně na projetých km. Stojící souprava sice rezne, ale jinak se neopotřebovává. Pravidelný servis závisí výhradně na projetých km. V průměru na nich závisí i množství poruch. Kdyby se s 749 v minulosti nalítalo za den tolik, jako dneska na Švejcích, tak už by byly dávno ve šrotu, a nebylo by čím jezdit. Čím rychleji se spotřebují mašiny a vagóny (olítají tak, že jdou do šrotu nebo na generálku), tím víc se musí platit za nové (nebo za časté generálkování), a potřeba dotací "utěšeně" roste.

Pro úvahy o optimálním modelu dopravy je třeba mimo jiné uvažovat dotaci na jednoho odvezeného cestujícího / km v konkrétním vlaku (úseku). Hlavním kritériem samozřejmě je celková dotace systému, ale přepočet na reálné cestující je ukazatel efektivity systému, a jeho přizpůsobení reálné poptávce.

Soukromí dopravci, ať už vlakoví, nebo autobusoví, si sakra rozmyslí kdy vyjet a kdy ne. Radši nechají zánovní bus stát většinu dne v garážích, než aby na jeho provozu tratili. I známý propagátor intervalového JŘ Jančura nasazuje posilové spoje či posilové busy jen ve dnech a časech, kdy se mu vyplatí. Nahlas sice tvrdí, že intervalový JŘ je "to pravé ořechové", ale ve skutečnosti v týdenní špičce nabízí několikanásobně vyšší kapacitu než v sedle, a u většiny linek má ve špičce poloviční interval.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Šumperák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 146.102.109.230
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 23:01:59    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: nejen Otrokovice, pokud jsem TZ správně pochopil, tak Zábřeh by měl pouze rychlík jednou za dvě(?)hodiny, který by si k dnešní Přelouči přihodil Moravany, Zámrsk a Krasíkov a ve špičce "středomoravské" IC. To je výrazné zhoršení dnešního stavu a tomu říkám: "ne, děkuji"
TZ: Ve vašem návrhu se mi těch vlaků zdá přehršel a vaší (ne)zastavovací politikou vytváříte umělou potřebu dalších vlaků navíc a silně preferujete velké uzly (Olomouc, Ostrava) před těmi menšími (Otrokovice, Zábřeh).
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 6-2008
Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 23:27:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Se zaváděním nových vlaků v této době, kdy se bude spíše ubírat, tento návrh bude asi hódně narážet.
Nejsem ani zastáncem složitého připojování/odpojování vlaků, no mě napadá tato možnost řešení Havířova, Vítkovic(v budoucnu zastavení Zábřeh) FM, Frýdlantsko(přestup hrana hrana v Kunčicích). Aby se vlaky na rameni Praha-Vsetín a naopak dělily/spojovaly v Hranicích na Moravě. První část pokračuje na Vsetín, druhá se zastavením Suchdol, Studénka, Vítk./Zábřeh, Kunčice, Havířov, Č.Těšín.
Č.Těšín 4.30
Havířov 4.48
Kunčice 4.58
Vítkovice 5.02
Studénka 5.17
Suchdol 5.24
Hranice 5.36 5.46
Lipník 5.58
Olomouc 6.18
Červ. předjetí sc
Zábřeh 6.46
Praha 9.22

A takto vždy stejně i k Bečvě, Vsacanu, E.Z, Portáši. Obráceně z Prahy se stejnými odjezdy i s předjetím SC v Července. V obou směrech nekřižovat či nenechat předjíždět EX v Olomouci. Tento čas ponechat na připojení/odpojení v Hranicích. Časy příjezdu odjezdu z/do Vsetína jsou téměř shodné.
Havířov by měl odjezdy na Prahu ve 4.48, 6.48, 10.48, 14.48, 18.48.
Příjezdy od Prahy pak 9.24, 13.24, 17.24, 21.24, 23.24. Časy jsou samozřejmě cca a odvozeny od časů rychlíků v jízdním řádě.

Praha 8.40
Zábřeh 11.12
Červ. předjetí SC
Olomouc 11.47
Lipník 12.13
Hranice 12.23 12.32
Suchdol 12.45
Stud. 12.55
Vítk. 13.09
Kunčice 13.14
Havířov 13.24
Č.Těšín 13.38

Možností je samozřejmě více...
Kapitán_stejskal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 3-2009

Odesláno Čtvrtek, 13. srpna 2009 - 23:40:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych do budoucna upřednostňoval vedení všech "havířovských" vlaků přes střed a Stodolní. Obslouží to Ostravu přeci jen lépe než Vítkovice a netřeba úvraťovat na Svinově.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 994
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 00:21:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 2187: Ta Ostrava je jen jednou za hodinu, a to i ve špičce. Mimo špičku jsou do ní "vnuceni" i cestující špičkově přímých spojů. Pokles oproti dnešku o 1 vlak za 2 hodiny do Olomouce mimo špičku, nárůst o 1 ve špičce.

No tak o 1 posilovém vlaku se tu nebavíme. Určitě Praha - Pardubice by jich jelo minimálně 5-6, z toho 2 z 280 a 2 z 330, odpoledne cca analogicky. Poslední do Prahy asi před desátou (tj. do Pardubic před devátou), opačně z Prahy první kolem 15 hodin. Můžete načrtnout nějaký oběh, kde uspoříte nějaké podstatnější množství vozů (v principu, nehrajme si teď na nějaké minuty)?

Bručoun 2188:
Mimochodem, dnes jsem si prošel 121 v Třebové během pobytu. 50% z dvojek, ne-li více. Pracovní den, z Prahy v 11 dopoledne, předjetí bezpříplatkovým Janáčkem,... Čas počítat cestující jsem neměl, hledali jsme místo pro 6 lidí aspoň trochu pohromadě (velmi obtížně). Vážně si myslím, že máme na síti řádově horší vzduchovoziče a neefektivnítka, a tam by tedy bylo třeba začít.


Šumperák: Pochopil jste mě špatně.
U R nenavrhuji navíc Zámrsk, a pokud to nebude nezbytné tak ani ty Moravany, jenom Krasíkov. Navíc oproti dnešku by odpadlo minimálně jedno předjetí, takže i bez ohledu na civilizaci 011 jde pořád o zrychlení nejméně o (další) 3 minuty.
Během špičky = ráno a odpoledne cca 4 páry vlaků navíc každou hodinu IC do Prahy s průjezdem Třebové.
V příspěvku 989 na konci však jasně uvádím, že by tahle IC hodinovka měla jezdit podle mého názoru celý den, předchozí text(y) sloužily spíše pro osvětlení toku myšlenek.


30 PMZ: No to je pravda, ale co ty jízdní doby... Přestup na ptg na Svinově je už nejspíš rychlejší. :-(

IC540: Totéž, srovnejte to s časy IC+Os přes Svinov.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 08:29:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"dnes jsem si prošel 121 v Třebové během pobytu. 50% z dvojek, ne-li více. Pracovní den, z Prahy v 11 dopoledne,"

Je léto a prázdniny, a jde o přímý vlak na Slovensko. Pravděpodobně jste vyhmátl nejplnější vlak za celé sedlo. Ostatní tak slavné opravdu nebývají.
V efektivním systému by se k takovému vlaku v létě přidávaly posilové vozy, které by se ušetřily na vlacích, co v létě vykazují pokles poptávky. Mít kvůli letní poptávce na jednom vlaku celoročně předimenzovaný taktový systém, v tom nevidím nic geniálního.

"Pokles oproti dnešku o 1 vlak za 2 hodiny do Olomouce mimo špičku, nárůst o 1 ve špičce"

1) Žádný pokles nevidím. 2xR a 2xIC/EC za dvouhodinu z Prahy do Olomouce je stejný počet vlaků, jako dnes. (Os lze uspořit jen v úseku Třebová-Zábřeh, jinde ne. Nelze tedy argumentovat úsporou Os.)
2) Chybí přímé Otrokovice, a přímý Přerov něčím jiným než supervymetákem. Ne kvůli samotným Otrokovicím a samotnému Přerovu, ale kvůli větším městům, do kterých se ze zmíněných měst přestupuje.
(Pokud bude Žilina dost rychlá přes Ostravu, tak považuju celotýdenní přímý Vsetín za zbytný.)
3) Nejúspornější "user friendly" varianta je podle mě ta, ve které by z Prahy do Olomouce jely v sedle tři vlaky za dvouhodinu: 2x Ostrava, a 1x Otrokovice. Ta by ale musela být postavena na prokladu dvouhodin, ne na čistých hodinách.

"o 1 posilovém vlaku se tu nebavíme. Určitě Praha - Pardubice by jich jelo minimálně 5-6, z toho 2 z 280 a 2 z 330, odpoledne cca analogicky"

Uvažujme dva nejvýznamnější směry a dvě posily z každého směru. Kdyby měl být v každém směru místo posil celodenní dvouhodinový takt, tak by to znamenalo místo 2x2 vlaků cca 2x8 vlaků. Jde o dlouhá ramena, rozšíření posil na celotýdenní takty by znamenalo pěkných pár souprav navíc.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 11:32:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Můžete načrtnout nějaký oběh, kde uspoříte nějaké podstatnější množství vozů (v principu, nehrajme si teď na nějaké minuty)?"

Při podstatnější změně taktového systému je třeba nakreslit oběhy úplně znovu. Na dlouhých ramenech se dá při nižším počtu vlaků obecně očekávat nižší počet souprav, zejména v případě, že se nakreslí oběhy zvlášť pro kladiva, a zvlášť pro víkend.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 996
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 12:37:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Přečtěte si to prosím ještě jednou. V sedle 2×IC, 1×R.
Jestli v sedle jezdit ne 2×IC Ostrava za dvouhodinu, ale Ostrava / Přerov, to může být k diskusi. Upozorňuji ale na problematiku zcela odlišných přípojů během různých částí dne v celé oblasti středovýchodní Moravy.

Ty posily nelze uvažovat 2×8 místo 2×2, ale 2×4 páry minimálně. Půlhodina ráno je třeba i z Prahy a odpoledne i do Prahy (v úseku po Pardubice), a tím spíš na multicentrické Moravě ("šetřit" lze asi v protisměru v úseku Pardubice - Olomouc). Prosím namalujte ty oběhy úplně znovu, ukažte kde vidíte ty skvělé úspory. Nechť se jedná o 2 linky s JD 3,5 hodiny jedním směrem vždy ve dvouhodině celodenně, můj návrh potřebuje modelově celkem 8 souprav.
Šumperák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.146.176.2
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 12:46:59    Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Takže tedy rychlík jednou za dvouhodinu, který to s jedním zastavením navíc zvládne šul nul na stejno jako dneska, plus k tomu MOŽNÁ celodenní dvouhodinové IC z Otrokovic, tedy po přidání jednoho vlaku navíc stejný stav jako dneska, nebo tedy by to IC jelo jenom ve špičce, což by znamenalo při stejném(?) počtu vlaků výrazné zhoršení, protože dnes už ten dvouhodinový EC takt funguje.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 12:56:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"V sedle 2×IC, 1×R. Jestli v sedle jezdit ne 2×IC Ostrava za dvouhodinu, ale Ostrava / Přerov, to může být k diskusi."

Jako jednu z variant si lze představit 2x IC/EC Ostrava mimo Přerov, a 1xR s co nejmenším počtem zastávek do Otrokovic. Rychlejší Ostrava, a R by mohly být ve svazku, a pomalejší Ostrava (se zastávkami jako dnešní ostravský IC) v prokladu k oběma.
Ve špičce by se dal jako posila doplnit IC, též do Otrokovic.

"Prosím namalujte ty oběhy úplně znovu, ukažte kde vidíte ty skvělé úspory"

Nepředstavujte si, že namaluju vlaky podle Vašeho zadání, a k nim oběhy. Když už bych něco maloval, tak podle své vlastní představy. A v té by úspory nepochybně byly. Nepředpokládám shodu o použitelnosti jednotlivých variant, takže se nebudu obtěžovat. (Slovo "skvělé" jste si mohl odpustit.)

"posily nelze uvažovat 2×8 místo 2×2, ale 2×4 páry minimálně. Půlhodina ráno je třeba i z Prahy a odpoledne i do Prahy (v úseku po Pardubice), a tím spíš na multicentrické Moravě ("šetřit" lze asi v protisměru v úseku Pardubice - Olomouc)."

Nesouhlasím. Posily, které by se v úseku Praha-Zábřeh dostaly mimo zvýšenou poptávku, lze vést jen ze Zábřehu nebo z Olomouce dál na východ. V úseku Zábřeh-Praha v ranní špičce nemá smysl tahat z každého směru víc než dvě posily. Pokud táhnout posilu v protisměru, tak jen jednou za den, a jen jednosměrně, řekněme ve 12-14 h z Otrokovic. K tomu do páru řekněme další odpolední posilu cca 12-14 h. z Prahy. O tomto posledním páru posil ale nejsem nijak přesvědčený.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 999
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 14. srpna 2009 - 13:38:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šumperák: Pořád blbě. :-) R (který pro relace přímo do Prahy nemusíte řešit) a HODINU IC ze Vsetína/Přerova. Ono "možná" do toho vnáší Bručoun, ne já.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 358
Registrován: 6-2008
Odesláno Sobota, 15. srpna 2009 - 10:58:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ: Ty časy, jestli jsem Váš odkaz dobře pochopil vycházejí na stejno(cca), to je jasné. No já měl na mysli možné řešení Ostravska(Zábřeh), Vítkovice, Kunčice(FM a dále), Havířov, Č.Těšín. V některých výše či dříve diskutovaných situacích(nedohledávám teď jestli i přímo Vámi) se navrhuje posílení na Moravu, ať už přímo nebo asi dělením v Ol. nebo Přerově. Proto také jsem popsal možnost dělení Vsetínů v Hranicích a tedy i posílení na Ostravsko(a v tomto případě řešením Zábřeha, FM, Hav.) Jde i o to, že vznikne přímé spojení(bez přestupu na Svinově či Hlavním), pro velkou část cestujících a zároveň i spojení s velkým počtem měst, protože jde o často zastavující spojení. A tady už se při zvážení s ostatními (i rychlejšími sice s přestupem) možnostmi už současného výběru nabízí opravdu velký výběr.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6079
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 15. srpna 2009 - 23:59:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ:
Vyzkoušel bych být Vámi někdy třeba sudý Velehrad nebo sudého Zátopka.

kpt.Stejskal:
Celkem souhlas. Ono to je sice celkem pomalé, ale určitě ne více než přes Karvinou a mnoho lidí uvítá přímé spojení před přestupem.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Se 749.006 navždy - naděje umírá poslední.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 362
Registrován: 6-2008
Odesláno Pondělí, 17. srpna 2009 - 01:59:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ano, je to pomalé a jde o to přímé spojení. Přestup na Hlavním s kufry a bágly je i pro mladší ročníky problém, kdo zná situaci, jak je to z Frýdlantských na Pražské nástupiště daleko a vysoko.
Svinov je přece jen o trochu lepší, ale pořád jde o přestup.
Proto jedna z možných teoretických scifi variant(né, že by nebyla jiná) pro Ostravsko je....(například)
Pinďa co dvě hodiny a staví Olmík a Perníkov..
IC/EC co dvě hodiny a staví Ova-Ol.-Zábřeh- Třebová-Pard.-Kolín-Praha..
A navíc to mnou navržené dělení Vsetínů v Hranicích a obsluha Hranic, Suchdolu, Studénky, jízda Polaneckou, Zábřeh(samozřejmě nová zastávka), Kunčice(FM a dále beskydy, přestup hrana hrana), Havířov(84.tis. obyvatel, spádově 98.tis.), Č.Těšín/Třinec a zpětně.
Ale to by bylo hodně dobré, na dnešní možnosti s vozy atd...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2588
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 23. srpna 2009 - 12:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

odpověď ze "zrušených tratí":

ty bys nám zrušil trať do Zborovic
Současný jízdní řád mně přijde poněkud řídký. K tomu, aby se tato "příměstská" část Kroměříže dobře obsloužila, by muselo být spojení alespoň každou hodinu. Jenže peníze, že... A vést v soběhu autobus mně nepřijde jako dobré řešení. VHD má být pro lidi dostupná a natolik častá, aby byla dobře použitelná. Což tu není a asi ani nikdy nebude.
Současný stav: namátkou Kroměříž - Zdounky v Po 12:44 (vlak), 13:05 (2xbus), 13:35 (bus), 13:50 (bus), 14:08 (bus), 14:55 (vlak) atd... Čili ten vlak se tam ztrácí a v celkovém objemu partně odveze výrazně méně lidí. Takže proto. A o fyzické likvidaci jsem NEMLUVIL! Naopak jsem napsal, že SŽDC by měla udržovat všechny tratě ve sjízdném stavu. (To, aby se nám tu neopakoval příběh tratě Loket- Horní Slavkov- Jez.) Naopak si dovedu představit tuto trať v roli turistické atrakce, protože Kroměříž je v létě plná turistů.

s takovoudle mapou se di vycpat. Ty bys zrušil trať, která je vybavená autoblokem, a kde ČDC porád má co tahat??? jestli si za tím stojíš, tak je mi tě teda fakt líto
Ano podle způsobu vyjadřování se ani nedivím, že máš v nicku "osožák". Smazal jsem tratě, o kterých si myslím, že provoz 7 dní v týdnu na nich není udržitelný. Takže jsou smazány tratě víkendové, ale i ty, kde se o víkendu nejezdí a jezdí se jen ve všední den. A to, že jsem je smazal, nemluvím o jejich FYZICKÉ LIKVIDACI! Škubání kolejí a rozhrnování náspů je barbarství. Tyto stavby je nutné nechat jednak pro potenciální nákladní provoz a jednak do budoucna dalším generacím, kteří je třeba využijí lépe, či dostaví síť.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2589
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 23. srpna 2009 - 12:58:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pokračování:

Trochu jsi ustřelil, protože pálíš bez podkladů. No a měl jsi také napsat pouze o zastavení osobní dopravy a nikoliv rušení tratí. Dodnes mnoho lidí tyto pojmy bohužel nerozlišuje.
Ano mluvím o zastavení provozu a ne o fyzické likvidaci.

Vymazal jsi z mapy například trať Frýdlant - Ostravice a ponechal jsi Milotice - Vrbno.
Na tratě, kde jezdí soukromník jsem nesahal. To bych vymazal i třeba JH - Nová Bystřice nebo Petrov - Sobotín, takže tou do Vrbna jsem se nezaobíral.

No a v kopancích by se dalo pokračovat dále.
Netvrdím, že to je bez chyby a ani si to nemyslím. Celkem mě dost zajímaly vaše reakce. Mapku mohu upravovat.

mapa byla evidentě dělána stylem, jako v roce ´97, když "odborníci" z MF rozhodovali, kde zastaví a kde jen omezí dopravu na lokálkách při pověstné a dodnes naštěstí nepřekované mimořádné změně JŘ.
Ano byla. Ale i krajští úředníci rozhodují od stolu a někteří z nich vlakem nejeli ani nepamatují. Tohle nedělám stylem alá Říman "vše, co je trať regionální, smazat z povrchu zemského" To je rozdíl. On smazal i tratě s nemalým potenciálem (např. Liberec- Harrachov, Kostelec- Slavonice, atd..)
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 23. srpna 2009 - 13:10:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Proč v seznamu není trať do Ostravice? To přece není umírající lokálka.

Jako blbost mi připadá i ukončení tratě od Letohradu v Lichkově. Lichkov sám o sobě je díra a to, že tam je v současné době přestup, je jen nešťastný následek elektrifikace této trati. Jinak ty vlaky z Lichkova do Letohradu plní především přípoje od Králík a částečně i od Hanušovic (tam to sice s obsazeností nebývá nic moc, ale ta trať je spíš spojkou než obsluhou obcí na trase). Lichkov sám o sobě moc cestujících negeneruje.

Pokud v mapce zůstala trať Lomnice - Libuň nebo do Vidnavy, proč tam nejsou tratě Moravany - Holice a Roudnice - Straškov, kde jezdí podstatně víc lidí?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 23. srpna 2009 - 13:10:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Tak snad mne ten název "kopance" odpustíš.

Jinak bych se tratěmi, kde jezdí soukromník zaobíral, na nich si také objednává provoz kraj a také ho platí. Je to principiálně stejné jako tratích, na kterých provozují osobní dopravu ČD.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 23. srpna 2009 - 13:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mechanikofil: Lichkov opravdu mnoho lidí negeneruje. Viděl bych to na lehkou elektrizaci do Králíků, popřípadě Červené Vody, aby vedení osobních vlaků v elektrické trakci dávalo smysl. Jinak jsem pro jejich okamžité převedení do trakce motorové, protože takhle to není uživatelsky výhodné.
Mechanikofil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 6-2007

Odesláno Neděle, 23. srpna 2009 - 13:23:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: A ještě to v tom Lichkově dělají tak skvěle (alespoň já to takhle zažil několikrát), že osobák od Ústí přijede ke druhému nástupišti a 810 pokračující dál stojí u prvního. Asi si říkají, že trocha pohybu neuškodí :-)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2593
Registrován: 9-2005

Odesláno Neděle, 23. srpna 2009 - 23:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak snad mne ten název "kopance" odpustíš
Nic se neděje, naopak je to pozitivní kritika, kterou oceňuji

Jinak bych se tratěmi, kde jezdí soukromník zaobíral...
To máš bezesporu pravdu, ale je tu ještě jeden ohled. Řadu tratí po povodních převzali jiné subjekty, které vykřesaly tyto tratě z "popela". Jelikož jsou vzpomínky ještě dost čerstvé, nemyslím si, že by se našel někdo, kdo by chtěl tyto tratě nějak omezovat. Politika.

Proč v seznamu není trať do Ostravice?
Seznam sem "aktualizoval" a trať do Ostravice přidal. POkud se tam ve špičce naplní RN, není důvod k omezení. Spíše by se mělo do budoucna uvažovat, jak spoje ještě přidat.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Ic540
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 374
Registrován: 6-2008
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 05:22:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Ostravice se velmi rychle rozvíjí, teda dalo by se říct, že tím pádem i trať má velké předpoklady pro další růst.
Na stránkách kraje(o dopravě) je Ostravice uvedená jako konečná linky S5.(Opava-Svinov-Vítk.-Kunčice-FM-Frýdlant-Ostravice, elektrická jednotka/interval 60.minut). Že by tedy časem dolško i na drátování???
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4575
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 09:39:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
Současný stav: namátkou Kroměříž - Zdounky v Po 12:44 (vlak), 13:05 (2xbus), 13:35 (bus), 13:50 (bus), 14:08 (bus), 14:55 (vlak) atd... Čili ten vlak se tam ztrácí a v celkovém objemu partně odveze výrazně méně lidí. Takže proto.

No nevím. Takový argument by se pak dal použít třeba i pro podporu zastavení celotýdenní a celoroční osobní dopravy mezi Žďárem a Novým Městem nebo i mezi Kostelcem a Telčí/Dačicemi, protože tam těch busů taky jezdí víc, a asi svezou (v pracovní dny) víc lidí, než ty vlaky.

A samozřejmě je takových míst, kde jezdí (v pracovní dny) autobusových spojů víc než vlaků v prakticky totožné trase, a v součtu ty busy odvezou víc lidí než vlaky, daleko víc než uvedené příklady.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2595
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 11:08:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad IC540: Rozhodně zajímavé by to bylo a o naplnění jednotky nepochybuji, protože potenciál v této části kraje je opravdu velký.

ad David:
To máš sice pravdu, ale pokud zastavím provoz do Zborovic, tak v rámci kraje Zlínského to nebude znatelné. Resp. nejslabší má padáka (jedna z nejslabších). Tvé jmenované na Vysočině ovšem nejslabší nejsou. Je jen otázka, co je prostě výhodnější. Navíc Zborovická je poměrně nevhodná na to, abych z ní udělal páteř a ve Zdounkách přestup na busy do širokého okolí. To bych nutil lidi k fůře přestupů po chvilce jízdy.
Jo a ještě ses mě ptal, proč sem nechal Vidnavu. To protože považuji za perspektivnější relaci Vidnava - Jeseník, kde nevede kvalitní silnice a lidi by tedy bylo jednodušší dostat do vlaku. Nehledě na to, že v zimě je to kolikrát jediné spojení. Do Javorníku vede silnice 1. třídy z Jeseníku a bus tam stejně musí jet, aby obsloužil Vlčice atp. Jak bych si tedy představoval organizaci dopravy s novým vozidlem? Jeseník - Žulová - Velká Kraš - Vidnava - Velká Kraš - Javorník a zpět analogicky. Čili to jet v tahu, což by přineslo úsporu vozidel a nebude se mně jeden motor flákat na pár metrech z Kraše na Vidnavu. Toto by chtělo po celý den a ne jen u pár spojů, jak je tomu dnes.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 13:00:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Čistě teoreticky:

Nejsou přepravní proudy Zdounky - Kroměříž náhodou tak velké, aby opravňovaly souběh? Tedy třeba BUS plně zastávkově jako obslužný segment, vlak jako Sp linka KM-Zdounky aby se ostatní do těch busů vešli, popř. pro přestupy z nějakého autobusu typu Ivanovice / Prostějov Morkovice - Zdounky - UH, pokud nějaký je?
Tedy aby v autobusech seděli skutečně jen lidi ze silnice II/432 a podobných směrů, ostatní aby jeli po přestupu "rychle"? Poslední úsek do Zborovic by potom seděl na to, aby se ušetřila autobusová linka, pokud by se obětoval Medlov. Nevím, ptám se.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4578
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 14:31:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:
To máš sice pravdu, ale pokud zastavím provoz do Zborovic, tak v rámci kraje Zlínského to nebude znatelné. Resp. nejslabší má padáka (jedna z nejslabších). Tvé jmenované na Vysočině ovšem nejslabší nejsou. Je jen otázka, co je prostě výhodnější.

Nejslabší na Vysočině (v porovnání s ostatními tratěmi na Vysočině z pohledu počtu cestujících) jsou asi ta 243 a 252 (hlavně mezi VMz a Studencem), ale silně nerentabilní (sice tam jezdí o něco víc cestujících, ale zase je na to nasazována daleko víc těžkopádná souprava, než je ten šukafon) jsou i osobáky HB - Křižanov, Horní Cerekev - Počátky-Žirovnice (- hraníce kraje), a asi i Světlá nad Sázavou - Golčův Jeníkov (- hranice kraje).

Jestli má nějaký smysl osobní doprava na úseku Okříšky - Moravské Budějovice, tak spíš spěšný vlak, zastavující snad jen v Jaroměřicích, než osobák, který stejně míjí hlavní směr dojížďky (tj. do Třebíče).

Tohle všechno by se dalo, za předpokladu existence nějakého použitelného IDS (možnost cestovat na jeden jízdní doklad - předplatní i jednotlivý - vlakem i busem), zrušit a nahradit autobusem.

Pokládám si i další otázku - když by se zaváděl v kraji Vysočina pořádný IDS a s ním i nějaké páteřní autobusové linky (Jihlava - Velké Meziříčí - Velká Bíteš, Třebíč - Moravské Budějovice - Jemnice, Jihlava - Polná - Sázava - Žďár atd.), nebyly by vhodné a z hlediska dopravní obsluhy území lepší než vlak (tratě č. 237 a střední část 251) i autobusové linky Havlíčkův Brod - Humpolec - Pelhřimov - Kamenice nad Lipou, resp. Nové Město na Moravě - Bystřice nad Pernštejnem - Štěpánov nad Svratkou - Nedvědice?

Myslím, že v kraji Vysočina je těch "nejslabších" (ve smyslu "relativně snadno nahraditelých autobusem" anebo "nahraditelných autobusem ve srovnatelné kvalitě dopravního spojení" atd. - zdůrazňuji - jen za předpokladu existence přestupních návazností a IDS) relací v regionální dopravě, větší procento, než ve většině dalších krajů.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4579
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 14:36:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy - ještě k jinému tématu:
Jak bych si tedy představoval organizaci dopravy s novým vozidlem? Jeseník - Žulová - Velká Kraš - Vidnava - Velká Kraš - Javorník a zpět analogicky.

To dnešní zajíždění do Vidnavy znamená prodloužení jízdní doby od Lipové do Javorníka o cca 20 minut, než kdyby se tam nezajíždělo. Zatímco v těch okrajových (večerních) hodinách se to možná dá snést, tak během dne bych si takové zdržení pro cesty do Javorníka představit moc nedokázal. Kolik lidí z Horních Heřmanic, Bernartic a samotného Javorníka by pak chtělo jezdit vlakem, když by všechny - i ty ve špičce - měly takové dvacetiminutové zdržení?
Racek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 618
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 15:11:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad kraj Vysočina: ta podmínka návaznosti (fyzické a pokud možno i tarifní) je pro jakékoliv rozumné řešení nutná, současně mám ale pocit, že v kraji Vysočina to z nějakého důvodu nejde. Myslím, že tam se ještě dočkáme pěkných zvěrstev ...

ad Vidnava: resp. Javornicko - to je dobré místo pro mentální cvičení dopravních teoretiků. Tamní železniční síť je kompromisem spojujícím nevýhody dvou variant: 3 body v mapě (Žulová, Vidnava, Javorník) můžete teoreticky spojit buď tak, že povedete jednu trať z A přes B do C (čili vám vznikne oklika), nebo uděláte síť do Y (a vznikne přestup). Ale tady je pro větší obtížnost zadání obojí ...
... podle mne by za předpokladu integrace bylo lepší na vlaky rezignovat a vést dvě zásadní linky autobusů: jednu Jes - Žulová - Javorník - Bílá Voda a druhou Jes - Písečná - St. Č. Voda - Vidnava - Javorník. K nim samozřejmě nějaká ta místní obsluha navázaná v Žulové, Vidnavě a Javorníku, vč "tangent" ze Žulové do Vidnavy a SČV. Tarifní integrace už se tady začíná prosazovat, ale tady bude důležité (a obtížnější) navázat spoje na vlaky taky fyzicky s ohledem na turistický ruch. Obtížnější to bude kvůli poloze nádraží v Jeseníku a Lipové.
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2596
Registrován: 9-2005

Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 15:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejsou přepravní proudy Zdounky - Kroměříž náhodou tak velké, aby opravňovaly souběh?
Oprávněný souběh by byl, kdyby byla vyčerpána kapacita tratě. Jízdní doba je cca 25 minut, což by se dalo vyjezdit hodinově. Situace je ovšem zcela jiná. Vlak tam je jak noty na buben a to i v odpolední špičce. Potom dost silně klesá celá efektivita provozu. Je potřeba brát v potaz, že 810 tady nebudou navěky a jednotky kapacitně obdobné jako RN jsou prostě pro tuto relaci moc kapacitní. Zvláště, když si tu kraj živí konkurenci za peníze daňových poplatníků.

ad David: Když to vezmu do důsledku, tak všechny relace jsou na Vysočině nahraditelné. Bohužel. Takto uvažovat je ale špatně. Mapka neřešila regionální dopravu, ale celkovou dopravu. Jinak to, co si napsal, jsme kolikrát řešili v jiné diskuzi.

To dnešní zajíždění do Vidnavy znamená prodloužení jízdní doby od Lipové do Javorníka o cca 20 minut
Ano, ale mám tři základní relace:
Jeseník - Vidnava... vlak
Vidnava - Javorník.. vlak
Jeseník - Javorník.. bus (který tam stejně musí jet)
Pokud máme mluvit o nových vozidlech, tak těžko najdu opodstatnění pro to, abych jednu jednotku nechal jezdit na pár metrech z Kraše na Vidnavu. Navíc silnice druhé a třetí třídy jsou v zimě obtížně sjízdné, proto bych volil zachování celého provozu, ale pokud možno v racionálních mezích. Pokud se s novým vozidlem a dílčími úpravami trati dostanu na jízdní dobu Jeseník - Vidnava - Javorník cca 55 minut, potom mně stačí do dvouhodinového taktu cca 2 vozidla a jedna záloha. Potom se dostáváme k celkovému km proběhu cca 750 km, což je akceptovatelné a finančně snesitelné.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4581
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 16:12:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: Když to vezmu do důsledku, tak všechny relace jsou na Vysočině nahraditelné. Bohužel. Takto uvažovat je ale špatně.
Vždyť já tak neuvažuji. Regionální doprava na 212 (+ 230 mezi Světlou a HB), 224, 225 (HB - Horní Cerekev), 227 (ale pokud možno s kosteleckou spojkou), 241 (ale jedině Sp vlakem), 238 a 240 (osobáky navíc k rychlíkům), 251 (mezi ZR a NM určitě, dál nevím) snad má smysl, a to buď jako více či méně páteřní, anebo jako meziregionální spojení, a oproti současnému stavu by bylo vhodné na některých z nich pár vlaků přidat.

Mapka neřešila regionální dopravu, ale celkovou dopravu.
Samozřejmě, to jsem pochopil.

Jinak to, co si napsal, jsme kolikrát řešili v jiné diskuzi.
No... Ona ta diskuse tehdy bohužel sklouzávala (ne tvojí a ani snad mojí vinou) k demagogii a osobním narážkám.
Ale třeba téma, jestli by za předpokladu existence IDS a autobusáku v Novém Městě nikoliv pod náměstím, ale u nádraží, nebyla lepší páteřní linkou bus linka Nové Město - Bystřice (centum) - Štěpánov - Nedvědice, než vlaková linka Nové Město - Bystřice (bohužel na kopci za městem) - Rožná - Nedvědice, tehdy nebylo zmíněno vůbec (a docela by mě zajímal názor dalších diskutujících).
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 16:18:54    Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš_záruba + Happy:
na 5:20 jedou ze Zdouńek 4 busy + vlak, pouze 1 busy má funkci vymetáku, takže 3 busy mohu hned v úseku zdounky-km škrtnout. podobně v 6, v 7 a stejně zpátky
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 24. srpna 2009 - 20:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"silnice druhé a třetí třídy jsou v zimě obtížně sjízdné"

Kdyby člověk četl jen K-report, došel by k závěru, že autobusová doprava je v zimě v rozvratu.
Ve skutečnosti existují zaběhané postupy zimní údržby, takže na hlavní přístupové silnice do větších obcí dojde dřív, než na zapadlé "tangenciální" silnice a přístupovky do nejmenších osad. Některá okresní střediska SÚS to zvládají lépe, jiná hůře, nicméně všude bývají využívanější silnice 2. a 3.třídy protahovány dřív, než méně využívané silnice stejné třídy.

Autobusové náhrady za lokálky by se z těchto důvodů měly držet silnic, po kterých nejvíc jezdí lidi do práce, po kterých zavážejí pekaři a mlíkaři, po kterých jezdí dosavadní autobusové linky, a které jsou z logiky věci protahovány hned po silnicích 1.třídy. Většinou to znamená nedržet se s páteřními linkami otrocky tratě, ale řešit celou oblast komplexně. V případě potřeby se dá přesně podél trati vést nějaká doplňková linka, co jede v kladiva párkrát denně, a odveze do školy a do práce lidi, kterým nová páteřní linka nebude vyhovovat.

"za předpokladu integrace bylo lepší na vlaky rezignovat a vést dvě zásadní linky autobusů: jednu Jes - Žulová - Javorník - Bílá Voda a druhou Jes - Písečná - St. Č. Voda - Vidnava - Javorník"

To vypadá velice rozumně. Dokonce mám dojem, že přes Písečnou do Vidnavy autobusová linka už existuje, takže by stačilo ji prodloužit a posílit.
Přesto hlodá červ pochybnosti, jestli by v daném případě nebylo lepší jen odseknout ocásek do Vidnavy, a provoz na trati zachovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2597
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 25. srpna 2009 - 12:35:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby člověk četl jen K-report, došel by k závěru, že autobusová doprava je v zimě v rozvratu.
Na mnoha místech tomu tak skutečně je. Stačí aby napadalo a zafoukalo. Vím jak to vypadá na Vysočině. Prvně se jede na dálnici, aby sprinteři nejen z Prahy a Brna se nepozabíjeli a na zbytek silniční krajské sítě se dlabe. Potom jsou z toho nemalá zpoždění, autobusy po škarpách atp. O situaci na rozhraní Jeseníků a Rychlebských si nedělám žádnou iluzi.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Mates111
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 25. srpna 2009 - 12:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: A kolik takový dní, kdy je sněhová kalamita, během roku je?? Domnívám se, že zachovávat trať, která má konkurenční výhodu jen několik dní v roce je ekonomický nesmysl... Podotýkám, že neznám konkrétní situaci, takže spíš jen tak uvažuju...
Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2598
Registrován: 9-2005

Odesláno Úterý, 25. srpna 2009 - 13:35:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domnívám se, že zachovávat trať, která má konkurenční výhodu jen několik dní v roce je ekonomický nesmysl
Dobře, připouštím, že můj argument není zcela "košer".. Ale nic to nemění na faktu, že si myslím, že tato trať má za jistých předpokladů budoucnost.
To, co se děje na Vysočině v rámci VHD, lze označit jedním slovem. CHAOS. Bude pro nás luxusem se svézt o víkendu či v pracovní den vlakem? Asi ano. Nápady z dílny Joukl a spol. jsou toho důkazem.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 25. srpna 2009 - 20:28:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Stačí aby napadalo a zafoukalo. Vím jak to vypadá na Vysočině. ..... nemalá zpoždění, autobusy po škarpách atp"

Hlavně, že vlaky jezdí při kalamitách včas. Vlaky, na rozdíl od autobusů, k obrovským zpožděním ani nepotřebují sníh.

Autobus ve škarpě už jsem za ta léta párkrát viděl, ale běžný zimní obrázek to není. Ani v Krkonoších. Ono totiž těch autobusů jezdí nejméně 10x víc, než vlaků. Na to, kolik busů ZDO denně vyjíždí, mají nehod, neschopností, a zpoždění poměrně málo. (U dálkových busů a zájezdů je to s nehodami horší, ale tady se bavíme o náhradě za lokálku.)

"Prvně se jede na dálnici, aby sprinteři nejen z Prahy a Brna se nepozabíjeli a na zbytek silniční krajské sítě se dlabe"

To mi přijde jako takový pohled z dálky, který moc neřeší detaily. Nabídnu jiný pohled z dálky: dálkové autobusy přes Pejr a Vlašim do Prahy jezdívají i v zimě převážně načas, nebo se zanedbatelným zpožděním. Kdyby se v zimě na Vysočině na silnice univerzálně dlabalo, tak by musely do Vlašimi dojíždět s velkými sekerami, protože po neposypané silnici se jízdní doby dálkových linek nedají stíhat. Jenže tak to není.
Jestli máte zkušenost, že na nějakou konkrétní silnici dojde až po x hodinách, tak si položte otázku, jak moc je pro dopravu v kraji důležitá. Nikde nejde protáhnout a posypat všechno najednou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1696
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2009 - 15:42:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu jsem se zamýšlel nad taktem na Šumpersku a Lichkovsku:
Vycházám z toho, že v X:00 (přesněji L:00, ale to teď nepotřebuji vědět) mám v Olomouci R od Brna. Ten by pokračoval X:30 Zábřeh (váže i na IC od Prahy) X:40 Bludov X:45 Šumperk.
V Bludově na něj navazuje Sp 292: X:35 Šumperk, X:40 Bludov, X:00 Ruda nad Mor. X:10 Hanušovice X:30 Branná, X:00 Horní Lipová...
Trochu složitější je 290: buďto Olomouc X:10 (ujedu EC od Ostravy?), Šternberk X:30, X:00 Troubelice (zbytečně pomalé), a pak se snažit Šumperk X:35. Lepší by bylo zde buďto mít výhybny v Mladějovicích a Nové Hradečné, nebo mít dvě vrstvy, zrychlenku, třeba pokračování Sp292 a Os Olomouc-Uničov.
Os 270-291: Olm X:30, Zábřeh X:10, Bludov X:20 (křiž. s protijedoucím R a musí se nacpat za Sp od Jeseníka) Šumperk X:30.
293 na nulu v Petrově n. D. (vychází volný přípoj v SU)
V Hanušovicích 294 krásně X:10, SMpS X:30
025 musí vyjet za ní. Pak je ohroženo křižování X:30 v Č. Potoce (při celodenní 2hod není potřeba), příjezd Lichkov s přehledem X:55
za ním přijede Os od Králík.
Os024 pak Lichkov X:00, Letohrad X:30 (skvělé), ale ouha Ústí n.O. X:00, přičemž pomalý R od Prahy tu mám kolem X:30
Co teď? Kde to otočit, kde nechat půlhodinu? U 024 a 025 by se po otočení o půlhodinu musely o půlhodinu vyšinout ze symetrie kvůli krkolomným křižováním a kvůli oběhům, aby nebyly dlouhé prostoje ve Štítech a Hanušovicích. Posun R Brno-Olomouc pochopitelně neuvažuji a zastavování něčeho rychlejšího v UO kolem celé také ne.
Takže nevím, ale říkám si, že cokoliv by bylo lepší, než současné nepřípoje.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 782
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2009 - 16:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bručoun a Happy:
D1 jako všude, tak i na Vysočině, ve správě ŘSD. Ostatní silnice SÚS. Z vlastní zkušenosti vím, že ŘSD na to kašle především v nejnebezpečnějším úseku Humpolec - Jihlava. Letos nebyla nijak extrémní zima, ale stejně jsme tento úsek 6x objížděli via Loket - Čechtice - Pejr, jen abychom dostali linkový bus jakž takž na čas do (z) Jihlavy.
Je ale pravda, že oficiální objízdná trasa D1 pro nepřezuté osobáky, natož náklady, je něco děsivého a vymyslet to mohla jen kancelářská hlava podle Mapy.cz, ale nikoliv podle znalosti místa. Ani se nedivím Vysočině, že se této pitomosti brání.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4610
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2009 - 17:08:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iii: Vycházám z toho, že v X:00 (přesněji L:00, ale to teď nepotřebuji vědět) mám v Olomouci R od Brna. Ten by pokračoval X:30 Zábřeh (váže i na IC od Prahy) X:40 Bludov X:45 Šumperk.
V Bludově na něj navazuje Sp 292: X:35 Šumperk, X:40 Bludov, X:00 Ruda nad Mor. X:10 Hanušovice X:30 Branná, X:00 Horní Lipová...


Spěšný vlak Šumperk - Jeseník? Není z hlediska přepravních proudů a potřeb lepší mít (resp. zachovat) relaci Zábřeh - Jeseník?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2009 - 17:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Iiii: Taky jsem si s touto oblastí trochu hrál a narazil jsem na podobné problémy.
Shodneme se na rychlíkové lince Brno-Olomouc-Šumperk, ale Jesenický spěšňák bych asi vedl do Zábřehu s vazbou na koridor.
Já mám ten páteřní spěšňák takto:
Zábřeh L:40 - Ruda L:58-S:01 - Hanušovice S:12-S:13 - H.Lipová S:59-L:02 - Lipová Lázně L:09-L:11 - Jeseník L:18-L:20 - Mikulovice X:41-X:43 - Glucholazy L:58-S:04 - Třemešná S:29-S:32 - Krnov S:52 (Branná-Krnov staví všude)

Vazby:
H.Lipová odj. L:12 do Javorníka (ovšem obrat v Javorníku vychází pouze 2 minuty)
Hanušovice odj. S:15 do St.Města
Mikulovice odj. L:43 (ovšem obrat ve Zlatých Horách pouze 4 minuty)
Krnov buď přestup nebo jako přímé vozy do Ostravy a přestup do Olomouce.

Na 024 jsou jasné hlavní vazby na rychlíky v Ústí, takže tam to vychází na odjezd cca X:50 s příjezdem do Letohradu v cca X:10 a do Lichkova v X:40 s kříži v Lanšperku a Těchotíně. V Lichkově pak vychází vazba do Králík s odjezdem v X:45 a X:00 v Králíkách (kde se můžou točit posilové vlaky) ale vychází víc jak hodinový prostoj ve Štitech (příjezd S/L:25). Ale nevyjde Letohrad. Pokud by se z rychlíků na 021 udělaly osobáky (k čemuž dost pravděpodobně dojde, protože valná většina rychlíků má skončit), pak by mohl být příjezd do Letohradu lehce po půl a tím zhruba 15-i minutový přestup na vlaky do Ústí, ale na Lichkov to nevyjde.

Na 290 bych preferoval dvouhodinu zrychlenek Olomouc-Šternberk-Uničov-(všude)-Šumperk a hodinu osobáků Olomouc-Uničov. Ale tam to nějak blbě vychází, takže výslednou podobu zatím nemám).
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4611
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 27. srpna 2009 - 18:06:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Taky jsem si zkusil s tou oblastí Jesenicka pohrát.

Já bych se snažil přesunout pravidelné křižování jesenických rychlíků z Rudy nad Moravou do Bohdíkova. Následně by vycházelo křižování v Branné (jen při hodinovém - špičkovém a posilovém intervalu) a v Horní Lipové, těch několik ušetřených minut by se hodilo pro zastavení i v Nových Losinách a Potůčníku, čímž by se mohly odstřelit všechny (snad s výjimkou nějakého účelového mimotaktového spoje atd.) osobní vlaky mezi Hanušovicemi a Brannou.
Osobní vlaky jedoucí ze Šumperka do Hanušovic by mohly pokračovat do Starého Města.

Ale nevím, nakolik je reálný odjezd rychlíků ze Zábřehu o několik minut dříve. Hodně záleží na tom, jak bude vypadat situace s EC, IC a R na 270.
Podle svých představ, kde uvažuji úsek ČT - Zábřeh bez vlaků kategorie R (jen vlaky Praha - Ostrava (případně dál) stavící v Pardubicích a Olomouci, a relace Praha - Olomouc - Vsetín/Otrokovice stavící v ČT a Zábřehu), a přípojovou skupinu v ČT vždy v celou, tak by vlaky od Prahy přijížděly do Zábřehu v cca X:25 (to už je dnes, ale jen v sudou hodinu), což by pro odjezd ze Zábřehu v cca X:38 bohatě stačilo, ale nevycházel by asi (resp. vycházel by hodně natěsno) přípoj opačný, tj. od Vsetína/Otrokovic (přípoj z Olomouce by byl zajištěn rychlíkem jedoucím v trase Brno - Olomouc - Červenka - Mohelnice - Zábřeh - Šumperk). **

Jestli by se měla spojit ramena Zábřeh - Jeseník a Jeseník - Krnov - Ostrava (přestup v Krnově by byl podle mého názoru nežádoucí), tak to předpokládá nasazení vratných motorových souprav i na úsek Zábřeh - Jeseník, což to by zase prakticky vylučovalo vedení přímého, alespoň sezónního vlaku z Brna do Jeseníků. *

Ale jestli by ta ramena opravdu spojena byla, tak by mohlo být vhodné dosažení SJD Horní Lipová - Písečná 30 minut, následně by se dalo vytvořit schéma, že "základní" dvouhodinové schéma by byla relace Zábřeh - Jeseník - Krnov (-Ostrava), která by byla doplněna špičkově-posilovou relací Zábřeh - Jeseník - Zlaté Hory.

* Edit - Vlastně by to tak nemuselo být, když by byl dvouhodinový základ Brno - Olomouc - Šumperk a Zábřeh - Jeseník - Krnov - Opava, tedy dvě linky, u kterých by byl v Zábřehu zajištěn přestup ve směru Olomouc - Jeseník; tak by stále byl prostor k vložení posilových vlaků Brno - Olomouc - Zábřeh - Jeseník (-Zlaté Hory???)

** Ještě jeden edit - vlastně ani přípoj z oblasti Zlínska by nebyl problémem, díky rychlíkům Brno - Břeclav - Olomouc. Ale už by to znamenalo dva přestupy - v Olomouci a v Zábřehu...

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. srpna 2009 - 08:40:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Křižování v Bohdíkově má mít jednu vadu. Předpokládám, že stavění v Rudě by zůstalo zachováno, tzn. nutnost odjet ze Zábřeha o 6 minut dřív, tedy při nulové symetrii v L:35. Tím se dostáváš do kolize s odjezdem rychlíku do Šumperka. Ten však nemůže jet dříve, protože čeká na EC od Ostravy. Pochopitelně je varianta, že by mohl jet v poloze Jesenického spěšňáku, ale to by zase hnil skoro čtvrt hodiny v Zábřehu.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1697
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 28. srpna 2009 - 12:38:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, David: dík, to vypadá rozumně. se Šumperkem to byla chyba, příliš jsem se nechal inspirovat současnými výlukovými JŘ.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 28. srpna 2009 - 13:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě doplník svůj předcházející příspěvek: Tak jsem koukal, že směrem na Ostravu EC rychlíku ujíždí asi o 5 minut, ale na to EC se zase dát dojet osobákem, byť s přestupem asi 17 minut, ale ta na vazbu na dálkovou linku zas není tolik. Takže by to fakticky šlo udělat, že rychlík od Olomouce odjede hned po příjezdu do Šumperka (cca v L:29), pak Sp do Jeseníku (L:35) a pak osobák.
Ovšem je třeba zvážit, jestli počet vlaků na 291 není až příliš velký. Šumperk je sice velké město, ale není minimálně v sedle 2 vlaky Šumperk-Zábřeh do hodiny zbytečnost?
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."