K-report
 

Archiv do 17. května 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » GVD obecně » Archiv do 17. května 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2660
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 00:53:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zvýšení počtu cestujících Praha-Hořovice, nebo Praha-Rokycany jsem neuvažoval. To je nedorozumění

Dobře, to jsme si vyjasnili. Tedy zbývá vlastní Plzeň a přech. a pak drobná sídla kolem trati. Nezbude než si vybrat a jednomu dát přednost, neb kompromisní řešení neexistuje.

V okamžiku, kdy se něco spouští, tak se očekává relativně málo cestujících a tedy je vhodné mít menší náklady. Až se to chytne a nějak se skokově změní infrastuktura, tak dělat změny.

Nic proti rychlým Plzním, ale jezdit rychle 3x za 2 hodiny nepovažuju za logické. Buď úplnou půlhodinu, nebo zůstat u hodiny. Ten mezikrok se mi nelíbí.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 10-2004
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 08:13:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Nebo začneš ve volných chvílích objíždět obce a přesvědčovat je, že si mají nechat postavit zastávku a následně usilovat o zrušení části busů? :-)
To je právě ta chybějící koncepce. Prostě to chce vytvořit koncepci dopravy (včetně variant), s tou předstoupit před obce.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 12:17:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Schválně odbočím k výhledu do doby, kdy bude berounský i ejpovický tunel. Mají-li mít smysl, musí železnice maximálně vychytat ty nejsilnější přepravní proudy. To jsou bezesporu trasy Plzeň-Praha, Příbram-Praha a Beroun-Praha. Další směry, které je třeba podchytit jsou Hořovice-Praha, Králův Dvůr-Praha, Zdice-Praha a Rokycany-Praha (významnost přibližně v tomto pořadí). Když to promítnu do konkrétních linek, tak bych viděl tři linky v celotýdenním hodinovém taktu:

1) Praha,hl.n.-Smíchov-Plzeň,hl.n.-Plzeň,Jižní předm.-....
2) Praha,hl.n.-Smíchov-Beroun-Jince,město-Příbram-Příbram,zastávka-B řeznice
3) Praha,hl.n.-Smíchov-Beroun-Kr.Dvůr-Zdice-Hořovice-Zbiroh-Rokycany -Ejpovice-Doubravka-Plzeň,hl.n. (v přibližném prokladu k lince 2)

Linka 1) by byla určena pro expresní spojení z Prahy do Plzně, a do cílů za Plzní, včetně Německa. Vzhledem k významu linky by nebyly žádné zastávky mezi Smíchovem a Plzní, naopak pro lepší obsluhu Plzně z obou směrů by přibyla zastávka Jižní předměstí.
Linka 2) by byla určena pro expresní spojení z Prahy do Příbrami a cílů okolo Březnice, ale zároveň pro spojení z Prahy do Berouna. Je tedy třeba zastavit v nejvýznamnějších zastávkách, ale přitom neovlivnit jízdní dobu Praha-Příbram.
Linka 3) by obsloužila všechny zbývající relace, včetně přípoje ve směru Praha-Rokycany-Ejpovice-Radnice, a včetně lokální obsluhy Rokycany-Plzeň (v prokladu s osobákem).

Podle mého názoru není ekonomicky opodstatněné zavádět více linek s celotýdenním hodinovým taktem. To nijak nevylučuje špičkové posily ve dnech a časech, kdy se více vlaků opravdu zaplní.

V tomto provozním modelu by měl zřetelné opodstatnění osobák Beroun-Příbram, se všemi zastávkami uvedenými o několik příspěvků výše.

Pokud se dá berounský tunel očekávat v jakž takž dohledné době, tak by se provozní modely příštích let neměly od výhledu příliš vzdalovat. A to je důvod, proč tuto diskusi načínám.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5888
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 13:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TZ, 857:
To je Váš názor.

David:
Ano, to byla diskuze, kde TZ navrhoval zastavovat navíc v Leštině. Jednak nejsem přesvědčen o tom, že busy do dalších obcí musí jezdit kupříkladu zrovna přes Vlkaneč. Jednak viz ty sám: do Nové Vsi by holt nějaký ten bus zajížděl jakoby navíc. Jednak přidáváním dalších "pofidérních" zastávek R se podle mě ztrácí jeho "jakýs takýs" efekt v dálkové dopravě. Třeba i z psychologického hlediska.

Bručoun:
Nepopírám, že dva segmenty leckde stačí. Spor bude o to jak často je to mnohde: mnohde by bylo velmi funkční z dosavadních "segmentů" Os+R, nebo bus+Os+R, udělat bus+R. Já jsem ochotný o tom uvažovat především při kapacitních problémech trati - a 230 určitě není ten případ.
Mimochodem, to, že busy jezdí už dnes souběžně s vlakem - především mimo špičky - není zas tak obvyklé.

Mibl:
Nebo začneš ve volných chvílích objíždět obce a přesvědčovat je, že si mají nechat postavit zastávku a následně usilovat o zrušení části busů?
Nevím, proč bych to měl JÁ TEĎ řešit. Až budu třeba někdy v pozici, kdy s tím budu moci něco udělat, pak s tím něco dělat budu. Kupříkladu by bylo možné uspořádat sezení starostů, popř. i ostatních občanů dotčených obcí (tj. všech obcí na 200) a zde jim říct, co je mají na výběr. Nicméně toto je nyní v kompetenci jiných lidí než mne.
Mmch - pokud nebude zastávka Jince obec, uniká mi smysl zastavování R v Jincích "hl.n.".
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3498
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 14:34:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Jednak přidáváním dalších "pofidérních" zastávek R se podle mě ztrácí jeho "jakýs takýs" efekt v dálkové dopravě. Třeba i z psychologického hlediska.
Jasně, chápu. Ale napadá mě k tomu ještě toto:

Když bude nutné jezdit s rychlíky na 011 v těsných svazcích s tím, že z Prahy hl. n. budou odjíždět po celé a po půl, tak by měl R na Vysočinu odjíždět (pokud by byl posledním ve svazku) někdy v X:08. (Asi už to tu bylo probíráno, přesto se zeptám - mohou na celé 011 včetně Nového spojení jet rychlíky v intervalu 2 minut? Teoreticky by to mohlo jít, při v = 120 km/h už to jsou bezpečné rozestupy 4 km, ale nevím jak na tom NS.)
Pokud uvážím zachování uzlu v HB v celou (myslím, že by to bylo vhodné, už jen kvůli přípojům na ostatní směry a dalším uzlům), tak tady máme potřebu JD Praha hl. n. - Havlíčkův Brod nějakých 1:50 h.
Jaká se předpokládá výhledová JD Praha hl. n. - Kolín? Přibližně 37 minut?
Pak by mohla (při 1-min.-pobytu v Kolíně) "zbýt" na trať 230 jízdní doba 1:12 h, takže by se tam stihlo zastavit minimálně v jedné stanici navíc.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 603
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 20:26:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stále se tu zapomíná na cestující. Pokud má mít veřejná doprava smysl, musí především odvézt lidi z práce a do práce, pak na úřady a k doktorům, a samozřejmě školy. To si skutečně myslíte, že fabriky a školy se budou přizpůsobovat taktu?

Proberte se. Každý kraj vychází především z požadavků cestujících podaných průmyslovými giganty - a ti stavějí fabriky kde? Pokud možno u dálnic a stranou od obydlených center - kamion za barákem je totiž černá můra.

Jsem zvědav, jak si poradíte s faktem, že většina fabrik má stejný začátek a konec pracovní doby, školy začínají a končí taktéž stejně. A teď na tento fakt zkuste naroubovat takt!
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 20:41:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A teď si na ten samý fakt zkuste naroubovat netakt!
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 605
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 21:26:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, to je jednoduché: tak to na busech funguje bez problémů. Holt, aby vlaky nejezdily prázdné, je třeba udělat dvě věci:
1) zapomenout na takt a jezdit podle potřeb cestujících a ne podle potřeb ČernéDíry.
2) veřejná soutěž, v níž bude volný přístup. Pak ČernáDíra půjde do Valhaly, jako POLDI.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 859
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 21:37:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

:-DDDD

Tak pro pořádek podrobněji na příkladě - bereme jednu špičkovou hodinu:

1. Máte prachy na jeden spoj a 2 od sebe 20 minut vzdálené cíle, kdy oba začínají najednou.
2. Máte prachy na jeden spoj a 2 cíle na tomtéž místě, začínající ovšem o 30 minut každý jinak.
3. Máte prachy na 2 spoje, ale ty cíle jsou 3: A, B na jednom místě (A 30 minut po B) a nejvýznamnější C 15 minut za A+B, požadovaný čas shodný s A.

Tak se ukažte, veřejně soutěžící netaktická potřebo... :-P
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 22:10:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Pokud má mít veřejná doprava smysl, musí především odvézt lidi z práce a do práce, pak na úřady a k doktorům, a samozřejmě školy."

Samozřejmě. To se nějak vylučuje se základní taktovou kostrou páteřních linek? Docela by mě zajímal Váš univerzální přestupní systém bez taktu.

Zkuste si někdy vyjet souhrn všech spojů Praha-Dobříš-Příbram. Možná se budete divit, jak nápadně to připomíná takt. Pak zkuste souhrn Nové Butovice-Beroun, opět se to velmi blíží taktu. (Špičkové posily nijak nenarušují taktový základ.)

"To si skutečně myslíte, že fabriky a školy se budou přizpůsobovat taktu?"

Ve větších městech pochopitelně ne. V menších městečkách nebo vesnicích se tak místy děje. Přesněji řečeno, přizpůsobují se příjezdům a odjezdům vlků a autobusů.

Tomáš Záruba: Na příměstských linkách bývá ve špičce zhruba 10x větší poptávka než v sedle. U autobusových linek není problém vést posilové spoje účelově. Je to leckde daleko vhodnější, než přesné půlení taktu.
Nebo se domnívíte, že potřeba špičkového intervalu cca 30 minut má automaticky znamenat celodenní celotýdenní takt 30 minut?

Podle mě nemá jednotný celotýdenní takt bez špičkových posil na reálné autobusové lince žádné praktické použití.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 22:45:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "jsem ochotný o tom uvažovat především při kapacitních problémech trati - a 230 určitě není ten případ"

Třeba 250 v úseku HavlBrod-Žďár dráha zdařile míjí centra obcí, míjí i některé menší obce. V úseku Žďár-Tišnov se trať dokonce míjí i s osou přirozené lokální poptávky. Obdobně 270 v úseku Rudoltice-Zábřeh.
Kapacitní problém ani v jednom z těchto úseků není. Z hlediska obsluhy území bych to ale viděl nejspíš na celotýdenní vlaky-rychlíky, celotýdenní autobusy mírně odlišnou trasou, a posilové špičkové vlaky-osobáky. Je to ale jen nástřel podle mapy, můžete to brát s rezervou.

Co se týče 230, tak by bylo dobře řešit provozní koncept společně s autobusovými linkami pro obsluhu Habrů, a s relací Ledeč-Světlá,město-HavlBrod. Možná, že by vyšlo jako nejvýhodnější nějaké méně tradiční řešení. Víc k tomu psát nechci, protože nemám nejmenší tušení kudy a jak často zde v současnosti autobusy jezdí.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5889
Registrován: 8-2004

Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 23:02:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
250 HB-Tišnov, 270 Rudoltice-Zábřeh - ano právě jste vyjmenovat ty výjimky. Ne nadarmo mluvím o tom, že zastávka Tatenice byly jedny z nejblběji vyhozených peněz na celých koridorech.
(Mmch i na té 250 se nalézá zast. Hamry na slepé silnici a zast. Hoštejn na 270 se po koridorizaci naopak návsi poněkud přibližila. )

230: Já to také nevím. Jde ale nejen o to, jak jezdí teď, ale jak by mohly jezdit v budoucnu.
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1773
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 15. května 2009 - 23:18:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: "Jde ale nejen o to, jak jezdí teď, ale jak by mohly jezdit v budoucnu."

To bezpochyby. Přesto, kdybych se chtěl zabývat návrhem budoucího linkového vedení, začal bych analýzou jízdních řádů současných linek, a reálného využívání jednotlivých spojů. K hrubé představě často stačí složit pár desítek střípků z náhodných pozorování, z téhle oblasti ale téměř nemám co skládat.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.68
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 13:42:25    Odkaz na tento příspěvek  

Ad: Z.J.F. Ale u Pelhřimova, Pacova, Havlíčkova Brodu Humpolce i přes kraj Vysočinu nikdo nezahrnuje ta města do Čech a neříká o nich, že to jsou moravská města. Dokonce kraj Vysočina se bere jako českomoravský a nikoliv moravský. Moravské Dačice, Slavonice pořád někdo cpe do Jižních Čech a považuje je a česká města na čele s Hrochem a Bručounem. A to sáme je u Červené Vody, Dolní Moravy, Jevíčka, Svitav a Moravské Třebové, které cpou do Východních Čech. To je rasismus nejhoršího stupně.
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.68
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 13:48:42    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Suri. Jihlava je moravské město. Podle církevní hranice leží celá Jihlava v moravské církevní provincii. Podle zemské hranice pouze Staré Hory a Bedřichov, což jsou okrajové obce Jihlavy, ale Jihlava jako taková to není. Staré hory snad byly i městysem. Pokud nebudou chtít být na Moravě, mohou se osamostatnit, což nepředpokládám vzhledem k tomu, že k Moravě byly připojeny krátkou dobu za války. Ale rozhodně bych nebránil nikomu. Vždyť město Trmice bylo k Ústí připojeno již 1936!!! a dneska je samostatné.
Takže tu nevykládej, kde leží Jihlava. Mnozí jsou tak drzí, že hranici posunují až na hlavní jihlavské náměstí. Vím, že Čechisté mlsně na Jihlavu koukají. Viz jeden z návrhu krajského zřízení, kdy Jihlavský kraj měl být tvořej okresy Jihlava, Pelhřimov a Havlíčkův Brod.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1638
Registrován: 5-2003

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 14:09:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je rasismus nejhoršího stupně.
Jste neuvěřitelný mimoň, jen co je pravda.
Rasismem nejhoršího stupně je třeba vraždění lidí kvůli barvě jejich pleti, ale zmatky kolem BÝVALÉ správní hranice mezi zemí českou a moravskou, která už 60 LET NEEXISTUJE, to opravdu rasismem není.
Jinak nic proti moravské samosprávě, já bych byl pro všemi deseti, ale myslím, že právě kvůli extremistům jako jste vy nikdy nebude.

(ostatním se omlouvám za off-topic, ale to srovnání s rasismem mi přišlo fakt moc)
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.68
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 14:50:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ad 218: Samospráva Moravy není díky Čechistům vašeho ražení, kteří ji mermomoví brání. Váš primitivní švejkovský nacionalismus nepatří do Evropy, ale tak akorát na Mars.
Ad zmatky. Raději se doučte historii ať neplácáte o zmatcích. Jedná se o účel politický a politické zadání, nikoliv zmatky.
218
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1639
Registrován: 5-2003

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 15:14:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samospráva Moravy není díky Čechistům vašeho ražení
Od Vás mi zní označení Čechista jako kompliment. Samospráva Moravy jinak neexistuje hlavně pro to, že je většině lidí ukradená - i na Moravě.

Ad zmatky...
Zmatky jsem myslel tak, že spousta lidí neví, které hraniční město je v Čechách, které na Moravě - protože tam ta hranice už 60 let prostě neexistuje. V politickém zadání o zmatky nejde, tam jde o rozhodnutí: politické elity se rozhodly respektovat okresní hranice z roku 1960 a ne zemské zpřed roku 1949.
Hromadná doprava, pořádná votrava a kdo se rád mačká, užije si, stačí kačka (Ivo Jahelka)

Garry Poker - příhody karbanického učně:-)
Masinka
Moderátor

Číslo příspěvku: 4704
Registrován: 6-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 15:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

primitivní švejkovský nacionalismus
Honzíku, s tímhle tématem se laskavě odeberte někam mimo K-report.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 610
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 17:35:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 3xhonzík:
Nevím, zda jste to zaregistroval, ale velkočeští nacionalisté (tvrdící například, že Asie začíná za Botičem), se Vám chystají na spanilou jízdu do Strachotína, vychlastat co se dá .
Navíc se tam hodlají potkat s Moravany, a vzájemně se značně upravit . Prostě, dát si do sebe jako , až do .
Zároveň jde o všeobecný sraz bus-vlak, neb nejlépe se vše vyřeší osobně, nad kvalitním mokem a ne anonymním výlevem na netu.
Přeji Vám hezký den a pokud se ožerete jako a přijdou na Vás dobré , tak snad Vás netrefí tak brzy.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 18:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Plánuje se do budoucna opět zavedení nočního R 352/3 Pha-Plzeň-Frankfurt?
3xhonzík
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.42.139.68
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 19:55:06    Odkaz na tento příspěvek  

Boblicku, to je mi jedno, že jedeš do Strachotína. Já jsem Čech a to přímo s rodovou linií několika staletí Pražskou. Tak asi tak.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 615
Registrován: 1-2009
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 3xhonzík:
Tak jo. Já jsem rodem západem od Prahy, ale oba rody jsou z jížních Čech (proto to označení,že Asie začíná za Botičem), ale jinak jsem docela kámoš s Moraváky. Tvoje problémy jsem nikdy nezaznamenal, ani v šermířských skupinách, kde to obvykle vypluje na povrch.

Jinak já jsem zatvrzelý monarchista, ale Tvoje názory jsou to nejhorší, co by věci zemské prospělo.
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.93.7
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:22:20    Odkaz na tento příspěvek  

Lidi, nechte těch nacionálních hovadin, a radši odpovězte na poslední dotaz Čelákovičana. I mě by to zajímalo. Stejně tak zda se po rekonstrukci trati Plzeň-Cheb neplánuje obnovení vlaků IC/EC Praha-Cheb-Nürnberg-někam dál, případně Karlovy Vary-Nürnberk(-někam dál).
Darebák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.73.144
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:29:54    Odkaz na tento příspěvek  

Ty keci o Asiatech si nech laskavě do Hospi-Středem zeměkoule je Praha Florec!!!!!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:31:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

případně Karlovy Vary-Nürnberk(-někam dál)

Myslíte protahovat Desira z Německa do Varů v obrácené hodině než jede rychlík do/z Prahy? Pokud ano, tak myslím, že pokud rozbijete prasátko, tak to PŠ rád odjezdí.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4961
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:36:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Karlovy Vary - Nürnberg bylo plánováno už před několika roky, dokonce se to dostalo i do KJŘ, ale v důsledku "reforem" v Německu z toho "na poslední chvíli" sešlo (dost možná na dlouhou dobu).
Plánovat se může cokoli, ostatně "okecávání" staveb s dálkovými vlaky počítá (ostatně, jsme na koridoru), ale dokud není dohoda DB - ČD, tak se nedá o ničem mluvit. Vzhledm k tomu, že ještě v příštím roce na PlChu budou probíhat zásadní výluky a v přespříštím dokončovací práce je otázka, od kterého JŘ pro to bude trať připravená. Každopádně bude-li něco plánováno pro přespříští JŘ, tak to bude dohodnuto letos na podzim a někdy v zimě to prosákne i sem na K-R, takže dotaz doporučuji do té doby odložit.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 5-2002
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:47:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mibl: Najde - li se plátce, tak proč ne. Herkul smí topit z Norimberka až na hranici a od km 148,2 až do Varů, takže mašina na plnou traťovou by byla, tři rychlíkáče se taky seženou, tak ještě někoho, kdo to zaplatí a .
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:55:06    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
desetinásobek? bývávalo. dnes je rozdíl mezi špičkou a sedlem méně výrazný než dřív. pracovní doby jsou více rozvrstvené. vyjímky samozřejmě mohou být.
jedním uchem jsem někde pochytl, že byly problémy s technickou infrastrukturou u menších měst, kde všichni pracovali v jedné fabrice. mám pocit, že jako příklad byl uvedený adamov, kde byly obrovské skoky ve spotřebě elektřiny a vody před a po konci směn, které způsobovaly byty.samozřejmě musíte vše dimenzovat podle špičkového výkonu..takže s těmi busy to bylo stejné
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 21:59:26    Odkaz na tento příspěvek  

při výpočtech se používal koeficient nesoučasnosti (nebo že by koeficient současnosti). obecně platí, že velká města a aglomerace mají ten koeficient příznivější.
docela zajímavá by mohla být mapka pro tuto veličinu jak pro hromadnou, tak i individuální dopravu v oblasti. pak by se dalo vymýšlet o něco víc
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.93.7
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 22:08:04    Odkaz na tento příspěvek  

K debatě o vlacích Nürnberg-Karlovy Vary: mně jen napadlo že když se vyplatí tahat desýra ze Cvikova do Mariánek (asi se to vyplatí - jak by to přece DB a ČD nevozily, ne ?), tak by se uživil i spoj Nürnberg-Karlovy Vary, což je srovnatelná relace. Anebo není ?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 22:14:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Očekáváte průměrnou obsazenost přes 100 osob na desiro a tím pádem ufinancování z jízdného?

asi se to vyplatí - jak by to přece DB a ČD nevozily, ne?

Dopravcům se to jistě vyplatí. Ale jen jestli to třeba nějak nefinancuje karlovarský kraj a pokud ne ten, tak třeba německý regionální objednatel, který považuje za vhodné nekončit s platbou u hraničního patníku (resp. platí za linku a zavírá oko nad tím, že to zajíždí někam za hranici).

Na denní vlaky Praha - Plzeň - Cheb - Německo bych být vámi zapomněl, aspoň nebudete zklamán. :-)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 22:19:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PŠ:
Jen pro představu: Za kolik jezdí Herkules se třemi vozy (bez a včetně odpisů/nájmu)? Bude to výrazně dražší než 749 se třemi vozy?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4963
Registrován: 8-2003

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 22:19:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to složitější.
V Německu v rámci reforem na železnici už prakticky úplně přešli na systém soutěží, kde co není vysoutěženo, to nejezdí.
Jak jsem zmínil, před několika roky měly jezdit dva páry vlaků Karlovy Vary - Norimberk, v ČR jako IC, v Německu jako REx (nebo tak něco, prostě v režimu veřejné objednávky). Mělo se jednat o prodloužení spojů jezdících z Norimberka do blizkosti českých hranic (do Hofu, či kam, nyní si přesně nevzpomínám). Problém byl v tom (resp. takto byl později prezentován), že ono prodloužení nebylo vysoutěženo a pro takto malý rozsah rozšíření provozu, navíc s nejistým výsledkem (udrží se to rok, dva, deset,...) nebyla vůle to přesoutěžit.
Obecně tak jakékoli (za)vedení vlaků do Německa znamená navázat na nějakou tamní soutěž, nebo jezdit bez dotací (a teď si nejsem jistý, není-li v Německu nějaké omezení, že tam, kde jezdí "vlaky ve veřejném zájmu", mají ty přednost před vlaky "open access".).
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.93.7
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 22:40:25    Odkaz na tento příspěvek  

a denní vlaky Praha - Plzeň - Cheb - Německo bych být vámi zapomněl, aspoň nebudete zklamán. :-)

No když myslíte... ono je to z Prahy do Norimberka přes Domažlice kratší, to je pravda. Ale proč se teda trať Plzeň-Cheb modernizuje ? Logika mi říká že poté by po ní měly jezdit právě vlaky IC/EC Praha-Plzeň-Cheb-Norimberk-někam dál.
P.S. A k těm Varům: pokud by byla vůle je zavést, tak by stačilo do Bavor protáhnout nějaký stávající rychlík Praha-UO-KV-Cheb. A v úseku Cheb-Marktredwitz by mohl nahradit stávající desyrový osobák.}
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2686
Registrován: 6-2005

Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 23:03:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

protáhnout nějaký stávající rychlík

Vy si s tou filozofií náhodných výstřelů nedáte pokoj. :-) Není přestup co dvě hodiny lepší služba než to jednou denně ze šotodůvodů protáhnout a turnusový motorák nechat stát? Nevadilo by vám to, že tím, že jednou denně protrasujete někam do Němec, tak vám bude v Chebu chybět souprava do Prahy?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 16. května 2009 - 23:49:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: "desetinásobek? bývávalo. dnes je rozdíl mezi špičkou a sedlem méně výrazný než dřív. pracovní doby jsou více rozvrstvené."

To asi myslíte Prahu, popřípadě Brno, tuto zkušenost bych ale moc nezobecňoval. Ve spoustě okresních a menších měst dělají skoro všichni od šesti, půlsedmé, nebo sedmi, méně od osmi. Později začíná málokdo. Mezi šestou a osmou je špička jak řemen, po níž následuje poměrně ostrý útlum. Odpolední směny leckde nejsou vůbec žádné.

Vemte třeba, že na určité konkrétní lince jede ráno do města osm autobusů, a vezou v průměru asi 40-50 lidí. Dopoledne jedou ještě dva busy, a vezou v průměru tak 15 lidí. To je ráno značně přes 100 lidí za hodinu, zatímco dopoledne je to méně než 10 za hodinu. Troufám si tvrdit, že pro linku typu ves-okr.město jsou tyto proporce velmi typické. Je pravda, že dřív zde býval rozdíl ještě větší (cca 15:1).

Ani Praha není tak jednoznačná, třeba ve směru Kladno-Praha je průměrná vytíženost busu "proti špičce" okolo 5 lidí, "po špičce" cca 40 lidí. To je řádově ten desetinásobek. Dost podobně je to i v některých jiných směrech.

Tak mě napadá, Vy asi berete v úvahu hlavně vlaky, kde ten rozdíl bude skutečně zřetelně menší než u autobusů. I když taky ne všude, třeba na trati Kladno-Praha je to podobně jako u busů zhruba 10:1 (na hodinu, ne na vlak).
Chomutovák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 00:29:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mibl: Tak, tak. Navíc tahat pěti-, resp. 6ti-vozový rychlík přes hranice pro pár lidí (no, možná 50), je luxus.

Ad Bručoun: Přidal bych postřeh od nás ze severu. Mezi Teplicemi a Ústím je ten poměr určitě menší. Obsazenost špičkových vlaků bude průměrně kolem 50%-70%, tj. nějakých 120-170 lidí (nejšpičkovější vlaky ovšem občas přelezou i těch 200, zcela výjimečně se stojí). Dopolední sedlo bývá obsazeno tak 30%, tj. cca 80 lidmi. Opravdu málo lidí (ne)jezdí až večer (vlak v 16:57 z Ústí bývá obsazen tak 80-100 lidmi, v 17:57 tak cca 50, ve 20:57 už to bývají ztěží dvouciferné počty).
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5892
Registrován: 8-2004

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 00:52:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ZFJ:
Ale proč se teda trať Plzeň-Cheb modernizuje ?
Tak to by mě také zajímalo. Kvůli vlakům do Němec to není. I bych tušil proč, ale to se nesmí říkat ...
Názor může být znásilňován, může být zastrašován, může být v zájmu dobrých vztahů potlačován, ale přesto někde v koutku přežívá.
Názor je věc, která přežije války, totalitní režimy nebo zapojení člověka do pracovního procesu.
(Člověk může korigovat co říká a co píše, ale nikdy to, co si myslí.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 10:26:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chomutovák: "Obsazenost špičkových vlaků bude průměrně kolem 50%-70%, tj. nějakých 120-170 lidí (nejšpičkovější vlaky ovšem občas přelezou i těch 200, zcela výjimečně se stojí). Dopolední sedlo bývá obsazeno tak 30%, tj. cca 80 lidmi."

Zkusím Vaše údaje přepočíst na hodinovou frekvenci. V době od 5:15 do 8:15 jede z Teplic do Ústí 9 vlaků, t.j. 3 za hodinu. Ranní vlaky patřívají k těm vytíženějším, tak to zprůměruju na 3x170= 500 lidí za hodinu. Za zbytek dopoledne jezdí 1,5 vlaku za hodinu, při 80 lidech ve vlaku je to asi 120 lidí za hodinu. Hrubý odhad tedy je 4x více lidí ve špičce než v sedle. To u vyloženě páteřní linky mezi dvěma velkými městy, kde v každém z nich jsou pracovní příležitosti a školy, a kterou v sedle používají lidi, co jim nejede přímý autobus, moc nepřekvapí. Kdybyste vzal nějakou příměstskou linku typu Hrob-Teplice, tak bude ten rozdíl určitě výraznější. I když asi ne tak velký jako ve středních Čechách, kvůli vyšší nezaměstnanosti na severu.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1777
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 10:45:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Není přestup co dvě hodiny lepší služba než to jednou denně ze šotodůvodů protáhnout"

Přímé vlaky či autobusy 2-3x denně, pokud vedou příhodným směrem, mají svoji klientelu. Zúžit veřejnou dopravu jen celotýdenní přestupní systém by bylo poněkud nešťastné.

Pokud opustíme neekonomické systémy se stejnou kapacitou v sedle jako ve špičce, a nebudeme kapacitu tratí dřít na doraz, tak zřetelně vyplyne potřeba špičkových posil. Ty je často výhodné vést právě jako přímé zrychlené spoje mezi cíli, na které v síťovém pojetí přímé spojení nevyšlo. Z hlediska železnice pak je velmi výhodné tyto přímé spoje ve špičkách vést autobusy, protože se tím poněkud vyrovná poptávka ve špičce a v sedle.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2689
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 10:58:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Víte na co reagujete? Nenegujete mě už z principu? :-(

Vy snad považujete za vhodné protáhnout jednou denně rychlík Praha - KV - Cheb někam za čáru místo kapacitně postačujícho desira (to si postojí v Chebu nějakou tu hodinu) za současného navýšení počtu souprav na lince Praha - KV - Cheb o jednu?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4964
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 11:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přímé vlaky či autobusy 2-3x denně, pokud vedou příhodným směrem, mají svoji klientelu. Zúžit veřejnou dopravu jen celotýdenní přestupní systém by bylo poněkud nešťastné.

Přesně tak. Třeba na trase Praha - Poprad někomu vyhovuje spojení průběžně po celý den i za cenu přestupu v Žilině a někdo (třeba protože cestuje s kolem) si vybere Košičana bez ohledu na to, jestli v daném JŘ jede v sedm, anebo jedenáct hodin. Klientelu je třeba znát a důsledně zvažovat její požadavky v porovnání s mýma možnostma, ne budovat (podle všech teoretických pouček a protože to tak funguje ve Švýrarsku) dokonalý systém. Cestující dokonalí nejsou.

Vy snad považujete za vhodné protáhnout jednou denně rychlík Praha - KV - Cheb někam za čáru místo kapacitně postačujícho desira (to si postojí v Chebu nějakou tu hodinu) za současného navýšení počtu souprav na lince Praha - KV - Cheb o jednu?

Ponecháme-li stranou, je-li dobře, že si to Desiro v Chebu postojí několik hodin, tak bude-li dostatečně silný důvod ten přímý vlak zavést, tak teoretický důvod neteoretický důvod ať se prostě zavade.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.93.20
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 11:16:43    Odkaz na tento příspěvek  

Vážení, nehádejte se. Má-li být zajištěno rozumné vlakové spojení obou velkých západočeských lázní (Mariánky a Karlovy Vary) s Německem, mělo by se to zajistit takto:
- protáhnout jeden RE Lipsko-Bad Brambach do Mariánek (á la Karlex)
- protáhnout jeden RE Norimberk-Cheb do Karlových Varů (dolního nádraží, samozřejmě)
- v Chebu by tyto vlaky měly vzájemný přípoj
- pokud by jó byl zájem o luxusnější spojení, tak by ty vlaky mohly jezdit dvou-desirově, a v Chebu by došlo k přepojení přímé soupravy Lipsko-Vary a Norimberk-Mariánky

Tyto spoje by nemusely jezdit denně, ale třeba jen o víkendu, či denně v létě, atd. Jistěže by se jednalo o jeden spoj, a ne o takt (ten by se v této relaci neuživil), ale copak všude jezdí vlaky jen v taktu ? Třeba zrovna stávající vlaky Mariánky-Zwickau nebo Karlovy Vary-Zwickau (víkenďáky přes Potůčky) jsou jen dvě dvojice.

Samozřejmě, jejich zavedení by byla tak trochu sázka do loterie, to je ale u každého nového vlaku. Prosím tedy vážené spoludiskutující, aby se zdrželi komentářů typu "tak si to zaplať a pojede to". Děkuji předem !
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2690
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 11:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp:
A ty vidíš nějaké rozumné a silné důvody, proč zrovna tuto linku do Německa protahovat? Myšleno ve stavu nyní, kdy na lince jezdí B RIC (vzor Cheb)? Až na tom budeme s vozy srovnatelně jako Němci (třeba úrovni toho čím jezdí Alex), tak jeden zásadní problém padne, ale nasazovat do oběhu podkrušnohorů v současnosti jednu lepší soupravu a tu sebrat jinde, jako moc přínosné nevidím. A Němci se do toho taky nepohrnou. Proč by platili kapacitnější soupravu, než potřebují? To už spíše věřím na protažení něčeho z Německa až do Varů, pričemž pokud to bude postavené tak, aby se to naplnilo na našem území vnitrem a mezistátní cestující byli jen bonus, pak ať si to klidně jezdí skoro pořád.

Já jinak samozřejmě nezavrhuju jednoúčelové spoje, ale vždy je na místě se ptát, co jiného tím ztratím a kolik mě to bude stát. Pokud by jednou Slováci zataktovali IC Wien - Blava - Žilina - Košice do 2h taktu, jak se budou slovenští cestující tvářit na to, že jednou denně bude díra, neb se pojede s přestupem, jelikož vlak od Košic jede do Prahy? Pak by to jedině musel být vlak navíc o hodinu vedle. A pokud Slovák jednou zataktuje, tak bude muset tento problém řešit.

Zpět ke KV kraji:
Samozřejmě není důvod zavrhovat účelové spoje ani zde a jezdit např. na výměnu turnusů v lázních, neb o víkendu by nějaký stroj z regionálky mohl vybýt. Ostatně vlaky po kraslické zajíždějící až do Varů (nevím, zda to funguje i letos) fungují na tomto principu.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2691
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 11:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Shrnu to ještě jednou větou:
Překážky k protahování podkrušnohorů do Německa jsou mnohem silnější než důvody.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4965
Registrován: 8-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 11:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ty vidíš nějaké rozumné a silné důvody, proč zrovna tuto linku do Německa protahovat?

Můj postoj je k tomu neutrální, neznám nikterak dobře ani důvody pro, ani důvody proti. Ale argumenty typu nepasuje to do taktu mi připadají jako z jiného světa.

Já jinak samozřejmě nezavrhuju jednoúčelové spoje, ale vždy je na místě se ptát, co jiného tím ztratím a kolik mě to bude stát.

No to je zase objev. Vždyť to platí u jednoúčelových spojů, to platí platí u taktových spojů, to platí u výroby konzerv vepřového ve vlastní šťávě...

Překážky k protahování podkrušnohorů do Německa jsou mnohem silnější než důvody.

Jak se do toho vlastně dostaly ty podkrušnohory? Původní řeč byla o spojích Praha - Plzeň - Cheb.
Jsem anděl, co tě dostal na povel, ale mám-li tě vzít do nebe, chci z toho něco pro sebe
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2692
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 12:19:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ty toho koukám čteš jen půlku a už startuješ na zlého "taktomana" :-)

Co je tohle?

A k těm Varům: pokud by byla vůle je zavést, tak by stačilo do Bavor protáhnout nějaký stávající rychlík Praha-UO-KV-Cheb. A v úseku Cheb-Marktredwitz by mohl nahradit stávající desyrový osobák.}

Reagoval jsem od začátku na toto a zpochybňoval technickou proveditelnost a ekonomickou smysluplnost a ne to, že to nepasuje do taktu.

Až Desira z Markredwitzu do Chebu budou mít problém s pobíráním a až na podkrušnohorech bude jezdit něco lepšího než dnes, tak se třeba dá uvažovat o provážení 3-4 vozů, ale dnes to myslím není ani trochu aktuální.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1778
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 12:31:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: "Víte na co reagujete? Nenegujete mě už z principu? :-("

V konkrétním případě vlaku přes Cheb můžete a nemusíte mít pravdu, to nebudu řešit, neznám detaily. V posledním příspěvku jste to ale přesunul do obecné roviny. Tak jak je to obecně napsáno, s tím nesouhlasím.

Pokud máte pocit, že Vás neguju, a že nesouhlasím jen proto, že jste to Vy, tak budu asi muset volit pečlivěji argumenty. Nemám pocit, že by byly mé poslední příspěvky vedeny osobně, ale každý to holt vnímá jinak.

Smiřte se s tím, že s některými pravdami typu:
"přestupní systém je vždy lepší než občasný přímý spoj"
"hustý interval nad rychlost"
"není rozdíl mezi jízdní dobou 1:10 a 1:25"
"jednotný celodenní interval je nejlepší"
nebudu nikdy souhlasit, pokud budou kladeny příliš jednoznačně a bezvýhradně. Osobně mi je jedno, kdo tyto jednoznačné pravdy hlásá, budu se proti nim stavět vždy a všude. Pokud některé z nich hlásáte zrovna Vy, budu proti Vám. Přesto si myslím, že je výměna názorů spíš obohacující.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2693
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 12:51:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Snad jen na vysvětlenou:

Pan ZFJ je z DF "profláklý" jako zastánce náhodných výstřelů a podle jeho tamějších příspěvků soudím, že tyto považuje za vhodnější než současné linkové vedení a byl by ochoten často navyšovat turnusové potřeby, rozvrátit oběhy či dokonce zbourat průjezdem nadvalku regionálku jen proto, aby Praha měla denně jedno přímé železniční spojení s tou či jinou obskurní destinací (Pasov přes Klatovy, do Polska přes Harachov, teď Norimberk přes Ústí). Dostupnost vozidel (schválení, fyzickou existenci, vhodnost jejich zajíždění až do vnitrozemí) v úvahách strůjce těchto nápadů neřeší.

Jinak jsem si nevšiml, že bych se včera provinil proti některému vašemu bodu.

Pardon, ale pochopil jsem to jako reakci na mě a jako zastání se pana ZFJ.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Z F J
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.93.20
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 13:40:12    Odkaz na tento příspěvek  

Ale omyl pane Mibl. To je jako kdybych já napsal že jste zastáncem taktu za každou cenu a kam se nevyplatí tahat vlaky minimálně několikrát denně, tak tam ať radši nejezdí. Já akorát zastávám názor že jsou relace kde by mohl být zájem o jeden dva spoje denně (v sezóně, o víkendu), ale takt by se tam neuživil. Ze stávajících spojů uvádím např. sezónní Šumavu (Praha-Nové Údolí). Pokud jsem někdy navrhoval to co nazýváte "náhodným výstřelem", tak třeba proto že v dané relaci je při dodržení současného linkového vedení spoj z centra (Praha, Brno,...) pomalý a tudíž nekonkurenceschopný vůči busům. A taky přestupy řadě cestujících vadí, vezou-li zavazadla, kola, lyže atd.

Nebuďme prosím bigotní. Principiálně je namístě zavádět na tratích takt, ale ne za každou cenu. A likvidace přímých rychlíků z centra někam 1 x denně (dle Vašeho slovníku "náhodné výstřely") také není vždy rozumná.

P.S. Jinak se mrkněte zda nemám u svého příspěvku třeba smajlík. Třeba u příspěvku o rychlíku Praha-Jelení Hora přes Harrachov jsem ho měl.
pv
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.176.167.9
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 14:55:21    Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun
odpoledních směn v průmyslových podnicích ubylo, ale naopak přibylo zaměstnanců v obchodních řetězcích, kde se jede od rána do večera. tím rozvrstvením pracovní doby myslím, že ne všichni začínají v 6 a v 8, tak jak dříve, ale třeba mezi 6 a 7. dodnes existují v jízdních řádech relikty typu 2 busy na 5:30, 2 hodiny díra a pak 2 busy na 7:30.
i v menších městech se v určitých institucích začíná v podstatě před 9 - bankovní pobočky.
když odhadnu u nás, tak ten poměr je max. 5:1, behem prázdnin je ten poměr nižší a to i přesto, že do dopolední nabídka je chabá. odpolední špička narůstá velmi pozvolně a stejně tak velmi pozvolně opadá, což je výrazný rozdíl oproti dřívějšku, kdy byl extrémně silný vrchol mezi 14 a 15... samozřejmě v podobě 3 autobusů jedoucích za sebou...
otázkou zda jsou objektivní výsledky třeba z tras jako je luká-litovel, kde jsou relativně husté příjezdy do litovle od 4:35 do 7:55(8 busů) a pak díra do 12:55!!!když není nabídka, není ani poptávka.
u těch sedel je to nejednoznačné také v rekreačních oblastech. pokud bychom se měli přizpůsobit poptávce, pak bychom museli zavést do jízdního řádu novou značku - sluníčko, kde by ve vysvětlivkách bylo. jede jen ve dny hezkého počasí
hustý interval nad rychlost, možná by bylo zajímavé zjistit, kde má toto pravidlo své meze.

Bkp
klientelu je potřeba znát. klientelou nejsou jen ti lidé, kteří jezdí VHD, ale i ti, kteří jí nejezdí, protože jim je dnešní systém k ničemu. ten takt je fakt dobrá věc. nosit v hlavě jízdní řád je děs.... mě stačí ten výpruz s těmi pendoliny mezi prahou a brnem.

nechápu, proč si nepřiznáte, že to v tom švajcu díky taktu a přestupům funguje líp. vždycky je důvod najít, proč u nás to nejde... kdo nezažil(dlouhodobě), nepochopí. nebo pochopí, až když mu ujede poslední bus z nějaké alpské prdele, který je zrovna v sobotu posunut 10 minut dopředu proti taktu. jinak posily tam jezdí úplně normálně. dokonce i na vlacích. ale neruší takt.

proti posilám, pokud nestačí základní síť, se nestavím, ale systém je potřeba jako sůl

konec výlevu
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 17:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Německo: Dejme tomu, že na úplném začátku byl můj dotaz o znovuzavedení NOČNÍHO R352/3 v horizontu cca 4let,eventuelně i později. Tento noční R rozhodně nemusí jezdit v žádném taktu. Alespoň tedy v ČR. Ptám se proto, protože v minulosti tento noční R měl příjezd v Praze na hlavní v 8:15 s tím, že v 8:26 byl přípoj IC vlakem Csárdás/Smetana směr Brno, Břeclav, Budapešť/Vídeň. A co jsem byl tenkrát svědkem, tak přestupní frekvence byla v letní sezóně velká. V zimní nevím, bo jsem to moc nesledoval. Má smysl do budoucna uvažovat např. o spojení R352 + EC73 s přestupem v Praze na hlavním? Večer EC72 přijíždí v 21:31, takže R353 může odjíždět někdy po 22té hodině. Přesnou časovou polohu teď neřeším. Ranní EC73 by musel začínat na hlavním a nikoli v Holešovicích.
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1627
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 18:01:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K nápadu Karlovy Vary - Norimberk: Co takhle ukončit Podkrušnohoráky v KV a od nich vést R do Norimberku? Bylo by to dobré i proto, aby se netahala zbytečně dlouhá souprava KV-CH.
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.93.20
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 19:08:21    Odkaz na tento příspěvek  

To Iiii: to není hloupý nápad. Pražské rychlíky by mohly končit v žst. Karlovy Vary dolní nádraží, z Prahy do Sokolova stejně moc lidí nejezdí.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 19:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Franta z hor: To by byl skutečně výborný nápad. Než by k tomu připojili diesel, vykonali zkoušku brzdy a dojeli na dolní nádraží, tak jsem na dolním nádraží potažmo na autobusáku pěšky.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Franta z hor
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.93.20
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 19:52:34    Odkaz na tento příspěvek  

Orky: no tak by ty vlaky končily na horním nádraží, v pohodě. Já jen nějak nechápu proč se z dolního nádraží udělalo takové dopravní centrum, když z něk jezdí vlaky jen do Mariánek a Potůčků. Proto jsem myslel že tam budou končit rychlíky, ale bez drátů asi ne.
Kapitán_stejskal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 3-2009

Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 20:03:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No i kdyby se to na dolní zadrátovalo, tak bych musel nejprv někde vidět ten řidičák.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 20:18:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že jediný, kdo by byl schopen dát dohromady nějaký ten peníz, je Euroregion Egrensis. Tam bych začal. A pokud ani tam nebude něco k dispozici, je vše passé.
Pokud by se totiž na Egrensis dohodla česká i německá strana, tak by tím dokázaly obejít německé nařízení o veřejných soutěžích. A to proto, že by vše spadlo pod evropské právo, podporující přeshraniční spojení.
Tak. A teď mudrujte.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 17. května 2009 - 21:29:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pv: "Bylo by zajímavé najít meze pravidla hustý interval nad rychlost"

Ty jsou v podstatě známy - hledáme optimum průměrné (většinové) cestovní doby v určitém období, závislé na jízdní době a intervalu
CD = JD + I/2

Jednoduše zderivovat to samozřejmě nejde, protože obecně nelze napsat funkci závislosti JD na I - musí se vždy porovnávat dva či více navržených řešení. Ještě do toho vstupují "přístupové časy" = od baráku k nádraží a zpět, ale ty jsou velmi individuální.

Když se to přece jen pokusím zobecnit, tak při JD 1 hodinu a intervalu 1 hodina je prodloužení JD o 10 minut a zkrácení intervalu na poloviční obvykle ještě výhodné, při JD 120 minut a prodloužení 20 minut (beru zachovaný poměr) již obvykle nikoli.
Ovšem při prodloužení JD o 20 minut z JD 2 hodiny a přechod z I=120 na I=60 se o výhodu jedná. A neodpustím si - obvyklá jednovrstvizace tak velký nárůst JD ani neznamená...

Při JD 20 minut a intervalu 30 minut je výhodnější poloviční interval než Sp o 5 minut rychlejší, při výchozím intervalu 15 minut je však již lépe přidávat Sp než další Os (a teď mě na ROPIDu už zase nebudou mít rádi ;-) ).