K-report
 

Archiv do 17. prosince 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 17. prosince 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 23:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky: Jistě, akce za několik miliard (prosím neberte můj od ruky načrtnutou malůvku doslova, nýbrž vyloženě jako ideu "tudy někudy hrozně rychle"). Ovšem za mnohem méně miliard, než by stála novostavba podle R10 včetně zapojení do ŽUP (a vyvolané provozní komplikace zde), nicméně s notným přínosem. Zhruba na úrovni Brno - Přerov či DMB (ale kratší), JD Praha - MB (asi velmi těsně) pod 30 minut. Cokoli jiného než nová trať nemá smysl, pokud to stojí víc než cca 2 miliardy.

Radekc: Hlasuji proti! Žádné Os se tu totiž předjíždět nebudou (jednak by to byla nebetyčná krávovina a jednak doufejme nebude čím - heslo Poříčany), a provoz by to zbytečně brzdilo. Dosavadní návrh je podle mě provozně perfektní, navrhuju do toho nešťourat.
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 413
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 13. prosince 2009 - 23:38:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomáš Záruba: Trať 231 je pořád objízdnou tratí koridoru. Pokud nastanou provozní mimořádnosti tak se předjíždět bude a ne málo! Bude pak docházet k velkým komplikacím. Uvažujte, že v budoucnu budou jezdit Os 3x, nebo dokonce 4x do hodiny a do toho R. Navíc nikdy neříkejte nikdy. Za pár let může být situace jiná a provozní potřeba si vyžádá předjíždění v Čelákovicích. Toť můj názor...
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 00:17:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc: 231 neni odklonovou trasou koridoru (jednoho) ale koridorů (na Kolin i na Usti), kdyz uz.
Copak oficialni uvazovane schema Celakovic neumoznuje na ctyrech prubeznych kolejich a trech hranach predjizdet?
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1286
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 00:57:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc: V případě takových mimořádností je +1 na jízdu sníženou rychlostí ten poslední problém. Navíc předjíždět v Čelákovicích může leda... když jízda za Os do Lysé či vyčkání Os v Lysé stojí zhruba stejné zdržení a navíc jsou tam ty vexle už hotové.

4 Os a 4 Sp za hodinu se vejdou na dvojkolejku, a ještě tam projede náklad (byť s 1 předjetím).
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 07:04:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: U Kralup se snažím pohybovat ve stávajících poměrech. Samozřejmě při změnách na infrastuktuře bych se přikláněl k témuž.

Podchody v Týništi jsou blbost. To je stanice, kde všechny vlaky zastavují. Čelákovice jsou jiný případ.

Milovice - proboha kolik vlaků by tam teda mělo jezdit? Kvůli kolika vlakům se elektrizoval nesrovnatelně dražší Lichkov či Velenice? Nebo Klatovy?

TZ: Počkej, příště pojedeme do putiky v Luštěnicích a budeš jim tam vykládat, jaká jsou díra

Pražan: V Kostomlatech je (kromě připomínky Hrocha) zrovna ten problém, že se tam střetávají dva taktové osobáky. A tento případ zajíždění osobáku k baráku a projíždějícím vlakem jeho objíždění kudykoli nevyřeší. Jinak Kostomlaty by měl myslím potkat ostrovní perón mezi hlavními kolejemi....
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 414
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 07:47:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sexuolog: samozřejmě že to lze. To je snad z toho schematu patrné, ne? Ale rychlost po 0. 70km/h a kolem hrany myslím 50km/h. To je dost neekonomické hlavně pro vlaky které jedou směr Praha. Hned na zhlaví stahovačka a pak rozjezd do kopce. Paráda!
A kdyz už, tak na Kolín i na Ústí se jedná stále o 1. koridor. Jestli jsem nějaký opomenul tak 3.koridor na Plzeň. A jestli jste myslel trať Kolín-Lysá-Ústí, tak to není koridor, ale trať evropského významu. Současný návrh se mi prostě nelíbí toť vše.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 09:20:09    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Týniště navrhovala SŽDC původně bez podchodu. Nejprve reptaly provozní složky ČD (někdo by musel ten přechod střežit, nějakým "PZS" odmítají zabezpečováci vůbec zabývat), pak to smetl ze stolu DÚ. Teď to vypadá, že perony budou až s úplnou přestavbou stanice (náhradní nákladní koleje za ty, co by padly stavbou nástupišť; zab. zař.) a tedy ve velmi vzdáleném výhledu.

Desiro: poloperonizace nově projektovat nelze. Horní Počernice byly myšleny tak, že zřízení ostrovního nástupiště by bylo první etapou peronizace.
Horní Počernice i Čelákovice mají mít ve skupině u výpravní budovy vždy hlavní kolej nejblíže výpravní budově (s vnějším nástupištěm), aby v jednom směru nebylo třeba sestupovat do podchodu (viz to, co sem dal Radekc).

-aa-: trať Kbely - Brandýs zatím není ani v ÚP, teď se dostala do konceptu nového ÚP Prahy v horizontu "výhled" (=po roce 2030).

TZ: zkus si spočítat pro ten rozplet v Lysé sklony... :-(
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 09:38:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.: Já vím, Kbely - BnL není v ÚP, je v návrhu, takže to už beru, jako by to tam bylo. Stejně nebude touha stavět dřív, než se nový ÚP schválí, a to i při značně prodlouženém projednání.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 12:26:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KAF: poloperonizace nově projektovat nelze.
Takze kdyby se, treba jako vyvolana investice, muselo hrabnout do lokalkove stanicky, kam vychazi taktove krizovani (treba Zbytiny), tak by se muselo postavit dalsi nastupiste pristupne nadchodem/podchodem?

Radekc: 70 v 0. neni zadna slava, to jsem prehlidnul. Kolik by bylo po prestavbe v navazujicich usecich? Pak by ten vas napad s dvema bocnimi nastupisti mohl davat smysl, i kdyz vubec neni jiste, zda by to umoznilo vyssi rychlosti v prubeznych kolejich. A 3.koridor vede az do Jablunkova.
Tomáš_záruba
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1287
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 15:43:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Radekc a ostatní: Bez ohledu na jakékoli odklony koridorů mnoha různých čísel a podobně NEMÁ SMYSL v Čelákovicích cokoli (kromě nákladů, a to ještě jen nebudou-li volné Mstětice) předjíždět.

Proto je úplně jedno jaká je rychlost do odbočky, a proto je hloupost navrhovat peróny jinde než u hlavních kolejí. Kam takové nápady vedou v kombinaci se snahou šetřit viz Trnava - Bratislava. :-D
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 15:51:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Já vim že trať z Kbel do Brandýsa jsou jen kila papíru.
Tomáš Záruba: VRT přes Čelákovice a milovice bych nestavěl, jestli se tam bude dít plánovaná rekonstrukce. Přeci jenom vytahávat koleje po pár letech je hloupost. Já osobně jsem pro ty zbylé 2 varianty.
Ještě se zeptám jak to bude tedy s tím napojením 074 v Čelákovicích.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 16:15:17    Odkaz na tento příspěvek  

S: na lokálkových staničkách může být třeba úrovňově přístupné vysoké nástupiště, něco jako Kraslice, Náchod nebo Černý Kříž. Možnost ponechat při rekonstrukci nízká (200 - 250 mm) nástupiště je od letošního roku velmi výrazně omezena, na tratích evropské sítě (což je dnes asi třetina tratí a asi od příštího roku všechny dráhy celostátní) zcela vyloučena. Na rozdíl od -aa- si myslím, že je to správně.

TZ 1287: to bych podepsal.

-aa-: ještě aby se lokálka Brandýs - Kbely dostala do územně plánovacích podkladů Středočeského kraje...
K mostu přes Labe u Jiřiny (který jsi popsal zcela výstižně) jen doplním, že zastupitelstvo města Čelákovice podpořilo své občany a požaduje zvedací most.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 16:18:45    Odkaz na tento příspěvek  

A: podívejte se na
http://www.celakovice-mesto.cz.vip.globe.cz/cs/leve-menu/rozvoj/o ptimalizace_trate/
Jsou tam situace navrženého řešení, lokálka vede do šturcu u výpravní budovy.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 16:23:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Secuolog: Ano, zvěřiny typu 550 nad TK se chystají i na lokálky, akorát podchodu netřeba. Narozdíl od K.A.F. si myslím, že je na čase vydat třetí lokálkový zákon, protože od roku 1892 jsme zase pěkně zblbli a chceme z lokálek vyrábět magistrály. Doporučuji prostudovat proč lokálkové zákony vznikly. A nemyslím, že by se ekonomická situace této země tak závratně vylepšila, abysme si mohli dovolit takhle plýtvat. Ještě že nějakou SŽDC nemají autobusy, to by byl konec veřejné dopravy na českém venkově. No nic, to my máme s kolegou K.A.F. takový dlouhodobý odborný spor

Anonym: Ale to přeháníte. Kila papíru jedině pokud sečtete všechny kopie. Zpracované materiály bych zatím řadil spíše do kategorie dekagramů.

K.A.F. Hlavně mi ty Čelákovice někdo výstižně popsal. A když to sem nenapíše sám, tak se pak musím takhle namáhat. Tož alespoň jeden obyvatel Čelákovic (možná jich to zde čte i více) bude vědět, proč se hned tak optimalizace nedočká. Nebo proč pak kolem osmé večerní a šesté ranní půl hodiny nepojedou žádné vlaky....
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6305
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 17:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Ještě že nějakou SŽDC nemají autobusy, to by byl konec veřejné dopravy na českém venkově.
Zaslechl jsem něco od kolegy, že i nově budované autobusové zastávky mají splňovat jakési kritéria typu přístřešek, výška nástupiště atd. Že to není jen o "zapíchání sloupků s JŘ". Ale mám to jen z druhé ruky ...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 17:43:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo proč pak kolem osmé večerní a šesté ranní půl hodiny nepojedou žádné vlaky....
A kolik takovych "namornich" lodi by po Labi melo proplouvat? Jestli pouze vyrobky z lodenic v Recanech tak to budou jednotky rocne.
Stejne si o lodenici "namornich" lodi uprostred kontinentu myslim svoje. Tj funguje jen a pouze pro ospravedlneni investic do vodnich cest.

Nechtel by si nejaky sotous otevrit vagonku v Jesenici u Prahy, Spindlerove Mlyne nebo v Trhovych Svinech a pak pozadovat dostaveni trate?
Tam by koleje nebyly uplne k zahozeni
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 11-2008
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 17:53:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Mluvím o všem co se toho týká včetně článku v železničáři, kde k této problmatice cca. před 5ti lety byl článek, sám asi vzpomínáte.
Jinak aa podle všeho čeho sem se tady o Vás dopídil a poskládal jste na ministerstvu dopravy docela velké zvíře, ale chtěl jsem se Vás zeptat jestli by nebylo vhodné vzít vyřazené elektrické vyhybky z koridorů (dle mých informací se prý dle zaměstnanců SŽDC válí na skladě) a dát je do Brandýsa a zapojit do releovky. Ušetřilo by se za plat 3 vyhýbkářů a návratnost investice by byla v rámci max. pár let??
Dále, až bude probíhat reko 231, nemohly by se vytrhané kolejové pásy použít na 074?? Byla by to velice racionální optimalizace s rozhodně menšími náklady??
Díky za odpověď, je to jenom taková úvaha, tak prosím o šetrné zacházení s mojí osobou.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6306
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 18:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechtel by si nejaky sotous otevrit vagonku v Jesenici u Prahy

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 19:16:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sexuolog: V navazujících úsecích má být ve směru na Prahu 140km/h a v hlavních kolejích ve stanici 100/120km/h a na Lysou přes město asi totéž. Za mostem přes Labe nevím. Odhaduji to 120-130km/h.
Radekc
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 416
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 19:20:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve finále bude všem asi úplně fuk jakou bude mít stanice konfiguraci kolejiště, (myslím že současný návrh ještě změn dozná) hlavě když se to vše co nejdříve postaví.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 21:31:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ovšem naštěstí ne ve výšce spodního schodu autobusu (nebo podlahy). A taky naštěstí jak kde. Chtěl bych vidět, jak třeba na zastávkách autobusu na Špindlerovku buduje přístřešky a nástupiště....

Sexuolog: Třeba jen jedna ročně, ale GVD by se musel postavit tak, aby její proplutí nejméně jednou denně v každém směru umožnil. Takový je požadavek správce vodní cesty.

Ringhoffer taky uměl vozit vagóny a koleje mu vedly několik kilometrů od závodu. A to po cestě musel překonat Karlův most.

Anonym: No to jste se tedy dopátral špatně, poněvadž opravdu na Ministerstvu dopravy jsem nikdy nepracoval, nepracuju a asi pracovat ani nebudu (ačkoli nikdy neříkej nikdy!). Nadto si myslím, že drtivá většina zdejších diskutérů moc dobře ví, která instituce je moje domovská (nehledě na to, že jsem se k tomu poměrně nedávno - možná to bylo o jednu, dvě diskuze vedle - celkem veřejně přiznal). Takže se opravdu divím a nechápu, jak se Vám povedlo zjistit něco úplně jiného

Ale jinak proti Vašim nápadům nic moc nemám. Proč ne. Ale tohle fakt nemám v kompetenci.

Radekc: Tak jedno to tak úplně není. Třeba mně ne. Ovšem v tom "co nejdříve postaví" bych to viděl bohužel spíš, možná dokonce
Country
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 637
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 21:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trochu vám naruším diskuzi o tom , co bude , tím , co bylo dnes :
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3665
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 14. prosince 2009 - 21:56:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Že Vy děláte ten SID?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 07:06:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa:
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 11:12:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad K.A.F. z 16:15:
Na rozdíl od -aa- si myslím, že je to správně

Aha, takže (například) v takové MB hl.n. budeme dále na/vystupovat do hlíny, ačkoli by výstavba 250 mm betonového nástupiště byla možná (viz Bakov n.J.) - panelů z původních zastávek na koridorovaných tratích musí být..., ale protože
a) čeká se na Godota (nesmyslná megalomanie od SUDOPu)
b) infrastrukturníci si od ledna zakázali stavět cokoli nižšího než 550 mm
tak tam bude na věky věkův udusaná hlína v úrovni TK. Nemám slov...
PEVA
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 11:24:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Právě, čeká se na Godota. Nebo na krach Škoda Auto, protože pak zmizí požadavky Carga na dlouhé koleje v MB a konečně se do toho omezeného prostoru vejdou všechna ta pěkná ostrovní nástupiště 550 nad TK.
Bohužel problém je, že si myslíme, že máme neomezeně mnoho peněz, a tak si můžeme stavět ta pohodlná a nádherná normová řešení všude (osobně sice nechápu co je pohodlného na nástupišti 550 nad TK, kde si sice pohodlně nastoupím do vlaku, ale předtím si musím dát 30 schodů dolů a 30 schodů nahoru), ale ono tomu tak není. Vznikají pak z toho nechutně předražené stavby a jinde se peněz nedostává. Uvidíme, možná ekonomická krize časem způsobí i rozbřesk na SŽDC.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 12:27:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ekonomická krize*) způsobí, že na mnoha linkách i tam, kde by měla kolejová doprava šanci, přemístíme linku VHD na silnici a správce infrastruktůry a investorem si budou své 550 mm vysoké perony a "přezabezpečené" SZZ a TZZ (proč třeba "nemůže" na trati 061 být provoz dle D3?) moci leda naložit do láku.

*) kterou si infrastruktůra vyrábí sama, protože si infrastruktůrník zpřísní normy, tak to, co by stálo X peněz, stojí náhle třeba taky 4xX peněz (Bartoušov třeba), takže ve se výsledku nepostaví nic.

(Příspěvek byl editován uživatelem PEVA.)
PEVA
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 12:45:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: Bartoušov jak to tak pozoruju, to je trošku memento normové blbosti, ne? Což takhle napřít síly k převedení trati Kopidlno - Jičín na D3 a výrobě dopravny D3 v Bartoušově? Myslím že to bude stát ještě daleko méně, než původně plánovaný projekt. Jaké hrozí nebezpečí ze strany normové demence (aneb není někde stanovena max. rychlost pro tratě D3 nebo podobná konina)? Ovšem zaslechl jsem cosi o tom, že tratě dle D3 se též nově nemají zřizovat....
Opravdu SŽDC pod rádoby bohulibými zlepšeními pro cestující dělá vše proto, aby železnici zlikvidovala. Svými vlastními normami....
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2889
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 13:16:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

D3 = max. 90 km/h (u nás jen mezi Křimovem a Vejprty). D3ky se zřizovat možná budou, ale nově jen s radioblokem. Radioblok přijde i na ostatní D3ky.

Jinak Pevo a -aa-: pletete dohromady hrušky s jabkama. V rámci běžných oprav nikdo nikomu nebrání místo sypaného nástupiště postavit 250mm/TK s panely. Jen to nesmí být vypapírováno jako modernizace nástupiště.

A nezapomeňte, že i v ČR bylo prokázáno, že nové normě vyhovující nástupiště lze postavit ze dřeva.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Johny11
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1103
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 13:23:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PEVA: Někde se na ty pozornosti "zástupcům občanů" brát musí...
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 16:25:01    Odkaz na tento příspěvek  

-aa- a PeVa: kdyby dopravce nepovažoval za nutné mít v MBhl devět nástupních hran a pak se skřípěním zubů alespoň sedm, tak to taky mohlo dopadnout lépe. Případné zpevnění hran neřeší to, že se tam běžně vjíždí/odjíždí do pobíhajících cestujících...
Bartoušov: kolik let by se dala linka Nymburk - Jičín provozovat v autobusech bez vybírání jízdného za cenu nejlevnějšího provedení Bartoušova s D3? Čili nebyl by Bartoušov drahý i zadarmo?

-aa- a Hroch: ony mají autobusy spodní schod výše než 35 cm nad vozovkou (= výška chodníku+jeden schod)?

Qěcy: Gymnasijní je pěkná, jen jsem zvědav, jak bude v lednu (nebo kdy má být další výluka) klouzat...
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6310
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:28:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.:
ony mají autobusy spodní schod výše než 35 cm nad vozovkou (= výška chodníku+jeden schod)?
Ony jsou zastávky vždy u chodníku?

Zkusím sem nasměrovat dotyčného s více informacemi.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 18:57:33    Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: reagoval jsem na "nově budované autobusové zastávky mají splňovat jakési kritéria typu přístřešek, výška nástupiště", za upřesnění budu rád . Pokud jde o výšku stávajících zastávek, je na tom autobus (nástup z vozovky, tj. schod ca 35 cm - viz třeba http://www.karosa.cz/_data/technicke_listy/arway12OK_web.pdf) stále lépe než železnice (nástup také i z úrovně temene kolejnice, občas i méně, tj. schod běžně přes 55 cm).

Při zavádění ROPIDích třístovek vyrostla spousta zvýšených nástupišťátek v místech, kde se předtím nastupovalo z krajnice, to má ROPID v nějakém standardu kvality?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 19:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F. ROPID ano (aspoň si to myslím). Ovšem ani na lokálkových linkách 4xx někde daleko od Prahy se to nevyskytuje (a hned tak nebude). Ono je to asi tím, že stavby typu "Modernizace autobusové linky" se narozdíl od "Modernizací železničních tratí" jaksi neprovádějí, takže tam můžou staré zastávky "lokálkového typu" zůstat navěky.
A to ještě PID jsou v podstatě z hlediska autobusů hlavní tratě. Už vidím, jak někdo buduje zvýšená nástupiště v Českém lese nebo na tu již zmíněnou Špindlerovku.
Karlshaus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2009
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:08:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážený -aa- 1350:
Přepokládám, že víte o normě na nové bus zastávky,které jsou dané normou (nevztahuje se na staré zastávky). A musím konstatovat ze svého pohybu po celé republice, že tato norma je respektována až takovým extrémním případem, že pokud nejde udělat záliv, tak na silnici je žlutý proškrtnutý obdélník s nápisem bus.

A k Vaší odbornosti a chuti 50 let do toho zasahovat: já se v dopravě (letecké a bus pohybuji 28 let). Tudíž pro Vás osobně: až se oprostíte od šotovlakopohledu a začnete nahlížet na dopravu prostřednictvím množiny průniku počtu cestujících a dotačních peněz na věc určených, tak se teprve stanete DOPRAVNÍM ODBORNÍKEM.

A ani Vámi avizované vylepšení vozového parku ČernéDíry v okolí Prahy se příliš nekoná: na vlacích avizovaných v jř ešusy se stále potulují žabotlamy. A aby to nestačilo, tak některé spoje jsou zajišťovány ešusy, ale jednosoupravově. Pokud se po Novém roce situace nezlepší (neb beru počáteční potíže - to má každý), tak Vám omlátím o pusinku ty Vaše kecy o poplašné zprávě.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3672
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:32:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jéje, Boblick se vrátil.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:54:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad K.A.F:
Njn, požadavky na MB hl.n. vznikaly kdysi dávno, ale to jako nelze revidovat?
Aha, tak proto se třeba v Praze hl.n. postavil speciální zavazadlový podchod vedoucí k poště, který je nyní úplně gh...
To se divím, že tam nevyrostly i vodní jeřáby...

Ad Bartoušov:
Beru, postavíme ho zadarmo (dobře, za úvěr, který je za pár jednotek let splacený) takto:
Zaveďme provoz dle D3 na celé trati 061 (Veleliby - Jičín, Vmax 70 km/h) a 062 (Křinec - Chlumec), tak bude Bartoušov (2 výh, kolej, 2 x samvraty) + Křinec (2 samovraty) i s radiofikací tratě splacen za pár jednotek let, ušetříme výpravčí i výhybkáře v Křinci, Rožďalovicích, Kopidlně i Městci, hláskaře na odbočkách Kamensko a Obora, dopravci to vadit nebude (Schválně, kolik tito lidé stojí SŽDC jen na mzdách?). Pokud to SŽDC sama od sebe chce stavět dražší (ESA, TZZ 3.kat,PZS přes každou polňačku...) tak proč ne, když na to má? Ale pak ať nikdo nebrblá, jak je to drahé...
PEVA
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6311
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 20:58:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Když už to bylo nakousnuto ... mohl bych vědět, jak je to s počty ptg na 221? Já jen, že dnešní 2543 jela jen jedna čytřvozovka - už z hlaváku byla naprostá většina míst k sezení obsazena a ve Strašnicích začal žabák solidně přetékat (až na výjimky čtyři lidi na čtyřce, fůra lidí u dveří a někteří v chodbičce v oddílu).

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1351
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 22:17:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: 2543 má být dvojitý. V přípravě provozu tedy chyba nebyla....
Odpoledne Benešovy od 2535 po 2555 (v pátek již od 2533) všechny dvojité. Ráno v opačném směru od 2506 po 2516. Mají být....
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 23:17:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy + KAF: Drevena nastupiste jsou bezna v jiste zapadacke zemi, prkna jsou vzdy pokryta protiskluzovou vrstvou s nalepenym piskem. U nas se tato uprava objevuje na venkovnich schodistich.

D3 na 061: Umoznuje D3 zapojeni odbocky? Sice par odbocnych stanic je/bylo (Protivec, Pansky, Lhotka u Melnika), ale v D3 to bylo dost opodminkovane. A zadne z tech mist neni klasicka odb.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6312
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 15. prosince 2009 - 23:34:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Děkuji.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 06:04:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pokud mne napadá opravdu odbočka (nikoliv odbočná stanice stanice D3) tak opravdu jedna jediná - odbočka vojenské vlečky na letiště u Bechyně, ta je ze všech tří stran (i od letiště) kryta lichoběžníkovou tabulkou. Ale opravdu je nutné vyrábět z 061 trať D3? Nestačily by ve stanicích dosadit samovraty? A různé odbočné stanice dle D3 jsou spíš pro zlost - například Černý Kříž. A jsou stanice, kde by D3 měla být po zásluze zrušena, například Ptení, kde je silná nákladní doprava.

Také mi přijde jako naprostá idiocie zavedení D3 mezi Hojsovou Stráží a Železnou Rudou. Naopak jisté tratě po D3 skoro bych řekl volají a kde nic tu nic. Například Kutná Hora město - Zruč. Také je mi divné, že nedošlo k zavedení D3 mezi Kolínem a Ledečkem (vyjma stanice Bečváry), kde naopak došlo k lití penízek na nové zab. zař.. Mne prostě přijde, že SŽDC si to vysvětluje tak, že kde byla D2 bude navždy D2 a kde byla D3 bude navždy D3, ač v mnoha případech by tomu mělo být naopak.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 07:25:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva nebo K.A.F.: Mohli byste tu vysvětlit, na čem ztroskotal Bartoušov? Čím se zvýšila ta cena - já to totiž zcela přesně nevím. Trať Nymburk - Jičín sice není tak úplně kolem Prahy, ale což, na Ropidí kartičce je, tak sem patří.

Proč je třeba Bartoušov je jasné - vlaky jsou vedeny z Nymburka od taktových přípojů, první kříž vychází pěkně do Křince, druhý by vyšel do Bartoušova. Jenže tam už není stanice. Takže se křižuje v Kopidlně a generuje to pro některé vlaky nepříjemně dlouhý pobyt. Objektivně je nutno dodat, že realizací Bartoušova by se prodloužil přestup v Jičíně na trať 041. To by ovšem nemuselo zase až tak vadit, protože přestupů v Jičíně je výrazně méně, než v Nymburce.
No a úplně ideální by nejspíš byla výhybna nikoli v poloze bývalé stanice Bartoušov, ale někde v prostoru Bartoušova zastávky.
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 08:05:54    Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Bartoušov původně měl být bez traťových ZZ, tedy jen dvě výhybky, dvě nástupiště, pár set metrů koleje a staniční ZZ (a tedy nově výpravčí). Jenže by pak musel výpravčí hlídat konce vlaků a SENA s KCOD přišli s tím, že se jízdní doba mezi křižováními nesjede. Tak přibylo traťové ZZ, tím zabezpečení všech přejezdů mezi Kopidlnem a Jičínem - a náklady překročily 150 mil. Kč (skoro všechno za ZZ)...

Alternativy (vedle D3) by byly nové SZZ v Křinci (zkrácení intervalu křižování), vedení půlky vlaků něčím rychlejším (sólo 810), výhybna u Bartoušova zastávky (zábory).

Podle mne byla mizivá šance na realizaci i bez těch traťovin, natož takhle.

PeVa: na Vaši variantu s pěti hranami v MB na Koněvce uspořádalo MD i místní šetření za účasti zástupců GŘ ČD - s tím, že se nedoporučuje. Viz i mail.
Jičíňák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.157.234
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 09:49:52    Odkaz na tento příspěvek  

Je nějaký způsob, jak může obyčejný kaštan jako já napomoci zvýšení pravděpodobnosti realizace jakéhokoli zmodernizování na 061 (kromě toho, že po trati jezdím a platím jízdné) - třeba zkusit na MÚ Jičín, aby zkusili "zatlačit" nebo cokoli?

Ty prostoje v Kopidlně jsou opravdu zoufalé a řekl bych, že na obsazenosti vlaků se celkem podepsaly ...
Jct
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 10:45:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bartoušov: kolik let by se dala linka Nymburk - Jičín provozovat v autobusech bez vybírání jízdného za cenu nejlevnějšího provedení Bartoušova s D3? Čili nebyl by Bartoušov drahý i zadarmo?

Smajlíka sice vidím, přesto si neodpustím poznámku: čekal bych, že se SŽDC bude snažit získat co nejvíce výkonů na koleje a nikoliv naopak; leckdy mi jednání této organizace připadá jak z jiné planety. A poměrně často slýchávám nazývat SŽDC názvy jako "hospic" nebo "jedličkův ústav" - zcela bez důvodu to asi nebude ...

(Příspěvek byl editován uživatelem jct..)
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2890
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 12:08:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nenapadlo obce třeba postavit si dřevěné nástupiště v akci Z? Já teda bych na takovou brigádu ve své obci zadarmo chodil. Nástupiště by samozřejmě patřilo obci. Jenže ono se to tak od roku 1989 asi nikdy nedělalo, že?
Spousty dřevěných nástupišť metr nad TK mají v UK. I s protiskluzovou úpravou. Jsou levný, hezký a plně funkční.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3292
Registrován: 7-2007

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 12:19:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram:odbočka vojenské vlečky na letiště u Bechyně, ta je ze všech tří stran (i od letiště) kryta lichoběžníkovou tabulkou Odbočka Km 17,xx (Dolina) není dopravna ani náhodou. Jediná "Lichoběžníková tabulka alias hranice dopravny" je ze směru od letiště a platí jen pro to, aby vlečkař zastavil a došel se podívat, zda není na předávacím kolejišti není posun a zda jsou výhybky správně postavené. Obsluha této vlečka se děje bez uvolnění traťové koleje.
Zastavte stavbu pomníku hlouposti,neschopnosti,omezenosti a arogance jež se zove 4.koridor.
Sexuolog
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 570
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 12:22:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akce Z: Obce to asi i napadlo, ale otazkou je co na to CSD. Jsem si takrka jist, ze si od modrogumnika vyslechli milion duvodu proc to nejde (pokud na zastavce nemel nejaky osobni zajem), tak si pak radsi postavili telocvicnu nebo samosku aniz by jim usili nekdo komplikoval...
UK jsem mel na mysli s temi drevenymi perony.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2061
Registrován: 9-2004

Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 12:39:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Drevene perony jsou bezne i v Norsku. Tam jsou drevene i sloupy trakcniho vedeni..
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2891
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 13:14:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neměl jsem na mysli akce Z za komančů, ale dneska.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Telini
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 10-2006
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 14:28:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jičíňák: třeba zkusit na MÚ Jičín, aby zkusili "zatlačit" nebo cokoli?

Na MÚ Jičín bych spíš zatlačil, ať se stará o přesun autobusáku (jestli je to po těch mnoha letech vůbec aktuální). Cestující autobusy to asi příliš nepotěší, ale železniční dopravě a trati 061 by to mělo pomoci. A to i přes likvidaci nákladního obvodu. Předpokládám, že by přitom došlo i na rekonstrukci zhlaví a umožnění současných vjezdů/odjezdů do Kopidlna a Ostroměře.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 14:37:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa- :

KCOD bylo akorát proti tomu, aby zůstal výpravčí v současném baráku, protože pak by trvalo věky zjistit konec vlaku od Nbk, DOZZ je v tomhle případě naprosto správně (nejsme v 19. století), ale D3 se souč. vjezdama a rádiem by problém celkem řešila taky. Ona hodinovka nebude celý den a při dvouhodinovém základu je to i v 810 + 010 v klidu.

I 814 sjede úsek Křinec - Bartoušov žst. akorát (tzn. není nutné zpomalovat trať výstavbou výhybny v Bart. zast.). Po případném zcivilizování zbytku trati (kdy z dnešního intervalu křižování v Křinci 3-4 minuty bude 0) už to bude bez problému úplně.

Bartoušov nyní cenově "nakynul" díky nechuti k některých míst k provozu dle D3, pak si k tomu, zabezpečováci přidali traťovinu na obě strany (což je správně, je-li to DOZZ), ale při ní i zabezpečení všech polních přejezdů blikačema...

Ale oproti zvedacím mostům na Labi, ŽUB, atd. atd. jsou to furt drobné... (asi jako v Silůvkách?)
PEVA
O. Pospíšil
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.124.6
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 15:21:58    Odkaz na tento příspěvek  

Při zavádění ROPIDích třístovek vyrostla spousta zvýšených nástupišťátek v místech, kde se předtím nastupovalo z krajnice, to má ROPID v nějakém standardu kvality?
Hroch nelenil a nasměroval mě... Ale v podstatě odpověděl "Boblick" alias Karlshaus:
Přepokládám, že víte o normě na nové bus zastávky,které jsou dané normou (nevztahuje se na staré zastávky). A musím konstatovat ze svého pohybu po celé republice, že tato norma je respektována až takovým extrémním případem, že pokud nejde udělat záliv, tak na silnici je žlutý proškrtnutý obdélník s nápisem bus.

Já konkrétní normu viděl jen z dálky a slyšel jsem, že je tzv. doporučující - ovšem nějaké standardy pro novostavby skutečně přijaty byly a tudíž všechny nové zastávky musí mít na naše poměry luxusní vybavení. A má to kontraproduktivní účinek - na nové zastávky nejsou peníze, tak se nestaví nic, což pro organizátora přináší problémy při optimalizaci dopravy se zavedením standardů docházkových vzdáleností... Stará zastávka totiž může být i rezavej pahýl na kraji křižovatky, tak proč investovat do nové zastávky? No jo, a pak řekněte starostovi, že v rámci reorganizace chcete zastávku přemístit, lidem to přinese blahobyt, ale ať to starosta zaplatí... (Tohle se skutečně děje, byť netvrdím, že všude...)
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 15:47:55    Odkaz na tento příspěvek  

Peva: dle SENy bez DOZZ a s baráčkem na správném konci stanice "vyhovuje s podmínkou, že nejpomalejší souprava 810+012 nesmí být nasazena na všechny vlaky ve dvou po sobě jdoucích periodách".
Na 061 je traťová V=70, přejezd bez PZS může mít nejvýše 60 km/h a rozhledová délka pro šedesátku musí být 342 m (resp. u šikmých přejezdů více) - pokud není, byla by nižší rychlost.

Před asi pěti lety byla snaha změnit D2 na D3 ze Svitav do Žďárce, aby se snížila cena "racionalizace". Celkem by mne zajímalo, kdo to tehdy shodil...
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2894
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 16:20:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KAF: Už se ví, co se bude dělat příští rok na trati 231? Listopad dávno pryč, posranci nakonec rozpočet SFDI nerozkradli.
A jak je to s VRT do Berouna, někteří tvrdí, že tunel byl definitivně zavržen, ale to se mi nezdá, když se pro byrokraty v EU malují srovnávací studie.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 16. prosince 2009 - 21:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad K.A.F.:
Ano, správně, ale náklady na výstavbu baráčku jsou značné, protože opět nastupují platné normy na všechno (vodovod, vytápění, fekální jímka, popř. ČOV....) což činí místní obsluhu zcela absurdní již z principu. Normální dilema tedy u této nově budované infrastruktury zní doprava dle D2 s DOZZ versus doprava dle D3 s radiofikací, vše ostatní obsahující nově nějakého místního člověka jsou nesmysly, které je někdo schopen vymyslet leda z šotonostalgie popř. dle §1DD.

Větu o 810 s vlekem poznávám , díky za napsání, tuhle podmínku není problém splnit ani u té détrojky .

S tou rychlostí přes přejezd bez PZS se mi to nezdá, neb znám řadu případů, kdy se přes přejezd vybavený pouze křížema jezdí víc než 60 km/h, ale radši je sem snad nenapíšu, aby tam někdo ze SŽDC v náhlém pohnutí mysli neprdnul šedesátku... (Nebo snad přes ten samý přejezd na trati s telefonikou to jde a ledva se zabzař změní na 3. kategorii, tak to náhle "nejde"?)

Když už jsme u těch TONTR, např. v bývalé nz Líny je omezení NTR na 30 km/h, které tam bylo kvůli stavu tamních výhybek, výhybky jsou již několik let vytrhány, ale třicítka tam zůstala, protože byl někdo líný vypapírovat změnu.

(Příspěvek byl editován uživatelem PEVA.)
PEVA
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 52385
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 00:29:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nebo snad přes ten samý přejezd na trati s telefonikou to jde a ledva se zabzař změní na 3. kategorii, tak to náhle "nejde"?

To sotva, jde to (např.) i s AH. Ale konkrétní případ sem psát nebudu, ve zhoršování stavu jsou někteří neskutečně aktivní.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 00:59:06    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 1336:

"U Kralup se snažím pohybovat ve stávajících poměrech. Samozřejmě při změnách na infrastuktuře bych se přikláněl k témuž."
Žádná změna v infrastruktuře nic nezmění na skutečnosti, že "regiokřáp" nestihne vyjet jízdní doby elektrické jednotky na trati "podle vody", ergo použití "regiokřápů" ve formě přímých vlaků Praha – Slaný a zpět je hloupost. Možná by mělo smysl, kdyby vozidla "tangenty" byla v noci "zaparkována" v Kralupech nad Vltavou (jako tomu bývalo v minulosti) a nájezdy a odstupy do / z Roztok u Prahy by byly vedeny jako "vložené" veřejné vlaky (třeba "zrychlené") bez přípojů v Kralupech nad Vltavou (aby nebyly přehlcené nechtěně velkou frekvencí) - jinak ale "regiokřápy" na trati "podle vody" rozhodně "nebrat".

"Podchody v Týništi jsou blbost. To je stanice, kde všechny vlaky zastavují. Čelákovice jsou jiný případ."
Týniště nad Orlicí je stanice naprosto jednoznačně vhodná a ideální pro řešení typu Turnov.
Čelákovice jsou jiný případ jen zdánlivě: víc než dva projíždějící sudé vlaky za hodinu kolizní situaci nevyvolávají (protože kolejiště lze zkonfigurovat tak, aby liché projíždějící vlaky jezdily až "za" ostrovním perónem), a to lze snadno "ošetřit" = stejně jako se to děje dosud a bez ostrovního nástupiště s "vysokými" hranami

"Milovice - proboha kolik vlaků by tam teda mělo jezdit? Kvůli kolika vlakům se elektrizoval nesrovnatelně dražší Lichkov či Velenice? Nebo Klatovy?"
Lichkov se neelektrizoval kvůli osobní dopravě – že tam mezitím do značné míry "umřela" i ta nákladní, je jiná smutná záležitost. Klatovy se elektrizovaly proto, že Mirija Francouz jako tehdejší šéf stavební správy v Plzni má osobní vazby k Přešticím, tak to v dohodě s Vladimírem Sosnou prosadili. A k elektrizaci trati České Budějovice – České Velenice se raději vyjadřovat nebudu, protože by někomu útlocitnému mohl vadit můj slovník. To vše ovšem naprosto nic nemění na skutečnosti, že elektrizace milovické trati je v současné době zbytečně a neužitečně vyplýtvaná nejméně čtvrtmiliarda Kč (pravda, z velké části z prostředků od EU) - je to teď podobná "z nouze ctnost", jako když třísystémové "krámy" ze Savigliana tvoří "nejluxusnější" spojení Prahy s Ostravou ...

Pokračování v dalším příspěvku - systém mi to vše najednou nebere ...
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.150.140
Odesláno Čtvrtek, 17. prosince 2009 - 01:02:02    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 1336 - dokončení:

"V Kostomlatech je (kromě připomínky Hrocha) zrovna ten problém, že se tam střetávají dva taktové osobáky. A tento případ zajíždění osobáku k baráku a projíždějícím vlakem jeho objíždění kudykoli nevyřeší. Jinak Kostomlaty by měl myslím potkat ostrovní perón mezi hlavními kolejemi...."
Nevím, zda "křižování" osobních vlaků bude věčně vycházet právě do Kostomlat nad Labem, ale když (třeba v rámci přípravy na dálkové řízení dopravy) mohou být upravovány stanice na jednokolejných tratích pro křižování bez podchodů, tak nevidím žádný problém v tom, aby tak "křižovaly" osobní vlaky na podobně upravené dvoukolejné trati - tím spíše, že jde-li o dva vlaky zastavující, pak v době, kdy budou stát ve stanici, nebude stanicí velmi pravděpodobně žádný další vlak projíždět (předjíždění v těsné blízkosti uzlu Nymburk při takovém nepravém "křižování" nepředpokládám). A má-li tam být jeden ostrovní perón mezi hlavními kolejemi, budou místní cestující jistě mimořádně potěšeni, pokud jim tam dráha postaví jako jediný "legální" přístup na perón podchod (nebo třeba dokonce lávku - tu by jistě přivítali s ještě větší radostí ...).

Kdosi tam měl ještě připomínku, že v případě úrovňových přechodů by určitě nějaké dveře vozu zastavovaly nad "dírou v hraně": nemusí to tak být, protože v podstatě všechny ty stanice, o kterých se tady diskutuje, jsou dost dlouhé na to, aby bylo možno peróny vybudovat tak, aby se i "zdvojený ešus" vešel před úrovňový přechod - je to dokonce podmínka, aby před ním zastavil a neohrozil případné dobíhající osoby. Že je dnes běžné, že strojvedoucí zastavují "hloupě", je jiná záležitost - asi jim to nikdo neřekl ...

To vše je ovšem jen můj pohled na věc, kterým mnoho ovlivnit nemohu: je mi ale smutno, když vidím, jak se plýtvá penězi na to, co v důsledku cestujícím znepříjemňuje cestování a odrazuje je od používání železnice (teď samozřejmě nemyslím elektrizaci milovické trati, ale navrhované zbytečné podchody) ...