K-report
 

Archiv do 20. září 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 20. září 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2341
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 15:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

B: "nikdo nenasadí na novou linku nové busy. Nejprve se řidiči s linkou musí seznámit, naučit se jí jezdit. To se dělá s ojetými vozy"

Tk: "To je zvláštní, že třeba Jančura nasadil hnedle nové žluté autobusy a udělal s tím "díru do světa""

Tu první hlášku bych četl jako "nikdo z dopravců Boblickova ražení". Někdo je vizionář, a jde do toho s plnou vervou, a někdo zase přicmrndávač, který to jen tak šolíchá od ničeho k ničemu.

Žádný z dopravců, s kterými Boblick údajně spolupracuje, ještě žádné zvláštní úspěchy nezaznamenal. Když se na linky nasazují staré vozy, řidiči se chovají jak piráti (na silnici i vůči cestujícím), většina spojů jezdí v přestupný rok o úplňku, a každých čtvrt roku se zásadně mění JŘ, tak se zásadnější úspěch ani nemůže dostavit.

Tím nechci nijak zpochybňovat posilové spoje. Ale má-li se linka stát odrazovým můstkem k nějaké větší expanzi, musí mít nějaký solidní celotýdenní základ, aby se o ni lidi vůbec začali zajímat, a dopravce vešel do obecného povědomí. Viz Bosákovo Milevsko či Příbram, Kavkův Most, ex-Fedorkův Beroun, "ústecká" Ostrava a podobně. A ne, aby hlavní kladivový spoj linky během roku cestoval o +/- 3 hodiny.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 900
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 16:49:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je snad SA místním dopravcem? V dálkovce to chodí jinak, než v místní. A Jančurovy vozy vypadají po roce provozu jako 10-ti letý šunt: jen se podívejte do fotek.

A zrovna teď jsem si v Budějickém vláknu přečetl cosi o sezoně na Brno. Takže až něco zkusíte sami, na vlastní triko, tak očekávám komentář.
LK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.37.26
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 19:15:24    Odkaz na tento příspěvek  

Boblick 900: byla a je to Vaše volba, tak nenaříkejte. To už docházejí argumenty?

Chlubit se jízdními dobami a přitom je dosahovat jenom za cenu ohrožování účastníků silničního provozu je poněkud silná káva.
To platí o Vás, ale i o SA. Dvakrát jsem se s nimi svezl do Brna, třetí jízdu (z Brna) jsem raději absolvoval zpožděným R.
LK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.37.26
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 19:19:10    Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: prosím, ozvěte se mi na elka.lk@seznam.cz
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 19:51:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad LK:
A včem máte problém? Já si nestěžuji. Ne vždy se vše povede. Zato konkurenci neustále sleduji a čekám na její chybu. Tak to obvykle chodí.
A vy máte jaký problém?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1503
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 20:49:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sumarizace: Je potřeba vytvořit autobusovou linku paralelně s tratí 171, neb ne zdaleka každý má stanici nebo zastávku v přijatelné docházkové vzdálenosti. Pokud na linku budou nasazeny slušné autobusy, nebude jízdní doba boblickovsky vylhaná a cestující nebudou trnout hrůzou z možné nehody, cestujících si najde dost. Ba řekl bych dost na to, aby se na ní uživil časem i čtvrthodinový interval ve špičce. Na počet cestujících ve vlaku by to však mělo vliv minimální, spíš by si našla cestující mezi těmi, co nemají vlak v rozumné docházkové vzdálenosti a na cestování hromadnou dopravou kvůli tomu rezignovali............
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 1-2009
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 21:59:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bram:
Jízdní doba přizpůsobená současné době je ZÁKLAD. Nevím, že bych psal něco jiného. A věřte mi, že novou linku s novými busy = problém. To je jen mnohaletá praxe. Jinak o zcela zjevné skutečnosti nechce ROPID ani slyšet nejen zde.
Základ VHD velkých měst je kvalitně obsloužená železnice, doplněná ve špičce busy a v některých případech v sedlech busy nahrazená. Stále předpokládám, že cílovým stavem je ekonomicky soběstačná, kvalitní a pohodlná VHD. A musí být spokojeny všechny strany: jako první cestující - to je cílový partner, pak se musí vyvážit zájmy dopravců (množné číslo není náhoda ani překlep) se zájmem objednavatele.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2343
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 22:01:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram, 1503: Teď ještě vytesat do kamene, a hodit na Ropid.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 3-2007
Odesláno Středa, 16. září 2009 - 22:17:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram 1500: Taky podepisuji.
Caf_c3k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 324
Registrován: 4-2006

Odesláno Středa, 16. září 2009 - 22:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak něco pro oživení dnešní dopolední provoz kolem Rudné u Prahy


Code
888: Anlage in Betrieb
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 07:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Slušný autobus neznamená nový autobus. Jde o autobus klidně pár let starý ( do pěti let), ale celkově v dobrém stavu.

Jízdní doba přizpůsobená současné době je co? Pod tím si mohu představit cokoliv. Třeba i to, že pojedeš s autobusem jako prase, abys trumfnul za každou cenu vlak, aniž by to současný stav silniční infrstruktury umožňoval. Nepíšeš to tu přímo, ale ze všech tvých příspěvků to tu těžce čpí.

A už jsi to jednou s toutéž linkou předvedl i ve skutečnosti.

Dokud neuděláš rozumný návrh, tak tě tu bude mít každý za kecala a brouka pytlíka v jedné osobě.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 442
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 09:18:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K místní diskuzi mám jen jednu připomínku... Boblick na prezidenta!

Já bych si dovolil drzou potnámku, že zřizování linek souběžících se 171 je už docela rozežranost. Jou i jiné místa mimo (i v) údolí Berounky, kde je potřeba vrazit prachy. Pokud tedy někdo nutně potřebuje více busů, ať to jsou přípoje od/k vlakům a ani to nemusí být ke všem ( zrychlenky, 6 a + ).
Místní z Černošic budou jezdit do Prahy autem pořád, tomu nikdo nezabrání - proto se raději podívejte, kdo jezí vlakem. Lidé, kteří buď šetří nebo nechtějí řídit, děti do škol, ale spousta lidí, kteří mají jen jedno auto v domácnosti. A zejména ti poslední si na ten vlak dojdou... ať bus jede či nikoliv. Není to nějaké posmívání, je to holé konstatování.
A nakonec: neříkejte mi, že jste ráno s autobusem schopni dodržet rozumné jízdní doby v úseku Černo - Rado.

PS: Boblick co vlastně provozujete kolem 171 za linky a kdy jezdí Vaše firma? Já jenom tak, kdy máme zkoušet funkčnost přejezdů... nejsem naschválista, ale těším se na Vaše další pomatené příspěvky, docela mě baví!
http://www.kromerizske-drahy.com/
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 10:45:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram, Bručoun, Mladějov: Prrr pánové, ještě nemáte dotesáno. Šutr zasílejte prosím až v konečné podobě, protože kdo se s tím kvádrem má vracet zpátky.
Čili je třeba přitesat např. takové "drobnosti" jako kdo to zaplatí a jak to srovnáte se zákonem zakázanou souběžnou dopravou? Podnikání mimo PID bych meze v tomto směru nekladl, ale pokud by to bylo zařazeno do PID, tak to generuje další náklady, ale nepřináší nové tržby (snad s výjimkou pár nedšenců, kteří by opravdu přesedli z IGK, ale při pohledu na tamní vily si nedělám iluze, že obyvatelé typu Radovana Krejčíře budou nadšeně hýkat z šrotoidního autobusu a začnou se svými miliony do banky jezdit právě touto linkou). Takže ledaže by se na náklady na busy ušetřilo omezením vlaků. Je to však rozumný nápad? Odvezou pak ty zátěže autobusy? Nebude to celé ještě dražší? A jak již jsem tu naznačil, světová ekonomická krize tu všude mediálně hlučně krouží a obšlapuje a vyčkává zhroucení veřejných rozpočtů v zemi, kde se nechce platit za doktora či cestování do školy. A až se to položí, tak si buďte jistí, že nebudete mít nejen přímý autobus z horních Černošic do Prahy, ale budete chodit k vlaku pěšky. A ten vlak pojede stěží jednou za hodinu, narvaný jak někde v Indii. I když cestujích v něm vlastně ubyde, protože mnohem méně lidí bude dojíždět do zaměstnání. Leda tak pro podporu....

Nedávno tady byl ještě povzdech na jakousi dopravní diskriminaci obce Lety. Dnes jsem si v tisku přečetl, kterak tato obec dluží sousedním Řevnicím již několik let 750 tisíc za docházku dětí na základní školu. Jaká si myslíte je asi ochota takové obce přispívat na dopravní obslužnost, na níž narozdíl od docházky školáků do sousední obce přispívat ze zákona nemusí? Chytrému napověz....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2344
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 11:40:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jaká si myslíte je asi ochota takové obce přispívat na dopravní obslužnost"

Jeden spoj denně do Prahy, potažmo Radotína či Černošic, (= do "okresního" města) je hluboko pod standardem, který má platit kraj. Doprava do škol, na úřady a do "typického" zaměstnání má být plně hrazena krajem. Obce platí až za nadstandard.
Autobus který jede dlouhé hodiny přes Mořinu, Bubovice, Nučice, a Rudnou, nepovažuju za přiměřené spojení. Přestup přes Řevnice je opět podstandard, protože je třeba použít pěškobus z náměstí na nádraží.

"je třeba přitesat např. takové "drobnosti" jako kdo to zaplatí"

Celou tu doby jsem psal o soukromé lince, kterou zaplatí cestující, a která nebude integrována do žádného IDS. Taky je možné, že by to cestující nezaplatili, ale to by nebyla věc žádného věřejného rozpočtu.

"jak to srovnáte se zákonem zakázanou souběžnou dopravou?"

Souběžná doprava není nijak přesně definovaná, a ve většině krajů se neřeší zdaleka tak přísně, jako na Ropidu, nebo ve Stč.kraji. Leckde jsou totiž rádi, že jezdí něco, o co se nemusí starat.

K tomu, aby nešlo o vyslovený souběh stačí, že část zastávek není v příslušném směru obsluhována dotovanými spoji, nebo není obsluhována s přiměřenou kapacitou, a v přiměřené hustotě.
O to všechno jsem se opíral, když jsem v minulých příspěvcích navrhoval nechat tam soukromníka jezdit výhradně ve špičkách.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2345
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 12:12:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně je tristní, když jsou plné autobusy ve špičce pro systém největší finanční přítěží. Takový systém má evidentně tak vysokou míru regulace a přerozdělování, že zřejmě není schopen vyčíslit skutečné příjmy z tržeb ve vztahu k jednotlivým spojům.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1939
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 12:53:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Fakticky souhlas. Ale co by měl ROPID zajistit je návaznou dopravu na vlak. Vzdálenostně to není tak daleko, aby se na to peníze nenašly, problém bude úplně někde jinde. To je hlavní bolístka systému VHD v údolí Berounky. Určitě ne to, že nejedou busy na metro. Vlak zase jede , narozdíl od busu, do centra.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1505
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 15:57:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky, -aa-: Bavíme se tu pořád o NEDOTOVANÉ LINCE. To aby bylo jasno. Paralelní linka by se s přehledem ve špičkách pracovního dne uživila sama.

Je nutné jí za každou cenu nedat šanci?
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 16:55:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Bram:
Je to nutné. Pak by se totiž ukázalo, že veškeré kalkulace ROPIDu jsou nesmyslně nadhodnocené. S realitou nemají nic společného a celý system je postaven jen pro dopravce (a spřízněné rozhodující úředníky).
Cestující a VHD jsou ti poslední, kdo z tohoto bordelu by měli mít prospěch. Nedotovaná linka souběžná v ROPIDu a SIDu je noční můra všech úředníků.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 18:31:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Mám tomu rozumět, že celý systém je postaven pro dopravce = pro Boblicka? A že se tedy Boblick tak vzteká? Není ono to tím, že Boblicka někdo někdy nepustil k lizu? A zůstaly by názory Boblicka tak zásadové, kdyby se k lizu dostal?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 18:36:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: Vám asi uniká taková jedna zásadní souvislost proč úředníci tu souběžnou nedotovanou linku nechtějí. Oni to dělají z ekonomických důvodů. Máme dotovanou linku, která jezdí vždy. Zajišťuje dopravu po celý den. Když k ní ve špičce zřídíme ještě tu nedotovanou linku, tak ta si na sebe vydělá. Všechno je OK. Ovšem tím se zřejmě přeleje část tržeb z dotované linky do nedotované. Znamená to, že z dotované linky vypadnou ve špičce nějaké peníze. Vypadnou z těch spojů, které jsou u dotované linky výdělečné. Těmi se dnes dotují spoje dotované linky, které nejsou výdělečné (v sedle, večer, víkend atd.). Výsledek je jasný - buď bude třeba pro zajištění obslužnosti mimo špičku dostat do systému další veřejné peníze nebo omezit počet spojů mimo špičku. Je to správně? Neboli část veřejných peněz touto operací vlastně úspěšně přelejeme z veřejného sektoru do kapsy dopravce, který provozuje špičkovou (ziskovou) linku na vlastní riziko. Je to dostatečně jasné?
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 19:11:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa-:
K prvnímu příspěvku: Jistě, bylo mi zrušena výdělečná nedotovaná linky se zdůvodněním, že narušuje system ROPID. Zásady Boblickovy nejsou relevantní, neb dnes dělá jen jř pro soukromé dopravce. Jejich názory jsou relevatní, zato za ně Boblick mluvit nemůže, neb mají vlastní hlavu a této diskuze se neúčastní.
K druhému:
Ti úředníci nedělají nic z ekonomických důvodů (to by VHD vypadala jinak), ale zcela evidentně z VLASTNÍCH ekonomických důvodů (jako příklad lze uvézt pana "B", vysoce postaveného úředníka StČ a zároveň tichého společníka Probotransu). Střet zájmů jako řemen? Nezájem.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2346
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 19:31:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"tím se zřejmě přeleje část tržeb z dotované linky do nedotované"

Nemusí to být takto přímočaré, ba dokonce to může být jinak. Pokud není "Velký bratr" (=objednatel za veřejné peníze) schopen část poptávky uspokojit (rychlostí, docházkovou vzdáleností, spolehlivostí), tak se část cestujících může rektutovat z těch, co před časem utekli do aut. Tito cestující pak můžou v sedle využívat dotovaného systému, a přinést do něj peníze.

Přenesme se na chvíli zhruba do roku 2005. Z Berouna do Prahy jezdily dotované linky C20 (polocourák), 380 (absolutní courák), částečně dotovaná "Z" (polocourák), a tržní "K" a "P" (rychlíky). Užíraly tržní linky frekvenci těm dotovaným, nebo neužíraly? Převažovali lidi, kteří by denně jezdili i polocourákem, a rychlíky je odlákaly? Nebo naopak převažovali lidi, kteří by polocourákem soustavně nikdy nejezdili, a místy jím jezdili jen proto, že se jim v některé dny časově hodil? Když se podíváte na vytíženost dnešního rychlíku C19&spol., tak by hádal, že platí to druhé.

"z dotované linky vypadnou ve špičce nějaké peníze. Vypadnou z těch spojů, které jsou u dotované linky výdělečné"

Určitě bych našel Váš nedávný příspěvek, kde píšete, že špičkové posily (i busů) jsou nesmírně drahé, daleko dražší než spoje v sedle, a že na ně nejsou peníze. Jak to tedy podle Vás je?

Současný model veřejné dopravy v údolí Berounky se jistě dá odůvodnit jako formálně správný, teoreticky hospodárný, atd. Žádné takové odůvodnění ale nic nezmění na tom, že je špatný pro horní část Černošic, půlku Dobřichovic a celé Lety, zejména v době cestování do škol a do práce. Má tedy tu nevýhodu, že honí poměrně velkou část lidí do aut. A to je špatně.

"část veřejných peněz touto operací vlastně úspěšně přelejeme z veřejného sektoru do kapsy dopravce, který provozuje špičkovou (ziskovou) linku na vlastní riziko"

Z veřejného sektoru? Opravdu? Když přelijete příjmy od jednoho dopravce (se smlouvou na ZDO) k druhému (bez této smlouvy), tak jde o přesun z jedné soukromé kapsy do druhé.
Linky ZDO jsou pro dopravce daleko větší vývar, než soukromé linky! Někteří dopravci, důkladně zaháčkovaní v ZDO, s bohorovným klidem pouštěli, či stále pouštějí, jednu dálkovou linku za druhou (ICOM, Probotrans, ČSAD Kladno, apod.)

Kdyby kraje a Ropid dokázaly své pravomoce využít tak, aby se oba systémy dopravy dobře doplňovaly, tak by erár ušetřil, vydělali by dopravci jezdící za své, a tratili dopravci žijící z eráru. To poslední je podle mě hlavní důvod, proč jsou soukromníci považováni za hrozbu systému.

Úředníci odborů dopravy většiny krajů jednak mají přirozený odpor ke všemu, co funguje bez nich, jednak se přiliš nechají ovlivňovat dopravci, kteří mají svou existenci postavenou na dojení veřejných rozpočtů.

(Nerad bych, aby to vypadalo, že kopu za Boblicka. Od firmy, která chce jezdit se šroty, mít nestíhatelný JŘ, a měnit časovou polohu spojů s každou změnou počasí, si nic neslibuju.)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 19:32:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: Vysvětlení principu narušování systému máte v druhém příspěvku. I když na druhou stranu, ta Vaše linka v oblasti Řevnic a Liteňky, jejíž návrh kdysi koloval po kraji, ta se mi celkem líbila. To byla dobrá myšlenka. Obzvlášť pokud by byla integrována do PID. Železnice to tam sama kvalitně nezvládne. Ale myšlenka na souběžnou linku s železniční tratí do Prahy mě opravdu neoslovuje. Jediný efekt to by byl skutečně ten, že budeme muset shánět další prachy do systému, zatímco Vy byste byl v zisku.

Ne všichni. Pan "B", kdopak to asi bude

(Příspěvek byl editován uživatelem -aa-.)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 19:42:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: V lecčems s Vámi můžu souhlasit. V něčem ne. Ale do větších diskuzí na toto téma se pouštět raději nemíním. Vím o tom svoje, ale raději o tom nebudu mluvit. Zejména pak o vztazích některých dopravců a některých úředníků nejmenovaných úřadů.

Jen krátce: Špičkové posily jsou drahé. To je skutečně pravda. Ovšem řešením není je vyčlenit do linky mimo systém. Pak dosáhneme úspěšně ještě zdražení zbytku.
Dále - proč by linka ála Boblick, pokud by tedy měla smysl (což tato vedená v souběhu se železnicí zkrátka nemá), nemohla být zažazena do systému. Dopravce by z ní měl přiměřený zisk a všechno by mělo být OK.
Jak chcete dosáhnout toho, aby se doplňovaly linky systému s linkami mimo systém?
A ještě krátce k oné postižené oblasti Lety až horní Černošice. Osobně si tam dovedu představit nějakou pořádnou návaznou linku k vlaku. Klidně ke každému. Ovšem musí ji někdo zaplatit. Nebo aspoň chtít a požadovat. Tím někým je buď kraj nebo obce. Kdyby taková linka byla žádána, koordinátor by asi neodolal veřejnému tlaku. nadto pokud by se linka chovala systémově, tj. jako napaječ k páteřní kolejové dopravě
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2347
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 19:46:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jako příklad lze uvézt pana "B", vysoce postaveného úředníka StČ a zároveň tichého společníka Probotransu). Střet zájmů jako řemen? Nezájem."

Lze jen spekulovat, kdo má větší podíl na likvidaci pravidelných Fedorkových linek ze Zdic do Prahy, a jeho dřívější vyšoupnutí z MHD Beroun. Jesli za to víc může jeho vlastní nespolehlivost a neschopnost, nebo jestli bylo významnější přičinění pana "B"....

V každém případě, neustálý nárůst objednávek u firmy Probotrans, je až alarmující. Kam se z hlediska krajského rozpočtu hrabe možný odliv cestujících k soukromníkům. Probobus vydojí na zbytečných souběžných, patřičně prázdných spojích ZDO, takové peníze, že by to mělo znepokojovat i pány na MF, nejen na MD. Nejde totiž zdaleka jen o Probobus, ale o spoustu podobných firem v republice.

Ale to už jsme trochu mimo téma "Tratě a lokálky".
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 1-2009
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 21:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad -aa- a Bručoun:
Jsme tu na pokraji nového vlákna, které si ani Káčko nemůže dovolit:

vlákno s názvem "úředně požehnaní zloději".
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 22:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Nechci Vám do toho hovořit, ale myslíte, že zrovna tohle je to, co by mělo prioritně pálit někoho na ministerstvech? To jsou jen malé rybičky. Přečtěte si dnešní MF Dnes. Zase se tam píšou takové ty věci, které by se mohly probírat v tématu "úředně požehnaní zloději ve velkém". Všichni o tom vědí, v novinách se o tom veřejně a konkrétně píše. Myslíte že se něco stane? Už se mi zdá, že v téhle zemi pomůže jedině nějaká další revoluce, kdy lidi vyjdou do ulic a vypráskají všechny politiky "napříč spektrem politických stran". Ovšem je tady jeden velký problém. Těžko existuje garance, že noví zástupci vzešlí z lidu hypoteticky nyní vyrazivšího do ulic se nezačnou během pár měsíců, maximálně let chovat naprosto stejně. Protože nenžranost (nejen) českého člověka jest nekonečná. A kdo je v této zemi naprosto poctivý?
Tak a howgh - jsme už opravdu příliš daleko od daného tématu. Ačkoli vlastně neskutečně blízko. Kdyby se ty peníze nerozkrádaly ve velkém, asi bysme nemuseli většinu zdejších diskuzí vést. Na všechno by bylo. Qěcy by měl perfektní spojení v 5:20 ráno z Radotína až do Milovic. V Letech a horních Černošicích by kmitaly busy v intervalu 15/30 ke každému vlaku. A možná by došlo i na ty zrychlené PIDispoje. Busové i vlakové. Stejně si tak říkám, jestli ta světová ekonomická krize nevznikla proto, že se takhle krade v celém světě
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 341
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 22:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

z těch spojů, které jsou u dotované linky výdělečné
Pochybuji, že v PID existuje výdělečný spoj.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2348
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 22:56:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vrátím se k tomu, co s tématem "Tratě a lokálky ještě souvisí:

-aa-: "řešením není je vyčlenit do linky mimo systém. Pak dosáhneme úspěšně ještě zdražení zbytku" .......

"Lety až horní Černošice...... pořádnou návaznou linku k vlaku. Klidně ke každému. Ovšem musí ji někdo zaplatit....... Kdyby taková linka byla žádána, koordinátor by asi neodolal veřejnému tlaku. nadto pokud by se linka chovala systémově, tj. jako napaječ k páteřní kolejové dopravě"

Kdybych to měl shrnout, tak v principu vidím čtyři řešení VHD v oblasti Vráž-Dobřichovice-Lety:

0) Současný model. Pro nezanedbatelnou část obyvatel je VHD v oblasti jen obtížně použitelná, a vyhání je do aut. Výhodou současného modelu je podle mě jen jeho zaběhanost, a ustálenost finanční náročnosti.

1) Nový, úplnější systém přípojů na vlak.
Fukčnost hodně závisí na spolehlivosti železnice. Pro toho, kdo má v Praze hodně přestupů, může celkový počet přestupů překročit únosnou mez. Pravděpodobně nevyřeší lokální frekvenci typu Dobřichovice-Řevnice. Stejně jako ve variantách 2) a 3) lze očekávat přírůstek cestujících v systému, ale na rozdíl od nich je třeba objednání vyšší kapacity vlaků ve špičce. Zřejmě nejdražší varianta. (Má i své přednosti, to nepopírám.)

2) Přímá špičková posila IDS Smíchov-Řevnice. Jendotná jízdenka ba vlak i bus je výhodou i nevýhodou. Výhodou v tom, že lze za jednu lítačku použít jakékoli spojení, nevýhodou v tom, že není motivace k používání vlaku.
Zdánlivě nadbytečné spojení, ale může vrátit z aut do VHD víc lidí, než přípoje na vlak. Taky nemusí. Záleželo by i na tom, jak se vyvine dopravní situace po zprovoznění okruhu R1. Pokud by měl organizátor VHD šťastnou ruku při nastavení paramerů linky, a během let ji pružně přizpůsoboval poptávce, tak pro cestující nejlepší řešení. Na druhé straně, úředním systémům e většinou pružnosti nedostává, může snadno sklouznout k vožení vzduchu na okrajích špičky, a současně k přetíženosti v nejvytíženější části špičky. Také s ohledem na ceny, které kraj a Ropid platí dopravcům, by pravděpodobně o poměrně drahou variantu. Zřejmě ale levnější než 1).

3) Umožnění přímé komerční linky, za přesně vymezených podmínek.
Rozsah linky lze vymezit shora, ale prakticky nelze garantovat minimální rozsah spojů. Není záruka, že se linka uchytí. Systém je nevýhodný pro ty cestující, kteří chtějí používat lítačku PID. Pokud by si dopravci a organizátor VHD nedělali šprajcy, tak jde o pružný systém, který se průběžně přizpůsobuje poptávce. Je ale náročný na pečlivé zvážení a zdůvodnění okolností, co ještě dopravcům povolit v zájmu cestujících, a kdy už by šlo o nežádoucí souběh. Lze sice očekávat mírný výpadek tržby v IDS, ale na druhé straně celkový nárůst cestujících v systému. Přes určitý výpadek tržeb je tržní linka pravděpodobně méně náročná na veřejné zdroje, než 1) i 2).

A teď "babo raď".

Mám-li si zahrát na větštce, tak věštím nehybnost. Čili že ještě dlouhá léta zůstane plusmínus současný model se všemi jeho mínusy. Hádám, že peníze na vlaky se na této trati, přes všechny piruety, vždycky najdou. Taky hádám, že nebude dostatečný politický tlak na rychlost VHD, a na přiměřenou docházkovou vzdálenost, a že současný model preference kolejové dopravy bude ještě dlouho vítězit nad cestujícími, co mají k vlaku daleko.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1940
Registrován: 10-2004
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 22:58:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Jak se můžou oba systémy doplňovat, když se ten nedotovaný snaží vyrejžovat a není ochoten se podílet na systémovosti? Naopak se snaží tomu dotovanému házet klacky pod nohy (viz Boblikovské "hodím spoj 5 minut před dotovaný"). To je sviňárna, která prodražuje veřejnou dopravu, a ne systém. Potom je zcela pochopitelné, že kraj odmítá vydávat takové licence.
Boblick: Vy tady kecáte mimo vlákno pořád, tak co, žeb se Vám to nelíbí?
-aa-: Ano, takovou linku by musel někdo zaplatit. Pokud by se nehádal PID ze SIDem, tedy ROPID se středočeským krajem a celý balík dotací se využil systémově, tak by se podařilo systém značně zeefektivnit.
Thomas van Trolleybus: "Hromadná doprava je proces, který spolehlivým způsobem přepraví své oběti, nazývané též cestující, co nejnepohodlněji a nejpomaleji do jimi žádaného místa, popřípadě úplně jinam."
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2349
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 23:11:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"myslíte, že zrovna tohle je to, co by mělo prioritně pálit někoho na ministerstvech? To jsou jen malé rybičky"

Jedna taková firma je pochopitelně velmi malá ryba (na rozdíl od ČD, tam už jde o jinší peníze, a utíká jich daleko větší procento). Nicméně, obávám se, že všechny malé ryby, ve všech kapitolách eráru v celé zemi, dohromady odčerpají více, než ty velké. Tisíce drobných přísavek na erární peníze fungují stejně účinně, jako hejno piraní. Doprava není zanedbatelná položka rozpočtů.

"jestli ta světová ekonomická krize nevznikla proto, že se takhle krade v celém světě"

Podle toho, co se píše, tak krize vznikla trochu jinak prováděnou zlodějnou. V principu máte bohužel asi pravdu.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 9-2007
Odesláno Čtvrtek, 17. září 2009 - 23:38:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jak se můžou oba systémy doplňovat, když se ten nedotovaný snaží vyrejžovat a není ochoten se podílet na systémovosti? ....... prodražuje veřejnou dopravu, a ne systém. Potom je zcela pochopitelné, že kraj odmítá vydávat takové licence."

To je dost extrémní pohled. Ve skutečnosti má kraj dost pravomocí, a může vydat spoustu doprovodných podmínek, kterými dopravce donutí, aby nepodrážel dotované linky, a aby se nepodráželi dopavci vzájemně. To je ale spousta práce při každé změně JŘ, a vyžaduje od úředníků nestrannost, koncepční myšlení, a preferování zájmů cestujících. Daleko jednodušší je vše soukromé zakázat, a vše objednat u "toho správného" dopravce.

Vy s Vaším způsobem myšlení tomu asi nikdy neuvěříte, ale systémy zcela oproštěné od tržních prinicpů jsou v důsledku vždy méně efektivní, a tudíž dražší, než trh, kde se přisně trestají fauly.
V ČR obecně není přemíra trhu, ale chybí účinní "rozhodčí", kteří vynucují dodržování pravidel. Někdy jsou pochybná i sama pravidla.

Pěknou ilustrací je nedávný případ, kdy česká policie nebyla schopna ukončit nelegální automobilový závad, zatímco německá dočasně zabavila auta, a bylo to. Další ilustrací je nulová tolerance k alkoholu za volantem, a spousta ožralých řidičů u nás, a plus mínus dodržovaná tolerance 0,5%o . To není dáno geneticky nordickou rasou, ale léty cepování, a zkušeností, že fauly se opravdu trestají. Takový ten způsob, že když chci, aby se jezdilo do 60, dám tam 30, to se v Německu nedělá, to je cesta do pekel. Tam, když chtějí, aby se jezdilo do 60, tak tam dají 50. V létě jsem jel autem přes Žitavu, a v některých místech uzavírek jsem při povolené rychlosti 50 místy musel zpomalit na 40, protože tak rychle se to nedalo projet. Ve většině uzavírky ale ta 50 seděla. To je daleko lepší, než když se tam dá všude 30, jako u nás. Úcta pravidlům vzniká tak, že se požaduje přesně to, co je potřeba, nic navíc, ale o to tvrději se v průběhu desetiletí pravidelně vymáhá dodržování.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2351
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 00:37:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nedalo mi to, a prohlídnul jsem si několik krajských rozpočtů. Úhrada ztráty v autobusové dopravě se pohybuje okolo 0,5% rozpočtu celého kraje. K sežrání celého krajského rozpočtu je tedy třeba okolo 200 takových piraní.

Pro srovnání, veškeré krajské výdaje do zdravotnictví bývají také do 1% rozpočtu. Celá kapitola doprava je cca 15-20% krajského rozpočtu.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 925
Registrován: 1-2009
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 11:52:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Orky:
Ale já psal o nově vloženém dotovaném spoji, který podráží jiným dopravcem mnoho let provozovaný nedotovaný spoj. Tam si to prostě ten nedotovaný dopravce nenechá líbit - to by to pak měli úředníci příliš snadné: sledovat vytíženost nedotovaných spojů a jakmile dosáhne určité hranice tak šup s ním spřátelené firmě v ZDO.
55p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 6-2009
Odesláno Pátek, 18. září 2009 - 20:00:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orient Expres jel z Kolína do Prahy přes Osek a Lysou?
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 499
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 18:50:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krátký dotaz: Bude v Čelákovicích JOP po modernizaci zabzeře?? Nebo bude jinde?? Pokud ano jak bude probíhat nabízení vlaků od Brandýsa??
Díky za odpověď
M.I.L.A.C.E.K.01
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.136.147.164
Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 23:24:36    Odkaz na tento příspěvek  

Fotka milovické trati v době elektrifikace. Toto se asi 50 dalších let opakovat nebude
Jindřich Rosa
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.84.155.50
Odesláno Sobota, 19. září 2009 - 23:51:08    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to fičí rychle.
To je asi to proslulé Káemovo zapichování sloupů...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6508
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 08:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevěřícně jsem to pročítal, takovou volovinu jako náhradu provozu na S7 busama jsem tedy ještě nečet. Kdo ze zúčastněných tam aspoń jednou v životě jezdil (Boblick, Bručoun, trochu i Orky) nejen vlakem, ale i busem a autem ráno do práce a večer z práce aspoň měsíc v kuse? A současně jste byli v úloze chatařů a turistů o víkendu? To byste taky přepravovali busama po úzkejch klikatejch přetíženejch silničkách? Ty autobusy kolem Berounky fyzicky prostě nemužou mít jinou úlohu než vymeták či připrcávka a napaječ k dráze. Neznám nikoho od Srbska po Černošice, kdo , pokud by musel jet po silnici, použil něco jiného než IAD nebo kolo.
Ani jsem to sem nechtěl psát, tak neuvěřitelný se mi to zdá, ale když se tu o mě neregistrovaný Jindřich Rosa otřel v jiné souvislosti, taxem si řek že jo. Inu a přesně tak, jaxe náhle a rychle elektrifikuje S22 by se elektrifikovala S5. Ano zapíchání sloupů. A jaxe tu znalci a insajdři smáli, že to prej nejde.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Budoucnost patří bagrům!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 08:47:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Na S5 bysme spíš místo zapíchání sloupů potřebovali jen tak položit druhou glajzu. Aspoň někde z Ruzyně do Hostivice a z Jenečku do Unhoště (včetně řešení poloperonizace v Jenči - nejlépe přeměnou na dvoukolejnou zastávku). A trochu lepší zab.zař. po stanicích. A nultá - nejnutnější - etapa rychlodráhy by byla hotová
Drátizace je až druhé kolo
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 951
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 09:17:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

reakce:-aa-1104:Jsem souhlasil s Bramem 1500,ne 1503...
KM:Inu a přesně tak, jaxe náhle a rychle elektrifikuje S22 by se elektrifikovala S5. Ano zapíchání sloupů. A jaxe tu znalci a insajdři smáli, že to prej nejde.


Hm,ono je rozdíl drátovat pár km v nulovém provozu než 35 km..A do Milovic nepotřebujete stavět žádnou měnírnu-tam stačí to napájet z "hlavní trati" (zjednodušeně).
Měnírna je velká investice,nutno přivést 2 nezávislé linky 110kV atd...
A bus S7 ? Chápejte,jde především o prachy-pro Boblicky jistý zdroj cestujících a tedy i peněz-ten 1 bus v takové koncentraci dojíždějících vždycky naplní a co na tom,že někteří zůstanou na zastávce...Mě vždycky fascinuje,jak na území ČR kde železnice obsluhuje v docházkové vzdálenosti zlomek území a ostatní kšefty zůstávají busníkům,tito stejně mají snahu "vyžírat" cestující vlakům.Ale je to logické.

-aa-: Přesně tak,zdvojkolejnění..
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1510
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 09:23:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Nějak jsi to nepochopil. Bus údolím Berounky by byl pouze a jen DOPLNĚK vlakových spojů pro ty, co mají vlak daleko a někteří vysoko. Nic víc. Ostatně víc ani být nemůže, jednak neexistuje silniční infrastruktura a kapacita autobusové linky je jen velmi malým zlomkem dopravy vlakové. Jinak to ani nebylo myšleno.

Samozřejmě Boblick si to přehrává do podoby, která by vyhovovala akorát jemu, tj. aby těžce vydělával na přecpaných autobusových spojích, při splnění jeho požadavku na zrušení dvou párů vlaků do hodiny ve špičce. Jenže ty plné autobusy by se stejně nikdy nekonaly, neb si každý dobře rozmyslí, zda stát dlouhou dobu v autobuse, nebo zhruba poloviční dobu ve vlaku. Nebo si radši tedy postojí, ale v zácpě a ve vlastním autě. No a ty zácpy by při zredukování vlakové dopravy byly hodně dlouhé.......

Jestli někde ve středočeském kraji jsou adeptky na zastavení, nebo velmi výraznou redukci osobní dopravy, tak někde úplně jinde. Například trať Měchenice - Dobříš by mohla být v pracovní dny oproštěna od vlaků ihned, téměř nikdo by si toho nevšiml. A ušetřilo by se docela dost.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1511
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 09:39:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov: Linka, která by byla v provozu ve špičkách pracovního dne, jak zde již několikrát pasl Bručoun, není k odčerpání lidí z vlaku, je to k přitažení do VHD těch, co jezdí dnes autem. Ten kdo to má na vlak hodně daleko, buď to tedy s velkým skřípěním zubů dojde, nebo to dojede autem k zastávce (je li kde zaparkovat), ovšem nejčastější případ bude asi ten, kdy autem jede až do Prahy, protože když už musí auto použít (někteří holt musí), tak ho rád použije na celou cestu do Prahy. Já bych se o odčerpání cestujích z vlaku v tomto případě bál pouze tehdy, kdyby údolím Berounky vedla silnice pro motorová vozidla a od jejího napojení na Strakonickou byla Strakonická do centra minimálně šestipruhová. Je tomu snad tak? NE, NE a zase NE. Tak nevím, co tu pořád řešíte za vysávání cestujících z vlaku.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 952
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 10:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jasně,že z Dobřichovic,Řevnic atd. je bus do Prahy mizerná alternativa.Jako doplnění jistě,ale vlaky prosím nerušit.Já se odčerpání nebojím,jen bych to prostě nedotoval.
Bych viděl jako důležitější výstavbu pořádných parkovišť u stanic/zastávek vlaků /viz třeba Dobřichovice,kde je krásné parkoviště využité/.
Hodně lidí právě díky pofidérnímu busu jezdí na nádr vlakem,zvláště když interval v úseku Praha-Řevnice je v podstatě Jede_to_furt.
Ono se spojují dvě výhody: Když bude problém na dráze,říznou to automobilisti do Prahy autem,pak pohodlí bez pěších cest za každého počasí,potmě a tak /ne každý má zastávku u nosu/
a i psychologicko/sousedská: Nejsem socka,jezdím aspoň na vlak autem :-)
A také jde o možný večerní návrat mimo špičku,kdy bus nejede tak často/vůbec/za hodinu.
Bohužel leckde je vybudování parkovací plochy velký problém,SŽDC to na svých pozemcích nechce,obec někdy také ne a velmi to vázne.
Jinak pro veřejné rozpočty je výhoda,když si lidi dojedou na vlak autem a současně neucpávají město svými plechovými miláčky.

Takže s váma vlastně souhlasím,když jsme si to vysvětlili.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6511
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 10:12:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa- souhlas, nebo tak. Zdvoukolejnit. I když: že byste tam měl s čim jezdit? Že těch motorovejch vozů a souprav tolik je. To už spíš věřim že budou přibejvat další a další 471. To už se naučili dělat i používat a nemuselo by to nést problémy. Jinak budete po dvou kolejích honit 714 a jako hit Brejlovce (protože barči už budou zrušený v důsledku huntování na švejcích).
busy na S7: No jednu chvíli to tu vypadalo na kapacitní busový bagry do Prahy Já si prostě myslím, že z týhle oblasti pokud někdo jede po silnici, tak IAD, a do busu nepřesedne, nenabídne mu nic nového, naopak , ještě se bude tlačit s dalšíma 50 lidma. Může přesednout do vlaku, pokud mu nabídne něco nového (a to často dneska nabízí - rychlost ve srovnání s věčně ucpanou strakonickou). Pro ty co bydlí daleko od dráhy by měly sloužit parkoviště pro IAD u zastávek a nádraží a busové linky 4XX k nádražím.


(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Budoucnost patří bagrům!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 953
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 10:43:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hm,tak jaksi než by došlo k nějakému zdvojkolejnění,tak je to minimálně za 10 let-ani to není projektově připraveno.A tou dobou už bude problém souprav snad vyřešen-nakonec stejně se do té doby bude muset něco koupit.
Jinak zadrátovanou dvojkolejku na Kladno a 471-proč ne. Nakonec je to nejzanedbanější trať z Prahy s obrovským potenciálem a lepší vrazit prachy sem,než do elektrifikace Železných Rud a podobných obludností.
Jenže se musej taky politici rozhoupat,co vlastně chtějí,zdali Kladno s odb. na Ruzyň,Dlouhou míli,metro na letiště a na vlak se vyrezignovat a podle toho plánovat/stavět/rozhodovat se.
A jak píšete-volných vozidel bude možná hafo,co se proslýchá možná už od první změny JŘ.Ale to budou spíš šukafony/regionovy.Rychlíkových motoráků-843,842 je furt málo.Já bych viděl prozatímní řešení v řidících vozech spojených přes kabel s reko brejlovcem s Catrem.Takže vratné kapacitní soupravy.Nakonec už se pokusy dělaly /právě na trati 200/ a jezdilo to.Vyvinuté to je a řidičáky dokonce vyrobené.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1514
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 10:55:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Busový bagry tu prosazuje jejich bývalý provozovatel Boblick. Já si myslím, že i ten bus ledascos nabídne. Dost lidí pracuje totiž v oblastech, kde se nedá parkovat a auta musí nechávat někde postávat v ulicích u metra. No a zrovna těch ulic okolo smíchovského nádraží a Andělu moc není....... Viděl bych to tak, že bus lapne ty, co mají z různých důvodů dnes pro cesty do zaměstnání volit IAD + pražskou MHD. Nikoho jiného to nepřitáhne.

Parkoviště u stanic a zastávek je docela ideálním řešením, ale zas spíš pro ty, kdo to mají na vlak daleko třeba pět, deset kilometrů. Kolega z práce si staví domek v Hatích a po jeho dostavění počítá s dojížděním na vlak do Řevnic, cestou vlakem na Smíchov a následně metrem B na Hůrku. Cesta automobilem se neosvědčila jak z finančních důvodů, tak i důvodů časových. To uvádím jen pro příklad.

Problém pro ty, kteří to mají na vlak třeba jen dva kilometry, je hlavně ten, že studený motor v autě žere jak tank. Spotřeba je potom šílená. No a jelikož ne každý je majetný jako pan Krejčíř, tak je zatížený obvykle splácením nějaké hypotéky, tak dost škudlí....... Navíc když už má děti, tak to teprve se otáčí každá korunka. A mluvím o lidech s platem kolem padesáti tísíc brutto.
Anonym
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 500
Registrován: 11-2008
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 10:59:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: Děkuji Vám za 3 zvláštní rychlíky do Staré Boleslavi. Viděl jsem jízdní řád a myslím si, že tyto rychlíky najdou svůj velký význam při přepravě poutníků. Kór když finální odhad hovoří o 65000 poutníků z Německa,západní části Rakouska a Polska a samozdřejmě i z Čech. Po absenci dotace z kraje je alespoň toto dostatečné řešení....
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 954
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 11:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

3 zvl R ? Kdepak se o tom píše ? Odkud a kam ? Přímo do StB ?Jestli na Ropidu,tak je to dobře schované..
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 11:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 171:
Píšu-li o zrušení nějakých vlaků, tak především o Švejcích a Radotínech a s otazníkem jsem doplnil polední Řevnice v So+Ne.
Problém je stále stejný: nemožnost vybudovat parkoviště v Černošicích a přecpanost vlaků již v zastávkách Mokropsy a Černošice. Pak je pro většinu lidí IAD podstatně komfortnější dopravou. Navíc se většina naučila jezdit na Strakonickou až do Malé Chuchle, čímž se celková doba značně zkrátila.
Bus linka v trase Liteň - Svinaře - Řevnice - Lety - Dobřichovice - Černošice - Praha, Radotín - Praha, Smíchov bude čím dál tím víc potřeba. Železnice je zde mimo docházkovou vzdálenost nové výstavby. Ale to by především v jisté pověřené obci museli trochu přemýšlet i s výhledem na budoucnost.
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2426
Registrován: 6-2006

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 11:28:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přehled zvláštních vlaků k návštěvě papeže:
www.navstevapapeze.cz
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
....Milý Mirku, máš krásné dítě. Tak si s ním zůstaň doma a nech to na těch chytřejších..
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1515
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 11:45:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Boblick: No hlavně abys takovou linku neprovozoval ty. Na rychlostní šrotokros není nikdo z potenciálních cestujících zvědavý.

No vida, jak si krásně protiřečíš. Vlaky jsou dle tebe plné, ale přitom na diskusi o trati 220 jsi plkal cosi o nutnosti zavedení pouze půlhodinového intervalu osobních vlaků ve špičkách na trati 171 a ostaní bys rád nahradil autobusy.

Hele, ty brouku pytlíku, už kolikrát potřebuješ vysvětlit, že jeden žabotlam nenahradíš jedním autobusem, ale ani dvěmi, či třemi?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 11:58:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No a aby mne ostatní věřili, jaké blbosti je Boblick schopen vymyslet, tak zde je překopírovaný Boblickův příspěvek č. 893, to fakt člověk žasne:

"Žádný tunel, žádná korytoryzace na Plzeň prostě nebude. Němci to zazdili, proto ty bus Setry v podání DB. Znovu opakuji: to je mezinárodka, peníze jen z EU. Tam se prostě musí zdůvodnit, proč to jezdí, za kolik to jezdí a hlavně KOLIK toho veze.
A jaképak zvyšování počtu vlaků na 171. Tam se musí dojít naopak k omezení na max 30min a zbytek doplnit busy. Vykopnout Švejky, Radotíny a jiné idioťárny.

Zase na druhou stranu Berouny nechat jak jsou na Hlavák, a Řevnice poslat do Českého Brodu. V kombinaci Benešovů na Hlaváku, Nymburků jen do Říčan. Pak potkávačka na 4.nástupišti na 4 min a je potřeba o 6 souprav méně."
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 12:05:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym: Já osobně s rychlíkama nemám nic společného! To musíte děkovat jiným.
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 13:14:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, že bych si protiřečil. A ušetření souprav průjezdem byl jednu dobu hit i v Dlážděné - i když jejich konečná verze se jaksi zvrhla.
Co se týká souběžné linky na 171: přece nenapíšu, jakou mám představu (ekonomicky podloženou) - zdarma předat výsledek dlouholeté sondy - no jsem možná vůl, ale ne idiot.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3225
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 13:53:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Anonym&Jgcp: a je to finální verze? Nějak mi tam chybí R vedené 2x471. Nebo je jen nevidím?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 14:17:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Penik: Koukám, někdo tam zase vystavil nějakou špatnou verzi. Zřejmě to není aktuální.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3226
Registrován: 10-2004

Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 14:23:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: také se mi zdá, že to není nejaktuálnější a zrovna by se mi to hodilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem penik.)
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 14:32:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

přece nenapíšu, jakou mám představu (ekonomicky podloženou) - zdarma předat výsledek dlouholeté sondy

Sondy kde ? Mezi lidmi,co jezdí vlakem ?
A dlouholeté ? Já se obávám,že to je taky špatně.
Ty přepravní proudy a priority se totiž léty dost mění.
No,jestli jsou ty údaje tak věrohodné jako ty tvoje jízdní řády,průměrné rychlosti a výjezdy na NAD z garáží do 10 minut,pozorování Švejků a tak,tak nevím..

Ne,vážně,tohle umím taky,říct,že stávající systém stojí za howno a když se mne někdo zeptá,jak bych to konkrétně řešil,tak řeknu: To je tajný
Kua tak nás přesvědč něčím fungujícím,když jsou vize tajný !!
Jinak to vypadá jako tahání trika,to snad uznáš ?
Boblick
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 940
Registrován: 1-2009
Odesláno Neděle, 20. září 2009 - 15:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Naprosto funkční a rentabilní (proto jsem najat) jsou linky 133101, 133102, 133103 a 133106. Tam může závidět kde kdo. Až ČernáDíra bude dosahovat alespoň poloviční tržby na os/km, tak jsem ochoten bavit se o nějaké dotaci pro tento moloch.