K-report
 

Archiv do 2. srpna 2009  

Diskuse K-report » Archiv 2009 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv do 2. srpna 2009 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3263
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 20:08:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Kraje si nechávají zpracovávat návrhy redukcí ve velkém, a to až o desítky procent. A nelze zatím předvídat, co z toho bude.
Proto se také každý měsíc sčítá. Začalo to opět včera. A sčítat se bude asi i v září.
Letošní návrhy GVD jsou tedy zatím pouhým cárem papíru. Ale já to říkám už dávno, že dokud to v prosinci nezačne jezdit, tak není nic jisté a i potom se dá slušně redukovat při změnách.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1021
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 20:28:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Taky se zvažuje, že všechny vlaky budou zvěřejněny s poznámkou "jede do (datum 1.změny)". Ovšem řekněme, že redukční snahy Prahy a Středočeského kraje jsou relativně minimální, jsou kraje, které jsou daleko aktivnější.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4326
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 20:32:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Ovšem řekněme, že redukční snahy Prahy a Středočeského kraje jsou relativně minimální, jsou kraje, které jsou daleko aktivnější.

Znamená to snad, že kraj ty peníze, které budou (nenastane-li změna), na rozdíl od dalších krajů někde "najde", nebo jde v tomto případě z jeho strany o alibismus?

Ještě bych měl jeden dotaz v návaznosti na možnou vozbu na milovické trati - v jakých řádech se pohybuje rozdíl mezi cenami jednoho vlkm u sólo motoráku 810 a CityElefantem? Předpokládám, že ceny se od sebe liší dosti výrazně.

Díky za odpověď.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 20:32:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: řekl bych, že v Praze a okolí je spíše opačný trend (nebo alespoň do letošního GVD byl).
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3264
Registrován: 10-2003

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 21:01:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Penik: Do letošního GVD byly prachy, teď to s nima bude trochu horší.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3033
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 21:10:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: spíš bych to viděl tak, že se bude konečně požadovat zaplatit to, co si objednají. Ne jak tomu bylo v minulosti. Samozřejmě všudepřítomná krize udělá také své. Ještě že ji máme. Na co bychom se vymlouvali
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1022
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 21:29:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: Za kraj hovořit nebudu, pokud vím nechal si zpracovat nějaké možnosti redukce od dopravce, ale není rozhodně tak aktivní jako např. Vysočina. Všeobecně lze říct, že v okolí Prahy se vyčkává co bude dál. Ostatně co si budeme povídat - zrušením lokálek se ušetří prdlajs a zrušení hlavních tratí kolem Prahy je nemyslitelné....

Ceny za vlkm se můžou výrazně lišit, ale na druhou stranu taky nemusí. Takhle to těžko říct, protože záleží na proběhu, efektivitě oběhu apod. Značnou roli hrají také tržby. Na druhou stranu je třeba podotknout, že není fér srovnávat 471 a 810, když už tak 471 a 814. Zkrátka odpisy nového (předraženého) vozidla nelze srovnávat s odepsaným šrotem.

Penik, Zapa: On ten problém není tak jednoznačný. Stát kdysi za regionální dopravu "něco" platil a zbytek nechával domazat z Carga. Pak regionálku převedl na kraje a předal jim částku, kterou do té doby platil. Takže se domazávalo dál. A pak se rozhodlo Cargo odčlenit. Tím pádem křížové financování přestalo a výpadek peněz v regionálce stát neřešil. Což trošku fér není. Při odčleňování Topolánek řekl, že problém financování regionálky je při privatizaci Carga třeba řešit. Pak skutek poněkud utekl. Kritická situace se nakonec má dořešit domazem 3,2 mld od státu. Ovšem příští rok už chce dát stát jen 2 mld a vzniká tu problém ve výši 1,2 mld. Na druhou stranu je třeba dodat, že ani kraje nejsou svaté. Kdyby pravidelně navyšovaly částku na financování regionálky tak, jak jim narůstaly příjmy z rozpočtového určení daně, pak by ten propad také nebyl tak velký. Čili celý problém je částečně na krajích, částečně na státu. Někdy si tak říkám, jestli v tom trošku nelítá vysoká politika. Kraje jsou oranžové, stát víceméně stále modrý, ČD jsou ovládány z modré strany, proč tedy trošku ty oranžové hejtmany nezmáčknout. Před volbami by to rušení vlaků po roce vlády oranžových v krajích byl pro modré dobrý bod k dobru. Modří (až na drobné excesy typu ÚLK) totiž za 8 let své vlády regionální železniční dopravu prakticky neomezovali. A jelikož se jízdní řád uzavírá v polovině září, tedy měsíc před volbami.... Kdo ví co bude dál???
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2338
Registrován: 6-2006

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 21:59:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono se těm modrým to shození vlády vlastně hodilo. Po všech těch průserech, co se za Topola nadělaly..tmavý exil, vykradená PČR, nefinancování IDŠ, nečerpání fondů EU, sliby a chyby..nakonec abych se zase bál o práci.
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
....Milý Mirku, problém romských utečenců do Kanady není problém úřednické vlády. Oni utíkali hlavně za tvojí vlády...
Wyatt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 22:13:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

OT:
Jgcp: A jak to tak vypadá, stejně jim to lidi sežrali a prominuli (i tu Topolánkovu éro péro akci a spoustu dalších průserů, nesmyslné vyhazování peněz atd...(nehodlám to dál rozebírat)) a ve volebních průzkumech vedou. Bohužel :-(
Konec OT:
On by nebyl zas takový problém nahradit lokálky autobusy, ovšem mnohde je cesta autobusem o 10, 20 minut delší. Bohužel, úspory budou zanedbatelné.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2140
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 22:14:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jgcp: Hlavně, že socani žádné průsery nenadělali. A to, že nás socani za 8 let vlády zadlužili na 20 let dopředu, a ještě spolu s komanči schválili zákony, díky kterým bude dluh v době krize raketově růst, je vlastně prkotina. V Lotyšsku nebo Maďarsku, kde to tamější socani s rozhazováním přehnali ještě víc, se nebaví o tom, zda šetřit trochu nebo hodně, ale jestli drasticky, nebo velmi drasticky. (Tím naprosto nechci omlouvat ódéesáky, protože jsou taky pěkná svoloč. Akorát mě dráždí jednostrannost většiny železničních fandů.)
Omluva za OT.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3034
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 22:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: to je samozřejmě pravda.

Jen jestli i v době křížového financování bylo uhrazeno vše co mělo být dle zákona (prokazatelná ztráta + přiměřený zisk). Nemluvě o obnově vozového parku (a to už v době, kdy ČD byly plně statní podnik) a pokud si dobře pamatuji, tak to vždy bylo na štíru s penězi (bylo úplně jedno jak byly ČD financovány). Dost o tom pochybuji, protože jinak by se obnovovalo podstatně dříve a ne až na sklonku roku 2000, kdy se obnova rozjela ve velkém a to ještě za pochybných podmínek. Když se na to člověk podívá, tak 471 = předražené vozidlo a výhradně český dodavatel (bo tenkrát zaměstnanost ve dvou krajích a 2 podniky nad propastí = politická zakázka a politika se v tom táhne ještě dnes), 814 = rekonstrukce (bo PARS před krachem), za hodně peněz, málo muziky. Osobně bych investoval do nových dražších vozidel (například desiro, ale jsou i další vhodné vyzkoušené varianty), které by ale měly větší užitnou hodnotu a hlavně delší životnost než nynější reko a zcela určitě diametrálně odlišná kultura cestování - vnitřní hlučnost vozidla, pojezdy, trakce. Kolik se obnovilo osobních vozů? Byla dodána sada 1.tříd a nějaké 2., ale to je tak málo, že je skoro škoda o tom mluvit. To už sem ale nepatří, tak mi zde promiňte drobné vylití srdíčka.

Toť můj zastřený (špatný?) jednostranný osobní pohled na věc.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2141
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 22:29:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"nahradit lokálky autobusy, ovšem mnohde je cesta autobusem o 10, 20 minut delší. Bohužel, úspory budou zanedbatelné."

To je taková mantra všech skalních příznivců vláčků. Úspory by nebyly dramatické, ale byly by nezanedbatelné, a relativně bezbolestné. Kromě drážních odborářů, skalních fandů, a pomatených starostů typu Dětenice by na tom lidi většinou vydělali.
Na většině lokálek by autobusová náhrada nemusela být časově delší. Musí se vzít v potaz, že všude už dneska existují nějaké autobusové linky. Náhradu za vlak je třeba táhnout přes největší obce. Menší obce pak je lepší protáhnout upravenými stávajícími linkami, a nedělat z nové autobusové linky supercourák.
Podle mě je chyba, že se stále řeší dotace na 1 vlak, ale neřeší se dotace na 1 přepraveného cestujícího. Dokud někomu vadí, kolik stojí plný elefant, tak je to špatně. Kdyby se to přepočetlo na 1 reálného cestujícího, tak se zjistí, že předražený elefant je i tak poměrně levný, a lokálka je nenasytný bumbrlíček. Absolutně nejdražší pak jsou prázdné několikavozové osobáky mimo aglomerace, v nich musí stát odvezení jednoho člověka neuvěřitelnou sumu.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3035
Registrován: 10-2004

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 22:34:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: z hlediska ČD je úplně jedno kdo zrovna vládne. Nikdo nic nechce řešit, protože to je horký brambor.

Něco do pranice: To čím nás za 8 let socani zadlužili, to odeesáci za své vlády předtím "rozkradli" a rozprodali (několik špičkových podniků, které měly jméno i ve světě). To, že většina železničářů fandí více socanům, než ODS? Je to možné, asi pro ně udělali více než modří.
Wyatt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 8-2008

Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 22:38:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Nejsem skalní příznivec vláčků. Mnohem radši bych tady měl Karosy, či SORky, než Šukafon.
Bohužel, cesta BUSem by ovšem v obou případech byla cca o 10 až 15 minut delší, než cesta vlakem. Bohužel.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4329
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 23:01:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím, že není nutné za vším hledat a do všeho tahat politiku. Zbytečně se z mnoha odborných nebo třeba ekonomických problémů dělají problémy politické. To, že nejsou prachy, že je něco drahé a neefektivní, co je na tom pravicového, co je na tom levicového?

Totéž je nahrazení šukafonové lokálky autobusem - je to pravicové řešení, nebo řešení levicové?

Ten problém s financováním regionálky tu podle mého názoru nevisí jen od doby oddělení Carga, ale právě už minimálně od doby, kdy se stát zbavil zodpovědnosti za tu regionálku a v plné výši ji převedl na kraje, snad jako by si mysleli, že to kraje utáhnou, aniž by si ČD dolévaly peníze z Carga (anebo se počítalo s tím, že se ty peníze budou takto přelévat donekonečna?). Dlouho to neřešil nikdo, ať už byl (oficiálně) napravo, anebo (oficiálně) nalevo.

Pár nápadů, které mě napadají v rámci Středočeského kraje (ale berte to jen jako "pohled zvenku"):
- Není zbytečným plýtváním mít spřažené dva Elefanty na S1 už z Kolína? Co jsem si všiml, tak před/za Kolínem se v takto velkých soupravách vozí dost vzduchu, byla to náhoda?
- Nejezdí minimálně o víkendech mezi Nymburkem a Kolínem až příliš velký počet vlaků (v součtu s rychlíky od Rumburku a od Ústí)? Nestačila by u osobáků jen dvouhodinovka?
- Nebylo by vhodné ukončit linku S4 už v Kralupech a dále směrem na Ústí vést méně kapacitní soupravu?
- Když by na to přišlo, kolik tangenciálních tratí (tj. ne vedoucích směrem ku Praze, ale kolmo k ní) je ve Středočeském kraji skutečně nepostradatelných a těžko nahraditelných busem? (alespoň za předpokladu existence "pořádného" celokrajského IDS)?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2142
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 23:40:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"To čím nás za 8 let socani zadlužili, to odeesáci za své vlády předtím "rozkradli""

A socani nekradli?

"většina železničářů fandí více socanům, než ODS? Je to možné, asi pro ně udělali více než modří."

Socani (nejen) na dráze zakonzervovali minulost, a zbavili (nejen) železničáře budoucnosti. Tak je to vždycky, když se něco nepříjemného a nepopulárního odkládá. Ódéesáci v krajích se bohužel chovali naprosto stejně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 9-2007
Odesláno Pátek, 31. července 2009 - 23:50:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"cesta BUSem by ovšem v obou případech byla cca o 10 až 15 minut delší, než cesta vlakem."

Které konkrétní tratě máte na mysli? (Obecně to určitě neplatí.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2144
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 00:12:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"kolik tangenciálních tratí (tj. nevedoucích směrem ku Praze, ale kolmo k ní) je ve Středočeském kraji skutečně nepostradatelných a těžko nahraditelných busem?"

Bezesporu potřebné, a autobusem nenahraditelné jsou úseky tratí Beroun-Rakovník a Čerčany-Sázava. Jinak by se v nejdrsnější variantě dalo nahradit, nebo odepsat, skoro všechno.

"že nejsou prachy, že je něco drahé a neefektivní, co je na tom pravicového, co je na tom levicového?"

Levicová řešení se od pravicových přece jen poněkud liší. V posledních dvou desetiletích si levice a pravice trochu vyměnily úlohy. Levice se snaží za každou cenu udržet zahnívající sociální stát (včetně zahnívající železnice), zatímco pravice se teoreticky snaží dostat to do únosných mezí. V praxi to funguje tak, že levice jede na dluh, a předstírá, že všechno pořád funguje. To, že na to doplatí děti a vnuci, levicové politiky nepálí. Pravice prosazuje princiálně potřebné reformy, které ale v praxi tak úplně nefungují, a někdo se na nich záměrně nakapsuje.

ČD jsou rozkrádány jedněmi i druhými, když jde o prachy, tak jsou obě velké strany "bratři v kšeftu". Nakopat do řiti jedny i druhé.
Wyatt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 8-2008

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 00:21:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedná se o trať 062.

Malé počítání:
Městec Králové - Činěves, škola = 11 minut autem, pro objektivnost přičteme +2 minuty
Činěves, škola - Dymokury = 4 minuty autem, pro objektivnost +1 minuta
Dymokury - Dymokury, Svídnice = 5 minut, pro objektivnost +1 minuta
Dymokury, Svídnice - Křinec, žel.st. = 7 minut, pro objektivnost +1 minuta

Podtrženo sečteno 30 minut. = 9 minut oproti vlaku navíc.

Městec Králové (-Běruničky) - Běrunice (-Velké Výkleky) = 8 minut autem, pro objektivnost +1 minuta (Běruničky a Velké Výkleky proto, že jsou to přilehlé obce, tím pádem by se dala zrušit linka H21)

Běruunice - Slibovice (Lovčice) = 5 minut, pro objektivnost + 1 minuta

Slibovice - Lovčice, U Černých = 4 minuty, pro objektivnost + 1 minuta.

Lovčice, U Černých, Chlumec, žel.st. = 5 minut, pro objektivnost + 1 minuta

Podtrženo sečteno = 26 minut = +8 minut oproti vlaku. No, sic jsem se s těma 15 minutama seknul, ale i tak je to dost.
Pája Hav.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.102.19.160
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 00:32:58    Odkaz na tento příspěvek  

Ohledně města Milovice si dovedu představit,po elektrizaci tratě, jezdit jednotku City Elephantu linky S22 a S29. S odjezdem xx hodina 15 minuta, (linka S22) z Milovic do cílové stanice Praha Masarykovo nádraží. S odjezdem xx hodina 45 minuta, jednotka City Elephantu (linka S29) z Milovic do stanice Praha hl.n. a Strančice,která by se spojovala s jednotkou linky S2 Kolín - Praha Masarykovo nádraží.Jak by na to reagovali cestující v úseku Lysá nad Labem - Praha Vysočany nedokáži odhadnout.Zdali by se ocenilo možnost volby mezi přední části vlaku jedoucí průjezdně stanicí Praha hl.n. A zadní části vlaku končící ve stanici Praha Masarykovo nádraží.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 06:30:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krátce OT k politikům: Je samozřejmě jedno zda modrý, oranžový nebo filový s puntíčkama, v zásadě všichni se projevují velmi podobně ne-li stejně. Ovšem zde otázka zní, jestli jedni druhým tak trošku nedělají naschvály bez ohledu na to, co to způsobí!

Úspora při náhradě lokálky busem: Zde musíme vzít v úvahu ty skutečné ceny. A pak zjistíme, že platí rovnice cena busu + dopravní cesta vlaku = cena vlaku. Čili není on trošku problém, že doprava v zájmu veřejném u jednoho dopravního prostředku DC platí a u druhého ne? Pokud tedy je náhradní busotrasa delší, pak se může snadno stát, že autobus bude paradoxně dražší. Na druhou stranu je pravda, že některé tratě nevedou ve směrech poptávky cestujících a u jiných zase bus zajistí lepší obsluhu území. Zkrátka souboj lokálka vs. bus mi přijde přibližně vyrovnaný.

David: Bohužel do toho politiku tahat musíte. V oboru se pohybuju již 10 let. Zpočátku vlaky žádné politiky prakticky nezajímaly. Teď je to šílenost. Vše velmi těžce politici ovlivňují. Až drasticky, to si evidentně ani neumíte představit.

S1 proto, aby substrát z Kolína a Peček nebyl při cestě penalizován pobytem při spojování. Bohužel u velké části vlaků k tomu dochází a výsledek se rychle projevil. Část Peček (a velká část Sadské) hlasovala volantem a volí místo trati 011 trať D11.
Nymburk - Kolín jezdí vlaků až moc, to souhlasím, ale proti tomu -aa- nikdy protestovat nebude Berte to jako souběh několika tratí, které se shodou okolností scházejí nikoli až v uzlové stanici Kolín, ale již na odbočkách VOsek, Nymburk a Lysá.
S S4 souhlasím, lom ale je ve Vraňanech, nelze vozit Nelahozeves s přestupem.
Zrušení tangenciálních tratí ušetří kulový. A ony dokážou konkurovat rychlostí díky přecpaným silnicím kolem Prahy a rychlosti 50 v obci.

Wyatt: 062 se značně dostává do pásma ohrožení

Pája Hav.: Dobrá šílenost. Takže si to vezměme reálně. V Lysé je moderní zab.zař., takže vjezd druhého vlaku na obsazenou znamená jet na přivolávačku už od vjezdu (rychlostí 30). Čili první vlak přijede do Lysé od Milovic a zastaví. Teprve za řekněme 5 min. zastaví druhý vlak od Kostomlat. Pak bude 5 min. na spojování. Cestující od Nymburka tedy stráví v Lysé 4 min. navíc, cestující od Milovic 9 min. navíc (srovnejte se stávajícím přestupem)! A ve Vysočanech, 10 min. před centrem se bude rozpojovat, čili vlak zastaví, za 5 min. odjede první vlak směr hl.n., na mezidobí, tj. cca za 4 min. druhý na Masnu. Takže při kombinaci Milovice - Masna jedou cestující o dobrých 17 min. déle, než by tomu bylo nezbytně nutné u přímého spojení, resp. řekněme o 14 min. při přestupu v Lysé.... Ještě stále si to dovedete představit? Pro případnou instruktáž doporučuji již zmíněnou cestu Sadská - Praha nebo možná ještě lépe Sadská - Český Brod, tam je to jak pěst na oko. Pár kilometrů jedete (spíš stojíte?) přes 20 minut. Uvidíte jak se Vám to bude líbit.
Penik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3036
Registrován: 10-2004

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 08:45:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: ...Ovšem zde otázka zní, jestli jedni druhým tak trošku nedělají naschvály bez ohledu na to, co to způsobí!...

A řekl bych, že to neplatí pouze o železnici, ale o ovšem
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2145
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 11:15:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "platí rovnice cena busu + dopravní cesta vlaku = cena vlaku."

Kolik je podle Vás nákladová cena 810 a nákladová cena busu? Sorry, ale teď nás buď naprosto nehorázně lakujete, nebo ČD jezdí pro Ropid za naprosto dumpingové ceny. Nebo ČD tahají z ostatních krajů peníze vysoko nad náklady. Nebo ČD podtrhly ceny za lokálky, aby se nerušily, a přirazily si to k větším vlakům. V každém případě, v té Vaší rovnici bude nějaké hodně nekalé kouzlo.

Režie autobusových firem, přepočtená na jeden km, je podstatně nižší, než u ČD. Řidič autobusu má daleko nižší plat, než fíra s kasou. Autobus žere podstatně méně, než 810. Mezi autobusovými firmami je přece jen nějaká konkurence. Údržba autobusu je daleko jednodušší, než 810. Autobusové firmy nejsou tunelovány pomocí mnohanásobně předražených výdajů na marketing, většinou nevydávají na marketing prakticky nic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2146
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 11:55:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Část Peček (a velká část Sadské) hlasovala volantem"

Spojování v tom určitě hrálo menší roli. Větší roli hrála nespolehlivost během stavby. Dominantní roli zcela jistě hrála povinná zastávkovost všech spojů. Ropid i kraj by se konečně měly chytit za nos, a pro všechny větší vzdálenější sídla vymyslet systém zrychlených špičkových posil. Někde to půjde vlaky, jinde busy. Pokud nechce VHD skončit jako socka, tak to musí jít.

Doktrína, podle které má každá obec na trase nárok na stejně husté spojení, bez ohledu na počet cestujících, je dlouhodobě neudržitelná.
Nedávno jsem viděl návrh návrh autobusových linek v Hradeckém kraji. Ne, že bych souhlasil naprosto se vším, ale v každém případě tam hrají zrychlené linky důležitou roli. Některé linky jsou například koncipovány tak, že zastávkové spoje mají celý den téměř stejný interval, a většina špičkových posil je zrychlená. Proč to jde v hradeckém kraji, a ne okolo Prahy, kde jezdí nesrovnatelně víc lidí? To samé platí v případě železnice. Prohlédněte si GVD tratí 026 nebo 040, kvůli zkrácení jízdních dob jsou zavedeny spěšné vlaky. Proč můžou jinde jezdit spěšné vlaky, a v okolí Prahy musí být téměř jen ultrasupercouráky? Páteřní linka mezi většími a vzdálenějšími sídly nemůže být celodenně zastávková, to Vám řekne každý soudný dopravní inženýr. Chápu, že musíte šířit názory Vašeho chlebodárce, vězte však, že bych Vašeho chlebodárce za sockovou úroveň PIDu s chutí nakopal do řitě. (Krajské úředníky ještě víc, to bych dodal pro úplnost. Ty pro změnu za naprostou nekoncepčnost a podléhání autobusovým lobbistům.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Wyatt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 8-2008

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 12:23:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: To je mi už docela dlouhou dobu jasné. Ovšem aspoň úsek z MK do Chlumce by stálo za to udržet. Dobré spojení do HK a směr Nymburk. CO to tam tak vídám, jezdí tam i docela dost lidí.
Ale směr Křinec, tam ať se to zavře. Krásná trať to je, nádherná, ale počet cestujících na 1 vlak na 100% nepřekročí číslo 8.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1466
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 12:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Téda, tady se rozjela prezentace a obhajoba drážních dogmat, vysoce ziskovým Cargem počínaje (proč je teď, po "skončení" přerozdělování finančně tak v háji?), špičkové socialistické státní podniky a hodnou ČSSD vs. zlou ODS pokačuje až po to, že platí rovnice cena busu + dopravní cesta vlaku = cena vlaku.

Pamatujete na zavírání normálního provozu na 121? Tehdá se tam jezdilo za 49 od kilometru. Dneska jezdí A23 za kolik, za devatenáct? A poplatek za 810 sólo je cca osm kaček. Nějak Vám to nevychází.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4333
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 13:09:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: vysoce ziskovým Cargem počínaje (proč je teď, po "skončení" přerozdělování finančně tak v háji?)
1. Údajné tunelování a rozkrádání Carga?
2. Vliv ekonomické krize?
3. Ani dřív nebylo "Cargo" tak ziskové? (Ale kde se tedy v té době braly ty peníze na "dosypání" do osobní dopravy?)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2148
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 13:09:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"A23 za kolik, za devatenáct?"

Nákladová cena bude určitě víc. Pokud uvažujete výši platby dopravci (t.j. rozdíl nákladovka mínus tržba), tak by mohlo být.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 13:18:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Údajné tunelování a rozkrádání Carga?
To muselo být i tehdy (aneb viz články Jiřiny Zvoníčkové na Virtually z hádám roku 2007).
Vliv ekonomické krize?
Hospodaření Carga je v háji už od počátku jeho samostatné existence, což bylo v době vrcholného hospodářského růstu a nárůstu přeprav (2008).
Ani dřív nebylo "Cargo" tak ziskové?
Podle všeho ne, je třeba se smířit s tím, že je toto léty vybájená povídačka, používaná k vydojení peněz ze státu. Za unitáru do kalných vod peněžních toků nikdo neviděl a prostě se to "nějak" udělalo, aby Dráha jezdila (nějak se s těmi všemi penězi prostě vyšlo).

Pokud uvažujete výši platby dopravci (t.j. rozdíl nákladovka mínus tržba), tak by mohlo být.

Ano (pak jsou obě tyto částky - vlak i bus - totiž srovnatelné).
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11583
Registrován: 6-2003
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 13:38:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Si myslím, že v době unitárních drah ty peníze od státu, byť jich bylo málo, skončily všechny u drah a stejně tak případný zisk z některých činností. Ale od doby rozdělování, privatizace a oddělování všelijakých ziskových součástí do dceřinek a podobně se čímdál víc z těch peněz (jak od státu tak ze ziskových činností) ztrácí do soukromých kapes. Viz nynější návrh na další odprodej ziskových částí ČD - dá se čekat, že typicky za hubičku nějakému majetkově neprůhlednému subjektu, skrytě napojenému na současný či bývalý management či nějakým pánům velkopodnikatelům, kterým se zdá, že stát okradli pořád ještě málo. Takhle si myslím, že se ztrácí ty peníze.
http://poborskiii.kvalitne.cz/ http://4koridor.kvalitne.cz/ Jabber ID: poborskiii@jabbim.cx(=cz)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6299
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 13:44:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obávám se, že to "hlasování volantem" je smyšlenka. Ono se jezdí prostě méně proto, že je větší nezaměstnanost. Proto také redukce vlaků je pochopitelná. Po překonání krize začne být opět poptávka větší. To je prostě objektivní ekonomický jev bez ohledu ta to, zda jsou u moci žlutí nebo fialoví. A snažit se tomu čelit provozování dopravy za každou cenu je samozřejmě blbost. Proto je taky Cargo zřejmě ve ztrátě, protže se toho prostě tolik nevozí jako před 5 lety. To je tak, když z těch kolejí nedohlédnete dál než k nejbližšímu návěstidlu. Proto Vysočina redukuje víc než střední Čechy, protože tam ubylo podstatně víc příležitostí kam jezdit. Co je na tom tajemnýho, prosimvás?
Jinak btw. ukazuje se , že luxus jsou i vlaky do Řevnic a Radotína. Asi by to chtělo jen půlhodiny do Karlštejna a hodinu do Berouna. Já vim, nikdy se to tak nedělalo.
Budoucnost patří bagrům!
Jgcp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2339
Registrován: 6-2006

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 16:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
OT
Samozřejmě že oranžáda taky nemá úplně čisto na stole. Ale spíše to byla aktuální reakce na stav, která popisoval -aa- .
Jinak se mi líbí, že se začínají opět vynořovat ty malé i větší aférky..To zase bude rovná kampaň.
OT
http://zelfoto.webovastranka.cz/
ICQ : 297-774-273
....Milý Mirku, problém romských utečenců do Kanady není problém úřednické vlády. Oni utíkali hlavně za tvojí vlády...
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 18:32:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ve dnech 3. a 4.srpna bude denní výluka od 8:45 - 15:10 mezi Čelákovicemi a Lysou. Některé kmenové osobáky z Prahy ven budou ukončeny v Čelákovicích!! Zároveň budou v Čelákovicích mimořádně zastavovat hradecké R a cestující budou odbaveni jako ve Sp vlaku. Přečteno v Čelákovicích na papírovém výlukovém JŘ.
surikata nádherná
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.72.41
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:00:16    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: když NIC nevíte o ČD Cargu, tak tady prosím neblábolte Vaše "pravdy". Proč to děláte??? Věřte mi, že jsem velice in a podrobně informován o skutečném stavu věcí. a jestli něco trápí cargo, tak to jsou poslanci a odboráři, to je dvojí největší zlo na železnici.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16007
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:01:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Proto je taky Cargo zřejmě ve ztrátě, protže se toho prostě tolik nevozí jako před 5 lety.

Kdyby to bylo tak jednoduchý...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16008
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:03:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Viz nynější návrh na další odprodej ziskových částí ČD - dá se čekat, že typicky za hubičku nějakému majetkově neprůhlednému subjektu, skrytě napojenému na současný či bývalý management či nějakým pánům velkopodnikatelům, kterým se zdá, že stát okradli pořád ještě málo.

Poborskiii, můžeš mi ukázat jedinou "ziskovou část ČD"? Napadá mě jedině Telematika - a tu chce někdo prodat?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 16009
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro - Podle všeho ne, je třeba se smířit s tím, že je toto léty vybájená povídačka, používaná k vydojení peněz ze státu. Za unitáru do kalných vod peněžních toků nikdo neviděl a prostě se to "nějak" udělalo, aby Dráha jezdila (nějak se s těmi všemi penězi prostě vyšlo).

Jo, tohle je docela blízko pravdě. Blbý je, že týhle 100x opakovaný pohádce uvěřili i ti, kteří měli mít skutečnost trochu přečtenou. Asi podle známého hesla o 100x opakovaný lži...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
surikata nádherná
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.72.41
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:13:41    Odkaz na tento příspěvek  

McB :Jenže vloni to tak pravda úplně nebyla.... A víš to taky moc dobře, ale že se kouzlilo, to je taky pravda....
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6302
Registrován: 8-2005

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:22:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

McB: bohužel, pravda bývá nejjednodušší. Zisková část? Oni už nechtěj prodat lanovku na ještěd?
Budoucnost patří bagrům!
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4341
Registrován: 12-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:24:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Desiro:
je třeba se smířit s tím, že je toto léty vybájená povídačka, používaná k vydojení peněz ze státu.
To se mi moc nezdá, nemohlo by to naopak působit kontraproduktivně? Jako že by "stát" řekl něco ve smyslu "dotujte si to ze ziskové nákladní dopravy a po nás nic nechtějte"? Když by bylo jasné, že nákladní doprava skoro nic nevydělává (proč by taky měla - jaká by byla motivace k vytváření zisku, když tento by stejně šel k uhrazení ztráty v jiné činosti podniku?)

No a jestli ani dřív fakticky k financování osobky ze zisku nákladky nedocházelo, tak potom myslím padá i zdůvodnění toho "mimořádného příspěvku" 3,2 mld. Kč, kde se hovořilo právě o tom, že jde o peníze, které nyní ČD chybí z důvodu nemožnosti křížového financování z nákladní dopravy...

surikata nádherná:
jestli něco trápí cargo, tak to jsou poslanci a odboráři, to je dvojí největší zlo na železnici.
Jak poslanci trápí ČD Cargo?

Díky za odpověď.
surikata nádherná
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.72.41
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:39:04    Odkaz na tento příspěvek  

David : myslíte, že sponzoring všelijakých atletů,filmů a koncertů a kdovíčeho ještě je jen nápadem carga?? Tak asi tak a ještě všelijak podobně...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1471
Registrován: 2-2004

Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:41:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

nemohlo by to naopak působit kontraproduktivně?

Nepůsobilo a nepůsobí, když Dráha ty prachy dostala...

padá i zdůvodnění toho "mimořádného příspěvku" 3,2 mld. Kč, kde se hovořilo právě o tom, že jde o peníze, které nyní ČD chybí z důvodu nemožnosti křížového financování z nákladní dopravy
Jo, to padá.

Proč to děláte???
Protože jsem v žoldu západoněmeckých imperialistů z débé bán šenkr kargo čijaksetoteďjmenuje a chci čédé kargo intenzivně škodit. Věříte?

McB. Přesně tak.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2152
Registrován: 9-2007
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 21:44:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Jak poslanci trápí ČD Cargo?"

Nevím jak poslanci, ale nedávno psali v novinách, že ODS i ČSSD mají svoje "výběrčí daní", kteří zajišťují odčerpávání peněz z ČD do stranických pokladen. A že prý tito výběrčí něco vydojí i pro osobní potřebu, a socanský výběrčí že prý má pro svoji vysokou spotřebu přezdívku "tryskáč". Osobně o tom nevím nic. Ať každý posoudí sám, jak moc je tahle poudačka pravděpodobná.
surikata nádherná
Neregistrovaný host
Odeslán z: 79.98.72.41
Odesláno Sobota, 01. srpna 2009 - 22:09:19    Odkaz na tento příspěvek  

Desiro: No to pak teda jó, to mění ouplně situaci
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 07:06:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Lakuju Vás, ale jen trošku Při rozhodování o rušení lokálky a její náhradě autobusem mě některé věci prostě nezajímají. Typicky např. režijní náklady. Zruším-li lokálku, režijní náklady se nezmění. Jedinou možností je zrušit všechny vlaky, to by byla jiná, ale k tomu nedojde. Čili jediný efekt je, že se režie nacpe na ostatní tratě. Tedy nepočítám ji.
Řidič autobusu má nižší plat, než fíra. To je již závažnější argument. Je k tomu nutno dodat za jakou cenu tato úspora je. U řidičů autobusů to je skoro feudalismus, a to vše s němým přihlížením státní správy. Ty lidi jsou placení prakticky jen když jedou a přestávky jim nikdo nezaplatí, ačkoli musí být v práci. Podle mého názoru tohle není zrovna košer. Kdyby řidiči autobusů měli použitelné odbory, hned by jejich mzda značně poskočila (viz ceny DP Praha), a to v souladu se zákoníkem práce. Naopak na železnici je vidět, jak jsou odbory silné. Tam zase mají tak nadstandardní výhody, že je můžou tyhle výhody zlikvidovat. Čili pravda je někde uprostřed. Zamyslíme-li se nad tím, není absolutně žádný důvod, proč by řidič autobusu a řidič motoru 810 na lokálce měli brát odlišnou mzdu.
Konkurence mezi autobusovými dopravci je trošku chiméra. Jakou má konkurenci na Kladensku ČSAD Kladno? Jakou má konkurenci na Berounsku PROBO? Pokud "konkurence" je uplatněna, tj. dojde k výměně dopravce, pak je to zpravidla z úplně jiných důvodů, než kvůli ceně a nabízeným službám....
Autobus žere méně, autobus má menší náklady na údržbu. To jsou také diskutabilní faktory. Nejsou důvody, proč by tomu tak mělo být. A řekl bych, že to platí jak kdy. Navíc je otázka, jakou právě tyhle faktory hrají roli.
A pak tu máme ten marketing. A hned bych k tomu přidal předražená železniční vozidla. Ovšem když tu státní železnice slouží jako součást určitých nejmenovaných penězovodů, co s tím uděláte? Ono se taky možná za chvíli stane, že železnice dostane zakázáno se rušit. To je do okamžiku, než penězovodci pochopí, že bez jezdících vlaků těžko obhájí další přelévání

A dostáváme se k bodu politici: Nechci tady nijak spekulovat, jestli je lepší ODS nebo ČSSD (nebo zelení, lidovci, komouši, TOP a všichni další). Jisté je jedno - všichni se chovají (nebo začnou chovat) stejně v okamžiku, kdy jsou u moci. Čili je to jedna verbež. Nemá tedy cenu diskutovat která strana je ta hodná a která zlá. Naznačit jsem chtěl pouze ten problém, že železnice už je dávno rukojmím jejich vzájemných politických sporů s příslušnými dopady.

Bručoun: O zrychlenkách s Vámi diskutovat nebudu. To je na ty zimní večery. Každopádně mám na to nějaký osobní názor, který se trošku blíží tomu Vašemu, ale v jedné nejmenované instituci se s ním cítím jako nefalšovaná černá ovce. Ještě že už čistka auditním vlkem (nebo spíš Vlkem) na té instituci proběhla, jinak bych asi byl vyobcován. I když kdo ví.... Jinak ale KHK a StK jsou trošku jiné. Je tam trošku jiné osídlení, takže model KHK není pro StK úplně to pravé ořechové.

Desiro a další: S tou "ziskovostí" Carga to asi tak nějak bude. Ovšem nedá se nic dělat, nesmyslná povídačka bohužel funguje dokonale. A do penězovodů stále nikdo nevidí, v tom se nic nezměnilo. Zásadní informace je, že ČD chtějí po krajích více peněz. Házejí to na Cargo. Co můžou kraje dělat? Např. vůči Praze finanční požadavky 2009 vs. 2010 vzrostly o 70 milionů při prakticky stejném rozsahu dopravy. Důvod? Prý pokles tržeb a především nárůst počtu předražených ešusů. A myslíte že ČD můžou odmítnout nákup předražených jednotek? A myslíte že Praha může odmítnout tyto jednotky používat? Respektivě "může" je špatné slovo. To platí pro úředníky. Pro regionální politiky nahraďte slovem "chce".

Káem: No jestli ono se díky větší nezaměstnanosti náhodou nejezdí paradoxně víc. Někteří sice přestali jezdit zcela (překvapivě nejvíc na venkově s zaostalou veřejnou dopravou), jiní zase dojíždějí za prací na delší vzdálenosti (typicky magnet Praha). Tím že Vysočina redukuje zaměstnanosti v regionu rozhodně nepomůže.
A luxus Řevnice a Radotín - o tom se vůbec nebavíme. Ačkoli kdyby přišla redukce na pražské končiny, pak bych raději zrušil toto, co stojí hodně, než devastovat totálně nějakou lokálku, jejíž likvidací ušetřím kulový. Zkrátka lid z Řevnic se zmáčkne. Ono se mu to nebude líbit a bude veselo.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6306
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 08:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Stejně zvenčí a z dálky mám pár poznámek: ČSAD Kladno má konkurenci v ČSAD Slaný například. Pravda, řízenou a linky si rozdělili, ale je to tak. Navíc jste uvedl nehezký příklad, protože busové poměry na Kladně jsou donebevolající a smrdí širokodaleko. Proč jste nepoužil jako příklad Ústecký kraj?
Ty rozdíly mezi náklady na bus a vlak sice zpochybňujete ve všech položkách, ale prostě to tak je. Psát co by kdyby (byly na busech odbory) je utopické.
Pokud je nárůst požadavků na peníze z důvodu nárůstu ešusů, pak bych řekl, že je to OK. Nebo opravdu myslíte, že kaštani chtěj jezdit řekněme o pětikorunu levnějc ale v žabotlamech???
Při té nezaměstnanosti se jezdí míň. Nezaměstnanost je, když není práce. Ne že je jinde. Na pracák se jezdí jednou tejdně, ale i pokud je práce jinde, zůstává se tam a nejezdí se denně dom.
No a řekl bych, že lid z Řevnic se nezmáčkne, on se prostě vejde. Myslím, že pár vlaků tam jede přesně proto, "aby vyšly oběhy". A v tom bude asi kus těch 70 mil. Kč.
Budoucnost patří bagrům!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 10:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pár vlaků tam jede přesně proto, "aby vyšly oběhy".

Teda Káeme,ty vaše utkvělý představy hraničí s paranoiou-nebo prostě zabedněností..? Tohle opakujete furt dokola,stejně jako se Švejkama.
Tím opakováním a rytím do grafistů tady dlouhodobě dokazujete jen to,že vůbec neznáte ten proces,kterým to probíhá.
Tedy že si kraj dá nějaké požadavky,pak se udělá návrh,upraví po dohodě,prožene Senou,vejdou-li se na trať všechny objednané vlaky a je-li to vůbec možné /křižování,následná mezidobí,technologické časy-objíždění,odvěšování vozů,obsazení staničních kolejí,aby se tam vlaky fyzicky vešly/ atd,atd. Teprve NAKONEC se spočítá,kolik souprav,mašin,ptg,fírů a průvodčích bude třeba.
Můžu Vás ujistit,že právě tahle praxe narozdíl od časů,kdy si polohy a počty vlaků navrhovala dráha sama vedou třeba ke každodenním soupravovým jízdám /teda pro vás služebním/ třeba Praha-Nymburk,Kolín,Beroun,protože je počet vlaků na tomto rameni nepárový.Vše dle požadavků objednatele.
Vy tohle všechno NECHCETE slyšet a ještě si z toho děláte přednost.

Jinak teda mě překvapuje,že jste silně nekonzistentní-vození vzduchu třeba na pražské tram 22 od Hradu až na konečnou a zpět a Nádr Strašnice-Hostivař a tím mít v oběhu třeba o 6,8,12 souprav 2*T3 více+řidiči+údržba ještě halasně podporujete. Protože je to Praha,tak Vám to plýtvání nevadí..? Klidně bych každý druhý spoj ukončil na spartakiádním nádraží /?Královka?/.
Totéž třeba prázdná 4,jedoucí vždy těsně před/za
22 od Kohinoru celými Vršovicemi až na Karlák.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6308
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 10:52:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Klid, Mladějove. Proto, že se něco nějak léta dělá, neznamená, že v tom nejsou rezervy. Od toho by měli být odborníci, aby politikům a zastupitelům vysvětlili, že někdy chtějí voloviny. A ne trpně říkat: Oni to tak chtěli, tak to ještě dokurvíme, aby viděli jaxou blbí. Ono zase když si to dělala dráha sama, tak byly nesmyslné přímé vozy a vlaky, takže to si nevyberete. Vnímejte taky rozdíl mezi městskou, příměstskou a meziměstskou dopravou - na každou z nich jsou jiné požadavky a třeba takt na lokálce je volovina (nemelte o přípojích od rychlíku na hlavní trati, ano?). V jedné diskusi šotofanda píše, jak by udělal "takt osobáků v lichou z Plzně". Vůbec ho nezajímá, v kolik končej školy, fabriky, úřady, kina, divadla, koncerty. Takovejhle když to dostane do ruky, tak pak lidi "hlasujou volantem" jak tu píše -aa-.
22 mi nevadí, protože v souhrnu na BH jezdí stejnej počet vozů jako když tam byly dvě "normální"linky. Zrušil bych 108. Navíc město na to má, na rozdíl od krajů, které si toho naobjednaj a pak to nezaplatí. Samozřejmě, že bych 26 zkrátil na Radošovickou a 4 a 16 zrušil úplně a 10 udělal taky v polovičních intervalech. Ono to k tomu v Praze spěje a v příslušnejch diskusích o tom píšu.
Budoucnost patří bagrům!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6309
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 10:54:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dotázek: Na Masně jsem viděl železniční zastávkové jízdní řády ve formě městských zastávkových JŘ. Bylo to inzerováno jako pokus - nevíte někdo, je to někde na netu?
Budoucnost patří bagrům!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 11:07:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"O zrychlenkách ..... KHK a StK jsou trošku jiné. Je tam trošku jiné osídlení, takže model KHK není pro StK úplně to pravé ořechové."

Spěšné a zastávkové vlaky ve StK by musely mít jiné paramtery, kvůli jiné míře denního dojíždění, a jiné hustotě dopravy. Ty by skutečně nešly z KHK mechanicky přenést. Víc se naráží na kapacitu tratě. Přesto platí, kdyby se chtělo, šlo by to.

Autobusy "vzor KHK" by do značné míry přenést šly, protože absolutní hodnoty intervalů jsou v StK daleko kratší. V případě autobusů jde "jen" o chtění, a o určitou změnu modelu financování. V mnohých případech pak "jen" o vyladění návazností, a odstranění souběhů linek PID a SID.

"Jakou má konkurenci na Kladensku ČSAD Kladno? Jakou má konkurenci na Berounsku PROBO?"

Tyto dvě firmy, a jejich vazby na kraj, už jsem komentoval vícekrát. Nicméně, existuje "ústecký precedens", ve kterém chtěla firma víc peněz za km, než je obvyklé, a dostala, jak známo, houby. Konkurence číhá i na zmíněné dvě firmy. Kdyby své požadavky přepískly příliš, tak by se - vazby nevazby - v jejich rajónu brzo roztahoval někdo jiný.

"není absolutně žádný důvod, proč by řidič autobusu a řidič motoru 810 na lokálce měli brát odlišnou mzdu"

Práce fíry je odbornější a náročnější na znalosti a disciplínu, než práce řidiče autobusu. Sice zdaleka ne o tolik, kolik je rozdíl v platech, ale rozdíl existuje. Stejné platy by byly nemístné.

"Autobus žere méně, autobus má menší náklady na údržbu. To jsou také diskutabilní faktory"

810 je konkrétní vozidlo, a prostě žere podstatně více, než jakýkoli běžně používaný autobus. Tak to je. Spotřeba se přehoupne mírně ve prospěch vlaku až při 810+010 a dvou souběžně jedoucích autobusech.
Novější vozidla zase jsou daleko dražší, než autobusy, a v této velikostní kategorii navíc reálně nejsou.

Když byla výběrová řízení (například před časem KV kraj) tak se zatím nikdy nenašla firma, která by nabídla cenu podobnou nákladové ceně busu + poplatek za DC. Vyšší cena za lokálku, než za bus prostě je fakt, který se žádnými výpočty nedá reálně změnit.

"kdyby přišla redukce na pražské končiny, pak bych raději zrušil toto, co stojí hodně, než devastovat totálně nějakou lokálku, jejíž likvidací ušetřím kulový. Zkrátka lid z Řevnic se zmáčkne. Ono se mu to nebude líbit a bude veselo."

Jen to ne. Na pomezí PID a SID, a v odlehlejších oblastech kraje, je tak neskutečné množství nepromyšlených souběhů bus x bus, a bus x vlak, že by se racionalizací daly ušetřit výrazné sumy. Troška ke trošce je při velkém množství trošek dost peněz. V přibližném souběhu s některými lokálkami se motá tak obrovské množství busů, že by se ve všední den dala lokálka nahradit výhradně racionalizací stávajících linek, a platba za vlaky by se ušetřila v plné výši.

Před časem jsem toto "cvičně" počítal a prezentoval pro liteňku, až do fáze konkrétních JŘ. Stávající linkové vedení by se dalo vzít jako základ. Linky by se pospojovaly, snížil by se jejich počet, a zřídily se přestupní vazby. Tím by se dal zkrátit interval. Lokálka by se nahradila v plném rozsahu. Pro všechny větší obce by se zvýšil počet spojů, v menších by počet funkčních spojů zůstal na stejné úrovni, a ještě by se v pracovní den ušetřila část bus-km a všechny vlkm. A to v tom mém modelu část souběhů zůstala, aby se nemuselo příliš přestupovat.
Podobně by to šlo i u některých jiných lokálek, z kterých nelze udělat páteřní trať, protože nejde bez snížení úrovně VHD zásadně redukovat souběžné autobusy.

Nadbytečné souběhy, a nepřiměřeně husté intervaly na odlehlých koncích linek, jsou tou největší dírou do rozpočtu veřejné dopravy. Optimalizací linkového vedení, a optimalizací návazností, se musí začít při každém vážně míněném šetření. Naprosto nechápu, proč by se mělo šetřit tam, kde jsou spoje už teď přecpané, a nešetří tam, kde jedou souběžně tři busy a vlak vezoucí po 10 lidech. V nejtěsnějším okolí Prahy se ve špičkách dá trochu šetřit jedině zavedením zrychlenek, protože se jimi dají zrychlit oběhy, a zmešit počet vozidel. V případě autobusů zcela nepochybně, v případě vlaků by se to snad mělo podařit taky. Podle mě by se by se busy či soupravy, ušetřené díky zrychlenkám, redukcí souběhů, a racionalizací intervalu v odlehlých končinách, měly přidat do oběhů v těsném okolí Prahy. To je jediný způsob, jak odbourat přeplněné vysloužilé busy s cca 30 místy k sezení, a nahradit je přijatelnějšími s cca 45 místy k sezení. Samotná jízda 15-30 minut ve stoje je jakoby v pořádku, ale když se k tomu přičte metro a tramvaj, tak už to v pořádku není.

Okolo Prahy a v Praze se z VHD udělala odpudivá couravá přeplněná socka. Dál od Prahy se vesele plýtvá na soubězích prázdných spojů, v PIDu i v SIDu. Pokud už někde šetřit na PIDových vlacích, tak na méně frekventovaných, t.j. na tangentách, a na koncích delších ramen.

Co brání výpočtu úhrady ztráty na jednoho cestujícího? Plný vlak i bus přece potřebuje na reálně odvezeného cestujícího daleko menší částku. Kdyby se přihlédlo i k tomuto kritériu, tak by nikoho nemohlo napadnout rušit plné špičkové posily! Jestli to bude takhle pokračovat, tak budou jezdit autem úplně všichni. Jezdit se dvěma přestupy (bus, metro, tram, nebo bus, vlak, tram, apod.) dvě hodiny denně vestoje, to opravdu každý neskousne. V Praze jsou nadstandardní platy, tak na denní ježdění autem má spousta lidí. Osobně znám tři lidi, kteří díky vzrůstající sockizaci příměstských linek a tratí PIDu přešli do aut, a raději řeší problémy s parkováním u metra.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4348
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 11:08:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem:
V jedné diskusi šotofanda píše, jak by udělal "takt osobáků v lichou z Plzně". Vůbec ho nezajímá, v kolik končej školy, fabriky, úřady, kina, divadla, koncerty. Takovejhle když to dostane do ruky, tak pak lidi "hlasujou volantem" jak tu píše -aa-.
Tím "šotofandou", co to napsal, jsem byl já. Ale přiznávám, že jsem to nenapsal úplně přesně, protože ten takt osobáků na lichou celou do Plzně na trati č. 160, o které tato diskuse v té jiné diskusní skupině byla, tam je prakticky už dnes, jen je tam jedna dopolední "mezera". Jen se podívej do příslušných traťových tabulek.
A kromě tohoto základního dvouhodinového taktu jsem se tam zmínil i o posilových zastávkových vlacích jedoucích ve špičce (z Plzně v cca 14:15 a 16:15), takže oproti dnešnímu stavu by se nabídka spojení nezhoršila.

Omlouvám se ostatním za OT.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 823
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 11:47:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

KM: Kapku demagogie,ne..? Oni to ti odborníci těm politikům říkaj,ale je to jako s váma-ti to NECHTĚJ slyšet a prosazujou si svoje často scestné vize-jako vy.

<Takt na lokálce je volovina,nemelte o přípojích na hlavní trati

Volovina od vás. Prakticky všechny lokálky žijou proto,že maj přípoje od/na hlavní trať.Když ta je taktová,tak vám moc možností nezbývá.´Bez přípojů ji zabijete,čekat 30,40 minut na přípoj denně se vám každý vyséře.
Vyberte si nějakou lokálku třeba okolo Prahy a namalujte to konkrétně,jak si to představujete a kolik vlkm,souprav a lidí potřebujete.Jinak je to jen žvanění o ideologii.
Mmch.KMe,já s váma souhlasím v jednom: netřeba dělat z taktu božstvo.Je prostě nutno sledovat dlouhodobě frekvenci a podle toho se zařídit.
Jinak do železniční dopravy se prostě BUDE MUSET investovat-do moderních a úsporných vozidel.
Ptg 451 a šukafonama se to prostě už dlouhodobě vozit nedá a na ceně vlkm se to prostě nutně projeví.Já mám vlaky rád,ale cesta k přežití železnice je jen jedna: Obnova vozového parku,čistota,ochota personálu,zjednodušení tarifu a předpisů,a když nebude na to předešlé,tak prostě rušit osobku na těch lokálkách,které jsou snadno nahraditelné busy.
To by ovšem musela existovat nějaká koncepce kraje.
Na těch "pololokálkách"jako 200,160 dojde časem stejně asi k zrušení zastávkových Os a náhradě těmi Sp,R,zrychlených Os,nazvěte si to,jak chcete.
Důležité jsou vazby,vytíženost a zotavitelnost-tedy rozumná vata a obraty,aby se neřetězilo zpoždění. A třeba věc.která se tady moc neřeší:zainteresovanost SŽDC na plnění grafikonu=výluky s co nejmenším narušením dopravy.Mechanismus tohoto je zas na samostatnou debatu.
Ad 22 : Pásmováním by se ušetřilo ještě víc a dalším efektem je snížení zbytečného ohoblovávání
infrastruktury a vandalismu v prázdných vozech.
A můžu snížit přesčasy řidičů.

Bručoun 2154: Ano,vidím to stejně. Rušit tam,kde jsou vlaky/busy prázdné,a ne tam,kde jsou plné.
On to koukám -aa-,byť je většinou realista má většinou pravdu,začíná vidět jako politik-když ořežem Radotíny,lid nebudou tak řvát,jako když zaříznem nějakou lokálku.
A tzv. zřeďování provozu na všech linkách v kraji je hloupost. To je efektivnější pár lokálek vhodnýchpro nahraze busem tímto zaříznout a peníze dát do vytížených spojů.
Notabene u velkých měst a aglomerací kapacita na silnici chybí,na rozdíl od zapadákovů.

Shrnutí: Je to celý komplex problémů,jen zrušení Švejků a taktu nic nevyřeší.To by bylo moc jednoduché.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2155
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 11:49:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"šotofanda píše, jak by udělal "takt osobáků v lichou z Plzně". Vůbec ho nezajímá, v kolik končej školy, fabriky, úřady, kina, divadla, koncerty."

Na všech tratích z/do Plzně jsou posilové vlaky ve špičkách. Pro toho, kdo jezdí jen ve špičce, je prakticky jedno, jestli je takt na lichou, nebo na sudou. Odpoledne tedy není žádný problém, protože vzhledem k různým koncům různých lidí nelze říct, zda je lepší odjezd po celé, nebo po půlce. Ráno je z některých směrů interval zhruba po půlhodině. Ze všech směrů existuje i vlak pro dojíždění do škol s příjezdem mezi 7:15-7:40. Z některých směrů tento vlak vznikl vychýlením z jinak celodenního taktu.

Jediný větší problém vidím v dojíždění na šestou, kdy vlaky z některých směrů přijíždějí ve 4:55 a pak až v 5:55. Prý to je proto, že do některých provozů musí lidi přes celé město, a musí převzít směnu ještě před 6., aby v 6 začali makat. Osobně myslím, že je to jen půlka pravdy, že je v tom i značný kus železniční taktománie, a neochota posunout odjezd prvního rychlíku do Prahy na nějakých 5:20. Ti, co to mají z nádraží blízko, a stačí jim si v 6 píchnout, na současný stav doplácejí tím, že musí jezdit o 3/4 hodiny dřív. Přiznám se, že netuším, kolik je kterých.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 824
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 11:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A ad David atd.: Vy si to nemůžete pamatovat,ale dřív se na železnici i na hlavních tazích řešila údržba traťovkou tak,že prostě byla dopoledne v každém traťovém úseku pauza už namalovaná grafisty v tom dopoledním sedle,třeba 8.30-12.30 a dělala se ta údržba,c se blbě dělá v noci-prořezávání,údržba a kontrola návěstidel,vedení atd.No a když se neudržovalo,tak byla volná trať pro nákladní dopravu,a nemuselo se poskakovat mezi osobákama a rychlíkama.Oldcerry zná :-)

Dodneška/donedávna je tomu třeba na některých hlavních tratích Slovenska-třeba Žilina-Košice.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem mladějov.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 11:58:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"To by ovšem musela existovat nějaká koncepce kraje."

"neřeší:zainteresovanost SŽDC na plnění grafikonu=výluky s co nejmenším narušením dopravy"

Přesně tak.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 9-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 14:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"dřív se na železnici i na hlavních tazích řešila údržba traťovkou tak,že prostě byla dopoledne v každém traťovém úseku pauza už namalovaná grafisty v tom dopoledním sedle,třeba 8.30-12.30 a dělala se ta údržba,c se blbě dělá v noci-prořezávání,údržba a kontrola návěstidel,vedení atd.No a když se neudržovalo,tak byla volná trať pro nákladní dopravu,a nemuselo se poskakovat mezi osobákama a rychlíkama."

Hlavně to neříkejte jednomu nejmenovanému poradci (či jakou přesně má funkci), nebo si Vás za šíření podvratných myšlenek najde a vyřídí si to s Vámi. I jen pomyšlením na něco takového mu rozvracíte koncepci Jediného Správného Jednotného Neměnného Taktu po celý týden.

K věci bych dodal ještě tolik, že místy se v sedle jezdilo souběžnými autobusy. V některých úsecích tak třeba jelo v sedle víc autobusů, než v odpolední špičce.

Musím přiznat, že díky ostře sledovaným Švejkům a díky novotám na trati 120, jsem musel na některé věci poněkud změnit názor. Čímž děkuji pravidelným i občasným sledovatelům zpoždění a vytíženosti Švejků, protože z pár desítek cest za rok si nelze udělat tak úplný obrázek.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Suri
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 173
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 15:08:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Dotázek: Na Masně jsem viděl železniční zastávkové jízdní řády ve formě městských zastávkových JŘ. Bylo to inzerováno jako pokus - nevíte někdo, je to někde na netu?

ke stažení jsou na stránkách ROPIDU tady

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6310
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 17:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Suri: Dík
David: Ok, uvedl jsem to jako náhodnej příklad. Ale já bych, pokud budou posilové vlaky, jak píšete, tak bych zrušil ty taktový. No a s pauzou 9-13 naprosto souhlasím.
Mladějov: Opět - po delší diskusi bychom se asi shodli Píšu o Švejcích, protože je vidím a znám a jsou extrémně křiklavý. Uvádim je jako příklady, odkud a s čim začít. Určitě jsou podobné případy i na Moravě. To co píšete o "pololokálkách" 160 a 200 - souhlas, prostě v taktu os i R ve výsledku po hodině - kde by se na to ty cestující vzali???
Jinak jako příklad lokálky, která je závislá na přípojích bych uvedl Milovice - Lysá, ale jako příklad lokálky, která by měla jezdit především podle škol, úřadů a fabrik je např. Písek-Tábor. Ale asi i všechny lokálky z Rakovníka, například.
Jinak v podstatě píšeš co já už mnohokrát: budoucnost železnice je v příměstské, dálkové a nákladní dopravě. A udržování provozu na nějaké lokálce jen proto že je tu odjakživa a je krásná možná ubírá peníze na modernizaci té příměstské a ve výsledku obě stojí za hovno.
Budoucnost patří bagrům!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 826
Registrován: 3-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 18:36:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady totiž jde o střet teorie a praxe. Takt je dobrám myšlenka,ale nesmí se uplatňovat dogmaticky.Až budou funkční vztahy se SŽDC včetně té minimalizace dopadů výluk na dopravu a bude jasné,kdy se ta údržba bude dělat,když noci se brání SŽDC jako čert kříže a denní stojí NAD,buzeraci cestujících a zpoždění.A bezúdržbové ty tratě nikdy nebudou,to je jasné.
Takže napřed vybudovat fční mechanismus,od vyřezávání přes plánování oprav propustků,mostů až po generální rekonstrukce,elektrizace,dálkovinizace,které mají značný vliv na plnění GVD.Totéž třeba vyšetřování nehod-nemůžu přeci zavřít hlavní tah
na 4 hodiny na vyšetřování+ navíc čas na odklizení a opravy.
Takže kompromis vidím zas v těch dopoledních časech,bo vyřezávat křoví potmě-no nevím.
A až tohle vyřeším,můžu zatěžovat trať po dohodě s SŽDC.
Jinak to povede k tomu,co dnes: Nulová údržba,a když se něco poséře,řeší se to velkou výlukou s NAD. A jakoby to nevadí,protože se zapíše důvod zpoždění-výluka u výpravčího,dispečera i analýzy.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4351
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 02. srpna 2009 - 19:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sice je jasné, že občas se nějaká ta údržba tratě provést musí, ale určitě bych kvůli tomu z pozice SŽDC rovnou nezakazoval vést některé z dopoledních vlaků jen kvůli tomu, že "je to čas pro případnou údržbu". Nechal bych to na objednateli, jestli opravdu chce mít celodenní takt (třeba dvouhodinový), anebo mu nevadí jedna mezera v dopolední době.
Jestli taková dopolední mezera nemusí vadit na trati č. 040 nebo jižní části 200 (ale možná vadí i tam, to nevím), tak třeba na takové trati č. 070 nebo 120 (ať se tématicky vrátíme k tratím okolo Prahy) by taková dvouhodinová díra asi docela vadila, nebo snad ne?

Mladějov:
Takže kompromis vidím zas v těch dopoledních časech,bo vyřezávat křoví potmě-no nevím.
Jinak to povede k tomu,co dnes: Nulová údržba...

Není ta podúdrba dána spíše nedostatkem peněz nebo jejich neúčelným vynakládáním, než tím, že i dopoledne jezdí po těch tratích vlaky?
P. S. - jak se taková běžná údržba řeší např. v Německu nebo Rakousku, kde na mnoha jednokolejkách bývá i celodenní hodinový takt?