K-report
 

Archiv do 30. září 2008  

Diskuse K-report » Archiv 2008 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 30. září 2008 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Plešoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 11:23:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A co takhle, místo vymýšlení jak vylepšit zab.zař., zakázat pískovače a místo nich použít např. elmag. brzdu? Finančně by to asi vyšlo nastejno, nebo i možná levněji, než v celé ČR upravovat zab.zař.? Je fakt, že by zase byly problémy s rozjezdy...
Tak teď jsem asi šlápnul do ho..., začne další diskuse od zastánců fírů a těch, kdo hledají mouchy jen u zabezpečovačiny. Tak do toho
IV.koridor-2.etapa aktualizace 28.6.2008
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 11:56:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gravitační odpad kotvy považovala za axiom starší generace zabezpečováků, vychovávaná s klapkami na očích vnitřní bezpečnosti. Ta mladší generace už slyšela o pravděpodobnostní relé a proto ví, že se neodpad neuvažuje proto, že jeho pravděpodobnost je menší než THR (přípustná míra rizika), pochopitelně při náležité periodické údržbě toho relé (to totiž na svém místě není na doživotí, nýbrž se pravidelně vyměňuje).

Podobně se podle statistik mělo za to, že je pravděpodobnost nešuntování KO pod THR, mimo jiné se tak stalo péčí vyšetřovatelů, kteří to s oblibou hodili na zahynuvšího fíru (viz i první ukvapený policejní "výstřel od boku" v kauze Moravany, dnes prezentovaný jako snaha něco zamést). Je proto smutným paradoxem, že ESA, která ze svých logů poctivě a bezelstně vyjevila, jak to bylo doopravdy, a dala tím popud k tomu něco změnit, je teď na pranýři. To je to, co mě na tom vytáčí nejvíc...

Ohledně té kontroly pískovačů: já nemám na mysli jednorázovou kontrolu a pak zase 50 let nic, ale o to, aby byla zařazena do údržby vhodné periodicity včetně třeba profylaktické výměny ep-ventilů*) i toho ostatního, prostě tak, aby byla co největší jistota dodržení parametrů stanovených v TSI. Ve srovnání se zdvojením detekce volnosti koleje je to za pakatel.
*) je to pár týdnů, co jsem narazil na "délesloužící" ventil s rozklepanou tyčkou, který se zasekl v přitažené poloze. Byl na pozici provozního brzdění v brzdiči...


Plešoun: odpověděl jste si sám - ta elmg brzda bude dodána v kráčivém provedení, aby dokázala pomáhat i při rozjezdu...?

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
plosinak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.7.134
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 12:59:41    Odkaz na tento příspěvek  

Jiste, mel jsem napsat "DRIVE za axiom povazovany" atd. Ve svych prispevcich jsem se nikde nezminil konkretne o ESA, odvolavam se spis na AZD71, ktere trochu znam. Naopak nepokladam za nutne ani vhodne, aby ESA ani cokoliv jineho obsahovala jakoby UBP - duvody jsem uvedl - takze vlastne stojim na strane ESA resp. jeji elektronicke casti. Pokladam ale za nutne, aby jakekoliv ZZ melo k dispozici spravna vstupni data.

Jestlize lze ze statistik odvodit nizkou pravdepodobnost selhani/nesuntovani KO a k tomuto vicemene rutinne dochazi, pak to ukazuje jedine - je neco velmi shnileho tam, kde se statistiky sestavuji a podle nich se vytvareji normy. A tohle je potreba zmenit - tady a ted je nejlepsi prilezitost, nebo si lidi zvyknou ze obcas proste umre fira a pojede se dal - dokud to nenasype EC do nesuntujici 810+010 a nenaporcuje cestujici do konzerv.

Piskovace at se samozrejme pravidelne kontrolujou - to ale neresi problem ztraty suntu z jinych duvodu nez podpiskovani - rez, nizka hmotnost vozidla... Je samozrejme mozne faktory snizujici sunt obalit mracnem doplnkovych predpisu stanovujicich ruzne povinnosti, to uz jsme ale mimo oblast ZZ se vsemi dusledky; jedine ucinne reseni by bylo rutinne merit sunt pred kazdou jizdou (asi jako se dela zkouska brzdy), coz nepokladam za prilis realne/realizovatelne. Takze asi radeji to zdvojeni funkce.

Otazka: je realne v rychlosti 160kmph cist pasivni elmag. obvod na jedoucim vlaku (neco jako RFID - ona navest "Konec vlaku") nejakym pomerne lacinym stacionarnim zarizenim na trati? (Aneb zjistovani navesti Konec vlaku elektronickym signalistou.)
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1022
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 13:09:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myslím si, že stav údržby hnacích vozidel nejlépe osvětluje zpráva DIČR. Týká se ČD a.s. tak Carga, všude je stav stejný. Zde nejde "pouze" o EPV, ale stav pojezdu vozidla. http://www.dicr.cz/uploads/Zpravy/MU/MU_Ostrava_Kuncice.pdf
Pak se nemůžeme divit, že selže taková drobnost jako EPV :-(((.
Martin
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 13:48:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

plosinak: Z prispevkov, ktore ste napisali si sami mozete dost dobre odvodit, ze so sucasnymi prostriedkami (KO - nech su akekolvek, PN) uz tu bezpecnost moc nevyzdvihneme. KO podla vsetkeho podpieskujeme, nech je akykolvek, PN musime obcas resetovat, nech su akekolvek. Takisto viac ci menej spravne podotykate, pouzitie akejkolvek pridavnej logiky je viac ci menej obskurne.

Za "najsystemovejsie" riesenie tak mozeme povazovat skor pristup viac ci menej naznaceny vyssimi urovnami ETCS. Tzn. posun od zistovania volnosti trate k zistovaniu celistvosti vlaku a od prenosu indukcnymi sluckami k prenosu bezdrotovemu.

Aj tento system vsak naraza na to, ze v pripade (hoc bezpecneho) zlyhania techniky sa dostaneme do fazy s podstatne znizenou bezpecnostou.
plosinak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.7.134
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 14:59:34    Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Se zarnymi zitrky souhlasim. Jenze tady tlaci cas a to ze za 15 let bude mozna 5% site pokryte ETCS nam neni moc platne, potrebujeme duplikaci kontroly ve stavajich systemech. Proto se ptam, jestli je realna nejaka lacina varianta tratovych senzoru snimajicich vlakove identifikatory, kterou by slo urychlene integrovat do existujicich systemu. Diky jednoznacnemu ID vlaku by se oproti pocitacum naprav silne urychlil a zjednodusil i ten reset.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 16:48:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem pouze poučený laik, ale nevyužívá ETCS současných staničních ústředen? Tedy i KO či PN? O nějakém novém výrazně bezpečnějším prostředku zjišťování volnosti koleje jsem neslyšel, ale vše je jednou poprvé. U mne naposledy významné procento zastoupení nákladních vozů s kotoučema v cizině.
Martin
Pavouk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 45
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 18:12:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: ETCS do L2 opravdu využívá konvenčních zabezpečovacích zařízení včetně prvků pro zjišťování volnosti.
ASF
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.180.151
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 18:54:45    Odkaz na tento příspěvek  

ETCS L2 (tak je je připravováno v ČR) používá výstupů ze současného ZZ, ale zároveň si kontroluje i polohu vlaků podle balíz a nikdy by nedalo povolení k jízdě na staniční kolej kde je jiný vlak (i za předpokladu, že by podle ZZ byla volná). Problém je v tom, že by oba vlaky musely být ETCS a připojené k RBC (a lokalizovány).
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 19:04:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2 (1022): tak nějak...
Začneme vozidla konečně udržovat nebo budeme vymýšlet čím dál tím složitější a tím pádem méně spolehlivá ZZ?
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 639
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 19:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A jak k tomu dopravce donutit? Nějakou drážní obdobou STK?
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 8-2005
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 20:02:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Technickou kontrolu vozidla podstupují každých šest měsíců. Bohužel ji dělají stejní lidé, co je normálně udržují, takže si ji dráha dělá sama.
U ZZ mne jako rozumné napadá co tu kdysi někdo psal, něco na způsob pulsního KO, kde ten puls má vyšší napětí, ale energeticky je na tom KO stejně.
Matin
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 21:18:03    Odkaz na tento příspěvek  

No jak jsem si tak pročetl tuhle diskuzi, musím konstatovat že je to docela zajímavý exkurz do duše zabezpečovákovy. Jak vidno jedna nehoda a dlouho pěstěný domeček šel k zemi. Tohle mě zaujalo:
Hajnej 1679:Ohledně té kontroly pískovačů: já nemám na mysli jednorázovou kontrolu a pak zase 50 let nic, ale o to, aby byla zařazena do údržby vhodné periodicity včetně třeba profylaktické výměny ep-ventilů*) i toho ostatního, prostě tak, aby byla co největší jistota dodržení parametrů stanovených v TSI. Ve srovnání se zdvojením detekce volnosti koleje je to za pakatel.

Co se týče té kontroly, souhlas s né jednorázovostí. Jenže co ty kontroly vlastně zjišťují? To, že systém opravdu není ve výborné kondici a potřebuje opravu. Gol je ovšem ten, že po opravě a uvedení do odpovídajícího stavu to sype třikrát více než před kontrolou. Pravda, teď už to sype všude rovnoměrně, což je taky výsledek.

Zajimavé je ale tohle:
prostě tak, aby byla co největší jistota dodržení parametrů stanovených v TSI. A proč by to mělo splňovat nějaké parametry dle TSI? Protože jiná žádná norma není a tak se hodí cokoli ve věci záchrany ZZ? Čte se to slavné TSI celé nebo se vytrhnul jeden odstavec o spolupráci vozidla s infrastrukturou? Proč by měla berta 751 rok výroby 1967 splňovat od srpna TSI, když v dubnu nemusela, v době schvalování do provozu také nemusela a kupodivu má doklady dle DÚ v pořádku. Stejná kauza, jako když chtěli sešrotovat všechny Trabanty proto, že neplnily současné emisní limity. Naštěstí právníci to Ministerstvu dopravy včas vysvětlili a Traboše jezdí dodnes. Podobnost čistě náhodná včetně těch právníků. Takže pokud má někdo dobrý důvod mě přesvědčit že berta má plnit TSI, prosím sem s ním. V tom bych chtěl mít jasno. Díky.
plosinak
Neregistrovaný host
Odeslán z: 86.49.7.134
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 21:57:57    Odkaz na tento příspěvek  

K tomu exkursu do zabezpecovakovy duse: ja uz to vzdavam... Jsem laik ale odpovedi typu "V kontrolach piskovacu je nase spasa, nic noveho vymejslet netreba" s podtextem "Nestarejte se, my informovani uz to nejak utopime v halde novejch narizeni" me neberou. Pokud se 50 let nesahlo na vyvoj alternativ k archaickym KO a PN je samozrejme zle. Pokud se ale prave ted neprosadi zmena predpisu a praxe s ohledem na jejich nizkou bezpecnost je jeste mnohem hur. At zije spolehlive ZZ, ktere postavi Volno na obsazenou kolej.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 22:35:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: ono se něco hroutí? Pokud jsem si všiml, tak se akorát zjistilo, že pravděpodobnost jednoho jevu je nejspíš jiná, než vyplývalo z dosavadních statistik, a že jestli dopravci mají vozidla fakt v takovém stavu, jak se objevilo, tak by možná mohla být větší než THR. Další viz níž odpověď plošiňákovi.

Ohledně závaznosti TSI pro Berty sis asi nevšiml, že správce infrastruktury vydal 31.8. pokyn pro používání pískovačů, kde jsou tytéž limity, co v TSI, datum účinnosti 15.9. už uplynulo. O roku výroby vozidla se v tom nemluví, takže i ta Barča stará jako já. Stačí...?

plosinak: Duše zabezpečovákova (bez ohledu na to, co jste na exkursu viděl či neviděl) už před nějakou dobou sepsala možné alternativy k samotnému KO a předala to dál. Jestli se investuje do těch alternativ nebo jestli zůstane u kontrol pískovačů, to už záleží na jiných, tak z toho zabezpečováky (míněno konstruktéry ZZ) laskavě vynechte.
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 22:58:04    Odkaz na tento příspěvek  

Ad.Hajnej: No právě....
a že jestli dopravci mají vozidla fakt v takovém stavu, jak se objevilo
No ale dopravci to bohužel nemohli zjistit v jakém stavu vozidla měli, protože do onoho 31.8.2008 nikdo žádnou normu neznal, natož aby se považovalo pískování za systém ovlivňující bezpečnost. Čili jak posuzovat stav vozidla? Zatím bylo kriteriu sype - nesype.

Ohledně závaznosti TSI pro Berty sis asi nevšiml, No to jsem si kurevsky všimnul, že tady kdosi přihnul vše co ani přihnout nelze. Otázka je, zda státní orgán může takto striktně změnit podmínky podnikatelským subjektům na trhu a zda když už to udělal, je to obhajitelné i soudně. Ono splnit limity TSI znamená dosadit víceméně nový systém pískování na vozidlo, což by někteří dopravci nemuseli po finanční stránce taky přežít. Tím směrem vedla má úvaha. Mě totiž třeba nikdo zatím nenutil domontovat si do auta airbagy, protože si třeba státní úředník myslí, že by to mohlo vyřešit problém migrace špačků kolem silnic. Třeba.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1686
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 23:09:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: dobrá - infrastrukturník tedy zjistí, že někteří dopravci jsou se sypáním bordeláři a proto investuje obrovské peníze do sofistikovanější detekce vozidel. Aby je dostal zpátky, zdraží poplatek za DC a přenese tím problém na všechny dopravce, i na ty, kteří měli pískování v pořádku. Je to tak podle Tebe spravedlivější...?

Čísla v onom nařízení byla k nalezení už dávno, akorát v poloze doporučení. Samozřejmě je možné je ignorovat a časem se divit. De gustibus no disputandum.
Já taky v roli předsedy baráčnického družstva lidem rekonstruujícím koupelny pouze doporučoval instalovat si vodoměry na studenou vodu, protože za současné legislativy jim to nařídit nemohu. Kdo na mě dal, má vystaráno, kdo ne, tomu hrozí, že až to vyjde zákonem, tak ty fajn nový dlaždičky zase překope.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 28. září 2008 - 23:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inak, ked uz tu mame "na drate" aj ludi z AZD, preco sa v ramci KOA1 nezaviedla o.i. impulzna detekcia? Taky napatovy impulz by bol predsa zto prerazit aj mensiu vrstvu piesku ...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 287
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 06:47:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host 23:45:04:
Pitomče, až budeš mít jenom desetinu znalostí o ZZ, jako má Kočka, tak si můžeš gratulovat!
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 288
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 06:51:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: Impulzní kolejové obvody fungují docela jinak, než jak si myslíte. Mmch se na reléovém konci sleduje kladná a záporná část impulzu. Stejně jako v případě PN Vás můžu odkázat na Chudáčkovo skripta, ať tady neřešíme banality.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 06:57:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: Ono splnit limity TSI znamená dosadit víceméně nový systém pískování na vozidlo,...

Ono by možná stačilo:
a) Měnit EM ventil jednou za šest let - dle doporučení výrobce.
b) Správně seřizovat dávkování písku.
c) Dbát na správnou konzistenci písku.

Proč jiné železnice problém s pískováním nemají? Určitě to není proto, že tam mají jakobyÚBP.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 290
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 07:26:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

plosinak:
Když už jste spustil sondu do hlubin zabezpečovákovy duše... Jeden pán tady na fóru čas od času položí řečnickou otázku: "A jak se vlastně pozná odborník na zabezpečovací techniku?"

Definici pofidérního slova odborník si jistě najde každý sám.

Pro mě je zabezpečovák každý, kdo chápe koncept bezpečnosti při poruše (fail-safe) a jedná podle toho. Jednou větou:
Každá uvažovaná porucha ZZ se musí projevit bezpečným způsobem.

Naproti tomu laik si stále plete spolehlivost s bezpečností. Nechápe paradox, že i nespolehlivé ZZ musí být bezpečné. Pak jsou ještě dvě skupiny laiků: vnímaví a zabednění. Těm prvním se dá ledacos vysvětlit. Těm druhým nemá cenu cokoliv vysvětlovat, protože si stále melou tu svoji, a občas přihodí i nějaký ten geniální nápad, jak by mělo ZZ podle nich fungovat.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2733
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 07:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě totiž třeba nikdo zatím nenutil domontovat si do auta airbagy, protože si třeba státní úředník myslí, že by to mohlo vyřešit problém migrace špačků kolem silnic

Airbagy ne, ale třeba zadní mlhovka se na některá auta musela domontovávat. Svého času se snad musely domontovat blinkry místo stávajících terčíků a nejsem si jistý jak to bylo s pásy a jak tu bude třeba se zimníma gumama v budoucnu. A pak jsou věci co indivindi automobilisti vůbec netuší, třeba jako délky zástěrek o různých větších pohybovadel, povinné hasící přístroje či trojúhelníky vzadu, cedulky s označením Vmax a podobné sarapatičky.

Já bych spíš se zeptal, zda je fakt zcela normální, že se pískuje při rozjezdu vlaku se 3 vozy na háku.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1690
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 08:41:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf: problém je ten, že na tu vrstvu, co byla v Moravanech, by už musel být impuls jako , přičemž se silně obávám, že by takový KO hlásil obsazenou kolej i za deště (a hlavně byste po šlápnutí na kolejnici zažil velmi napínavý zážitek).
Rudolf_33
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 686
Registrován: 11-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 08:47:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ:
"Já bych spíš se zeptal, zda je fakt zcela normální, že se pískuje při rozjezdu vlaku se 3 vozy na háku."

Já bych řekl, že u našeho nejrozšířenějšího hnacího vozidla, t.j. 810 a jejích klonů, se v případě, že je hnací náprava vepředu, pískuje při rozjezdu i s mnohem lehčími soupravami.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 09:12:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šimral k počítačům náprav:
motorové vozy řady 815, pak všechna Desira a Regiosprintey a to si pište, že s tím problémy jsou.

Nevím, z provozu neznám, takže nemůžu polemizovat.

U nás jsou totiž počítače náprav nastaveny citlivěji než v zahraničí...

Tak s tím tedy polemizovat budu. Snímač RSR 180 se nastavuje podle předpisu výrobce (Frauscher). Horní plocha snímače musí být 40 - 45 mm od temene kolejnice. Zrovna tak snímače od Alcatelu se nastavují podle pokynů výrobce. Žádná vyšší citlivost, než v zahraničí, se nekoná.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 640
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 09:44:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman 289: a jak k tomu dopravce s údržbáři-lemply donutit, když výsledek kontrolují ti samí lemplové?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 208
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 10:11:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša: Napr. vytvorením nezávislej "STK" u SŽDC, ktorá toto bude periodicky sledovať. Je zaujímavé, že obyčajné autá sú na technický stav kontrolované prísnejšie (aspoň papierovo, rôzne podplácačky nepočítajúc) než vlaky.

Hajnej: Tiež pravda ... ale nebyť toho dažďa, aspoň by to odradilo rôznych dežomontov od rozkrádania káblov (týý, Dežo, tam račej nechoj, tam kope eeletrika)
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 10:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David_jaša:
Jak je donutit? Velmi jednoduše: "Vaše vozidlo nesplňuje podmínky pro přístup na dopravní cestu? Tak huš, vypadněte a vraťte se, až budete mít hnací vozidla, která nejsou provozu nebezpečná."

Na západ od našich hranic by se s nima nikdo nepáral.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1693
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 10:40:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S-77: nějaké snímače se prý musely nastavovat citlivěji, aby braly zeslabené okolky na lokomotivách řad 770 a 771. Otázkou ovšem je, jestli by nebylo lepší vyhubit ty zeslabené okolky nebo rovnou celé mašiny...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 10:59:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:
Právě o řadách 770 a 771 se píše v tom dokumentu o TSI (Ing. Lochman), na který jsem tady dával před týdnem odkaz. Doslova se tam píše, že to je problém ČD a nikoliv výrobce PN, protože prostřední dvojkolí tříosých podvozků u Čmeláků nesplňuje podmínky na interoperablitu pro PN.

Šířka nákolku min. 22 mm, výška nákolku max. 36 mm, ale bohužel jsem se nikde nedozvěděl, jaká je minimální výška nákolku. Přece nějaký limit být musí...

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7781
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 13:06:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

řeší se tu, čim nahradit/doplnit ko a jak vlastně indikovat vlak. já teda nevim. ko maj necnosti, o kterých se tu píše, pn taky. nějaké chvostiky nevyřeší posun a ujeté rajky už vůbec ne. tak co teda? mě ni nenapadá.....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 14:41:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77 A el. šestikol se to netýká?
Vaše vozidlo nesplňuje podmínky pro přístup na dopravní cestu? Tak huš, vypadněte a vraťte se, až budete mít hnací vozidla, která nejsou provozu nebezpečná."
Dovolím si otočit..Vaše nové ZZ nedokáže pracovat se současnými vozidly které jsou. Huš a mazejte a přijďte až...
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 14:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry:
Kolejové obvody typu 4300 (viz Moravany) tady jsou nějakých 30 let. Staniční ZZ se chová víceméně stejně, tj. bez jakobyÚBP, už nějakých 50 let (reléovky a následně el. stavědla). Co je však relativně nové, to jsou kotoučové brzdy na vozidlech.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 15:02:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď odbočím od pískování. U dlouho odstavených vozů se podle předpisu ČD XY musí dělat opatření na způsob "rozjeď a brzdi, rozjeď a brzdi". Pro vozy se špalkovýma brzdama OK, ale je toto opatření účinné i pro vozy s kotoučovkama? Pochybuju... A co přítlačné zdrže? Proč na některých vozidlech jsou a na některých ne?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 15:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77: a pak že se člověk nezasměje
Jenže jak to že se tohle vše stalo až poslední dobou? Nevím, ptám se? A na tom Hulíně byli snad vozy se zdržemi a taky zmizly.
Tak pro samostudium

application/msword
doc1.doc (320.0 k)
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2386
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 16:00:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já teda nevím, ale když Sergeje a Raguliny v SRN normálně jezděj na spoustě tratí s PNa, tak proč by nemohly mít čmeláky stejné podmínky? Mají snad Sergeje a Raguliny jiné okolky prostředních dvojkolí, než čmeláky? Nebo ne, ale Němci mají jinak poštelované PNa?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1709
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 16:57:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: možná ty okolky zeslabené nemají...

Oldcerry: "až" poslední dobou se to může dít ze tří důvodů:
1) technický stav vozidel se blíží "protějšímu břehu" vanové křivky a poruchovost stoupá,
2) snižováním stavů a vymíráním fachmanů se zhoršuje kvalita údržby resp. oprav,
3) události dříve nezdokumentova(tel)né se najednou dají fpoho přečíst z logů, takže se ví, jak to bylo
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 209
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 17:33:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oldcerry: A v tom Hajného príspevku platí najmä ten bod 3). Je veľmi otázne, a môžeme sa len domnievať, či niektoré nehody (na ruskom autobloku - ten UBP tiež nemá, na releovkách), kedy sa vošlo na obsadenú, či rovno s jedným vlakom napálilo do druhého zozadu, a to vrátane tých najťažších, neboli spôsobené práve týmto. Bez ESy by to totiž bolo takmer nedokázateľné ...

Ale inak, vážnejšia dopravná nehoda, z dôvodu podpieskovania, sa stala napr. v Austrálii, v roku 1990, keď s rýchlikom zramovali nejaký nostalgický parný vlak, čo sa zúfalo snažil dostať do kopca ... scenár pri tom presne zodpovedal Moravanom, až na to, že sa jednalo o TZZ a nie SZZ ...
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 17:48:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej:1) technický stav vozidel se blíží "protějšímu břehu" vanové křivky a poruchovost stoupá
Jo kdyby se to řešilo jako s námi, tak už je hezkých pár lidí na vrátnici.
2) snižováním stavů a vymíráním fachmanů se zhoršuje kvalita údržby resp. oprav
Totéž jak u 1.Tady jsou konkrétní jména a jejich nařízení = vrátnice ,ó nikoliv, povýšení
3) události dříve nezdokumentova(tel)né se najednou dají fpoho přečíst z logů, takže se ví, jak to bylo
K tomu bych si dovolil jednu poznámku..Kde všichni berete tu jistotu, že čím víc lidí, tím víc chyb. Nikdo nedokáže vyhodnotit kolik nehod a průšvihů nenastalo jen proto,že bylo v provozu víc lidí. Technika leckoho nahradila, ale nikdo nemůže s jistotou říci jestli to je ku prospěchu a nebo ne. Není prostě dostatek podkladů.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1714
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 18:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kde všichni berete tu jistotu, že čím víc lidí, tím víc chyb.
Třeba v Hlubočepích...

A mimo dráhu z psího fotbalu: když byli v brance dva, pak střela mezi ně byla jistota.
Oranžový_petr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 158
Registrován: 7-2005

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 18:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak velké množství písku k pískování pro zvýšení adheze bylo povoleno v rámci národních předpisů (tj. před platností TSI) ?
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 7-2007

Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 18:41:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej : To třeba i Čerčany..o tom se ví, ale o kolika se neví jen proto, že signalista řekl výpravkovi" máš tam vagon,vlak" nebo fíra hýkl "ole, kam mě to posíláš".A vůbec ta nehodová událost nenastala, ba přímo byla zardoušena v zárodku
VláďaH
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.209.6.26
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 19:00:45    Odkaz na tento příspěvek  

Signalman77, 289:
Ono by možná stačilo:
a) Měnit EM ventil jednou za šest let - dle doporučení výrobce.
Jistě, jako čistě preventivní řešení za rozumnou cenu. Ovšem EP ventil v poruchovém stavu buď pískování vyřadí z funkce, nebo ho uvede do trvalé funkce. Dle toliko vzývané TSI ovšem doba pískování omezená není (5 sekund nebo 5 minut, vsjo rádno), omezena je intenzita pískování a ta se ovlivňuje úplně jinde. Navíc bez závislosti na rychlosti. Takže při dojíždění k návěstidlu v = 5 km/h a intenzitě 400 g/30 sec. vklidu podpískuje vlak i Taurus. Spíše je klíčově důležité, aby byl o pískování informován strojvedoucí - takže průtokoměry, nikoli jen sledování nepřímé. V pneumatické části by to ale chtělo spíše pískování impulsní - tím se dostáváme k instalaci nového systému.

Ono by možná stačilo:
b) Správně seřizovat dávkování písku.

Ano, určitě a to právě lze u stávajícího systému na elektrických lokomotivách Škoda velmi omezeně, na lokomotivách ČKD prakticky nelze. Čili instalace zcela nového systému pískovacích těles.

Ono by možná stačilo:
c) Dbát na správnou konzistenci písku.

Ano, má to jistá úskalí především u písku uloženého delší dobu v písečnících lokomotivy (propadaní jemnější frakce dolů vlivem vibrací) při jeho nízké spotřebě (letní období apod.). Jaký paradox ovšem je, že nehody v Moravičanech se účastnila lokomotiva, zbrojená z nejmodernějšího zapískování šíroko daleko.

A poslední....Proč jiné železnice problém s pískováním nemají? Tak tohle ja bých si tvrdit nedovolil. U nás problém eskaloval zmíněnou nehodou, kde se sešlo najednou několik negativních faktorů a dopadlo to takhle nešťastně. Ale že by tento problém vyvstal prvně, no tomu snad opravdu nikdo nevěří.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 211
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 19:58:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: Viď môj príspevok o spomínanej nehode v Austrálii. S menšími následkami/bez následkov nájdeme podobné udalosti (podpieskovanie) aj v SRN, či Anglicku (kde sa už asi stali snáď všetky druhy žel. nehôd).
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 29. září 2008 - 21:25:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Signalmann 291 a 293, problém na dvořišti s PN a čmeldama nebyl schopen vyřešit dodavatel. Tak se prostě pozval výrobce, co to UMĚL seřídit a je klid. Zeptej se Zbyňka.
Takže se do mašin neobouvej, v době vzniku vyhovovaly normám a i současná zařízení je umí detekovat, ale nesmí to holt nastavovat každý strejda, který si neumí pořádně přečíst nastavovací manuál a jeho chlebodárce mu třeba nedal všechny nutné pomůcky. Aby ušetřil.
Martin
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 00:09:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2:
Já se pouze odkazuju na materiál o TSI, kde se o čmelácích psalo.

No a k těm PN na dvořišťské: Pokud vím, tak se celý problém "vyřešil" tím, že depo stáhlo z oběhu právě ty dva čmeláky, co tam jezdily. Jo, Zbyňka se zeptám.

Těch problémů tam bylo mnohem víc, poblém nastavení je jen jeden z nich. Mmch prý bylo nutné vyměnit snad polovinu (!) všech čidel. Důvod rozebírat nebudu.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 00:25:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: Jaký paradox ovšem je, že nehody v Moravičanech se účastnila lokomotiva, zbrojená z nejmodernějšího zapískování šíroko daleko.

Myslel jste zřejmě Moravany?

Co se TSI týká, asi máme každý jiné informace.
____________________________________

Citace z článku o TSI:
Definovat evropsky platné vlastnosti písku a maximální průtok při aktivaci pískování se ovšem zatím ukazuje jako těžko schůdné. Prvním krokem, jež se podařil, bylo definování limitů množství písku, které smí vytéci na hlavu kolejnice z jednoho písečníku za 30 sekund:

• v < 140 km/h: 400 g ± 100 g
• v > 140 km/h: 650 g ± 150 g
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 00:38:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Olcerry:
Já jsem se jenom zeptal, tak hlavně, že jste se zasmál. Mně šlo o ten článek "Obnovení šuntovací schopnosti dlouhodobě odstavených vozidel". Z článku vůbec nevyplývá, jak jsou ošetřeny ty kotoučové brzdy. Snad ne snížením tlaku alespoň o 0,5 baru? Respektive se vůbec nerozlišuje mezi dlouhodobě odstavenými vozy s kotoučovou brzdou a vozy se špalkama.

A že si nepamatuju, že to je v D2? A proč bych měl, když to ke své práci nepotřebuju? Vám asi leží v žaludku můj příspěvek č. 295.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 301
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 00:53:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf:
V sekci "Nehody" jste nakousnul prostředky pro detekci vlaku. Nějak mně v tom výčtu chybí vozidlové smyčky. Používají se hodně v Německu. U nás jsou snad jen v Hanušovicích na PZS BUES 2000.

Vozidlová smyčka a KO mají tu skvělou vlastnost, že implementují pouze kombinační logiku (není nutné je uvádět do základního stavu). Vozidlová smyčka však nedetekuje lom kolejnice a je lákadlem pro sběratele barevných kovů.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 01:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin2: Tak se prostě pozval výrobce..

Jenom pro upřesnění: Seřídil to jeden šikovný pracovník firmy, co sem Frauschery dováží.

K interoperabilitě:
Je to problém hnacích vozidel i ZZ. Tak např. nový limit pro KO 1,2A a 2A prý nestačí . Ještě z toho budem všichni zpocení až na *iti..

(Příspěvek byl editován uživatelem Signalman_77.)
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 01:18:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VláďaH: Doba versus intentiza pískování.

Sypu si popel (i písek) na hlavu. Dolní část příspěvku 299 prosím berte, jako že není. Na tom, co píšete, něco bude. Přerušované pískování je asi jediné řešení...

Martin2, Hajnej:
Bylo by zajímavé zkusit podpískovat vlak na vysokonapěťovém, impulzním KO. U nás je jeden takový zaveden: HVITC od Alstomu.
host
Neregistrovaný host
Odeslán z: 80.188.73.124
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 04:28:49    Odkaz na tento příspěvek  

Signalman_77: Těch problémů tam bylo mnohem víc, poblém nastavení je jen jeden z nich. Mmch prý bylo nutné vyměnit snad polovinu (!) všech čidel. Důvod rozebírat nebudu.

?? Copak, copak ??


EPVentil pískování chcete měnit po 6 letech, jinak je špatná údržba ?
V jaké periodicitě se mají měnit kolejová relé a další propriety tajné zab. laboratoře ?
A opravdu se mění nebo se řekne "to ještě vydrží" ? !
Signalman_77 a Hajnej, nesnažte se mi namluvit, že je vše v ažuru a údržba ZZ na tom není stejně jako u vozidel.
NEJSOU PRACHY, to přece slyšíme všude.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 304
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 05:58:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host:
Řešíme tu Moravany. Porouchal se písečník v důsledku špatné údržby? Ano. Selhalo zde ZZ v důsledku špatné údržby? Ne.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 213
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 08:29:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s77: O indukčných slučkách viem, ale nenapadá ma ich aplikácia inde než práve pri ovládaní PZS. Indkučná slučka je predsa rýdzo detektor obsadenia, voľnosť úseku zistiť nedokáže. Alebo sa ako bude medzi stanicami dávať slučka každých 15m?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1719
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 09:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: při návštěvě reléovky vídám hromady relé a bloků z/do revize a na každým bloku či relé visí cedulka, kdy byl vyroben/revidován a kdy a kým zkontrolován.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7787
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 09:50:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je lákadlem pro sběratele barevných kovů a proto u nás naprosto nepoužitelný, kor když sběrna sídlí hned za 2. šturcem
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 307
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 09:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf:
Indkučná slučka je predsa rýdzo detektor obsadenia, voľnosť úseku zistiť nedokáže.

Tak to nemáte pravdu. Indukční smyčky se běžně dělají i jako fail-safe device, dokážou bezpečně rozpoznat volnost od obsazení (vlakem nebo poruchou). Vyrábí se dlouhé i krátké.

Bobo: U nás nepoužitelné, souhlasím.
Zbyněk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 1-2004

Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 10:00:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

host: existuje evidence výměnných dílů, každý údržbář má povinnost v určených cyklech zajistit výměnu relé, kmitačů, atd...Výměna se píše do plánu údržby a její kontrolu provádí mistr SZT, vrchní mistr při PTK, a u pětiletých prohlídek revizák s určenou komisí SSZT.
Hlavní odpovědnost tedy nese udržující zaměstnanec, který svým podpisem v Záznamníku poruch stvrzuje provedenou údržbu a činnost zab. zařízení: "Zabezpečovací zařízení je přezkoušeno a je v pořádku".
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 30. září 2008 - 10:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

s77: Priamo nad slučkou áno, to nepochybne, inak by boli nepoužiteľné, ale dokážu zadetekovať len vozidlá ktoré sú nad ňou a keďže neexistuje nad nimi nejaká logická nadstavba (ako napr. počítač náprav nad detektormi kolies) by museli byť v podstate pod celým úsekom, a ako by sa tým riešili zhlavia, neviem neviem ... aká najdlhšia slučka ide vyrobiť? 100m? 500m? podľa mňa to bude ďaleko menej než KO ...

To že už len vďaka Dežomontu je to u nás tak či tak nepoužiteľné je viacmenej jasné ...