K-report
 

Archiv do 29.července 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje v Plzni » Staré archivy » Archiv do 29.července 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 14:05:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady mám něco speciálně pro Pavla2, ten se rád webem PMDP zabývá a dnes je část webu nějaká prázdná ...

A neb takto asi DP dostal web od nějakého IT dodavatele a pak ho naplňují informacemi zaměstnanci DP.
 
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2456
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 14:40:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě něco malého ne téma klima aneb zkušenosti z Trií pro USA.

Na voze jsou 4 obrovské klimy pro cestující + 2 menší pro řidiče. Toto vše "žije" ze sítě 3x460V 60Hz, kterou živí 2 statické měniče od ABB.

Podkladem pro následující čísla jsou jednak teoretické výpočty, jednak praktické pokusy co jsem si udělal. Uváděné proudy z troleje jsou čisté přírůstky od stavu, kdy je veškerá ventilace a klimatizace vypnutá.

Klimatizace běží plně automaticky bez zásahu řidiče. Jejím úkolem je udržet ve voze 23°C, a to až do venkovní teploty 32°C (tj. "pouhých" 9°C rozdíl). Pokud je venkovní teplota vyšší může být o to vyšší teplota ve voze.

Pokud vůz jenom větrá je jeho spotřeba ze 750V sítě asi 3A, takže celkem zanedbatelná.

Pokud vůz chladí, je spotřeba kolísavá podle aktuálního počtu chladících jednotek (vše je řízeno automaticky). Dá se zjednodušeně říct, že při 25°C je odběr kolem 15A, při tropech typu 38°C to jde k 30A.

Měření příkonu ukázalo, že při 25°C je průměrný trvalý příkon klimatizací cca 15kW, při 38°C cca 25kW. Oboje bylo měřeno při zavřených dveřích a bez cestujících. Při oficiálním testu klimatizací, kdy byly vevnitř instalovány topná tělesa a hrnce s vařící vodou (imitace cestujících) byl trvalý příkon opět kolem 25kW - prostě klima chladila co to šlo.

A teď malý energetický výpočet. Tramvaj Trio má spotřebu - vezměme spíš tu horší hodnotu z různých výzbrojí a DP - 2,5 kWh/km. Oběžná rychlost tramvají bývá kolem 18 km/h, takže za hodinu "sežere" Trio nějakých 45kWh. No a pokud k tomu přidáme klimu naplno tak to je plus dalších 25kWh, takže nárůst spotřeby o více než polovinu!!!

To celkem odpovídá zkušenostem z Portlandu (tramvaj i rychlodráha MAX), kde mi - per huba - prozradili, že rozdíl mezi dny, kdy se jen větrá a dny, kdy se klima nezastaví je oněch +50%.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 9-2005


Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 14:56:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zrovna včera jsme na interní diskuzi vedli zuřivou debatu na téma klima pro cestující. Být či nebýt….rsp. zavádět ji v Česku do prostředků MHD či nikoliv??? Kromě velké žravosti, která je vcelku všeobecně známa, jsem osobně poněkud skeptický k jejímu přínosu v českých podmínkách častých zastávek a velké výměny cestujících. Jak to vidíš ty Jenki?

P.S: Osobně klimatizaci moc nefandím, ve vedrech se vyhýbám i klimatizovaným obchoďákům a hospodám. Mě ty velké teplotní přechody a studené průvany docela vadí.

Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2457
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 16:27:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zkušenost s účinností klimy v Portlandu :

V úsecích nebo časech, kde moc cestujících není je v tramvaji příjemný, někdy až nepříjemný chládek.

V úsecích, kde je lidí jak much je v tramvaji nejhůře tak, jako venku, ale obvykle alespoň trošku chladněji. Klimatické podmínky "prádelna", "smrádek, ale teploučko" a "vlastní šťáva" jsou úspěšně eliminovány.

Já osobně bych v CZ podmínkách uvítal nějakou ultra-brutal-total ventilaci volume na max, ale ta je v rozporu s ČSN, protože není bezprůvanová (resp. proudění je větší než...)
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2520
Registrován: 4-2003


Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 16:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ve vedru je o zdraví i pít studený pivo (vlastně všechno, co je studený)...

Jenki, dokázal bys ještě vyrobit číslo, vyjadřující poměr dob, kdy klima (třeba v Portlandu) naplno chladí, kdy jenom větrá (v průběhu léta nebo spíš celýho roku) a popř. kdy se jenom nečinně vozí? Možná by to bylo zajímavější, než všechny ty jednotlivý spotřeby...

Mě připadá, že není třeba uvažovat jenom o velkých, drahých a žravých aktivních klimaagregátech. Např. v Paříži jsou na větším množství agor nainstalovány dodatečně střešní větráky:
 
To by v českých letních povětrnostních podmínkách celkem stačilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
Ten týpek tam pod lampou -
nezdá se mi ten ksicht!
Hned teď ke zdi s ním!

(Pink Floyd)
Anku
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 16:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_k, Jenki: To s tou zravosti klimy je docela zajimave, tolik bych popravde vubec necekal. Zajimave by bylo take zjistit nakolik klima zvysuje spotrebu treba 12m busu. ???

Z mych zkusenosti z Berlina, i pri spicce s velkou obsazenosti a vymenou cestujicich se dari jak v busech (teda mozna krome zadni casti kloubuveho Solarisu) tak i v tramvajich udrzet chladek. Myslim ze to bude tim automatizovanym systemem ovladani dveri jak jsem psal vyse.

Myslim ze otazka klimatizace neni o tom zda by ji nejaky DP chtel nebo ne, ale spis ciste financni. V momente kdy nejsou penize na nove moderni nizkopodlazni vozy a misto toho se porad generalkuji a socka-modernizuji T3 a stare karosy, tak asi nema moc smysl uvazovat o klimatizaci.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3246
Registrován: 8-2002


Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 17:30:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honza_Šlehofer:
ha ha, děkuji za pěknou nálepku: Ten, Kdo Se Obouvá Do Webu PMDP

možná jim lehlo spojení k databázi a taxe nezobrazovalo co mělo anebo někdo něco omylem vymazal, když říkáš, že to byla jen část webu. upřímně řečeno když vidím tu úroveň dopravních aktualit a mapek tak bych se ani moc nedivil

ale zřejmě to obnovili ze záloh a teď to jede ok
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3247
Registrován: 8-2002


Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 18:20:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jenki:
tak tos mě docela vyrazil dech, to ta klíma žere dost nenasytně...

petr_k:
kb slintyhnus s 5 teplýma králama navíc? :-)
to vypadá zajímavě.

2 all:
párkrát jsem se v létě svezl truckem po cz a západní evropě [jako spolucestující;-)]. nedokážu si moc představit jak jezdí řidiči v tahačích bez klímy. to pak vidíte starej MAN, uvnitř 50letej řidič svlíknutej do půl těla, stažený okno a neustále z něj leje. to je snad vidět akorát ve městě, na dálnici by to asi moc nešlo, páč při 80 km/h už je odpor vzduchu znát.

u kamiónu jde hlavně o to, aby byl řidič v pohodě, nic ho neobtěžovalo a neodvádělo pozornost od řízení a aby se předcházelo jeho únavě, což regulace teploty spolehlivě dělá. otevřený okna by jednak zvýšily spotřebu o jeden - dva l/100 km a hlavně zvětšily možnost zdravotních problémů (jeden den v autě vofouknete a druhej nehnete s ramenem např.). relativně malá (oproti tramvaji) klima pro 2 lidi se při těch 380 - 420 - 460 koních pod kapotou ztratí, jestli je spotřeba vyšší o 1 - 2 l/km, je to možný. s otevřenýma oknama by to líp nedopadlo a pořád je to úplně jinej level pohodlí. u trucku záleží jestli veze 5 nebo 24 tun nákladu a jestli je cesta nahoru - dolů nebo v rovinatým terénu, příp. samozřejmě stálá rychlost na dálnici nebo rozjezdy, brždění a řazení rychlostí ve městě.

nehledě na to, že když někam řidič přijede, s klímou vyleze do 35°C ve stínu s úsměvem na rtech a v pohodě, kdežto ten svlíknutej čeesáďák bude úplně zchvácenej, volepenej jak lízátko a nejspíš bude více či méně zapáchat potem... :-)

mhd je ale trochu jiná kapitola a my se stále řadíme spíš někam na chudej východ než bohatej západ. prostě když je dostatek peněz, dá se zařídit leccos.
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1663
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 20:19:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Velká žravost??? 25 kWh za hodinu provozu? Lidi, umíte počítat?

Nic proti, to je 50 korun. 50 korun na hodinu. Kolik nám tramvaj za tu hodinu odcourá kilometrů - 20?

Takže 2,5 koruny na kilometr, pokud klimatizace běží na plný koule?

Jak moc se u nás využije - 30 dní v roce, dejme tomu, přepočteno na 100% využití?

Kolik dní má rok?

Takže 30/365 = 0,083...

Takže průměrné náklady na kilometr jízdy vozu vrostou, v našich podmínkách, o úžasných... Malý moment... 2,50 x 0,083...

0,208 koruny na kilometr?

No tak to je strašný, pánové, ta je žravá jak prase.

Lidi, myslete...
Kritik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 20:51:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

HK: zajmavé počty jestli takhle počítáš doma tak bych to chtěl vidět. Zapoměl si pořizovací hodnotu klimatizace a proč to přepočítáváš na kilometry? Zkus ten samý výpočet na hodinu a den a počet klimatizovaných vozů v provozu
Kritik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 26. července 2007 - 22:32:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo a ještě bych rád věděl kde se dá koupit kWh za 2 koruny?
Jirka Breník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.235.117
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 05:05:02   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Konečně se ve včerejším vydání PD objevil poměrně rozsáhlý článek informující cestující o spuštění systému poptávkového otevírání dveří ve vozech MHD od prosince tohoto roku i v Plzni.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 06:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jízdenky začnou prodávat i řidiči
Od listopadu si budou moci cestující městskou hromadnou dopravou zakoupit jednorázovou nepřestupní jízdenku přímo u řidiče autobusu, do kterého právě nastoupili. Za tento komfort ovšem zaplatí o osm korun více, než kdyby si lístek koupili v trafice, v automatu nebo použili Plzeňskou kartu – v tomto případě totiž vydají jen 12 korun. Řidič po nich ale bude chtít dvacetikorunu. Novou službu cestujícím ve čtvrtek schválili městští radní.
„Cena je vyšší zejména proto, že má sloužit cestujícím jen ve výjimečných situacích. Kdyby řidič prodával více jízdenek najednou, docházelo by kvůli tomu ke zpožďování jízdních řádů,“ vysvětlil technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS).

Dodal, že v příštím roce zavedou stejnou službu i trolejbusy a tramvaje. „Najednou to není reálné, budou totiž nutné určité technické úpravy kabin řidičů,“ dodal Uhlík. Náklady na novou službu budou dopravní podnik stát čtyři miliony korun.

Oslovení cestující novinku vítají, nesouhlasí ale s cenou jízdenky. „Je to zlodějna. Proč mám řidiči platit víc než trafikantce?“ zlobí se Michal Prokop. Naopak Jiřina Žemličková to chápe. „Kdyby stála jízdenka ve voze stejně jako jinde, řidič by se uprodával. Teď už se nebude moci nikdo vymlouvat na to, že si nemohl koupit lístek a musel jet načerno,“ míní.

Samotní řidiči jsou zatím skeptičtí. „Pro mě je to komplikace a starost o hotové peníze. Navíc budu muset poslouchat nadávky, proč prodávám tak draho,“ uvedl jeden z řidičů dopravního podniku.

Prodej jízdenek přes řidiče možná bude znamenat postupný konec oranžových prodejních automatů v ulicích a na zastávkách. „Zatím je nerušíme, ale počítáme s tím, že je v budoucnu částečně nahradí samoobslužné zóny určené pro dobíjení Plzeňských karet,“ připustil Uhlík.

Zejména se starými automaty je podle něj problém s jejich poruchovostí i se zloději, kteří je vykrádají. „Stav vyhodnotíme během příštího roku, kdy budou fungovat samoobslužné zóny, automaty i prodej jízdenek přes řidiče,“ dodal Uhlík.

Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Jirka_Š
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 238
Registrován: 6-2003


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 07:23:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

„Je to zlodějna..."
Typická reakce malého českého človíčka. Za nadstandart se prostě platí.
„Kdyby stála jízdenka ve voze stejně jako jinde, řidič by se uprodával. Teď už se nebude moci nikdo vymlouvat na to, že si nemohl koupit lístek a musel jet načerno,“
Souhlas
Samotní řidiči jsou zatím skeptičtí.
Budou si muset zvyknout. Když to jde jinde, bude to muset jít i v naší Pilsen Banana Republic.
Společnost pro veřejnou dopravu Lokálka Pňovany - Bezdružice RegioMap Plzeňského kraje
Neznamy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 62
Registrován: 1-2005
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 07:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže náhodný občasný návštěvník Plzně bude mít opět o důvod méně využít MHD. Zejména pokud někdo přijede do Plzně autem, tak o přestupu do NAD bude uvažovat leda tak po silném úderu hlavou o tvrdý předmět.
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 07:57:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Šplíchal: Já bych zde nemluvil o nadstandartu, ale o kompromisu.
ad Neznamy: Tak to už je oportunismus.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 08:09:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je to zcela normální a funguje to vě většině větších měst, že pokud je prodej jízdenek u řidiče umožněn, jsou jízdenky vždy dražší, aby prodej nezdržoval a cestující byli motivováni si jízdenku opatřit předem.
Spíše mě tedy zaráží zmínka o možném rušení automatů, čímž se právě možnost jízdenku předem pořídit sníží. Argumentace o samoobslužných zónách je zcestná, když tam si dle dostupných iunformací běžnou jízdenku turista nekoupí, ale mají sloužit pro nabíjení předplatného.
Jak byl před nedávnem ten článek o rodině jedoucí od nádraží do ZOO a jak nesehnali jízdenky, tak podobných venkovských rodinek přijíždí o víkendech spousta. Tuto sobotu jsem podobných rodinek mířících z nádraží do ZOO viděl několik, ale jízdenky sehnali.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6419
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 08:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ve varech stojí nepřestupní 10, u řidiče 15 - ale je přestupní.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 09:09:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A to je věc, která mi snad jedině na celé věci mrzí. Že za tu dvacku nedostanu přestupní jízdenku.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1664
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 09:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Kritik:

1. Jestli chceš částku, kterou budeš strašit malý děti, tak si spočítej spotřebu třeba za 10 let - tvoje věc.

2. Reagoval jsem na "žravost", nepočítal pořizovací náklady a údržbu, naopak jsem ale nezohlednil, že když klima není, tak stejně běží nějaká ventilace, dále jsem nezohlednil, že se nejvíc používá v měsících 07 a 08, kdy je výrazně nižší provoz linek MHD a tedy průměrný nárůst spotřeby je ještě o to nižší.

3. KWh za 2 koruny se dá koupit bez problémů, pokud odebíráš trakční elektřinu ve velkém a ne nějaký směšný příkon pro domácnost.
Luboš_bb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 22
Registrován: 6-2007


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 09:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Od listopadu si můžete kupovat jízdenky přímo u řidiče - http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/jizdenky_ridici_20070726.html
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 09:40:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejdříve čti, pak piš
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Luboš_bb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 23
Registrován: 6-2007


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 09:52:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Honza_Šlehofer: Co si tim myslel???
Že se to bude prodávat v autobusech?
To jo, ale jestli si to čet dobře, tak příští rok to chtěj zavést i do tramvají a trolejbusů
!!!
A to, že sem napsal že od listopadu můžete koupit jízdenku u řidiče, tim sem myslel NÁZEV ČLÁNKU
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2459
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 09:56:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

dokázal bys ještě vyrobit číslo, vyjadřující poměr dob, kdy klima naplno chladí, kdy jenom větrá (v průběhu léta nebo spíš celýho roku) a popř. kdy se jenom nečinně vozí?
Asi takhle :
je - li teplota pod 15°C klima topí (má 750V topnice), zhruba od 0°C topí plných 7kW topnic
je - li 15-20°C klima jenom větrá
je - li 20-26°C klima postupně nabíhá výkonem kompresoru chlazení
je - li nad 27°C klima jede naplno
Pak si z meteorologické stanice ve vašem městě stáhněte nějaké grafy teplot a hurá do toho.

Cena za kWh je dost rozdílná podle denní doby a typu dne (pracovní / volný). Maximum používání v měsících 07 a 08 je sice hezké, ale vzpomeňte si na (nejen) letošní měsíce 05 a 06. Představte si horké květnové odpoledne v pracovní den, plná špičková vypravenost, tvrdá špičková cena 25Kč/kWh a zvýšení odběru o 50% oproti dobám "před klimatizací". Kromě ekonoma budou na vyvrácení i měnírny. Nebo nařídíte v energetické špičce klimu vypínat?
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 10:05:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LubošB. myslel jsem tím to, že článek, na který je odkazováno je již výše v diskuzi a už se tu o něm bavíme.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 10:10:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Jenki. Přesně - problém měníren a špičkového odběru proudu. V Plzni to teoreticky máme 200 x 25 kW výkonu navíc.
Jinak klima si bere v busech ČSAD řádově 1 - 2 litry/ 100 km. Zkušenosti jsou však na příměstských linkách rozpačité - chladno se rychle na zastávkách vyvětrá a výkon klimy lítá díky tomu extrém od extrému.
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Luboš_bb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 6-2007


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 10:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

HŠ:Jo, máš pravdu, nedíval sem se nahoru...
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1665
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 11:08:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_K: Tak to máte blbě nastavený, neni přece účelem mít vevnitř zimu. Stačí 6 stupňů rozdíl, max. 9 v extrémních vedrech, a 24 jako dolní mez.

Jenki: Ekonom vykrvácí pro 0,20 Kč / km? Já měl pocit, že krvácí pro 5 disponibilních Aster z deseti, protože to mu dělá 10 - 15 korun od kilometru navíc pro to vozidlo, ale on bude krvácet pro 0,20 - aha...

Měnírny - a co už jako nezvládnou? Ranní špičku, kdy v centru lítá čtyřka po dvou minutách, dvojka po čtyřech a jednička po šesti, to zvládnou, ale pár kW na klimošky už ne? Kolikrát za léto se setká trakční energetická špička s klimatizační energetickou špičkou a o kolik bude výsledek přesahovat možnosti měníren? Není náhodou v zimě stejná situace s topením, přičemž měnírny nebývají příčinou vypínání?

Každopádně je zajímavé si přečíst, co všechno je u nás "problém", narozdíl od západního i východního světa... Zbývá jenom zjistit, proč blbí kaštani utíkaj do (klimatizovaných) aut.

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2585
Registrován: 7-2003


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 11:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kolikrát za léto se setká trakční energetická špička s klimatizační energetickou špičkou a o kolik bude výsledek přesahovat možnosti měníren?
Bych rekl kazdej normalnejsi letni den .....
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6421
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 11:31:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pár kW? dle čísel od mk je to 5MW
když srovnáváme klimu s topením, kolik kW bere tramvaj na topení? u tr si ted nevzpomenu, ale 25 to určitě neni....
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
James Bond
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.168.145
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 11:44:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím si, že v Temešváru byli při venkovním vedru 45 stupňů celsia rádi, že si klimatizaci objednali, neboť bez ní by ve voze bylo tak 60 stupňů, jestli to má minivětračky jako v Plzni. Je sice pravda že z moc puštěné klimatizace dostanete rýma či chřipku, jenže ta se do týdne obvykle vyléčí. Jestli někdo v 60 stupních ve voze zkolabuje a praští se do hlavy, může si pěkně dlouho pobýt na JIPce a jeho léčení bude stát statisíce - pokud přežije.
Jízdenky u řidiče - v Dubaji a ve španělsku (La Manga del Mar Menor u Cartageny) se jízdenky kupují jen u řidiče. Jestliže tady bude nepřestupní jízdenka za 20 Kč, z Košutky bude cesta na Slovany stát 40 Kč pro jednoho - tolik benzínu nesežere ani osmiválec v Porsche Cayenne, tudíž vše co má ruce a nohy bude jezdit v autech - leckdy ve starých keplech co drží vlivem Alláhovy vůle. Třeba jízda za wartburgem je fakt chuťovka, zvlášť pro astmatiky.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6422
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 11:55:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

a když jsme u topení a špiček: ne zl se topení ve špičce vypíná, vysílačkou od el.dispečera. řidič s tim neudělá vůbec nic.
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 12:27:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad J. Bond: Jsou lidé jako já, kteří každou druhou "rýmu" odnesou zánětem dutin či zápalem průdušek. A pak se nestačím při výplatní pásce divit...Proto nemám klimatizaci v MHD či obchodech rád, protože se na ni nestihnu oblíct či adaptovat.


ad H_K. No s tím topením máš asi pravdu, když měnírny utáhnou topení, můžou i klimošku. Kvůli klimošce utíkají kaštani do aut? To je ve městě sporný - vlezeš do rozpálenýho auta a než se vyklimatizuje interiér, zase z něho někde vylejzáš.....
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2460
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 13:14:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ke sporu topení versus klimatizace : obecně se udává, že snížení teploty je 4x energeticky náročnější než zvýšení teploty o stejné °C. Z praxe na U.S. Triích to můžu potvrdit.

Vypínání topení ve špičku praktikuje více měst, ale to až tak nebolí - lidí je ve voze v době špičky dost a každý cestující představuje 0,3kW topného výkonu. Klima by takhle vypínat asi nešla, to by v tom ti lidi zdechli. /clipart{přidušený_smajlík}
M_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 566
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 13:34:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jedna věc jak vůz vyvětrat, druhá věc, jak zabránit aby se vůz zbytečně rozpálil. Když jsme se loni vozili po Sofii starými Duwagy, tak mi přišlo, že tyto vozidla uvnitř tolik nesálala jako T6 či „Sofie“. Buď to může dělat větší přetažení střechy přes interiér, lepší izolace vozů příp. větraná střecha??? Co ty na to odborníku?
Lokálka z Pňovan do Bezdružic? Viz http://spvd.cz/pnovanka
H_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 13:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: Ale, když nezdechnou teď... :-) Ne, v Plzni jde spíš o to, že ta odpolední špička není zas tak špičatá jako ta v 7.30, a v 7.30 zase nepojede klima na plný koule... A rezerva výkonu měníren asi nějaká bude, bo měnírny musí zvládnout taky rozjezd x tramvají, ne jenom průměrnou spotřebu...

M_K: Já netvrdím, že je to s klimoško-filií trochu divný, ale lid si to prostě přeje.

(Příspěvek byl editován uživatelem H K.)
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2461
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 14:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_k : to je jednouché : Düwag má dobrou izolaci a malá okna, T6 má dobrou izolaci, ale design "skleník", Sofie ma h***o izolaci a design "trošku menší skleník".

H_k : lid si to možná přeje, ale přejí si jeho volení zástupci zvýšení nákladů na tramvajovou dopravu o 15 - 20%???

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Kritik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 18:01:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

H_K:
V žádném případě něchci strašit malý děti ale připadá mě trochu zavádějíci napsat:
Takže průměrné náklady na kilometr jízdy vozu vrostou, v našich podmínkách, o úžasných... Malý moment... 2,50 x 0,083...
0,208 koruny na kilometr?
a nepoznamenat k tomu kolik kilometrů a kolik vozů. Prostě se mě nezlob ale je to asi tak jako by jsi si chtěl něco koupit a neměl hotové peníze a vzal si půjčku a splácel jen xxx,-Kč za měsíc a neviděl že nakonec zaplatíš o polovinu víc.
Jirka Breník
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.102.235.117
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 21:43:16   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ještě něco k prodeji jízdenek u řidiče.Ve většině měst se za tento prodej připlácely tak dvě až tři koruny.V Plzni se tomuto prodeji léta bránili.Jelikož nechtějí PMDP,aby to přidělávalo řidičům mnoho práce a nezdržovalo to plynulost provozu,nasadili asi tak vysokou cenu.20 Kč je zaokrouhlená hodnota,jde o jednu minci.Spíše by to mělo být nejvýše 15 Kč.V článku není zmínka o zlevněném jízdném,bude snad 10 Kč ? Jde vlastně už o třetí novinku PMDP v krátké době /po poptávkovém otevírání dveří a zastávek na znamení/.Ještě by tak mohli zavést po 20.hodině povinný nástup cestujících předními dveřmi kolem řidiče (jak je tomu např. v Ostravě u trolejbusů a autobusů) a sjednotili bychom se s většinou našich měst. T3GM č.274 přišla o CVR,zůstala jí pouze šedá střecha.Opět asi krize v K3R-NT,dnes pouze č.314,vůz 313 už byl nahrazen Astrou č.310.Kolem poledne jsem viděl na Klatovské Astru č.302 na zkušebce,po 17.30 se zařazovala na Slovanech na jedničku,asi výměna.Odpoledne zase ve městě projížděla KT8D5 č.289 jako MIMO PROVOZ.Prazdrojská 297 jezdí teď stabilně šejdr 21/1.
Luboš_bb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 6-2007


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 21:47:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dneska Astra 302 na cvičné jízdě
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 22:01:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jirka Breník: ta 302 mohla být výměna za Astru 308, tu tlačila nějaká souprava do vozovny, mohlo to být po 17té hodině.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Jrjk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 11-2004
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 23:14:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co se týká ceny jízdenky 20,- Kč u řidiče - chápu - z důvodu motivace vyšší cena, kulaté číslo, aby šlo rychle vracet i platit. Zná ale někdo důvod, proč jízdenka nemůže být přestupní? Administrativní problém??? Proč si třeba cestující už sám nemůže na jízdenku napsat hodinu nástupu podobně jako si píše datum na celodenní jízdenku? Vezmeme-li v úvahu, že bude omezen počet prodejních automatů ve městě a cestující pojede např. z autobusového nádraží na Bory, případně ještě bude pokračovat dále např. autobusem, pak ho cesta bude stát 60,- Kč a to ještě neberu v úvahu, že bude mít s sebou větší zavazadlo, za které bude muset též zaplatit. Taky 20,- x 3 Kč??? To už je pak lepší zavolat si taxíka. Navíc si myslím, že jízdenky přestupní by řidičům pouze usnadnily práci, protože by jich ve skutečnosti prodávali méně.
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3250
Registrován: 8-2002


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 05:10:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

proč by si cestující SÁM na jízdenku cosi dopisoval když mu to řidič stejně nejspíš vyjede z nějakýho elektronickýho udělátoru? cestující přeci defaultně podvádí, tak proč by mu dp ještě ulehčoval život a sám sobě přidával administrativu? není to trochu protismyslný?

taxíky taky musíme podoporovat, z čeho by pak žili ti švagři náměstkyň primátora atp.?
ty už jsi někdy taxíkem vláčel zavazadlo a zavděčoval se řidiči vyšším jízdným?

a proč bude řidič prodávat nepřestupný? za prvé aby v tom byl větší bordel, za druhé aby bylo proč živit revizoury a konečně za třetí aby z toho byl větší vejvar

anti-IAD ještě dodají aby bylo ve městě víc aut :-)
Pilsnerurquell
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 09:12:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel2: Věčně nespokojený a nadávající úplně na všechno a na každého ... Nechceš vstoupit do komunální politiky, jistě by jsi vyřešil mnoho problémů Ono bohužel není všechno tak jednoduché jak se může zrovna zdát z křesla a pohodlí domácího počítače.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34848
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 10:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pilsner:
A co si o tom myslet jiného? Tenhle krok není nic jiného než šprajc stylu, „když už jste s tím tak dlouho votravovali, tak tady to máte, ale pěkně si to sežerte”.
Nebo proč jinak je lístek nepřestupný, předražený a navíc se ještě více omezí (zlikviduje?) možnost nákupu lístků pro normální píčovím nevybavené lidi?
Pokud se zruší i možnost nákupu denních lístků na nádraží, bude Plzeň dalším městem, kde do MHD nevlezu.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Luboš_bb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 6-2007


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 11:25:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dneska ráno Astra 309 na cvičné jízdě
 
No a ono nestačí používat Buse, vypadá to, že cedule ještě úplně nevymizely
 

(nízká kvalita- foceno mobilem)
Luboš_bb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 27
Registrován: 6-2007


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 16:18:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V T3P č.244 už je napsáno, že se v prosinci má používat otevírání dveří cestujícímí(nevim jestli řikam nějakou novinku)
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3253
Registrován: 8-2002


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 23:35:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pilsnerurquell + MZ:

samozřejmě že je to šprajc, v český politice přece nezáleží na tom, aby se vymyslel kompromis kterej bude akceptovatelnej pro většinu (když už ne pro všechny), ale hlavně že jedna názorová skupina převálcuje protivníky stylem teď už nemůžete říct, že jsme vám nedali co jste chtěli. častokrát to spíš než cokoli jinýho připomíná Pyrrhovo vítězství.

iniciátoři změn si pak řeknou kdybysme se na to vys... a nechali současnej stav, bylo by to lepší. a paxe někdo diví, že je obyvatelstvo znechuceno politikou když politici produkujou takovýhle přinejmenším debilní rozhodnutí.

ono se v plzni ví, že většina lidí v praxi přestupuje buď vůbec nebo 1x (je to podloženo i nějakýma průzkumama), takže by dp zas tak škodnej nebyl. MĚ důvod proč by řidič nemohl prodávat PŘESTUPNÍ jízdenky prostě uniká. ty ho víš? docela by mě to zajímalo...
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 00:30:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel2: myslíš, že řidič bude tisknout jízdenky z nějakého udělátoru? Já bych řekl, že řidič bude prodávat jen klasické štípací jízdenky, které budou jen za jinou cenu a cestující si je klasicky štípne (proděruje). Proto budou nepřestupné. S vypisovacími jízdenkami jsou údajně dost problémy s přepisováním a zenužíváním. Ty náklady mohou být na úpravy okének ve dveřích kabin apod. Nesháněl jsem se ale po podrobnějších informacích, takže jsou to jen mé domněnky.
Zkrátka se opět dostáváme k tomu, že kdyby se před lety nezávaděly zbytečné kartmeny a píč...ny (čti čipové karty), mohli jsme mít tak jako v jiných městech časové jízdenky s datovacími strojky a mohlo být jednodušší přestupní jízdné a i řidič bymohl prodávat přestupní jízdenku.
Jinak "Doplňkový prodej jízdenek u řidiče" (jak se toto obvykle nazývá), je pro nouzové případy, kde např. v okrajové čtvrti nelze o víkendu sehnat jízdenku, ale zpravidla někde při přestupu již automat, či prodejna bude, takže si již cestující bude moci opatřit pro druhou jízdu normální jízdenku. Takže nepředpokládám, že by se jezdilo za např. 3x20.
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3255
Registrován: 8-2002


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 01:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

předpokládám, že řidič dostane něco jako cardman a z toho to bude tisknout... prodávat štípací lístky je krok zpět, i když realizačně to určitě bude o hodně levnější.
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 10:40:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já bych ten prodej také viděl na prodej klasických MOCek. Ještě mě napadá ale jedna věc. Vstup ČSAD do MHD, možná i s tím to má souvislost.
Já si myslím, že se nedostáváme k tomu, že se zavedli zbytečné peachomaty, ale že se ten systém nijak nevyvíjí. Rozhodně by neměl být problém udělat automat na peníze. Ale než se začne takhle předraženě prodávat u řidiče tak by se měly dát do pořádku ty venkovní automaty, protože o jejich funkčnosti jsem toho už dosti slyšel...
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34861
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 11:11:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak "Doplňkový prodej jízdenek u řidiče" (...), je pro nouzové případy, kde např. v okrajové čtvrti nelze o víkendu sehnat jízdenku, ale zpravidla někde při přestupu již automat, či prodejna bude, takže si již cestující bude moci opatřit pro druhou jízdu normální jízdenku. ...

Pokud by tomu tak opravdu bylo, tak ano. Pokud se ale rovnou řekne, že se automaty budou rušit a nahrazovat vybavením pro karty (nebo to snad krom nabíjení bude prodávat i „normální” jízdenky?), tak bude využití tohoto prodeje spíše nutností, když si cestující nenakoupí zásobu jízdenek předem.

Uznávám, že se ještě v Plzni používají klasické MOCy, na to jsem zapomněl...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Hawkey
Neregistrovaný host
Odeslán z: 147.228.209.190
Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 11:28:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Add zakoupení jízdenky .. před 14 dny jsem přikel v neděli kolem 22h do Plzně a sehnat jízdenku pro MHD byl neřešitelný probém. Problém o to větší, že prodejní místo PMDP na hl. nádraží zavírá půl hodiny před příjzedem většiny posledních rychlíků (tj. 21.30) a prehistoricke automaty na jízdenky neumožní zaplacení jízdenky bankovkou, tak jak je tomu ve většině vyspělých zemí. Pokud bude nepřestupní jízdenka za 20 a musím přestupovat 2x .. otázka zda už není lepší jet taxikem. Necht si toto někdo ve vedení uvědomí..
Honza_Šlehofer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 12:26:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To už děláš problém i z toho co není. V Čechách na automaty na bankovky nenarazíš nikde, když máš jen bankovky (a neumíš si je rozměnit např. na nádraží), tak zřejmě máš na taxíka a jeť tedy sním ... :-) Mimochodem v mnohých městech je povinnost při doplňkovém prodeji u řidiče platit mincemi a řidič nemá povinnost Ti vracet na velké bankovky ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza Šlehofer.)
Plzeňské tramvaje - aktuální zajímavosti z provozu již sedm let na internetu
Tramvajové provozy - fotografie z různých měst včetně zahraničí
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34869
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 13:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že to je v ČR zvykem (mmch již velmi brzy by se automaty pro nákup jízdenek s možným placením bankovkami měly objevit), neznamená, že to není problém.
Nicméně mnohem snáze řešitelnější (pohlídám si, abych měl pár drobných, které mi pak platí i při placení za jiné služby a v jiných městech) oproti nutnosti vlastnictví jízdenky (platí obvykle pouze na MHD daného dopravce), nebo dokonce čipové karty.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 12-2005


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 14:04:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_k vlezeš do rozpálenýho auta a než se vyklimatizuje interiér, zase z něho někde vylejzáš.....
No teda pokud mi auto stojí někde na slunci a chci ject tak tam vlezu rychle nastartuju pustim klimu a du ven někam do stínu a chvilku počkam.
Takže když nastoupim tak už do relativně ochlazenýho auta..

Add drahý jízdný u řidiče-
No je to určitě lepší dát 20 za lístek než jak mě nutí automaty ject načerno a doufat...
Ale je fuckt že by mělo bejt přestupní když už.
Jo a taky doufam že na to budou spešl lístky s vyznačenou hodnotou.
Páč pokud na něm bude napsáno 12kč tak má řidič smůlu a dostane jen 12 a nikoli 20 leda by k lístku vydal účtenku kde bude cena 20 kč napsaná jinak to může bejt bráno jako že mě chce řidič okrást.
Já bych taky po zákazníkovi nemoh požadovat např 1200 korun kdybych mu měl dát stvrzenku s hodnotou 1000,-
Přeji vedení PMDP mnoho úspěchů v jeho snaze přivést podnik k naprosté zkáze.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34875
Registrován: 4-2003


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 15:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To by mne zajímalo, jak je takové předchlazení (ale též předtopení) vozidla v souladu se zákonem 361:

(1) Řidič nesmí
...
b) obtěžovat ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ani jiné osoby zejména nadměrným hlukem, znečišťováním ovzduší, rozstřikováním kaluží, bláta nebo zbytečným ponecháním motoru stojícího vozidla v chodu,

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Martin_j
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7097
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 16:58:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo a taky doufam že na to budou spešl lístky s vyznačenou hodnotou.

A znáš snad město, kde to takhle není?

Jinak tady na východě máme běžné nepřestupní lístky za 12 a 14 korun, u řidiče jsou za 15, na nočních linkách za 20. Dřív jsme prodávali klasické papírové "MOC", s novým odbavovacím systémem máme počítače podobné těm u ČSAD Plzeň a z nich ty lístky tiskneme.

Denní tržba se pohybuje od nuly do cca. pětistovky, je rozdíl mezi tím, jestli mám ranní nebo odpolední, jestli je pondělí, pátek nebo svátek, jestli jezdím nějakou "dělnickou" nebo "vesnickou" linku, jestli mám denní nebo noční.

A další podstatná věc, nad kterou by se měl DP zamyslet, než tohle spustí - vracení. U nás je psáno, že cestující mají mít maximálně padesátikorunu. Je to proto, že řidič nedostává žádnou počáteční hotovost (na rozdíl třeba od ČSAD), takže vám vrací ze svých vlastních peněz ze své vlastní peněženky. No a těžko můžete po řidiči chtít, aby měl na vrácení na tisícovku nebo ještě na něco většího. Takže někdo na sto- a vícekorunu nevrací z principu, někdo vrací podle toho, jestli má z čeho, někdo s chutí nasype 485 korun v mincích, ...
V Německu to řeší tak, že cestující může platit klidně 500 € bankovkou a řidič mu vypíše stvrzenku, proti které dostane cestující peníze nazpět v předprodeji DP.
Tajemství spokojeného života? Schopnost dokázat se radovat se z toho, co mám a netrápit se kvůli tomu, co nikdy nemohu získat.

(Lin Yutang)
Luboš_bb
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 6-2007


Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 21:54:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lidi, kdy je nejbližší schůzka Tram-Bus-Clubu?
Rád bych se podíval jak to probíhá a rád bych některý z vás poznal osobně
Jestli víte nejbližší termín, napište ho sem. Ďík

(Rád bych se přišel podívat)

Jo a když jsem byl na exkurzi ve vozovně Slovany, řikal mi p. Trnka že je to v Cukrovarský v nějaký autoškole... no a já sem se nedostavil, protože mi do toho něco vlezlo, tak to chci zkusit znova
Libor_hh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 619
Registrován: 2-2005
Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 22:31:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Martin 100:
Páč pokud na něm bude napsáno 12kč tak má řidič smůlu a dostane jen 12 a nikoli 20 leda by k lístku vydal účtenku kde bude cena 20 kč napsaná jinak to může bejt bráno jako že mě chce řidič okrást.

Vy osobně by jste měl ještě od řidiče doslat pěstí a to pravidelně.

Nebo můžete platit tyqema,ve Vašem případě udělají PMDP vyjímku,vážený pane.A pamatujte,že nejlepší tyqve jsou chlazené z klimatizace....
http://spvd.cz/skoda-bus/

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace