K-report
 

Archiv do 08.srpna 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv do 08.srpna 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 131
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 10:02:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman: Z fírů neznám nikoho, kdo by preferoval automatické vedení vlaku před manuálním.
Fírové jezdící na vybavených tratích s 471 preferují AVV před samotným ARR a automatiku před jízdou v manuálu pokud jim v tom něco nebrání (utržené snímače, listí a jíné).
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 10:39:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kočka 16:23: zatímco zabezpečovat i cílově brzdit za hranici MA nelze, u optimalizace to smysl kupodivu má. Vysvětlení je prosté a právě proto na to přijde málokdo (jak známo z historie - zpravidla se hledá věda): jestliže je cílem optimalizačního procesu to, aby vlak jel úsporně, pak je výsledkem to, že alespoň někde jede pomaleji než "cihlu" a že tudíž jakéhokoliv bodu nedosáhne dříve, než bez optimalizace. Takže budu-li optimalizovat, bude se mi MA prodlužovat relativně dříve a vliv případného pozdního stavění na jízdu vlaku bude menší, než kdybych neoptimalizoval. No a když mi to přece jen nepostavěj, tak už je to jiná úloha...

Dávat MA na 300 km je vcelku nonsens, protože pak by de facto ztratily smysl nejen autobloky, ale i nácestné stanice. Technicky to samozřejmě řešitelné být může, ale praktický přínos je nulový...

Signalman 7:09: protože máme zatím 0 (slovy nula) vozidel vybavených ETCS a toto číslo se bude s ohledem na cenu EVC i na možnou přístavbu vozidel k instalaci (i kdybych nakrásně sehnal prachy, nemůžu odstavit všechna vozidla naráz) zvětšovat jen velmi poznenáhlu, zatímco vozidel vybavených AVV je už dnes 30 (a během pár let jich bude nejméně 2x tolik), přičemž pojížděný MIB se na trakčních úsporách zaplatí za jeden až tři roky.

Signalman 7:24: Krátkodobé pomalé se zatím řeší "jen" možností strojvedoucího kdykoliv zadat nižší rychlost nebo ručně brzdit (to "jen" v úvozovkách naznačuje, že u některých systému tato možnost není vůbec - PA135 - nebo vede k vypnutí automatiky - AFB), případně možností zadat u předvěstního štítu pomalé CB na 1000 nebo 700 m. Mimo jiné proto, že zatím neexistuje rozumně použitelný zdroj dat (to, jak dnes vznikají V-rozkazy, je spíš hrůza než systém) ani rozšířený a spolehlivý přenosový systém (slepenec rádií na síti SŽDC budiž odstrašujícím příkladem).

Z ETCS si AVV aktuální SSP samozřejmě přebírat bude (to zas takoví troubové nejsme, abychom na to za ta léta budování ETCS nepřišli), čímž problém přechodných omezení pomine (to je zrovna jeden případ toho ideálního doplňování se). SSP samo není pro AVV žádnou novinkou, protože si ho dnes vyrábí samo.

Ohledně usínání fírů: zdá se, že důkladně znáte opravdu jen ten tempomat na autě... Ale když už jsme u toho auta: všiml jste si někdy, že jedou-li spolu v jednom autě dva srovnatelní řidiči, tak si ten, co neřídí, všímá okolí dříve (pokud nevyužije výsady spolujezdce a nečte ty noviny), protože jeho mozek není zatížen regulačními smyčkami (a to se v autě zdaleka tolik nekouká na tachometr jako na mašině na rychloměr). Rozdíl je až cca 1 sekunda...

Mimochodem, jednou mi bylo jet do Plzně do Škodovky na jednání a semlelo se to tak, že mi nezbylo, než jet autem. Erárním. Docela jsem prskal, protože nerad kombinuju řízení+jednání+řízení (člověk přijde na jednání utahanej a na zpáteční cestě má problém se soustředit na řízení), ale erární auto mělo náhodou CC a bylo to fajn. A právě o tom je to nepřímé zvýšení bezpečnosti.

No a nakonec k těm fírům a jejich preferencím: k posouzení vypovídací schopnosti Vašeho tvrzení je potřebné znát, kolik z fírů, které znáte, s AVV jezdí, kolik jich to aspoň někdy vidělo a kolik jich to zná jen z doslechu.
Moje osobní zkušenost je totiž taková, že ti první to v drtivé většině preferují, kdežto ti poslední o tom vykládají neuvěřitelné zkazky (znáte ten vtip o tom průzkumu veřejného mínění ve věci polské imigrace do Irska? 28% dotazovaných odpovědělo "It is very serious problem", kdežto 72% odpovědělo "To absolutnie nie waźna kwescja").
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3
Registrován: 7-2007
Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 13:28:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej:

AVV versus manuál:
Ano, máte pravdu, znám "jen ten tempomat v autě". Žádnou mašinu s AVV ani bez něho jsem nikdy neřídil :-). Jak už jsem napsal, "oblíbenost" AVV je diskutabilní. Není to vůbec technická, ale spíš emocionální otázka. Možná by měli fírové udělat nějaké hlasování, třeba na webu FS....
--- NADSÁZKA :-))

S vybavením vozidel ETCS u ČD pravdu nemáte, protože pendolina vybavená jsou. Jestli budou jejich palubní systémy aktivní i v pilotním projektu, to je zas jiná věc.
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 733
Registrován: 7-2002


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 15:04:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, a pak je vybavená nějaká jedna 162 (tuším) a jedna mašina výzkumná.

Těch 7 trpajzlíků to nevytrhne.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 860
Registrován: 9-2005


Odesláno Pátek, 27. července 2007 - 16:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jelikož se tady pořád diskutuje o Jopkách a atp. tak sem hodím taky něco oddechovýho - Stanice Wałbrzych Główny, zab. zař. snad každý pozná sám

 

 

 

 

 

 

 
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 589
Registrován: 8-2005
Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 14:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To jsou krásné fotky Pepíku.

ad Signalman: není nic jednoduššího se zeptat kolegů na Středu nebo v Kolíně zda jedou na AVV, ARR a nebo ruku. Co vím, tak většina řekne AVV, zbytek řekne ARR, protože nemají proškolení z AVV, ale pár lidí AVV nepoužívá. Jejich počet bude stoupat se zhoršujicím se počasím...
Martin
Láďa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 393
Registrován: 7-2006


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 14:40:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin2

Jj .. podzimní "rýma" a lupení se pomali blíží ...


ICQ 237-113-861
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 278
Registrován: 4-2004


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 15:31:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pepa_I: ale to je rozkošné!

Netušíte někdo, zda je v ex rakouské části Polska někde funkční ZZ dle rakouského vzoru? Mám v merku klasickou Rank 5007, samozřejmě jen vnitřní výbavu, venkovní bude asi místního původu...

(Příspěvek byl editován uživatelem jezisek.)
Naseďněme do tanků a srovnejme šopu na nábřeží !
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 2-2004


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 15:57:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dobrá, tak jinak: Který typ TZZ bude mít problémy s přenosem info o volnosti oddílu do RBC ETCS?

DSŠ: K čemu je nám ETCS, když k nám stejně kvůli KO s DSŠ nebudou smět jezdit zahraniční mašiny, třeba i eurozabezpečovačem vybavené...
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 1-2007


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 16:18:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

DSŠ: K čemu je nám ETCS, když k nám stejně kvůli KO s DSŠ nebudou smět jezdit zahraniční mašiny, třeba i eurozabezpečovačem vybavené...

Kdo říká, že se to časem nezmění? Momentálně ale není nutná výměna za jiné typy přijímačů.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 965
Registrován: 2-2004


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 16:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Momentálně ale není nutná výměna za jiné typy přijímačů.

Proč myslíte?
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 1-2007


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 17:05:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A k čemu by to bylo na takovém krátkém úseku? Spuštění pilotního projektu automaticky neznamená otevření tratě pro zahraniční HDV.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 966
Registrován: 2-2004


Odesláno Sobota, 28. července 2007 - 17:07:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aha, myslel jsem, že to myslíte globálně. Tak to ano.
Jardik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 141
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 11:27:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám dotaz,jestli jsou v okolí Děčína železniční přejezdy s ruskými výstražníky.Pamatuji si,že b yly na Starém městě,Nebočadech a Jakubech ale tam už nejsou.
Konopáč
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 187
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 11:37:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jardik: Obávám se, že nejbližší jsou až u Křešic u Litoměřic.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 15:40:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Signalmann 77: od března mám auto s tempomatem, kontrolou přejíždění rovných čar bez blinkru, automatickými světly, stěrači, parkovacím asistentem a podobně. Tam už opravdu jen kroutíte volantem a zadáváte rychlost. Proti předchozím autům přijíždím neunavený a jsem schopen přežít podstatně delší cesty bez viditelné únavy. Takže jednoznačně automatizační prvky v provozu mají smysl, lhostejno, zda u lokomotiv či u aut. U lokomotiv, ačkoliv jsem taktéž strojvedoucím jsem neměl tu čest nikdy kromě občasného zapůjčení jezdit na automatizovaných strojích, takže nemohu hodnotit, pouze srovnávat právě s tím autem.
A tento týden jsem se vozil metrem v Říme. Brzdění již před zastávkou, pomalu kolem perónu a pak ostré zabrzdění z malé rychlosti na určené místo. Zlatá automatizace alá Hajnej & Company.

PS: Kdy už mi Hajnej vymyslíš AVIGK?
Iiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 22:02:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Můžu se zeptat k čemu slouži návěstidlo pro posun na konci záhleví stanice (kde jindy bývá jenom modrý kolík)? Z principu by mělo svítit pořád modře ne?
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 29. července 2007 - 23:15:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Konopáč - ano, a to jsou ty úplně poslední. to samé světelné skříně VÚD62 - v provozu je poslední přejezd, jinak je vše ostatní s vizáží starých a nových skříní AŽD.
Jinak k MIB u AVV - nevím, jak je to dlouho, ale u nás na 1. koridoru se na úsecích, kde se zřídily, se v době nedávné předaly správě tratí.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 30. července 2007 - 06:15:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Iiii:
Seřaďovacímu návěstidlu na konci stanice (v záhlaví) se říká také "světelný označník". Bude ukazovat bílou při posunu za označník, případně při posunu mezi dopravnami.

Ad Petr Šimral:
Ten tempomat na dálnici, proč ne, ale automatickou převodovku bych nesnesl. Oblíbenost AVV: psal jsem, že je to čistě subjektivní záležitost a ne technická otázka. I fírové v TGV si stroj někdy raději vezmou na ruku. O optimalizaci jízdy díky AVV není pochyb.

Hajnej:
Kterápak firma vyrábí a dodává MIB?

Pepa I:
Pěkné! Elektrodynamika? Ta stanice je v části Polska, která bývala německá?
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 132
Registrován: 1-2006
Odesláno Pondělí, 30. července 2007 - 08:41:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77: MIBy vyrábí a dodává AŽD Praha s.r.o.

Petr_Šimral: V Praze prý chybí fírové, určitě by tě někam na panťák vmáčkli .
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 30. července 2007 - 09:58:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mourek:
Aha, teď je mi to jasné.
Pepa_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 865
Registrován: 9-2005


Odesláno Pondělí, 30. července 2007 - 14:16:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77: JJ, určitě Německo, Wałbrzych leží cca 20km od Meziměstí.
Rk_kn
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 524
Registrován: 1-2005


Odesláno Pondělí, 30. července 2007 - 18:52:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

iii: " svetelný označník " je zabezpečený posun za označník, alebo posun medzi dopravňami. Má výhodu v tom, že pri použití sa zablokujú odch. návestidlá v oboch staniciach, to znamená, že je vylúčená jazda na obsadenú trať. Okrem toho, nie je potrebné písomne vyrozumieť posun. čatu o povolení posunu . Nevýhodou bolo, v našej stanici, že PZS , ktoré bolo 1 000 m od stanice, sa uviedli ihneď do činnosti, napriek tomu, že nebolo potrebné tak ďaleko ťahať. Ale napr. pri prestavovaní ucelených vlakov nám stačilo ťahať 400 m za stanicu.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 30. července 2007 - 20:44:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Že prý se uvažuje o tom, že se z druhé strany na vjezdová návěstidla namontují další svítilny pro posun, kterými se bude povolovat PMD. Takže by se při normílním posunu rozsvěcely bílé na všech ranžírkách až před ranžírku "světelný označník" před kterou by posunová cesta končila (jako nyní u nových ZZ). Při posunu za označník by posunová cesta končila u modrého světla na druhé straně vjezdového návěstidla. A při PMD by svítila bílá na všech ranžírkách včetně "Světelného označníku" a té na druhé straně vjezdového návěstidla. Tímto by se vlastně fírům a posunovačům dalo jasněji najevo, kde končí posunová cesta, nepletli by si posun za označník s PMD-částečným vyjetím do tratě.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 31. července 2007 - 07:23:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy:
To, co píšete, je zajímavé. Přesto si myslím, že jakékoliv vylepšování návěstidel ztrácí význam s příchodem ETCS a radiobloku (česká verze na vedlejší tratě). Vlak prostě pojede tam, kam bude mít MA a pojede maximálně rychlostí, jakou bude smět jet.

PMD není pouze částečné vyjetí do tratě. Možná je i jízda do sousední dopravny (rychlostí max. 40 km/hod).
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Úterý, 31. července 2007 - 10:30:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Návěstidelník: Četl jsem si příspěvek "ETCS a AVV - spolupráce, nikoliv konkurence". Pokud AVV bude správně spolupacovat s ETCS, pak není třeba zřizovat MIBy:..

Něco už odpověděl Hajnej, něco doplním já:
Samotné balízy budou k ničemu vozidlům bez ETCS (a že zrovna 471 se ETCS sériově vybavovat nemají, neb nejsou interoperatibilní). Tudíž MIBy zůstanou pro tato vozidla.

K výše citovanému článku bych měl jednu výhradu: Jestli AVV zvýší bezpečnost tím, že sníží zatížení strojvedoucího, je velmi diskutabilní a ukáže to až čas.
AVV už funguje 15 let. Těžko samozřejmě dokážete, že nebýt AVV, tenhle vlak by se tehdy a tehdy v Dolní lhotě srazil s kamionem, protože... (byl by na přejezdu o minutu dříve, fíra by právě čuměl do sešiťáku nebo byl oslněn po zhasnutí lampičky a neviděl v kritický okamžik ven...).
zmáčknete tlačítko a držíte v ruce jen volant.

Z fírů neznám nikoho, kdo by preferoval automatické vedení vlaku před manuálním.
A znáte vůbec někoho, kdo s ním jezdí?
Za těch 15 let, co AVV máme, jsem zažil asi 3 fíry, co na něj nejeli (jeli na ARR), a 2, co jeli úplně na ruku.

Hajnej: vozidel není "asi 30", ale "asi 60" :-)
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 31. července 2007 - 11:45:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Upřesním Mourka: ono to s tou výrobou MIBů v AŽD není tak úplně jednoznačné. Trámy MIBů vyrábí Mosev Hradečná, vlastní magnety WAMAG, pouze upevňovací soupravy vyrábí AŽD. Dále pak AŽD zajišťuje montáž, ale čistě teoreticky to může dělat kdokoliv.

Signalman: A co má být jasné? Že jako dodavatel hájím svoje zařízení a uvádím jeho přednosti...?
To mnohem zajímavější by byla analýza důvodů Vašeho odmítavého postoje...

To, zda je či není AVV u fírů oblíbeno, je jistě ze značné části dáno subjektivně. Nic to však nemění na tom, že vyjdeme-li z množiny fírů, kteří tu možnost mají, tak drtivá většina z nich AVV/ARR používá, a to v podstatě dobrovolně, protože jim to žádný předpis nenařizuje.

Martin2: včera za deště na 9322 to docela šlo...
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 31. července 2007 - 15:34:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš: vozidel není "asi 30", ale "asi 60" :-)

V souvislostí se zmíněnou vysokou cenou vozidlové části ETCS mě napadla otázka: Jak je to vůbec s mobilní částí zabezpečovače (nejen ETCS) ve vztahu čelo vlaku - kabina strojvedoucího - hnací vozidl(o/a) - vlak?

Musí být v řídicím voze kompletní zařízení, nebo je tam jen část a zbytek je jen na hnacím vozidle? Co v případě nerozpojitelných jednotek s distribuovaným pohonem (např. Pendolino)?
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 31. července 2007 - 15:47:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hajnej:
Nic ve zlém. Každý z nás, bez výjimky, si hájí svoji práci. A skoro každý z nás je loajální ke svému zaměstnavateli. I když už dávno nejsem zaměstnancem ČD, pořád uvažuji v duchu "co nejvíc muziky za co nejmíň peněz".

K MIBům: Bylo by možné vozidla vybavit pouze čtečkou balíz, bez nutnosti instalace celé vozidlové části ETCS?

Odpověď na otázku "odmítavý postoj k MIBům": V podstatě proti nim nic nemám. Jenom se mně zdají být duplicitní k balízám. Ještě dotaz: Lze umístit MIB a balízu na stejné místo?
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 734
Registrován: 7-2002


Odesláno Úterý, 31. července 2007 - 15:59:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To Signalman_77: Příspěvek od Hajného, z 26. července 2007 - 13:35:58 jste četl, ne ?

(Chci-li s AVV stavět s přesností na decimetry, musím znát polohu na centimetry. Znát polohu na metry znamená stavět na desítky metrů, jenže to by se pak nesměly dělat peróny tak naknop
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2939
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 31. července 2007 - 16:48:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77: Na otázky ohledně "čtečky balíz" a "čtečky MIBů" Hajnej odpovídal v několika příspěvcích 26. července (k nalezení v posledním archivu).

Pokud by fakt bylo nutné mít muziku za co nejmíň peněz, tak bych asi kanibalizoval severočeské tratě s MIBy a instaloval je v okolí Prahy (když zbydou tak i Ostravy), kde přes ně Ešusy budou jezdit od rána do večera. Jiná vozidla je stejně využít nedokážou a 380 budou (až budou) snad mít kompletní ETCS.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 8-2005
Odesláno Úterý, 31. července 2007 - 19:28:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Také mi to s 2x742 s normou moc neklouzalo, počkáme na podzim. Ten prověří nás všechny.
Martin
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 735
Registrován: 7-2002


Odesláno Středa, 01. srpna 2007 - 08:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kanibalizace, tento typický socialistický postup, je v případě MIBů ukrutná kravina (že se až bojím, že to má šanci na realizaci). Kolik je vlastní cena materiálu MIBu a kolik stojí montáž, demontáž, zavedení do databáze, smazání z databáze, případně ještě nějaké otestování ?
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2941
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 01. srpna 2007 - 09:40:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slídil: Samozřejmě, že je to kravina! Ovšem pořád mnohem menší než nechat některé MIBy ležet ladem (Ústí - Děčín, okolí ČT) a žádné nedat na Benešov.

Já celkem chápu, že pár MIBů za pakatel (několik "pakatelů" :-)) obvykle přihodili ke koridorizaci za X miliard Kč, kde to nikdo ani nepoznal. Ale tam, kde z historických důvodů nejsou a zároveň by pro ně bylo využití, by je měli doplnit. Mapa osazení MIBů vypadá v současné podobě poněkud bizarně.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 01. srpna 2007 - 09:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Slídil:
Příspěvek od Hajného jsem samozřejmě četl, ale k žádnému konkrétnímu závěru jsme se nedostali, ani ohledně přesnosti zastavení, ani ohledně čtečky balíz. Poznámky o přesnosti polohy na metry a centimetry jsou pouhé teoretizování, nic konkrétního. Hajný uznává, že balízy pro účely AVV použít lze (ovšem jen pro vlaky vybavené mobilkou ETCS), takže to s tou přesností zastavení nebude zas tak špatné.

Tato diskuze, nediskuze mě už přestává bavit. Vyjádřil jsem pouze svůj názor. Poslední slovo k tomuto tématu klidně přenechám jiným. Jdu radši něco dělat.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Středa, 01. srpna 2007 - 12:41:47   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

K závěru ohledně přesnosti jsme se dostali: ETCS zatím není schopno garantovat, jak přesně (s jakým časovým zpožděním a hlavně jak se to zpoždění může měnit) předá polohu balízy, u MIBů se to ví.
Čtečka balíz se samostatně koupit nedá.
Poznámky o metrech a decimetrech nejsou teoretizování, protože tak to v reálu opravdu funguje. Pokud máte trochu ponětí o regulaci a řízení, tak by vám to mělo být jasné, pokud jste vyučenej zahradník a jako meziobor jste vystudoval knihovnictví, tak je zbytečné vám to vysvětlovat.
Přesnost měření polohy vlaku balízami (s ohledem na využití pro regulační účely) je jeden z cílů pilotního projektu ETCS, jestli to bude špatné či dobré se ukáže. Určení balíz je (přes podobnou funkci jako MIBy) zcela jiné - slouží pro zabezpečovač, který má za úkol zastavit v podstatě kdekoliv PŘED chráněným bodem. Proto může mobilka ETCS zpracovávat balízy s definovaným zpožděním jánevím sekundu a tuto sekundu (po převedení na dráhu dle aktuální rychlosti) odečíst od dráhy do cíle. Pokud se balíza zpracuje za desetinu sekundy, dobrý, zastavíme o 40 metrů dřív. V případě brzdění k začátku peronu koncem vlaku to ale může znamenat, že jeden a půl vozu zůstanou v kopřivách.

MV: kompletní zařízení (AVV i ETCS) je na každém čumáku i nedělitelné jednotky.
Vztah k čumáku (tj. vzdálenost snímačů od čumáku) je pro každý typ vozidla nastavena individuálně a může se měnit i dle směru jízdy, pokud je to potřeba.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2942
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 01. srpna 2007 - 15:35:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš: kompletní zařízení (AVV i ETCS) je na každém čumáku i nedělitelné jednotky.

Takže na 471+071+971 jsou zařízení 2 (z toho vždy jen jedno v činnosti), u vlaku 362+B+B+B+B jsou taky 2, u 843+043+943 by byly 3 a u dvojitého Desira, Ešusu, nebo Esa pak 4, atd.? Chápu to dobře?

Pokud je jeden kousek za pár miliónů, tak to zdvojování jednotek poleze díky čumákům "zazděným uprostřed vlaku" docela do peněz. Mimochodem v Itálii se v osobní dopravě vyskytují lokomotivy s jediným stanovištěm, ty pak jezdí s vratnými soupravami s řídicími vozy.

Aby nakonec někoho nenapadlo vybavit ETCS na každé lokomotivě jen jedno stanoviště a oprášit točny a triangly ve stanicích, aby esa nejezdila "uhlím napřed".
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2007
Odesláno Středa, 01. srpna 2007 - 16:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Lieskovský:
Pokud máte trochu ponětí o regulaci a řízení, tak by vám to mělo být jasné, pokud jste vyučenej zahradník a jako meziobor jste vystudoval knihovnictví, tak je zbytečné vám to vysvětlovat.

Velmi vtipné... Nebudete mně to věřit, ale teorii řízení jsme na škole měli. Učili nás tam, jak navrhovat PID regulátory ke spojitým a diskrétním soustavám. O přesnosti zastavení vlaku na centimetry, o AVV ani o MIBech nám tam však nic neříkali. Asi to nepovažovali za nutné.
Mourek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 134
Registrován: 1-2006
Odesláno Středa, 01. srpna 2007 - 23:53:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77: PID regulátor a cílové brzdění je trošku nesmyslné srovnání.

Z příspěvku Hajnej Čtvrtek, 26. července 2007 - 13:35:58.
Chci-li s AVV stavět s přesností na decimetry, musím znát polohu na centimetry. Znát polohu na metry znamená stavět na desítky metrů, jenže to by se pak nesměly dělat peróny tak naknop (např. norma 170 m na kralupské = 2*Ešus + 10 metrů).
Berte to tak, že to buď ve škole nevěděli nebo opravdu nepovažovali za nutné stejně jako mnoho jiných věcí.
Teď se můžete ty věci doučit . . .
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2007 - 05:12:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mourek:
Konkrétně: S balizou je možné lokalizovat vlak s přesností na desítky centimetů. Zdá se vám to málo přesné?

Co bych se měl jako doučovat? AVV mně jako zabezpečováka zajímá jen okrajově.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2007
Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2007 - 11:25:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mourek:
PID regulátor a cílové brzdění je trošku nesmyslné srovnání.

Však já jsem také nic nesrovnával, pouze jsem reagoval na nejapnou poznámku Aleše L. o mém vzdělání a schopnostech.

Pokud máte někdo výhrady k mým předchozím příspěvkům, pošlete mně maila. Mě už to špičkování nebaví a většinu čtenářů tohoto fóra asi také ne. Díky.
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2007 - 12:38:17   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Návěst.: Pokud teda o regulaci něco víte, tak byste měl vědět, že potřebujete danou veličinu měřit zhruba o řád přesněni, než ji chcete regulovat.
My tu ale nejsme přesvědčeni, že balízu z (rychle)jedoucího vlaku "zaměříme" s přesností na decimetr - jednak její pole je dosti ploché k identifikaci jeho maxima (a kdoví, zda-li se ETCS vůbec o velikost pole zajímá - ono to pro sebe nepotřebuje), a za druhé není známo zpoždění při přenosu informace. Psal jsem to minule.

A možná tomu nebudete věřit, ale ani mně ve škole o AVV, MIBech apod. nic neříkali. A přesto to funguje, a myslím, že dobře.

MartinV: jsem to zjednodušil až moc :-)
Na vozidle je výbava jednou (ale výbava stanovišť je tam samozřejmě počet_stanovišť_krát), na jednotce je tudíž 2x, na vlaku 362+B+B+B+B je jednou, u 843+043+943 by byly 2 a u dvojitého Ešusu pak 4.
Noltha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 494
Registrován: 11-2005


Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2007 - 13:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Našel jsem nějaký leták o AVV, třeba to některým dikutujícím pomuže AVV
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 736
Registrován: 7-2002


Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2007 - 13:40:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To A.L.: To je asi jako použít při nějaké matematické operaci jako Pí 3.14, ale výsledek pak zapsat na 6 desetinných míst.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2944
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2007 - 15:11:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Aleš Liesk.: Jo, takže na každém čumáku jsou Č+Č - čidla a čudlíky a v každém vozidle "jedna bedna".

Co mi ale pořád není jasné jsou kloubová vozidla/soupravy - například Desiro, slovenský TatraPack, nebo třeba italská kloubová lokomotiva E.636 - je to vozidlo (= jednabedna) nebo souprava (= dvě bedny)? Nebo třeba RegioNova, ta není kloubová, ale ešusí kombinace, variace a permutace se s jednotlivými články snad dosud nedělají (a nechci to ani přivolávat).
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2007 - 15:31:08   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Čidla jsou na vozidle jen jedny, čudlíky a televize dvoje :-)
Kolejový Ikarus jsme neřešili zatím ani koncepčně, proto jsem do svého výčtu Desiro záměrně neuvedl. Ale takhle na rychlo bych řekl, že počet beden by zřejmě odpovídal počtu brzdičů :-) (Ten vztah totiž není až tak nezávislý.)
Aleš Liesk.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 02. srpna 2007 - 16:51:37   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slídil: jo, takový mám nejradši. A pak ještě recepty typu "špetku cukru, trochu másla, dno polít olejem, dle chuti dosladit" a na konci "Energie jedné porce 1752,457 kJ"
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2007 - 07:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ALes:
Je pravda, že přenos z MIBu přestává fungovat na podzim a v zimě, když na něj napadá listí a sníh, nebo šlo jen o špatný vtip? Jak je na tom MIB ve srovnání z balízou?

Slídil:
A co třeba tohle přirovnání: Měřím s přesností na jednotky voltů, nastavím s přesností na jednotky voltů. To by jít mělo, ne?
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 737
Registrován: 7-2002


Odesláno Pondělí, 06. srpna 2007 - 13:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je samozřejmě pravda, protože jak znáno, listí a sníh používali k odstínění magnetického pole již staří egypťané.
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2007
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2007 - 16:10:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Slídil:
Jo, a ještě před nima neandrtálci.

Narážel jsem na poznámky jiných diskutujících:
...pár lidí AVV nepoužívá. Jejich počet bude stoupat se zhoršujicím se počasím...
Jj .. podzimní "rýma" a lupení se pomali blíží ...
Kočka
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2007 - 17:31:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

add Signalman:

Někomu je asi zatěžko odpovědět, aniž by se nesnažil tazatele zesměšnit, tak se pokusím...

Rozmatlané mokré listí na hlavě kolejnice (a asi i nižší teploty) naprosto mění vlastnosti styku kolo - kolejnice. Adheze je zcela nedeterministická a selhává tak i model řízení. Předem vytvořenou a otestovanou závislost (Výkon resp. Tah, Brzda, Výběh) = fce(Poloha vozidla, (a asi i další veličiny)) je obtížné dodržet.

Za správnost napsaného neručím. V dané problematice nejsem doma.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2948
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 06. srpna 2007 - 17:49:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77: ...přenos z MIBu přestává fungovat na podzim a v zimě, když na něj napadá listí a sníh...
Tohle je dobrýýýý!!!
Můžu potvrdit, že přes mokré lipové listí nefunguje WiFi, přes moderní okna s odrazem IR zpět do místnosti taky moc ne. Ovšem to jsou GHz. MIB má šest děr a v nich nějak nastrkané čtyři permanentní magnety. Z vlastní praxe můžu říct, že odstínit silné konstantní magnetické pole je velmi těžké. A vodou ani uhlovodíky to rozhodně nejde. To spíš hromadou železného šrotu (ale nesmí to být nerez hrnce z kuchyně!) by to šlo. Nejlepší na to je mu-metal.

Se zhoršujícím se počasím se koeficient adheze stává menším a hlavně proměnlivějším. A tyhle vlivy se patrně Hajnýmu nepodařilo dosud algoritmizovat. Fírovy dlouholeté zkušenosti (a fakt, že mokro, listí a vůbec počasí na kolejích vidí) jsou značnou výhodou.
Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 598
Registrován: 8-2005
Odesláno Pondělí, 06. srpna 2007 - 18:10:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Speciálně pro Signalmana77: když se Ti odpověď nezdá, tak se stačí zeptat jak jsem to myslel.
1) jak psala kočka, vše se razatně změní, ale dá se to ošetřit snížením síly.
2) i u 471 občas dojde ke skluzu a u celé jednotky může dojít ke smyku. AVV potřebuje ke své činnost nejen MIBy, ale mimo jiné i údaj o rychlosti a ujeté vzdálenosti. Proto se občas může rozhodit AVV se skutečností i o několik metrů a když je krátkej perón, tak by se nemusel trefit (přejel by). Proto si to buď fíra mnohem více hlídá a nebo brzdí na ruku...
Martin
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 07. srpna 2007 - 07:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Je pravda, že přenos z MIBu...?

M_v: Všimněte si, prosím, těch slov "Je pravda" a otazníku na konci věty. Jinak uznávám, že jsem se zeptal dost hloupě a sypu si popel na hlavu ;-). Magnetické pole se listím ani sněhem skutečně odstínit nedá, to pro mě není žádná novinka. Odpověď ohledně snížení adheze beru.

Stejně si myslím, že AVV má mnohem větší význam v metru, než na dráze. Vlaky tam jezdí po minutách, zastavují a rozjíždějí se v každé stanici.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2952
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 07. srpna 2007 - 13:21:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77: Sorry, pokud to vyznělo nějak nehezky, ale ten dotaz (všiml jsem si, že jde o dotaz) mě v první chvíli skutečně pobavil. Proto jsem taky vytučnil slovo "permanentní". U elmag. pole vyšších frekvencí bych si netroufnul od pasu střílet, jestli je nebo není odstínitelné nějakou hmotou. Tam nikdy nevíte, s kterými elektrony v jaké molekule to zrovna bude v rezonanci (viz např. mirkovlnná trouba).

Stejně si myslím, že AVV má mnohem větší význam v metru, než na dráze.

Na druhou stranu ešus rozjetý na 120 km/h má víc než dvojnásobnou kinetickou energii proti metru rozjetému na 80 km/h (pokud hmotnost obou souprav bude stejná, což zhruba odpovídá). Když bude frekvence zastavování u pantografu poloviční, tak prostor pro úspory trakční energie vyjde dost podobný a vyplatí se ho využít v obou případech.
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 738
Registrován: 7-2002


Odesláno Úterý, 07. srpna 2007 - 13:43:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Omlouvám se, ale při představě problémů s přečtením MIBu díky tomu, že zapadal listím, či je zasněžený, jsem si podobnou poznámku nedokázal odpustit.

Problém s adhezí je, samozřejmě, věc jiná. Nicmöně, předpokládám, že pánové od AVV mají v řídícím počítači i datum, takže z něho mohou některé věci odvozovat (předpokládat), takže při regulaci v problematickém období budou používat méně strmé křivky.

Ad: Signalman_77, 06. srpna 2007 - 07:50, druhý odstavec: Nastavovat se bude v jednotkách voltů, regulovat v jednotkách voltů a snímat se musí v desetinách voltů ! A to proto, aby byl vidět trend.
CiP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.85.188.73
Odesláno Úterý, 07. srpna 2007 - 15:24:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Slídil:

...takže při regulaci v problematickém období budou používat méně strmé křivky, což ETCS velmi dobře řeší zadáváním hodnoty koeficientu adheze u každého vlaku - touto hodnotou se pak "matematické cosi" vynásobí v příslušném vzorečku....
Signalman_77
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 07. srpna 2007 - 15:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M_v:
Jak je to vlastně s tou nejvyšší rychlostí v metru? V jejich návěstních předpisech jsem u zelené návěsti četl něco o 60 km/hod... Jinak si také myslím, že je tam 80.
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 165
Registrován: 3-2006
Odesláno Úterý, 07. srpna 2007 - 21:34:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Signalman_77: 60 km/h při jízdě na návěstidla (např. bez zabezpečovače ve dvou fírech), 80 km/h se zabezpečovačem
drzý amatér
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.237.142.6
Odesláno Středa, 08. srpna 2007 - 12:02:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen poznámka, na úseku 1C (tj. mezi Florencí a Kačerovem) to bývala max. 60km/h i se zabezpečovačem z nějakých asi stavebních důvodů.

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace