K-report
 

Archiv do 16.června 2007 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Železnice » Eurosprinter, Eurorunner a další mašinky od Siemensu » Archiv do 16.června 2007 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 14:36:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Teď jste na to přišli.

Taurusům se zakáže jízda s přípřeží a postrkem a je hotovo.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 137
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 14:49:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co jsou "CZE vozů"?
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2834
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 15:13:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

David_jaša: CZE = centrální zdroj energie, tedy měnič, který žere z topného kabelu 3000 V (nebo nějaké jiné vysoké napětí, které tam dodává lokomotiva) a vyrábí z něj 24 V DC na napájení palubní sítě (akumulátory, svícení...). Tím odpadají alternátory zavěšené na podvozcích osobních vozů, které za jízdy dobíjejí baterky.

Petr_Šimral: No, byl by to dobrej fór, ne? :-) V případě RTExu nutno pořídit vozy s individuálními alternátory, aby šum ze spínaných zdrojů nešel do kolejí. Ovšem možná je i druhá varianta - Taurusy zůstanou zakázány nadále a navíc se zakážou i veškeré přípřeže/postrky závislé trakce (dokud se neověří, že splňují přísnější limity). A nebo třetí možnost - vše zůstane při starém, protože se to tak přece dělalo vždycky!
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 17:50:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já už s diskusema kolem rušení lokomotiv končím. Protože nikdo není schopen mi přesvědčivě doložit, že něco ruší a něco ne. Všemu musím jen věřit, nebo nevěřit. Až mi někdo ukáže grafy rušicích proudů jednotlivých řad, pak se budu dál bavit. Zatím to je jen nepodložená diskuse, či obviňování z nadržování někomu.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 903
Registrován: 2-2004


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 18:30:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MV, Qěcy: Určitě to někdo řešit někde musel, ale současné české normy to neřeší (ČSN 34 2613:1998, TNŽ 34 2613-1).
Ttv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 1-2007


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 21:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ja sy myslím že niekto to bude musieť riešit lebo prídu 380 s asynchrónom a keď siemems na tom pracuje roky a podla výsledkov a "rýchlosti" riešenia problému usudzujem že aj 380 bude mať asi nejaké problémy nakoľko asi fyzika platí rovnako aj pre ňu.

Ale 380 má jednu obrovskú výhodu oproti Taurusom a to tú že od prvej skice už vedia o danom probléme. Siemensu sa ani nesnívalo že také niečo môže aj existovať.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 21:42:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TTV: Druhým odstavcem popíráte odstavec první.

Siemens na tom nepracoval. Začal na tom pracovat až po výrobě několika desítek sériových lokomotiv Rh 1016, Rh 1116, BR 189 a prototypů 1216. A to bylo pozdě, respektive Siemens řešil tyto celoevropské lokomotivy podle TSI, které ještě neplatí a myslel si, že i v ČR dojde do té doby ke zmírnění norem přesně podle TSI. Jenže nedošlo, poněvadž normy v ČR lze zmírnit na úroveň TSI až tehdy, když zmizí v ČR poslední zastaralý KO.
Dálším důvodem jsou také jiné frekvence u dvojitých hvězd (109E, ešusy) a jednoduchých (zmíněné čtyři řady lokomotiv). Dále hmotnost a zejména cena TĚCH DODATEČNÝCH ÚPRAV je velice podstatná. ŠT na EMC pro přísnou ČR pracuje už při vývoji 109E, takže má mnohem větší šanci na úspěch. Dodatečně EMC tedy u 109E řešit nebude, pokud se Škodě totiž EMC u 109E vyřešit nepodařilo, pak bude muset počkat až do doby, než se vymění všechny KO v ČR a SR a zmírní české a slovenské normy pro EMC.

(Příspěvek byl editován uživatelem qěcy.)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 905
Registrován: 2-2004


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 22:02:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud vím, Siemens věděl o čs. EMC normách už od samého počátku. Přesto udělal to, co udělal.

Aplikací staršího řešení - dvojitých hvězd lokomotivu dosti prodražujete a navíc pak bude mít ta loko větší spotřebu energie. Prostě a jednoduše je Taurus 1216 na vyšší technické úrovni a má lepší užitné hodnoty než novější 380. Navíc je otázkou, zda ty normy vůbec splní. Nevím co Vy, já jsem jak na trní...
Ttv
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 1-2007


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 22:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěci
Ja to tak nevidím ale sam píšeš "má mnohem větší šanci" čo je v podstate to isté ako ja hovorím.

Ale plne súhlasím s Desiro "Navíc je otázkou, zda ty normy vůbec splní."


Čo sa týka Taurusov keď ich "koncipovali" tak ani v OBB a DB pokiaľ ja viem KO nexistujú tak preto s to nebrali v úvahu a typujem že možno až podcenili dôsledky.

Ináč Desiro posledné 3 vety asi vystihujú aj moje dojmy a zvedavosť.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 906
Registrován: 2-2004


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 23:16:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

TTV: V SRN KO existují, Sériové i paralelní, ale paralelními nezjišťují celistvost, takže mohou mít vyšší normy pro rušení. Samozřejmě masívně používají PN.
Uvidíme, jak to dopadne.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 23:23:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já nic neprodražuju, to kdyžtak ŠT. A proč? Proč je dvojitá hvězda dražší? A proč má ATM s dvojitou hvězdou vyšší spotřebu? Jak může mít vyšší spotřebu, když má stejný výkon? Nebo snad má dvojitá hvězda vyšší ztráty? Kde? Nebo měniče? Proč? Rády bych shlédl nějaké pojednání o tom, doufám, že to není "jeden známý povídal".

Jestli 109E splní české EMC normy nevím a také jsem jako na trní.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 907
Registrován: 2-2004


Odesláno Pondělí, 11. června 2007 - 23:37:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Prostě a jednoduše, dvojitá hvězda je starší typ zapojení, který se používal, když nešlo IGBT prvky zapojit přímo na trolejové napětí - muselo se dělit a snižovat. Naopak Taurus má hvězdu jednoduchou.
Logicky - když mám víc prvků u 2hvězdy, bude proud procházet jimi všemi a budou vyšší ztráty než u jednohvězdy. Zároveň je dvojitá hvězda náročnější na pořízení, pže je tam všechno dvakrát. Pokud je cena jednoho IGBT prvku cca 1500€, Taurus jich potřebuje (odhadem) 20 (nebo možná o něco víc) za 1500*20=30000€, tak jich škodovka bude potřebovat přibližně dvakrát tolik, tj. 40 za 60000€.
Stačí?
Comar
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 225
Registrován: 11-2004


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 01:32:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

30000€ navic??? to jsou pri porizovani lokomotivy penuts...
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 908
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 07:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, je to meloun. ALe melounek k melounku a když je jech moc...
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 481
Registrován: 3-2004
Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 07:53:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je dejme tomu jeden milion korun. To zase neni tak malo, navic, kazdy ten prvek musi byt nekde upevnen, chlazen, napajen, rizen apod. coz jsou dalsi naklady navic... Dale: vice prvku=vyssi pravdepodobnost poruchy.
Nicmene souhlasim s Qecy, ze je treba vyckat, nakolik 109E splni nase normy. Ostatne esusy s tim taky mely problemy...
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1246
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 09:42:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro:
Víc IGBT, jo, na to jsem zapomněl, už mi to někdo říkal. Přesto 2x víc IGBT nerovná se 2x vyšší cena za IGBT. Ty prvky jsou totiž na nižší výkon a tudíž bývají levnější. A také se třeba mohou jednodušeji chladit. Takže cena za konstrukci nemusí být dvojnásobná. Výroba motoru s 2jitou hvězdou nejspíš bude dražší jen minimálně. Za dost podstatnou považuji vyšší pravděpodobnost poruchy.
A jinak: Novější řešení nemusí být nutně lepší, než starší řešení.
Fogy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.31.45.129
Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 18:01:09   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pánové v trati Č.Budějovice - Praha byl povolen zkušební provoz lokomotiv řady 1216 s tím,že výrobce zajistil(pouze úpravou softwaru)aby lokomotiva neprodukovala nežádoucí frekvence.Pikantní na celé záležitosti je to,že lokomotiva byla zařazena do skupiny přechodnosti 3.(u nás jenom šestikoláky)Z toho plyne jízda podle kulatých rychlostníků( v úseku Tábor - Praha většinou 40 km/h)
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 910
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 18:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Upřímně, vůbec bych se pravdivosti Fogyho zprávy nedivil. Na 275Hz KO 1216 neruší, v rámci ČSN 34 2613:2007 je na 75 Hz na střídavině zaveden limit rušení 180mA, kterému by taky mohla vyhovět. Na SS úseku z Bene do Phy KO skoro nejsou, resp. jen 275Hz v Praze Vrškách a hl.n., AB je již s KOA, 50Hz KO pro přejezdy u Uhří už by měly být deaktivované.
Trať Bene - Pha může být ráda, že je tak nemoderní.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Rambuteau
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 9-2006


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 18:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Fogy, to je nějaká novinka nebo už to platí déle? A co trať Dvořiště - Budějovice?
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 911
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 18:57:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rambuteau: Tam jsou PN.
Steamer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 118
Registrován: 1-2007


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 19:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pořád tu řešíte jestli rušení vyhoví ČSN 34 2613, která je jen doporučená a ne závazná. Takže pokud ohrožující proudy překročí limity dané touto normou a bezpečnostní rozbor provedený notifikovanou osobou prokáže bezpečnou a spolehlivou součinnost vozidla a infrastruktury, tak není problém.
Rambuteau
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 98
Registrován: 9-2006


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 19:01:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro, to vím. A 1216 tam tedy úředně může?
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 912
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 19:18:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím.
Taurus4you
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 28
Registrován: 3-2007


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 19:25:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sorry, že odbočím nyní od tématu, ale chtěl jsem se zeptat. nemáte někdo zkušenost s jízdou z Břeclavi do Payerbach-Rheichenau??? Newíte jestli ten osobák se po půl hodině hned vrací do Břeclavi??? Ne-li jestli jede stejný fíra???
modiat
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.150.166.18
Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 21:16:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro-příspěvek 907 a dále- to myslíte vážně? Pokud dovedete prodat 100 A tranzistor za stejnou cenu jako 200 A tak jste pro mě obchodní génius. Mimochodem netušil jsem, že Taurus má měniče přímo na trolejovém vedení, že by už u Siemense uměli IGBT na 15 kV (25 kV) a trafo si Taurus vozil jako balast?
Zdravím
Fogy
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.31.45.129
Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 21:16:23   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro 1216 platí povolení asi 2 měsíce(HD-Praha)a původní představa byla taková,že by mohla provážet mimořádné rychlíky (třeba Italy)až do Prahy.Bohužel dnes je na trati takový "mrdník",že by tam Taurus vůbec neprojel.(Nemá rád stahovačky - to je další naše rarita)Jinak od grafikonu vozí v úseku HD-ČB 1116 100/101 a 206/207 rovněž ve zkušebním provozu
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 2-2004


Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 23:13:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Modiat: To víte, jsem prostě dobrej:-)

Reálně: Berte to s rezervou, pro ilustraci situace. Na 15/25 se to napětí snižuje, ale 3kV umí.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1247
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 12. června 2007 - 23:50:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na 1216 se Siemens snažil snížit rušicí frekvence pod české normy, a to se mu NEPOVEDLO. Povedlo se mu snížit na nějakých 200 mA místo na 100 mA (danou frekvenci), takže žádná 1216 nemá a nebude mít povolen běžný provoz v ČR dřív, než se české normy upraví podle TSI. A to se zase nestane dřív, než bude odstraněn poslední zastaralý KO.

Fogy má pravdu, že některé 1216ky výrobce upravoval pro provoz na některých tratích v ČR, ale to byla úprava softwaru taková, že ta mašinka na 25 kV nerekuperuje (nebo nebrzdí EDB, ale spíš nerekuperuje).
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34267
Registrován: 4-2003


Odesláno Středa, 13. června 2007 - 04:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jen doplním, že na 220 by nestačilo vypnout proud, protože u Tábora se jedná o stahovačky totální (=není tam několik (desítek) metrů vůbec špagát).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 7-2003


Odesláno Středa, 13. června 2007 - 06:45:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud vim tak siemensy nemaj odporniky , jak se tam pri nerekuperaci likviduje proud navic ?
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál Vyměním Setright za ZX Spectrum +2/3.
Dusanh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 484
Registrován: 3-2004
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 07:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pokud při rekuperaci dojde k přerušení odběru do sítě, tak se EDB vypíná a brzdíme jenom mechanicky.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 914
Registrován: 2-2004


Odesláno Středa, 13. června 2007 - 09:04:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Qěcy: Klídek, nohy do lavoru s vodou a studenej obklad na čelo. Nemusíte hned startovat, raději si v klidu znovu přečtěte můj příspěvek.
Jinak samozřejmě stále platí, že celosíťové schválení 189/1216 není nyní možné.
Redheat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 88
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 10:10:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Weltrekordlok 1216050 v neděli opět zavítá na naše koleje (Děčín - Ova).
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1248
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 10:32:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Desiro: nebojte, jsem v klidu. Vytučnil jsem to proto, aby bylo na první pohled patrné, co je podstatné. Že 1216ky splňovat současné přísné české normy nebudou, tudíž nebude jejich provoz běžný.

Jinak na trati 196 kulaté rychlostníky nejsou, že? A než provážet mimoř. vlaky z Budějc do Prahy taurusama rychlostí 40, to je rychlejší přepřah. Tedy povolení zajíždění 1216ek až do Prahy považuji za prakticky nevyužitelné.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 916
Registrován: 2-2004


Odesláno Středa, 13. června 2007 - 10:57:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jasně, rozumím.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 11:32:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Redheat:
Weltrekordlok v ČR pojede vlastní silou, nebo ne?
Rambuteau
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 99
Registrován: 9-2006


Odesláno Středa, 13. června 2007 - 11:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A tohle povolení se týká jen 1216 a 1116 ne (samozřejmě jen do Bystřice )?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 12:10:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rambuteau:
Tohle povolení se nemůže týkat 1116, protože ta má GTO, kdežto 1216 IGBT. Spíš než 1116 by se toto povolení mohlo týkat BR 189, protože má stejnou tr. výzbroj s 1216.
Redheat
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 89
Registrován: 3-2006
Odesláno Středa, 13. června 2007 - 13:32:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1216050 se samozřejmě pouze poveze - žádné překvapení se nekoná.
Kade
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 7-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 15:32:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)


Jinak na trati 196 kulaté rychlostníky nejsou, že? A než provážet mimoř. vlaky z Budějc do Prahy taurusama rychlostí 40, to je rychlejší přepřah. Tedy povolení zajíždění 1216ek až do Prahy považuji za prakticky nevyužitelné.


sorry, jestli už to tu zaznělo, ale tu příčnou trojku to dostalo na základě skutečných vlastností nebo jen preventivně z obavy před cizím monstrem z neznámého vesmíru ?
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 15:57:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Redheat: nemáte pravdu.

ad Kade: taky bych rád věděl.

ad všichni: sice by měl Siemens, ale já ho zde zastoupím.


Dnešního dne byla schválena jako typ lokomotivní řada ER20/Rh 2016.

Vozidlo může topit pouze na tratích vybavených střídavou napájecí soustavou, vozidlo se stávajícím zabezpečovacím zařízením může být provozováno do 100 km/h a musí být vybaveno minimálně radiostanicí GSM-R.
Jiné omezovací podmínky nejsou stanoveny.

Martin2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 567
Registrován: 8-2005
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 18:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1216 už má i brzdový odporník, takže by měla při nemožnosti rekuperace, omezeně brzdit do odporu, ale sníženým výkonem...
Zdraví Martin
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 2-2004


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 19:11:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ: A topení je povoleno pouze frekvencí 50 Hz?
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 769
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 19:43:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Má to už přiděleno drážním úřadem nějaké evidenční číslo?
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 20:07:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Desiro: Pokud je mi známo, zatím jiný topný kontejner neexistuje. Nový s 1000V/22 Hz by měl být ve verzi ER 20.1
ad Raspi: nemá. Čísla na nových lokomotivách jsou již mezinárodní, není potřeba přidělovat extra něco pro malou zemičku uprostřed Evropy.

Včera jsem se koukal na prezentaci u Dispoloku, kde mají schválené lokomotivy. A připadalo mi to jako příprava před okupací. Všude okolo, i v tom Polsku to již bylo žluté, jen u nás a na Slovensku jsou ještě lvi.
Šari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 840
Registrován: 11-2005


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 21:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Sorráč za rušení vlákna, ale nevím "kam s ním".
Kratké video, ktere vzniklo za pomocí Taurus4you - mimochodem jeho nejoblíbenější stroj..

odkaz

Estli to nepojede, tak zadejte do vyhledavače Taurus 1116 098 -
FEDERACE ZLÍNSKÝCH FOTIČŮ

810 271 - 7 4EVER

E - mail: ckd.zlin@seznam.cz
Raspi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 8-2005


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 22:41:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr Šimral: Já to myslel tak, že pokud by si někdo v čechách tyto lokomotivy zakoupil, což se asi v brzké době nedá předpokládat, tak jestli už mají přiřazenou nějakou řadu 7xx.001-x
Každý večer trhám lístky kopretinky.

vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, vyjede, nevyjede, chrrrr....
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34331
Registrován: 4-2003


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 23:09:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

196 a kulaté - nebyly tam náhodou v rámci drátizace (a souvisejících oprav) v celé délce zrušeny?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 23:28:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ:
No konečně toho Herculesa schválili, mám radost. Kdyby měl topení 22Hz a těch 140 km/h, brali byste Herculesa na vozbu RTExů?
Rychlostní omezení má Hercules proč?
Ta "skupina 3" pro 1216ky asi bude mít reálný základ, bo i v Rakousku s tím měli hodně velképroblémy. Rakušáci však mají mnohem kvalitnější tratě, které asi víc vydrží.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2846
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 23:34:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Zrušeny jen tak? Před mnoha lety jsem se snažil odhalit pravidlo pro rozmísťování kulatých rychlostníků a kdosi nakonec vytáhl starou normu (u niž si nebyl jist, zda ještě vůbec platí), podle níž rozhoduje pouze poloměr oblouku (bez ohledu na převýšení):
R < 300 m (40)
300 m < R < 500 m (70)
500 m < R bez omezení

Na Moravě se toto pravidlo dodržovalo (třeba trať 260 po koridorizaci), ale v Čechách jsem viděl na kulatých rychlostnících nejrůznější hodnoty. Netuším, podle jaké zásady je sází. Ovšem ve výhybkách při jízdě odbočkou stejně žádné "kulaté" omezení není...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 15. června 2007 - 23:56:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ:
No konečně toho Herculesa schválili, mám radost. Kdyby měl topení 22Hz a těch 140 km/h, brali byste Herculesa na vozbu RTExů?
Rychlostní omezení má Hercules proč?
Ta "skupina 3" pro 1216ky asi bude mít reálný základ, bo i v Rakousku s tím měli hodně velképroblémy. Rakušáci však mají mnohem kvalitnější tratě, které asi víc vydrží.


Rychlostní omezení má kvůli chybějícímu VZ českého typu. Zákon v tomto případě nařizuje rychlost nejvýše 100 km/h.

Vzhledem k tomu, že provoz těchto lokomotiv je ve spotřebě cca 2 x tak drahý než provoz elektrik, ekonomicky to nevychází. A provozně by to byl taky asi problém. Ono jenom tankovat každý obrat by dalo zabrat. A topení 50 Hz si s DU zkusíme prodiskutovat. Když jsem nad tím dnes přemýšlel, bránit provozu této topné soustavy by měly bránit KO 50 Hz, které jsou tam, kde se používá VZ 50 Hz. Tam by se topení dalo vypínat, záznam v řídícím systému o stavu topení je.

Taurusy a skupina 3: opět špecifika české železnice. Stojí to za zamyšlení, co vlastně s tím. Zamyšlení jsme zatím neprovedli.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 00:58:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

PŠ: Dík za vysvětlení.

ČR má skupiny pro lokomotivy podle jiných výpočtů, než některé jiné země, např. nově Slovensko, které zařazuje lokomotivy do traťových tříd.
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 919
Registrován: 2-2004


Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 09:24:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Když jsem nad tím dnes přemýšlel, bránit provozu této topné soustavy by měly bránit KO 50 Hz, které jsou tam, kde se používá VZ 50 Hz.
Nejen tam. Jsou i stanice bez kódování, kde tedy značka VZ5 není a 50Hz KO tam jsou. I když na Pha-Ova to jsou jenom Pardubice, problém by tedy byl na jiných tratích bez kódování. Promyslím to.
Laseid
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 306
Registrován: 3-2006
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 10:23:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Někde tu proběhla zpráva o nedělním návozu Tauruse z Děčína do Ostravy,nevíte někdo něco více?Díky
Kastelan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 13:27:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Petr šimral-> To sem nevěděl, že Herkul žere víc jak sergej, když píšeš, že mosé po každym obratu tankovat...................... Tos asi přestřelil, ne?
Taurus4you
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 3-2007


Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 13:29:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže 1216-050 bude vystavena na Czech raildays??? Mám to tak chápat???
Malý_fotograf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1803
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 13:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

I když může tedy jenom 100 tak je ale nakonec celkem reálné, že se Herkulesy od příštího GVD skutečně objeví na rychlících Praha-Plzeň-Nürnberg/München v úseku bez zadrátování...
Každý je šotouš, ale v jiné věci...

poštu posílejte na: stepan.esterle(a)dopravni.net
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 14:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MF:
To ale musejí být dopravci ČD a DB ochotni si toho Herculesa koupit, nebo pronajmout, platít si vzájemně výkony, či si je vyrovnávat. Jinak pak zbývají rychlíky na vlastní triko a řekl bych, že na tom by žádný dopravce nevydělal.

Spíš se docela divím, že ještě nikdo nepožádal o schválení BR 218 v ČR.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 34350
Registrován: 4-2003


Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 14:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hlavně s tím zatím nepočítá JŘ, takže by se to hodilo akorát tak na krácení zpoždění...
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Happy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 9-2005


Odesláno Sobota, 16. června 2007 - 14:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč může Hercul jenom 100??Pokud je schválen,taky by měla platit jeho maximální rychlost či rychlost dle přechodnosti dle daného návěstidla..Jinak těch 100 bohatě stačí.Ty rychlíky by nebyly špatné,přecejenom 754 po těch letech je spíše lunochodem.
čd spoléhá na to,že tratě,kde se provozují velké diesly,budou zadrátovany.(což je dobře,ale elektriky se jim nepomnoží )...

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace