K-report
 

Archiv do 25.dubna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » Letiště Ruzyně » Archiv do 25.dubna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 12-2005
Odesláno Středa, 22. března 2006 - 20:33:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panove, vyrobni linka rady A300/310 se ma podle planu AiB uzavrit PRISTI rok v pulce po vyrobeni 650teho stroje. Planovana podpora stroju v provozu je DO roku 2050 ...
Takze s tim odesilanim na vychod a do rozvojovych zemi (kam jsme udajne take jeste nedavno patrili) bych se sklidnil, mozna by to nebylo az tak od veci.
Co se tyce A340, resil se tu dolet stroju, na coz jsem reagoval upozornenim na to, ze do rady A330 patri i a 340 a reakce, za na neco staci jenom dva motory, sorry, ale co o tom asi tak ten dotycny vi ? Ostatne vono tam kde staci dva motory, by jiste stacil i jeden, to neni technologicky problem neco takoveho spachat a ca se tyce ekonomiky provozu, vykrik typu, ze CSA nema na udrzbu ctyr motoru, to je blbej vtip, ne ? Kupodivu naklady na stroj, neni jenom pozirovaci cena, jak si taky nekteri mysli, a naklady na opravy, ale kupodivu i na provoz a je to divne, ale dvojmotorova masina, si vozi ZBYTECNE moc vahy a vykonu, ktery vyuzije raz za ... Tohle tvrzeni je naprosto transparentni a vychazi ze stavebnych a jinych predpisu, ktere s k provozu letadel vazi a rozhodne to neni posuzovani cehosi na zaklade jakychsi pseudonovinaru a od pohledu s okna ci vyhlidkove terasy.
Proc je vlastne dvojmotorova masina zbytecne premotorovana ? Odpoved jest jednoduch, vypadek motoru pri startu a s tim spojene nouzove postupy + tzv. break point, alias bod rozhodnuti. Cili, pokud me vypadne 1/4 tahu, tak je to porad lepsi, nez kdyz letadlo musi byt schopno dokoncit start s 1/2 vykonu.
Uvaha na tema, vsak je jedno jestli je tam neco na vic, ci nikoliv je zcestna, neb kazdy motor ma nekde optimum a to neplati jenom pro pistouchy, ale i pro turbinu a kazdy motor ma nejakou "rezii" na vlastni provoz. A dalsi v rade jest zalohovani systemu, tyto jsou u teto kategorie delane na 3 az 4 nasobne jisteni, samozrejme ne vse, ale ty dulezite, lae pokud nemam kde brat, tak to musim resit dalsimi prostredky, ktere take neco stoji. Takze pausalni odpoved typu - vsak staci dva motory je proste blbost. Co se tyce ekonomiky provozu, tem je treba posuzovat daleko vice veci nez jenom pocet motoru. Netvrdim, ze A340 je nejaka super ekonomicka, neb nemam minimalne manual s informacemi o spotrebe a ani o udrzbovem cyklu. Co se tyce prohlaseni od konkurence, tak to bych bral s jakychsi duvodu s velkou rezervou, neb marketing od Boeingu nema zrejme velkou uroven v te technicke oblasti, docela si nechali utect takovou drobnou chutovku, jakou ? S dovolenim, tu si necham pro sebe ... ;-)
Pavel
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 6-2002


Odesláno Středa, 22. března 2006 - 23:06:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Tak jsem se těšil, že se dozvím od odborníka jaký je dnes poměr výhod a nevýhod dvou- a čtyřmotorových letadel a bohužel nic nového. :-(

Ideální na srovnávání se mi zdá řada A330/340, protože má mnoho společného a liší se hlavně motory (tím se snad vyhneme konfrontaci Airbus vs. Boeing, kdy si každá kočka chválí svůj ocas :-)). Zeptám se tedy znovu:

1) Jak se liší hmotnost motorů pro letadlo se stejnou MTOW jsou-li dva či čtyři?
2) Jak se liší spotřeba v cestovní výšce?
3) Jak se liší hlučnost při startu a přistání?
4) Liší se pořizovací náklady a náklady na údržbu?

Dík za trpělivost.

P.S. Proč tedy firma A začala vyvíjet na dlouhé tratě dvoumotorák 350 a nerozvíjí raději čtyřmotorák 340? Proč to zákazníci žádají?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1748
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 22. března 2006 - 23:13:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pjp:
Děkuji za odborný výklad. Ikdyž bych A340 v barvách ČSA viděl strašně rád, tak mi to nedá oponovat.

Cena motorů dnešních letadel se pohybuje kolem 2/3 celkové pořizovací ceny letadla! Dokážeme si všichni spočítat, kolik to dělá u letadel čtyřmotorových. Motory na A340 nejsou shodné a obsluha párů motorů musí být vždy jiná a to se smaozřejmě prodražuje.

Pokud v současné době nemají ČSA peníze ani na to, aby si pořídily na pronájem pár olétaných B767 od KLM, tak jsou veškeré úvahy o A340 sice krásné, ale naprosto nereálné. Proto, vraťme se zpátky na zem.

Ačkoliv je tato teorie o 4 v. 2 motorových letadlech krásná, praxe ukazuje, že tah Boeingu postavit 777 se dvěma velkými motory, byl úspěšný. Poměr prodaných a objednaných strojů B777 v. A340 se v loňském roce pohyboval kolem 96% ku 4%!!! Jak krásné, že by ČSA mohly létat s A340, ale celosvětový trend se uchyluje k B777 se dvěma motory. Proč tedy?

Ikdyž letadlo A340-600 považuji za jedno z nejkrásnějších a byl bych štěstím bez sebe, kdybych ho mohl v barvách ČSA na Ruzyni spatřit, jsem stále realista a byl bych vděčný i za pronajaté A330.

K A310 asi tolik. Mašiny to špatné zřejmě nejsou, leč létat s nimi dálkové linky do USA je dnes už mimo mísu. ČSA si s A310 dělají v poslední době spíše ostudu, než reklamu. Stále porouchané stroje vracející se zpět na letiště, nespokojené ohlasy cestujících a vůbec celá image dálkové flotily jsou důkazem toho, že obměna dálkové flotily měla přijít už dávno. Chtě nechtě přes krásu A310 - kterou mám navíc zobrazenou pod svým nickem.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 08:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jasne, to co popisuji je teorie, na "realne" posouzeni vhodnosti a nevhodnosti jest treba aspon prave tech manualu, kde se nachazi vsechny potrebne udaje. O tom nepomeru vim a vim jeste par dalsich veci a osobne me to budi spise obcas dojem, ze tyto nepomery nejsou o letadle, ale trosku o necem jinem. Nevim do jake miry se jedna o interni informace AiB a tak se me je tu nechce moc inzerovat, docela tu ted byli s tim takove "drobne" afery.
Co se tyce poruchovosti, tam jest otazka, do jake miry je to zase o technicke "vyspelosti" stroje a do jake miry je to otazka udrzby a to at realne, nebo systemu. Zase, bez konkretnich informaci tezko soudit a posuzovat.
Pavel
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 13:33:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Dobře, proto říkám nesrovnávejme konkurenty, ale sourozence. Tím odpadnou "netechnické vlivy" a většina rozdílů nesouvisejících s počtem motorů se taky setře, souhlas?

Nechci z nikoho loudit citlivé informace, předpokládám, že pro srovnání koncepce s různým počtem motorů se najde dost seriózních informací z otevřených zdrojů. Začnu tady: http://www.airbus.com/en/aircraftfamilies/productcompare/

Zkuste si tam naklikat A310, A330-200, A330-300 a A340-300 a kouknout na výsledek. Poslední dvě jmenovaná letadla mají stejné rozměry a liší se hlavně počtem motorů. Platící náklad mají stejný, akorát A340 k němu může natankovat víc paliva a dopravit ho tudíž o 3000 km dál. Pokud ale nebudu mít linky přes 10 000 km, nepoletím přes odlehlé pustiny ani přes velehory, tak k čemu je mi A340? Vyšší MTOW znamená vyšší přistávací poplatky. :-( Jak je to se spotřebou, to se z uvedených dat vyluštit nedá, k tomu by byl potřeba graf payload vs. range, Boeing má podobná data volně ke stažení, u Airbusu jsem je nenašel. Srovnání nutné délky runwaye pro start taky nemám.

Dost významě ale hovoří fakt, že objednaných nedodaných A340-200/300 je 5 (slovy pět), kdežto A330-200/300 je objednáno 175. A model A350 podle mého laického odhadu pohřbí A340 s motory CFM-56 zcela.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 13:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, von je obcas docela i problem porovnavat sourozence, ale to uz nechme byt.
Co se tyce typu, tak ta spotreba muze mit velky vliv a muze byt i rozhodujici zalezitost.
Co se tyce ceny, taky se tu nekdo ptal, tu se realne nikde nedozvite, to zalezitost konkretni nabidky a to je to obcas horsi jak v turecku na bazzaru a nejen u letadel.
Co se tyce A350, tak tam se nehada. Ostatne jest otazka, zda jako dalsi nebude prave modernizace A340, ale to je uz jsou jen dohady.
Krom toho, co se tyce doletu, tak tahle diskuze snad i zacala kvuli dalkovym letum, nebo se mylim ? A co se tyce velehor a podobne, neboli dostupu, tak to si drze dovolim tvrdit, ze evidentne netusite o veci jako je ekonomika letecke dopravy ani n, sorry.
Pavel
P.S. Proc se L610 delala predlakova pri dostupu cca 4500 ? He ? Ale tam to asi zrejme stejne byla blbost, ale s ohledem na ukol letu, ktere by v pripade provozu plnila, ale to uz je dneska vcelku jedno .. :-(
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 13:45:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo a kupodivu se spotreba s toho srovnani urcit da, byt i neprimo a to A340 ma kupodivu i vetsi nosmost, ale to uz jsou asi prkotiny.
Pavel
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 15:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Ano, diskuse začala kvůli dálkovým letům z Prahy. Jaký dálkový let z Prahy by měl být delší než 10 000 km? Já bych se zatím držel při zemi a Austrálii, Jižní Ameriku a západní pobřeží USA nepočítal, zbytek se do limitu vejde (se započtením protivětru možná ne všechno, ale většina určitě).

U zmíněného přeletu velehor jsem měl samozřejmě na mysli bezpečnost, tedy dostup na n-1 motorů (když tu srovnáváme 2 a 4 motory). Copak v praktickém dostupu či stoupavosti se A330 a A340 nějak významně liší? Podle dřívějšího výroku "dvojmotorova masina zbytecne premotorovana " bych kdyžtak čekal výhodu dvoumotorových strojů. Nebo je to úplně jinak? Rád se nechám poučit.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 195
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 15:40:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, jasne, sorry, tohle me nedoslo.
Vyhody nevyhody, problem u dvojmotorovych je ten, co uz jsem napsal, ostatne je to vydet i srovnani A330 versus A340 ohledne volby motoru a jejich vykonu. Zvlastni ovsem jest, ze v pripade A330/340 je soucet porad stejny, ci skoro ...
Ale zase pokud mam vetsi vzletovou hmotnost, tak zase k odpoutani prichazi pri vetsi rychlosti (soucinitel vztlaku), coz mohu kompenzovat plochou kridla, ale zase me roste odpor a tudiz me vzrusta potreba vykonu, atd atd ...
Problem dostupu s premotorovani v tomto smeru je jedinny, a to ten, ze ten vykon je tam ve vetsine vozen skutecne vcelku zbytecne, protoze zase, pokud stoupu jaksi, tak musim vhodne pretlakova trup a to me stoji energii a co je horsi, jedna se o unavova namahani konstrukce kabiny, coz je to hlavni a pruserove. Jasne, to namahani tam bude porad, vcelku je nezavisle na rychlosti stoupani, lec v tom sedi lide a ty maji jakesi zdravotni limity a dalsi vec, pokud vznikne trhlina, tak ta musi byt konstrukci zastavena a je jasne, ze pokud me poroste namahani rychleji, tak ta trhlina ma i vetsi energii pro sireni a tudiz zastavovaci opatreni musi byt na to navrzeny, coz muze a nemusi nutne znamenat vetsi mrtvou vahu.
Problemu s tim to vsim je pomerne dost a dost i skrytych, ci bez primych a viditelnych vlivu.
Trosku se omlouvam, prece jenom, me tyhle veci prijdou jako normalni a tak asi ta ma argumentace neni az tak optimalni, jak by mela byt.
Pavel
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 196
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 16:04:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak jeste k tem obchodnim pripadum B777 versus A340. Mam za to, ze B777 letela drive a tudiz se dostala k zakazniku driv nez A340, coz ma nezanedbatelny vliv, protoze prece jenom linky vhodne pro tito stroje leta vice mene stabilni seznam aerolinii a tudiz ocekavat v tomto pripade nahradu konkurence ze vsemi s toho plynoucimi naklady je trosku nerealne, dalsi fakt jest, kolik aerolinii ma mensi verze Boeing a i to nahrava dane problematice. V podstate je to stejne jako kdyby nekdo kdo provozuje Citybusy si najednou kupoval Trollina a ne 24Tr. Mozne to je, lec velmi nakladne. A jest otazka, zda neco podobneho nenastane i u B787/A350, na druhou stranu, co se tyce zmen letadlovych parku, tak to zpravidla byva dlouhodoba zalezitost a tudiz co je dneska, nemusi uz platit za 10 let, ale rozhodne pristi rok to bude podobne.
A dalsi vec, AiB vsadil na novinky a inovace ve vybaveni letadel, Boeing to taky nejak v dane chvili dohani, jenze je to o konzervatizmu a taktez o cene, pak uz zalezi jen a pouze na osobach odpovednych za prislusne aerolinky, jaky pristup uprednostni a zvoli ato nejen v technicke casti ale i v oblasti letajiciho personalu, bohuzel jedno jde s druhym ruku v ruce. A samozrejme se to vse odrazi i v/na jejich financnich moznostech.
Pavel
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 1-2006


Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 18:12:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro upřesnění, první Airbus 340 byl v provozu od února 1993 (Air France), zatímco první Boeing 777 dostali United Airlines až v červenci 1994.
Ten časový rozdíl ale neměl velký vliv na rozhodování. Většina společností z první vlny zákazníků už byla rozhodnuta dlouho předtím, než se oba typy začaly vyrábět.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 197
Registrován: 12-2005
Odesláno Čtvrtek, 23. března 2006 - 18:16:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jeste me napadla jedna vec souvisejici s vykonem stejnym pro 2/4 motory. Jedna se o to, ze v okamziku vypadku tahu jednoho motoru, letadlo bud musi bezpecne prerusit start (zastavit) nebo dokoncit startovaci manevr (dostat se do vzduchu), cili pokud me vypadne 1/2 tahu, tak proti vypadku 1/4 potrebuji delsi letiste a tudiz se me zuzuje okruh pouzitelnych letist.
Coz v dane chvili neni az tak mozna zajimave, lec, letiste se dostavaji do zastaveb a v nejhorsim pripade jsou ruseny a v lepsim pripade zkracovano VPD, takze to je jeste dalsi vyhoda 4motorove verze, co me napadla.
Pavel
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 17:12:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Kde se v poslední době zkracovala VPD, aby se zbytek zastavěl? Mám spíš pocit, že když nejde prodloužit, tak aspoň zuby nehty drží dobyté pozice. Okolí většinou vadí hluk a ten zasahuje řádově větší plochu než vlastní dráha. Takže buď zůstane se vším všudy, nebo ho vymístí zcela (Mnichov, Oslo, za pár let Berlín...).

Já mám pocit, že výhoda snažšího startu čtyřmotoráku je úspěšně eliminována tím, že mu za odměnu naloží víc paliva. :-) Zrovna srovnání A330-300 a A340-300 na mne tak působí. A340 váží prázdné o 5 tun víc, platící náklad je stejný, ale natankovat může až o 40 tun paliva víc, takže se tak akorát odlepí od země, zato však může letět mnohem dál.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 12-2005
Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 18:18:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, v posledni dobe nevim, ale staci si prohlednout drahovy system treba ... kruci ve svycarsku ... do prcic, at ziji jmena, zase. Asi tezko bude nekdo delat beton o cca 200 a vice metru delsi, nez je vyuzitelna delka, ne ? Nesleduji AIPy vsech letist sveta, nezivime to, nemusim, nevim.
Platici naklad je zavisly na naplneni paliva, takze cim min naplnim, tim na ukor paliva mohu vice nalozit platiciho zatizeni, sorry, ale to uz je skutecne o ekonomice provozu letadel ... ;-)
Teda samozrejme, az tak volnost tam neni, protoze musim davat bacha, abych s tim nakladem nejen odstartoval, ale i mohl pristat, ze ...
Ostatne na toto tema existuje neco jako lozny plan, co se zpracovava pro kazdy let. Ostatne tahle "buzerace" je si dovolim tvrdit jedna s zivotne dulezitych, protoze by taky letadlo mohlo dopadnout ... na zem ... ;-)
Pavel
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1801
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 24. března 2006 - 23:26:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pjp: Teda samozrejme, az tak volnost tam neni, protoze musim davat bacha, abych s tim nakladem nejen odstartoval, ale i mohl pristat, ze ...

No právě! Zrovna A340-300 té volnosti moc nepobral. Když má MTOW 275 t a MZFW 178 t, tak můžu naložit 35 až 51 tun platícího nákladu a doplnit 113 až 97 tun paliva. Víc paliva už nákladem nahradit nemůžu. Nebo jsem něco špatně pochopil?
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 25. března 2006 - 21:19:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ne, teorii zakladni jste pochopil dobre, ale asi bude lepsi, kdyz si najdete nekoho kdo leta na LKKV alias Olsove Vrata u Karlovych Varu, ale s troskou delsi praxi. Netreba ani chodit mimo CR.
Pokud bych to tu popisoval ja, tak by to bylo s druhe ruky a tudiz (podle me) neverehodne.
Ostatne si staci pro zacatek prohlednout postupy pro toto letiste, samozrejme pro odpovidajici kategorii letadel.
Pavel
http://www.pjp.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 770
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 14:39:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pro Martina z Letiště:-)
Myslím že problém se 119 je vyřešen...
ČTK
Razantní růst letiště Ruzyně se v prvních měsících letošního roku zastavil. Podle statistik za leden a únor prošlo letištěm 1,244 milionu cestujících, což je meziroční růst o 0,9 procenta. Loni přitom za první dva měsíce letiště rostlo téměř o 20 procent a o rok dříve to bylo dokonce přes 30 procent. Vyplývá to ze statistických údajů, které letiště zveřejnilo na internetu.
Počet vzletů a přistání letadel vzrostl za první dva měsíce roku o 3,1 procenta na 22.389. Také počty vzletů a přistání se loni zvyšovaly výrazně rychleji, a to tempem přes 20 procent. Dopravci letos přepravili 8,093 tuny zboží a pošty, meziročně to byl růst o čtyři procenta.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1807
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 15:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: To už jsem tvrdil 16. března, ale Martin z Letiště tehdy odpověděl: Podle čísel LP, počet cestujících za poslední 3 měsíce přeci jen rostl, ikdyž minimálně, tak přeci zhruba ve stejném počtu, jaký je v celosvětovém průměru. I přesto, že pár měsíců nepřišel 30% růst (což se dalo čekat), nebojím se toho, že i nadále neporoste.

Přitom okolní letiště rostla poměrně vydatně (Wien, Bratislava, Berlin-Schoenefeld). Uvidíme, jak se PRG rozjede od letního letového řádu, který právě začal. Možná Ruzyni jen dočasně došel dech a brzy chytne druhý.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 28. března 2006 - 16:47:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem:
Novináři rádi poukazují na neúspěchy a jejich nevzdělanost v oboru, o kterém píšou velmi rádi a často, neznamená, že se děje něco tragického. 30% růst Ruzyně byl po čísnkém Šanghaji za rok 2004 druhý největší na světě. Bylo naprosto jasné, že se neudrží. Proto jakékoliv menší procento uvádějí novináři hned jako neúspěch. Za pomalým růstem stojí především stagnace ČSA, které se možná už nevzpamatují. Na to samozřejmě zareagovaly ostatní aerolinky. Od letní sezóny začne létat z Prahy 8 nových společností a jedna, Sky Europe, zde zakládá své sídlo s dvěma novými letadly. Nemusíš se proto obávat, že Ruzyně neporoste. Ona poroste, teď už ale hlavně jen v sezóně. V zimě neexistuje víc lidí, kteří by chtěli z/do Prahy létat. V létě ano - více turistů (Čína, USA) a rok od roku bohatší výplatní pásky Čechů (Kanárské ostrovy).
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5659
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 01. dubna 2006 - 01:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jsem slyšel před chvílí od kamaráda, který minulý týden (v pracovní den) letěl z Prahy do Londýna, že prý v 6 ráno si na Ruzyni není možno koupit ani noviny. Je to pravda? (nemám důvod mu nevěřit...)
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1786
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 01. dubna 2006 - 09:38:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nevím v kolik otvírá Relay?
Lukasek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 33
Registrován: 10-2005


Odesláno Sobota, 01. dubna 2006 - 13:35:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak o těch bezvadných otevíracích dobách na letišti už sem slyšel od kamarádky také.
Knyta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 01. dubna 2006 - 13:48:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No, možné je všechno - ale přijde mi to celkem divné že by se nedaly sehnat, protože v rozmezí 7-8 hodin toho celkem hodně odlétá a v 6 hodin už bude určitě letiště plné zákazníků, kteří by si rádi noviny před odletem koupili Vím o 2 místech kde se dají noviny sehnat ještě před pasovou kontrolou - v TS2 naproti chodbě k vyhlídkové terase a v TS1 mezi odletovou a příletovou halou - ale jakou mají otevírací dobu nevím. Když člověk nesežene noviny na letišti tak ČSA dávají nějaké v letadle (tuším že MF Dnes a Lidové noviny), no a pokud člověk letí do Londýna s EasyJetem tak má holt smůlu, protože na palubě nedostane vůbec nic
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3159
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 01. dubna 2006 - 19:12:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ČSA uvažují o zrušení dálkové flotily:
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/domaci-firmy/clanek.phtml?id=117347
Otto Bismarck rytíř síly
pilně kráčí k svému cíli
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 9-2004


Odesláno Pondělí, 03. dubna 2006 - 08:33:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain: taky jsem mel stejny problem. Letel jsem v 6 a nic. A lidi tam bylo oprvadu uz dost..
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5665
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 03. dubna 2006 - 08:54:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lukasek, Kubrt - že by to tedy byla pravda? Tomu nemůžu u druhého nejrychleji rostoucího letiště na světě snad ani věřiť...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 333
Registrován: 4-2005
Odesláno Pondělí, 03. dubna 2006 - 17:11:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex:
Máš to prohozené. Bylo to:
"Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
hvězdy, železo, kříž si složí,
bez Viléma, jménem božím" :-)
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1787
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 03. dubna 2006 - 19:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Já bych si zas tak nestěžoval. Na třetím největším letišti v Evropě zavíraj v 19 hodin hospody. O jejich "čistých" toaletách a "příjemném" personálu bych se tu raději nezmiňoval. To, že ti pětkrát před vstupem do letadla kontrolujou OP, letenku a přitom tě ještě zouvaj z pantoflí, už nepíšu raději vůbec. A z pohledu cestujících se řadí Ruzyně co do komfortu a poskytovaných služeb, hodně vysoko. Nebuďme tak zlí na všechno co je české.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 21037
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 03. dubna 2006 - 19:50:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bez ohledu na místo to jsou docela mizerné služby :-(.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5671
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 03. dubna 2006 - 20:33:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin - to je který, to "třetí největší letiště Evropy"?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3165
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 03. dubna 2006 - 21:37:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LV: Dík za upozornění:-) Je tam ale "hvězdy, žezlo, kříž si složí" - z těch letopočtů pak mělo vyjít číslo účtu...:-)
Otto Bismarck rytíř síly
pilně kráčí k svému cíli
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 334
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 04. dubna 2006 - 01:51:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex: Tak teď si nejsem jistej, musel bych se podívat ... ale Bismarck nebyl monarcha, tím byl ten Vilém (proto bylo třeba odečíst dvojku, jinak žádné číslo účtu :-), tudíž jaké žezlo ... zato se mu přezdívalo ŽELEZNÝ kancléř (a to prosím 100 let před železnou lady) ... takže železo by jako apokryf nástupu k moci odpovídalo spíš, ne?
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 04. dubna 2006 - 07:56:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak teď fakt nevím, budu se na to muset taky podívat... Ale na 90% bych se vsadil, že je tam "žezlo" - pěkně se to totiž rýmuje, jak to kpt. Hejduk přebásnil...
Otto Bismarck rytíř síly
pilně kráčí k svému cíli
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1788
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 04. dubna 2006 - 13:37:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MB:
Paříž CDG. Takový terminál 2B mi silně připomíná naše Hlavní nádraží. Nemytá okna několik let, záchody se splachováním na provázcích apod. Ideálně vyřešený přestup z jednoho terminálu do druhého přes několik autobusových linek, ve kterých se jen málokdo vyzná (vhodné zvlášť, když člověk pospíchá a má na přestup třeba jen hodinu). A to už nepíšu o "milém" personálu Air France, který je schopen ti vynadat, když přijdeš pozdě na odbavení, protože tvůj předchozí spoj rovněž s Air France měl hodinové zpoždění!

Asi se mi líbí jednoduchý a přehledný systém německých letišť a jejich čistota. Francouzské výkřiky moderní architektury alá nádraží TGV Lyon nebo terminál 2E, který se se svou dokonalostí sám zbortil, mě nijak moc neoslovují.

Je pravda, že je asi špatně, že na Ruzyni nejsou k dostání noviny v šest ráno, ale to přeci nevypovídá o celkových službách. Z mého pohledu Ruzyni soudím jako velmi čisté letiště - vůbec jedno z nejčistších, které jsem měl možnost navštívit. Ruzyň je také velmi moderní a útulná, při přestupech člověk nemusí naběhat kilometry. V mezinárodních hodnoceních je letiště Praha hodnoceno jako jedno z nejlepších.
Co bych naopak vytknul je typická česká otrávenost ať už na pasovkách nebo u rentgenů. Český celník a následný hovado za volantem autobusu MHD ti dokáže tvou dovolenou vždy krásně otrávit. Pak by to možná byla taky absence světových fastfoodů, u kterých mám jistotu jednotné ceny. Ty částky v restauracích, které tam jsou dnes, jsou nehorázný. O dopravě do centra už nepíšu vůbec.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5691
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 05. dubna 2006 - 23:15:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Létá dnes něco použitelného nízkonákladového na trase Praha - Berlín?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1791
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 11:22:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nechci kecat, ale myslím, že ne. Chtěl létat germanwings, ale sešlo z toho. A svého času i Pendolino... :-)
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 12:06:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine, predevcirem a vcera jsem si na Tebe vzpomnel ve vztahu k tomu, jak tady "basnis" o nemeckych letistich.
Takze zcela konkretni poznatky z Mnichova - F.J.Strauss Flughafen:
vzdalenost od vlaku k odbavovaci prepazce (Terminal 1, hala D, nejblizsi saltr od eskalatoru) > 10 minut za pouziti eskalatoru (stani) a pohyblivych chodniku (chuze);
kufr po priletu uz na mne cekal [moje oblibena spolecnost zacala striktne dodrzovat princip "jen 1 prirucni zavazadlo". Pri zpatecnim letu bych chapal, masina byla plna; pri letu do MUC bylo obsazeni mene nez polovina]
komercni sluzby v zasade jen v "shopping centru" mezi obema terminaly (kde je taky stanice S-Bahnu a zastavky busu MHD i Lufthansy), v odbavovaci hale jen nejake bary, po pruchodu pres anti-teroristickou kontrolu 1 vseobecny "Free Shop" a nejake specializovane "hadrove";
ceny v samoobsluzne restauraci v shopping centru prekvapive priznive (pivo € 2.90/0.4 litru, gulasova polevka asi € 3.50);
sluzby DB - fronta u kasy (otevreny 2 ze 3 saltru), personal ovsem nabizejici vyhodne jizdne (pak neni divu, ze je fronta, kdyz kazdemu cestujicimu vysvetluji, na co listek plati a jak se nastupuje do vlaku).

Souhlasim s Tebou, ze proti CDG je to podstatne lepsi; ale za extremni zazrak bych to taky nepovazoval. To je daleko lepsi treba CPH (kdyz mam srovnavat domovske huby "Hvezdne aliance").
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 1-2006


Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 12:08:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taky myslím, že teď létá Berlín jen ČSA (ATR72). Ve srovnání jinými německými velkými městy je to slabota. Asi jim opravdu zdárně konkuruje slušný počet vlaků EC, které už dnes mají úroveň. Nicméně, při tom rozmachu low-costů je to myslím jen otázka času, kdy někdo s linkou Berlín - Praha přijde.
www.fotodoprava.com
Knyta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 14:08:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ano, do Berlína létají pouze ČSA s ATR72 v 7:25 (v 123456.) a v 17:40 (v 12345.7), já osobně bych asi při ceně zpáteční letenky s poplatky 5500 Kč a více volil vlak (zpáteční asi 2700 Kč) nebo autobus... Low-cost by mě určitě na této trase potěšil (třeba něco podobného jako EZY do Dortmundu - ten by určitě vlaku konkurovat mohl)
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 645
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 14:23:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenze otazka je, zda by low cost Praha - Berlin potesil minimalne 250 lidi denne po cely rok?

Zatimco draha jezdit "musi" (a kdyz se to nevyplati, tak se skoro vzdy najde duvod, na ktery se da zduvodnit dotace), letecke spolecnosti se uz delsi dobu museji chovat podle poptavky a u low-costu to plati jeste vic.
Knyta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 14:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tím si právě nejsem moc jistý zda by se naplnil dejme tomu A319..EasyJet z Berlína létal(možná ještě létá)do Bratislavy a počet letů EasyJet několikrát redukoval a zaslechl jsem něco o rušení této linky - takže tam to asi nebude žádná sláva..Mimochodem, nevíte někdo jak si vede EasyJet na lince z Prahy do Dortmundu??
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 16:57:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj:
Kodaň bohužel neznám. Na mě udělal Mnichov velmi dobrý dojem, možná zdání klame. Co se týká CDG, to považuji opravdu za jedno z nejhorších v Evropě. Na MUC se mi líbí architektura, jednoduchost a prostornost.

Knyta:
Pokud vím, tak easyjet do Bratislavy z Berlína dávno dolétal. Z Bratislavy se na druhou stranu, ale stává další hub Ryanu.
Knyta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 1-2006
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 17:34:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Díky, teď na to koukám: "Britský prepravca easyJet končí s prevádzkou linky Bratislava - Berlín (Schoenefeld). Posledný let sa uskutoční 12. apríla 2005 večer", Ryanair létá z BTS do Frankfurtu, Londýna, a nově do Milána a Dublinu, EZY už jen do Londýna..BTS se stává hubem nízkonákladovek všeobecně - SkyEurope, EasyJet, Ryanair, klasické jsou jen Slovenské aer., Air Slovakia, ČSA, Lufthansa a Aeroflot. Např. dnes odlétá z BTS 10 letadel klasických aerolinií a 20 letadel nízkonákladovek takže nízkonákladovky docela převládají...
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 647
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 18:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine, CPH je podle meho nazoru (a souhlasi s nim i rada kolegu, vcetne Skandinavcu) nejvetsi a nejlepsi "neverejny" shopping mall v Evrope. Sotousi srdce k tomu dodava, co tam se vsechno da videt . Snad jedine, co tam chybi, je nekde v dohledu haly odstaveny Concorde.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 9-2004


Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 18:47:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: tak tak. Ja jsem si CPH nastavil jako takovy standart - muj prvni let v zivote byl Praha - Kodan, a tak vsechna letiste porovnavam s CPH a je to veru tezka konkurence. Jeste Oslo bych zaradil do stejne kategorie, jinak vsechna letiste, co jsem navstivil, se mi zdala "mene privetiva" nez tato dve. CDG 2 je fakt humus. Ja si myslim, ze smysl pro orientaci mam docela dobry a zaliba v sotousstvi tomu pomaha, vim kam koukat, ale tedy pohyb po CDG je dost orisek. Moje nesotousici pritelkyne tam napoprve byla uplne ztracena, musel jsem ji jit hledat. To jen k orientaci, ostatni parametry jako spina, schatralost a personal dojmy uz jen potvrzuji.

Mimochodem, mate nekdo zkusenost s letistem Beauvois? Litaji tam Ryani a Norwegian, je to asi puvodne vojenske letiste, ale nejak ho zrejme adaptuji do normalni podoby. Zatim jsou tam dva gaty, odletem se ceka ve stanu a informacni system nahrazuje pani vyvolavajici destinace.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1793
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 21:37:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt:
Jelikož CDG znám jak své vlastní boty, neztratím se tam, ale při představě, že nejsem šotouš, ale klasický cesťák, tak jsem úplně ztracený. Krásný je i provoz jedné autobusové linky, snad od terminálu 2F k 2A, na které samozřejmě jezdí Citybusy. Problém je v tom, že tato linka jezdí po směru hodinových ručiček, tudíž dveře busu jsou na opačné straně nástupišť a cestující musí skvěle celý autobus nejdříve obejít. I toto je k vidění na pařížském letišti.

Naopak mě mile překvapilo letiště v Santiagu de Chile. Ale Buenos Aires?

Kodaň znám bohužel jen z fotek, takže nemohu posoudit. Na letišti v Oslu se mi líbí interiér terminálu obložený leštěným dřevem a místa s plovoucí podlahou.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 06. dubna 2006 - 21:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://photos.airliners.net/photos/photos/9/9/8/0626899.jpg
Tady to Oslo
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1797
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 10:02:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Statistiky evropských letišť za rok 2005
http://www.planes.cz/clanky.asp?xml=stalo_se&jazyk=cz&styl=d&id=60403_224016
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5710
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 11:02:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Součet všech tří londýnských letišť je impozantní. A taky není špatná ta Gran Canaria - Kanáry musí být parádní turistickej humus...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 11:43:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Ještě existuje letiště London-City. Nevím, kolik cestujících odbaví, ale milion snad jo. Londýn je prostě evropská metropole. Zajímal by mě součet letišť Tokyo-Haneda a Tokyo-Narita, jestli by překonal Londýn. Jinak asi součet londýnských letišť opravdu řadí Londýn jako největší letecký hub na světě.

Gran canaria - při představě, že 95% turistů tráví na ostrovech od května do září, musí to být opravdu síla.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 11:56:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Tři nejsou všechny.
Součet všech pěti dopravně významných je ještě impozantnější:
LHR+GTW+STN+LTN+LCY = 68+33+22+9+2 = 134 miliónů cestujících ročně.

Praha předběhla loni jenom Hamburg. Tegel odolává, zato zezadu se žene Kolín nad Rýnem a druhý londýnský low-cost Luton.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5712
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 12:57:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tři nejsou všechny

ta vím . Samozřejmě jsem myslel ta tři první z tabulky... Na Luton jsem zapomněl a City tam nějak nevidím.

A taky je zajímavý, že největší procentuální nárůst má Krakov, a hned po něm Brno .
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5713
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 13:00:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A zajímavej je i trend v Mosqě - odklon od Šeremetěva k Domodědovu. Znáte to tam někdo?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 15:12:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: City se pochopitelně nevešlo do Euro-Top50 a ohromující procentuální nárůsty jsou uvedeny jen pro malá středoevropská letiště, jinde by se určitě taky našlo něco s růstem kolem 100%.

Mimochodem destinace z LCY jsou seřazené tu: http://www.lcacc.org/statistics/statis3a.gif

Jo, a tom Londýně mě spíš udivuje, jaký relativně skromný dráhový systém jim pro ty výkony stačí: LHR dvě paralelní RWY daleko od sebe, třetí křížem (tedy to, co chce mít PRG), GTW dvě blízké paralelní, kdy současně se dá používat jen jedna a zbytek má jedinou dráhu, City navíc krátkou a bez pojížděčky. Proto taky připadá na londýnských letištích (kromě LCY) 120-140 cestujících na jeden pohyb letadla, což je docela dost.

(Příspěvek editován uživatelem m_v duben 08, 2006)
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 10-2005
Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 19:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin - Čtvrtek, 06. duben 2006 - 21:37

Které z Baireských letišť máte na mysli, resp. co se Vám nelíbilo? Aeroparque je podle mne na takřka pouze vnitro provoz velmi slušné.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 08. dubna 2006 - 20:54:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Viajero:
To netuším. Letěl jsem z Paříže do Santiaga s mezipřistáním v BA. Co mi utkvělo z letiště, tak to byla asi hodinová fronta na rentgen, který obsluhoval jeden velmi převelice laskavý šašek. Každého kontroloval tak 3 minuty. Pro představu náš B777 měl kapacitu kolem 300 cestujících a vedlejší Lufthansa A346 tak přes 350! A já se pokud možno vždy nikam nehrnu a počkám až všichni vystoupí. To jsem si dal. Vše kontroloval jeden jediný člověk. A to přesto, že jsme jen čekali až uklidí letadlo a poletíme dál. Jeden café restaurant, jeden obchod s turistickými cetkami Maradony a jeden obchod s čokoládou. Větší investici letiště nevidělo asi tak 20 let. Ještě si pamatuji na velmi nízký provoz, vše co na letišti stálo byla B767 Delty, B777 Alitalia, B747 British Airways, A346 Lufthansa, naše B777 Air France a jedna B747 Aerolineas Argentinas. V okolí letiště jsem viděl jen pár křoví. Ikdyž přistání přes Buenos Aires a řeku Paraná bylo impozantní, tak po přistání jsem si připadal jak na nějakém letišti v Bratislavě či Brně... tedy až na ty letadla.
Viajero
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 10-2005
Odesláno Neděle, 09. dubna 2006 - 00:04:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tak to byla Ezeiza (EZE). Ta je pomníkem hlouposti vojenské junty a asi i za bonanzy v 90. letech byla vnímána jako nechtěné dítě. Já jsem jejich služeb využil třikrát bez problémů, resp. spíš jsem byl překvapen, že relativně funguje. Létají tam kromě některých z Brazílie a Montevidea všechny mezinárodní linky. Já tam kromě Ar.Arg. letěl s LAB a Iberií a řekl bych, že o moc více společností, než jste vyjmenoval, tam nepotkáte.

Jiný cvrkot je na Aeroparque, to je v centru města. To je sice menší, ale pěkné, uživatelsky přátelské, letiště a frekvence na vnitru je fakt dost hustá.

Se Santiagem se těžko srovnává cokoli. Když jsem přijel z Talcy na nádraží Alameda, taky jsem si říkal, že bych se styděl jakémukoli místnímu prezentovat Praha hl. n.

P.S. Nepřistával jste spíš přes Río de la Plata?
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 380
Registrován: 1-2006


Odesláno Neděle, 09. dubna 2006 - 00:32:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, Ezeiza je opravdu víceméně jen na dálkovky. Aeroparque obsluhuje většinu domestiku a taky linky do Uruguaye a jižní Brazílie. Jenom je tam příliš krátká dráha, tak tam nelétá nic většího než 757.
www.fotodoprava.com
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1800
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 10. dubna 2006 - 21:16:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Viajero:
Podle air show promítané v letadle, to byla řeka Paraná.
Knyta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 26
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 25. dubna 2006 - 14:04:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Začátkem dubna se zde řešilo, že na LKPR není k dostání v ranních hodinách tisk. V sobotu 22.4. jsem odlétal se SkyEurope (musím je tímto pochválit - naprostá spokojenost) do Amsterdamu a začal se shánět chvíli po 6.hodině po novinách - a bez problému jsem je sehnal v trafice Relay v TS2 naproti spojovací chodbě s terasou - a to byla sobota! Takže jsem byl mile překvapen, že to s tou otevírací dobou není tak hrozné...

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace