K-report
 

Archive through 04.leden 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » Letiště Ruzyně » Archive through 04.leden 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 14:25:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady ještě jednou pojízdný rentgen...:
http://www.planes.cz/data/fotografie/50918_JEXOWYBB.jpg
...hangár A...:
http://www.planes.cz/data/fotografie/41103_HIRQHNLI.jpg
a plný hangár F:
http://www.planes.cz/data/fotografie/41006_BENYZAQW.jpg

Nakonec ještě jedna večerní fotka:
http://www.planes.cz/data/fotografie/50703_ZVLPXPVS.jpg
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 198
Registrován: 4-2005
Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 14:41:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martine, určitě existuje něco jako poměr mezi počtem vzletů/přistání a počtem míst v hangárech - kolik to asi je, a jak dlouho se průměrně zdrží letadlo v hangáru?
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 14:43:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj:
Martine, tady mi trochu unika souvislost. Proc by se Dubaj mel stat nejvestim letistem, kdyz lezi +- uprostred mezi Evropou a Indii (kam uz se dalo doletet bez technickeho mezipristani za casu 707-320/SVC/DC8-60/IL62M) a na tretine cesty do Singapuru, HKG atd (kam se leta bez pristani dneska)?
To se spolehaji na ekonomicky vyznam sve zeme a postupne investovani olejovych penez do turistiky [pozn.: ne pro turisty s hotovosti ci "modrou" kreditni kartou]?


No já nevím přesně proč se tomu tak stane, ale prognózy tomu tak napovídají. A to nehledě na to, že jednou z největších aeroliniií světa budou za chvíli Emirates Airlines. Jejich nárůst pasažérů je obrovský a tomu odpovídají i nákupy nových letadel počítající s částkami několik desítek miliard dolarů. Však Emirates jsou největším zákazníkem Airbusu A380 a to se 43 kusy. Když si vezmeme, že jedna A380 stojí okolo 7 miliard Kč, tak minimálně Emirates jsou dnes již nejbohatší aerolinkou, když ne největší. Takové British Airways neobjednaly ještě ani jedno, Air France 10 a Lufthansa 15. Mezinárodní letiště Dubaj je snad po Pekingu největším staveništěm světa. Kapacita Dubajského letiště je počítána až na 120 milionu pasažérů / rok. Dnes největší letiště Atlanata odbavuje něco kolem 70 milionů a největší evropské letiště Londýn-Heathrow asi 67 milionů cestu./rok.

Dále se také počítá s tím, že se do Dubaje přesune podstatná část transferových letů po tzv. klokaní stezce Evropa-Singapur-Sydney, s přesunutím letů ze Singapuru právě do Dubaje.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1159
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 15:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lord vetinari:
Poměr vzletů a přistání musí být stejný, jinak by se nám tu hromadila letadla, jako Cimrmanovi horníci v dole... V letošní sezóně byl pohyb (vzlety, přistání) letadel něco kolem 500 za den. To také kolísá podle dnů, kdy jsou např. takové víkendy podstatně vytíženější - chartery. Tam byl letos snad rekord okolo 580 pohybů. Současná dráhová kapacita Ruzyně povoluje max. okolo 750 pohybů v období 6.00-22.00. Proto se kapacita letů dá zvýšit jedině další dráhou a zvýšení počtu cestujících nasazením větších letadel. Tak to praktikuje např. Londýn-Heathrow, kde ač je to největší letiště Evropy s 67 miliony cestujícími, má pouze 2 paralelní dráhy. Ale nic jiného než Jumba, B777 s pár napaječy 737, se tam nevidí.

Na hangárech to moc nezáleží. Do hangáru na Ruzyni jezdí jen letadla ČSA, Travel Servisu, které mají Ruzyni jako domovskou. Součet pohybů ČSA s Travel Servisem je v Ruzyni zhruba 50%. Zbylých 50% leteckých společností se zdrží v Praze zhruba od 30 min. do 2 hodin v závislosti na velikosti letadla (úklid, odbavení cest., naložení zavazadel, vysátí toalet, doplnění kerosenu apod.) Krátké časy na otočku mají nízkorozpočtové aerolinie, které šetří kde se dá. Takový easyjet se v Praze vždy ohřeje max. 30 minut, takový Boeing 747 z Japonska tu stojí i 3 hodiny.

Pokud jde o ČSA, tak ty svá letadla odstavují do hangárů v závislosti na předpisech po kolika kilometrech musí letadla na pravidelnou prohlídku či údržbu. Jako u tramvají existují asi 3 prohlídky od malé po největší. Při té malé může letadlo v hangáru strávit tak hodinu a při největší prohlídce i pár dnů. To kolik je to přesně se liší od stáří, velikosti či typu letadla. Kolik to opravdu je, nevím, ale podle toho co jsem vypozoroval, se většina letadel ČSA během jednoho dne otáčí aniž by do hangáru zavítala.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 199
Registrován: 4-2005
Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 15:51:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ta letadla, co jsou tu jen na otočku, jsou celou dobu u jednoho z "prstů", který má příslušná let. společnost na tu dobu pronajatý, rozumím tomu správně?
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 16:32:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LV: Já bych řekl, že jo. Jejich cílem je vysadit lidi, trochu uklidit, doplnit proviant, nabrat lidi a zase co nejrychleji letět vydělávat někam jinam. Postávání stojí peníze.

Dokonce ani ty velké revize se nemusí dělat v Praze. ČSA dělává revize pro různé menší společnosti ze západní Evropy. V tomhle bych problém neviděl. Navíc přinejhorším by mohl vzniknout pro údržbu a cargo areál "Západ" mezi paralelním runwayema, RWY 13/31 a silnicí R6. Tam je místa dost a vilky se tam stavět nedají. Pokud se postaví paralelní dráha, tak bude mít Ruzyně dráhový systém vyřešený na věky věků.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1160
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 18:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lord vetinari:
Neplést prst s nástupním mostem. Prst je budova, ze které vedou nástupní mosty přímo k letadlům. Ruzyně má v současnosti 3 prsty A,B a C a 27 nástupních mostů. Existují ještě gaty, což jsou jednotlivé východy k letadlům ať už ve formě nástupního mostu nebo jen výstupu k autobusu, který odveze cestující přímo k letadlu.

A pokud jde tedy o stojánky, což je místo, kam se přistavují letadla, tak ty jsou po dobu pobytu na letišti neměnné. Bylo velice neefektivní a dost chaotické přejíždět z jedné stojánky na druhou. Letecká společnost nemá stojánku pronajatou, tu přiděluje Řízení letového provozu, které má přehled o volných či obsazených místech a po přistání navede letadlo na příslušnou stojánku. To se také odvíjí od typu letadla. Boeing 747-400 může stát v Praze pouze na stojánkách A6 a B8-9. Gaty B8 a B9 se v případě příletu velkého letadla spojí v jeden, aby vznikla dostatečně velká čekárna pro tolik lidí. Např. taková vrtulová letadla se na stojánky u nástupních mostů nepřistavují vůbec, ale stojí opodál, kde se přestupuje na autobusy.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1161
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 18:45:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
Pokud vím, tak ČSA dělají revize ještě Air Berlinu a některým letadlům z aliance Sky Team. Celkově v porovnání s ČSA se ale nejedná o nějak extra velké množství.

Cargo areál západ mezi budoucími runwayemi 06L/24R a 06R/24L je vymezený pro budoucí rozvoj dalších terminálů. Rychlostní komunikace na Karlovy Vary je projektovaná tak, aby v budoucnu mohla zabezpečit příjezd k dalšímu terminálu projekčně nazvaném ZÁPAD 1, který se právě v těchto místech má nacházet. Samotné přednádraží dnešního terminálu SEVER je vyprojektováno tak, aby se zde mohl napojit tunel pod dnešní dráhou 13/31 a přivedl ho k terminálu ZÁPAD. To jsou ovšem jen polemiky a vše v budoucnu může vypadat úplně jinak. Jisté je především to, že se v této oblasti nesmí nic stavět, protože generelní plán Letiště Praha do budoucna s touto plochou počítá jako veřejnou.

Nové terminály Carga se snad v dalších letech stavět nebudou, protože současná Carga Menzies a ČSA nejsou ani z poloviny využita. Ale nové opravárenské centrum ČSA bude a začít se má stavět možná už koncem příštího roku. Má to být hangár G a má být umístěn východně od dnešního hangáru F, tam se mají rozšířit technické zázemí ČSA především pro nově nastupující letadla od Airbusu.
Hangár G bude vypadat takto:
http://www.nikodem.cz/foto2/obr1590176951v.jpg
http://www.nikodem.cz/produkt.php?id=2
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1162
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 19:21:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Terminál SEVER 2 začne sloužit od 17. ledna 2006. Od té doby budou veškeré lety do zemí Schengenu odlétat z tohoto terminálu. Pokud se nepletu tak v Schengenu jsou tyto země: Portugalsko, Španělsko, Francie, Lucembursko, Belgie, Holandsko, Irsko, Dánsko, Švédsko, Finsko, Německo, Rakousko, Itálie a Řecko. Do roku 2008 by snad měly přistopuit země Malta, Kypr, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estonsko a Slovinsko. Jediná země v EU, která snad nepřijala Schengenské dohody je Velká Británie. Pokud je to jinak, tak mě prosím někdo opravte.
Tedy od 17. ledna do začátku února mají být všechny lety do a z Schengenu převedeny do terminálu SEVER 2. Ten bude rozdělen na příletovou (spodní podlaží) a odletovou (horní podlaží) část.

Odlety> Do odletové haly se dá přijet po estakádě začínající vedle parkingu C nebo autobusem MHD (nové linkové vedení jsem psal v diskuzi Optimal. link. vedení v Praze), který přijede do spodní části. Odtud bude možné se dostat do horního patra po eskalátorech nebo výtahy. Pro odbavení na check-inu mu bude od 17. ledna sloužit 60, do roku 2010, 100 přepážek. Od nich popojde cestující k pasové kontrole (po vstupu ČR do Schengenu /2007/ se tato kontrola změní pouze na kontrolu palubních vstupenek). Pak se dostane do haly, kde bude obchodní a retaurační vybavenost. Ta se v budoucnu bude větvit na prst D, k nástupním mostům 1-6, k satelitnímu prstu E a k dnes již sloužícím gatům v prstu C. Do prstu C sjede po eskalátorech o patro níže. Tam bude bezpečností kontrola, která se liší od terminálu SEVER 1 tím, že bude už před vstupem do prstu a ne před přímým vstupem do letadla. V prstu C bude možné v obchodech zakoupit jen bezpečné věci, tedy žádné sklo, příbory, porcelán a už vůbec ne třeba nože apod. V prstu C budou dva travelátory. Z prstu C bude mít možnost použít gaty C1-C10 ústící do nástupních mostů a gaty C11-C21 ústící k čekárnám do autobusů.

Přílety> Cestující vystoupí z letadla do nástupních mostů s gaty C1-C10. Z těch vedou jednotlivě eskalátory do 3. podlaží prstu C, kde jsou dvě dlouhé chodby ústící k eskalátorům, které vedou o patro níže do příletové haly a do spojovacího objektu s terminálem SEVER 1. Cestující z autobusů přijedou k gatu C21, kde vyjedou eskalátorem o patro výš. V příletové hale si vyzvedne batožinu, projde do veřejné části a dále do spodního patra pod estakádou., odkud budou odjíždět vozy TAXI a autobusy MHD.

Do terminálu SEVER 2 se bude možné dostat také z Parkingu C po nově vybudované estakádě po zastřešeném chodníku. Pro terminál SEVER 2 začne v budoucnu sloužit i Parking A, který dnes slouží především zaměstnancům. Ten se vyprázdní po vybudování nového parkingu vedle dnešního hangáru F.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 19:39:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Terminál SEVER 1 bude prozatím sloužit všem letů do zemí mimo Schengenu. Po přistoupení všech zbývajícíh zemí EU mezi Schengen, budou z toho terminálu odbavováni cestující do východní Evropy, Švýcarska, Velké Británie a Norska. Dále to budou lety do Ruska, na blízký východ, do Asie, Severní Afriky, USA, Kanady, Kuby, Brazílie atd.

Dnes je v odletové hale terminálu SEVER 1 z roku 1997 64 odbavovacích přepážek. Z těch se prochází celnicí do prstu A (gaty A1-A8 vše nástupní mosty) a do prstu B (gaty B1-B9 nástupní mosty) a (gaty B10-B19 autobusy). V prstech A a B se nachází dohromady 8 travelátorů. Terminál Sever 1 je spojen s TS2 spojovacím objektem se čtyřmi travelátory, ale pouze v tranzitní části. Ve veřejné části musí po svých. (to je ta část, kam může každý smrtelník i bez letenky)

Příletová hala zůstává ta z roku 1968, kam je možné se dostat z prstů A i B.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 17. prosince 2005 - 19:45:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Padla tady také možnost využít terminály JIH 1 a JIH 2 pro vnitrostátní lety a lety na Slovensko. (Bratislava, Brno, Ostrava, Košice, Žilina, Banská Bystrica-Sliač a Karlovy Vary) Brzy snad i Kunovice a Poprad. To ovšem naráží na několik problémů:
-zavést autobusovou linku pro transferující cestující
-přeložení zavazadel z Jihu na Sever a to je pořádná dálka
-přestavět terminál JIH 1 z roku 1937 na příletovou halu (památkáři)

Vše je z agentury JPP a proto nevěřím, že by se to nakonec realizovalo.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 00:05:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Hmmm... Dík za zajímavé informace. Já myslím, že pro LV by mohla být podnětná tahle úvaha: Ruzyně má teď po dostavbě 27 "chobotů" k proudovým letadlům a 20 gatů k malým turbovrtulovým, která stojí dál na ploše (na jedné fotce byla pěkně vidět vyrovnaná v zákrytu). No a pokud by průměrná "otočka" trvala hodinu, tak k plnému využití je potřeba 47 startů a 47 přistání za hodinu.

A vzhledem k tomu, že kapacita jedné dráhy je zhruba 40 pohybů za hodinu, a kdesi jsem četl, že vrcholný výkon v Ruzyni při současném využití obou křížících se drah je 50 pohybů za hodinu, tak mi vychází, že úzkým hrdlem je dnes opravdu dráhový systém (a to jsem úplně zanedbal čistě nákladní letadla, bizjety a vládní letku z terminálu Jih).

Jak má vypadat "prst D" a "satelitní prst E"? Na plánu "NIKODEM A PARTNER spol.s r.o. - LETIŠTĚ PRAHA RUZYNĚ - VÝHLED 2010", který je ke stažení na www.prg.aero jsou u terminálu Sever 2 naznačeny "fousy" i přímo z hlavní budovy a ne jenom z prstu C. Tam se bude pokračovat hned, jak se zbourají budovy hasičů, nebo co to tam teď překáží?

A ještě jedna věc mě napadla: Jak ovlivní kapacitu terminálu, až se ČR stane součástí Schengenského prostoru? Přijde mi, že pohyb cestujících (obzvášť u příletu jen s příručními zavazadly) se značně zrychlí, neboť cílem cestujících není čekat a zavazet ostatním.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 200
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 00:56:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Díky Martine.

Mv: Já už mám Ruzyni vyřešenou, včera jsem k tomu dopsal stanovisko i s doporučením a co si z toho vybere šéf je už jeho problém. Na ty hangáry jsem se ptal z úplně jiného důvodu - občas se bavím vymýšlením jednoho fiktivního města - a i to bude potřebovat letiště - prostě si sesumírovávám informace, kolik mi to zabere místa a jak to asi má být strukturováno.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 09:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lord vetinari:
Airlines nebo Transport Tycoon? :-)

Mv:
No dráhový systém samozřejmě omezující je, ale kapacitu mohu využít tím, že nasadím větší letadla nebo rozšířím provoz od 22:00 do 6:00.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 10:16:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
Co se týče toho rozvoje:
1) Prst C je už definitivně hotov a rozšiřovat se nebude

2) V příštím roce bude otevřena nová hasičská stanice, už teď je hotová hrubá stavba západně od hangáru F.

3) Přesunout se musí i Depo autocisteren, to by mělo snad stát východně od Carga ČSA. Ovšem kdy se má začít stavět nebo jestli bude opravdu tam, to dosud není jasné. Každopádně jeho přesunutí je závislé na přístavbě dalších nástupních mostů.

4) Po zbouraní dnešní hasičské stanice a depa autocisteren se mají začít stavět další nástupní mosty (6) přiléhající přímo na TS2. Očekávám, že by v roce 2007-2008 mohly být.

5) Následně se rošíří o přístavbu celý terminál Sever 2 o další odletovou a příletovou halu jižním směrem. Tato hala bude ovšem daleko menší, řekl bych že může sahat do úrovně poloviny dnešního parkingu A. Z této haly bude navazovat prst D jižním směrem á bude sahat až k nové hasičské stanici resp. k hangáru F. Prst D má mít 11 nástupních mostů. Odhad tak 2010-2015.

6) Prst E bude vybudován tak 200m. východně od dráhy 13/31 a 500m. západně od TS2. Ten by mohl sloužit dálkovým letům s velkými letadly. Odbavení by mohlo probíhat v přistavěné hale k TS2 viz. bod 5. Prst E má mít 6 nástupních mostů a spojen s TS2 buĎ tunelem s pojíznými chodníky nebo nějakým VALem, přeci jen je to půl kilometru. To už, ale hodně předbíháme, protože vše se nakonce může změnit a prst E nebude dřív jak v roce 2015.

7) O terminálu Západ jsem tu již psal. Ten se nezačne stavět dřív než v roce 2025. A pokud se potvrdí slova Lorda nebo tu bude válka, cizinci ztratí o Prahu zájem, Sars nebo Ptačí chřipka propukne ve střední Evropě, bude s terminálem Západ asi konec. A nebo naopak letecká doprava tu poroste ještě větším tempem než se očekává a pak se veškeré plány na Ruzyni hodí do koše a postaví se nové mezinárodní letiště v Milovicích...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 10:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jestli pak tu někdo ví o bývalém Marshallovu plánu, postavit na Ruzyni mezinárodní letiště pro celou kontinentální Evropu? Tehdy se počítalo se zbouráním vesnic Kněževes, Dobrovíz a Hostouň a asi se třemi paralelními drahami. Pak přišel Gottwald a Frankfurt si mnul ruce.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 201
Registrován: 4-2005
Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 14:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Tak to díky Bohu, že to neudělali - z Kněževse pochází matka a kdyby ho zbourali, třeba bych se vůbec nenarodil.

Ono by to bylo vůbec hodně žinantní, srovnat hned po válce se zemí vesnici, která je hned vedle Lidic.

Ani Airlines, ani Transport Tycoon, ale hlavní město Atlantidy, která se v naší hře na státy, kterou jsme hráli s kamarády na základce, zapomněla potopit. S jejím ústavním systémem a hlavním městem si občas krátím chvíli i dnes - je to pro mne něco jako byla Utopia pro Thomase Moora.

(Příspěvek editován uživatelem lord vetinari prosinec 18, 2005)
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 14:20:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lord vetinari:
Myslím si, že by se tvá matka jen přestěhovala do vesnice jiné. Nevíš, kolik bylo srovnáno vesnic v severních Čechách kvůli těžbě uhlí? Těžko soudit, jestli by to bylo špatně.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1606
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 15:24:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LV: A v kterém století teď ta Atlantida je? Náročnost letadel na údržbu se poměrně dost mění. Podle toho plánuj hangáry. :-) V případě Ruzyně si se zájmem počkám na další vývoj. Doufám, že bude kultivovaný. Když srovnám Tošenovského Hyundai se Slotovou Kiou, tak mám pocit, že je to jiná civilizace.

Martin: Aha, takže "prst D" bude někde tam, kde je v tomhle plánu http://www.prg.aero/cs/letiste/plan_big.htm bílé místo s nápisem "AREÁL SEVER" a "prst E" v další bílé ploše mezi dvěma novýma pojížděčkama paralelníma s 13/31. To éčko je hodně vzdálená budoucnost. Já spíš očekávám "intenzifikaci" současných terminálů, tedy, že dnešními gaty se procpe mnohem víc lidí vyšší rychlostí. Kdysi byly na nádražích důležité čekárny, dnes chce mít každý cestující garantovaný rychlý a pohodlný přestup hrana-hrana a ani dopravci nechtějí, aby jim vlak někde zbytečně postával.

Ono s tím plánováním do budoucnosti je to občas ošidné. Třeba když vezmu nadzvukovou dopravu, americký raketoplán, či velké podmořské tunely (Seikan, Eurotunnel), tak původní předpoklady se nepotvrdily a vývoj šel jiným směrem.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1172
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 19:33:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
Ano prsty D a E budou přesně tam. Déčko bude hodné dlouhé a bude sahat až hangáru F. To je ten modrý obdélník.

Záleží na tom, co je to hodně vzdálená budoucnost? Pokud Ruzyně poroste jako teď, tak 10 let uteče jako voda. Cestující se odbavit rychleji dají, ale letadla už nikoliv. I u těch cestujících bych si nebyl tak jist, strašák "terorismus" v posledních letech akorát odbavení prodlužuje. Na přímé linky do Ameriky je už dnes potřeba se dostavit aspoň 3 hodiny předem.

To je pravda, že Concorde či Eurotunnel nepřinesly to co se od nich očekávalo, ale zrovna tak tu bylo spostu projektů, u kterých to bylo přesně naopak. D1 už tehdy měla být třípruhová v celé své délce a už teď se ví, že tahat vlaky do Německa přes Karlštejn neodpovídá své době. Věřím, že kdyby tehdy na ČSL po revoluci věděli, že za 15 let tu bude 10 milionu cestujících, možná by se žádná Ruzyně nerozšiřovala, ale vážně by se uvažovalo o Milovicích.

Boeing se taky mýlil, když tvrdil, že o velká letadla nebude zájem. Airbus na svou A380 získal už 170 objednávek a Boeing proto přistoupil k výrobě nového Jumba 747-800, které bude o několik metrů delší než současný B747-400.

Naopak i Airbus přiznal, že o lety point to point zájem bude také. A svou A330 pošle do propadliště dějin a začal makat na A350.
Bebop
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 37
Registrován: 10-2005


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 19:47:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

o lety point to point zájem

co to je za výraz?
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 18. prosince 2005 - 22:11:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bebop: Jsou dvě základní koncepce létání (a sítí obecně):

1) "Hub and spoke", kde jsou pospojovány hlavní uzly pomocí tlustých spojů a z nich se rozebíhají paprsky napájecích linek (takhle funguje třeba telefonní síť).

2) "Point to point", kde jsou naopak bez potřeby obřích uzlů (v tomto případě přestupních letišť) pospojovány každý bod s každým.

Velké klasické aerolinie létají mezi velkými uzly obřími letadly a z nich mají síť napaječů menšími a malými letadly. Naproti tomu lowcosti mají jeden typ letadel, neprodávají (až na výjimky) přestupní letenky a létají přímé spoje (třeba Brno - Londýn bez přestupu). Obě koncepce mají své výhody i nevýhody. No a teď je otázka, která z nich u letecké dopravy převáží.

Martin: Ale ještě nedávno to Boeing zkoušel se Sonic Cruiserem. Nezájem zákazníku ale ukázal, že je spíš zájem o snižování spotřeby než o zvyšování rychlosti. Prostě na vysokou rychlost dneska máme levný internet.

Jo, a kde vlastně cisterny tankují kerosin? U těch garáží před terminálem Sever 2, nebo to někudy objíždí až do Středokluk?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 4952
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 19. prosince 2005 - 08:51:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No a teď je otázka, která z nich u letecké dopravy převáží.

já myslím, že nepřeváží ani jedna. Na navážení britských opilců do České republiky není žádný "hub and spoke" potřeba, ale naopak pro zachování skutečně síťového charakteru globální letecké dopravy se bez tohoto systému neobejdeme.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 2859
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 19. prosince 2005 - 09:01:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já myslím, že převáží (a u nás převažuje) ta první koncepce - v podmínkách ČR a Slovenska je to jediné možné a logické řešení. Proto došlo po letech k obnovení linky Praha - Brno čistě v režii ČSA, byly zavedeny linky do Žiliny, Sliače, připravuje se (opět) Poprad-Tatry a také Kunovice. Samy ČSA uvádějí, že to má významný napájecí efekt, kde zisk z návazných linek převažuje příjem čistě z těchto linek.
...bude třeba zvládnout zákony po našem...
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 19. prosince 2005 - 11:18:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain + Quex: No ona je spíš otázka, jestli se současný poměr bude někam posunovat, nebo zůstane takový jako dnes. Jak už psal Martin, tak Boeing zprvu tvrdil - Máme 787 Dreamliner, nic většího než Jumbo se neuplatní, lidé chtějí létat přímo a aerolinky jim to umožní. Airbus se zase bil v prsa, že má dvoupodlažní Superjumbo A380 a jako doplněk mu bude stačit A330/340. No a nakonec oba dva velice rychle představili letadlo "té druhé" koncepce, protože nechtěli riskovat, kdyby se to náhodou zvrtlo.

Nevím, jestli Ruzyni můžeme nazývat hubem, spíš je to takový malý "hubík". A je otázka, jestli ty paprsky není možné efektivněji realizovat pozemní dopravou. Bohužel Ruzyně nemá napojení nejen na VRT, ale ani na normální železnici. A ke vší smůle není v Průhonicích, ale na opačném konci Prahy, takže pro Moravu a východní Čechy je hodně z ruky (minimálně do doby dokončení dálničního okruhu).

Ale můžeme se na to podívat i pohledem "z konce paprsku". Když jsem před několika roky letěl z Prahy do Osla, přímá linka nebyla a tak jsem to vzal "hub and spoke" s KLM přes AMS, protože to bylo levnější než podobnou technologií s ČSA přes CPH. A cena byla tehdy zhruba stejná jako do severní Ameriky. Dneska bych mohl z Prahy přímo i do dalších norských měst, o tom se nám tenkrát ani nesnilo.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 19. prosince 2005 - 14:56:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
Nevím jaké byly přesně důvody nerealizace Sonic Cruiser, ale myslím si, že se takové letadlo nedá dnes postavit bez obřích intervencí, které Boeing neměl a mít nebude. Zkrátka si myslím, že ten projekt byl neufinancovatelný a proto nereálný.

Kerosin se tankuje přesně tam.

Quex:
Ano v ČR převažuje koncepce Hub and spoke, je ovšem otázka do kdy? Přímá linka Brno-Londýn, zdá se, se chytla, ale Ostrava-Mnichov nikoliv. Obávám se, že ani linka Brno-Mnichov nebude mít dlouhého trvání. Např. taková Bratislava, ze které se jezdilo busem na Schwechat nebo lítalo přes Prahu už taky neplatí. Bratislava získává přímé letecké spojení s velkými západoevropskými městy a do Prahy z BA létají snad jen manažeři nebo transferoví cestující. Zase je o tázka, kde se to zastaví. Dálková linka by se z Bratislavy jen těžko uživila. Naopak mě překvapilo po mém nedávném letu z Paříže, byly v letadle ohlašovány přestupní gaty do měst Vídeň, Bratislava, Káhira nebo Moskva. Nechápu, kdo může letět z CDG přes PRG do WIE?

Takový Poprad ČSA asi zaspaly, protože Sky Europe Airlines zavedly přímé spojení Poprad-Londýn, ikdyž co jsem slyšel, tak linkou létá v průměru 10-20 osob, což je na 737ku málo.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 19. prosince 2005 - 15:16:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
No ona je spíš otázka, jestli se současný poměr bude někam posunovat, nebo zůstane takový jako dnes. Jak už psal Martin, tak Boeing zprvu tvrdil - Máme 787 Dreamliner, nic většího než Jumbo se neuplatní, lidé chtějí létat přímo a aerolinky jim to umožní. Airbus se zase bil v prsa, že má dvoupodlažní Superjumbo A380 a jako doplněk mu bude stačit A330/340. No a nakonec oba dva velice rychle představili letadlo "té druhé" koncepce, protože nechtěli riskovat, kdyby se to náhodou zvrtlo
Přesně tak...

Nevím, jestli Ruzyni můžeme nazývat hubem, spíš je to takový malý "hubík". A je otázka, jestli ty paprsky není možné efektivněji realizovat pozemní dopravou. Bohužel Ruzyně nemá napojení nejen na VRT, ale ani na normální železnici. A ke vší smůle není v Průhonicích, ale na opačném konci Prahy, takže pro Moravu a východní Čechy je hodně z ruky (minimálně do doby dokončení dálničního okruhu).
Praha hub je, alespoň většina cestujícíh z východní Evropy, kteří letí ze Sky Teamem, letí přes Prahu. Za rok 2004 bylo procentro transferových cestujících v Praze 22%, což není málo. Taková Vídeň jich měla něco kolem 15%, Budapešť asi 5% a Varšava ještě méně... Naopak ve Frankfurtu je to asi 95%.
Paprsky se dají realizovat efektivně pozemní dopravou, ale opět záleží o jakou oblast rovna jde? Takový Brňák se rozhoduje mezi PRG a WIE pouze cenou a destinací. Ale Liberečák nebo Hradečák má asi jasno. V Praze například roste počet cestujících z Drážďan a dokonce z Berlína, ten není tak markantní, ale Drážďany či Chemnitz už ano.

Ale můžeme se na to podívat i pohledem "z konce paprsku". Když jsem před několika roky letěl z Prahy do Osla, přímá linka nebyla a tak jsem to vzal "hub and spoke" s KLM přes AMS, protože to bylo levnější než podobnou technologií s ČSA přes CPH. A cena byla tehdy zhruba stejná jako do severní Ameriky. Dneska bych mohl z Prahy přímo i do dalších norských měst, o tom se nám tenkrát ani nesnilo.¨
Ano, do Londýna se dalo v roce 1990 dostat davkrát denně za 18 000,- a dnes za 4000,- 20X denně. Kdybych někomu řekl před patnácti lety, že Brno bude mít letecké spojení s Londýnem, asi by se mi dotyčný vysmál. Dnes není jediná evropská země (až na vyjímky typu Andora), která by neměla přímé spojení hlavních měst s Prahou. A to nejde jen o hlavní města - Insbruk, Krakow, Marseil, Lyon, Nice, Strassbourg, Belfast, Benátky, Bergamo, Begen, Berlín, Billund, Birmingham, Boloňa, Bristol, Cardiff, Cork, Doncaster, Dortmund, Disseldorf, East Midlands, Edinburgh, Eidhowen, Friedriechshafen, Glasgow, Goteborg, Hamburg, Hannover, Kolín nad Rýnem, Leeds, Manchester, Miláno, Mnichov, Newcastle, Sion, Soluň, Split, Stutgard a Ženeva, mají přímé spojení s Prahou min. 3X týdně.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 458
Registrován: 8-2005


Odesláno Úterý, 20. prosince 2005 - 10:47:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V jiné diskusi jsem prakticky doložil význam supermarketů pro rozvoj MHD (konkrétně v Ostravě nová TT), nyní něco k diskusi na co potřebujeme Japonce, a tedy i další dráhu:
Praha - Čeští hoteliéři by si měli přát více Japonců, Rusů či Izraelců. Lidé z těchto zemí na svých cestách penězi nešetří a za den utratí nejvyšší sumy.
Počítání letošních příjmů za ubytování a služby bude pro hoteliéry i ministerstvo financí velice příjemné. Podle odhadů Asociace cestovních kanceláří a agentur by letos měl přijet rekordní počet - 8,5 milionu turistů, kteří by mohli v Česku utratit až 118 miliard korun. Z každé stokoruny vydají cizinci 60 korun za ubytování a nakupování.
Odborníci předpokládají, že letošní rekordní čísla budou v následujícím roce překonána. „Příští rok budou výnosy z cestovního ruchu o dalších několik miliard vyšší,“ předpověděl nedávno analytik cestovního ruchu z Mag Consulting Jaromír Beránek.
Rostoucí čísla o počtu turistů a jejich útratách těší i ministra financí Bohuslava Sobotku, který může počítat s tím, že víc vybere na daních. „Máme na to, aby turismus ovlivňoval naši ekonomiku ještě výrazněji,“ uvedl Sobotka.
Podle odborníků a hoteliérů cizinci utrácejí stále více peněz i díky tomu, jak se rozšiřuje nabídka služeb, ale i měst, která mohou navštívit. Díky tomu se mohou hoteliéři soustředit jen na určitou část svých klientů a podle toho utvářet i svoji cenovou a marketingovou politiku. Tato strategie pak je jedním z hledisek, která ovlivňují konečnou sumu, kterou zde jednotliví turisté nechají. Vládní agentura na podporu cestovního ruchu Czech Tourism si v roce 2003 nechala vypracovat studii, která poměřovala útraty zahraničních návštěvníků v Česku.
Podle této studie nejvíce za den utratili Japonci a Rusové. Průměrná denní útrata jednoho japonského turisty na den dosáhla 147 dolarů (podle nynějšího kurzu je to přibližně 3560 korun).
Naopak Němci, kteří tvoří nejpočetnější skupinu zahraničních turistů v zemi, za den utratili téměř o polovinu méně. Z Evropanů nejméně šetřili Dánové, kteří za den utratili 125 dolarů (3025 korun).
Podle mluvčí Czech Tourism Karin Šeligové se pořadí národů za uplynulé dva roky výrazně nezměnilo. Potvrzují to i někteří hoteliéři.
„Obecně lze říci, že u nás utrácí docela slušně všichni kromě Němců,“ uvedl Milan Pavelka, marketingový ředitel největšího českého hotelového řetězce Orea Hotels.
Podle něj je to způsobeno i tím, že hotely sdružené v tomto řetězci se významně orientují na seniorskou klientelu, která nevyužívá tolik služeb.
„V letošním roce jsme však mohli u nás hostit přibližně čtyři a půl tisíce turistů z Jižné Koreje a ti patří mezi movitější klientelu,“ uzavřel Pavelka.
Graf
Kdo v Česku nejvíc utrácí
(výdaje v dolarech na osobu a na den, údaje za rok 2003)
Japonci 147
Rusové 144
Izraelci 131
Dánové 125
Belgičané 120
Britové 114
Španělé 111
Američané 103
Kanaďané 92
Rakušané 86
Italové 86
Nizozemci 85
Francouzi 80
Němci 76
Švýcaři 72
Poláci 68
Slováci 28
Pramen: výzkum General Marketing pro Czech Tourism
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 20. prosince 2005 - 14:33:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Káem: Já bych doplnil ještě jednu zprávu, která s pozicí Ruzyně ve střední Evropě bezprostředně souvisí:
http://aero.sme.sk/c/2517844/Predaj-takmer-75-podielu-budapestianskeho-letiska-britskej-BAA-je-dokonceny.html

BAA koupila letiště Budapest-Ferihegy v přepočtu za nějakých 55 mld. Kč. Počet cestujících se má zvednout ze současných 7 na 20 mil. v roce 2020 a 40 milionů (nespecifikováno kdy). Neúspěšný Hochtief ovšem rozhodnutí napadl, tak uvidíme, co z toho bude.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1181
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 20. prosince 2005 - 15:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
Ikdyž Budapešť jednoznačně poroste, bude si Praha udržovat odstup. Pro Prahu bude hrát vždy poloha, atraktivnost v očích turistů a defacto neexistence většího konkurenta, což Ferihegy má a tím je Schwechat. BAA samy počty cestujícíh nezvednou, to musí ztrátový Malév a chtíč létat do Budapešti. 20 miliionu bude mít Praha do roku 2015. O těch 40 bych pochyboval nejenom v Praze natož v Budapešti.
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 202
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 20. prosince 2005 - 17:31:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

:-((

"20. 12. 2005, Praha

Prezident republiky Václav Klaus podepsal dnes 20. prosince čtyři zákony:

...
- zákon ze dne 2. prosince 2005 o výstavbě vzletové a přistávací dráhy 06R – 24L letiště Praha-Ruzyně.

Petr Hájek, ředitel Tiskového odboru"

www.hrad.cz

(Příspěvek editován uživatelem lord_vetinari prosinec 20, 2005)
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Kurt_mužík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7
Registrován: 11-2005


Odesláno Úterý, 20. prosince 2005 - 18:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Japonci 147
Rusové 144
Izraelci 131


opravdu úžasná sestava.

tvůj příspěvek Kme hlavně dokazuje, proč tyto lidi potřebuje Bohuslav Sobotka.
Mike_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 781
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 06:57:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No co, podepsal už i větší kraviny a i kdyby nepodepsal, tak by ho na just přehlasovali. To se musí vyřešit v Brně...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 464
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 10:52:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kurte Mužíku, přes Sobotku je potřebuješ i ty. I na to, abys na to letiště mohl jet stále za pouhých 20,-Kč.
Upřímnou soustrast Lorde, příště více naslouchej mým věštbám. Jak tak koukám na úspěšnost tvých doporučení, měl bys prezidentovi doporučit něco proti zákonu o registrovaném partnerství, což ti proti srsti (má Lord srst? Kocour jo:-) jistě nebude (to doporučení, ne ten zákon) :-)))
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 203
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 13:18:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM: Ale on udělal skoro přesně to, co jsem mu nakonec doporučil ... sice se skřípáním zubů, zato ale i s právní analýzou ... a byli jsme jediní, kdo mu to doporučili (lobbisti se nepočítají) ... ale to je spíš na debatu někde v hospodě a ne tady.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Mike_tom
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 783
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 13:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To LV: Třeba to nakonec dopadne jako zákon o obchvatu Plzně, ten nakonec úředníci v hrůze před Brnem raději neaplikovali...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 8-2005


Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 13:33:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LV: Aha, já měl pocit žes někde psal, že mu nedoporučíš to i ono... ? Ty bys už zas chtěl do hospody???
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 204
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 13:46:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mike Tom: Pokud vím, tak jistý senátor chystá ústavní stížnost. Takže ten zákon nakonec bude možná i kontraproduktivní a situaci letišti ještě zkomplikuje - když si spočítám, kdy to asi tak sepíše, kdy to přijde na oustavněprávní přetřásání a kdy to ÚS zruší ... a on to zruší.

Btw, když jsem si pročítal asi po desáté 327/2005 Sb., nedalo mi to, abych si některá zajímavá tvrzení trochu neprověřil: třeba to, že jsou země, třeba USA, kde jsou "private bills" zakázány výslovně Ústavou. I nahlédl jsem do Ústavy USA, a vskutku, je tam že "zákon nesmí obsahovat soudní rozsudek". Nezdálo se mi to, protože soudní rozsudek se může týkat lecčehos, a otevřel jsem si tedy i anglické znění americké ústavy. A tam nestojí "judgement" ani "decision", ale "bill of attainder". Krátkým nahlédnutím do Blacka člověk zjistí, že bill of attainder se v anglosaském právu rozumí TRESTNÍ rozsudek v nejzávažnějších trestníích věcech, který má zpravidla za následek ztrátu občanských práv - čili něco úplně jiného v USA ústavě je a něco úplně jiného si tam přečetl náš ÚS. A když už jsem byl v tom sebevzdělávání, kouknul jsem i na heslo private bills, což jsou zákony vydané "ve prospěch konkrétní osoby nebo konkrétního místa", a dočetl jsem se, že v některých státech USA takové zákony státní ústava striktně zakazuje, v jiných jsou naopak na denním pořádku a kandidáti si jimi de facto kupují voliče: "Dáte mi hlas a já prosadím zákonem pro vaší vesnici nový vodovod". Federální ústava to neřeší. Nicméně pro kauzu letiště a pro české ústavní právo to má jen zcela okrajový význam, tkže už jsem si odpustil listování v 50ti státních ústavách ... ale udělal jsem si obrázek, jak právně vzdělán náš ÚS je a jak rozhoduje víc na základě pocitů než nějaké precizní argumentace, a to mi dává jistotu, že to letiště smete ze stolu. Leda by byl mezi soudci nějaký skrytý šotouš.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 205
Registrován: 4-2005
Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 13:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

KM: Stačí v lednu.
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 4971
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 20:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

přes Sobotku je potřebuješ i ty. I na to, abys na to letiště mohl jet stále za pouhých 20,-Kč

ještě, že jsme tu měli tak rozvinutý feudalismus, který nám zadotuje i rozvinutý socialismus.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 21. prosince 2005 - 21:28:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V prvnim případě, té Pentě to nikdo neměl prodat. Teď je z toho průser, ale mohl být klid.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 22. prosince 2005 - 10:06:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McB: Ale no tak nemusíme přerozdělovat, ale pak na serveru o VHD nebudeš mít o čem psát a zůstane ti jen diskuse "SPZ".
pavka_2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 22. prosince 2005 - 13:37:30   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zajímalo by mne, nakolik se při rozvoji letišť, přistávacích a vzletových drah uplatní také naši výrobci, a nakolik je tedy rozvoj letecké dopravy přínosný pro náš průmysl, a ne jenom pro hospodské a hoteliéry. Mám na mysli zejména řídicí a zabezpečovací techniku, tedy obory s vysokou mírou velmi kvalifikované a odborné práce. Rozvoj oborů, které stojí na kvalifikaci a vzdělání, je podle mne potřebnější než výstavba montoven automobilů, které jsou vyvinuté na druhém konci světa.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1200
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 22. prosince 2005 - 14:28:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

pavka 2:
A myslíte si, že s tou zabezpečovací technikou v Ruzyni pracuje kdo? Mohu vás ubezpečit, že Češi. Zrovna tak se na letištích všeobecně nachází obory s vysokou mírou velmi kvalifikované a odborné práce vč. naší Ruzyně. Spolupráce Ruzyně s vysokými školami není také zanedbatelná. Co se týče rozvoje oborů, tak v tom s vámi plně souhlasím a můžete si být jist, že letiště nejsou jen pouhopouhou montovnou. Sám tam pracuji a vím, že dodavatelů z ČR na terminálu Sever 2 je většina a že vysokoškolsky vzdělaných lidí tam pracuje většina.
pavka_2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 81.19.47.123
Odesláno Čtvrtek, 22. prosince 2005 - 15:32:15   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Já nemyslel ty, kteří tu techniku využívají a pracují s ní, ale ty, kteří jí vymýšlejí, vyvíjejí ji, montují a oživují. Pracuji u podniku, který se zabývá zabezpečením provozu na dopravní infrastruktuře, a dnes jsme živi na 99 procent z výstavby železniční infrastruktury. Vývoj zařízení pro leteckou dopravu u nás pamatují jen nejstarší pracovníci, jeden kolega rád vypráví, jak v 70.letech jezdíval oživovat osvětlení přistávacích drah na letišti v Košicích. Já ten rozvoj jednotlivých doprav z hlediska svého oboru vidím docela naopak, než píšete Vy.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 23. prosince 2005 - 13:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pak tu, ale existuje určitý trh a pokud se Vaše firma nedokáže prosadit proti jiné, není chyba na straně letiště. Já nemohu za to, že třeba německá firma nabídne lepší podmínky. Bylo by hezké, kdyby stát trval na tom, aby se kupovaly jen české výrobky, ale trh dnes funguje teoreticky jinak.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1207
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 23. prosince 2005 - 14:40:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

80. léta na Ruzyni:
http://www.planes.cz/data/fotografie/51222_HZUGTIPH.jpg
Mira
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 85
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. prosince 2005 - 22:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám dvě otázky. Jaká je hypotetická kapacita pražského letište (myslím co se do přepravy osob týče). Jumbo do Soulo asi už létá jen v létě? Počítá se v dohledné době s nasazením takového stroje i na jiných linkách (přeprava osob)?

(Příspěvek editován uživatelem MIra prosinec 27, 2005)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 28. prosince 2005 - 11:14:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mira:
Kapacita terminálu Sever 1 byla vyprojektovaná na 6,5 milionu cestujících za rok. Letos odbaví pouze terminál Sever 1 - 11 milionu pasažérů. Takže těch 6,5 milionu byla sice architektonická kapacita, ale praxe ukazuje, že může být skoro 2X více. Terminál Sever 2 je do budoucna koncipován na kapcitu větší jak 10 milionu pasažérů za rok. Takže zase se nabízí otázka, jestli to na úkor pohodlí, nemůže být ještě víc.

Až se postaví další prsty D nebo E, může mít celá Ruzyně vč. terminálu Jih 1;2, Sever 1A;1B;2C;2D a 2E okolo 25-30 milionů. Vše, ale záleží také na dráhovém systému. Pokud Praha postaví paralelní dráhu, může mít kapacitu až 60 milionů jako Londýn, ale pak zase naráží na kapacitu terminálů, použitých letadlech apod.

Boeing 747-400 sem létá pravidelně jako China Airlines Cargo a v létě ze Soulu a z Tokya. Přes rok se nepředpokládá nasazení těchto typů, protože Praha je spíše "sezónní" město. To je otázka, zda bude počet Jumb růst. Spíše se očekává častejší nasazení (denně) letadel s menší kapacitou do 300 osob (Airbus A330, Boeing 767, 777) než nasazení Jumb (3X týdně) s kapacitou do 500 osob. Vše je jen hypotetické a záleží na mnoha faktorech jako začlenění např. China Southern Airways do Sky teamu a dalších apod. Takže do budoucna bude na Ruzyni určitě růst počet velkých letadel, ale je otázka jakých a odkud. Pokud vím, tak v roce 2007 má začít létat Delta Air Lines na trase Atlanta-Praha.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 11:27:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

http://planepictures.net/netshow.php?id=427437
Není to boží?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5020
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 11:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co to je?

Jinax kabiny IL 96 bude problem, pri letu sem me do ni samozrejme nepustili. Jinak Aepoflot i Seremetebo docela dobry, byl jsem mile preqapen.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Javy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 9-2003


Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 14:28:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Mira:
doporučuji sledovat www.planes.cz. Velmi dobré stránky, dovíš se tam vše potřebné.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 510
Registrován: 8-2005


Odesláno Čtvrtek, 29. prosince 2005 - 15:29:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Inu, auta stojí, letadla jedou :-)))
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1266
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 30. prosince 2005 - 12:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Letiště v Hamburku, kde se pojezdová dráha kříží se silnicí. Zrovna tak jako na tom Gilbraltaru.

Šerementěvo docela dobry? To tě nalejvali v Aeroflotu vodkou celou cestu z Prahy, ne :-)? Z velkých letišť v Evropě nad 5 milionu pasažérů dopadlo Šeremenťevo na posledním místě, co do čistoty nebo rychlosti odbavení.
Pjp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2005
Odesláno Sobota, 31. prosince 2005 - 10:43:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Panove klidek, k letistim v Hamburgu je treba rozlisovat ktere, zda Flusbüttel (ci jak se to pise) a tam nic takoveho neni a jedna se o verejne letiste srovnatelne velikostne s Ruzyni, co to provozu ale asi vetsi a pak na special airport Finkerwerden Airbus Deutschland, kde je krizeni ze zavorami. To jenom pro vyjasneni si pojmu a geografickych znalosti ... ;-)
Pavel
http://railways.rur.cz
http://plane.rur.cz
http://www.rur.cz
ICQ: 30831569
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5022
Registrován: 5-2002


Odesláno Sobota, 31. prosince 2005 - 12:01:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Evropě nad 5 milionu pasažérů dopadlo Šeremenťevo na posledním místě, co do čistoty nebo rychlosti odbavení

ja nevim, proste standartni letiste. Kdyby tam nebyly nektery napisy azbukou a reklamy na GUM , tak bych ani nepoznal, kde jsem.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1288
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 11:59:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Již brzy:
http://www.planes.cz/data/fotografie/60101_PLCXUDMV.jpg
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5024
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 02. ledna 2006 - 12:20:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to jsem zvedav...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Zghk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 162
Registrován: 7-2002
Odesláno Úterý, 03. ledna 2006 - 20:22:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Někde nahoře v diskusi se někdo zmiňoval o plánované lince do Kunovic. Nevíte o tom někdo něco více? Díky moc...
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. ledna 2006 - 09:06:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

o plánované lince do Kunovic ... Uz zase?

V nedavne dobe takova linka letala, konkretne Kunovice - Praha - Antverpy (viz letadla "Discovery Travel" na tomto odkazu:
odkaz). O ceste byl na planes dokonce docela hruzyplny/pekny clanek, bohuzel ho nejsem schopen najit, nicmene si pamatuji, ze se tam psalo, ze krome autoru clanku byli na palube taky 4 clenove posadky [2x "lokomotivni" + 2 "vlakova" ceta].

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace