K-report
 

Archiv do 08.srpna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Automobily, lodě a letadla » Letiště Ruzyně » Archiv do 08.srpna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1921
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 16:03:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak projekt A380 smrdí velkým prů****m. Vypadá to, že odstoupí ředitel EADS a Thai Airways spolu s ILFC chtějí odstoupit od kontraktu. Pokud se tak opravdu stane, dají se očekávat další stornované objednávky.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 17:34:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Ano, třeba 10 let. A to stavebníci dostali stavební povolení na RD a když ho postavili, tak jim ho odmítli zkolaudovat? Nebo začali stavět tak nějak "po italsku" bez stavebního povolení a očekávali dodatečnou legalizaci stavby?

Jo, jo, A380 mne trochu vyděsil (a investory asi taky, když akcie EADS ztratily přes noc třetinu ceny). Spíš by mne zajímalo, co se jim zadrhlo. Věta, že zkušební lety odhalily potřebu "drobných změn v kabeláži, kterých ale budou stovky", je taková poněkud vágní. :-(
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1922
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 20. června 2006 - 18:22:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bé je správně.

A380: Na airways.cz běží zajímavá diskuze ohledně použití hliníku v letectví. Pokud vím, tak problém spočívá i v turbolencích, které tento mamut zanechává.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 21. června 2006 - 09:46:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Moc zajímavý články o A380. Airbus se pomalu, ale jistě potápí a Boeing nakope Evropě zadek.
http://ihned.cz/3-18720210-Ikarus-000000_d-0e
http://ihned.cz/1-10070840-18729230-001000_d-12

Trochu příznivější zpráva - Linka Korean air Praha-Soul je čím dál tím plnější a společnost s nejvěší pravděpodobností od srpna nasadí větší stroje B777. Je tedy dost pravděpodobné, že se v Praze může časem ukázat i B777-300.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6389
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 21. června 2006 - 11:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Klasika - západoevropsko-francouzský socialismus v praxi.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2099
Registrován: 6-2002


Odesláno Čtvrtek, 22. června 2006 - 16:23:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Aha, zapomněl jsi dodat, že se tam diskutuje o hliníkových vodičích. To mne taky dost udivilo, všeobecně k nim panuje odpor (jak vyplynulo i z diskuse), ale úspora hmotnosti je neodolatelně lákavá. Ovšem není to obyčejný hliník z paneláků, ale speciální niklem plátované Al dráty zvlášť izolované proti vlhkosti a tím i korozi.

Podle českého tisku jsem předpokládal, že Airbus má problémy se schválením a s uvedením do provozu s cestujícími. FLUG REVUE spíš píše, že nezvládají dostatečně rychlý náběh sériové výroby. Letos dodají jeden kousek, příští rok pouhých devět.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 773
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 23. června 2006 - 10:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

"Letecké" články v Hospodských novinách jsou kvalita sama o sobě (pamatuji někdy 2002, kdy autor opěvoval Ryany, mimo jiné proto, že "létají na letiště blízko center" - bez upřesnění, že se jedná o centra úplně jiných měst, než jsou uváděna jako destinace).

Takže třeba ve výše uváděném článku "Ikarus" chválí BAE za to, že prodaly svůj podíl včas. Nějak se mi to nezdálo (protože se o tom mluvilo dlouho, ale ...) a teď jsem si otevřel http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/5105312.stm a tam se píše, že "BAE vlastní 20 % Airbusu, který chtějí prodat, aby měly na investice v lukrativním severoamerickém obranném průmyslu, ale problémy výrobce a jeho mateřské firmy výrazně snížily cenu, kterou může britská firma požadovat" (prostředek posledního odstavce).
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 774
Registrován: 9-2005
Odesláno Pátek, 23. června 2006 - 10:27:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jinak k těm kabelům - ve včerejších večerních zprávách měla BBC reportáž z Toulouse a tam to "sváděli" nikoliv na "konstrukčně nutnou kabeláž", ale na "additional airline requirements" - jmenovitě na různé kabely pro internet, hrací konzoly atd., se kterými se původně při vývoji nepočítalo a teď se jejich svazky nevejdou do příslušných šachet.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 6-2002


Odesláno Pátek, 23. června 2006 - 12:44:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: S prodejem akcií v držení BAE jsem si nebyl jist, jestli již proběhl nebo ne. Teď koukám, že ani novináři z HN v tom nemají jasno (a to se tváří jako denník ekonomicky zaměřený, osobně mi připadá jako náš poslední "nebulvární" denník) :-(.

A co se týče hliníku, tak v odkazech z diskuze na www.airways.cz, kterou zmínil Martin jsem se dočetl, že silnoproudou hliníkovou kabeláž (nad 5 mm2 průřezu vodiče) používá Airbus už dávno. A380 přešel na hliník komplet (i malé drátky). A o těch drátech navíc proti prototypům jsem četl taky, možná jejich množství lehce nedocenili. Pokud můžu trochu fyziky, tak Al má větší měrný odpor než Cu (2,65 proti 1,7 mOhm.cm), zato má však mnohem menší hustotu (2700 oproti 8920 kg/m3), takže drát se stejným odporem je o polovinu lehčí, avšak o polovinu objemnější (i když vliv izolace oba tyto poměry trochu zmenšuje). To by nemusel být sám o sobě problém, neboť v nejrůznějších rozích je jinak nevyužitelného prostoru dost a hraje se hlavně na hmotnost, ovšem musí se tím od začátku počítat. Další věc je, že není možné kabely naházet do svazků dle libosti. Obecně se nemíchají silové a signální a v letadle to kvůli bezpečnosti provozu bude určitě ještě mnohem propracovanější a přísnější.
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 727
Registrován: 1-2006


Odesláno Sobota, 24. června 2006 - 18:37:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Příjemné zpestření dnešního provozu na Ruzyni - Boeing 747-422 společnosti Corsair (koupen od United Airlines). opět přiletí zítra večer a odletí v pondělí ráno.

www.fotodoprava.com
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 6-2002


Odesláno Sobota, 24. června 2006 - 22:36:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit: To jsem dneska taky viděl, ale z Roztok jsem to měl proti slunku a identifikoval jsem jen ten klikyhák TUI na ocase. Před čtrnácti dny jsem v Terstu fotil výletní loď Emerald se stejným znakem na komíně (a s takovými divnými tácky na lanech, o nichž už díky jednomu šoto-námořníkovi vím, že jsou proti hlodavcům).

Jo, a co je to vůbec za akci? Na trase Paris - Praha - Pisa a zpátky se vyskytuje tolik turistů, že se vyplatí nasadit letadlo s 587 sedadly? Bylo už někdy v Praze letadlo s větší kapacitou?
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 728
Registrován: 1-2006


Odesláno Neděle, 25. června 2006 - 09:42:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

M v: Taková kapacita je určitě na hranici možností a je využívaná jen u několika podobných charterových společností, většinou vozících zájezdy. Corsair takto vozí rekreanty na svá zámořská území (Réunion, franc. ostrovy Karibiku), což asi nebude nejpohodlnější cestování, ale je to levnější.

Také japonské společnosti JAL a ANA mají ve svých Jumbech, určených pro vnitrostátní provoz téměř takovou kapacitu: 460 v turistické a 80 v Business Class! (to bych ten Bussiness class chtěl vidět .) Ale zase s tímm létají jen krátké linky mezi japonskými velkoměsty.

V případě aktuálního letu Corsairu zatím nemám přesnější informace (můj hlavní informátor momentálně není v ČR ). Nevím, kdo přiletěl z Paříže, pokud to náhodou nebyl jen prázdný přelet z domovského letiště, ale odtud údajně letěla do itálie velká skupina turistů z Mladé Boleslavi (že by hromadná akce / rekreace ze Škodovky?) Ono se to ještě upřesní.

TUI se v posledních letech rozmáhá. V jejich barvách létá čím dál víc společností (Thomsonfly, Hapag LLoyd, TUI Belgium a další, rovněž se angažují i lodní osbní dopravě.
www.fotodoprava.com
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1927
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 25. června 2006 - 15:26:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ohledně těch kapacit letadel - která společnost létá s A332 v rozesazení 3+3+3? Není to Thomas cook? To musí být také něco...
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 25. června 2006 - 22:22:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit: Počet sardinek bývá někdy omezen i evakuační kapacitou (viz nedávná debata o B739). Když Martin nedávno zmiňoval naplněnost linky Korean ze Soulu, tak jsem koukal, že zmíněný B773 má 376 míst (12+28+336), tedy stejně jako jejich komfortnější varianta Jumba (12+58+306).

Poslední dny sleduju, že provoz v Ruzyni se pěkně rozjel, a to i v noci. Ale možná je to hlavně vedrem, kdy máme pootevřená okna a letadla jsou tudíž líp slyšet.
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 735
Registrován: 1-2006


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 10:11:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Evakuace musí splňovat určité přísné podmínky, proto například Easy Jet musí mít na svých Airbusech 319 zdvojené nouzové východy, když v nich má konfiguraci na 156 míst. Lufthansa a mnohé další společnosti mají v A319 126 míst, třeba Air France 135 až 142 míst a vytačí jim po jednom nouzáku na každé straně.

Noční provoz je teď jako každoročně především díky pravidelných charterům pro cestovky. Letové cesty jsou v noci volnější, ve dne už je nad Evropou obloha díky stále hustší pravidelné dopravě pěkně nacpaná.
www.fotodoprava.com
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 11:02:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit: ve dne už je nad Evropou obloha díky stále hustší pravidelné dopravě pěkně nacpaná A taky nebude dost volných letadel (jen kvůli čtyřem letním měsícům si nikdo další letadlo kupovat nebude). Ovšem na rozdíl třeba od železnice je možné půjčit na zimu nevyužité letadlo někam, kde je zrovna sezóna (Malajsie). A ve dne už jede Ruzyně skoro na doraz. Včera jsme byli na výletě v Tíchém údolí (docela vtipný název pro údolí v ose RWY 06/24 ) a vzhledem k JV větru se lítalo ve směru 06. No a když třeba startovala salva pěti letadel bezprostředně za sebou, tak byly vysloveně na dohled. Kolik je v Ruzyni interval mezi dvěma starty stejně velkých letadel na jedné dráze? Jsou to 2 minuty, nebo míň?
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 740
Registrován: 1-2006


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 13:28:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Travel Service to tak dělá běžně, že na zimu pronajímá svá letadla do zahraničí (Jordánsko, Omán, Malajsie atd.)a naopak v létě si podle potřeby půjčuje krátkodobě nebo jen na jednotlivé lety od cizích, mimo jiné od Slováků (hlavně Slovak Airlines B 737 a Fokker 100)

Ty intervaly bývají ve špičkách poměrně natěsno. Nevím, jaký je oficiální limit ale viděl jsem dostkrát, že mezi vzletem jednoho letadla a dosednutím jiného neuplyne víc než několik desítek sekund.
www.fotodoprava.com
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 14:00:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Gromit: Nevím, jaký je oficiální limit ale viděl jsem dostkrát, že mezi vzletem jednoho letadla a dosednutím jiného neuplyne víc než několik desítek sekund.

Zkusím najít nějakou diskusi, kde někdo trochu víc rozumí řízení provozu u vzletů a přistání. Objevila se totiž zpráva http://www.letectvi.cz/letectvi/Article61847.html , že 22. června zvládli 628 pohybů za den, z toho mezi osmou a devátou 50 pohybů za hodinu. Při přibližování jsou tuším definované nějaké odstupy v mílích, jak je to při startu to vůbec netuším. Dokázal bych si představit přistání na 06/24 a současně starty ve směru 13, ovšem provoz nad Řepy a Barrandov je omezen ze všeho nepřísněji. Jakým způsobem dokážou bezpečně nacpat 50 startů nebo přistání za hodinu na současné dvě křížící se dráhy, to mi fakt není jasný.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 784
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 14:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jakým způsobem dokážou bezpečně nacpat

Zajeď si do Curychu. Nemám čas hledat schema ZRH, ale mám pocit (když jsem na to koukal z okénka letadla, čekajícího na "červenou" a pak i z vyhlídkové terasy), že tam jedou současně na 2 souběžné a 1 příčnou dráhu. A dělají to +15 hodin denně, 350 dní v roce (těch 15 dnů je buď mlha, sníh nebo štědrý večer)
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 741
Registrován: 1-2006


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 14:53:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Curychu jsou ty dráhy ve směru k letišti mírně se rozbíhající. Přibližování je nejprve společné, větví se to až v poslední fázi.

Na Ruzyni se ve špičkách někdy tvoří slušné fronty, ta nová dráha je velmi potřeba. Za běžných povětrnostních podmínek se obvykle používá téměř pro všechny letadla dráha 24/06, jen letadla stojící na Terminálu Jih (staré letiště) často použijí 13/31.
www.fotodoprava.com
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1944
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 17:32:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A bude hůř... Nová dráha se nezačne stavět dřív jak v roce 2009.

Co kdyby se podařilo dočasně zprovoznit dráhu 04/22 pouze pro starty ve směru 04? Všechny turbovrtuláky by mohly startovat odtud a částečně by se odlehčilo 06/24.

Však se brzy dočkáme hustšího provozu od 22:00 do 0:00.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2110
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 26. června 2006 - 23:32:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Arj: No dobře, používají tři křížící se runwaye naráz. A co z toho mají? Že se na každého obyvatele v okolí dostane? Oficiální kapacita je 66 pohybů za hodinu, kdežto Geneva s jedinou dráhou udává 38 mov/h. A třeba Vídeň se svými dvěma skoro kolmými, leč nekřížícími se drahami uvádí 72 mov/h, což má být ekvivalent 1,6 dráhy. LHR má kapacitu 85, FRA 100 a CDG, AMS i MAD 120 pohybů za hodinu. Jakkoli ta čísla budou ovlivněna účelem, který jejich autoři sledovali, hrubé srovnání snad přináší.

Martin: Starty ve směru 04? To by hned po startu protnuli osu 06/24 nad lesem mezi Přední Kopaninou a Horoměřicemi. Start na JZ by smysl dával, ale ta dráha je prý ve špatném stavu. Je to pravda? Mimochodem, co tam ještě dělají Fischerovy Boeingy?
http://www.planes.cz/foto1.asp?mode=detail&id=FXXCRGUY&jazyk=cz
Proč je leasingovka nepronajala někomu jinému?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1948
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 11:30:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
Start na 04 by byl přeci na Hostivice. Start na 22 by protnul 06/24
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 11:32:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

O stavu dráhy 04/22 nemám zdání. Asi ve špatném stavu bude, ale o kolik horšín než třeba v Žilině? Pro turbovrtuláky by snad stačila.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 13:17:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: No počkej, tak teď v tom mám chaos. :-( Až dosud jsem žil v domění, že dvojmístné číslo u RWY značí magnetický azimut její osy v desítkách stupňů a dodatečná písmena L,C,R jsou dráhy vlevo, uprostřed a vpravo (v uvedeném směru). Takže přistání na 04 je přes Hostivici a start na 04 přes Horoměřice. Ale diskutují tu i aktivní piloti, tak mi to snad někdo vysvětlí, abych nežil v bludu.

A nebylo by místo reaktivace 04/22 lepší povolit tichým letadlům starty přes Řepy? Tím by se zvýšila motivace aerolinek provozovat tiché stroje (měly by sloty navíc). Ostatně včera jsem opět slyšel hrozné kvílení při přístávání Tu154. Ty potvory ještě do Ruzyně smí?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 27. června 2006 - 14:06:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mv:
Já žil v domění, že start na 06 je na Jeneč a start na 24 je na Horoměřice. Start na 13 je na Kladno a start na 31 je na Řepy. Přistání na 06 je přes Jeneč, na 24 přes Horoměřice, na 13 přes Kladno a na 31 přes Řepy. Mám v tom trochu hokej, ne v číslování, ale právě v těch vzletech či přistání.
Aby to tedy bylo srozumitelné. Myslel jsem, že by např. ATR42 startovalo od Padesátníku na Hostivice.

Přes Řepy samozřejmě startují a přistávají vrtuláky v hojné míře po celý rok. Tady problém nevidím. Ale přistávat přes Kladno a startovat kvůli hlavní dráze moc nemohou.
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 750
Registrován: 1-2006


Odesláno Středa, 28. června 2006 - 00:03:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Číslo dráhy platí pro směr pohybu letadla. Tak například dráha 24 je 240°, tedy zhruba směr startu / přistání na jihozápad (spíš skoro na západ).
www.fotodoprava.com
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 805
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 12:08:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Článek v dnešní MfD/Ekonomika "Ruzyně zavádí odbavovací samoobsluhu":
Letiště připravilo samoodbavovací kiosky, letecké společnosti je začnou využívat zřejmě v polovině srpna. „Jsou pro lidi, kteří nechtějí ztrácet čas u odbavovacích přepážek,“ uvedla ředitelka komunikace Veronika Sedláčková.

Na letišti bude osm takových kiosků. Nejdříve je budou moci využívat klienti ... K použití samoobslužného terminálu pasažér potřebuje elektronickou letenku s magnetickým pruhem, jež obsahuje informace o cestujícím, data letu a raději i kreditní kartu, kterou letenku platil.

Já bych chtěl být ředitel komunikace s pruhem . A protože nejsem, položil bych dotaz: "Ví ta kokokodák o čem vůbec mluví???"
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1962
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 16:56:34   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Máš s těmi kiosky ze zahraničí nějaké zkušenosti? Mám pocit, že v dnešní době elektronickcých letenek přišly kiosky pět minut po dvanácté.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 9-2004


Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 17:12:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

budou moci využívat klienti ...
Co znamenaji ty tecky? Predpokladam, ze urcitou spolecnost, alianci?

kiosky ze zahraničí nějaké zkušenosti? Mám pocit, že v dnešní době elektronickcých letenek přišly kiosky pět minut po dvanácté.
Naopak.
Uvedl bych, jak to funguje u SAS. Kiosek ma formu vetsiho automatu na jizdenky. Klient muze cestovat bud jen s klasickem e-ticketem ve forme caru papiru, nebo s magnetickou kartou. Kdyz ma jen papir, vytuka reference number, vybere si seat, vytiskne boarding pass a vytiskne baggage tag, pripevni na luggage a ten dropne in pani u prepazky S kartou nemam zkusenosti, ale predpokladam, ze to funguje uplne stejne, jen se misto datlovani reference projede kartou. A netiskne se boarding pas, misto nej se na gatu opet pouzije ta karta. SAS na self-checking docela tlaci, treba v TRD uz se cestujici s SAS jinak neodbavi.. Usetri se neco personalu, je tam jen asistence u podavani zavazadel a kdyz je kiosku dost a necestuje pocetna vyprava nezkusenych rybaru z CR, tak to jde rychle.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 808
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 17:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mám - několikrát positivně dobrovolné, jednou vynucené, jednou nepovedené:
- poprvé jsem elektronické odbavení použil pod dohledem poradkyně BA (tedy spíš ona udělala všechno za mne), pak jsem to s BA/SN několikrát opakoval, když byla moc fronta;
- v Bodo (skoro severní konec Norska) to bylo nuceně, protože první živý personál byl až u protiteror kontroly;
- pak jsem to zkoušel (s FF kartou ČSA) v CDG, chvíli ji přístroj chroupal, pak napsal, že neumí. Teď nevím, jestli to byla chyba přístroje nebo toho, že já už jsem vlastně odbaven byl z původního místa, ale netušil jsem to.

Jinak pracovní postup: přijdu, vsunu do přístroje kartu (kreditní nebo FF) a pak už jen mačkám, jestli chci okénko, odbavit zavazadla atd. Nakonec vyleze palubenka a label na kufr. Kufr se podá u označeného šaltru.
Ale na SN, BA ani SK po mně nikdo nikdy nechtěl žádnou letenku s pruhem ani bez pruhu, všechny informace si to vytáhlo ze systému a karta tam byla jen jako "doklad totožnosti". Jednou ve Skandinávii to po mně chtělo (ručně vyťukat) reservační kód (protože já mám kartu LH a let byl FI/SK)
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 809
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 04. července 2006 - 17:23:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrte, ano, tečky znamenají společnosti (ne aliance). Psalo se tam snad o BA a LX (dříve SR) jako prvních, potom OK/AF.
Podívej se na dnešní http://www.mfd.cz ekonomickou rubriku.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1964
Registrován: 5-2002


Odesláno Středa, 05. července 2006 - 10:31:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kubrt:
Já vím jak ty kiosky fungujou, sám jsem byl u toho, když je montovali. Jen mám pocit, že těch co cestujou s klasickou letenkou je velmi málo a většina cestuje na elektronickou letenku vytisknutou na své tiskárně doma. A těmto cestujícícm je kiosek k prdu.
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1206
Registrován: 9-2004


Odesláno Středa, 05. července 2006 - 11:00:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

těmto cestujícícm je kiosek k prdu.
Prave ze neni, naopak. K prdu je cestujicim s klasickou letenkou, ale ti s elektronickou bud jednoduse vlozi svou kartu (nemusi ani tisknout) nebo natukaji referenci z papiru, pokud kartu nemaji.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 813
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 05. července 2006 - 11:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, jenomže na Ruzyni - podle vrchní letištní mluvky - musíš mít elektrickou letenku s magnetickým pruhem a pro jistotu ještě tu kreditku, se kterou byla letenka zaplacena.

Jinak mne vlastně napadlo, že když jsem onehdá letěl Tvým směrem (zatímco Tys byl na sluníčku) s DY, tak jsem měl e-papír s nezvyklým množstvím informací a "čárkovým kódem".
Kubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1207
Registrován: 9-2004


Odesláno Středa, 05. července 2006 - 11:24:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mluvku bych nebral vazne, to je evidentne prinejmensim zmatena informace. Snad Martin upresni, co presne se do tech ruzynskych kiosku strka.

DY self-kiosky nepouziva (aspon o tom nevim), maji klasicky check-in na prepazce, kde maji ctecku carovych kodu. Jestli maji i nejaky zpusob (kartu), jak se vyhnout tisknuti A4 s carovym kodem, nevim, nevidel jsem, jenom lidi s papirem.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6562
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 11. července 2006 - 13:42:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaký je teď na Ruzyni provoz - jinými slovy, jak dlouho před odletem v 6 ráno je třeba na Ruzyni zítra být?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Knyta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 1-2006
Odesláno Úterý, 11. července 2006 - 23:06:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doporučená doba je 2 hodiny před odletem (výjimkou jsou myslím dálkovky do USA a Kanady, kde se doporučují 3 hodiny před odletem). Samozřejmě někdy stačí přiběhnout 30 minut před odletem - ale to už je pak o nervy zda už bude zavřená přepážka nebo ještě ne Jinak u letů třeba EasyJetu, pokud chce mít člověk dobré místo, je dobré se dostavit opravdu včas, protože člověk nedostane pevné místo v letadle, ale jen nástupní skupinu (A-B-C-D) podle toho, kdy chodíte k přepážce. A když přiběhnu 45 minut před odletem na odbavení, dostanu D a šance, že si budu moct vybrat, kde budu sedět, je skoro nulová

(Příspěvek byl editován uživatelem knyta.)
Autopilot
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.70.253.153
Odesláno Středa, 12. července 2006 - 21:29:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Arj: Stejně kiosky fungují v Amsterodamu pro KLM a je to super, když si člověk může sám vybrat místo k sezení. A hlavně se vyhne frontě u klasické přepážky. Karta skutečně slouží jen k identifikaci, ne jako doklad o placení. Stejně tak je možné použít i strojově čitelný pas nebo občanku. Pochybuju, že by to v Ruzyni fungovalo jinak. Kromě neznalé mluvčí mě zaráží, že ty první nebudou sloužit ČSA a že tam nebyly nainstalovány už při otevírání terminálu 2 - že by kvůli ceně pracovní síly u nás?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6565
Registrován: 5-2002


Odesláno Čtvrtek, 13. července 2006 - 12:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Knyta - tak už to vím. Stačilo 30 minut (zcela oficiálně).
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Lord_vetinari
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 415
Registrován: 4-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 10:51:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč mám být z Nejvyššího správního soudu nezřízeně nadšen jenom já skrze jeho "morální apely". Užijte si taky:

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/cesko-a-ekonomika/clanek.phtml?id=194034&tro2_2_0

Teď už jen chybí, aby Ústavní soud zrušil ten zákon samotný.

(Příspěvek byl editován uživatelem lord vetinari.)
SI NON CONFECTUS NON REFICIAT
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2184
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 13:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

LV: Ale proti tomu (Hradem nevetovanému) zákonu nic nemají. Úředníci místo aby se zabývali připomínkami, tak je povýšeně ignorovali. Takže jim změný ÚP vrátili z5.

Jinak ty kecy okolo jsou jen mlžení. Toto je klasický NIMBY. Většině Prahy, Středoklukům a Horoměřicím paralelka pomůže, Nebušicím zcela nepochybně uškodí. Takže to Nebušicím musí dostatečně kompenzovat a ne na ně srát jak na placatý kamen.
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 866
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 18. července 2006 - 13:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Už aby se nějak dohodli kolem Aera. Pak bude moct celý národ vyhlásit kampaň "Chcete metro, ale dostanete h...o"
Franta
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 9-2003
Odesláno Středa, 26. července 2006 - 19:50:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jeden dotaz k pilotům.
- proč se při startu zhasínají světla vnitřního osvětlení. Ne že by mi to vadilo, ale nechci umřít uplně blbý.

Jinak pohyby po Ruzyni 24 a 26.7.
Přistávalo se od Kladna, na příčné stál letoun.
Po přejetí přistávajícího naroloval startující a po odrolování přistávajícího to nakopl. To už se od kladna blížil další a bylo to dost naknap. Jinak ve Frankfurtu se startovalo paralelně na obou tratích podél terminálů a zároveň na kolmé směrem rozbíhajícím. Jinak start 747 nad naší 320 při rolování byl docela drsný.
Jinak přiblížení se odehrávalo přeletem vedle letiště dost daleko za Mainz obrat a seřazení na přistání. Docela maso.
Ivan_horník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 41
Registrován: 2-2006


Odesláno Čtvrtek, 27. července 2006 - 08:45:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Koukám, že všechno bylo jinak.
ale tohleto všecko je důležitý ty we, a pak sou eště jiný věci, který sou důležitý, rozumíš. A to je podstatný.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6891
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 12:07:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

odkaz
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 14:26:04   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vysvětlení najdete na www.reflex.cz (obrázkový seriál Zelený Raoul, č. 599).
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 909
Registrován: 1-2006


Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 21:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Taky jsem si ho byl vyfotit, ačkoli zrovna v té době chcalo.
 
 
www.fotodoprava.com
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6914
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 23:31:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jaká je to ohnisková vzdálenost?? Připadá mi, že na první fotce vidím v pozadí "mobilní" věž, stojící v prostoru depa metra Zličín...
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 917
Registrován: 1-2006


Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 23:43:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain: Kinofilmová třístovka. Použita na digitálním těle, tedy ještě o 50% delší. Fotografoval jsem ze střechy poschoďového parkoviště A, to je to menší, blíž ke dráze 31, tam se člověk může schovat pod stříšku před deštěm.
www.fotodoprava.com
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6916
Registrován: 5-2002


Odesláno Pátek, 04. srpna 2006 - 23:50:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

filmová třístovka. Použita na digitálním těle, tedy ještě o 50% delší.

Jasný. Takže to ten Zličín sedí, ne?
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 1-2006


Odesláno Sobota, 05. srpna 2006 - 00:13:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jo, je to tím směrem, tak asi jo.
www.fotodoprava.com
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2019
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 11:14:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nejedná se spíš o vysílací ústředí Jeneč?
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 6948
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 07. srpna 2006 - 11:40:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To určitě ne, protože nalevo (nad trupem letadla) je pěkně vidět stožár vedení 110 kV s odbočkou do měnírny metra v depu Zličín.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 933
Registrován: 1-2006


Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 00:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To bude ten Zličín (Jeneč je víc vpravo), dlouhý objektiv podobně jako dalekohled výrazně zhušťuje perspektivu. Když jsem dřív někdy fotil z bývalé terasy 300mm objektivem letadla přistávající na dráhu 24 taky jsem se divil, jak se zdají Říp nebo Milešovka blízko.
www.fotodoprava.com
J-Z
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.31.69
Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 14:29:06   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vážení,
rád bych se dozvěděl všechny výhody výstavby paralelní vzletové a přistávací dráhy (VPD) 06R/24L.
1.Letiště Ruzyně tvrdí, že se uleví 150 tis. občanů, zejm. obyvatelům Prahy 6. Je ovšem smutné, že minimálně desetitisícům se naopak podmínky citelně zhorší, a troufám si tvrdit, že vzrůstající hluk se dotkne i dalších statisíců Pražanů. Tento jejich argument mně připadá dosti alibistický.
2.Dále se tvrdí, že kapacita dráhového systému bude brzy vyčerpaná. Dle některých informací se vedení letiště netají přáním dosáhnout v objemu cestujících letiště ve Vídni či dokonce ve Frankfurtu n.M. Je ovšem otázkou, jaká pozitiva nám tento trend přinese obyvatelům celého kraje - navýšení nákladní dopravy nebo počtu cestujících, kteří přes Prahu pouze tranzitují asi nic. Přitom negativ je mnohem více, hlukem z letecké dopravy nejsou obtěžováni pouze lidé v exponovaných místech, ale i obce poměrně vzdálené. Kapacita přístupových komunikací není dodnes vyřešena, a je dosti nereálné, že by se do roku 2010 něco změnilo.
3.Přenesení letiště dále od Prahy by bylo příliš drahé, cena nové VPD má být pouze 5-7 mld. Kč??? Vybudování nového letiště by bylo jistě dražší. Kalkulaci nákladů je však nutné brát ze širšího hlediska, než jen pouze z pohledu stavby. Jen pro příklad, kdyby výstavbou VPD klesla cena postižených nemovitostí v okolí o 20 %, o kolik mld. jejich majitelé přijdou? Atd., atd.
4. Budeme-li předpokládat variantu, že VPD skutečně bude, uvažují dotčené orgány s "hlukovými kompenzacemi"? Zástupci letiště tvrdí, že dodnes investovali přes 400 mil. Kč (1998-2005) na instalaci protihlukových oken. Částka to není malá, v porovnání z provozními zisky letiště však není nijak oslňující. Letiště je ale "kšeft", a ten by měl platit všechny externality, nejlépe pak dotčeným obcím za každý přelet. Není to utopie, mýtné pro kamionovou dopravu je toho příkladem!
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 1-2006


Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 15:44:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Souběžná dráha je pro Ruzyňské letiště se 400 i více pohyby za den nutností, už dnes je ve špičkách, kam je značná část pohybů kumulována, kapacita dráhy nad limitem (dráha 13/31 vzhledem ke křížení ulevuje dráze 06/24 jen omezeně) a tomu, že počet cestujících (a letadel) se bude zvyšovat se neubráníme.

Zvyšuje se samozřejmě také počet tranzitních cestujících ale to platí o každém velkém letišti. Česká správa letišť by byla sama proti sobě kdyby se o to nesnažila. Ostatně velké zisky ČSL = velké peníze z daní pro stát.

Ale je fakt, že něco z těch peněz by mohlo jít na kompenzace okolním obcím. Sám od sebe jim ale nikdo nic nedá, budou se o to muset umět "porvat". Třeba to mýtné není špatný nápad ale dráhy i jejich směry použítí se podle potřeby a počasí flexibilně střídají, to by musel někdo přesně a hlídat a evidovat kdy kde kolik letadel... Praktičtější by byl nějaký paušál.
www.fotodoprava.com
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 968
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 16:19:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

měl platit všechny externality, nejlépe pak dotčeným obcím ... mýtné pro kamionovou dopravu je toho příkladem!

Dlouho jsem se tak nepobavil .
Jsem zvědav, kolik "dotčené obce", třeba v úseku Benešov - Budějovice, z mýtného dostanou.

navýšení počtu cestujících, kteří přes Prahu pouze tranzitují asi nic.

Každý takový cestující zaplatí cca 10 euro (přitom to letadlo by tam pravděpodobně letělo, i kdyby tam tito transitní cestující nebyli). Přepočtu-li 20 M€ (2 miliony transitních PAX x 10 €) na Kč, vychází mi přibližně tatáž částka, kterou každý měsíc dostávají železnice v ČR jako dotaci na provoz.
M_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 16:50:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

J-Z: Po výstavbě paralelní dráhy se podstatně zhorší situace pouze v Nebušicích. Jenče, ani Hostivice by se to příliš doknout nemělo, protože za normálního větru se bude na novou dráhu přistávat z východu a ze staré startovat na západ - viz tento obr. http://www.praha-suchdol.cz/letiste/img/vyuziti_smeru02.gif Hodně se zlepší flexibilita letiště při údržbě drah (opravy, odhrnování sněhu...) a ve špičkách. Já bydlím v "ose os" a je mi celkem jedno, jestli se budou letadla na přistání přibližovat 700 metrů vpravo nebo 700 metrů vlevo. Na protihluková opatření (letos třeba spousta nových oken v Horoměřicích) musí jít veškeré hlukové poplatky vybírané letištěm.

Já bych se spíš soustředil (bez ohledu na počet a směr drah) na provoz letadel. Třeba úplný zákaz provozu hlučných letadel (Tu154 apod.), kontrola dodržování pravidel při přiblížení. Stejná letadla produkují v závislosti na podmínkách velice odlišný hluk. Pokud potřebuje pilot nahnat čas a přibližuje se k letišti bez klapek a bez podvozku, je o dost tišší než s vysunutými klapkami i podvozkem. V USA prý přistání s pozdějším vysunutím podvozku na některých letištích testují. Nevíte k tomu někdo podrobnosti?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 08. srpna 2006 - 17:33:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

J-Z:
1) Ano, paralelní dráha pomůže více jak 150 tis. očanů. Je to snad málo? Je mi líto těch 10 tis., co to odskáčou, ale je mich jich líto 15X méně, něž tomu zbytku, kterému se uleví. Nikdy nelze vyhovět všem, ale pokud můžeme valné většině pomoci na úkor menšině, asi to vždy uděláme. Tento argument není vůbec alibistický, ale pravdivý.
2) Podnik Letiště Praha sám nijak dosáhnout výsledků frankfurtského či vídeňského letiště nemůže. Vše se řídí poptávkou a nabídkou. A pokud poptávka po letišti v regionu +-400 km okolo Prahy je stále stoupající, každý tržní subjekt se toho bude snažit využít. Kdybychom se vzdali příležitosti růstu a výdělků, byli bychom špatnými podnikateli anebo bychom se mohli vrátit o 17 let zpět.
3) V současné době se nikde okolo Prahy nenachází dostatečná plocha pro vybudování nového letiště, které by mělo 2 paralelní dráhy a plochu pro terminály s ročním obratem alespoň 30-40 milionů cestujících. Pokud bychom takovou plochu chtěli nalézt, jistě bychom museli vykoupit další pozemky a někde třeba srovnat se zemí i celou obec a samozřejmě by i klesla cena nemovitstí okolo nového letiště naúkor těm z Nebušic. Takže nula od nuly pojde. A nejsem člověk, který dokáže určit čí pozemek má vyšší morální hodnotu. Jestli ten toho pána z Nebušic nebo té paní z Vodochod.
Nehledě na to, že cena nového letiště by jistě s veškerou infrastrukturou přesáhla cenu 50 miliard a na to v současné době ČR nemá - ke vší úctě k lidem z Nebušic.
4) Jistěže by letiště mělo kompenzovat vzniklé problémy, také tak, ale činí. Nová protihluková okna v Jenči, Hostivici, Horoměřčicích, Přední Kopanině a dalších. Nová kanalizace a chodníky v Jenči a tak bych mohl pokračovat. Nikdy se nikdo neshodne na tom, kolik by měla kompenzace stát. Mohu Vás, ale ubezpečit, že mýtné z kamionové dopravy jen tak přímo do obecních rozpočtů nepovede. A nakonec letiště je státní firma jejíž zisky se promítají ve státním rozpočtu. Pokud by tedy kompenzace dotčeným obcím dosáhla výrazného zvýšení, došlo by o stejnou částku ke snížení ve státním rozpočtu - velice obecně řečeno. A já jakožto nedotčený občan provozem letiště trpícícm hlukem z magistrály nesouhlasím, aby kompenzace obcím okolo letiště přesáhly kompenzace na výměnu oken mých. A čí pravda je ta nejpravdivější? Kdo má větší nárok na protihluková okna? Babička žijící 70 let u SJ magistrály nebo novopečený obyvatel Nebušic, který se tam nastěhoval po tom, co byla již paralelní dráha dávno v plánu?

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace