K-report
 

Archiv do 30.dubna 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » TREŽ Trenčianská Teplá - Trenčianské Teplice » Archiv do 30.dubna 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 531
Registrován: 11-2004
Odesláno Pondělí, 17. dubna 2006 - 23:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jak bývá zvykem každý si obhajuje důvod proč vytvořil nové téma, takže já jsem zastánce toho, že tento električkový provoz tu jako jediny z funkčních provozů bývaleho Československa nemá svou diskuzi a tudíž ji zakládám (TEŽ má diskuzi v železnici).

Dneska jsem byl spíš náhodně se podívat na nejmenší tramvajový provoz v bývalem ČSR (ale jízdní řády jsem si raději stáhl už doma). Jelikož jsem dorazil asi 5minut před příjezdem spoje tak jsem udělal pár fotografií.

Vozovna
Pohled na stávající vozovnu, koleje doleva vedou směr Trenčianské Teplice

Pohled na nástupištì
Pohled na druhou stranu, nástupiště

Po chvíli čekání přijel konečně očekávaný objekt :-), zajímavostí je stažený sběrač při dojíždění.

Pøíjezd elektrièky
Příjezd električky

Elektrièka na koneèné
Električka na konečné

A z druhé strany
Pohled z druhé strany

Okamžik odpoèinku
Snímek od ukončení kusé koleje

Dále jsem pobíhal po okolí a snažil se vyfotit něco z nástěnky o historii,ale inu přes sklo se blbě fotí :-(
Pak se ovšem stalo něco nečekaného, už dlouho slýchávám o nechuti zaměstnanců být na fotkách a podobně a tudíž jsem většinou schovaný za posledním smrčkem ať nikomu nejsem na obtíž, ale tentokrát to bylo jinak, řidič elektičky položil neodolatelný návrh a to jestli si nechci prohlédnou vozovnu, nešlo nesouhlasit, to bych si neodpustil :-)
Ve vozovně jsou 4 koleje, v té úplně vlevo (z pohledu z venku) je pracovní vůz a parní lokomotiva z Čierného Balogu. Bohužel osvětlení není na focení nic moc (zalitoval jsem absenci stativu a málo místa ve foťáku) ,ale fotky vyšli nadmíru dobře (některé jsou trochu upravené v počítači).

Vyvázaný vùz bez podvozkù na zvedácích
Vyvázaný vůz bez podvozků na zvedácích

Øídící vùz
Řídící vůz, pro malou poptávku se moc nepoužívá

Pohled halou
Pohled halou, napravo normální vozy, nalevo řídící vozy, prázdná kolej uprostřed je po vozu který stojí venku

Záloha èekající na svou pøíležitost
Záložní vůz čekající na svou příležitost

Pohled na vozovnu
Pohled z venku na vozovnu

Toť asi vše, bohužel nebylo více času (čekající rodinka v autě) a taky lituju nedostatečného vybavení co jsem na focení měl (kdo to měl čekat). Ale bylo tam krásně.

Chtěl bych poděkovat řidiči električky za ukázání vozovny a výklad k provozu, kéž by bylo více takových.
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 21421
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 17. dubna 2006 - 23:42:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji za pěkné fotky, téma zkusím ponechat.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Arj
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 681
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 13:28:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Praktický dotaz: kdo je "provozovatelem"? Je to stále státní dráha za státní tarif (a se všemi režijkami, Euro-jízdenkami, Km-bankami) nebo je to podobné jako v Tatrách?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1814
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 13:57:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg:
Nehodíš ty fotky, prosím, někam na web ve větším rozlišení? Kdybys nehodil, můžu poprosit o zaslání na mail?
Díky moc
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 532
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 15:11:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Arj: provozovatelem je ŽSR (ŽELEZNIČNÁ SPOLOČNOSŤ SLOVENSKO) pro informace o slevach bych si přečetl toto. Jinak cena 10sk asi není závratná takže nevím jak je to se slevama.
ad Martin: zkusím udělat nějaký megapack fotek a dám tu odkaz, nechce se mi dělat stránky. Ale zase o moc víc těch fotek než je tady nebude.
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1023
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 15:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Proč bylo téma vloženo do skupiny tramvaje, když už název tématu TREŽ znamená Trenčianska elektrická železnica? Provozuje to Železničná společnost. (TEŽka také není v tématu tramvaje.)
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3210
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 15:49:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg: Pošli nám ty fotky prosím ve větším rozlišení na redakční mail, zvěřejnili bychom to jako normální článek.
Jinak osobně bych používal terminologii elektrická dráha, depo apod. - legislativně to není tramvaj, ale železnice.

Arj: Pokud se dobře pamatuji, tak i za hlubokého socialismu zde platil zvláštní tarif, odlišný (= vyšší) od tarifu ČSD (stejně jako na OŽ a TEŽ).
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 533
Registrován: 11-2004
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 18:45:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Borovička: ve skupině pro tramvaje je to protože:
Kniha tramvaje v české a slovenské republice(Bauer/Fojtík/Losos/Mahel) to udáva jako tramvajový provoz (stejně jako TEŽ).
Ostravské úzkokolejky byly tramvajový provoz (precedens), na obou tratích jezdil víceméně stejný vůz (Vagonka Česká Lípa).
Napětí 600V a relativně malé oblouky
Uznávám že mé argumenty jsou napadnutelné, ale mě se třeba taky nelíbí že TEŽ je v železnici a ne v tramvajích.

ad ostatní: fotky jsou ke stažení zde

ad Quex: fotky jsou k stažení výše, pořád čekám zda mě někdo neopraví jestli jsem neudělal nějakou věcnou chybu nebo nedoplní co jsem napsal.
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 21:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No to by pak Švýcarsko mohlo být považováno za tramvajová ráj. Kdejaká dráha tam připomíná električku v Tatrách. Ale kde má TEŽ charakter pouliční dráhy? U té TREŽ a TEŽ se vžádném případě nejedná o městskou dopravu. Ostatně i na Ostravsku ty úzké sloužily k meziměstské (mezivesnicové) dopravě.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 22:06:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Borovička:
U TEŽ se jedná o městskou dopravu, protože existuje město s názvem VYSOKÉ TATRY od Štrby až po Lomnici. Rozlohu tohoto města neznám, ale bude možná větší než Bratislavy! Sumasumárum TEŽ je tramvaj v obci s názvem Vysoké Tatry a má jen krátký meziměstský úsek do Popradu :-)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1817
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 22:12:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tady je důkaz
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vysok%C3%A9_Tatry_-_Mesto
Takže TEŽ je opravdová městská tramvaj. Co na tom, že má nádražní domky a jezdí převážně lesem.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 515
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 18. dubna 2006 - 22:53:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MARTIN: Lesom uz nejazdi. Od novembra 2004 Zostal iba usek priblizne od Hagov na Strbske.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 09:02:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě, že i paseka je les. Do pěti let tam budou fotiči fotit mezi stromkama. Nebude to už to, co dříve. Bude to prostě jiný les, jiná romantika.
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3217
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 09:15:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg: TEŽ je legislativně samozřejmě železnice, to může psát Losos, co chce...
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 539
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 09:35:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Quex: hmmm legislativa, spíš by mě zajímalo jestli existuje nějaká definice železnice a tramvajové tratě. Snažil jsem se to nějak odvodit od vozidel a charakteru tratě, ale legislativa je legislativa :-(
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 09:47:18   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A ještě - Městská linka ML (Roztoky - Libeň), kdyby se zkrátila do Sedlece a vrátili se tam 471 (451)- to by to byla tramvaj? Vždyť to má funkci MHD a platí tam tramvajenka.

Trochu podivná kritéria, ne?
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3218
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 09:59:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg: Taková obecná definice vždy byla, že železnice má zabezpečenou vlakovou cestu a řidič (fíra) není odpovědný za postavení vlakové cesty, zatímco u tramvaje je to přesně naopak - tam se jezdí podle rozhledu.
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 540
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 09:59:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Takže jak se to dá poznat? Bouchnu razítkem a je to tramvaj, bouchnu znovu a železnice?
Opravdu vím, že to co píšu je napadnutelné, ale TREŽ jsou více tramvajový provoz než železniční. Kde jinde železnice jezdí na 600V, od prvopočátku elektrifikována, nikdy tam nejezdila pára. Jiný rozchod (760) než normální přičemž hned vedle je normální nádraží. Vozy více podobné tramvajím než železničním. Jediné čím je příbuzná s železnicí je že ji vlastní ŽSR (a to budmě rádi nebo by už jinak krachla).
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 542
Registrován: 11-2004
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 10:06:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Quex: tak nevím, ono tady bych byl u TREŽ na pochybách, nepředpokládám že na trati pracuje víc než jedna osoba za směnu podle toho jak sem to tam viděl (ale nemusí to být pravda) vypadalo to tak že až se skončí směna tak si řidič popřehazuje vyhýbky a zajede do depa.
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom
Spock
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 163
Registrován: 2-2006
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 13:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad focení přes sklo, samozřejmě to možné je a velmi dobře, jen je třeba polarizační filtr.
http://spock.site.cz
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3219
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 13:17:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg: No to je ale posun, ten je vždy podle rozhledu. Samotná jízda na trati ale probíhá jako zabezpečená vlaková cesta, podle D-3.
Bytostně nemohu souhlasit s tím, že někdo vydává tuto trať nebo dokonce TEŽ za tramvaj!
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
830026
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 329
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 17:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Quex: Podle D3 musí mít vozidlo majáček?

zatímco u tramvaje je to přesně naopak - tam se jezdí podle rozhledu
A jak se podle tebe jezdí na TREŽ?

Můj názor je, že TREŽ je tramvaj s aplikovanými železničními prvky, protože ŽSR jsou jejich vlastníkem.

Já navštívil tuto tramvaj 14. a 15.4. a minulý rok asi dvakrát. Oproti mé návštěvě v březnu minulého roku a 27.7.05 došlo k významné změně - od 11. července 2005 zrušen průvodčí, což samozřejmě přináší zdržení a komplikace pro cestující. Jinak za úspěch považuji, že i po 100 letech plní svou původní funkci, tedy vozí lázeňské hosty od a k nádraží "velké" dráhy.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 655
Registrován: 5-2002
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 18:34:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

což samozřejmě přináší zdržení a komplikace pro cestující

Co ty jsi za člověka to nechápu, v sousední diskuzi ti vadí "buse" panely tady zase provoz bez průvodčího. Zrušení průvodčího já považuju za krok správnym směrem, protože to je jen další položka v nákladech. Ta trať má silnou konkurenci hned vedle na silnici, takže není se čemu divit že se hledají uspory. Spíš bude zajímavé jestli se v budoucnu trať dočká nějaké změny vozového parku nebo nějaké opětovné rekonstrukce vozů.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
kpt.hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.131
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 19:50:33   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nejsem odborník ve věci klasifikace provozu,ale můj názor je,že svět je pestrý a mezi železnicí a tramvají může existovat (a existovala) celá škála drážních provozů.Kdysi zde byla pouliční dráha,místní dráha,a "velká železnice".(možná i něco víc)Naroubovat to na tramvaj-železnice je nemožné-klasické "tramvaje" jezdily jenom v Praze,Brně,Olomouci a Plzni.Ale třeba v Ostravě,Liberci,Jablonci,Mostě šlo o místní dráhy,které v části trasy používaly ulice-to je ostatně možné i u "velké" železnice-každý nějaké takové místo zná...to až komunisti to rozsekli-buď tramvaj nebo dráha...TREŽ je jedinečná v tom že je něčím jako památníkem starých časů,kdy rozhodující byly potřeby a možnosti provozovatele( a zákon na to pamatoval).Myslím že naši předci by diskusi železnice nebo tramvaj nerozuměli.
830026
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 330
Registrován: 10-2005
Odesláno Středa, 19. dubna 2006 - 23:00:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy: Co jsem za člověka? To nechtěj vědět .

Obecně se dá říct, že mi vadí všechno nové, a zejména pokud to nepřekoná věc starou. BUSE je sice z provozního hlediska super, řidiči nemají téměř starosti, ale cestující si to pak odskáče. U KT s budníkem jsem schopen rozlišit ze zastávky Vodičkova, jestli na Václaváku stojí 24, nebo 3. Za druhé mi vadí, že dosazením BUSE se zrušilo okno, takže pět metrů tramvaje není jakkoliv větráno, což bývá v letních měsících obzvlášť nepříjemné a uvádí mě to do stavu naštvanosti. Dosazením BUSE na Téčka nejenže se znemožila čitelnost čísla linky, ale je mi také vnucována zbytečná informace o konečné linky, která mi stejně neřekne to nejdůležitější, tedy kudy tramvaj jede.

Některé nové věci mi nevadí (naopak je vnímám kladně) - například informační systém Mypol, ale i třeba Desira nebo nové SGP vozy, Pendolina.
O 99% všech rekonstrukcí si ale myslím své.

Zpátky k TREŽ: Zrušení průvodčího je správným směrem, ale jen tam, kde skutečně není potřeba. V našem případě fíra prodává přes prťavé okénko jízdenky, loví různě mince a pak dochází na některých zastávkách k tomu nejhoršímu - prodlužování doby jízdy dnes, kdy by mělo být snahou dopravu co nejvíce zrychlit a tím pádem zkonkurenceschopnit. A to nemluvím o značném úniku tržeb (takže dochází ke zkreslování skutečného počtu cestujících), protože fíra prodá, jen když od něj je žádáno, cestující sám na konečné nezkontroluje.
Pokud by byl systém na provoz bez průvodčích vybaven, tak by bylo možné s ním souhlasit.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 21476
Registrován: 4-2003
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 00:34:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A to nemluvím o značném úniku tržeb

A dosahuje ten únik alespoň nějaké výrazné částky ve vztahu k platu průvodčí(ho)?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Quex
Administrátor

Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 08:02:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A jak se podle tebe jezdí na TREŽ?

Rohodně ne podle rozhledu.
Otto Bismarck rytíř síly
kráčí pilně k svému cíli
830026
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 10-2005
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 15:18:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

MZ: Když bych vzal na černého cestujícího 6 Sk a na jeden spoj jich počítal pět, tak za přibližně 830 jízd, které jsou v jednom měsíci vykonány, se uniknutá částka blíží 25 000 Sk. Ale některé spoje jsou málo vytížené, některé celkem dost, takže skutečnou částku si netroufám odhadnout.
Mě v tomto případě ale nejde o ušlé tržby, ale vadí mi, že jízda je až o několik minut zbytečně zdržena, že cestující ze zahraničí tak ztrácí možnost informovat se a nemohou se obrátit na takového člověka, který by jim třeba naložil zavazadla. Prostě na tuto dráhu patří někdo, kdo by o cestující pečoval, a v neposlední řadě je tím zkreslen (samozřejmě směrem dolů) počet přepravených osob, což může mít na budoucnost dráhy neblahý dopad.
Absolut
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 6-2005
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 16:28:20   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Martin: Nerad do Tebe rýpu, ale Wikipedie kecá kde může...
Ukaž mi cestu a dohodneme co za to.
Markýz
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.220.242.51
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 17:07:14   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ale Wikipedie kecá kde může...
To sice ano, ale nic to nemění na faktu, že úředně (tudíž legislativně) existuje město Vysoké Tatry.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 5-2002
Odesláno Čtvrtek, 20. dubna 2006 - 17:36:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Absolut:
Nejdřív se, prosím laskavě, ujisti zda náhodou to město Vysoké Tatry opravdu neexistuje. Nerad do Tebe rýpu....
Popř. se do těch Tater zajeď podívat nebo koukni na web obecního úřadu www.vysoketatry.sk
Jakkoliv může Wikipedie kecat, tak si rozlohu a historii této obce z prstu sami asi nevycucali.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5818
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 08:31:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mě by akorát zajímalo, co má společného charakter dráhy s tím, jestli dráha vede většinou po území jednoho města nebo ne. To bysme mohli za tramvaj považovat i ML v Praze nebo vlaky Praha - Hostivice.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 21532
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 10:37:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A Chomutov - Jirkov?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1033
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 12:23:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Samozřejmě Chomutov - Jirkov je tramvaj, vždyť je to i zadrátovaný. Sice jinde než vedou koleje. A co.
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4913
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 12:44:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

jirkov drátovanej neni!
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 21550
Registrován: 4-2003
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 12:56:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bobo:
Nepřesně čteš: je to i zadrátovaný. Sice jinde než vedou koleje. A co. :-)
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova

World Jumping Day: www.worldjumpday.org
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1820
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 13:01:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mcbain:
Třeba typy vozidel připomínající spíš tramvaje než vlaky nebo 600 V v troleji. Pokud jezdí tyto vozy z 90% v obci, připomíná mi to městskou dopravu a ta je typická pro tramvaje.
Pak je tu sice na druhou stranu ta cesta, provozovatel, nádraží a další. Je to prostě takový kočkopes. ALe protože se mi líbí atypičnost a tramvaj v horách jen tak někde neuvidím, říkám tomu já raději tramvaj :-) Ikdyž maj pravdu asi oba tábory.
Mcbain
Administrátor

Číslo příspěvku: 5819
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 13:12:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Třeba typy vozidel připomínající spíš tramvaje než vlaky nebo 600 V v troleji

Tetrapak a ?

A 600 V na Težce určitě taky nebude.
Padesát let přepravy silničních návěsů po železnici
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4914
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 13:23:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

m.z. - no jo, máš pravdu :-) odvolávám, co jsem přivolal :-)
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 13:43:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já myslel, že na TEŽ 600 V je?!
Bobo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4915
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 13:49:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

na tež je 1500V. nebo v tom mam taky NHL?
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
pouze plynulá doprava může být ekologická
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1823
Registrován: 5-2002
Odesláno Pátek, 21. dubna 2006 - 14:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No jo, je to tak - 1500V.
Jožo_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 239
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 22. dubna 2006 - 18:21:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ja som trocha zvedavý ako to bude v budúcnosti. Nedávna rekonštrukcia zvršku mi tak trochu pripadá ako beh do slepej uličky. Vzhľadom na skutočnosť, že sa jedná o železnicu ale s električkovými vozidlami (úzky kočkopes), je otázne ako sa porieši nákup nového vozového parku. To, čo tam jazdí dnes, je aj napriek rekonštrukcii v minulosti dosť zastaralé a bude čím ďalej horšie.Na rozdiel od JHMD alebo Osoblažky, kde je nezávislá trakcia, takéto elektrické vozidlá sú atypické a ich výroba bude asi pekne drahá aj s ohľadom na malý počet. Podobné problémy má napr. aj rakúska Mariazellka. Podľa môjho názoru sa v súvislosti s obnovou zvršku mohlo urobiť prerozchodovanie na 1000 alebo rovno na 1435. Ako vozidlá by tam kľudne mohli byť 1-2Kačeny, ktoré vyhovujú svojou obojsmernosťou. (Tatrapak je príliš široký a vyžadoval by asi úpravy na konečnej v Tr. Tepliciach.)Vzhľadom na väčší rozchod a tiež aj lepšiu možnosť nákupu vozidiel, v budúcnosti by nemusel byť problém s obnovou voz. parku.
830026
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 337
Registrován: 10-2005
Odesláno Neděle, 23. dubna 2006 - 20:14:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jožo k: Ovšem přerozchodováním by byl tento unikát (jen 3 na světě) naprosto znehodnocen.
A nevidím důvod, proč by se měl obnovovat park, vždyť električky jsou ve velice dobrém stavu a zázemí je evidentně také vybaveno na jejich provoz.
Jožo_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 240
Registrován: 11-2002
Odesláno Pondělí, 24. dubna 2006 - 21:18:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myšlienka prerozchodovania TREŽ tu je už asi dávnejšie. Niekedy za starých čias (pred revolúcoiu)som čítal ešte vo vtedajšom Železničáři, že už vtedy chceli prerozchodovať trať alebo aspoň upraviť vozidlá T na menší rozchod ale vtedajší ČKD robil podvozky iba na normálny (resp. široký) alebo metrový. Na 760mm nerobil. A pokial som dobre počul, vraj nový úsek pri Tr.Teplickom sídlisku je už predpripravený aj na možnú zmenu na 1435mm.Budúcnosť sama ukáže, či ostaneme pri unikátoch alebo sa ukáže iná možnosť. Nech sa k tomu radšej vyjadria odborníci. Ja som iba fanda a rád sa povozím aj na súčasných.
Nodes
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 516
Registrován: 4-2003
Odesláno Pondělí, 24. dubna 2006 - 22:53:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Len aby si niekto nepovedal, ze prevadzka je draha a nie su peniaze na jej udrziavanie.
830026
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 338
Registrován: 10-2005
Odesláno Úterý, 25. dubna 2006 - 14:16:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jožo k: Já jen dodám, že pochybuji v přerozchodování tratě (které by ji stejně nejspíš nezachránilo), spíš je možné, že za několik let (jak píše Nodes) dojde k zastavení pravidelného provozu a pak se uvidí co dál. Ale díky nedávné rekonstrukci a počtu cestujících (jak je to vlastně plné v ranní špične PD?)si myslím, že to vydrží. Možná bude záležet také na dohodě s místními SADisty, aby "nebrali" cestující TREŽ.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Úterý, 25. dubna 2006 - 18:53:13   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Možná, že než přerozchodovávat trať, tak by bylo levnější (a mně sympatičtější) přerozchodovat vozidla. Kdyby třeba Inekon nebo někdo podobný vyrobil nízkopodlažní tramvaj v obousměrném provedení a s upravenými podvozky, tak by tomu vůbec nic nechybělo. Další, levnější varianta by byla pořídit starší vozidla odněkud z ciziny.
Jožo_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 241
Registrován: 11-2002
Odesláno Úterý, 25. dubna 2006 - 20:13:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad Nodes: Len to nie!
Ad Zmar:Vozidlá sú už staré, ročník 50.Aj keď sú síce po reko, ale donekonečna sa to nedá.
Ad 830026:Ak teda má byť súčasná varianta rozchodu, tak snáď by Stadler mohol zapracovať.Myslím, že sa jedná o podobný problém ako v Rakúsku v rámci rozchodu a el.trakcie(Mariazell)mohol by toho vyrobiť väčší počet a z toho cca 2-3 jednotky by šli na TREŽ. Tieto by sa líšili iba nap.systémom.
Inak naozaj, musím povedať, že súčasný zvršok TREŽ je super, bezstykovku menajú ani JHMD ani Osoblažka ale zišlo by sa zvýšiť rýchlosť,viem,že kedysi pred rekonštrukciou vozidiel bola v max 40 a v súčasnosti je napriek obnove trate tuším iba 30, hoci niekde by mohla byť aj 50 (možno aj viac). A SADisti takto krásne získavajú.


Veľký ohlas v minulosti mali aj jazdy súpav prevezených z ČHŽ. Sám som zažil.To by sa mohlo aj častejšie zopakovať. Aj motorák by bodol.
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 10-2003
Odesláno Středa, 26. dubna 2006 - 10:25:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kdyby třeba Inekon nebo někdo podobný vyrobil nízkopodlažní tramvaj v obousměrném provedení a s upravenými podvozky, tak by tomu vůbec nic nechybělo. Další, levnější varianta by byla pořídit starší vozidla odněkud z ciziny.
Pokud bude zajem o nova vozidla (ze strany ZSR, Trencanskych Teplic, kraje, ...), tak se urcite vyrobce najde. Nejde vlastne o nic az zas tak atypickeho. Pro podobne rozchody (+- nejake ty centimetry) se tramvaje bezne vyrabi. Jedna z mala zmen bude oboustrannost + dvere jen na jedne strane, coz je proti konstrukci vozidla zmena velmi mala.
Mahel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 210
Registrován: 6-2004
Odesláno Čtvrtek, 27. dubna 2006 - 07:56:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

McBain a další:
První trať TEŽ z Popradu do St. Smokovce byla v r. 1908 vybudována na napětí 550 V, které bylo po prvních zkušebních jízdách jen lehce zvýšeno (650 V). Teprve po rozšíření sítě a přestavbě napájecího systému (1912) zavedeno 1650 V.
Původní trasa obcí Veľká vedla přímo po komunikacích a zastávka byla uprostřed návsi...
Cogwheel
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.94.242
Odesláno Čtvrtek, 27. dubna 2006 - 10:22:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Škoda že ta stará trasa TEŽ (přes Veľkou) nezůstala zachována. Mohl z ní být pěkný zárodek 1000 mm tramvajové sítě v Popradu. Posílaly by se tam na dosloužení ojeté tramvaje z Bratislavy. Ale to jen tak teoretizuji.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Sobota, 29. dubna 2006 - 08:37:34   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V Teplicích by také bylo možné použít T3 (nebo cokoli podobného) přestavěné na obousměrné s menším rozchodem a třeba i nízkopodlažní (styl Liberec). Bylo by to daleko levnější, než jakékoli nové vozidlo a přitom by to mohlo sloužit dalších dvacet let.

Ještě ke traťové rychlosti: Myslím, že rychlost při průjezdu zastavěnou oblastí je snížená kvůli hluku. Může v tom být vliv autobusové lobby, která si snadno získá příznivce v místním zastupitelstvu. V té souvislosti mi připadla trochu neúčelná úvaha o možném zvýšení cestovní rychlosti s pomocí průvodčího (aby se fíra nezdržoval vydáváním jízdenek), když je mnohem větší rezerva v rychlosti.
Jožo_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 242
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 29. dubna 2006 - 10:21:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Snáď lepšie ako T3 (s kapacitných dôvodov) by bolo lepšie prepodvozkovať rovno Kachnu, to je už hneď obojsmerné vozidlo a keď už Kachna, tak pochopiteľne znízkopodlažka, to je ďalšie plus.
A keď zvýšiť rýchlosť, tak automaty na lístky,tie nepotrebujú výplatu ako sprievodca.
Rýchlosť na trati sa dá určite zvýšiť hlavne na úseku medzi obcami.A znovusprevádzkovať výhybňu Kaňová, zíde sa, sú prípady napr. križovania s údržbou alebo inou Kachnou.

Má to asi jeden zásadný problém: vraj Kachnu je dosť ťažko prerozchodovať, preto nechodí ani na metrovom rozchode.
Ale ako sen by to bolo dobré.
zmar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.145.38
Odesláno Neděle, 30. dubna 2006 - 15:37:48   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kačena by měla na úzkém rozchodu potíž, jak do středních podvozků strčit elektrickou výzbroj. Ale v krajních podvozcích je to jednoduché. Takže kdyby se střední podvozky nechaly bez pohonu, šlo by to a v TT by to adhezně stačilo i tak. Ale mně se zdá, že pro provoz v TT je Kačena zbytečně veliká.
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 573
Registrován: 11-2004
Odesláno Neděle, 30. dubna 2006 - 16:39:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mě by se tam líbily tramvaje T5C5 z Budapeště, stačily by 4 kusy. Jediný problém by bylo otáčení vozů k sobě zády. Přerozchodování by snad nebyl problém :-) (ale jen taková fikce)
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1902
Registrován: 7-2003
Odesláno Neděle, 30. dubna 2006 - 18:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg : Mno v puvodnim projektu bylo prerozchodovani na 1000mm a pouziti prave T5C5 . Mimochodem tyto vozy jsou urceny prave k provozu zadnimi cely k sobe . V budapesti tak jezdi. Jsou oboustranne a jednosmerne. Dneska bych spis videl wany , nebo obousmerny trio.
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 577
Registrován: 11-2004
Odesláno Neděle, 30. dubna 2006 - 21:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Pvvs: Vím že tak jezdí, ale na TREŽ neexistuje trojúhelník takže by vždy dvě a dvě byly na věky otočené stejným směrem což by jaksi při umření jednoho vozu mohl být problém.
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom
Pvvs
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 7-2003
Odesláno Neděle, 30. dubna 2006 - 21:55:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

naco ?? vzdyt by ji druha odtahla, stavajici vozy se taky netocej..
S trpělivostí učitele zvláštní školy dojdeš nejdál .
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 578
Registrován: 11-2004
Odesláno Neděle, 30. dubna 2006 - 22:00:56   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Stavajici vozy jsou obousměrné. Nedokažu ji představit jak by ji moc odtahla jedině že dobrý vůz odcouval na čele s špatným vozem, nebo myslíš že by z vozovny vyjela druhá dvojice a ta to odtahla? No hlavně mi šlo o to že kdyby se porouchaly 2 vozy pro jeden směr tak by byl provoz zastaven protože zbývající dva už by nešly spojit.
Chcete mít svůj vlastní dopravní podnik?...........Už brzy budete moct
Zabij bobra, zachraň strom

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace