K-report
 

Archiv do 19.prosince 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje se skříní VarCB3 » Archiv do 19.prosince 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2403
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:10:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin zlivský:
Líbí se ti víc stará Škoda Octavia, MB 1000 nebo Favorit či snad dokonce Š120L? Já mám jasno a obávám se, že nebude trvat dlouho a design se zase vrátí o pár let zpět i u tramvají. Tak je to se vším - s účesy, oblečením, nábytkem apod. Nemyslím si, že Vario je bomba s nadčasovým vzhledem. Pro mě je to tuctový čumák, který se dnes snaží vykouzlit na všech nových tramvajích od Lisabonu po Moskvu. Pro mě má vyšší hodnotu design T3 tak jako klasický zděný dům z Vinohrad s kouskem vkusu a nápaditosti oproti dnenším moderním hyperskleněnokrychlovým zrůdnostem. Jak koukáš na panelová sídliště dnes? A v 60. a 70. letech je lidé brali jako něco extra a rádi se stěhovali z Žižkova na Jižňák. Dnes po několika letech mají 100 let starý činžáky větší cenu, než paneláky nebo novodobé bytovky alá Nová Harfa a budou se líbít za dalších 100 let pořád stejně.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:14:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slimman:
odvíjí od současného stavu a priorit DP v obnově vozového parku ??
A také od finanční možnosti a krátkozrakosti kupovat každým rokem jen to nejmodernější a po letech zjistit, že se mi vozový park skládá z třiceti prototypů.

pak ty wany taky tak vypadají
Ale mně se vůbec, ale vůbec nelíbí.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 4-2005


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:16:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon: V Brně se při VP okna ponechávají v rámu (nevyměnují se).

2all: Ikdyž jsem velký zastánce všech wan, dokonce ani ta pražská mi svým vzhledem nejde proti srsti, musím souhlasit s Martinem.

(Příspěvek byl editován uživatelem manil.)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:19:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
Vy jste demagog, pokud si myslíte, že jde cestujícím o to, jestli má tramvaj čumák z roku 05 nebo 65. Pokud mi tramvaj bude jezdit podle JŘ a dopraví mě domů včas a rychle, bude pohodlná, větratelná a čistá, bude mi a dalším 99% cestujících úplně ukradené jestli jedu tramvají modrou nebo červenou.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:26:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slimman: Já teda nevidim rozpor mezi tim, co píšeš ty, tim co píšu já a tim co tu píše Martin. Pokud se jen špatně koukam, tak prosim o objasnění.

Norton: Nazývat opačný názor než je ten vlastní demagogií, to je právě ta politika.

Jestliže o to tolik stojíš, tak:
Ano, mohli jsme udělat stejně hezkou tramvaj jako mají v Ostravě, ale my jsme řekli ne ! Udělali jsme si jí po svym, stejně dobrou a ještě o 50% levnější. A jedéééém. Už zítra.
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 110
Registrován: 4-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:32:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
Prostě si mnozí, (často) místopisně bliží stříbrnému děsu, musí toto vozidlo obhajovat - říká se tomu patriotismus. Neslušně (ale přesněji) česká malost...
Nóó, navážíte se pěkně, ale sám neděláte nic jinýho. Řekněme, že se Vám Martin snaží vnutit (ikdyž já bych to tak nenazýval, ale budiž) pražskou wanu, a Vy neděláte nic jiného, než mu vnucujete tu vaši. Trošku bych s tou malostí přibrzdil, pokud nejste tolik sebekritický...
tramvajakovy webové stránky > www.tramvajak.wz.cz
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 585
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:54:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3: Jen mě Martin vyprovokoval svým nesmyslným srovnáváním wan, k čemu jim je v Ostravě taková, když my si vystačíme s takovou atd.. Jako kdyby byla situace vozového parku obou DP naprosto stejná ! No nic, už se do toho raděj nebudu plést.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2333
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 21:01:41   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Taxem tady zase po delší době nakoukl a musím na pár věcí reagovat :


A kdyby Ostrava zvolila progress a ne europulse, stála by o kolik víc?
Výzbroj jako taková stojí téměř úplně stejně. Rozdíl je v tom, že k Europulsu potřbuji NOVÉ motory, kdežto Progressu stačí motory STARÉ, pouze repasované. Rozdíl mezi oběma variantami je něco pod 1MKč.

Asynchronní výzbroj je určitě více spolehlivější než Progress. Od tohoto se odvíjí také cena.
Rozdíl není ve výzbroji, ale v motorech. Moderní asynchronní motory jsou prakticky bezporuchové, za rok jich v Ostravě "bouchne" tak maximálně 3ks, zatímco "klasik" tak 60ks. Extrém - při zimní kalamitě 31.12.2005 (52cma za 20h) "padlo" několik desítek klasických motorů, ale ani jeden asynchron.

A taky víc žere el. energie.
Protože motory mají vyšší výkon a tramvaj je živější (totéž třeba 14T). Své udělá i digitální regulace - Progress Digitál "žere" asi o 20% víc než Progress Analog, ale důvod je ten, že zákazník chtěl z motorů "vymačkat" co nejvíc! Bude - li si zákazník přát, naprogramuje se mu trakční křivka "slimák" a bude mít úspornější tramvaj než byla ta od Křižíka :-)

V zimních měsících se uněj projevuje poruchovost.
Viz motory, zbytek je shodný.

Vyklápěčky - rozlišuj, laskavě, mezi těmi, co potkáš v Astře, Triu, Saranči či jiných NOVÝCH vozech a v reko typu OV wana
Hlavně prosím rozlišujte mezi VÝKLOPNÝMI (Wana, NDR rekonstrukce, busy Karosa 7xx a 9xx) a PŘEDSUVNÝMI dvečmi (Astra, Trio, 14T...)


Lepená skla - ano, hůře se vyměňují, ale jak často takové okno vyměňuješ? Ale zase ti nehnijí sloupky, jako u oken v gumě. A toto je docela podstatný rozdíl, ni?
K lepeným oknům šířeji :
Okno jako takové (sklo + rámek ventilačky) - cena je STEJNÁ (řekněme 5000Kč)
Vnější rámeček pro zasklívání - lepené okno NEMÁ (1000Kč)
Guma pro zasklívání - lepené okno NEMÁ (100Kč)
Lepící tmel s aktivátorem a čističem - tohle zas nemá okno v gumě (2000Kč)
Drobný materiál pro zasklívání (maskovací a ohraňovací páska pro lepení, kus špagátu, indulona a plechové obdélníčky pro okno v gumě - kdo to zná ví o čem mluvím) 20Kč okno v gumě, 100Kč okno lepené
Časová náročnost : okno v gumě 3 lidi x 1 hodina = 1500Kč, okno v tmelu 3 lidi x 2 hodiny = 3000Kč (ale mezitím se 2x čeká na tuhnutí tmelu - jednou po nalepení a podruhé po vyspárování)

Součet :
okno v gumě = 7620 Kč
okno lepené = 10100 Kč

Výhody lepeného okna :
- daleko jednodušší konstrukce karoserie
- přes lepené okno prostě z principu neteče
- pod lepeným oknem nehnijou sloupky (teda když nejsou zpras****, viz bohužel i první Tria, než se přešlo na nerez, nebo všechny Astry - tam je to děs)
- je to moderní :-)

Nevýhody lepeného okna :
- výměna = pakárna, doba odstavení vozu 2 dny
- pokud je třeba okno vyjmout např. při karosářské opravě nehody je dost velká pravděpodobnost, že se poškodí

Nejmodernější řešení používané soudruhy v NSR :
- okno je vlepeno v hliník / nerez rámečku, který je vešroubován do bočnice přes pryžové profily. Do toho taky neteče a dá se to vyměnit za 20 minut ve 2 lidech, ale stojí to asi 2x tolik peněz...
Pawel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 970
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 21:02:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

chácháchá, sockawana versus tuningwana. jak úsměvné. ale proč se hádat, vždyť je to pořád jenom T3..

jinak vesměs souhlas s názory, nebo řekněme spíš s přístupem Pavla_v. celkem se mi líbil ten příklad s vídní, i když je asi doopravdy vzhledem k financím trochu mimo mísu - v praze se prostě rekonstruovat muselo, když nebyla náhrada za vozy T. teď bych ale už s reko T3 osobně přestal, zaměřil se jen na těch pár KT, a dožilé dělnice T3 postupně nahrazoval novými NP vozy. totiž světe div se, ale docela mám rád solidně udržované T3SUCS. připadám si trošku jako ve vídni - na nic si to nehraje, a za pár let tu místo toho bude ULF. teda 14/15T.
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 21:06:31   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Co sem to napsal za blbost, nějak se mi plete výzbroj s motory
www.ostramvaje.estranky.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 21:09:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slimann:
Dal jsem si tu práci a našel můj příspěvek, kterým ti vyvrátím blbost, kterou jsi tu napsal.
Pokud si Ostrava nebo Brno zvolily kompromis "Pelikán", je to jejich věc a mají k tomu asi pádné důvody. Pokud Praha zvolila kompromis "Kardaus" měla k tomu asi zase důvody své.
Psal jsem tu snad jen jedinkrát, že k čemu jim je v ostravě wana taková či maková? Příště mi, prosím, necpi do pusy něco co jsem nenapsal. Děkuji.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 21:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki:
Součet :
okno v gumě = 7620 Kč
okno lepené = 10100 Kč
X 13 jeden vůz T3 = guma 99 000,-, lepené 131 000,- X 50 tramvají = guma 4,95 mil. lepené 6,55 mil.
Rozdíl při rekonstrukci 50 vozů přes 1,5 milionu. Za to mám pomalu další půlku wany

Ještě jsi nezmínil poloptg, výklopné dveře a ruční řadič. Tam ty ceny budou jistě také zajímavé.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 298
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 21:38:26   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: Moderní asynchronní motory jsou prakticky bezporuchové, za rok jich v Ostravě "bouchne" tak maximálně 3ks, zatímco "klasik" tak 60ks. Extrém - při zimní kalamitě 31.12.2005 (52cm za 20h) "padlo" několik desítek klasických motorů, ale ani jeden asynchron.

Tady bych si dovolil silně odporovat. Neznám detailně způsob oprav motorů v DPO, ale pokud Vám bouchne v provozu 60 ks ročně, něco shnilého v té údržbě asi bude. V DPP odejde ročně tak 10-15 ks ss motorů (TE022) a to z řádově vyššího počtu provozovaných, některé provozované kusy jsou ještě typu T1, takže i cca 40 let staré !
Samozřejmě že ss motory potřebují častější kontrolu uhlíkových kartáčů, což jejich provozní náklady zvyšuje, ale nijak dramatický to taky neni.

Tu vaší kalamitku dobře pamatuju, taky jsme Vám pár motorů půjčovali.
Možná by byl zajímavý taky poměr provozovaných TE(TDM) vs.TAM, aby to nakonec nevyznělo +- vyrovnaně...
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 12-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 21:54:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki: pod pojmem vyklápěčky jsem neměl na mysli dveře, alébrž okna...

Demon3: "Nazývat opačný názor než je ten vlastní demagogií, to je právě ta politika.
"
...jenže to má háček: já pouze citoval/dělal přepis informací, které se zovou skutečností, nikoliv kvákal nějaký názor. Když ti spočtu plaňky v plotu a řeknu, že jich je 10ks, tak mi taky neřekneš, "ale to je jen tvůj názor". OK? O toto mi šlo nic více, nic méně
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 22:08:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Doplním Jenkiho dle svých zkušeností :
V zimních měsících se uněj projevuje poruchovost.
Viz motory, zbytek je shodný.

V principu to lze napsat o vší silovině, co je na vozech, sníh nahnaný ventilátory do silových bloků dělá škody za desetitsíce a je jedno, jestli je to GTO, RCT, IGCT nebo IGBT

-přes lepené okno prostě z principu neteče
asi teda ovšem vyjma některých starých 21Tr, kde se už někde okna odlepily podobně jako na 22TrG

-pod lepeným oknem nehnijou sloupky
opět vyjma 21/22Tr

-výměna = pakárna, doba odstavení vozu 2 dny
jak která provozovna, u nás je to za dvě hoďky hotovson + schnutí dejmetomu zbytek dne, ráno s přehledem opět na linku

pokud je třeba okno vyjmout např. při karosářské opravě nehody je dost velká pravděpodobnost, že se poškodí
pravděpodobnost je větší, ale "úmrtnost skel" není nijak vysoká, u našich reko 21Tr se nyní již okna vyndávají (vyjma dveřních), je to vlastně první hromadné vyndávání lepených skel v ČR, a zatím toho křuplo pokud vím dva kusy - jeden při vyndávání přímo a druhý nepřímou vinou při zvedání vozu o pootevřené zábradlí na ochozu

Čili shrňme to - lepená okna jsou holt dražší, ale ne kriticky, o to líp zase vypadají, a je jen na DP, zda poměr vzhled/cena akceptuje či nikoliv. Druhá věc je ta, že i okna v gumě mohou vypadat poměrně dobře, třeba na RT6 či třeba na K2R, kde jsou navíc pěkně tónovaná (je otázkou samosebou, jakou užitnou hodnotu má to tónování, ale tipl bych, že se mi tolik neohřívá interiér). Jsou to sice zase výklopný větračky, ale koneckonců i ty se dají udělat do půlky okna, a bude to bezpečnější, než když se mi z okýnka vyvalí nějací puberťáci a během jízdy mi ochmatávájí každej trakční sloup. Čili pěkně může vypadat i okno v gumě, když se chce a když se tomu pomůže i na kastli tmavou okolookenní barvou, jako na 14TrM, RT6 apod.
Čili zrovna ta okna jsou dost diskutabilní.
Bára!
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 11-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 22:16:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zkusím se trochu povznést nad téma této diskuse a tématu "moderní wana vs socka* wana" a přenesu se k tramvajím KT8D5R.N2 vs KT8D5R.N1, jakýpak je názor diskutujících Martinova táboru na vcelku "levnou" a určitě "ne" zbytečnou rekonstrukci pražských vozů této tramvaje. Přece každý cestující bez rozdílu věku,pohlaví, náboženství a vzdělání ocení třeba naprosto nepostradatelné digitální zobrazení kurzu a jiné pro cestujícího důležité maličkosti.

*) v životě by mě nenapadlo označovat tramvaj socka, ale byl jsem nedávno poučen, že výrazem socka je v Praze běžně označována tramvaj (takové přirovnání jsem u nás neslyšel)
Ostrava: první město v ČR se 100% tramvají s digitálními transparenty (Sbohem ceduláky :-( )
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )

Bobr je mrtev, ať žije bobr?
Kdo si přečetl, že poslední písmenko mojeho nicku je Q tak ať si to přečte znova :-)
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 586
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 22:29:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Mayg: Jen dle mého skromného názoru je to o tom, že DPP vidí v KT8 jistou perspektivu narozdíl od wan (další tramvaje s horším průjezdným profilem a nejasnou možností kuplování tu raděj nechcem atp.). Proto si je nechal patřičně rekonstruovat (paralela s ostravskými wanami). A ne všechny prvky na té reko obhajuji (viz. tvůj příklad).
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 268
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 22:41:38   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: prosím Vás, co pořád máte s tím návratem designu? Vy opravdu žijete v domění, že design T3 bude za dvacet let možná vypadat supermoderně? Připadá mi, že jste někde něco zaslechl o opakování trendů (v módě, designu, architektuře). To ale neznamená, že by identický výrobek dejmetomu z padesátých let vypadal v roce 2020 opět jako fungl nový (i při zanedbání opotřebenosti). Tak takhle to opravdu nechodí. Konkrétně u designu hodně záleží na materiálech a technologiích, které jsou v dané době dostupné, případně považovány za pokročilé. To, co se opakuje jsou jen obecné trendy, tedy že někdy je v oblibě navrhovat věci víc hranaté, jindy víc kulaté, někdy barevné, jindy šedivé. Nevím, zda jste viděl některou z designově skutečně kvalitních tramvají, například z provozu v Nancy. Je sice godně zakulacená, tím ale podoba s padesátými lety končí. Tenkrát by si asi nemohli navrhnout okna téměř přes celou stěnu vozu. Naopak se spokojili s malými okénky, ze kterých stojící cestující ani nevidí ven. K tomu tehdejší návrháře nehnala ani tak nějaká móda, jako tehdejší technická omezení. Proč by tedy mělo něco takového přicházet znovu na scénu?
Mimochodem, v předchozích příspěvcích jsem také nekritizoval pražskou wanu v porovnání s brněnskou, či ostravskou. To ale snad bylo zřejmé. Navíc si dovolím drze tvrdit, že tato rekonstrukční mánie není až tak nezbytná, jak se rádo tvrdí. dle mého názoru je to spíš honba za dotacemi, v duchu "musíme jich získat hned na co nejvíc vozů, co když nebudou?" Místo nákupu tří nových tramvají se raději překabátí deset starých. Každému to tak připadá v pořádku, čísla hovoří přece ve prospěch takového jednání. Znovu připomínám: neřeším tady, jestli mají rekonstrukce čelo bulwoidní, okénka sklápěcí, nebo sedačky z mramoru. Celé to považuju za nehorázný cirkus a dovolím si říct, že v konečném důsledku je to i plýtvání dotacemi.

(Příspěvek byl editován uživatelem pavel_v.)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 299
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 22:41:57   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Socka - že to tak občas někdo označuje ještě neznamená, že je to běžné. Navíc se tím termínem označuje nejspíš celý systém MHD, nejen tramvaje. Ale nevím jistě, fakt to není běžné...

KT8D5.RN2P a digitální zobrazení pořadí - možná to má symbolizovat, že se s kačenami na rozdíl od wan do budoucna počítá.
Jen pro zajímavost, jaký je rozdíl v ceně mezi KT8D5.RN2P vs KT8D5R.N1 ?
Martins
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 611
Registrován: 5-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 22:44:24   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ale pánové, v dnešním světě je všechno stojí a padá na otázce priorit. V žebříčku priorit DPP stojí wana až jako třetí možná čtvrtá vzádu, jen nesměle vykukuje hlavou zpoza opony a tak je docela logické, že přísun financi je v její prospěch omezen a aby se neskončilo u výroby 2 až 3 kusů za rok je její projekt a výroba okleštěna všech vymoženosti, které nejsou nezbytně nutné. Naopak u nás v Ostravě je wana tak trochu finančně protěžovaná a sám DPO by šel sám proti sobě, kdyby se rozhodl kupovat své pěstěné dítě v nejjednodušší verzi. V souhrnu jej stojí jedna wana o nějaký ten melounek navíc o proti "pražské" verzi wany, ale když už tady porovnáváme ceny jednotlivých vozů, na druhou stranu zase ušetří pár miliónů na nízkopodlažních kačenách (někde jsem četl cca 13 mil KT8D5R.N1 versus 20 milionů KT8D5R.N2).

Je to jako v běžném životě - někdy se nám i dvacetník v ceně jednoho rohlíku zdá moc, ale o pár kroků dál neváháme utratit za hezkou mikinu o několik desítek či stovek korun víc než stojí nejlevnější mikina.

Ke kritikům wany. Pořád tady nezazněl jediný životaschopný návrh jiné nízkopodlažní tramvaje s kapacitou sólo vozu T3. Nebo snad doporučujete dopravním podníkům překopat linkové vedení, prodloužit intervaly, tak aby všude jezdily nízkopodlažní vozy s kapacitou odpovídající vozům K2, Astra (Trio) nebo souprav 2xT3, kde je nabídek vozů s x % nízké podlahy, různého typu podvozků za dostupné či hříšné peníze široký výběr ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Martins.)
Ženy bez mužů vadnou, muži bez žen blbnou :o)
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 22:54:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel_v: ...tato rekonstrukční mánie není až tak nezbytná, jak se rádo tvrdí...
No nezbytná určitě není, v případě Prahy jde převážně o jakousi odpověď na veřejnou kritiku přestárlého vozového parku tramvají a absence nízkopodlažních vozidel.

...místo nákupu tří nových tramvají se raději překabátí deset starých...
A kde ty tři nové tramvaje odpovídající poptávce asi seženem ? A nesnažte se tady nadhazovat nesmysly jako 03T, Trio, aj. - rovnou vám řeknu, že neodpovídají poptávce.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 23:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dovolil bych si tu otázku vhodné tramvaje s odpovídající kapacitou trochu přehodnotit. Taková tramvaj není, víme to všichni. Ale proč není?
Bára!
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 6-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 23:09:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že ten počet střelených motorů byl přehnaný. Při normálních poruchách jich ročně určitě neodejde 60. Poruchovost je vyšší při prudkých oblevách nebo vytrvalém sypání sněhu, kdy se prostě do motoru nabere voda nebo motor otevřete a je nacpaný sněhem. K těm běžným poruchám mimo kalamity patří občasné neuhlídání kartáčů, roztržení bandáží nebo pokles izolačních parametrů v důsledku stáří, únavy za současného působení nějakého dalšího škodlivého faktoru. U polovodičových výzbrojí se v Ově mění vždy oba TM v podvozku nebo se k dobrému TM dohledává jiný s co nejvíce podobnými parametry. Jinak spousta TM v Ově má ještě cívky někdy z konce 60. let, takže se není čemu divit, že občas něco odejde. Je fakt, že v Ově není nijak vyřešeno důsledné čištění cívek a statorů od uhlíku, což se na dlouhodobém zhoršení izolace nutně projeví.
Věřím, že v Praze jsou ještě staré TM z dob T1, ale divil bych se, kdyby tam byly ještě původní volně nasazené cívky nebo kotvy vinuté vysokým vodičem 11 x 1, tedy materiál z přelomu 50. a 60. let.
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 269
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 08:36:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: možná proto, že chybí poptávka. Když se DP naučily řešit obněnu vozového parku přestavbami, není takový tlak na vývoj vhodné tramvaje.
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 194
Registrován: 9-2005
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 09:10:43   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Myslím, že se ve vášni debaty zapomnělo na původní důvod vzniku wany - usnadnění cestování hůře pohyblivým či nepohyblivým cestujícím - důchodci, maminky/tatínci s kočárky, vozíčkáři. Takových je přibližně 15% a určitě ocení, že můžou nastoupit a vystoupit bez cizí pomoci.
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 29
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 11:56:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bude možné brněnské wany spojovat s T3R? To by byla docela rozumná kombinace - až na ten vzhled samozřejmě. :-)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3044
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 12:04:52   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

v životě by mě nenapadlo označovat tramvaj socka, ale byl jsem nedávno poučen, že výrazem socka je v Praze běžně označována tramvaj (takové přirovnání jsem u nás neslyšel)

Socka - že to tak občas někdo označuje ještě neznamená, že je to běžné. Navíc se tím termínem označuje nejspíš celý systém MHD, nejen tramvaje. Ale nevím jistě, fakt to není běžné...


...ale je to běžné. Pro běžného člověka je VHD jen nutné zlo, když s auty je to těžké (drahý provoz, málo parkovacích míst). To jen šotouši si myslí, že VHD je něco super. V Praze je běžné říkat "jedu sockou" (myšleno jedu MHD). Pověst MHD docela drží metro, ale konzervace okoukaného designu T3 tuto "výborou" pověst jen prohlubuje, BEZ ohledu na výzbroj, či "wanovost".
Jsem Helenkofil a nestydím se za to!
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 763
Registrován: 10-2003


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 13:11:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bude možné brněnské wany spojovat s T3R? To by byla docela rozumná kombinace - až na ten vzhled samozřejmě. :-)
S T3R ne, nebot maji jinou elektriku. Je ale mozne je sprahovat s vozy T3R.EV - ty jsou v Brne 4.
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 587
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 14:16:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Bkp a socka: Já se s tím setkávám pouze u některých typů jedinců. Běžně docela ne. Ona realita je většinou někde mezi názory šotoušů i tzv. antišotoušů.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 14:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

60 motorů za rok - sorry, to jsem ujel, nějak se mi ta čísla zamotala (ono z hlavy si člověk ne všechno pamatuje až tak dobře).

Veru a hnití 21Tr kolem oken - to by bylo na dlouhou debatu... v tomto případě nejde o to, že by teklo přes okno, ale vlhkost se hromadí někde "za oknem" a pak to celé "podrezne" zevnitř. Konstrukční chyba obložení hrubé stavby.

Martin : Ještě jsi nezmínil poloptg, výklopné dveře a ruční řadič. Tam ty ceny budou jistě také zajímavé.
Poloptg - kolem 250.000 Kč. Bohužel to není s čím srovnat, protože staré pantografy už se nevyrábí, dají se jen generálkovat furt dokolečka.
Výklopné dveře - pokud kupuješ novou sadu motorek + křídla je úplně jedno, zda jsou výklopné nebo skládací; částka za 1 dveře bude někde 100 - 200 tisíc, ale přesně ji teď "nestřelím". Pokud to dáváš do nové skříně je to rovněž úplně jedno, zda se tam z výroby udělají úchyty na to či ono provedení. Pokud se použijí repasované staré sady je to cenově úplně něco jiného, to je jasné. Jinak můj osobní názor je, že vyklápěčky na wanách nejsou dobré řešení, ale někdo s rozhodující pravomocí v DPO si to holt nemyslí. Prostě v tomto případě je to typický případ snahy "být moderní za každou cenu", ačkoliv provozní zkušenosti jsou mírně řečeno rozporuplné.
Ruční řadič - tam jsem naopak všemi deseti pro, protože do Progressu se stejně musí koupit nový (i šlapací) protože úplně jiný spínací program a větší množství stupňů (zrychl 5, Progress 7), a cena je - světe div se - mírně ve prospěch ručního řadiče!!! Tady se pro změnu projevil konzervatizmus DP Praha. Holt každý DP má své špecifiká :-)
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2410
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 14:48:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel v:
Já si také nemyslím a nikde jsem to ani nepsal, že budou čela T3 za 20 let vypadat supermoderně. Napsal jsem jen to, že se mohou líbit více než čela bulwoidní. Tak jako se dnes líbí více staré Octávie nebo MB1000 oproti hranatým Favoritům a 120L nebo T3 oproti KT8. Nelze samozřejmě mluvit všeobecně. Prostě si jen netroufám tvrdit, že musíme dnes udělat čela "Pelikán", abychom se za ně za 20 let nemuseli stydět. Jen se mi líbí původní design a nijak mne nepohoršuje a věřím, že i dalších 99% kaštanů. T3 měla nadčasový vzhled u bulw to budeme moci zhodnotit právě za těch 20 let. Nic víc nic míň.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 302
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 14:53:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Slimman: Asi tak...
Já se s tímhle označením MHD běžně nesetkávam, ale asi to bude tim, že se nijak běžně nesetkávam pubescenty a "hustými týpky" co je pro ně všecko "vopruz" a nejvíc je baví "čekovat" "makareny" před "slivkou" a po večerech vyrážet na "kaše" se "šelmičkama"...*

*Odposlechnuto v "socce", ani pořádně nevim co to znamená...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2411
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 14:54:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jenki:
A výhody polopantografu? 250 000 je docela dost, ne? U 10 tramvají je to 2,5 milionu a u 100 tramvají 25 milionů.
ruční řadič - pamatuji si někdy v roce 2001 když začínaly rekonstrukce T3R.P, že se ruční řadič nedával především z finančních důvodů. Divil bych se, že by DPP chtěl nožní řadič jen tak pro nic za nic.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 28573
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 14:57:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Líbí se ti víc stará Škoda Octavia, MB 1000 nebo Favorit či snad dokonce Š120L?

Ale tady vůbec nejde o to, co se mi líbí, to je vcelku fuk (a opravdu se to ±cyklicky mění).
Snažím se jen naznačit, že pokud nemá být MHD vnímána jako nutné zlo (což ale nejspíš nakonec bude stejně, samotné vozidlo nic nezachrání, takže z větší části je to asi jedno), tak nebudeš onu Š120 provozovat dvacet a více let ve stále stejné podobě. I kdyby to bylo vozidlo nejlepší a nejpohodlnější, tak bohužel to bude už jen ten starej šrot, co pamatuje Stalina.
Samozřejmě, u vozidel VHD (a zejména pak tramvají, metra nebo železničních vozidel) je třeba se nějak poprat s delší životností. Využít výhody a potlačit nevýhody. Držet stále stejnou podobu může být výhodou, ale myslím si, že u úspěšných schémat. A bojím se, že T3 moc kladné asociace nevzbuzuje, zatímco nový design (14T, ovská Wana) má po omezenou dobu čistý štít s odkazem na nové (moderní) vozidlo.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Go_go
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 38
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 14:57:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Trochu oleje do diskuse ...
 
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3916
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:06:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

No když se teď na tu pražskou wanu dívám, tak mi až tak hrozná nepříjde, ale z estetického hlediska mi vadí to "V" na čele.
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Z-k
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.179.161.10
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:08:11   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pruhy u nískopodlažní části jsou dost nehezké.
Manil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 296
Registrován: 4-2005


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:18:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)


Tak to vypadá fakt dost drsně.

Mohu se zeptat nějakého pražáka, kde je to focené? Podle mého soudu je to kousek pod konečnou v Modřanech..
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 343
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:27:06   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad návraty designu: Nic se nevrací. To jen si ČKD u nové modelové řady usnadnilo výrobu kastle minimalizací ohýbacích a tvářecích úkonů, na úkor designu, stejně jako Škodovka u Favorita.
P_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 344
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:28:35   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Ad foto wany: A zase tam nebyli schopni dát dveře, které se dovřou do rovna a tím těsní.
Ostravák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3917
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:40:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Manil: Ač nejsem pražák, tak poznám, že se jedná o trať do Modřan. Je to kousek před konečnou.
MHD Ostrava FOTO Ostrava
...s DPO na věčné časy a nikdy jinak...
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2412
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:42:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin z:
A bojím se, že T3 moc kladné asociace nevzbuzuje, zatímco nový design (14T, ovská Wana) má po omezenou dobu čistý štít s odkazem na nové (moderní) vozidlo
O tom samém se tu jž dohadujem druhý den. Já si prostě nemyslím, že kvůli dvaceti, maximálně třiceti kouskům je nutné ve vozovém parku 900 tramvají dělat něco extra, jen kvůli kladné asociaci, která stejně za 2 roky vyprchá.

Manil:
přesně tam to je.

Pv:
To je ale pitomost. Samozřejmě, že design 70. a 80. let se vyjadřoval ostrými hrany a to skoro na všem a nebylo to kvůli jednoduchosti. Ikdyž je pravdou, že italský návrhář Favoritu už koncem 80. let chtěl udělat auto oblejší, ale bylo vyrobeno už "na sklad" tisíce předních světel a tomu se musel přizpůsobit.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 303
Registrován: 2-2006


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:43:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Manil: Ano, je to tam co píšeš.
Martin: Pantec klasika(KE13) - 66t.Kč,
3 x dveře SKD - 140t.Kč,
3 x pohony Bahoza - 96t.Kč,
řadič Alfa Union - 55t.Kč
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2413
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:53:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3:
Díky.

To zakrytované spřáhlo je z estetického hlediska?
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 270
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 15:56:50   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: dobrá, ale nemyslíte, že ty "comebacky" starých Octávií a spol. přicházejí až ponějaké době, co daný zástupce stylu zmizí z každodenního života? Lidé se na ně pak dívají z odstupem, budí to v nich nostalgii a vzpomínky. Když ale T3 budou vídat denně dalších 20 let, asi se podobný efekt nedostaví. My teď můžeme slintat nad RTO, ale kdybysme tím museli už 40 let jezdit, asi bysme je spíš nenáviděli. Ale jak jsem už řekl, rekonstrukce na bulwu je pro mě stejná nejapnost jako každá jiná wana. Ona mi možná nakonec bude ta pražská sympatičtější, protože to není taková habaďůra. Těžko o ní někdo bude tvrdit, že je to nový vůz. Nemám moc rád takové ty řeči, že Regionova je nový vlak a podobně.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2414
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 16:01:15   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel v:
My teď můžeme slintat nad RTO, ale kdybysme tím museli už 40 let jezdit, asi bysme je spíš nenáviděli
Tady srovnáváme kolejové vozidlo se silničním. Tramvaj má několikanásobně vyšší technickou i morální životnost. Přesto si nemyslím, že bulwí wana je oproti té pražské pro cestující rozdíl RTOčka a Solarisu. Pro cestující nabízejí obě tramky úplně totožný komfort.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 28580
Registrován: 4-2003


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 16:49:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já si prostě nemyslím, že kvůli dvaceti, maximálně třiceti kouskům je nutné ve vozovém parku 900 tramvají dělat něco extra, jen kvůli kladné asociaci, která stejně za 2 roky vyprchá.

Pokud opravdu má jít jen o 20 - 30 kousků, tak s Tebou souhlasím. To opravdu asi moc cenu nemá, takové množství je dobré sotva snad akorát na to, abychom mohli zavést pár garantovaných spojů na většině linek. Zdá se mi to ukrutně málo, byť i třeba jen jako doplněk nových tramvají z Plzně, takový výhled mne moc netěší.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3045
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 18:02:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tramvaj má několikanásobně vyšší technickou i morální životnost.

Technickou ano, ale morální ne. Řešení v kolejové dopravě zastarávají stejně rychle, jako v jakémkoli jiném oboru.
Jsem Helenkofil a nestydím se za to!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3046
Registrován: 8-2003
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 18:14:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To zakrytované spřáhlo je z estetického hlediska?

Snad také z protihlukového.
Jsem Helenkofil a nestydím se za to!
miš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 18:41:49   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Děkuji Go-govi za olejíček do ohníčku. Moc se to nerozhořelo, možná je to proto, že šotouši už se vykřičeli a bude klid.Líbí se mi, co zde bylo uvedeno - Ova dnes chápe vanu + trojvanu jako svůj směr pro nejbližší údobí. Politické tlaky minulé radnice (viz Aldovy výlevy-někteří ví, o čem je řeč) protěžovaly Šádewerk Pilsen před Inekonem, ale z Plzně už po zkušenostech DPO ztěží něco koupí. Proto byly a jsou vany spásným řešením a otočné podvozky jsou milou prémií. Celkově příznivá cena je velmi milý bonus. Pražská vana je také východiskem z nouze, ale jiným. Vetřelec má mimo designu Porsche i plzeňský rodokmen a tak se od něj nedá očekávat dlouhodobá spokojenost. Opět viz výše - Liberec, Plzeň, Ova ani Olomouc (ba ani Most) už v Plzni nenakupují... Brno je více politika, než obchod, že.
Takže pražská vana sice převzala poršecí barvy, ale jinak nesmí zastiňovat. Tomuto zadání retrodesign 60. let více než vyhovuje. Na šocení čas nemám, ale retrofoto 8251 + VW New Beatle + Mini + studie nového Fiatu 500... Tak na to byste mně nachytali, pánové. :-)
Když to shrnu, tak design 8251 velmi přesně splnil zadání.
A do něj patří ještě jeden důležitý moment. Vzpomeňte, kterak pražští ševci protestovali proti kotasímu nátěru KT8, protože ji zepředu letmým pohledem špatně rozeznávali od T6A5, což bylo nepříjemné při zákazech potkávání. Praha není Plzeň ani Liberec a její síť ještě dlouho bude mít řadu zákazů míjení, které se budou vztahovat i na vany. I proto nebyl žádoucí totožný design s T3. Ještě jednou opakuji. Povedlo se - a to je dobře. Nyní jen musíme vyčkat, zda vana nebude mít nějaké politické choroby - aby nebyla o moc lepší než vetřelec, že.
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1069
Registrován: 6-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 18:47:33   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dneska se všude cpou plenty a jiné dekle, aby se k ničemu nešlo dostat, hlavně když je to nejvíc třeba. Z Ovy to dobře známe.
Sajtr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 19:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A nějak podobně je to zakrytované i vzadu? Že z toho tak pěkně čouhá to spřáhlo?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2415
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 20:06:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

miš:
Liberec, Plzeň, Ova ani Olomouc (ba ani Most) už v Plzni nenakupují
Liberec asi nemá mnoho peněz. Plzeň jsou se Škodovkou velcí kamarádi. Trolejbusy snad vyrabí tentýž holding ne? Ostrava kupuje to co si sama vyrobí. Tady je to také hodně o politice. Olomouc = spřátelené město Ostravy. Most ten těch peněz asi taky moc nemá.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 902
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 20:37:05   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

k těm městum co nekupují u Škody:

Liberec pokuď vim tak má odpor k neotočným podvozkům a když zjistily že na trhu v ČR nebude tramvaj podobná koncepci RT6 tak radší zvolili modernizaci pomoci nových vozových skříní.

Plzeň ta Astry kupovala hlavně v době kdy město mělo peníze za prodej pozemků na Borských polích. Teď nejsou prachy a Astra taky asi neni to pravé tak jsou rádi za KT3.

s Olomoucí a Ostravou to nejlépe asi vystihnul Martin. Ikdyž mě osobně přijde že hlavně v Ostravě byl Inekon pomocí politické páky zatlacen do kouta Pragoimexem. Je zajímavé že v roce 2001 tu byly firma DPO Inekon, kde po 50% akciích měl DPO a Inekon. Firma která dokázala rozjet výrobu tramvají Trio a začala i připravovat projekt 30m tramvaje. A na jednou jako blesk z čistého nebe přijde rozhodnutí od města a DPO musí prodat svých 50% a z firmy se stává Inekon trams, zaroveň se v té době začínají bastlit i první "wany" či vleky. Nemůžu si pomoct, ale v tomhle něco smrdí...

No a co se týká Mostu, tam je vůbec zázrak že jsou aspoň dvě Astry a tramvajový systém ještě existuje.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
David_jaša
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 21:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martins: Pořád tady nezazněl jediný životaschopný návrh jiné nízkopodlažní tramvaje s kapacitou sólo vozu T3.

Předpokládám, že navrhnout by to mělo jít bez problémů např. na základě prodlouženého středního článku z Inekonu Superior. Otázka je, zda malé DP skutečně o něco takového stojí a jsou schopny/ochotny to zaplatit.
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2164
Registrován: 3-2004


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 22:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Lidi, takhle diskuse se stočila úplně někam jinam. Už jsem to i psal.

Rozlišujte segment trolejbusy, autobusy a tramvaje. Podmínky, konstrukce a životnost vozidel jsou diametrálně odlišné. Proto se v designu a konstrukci busů mohou více a častěji objevovat nejmodernější trendy.
Navíc si uvědomte, že pořizovací cena nové tramvaje je o několik řádů výše, než cena autobusu/trolejbusu. Že mi vydrží déle tramvaj je hezké, ale peníze na koupi mi to nesežene.

Někteří tady argumentujete 100% nízkopodlažní tramvají. A já se ptám, na co? Vždy to bude na úkor smysluplnosti a funkčnosti interiéru.
Nepsali titíž to, že 100% nízkopodlažní autobus je na nic, protože má tragický interiér, a že schůdek vzadu by mnohé zlepšil. Já souhlasím, zlepšil. Proto je naprosto jedno, že wana není 100% nízkopodalžní. Pro kočárky, vozíky, lidi co nemohou vstup a sedadla+prostor je. Ostatní klidně vylezou.
Rychlá výměna cestujících na zastávkách je také diskutabilní. Ano, z pohledu vstupu a výstupu je 100% nízká podlaha rychlejší. Jenže pak nám cestující vrávorají v interiéru než se usadí (třeba busy apod.). Hrozí zranění atd.
Tedy nestavte 100% nízkopodlažnost jako modlu.

A uvědomte si, že finanční situace ČR není situace Rakouska nebo Německa. Ač se to z mnoha pohledů na naši společnost nezdá (utrácení, počet aut, jejich provoz apod.), jsem za těmito zeměmi stále desítky let. Včetně rozpočtů měst.

Pokud budete manager, budete mít v DP prašule a musíte pořídit vozy, které 10-15 let vydrží, pro co šáhnete? Pak je wana ideál. Na nové není, každý není Praha. Pro ostatní provozy je to rozumná volba. Peníze nerostou na stromech a jako manager jste omezeni a musíte řešit situaci.
Jaké provedení wany je potom, je jedno. To je otázka pohledu. Výčet pro a proti jednotlivých variant už tu zazněl.

Verusha: Jak jsi psal s tím znízkopodlažnění Tr9. Já jsem přesvědčený, že kdyby někdo navrhnul skelet, na který se dají namontovat celky Tr14, a bude částečně nízkopodlažní (třeba kolem posledních dveří) má na zisk zaděláno!

S tramvajemi v Mostě. Uvědomte si jedno, jsme v Ústecký kraji. Kraj na tramvaje nepřispívá. Teď teprve začne a vše musela táhnout města. Rušit (kromě mých úvah a strachu z náhrady něčím jiným) to nikdo nechce!!

Most by rád další Anitru(Astru). Nejsou penízky. Ale chtějí také údajně wanu. A nemyslete si. Jak to vypadá, tak DP je poměrně kamarád ze Škodovkou a Karosou.
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 272
Registrován: 5-2002


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 22:09:12   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ždy to bude na úkor smysluplnosti a funkčnosti interiéru. člověče, jel jste někdy takovou tramvají? Vám připadá interiér ULFu nesmysluplný, nebo nefunkční? Krom užšího průchodu v kloubech jsem nepozoroval vůbec žádné omezení. U autobusů to tak snadné není, uznávám.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 12-2004


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 22:12:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel v: a má někdo jiný, než Vídeň peníze na takovou extravaganci jako je ULF? Když jste nakousl A, měl byste říci i B...
Proti ULFu je i saranče levné nedochůdče...
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
kpt.Hejl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 217.196.213.131
Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 22:20:56   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Opravdu si tady někdo myslí že wany jsou v Ostravě cestujícími vnímány jako rekonstrukce T3??V podstatě ty samé pražské wany jsou zato považovány za nějaké zoufalé úpravy.Při rozdílu přibližně 25% ceny je to spíš otázka vkusu než peněz.A jak tady někdo připomínal RTOčka...uvědomujete si,že to je s T3 vlastně designový souputník??Proč DPP nežádá nové autobusy v tomto designu-a krááásném jak teď v modě říkat.Není navíc to zdůrazňování krásy vzhledu T3 spíše znouzectnost,protože nic jiného v Praze už 40 nejezdí?Mimochodem,jestli byla nějaká tramvaj esteticky dokonalá a příjemná pro cestující,tak to byla T2!!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 5-2005


Odesláno Úterý, 19. prosince 2006 - 22:50:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

namontovat celky Tr14, a bude částečně nízkopodlažní

Proboha vás prosím, JEN TO NE
Bára!

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace