K-report
 

Archiv do 18.prosince 2006 Odhlásit | Diskusní skupiny | Vyhledávání
Moderátoři | Registrace | Editace profilu

Diskuse K-report » Tramvaje a metro » Tramvaje se skříní VarCB3 » Archiv do 18.prosince 2006 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 4-2006


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 19:22:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
Už o tom probíhala diskuze jinde, takže stručně - cestujícím je ***** po tom, jestli má tramvaj ruční řadič, nebo poloptg., tím se baví jen šotouši, kteří nemají nic jiného na práci (nemyslím to osobně). Pro cestujícího je důležitá kultura cestování a dodržování JŘ, ani na jedno však nemá řadič nebo smeták vliv.
tramvajakovy webové stránky > www.tramvajak.wz.cz
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 11-2004


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 19:35:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Martin: no tedy nevím, podle čeho jsi usoudil že T3 nejsou okoukané? Podle toho že DPP není schopen pořídit si stejný facelift jako Ostrava? Připadá mi to jako z nouze ctnost. To že k Praze T3 patří je taky zvláštní, co jiného by tam patřilo když je to nejrozšířenější tramvaj na světě. Dneska dopoledne jsem se díval na detektivku, byla černobílá, jezdili tam volhy, baráky vypadaly na rozpadnutí, ale po kolejích jezdili T3 (i v Brně). Uznávám jistou nadčasovost této tramvaje, ale neokoukaná tedy není. Jinak k Praze patří orloj, hrad, karlův most, T3 a bezdomovci, na ty už si tež všichni zvykli ještě bych je tam nechal tak 10let a pak bych udělal nějakou vyhlášku, že bezdomovci do prahy patří protože dotvářejí kolorit města tak neže s tím budeme něco dělat.
Ostrava: první město v ČR se 100% tramvají s digitálními transparenty (Sbohem ceduláky :-( )
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )

Bobr je mrtev, ať žije bobr?
Kdo si přečetl, že poslední písmenko mojeho nicku je Q tak ať si to přečte znova :-)
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1130
Registrován: 12-2004


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 20:12:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Tramvaják: No, a mi nešlo o to, co na pražský běs řeknou cestující, ale jak se s tím bude "zarábať" řidičům, údržbě - ale to už také bylo řešeno "jinde"... V tomto ohledu je ručka a PLPTG výhodou...
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 20:12:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Rovy: T6A5 není žádný krok vpřed oproti T3, akorát tyristorová výzbroj je svou účinností a relativní spolehlivostí proti klasické T3 určitým +. T6A5 je o hodně těžší než T3, takže úspora energie proti zrychlovači není nijak valná, klidně už tam mohla být rekuperace, protože v době výroby už to dávno nebyla žádná novinka. Kastle T6A5 hnijou o poznání rychleji než T3 a podvozky s dvojitým vypružením se taky zrovna dvakrát nepovedly.
ČKD TATRA zanikla, protože se její vedení po roce 1989 vykašlalo na řádný vývoj. Kdyby tehdy chtěli, mohli pořád vyrábět, i když prakticky přestal existovat odbyt do býv. SSSR. Za situaci nesou zodpovědnost lidé, kteří měli tehdy na vedoucích místech úplně jiné zájmy, dnes jsou v jiných firmách, které mají něco společného s tramvajemi, a dál si mezi sebou řeší staré osobní spory, jak již na jedné ze zdejších diskuzí bylo výstižně konstatováno.
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 582
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 20:21:03   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton: Jo, jak se to bude líbit údržbě ve vozovně Vokovice, kde nemají jediný poloptg a jediný ruční řadič ?
Tramvajak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 105
Registrován: 4-2006


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 20:31:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
pro údržbu to neznamená výhodu žádnou a z pohledu řidiče - asi takhle. Jistě, je ze strany DPP snaha ušetřit nemalé prostředky, ale na druhou stranu je nutné si uvědomit pár věcí - např. když se u nás s modernizacemi začínalo, tak se skupina řidičů, dost velká na to, aby vytvořila nadpoloviční většinu, vyjádřila, že nepovažuje ruční řadič za nutnost (k čemuž se klaním i já). Poloptg na tramvaji přináší také minimum výhod - z pohledu řidiče snad jen elektrické stahování, což by ale nebyl problém ani u nůžkáče. A pokud by byly námitky vůči klimatizaci - sice naše alstomy ji nemají, ale oproti ostatním městům máme zachované (a narozdíl stavu z výroby vylepšené) náporové větrání, takže teď je otázka, co je lepší - přirozená cirkulace vzduchu náporovým větráním, nebo kapání vody na hlavu jako v jedličkárně / ofukování lebky od klimatizace (v případě, že vůbec funguje)? je to těžké, vše má klady i zápory.
tramvajakovy webové stránky > www.tramvajak.wz.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2383
Registrován: 5-2002


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 21:33:02   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Kulihrášek:
Nikdo si nic nepřivlastňuje. Kardaus udělal projekt tramvaje pro Prahu, která se rozšířila po celém světě.

Norton:
Divil byste se o kolik se technicky změní automobily při pouhopouhém faceliftu. A vůbec, kde je dáno, že "Pelikán" = ruční řadič a polopantograf? Máte-li pocit, že ostravská wana je skok o několik desítek let kupředu, mýlíte se. Vzhled "Kardaus" nemá vůbec nic společného s tím, co si DP objednají.

Mayg:
Přeháníš. Doubledeckry s otevřenou zadní plošinou jezdily po Londýně desítky let v řádu několika tisíce kusů a nikdy se neokoukaly. Naopak ještě Londýňané protestovali proti jejich rušení. A víš proč? Staly se symbolem Londýna. Jenže tím symbolem se nestaly samy, především sám Londýn jim k tomu dopomohl. A bezdomovců je v Londýně mraky, dělá z nich snad někdo chtěný kolorit?

Podle toho že DPP není schopen pořídit si stejný facelift jako Ostrava
O tom to snad není! Já tuning T3 alá Ostrava nepovažuji za zázrak, jak ho tu někteří (především z Ostravy) vidí. Mám úctu ke starým věcem. Tím nechci říct, že by neměly ustoupit moderním trendům, ale proboha v čem je design "Pelikán" moderní? Jen proto že vznikl dnes? Za 30 let se rozdíly mezi PLF a Variem úplně smažou.

Norton:
ale jak se s tím bude "zarábať" údržbě
Myslíte také jistě na náhradní díly. Mimochodem výklopné dveře jsou opravdu pro řidiče med, že ano? Já bych se tou údržbou neoháněl. Co takhle lepená okna? Lépe vypadají? Kolik stojí výměna poškrábaných lepených skel a kolik normálních? Nezlobte se na mě, VarioLF není ošklivá tramvaj, ale za ty šílené peníze navíc oproti T3R.PLF nezískám o moc více muziky a o údržbě či pohodlí řidiče bychom mohli také diskutovat.

Boris:
Tak tak. T6A5 je v mnohém krokem zpět. I podlaha je vyšší o 10 čísel.
Boris
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 6-2002


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 22:08:29   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Na rozměry T6 jsem se nikdy moc nedíval, ale i u T3 mi připadají schody příkřejší než u T2. Nemá to ani co dělat s rozdílným průměrem kol, prostě schody v T2 byly takové nějaké prostornější, tím samozřejmě nemyslím v prostředních dveřích.
Vyšší podlaha u T6 je opravdu ostuda, protože T6 ani nemá páteřový rám, který by zabíral místo pro kabeláž. Je to dáno tím, že by hlavní příčníky skříně byly mohutnější?
Vyšší podlaha sice znamená vyšší pasivní bezpečnost, ale kdo se má po těch schodech šplhat.
Vario LF - vzhled není špatný, souhlasím, ale má to spoustu konstrukčních prvků, kterých jsme se pracně zbavovali na starších typech vozů a teď nám to odborníci znovu naservírovali. A když jim řeknete, co všechno je s tramvají třeba při údržbě dělat, tak se na vás vyjeveně dívají a řeknou vám, že jim to nikdo nedal do zadání, aby s tím při konstrukci počítali.

(Příspěvek byl editován uživatelem boris.)
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1450
Registrován: 5-2005


Odesláno Neděle, 17. prosince 2006 - 22:35:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Já nevím proč se to každej bojí říct. Vzhled pražské vany lze přirovnat k situaci, kdy pro trolejbus typu 9Tr vyrobíme novou "var" skříň s původním vzhledem včetně ksichtů, s prolomenou podlahou, na střechu nacpeme krovky z 21Tr s nejmodernější výzbrojí a natřeme to v barevném schématu vhodném pro 40tá léta. I v této situaci lze samosebou říct, že cestující je rád, že mu to jede včas a že si sedne.
Možná že kdyby do té vaší vany nacpali na střechu zrychlovač, nakonec by se to ukázalo levnější na pořízení i údržbu než Progress a navíc by to více "pasovalo" k celé koncepci vozu.
(teď jsem si zase naběh :D)
Bára!
Vladass
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2161
Registrován: 3-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 00:13:51   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hele lidi, já nevím, ale nestáčí se ta diskuse trošku někam jinam.

Líbí nelíbí je subjektivní. Za sebe říkám, že to pražské provedení není špatné. Je jiné. Ten lak je jiný a tento typ vozidla bude lehce identifikovaný.

S tou moderností. Nejdříve z pohledu cestujících. Moderní vozidla nemají lidé zas tak rádi, jak si mnozí myslí. V buse a trolejbusech sedačky na stupínkách, úzké uličky mezi nápravami atd. Záměrně nepíšu málo místa na nohy, protože to je otázka výběru uspořádání interiéru. Nerad to říkám, ale obyčejné cestující více než bezschodový přístup do vozidla (ač o jeho lepší přístupnosti nepochybuji) zajímají jiné věci. Moderní vozidlo je jistě vítaná věc, ale nepředceňoval bych jeho potenciál. Z hlediska tramvají je wana taky nové vozidlo. Modernost je otázka pohledu. Wana možná není tak nízkopodlažní jako supermoderní tramvaj, ale to je lidem fuk. Nemohoucí, vozíky, kočárky místo mají, a ostatním je jedno, že mají schody.

Z hlediska provozního (ač určitě nejsem odborník), tak není to nejmodernější nejlepší. Složité komplikované celky, nutné speciální a drahé vybavení, drahé náhradní díly apod.

Ale určitě je důležité, odlišit trolejbusy a autobusy od tramvají. Je to specifický druh dopravy.
Víte wana asi není nejmodernější, ale své si za solidní peníze splní. Poměr užitek/cena je dobrý. Navíc interiér je určitě na úrovni a bohatě dostačující.
Jaký to má čelo je jedno. Čelo tramvaj nedělá. Přestože mě se původní taky nezdá nejlepší. Verze pro Ostravu je zajímavý a moderně vypadající řešení vozového parku. Určitě to není krok dozadu.
Ale v případě Prahy je staré čelo pochopitelné z mnoha důvodů.
Jak jsem psal na začátku, pražská verze je rozhodně zajímavá. Částečná nízkopodlažnost a nový interiér udělá lidem radost a stejnou, se starým čelem jako s novým čelem!
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 263
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 00:31:48   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: já s Tebou souhlasím. Maniakální přestavovači ztrácejí poslední zábrany a dostávají se opravdu do ráže. Je to tím, že jsme vstoupili do epochy, kdy už je dost peněz na rekonstrukce, ale ještě ne dost na větší nákup úplně nových vozů. Symbolem této epochy je Pars se svým panoptikem "modernizovaných" vozů. Některé tyto modernizace dokonce spočívají ve výrobě úplně nového vozu K3, který jen vypadá, jako by byl skutečně postaven z původně určeného vozu K2, jež byl pro celkovou shnilost použitelný jen do kompostu. Vím, trochu to přeháním. Ale ptám se: je zde oprávněný předpoklad, že se naše ekonomika ani do pěti let nehne z místa? Že zde stále nebude kupní síla na větší investice? Nebylo by lepší nedělat z T3 nic jiného, než čím je? Za deset let budou města v ČR plná tramvají s nákladně vestavěnou nízkopodlažní plošinkou a v té době tyto rekonstrukce ještě nebudou na hranici své životnosti. Pevně věřím, že v té době už zde bude ekonomika silná natolik, aby města zvládala i velkorysejší obnovu vozového parku. T3 možná k Praze patří, ale ne tahle uprostřed prolomená. Na orloj taky nedáváte digitální hodiny jen proto, že je to zrovna in.
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 264
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 00:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vladass: Částečná nízkopodlažnost a nový interiér udělá lidem spíš zmatek v hlavě. Lidé, kteří nejsou zrovna na vozíku, ale přesto mají problémy s chůzí, jsou zvyklí nastupovat předními dveřmi. Wana jim tedy nijak nepomůže, protože takové cestující nebudou po příjezdu tramvaje na zastávku luštit podle nějakých detailů, jestli tohle je zrovna "ta tramvaj co u prostředních, či bůhvíkterých dveří nemá schody". Nemluvě o tom, že když už má někdo problémy s chozením, nebude asi z místa, na kterém čekal, po příjezdu takové tramvaje přecházet k jiným dveřím. 100% nízkopodlažní tramvaj je to, co by lidem udělalo opravdu radost. Oni, ač nejsou šotouši, také vidí, že tohle je jen z nouze ctnost.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1453
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 01:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Jistým způsobem se dá říct, že tady má pravdu každý. Mě jako mechanika normálních i NP trolejbusů však opravdu nenapadá jiné přirovnání než s tou nově vyrobenou zvanizovanou 9Tr. Dovedete si někdo něco takového představit? Ne. To dá rozum. A dovedete si představit něco podobného u tramvají? Ano. Tak já nevím, kam jsme to dopracovali.
Napíšu to znova podobně, jak jsem to psal v diskusi v Brně. Kdyby v Rusku vyrobili novostavbu z tramvaje KTM 5, prolomili tomu podlahu, nechali tam lyrový sběrač a natřeli to v předválečném stylu, asi si tady budeme všichni klepat na čelo a řekneme si, "co to ti blbci zase vyrobili" a s chutí se tomu v nějaké zapadlé diskusi zasmějeme. Teď jsme v obrácené roli, v Rusku se nám možná smějou, že tohle je nová tramvaj pro hlavní město ČR.
Nezbývá než se tu dohodnout na tom, že lyrový sběrač je vlastně praktičtější než nůžkový a že by to možná té vaně slušelo i s ním. No mě už by to nepřekvapilo.
Také se mi tu líbí argumenty, kterými se tu vanu snažíte nevím proč zachránit (na spoustě z vás je vidět, že se bojíte to kritizovat, a hledáte jakékoliv argumenty, jenom ať to není úplná ostuda), a to "tradiční vzhled patřící k městu". Já říkám, že pro Brno je tradiční T2, takže je s podivem, že naše vany nejsou v tomto designu, byla by to skutečně krása a srdce technika a designéra by v 21. století zaplesalo.
Bára!
Mayg
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1070
Registrován: 11-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 07:44:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

ad Pavel_v:
cestující nebudou po příjezdu tramvaje na zastávku luštit podle nějakých detailů, jestli tohle je zrovna "ta tramvaj co u prostředních, či bůhvíkterých dveří nemá schody"

Alespoň v Ostravě, jsou ty detaily tyto: tramvaj nevypadá jako T3, má na čele poktogram vozíčkáře aby lidi poznali že je nízkopodlažní, má žlutý pruh aby lidi poznali že je nízkopodlažní, v jízdním řádu je vyznačena, že je nízkopodlažní, a pokud to spojíme s axiomem, že žádná ostravská nízkopodlažní tramvaj nemá nízký vstup u prvních dveří tak nevím. Bohužel smutnou pravdou je, že si důchodce vyhledá nízkopodlažní spoj, baví se na zastávce o tom s jinýma že pojede nízkopodlažní spoj a nakonec nastoupí do kachny do 4tých dveří.
Ostrava: první město v ČR se 100% tramvají s digitálními transparenty (Sbohem ceduláky :-( )
Foťte kachny! Než jim upadne druhá hlava a bříško se propadne dolů (Už jich moc nezbývá )

Bobr je mrtev, ať žije bobr?
Kdo si přečetl, že poslední písmenko mojeho nicku je Q tak ať si to přečte znova :-)
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 12-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 07:45:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

S fakty se dá žonglovat do té míry, do jaké jsou to posluchači/čtenáři schopni sežrat...
...toto je vzkaz pro notorické obhajovače všeho, co se snaží prohlásit za moderní vše, co se vám v DP vyskytne a je nuceno být provozováno
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 289
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 08:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel_v: A nezdá se Vám návrh rekonstruovat vozy T3 bez nízkopodlažního prostoru trochu jako krok zpátky?
Jádro problému spočívá v tom, že Dopravní podniky v české kotlině, potažmo města, která je vlastní a/nebo financují, si nemohou dovolit vyřadit z provozu čtyřicet a více let staré vozy T3 a nahradit je vhodnými moderními nízkopodlažními tramvajemi a to jednak z důvodu, že ještě nejsou tak ekonomicky na výši na tak velkou investici, protože typ T3 tvoří páteř jejich vozového parku a jednak z důvodu, že takové vozidlo žádný český výrobce nenabízí a zahraniční produkce se pohybuje ve zcela jiných relacích, už jen co se pořizovací ceny týká.
K druhé poznámce o zmatku v hlavách cestujících díky umístění nízkopodlažní části - žádná v současnosti provozovaná nízkopodlažní tramvaj v ČR nemá nízkopodlažní prostor u prvních dveří, takže tohle rozhodně není argument jen proti tomuto jednomu konkrétnímu typu tramvaje. Navíc pražská wana je natolik snadno identifikovatelná jako celek, takže cestující určitě nemusí "po příjezdu tramvaje na zastávku luštit podle nějakých detailů, jestli tohle je zrovna ta tramvaj co u prostředních, či bůhvíkterých dveří nemá schody", nýbrž on už při příjezdu vozu do zastávky bezpečně ví, že je to ona a podle toho má možnost se zachovat.
O tom co je a co není hezké by jsme tu mohli vést sáhodlouhé polemiky a ke shodě by jsme nejspíš nikdy nedospěli. Ani mě se kdysi nákres designu pražské wany nelíbil, ale postupem času jsem mu přišel na chuť a v reálu dle mého názoru vypadá ten vůz ještě podstatně lépe.
Takže může se Vám nelíbit, můžete proti němu sepisovat svoje úvahy a bít se v hruď jak Vy by jste to udělali jinak a samosebou lépe, ale to je tak asi vše...
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 265
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 11:15:14   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3: podle čeho je, prosím Vás, Pražská wana pro 80ti letou babičku snadno identifikovatelná? Možná si zavzpomíná na staré trolejbusy Tatra, které ovšem zdaleka nízkopodlažní nebyly. Spíš si ale myslím, že v záplavě reklamních a různých jiných nátěrů jí tato tramvaj nepřipadne ničím výjimečná. Obyčejní cestující mají vůči prostředkům MHD mnohem nižší rozlišovací schopnost, než si tady někteří myslí. Zrovna včera jsem na adresu brněnské wany slyšel od nějakých kolemjdoucích paní označení: "obyčejná stará tramvaj". Pravda, u nás zatím žádá 100% nízkopodlažní tramvaj není, ale i schůdek u Anitry mi připadá jako mnohem menší zlo.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1133
Registrován: 12-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 11:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Schodem to u Astry/Anitry začíná a úzkými dveřmi pokračuje. Prostě si mnozí budou muset zvyknout, že:
1) POKUD hledají NP prostor, tak nejlépe začít u prostředních dveří;
2) pokud si chci sednout a mám na to "vyšší nárok" (z titulu věku či zdravotních), tak hledám tamtéž;
3) "zvyk = železná košile = ostatní se tomu přizpůsobí" - toto nebude platit navždy;

Pro pohled z jiného úhlu:
1) poloPTG se při poškození dá opravit (čas, peníze...) oproti nůžkáči, co s sebou (jako bonus) serve i dráty;
2) ručka i s živákem (např. Trio) zamezuje dělání čehokoliv jiného během jízdy (psaní sms, prohrabování se věcma, oblékání bundy...), protože nestačí mít nohu na pedálu a rukama dělat milion dalších činností (pustím ručku, jdu do brzdy);

Prostě si mnozí, (často) místopisně bliží stříbrnému děsu, musí toto vozidlo obhajovat - říká se tomu patriotismus. Neslušně (ale přesněji) česká malost...
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 291
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 12:09:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel_v: Co třeba podle toho klínu na čele ? Jistěže můžete namítnout, že pro 80ti letou babičku ani tohle není jasně identifikovatelné, ale to pak totéž nemůžem říct o žádné tramvaji, protože je pravda, že někteří jedinci rozeznávají věci spíš podle barvy než podle typů (A co to bylo babičko za tramvaj? No taková červená panáčku...)
Myslim že pokud bude wan v Praze víc, i tyhle typy lidí se je naučí rozeznávat - zaplentovaná, s klínem, s číslem...
Anitra pokud vím nemá schůdek ale dva schůdky, tedy stejně jako u T3, pravda jsou tam o něco nižší.

Norton: Jistě se mohla udělat wana s daleko vyšší úrovní výbavy, stejně jako se tak můžou už pět let dělat všechny rekonstrukce, ale těžko by to šlo za tyhle peníze.
Můžeme si položit otázku, jestli opravdu chceme na tomhle typu stavět základy nového vozového parku (v tom případě by ta výbava určitě měla být lepší), anebo ho chápeme jen jako doplněk do té doby, než ho nahradí něco nového, modernějšího a lepšího (a pak stačí pokud bude splňovat svůj účel pro který se dělá).

A je škoda, že to nejde bez různě zakuklených urážek na "něčí" adresu...
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1454
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 13:00:39   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Demon3 - mě jenom děsí představa, že tohle je defakto nově postavené vozidlo s životností plácnu 15 let a že se po 15ti letech určitě zase jako tradičně dočká nějakého GO na dalších 10 let, kdy už to (tedy třeba v roce 2030) ale opravdu bude neuvěřitelně zastaralé jak především vzhledově, tak i koncepčně, jakkoliv se to tváří jako že to je nyní "in".
Taky jsem uvažoval, nechť mě někdo poopraví, nad věcí, zvanou atraktivita MHD. V celé naší republice a zvláště v městech přecpaných jako je třeba Praha, je vítán každý nový cestující v MHD, který nejede svým autem. Jen těžko někdo tramvají jezdit přestane proto, že je to takovejhle bastl, zaměřil bych se naopak na skupinu lidí, které chci do MHD přitáhnout. Čím je přitáhnu? Tímhle?
A neodpustím si rejpanec- na jednu stranu šíleně drahé slavné Porsche - nové vozidlo, na druhou stranu tenhle historizující "slevněný" kus - leč také prakticky nové vozidlo. Trochu se to bije.
Kolik tohodle budete mít výhledově kusů, smím se zeptat?
Bára!
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2387
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 13:21:07   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha:
V čem se liší brněnská wana od té pražské? V ručním řadiči, poloptg, lepených sklech a "modernějších" čelech? Není možno stejnou výbavu nacpat i do Kardause? Já si myslím, že ano. Celá ta debata vzešla ze vzhledu, ne z technickcýh vyfikundací! A vzhled je čistě subjektivní. Osobně se mi čela "Pelikán" nelíbí a a klasická T3 ano. Jsem za čela "Kardaus" rád, za nátěr už ne. Jen se mi zdá, že se tu většina lidí snaží někomu do hlavy vštípit to, že čela "Pelikán" = supermoderní tramvaj. Ne, jen hezky vypadají, ale s mnoha náklady navíc, příčemž technická zdatnost obou vozů není nikterak odlišná.

Norton:
S fakty se dá žonglovat do té míry, do jaké jsou to posluchači/čtenáři schopni sežrat...
...toto je vzkaz pro notorické obhajovače všeho, co se snaží prohlásit za moderní vše, co se vám v DP vyskytne a je nuceno být provozováno

Neplatí tohle tak náhadou taky pro Vás? Možná i ten obrázek pod nickem vypovídá něco o zaujatosti mé milované....
Goldfinger
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 9-2005
Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 13:22:10   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Cajzlovská wana na mne dělá dojem, že se na ní šetřilo za každou cenu, což je s podivem, protože reko KT8 na NP je naopak daleko velkorysejší než brněnské. To čelo je naozaj úděsné, což asi dělají ty zastaralé světlomety, po této stránce chválím wanu brněnskou.
miš
Neregistrovaný host
Odeslán z: 213.192.29.34
Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 13:30:42   Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Výhoda nových krnovských kastlí spočívá v lepených čelech ne jako u T3 ale s přiznanou spárou. A tak bude jistě celkem snadné a lákavé při GO v roce 2003 dát na pražské vany nějaké soudobé čelo Pelikán, vzor 2026.
Adam_r
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 762
Registrován: 10-2003


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 13:30:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Hlavne je skoda, ze se stale dela "socka" usporadani - tedy 1+1 sedacka. To to dela asi vic sockou, nez stara cela.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 13:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha:
(tedy třeba v roce 2030) ale opravdu bude neuvěřitelně zastaralé jak především vzhledově
Jak tohle můžeš tvrdit? Nikdo neví, co se bude líbit za 25 let! V 80. letech frčela hranatá konstrukce, vyrábí snad někdo dnes podobné krabičky jako KT8, T6, B730, 14Tr? Nikdo! Design se mění, ale také vrací zpět. Podívej se na nábytek, na tvary automobilů nebo na ty klasické londýnské taxíky. Prostě dnes frčí stylové tvary, které tu byly před čtyřiceti roky. Pákové baterie jsou už také na ústupu a vrací se klasické ozdobné prvorepublikové kohoutky. Ale hlavně bych si vůbec netroufal tvrdit, že "Pelikán" bude za 25 let vypadat moderněji než "Kardaus". Co když to bude přesně naopak.

zaměřil bych se naopak na skupinu lidí, které chci do MHD přitáhnout. Čím je přitáhnu? Tímhle?
Nebuď naivní. Do MHD nepřitáhneš lidi na vzhled vozidel! Tohle je naprostá deziluze, kterou se tu někdo snaží vyvolat. Jestli mi někdo přeskočí z aut do MHD, bude to na krátké intervaly, rychlý a levnější způsob cestování, nezapáchající tramvaje bezdomovci, přívětivé chování zaměstnanců apod. Jestli se chce někdo svéz z auta Poršetrou, udělá to jednou dvakrát, pak se stejně vrátí.

A neodpustím si rejpanec- na jednu stranu šíleně drahé slavné Porsche - nové vozidlo, na druhou stranu tenhle historizující "slevněný" kus - leč také prakticky nové vozidlo. Trochu se to bije.
Protože si domů koupím plazmové domácí kino, musím si ho koupit také do všech pokojů? A zas já si neodpustím rejpanec- na jedné straně se všichni snaží unifikovat=sjednocovat=šetřit a na druhé straně v Brně jezdí takové množství prototypů snažících se vždy napodobit dobové intvary, které jen v průbehu posledních deseti let udělaly z tramvají takový cirkus až by mě samotného zajímalo kolik pak stojí náklady na údržbu 300 prototypů? Hlavně, že je to in. S čím přijde DPMB zítra, mohu-li se zeptat? Ještě vám chybí patrové tramvaje nebo kabrio, ty jsem v Brně ještě neviděl nebo snad už jezdí?
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 13:46:47   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Goldfinger:
Každá wana je kompromis. Jakákoliv wana vzešla z "musíme šetřit, nemáme na nové". To čelo je naozaj úděsné A z čeho tak soudíte? Z vlastních pocitů? Já a mnoho dalších mají pocity třeba jiné. Někomu se líbí holky někomu zas vdolky. Já zas za úděsné považuji reko "Kotas", ikdyž připouštím, že v době vzniku byly docela pěkné a jsem rád, že v Praze reka T3 "Kotas" nemáme.

Adam r:
Uspořádání 2+1 je v Praze naprosto nevhodné. Z průzkumu v 90. letech vzešlo, že si cestující uspořádání 2+1 nepřejí. Možná v Ostravě nebo v Brně, ale v Praze je maso, pokud na takovou 10 přijede T6A5 s 2+1. U 8251 to není o šetření, ale o rozumu (myslím uspořádání sedadel). Stále jezdí v Praze tramvaje přeplněné a myslet si, že přidáním jedné řady sedadel udělám ze socky nesocku, přičemž nechám lidi na zastávce, je trochu mimo.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 292
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 14:05:49   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha: 2 + 5 příští rok (ale slyšel jsem už i o deseti), do dalších let nikdo nevidí.

Jestli bude wana v roce 2030 neuvěřitelně zastaralá vzhledově i koncepčně ? No budiž, má na to nárok.
Víc mi teda vadí to, že nakupujem (a snad i Vy se máte přidat) ve velkym vozy, který jsou neuvěřitelně vzhledově i koncepčně zastaralé už teď, v roce jejich výroby !!!
Všeobecně se to ví a toužebně se očekává jejich nástupce...
Všechno ostatní už zodpověděl Martin.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1134
Registrován: 12-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 14:41:22   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: mistře, chcete zde diskutovat a nebo se snažit ostatním vnutit své názory. Není to totéž. Apropos: tvrdit mi, který od začátku nasazení wan měl k nim X připomínek, že jsem zaujatý a nekritický je... ...úsměvné. Stačí zabrousit do archívů a ne jen tady plácnout žvásty.
Nezaměňujte, laskavě, fakta a zbožná přání.

Ostatním se omlouvám za OT
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Pavel_v
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 266
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 15:01:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Pákové baterie jsou už také na ústupu a vrací se klasické ozdobné prvorepublikové kohoutky. A na to jste přišel jak? Při návštěvě Horbachu? Že si nějaký nevkusák dá do koupelny ozdobný kohoutek, neohrožuje pozici pákových baterií, na jejihž nesrovnatelně vyšší uživatelský komfort si lidé brzy zvykli. Můžeme to použít i jako příměr s tramvajemi. Myslím, že Verusha neměl na mysli ani tak design, jako užitnou koncepci vozu. V době, když už ve Vídni bude možná většina vozů koncepce ULF, u nás budou stále vesele drandit pojízdná schodiště typu wana. Jestli budou mít světlomety šišaté, nebo kulaté je už jen detail. Když jsem zmínil tu Vídeň; pouštěli se tam někdy do podobných rekonstrukcí? Nic takového si nevybavuju, ale moc tamní provoz neznám. Při mém povrchním pohledu mi připadá, že tam prostě na dobré úrovni udržují klasické vozy, které se obejdou dokonce bez elektronických transparentů a postupně je nahrazují ULFy. Ani tam neobnovují šmahem celý vozový park. A že těch tramvají asi nebude míň, než v Praze. Stále si myslím, že je lepší provozovat T3 bez šílených přestaveb, ale v dobrém technickém stavu a postupně nakupovat nové vozy. 14T je sice jen takový mezistupeň, ale věřím, že za těch 20 let bude rozhodně méně mimo mísu, než wana.
Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 293
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:00:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Nestraš nás prosím 14T po dvaceti letech, to už budou doufejme dávno zrekonstruovány na něco smysluplnějšího nebo vyřazeny.
A věř tomu, že i na západ o našich hranic má doplňování nízkopodlažních článků do stávajících vozidel VHD své místo, rozhodně to není jen naše parketa.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:06:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton:
mistře, chcete zde diskutovat a nebo se snažit ostatním vnutit své názory
Nápodobně
Nezaměňujte, laskavě, fakta a zbožná přání
Já měl pocit, že celá diskuze vznikla na základě designu pražské T3R.PLF. Můžete mít 1000 připomínek k ostravským wanám, ale jedna věc je cena a unifikace. Máte-li pocit, že se DPP vydal špatnou cestou, protože pro svých budoucích 10-20 tramvají mezi zhruba 1000 nevytvořil design hodný Vašim pocitům nebo, že jim nedal vyklápěcí drahé dveře či lepená skla řádově o několik tisíc dražší, je to čistě a pouze Váš názor. Jenomže Váš názor se jaxi vymyká racionálnímu přístupu, který DP Praha asi z několika SVÝCH důvodů zvolil. On se šoto pohled asi velmi rozchází s finančními možnostmi našich dopravců.

Dobře, tak se pojďme bavit věcně. Kolik stála pražská wana a kolik ostravská? O co se ty vozy od se be liší? Víme o ručním řadiči, polopantografu jehož výhody mi dosud nejsou známy, lepených sklech, které mají jedinou funkci a to estetickou, vyklápěcích dveřích a jiných čelech. Co dál?
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:18:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: cena ostravských wan je podstatně vyšší díky asynchronní výzbroji.
www.ostramvaje.estranky.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2392
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:19:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Pavel v:
A na to jste přišel jak? Při návštěvě Horbachu
Tam opravdu ne.

V době, když už ve Vídni bude možná většina vozů koncepce ULF, u nás budou stále vesele drandit pojízdná schodiště typu wana
Bohužel nejsme ve Vídni. To však nemění nic na tom, že design wanu a celou její koncepci nezachrání. Vídeň se pohybuje v úplně jiných finančních dimenzích.

A že těch tramvají asi nebude míň, než v Praze. Stále si myslím, že je lepší provozovat T3 bez šílených přestaveb, ale v dobrém technickém stavu a postupně nakupovat nové vozy
S tím samozřejmě souhlasím. Pokud vezmeme fakt, že naše podniky nemají dlouhodbě peníze na to, aby alespoň z 50% obnovily tramvajové provozy koncepčně novými typy, musí sáhnout ke kompromisu. A jak jinak zpřístupnit imobilním cestujícím MHD? "Promiňte my čekáme až budeme mít 100 mld, abychom vám pak mohli koupit nové tramky. Do té doby sorry" Já z wany nadšený tedy rozhodně nejsem, ale chápu ji jako kompromis. Pokud si Ostrava nebo Brno zvolily kompromis "Pelikán", je to jejich věc a mají k tomu asi pádné důvody. Pokud Praha zvolila kompromis "Kardaus" měla k tomu asi zase důvody své. A snad si tu někdo nemyslí, že na DPP sedí úplný blbci, který se takhle rozhodli. Měli k tomu k dispozici 700 tramvají T3 v různých verzích, sklady náhradních dílů na ty T3 a taky značně omezený přísun peněz. Rozhodli jak rozhodli a já věřím, že se rozhodli správně, ikdyž mě jako šotouše T3R.PLF dech nevyrazila.

To je to co se tu celou dobu snažím vysvětlit a že nároky na údržbu jsou asi v Praze, kde je 1000 tramvají jiné, než v Ostravě. A pokud mě "Pelikán" stojí o nějaký ten milion navíc, asi při rekonstrukci 100 vůzů se navýšení bude pohybovat v řádech desítek milionů a to není zanedbatelné při představě, že se wany OV a PR liší hlavně vzhledem.
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2393
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:20:19   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1313:
A kdyby Ostrava zvolila progress a ne europulse, stála by o kolik víc?
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:22:45   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Asynchronní výzbroj je určitě více spolehlivější než Progress. Od tohoto se odvíjí také cena.
www.ostramvaje.estranky.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2394
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A taky víc žere el. energie. A v čem je progress nespolehlivý?
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 12
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:28:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

V zimních měsících se uněj projevuje poruchovost.
www.ostramvaje.estranky.cz
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 583
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:30:17   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: Progress je uplně spolehlivý. O co se tu snažíš ?
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

T3R.PLF: nedivím se, že má stejný design jako T3R.P... podle mě chtějí je dávat do souprav. Design je normální a nic na něm není špatného, ale nějak mi nesedí ten nátěr k ostatním T3R.P.
"Proti gustu, žádný dyšputát"
www.ostramvaje.estranky.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2396
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1313:
Čela chápu, nátěr už moc ne.

Slimman:
Já se jen ptal. Slyšel jsem kritiku na Europulse i na Progress.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 890
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:47:42   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1313: Koukam že jsi vedele, jak ta jedle... Spolehlivost TV Europulse a TV Progres nasprostro srovnatelná, jediný rozíl jsou jen ty motory. A cena Ostravské wany proti Pražské je jiná už z jiných důvodů, třeba okna. Co je dražší nové lepené okno s vykopnou ventylačkou nebo původní okno ze staré T3?

Mě osobně nemrzý že DP Praha nepoužil našperkované nové kasle a že i rekonstrukce klasických vozů T3 je nakonec v takovém provedení v jakém je. Spíš si cenim toho že je tu snaha tyto vozy držet v jednotnosti co se týká provedení intelieru, použítých dílů a to i v případě skříní Var nebo současně "wany". Třeba Brněnské tramvaje a jejich rekonstrukce, to na mě působý jako zoufalost sama osobě...
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:56:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Dandy:
Co je dražší nové lepené okno s vykopnou ventylačkou nebo původní okno ze staré T3?
A kolik teprve stojí výměna takového okna... Poškrábaná jsou během prvních pár hodin provozu.
A za klasické šoupací větračky jsem 1000X radši, než za výklopná pidiokénka. Stejně snad hovoří řidiči o výklopných/skládacích dveřích.
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 16:58:08   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

tyto vozy držet v jednotnosti co se týká provedení intelieru, použítých dílů ...určitě souhlasím. a ještě k těm soupravám. Podle mě je lepší dávat soupravy typu Wana+T3 = více nízkopodlažních spojů (např.Liberec), než Wana+Wana.
www.ostramvaje.estranky.cz
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 17:00:44   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: nevím co říkají řidiči na "vyklápěčky", ale vím co říkají cestující..."V létě hodně horko "
www.ostramvaje.estranky.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 17:04:01   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1313:
Právě proto jsem rád, že vyklápěčky v pražských wanách nebudou.
Co vím, tak vyklápěčky vadí ve výhledu v zastávce. Nejsem řidič, ale pamtuji si, že se u nových T6A5 v polovině 90.let tento problém řešil. Stejně tak zavrhli vyklápěčky z těchto důvodů v Bratislavě a snad i v Brně.
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 891
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 17:05:13   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

A za klasické šoupací větračky jsem 1000X radši, než za výklopná pidiokénka.

Naprostej souhlas, ono vůbec třeba výklopné dveře u vozů T3 jsou neštěstim hlavně co se týká výhledu. Třeba v bývalé NDR kde se prováděly modernizace vozů T4D/T3D tak se dveře nechávaly skládací nebo se přední dveře zužily a rozšířila se kabyna řidiče. V tom případě se vozy členily na čelní a zadní, víz Chemnitz nebo Schwerin. Něco podobného se dělo dodatečně i v Halle na vozech T4D-M, tam si také naběhly z výkopnýma dveřmy.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 17:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: podle mě jsou vyklápěčky na ostravských wanách proto, protože normální větrání by se knim (tedy k designu čel) moc nehodilo.
www.ostramvaje.estranky.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 17:29:25   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1313:
Takže na základě "moderního" vzhledu, který je přeci pro budoucnost tak důležitý, jak tu někteří tvrdí, snížíme komfort cestujícím. Bravo! Když už má být wana tak nadčasová, pročpak se do ní nedala klimatizace? Že by někdo šetřil? Stejné je to s těmi lepenými okny. Raději budu jednou do roka skla za pár korun měnit, než je neměnit vůbec a nechat je zdevastovat jen kvůli tomu, že výměna je příliš drahá.
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 17:52:00   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin - problém je v tom, že jsem, uznávám, zaujatej proti tomuto typu jako celku. Možná jsi to pochopil tak, že se mi brněnské wany líbí - rád bych to uvedl na správnou míru - nelíbí se mi ani v ostravské, ani v brněnské, tím míň v liberecké a už vůbec ne v té pražské verzi. Nelíbí se mi to prostě vůbec, ani vzhledově, ani koncepčně, ani ve vztahu k moderní MHD, a vždy když toto uvidím, dere se mi na mysl příměr s VAR skříní na trolejbus 9Tr nebo ono přirovnání k Rusku, jenže obrácenému. Vím že to tak prostě musí bejt, ale v tom případě je něco v tomhle státě špatně. Ne u každého DP zvlášť, ale systémově v celé republice, a u tramvají je to vidět opravdu hodně. Je to smutné - na tom se asi shodneme všichni.
Bára!
Verusha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 5-2005


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 18:00:21   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Zapomněl jsem reagovat na různorodost a atypičnost brněnského tramvozparku - Martine, ne, opravdu nejsem blázen, aby se mi to líbilo. Nejsem skutěčně šotouš ani fotič, abych z toho měl radost. Považuju to za stejně debilní jako ty. Protože jsem z Brna, není přece řečeno, že s tím tady souhlasím. Jsem machoš od trajfů a sám vím, co to je, když máš na kanále každej den "jinej" vůz. A to jsme na tom co se týče trolejbusů ještě celkem dobře "unifikovaně", relativně teda. Sám upřímně lituji brněnské řidiče tramvají (já sám mám například velice špatnou paměť, tak o to víc si to uvědomuju), že si musí pamatovat tolik typů vozů. Prakticky skoro co vůz, to jiné ovládání, jiné spřahování, jiný interiér, nakonec je dopravácký stejnokroj jediné, co je na každé šalině stejné :DD . Na tom se také shodneme, že to je prostě špatně.
Bára!
Hnidopich
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 6-2004
Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 18:06:54   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

To je prostě debata jak poleno... a stejně si to DPP udělá po svém.

Jedni brečí, že je to zoufalé, moc staré, stokrát převařené... druzí zase že je to moc nové, zbytečně nahrazující osvědčené...

A pak se tu hledají "argumenty", proč to je určitě pravda.

Třeba se mi líbí lepená okna. Jako by k jejich výměně nějak často docházelo a... tohle bylo důvodem k osazení oken v gumě. To, že DPP vědomě sleduje tuto linii je vidět také na tom, že na nové autobusy B9xx si nechává dělat bez lepených oken, že. ;) Prostě tam jsou. Můžete si zdůvodňovat, proč se Vám to vlastně líbí, ale obávám se, že to za tím, proč to tak je, stejně nebude.
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 18:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: ale bude to moderní. Je to jako se 14T, designová bomba, ale na uspořádání interiéru si Škodovka moc záležet nedala.no ale hodnotit ji nebudu!

(Příspěvek byl editován uživatelem 1313.)
www.ostramvaje.estranky.cz
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 12-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 18:20:11   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin:
Vyklápěčky - rozlišuj, laskavě, mezi těmi, co potkáš v Astře, Triu, Saranči či jiných NOVÝCH vozech a v reko typu OV wana - jiný úhel otevření, jiná výška výklopky a v neposlední řadě stropní ventilačka.

Lepená skla - ano, hůře se vyměňují, ale jak často takové okno vyměňuješ? Ale zase ti nehnijí sloupky, jako u oken v gumě. A toto je docela podstatný rozdíl, ni?

EPucl - když tady si motory děláme, tak proč kupovat jiné, že? A navíc se počítalo / počítá se spřahováním s vlekem a to by Progres neutáhl.

A vzhled? Myslíš, že pražská wana je moc unifikovaná? Ani ne, protože např. čela má shodné (pokud vůbec), max. s rekonstrukcemi s novou skříní, na původní skříně nepasuje...

Co se týče sběrače, viz. výše, co se týče mokrého hadru - to už tu taky bylo X-krát. A hlavně, v OVě běžní cestující v tom nevidí "reko", ale nové vozidlo. A o to taky jde, ne?

A hlavně, názory své nevnucuji, pouze konstatuji fakta, že...
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz
Dandy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 893
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 18:22:40   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Vím že to tak prostě musí bejt, ale v tom případě je něco v tomhle státě špatně. Ne u každého DP zvlášť, ale systémově v celé republice, a u tramvají je to vidět opravdu hodně. Je to smutné - na tom se asi shodneme všichni.

Rozumná slova, já osobně zastávám názor že nové skříně var či "wana" jsou jen pouhé provizorium,aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Bohužel současná doba moc VHD jako celku moc nepřeje, ono vůbec nepřeje něčemu co je pro lidi. Proto i na jednu stranu držim palce Škodovce a to i přesto že dělam u konkurence, i když celkově to bude ještě běh na dlouhou trať.
DH 120 made in Poldi SONP Kladno
1313
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 12-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 18:37:36   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Norton: ty okna se vymněňují při VP? pokud ano, jak často? dikyjinak skvělý vystihující souhrn o waně...asi jediná fakta a ne žádné plácání nesmyslů
www.ostramvaje.estranky.cz
Martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2402
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 19:37:46   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Verusha:
Tak to jsem tě špatně pochopil. Pod tvůj příspěvek bych se i podepsal. I já bych raději viděl vozový park obnovovaný něčím jiným, ale když ty peníze nejsou... Já vím - mohly by být, kdyby.

Hnidopich:
To, že DPP vědomě sleduje tuto linii je vidět také na tom, že na nové autobusy B9xx si nechává dělat bez lepených oken, že
Jak nechává dělat? Do roku 2003 byly Karosy B900 s okny v gumě a od roku 2004 sériově lepené. Takže Praha má jak lepená tak okna klasik podle datumu výroby jednotlivých Karos.

Můžete si zdůvodňovat, proč se Vám to vlastně líbí, ale obávám se, že to za tím, proč to tak je, stejně nebude.
Jedno je jisté - lepená okna jsou dražší, lépe vypadají a hůře se vyměňují. Je však nutné je na rekonstrukce osazovat?

Norton:
Hezké, ale na okno 50x50cm otevřené dokořán jsou super ostravské vyklápěčky krátké.

Europulse: A má snad Praha vleky? Takže jestli Eur. nebo Progr. není zcela na místě.

Pražská wana je sakra unifikovaná. Toho si všimne leckdo. Nebo máte snad pocit, že DPP nechce moderní vzhled a postavil si hlavu a udělal PLF z trucu? Neblázněte!

A hlavně, v OVě běžní cestující v tom nevidí "reko", ale nové vozidlo
A co z toho plyne? Za 5 let uvidí wanu jako běžné vozidlo. Nebo snad řidiči IAD při pohledu na wanu ihned zaparkují svého miláčka a nadšení poběží na tramvaj a tak to budou praktivovat dalších 20 let? To je ale blbost, viďte!
Váš výsledek? Tramvaj s polopantografem s minimálním přínosem, ruční řadič cestujícím nicneříkající, moderní čela, lepená skla, vyklápěčky namísto otevřených oken dokořán a to vše o pár mega dražší. Děkuji, raději zvolím kompromis a místo dvaceti ostravských wan si pořídím třicet pražských se stejným efektem.
Martin_zlivský
Moderátor

Číslo příspěvku: 28569
Registrován: 4-2003


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 19:56:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Za 5 let uvidí wanu jako běžné vozidlo.

Jistě, nicméně v ostravské verzi ne jako vozidlo, které už vídají v různém stádiu humusnosti/rekonstruovanosti již několik desítek let.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Demon3
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 295
Registrován: 2-2006


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 19:56:59   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

1313: "jinak skvělý vystihující souhrn o waně...asi jediná fakta a ne žádné plácání nesmyslů"
To záleží hodně na úhlu pohledu !
Pro mě třeba mají váhu argumenty Martina a Verushy, pod ty se klidně podepíšu.

Nevim jak v Brně, ale normálně se okna při VP nemění. V Praze se, pokud nejsou vysloveně neprůhledná, nemění ani při rekonstrukci.
Nic to ale nemění na faktu, že lepené sklo je několikanásobně dražší a jeho přínos je velmi diskutabilní.
Slimman
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 584
Registrován: 5-2002


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin (poslední odstavec): Nepřijde ti, že důvod proč jsou někde wany takové a jinde makové se odvíjí od současného stavu a priorit DP v obnově vozového parku ?? Že DP Praha si postaví "nadupanou" wanu, když se (zatím) tvrdí "tohle nesmí za hranice Prahy 6" ? V Ostravě si zvolili cestu wan jako seriózní obnovu vozového parku a pak ty wany taky tak vypadají.
Norton
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 12-2004


Odesláno Pondělí, 18. prosince 2006 - 20:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu  Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek   Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)

Martin: s váma je "diskutovat" o čemkoliv ztráta času. Protože vy nediskutujete, vy jste demagog. Tak si běžte do politiky.
Pokud jste si nevšiml, uvedl jsem výčet, jak jsou na tom OV verze wan. Nic více, nic méně.
Co naplat, vše už tady jednou bylo a bude zase... Mění se jen čas, místo a obsazení rolí...
solidní dopravní fotogalerie... http://norton1.ic.cz

Diskusní skupiny | Poslední den | Poslední 4 dny | Stromové zobrazení | Vyhledávání | Seznam uživatelů | Nápověda | Program Credits Administrace