| Diskuse » Železnice » Všeobecná neželezniční diskuse | « předcházející | další » |
Všeobecná neželezniční diskusedolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
| autor | příspěvek |
|---|---|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7163 Registrován: 12-2020 |
co je fčnil? Chtělo by to v Česku mluvit Česky. Ne, tím myslím třeba jednoho celoživotního zabezpečováka nebo výpravčího a později dozorčího. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 16470 Registrován: 4-2003 |
Mladějo: Já s Tebou naprosto souzním, jen chci naznačit že každá mince má vždy dvě strany a už vůbec to není omluva pro vulgární jednání té druhé strany. (Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27055 Registrován: 3-2007 |
Tak buďte příkladem - "česky" s malým č. Jinak měl jste na škole vyšší matematiku? Funkce se zkracovalo fce, tak si RŠ vyrobil takovou legrácku fčnil = fungoval, pracoval. Vás nikdy nebavilo kreativně zacházet s češtinou? Asi ne. Jinak jistě čtete, že s vámi souhlasím. I tak málo může ovlivnit dojem z celoživotní práce a ti, co tam pracují dál to pochopitelně vidí a třeba i toto může být kapkou k rozhodnutí raději jít jinam, kde není jen číslo. |
|
Pezos
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3233 Registrován: 4-2014 |
Ano. 11:59PM, 12:00AM, 12:01AM... 12:59AM, 1:00AM, 1:01AM...
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7164 Registrován: 12-2020 |
Mladějov: Vás nikdy nebavilo kreativně zacházet s češtinou? Asi ne. Hm, až na to, že tohle není žádná kreativita, ale prasečina a prznění jazyka ![]() |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27056 Registrován: 3-2007 |
To psát Česky jako trotl Trump taky. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 18550 Registrován: 5-2004 |
"Pokud ja i Vy máme na diplomu ing., tak máme magisterský typ vzdělàní. A smyslem JHMZ není sbírat data o diplomech, ale je hrubě zatřídit ID zaměstnance podle nějakých základních socioekonomockých chrakteristik. V opačném případě byste totiž musel v extrému mít kompletní číselník VŠ diplomů z celého světa a k tomu ohromnou bichli metodologie" A přitom by úplně stačilo tam mít ještě variantu vysokoškolské. To je totiž na tom diplomu... Mch k čemu tohle vůbec je respektive nač se totéž vyplňuje při sčítání lidu? Stát respektive ČSSZ tyhle informace o lidech už ostatně dávno má. Tahle akce je jen další buzerace kvůli lenosti ouřadů si předávat informace. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6793 Registrován: 9-2003 |
Klomfar: Magistr v lékárně je PharmDr., předtím PhMr. Magistr inženýrského typu je Mgr.
NOBLE BRICKS
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5950 Registrován: 4-2003 |
"A přitom by úplně stačilo tam mít ještě variantu vysokoškolské. To je totiž na tom diplomu..." Magistr v lékárně je Mgr., před tím to bylo opravdu PhMr. PharmDr. je titul pro doktora farmacie získaný rigorózní zkouškou, dříve se uděloval titul RNDr. Z hlediska kompetencí není rozdíl mezi Mgr. a PharmDr.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8609 Registrován: 6-2016 |
Když jsem se MUSEL do toho JMHZ "zapojit", tak mi vyšlo, že vysokoškolské vzdělání tam řeší podle DÉLKY (úspěšného) studia. Ale jen ve vysvětlivkách, v tabulce jsou už jen tituly. Za mě je to provozní blbost... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 16471 Registrován: 4-2003 |
by úplně stačilo tam mít ještě variantu vysokoškolské. Krom detailu že tahle skupina se jmenuje vyšší (terciální) a pojem "vysokoškolské" je mezinárodně nesrozumitelný (úplně stejně jako titul ing.) by to fakt nestačilo, viz Doktor. je respektive nač se totéž vyplňuje při sčítání lidu? Sčítání je snímek pořizovaný jednou za 10 let a ptá s na něco jiného, než JMHZ pořizované měsíčně. JMHZ ale povede k zjednodušení Sčítání v roce 2031 - pokud ho tada politici nezakážou. lo, že vysokoškolské vzdělání tam řeší podle DÉLKY (úspěšného) studia. Ano -představte si že máte ve firmě či instituci zaměstnance třeba z 20 různých zemí a z různých systémů. Jak by to na tom mzdovém/personálním asi řešili? To je prostě kompromisní řešení, které stačí na straně těch co ta data budou využívat.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 16472 Registrován: 4-2003 |
Mch k čemu tohle vůbec Kromě toho že to ruší 27 různých dotazníků v mém případě a v případě mých kolegů takový zdánlivě banální věcem, abychom nepoužívali v digitální době data trhu práce vyrobená pomocí ruchadla bratranců Veverkových.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 35335 Registrován: 5-2002 |
Woko: Takže v půl jedné ráno se napíše 12:30am? Ano. A už bych to neřešil. Voni to tak chtěj´... JM: Vlčounův popis je velmi přesný.... Ani bych neřekl. Viz Radek. Reálnej svět je postavenej na tom, že je potřeba se pořád něco učit. Uměle vytvořené prostředí, kde to nutné není, sice vypadá lákavě, ale je předem určeno k zániku. A čím později ten zánik nastane, tím je dopad do reality bolestivější. Takže já se v průměru co 10 let učím novej procesor a vůbec mi to nevadí. Možná je to i tím, že díky doc. Bílkovi mám z vejšky tak dobrý základy, že mi to jde líp, než některým mnohem mladším jedincům... Firemní kulturu netvoří lidi, ale nadřízení a to lidi nejsou Omyl. Firemní kulturu tvoří i ti dole - jako příklad časté volání Oldcerryho, aby někoho za něco střihli. ML: Vás nikdy nebavilo kreativně zacházet s češtinou? Asi ne. Tebe to překvapuje...? Vlčoun: A přitom by úplně stačilo tam mít ještě variantu vysokoškolské. Bakalářské, magisterské nebo doktorské...?
Si leges quod transcrevi, si linges quod transexcrevi...
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7166 Registrován: 12-2020 |
je postavenej na tom, že je potřeba se pořád něco učit. Proti tomu nikdo neprotestuje. Ale ty změny mají mít hlavu a patu, být potřebné pro toho pracovníka i pro firmu a hlavně se to má člověk někde naučit ještě před zavedením nového. A ne, že prostě někdo něco změní a vy se to dozvíte až při konkrétním úkonu, přičemž vás to nikdo nenaučil a nic nevysvětlil. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 35336 Registrován: 5-2002 |
JM: A ne, že prostě někdo něco změní a vy se to dozvíte až při konkrétním úkonu, přičemž vás to nikdo nenaučil a nic nevysvětlil. No, už jsem taky párkrát nějaké změny dostatečně dlouho předem avizoval, a přesto se našlo dost divínků. Ono to občas zamrzne někde na nejnižším managementu - třeba návody na AVV jsem posílal už nesčetněkrát, ale k fírům to (vyjma různých samizdatů domluvených na hubu) nedorazilo nikdy...
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27058 Registrován: 3-2007 |
"je postavenej na tom, že je potřeba se pořád něco učit. Proti tomu nikdo neprotestuje. Ale ty změny mají mít hlavu a patu, být potřebné pro toho pracovníka i pro firmu a hlavně se to má člověk někde naučit ještě před zavedením nového. A ne, že prostě někdo něco změní a vy se to dozvíte až při konkrétním úkonu, přičemž vás to nikdo nenaučil a nic nevysvětlil." Já bych tedy řekl, že to pánové míní obecně a ne u SŽ only. Jinak komentovat úroveň vašeho školení a školitelů teď nechci, ale na druhou stranu když u vás sebelepší lektor nakráčí do učebny, kde sedí třicet lidí, deset v pohodě, pět totál na šrot po noční, deset takových typů jako vy, co pičují úplně na každou novinku a změnu, další co si to pletou s odborářskou schůzí a další, co se prostě potřebujou pohádat, jako by ten lektor za to mohl, tak je to fakt těžké. Ano, souhlasím s vámi, že mít poměr počítačových lekcí ku prezenční formě 80/20 není pro provozní zamce úplně optimum, na druhou stranu existuje vámi téměř nevyužîvaná možnost se leccos doučit samostudiem - jo, už slyším "a kdo mi to zaplatí". Takže ono to není tak černobílé, jak to tady líčíte vy. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 35340 Registrován: 5-2002 |
ML: Já bych tedy řekl, že to pánové míní obecně a ne u SŽ only. Přesně tak.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2143 Registrován: 9-2015 |
@Pezos - 12:59, 1:00 To je pronárod. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7169 Registrován: 12-2020 |
Vidíte. A jak já má vědět, co znamená only? Bylo by fakt dobré mluvit v česku česky. Nebo myslíte, že třeba v USA se taky vkládají česká slova do angličtiny? |
|
Priapos
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2685 Registrován: 10-2012 |
only = pouze, jenom |
|
staci_premyslet
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 146 Registrován: 2-2023 |
"Vidíte. A jak já má vědět, co znamená only? Bylo by fakt dobré mluvit v česku česky. Nebo myslíte, že třeba v USA se taky vkládají česká slova do angličtiny?" |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7171 Registrován: 12-2020 |
Jo, vy budete mluvit anglicky mezi našinci a já to pak budu překládat na gůglu a ztrácet na tom čas . Proč to dělat jednoduše, když to může být i složité, že? Prosím, k čemu mi bude takový poznatek, že některá česká slova se ujmula v angličtině? To je jako, když vím, že některá slovenská slova se ujala v maďarštině a některá maďarská ve slovenštině. Je to sice zajímavé, nicméně pro pratický život to nemá žádný význam. |
|
staci_premyslet
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 147 Registrován: 2-2023 |
Ptal jste se, jestli v USA vkládají česká slova do angličtiny, očividně ano, když některá běžně používají. Budete mít širší rozhled a třeba to někdy využijete. Třeba taky ne, ale určitě vám to nijak neuškodí narozdíl od vzteklých výplodů. Pro praktický život má dnes význam byť jen minimální znalost angličtiny. Může se vám to nelíbit sebevíc, ale neuděláte s tím nic. Buď se můžete přizpůsobit nebo kolem sebe vztekle prskat. Je to jen na rozhodnutí každého jedince. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7172 Registrován: 12-2020 |
Která česká slova se tedy běžně používají v angličtině? |
|
staci_premyslet
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 148 Registrován: 2-2023 |
Když zvládnete plkat na k-reportu, tak jistě zvládněte napsat dotaz do internetového vyhledávače nebo se poradit s AI. Doporučuji vyhledat něco jako "česká slova v angličtině" nebo "english words of czech origin". Třeba se i něco přiučíte, to nikdy není na škodu. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7173 Registrován: 12-2020 |
Hledat to nebudu, jsem v rekonvalescenci a dělám jen to, co mi duševně a tělesně prospívá . Takže volím variantu b a budu vztekle prskat![]() |
|
staci_premyslet
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 149 Registrován: 2-2023 |
Rozšiřování obzorů je duševně velmi prospěšné. Někdy to zkuste a uvidíte. Přeji rychlou a úspěšnou rekonvalescenci. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 35344 Registrován: 5-2002 |
MZv: To je pronárod. Kdo? Angličané...? JM: Nebo myslíte, že třeba v USA se taky vkládají česká slova do angličtiny? Ano. Která česká slova se tedy běžně používají v angličtině? Napřiklad slovo "robot".
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27061 Registrován: 3-2007 |
Jo Džem už zase netáhne Že by druhý Janoušek - do práce chodit nemůže ale 50 km v pracovních botách na výlet OK? Vážně: Přeji vám brzké uzdravení a když se léčíte, tak si udělejte doma pár lekcí angličtiny a využijte čas lépe, než věčnou opozicí ve všem. Ono nebudete působit tolik jako nevzdělaný trotl, když se vás cizinec zeptá, kudy ke hradu, zámku, hospodě nebo nádraží. Holt jste dělal střední ještě za bolševika a to se na řadě oborů učila ruština only Ono to tady řekli i jiní - aspoň trochu se učit je potřeba celý život, jinak dopadnete jako starý kverulant. Ve vašich poměrech aspoň zákldy němčiny, angliny a nezapomenout tu rustinu, když už jste z ní maturoval. A samozřejmě odborné věci. Mozek potřebuje trénovat úplně stejně jako svaly. Edit: Pán stačí_premýšlet to řekl presně a shodné se nás na tom asi většina. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2082 Registrován: 8-2011 |
když se vás cizinec zeptá, kudy ke hradu, zámku, hospodě nebo nádraží Jste se zbláznil? Lidi, co neumí kváknout zásadně používají heslo " když chce jezdit k nám, tak ať mluví česky " . ![]() |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27063 Registrován: 3-2007 |
Očekávám dlouhou filipiku Džemovu (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7177 Registrován: 12-2020 |
Hele, já se něco nacestoval a kupodivu v žádné cizí zemi nikdo nemluvil česky Naopak, když jsem někam jel, vždy jsem se naučil alepsoň pár základů. Proč to neudělají ti jiní a mám se učit já? Oni by si tím taky rozšířili obzory Krom toho dnes se nikdo na nic neptá, když všichni mají chytré mobily a mapy v nich, ne? ![]() |
|
Administrátor Číslo příspěvku: 76325 Registrován: 4-2003 |
To je ale pak přesně ve stylu Francouzů, kde prostě i když se člověk snaží pár těch jejich slov použít, se většina (obvykle mimo přistěhovalců) tváří, že prostě jinak než fracouzsky neumí a nepoví ani slovo. Je to samozřejmě jejich právo, stejně jako moje si pak o nich myslet, co já uznám za vhodné. (Líp se dá dorozumět i v Turecku nebo Íránu. ) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 35350 Registrován: 5-2002 |
JM: já se něco nacestoval a kupodivu v žádné cizí zemi nikdo nemluvil česky No jo, já zapomněl - do svaté Heleny nikdy nevedly koleje, tak´s neměl potřebu tam jezdit... (a je tam takovejch vesnic vícero)
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9598 Registrován: 3-2006 |
No to mi připomínáte Maďary. Ještě za DBL jsem se chtěl dorozumět s vrátným na ředitelství MAV a po vyzkoušení všech možných jazyků, jsem s obavou že dostanu do držky zkusil Ruštinu. Ta fungovala. Ad J.M.: Nedejte se ve sněmovně máte dlouholetého zastánce, který ještě píše tužkou na papír a o kryptoměnách se nic učit nebude. ![]() ![]()
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7178 Registrován: 12-2020 |
Hajnej: Děkuju za poučení pane učiteli. Já byl třeba v Ravensce (Rovensku). A došel tam pěšky z Resity přes Comarnic, Aninu a soutěskami Nery přes Sopotu Nou. Mimochodem je tam fakt krásně a jde to i bez auta Ale to jste si vybral blbý příklad. To jsou totiž Češi co mluví česky mezi sebou normálně, tudíž se to nemusí učit a už vůbec ne kvůli cizincům. Holt slabý pokus A taky vedly koleje do Eibentálu. NA trase důlní dráhy byl i tunel. Dnes je větší část trasy vyasfaltovaná silnice. Krom toho vedla dlouhá LŽ z Berzasca údolím k Bígru. Tam je to ale asi neprůchodné. Ještě se musíte hodně učit žáku Hajnej Mořepetr: Včera byl pěkný zážitek v ordinaci u chirurga. Neměl počítač a psal to do stroje. To bylo správné retro ![]() |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27064 Registrován: 3-2007 |
No to bylo super, je vidět že nepíšete na stroji. Překlep na počitači odstraním bez následků, na stroji se použîvaly bělící papírky, musel jste se vrátit o písmeno, vložit papírek, typovat tu ŠPATNOU klávesu znova, pak se zase vrátit a typovat tu správnou. Ano, to je rozhodně lepší než stisknout backspace (zase englický slovo ) a napsat to správně. Jo, jestli někdo píše jen recepty a žadnky a jen záznamy píše rukou, tak třeba jo, ale zas to po něm nikdo nepřecte, přečasto ani on sám. Měl jsem takového obvoďáka. Stejně má počítač a ještě chytrý mobil, takže ušetřil houby. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7026 Registrován: 6-2019 |
Ale J. M. nepsal, že by to bylo lepší. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7180 Registrován: 12-2020 |
Jen nevím proč to Mladějov vytýká mě. Ten počítač neměl ten doktor a asi věděl proč. A přesně jak říká Ahmad, já přece netvrdil, že je to lepší. Jen jsem si prostě užil ten retro pocit, když přes dveře byl slyšet klapot psacího stroje. A bez muzejního příplatku. To už jsem dlouho neslyšel Ale Mladějov může být v klidu. Doktor prý za měsíc končí, tak určitě ten další už bude mít počítač a bude svět v pořádku ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17502 Registrován: 4-2003 |
Mladějov:No to bylo super, je vidět že nepíšete na stroji. Překlep na počitači odstraním bez následků, na stroji se použîvaly bělící papírky, musel jste se vrátit o písmeno, vložit papírek, typovat tu ŠPATNOU klávesu znova, pak se zase vrátit a typovat tu správnou. Ano, to je rozhodně lepší než stisknout backspace (zase englický slovo [biggrin]) a napsat to správně. Psát na psacím stroji umělo jen pár lidí ve společnosti. Strašnej voser, když si k psacímu stroji sedl někdo, kdo to neuměl. Přičemž umět psát na psacím stroji znamenalo psát všemi deseti a mít v tom praxi, aby bylo minimum překlepů a mělo to slušnou úpravu - jak bude text vypadat, to si bylo potřeba rozmyslet předem. Sám jsem musel napsat pro mámu něco na psacím stroji v době, kdy jsme doma sice už měli počítač, ale přestala nám doma fungovat tiskárna. To byl nějaký rok 1997 či 1998, to mělo počítač ještě málo lidí, potil jsem se u psaní na psacím stroji, ale nakonec jsem to po velkém úsilí zvládl. Jenže to, co bych vyřídil za pár minut na počítači, mi zabralo na psacím stroji čas v řádu hodin . Bylo totiž nutné do kláves bušit patřičnou silou, jinak se písmenko buď nenapsalo, nebo bylo světlé a přes kopírák už se vůbec nepropsalo. Takže těch pokusů bylo docela dost, než to jakž takž vypadalo k světu . Fakt netuším, kde ten Džem žije, nejspíš na planetě minulosti . |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27066 Registrován: 3-2007 |
Džem je hádavej magor. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 35355 Registrován: 5-2002 |
JM: Ale to jste si vybral blbý příklad. To jsou totiž Češi co mluví česky mezi sebou normálně, tudíž se to nemusí učit a už vůbec ne kvůli cizincům. Psal jsem to jako reakci na tvrzení s hned dvěma obecnými kvantifikátory - "žádné" a "nikdo". A tu jsem znegoval úspěšně, jakkoliv se to snažíš okecat. A taky není úplně pravda, že to jsou (jen a pouze) Češi - část z nich je už míšená s místními.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7182 Registrován: 12-2020 |
V Rovensku jsou jen Češi. A psát na počítači jsem uměl. Sice ne všemi deseti, ale jen čtyřmi. Naučil jsem se to u mámy v práci, kde jsem trávil před začátkem školy skoro hodinu času ráno. Tak vidíte jak jsem se snažil a dnes je mi to úplně k prdu, bo stroje už skoro vůbec nejsou... Takže se budu učit jen to, co mi k něčemu bude a jen když budu chtít ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4831 Registrován: 3-2010 |
Češi by v Česku měli mezi sebou mluvit česky, to je můj názor. Ale i zde se najdou tací, kteří se snaží do každého svého příspěvku za každou vecpat cizí slova, i když čeština má pro jimi použité výrazy bezpočet možností. Dělají to asi proto, aby ukázali svojí mentální nadřazenost nad ostatními, třeba nad drážními důchodci. Inu, někdo si své komplexy jinak léčit neumí.... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7027 Registrován: 6-2019 |
Češi by v Česku měli mezi sebou mluvit česky, to je můj názor. A jak je máme poznat? Já si třeba fotil hrobku Mahdího v Omdurmanu a kvokal anglicky s dalšími návštěvníky. Po nějaké době mi mladá dáma raději nabídla češtinu, že je z Prahy. A to se mi stává často i jinde. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7186 Registrován: 12-2020 |
Tím je samozřejmě myšleno v Česku. A plně souhlasím s názorem Jirkyxxxl. Ještě to pochopím u výrazů, pro které čeština nemá ekvivalent nebo je to slovo výrazně kratší. To ale v 90% není tento případ. V ostatních případech je to zbytečnost a blbost. A obrozenci se musejí točit v hrobech ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 837 Registrován: 8-2017 |
Pozor jen aby nebyl z dovozu… ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7187 Registrován: 12-2020 |
Z dovozu budou asi oba, jak počítač, tak doktor. Soběstačnost už není v módě . Nicméně doufejmě, že bude fungovat. Většina lékařů je v pohodě - díky jim za to. |