Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Tratě kolem Brna » Archiv diskuse Tratě kolem Brna do 11. 05. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Brna do 11. 05. 2019

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 16. dubna 2019 - 18:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 8-2010
ad Pajzák:
Rychlíky nebo aspoň spěšňáky ale v Šakvicích budou stavět dál, ne?
Ano, u linky R13 snad všechny spoje, jako je tomu tuším dneska..[wink]. Navíc KORDIS do těch busů "řízne" nakonec míň než jsem čekal, takže s tím využitím toho terminálu by to nakonec nemuselo být (zase) až tak špatné - viz níže:

Zdroj: Studie proveditelnosti Modernizace a elektrizace trati Šakvice - Hustopeče u Brna, vyjádření JMK k busové dopravě (dopis)
Pajzák
Úterý, 16. dubna 2019 - 18:58:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2624
Registrován: 6-2015
Super, a lidi z ABB, Futura apod. se můžou jít bodnout...

Edit: Bylo by celé znění toho dopisu? Nebo aspoň info o dalších dotčených bus linkách (531, 540, 543...)?

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Úterý, 16. dubna 2019 - 19:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5455
Registrován: 12-2004
Pajzák: Občas si říkám, co je vlastně úkolem veřejné dopravy a jestli šotouši na rozhodujících místech přinesou víc dobrýho, či naopak negativního.....

S tou 505kou mě tak napadá něco o hospodě Na mýtince (otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi)....
Úterý, 16. dubna 2019 - 19:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 6-2009
Ohledně těch Šakvic - Hustopečí a Hrušovan - Židlochovic se pracovalo v poslední verzi v dokumentaci k realizaci stavby s takovým konceptem, že vlaky do Hustopečí střídavě projížděly Popice a Pouzdřany a projížděly Vojkovice, Popovice a Heršpice, čímž bylo dosaženo cestovní doby do starého ŽUBu 36 min., do nového pak 34,5 min. Tím se dostaneme pod současnou cestovní dobu s přestupem na R. Židlochovické zastavovaly všude s cestovní dobou 22 min. Vlaky nebyly nikde předjížděny. Ty, co jsou dnes předjížděny v Hrušovanech ujely do Židlochovic. Mám ale neblahé tušení, že KORDIS zas bude razit svou teorii, že osobní vlaky musí zastavovat všude, kde se to jen dá a stavba elektrizace bude ve výsledku k ničemu, tedy výrazně omezí své vyčíslitelné benefity.
Úterý, 16. dubna 2019 - 19:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14474
Registrován: 12-2007
Modelové grafikony vlakové dopravy byly sestaveny tak, aby byl u Os vlaků linky S3 dodržen 30´interval relace Brno hl. n. – Židlochovice a 30´ interval relace Brno hl. n. – Hustopeče u Brna.
Směrodatné nejsou údaje ve studii proveditelnosti, ale ve "vysoutěženém" konceptu (viz složka "rámcové jízdní řády). Mmch. to střídavé projíždění Pouzdřan/Popic je zjevně proto, aby se stihlo "křižování" v Hustopečích v X:30/X:00 h.

Pajzák
Úterý, 16. dubna 2019 - 20:26:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2625
Registrován: 6-2015
Zzz: Mám podobný pocit.

David: Takže do Hustopeč to nově potrvá jen o 12-15 minut déle než nyní kombinací R+Os, popř. R+bus. A při jakémkoli zpoždění od Brna se bude v Hustopečích čekat a čekat a čekat. Tomu říkám smysluplná investice.
Úterý, 16. dubna 2019 - 21:04:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5456
Registrován: 12-2004
Pajzák: Třeba pak někdo přijde s "revolučním řešením pomalé přímé dopravy do Brna"[happy] a zajistí několik R busů po D2 a ještě na tom nasbírá body. Ten zájem o toto spojení ze strany Hustopečí totiž neskončil.
Úterý, 16. dubna 2019 - 22:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 8-2010
ad David:
Směrodatné nejsou údaje ve studii proveditelnosti, ale ve "vysoutěženém" konceptu (viz složka "rámcové jízdní řády).
To právě ani náhodou Vážený..[nene], protože ty rámcové jízdní řády jsou pouze marketingové jízdní řády, které mají čistě jediný úkol - "hrubě nastřelit" počet vlakových kilometrů [pozor] pro dodavatele jednotek, aby věděl, z čeho má vlastně vycházet - to je celé, dočtete se to mj. i v té zveřejněné dokumentaci - viz zde ...[biggrin][rofl]
Právě zrovínka na trati č.250 v úseku Brno - Šakvice, resp. Brno - Břeclav aktuálně existuje celá plejáda sestrojených návrhových GVD - pro různé časové horizonty - zpracovaných minimálně v rámci těchto samostatně řešených konkrétních samostatných akcí:

a) Studie proveditelnosti "Modernizace a elektrizace trati Šakvice - Hustopeče u Brna"
b) "Modernizace a elektrizace trati Šakvice - Hustopeče u Brna", stupeň DUR/DSP
c) ÚTS VRT "Brno - Vranovice"
d) "Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno"

PS: Smutné bohužel je, že v a)-d) se poměrně zásadně [pozor] liší nejenom časové polohy jednotlivých trasovaných linek (např. situování linky Ex3 versus R13), ale vlastně i jejich počet (viz VRT spoje linky Ex30 Vídeň - Brno - Ostrava nebo spoje linky R32 Brno - Znojmo, resp. R34 Brno - Mikulov na Moravě - (Znojmo))...[sad][coze]

ad Pajzák:
Bylo by celé znění toho dopisu?


(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Středa, 17. dubna 2019 - 06:41:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14476
Registrován: 12-2007
ty rámcové jízdní řády jsou pouze marketingové jízdní řády, které mají čistě jediný úkol - "hrubě nastřelit" počet vlakových kilometrů [pozor] pro dodavatele jednotek, aby věděl, z čeho má vlastně vycházet
Pletete dohromady zakázku na nová vozidla (o které jsem nepsal ani slovo) vs. "výběrové řízení" na provozovatele osobní dopravy na všech tratích v JMK pro období 12/2019 - přinejmenším 12/2022 (odkud pocházejí ony rámcové JŘ, stejně tak tam jsou i rámcové JŘ pro ostatní tratě včetně 255, ze které jsem sem dával screen před pár dny).

P. S. I když připustím, že RÁMCOVÝ jízdní řád nakonec může být ještě drobně pozměněn, zdůrazním jádro věci - že blíže realitě z logiky věci je jízdní řád stanovený objednatelem než to, co o pár let dříve sepsali pracovníci SUDOPu Brno do tzv. studie proveditelnosti (aby o pár let jeden z nich narovinu přiznal, že ta čísla se nepotkají s realitou [happy]).
--------------------------------------------------------

U linky č. 505 vypíchnu další příklad dvojakosti myšlení JMK, kdy ve směru jízdy od Zastávky/Ivančic/Třebíče atd. je považováno za důležitý cíl napojení UKB a FNB na železniční dopravu (a proto vyzdvihována důležitost přestupního "terminálu Starý Lískovec" a navazující (když dobře) trolejbusové tratě, zatímco ve směru od Rajhradu/Židlochovic (a okolí obojího) dojde ve spojení ke kampusu/FN k výraznému zhoršení, z dnešního celodenního spojení s jedním přestupem (u Ústředního hřbitova) nově na spojení ve špičce se dvěma přestupy (bus-tram v Modřicích, tram-MHD u Ústředního hřbitova), resp. v sedle se zajížďkou přes centrum Brna (= mj. projetí zóny navíc)...

U linek č. 521 a 522 připomenu, že zatímco v pracovních školních dnech jezdí (pozn. kromě letoška, kdy posilové vlakové spoje nad rámec 30min. taktu nejsou v úseku Brno - Hrušovany u Brna vedeny kvůli výlukovým pracím) v úseku Velké Němčice - Nosislav - Židlochovice - Hrušovany u Brna autobusové spoje v 15min. intervalu (přesný proklad 30min. intervalu spojů linky č. 521 a 30min. intervalu spojů linky č. 522), tak nově budou chtě nechtě jet spoje obou linek v témže čase (protože oba budou tvořit přípoje ke stejnému vlaku - výchozímu z Židlochovic).

Tzn. de facto prodloužení ranního intervalu v této relaci (+ na přestup směr Brno) na dvojnásobný interval.
Středa, 17. dubna 2019 - 07:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 225
Registrován: 6-2009
Grafikony a z nich plynoucí jízdní doby se nějak zásadně neliší ve studii proveditelnosti, v DUR a DSP stavby Modernizace a elektrizace trati Šakvice - Hustopeče. Střednědobý horizont určitě. Nicméně k nějakým zpřesněním dochází už jen např. z toho titulu, že dochází k navyšování požadavků objednatelů dopravy a k upřesnění výhledové infrastruktury. Krátkodobý horizont ve studii počítá se stávajícími polohami vlaků, nicméně po vzniku SP ŽUB a když se ví, že bude malý ŽUB (reko zab. zař), přebírá řešení poloh vlaků v ŽUB z nulové varianty SP ŽUB. Co se týče VRT, ta pracovala s trochu jiným konceptem (na koridoru zůstaly jen vlaky S3) a její hlavní cíl nebylo posuzovat GVD, ale prověřit územní průchodnost různých variant řešení trasy. SP ŽUB bohužel nereflektuje všechny detaily na všech tratích, tak se stává, že tu a tam není dodržen klíčový traťový interval. Nicméně sledy vlaků na hranici uzlu Brno dodrženy jsou. Při jednání s objednatelem regionální dopravy bylo vždy deklarováno, že vlaky z/do Hustopečí budou citované zastávky projíždět. Nevím, kde a kdy jsem tvrdil, že se nějaká čísla nepotkají s realitou a jestli ano, bylo to zřejmě v kontextu s ekonomickým hodnocením, jelikož zastávám názor, že veškerá ekonomické hodnocení dopravních staveb jsou jen pohádky na dobrou noc, pro pár lidí, co si myslí, že všechno lze vyčíslit penězi.

(Příspěvek byl editován uživatelem Lubomír .)
Středa, 17. dubna 2019 - 08:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 8-2010
ad David:
Pokud to vezmu čistě dle smlouvy, tak tam je přímo uvedeno, že zveřejněné rámcové jízdní řády jsou:
a) orientační [pozor]
b) vycházejí (sic !) z aktuální potřeby objednatele, ale ta je přímo svázána s datem zahájení nabídkového řízení [pozor][pozor], tj. dnem 19.12.2017
c) objednatel výslovně ve smlouvě uvádí, že vlaky budou vedeny v časových polohách stanovených provozovatelem dráhy na základě přidělené kapacity dopravní cesty a dalších podmínek - viz screeny níže

Všechny tyto okolnosti je třeba brát do úvahy...[wink]
Pajzák
Středa, 17. dubna 2019 - 08:18:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2626
Registrován: 6-2015
Děkuji za dopis. O mnou zmíněných linkách tam sice není ani slovo, ale za přečtení stál.
Středa, 17. dubna 2019 - 14:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4041
Registrován: 5-2004
Pajzák:
"Čistě teoreticky bych se tam mohl objevit tento pátek, musím odpoledne do Brna, tak bych tam holt setrval trošku déle."
V pátek [nene], ale někdy jindy by to šlo. Střídáš kromě nicků i telefonní čísla? [wink]
Pajzák
Středa, 17. dubna 2019 - 17:33:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2628
Registrován: 6-2015
Ne, co se známe, je stále stejné. Jen jsem někde potratil to tvoje...
Pajzák
Čtvrtek, 18. dubna 2019 - 12:36:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2630
Registrován: 6-2015
Ještě k těm návrhům JŘ. Nějak mi tam nepasuje návaznost autobusů linky 522 na vlaky v Hustopečích a Židlochovicích. Autobus, když vyjede ze Židel po příjezdu vlaku, bude těžko v Hustopečích stíhat vlak na Brno (a naopak), čímž se výrazně zhorší a zdraží cestování lidem z Kurdějova.
m04
Pátek, 19. dubna 2019 - 21:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 322
Registrován: 11-2013
Souhlasím s Davidovým tvrzením ohledně návazností do Bohunic. Doprava VD od nás z jihu do kampusu je katastrofální, ze stanic od Hrušovan dolů musí se jezdit zdlouhavě přes centrum, od Židlochovic to jde naštěstí aspoň 505 přes Ústředňák, ale taky to spojení není nic moc. Oproti jízdě do jiným částem Brna, kde je vlak velice konkurenceschopný, je to do Bohunic bída.


Myslím, že by vůbec nevadilo zkrouhnout 505ku ještě víc nebo úplně zrušit a zavést novou MHD linku Modřice, žel.st. - hřbitov - kampus, která by jezdila v 15 minutových intervalech v návaznosti na vlak. Kampus a nemocnice jsou dost častým místem dojížďky a myslím, že by to dost lidem hodně cestování ulehčilo.
Pajzák
Pátek, 19. dubna 2019 - 21:48:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2633
Registrován: 6-2015
Ti lidé dnes mají pohodové spojení 505 s přestupem u krchova. Není to sice hrana-hrana, ale furt lepší (blíž) jak vlakem s přestupem kdekoliv. Smyčka Modřice mi taky nepřišla úplně nafukovací. Počítám, že by na 505 skončily tříosáky. Tedy skvěle prodejné stroje. Ale na druhou stranu jim za rok končí krajská životnost, bylo by to tedy elegantní řešení jejich náhrad. Což je mimochodem stupidní krajské řešení, že mi nově pořízené autobusy nevydrží po celou dobu platnosti smlouvy..
m04
Pátek, 19. dubna 2019 - 21:55:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
Registrován: 11-2013
Pohodové spojení mají jen obce po Židlochovice. Žabčice, Vranovice + x vesnic kam navazuje autobus, Pouzdřany, Popice ani Šakvice pohodové spojení nemají, ale musí se crcat přes hlavas. Problém nejsou jen Bohunice, ale taky přestup celkově ve směru oblast kolem šaliny 2 od Modřic až po Mendlák. Dnes není jiná možnost než šlapat z nádraží 10 minut po krajnici, kde vedle vás jezdí auta, na šalinu na Tyršovu. Takto by se ty přestupní vazby vyřešily celkem elegantně pro všechny.
m04
Pátek, 19. dubna 2019 - 21:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 324
Registrován: 11-2013
Pajzák
Pátek, 19. dubna 2019 - 22:18:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2634
Registrován: 6-2015
To je sice pravda, ale to už je prostě moc daleko. Jedovnice, Vyškov, Břeclav, Sokolnicko apod. jsou na tom podobně. Uznávám, že směr, který popisuješ, by na tom měl být líp kvůli možnosti vyhnout se zóně 100. Nicméně není třeba ťapat z modřického nádraží, lepší je v Rajhradě přestoupit na 505. Časově to ve špičce, kdy 505 jede po 30 minutách, vyjde nastejno. Ale chápu, že bude hůř. Umím si ovšem představit spojení linek 505 a 514 do okružky, znamenalo by to ovšem přesun jedné linky do jiné soutěžní skupiny.
m04
Pátek, 19. dubna 2019 - 22:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 325
Registrován: 11-2013
Nemyslím si, že by to bylo daleko, to je celkem relativní. Beru třeba to Břeclavsko, ale jenom po Vranovice jezdí hodně lidí každodenně a nemalá část z nich do kampusu. Z oblastí o kterých mluvíš se sice taky musí jezdit přes centrum, ale na rozdíl od jižního Brněnska jsou na jiný směr, takže by přes centrum museli tak jako tak, zatímco Bohunice jsou na jihu a tím pádem k nám na Podbrněnsko blíž než centrum.

Praktický případ, když pojedu ze Žabčic do centra Brna autem, jsem na nějakých 25 minutách nejmíň, což je stejně jako vlak. Když pojedu do bohunické nemocnice autem, jsem tam za 20 minut, naproti tomu VD je to 25 minut na hlavas, pochod na 60 na Úzkou, čekání na bus, 15 minut přesun v MHD, a jsem skoro na hodině.

V Rajhradě se na 505 přestoupit nevyplatí, protože jsou vazby ve směru bus->vlak a ne naopak. To bych v Rajclu musel čekat 25 minut, a to už se radši projdu v Modřicích na šalinu. Dost se divím, že se na kraji nebo na Kordisu návaznostma v Modřicích nikdo nezabýval, je to tak leta letoucí a pořád stejně naprd. Ať už pěší přesun na 49 směr Olympia (tohle ovšem zprasili před pár lety, dřív se dalo pohodlně přestoupit na 510 už u nádraží), nebo právě ta dvojka směr hřbitov. Nevím jak moc je to technicky možné, ale bylo by super, kdyby existoval nadchod nebo podchod z nádraží k zastávce Modřická cihelna.
Pátek, 19. dubna 2019 - 22:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2403
Registrován: 8-2010
ad Pajzák, m04:

Zdroj: "Modernizace a elektrizace trati Hrušovany u Brna - Židlochovice" (Provozní a dopravní technologie, stupeň DUR,04/2016)
Pátek, 19. dubna 2019 - 22:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 11-2017
Návrh zvýšení traťové rychlosti v úseku Čejč - Hodonín | Digitální knihovna VUT v Brně
https://dspace.vutbr.cz/handle/11012/8780?show=full
Pajzák
Sobota, 20. dubna 2019 - 09:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2638
Registrován: 6-2015
V úterý jsi sem dával dokument, podle kterého by na 505 měl být zachován stejný rozsah spojů jako dnes. Teď jich má být o třetinu méně. Čekám, kdy ji zruší úplně.
Sobota, 20. dubna 2019 - 11:16:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2404
Registrován: 8-2010
ad Pajzák:
JMK (viz zveřejněný dopis - 3 stránky z akce vyjádření JMK pro trať Šakvice - Hustopeče) chce dostat po výstavbě tratě lidi z busů do vlaků, čili na 505 ve špičce 5-9/14-19 hod. prodlouží o 30, resp. 60 minut odpoledne interval mezi spoji při současném zkrácení linky na úsek Modřice smyčka - Židlochovice žst. V dopravním sedle chce mít interval 120 minut mezi spoji s tím, že linka má jezdit pouze mezi Rajhradem a Židlochovicemi žst.

Tomu odpovídá (druhá tabulka, což je vyjádření JMK pro trať Hrušovany u Brna - Židlochovice) i ten uváděný zredukovaný počet spojů (špička: z 28 na 21 a sedlo z 9 na 6), kde se ale už nehovoří o Modřicích, ale pouze o "obousměrném" Rajhradu (= čili je zde jistý rozpor), každopádně ten cíl JMK je jasný - kdo jede přímo do Brna, tak má použít přímý komfortní vlak bez přestupu, kdo potřebuje jet jinam, OK, pak 505, ale přestup v dopravním terminálu Rajhrad na "něco jiného"...

Je samozřejmě otázka, zda si JMK takto nepřipravuje půdu pro zrušení linky jako takové - v důsledku poklesu její "atraktivnosti" - což připouštím bych viděl jako reálný záměr kraje..[sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pajzák
Sobota, 20. dubna 2019 - 11:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2639
Registrován: 6-2015
Pak se ovšem výrazně zhorší dostupnost Vojkovic a Holasic.
Sobota, 20. dubna 2019 - 22:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1738
Registrován: 4-2011
To spojení s FNB je vůbec pakárna na entou, a to říkám jako obyvatel Starého Lískovce, který FNB nevyužívá. Tady se už iks let mluví o protažení trolejbusové tratě k Leskavě k "novému terminálu", aby lidi z Rosicka, kteří teď mají luxusní a přímé spoje, pak jezdili napáječem do Zastávky nebo Tetčic, přelezli do vlaku a následně do trolejbusu jezdícího na nejvytíženější a zpožděními nejvíce ovlivněné lince t-25. To celé údajně jen proto, aby lidi, co TEĎ jezdí vlakem, nemuseli až na nádraží a zpět tou výše zmiňovanou a-60/61. A přitom cestující z vlaků od Zastávky dál, kteří musí do FNB, si v pohodě přestupují v Zastávce do prázdného a-405. Nemluvě o tom, že ten trolejbus k Leskavě fakt chce minimum tamních obyvatel.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Pajzák
Neděle, 21. dubna 2019 - 00:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2642
Registrován: 6-2015
Ono hlavně bude problém to, co tu nadhodil kolega m04. Minimálně mimo špičku, podle posledního dokumentu i během ní, se lidi do FNB od Rajhradu bez využití zóny 100 nebo svých nohou nedostanou. Jakkoliv mám vlaky rád, mám dojem, že jejich preference začíná dělat dopravě medvědí službu. Viz plány na zrušení 107 po zkapacitnění trati 300. Už vidím nadšení lidí z Tučap a Komořan.
Neděle, 21. dubna 2019 - 10:27:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2607
Registrován: 5-2008
Pajzák: Tučapy do Lulča ( nebo Rousínova) 730 a Komořany do Rousínova 602
Don Parmezano
Pajzák
Neděle, 21. dubna 2019 - 11:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2644
Registrován: 6-2015
Jistě, ale přijdou o přímé spojení, které teď mají víc než luxusní. Dobře, Komořanům zůstane vyhlídková 602.
Neděle, 21. dubna 2019 - 11:25:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2608
Registrován: 5-2008
Pajzák: to ja , ale jestli nebude 602 utnutá v Rousínově
Don Parmezano
Neděle, 21. dubna 2019 - 12:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5464
Registrován: 12-2004
Parmezano: Nebude, koneckonců, většinu přepravních vztahů vlak v relaci Bučovice - Dražovice - Komořany - Rousínov - Rousínov Slavíkovice - Velešovice - Rohlenka(přestup) - Brno Slatina - Brno Černovice - Zvonařka, nezajistí.
Pajzák
Neděle, 21. dubna 2019 - 23:51:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2648
Registrován: 6-2015
Já si bohužel umím představit zavedení osobních vlaků na 300 a zkrácení 602 jen po Rousínov. Snad mám jen bujnou fantazii.
Pondělí, 22. dubna 2019 - 09:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5465
Registrován: 12-2004
Pajzák: Ale 602ka měla zůstat, i když plány kraje se můžou měnit a záleží, kdo bude zrovna u toho kterýho vesla apd.
Pokud by rozhodoval někdo, jako "Svaz cestujících ve veřejné dopravě" apd. , bude z 602ky linka Komořany - Marefy žel. st. než se postáví nová žel. spojka Rousínov - Dražovice -Bučovice, což by znamenalo konec busů i pro Němčany, samoz. Hodějice(příliš bízko vlaku na to, aby tam mohl jet bus) atd.[happy]

Os mají zastávku za Velešovicema projíždět, navíc bych nepředpokládal návrat o desítky let zpět, kdy si na soudruzích z okresu vymohli velešováci a Holubice přímou linku do Brna, páč se jim nechtělo chodit na vlak(takhle mi to vyprávěla jedna dnes už důchodkyně, narozená právě ve "Welsu"...
Pondělí, 22. dubna 2019 - 10:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 12-2017
Nějaké fotky z Židlochovic:



Pondělí, 22. dubna 2019 - 12:06:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 4-2009
MartinM ad gabionové lobby: Je to zátopové území ...
Středa, 24. dubna 2019 - 20:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 8-2010
Pár obrázků z dnešního cyklostalkingu v Maloměřicích. Překvapila mě 742 044, myslel jsem si, že je po smrti [uhoh]
742 096 posunovala společně s 731 022 a další 731 v najbrtu.
754 013 na nehoďáku jsem nefotil.


(Příspěvek byl editován uživatelem Darwa.)
Sobota, 27. dubna 2019 - 04:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 8-2008
240.045 Brno - Lesná 12.2.2009


Fotogalerie lokomotiv: http://krumpolc.rajce.idnes.cz/


Fotogalerie pohraničního opevnění z let 1936 - 1938: http://ropiky1938.rajce.idnes.cz/

..............................................................
Sobota, 27. dubna 2019 - 19:17:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 1-2019
749.254 + 5 plošiňáků jede z Vlkova u Tišnova do Letohradu, aktuálně stojí v Maloměřicích
Úterý, 30. dubna 2019 - 22:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 4-2019
Zdravím, ví někdo něco o lince Vyškov - Nezamyslice - (Přerov) a provozování osobních vlaků v této relaci v příštím GVD?[uhoh][sad] Údajně Jihomoravský kraj nemá zájem o provoz této linky. Rád bych od někoho kompetentního k této věci slyšel co je na tom pravdy. Děkuji za odpověď[vypravci]
Středa, 01. května 2019 - 05:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 3-2018
Krokodyl: Pojedou.
Středa, 01. května 2019 - 08:54:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5482
Registrován: 12-2004
krokodyl851850: Nejsem kompetentní[happy], ale počty cestujících v relaci Vyškov - Nezamyslice v Os jsou pro JMK poněkud zklamáním....
Nepomohlo ani omezení busů Ivanovice - Vyškov, kdy je jich v ídéesce jen několik.
Lidi jedou neintegrovanýma linkama směr KM , nebo autem....

Ale taky si myslím že platí to , co napsal Starý Hanák....
Pajzák
Středa, 01. května 2019 - 10:46:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2661
Registrován: 6-2015
Což je nečekané, když tam je dvouhodinový interval víceméně jen kvůli Chvalkovicím. Navíc Hoštice obsluhuje autobus s lepší polohou zastávky, ve špičkách i směr Ivanovice, z odpolední směny vlak ani nejede, spojení řeší autobus i pro Chvalkovice.
Středa, 01. května 2019 - 11:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5483
Registrován: 12-2004
Pajzák: Souhlas, přece jen se ale čekalo asi víc lidí.
Tam jsou počty na mikrobus, popř. auto....
Pajzák
Středa, 01. května 2019 - 11:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2662
Registrován: 6-2015
Nepamatuju, že by krom ranního spoje, co jezdil z Prostějova, byla ve Chvalkovicích nějaká větší frekvence cestujících. Kdyby na ty osobáky aspoň na Vesnici navazovaly rychlíky...
Středa, 01. května 2019 - 16:27:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 4-2019
No popravdě nevím jaký máte přehled o obsazenosti těchto osobních vlaků, ale ranní vlaky směr Nezamyslice - Vyškov jsou dosti využívané. Odpoledne z Vyškova do Nezamyslic taktéž. Nemluvně o směru Nezamyslice - Přerov . Tam ten dopolední osobní vlak z Vyškova jezdí do Přerova plný, stejně tak večer poslední osobní z Přerova.

A ještě z jiného soudku... Údajně mají zastavovat od prosince v Nezamyslicích i bohumínské rychlíky (RegioJet) To budou nejspíš ty nové peróny co se tam teď dělají [proud][proud][zadnice]
Středa, 01. května 2019 - 17:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5485
Registrován: 12-2004
Krokodyl: No já tu "dostivyužívanost" vidím často... Není to tak dávno, co jsme jeli v poledne z Vyškova 4 cestující do Nezamyslic(za Chvalkovicema 2).
Pajzák
Středa, 01. května 2019 - 19:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 6-2015
Blbě jsem to napsal. Měl jsem na mysli autobusový spoj v dobách předIDSkových. Jako myšlenku, že Chvalkovice moc lidí negenerovaly nikdy.
Nerozporuji, že ve špičce tam lidé jsou, ale když se to celodenně zprůměruje, limitně se blížíme nule. Ono taky na šestou do VY nic lepšího nejede (z Nezátek, Chvalkovic a Ivanovic).
Čtvrtek, 02. května 2019 - 12:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4062
Registrován: 5-2004
Vlaky Čejč–Hodonín zůstanou, protože je problém zajistit náhradní autobusy. 😂
https://twitter.com/Sebela_CT/status/1123877684306690049
Pajzák
Čtvrtek, 02. května 2019 - 15:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2673
Registrován: 6-2015
Na jednu stranu mě to nepřekvapuje. V roce 2023 končí stávající smlouvy s autobusovými dopravci a do té doby se asi nikomu nechce do navýšení rozsahu spojů rýpat. Uvidíme, na jak dlouho bude smlouva s ČD uzavřena, a co se případně objeví v novém VŘ na bus dopravu.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 19:22:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5486
Registrován: 12-2004
Pajzák: Viděl bych to podobně.
David jaša: Dopravce s autobusem by k sehnání byl, jen by to stálo v této době poněkud víc, "než je v kraji zvykem" a proto je "lepší" prohlásit, že "je to problém" a čekat....

Krokodýl851850: Pro vaši zajímavost z dnešních Os z Vyškova:
Na příjezdu ve 14:55 13 lidí.
V 14:59 odjelo 15 lidí.

V 16:55 příjezd 7 lidí.
V 16:59 odjelo 17 cestujících.

Ve spojích dopo a kolem poledne , nebo večer , je těch lidí z VY míň až na výjimky.
Jestli jde o "dostivyužívanost" ať si každý udělá názor sám.
(Vím, že jsou v ČR šotouši, pro který je dost lidí ve vlaku i 0-2).
Osobně bych byl proti omezování, pokud by tuto relaci byl problém nahradit, což není už teď.
Myslím, že po zavedení integrované linky Kroměříž - Nezamyslice - Vyškov půjdou počty lidí u těchto osobáků ještě víc dolů.
A s integrací této relace počítají jak na KU v Brně, tak i ve Zlíně.
Sobota, 04. května 2019 - 13:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7424
Registrován: 1-2007
Kraj změnil názor, starou lokální trať kvůli rozvozu školáků zachová
Pajzák
Sobota, 04. května 2019 - 22:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 6-2015
To je výborný článek. Především pasáž o ubohých dětech, co by to měly do školy daleko, mě rozesmála. Ona je zjevně zastávka autobusu Mutěnice,, škola od školy mnohem dále než vlaková zastávka Mutěnice,, zastávka. O jinou školu snad ani jít nemůže, v Čejči je hned u náměstí, v Hodoníně to snad ani nemá cenu řešit.
Neděle, 05. května 2019 - 14:51:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7425
Registrován: 1-2007
Hrušovany u Brna


Neděle, 05. května 2019 - 14:56:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7426
Registrován: 1-2007
Hrušovany u Brna - pokračování


Neděle, 05. května 2019 - 15:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7427
Registrován: 1-2007
Trať Hrušovany u Brna - Židlochovice



Neděle, 05. května 2019 - 15:15:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7428
Registrován: 1-2007
Židlochovice



Neděle, 05. května 2019 - 15:21:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7429
Registrován: 1-2007
Židlochovice - pokračování


Pátek, 10. května 2019 - 16:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 690
Registrován: 10-2007
Neměl by prosím někdo foto z interiéru maloměřických stavědel 4 a 5? Pro zajímavost přikládám dobové info o stavbě St 4 (L):



(ostatní maloměřická stavědla včetně interiéru na webu máme - odkaz (na konci stránky)
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Sobota, 11. května 2019 - 13:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5489
Registrován: 12-2004
Pajzák: Jen tak pro zajímavost: Včera 17:43 z Hodonína 4 lidi. Ve středu ve svátek 3 lidi (nepočítám zaměstnance drah).
Na příjezdu v 17h do Hodonína 3 nebo 4 lidi max atd atd.
Z asi 9 vlaků tento týden, jsem viděl jeden!, který měl přes 10 lidí (nějaká skupinka ve vlečňáku ve středu), přes 15 ani jeden.(Chápu, že ranní školák jich bude mít víc)
Tam to je opravdu jen na Mutěnický pochod, jinak to do Čejče převést na bus s přestupem na vlak. Ono je to samoz. naprosto špatný až do Kobylí, ale Hodonín - Čejč je jednodušeji nahraditelný(i z finan. pohledu), svým způsobem už je nahrazen.
Linka 109 v úseku Čejč -hodonín rozhodně stejně špatně využitá není, i když je tam není tolik, co třeba Kyjov - Dubňany - Hodonín, takže minifrekvenci z vlaku v pohodě poberou ty zdejší 15m busy, a to včetně školních spojů, který by šly udělat jinak i teď před výběrkem, kdyby byla politická vůle vzít tuto poněkud drahou hračku OSŽťákům....

Docela by mě taky zajímalo ať nejsem jen u šukafonu, kolik z bus spojů někoho vozí v úseku Násedlovice - Karlín (Čejč) na lince 655, ten původní JŘ byl asi poněkud více odpovídající a to jsem člověk podporující spíš více spojů, než méně.