Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 28. 10. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 28. 10. 2018

dolů
   autor příspěvek
-aa-
Sobota, 27. října 2018 - 08:24:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4533
Registrován: 12-2007
A ještě si dovolím jednu úvahu. Česká republika (a její strategie v oblasti dopravní - natož železniční - infrastruktury zvlášť) je typickým příkladem toho, jak dotace deformují zdravý rozum. Tři základní cíle tohoto státu se jmenují čerpat, čerpat a ještě jednou ... čerpat. Tomu je podřízeno všechno. V zásadě veškeré finanční prostředky státu pro tuto oblast jdou na spolufinancování dotovaných staveb.
Stát nemá jednoznačnou strategii důležitosti a významu železničních staveb. Je mu to v podstatě buřt. Hlavně to někde prostavět, když nám to Brusel cpe. Jenže pak přicházejí situace, kdy na nějaké - byť důležité stavbě - nejsou ze strany Evropy všechny náklady uznatelné. Prostě na některé věci nám Evropa dát nechce, není to pro ni důležité. A obvykle má i pravdu, protože pro ni třeba opravdu není úplně zásadní, aby obyvatelé na Praze 6 měli úplný klid a nekoukali přitom do protihlukové stěny, a tak se trať musí schovat do tunelu. A úplně podobný příběh je vlastně i trať 171, v zásadě tam jde přesně o totéž! Brusel nebude řešit, že obyvatel nesouhlasí s nadjezdem místo přejezdu, protože by mu lidi koukali z nadjezdu do zahrádky. A jelikož stát dává těmto lidem za pravdu, tak zase jediným řešením je tunel.
A proč ne, je to naše volba. Chceme aby lidé kolem tratí měli klid a zároveň nemuseli koukat do stěn, tak holt stavějme tunely. Ale respektujme, že v Bruselu to holt někdy vidí jinak. Jenže naše řešení je poněkud jiné. Když to Brusel vidí jinak, tak se nejdřív zoufale snažíme stavbu osekat o jiné věci, klidně zrušíme půlku staničních kolejí, neřešíme nádražní budovy, natož parkoviště P+R před nimi (přestože nám sám Brusel říká, že zrovna tohle je důležitou součástí modernizace každé stavby a přispěl by nám na to), všechno to osekáme, jen aby nám to vyšlo a Brusel zaplatil co nejvíc. Pokud se to nepovede, tak holt stavbu nerealizujeme, bez ohledu na to, jestli je to stavba důležitá nebo nikoli. A nadáváme na Brusel, jak nám všechno diktuje. Přitom v reálu si dobrovolně necháme diktovat, v zájmu toho, co nejvíc vyčerpat. A následuje další fáze naší inteligence. Protože musíme vyčerpat a na důležitých stavbách to nejde, tak to prostě prostavíme kdekoli. On tam sice příspěvek toho Bruselu je třeba menší, takže to sežere víc národních peněz, ale to nevadí. A tak vztyčíme modré zábradlí na kdejaké pohraniční tratí s bídnou frekvencí vlaků i cestujících. Prolejeme tam co nejvíc, jen aby náhodou nezbylo pár peněz v evropské kasičce.
Aby bylo jasno, nemám vůbec nic proti tomu, aby se do Jeseníku, Raspenavy nebo třeba Jedlové ty finance nalily. Jen si nejsem jistý, jestli je správně je tam směřovat, když nemáme vyřešenou základní síť. Když pomáháme v podstatě stěží stovkám cestujících denně, zatímco neřešíme desetitisíce (a to nemluvím o dopadech na nákladí dopravu, která se díky tomu nemůže na železnici rozvíjet a výsledkem jsou kvanta kamionů navíc na silnicích, což už bez přehánění ovlivňuje minimálně statisíce lidí). Kdyby byly vyřešené tratě na letiště, z Prahy do Berouna, byla dostatečná kapacita z Prahy do České Třebové atd. - pak klidně modernizujme z evropských a národních peněz klidně Žacléř nebo Vidnavu (když už tedy nebude nic jiného k řešení).
V zájmu prolití evropských financí jsme tak nyní ve stavu, že máme na koridorech hotovou síť, jen to má jeden háček, že chybí vjezdy do jejího středu, takže celá ta síť vlastně není pořádně využitelná. Je hezké, že z Plzně do Chebu vede pěkná trať v lesích. Jenže když na ni přijede expres od Prahy, tak má +20, které chytil v přetíženém pražském uzlu. Anebo jede včas, ale zase tím rozvrátil pražskou příměstskou dopravu na celé odpoledne. Naopak co po trati Plzeň - Cheb nejede je nějaký nákladní vlak. Proč asi? Protože neumí projet kapacitním hrdlem kolem Prahy, tudíž pak logicky nejede ani přes Stříbro. I když vlastně jede, ale kousek vedle po trati s číslem D5. Pak si všichni říkáme, k čemu teda ta trať Plzeň - Cheb vlastně je. Ale možná si k ní brzo pořídíme další, Plzeň - Česká Kubice. Asi se ji podaří projednat, dotace budou, tak ji prostě postavíme. Jenže situace v Holýšově bude stejná jako ve Stříbře. Pokud se nevyřeší úsek u Prahy.

Pokud ten úsek není řešitelný ve stávající stopě, protože preferujeme více pohodlí občanů než Brusel, pak nám nezbyde, než si ten tunel z Prahy do Berouna zaplatit z vlastních peněz. Nebo třeba část na něj z Evropy dostaneme, ale holt tam musíme dát víc. Anebo Evropu přesvědčit, ale to se nám nějak nedaří (asi je v Bruselu soukromí pána zpod nadjezdu nezajímá tolik jako nás). Jasně, když nalejeme národní zdroje sem, možná nebude na spolufinancování někde jinde, třeba v tom Žacléři nebo Vidnavě. Ale nebylo by důležitější postavit to, co opravdu potřebujeme, byť by nějaká to naše euro v bruselské kasičce zůstalo?

Teď se to bude zdát trochu pragocentrické, ale nezaujatý pochopí. V Praze a Středočeském kraji dnes bydlí čtvrtina obyvatel České republiky. Troufnu si říct, že minimálně další desetina zde žije nebo sem dojíždí za prací a ve svém úředním bydlišti tráví maximálně víkendy (někdo zdaleka ani to ne), v případě denně dojíždějících (Pardubice, Hradec Králové, Ústí n.L., Liberec...) ani to. Další do Prahy dojíždějí nahodile - služební cesty, za kulturou atd. Myslím že příliš neprohádám, že nedostatečná infrastruktura v Praze a okolí ovlivňuje poměrně často minimálně polovinu obyvatel tohoto státu. Není tohle ten zásadní argument, kam by měly národní finance směřovat? Přece k čemu je obyvateli Stříbra (nic proti tomuto městu, že si jej beru stále do úst, je to jen náhodně zvolený příklad) ta skvělá trať u nich doma, když cestou do Prahy uvázne každou neděli odpoledne buď v koloně na D5 nebo se zaseká na kolejích někde u Berounky? O cestování na letiště, které má význam pro tři čtvrtiny lidí této země (a mohlo by to být při kvalitním dopravním napojení i víc, ale z Brna a Ostravy se vyplatí jezdit jinam ... a opravdu tím nemyslím na Tuřany a Mošnov) nemluvě. Celá země je odkázaná k tomu, řešit při cestě na letišti buď co tam s autem nebo zda zvolit narvaný autobus linky 119 nebo 100. Nebylo by rozumné obětovat část národních peněz a místo Jeseníku, Raspenavy či Jedlové nejdřív vybudovat třeba tu trať na letiště v podobě, jakou si přejeme my? Když tedy nejsme schopni akceptovat představy Bruselu. A pak, až nám budou zbývat peníze, pak stavějme modré zábradlí v těch výše zmíněných pohraničních destinacích. Až vyřešíme přepravní proudy v desetitisících (a tisících), pak řešme stovky. My to holt ale řešíme s oblibou právě opačně. Hlavně Čerpat, Čerpat ... Čerpat!!! Je jedno za co. A pak se divíme a nadáváme. Tak až zas třeba v Černošicích pojede vlak zpožděný, vzpomeňte, že zase třeba v tom Jeseníku se snadněji (a díky kvantům zábradlí i bezpečněji) nastupuje do vlaku, když teda jednou za tu zhruba hodinu nějaký jede a sejde se k němu někdy i pár desítek cestujících ... a hned se Vám bude čekat lépe!
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Sobota, 27. října 2018 - 08:47:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2263
Registrován: 6-2016
-aa-: Smekám před schopností popsat objektivně situaci v železniční dopravě a nepoužít jediné sprosté slovo[biggrin]
A dovolím si predikovat, že doposud neaktivní čerpači, čerstvě zvolení do zastupitelstva hlm. Prahy budou fest čerpat tak, že ani poledne nebudou držet. Čímž se dostaneme ještě hlouběji do (nejen) dopravní brusele...

Jako obyvatel Černošic si ten Jeseník budu pamatovat, dost se to hodí. V případě většího zpoždění a "kumulace frekvence" s tím některé "frekventanty" seznámím[rofl]
Pikehead
Sobota, 27. října 2018 - 09:09:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4506
Registrován: 3-2007
Ano, Jeseník tam určitě připomeňte, ovšem podejte to prosím trochu přesněji:

V Černošicích máme bordel a kumulovanou frekvenci, zatímco v Jeseníku mají hezký nádraží a zrekonstruovanou trať. A víte, čím to je? V Jeseníku se neposrali metr do vejšky z toho, že jim chtějí opravit železnici.

Zemřete jako první šotoušský mučedník a na pojmenují po vás rychlík do Hirschbergu.
Sobota, 27. října 2018 - 09:35:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 8-2017
Jen se zeptám jestli někdo nevi
Po delší době jsem byl v Čelákovicích na nádraží a vím že v létě se zakrývaly malby na nádraží od celakovskych škol plachtou a nyní jsou zabilene a nádraží se znovu opravuje (. Asi bude opět nový nátěr) nové položena dlažba je na několika místech znovu rozkopana = dokončovací práce nebo to bylo kvůli dodržení termínu pro slavnostní otevření?
Jezovec
Sobota, 27. října 2018 - 09:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 1-2004
171: pochopitelně že jeden spolehlivý dostatečne kapacitní spoj co půl hodiny je pro cestující podstatně lepší než současný 10:20 “takt” se zpožděním 5-30min s tím že se někdy radéji otočí už před cílovou stanicí (a z 10 minutového intervalu je v Řevnicích třeba půlhodinová díra) a kdy navíc méně kapacitní vlak vymetá delší interval.
750371
Sobota, 27. října 2018 - 09:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12601
Registrován: 9-2007
Ještě by někdo mohl přispět s elaborátem z Jeseníků a jiného pohraničí, ať ten pragocentrismus trošlu přibrzdíme. Ano, zdecimujeme vše 70km od Prahy dál....
A není náhodou primárně chyba v nás, než v tom zlém Bruselu? Třeba proč za každou cenu rveme vše do PH a okolí, aby pak lidi bydleli doslova jak dobytek, bez pořádné infrastruktury (a nejde jen o dopravu, ale i školky, zdravotnictví a pod.)...pak si jedni stěžují, že bydlí rodina v úsporné špajsce 2+1kk, další, že má na zahradě protihlukovku a třetí pro změnu magistrálu...Jen houšť, emise lezou až "za roh" a špatný životní styl jde roku v ruce s nárůstem rakovin a jiných civilizačních nemocí...Jen tak dál, ono se to všem podobným v pozdějším věku naúčtuje. [ok]
s Ropidem na věčné časy...ámen...
-aa-
Sobota, 27. října 2018 - 09:46:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4534
Registrován: 12-2007
Pikehead: Jestli ono to nebude tím, že v Jeseníku vede trať tak nějak ve svahu nad městem, zatímco v Černošicích vede prostředkem města. A v Černošicích projede za den tolik vlaků, jako v tom Jeseníku za měsíc. A abychom byli v tom příměru ještě detailnější, tak v Černošicích sedí v jednom vlaku stejně cestujících, jako jich využije jesenické nádraží za celý den....
Zase aby nedošlo k mýlce, nic proti Jeseníku, Jesenický výběžek je jednou z mých nejoblíbenějších turistických destinací, tudíž byla tato stanice použita jako příklad právě proto, že tam mám poměrně slušné poznání místních poměrů (ze stejného důvodu byla do výběru zahrnuta Raspenava či Jedlová). Takových "Jeseníků" bude po republice ale mnohem víc. A když už jsme u toho Jeseníku - daleko vyšší frekvenci cestujících vykazuje jiné nádraží v tomhle městě. Autobusové! Které leží pár desítek kroků od centra města a jeho služeb velká drtivá většina lidí, kteří v tomto městě použijí veřejnou dopravu. Dokonce bych se moc nedivil, kdyby ta zastávka pod nádražím (tuším Lipovská), vykazovala větší frekvence, než samotné nádraží. Ostatně Olomoucký kraj tak veřejnou dopravu na Jesenicku i staví. Základem jsou autobusy, vzájemně docela i propojené, vlak je tam trošku navíc. Většina frekvence za Pomezí na Žulovsko a Javornicko teče autobusem. Ten vlak je tam prostě tak trošku navíc (a to platí o všech tratích minimálně od Hanušovic nahoru, snad vyjma silně vytížených rekreačních spojů - několika za týden + školní výlety). Ale zase, aby to nevyznělo, že bych vlak chtěl zrušit. Nikoli, pokud si myslíme, že to smysl má, pak jej dál provozujme. Jen si ale myslím, že by do něj neměly téct investice v okamžiku, kdy nejsou investičně vyřešeny daleko potřebnější a využívanější lokality. Na Jesenicku apod. se soustřeďme na zajištění provozuschopnosti a nějaké vylepšování nechť přijde někdy potom. Zkrátka nemá smysl bojovat o desítky cestujících, kteří tam díky mírnému vylepšení infrastruktury přijdou ... když jinde přicházíme o tisíce. A to už vůbec nemluvím o těch kvantech tun, o něž železnice díky tomu všemu přichází.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
750371
Sobota, 27. října 2018 - 09:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12602
Registrován: 9-2007
"ano, Jeseníky jim připomeňte"... mávat ručičkou a stěžovat si... podobně jako nejmenovaný strojvedoucí výběrové TS, který onehdá po půlnoci napadl výpravce se slovy, že ho okradl! A jak, když oba dělila vzdálenost cca 1km? Ouplně jednoduše, onen fíra pokud by vyjel na území jiného státu před půlnocí, tak by měl ne dvojité éčka, ale trojité....To je tedy životní trága, (ne)mít éčko navíc nebo (ne)mít o litr navíc a dělat v Praze i za cenu, že půl života prostojím v kolonách, projezdím ve VHD....a pak, že čas jsou peníze...[rofl]
s Ropidem na věčné časy...ámen...
750371
Sobota, 27. října 2018 - 09:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12603
Registrován: 9-2007
A možná než Jeseník, Raspenavu, Jedlovou... bych "vypíchl" něco víc "přípražského". Že si nestěžují lidi na "prolité" investice Mělník - Mšeno, kde počet lidí dosahuje řádů jednotek, při lepším počasí občas desítek....aby tam jednou týdně v sezoně projel R Kžc...přičemž větší potenciál má úsek Katusice - MB, a to i na dnešní dobu se slušným obratem JVZ. A z druhého konce Prahé, bych mohl zmínit Dobříš...
s Ropidem na věčné časy...ámen...
-aa-
Sobota, 27. října 2018 - 10:03:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4535
Registrován: 12-2007
Jezovec: Problém je v tom, že on jednou po půl hodině dostatečně kapacitní být tak nějak neumí.

750371: Nutno říct, že pragocentristi nikoho z toho zdravého pohraničí nenutí stěhovat se do Prahy. Ani nenutí nikoho ze zdravého Ústí nad Labem denně dojíždět do té špinavé Prahy. Já nevím, proč Ti šikovní obyvatelé pohraničí u sebe doma v regionu nerozjedou podnikání, nevznikají tam firmy, proč tam průmyslové podniky zkrachovaly a jsou z nich mnohdy dosud nevzhledné ruiny. (Sudetští) Němci to tam uměli provozovat, proč se potomci dosídlených Čechů raději stěhují přelidňovat okolí Prahy? Proč mi středoškolák ve Zlíně řekne, že jeho snem je dostat se na vysokou školu do Prahy a pak si tam najít nějaké dobré zaměstnaní s výborným platem (o němž má pravdu poněkud zkreslené představy). Přitom Zlín je jedním z nejvíce z pohledu podnikání rozvinutých měst na Moravě. Přitom se neustále do vylidňujících se regionů směřují různé podpůrné finance - evropské i národní. Přesto lidé z těch regionů stále utíkají. A paradoxně právě ta lepší za dotace vybudovaná dopravní infrastruktura jim ty útěky usnadňuje. Dnes není problémem denní dojíždění do Prahy z Pardubic či Ústí, pokud budou časem VRT, bude možné denně za stejný čas dojíždět z Brna či Olomouce. O týdenní dojížďce ani nemluvě. To co se buduje k povznesení úrovně okrajových regionů se v praxi mnohdy stává nikoli prostředkem, jak do nich přinést prosperitu, nýbrž jak umožnit další odliv obyvatel.
To platí pak ještě víc o územích, kde není životní prostředí příznivé - severní Čechy a severní Morava. Přece jen kvalitní dopravní infrastruktura směřující do životním prostředí bonitních lokalit aspoň povede k tomu, že část lidí bude ochotna bydlet tam a dojíždět. Typicky tohle zná dálnice D10, která vede poměrně do přírody Českého ráje a Jizerských hor, kde můžete být autem z pěkné chalupy v přírodě v podhůří za hodinku na hranici Prahy. Podobný potenciál může mít po dostavbě D3 (možná kdyby se tam výrazně vylepšila veřejná doprava, měla by šanci i železnice) krajinně pěkná a životním prostředím příznivá oblast České Sibiře. A po dostavbě D11 oblast východních Krkonoš a možná i Broumovska. Pomoci okrajovým (nyní se vylidňujícím) regionům by mohl i větší rozvoj "práce z domova", protože pokud bude člověk do kanceláře jezdit dvakrát za týden, pak může být schopen akceptovat, že do kanclu v Praze pojede z Orlického Záhoří nebo do kanclu v Brně třeba z Rejvízu. A když to přeženu, jestli se jednou dočkáme VRT, pak toto půjde dělat i v rozměrech kancelář v Praze a domek někde na úbočí Malé či Velké Fatry. Ale než se tohle všechno stane, tak se nejspíš kontinuálně zastavěné území od stávajících hranic Prahy posune o pěkných pár (desítek?) kilometrů dále do regionu oproti situaci řekněme v roce 1990, kdy v mnoha radiálních směrech ještě daleko před administrativní hranicí Prahy začínala pole. Kdeže je jim dnes konec....
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Sobota, 27. října 2018 - 10:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4536
Registrován: 12-2007
Já bych na tu Mělník - Mšeno tak nežehral. Ono jestli se k Praze budou stěhovat další a další lidé z těch regionů s výrazně lepším životním prostředím, tak dojde i na pole mezi těmito dvěma městy (ono už teď se v tamních vesnicích staví). Zrovna Kokořínsko je jeden z těch regionů, které jsou blízko od Prahy a přitom mají dobré životní prostředí (je to obdoba té České Sibiře).
A jestli už někomu dojde, že silnice není řešení a postaví nějakou pořádnou trať do Mělníka ... pak kdo ví, jestli investice (byť reálně to byla oprava) do Mšena byla či nebyla zbytečná. Já jí spíš vyčítám, že byla provedena možná zbytečně velkoryse a je otázkou, zda kvalita provedení prací byla odpovídající. Ale to je zas jiná kapitola.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
750371
Sobota, 27. října 2018 - 10:18:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12604
Registrován: 9-2007
Ale to nemáš pravdu, že nikde nevznikají průmyslové zóny. I když ne všude jsou zrovna žádoucí a ne všichni touží mít kolem města krabice, že? Takže namátkou pár nových zón: Žatec - Most, Krupka, v ČL docela slušně fungující Bombardier, Johnson Control...a z logistických center třeba rozvoj překladiště Metrans v UL a nově řešený i v DC. A že to jde i jinde, viz Rychnovsko...atd. Netřeba to vše cpát na jedno místo a pak mít současné potíže.

A že někdo jezdí z UL do PH? Aby vydělal o litr víc? Asi mu ten čas za to stojí, když tím relativně sníží náklady za bydlení. Ovšem kolik pak má asi volna za týden? A vize vyšších platů? To je otázka do pranice, co je vyšší plat? Když pak náklady na dopravu nebo bydlení přesahují několikrát náklady na totéž třeba v Jeseníku nebo někde v Trutnově, Č.Lípě...
On ten rozvoj dálniční sítě se spíš řeší z pohledu nárůstu nákl.aut.dopravy, která defakto vytlačuje ty osobní auta a ničí současnou infrastrukturu.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
750371
Sobota, 27. října 2018 - 10:24:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12605
Registrován: 9-2007
Jenže to Kokořínsko řešíš v horizontu 20-40 let, tedy za současných ekonomických a dalších podmínek, které se lusknutím prstu za několik let mohou změnit, nakonec politici tím vyhrožují neustále, viz nyní při sestavování rozpočtu. A za 20-40 let se ze současného obnoveného stavu stane stav, který bude potřebovat stejných investic. Totéž platí pro dnešní části koridorů, které již slouží 20 let.
A s lepší tratí v trs Lužec - Mělník a pod. bych snad ani nepočítal. To tu máme nutnější a méně náročné: Chrudim, KH město a pod.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Sobota, 27. října 2018 - 10:26:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12262
Registrován: 5-2004
Tak ono staci videt tu "predvidavost pri reko" na hrbaty kde se k peronum nevejdou uz dnesni vlaky. Na 171 se taky trojesusy nevejdou a az nebudou tak je otazka jaky patra ze je nahradej neb klasiky jednopodlazni by byly tak dvanactivozovy model indie...
Sobota, 27. října 2018 - 10:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14483
Registrován: 10-2004
-aa-:
"Protože neumí projet kapacitním hrdlem kolem Prahy, tudíž pak logicky nejede ani přes Stříbro."
A proto Praha se svým ROPIDem obsadí osobáčky s minimálním potenciálem nákladní spojky, aby se zacpal poslední zbytek toho hrdla. Víte, je zřejmé, že infrastruktura na řadě páteřních tratí je na hranici, ale kdyby se na řadě těch tratí vybírala kapacita "s rozumem", tak by se řada problémů alespoň trochu zmírnila. Jenže holt by sem tam musel někdo ustoupit.
Sobota, 27. října 2018 - 10:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 648
Registrován: 8-2017
Pořádná trať do Mělníka vede, stačí přejmenovat Vraňany na Mělník hlavní nádraží a zastavit tam rychíkem. Trať, která obslouží Mělník bez nutnosti použití přibližovadla (ať už [auto] nebo busu) by znamenala postavit v Mělníku metro.

A k výše uvedeným příkladům: Pokud na těch pohraničních tratích chceme provozovat osobní dopravu (což ve všech třech uvedených příkladech nejspíš chceme), tak není možné dalších sto let odjíždět posunem přes opačné zhlaví, aby se výhybkář moc nenaběhal.
Sobota, 27. října 2018 - 10:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14255
Registrován: 12-2007
Ale zase, aby to nevyznělo, že bych vlak chtěl zrušit. Nikoli, pokud si myslíme, že to smysl má, pak jej dál provozujme. Jen si ale myslím, že by do něj neměly téct investice v okamžiku, kdy nejsou investičně vyřešeny daleko potřebnější a využívanější lokality. Na Jesenicku apod. se soustřeďme na zajištění provozuschopnosti a nějaké vylepšování nechť přijde někdy potom.
Stejně je ironie, když je jako "investice" označeno uvedení něčeho do stavu odpovídajícího roku 2018 (tím více v lázeňském městě) - tzn. rekonstrukce stanice do bezbariérové podoby (skoro ve smyslu "vážení lázeňští návštěvníci města Jeseníku, na bezbariérové nádraží budete mít nárok až poté, kdy si Praha a okolí vyřeší své problémy"); nebo kdy navýšení rychlosti (v tamním případě dokonce bez poloperonizací stanic) z původních zoufalých 40 km/h na max. 60 km/h (?) je rovněž označeno jako investice.

Přičemž je použito tzv. falešného dilematu, protože kompletní řešení kapacitních problémů okolo Prahy bude násobně dražší než byly všechny ty "pod miliardu se nutně musející vejít (u každé stavby zvlášť)" tzv. revitalizace či tzv. odstranění propadu rychlosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
750371
Sobota, 27. října 2018 - 10:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12606
Registrován: 9-2007
Jenže to už by byl ve Vraňanech přestup a 50% lidí to odláká a pojedou busem/autem rovnou. To šlo před pár lety, ne nyní. Nadto by se opravdu úsek Mělník - Mšeno, pro změnu opět s přestupem stal zbytečným.

Současný stav je průser, když z Mělníka jede poloprázdná hydra a vedle stojí vlak z Leuny s naftou a nemá už od 8h volnou díru do Všetat. Vedení v trs Mšeno je z mnoha důvodů nevyhovující. To je tak pro prázdný rychlík kžc.
Tohle je špatný a nahrává to zase aut. dopravě.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Sobota, 27. října 2018 - 10:53:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14484
Registrován: 10-2004
750371: Jenže současné nádraží Mělník leží tak blbě, že je pro valnou většinu obyvatel dostupný jen dalším přibližovadlem.
750371
Sobota, 27. října 2018 - 11:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12607
Registrován: 9-2007
Pak je naprostý nesmysl, vytvářet přímé spoje do PH nebo doufat ke zvýšení frekvence na Mšeno.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Sobota, 27. října 2018 - 11:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12263
Registrován: 5-2004
To nadrazi je asi o 5 minut dal nez autobusak.

Zrovna predevcirem jsem mel tu cest s melnikem a tamnima silnicema. Nejdriv jsem dopoledne cekal na kolegu co skakal autem pul hodiny skrz melnik ve smeru boleslav - vranany a to v 10 dopoledne. Kolem treti stala kolona od vranan na kruhak uz malem od citovskyho kruhaku (bus od vlaku z vranan ji tezko preskoci) a pak na celym prutahu melnikem. Ty busy tam musej bejt vopravdu spolehlivy...
Sobota, 27. října 2018 - 12:18:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14485
Registrován: 10-2004
Petr_vlček:
"To nadrazi je asi o 5 minut dal nez autobusak."
Jenže autobus, narozdíl od vlaku, zastaví v Mělníku několikrát. A zatímco třeba ze sídliště Rousovice je to na busovou zastávku 350 metrů, na železniční je to 1,3 km. To není rozdíl 5 minut, ale 12-15 minut.
Sobota, 27. října 2018 - 12:49:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12501
Registrován: 8-2004
-aa-:
"Stát setrvává ohledně navyšování kapacity na poloze mrtvého brouka, místo aby se připravovalo rychlé zkapacitnění tratí tam, kde to jde pomocí nějakých tříkolejných či čtyřkolejných vložek..."
-aa-:
"Pokud ten úsek není řešitelný ve stávající stopě, protože preferujeme více pohodlí občanů než Brusel, pak nám nezbyde, než si ten tunel z Prahy do Berouna zaplatit z vlastních peněz. Nebo třeba část na něj z Evropy dostaneme, ale holt tam musíme dát víc. Anebo Evropu přesvědčit, ale to se nám nějak nedaří (asi je v Bruselu soukromí pána zpod nadjezdu nezajímá tolik jako nás). Jasně, když nalejeme národní zdroje sem, možná nebude na spolufinancování někde jinde, třeba v tom Žacléři nebo Vidnavě. Ale nebylo by důležitější postavit to, co opravdu potřebujeme, byť by nějaká to naše euro v bruselské kasičce zůstalo?"
Já bych to viděl trochu jinak. Ona ta pravidla pro spolufinancování EU se zas tak moc neliší od pravidel pro národní financování. Ano, na národní úrovni se větší ochota to různě přiohnout a zavřít oči (jak nastavením metodiky hodnocení, tak tím, jak pravdivé vstupy se do toho hodnocení zahrnou), ale zjevně všechno má svou mez.
Jsme ve stavu, kdy podstatné posílení kapacity jak radiál z Prahy do Středočeského kraje, tak ale samotné centrální části ŽUP je po povrchu přijatelné jen v naprosto minimální míře. A není to jen o dojíždějících, ale Praha si tím chce na účet státu řešit i své vnitřní dopravní problémy. Požadavky jak na interval spojů (v podstatě další linky metra), tak na další a další zastávky jednoznačně vedou na zcela novou síť, zcela nové koleje. Přičemž současně požadavky místní veřejnosti a radnic vedou k tomu, že tato síť by měla být jak v centru Prahy, tak +/- 20-30 km od centra v podstatě výhradně v tunelech. Takové řešení, pokud bychom se na to měli dívat optikou priorit národních zdrojů vedou buď k drastické redukci sítě mimo Prahu a okolí nebo jejich razantnímu navýšení. A opakující se otázky na oprávněnost takového navýšení zdrojů (a věci s tím související) jsou relevantní a oprávněné.
Takže bych to neoznačil úplně za "mrtvé brouky" a naprosto v tomto směru rozumím jak správcům evropských, tak národních zdrojů, že nevynakládají miliardy navíc jen proto, že každý chce čerpat benefity, ale nic jim není ochoten obětovat.

Vliv to má pochopitelně i na to stěhování, kdy zlepšování infrastruktury v Praze a okolí má na stěhování vliv - na rozdíl od "lepší opravy" trati př. z Bludova do Jeseníku.

-aa-:
"Na Jesenicku apod. se soustřeďme na zajištění provozuschopnosti a nějaké vylepšování nechť přijde někdy potom."
Ono to, co se třeba na tom Jesenicku nebo pod Jedlovou děje, je primárně a zejména to zajištění provozuschopnosti. Zlepšené parametry jsou v mnoha případech jen vedlejší efekt za nulové nebo zcela minimální prostředky navíc proti té provozuschopnosti. K tomu případně v některých případech úspory provozních zaměstnanců, kteří chybějí jako leckteré jiné profese.
Orky:
"A proto Praha se svým ROPIDem obsadí osobáčky s minimálním potenciálem nákladní spojky, aby se zacpal poslední zbytek toho hrdla. Víte, je zřejmé, že infrastruktura na řadě páteřních tratí je na hranici, ale kdyby se na řadě těch tratí vybírala kapacita "s rozumem", tak by se řada problémů alespoň trochu zmírnila. Jenže holt by sem tam musel někdo ustoupit."
Souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Strom
Sobota, 27. října 2018 - 12:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 675
Registrován: 7-2008
Současný stav je průser, když z Mělníka jede poloprázdná hydra a vedle stojí vlak z Leuny s naftou a nemá už od 8h volnou díru do Všetat. Vedení v trs Mšeno je z mnoha důvodů nevyhovující. To je tak pro prázdný rychlík kžc.
Tohle je špatný a nahrává to zase aut. dopravě.


A to je přesně to, o čem ti psal -aa-, byť se neshodnete, protože v tom vidíš pragocentrismus. Prostě infrastruktura je nedořešená, protože na co je nám pěkná trasa Cheb - Plzeň - Beroun, když úzkým hrdlem je pak příjezd do Prahy, pro nákladní dopravce jakbysmet, když ti se ani nedostanou do toho Radotína aby Prahu objeli po tý 60 let provizorní jednokolejce. A když se tam náhodou dostanou, tak jedou prostě průměrnou rychlostí tak 30 km/h, ale nejdál do Běchovic a tam můžou čekat do večera na volnou trať, až jezdí všech těch vlaků v objednávce i komerčních jen takový množství, že se tam někdy po 19 hodině už konečně vejdou. Na silnicích je to stejný případ, ale tam se to prostě též zastaví, protože okruh kolem Prahy, na který se sbíhá 12 dálkových silnic, z nichž víc než půlka jsou klasické dálnice (z toho bohužel zatím jen jedna v třípruhu, velice opatrně se modernizuje 8 km další, která se pak bude moci stát taky plnohodnotným třípruhem, dá-li bůh a definitivní rozhodnutí někoho výš) a všechny tyto silnice se sjedou na nedokončený okruh v provedení 2+2, maximálně 3+2 ve stoupáních a to jen na jedné části toho okruhu. Navíc je poskládán ještě z částí vnitřního okruhu a radiál,( šterboholská a spořilovská spojka i jižní spojka jako součást vnitřního okruhu ). Do toho si pak po protestech různých sdružení i jednotlivců politici vzpomenou, že budou volby a že tehdy jsme jim opravdu předvolebně slíbili, že tu nákladní dopravu tam a tam omezíme. Tak vznikl třeba návrh na zákaz vjezdu kamionů do Prahy[crazy] a objíždět to po různých silnicích druhých a třetích tříd které na to nejsou stavěné už vůbec. Logicky se pak ozvou různé obce jako Říčany, Úvaly atd. že tam napíchají značky na zákaz vjezdu těchto kamionů pro tranzit...
Přitom předešlá zastupitelstva těchto obcí kolem roku 2000 i později lákala investory do okolí těchto obcí a jejich komunikací na pozemky převedené z půdního fondu pro výstavbu různých průmyslových zón a dnes jsou v tom i skladovací areály...
Do toho musíme vzít geografickou polohu našeho státu v rámci Evropy, která je taková jaká je a nedonutí dopravce ze severu (severní Německo, Dánsko, Norsko jezdit do Maďarska, Rakouska, zemí bývalé Jugoslávie přes Polsko a Slovensko...
Je vůbec ještě s podivem, že se ta naše silniční síť nejen v okolí Prahy nesesypala totálně.
Do toho jsem zapomněl spousty dalších faktorů jako ekonomický růst, s tím souvisí i 2 a více auta v rodinách, protože děti chceme vozit do školy a na kroužky, o víkendu různé výlety, sportovní aktivity, jiná část zase nakupování[crazy]
Takže asi to těžko bude lepší, pokud zákony pro výstavbu dopravní infrastruktury může blokovat kdejaké sdružení i jednotlivec a nemáme zatím stále zákon o liniových stavbách a navíc se kdeco plánuje na jedno maximálně 2 volební období...
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Sobota, 27. října 2018 - 13:35:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12265
Registrován: 5-2004
Jeste bych pridal neuveritelne se tahnouci rekonstrukce a opravy bez jakekoli koordinace (jen na draze mame dlouhodobe vyloucenej od kladna negrelak i semerink, v lete byly vyluka na vsem smer sever -090,070 i 231, na 171 je kazdou chvili vyluka radotin -dobrichovice "pro kazdej prd zvlast") a na silnicich opravy kde kdyz se povrch nerozpadne za 3 roky je to zazrak.

Pokud nekdo namitne technologicky lhuty - jak to na draze delali v minulym stoleti ze na propustek nebyla mesicni vyluka a presto se po tom jezdi mnohde dodnes?

Nekdo tu zminoval mseno - kolikze je to let co se kompletne dedal melnik - mseno? A je tam zas mesicni vyluka. To bylo tak festovny ze to neprezilo 3 nebo kolik let provozu 8 paru suku/revgin denne a obcas hydru/chrchli na kokorinu?
Sobota, 27. října 2018 - 13:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2265
Registrován: 6-2016
" na železniční je to 1,3 km" Tyvolemami, to je pr*er[rofl] Od roku 1980 to mám na zastávku 1,2 km s tím, že zpět navíc 68 metrů převýšení. Na základku v Praze jsem chodil 1,1 km každý pracovní den, tedy i v sobotu!

Uznávám, že pro hůře chodící lidi to může být problém, ale normální zdravý člověk to musí zvládat v pohodě. S tím, že ženská musí vstát o 15 minut dřív, aby včas dokončila povrchovou úpravu, předepsanou pro ten který den[biggrin]
Sobota, 27. října 2018 - 14:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14486
Registrován: 10-2004
honzaklonfar: Doba je jiná a lidi jsou čím dál tím línější. A auto má dneska skoro každý. Takže si, milí šotouši, choďte na vlak s delší jízdní dobou 1,3 km, ale na to dnešní zlenivělě lidstvo nenalákáte. [happy]
Sobota, 27. října 2018 - 14:24:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12502
Registrován: 8-2004
Strom:
"Takže asi to těžko bude lepší, pokud zákony pro výstavbu dopravní infrastruktury může blokovat kdejaké sdružení i jednotlivec a nemáme zatím stále zákon o liniových stavbách .."
Pokud nesměřujeme někam k diktatuře, tak jakýkoliv zákon nezmění přístup lidí.
Petr_vlček:
"Nekdo tu zminoval mseno - kolikze je to let co se kompletne dedal melnik - mseno? A je tam zas mesicni vyluka. To bylo tak festovny ze to neprezilo 3 nebo kolik let provozu 8 paru suku/revgin denne a obcas hydru/chrchli na kokorinu?"
A jak jste přišel na to, že trať Mělník - Mšeno je vyloučena?
Během října je vyloučen pouze úsek Katusice - Ml. Boleslav hl.n. Jak ČD organizovaly NAD je jiná věc nijak nevypovídající o stavu nevyloučených úseků.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 27. října 2018 - 15:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12268
Registrován: 5-2004
Predevcirem na melniku zarila ve tri na tablu nad.

A kdyz ted kouknu na vyluky tak na me cumi 076 od 1. do 31.10.
Sobota, 27. října 2018 - 15:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4805
Registrován: 12-2007
A proč nemaj náklady pravidelnej jízdní řád jako osobáky s rezervovanou kapacitou na trati?
Nebo má bejt kapacita trati připravena na to že si jednou za tejden a ještě pokaždý jinak někdo vzpomene a chce s nákladem mít vyšší prioritu než rychlík?
Proč se ČD cargo při reko uzlu Praha neozve a neřekne hele my by jste tady chtěli mít kolej odtup pocud?

Takže asi to těžko bude lepší, pokud zákony pro výstavbu dopravní infrastruktury může blokovat kdejaké sdružení i jednotlivec a nemáme zatím stále zákon o liniových stavbách ..
A Vy se těm lidem divíte když se ted nové stavby svatěj tak jak se stavěj? PHS 2 metry, všude zábradlí ...
Sobota, 27. října 2018 - 15:41:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 930
Registrován: 7-2017
Gubiliatko: A co když se ozve, ale SŽDC řekne NE?
Sobota, 27. října 2018 - 15:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4807
Registrován: 12-2007
Tantin27:
"Gubiliatko: A co když se ozve, ale SŽDC řekne NE?"
Já nevím, nemám povědomí o tom jak je doprava u Prahy koncipována. Nicméně poté co sem na vlastní oči viděl jak to dělaj jinde tak začínám mít pocit že se u nác často praktikuje paragraf 1 Nikdy se to tak nedělalo.
Btw, proč vlastně ty náklady nemůžou jezdit v noci komplet? (ptám se, nevím)
Sobota, 27. října 2018 - 16:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5212
Registrován: 9-2005
Zásadní problém je v tom, že doprava je velice levná. Nejen díky tomu je poptávka po dopravě v okolí Prahy jaká je. Ani lenost bych v tom neviděl, dřív lidí chodili daleko pěšky, protože na auto ani drožku neměli. A vlak siohli dovolit jen občas.
Jinak když je takový přetlak poptávky po vlakových trasách v okolí Prahy a také po silniční kapacitě, proč na té infrastruktuře výrazně nezvysit poplatky? Co mýto v Praze? Co znovuobnovení složky poplatku za DC pro řízení dráhy, což je poplatek za vlak bez ohledu na jeho hmotnost a délku? Jsou to řešeni jednoduchá a spravedlivá pro všechny. A budou konečně dopravu regulovat.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pikehead
Sobota, 27. října 2018 - 16:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4507
Registrován: 3-2007
-aa-: To jsem rád, že tu Sibiř zmiňujete. Nějakou pozitivní náhodou tu vlak celkem funguje, P+R místy přestávají stačit. [biggrin] A doufám, že Q2/19 pro polidštění autobusů opravdu platí.
Sobota, 27. října 2018 - 17:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2267
Registrován: 6-2016
Qěcy: "Jsou to řešeni jednoduchá a spravedlivá pro všechny. A budou konečně dopravu regulovat."

Opravdu? Podle mě to není protlačitelné a kdyby náhodou ANO, tak max. na 4 roky od voleb[biggrin]. Aby to mělo smysl, tak by musely existovat DESÍTKY TISÍC pracovních míst mezi Prahou a nejbližšími okresními městy, která by dala SLUŠNĚ VYDĚLAT těm, kteří by dali v Praze výpověď (a přestali dojíždět). Ale i to je jen obraz z hodně rozhicované pece...

Malý příklad by byl Radotín a obsazení budov Technometry a Jankovky jinými firmami, které by fungovaly a platily zaměstnancům. Tak 400 - 500 míst by to dalo (i s úředníky). Jak ale píšu výše - je to jen rozhicovaná pec a její obrazy.
Sobota, 27. října 2018 - 18:38:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12503
Registrován: 8-2004
Petr_vlček:
"Predevcirem na melniku zarila ve tri na tablu nad.
A kdyz ted kouknu na vyluky tak na me cumi 076 od 1. do 31.10."
Pro Vlčka tedy mimořádně ještě jednou polopatě: To, že NAD jezdí z Boleslavi až do Mělníka neznamená, že je vyloučená trať z Boleslavi až do Mělníka a už vůbec to tedy neznamená, že oprava Mělník - Mšeno nepřežila 3 roky 810+854.
[kiss]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 27. října 2018 - 19:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4808
Registrován: 12-2007
Pikehead:
"-aa-:A doufám, že Q2/19 pro polidštění autobusů opravdu platí."
To doufá víc lidí, ale mám velké obavy. Nedostatek řidičů se neslučuje s taktovou dopravou propagovanou Ropidem/IDSK.
Pikehead
Sobota, 27. října 2018 - 22:06:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4508
Registrován: 3-2007
Já z toho mám takový pocit, že řidiči celkem i jsou, jen velkou část dne hnijou na různých přerušeních. Pokud naopak budou víc jezdit, dostanou víc prachů, budou radši. Taky se některé výkony mají seškrtat, jako například busy mezi BN a Prahou.

Uvidíme, jsem na to zvědavý...
Sobota, 27. října 2018 - 22:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12504
Registrován: 8-2004
Podle zkušenosti z Nymburska bych řekl, že o víkendu bude mimořádný úspěch, pokud vůbec něco pojede. Kladiva by možná mohla být lepší.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 27. října 2018 - 23:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314
Registrován: 7-2017
Pikehead: jestli oni ti řidiči spíš nehnijí v zácpách (viz třeba HoPo).
Sobota, 27. října 2018 - 23:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1119
Registrován: 4-2009
Gabuliatko: Když se ozvalo ČD Cargo nebo Metrans nebo kdokoliv, tak nikdo neměl šanci něčeho infrasfrukturniho dosáhnout. To se pomalu mění až se vznikem ŽESNAD.CZ, ale i tak máme pocit, že kolikrát bojujeme s větrnými mlýny. Neumíte si představit, jak projednávání infrastrukturních staveb vypadá.. Hugo by mě mohl eventuálně podpořit, když tady rozjel debatu, taky se zúčastňuje.
Sobota, 27. října 2018 - 23:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17774
Registrován: 5-2002
0.371: ať ten pragocentrismus trošlu přibrzdíme
Snažíš se na poslední chvíli urvat trofej "blábol měsíce"...?
Pikehead
Neděle, 28. října 2018 - 07:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4509
Registrován: 3-2007
Hroch: Počtem to už snad horíš být nemůže, elementární ambice je, že ten náhodný výstřel nepojede čtyřicítkou a nějak někde trefí vlak (a naopak). [biggrin] Neveklovsko hnedle vedle se bere jako success story integrace, tak jsem na to celkem zvědavý.

mot: Nn, srovnatelné zácpy se tu nevysytují (bavíme se o oblasti "vně" okresního města, to je už ryzí venkov.) Ucpaná bývá I/3, ale ta význam pro last mile obsluhu zas tak zásadní nemá.
-aa-
Neděle, 28. října 2018 - 08:05:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4537
Registrován: 12-2007
Tak pár reakcí:

Ano uznávám, že z Jeseníků, Jedlových (modrého zábradlí) apod. tunel do Berouna nepostavíme. Uznávám také, že se v zásadě nejedná o investice (byť oficiálně ano), ale spíše o udržení nějakého provozuschopného stavu. Ale jde mi spíš o princip. Já jsem třeba na vlastní uši oficiálně slyšel, že SŽDC nemůže zadat studii na zkapacitnění Praha - Kolín, protože nemá člověka, který by ji vedl. Tak si tak říkám, že kdyby se vyšetřil ten, kdo vedl obdobnou studii na nějakou vedlejší trať, tak by třeba ta studie na něco mnohem potřebnějšího byla již dávno hotová. Mimochodem, nejspíš toho člověka stále nenašli, byť tato veselá příhoda z natáčení je již téměř 2 roky stará. Tedy pokud nemám ŠŽDC a ministerstvo podezírat, že toho člověka najít nechtějí a tudíž zkapacitnění té trati odklízejí kamsi do horizontu desítek let.

A hned přejdeme na kritiku zavedení S49 do Hostivaře. Tento záměr je znám od roku 2002. A nejen znám, on byl součástí studie, kterou tehdy schválilo nejen hl.m. Praha, ale také Ministerstvo dopravy. Od roku 2002 se tento záměr objevoval ve všech strategických materiálech města, tomu, kdo se obtěžoval (nebo alespoň z titulu své pracovní náplně měl obtěžovat) si tyto materiály přečíst, muselo být zřejmé, že město nezměnilo názor a nadále o objednání této linky stojí. Město na to čeká od roku 2004, kdy zavedlo pod krycím názvem Městská linka a později S41 tu část linky S49, kterou se zdálo technicky bude snadnější zavést. Nyní máme rok 2018 a ve věci přípravy trasy pro linku S49 v úseku Libeň - Hostivař se stalo co? Nic. Ale protože se třeba v roce 2017 stalo něco nečekaného, a to že 20 let se tvrdilo, že z hl.n. na Smíchov lze po 5 min., ale najednou se přepočtem zjistilo, že lze i po 4 minutách ... tak vznikla myšlenka nechat provozovatele dráhy posoudit možnost prodloužení S41 do Hostivaře. A ono se ukázalo, že to jde, kapacita se našla, přetíženou infrastrukturu opravdu není nezbytné vyhlásit. Za těchto okolností v podstatě objednateli nezbývá, než objednat, vždyť je to součást strategických záměrů města, schválených jeho nadřízeným orgánem. Byť si o tom osobně můžu myslet leccos (je zajímavé, že si myslím zhruba totéž, co třeba kolegové ze segmentu nákladní dopravy), je to prý tak. Uvidíme, zda byly výpočty provozovatele dráhy správné. Jen škoda, že jsme 14 let pročekali.

Pravidla financování - ta národní si stanovujeme sami. Musíme si rozmyslet, jestli chceme stavět levně nebo zda chceme preferovat životní úroveň obyvatelstva (které zřejmě železnice na povrchu obtěžuje), což reálně vede k těm tunelům, kterak je popsal Hroch. Obojí do sebe nejde. Tohle je čistě záležitost na národní úrovni. Jen asi není tak úplně správné zvolit tu kombinaci, co si zatím volíme my. To znamená nedělat nic. Takhle se ke zlepšení nedoplazíme, naopak, spíš couváme. Musíme si vybrat, jinak úspěšně dorazíme leda tak do [zadnice]

Středočeská integrace - osobně nemám úplně správné informace, neboť integraci těch vzdálenějších končin zajišťuje IDSK. Ale s ohledem na to, jakým tempem probíhala integrace autobusových linek v roce 2018 (nebude integrována ani jedna), tak situace asi nebude tak úplně růžová. Co je mi známo z doslechu, tak velkým problémem je nedostatek řidičů. Ono tady padla myšlenka, že se rozjezdí a nebudou nikde čumět. Jenže tady chybí informace, že řidič linkového autobusu, když někde stojí delší dobu, tak jej dopravci považují za nepřítomného na pracovišti. Takže díky tomu pak můžou mít řidiči 5 dní v týdnu směny od 5 do 19 hodin (prostě 7:30 - 13:30 sedí v garáži a jakoby jsou doma ... a hned ta osmihodinová pracovní doby vyjde) a ještě občas odjezdí něco o víkendu (jako přesčas). Jak se toto slučuje např. s rodinným životem, to nechápu. Takže pokud se ty autobusy "taktově" rozjezdí ... tak nebude mít s nimi kdo jezdit, protože náš ranní řidič to zapíchne už po poledni a půjde domů. Druhá otázka je, jak je na tom Středočeský kraj s financemi. Snad už to lze říct, integrace kolem Prahy se před těmi dávnými lety rozjela na tom principu, že do těch linek investovala nějaké peníze Praha. Minimálně tím, že začala platit pražský úsek těch linek (protože integrací přestaly být souběhem s její MHD) ... a někdy asi i trošku víc.... Ovšem na linku Votice - Prčice nebo Poděbrady - Městec Králové asi Praha tak úplně připlatit nemůže, v tom ji zase omezují nějaké legislativní podmínky, i kdyby chtěla. Středočeský kraj není tak "bohatý" jako Praha a čeká jej množství investic, třeba jen v dopravě je stav silniční sítě špatný a padající mosty dorazí brzo i do kraje. Malá poznámka: Praha se možná jeví "bohatá", ale je otázka, do jaké míry je to způsobeno neschopností investovat. Pokud se investice do padajících mostů, nových tras metra, nových úseků silničních okruhů a radiál či do tramvajových tratí rozjedou, pak už to možná s tím bohatstvím také nebude úplně sláva.

Zvýšení poplatku na silně zatížené dopravní cestě: Tady nějak pořád nevím, co má být cílem. Na první pohled je to pěkné řešení. Na druhý pohled jen velké otázky. Objednávaná doprava si to zdraží. Možná pak nastane diskuze o méně vytížených linkách, ale v reálu třeba v Praze toho mnoho v dálkové i regionální objednávané dopravě ke zrušení nebude. Takže se rozjede kolečko, kdy veřejné peníze budou ve vyšší míře putovat od jednoho k druhému a celé to povede jen ke zvýšení tlaku krajů na stát, aby výpadek vzniklý zdražením dopravní cesty regionům doplatil. Vzhledem k tomu, že velmi často kraje a vláda mají pána ze stejné strany a současně jsou u nás pořád nějaké volby, tak rušení objednávaných vlaků nejspíš nebude tak úplně na stole. Zdražení pro nákladní dopravu? To má jako posloužit k tomu, aby se ty kamiony ještě víc vyplatily? No a zbývá nám neobjednávaná osobní komerce. Jako dobrý, můžeme na ni nadávat, říkat si že zasviňuje tratě, jak je nesystémová, že na ní vydělává nějaký soukromník .... jedno jí ale upřít v žádném případě nemůžeme, a to že vytáhla kvanta lidí z aut do veřejné dopravy. A to nejen na komerční vlaky, ale i na mnoho objednávaných, už jen tím, že donutila dopravce v objednávané dopravě k nějakému zvýšení kvality i na tratích nezatížených konkurenčním bojem. A učinila tak daleko efektivněji, než armáda úředníků objednatele (objektivně řečeno, ta konkurence má k tomu lepší podmínky). Je tedy to zdražení dopravní cesty na silně zatížených tratích k něčemu? Kolem Prahy asi úplně na nic. Možná bude diskuze o tom, zda má jezdit osobní vlak z Kolína do České Třebové nebo se to dá nahradit autobusem. Mám takovou obavu, že v tom případě ale spíš dojde k náhradě osobním autem a zvýšení tlaku na parkování v okolí stanic, kde vlak pojede. Protože autobus nebude schopen vlak konkurenceschopně nahradit (snad leda z pohledu docházkové vzdálenosti, ale rozhodně na něj nesázím v cestovních dobách, intervalech ... a hlavně ty autobusy nebude mít kdo řídit, protože obvykle 2 busy za 1 vlak stačit nebudou, tak ani rekvalifikace fíry a průvodčího na řidiče busu nepomůže).
Osobně si myslím, že by spíš bylo přínosné si vážit toho, že máme v železniční dopravě poměrně mnoho cestujících (v porovnání s jinými státy) a nevymýšlet nápady, jak je vypudit (v regionální i dálkové dopravě). Dtto platí i o nákladní dopravě, kde je vůle vlakem vozit stále větší. Narážíme na kapacitní limity. Než vymýšlet způsoby, jak počty vlaků omezit (třeba zdražením), nebylo by přínosnější věnovat síly tomu, jak počty vlaků dále navýšit? Neměl by se plýtvat čas vedoucích pracovníků SŽDC spíše na to druhé, než na to první?

Projednávání infrastrukturních staveb - ano, Quenya má pravdu. Já osobně jsem velmi rád, že ŽESNAD vznikl, ačkoli se někomu může zdát, že to pro regionální osobní dopravu musí být zásadní nepřítel. Ale není. Je to naopak. U toho projednávání infrastrukturních staveb v okolí Prahy jsem 15 let. V prvních cca 12 letech to bylo s výhledovými rozsahy nákladní dopravy takové zvláštní. Nákladní dopravce nikdo nezastupoval (stejně jako třeba regionální dopravu cca před rokem 2005, proto některé stavby nejsou zcela ideálně vyřešeny ani pro regionálku - viz IV. koridor), její rozsah měl určovat odbor drah ministerstva. Občas bylo na jednání přizváno ČD-C, které obvykle zaujalo stanovisko - zcela správné - že budou rádi, pokud budou vozit to co tehdy. ČD-C se trefilo, ale nárůsty u jiných dopravců nikdo nenahlásil. A tak projektanti ani provozovatel dráhy neměli jak odůvodnit vůči Evropě vyšší rozsah stavby pro cargo. Výjimečně byl u některých dokumentací učiněn pokus pozvat zástupce jiných dopravců - leč tito buď vůbec nepřišli nebo dokázali říct zhruba to, co vozí nyní a začnou tak v nejbližším půlroce. Prostě nějaká predikce vývoje v nákladní dopravě zcela chyběla.
Nyní se toho ujal ŽESNAD, ale má to jeden háček .... nikdo jim moc nevěří, že ta jejich čísla nejsou vycucaná z prstu. Ale protože tohle dobře znám, před nějakými 15 lety jsem také zažíval intenzivní pochybnosti zaměstnanců SŽDC na vedoucích postech o tom, že někdy tady kolem Prahy budou jezdit osobní vlaky po 15 minutách a budou plné cestujících ... tak si o tom myslím svoje. Třeba přijde těžká hospodářská krize a ŽESNAD se netrefí (a i ta příměstská doprava půjde dolů), ale to není důvod, abychom se nyní nesnažili vytvořit lepší podmínky pro rozvoj nákladní železniční dopravy.
Úsměvné jsou třeba takové příhody, kdy jsou zpochybňovány počty nákladních vlaků předložené ŽESNAD do tunelu Praha - Beroun, protože prý nemají šanci přijet, neboť neprojedou přes Bavorsko, protože tam zkapacitnění tratí nechystají a tudíž není šance, aby to k nám dojelo. A to jako nikoho nenapadlo, že Bavoři nic nechystají, protože jsme jim roky tvrdili, že trať z Plzně na Domažlice bude jednokolejná, protože tam nákladní vlak nadále zavítá spíš omylem? A to nikoho nenapadne, že by spíš podněty ŽESNADu měly být pokynem pro představitele státu, aby začali vyjednávat s Němci o zkapacitnění tamních tratí, neboť se ukazuje, že je u nás poptávka po vozbě nákladních vlaků do velké části západní Evropy přímou trasou přes Bavorsko, nikoli tou neskutečnou oklikou přes Sasko? D5 náš stát taky postavil a dohodl v Německu její pokračování - a neříkal kamionistům a řidičům osobních automobilů, že přece mohou do Mnichova "výhodně" jezdit po D8 a pak to nějak objedou (jo, bude to stát výrazně víc času a pohonných hmot, ale to přece nevadí...). A protože si zpochybňujeme počty nákladních vlaků, protože je jednodušší říct, že přes Bavorsko to nejde, než to s ním vyjednat ... tak nám pak najednou nevychází ekonomika toho tunelu. Ale možná někdo časem zjistí, že nám místo toho vychází ekonomika Praha - (minimálně) Beroun rozšířit D5 o další pruh (viz příběh D1).

Když jsme u toho ŽESNADu, tak já osobně bych byl rád i za to, kdyby velmi brzo vzniklo obdobné sdružení i pro dopravce v osobní dopravě. Protože k projednávání infrastrukturních staveb nejsou zváni už delší dobu vůbec zástupci osobních dopravců. V objednané dopravě je zastoupí objednatelé (pokud je pozvou, také neplatí zdaleka vždy, např. tak významná stavba jako CEF Blending Poříčany - Velim se z pohledu objednatelů, dopravců v osobní, ale i v nákladní dopravě včetně ŽESNAD připravuje zcela "v ilegalitě" - nikdo z budoucích uživatelů o podobě stavby nic neví), v komerční dopravě je nezastupuje nikdo, protože zde navíc je zvláštní postoj ministerstva, které sice legislativou volný trh na železnici umožnilo, avšak nyní se o neobjednávanou dopravu nijak nezajímá, nevytváří pro ni podmínky a dokonce se najde nemálo koncepčních materiálů státu, kde svojí objednanou dopravou spíše s komerční dopravou bojuje. Tedy jestliže bude nyní vznikat díky ŽESNAD kapacita pro nákladní dopravu, vůbec nikdo nyní nebojuje za neobjednávanou dopravu a ta se do dokumentací obvykle přebírá ve stávajícím rozsahu (přestože u ní každoročně dochází k nemalým nárůstům). To je další potenciální nebezpečí nedostatečnosti modernizované infrastruktury v budoucnosti.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Neděle, 28. října 2018 - 08:31:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9494
Registrován: 8-2012
-aa- podepisuju.

P.S. přetíženou infrastrukturu opravdu není nezbytné vyhlásit
Na SŽDC by si radši nechali uříznout všechny končetiny a vydloubnout oči, než by někde vyhlásili přetíženou kapacitu a museli dle zákona o dráhách dělat ta organizační a nedejbože stavební opatření. Maximálně zkonstatují, že ve dvě ráno je tam kapacity dost... takže nic jiného než důkaz průserem provést nelze.
電車オタク
Pikehead
Neděle, 28. října 2018 - 09:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4510
Registrován: 3-2007
Moc pěkný, včera i dneska. Pošlete to někdo Ťokovi, aby si přestal hrát na Santa Clause (viz zde) a začal dodávat, co dodávat má? (Resp. tím nějakou osobu při smyslech pověřil?)

S autobusy to teda beru spíš jako smolík. Nicméně extra prachy budou potřeba na řidiče (což jsou z části zapotřebí stejně) a případné víkendové spoje (netuším, jaká je ambice). Odježděné vozokilometry nejsou úplně malé a pro začátek je stačí poskládat jinak než jak byly před 60 lety poskládány...
-aa-
Neděle, 28. října 2018 - 09:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4538
Registrován: 12-2007
A mimochodem, znáte tu historku, co se teď aktuálně vypráví již i v oficiálních kruzích? Kdosi prý spočítal, že se zavedením ETCS v našich podmínkách klesne kapacita tratí cca o 17%? Pak už holt asi na tu přetíženou infrastrukturu opravdu asi někde dojde. A paradoxně se k tomu dohrabeme nikoli navyšováním poptávky, nýbrž modernizací infrastruktury[pozor] Jsem pak zvědav, kdo půjde z kola ven a co na to bude říkat....
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Neděle, 28. října 2018 - 09:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2268
Registrován: 6-2016
"že se zavedením ETCS v našich podmínkách klesne kapacita tratí cca o 17%?"

To není absolutně možné! Dobře si pamatuju začátky ETCS v Čechách, kdy bylo jasně deklarováno, že dál budou už jen samá pozitiva a sociální jistoty[rofl]
Neděle, 28. října 2018 - 10:24:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14490
Registrován: 10-2004
-aa-: Přepočtem se zjistilo... Přepočtem se také zjistilo, že na 1. koridor lze rvát další a další vlaky a i když vypadá na to, že už se tam nemůže nic vejít, tak se to tam stejně pořád vejde. Jenže hlavním důsledkem toho je, že ti pomalejší, nebo předpisově méně důležití více stojí, než jedou. A o tom budou i ty vlaky na nákladních spojkách. Já souhlasím s tím, že kapacitní problémy je potřeba řešit úpravou infrastruktury, ale kdy se jí při našich podmínkách reálně dočkáme? Za 20 až 30 let? Za tu dobu trvale rostoucí objemy osobní dopravy, v řadě případů řešené neefektivně krátkými soupravami, vytlačí zbytek té nákladní do kamionů, protože ji nic jiného nezbyde.
Neděle, 28. října 2018 - 10:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9497
Registrován: 8-2012
Kdosi prý spočítal, že se zavedením ETCS v našich podmínkách klesne kapacita tratí cca o 17%?
Kapacita neklesne. Jen prostě nepůjde využívat těch "rezerv" v ní, které vedou k projetým návěstidlům a ježdění na a za hranou bezpečnosti, potřebě automatického (!) vyMAŇování se u každého návěstidla s restriktivnější návěstí apod., protože ETCS jako zabezpečovač bude skutečně zabezpečovat a ne jen ukazovat barvičky. Sedmnáct procent je nejspíš nějaké woodoo "jedna paní povídala", ale jinak je to realita - ovšem kolejníci by museli něco dělat (vědí to dost dlouho, i když nebo právě proto se praktickému poznání bránili a první nákladní vlak pod ETCS tu jel relativně nedávno), takže radši podporují teorie o "neefektivně krátkých vlacích", které by se měly vyškrtnout, a pitomější část šotoušstva i nádražnictva návrhu na rušení vlaků ještě tleská.
電車オタク
750371
Neděle, 28. října 2018 - 11:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12609
Registrován: 9-2007
To mi připomíná, když zlá 754 nezajela požadované jízdní doby na Pacifiku, potom co objednavatel přišel s myšlenkou, že musí, neboť má vyšší výkon než 749. Za vše mohl strojvedoucí - sabotér. Až bude ETCS, tak to nezajede žádný vlak, který bude mít nesmyslně našponované JD, obraty, které se nyní dodržují jen proto, že se mnohdy jede rychleji k výstraze, rychleji kolem návěstidel do odbočky atd.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
-aa-
Neděle, 28. října 2018 - 11:13:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4539
Registrován: 12-2007
Tak v mém případě to je spíš "jeden ředitel povídal"[happy] Ano, je to tak, ETCS nebude chtít rvát na tratě to, co tam podle pravidel nepatří. Leč zatím jsme v situaci, že to co tam podle pravidel nepatří, jest tam již nacpáno. A ještě k tomu tím v drtivé většině jezdí lidi a v drtivé většině to vozí nějaké nezanedbatelné tuny. Co s tím? Zrušíme neefektivně krátké vlaky? Škoda že je prokázáno, že právě zahuštění intervalu (a je lhostejno zda v regionální nebo i v dálkové dopravě) vedlo k těm nárůstům počtů cestujících. Nadto když ve špičce, kdy ten kapacitní problém musíme řešit, se mnoho těch krátkých vlaků po kritických tratích nepohybuje.
Tak třeba v regionální dopravě ještě nějaké rezervy máme. Ale blbě se odstraňují, protože před nějakými 25 lety někdo rozhodl, že se budeme orientovat na 26,5 metrové vozy, ačkoli nám nástupiště ve dvojici rozhodných stanic (Masna a hl.n.) vykazují délku 200 metrů a osmivozová souprava složená z těchto vozů se tam nevejde. Nadto rozhodl ještě všechno sekat ve stejné třívozové délce, takže z toho vypadla i možnost sedmivozové soupravy - a když se nevejde osmivozová, tak se samozřejmě nevejde ani devítivozová. Životnost těchto jednotek skončí tak někdy za 30 let (předpokládá se, že v dohledných letech projdou nějakou revitalizací).
Když teď dojde na soutěž o nějaká nová vozidla, tak stejně bude problém přesně 200 metrů dlouhou jednotku vysoutěžit. Ne že by na trhu nebyly, ale není velký výběr. Navíc někteří výrobci budou asi křičet, že jsou takovým požadavkem diskriminováni. No jo, ale prodlouží někdo Masnu nebo hlavák (zatím jsem spíš zaznamenal požadavky provozovatele dráhy a následně projektantů na další zkrácení kolejí na Masně po modernizaci /pod 200 m/, poté co byly do norem uvedeny nápady jako ETCS a dynamická zarážedla).
V dálkové dopravě ano, asi lze spojit černé tramvaje do dvojic, možná i do trojic. Možná do dvojic můžeme spojit i Pendolina. Možná můžeme prodloužit všechny možné rychlíky na dvojnásobek (některé už ani to ne), aby všechny měly nějakých těch 15 vozů. A jezdit tedy cca ve dvojnásobném intervalu, ale je to správně? Když skutečný konkurent (to není autobus!) má interval 0 minut s bonusem docházkové vzdálenosti 0 minut (nebo se k ní velmi blížící).
V nákladní dopravě taky mohou jít do sebe a všechny vlaky řadit co nejdelší. Jen pak půjdou odstavit asi tak v každé osmé stanici, ale to nevadí, kapacita tratí bude využitá "optimálně". Ale uznávám, že pětivozové směsky ve špičce na vytížené tratě nepatří. Ale zas tolik se jich na vytížené síti nepohybuje, převládají dlouhé nákladní vlaky (koukám na ně z okna).
Takže tak úplně nevím, ale pořád mi z toho tak nějak vychází, že chceme-li tu železnici nadále provozovat a zlepšovat, chceme-li převádět zátěže (v osobní i nákladní dopravě) ze silnice na železnici ... a to prý chceme (píšou to ve státní dopravní politice - pokud to tedy není bezcenný cár papíru) ... tak asi budeme muset na železnici zvolit stejné řešení, jako už dávno volí na silnici. Tam taky se stavbou nové dálnice či nového obchvatu původní silnici nezruší, ale navyšují kapacitu (nadto zvyšují rychlost a bezpečnost). Proč to na silnici jde a na železnici ne? Proč ŘSD jednu "kolej" (v každém směru) k nejvytíženější "trati" v republice (D1) přidat umí (a docela rychle), zatímco si SŽDC na (rychlé!) přidání koleje k nejvytíženější trati v republice (011+010) nedovolí ani pomyslet? A když pomyslí, tak se hned vyděsí, jak by to bylo strašně složité, komplikované a pracné? Jak to, že to na dálnici jde a na koridoru ne? Když ta státní dopravní politika podporuje železnici na úkor silnice? Že by někde soudruzi udělali chybu?
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Neděle, 28. října 2018 - 12:04:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 315
Registrován: 7-2017
A ono je otázkou, kdo by to měl stavět:
https://zdopravy.cz/szdc-opet-odklada-vyluky-nejprve-nebyly-autob usy-ted-se-na-opravu-nikdo-neprihlasil-18244/
Neděle, 28. října 2018 - 12:37:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14492
Registrován: 10-2004
-aa-: Krátké intervaly nepochybně fungují v příměstské dopravě, ale čím větší vzdálenost, tím hrají menší roli. A když se podíváte na 1. koridor, četnost vlaků a jejich délku, která ve většině případů nevyužije ani půlku nástupiště prakticky ve všech stanicích, kde ty vlaky zastavují, tak to rozhodně efektivní využití infrastruktury není.
Neděle, 28. října 2018 - 13:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5213
Registrován: 9-2005
Cílem poplatku za vlak, nikoli za hrt či nápravy je, aby se dopravci, potažmo objednavateli nevyplatilo jezdit s krátkými vlaky v krátkých intervalech, ale s dlouhými vlaky v dlouhých intervalech. Čímž se zvýší propustnost a především spolehlivost. Bude místo pro nákladní dopravu i ve špičce a výluky a mimořádnosti půjdou vyjezdit mnohem lépe a často bez redukcí spojů.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 28. října 2018 - 14:09:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12506
Registrován: 8-2004
-aa-:
"A hned přejdeme na kritiku zavedení S49 do Hostivaře. Tento záměr je znám od roku 2002. A nejen znám, on byl součástí studie, kterou tehdy schválilo nejen hl.m. Praha, ale také Ministerstvo dopravy. Od roku 2002 se tento záměr objevoval ve všech strategických materiálech města, tomu, kdo se obtěžoval si tyto materiály přečíst, muselo být zřejmé, že město nezměnilo názor a nadále o objednání této linky stojí. Město na to čeká od roku 2004, kdy zavedlo pod krycím názvem Městská linka a později S41 tu část linky S49, kterou se zdálo technicky bude snadnější zavést. Nyní máme rok 2018 a ve věci přípravy trasy pro linku S49 v úseku Libeň - Hostivař se stalo co? Nic."
Hezké. Moc hezké. Dvě poznámky bych měl:
1) Hl.m. Praha sice má něco ve svých strategických materiálech, ale co pro jejich naplnění samo udělalo? Právě to "nic", o kterém píšeš. Ať už je to připravenost územně-plánovacích dokumentací. Ať už je to třeba přístup odboru památkářů. Ať už je to přístup jedné její části (Prahy 9) k přesmyku v Libni. Takže, jak jsem psal už včera, čerpání benefitů se chce, ale nějaké praktické kroky se nečiní. Neplatí to tedy jen pro občany, ale i pro municipality.
2) Nemyslím si (a zjevně nejsem sám), že sepsání snáře automaticky znamená, že dotyčný má nárok na to, aby se mu ty sny splnily. Tedy (když to trochu přeženu) pokud bude chtít Středočeský kraj 15 minut Os Mělník - Mšeno, nemá automaticky nárok na úpravu infrastruktury, která to umožní. A pro městské linky to platí obdobně. Od správců evropské kasičky to koneckonců zástupci hl.m. Prahy slyšeli.
(A podobně to koneckonců platí i pro jakékoliv další přání kohokoliv.)
-aa-:
"Musíme si rozmyslet, jestli chceme stavět levně nebo zda chceme preferovat životní úroveň obyvatelstva (které zřejmě železnice na povrchu obtěžuje), což reálně vede k těm tunelům, kterak je popsal Hroch. Obojí do sebe nejde. Tohle je čistě záležitost na národní úrovni. Jen asi není tak úplně správné zvolit tu kombinaci, co si zatím volíme my. To znamená nedělat nic."
Já myslím, že jsme si vybrali - preferujeme tu životní úroveň obyvatel u tratí. Varianta nestavět nic se sice někomu nemusí líbit, ale je to regulérní možná varianta, kterou zřejmě chce většina.
-aa-:
"Osobně si myslím, že by spíš bylo přínosné si vážit toho, že máme v železniční dopravě poměrně mnoho cestujících (v porovnání s jinými státy) a nevymýšlet nápady, jak je vypudit (v regionální i dálkové dopravě). Dtto platí i o nákladní dopravě, kde je vůle vlakem vozit stále větší. Narážíme na kapacitní limity. Než vymýšlet způsoby, jak počty vlaků omezit (třeba zdražením), nebylo by přínosnější věnovat síly tomu, jak počty vlaků dále navýšit?"
Myslím, že stojí minimálně za zamyšlení, zda nárůsty příměstské dopravy a tím podporované vylidňování řady venkovských lokalit je dobře nebo ne.
-aa-:
"Proč to na silnici jde a na železnici ne? Proč ŘSD jednu "kolej" (v každém směru) k nejvytíženější "trati" v republice (D1) přidat umí (a docela rychle), zatímco si SŽDC na (rychlé!) přidání koleje k nejvytíženější trati v republice (011+010) nedovolí ani pomyslet?"
Já tedy od Mirošovic k Brnu vidím stále vesměs 2+2 (mimo občasných, již dříve existujících) stoupacích pruhů.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 28. října 2018 - 14:43:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1759
Registrován: 11-2009
V dálkové dopravě na I. koridoru je sice krátlý interval, ale vlaky tří dopravců s čtyřmi druhy jízdenek (RJ, LEO, Pendolino a ČDexpress). Přitom na téhle trati by byl mnohem lepší koncesní model, kdy jeden dopravce získá koncesi (protože je to trať zisková, bude to ten, co za ni nejvíc zaplatí) a ten pak bude provozovat vlaky v dané trase a koncesí stanovených parametrech s tím, že na to bude mít výhradní právo. A zrovna na trase do Ostravy by jediná smysluplná souprava byl Railjet po hodině, ve špičkách zvojený.

(Příspěvek byl editován uživatelem paul2no.)
Smithers
Neděle, 28. října 2018 - 14:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 621
Registrován: 12-2007
Myslím, že stojí minimálně za zamyšlení, zda nárůsty příměstské dopravy a tím podporované vylidňování řady venkovských lokalit je dobře nebo ne.
Naopak, vzhledem k cenám bytů v Praze je pro spoustu lidí jediným řešením bydlet za Prahou a dojíždět. Takže funkční příměstská doprava může naopak přispět k zalidňování venkova.
Neděle, 28. října 2018 - 15:00:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 4-2010
Pokud jde o vylidňování venkova a preference velkých městkých aglomerací. Otázka co s tím. Do protože to je přirozený vývoj. Také je otázka zda by díky zdražení dopravy nevznikl ještě větší tlak na bytovou výstavbu. Zahuštění měst. Třeba díky výškovým budovám. Protože zdražení nebo omezení dopravy nic nezmění na skutečnosti, že tam je nižší žýivotní úroveň a lidé touží po vyšší životní úrovni. Kterou jim můžou nabídnout velká města.
Neděle, 28. října 2018 - 15:08:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 11-2009
Haldir: a proč je vlastně vylidňování venkova vnímáno negativně? Vždyť koncentrace do měst je naopak efektivnější. Na venkově ať zůstanou zemědělci, a zbytek ať jde do měst.