Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 13. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 13. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 01. března 2018 - 08:02:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8667
Registrován: 4-2003
Hajnej: Není ten rozdíl způsoben absencí rychlíkové brzdy?

Mělo by to tak být [wink].


Vandr:Přímý rychlík Praha-Tanvald-Harrachov, jistě by bylo rozumné, kdyby odjížděl v So a Ne z Prahy dříve o 6,00 nebo 6,25 hod., pak by se to vyplatilo.

Z peněz šotoušů a režimkářů by se to samo zaplatilo [biggrin].
Čtvrtek, 01. března 2018 - 09:09:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 1-2005
Hajnej - Určitě.
Jediné slušné vlakové spojení z Prahy a Severních Čech do Polska a Vy ho chcete zpochybňovat. Ekonomie zničí vše užitečné s šetřily jako jste Vy. - M. Š., obhájce rychlíku Praha - Jelenia Góra a zpět.
Čtvrtek, 01. března 2018 - 10:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 337
Registrován: 7-2017
Hajnej;
Matematika je královna věd.
To průměrné zpoždění je i včetně těch zpoždění do 10'; do 15' i nad těch 60', ale i včetně náskoků. Skutečné skore vámi počítaných zpoždění může a pravděpodobně bude příznivější. Možná jsou i ty 4' ve skutečnosti zaokrouhlené 3,5'.
Dnes opět 1148 z Brodu do Tanvaldu na čas. Tím chci říci, že jízda na žebříku je statistcky ohrožená cca z 25%, pokud budou ta dvě zpoždění nad 10' právě v sobotu či neděli, což se většinou tak stává.
Čtvrtek, 01. března 2018 - 12:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3434
Registrován: 5-2002
ne nadarmo je vlak se zpožděním do 5 minut obvykle považován za jedoucí včas.
S dovolením - tohle by se mohlo nechat normalizačním ČSD, kdy jednak vlaků osobní dopravy jezdilo ve srovnání s dneškem minimum, v přestupních stanicích byla spousta času mezi přípoji a navíc, tuhle rezervu v definici dráhy potřebovaly proto, aby do kolonky "včas" mohly vůbec něco napsat.

S dnešními našponovanými jízdními řády (zrovna na té 036), s propracovaným taktovým grafikonem, často s ostrými přípoji, ale na infrastruktuře z dob monarchie (SV Čechy jsou dobrý příklad) a nebo na infrastruktuře lepší, ale velmi vytížené (okolí Prahy) a s hustým provozem skoro všude bych byl mnohem přísnější. Navrhoval bych včas = max. minuta navíc.[wink]

Dobře, nemusíme tu dělat Japonsko, kde tříminutové zpoždění byl důvod k sedmkrát opakované omluvě (vlastní zkušenost), ale styl "minuta sem, minuta tam" ze socíku by se mohl opustit. Obzvlášť u vlaku, jehož zpoždění rozhodí provoz na vytížené jednokolejce s ostrými jízdními dobami.
Čtvrtek, 01. března 2018 - 14:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15925
Registrován: 5-2002
Brr: Navrhoval bych včas = max. minuta navíc.
S myšlenkou nějak zohlednit (ne)narušení jízdy jiných vlaků se dá celkem souhlasit, ale takhle plošně to asi říci nejde.
Co když to chytne před svou cílovou stanicí, kde čeká na volnou kolej nebo je dokonce naopak "obětován", aby mohl jiný vlak odjet jen s mírným zpožděním (kvůli kterému by jinak přišel o "okno" na zhlaví)...?
Čtvrtek, 01. března 2018 - 15:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2753
Registrován: 5-2002
Jediná skutečně "věcná" míra zpoždění je průměrovat výsledné zpoždění*** každého cestujícího v jeho cílovém bodě. Cokoliv jiného jsou hausnumera a je tudíž fuk, jak se u nich stanoví "přijatelná hranice".
Pak by to zohledňovalo i případy typu "upřednostnit přípoj z krátkého na dlouhý interval nebo naopak" a úplně by vymizelo zjednodušování ve stylu rychlík z Moravy +15 v Praze, na Smíchov ale dojel včas (nebo naopak z Prahy do Chebu všude pintlich, akorát do FL pak +7 kvůli protivlaku), stejně jako "zpozdit vlak A s 200 lidmi o 3 minuty nebo vlak B s 35 lidmi o 9 minut a s ujetím přípoje".
V první fázi by se asi dalo poměrně snadno vážit průměrné zpoždění vlaku po jeho trase dle průměrného počtu vystupujících v jednotlivých bodech. Horší to bude se získáním matice přestupů v X mezi směry A a B (pro konkrétní dvojici vlaků a dnů v týdnu nebo období roku), zejména v oblastech s vyšším výskytem časových jízdenek. Ale takováto matice by stejně byla extrémně potřebná pro dopravní plánování, takže jednoho dne se stejně bude muset "vymyslet" (= podívat se do CH), jak ji získat.
No a v nějakém úplně cílovém stavu pak ještě zohlednit vliv na ujeté přípoje mimo dráhu, a konečně budeme mít fakt ukazatel, reprezentující vnímání cestujícího. ;-)



***) Úplně do důsledku by ten průměrovaný ukazatel nebyl zpoždění v minutách, ale hodnota nějaké nelineární funkce typu "vnímané poškození zpožděním" - přece jen průměr 1 minuta stylem "v polovině případů +2" a stylem "pořád včas, jednou naprosto neočekávaně 2 hodiny a ještě pozdě večer" znamená jinou naštvanost, taky záleží na tom zda se zpoždění projevilo čekáním na přípoj někde bez použitelného zázemí v mraze apod. Ale tohle asi nikdy nepůjde změřit, ba ani jednotlivé faktory nějak alespoň vzdáleně úplně popsat a stanovit jejich závažnost.
Pátek, 02. března 2018 - 09:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 7-2017
Dle mého osobního názoru by měl alespoň částečně jít tok cestujících po kolejích zjistit z popek a pokladních terminálů. Bohužel zmatek do toho vnáší jednotlivé kraje svojí integrací jízdného.
Další možnost dnes vidím v kamerovém systému a jeho případných dlouhodobých záznamech. Zde by se nechalo pravděpodobně zjistit, kolik lidí kam přestoupilo/přistoupilo/vystoupilo. Kolik bylo vlak/vlak, bus/vlak, osobní auto/vlak, místní/vlak. Samozřejmě nejlepší je toto zjistit pomocí spolehlivých sčítačů, což je někdy také problém.

Minimálně říkající je sčítání cestujících systémem vystoupilo nastoupilo. Zde již pak někteří úředníčci pouze odhadují většinou špatně, či značně nepřesně) kdo kam přestoupil a velmi často dochází k degradaci skutečného toku cestujících.
Pátek, 02. března 2018 - 10:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7259
Registrován: 8-2012
Bohužel zmatek do toho vnáší jednotlivé kraje svojí integrací jízdného
No to jsou ale hajzli, to by se mělo zakázat. A síťovky a víkendové jízdenky a další taky, pěkně jeden lupen na konkrétní vlak, pak se to bude zjišťovat jedna báseň.
v kamerovém systému a jeho případných dlouhodobých záznamech ... kolik lidí kam přestoupilo/přistoupilo/vystoupilo. Kolik bylo vlak/vlak, bus/vlak, osobní auto/vlak, místní/vlak
Ciwe, vybudujeme Velkého bratra, o kterém ani Orwell nepsal, a proč? Aby si pár šotoušků udělalo dobře s "minimalizací míry zpoždění".
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 02. března 2018 - 12:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 8-2011
Ahoj, tak nejnovejsi info z Neratovic:

Dobrý den,
SŽDC potvrdilo, že v letošním roce nebude realizovat nátěr mostní konstrukce přes řeku Labe a ohlášená výluka na mostu se nebude konat.
V létě ale bude výluka cca 20 - 30 dní mezi Prahou a Neratovicemi z důvodu několika oprav v železničních stanicích v tomto úseku, kdy bude zajištěna náhradní autobusová doprava.
Pátek, 02. března 2018 - 13:05:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2754
Registrován: 5-2002
mirek55: Ale fuj. Zatím je ve vlacích skoro všude personál, tak by se mohl například docela obyčejně jednou za čas zeptat. Klidně místo (nebo na úkor četnosti) nesmyslných "sčítacích kampaní", kde bych moc rád věděl, jakou asi tak přesnost spočtených hlav lze mít při výměně špičkové frekvence Ex někde v Olomouci nebo Brně.
Pátek, 02. března 2018 - 17:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 343
Registrován: 7-2017
T_._H_.
Ciwe, vybudujeme Velkého bratra, o kterém ani Orwell nepsal, a proč? Aby si pár šotoušků udělalo dobře s "minimalizací míry zpoždění".
Nějak vám unikla nit. Nešlo o zpoždění, ale o toky cestujících.
Sobota, 03. března 2018 - 05:21:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7261
Registrován: 8-2012
Nějak vám unikla nit. Nešlo o zpoždění, ale o toky cestujících
Nějak vám unikla podstata - šlo by o obrovského a úchylného Velkého bratra kvůli takové totální prkotině, jako je sčítání cestujících. Jak byste zjišťoval přestup "osobní auto/vlak, místní/vlak", to snad radši ani vědět nechci...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 03. března 2018 - 12:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 7-2012
Bohužel někteří jsou schopni se spojit se se samotným Satanem, jen aby bylo vyhověno jejich tužbám [satan]
Také by některým neškodilo vnímat lidskou společnost trochu skrz morální hodnoty a s nadhledem.
Sobota, 03. března 2018 - 13:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2596
Registrován: 1-2006
to snad radši ani vědět nechci...

Netřeba vymýšlet - trvalé on-line šmírování polohy všech mobilů je už dávno dáno zákonem včetně minimálně půlroční archivace.
Jsem hrdý na svou vlast:
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.
Sobota, 03. března 2018 - 13:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 5-2002
Už roky věštím odbavovací systém "na ksicht": při nástupu do vozidla systém podle xichtu, nasnímaného všudypřítomnou kamerou, zaznamená do databáze nástupní stanici, při výstupu výstupní, na konci kalendářního měsíce to podtrhne, sečte a podle zvoleného tarifního programu vystaví fakturu.

A teď moji věštbu potvrzuje Amazon se svojí bezpokladnovou samoškou.

Příchodu Velkého Bratra nelze zabránit; jakmile jednou získal technické prostředky, určitě je použije. Jediné, co není zatím jisté, je to, zda do těch databází budou mít přístup pouze vyvolení (= nejen stát, ale taky zločinci), nebo jestli z toho superšmírování bude taky nějaký užitek.
Sobota, 03. března 2018 - 14:40:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7271
Registrován: 8-2012
trvalé on-line šmírování polohy všech mobilů je už dávno dáno
Jojo, čas od času se systém dokonce mediálně odkope, co vlastně všechno má k dispozici za data, když se mu podaří něco "vypátrat" prostřednictvím tohohle šmírování všech a furt. Dokonce se přestal dožadovat registrace (odanonymizování) pre-paid karet, očividně to už nepotřebuje.

věštím odbavovací systém "na ksicht"
Docela se na ten islámskej režim začínám těšit; jak to pak bude s burkama? [happy]
při nástupu do vozidla systém podle xichtu, nasnímaného všudypřítomnou kamerou, zaznamená do databáze nástupní stanici, při výstupu výstupní
Bude záležet na tom, jestli lidi řeknou "na šmírovací VHD vám sereme" a přestanou ji používat, nebo naopak budou jásat, jak je to super, tarifně spravedlivý a "slušnej člověk se nemá čeho bát" (popř. zneužití k fízlování "kdyby to mělo zachránit jeden život, tak se to vyplatí"). Obávám se (nejen z vystupování jásačů zde), že druhá verze je pravděpodobnější. Ale asi to tak má bejt; ono dnes není spoustu lidí ani potřeba šmírovat, protože o sobě vyblejou na fejkbůk všechno sami a dobrovolně.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 03. března 2018 - 15:23:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 5-2002
Evropská verze islámu bude dost jiná, než jak si ji dnes salafisté představují [wink]

"Bude záležet na tom, jestli lidi řeknou "na šmírovací VHD vám sereme" a přestanou ji používat"
Počítám, že nebudou mít na výběr. Ale přesně jak píšeš: o sobě vyblejou na fejkbůk všechno sami a dobrovolně. Dospívající generace už ani žádné soukromí nezná - odmalička se ho na sociálních sítích dobrovolně vzdává - takže nebude mít žádný problém s tím, že je nonstop šmírována; považuje to za zcela přirozené. Koneckonců řada rodičů v tom své děti přímo trénuje různými bezpečnostními appkami.

Otázka už nestojí tak, zda dovolíme být šmírováni, ale zda dovolíme, aby výstupy byly jen pro vyvolené a tím zneužitelné.
Sobota, 03. března 2018 - 20:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2759
Registrován: 5-2002
Hezká debata, ale já pro jistotu připomenu, že jsem navrhoval se těch lidí (co nebudou mít při kontrole jednorázovou relační jízdenku) ptát a údaje někam zapisovat stylem "počet osob A-B", tj. bez jakékoli identifikace.
Mimochodem v tom Švajcu i ona kouzelná kartička je (před 10 lety byla) jen na ukázání, bez nějakého čipu/skenování atd.
Úterý, 06. března 2018 - 13:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7950
Registrován: 4-2003
Hezká debata
yž se chci něco dozvědět o ochraně osobních dat, tak zajdu na naší právničkou a provádím šoupání nohama. Z mého pohledu je ochrana osobních údajů v ČR poměrně dost silná a myslím, si, že je to tak dobře. Obávám se, že ale dost lidí neví, co to je osobní údaj.

Už roky věštím odbavovací systém "na ksicht": při nástupu do vozidla systém podle xichtu, nasnímaného všudypřítomnou kamerou, zaznamená do databáze nástupní stanici, při výstupu výstupní, na konci kalendářního měsíce to podtrhne, sečte a podle zvoleného tarifního programu vystaví fakturu.

Takovýhle systém dávno existuje v silniční dopravě a ty osobní údaje prostě potřebuje, aby to bylo komu fakturovat a určitě nejde o špehování. To zda má někdo plastovou kartu a nebo mu to místo ní načte oční duhovku je jenom technikálie, která na podstatě té operace nic nemění.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 06. března 2018 - 14:16:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2533
Registrován: 9-2003
RadekŠ: On má asi Mladějov pravdu, i když jsem se Tě zastával - je to tak jak to je a tak je to spravne, tak to ma byt, protože pořadek musi byt!
NOBLE BRICKS
Úterý, 06. března 2018 - 15:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7952
Registrován: 4-2003
Mno, já jsem něco takovýho jako odpověď čekal minimálně o půlhodinu dřív.[biggrin][wink][zadnice]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 06. března 2018 - 15:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7289
Registrován: 8-2012
má někdo plastovou kartu a nebo mu to místo ní načte oční duhovku je jenom technikálie, která na podstatě té operace nic nemění
IMHO je to naopak ten nejpodstatnější rozdíl - kartička se dá "vypnout", ale ksicht doma nenechám. Já vím, slušný člověk se přece nemá čeho bát... na mě už nezáleží, musíte o tom přesvědčit akorát tu (nej)mladší generaci a zbytek vyřeší čas.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 06. března 2018 - 16:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7954
Registrován: 4-2003
kartička se dá "vypnout", ale ksicht doma nenechám.

Já to tedy s dovolením vidím trochu jinak - v obou případech jim dáš sám osobní data, v obou případech za sebou zachováš stejné chování. Tyto data se dají vyhodnocovat - například pomocí strojového učení. A pak ti někdo řekně že ti NEprodá támhleto na lízing, protože složitý algorimus vyhodnotil, že za pár měsíců zemřeš. To že tvůj xicht někde zevloval v obchodě a pak si nic nekoupil není až tak zásadní přidaná hodnota, spíš většina lidí bude radši, že za ně z jejich účtu nebude platit jinej xicht. Pokud ti jde čistě o ten xicht, tak ten se dá přiřadit k datům i tak připojením jiné databázové tabulky a příslušného klíče a odvodit to že budeš běloch v určitém věku se dá i bez toho.


Stejně jako v případě Záhubova poměrně snadno vážit průměrné zpoždění vlaku po jeho trase dle průměrného počtu vystupujících v jednotlivých bodech tohle lidi nepochopí a má to nějaké etické dopady - těžko někdo někomu může říct, že mu ujel vlak, protože není v nějakém matematickém optimu, které navíc nedovede ani intrepretovat průměrný VŠ. To mi přijde daleko společensky závažnější, než technikálie, jakou na to přišel, byť scanování xichtů na nádraží je očividný úlet.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 06. března 2018 - 17:24:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 5-2002
RadekŠ:
"scanování xichtů na nádraží je očividný úlet."
A jaký máš názor na scanování nejen xichtů, ale celého chování v (zatím experimentální) sámošce Amazonu?
Středa, 07. března 2018 - 21:25:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 11-2017
V těchto dnech probíhá demolice nádražní budovy v Nové Vsi nad Nisou.
V horní řadě jsou fotky z 2.března, pod nimi pro srovnání fotky z dnešního odpoledne

Čtvrtek, 08. března 2018 - 09:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7956
Registrován: 4-2003
A jaký máš názor

Stručně: netřeba mít názor na nějakou technikálii (scanování xichů fungovalo už před 100 lety u hokynáře za pomoci očních bulv a třeba notýsku kolik mu kdo dluží), ale na právní úpravu a nakládání s těmi daty.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 08. března 2018 - 19:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 11-2017
O bourání nádraží v Nové Vsi a dalších ohrožených nádražních budovách na trati 036 (Jablonec dolní nádraží, Velké Hamry) je článek zde:
https://liberec.idnes.cz/nadrazi-demolice-k-zemi-jablonec-nova-ve s-hamry-fll-/liberec-zpravy.aspx?c=A180307_152055_liberec-zpravy_ jape
Čtvrtek, 08. března 2018 - 20:14:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 826
Registrován: 7-2017
v Jablonci byla kdysi 1.7.1994 výstava.....T 435.016,735 152,830 152 a 753 068
Čtvrtek, 08. března 2018 - 21:46:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3442
Registrován: 5-2002
Jak to bylo dřív s přechodností řady 753 na tanvaldskou trať? Měl jsem za to, že tam nesměla - každém případě se tam neobjevovala. A to ani na uhlí do dolní Smržovky, co sem tam jelo jako ucelenka.
Pátek, 09. března 2018 - 12:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 5-2002
RadekŠ:
"ale na právní úpravu a nakládání s těmi daty."
Přičemž je dobré nezapomínat, že existuje nezanedbatelná skupina zmrdů, kteří si s tou právní úpravou tak leda vytřou zadel.
RadekŠ:
"(scanování xichů fungovalo už před 100 lety u hokynáře za pomoci očních bulv a třeba notýsku kolik mu kdo dluží)"
Samozřejmě: ale bez ukládání dat do takové paměti, ze které to může kdokoliv kdykoliv vyvolat a strojně zpracovávat. Ale jak už jsem psal: jsme zajedno, že tomu do budoucnosti nelze uniknout. Proč teda považuješ scanování xichtů v dopravě za úlet? Opakuji, Amazon už ho v hokynářství testuje a zdá se, že úspěšně.
Jaydeesq
Pátek, 09. března 2018 - 13:57:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 353
Registrován: 9-2008
753 úsek Lib-Tan několikrát jela, ale jestli to bylo na vyjímky to netuším, ale to bych jich muselo být sakra dost
Mladějov
Pátek, 09. března 2018 - 14:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12186
Registrován: 3-2007
V čem je tak velký rozdíl od účinků 751 na trať, aby tam 751 směla a 753 nikoliv ??
Pátek, 09. března 2018 - 14:40:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3445
Registrován: 5-2002
Já si na tehdejší 036 nepamatuju ani tu 751 (což by nebylo nic divného, bardotky tehdy - v 80. letech - na Liberecku nebyly). 751 v Jablonci by mě zaujala stejně, jako ta 753.
Přitom se do roku 1994 mezi Jabloncem a Libercem nezměnilo snad nic. To na tu výstavu jela na nějakou výjimku?

Domníval jsem se vždycky, že byl problém s nosností mostu přes Kamenici před Tanvaldem, jeho výměna proběhla v roce 1987 (+-rok).
Pátek, 09. března 2018 - 19:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7958
Registrován: 4-2003
řičemž je dobré nezapomínat, že existuje nezanedbatelná skupina zmrdů, kteří si s tou právní úpravou

V tom případě Ti nepomůže nic. Pořád je to ovšem řádově lepší, než představa, že lze předvídat či řídit či dokonce regulovat technický pokrok.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 09. března 2018 - 19:50:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7959
Registrován: 4-2003
Proč teda považuješ scanování xichtů v dopravě za úlet?

Poměrem cena-efekt.

Opakuji, Amazon už ho v hokynářství testuje

Mýho exkolegu, tč. zaměstnace jedné technologické fy na data, to pouští do garage. V Praze na Smíchově. Tu fy vlastní jeden veelký farmaceutický koncern. Tam jsou skutečně ty opravdový morální dilemata - na jedný straně "svoje data nedáme i kdybychom měli zhebnout" (zdravíme MUDr. Kubka ajeho chronickou lásku k papíru a psacímu stroji), na druhý straně "do jakýho výzkumu se vyplatí investovat".
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Pátek, 09. března 2018 - 20:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12192
Registrován: 3-2007
Tu fy vlastní jeden veelký farmaceutický koncern.

Ty jseš fakt mozkově postiženej autista - aspoń milionkrát ti psala Laminátka, že tyhle zkratky jsou podle koncových písmen slova - tedy pro tebe : zde "fu".

Ty jsi fakt Marťan [proud]
Pátek, 09. března 2018 - 20:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7960
Registrován: 4-2003
Přečti si tu větu ještě jednou.[wink]

firmy = fy
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 09. března 2018 - 21:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15968
Registrován: 5-2002
RŠ: Přečti si tu větu ještě jednou
Ani podruhé se mi nepovedlo vidět nic jiného, než "Tu fy vlastní"... [biggrin]
Pátek, 09. března 2018 - 22:11:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7963
Registrován: 4-2003
Njn. já jsem fakt dneska přetaženej.[crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 10. března 2018 - 10:03:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 5-2002
RadekŠ:
"Proč teda považuješ scanování xichtů v dopravě za úlet?

Poměrem cena-efekt. "
Ciwe, dyk je to jenom pár kamer (který už tam stejně jsou), nějaký ten výpočetní výkon (kterej už tam stejně je) a ano: vysoce sofistikovanej sw (kterej ale bude v důsledku masového nasazení lacinej).
A ten efekt? Naopak, ten bude značný: dopravce (potažmo organizátor veřejné dopravy) získá možnost kouzlit s tarify prakticky neomezeně, bez potřeby distribuční sítě na nějaké jízdenky (to je dneska velká koule na nohou všech tarifních systémů) - a velmi pravděpodobně taky bez potřeby vysílat do terénu nějaké pěšáky, co by měli vynucovat tarifní kázeň. Ksichty, co nezaplatily, prostě předá k vymáhání (změny zákonů v tom smyslu, že k podání bude stačit naskenovaný xicht a státní orgáni už si jej ztotožní s konkrétní osobou, pokládám za logické a nevyhnutelné vyústění dnešního vývoje).
Sobota, 10. března 2018 - 10:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 365
Registrován: 7-2017
Skenování:
Známý jel mikrobusem (psaným na jeho firmu) z jihu Čech na sever. Na severu jej zastavila celní policie. Prohléhla mu zevrubně vnitřní prostory auta a vyzvala jej k následování s doklady do jejich vozidla ke kontrole. Po kontrole dokladů mu dopodrobna řekli kudy a v kolik hodin kde projížděl, kolikrát překročil povolenou rychlost, dokonce mu ukázali i záznamy ze silničních kamer, kde byl zřetelně k rozpoznání jeho obličej i to, zda se právě drbal kdesi (na hlavě), či telefonoval. Protože krom překročení rychlosti nic jiného neshledali, pustili jej bez ztráty kytičky.
Prý jim zatím legislativa neumožňuje postih za překročení průměrné rychlosti mezi jednotlivými body kamerových záznamů. Pozor dnes mají sledovací kamery i mimo mýtné brány i na silnicích nižších tříd, ve městech na křižovatkách, na sloupech veřejného osvětlení, dokonce i některé na tak zvaných ukazetelých okamžité rychlosti. Někde jsou ale také pouze nefunkční makety.

(Příspěvek byl editován uživatelem mirek55.)
Neděle, 11. března 2018 - 08:29:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7964
Registrován: 4-2003
Ciwe, dyk je to jenom pár kamer (který už tam stejně jsou), nějaký ten výpočetní výkon (kterej už tam stejně je) a ano: vysoce sofistikovanej sw (kterej ale bude v důsledku masového nasazení lacinej).

- Já si myslím, že není potřeba nic budovat, protože ty data v deterministické podobě už obsahují stávající či blížící se odbavovací systémy a má smysl přednostně "těžit" je.

- Image Recognition je úloha z Machine Learningu a furt a jde o o stochastický (pravděpodobnostní), nikoliv o deterministický přístup. Jasně, když dotyčný bude muset udělat zevly-zevly do kamery v boudičce a na krk mu přitom dáme ceduli s identifikačním číslem, tak to fungovat bude. Srv s platební kartou, kde funguje dvoufaktorová autentizace.

dokladů mu dopodrobna řekli kudy a v kolik hodin kde projížděl, kolikrát překročil povolenou rychlost

Tak všechna tahle data obsahuje mýtný systém a v kombinaci s bububu na tzv. vobyčejnýho člověka to udělá svoje, to je ovšem obyčejný hledání v databázi.

vysoce sofistikovanej sw

Na to jsou potřeba chytrý lidi a spoousta času a v čem to bude mít přínos bych vůbec nepředjímal. O neuronových sítích mi vykládal jeden nadšenec už před 30 lety, slušný opensourcový knihovny tady jsou 10-15 let, rozeznávání čísel je školní úloha. Pokud je v něčem posun, tak hlavně v tom, že se tím zabývá řádově větší množství lidí v různých oborech. Tohle všem platilo před pár desetiletími i pro obyčejnou regresi (když to zvulgarituju, tak výše zmíněné metody jsou kvanta regresí) a kam jsme se se posunuli.[uhoh]

------------------------------

Před chvíli jsem se dočetl, že ***** v Malý Skále mají strach z posunu nádraží blíž obci, protože by tam svítila světla.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 11. března 2018 - 10:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7319
Registrován: 8-2012
Před chvíli jsem se dočetl, že ***** v Malý Skále mají strach z posunu nádraží blíž obci, protože by tam svítila světla
Tak to jsi pravděpodobně jen, jako obvykle, něco nepochopil.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 11. března 2018 - 15:22:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 5-2002
RadekŠ:
"Já si myslím, že není potřeba nic budovat, protože ty data v deterministické podobě už obsahují stávající či blížící se odbavovací systémy a má smysl přednostně "těžit" je. "
Rozumím, v Amazonu jsou pitomci [biggrin]

Ty, kdybys byl středověkým panovníkem a přišel za tebou jistý Christoforo Colombo, že má nápad plout na západ, tak bys ho taky vyhodil [wink]
Pondělí, 12. března 2018 - 08:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7966
Registrován: 4-2003
V Amazonu určitě nejsou pitomci, ale určitě jsou dost dobře vědomi, že jde furt o Proof of concept a jeho pravděpodobnost úspěchu je v tuhle chvíli tak možná 10 %. Protože tam lidi musí chodit rádi nakupovat a musí se to ekonomicky rentovat. Takových konceptů mají třeba 50.

jistý Christoforo Colombo, že má nápad plout na západ, tak bys

Právěže bych počítal s tím, že to vyjde tak s 5% pravděpodobností, ale jsem tam bohatej a pokud nebudu něco zkoušet, tak zakrním. I v 15. století se zkoušelo kdeco.

A pokud se vrátím na začátek - na analýzu přepravních proudů a pořadovanou přesnost mi stačí bohatě to co mám, stačí ty data zpracovat, při tom idetifikovat slabý místa a ty se potom m snažit odstranit. Ta debata o Facial Recognition na nádraží je z mýho pohledu v tuhle chvíli klasický zapřahání vozu před koně.

To co si naopak dovedu představit daleko dřív je detekce pravděpodobně závadovýho chování, na to není potřeba žádný velký rozlišení kamery a ani osoba zevlující do monitoru.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 12. března 2018 - 08:56:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7967
Registrován: 4-2003
si pravděpodobně jen, jako obvykle, něco nepochopil.

Já Ti především stejně jako jindy nesděluji co jsem pochopil, nýbrž svou glosu. Kde si můžu psát co chci a nemusí to vyjadřovat vůbec nic. Což jsi jako obvykle nepochopil.[proud]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 12. března 2018 - 10:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15987
Registrován: 5-2002
RŠ: Já Ti především stejně jako jindy nesděluji co jsem pochopil, nýbrž svou glosu. Kde si můžu psát co chci a nemusí to vyjadřovat vůbec nic.
Ty si dovoluješ odporovat řediteli zeměkoule...? [coze]

Což jsi jako obvykle nepochopil.
On přece nepotřebuje nic chápat - on rozhodne, jak to je. [nene]
Úplně to samý, jako proč Chuck Norris nenosí hodinky. [rofl]
Pondělí, 12. března 2018 - 10:35:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7328
Registrován: 8-2012
nesděluji co jsem pochopil, nýbrž svou glosu
No tak jsi to nepochopil před napsáním tý glosy [happy]. Protože šlo hlavně o odstřel oné debility SŽDC s megapodchodem, kde účel světil prostředky.
Ale klidně si na to s Hajným foukejte.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 12. března 2018 - 11:03:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15989
Registrován: 5-2002
TH: Protože šlo hlavně o odstřel oné debility SŽDC
Mohl bys nám v kostce vysvětlit, v čem podle Tebe spočívá debilnost toho řešení? V tom, že to pár lidí z jihu Vranového(1) bude mít o kus dál, zatímco všichni ostatní to budou mít blíž?

A jen abych měl představu: nová podoba Čelákovic je taky debilita...?

Ale klidně si na to s Hajným foukejte.
Ale nás nic nebolí - nebo jenom (zatím) nevíme, žes rozhodl, že nás to má bolet...? [rofl]
Pondělí, 12. března 2018 - 12:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7331
Registrován: 8-2012
v čem podle Tebe spočívá debilnost toho řešení?
V tom úplně zbytečném megalomanském "kde teče beton, tam tečou prachy" podchodu (jenže ten jednoduše vypustit nešel, takže to muselo dostat průstřel pod čárou ponoru, protože cesta předělávky projektu nebyla možná).
Ale co tobě, mistru světa a přilehlých galaxií, budu vysvětlovat.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 12. března 2018 - 12:15:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11741
Registrován: 5-2004
Ono vůbec navrhnout podchod ve štaci jako je Mlaskala by mělo bejt trestný neb jde o evidentní vyhazování peněz oknem.
Pondělí, 12. března 2018 - 13:47:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15991
Registrován: 5-2002
TH: V tom úplně zbytečném megalomanském "kde teče beton, tam tečou prachy" podchodu
Pokud považuješ podchod za zbytečnej, tak tomu mám rozumět tak, že u 1. koleje má bejt perón:
1) na sudý straně a bude tam úrovňovej přechod přes 2. kolej (dnes už může bejt s červenejma panďulákama) - s tím, že přes něj občas nepůjde přejít, protože zrovna pojede vlak, a že bude muset bejt musí bejt o fous jižnějc (= dál), aby se dalo rozvinout zhlaví, nebo
2) na lichý straně, aby úrovňovej přechod nebyl, a lidi ze "západní polokoule" Malé Skály mají chodit cca 150 m oklikou přes přejezd...?

Ale co tobě, mistru světa a přilehlých galaxií, budu vysvětlovat.
Třeba to, jak to u Tebe s tím prozákaznickým přístupem vlastně je - z výše uvedeného se zdá, že na něj bereš ohled jen tehdy, když se dá Tebou neoblíbenému subjektu otloukat o hubu, jinak Ti jsou nějaký lidičky ganz egál.
Pondělí, 12. března 2018 - 14:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7335
Registrován: 8-2012
Samozřejmě ad 1) (ono se na Malé Skále zas tak často nekřižuje), což se už mimochodem řešilo i tady (ale proč to jako berličku pro vysírku neotočit znova, viď). Jenže to už v projektu "nešlo" změnit (když se nechce, je to horší, než když se nemůže). Takže nemohlo následovat jiné řešení, aby se trochu srovnala arogance potenciálního investora. A taky to tak (předpokládám) bude nově vyprojektováno, povoleno a postaveno.
když se dá Tebou neoblíbenému subjektu otloukat o hubu
No tak sis udělal dobře a můžeme to ukončit, že.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 12. března 2018 - 15:09:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15994
Registrován: 5-2002
TH: Samozřejmě ad 1) (ono se na Malé Skále zas tak často nekřižuje)
Já bych to s tou samozřejmostí (v době vzniku projektu) až zas tolik neviděl - přece jenom je MS na souběhu linek Jaroměř-Liberec a Praha-Tanvald a nemít svázaný ruce jednosměrnou 2.SK se může hodit.
Pokud to v mezidobí pořešil ten blikací červenej panďulák, tak je to dnes jednodušší.

Takže nemohlo následovat jiné řešení, aby se trochu srovnala arogance potenciálního investora.
Takže sice máme hovno, ale něco jsme někomu dokázali. A to se vyplatí, Horste...
Pondělí, 12. března 2018 - 15:11:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7968
Registrován: 4-2003
T.H.No tak jsi to nepochopil před napsáním tý glosy [happy]. Protože šlo hlavně o odstřel oné debility

Já jsem glosoval toliko argument "Součástí akce měl být i částečný přesun nádraží blíže středu obce. I tato myšlenka u lidí narazila, hlavně kvůli obavám z většího hluku ve středu obce. Staniční rozhlas by upozorňov například na hlášení o příjezdu vlaku, nástupiště by byla permanentně osvětlena. Pokud Ti to nebylo jasné, měl ses zeptat.

navrhnout podchod ve štaci jako je Mlaskala

Tem podchod tam může bejt ukrutná pitomost, stejně jako veskrze rozumná věc. To záleží na okolnostech jak a proč se to tak udělá.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 12. března 2018 - 16:18:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7338
Registrován: 8-2012
Já jsem glosoval toliko argument ... a já jsem ti sdělil, že jsi smysl toho "argumentu" prostě jen nepochopil. To je vše, tádyádydá.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 12. března 2018 - 21:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12166
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"Pokud to v mezidobí pořešil ten blikací červenej panďulák,"
A byl by ten panďulák bez vykvetlé MlaSkaly?[happy]

Edit:
Výše uvedené je řečnická otázka, na níž se neočekává odpověď.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 12. března 2018 - 21:51:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15995
Registrován: 5-2002
Hroch: A byl by ten panďulák bez vykvetlé MlaSkaly?
Nedokážu posoudit...
Já se na panďuláky (obou barev) ptal v souvislosti se 7. perónem na Wilsonu hned poté, co jsem je na vlastní oči viděl v Lidě (BY) - a to je pět let. Odpověď byla tak nějak ve smyslu §1...
Nechic
Úterý, 13. března 2018 - 21:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2153
Registrován: 4-2010
Svého času v Bašce chtěli taky posunout zastávku a současnou dopravnu nechat jen pro křižování. To by šlo aplikovat i na M.Sk.
Úterý, 13. března 2018 - 22:04:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16005
Registrován: 5-2002
Nechic: To by šlo aplikovat i na M.Sk.
To by samozřejmě šlo, ale s ohledem na již zmíněný souběh dvou linek by to zrovna v tomto specifickém případě nebylo úplně nejšťastnější...