Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 27. 10. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Ostatní země do 27. 10. 2017

dolů
   autor příspěvek
Středa, 06. září 2017 - 10:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7601
Registrován: 4-2003
Hungry bear:Ovšem zároveň je nutné si uvědomit, že strategie i projevy militantního islamizmu se zásadně liší v podmínkách pevně držené diktatury (Rusko) a demokracie v sebelikvidační fázi (= snadná kořist).


Tak tak, v podmínkách pevné diktatury se militantní islamisté nemohou svobodně projevovat a naopak v podmínkách demokracie v sebelikvidační fázi se projevy militantních islamistů bagatelizují, mnohdy se jim ještě v rámci multikulturalismu napomáhá. Což ovšem neznamená, že v nějakou diktaturu chci a že k ní vzhlížím jako k správnému řešení. To jen pro zabránění špatného výkladu mého příspěvku [wink].


RadekŠ:Kde je podíl musulmánů do 5 % (Francie, Německo), zatámco na východě - třeba v Rusku je to víc jak dvojnásobek.

Všeho do času. Zatímco na východě počet musulmanů je přibližně stále stejný, kdežto v Evropě roste velmi rychle díky přistěhovalectví a výrazně vyšší porodnosti musulmanů oproti původním Evropanům.
Středa, 06. září 2017 - 11:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2017
Děkuji za informaci. Možná, že jsem byl k americkému prezidentovi moc zaujatý, nicméně Trumpa moc v lásce nemám.

Víte, ono je teď strašně moderní si do Trumpa (a jiných) kopnout. Mnozí to dokonce pokládají za každodenní povinnost. A to, co by bez problémů prošlo jinému, tady najednou strašně vadí, protože ideologie na druhou. Na Novém Zélandu je více než 4000 km železnic a pravidelná osobní doprava je na pár kilometrech suburbanů kolem Aucklandu a Wellingtonu, protože vše ostatní bylo po řadě let umírání a několika beznadějných resuscitačních pokusech již zrušeno. Existují tam sice turistické vlaky na některých trasách, ovšem ty jsou nedotované a na delší vzdálenosti jsou obvykle dražší než letadlo. Takže se jede třeba 3x v týdnu cca 12 hodin Auckland-Wellington, kde za zhruba poloviční cenu letí denně každou hodinu letadlo. A řekl bych, že se jedná o docela podobný ráz osídlení země a i dost podobné ekonomické podmínky (byť samozřejmě ve zmenšeném měřítku).

Naprosté většině místních to zřejmě vyhovuje a dobroseři se rádi zdrží kritiky, neboť v jejich představách je Nový Zéland (třeba na rozdíl od Austrálie) "pokroková" země. Osobně moc netuším, jak k tomu došli, ale tvrdí to.

Domnívám se, že kdyby pan Trump naopak začal výrazně podporovat Amtrak, zcela jistě by se našlo dost lidí, kteří by řvali, že utrácí federální peníze na podporu železniční lobby, výrobců lokomotiv atd. A blbci na druhou by na to zcela nepochybně ještě dokázali namontovat americkou občanskou válku a rasovou otázku. A třeba by to skončilo zbouráním sochy Abrahama Lincolna, protože mimo jiné podepsal Pacific Railroad Act.
Středa, 06. září 2017 - 11:33:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 8-2017
Všeho do času. Zatímco na východě počet musulmanů je přibližně stále stejný, kdežto v Evropě roste velmi rychle díky přistěhovalectví a výrazně vyšší porodnosti musulmanů oproti původním Evropanům.

Procentní zastoupení muslimů v celé populaci je totiž naprosto nezajímavý údaj, kterým se uklidňují ovce v Evropě. Smysl má jít dál a zjistit, jaké je procentní zastoupení muslimské populace (nebo spíše jejího potomstva) třeba ve věkové kategorii 0-10 let anebo ještě lépe 0-5 let. Toto číslo se samozřejmě moc neprezentuje, protože je alarmující. Toto číslo totiž plus mínus říká, kdo bude mít v příslušné společnosti majoritu už za několik málo desítek let.
Mladějov
Středa, 06. září 2017 - 11:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10802
Registrován: 3-2007
ivy: ad Trump - já se strašně bavím tím, jak všichni soudruzi (minimálně tuzemští) a další narůžovělí hrozně tleskali zvolení Trumpa a vyzdvihovali jeho proruskost atd. a když jsem prorokoval, že T. je byznysmen a naopak se nebude s ničím moc párat, že se budou ještě divit - no a je to tady.
Po Obavovi (kterého volily miliony černých i jen proto, že je černoch) je to logické překývnutí kyvadla na druhou stranu.
Středa, 06. září 2017 - 12:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 8-2017
já se strašně bavím tím, jak všichni soudruzi (minimálně tuzemští) a další narůžovělí hrozně tleskali zvolení Trumpa a vyzdvihovali jeho proruskost atd. a když jsem prorokoval, že T. je byznysmen a naopak se nebude s ničím moc párat, že se budou ještě divit - no a je to tady.
Po Obavovi (kterého volily miliony černých i jen proto, že je černoch) je to logické překývnutí kyvadla na druhou stranu.


To s tím kyvadlem platí zcela nepochybně, dokonce jsem četl i krásné pojednání o tom, že Trumpa "zrodila" Obamova diletantská politika a že v podstatě něco takového muselo zákonitě přijít. Problém je v tom, že tímto je svět silně destabilizován a to může mít fatální účinky, protože USA ještě před Obamou tvořily jakousi kotvu (někomu více či méně sympatickou), kolem které byl určitý (někomu více či méně sympatický) řád. To platilo ve vztahu k Rusku, Číně, střednímu východu a hlavně Izraeli, Evropě atd. Tento řád se do značné míry kvůli nevyzpytatelnému Obamovi zhroutil a vzniklo vakuum, do kterého se chtějí všichni nacpat.

Jen bych řekl, že kromě těch narůžovělých s Trumpem u nás sympatizovali i Ti, kteří to Rusko nemusí, ovšem chápou, že Obamova politika (třeba restart, zrušený radar a podobně) byla zničující.A je také otázka, jestli se všeobecná globalizace nevyčerpala a nenastal zase posun někam jinam, třeba k návratu k jisté lokalizaci výroby, otevřené resp. již neskrývané národní podpory atd. Ono by to určitou logiku mělo, protože "kyvadlo", jak píšete výše. Mám jen strach, že brzy budeme nostalgicky vzpomínat po "bezpečí" dnes již mrtvého bipolárního světa.
Alex7
Středa, 06. září 2017 - 12:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117
Registrován: 6-2016
ivy: Konečně nějaký objektivní příspěvek, děkuji. Těch důvodů, proč nemám rát D.T., je více, a není to jen kvůli "módě." Konkrétně: vztah ke zdravotnímu pojištění, popírání změn klimatu a samozřejmě jeho politická nekorektnost. Co se týče americké železnice, tak tam vidí dost nevyužitý potenciál. Řídké osídlení - pravda, vlak se vyplatí jen v hustě zalidněných, příp. turistických oblastech. Obecně si myslím, že v USA se vlak vyplatí všude tam, kde je dostatek důchodců, co se bojí létat, a různých "Amigos", kteří si nemohou dovolit vlastní automobil. Tedy hlavně velká města s početnou hispánskou menšinou. Uvědomuji si ale problém, že nákladní dopravci nemají potřebu modernizovat své tratě na 160 km/h, dlouhá jízdní doba tak může potenciální cestující odradit.

Co se týče Las Vegas, tak od doby, co se zrušil Desert Wind, se počet obyvatel snad zdvojnásobil a dnes se tam plánuje vysokorychlostní trať. Řešením podle mě ale není obnova Desert Windu v původní podobě, spíš by to chtělo "Shuttle" z L.A. v aspoň čtyřhodinovém intervalu. Pokud by Amtrak udělal reklamu a nalákal turisty na návštěvu Grand Canyonu svými autobusy, tak by se to snad mohlo chytit. Uvidíme, jaký efekt na tamní železnici přinese Kalifornská VRT. Má poslední věta je sice ježdění prstem po mapě, nicméně vidím ještě nevyužitý potenciál v chybějícím spojení Chicaga a Floridy, které by obsloužilo Nashville, Atlantu a další velká města. Chicago je největší železniční uzel USA, v Atlantě největší letiště světa, Florida je zase jediný tropický stát "kontinentální" USA. Co si o tom myslíte?

Pokud by se jakékoli nové spojení chytlo, zlepšilo by to ekonomiku Amtraku, což by prospělo americkým plátcům daní. No nemyslíte? [happy]

K tématu: nedělní dopoledne v New Haven, Connecticut
Pružinskij
Středa, 06. září 2017 - 12:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 4-2015
A kde na těch fotkách máte cestující? [lol]

kde je dostatek důchodců, co se bojí létat,
Něco takového taky existuje? IMHO exituje jen malé % populace, které létat nemůže ze zdravotních důvodů. Jinak jsou kolem mě samý důchodci, co klidně vydrží mnohahodinový let přes půl zeměkoule a ještě se chechtaj - "to vydržíš, na něco se chcípnout musí a lepší než na eldénece mezi geronty..."[wink]
West code was broken.

Středa, 06. září 2017 - 12:53:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7281
Registrován: 4-2003
konkrétně: vztah ke zdravotnímu pojištění,

Lidi neblbnětě ... co tuší průměrný tuzemec o Obamacare a tak dále....[uhoh] Já nevím, proč máte potřebu řešit vnitrostátní témata země na druhým konci planety.

Konečně nějaký objektivní příspěvek

Čo to je také objektívní Kefalín?? Ja som majorom a neviem z teho nič.[wink]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 06. září 2017 - 13:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 8-2017
pro Alex7
k Trumpovi: No vidíte a mně je naopak ta "politická nekorektnost" obecně u politiků sympatická, protože jedině tak mohu alespoň trochu zjistit, co si doopravdy myslí. Pan Sobotka je politicky zcela korektní, ovšem co se v jeho mozečku děje, netuším. A pokud někdy snad ano, jímá mne z toho hrůza. Popírání změny klimatu (nikoliv spekulace o jediné příčině)také nemusím, ovšem na politiku zdravotního pojištění v USA žádný názor nemám, protože jsem se tím nikdy moc nezabýval. A myslím že i v USA panují na Obamacare rozdílné názory a že dělící linie na ni je mimoběžná s dělící linií Trump/Obama.

Co se týká USA, prostě platí, že železnice bude v USA perspektivní jen tehdy, když bude mít vyšší přidanou hodnou než stávající model. Ten má v současné podobě smysl ve velkých aglomeracích. Pokud by se podařilo vybudovat VRT, věřím, že by si to zákazníky určitě našlo. Dne je minimální časová ztráta při běžném letu odkudkoliv kamkoliv 3 hodiny a je spojena se stále vzrůstající buzerací a poklesem komfortu. Vzdálenost CHI-MIA (a zrovna tak i totéž z oblasti New York, Washington, Boston, Philadelphia) se pohybuje někde kolem 2000-2500 km, což by při průměrné rychlosti 300 km/hod trvalo nějakých 7 až 8 hodin z centra do centra. Letadlem včetně dopravy na/z letiště a odbavení je to odhadem nějakých 6. To by tedy časově a možná i pohodlností bylo ještě konkurence schopné. Otázka je ovšem to zafinancování. ta částka by asi byla velmi vysoká a federální rozpočet je ve vysoké kumulované ztrátě. Netuším, jak by se k tomu postavily komerční banky. Ty se zatím do toho asi moc nehrnou. V Číně (a částečně i ve Francii, Německu, Španělsku) je to relativně jednoduché - tam to zafinancuje stát a je všeobecný konsensus, že je to správně. V USA nikoliv.
Mladějov
Středa, 06. září 2017 - 13:13:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10803
Registrován: 3-2007
V USA nemohou dovolit vlastní automobil ????? [biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]

Tak buď úmyslně překrucujete, nebo vůbec netušíte nic o USA. Víte, kolik tam stojí ojetina, kolik litr benzínu (ne galon ! ), kolik bere obyčejnej dělník a jak je to s podporou a sociálkou ?
Dyť nějakou ojetinu má i u nás doslova každý nezaměstnaný.

Mně teda nevadí tradiční šotoušské " by se vyplatilo", ale řekl bych, že byznysmeni celého světa a tuplem v zemích rozvinuté konkurence a liberálních zákonů, jako jsou i USA, vědí asi tak tisíckrát přesněji, co by se vyplatilo, než nějaký nadšený železniční šotouš z Česka.

Fakt sranda. Nechcete jít dělat nějaké firmě/politikovi do USA poradce pro veřejnou dopravu ?
Mladějov
Středa, 06. září 2017 - 13:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10804
Registrován: 3-2007
k Trumpovi: No vidíte a mně je naopak ta "politická nekorektnost" obecně u politiků sympatická, protože jedině tak mohu alespoň trochu zjistit, co si doopravdy myslí. Pan Sobotka je politicky zcela korektní, ovšem co se v jeho mozečku děje, netuším.

[biggrin][biggrin][biggrin]

Asi tak.
Alex7
Středa, 06. září 2017 - 13:21:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 6-2016
Pružinskij: Co se Vám na těch fotkách nelíbí? Cestujících bylo víc než dost, jen nebyli v záběru. Už v Bridgeportu byl vlak plný z 50 %, do Stamfordu se postupně plnil dalšími a do New Yorku dojel 100 % obsazen i s pár stojícími cestujícími. Prostě příměstská trať s obrovskými přepravními proudy – a to i o víkendech. [happy]

RadekŠ: Lepší mít špatné pojištění než vůbec žádné. Nevím sice nic o Obamacare, zato vím, že povinné zdravotní pojištějí je v současnosti ve vyspělých zemích standard. Možná, že ta Obamova reforma nebyla dokonalá, každopádně v tomto ohledu byl Obama průkopníkem.

ivy: OK.

Mladějov: Mí prarodiče žijí v New Yorku jako imigranti a automobil nemají (a tuším nikdy neměli). V New Yorku je dle Wikipedie (mj. díky množství cizinců) nejmenší podíl automobilů na obyvatele v USA.
Mladějov
Středa, 06. září 2017 - 13:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10805
Registrován: 3-2007
>Mí prarodiče žijí v New Yorku jako imigranti a automobil nemají (a tuším nikdy neměli).

Ano. Nemůžou si ho dovolit, nebo ho prastě nechtěli ?
A když budou moct jezdit železnicí, tak začnou rázem jezdit po USA jako vzteklí.

V NYC je logicky nejmenší podíl...ale rozhodně ne proto, že by tam na to auto neměli.
Jinak meziměstská doprava je v agomeraci Boswash též vlakem, logicky, jinde díky vzdálenostem lidi spíš lítaj..nebo ty chudý, co maj času dost, jezděj busem.
Středa, 06. září 2017 - 13:47:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 842
Registrován: 5-2002
ivy:
"Vzdálenost CHI-MIA (a zrovna tak i totéž z oblasti New York, Washington, Boston, Philadelphia) se pohybuje někde kolem 2000-2500 km, což by při průměrné rychlosti 300 km/hod trvalo nějakých 7 až 8 hodin z centra do centra. Letadlem včetně dopravy na/z letiště a odbavení je to odhadem nějakých 6. To by tedy časově a možná i pohodlností bylo ještě konkurence schopné. Otázka je ovšem to zafinancování. ta částka by asi byla velmi vysoká a federální rozpočet je ve vysoké kumulované ztrátě. "
Kolik musí státní rozpočet vynakládat na dotace do té letecké dopravy? [wink]
Středa, 06. září 2017 - 14:35:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5631
Registrován: 8-2012
Alex7: Nikdy mě nepřestane fascinovat, že český šotoušek dokáže mistrovat celý svět, jak to mají dělat správně... Live and let live.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 06. září 2017 - 16:07:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 8-2017
Kolik musí státní rozpočet vynakládat na dotace do té letecké dopravy? [wink]

Pokud je mně známo z hospodářských výsledků leteckých společností v USA, tak žádné přímé dotace leteckým společnostem v normální situaci vypláceny nejsou (výjimka snad bylo 11.září, nejsem si ale jistý, je to už dávno). Je to vidět třeba z toho, že zatímco současná vláda v Německu okamžitě dosypala krachujícímu (a nad propastí se již několik let potácejímu se Air Berlinu nějakých 150 MEUR, což bylo okamžitě schváleno bez problémů EU !!!), vlády v USA nechaly v posledních cca 30 letech klidně padnout nějakých 7 z cca 11 hlavních amerických aerolinií (Eastern, Western, Braniff, PANAM, TWA, Pacific Southwest, Air Florida)a samozřejmě desítky menších. A to ani nepočítám situace, kdy se aerolinky třeba několikrát za sebou uchýlily pod ochranu Chapter 11.

Je ovšem možné, že města, jednotlivé státy a možná i federální rozpočet nějakou formou podporují letiště. To samozřejmě nemohu vyloučit, do toho už tolik vidět není.
Středa, 06. září 2017 - 19:16:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 845
Registrován: 5-2002
Ok. Proč by tedy měl státní rozpočet začít lít peníze do spojení Chicaga s Tampou, když to teď funguje bez nutnosti do toho něco sypat..?
Mladějov
Středa, 06. září 2017 - 19:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10809
Registrován: 3-2007
Protože šotouši chtěj prostě vlak (a ani nerozuměj, za jakou cenu).
Středa, 06. září 2017 - 21:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 8-2017
Proč by tedy měl státní rozpočet začít lít peníze do spojení Chicaga s Tampou, když to teď funguje bez nutnosti do toho něco sypat..?

Já nikde neříkám,co by měl dělat nebo nedělat státní rozpočet. O tom by měli rozhodnout voliči tím, že zvolí či naopak nezvolí stranu,která to chce anebo nechce. Jenže tento model už je bohužel přežitý a začíná rozhodovat řvoucí menšina, zastoupená nejrůznějšími ngo, zatímco mlčící většina s sebou nechá vláčet. Nikdy jsem moc neadoroval Klause, i když jsem uznával jeho roli v ukázkovému rozdělení Československa. Obzvláště teď,když vidím, co předvádějí tragikomické figury EU typu opilce Junckera a spol kolem brexitu. S Klausem ale mám ještě jeden identický pohled,a to na fungování demokracie. Prostě, když chce většina investovat do VRT, tak ve volbách zvolí toho,kdo to má v programu. A ne že si to vyřve nějaký šašek,který má jen tu svojí pravdu a není schopen připustit, že někdo jiný má třeba zcela jiné priority a ty prachy vrazil by do něčeho jiného. Ale opakuji, to je stejně minulost.Strany dnes před volbami nalžou cokoliv a volič zase programy stejně nečte...

Ale to opravdu k mašinkám nepatří, takže se omlouvám a místo toho tady raději možná napíšu po návratu o vláčcích na Novém Zélandu. I když tam vlastně nejedu primárně kvůli železnici ale kvůli starém Convairu 580 Air Chathams.
Středa, 06. září 2017 - 21:30:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 1-2006
A ne že si to vyřve nějaký šašek,který má jen tu svojí pravdu a není schopen připustit, že někdo jiný má třeba zcela jiné priority a ty prachy vrazil by do něčeho jiného.

No vidíte - tak to nečiňme američanům [wink]
Pružinskij
Čtvrtek, 07. září 2017 - 20:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 4-2015
Prostě, když chce většina investovat do VRT, tak ve volbách zvolí toho,kdo to má v programu. A ne že si to vyřve nějaký šašek,který má jen tu svojí pravdu a není schopen připustit, že někdo jiný má třeba zcela jiné priority a ty prachy vrazil by do něčeho jiného.
Je u nás nějaká strana, která VRT NEpodporuje?
West code was broken.

Pátek, 08. září 2017 - 12:43:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 9-2003
No tady je to zase komedie. Rail2005 naprostej magor, Alex7 typickej nezletilej militantní šotoušek.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Alex7
Pátek, 08. září 2017 - 16:54:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 119
Registrován: 6-2016
Jasně, vysokorychlostní tratě v USA staví a projektují za veřejné peníze (v Kalifornii cca. za 68 mld. USD) jen militantní šotouši. [crazy]
Pátek, 08. září 2017 - 18:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5639
Registrován: 8-2012
Militantní šotouš Alex7 tu ale nemluví o vysokorychlostních tratích v Kalifornii. Militantní šotouš tu mluví o tom, jak je Trump fujfuj, když chce řešit černou díru jménem Amtrak, militantní šotouš tu mluví o tom, že se do Vegas vyplatí (šotoušský terminus technicus znamenající chronickou potřebu permanentních dotací) vlak, militantní šotouš tu mluví o potřebě jezdit častěji a nejen v noci do Sandpoint, ID.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 16. září 2017 - 14:54:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2017
Dneska, 50007 a 50049 odjezd Bristol Temple Meads s zvlastim vlak to Paigntonu.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 22:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 9-2017
Dobry den,

ad Malard: klasika, tedy lok CC72100 v useku Paris - Belfort nejezdi.
Kejvačka
Neděle, 24. září 2017 - 23:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 10-2004


Souprava metra po boku mašinky, autobusu či trolejbusu a dalších prostředků dopravy i obrany na plakátu, právě vydaném v KLDR.

http://www.kldr.info/2017/09/24/nove-plakaty-povzbuzujici-lid-k-v elkemu-pokroku-v-sobestacnosti/
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Kejvačka
Středa, 04. října 2017 - 22:54:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1921
Registrován: 10-2004
Několik pěkných záběrů z TV novin Korejské ústřední televize z 30. 9. - 2. 10.:




Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Čtvrtek, 05. října 2017 - 05:50:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 649
Registrován: 8-2015
Tohle jezdilo v Albánii, posunovací lokomotiva z Liazu. Zaujalo mě její atypické spřáhlo [happy] Zda se vozidlo zachovalo nevím? Pramen: https://www.facebook.com/CSTRUCKS69/posts/857235554436768
Čtvrtek, 05. října 2017 - 16:13:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 9-2017
Kwasi: napíšu svojí domněnku jak Lizka ke spřáhlu MOHLA přijít.

Čína dodala do Albánie vagony. Sice se na veřejných železnicích (HSH) používá ke spřažení vozidel šroubovka-hák, ale v rámci posunu technologických vozů po železárnách mohlo být výhodnější používat spřáhla ARR, která se používají v Číně i na veřejných železnicích. A když nebylo k dispozici jiné hnací vozidlo, tak došlo k úpravě, která je na fotce.

Ale opakuji jedná se jen o mojí domněnku.
Pátek, 06. října 2017 - 20:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2209
Registrován: 9-2003
Koniáš: Sranda, vždycky jsem si myslel, že Čína používá SA3 a ono fakt Janney.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Sobota, 07. října 2017 - 01:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 9-2017
Safra, přepsal jsem se. Samozřejmě tam mělo být označení spřáhla AAR (Asociace Amerických železnic). Až nyní na to koukám a úplně to mlátí do očí.

S4991023:
Četl jsem, že klasické spřáhlo Janney by s dnešním AAR nešlo spojit. Rozměrově je tam nějaký nepoměr.

Když jsme u té legrace, tak mě baví různí pisálci, budeme vozit zboží po Transibu do Číny přímo. Hmmmm

- u nás 1.435 mm + náš profil + šroubovka-hák
- ex SŽD + Mongolsko 1520 (po administrativním rozhodnutí někdy v 70. letech?) + SŽD profil+SA3
- Čína 1.435 mm + profil SŽD + AAR

Takže i když by se použil podvozek SUW 2000 (mám pocit, že se už cca 10 let nepoužívá a stejně byl jen ve zkušebním režimu), tak se stejně budou muset měnit spřáhla/háky (to je to nejmenší), ale co profil vagonů z Číny na našich tratích? Ano několik jich to snad ještě „umí“ široký profil (to nevím jistě), ale co ostatní tratě? Budeme dávat na dvoukolejky speciální návěstidla před úzkým místem jato tomu bylo mezi Třebovou a Zábřehem?

A co kdyby k nám někdo poslal substrát v klasickém ex SŽD polyvagonu do firmy co nemá rotační výklopník – naše firma čeká Wapku, ex SŽD pošle vagon jako vždy ... Zábavných videí jak vyprázdnit polyvagon se substrátem běhá na youtubu celkem dost … (myslím chlapa s kladivem co bouchne do uzávěru a pak jen zdrhá pryč). U nás by něco takového neprošlo z bezpečnostních důvodů ale i zdravého rozumu.

Je zajímavé proč vzniklo SA-3 – neschopnost členů UIC dohodnout se na základní specifikaci spřáhla. … a tak šlo SŽD vlastní cestou.

SA-3 kupodivu používají na trati Kiruna – Narvik, to mě dost překvapilo.

Díval jsem se na srovnání spřáhel SA-3 je na hmotnosti okolo 5.000 tun, zatímco AAR až na 15.000 tun. O takových hmotnostech si můžeme nechat jen zdát.
Sobota, 07. října 2017 - 20:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2210
Registrován: 9-2003
Páter Koniáš: A já jsem zase četl, že AAR je s Janneym zpětně kompatibilní.
SA-3 na Kirunabanen táhne 8000 tun, Rusové vyzkoušeli 43000 tun, ta limitace je tam prostě proto, že Rusové těžší vlaky, než 6000 tun zpravidla nevozí.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Sobota, 07. října 2017 - 21:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2211
Registrován: 9-2003
Ještě bych doplnil, že SA-3 samozřejmě není žádný sovětský vynález, je to britské spřáhlo Willison.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Sobota, 07. října 2017 - 23:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 9-2017
S4991023:
Četl jsem na RU stránkách, že jejich běžný nákladní vlak má 50-60 vozů. Tak jsem projížděl různá videa a počítal vozy - víc než 60 vozů na jednom vlaku jsem nikde nenašel. Pro mě nejlepší jejich drážní videa na youtubu má skupina, která si říká „vzduch svobody“ – zajímavá místa a dobře nafilmované.

O tom rekordním vlaku jsem četl kdysi drážní oběžník a zaujal mě počet vozů, který procházel kontrolou technického stavu a snad polovina? vozů neprošla.

Doufám, že si to pamatuji dobře, mělo se jednat o „očurávku“ – bylo to několik nákladních vlaků spojených dohromady – tzn. lok+vozy+lok+vozy+lok+vozy… Ale doufám, že si to s nepletu.

To kopírování výchozích vzorů je skoro ve všem. I takové investiční podvody na různé „zaručené“ dopravní vynálezy se opakují. V 19. století na podivnou konstrukci parních lok v USA (to se údajně povedlo 2x na stejný „typ“ mašiny) a v poslední době např. v Číně Transit Elevated Bus – přitom stačí jediný pohled a hned tam člověk najde důvody proč to nemůže fungovat.
Miroslav_ Zikmund
Pondělí, 09. října 2017 - 07:28:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 475
Registrován: 2-2016
knihomil_Koniáš : profil SA-3 nemůže na tratích SŽDC vadit, protože od dob sovětských ingotů jezdících do Prahy v době (ne)reálného socialismu tratě tomuto profilu vyhovovaly. Jedinou výjimkou byl někdejší (původní) tunel v Krasíkově, v němž při jízdě vozů s profilem SA-3 nebo vlakem vezoucím zásilku s PLM (překročená ložná míra) musel být zaveden jednokolejný provoz. Na vjezdovém návěstidle do Krasíkova, odjezdovém z Krasíkova (od Prahy), vjezdovém od Olomouce (před původní zastávkou Tatenice, která se nacházela dopravně v obvodu stanice Krasíkov) a předvěsti od Olomouce byla možnost dvoukolejného provozu návěstěna dvěma vodorovnými bílými pruhy. Pokud vlak vezl vozy SA-3 nebo PLM, musel strojvedoucí zastavit a obousměrný provoz musel být zrušen ...
U sovětských (ruských, ukrajinských) vozů se v Čopu měnil nejen podvozek, ale také se SA-3 měnilo za klasickou kupli s hákem. Souprava se postupně rozposunovala na samostatné zvedáky (rozpojila), pak se odpojily podvozky, skříň se zvedla, na společném laně se odtáhly podvozky. Maníci pomocí jeřábových koček vyměnili spojovací prvky. Pak se na laně přivezly podvozky a vozy se na ně spustily.
Každý vůz měl svoje podvozky ... když skončila jízda vozů ČD z Prahy do Moskvy přes Čop, tak se přesunuly do Brestu ...
"Ingotům" údajně nevyhovaly (nevyhovují) tzv. "kralupské" tunely, a proto do Karlových Varů jezdil lůžkový vůz evropského profilu.
U nákladních vozů (zpravidla cisterny s nějakým "fuj" co by se rizikově muselo přečerpávat) se SA-3 neměnily, na soupravu se z obou stran přidávaly "propojovací vozy" mající na jedné straně kupli, na opačné SA-3.
Pondělí, 09. října 2017 - 08:33:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1941
Registrován: 9-2003
M_Z - souhlas, pouze doplním že u R Dukla se SA táhla měnily za šroubovky pouze na prvním a posledním voze na čelech. Mezi vozy byly spojeny na SA táhla.
Pondělí, 09. října 2017 - 10:46:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 9-2003
Páter Koniáš: Ano, bylo to několik pospojovaných vlaků. Čistě propagandistická akce, stejně jako dnes 835 m dlouhé vlaky z Maschenu přes Flensburg do Padborgu.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Pondělí, 09. října 2017 - 17:33:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5833
Registrován: 8-2012
Pane Zikmunde, žádný "profil SA-3" neexistuje, řeč je o spřáhle (сцепка автоматическая, proto SA).
Profil pro CCCP stodoly na upravených tratích 1435 mm se nazývá 1-VM (габарит 1-ВМ ), resp. ještě byla nějaká jeho verze 1-VM-A a pro ni platila uvedená opatření (nejen v Krasíkově, ale tuším i někde mezi Libní a Hrabovkou?).
Resp. je to ještě složitější, tady je na to celá 179-stránková ГОСТ 9238-2013 [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 10. října 2017 - 13:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2017
37884 8.10.17, Rowsley South, Derby a Hereford.
Úterý, 10. října 2017 - 14:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 7-2017
37884, hluk od 5:15 https://www.youtube.com/watch?v=QpJUYze8cpk
Miroslav_ Zikmund
Úterý, 10. října 2017 - 21:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 476
Registrován: 2-2016
ad Javy : v roce 1996 jsem cestoval Duklou do St. Petěrburgu a zpět, v Čopu na převazišti se měnily kuple za spřáhlo na celém vlaku ...
Středa, 11. října 2017 - 07:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1945
Registrován: 9-2003
M_Z - tak to se nehádám[ok] já jsem s ní jel v 9.1980 - to už je let.[smrt]
Středa, 11. října 2017 - 12:24:41  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15308
Registrován: 11-2005
SARDINIE 2017

Před nějakou dobou jsem zde poptával info a tipy o Sardinii, tak přidám pár postřehů a fotek. Tato dovolená nebyla určena k poznávání země pomocí dráhy, nicméně operativní změna v programu náhodou umožnila i ochutnání místní železnice. Nebo spíš bych to zařadil do kategorie "jel jsem náhodou kolem". [proud]

Dopravu zde provozuje státní Trenitalia a ARST. Společnost ARST S.p.A. (Azienda Regionale Sarda Trasporti) je společnost odpovědná za veřejnou dopravu na Sardinii, kterou vlastní autonomní regionální správa Sardinie. Provozuje velkou část meziměstských autobusových linek na ostrově, městskou autobusovou dopravu v šesti městech (Alghero, Carbonia, Iglesias, Macomer, Guspini a Oristano), dvě (metro)tramvajové linky v Sassari a Cagliari, pravidelnou regionální dopravu na 169 km úzkorozchodných železnic a čtyři turistické úzkorozchodné tratě o celkové délce 438 km známé jako Trenino verde. Vzhledem k tomu, že turistické linky končí svůj provoz někdy v půlce září, bylo bezpředmětné se na přelomu října těmito vlaky dál zabývat.

Pravidelné vlaky na rozchodu 950 mm jezdí na trati Alghero-Sassari, Sassari-Sorso a Macomer-Nuoro. Na prvních dvou jmenovaných jsou v provozu již nové jednotky (4 kusy) vyrobené společností STADLER, které byly do provozu uvedeny loni. V Sassari je trať zaústěna do první koleje před staniční budovou pomocí kolejové splítky. Dle neopotřebení normálněrozchodné koleje je zřejmé, že zde zajíždí pouze vlaky úzkého rozchodu.


Necelých 58 km měří regionální úzkorozchodná (950 mm) trať spojující města Macomer (10 tis obyvatel) a Nuoro (36 tis obyvatel). Trať začíná ve městě Macomer, kde se nachází hlavní středisko provozu a údržby úzkorozchodné sítě uprostřed Sardinie ve správě společnosti ARST. Ze stanice Macomer, nejvyššího bodu (560 m n. m.), trať neustále klesá směrem na východ až do stanice Bortigali, odkud pokračuje ve spádu v úpatí pohoří Marghine až do nejníže položené stanice Iscra (181 m n. m.). Následně trať pozvolna stoupá až do cílové stanice Nuoro (541 m n. m.). V celém úseku se trať několikrát nepatrně odchýlí od své původní stopy, neboť zde byly v devadesátých (i padesátých) letech postaveny přeložky a napřímení oblouků. Osobní doprava je zde provozována výhradně v pracovní dny a to v počtu 6 párů (+ 1 školní pár) v celém úseku tratě, doplněný jedním párem vlaků končících v půli tratě, na který navazuje sběrný autobus. V provozu se zde můžeme setkat s motorovými vozy ADe, které v roce 2017 oslavily jubilejní 60. výroční od vyrobení. Tyto vozy byly vyrobeny společnostmi Fiat Ferroviaria a Officine Meccaniche dello Stanga speciálně pro sardinské úzkorozchodné železnice v počtu 26 kusů (01-20 a 301-306). V devadesátých letech rozjela společnost Ferrovie de la Sardegna plán na posílení svých služeb s cílem mimo jiné zvýšit rychlost a pohodlnost svých vlaků. Vedle řady prací na infrastruktuře (přeložky) byl realizován i nákup nových kolejových vozidel s vyšší rychlostí. V roce 1995 byla zakázka na 8 vozidel zadána společnosti Breda (která nechala vozidla částečně zhotovit u společnosti Ferrosud) s elektrovýzbrojí od ABB (Asea Brown Boveri). Vozy jsou označeny inventárními čísly ADe 91 až 98 a výjima stroje 96, který byl zničen při nehodě dne 16. června 2007 nedaleko Bortigali, jsou všechny v provozu. Provozovatelem byly do roku 2010 Ferrovie de la Sardegna (FdS), které následně převzala společnost ARST S.p.A. V prosinci 2015 dopravce objednal 5 jednotek STADLER, shodných jako pro výše uvedené tratě, které již byly dodány, ale v současné době (říjen 2017) stojí úplně nové odstaveny a neprovozovány v depu Macomer. Celá tato trať prošla v nedávné době revitalizací a jízda po bezstykové kolejnici rychlostí až 80 km/h je velmi pohodlná.


Křižování probíhá tak, že z vlaku, který má podle JŘ přijet do stanice první, po zastavení vystoupí vlakvedoucí a odemkne skříňku (první foto) s pákami od výhybek a přestaví je do polohy pro jízdu druhého vlaku. Který sice může přijet dříve, ale při nepostavené výhybce pro jeho pravidelný směr vyčkává před hrotem výhybky (druhé foto). Po průjezdu druhého vlaku vlakvedoucí přestaví výhybky do základní polohy, uzamkne skříňku s pákama a odjíždí se. Žádná návěstidla se nekonají.


Pár snímků ze stanoviště Ade 93 při cestě do Macomeru:



Nádraží ARST je Macomeru je od FS odděleno ulicí a přednádražním prostorem, k jehož překonání stačí tak 2 minuty. Nachází se zde provozní zázemí dopravce. Pozor, v žádném případě na sebe vlaky ARST a Trenitalia nečekají a to ani minutu! [yawn]. Byly zde odstaveny nové jednotky STADLER, evidetně do provozu nezasáhly ještě. Možná nebyly dodány všechny (5 ks), viděny tři. Dále zde stojí vrak ADe 96, který se v roce 2007 srazil poblíž Bortigali s pracovním vlakem, který nevyčkal na křižování. Strojvedoucí motorového vozu a dva švýcarští turisté nehodu nepřežili.



Závěrečnou tečkou při cestě na letiště bylo náhodné potkání zřejmě zvláštního (pracovního?) vlaku vedeného lokomotivou LDe 603 (asi). Vlak sice jel v čase pravidelného osobního vlaku, kdy první domněnka byla ta, že se jedná o náhradní soupravu. Pohled na datum a den v kalendáři, sobotu, ale mou myšlenku vyvrátil. Osobní doprava je zde provozována totiž jen v pracovní dny.


Tolik asi všechno k pravidelnému provozu z rozchodu 950 mm na ostrově Sardinie a celkové malé drážní vsuvky z jinak velmi krásné dovolené. [wink]
Pátek, 13. října 2017 - 07:47:49  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8611
Registrován: 6-2002
Šari:
Super reportáž [ok], taky jsem tam jel. Oproti dnes už turistické trati z Arbataxu je úroveň infrastruktury neuvěřitelná. Na některých přeložkami opuštěných úsecích byly dokonce ponechané koleje. Podobně zmodernizovaná je třeba i trať Sassari - Alghero.
Pružinskij
Pátek, 13. října 2017 - 08:28:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 4-2015
Alghero i Nuoro jsou zmodernizované určitě již více než 15 let, Alghero má nové nádraží ve zkrácené podobě, o 1,3 km dále od centra, a jednu větší přeložku.
Kolik lidí jelo do Nuora? Já tam byl počátkem tisíciletí s ex. frau, uprostřed prázdnin, a "Fiat" byl poloprázdný.
Jinak Stadlery dorazily bohužel už i na FAL (úzkokolejky Apulie), Fiaty jen na některých spojích, fotky mohu příležitostně dodat.

Mašinka: Mandas - Arbatax je již několikátý rok v provozu jen omezeně - uprostřed bude nejspíš nějaký sesuv.
West code was broken.

Pátek, 13. října 2017 - 14:26:01  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15313
Registrován: 11-2005
M: Jo, ta je opravená. Nezmiňoval jsem se, ale první fotky jsou před odjezdem a po příjezdu. Do Sorsa jsem nejel, ale tuším, že to bude taky "koridor".

P: Nevím, já jel jen z Bolotany do Macomeru. Mělo to souvislost s cestou do Cagliari, kdy poslední vlak z Macomeru končil právě v té Bolotani. Nechal sem si tam auto, abych večer mohl odjet. Jenže plán zkazil ujetý připoj. Tak jsem se busem vratil pro auto a nechal ho v Macomeru a z Cagliari jel posledním vlakem. Kolem Nuora sem jel autem o den dřív, tak sem se stavil na fotku.
Neděle, 15. října 2017 - 10:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2775
Registrován: 8-2009
Jsou někde na netu k nalezení francouzské jízdní řády? Nemyslím vyhledávač spojení.
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Neděle, 15. října 2017 - 11:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5889
Registrován: 8-2012
Ano, jsou.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pružinskij
Neděle, 15. října 2017 - 12:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1914
Registrován: 4-2015
A dokonce na webu dopravce [wink][crazy]
West code was broken.

Středa, 18. října 2017 - 11:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 10-2005
Vypadá to, že by se vize transkontinentální bolívijské železnice mohla přenést ze šuplíčku chiméra-vize do šuplíčku možná někdy. 14.12. mají Bolívijci podepsat ve Švýcarsku memorandum k výstavbě na svém území. Ono s těmi memorandy je to takové ošemetné, jak vidno z našeho parlamentu, ale fakt je, že nějaký drive je tam znát. Jen není úplně jasné, kdo by to měl platit[happy].


Trochu zarážející budiž, že jedno mezikontinentální spojení existuje, ale že by bylo využíváno se rozhodně konstatovat nedá.
Středa, 18. října 2017 - 11:45:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 914
Registrován: 5-2002
Když jsem tam viděl to "Bioceánico", tak jsem se zhrozil, že je to zase nějaká módní biohabaďůra, ale pak jsem pochopil etymologii toho slova [wink]
Mladějov
Neděle, 22. října 2017 - 09:48:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11107
Registrován: 3-2007
Ano, mezi Libní a Hrabovkou byl též zákaz typu "krasíkovský tunel".
Neděle, 22. října 2017 - 13:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7944
Registrován: 4-2003
Mladějove, předpokládám, že zákaz krasíkovský tunel byl kvůli malé osové vzdálenosti kolejí mezi Hrabovkou a Libní. To je jen můj odhad, tak bych se Tě rád zeptal, jestli o tom Ty (nebo i někdo jiný) nevíš něco více.
Mladějov
Pondělí, 23. října 2017 - 16:23:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11111
Registrován: 3-2007
Ano, je to tak a vadilo i (možná hlavně) vybočování "stodol" (překračování profilu) na výhybkách Hrabovky.
Ono ten normativ Ex 21 "Dukla" 950 t vyrvala "stopadesátka" Vítkovem (značně větší stoupání, než z kopce Habovkou)taky, proto se do Prahy jedilo "vlevo" Vítkovem a z Prahy Hrabovkou s křížením směrů- a hlavně qůli stoupání Hrabovka-Phl) z Prahy taky, takže nebyl důvod jezdit spodem a destruovat protijedoucí osobku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Pondělí, 23. října 2017 - 16:27:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11112
Registrován: 3-2007
Ano, je to tak a vadilo i (možná hlavně) vybočování "stodol" (překračování profilu) na výhybkách Hrabovky.
Ono ten normativ Ex 21 "Dukla" 950 t vyrvala "stopadesátka" Vítkovem (značně větší stoupání, než z kopce Habovkou)taky, proto se do Prahy jedilo s obyčejnými vlaky (často s Bobinou, 450 t Li-Ph přes Vítkov) "vlevo" Vítkovem a z Prahy Hrabovkou s křížením směrů- a hlavně qůli stoupání Hrabovka-Phl) z Prahy taky, takže nebyl důvod jezdit spodem a destruovat protijedoucí osobku.
Kejvačka
Čtvrtek, 26. října 2017 - 19:23:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1945
Registrován: 10-2004
Ze svobodné části Koreje:



Zprávy Korejské ústřední TV 24. 10.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Mladějov
Čtvrtek, 26. října 2017 - 20:49:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11167
Registrován: 3-2007
Koukám jste ideologicky dost přitvrdil.
Ne, že bych se na pár dopravních fotek z KLDR nepodíval, ale co je moc, to je moc [proud].

Můžu se zeptat, proč sem pumpujete pořád KLDR, nic než KLDR ?
Čtvrtek, 26. října 2017 - 21:22:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1956
Registrován: 11-2005
Od 27.08.2017 opět funguje osobní spojení přes pohraniční bod mezi Elvas(PT) a Badajoz(ES). Spojení je provozováno portugalskou dieselovou jednotkou řady CP 350 (výkon 269 kW, Vmax 100 km/h, kapacita 74 pax (24+50). Vlak REG 5500 vyráží z Badajoz v 16:24 kontinentálního času a příjezdem do Entroncamento v 18:25 portugalského času. Vlak REG 5501 v opačném směru z Entroncamento v 10:12 portugalského času a příjezdem do Badajoz ve 14:16 kontinentálního času. Vzdálenost obou koncových bodů je 141 km. V širším kontextu je tak možné nyní absolvovat cestu denní z Madridu do Lisabonu s několika přestupy za řádově 10h30.



Spojení bylo obnoveno na žádost regionálních správních úřadů poté, co došlo ke změně jejich politického složení. Úsek o délce 11 km mezi Elvas a hranicí se Španělskem bude modernizován a elektrifikován jako první etapa výstavby smíšeného koridoru mezi Portugalskem a Španělskem. Další etapou bude novostavba mezi Elvas a Évora o délce 80 km, viz zde:
http://arqpais.pt/nova-ligacao-ferroviaria-entre-evora-norte-e-el vascaia/?lang=en
http://www.lidadornoticias.pt/en/transportes-governo-aprova-e-aut oriza-a-ligacao-ferroviaria-entre-evora-norte-e-elvascaia/

Úsek o délce 60 km z Évora do Vendas Novas byl již modernizován a umožňuje rychlost 200 km/h (sám jsem to před 2 lety jel). Cílem celého snažení je nákladní koridor umožňující vlaky 750 m dlouhé z přístavu Sines do Španělska a dále do Francie. Nové spojení mezi Ermidas-Sado a Évora je stále pouze ve fázi úvah.
Donner au train des idées d'avance...
Cogwheel
Pátek, 27. října 2017 - 08:48:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5121
Registrován: 1-2012
Ad Mladějov: Kejvačkovo "náboženství" totiž je asi takovéhle: http://www.kominternet.cz/clanky/95_ksc_vrobel.html Takže například současná KSČM je pro něj ideově málo komunistická - kdežto KLDR = zářný příklad. Prostě typický fanatik-fundamentalista, srovnatelný s propagátory islámské či jiné náboženské totality. [ko]