Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 24. 07. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 24. 07. 2017

dolů
   autor příspěvek
Nesni
Neděle, 16. července 2017 - 15:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1476
Registrován: 6-2014
Vantju:
běloruské vízum
cílem je Petrohrad

Taková cesta není podle dostupných informací legální a nebudete vpuštěn na území Ruské federace:
Omezení na rusko-běloruské hranici.
Neděle, 16. července 2017 - 16:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5378
Registrován: 8-2012
1. Když přiletíte na MSQ (klidně třeba z Vilniusu), máte běloruské vízum on arrival zdarma. (Nemusíte z Minsku odletět.)
2. Nesni má recht - mezi BY a RU je jakási samoděržavná verze Schengenu znamenající, že nikdo jiný než Bělorusové a Rusové nemůže tuto hranici překračovat ani na oficiálních přechodech. Musíte vycestovat do Lotyšska nebo na Ukrajinu a teprve odtud do Rossiji velikoj magučej. Ruska samozřejmě může přímo.
P.S. kdy bude svatba? [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 16. července 2017 - 17:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2936
Registrován: 9-2007
Ehm, takže ten nesmysl, kvůli kterému byl na nějaký čas znemožněn vstup občanů mimo Bělrusko a Rusko přes Brest, platí v nějaké omezené podobě ještě pořád? [uhoh] Díky za odkaz, na stránkách MZV jsem to nějak přehlédl.

Když ještě jezdila Vltava s vozy ČD, tak tento problém nebyl? Vždyť Češi do Ruska snad jezdit musí, ačkoliv chápu, že naprostá většina z nich volí jedno z těch několika letadel denně, co tam létá. [proud] No a Seat61 o tomto taky celkem zdatně mlčí, bez jediné zmínky o této skutečnosti...

Letadlem do Minsku zrovna nechci, přijdu tím o ten pocit ujeté dálky, který pro mě ještě v případě dalekého Ruska pořád nějakou roli hraje. [proud] Ale pokud to jinak nepůjde, tak mi asi jiná možnost nezbyde.

S tím Lotyšskem to je super nápad, podle všeho vlak Minsk - Riga jezdí a navíc po trati mimo Rusko (Minsk - Indra - Daugavpils - Riga), takže kombinací letadlo + tento vlak + vlak Riga - Petrohrad bych se tam dostal. Jak zpátky už je otázka... Ukrajina prý podle všeho nelze, jedině že bychom se se slečnou rozdělili a já to vzal přes Kyjev, kudy můžu a ona ne a naopak ona by měla tu "čest" jet uhlákem přímo přes Ezerisce, kudy zase může ona a já ne. [crazy]

A díky za reakce. O svatbě už jsem přemýšlel, fakt, že bych si pak mohl vyřídit ruské občanství a cestovat do aleluja... [lol]
Neděle, 16. července 2017 - 17:27:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5381
Registrován: 8-2012
kombinací letadlo + tento vlak + vlak Riga - Petrohrad bych se tam dostal
No a nebylo by pak už jednodušší vzít nějakej Air Baltic rovnou do Pobaltí (VNO, KUN, RIX), když do Ruska musíte mocí mermo přijet vlakem?

P.S. fakt, že bych si pak mohl vyřídit ruské občanství
Sorry, vy jste třeba zrovna ta výjimka a je to z lásky, ale důvodem zájmu Rusek a Ukrajinek o svatby je pravý opak, totiž vyřídit si občanství některé ze zemí evrosojuzu [happy].
Hm, ruský občanství, to teda musí bejt terno.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 16. července 2017 - 20:32:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2937
Registrován: 9-2007
Jasně, bylo, ale prostě by to nebylo ono. Přišel bych o spoustu výhledů z okna vlaku, kvůli kterým tam chci jet. O pocit, jak daleko od domova jsem a jak dlouho jsem tam jel, o možnost zakreslit si to do mapy.. [biggrin] sice se pořád opakuju dokola, ale když je pro mě cesta cílem, tak bych to fakt chtěl dát vlakem. Letadlem se prostě subjektivně okrádám o velkou část zážitku, proto se tomu tolik bráním, na druhou stranu, Air Baltic v 19:35 z SXF vychází i s hotelem v Rize o polovinu levněji, než mnou zmíněná cesta vlakem. [proud] Holt to asi jinak nepůjde...

Ruské občanství mi zajistí možnost jet vlakem Charkov - Baku v celé trase, to je dost pádný argument pro vyřízení ruského občanství! [rofl] Ale ne, to už vtípkuju. Všiml jsem si, že Wizz létá už i do Astany, asi se dobrovolně shodím z obláčku šotosnů zpátky do reality pracujícího a pokud někdy do Kazachstánu vyrazím, tak to bude asi tím tříhodinovým letem. [happy]
Statistik
Neděle, 16. července 2017 - 21:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5509
Registrován: 6-2004
O svatbě už jsem přemýšlel, fakt, že bych si pak mohl vyřídit ruské občanství a cestovat do aleluja. Ruské občanství mi zajistí možnost jet vlakem Charkov - Baku v celé trase, to je dost pádný argument pro vyřízení ruského občanství! Ale ne, to už vtípkuju.

Hele, nechcete změnit lékaře? Nebo zesílit dávky? Nevtípkuju.
Doporučoval bych Vám tak měsíční nepřetržitý pobyt v SSSR. Možná by Vás z toho nepokrytého obdivu téhle úchylné země vyléčil, nebo aspoň nahlodal.
Nesni
Neděle, 16. července 2017 - 22:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1477
Registrován: 6-2014
Vantju:
možnost jet vlakem Charkov - Baku v celé trase
Některé odkazy na internetu říkají, že překročení rusko-ázerbajdžánských hranic vlakem už je možné i pro občany třetích zemí. Tak to můžete zkusit s českým pasem již teď.[happy] Do Baku s Wizzairem a pak vlakem do Petrohradu. Zpátky přes Rigu.
Pondělí, 17. července 2017 - 01:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 9-2007
Statistik: Podle čeho usuzujte, že mám nepokrytý obdiv z Ruska? Ještě si o mně můžete třeba myslet, že jsem rusofil, co věří v komunismus a ze všeho obviňuje USA a ilumináty. [crazy]

Jsem šotouš-projížděč a mám rád noční vlaky. Na první argument mi nahrává fakt, že je Rusko rozlehlá země se spoustou tratí, které nabízí různé výhledy - asi nemusím uvádět příklad. Téměř všude se dá dostat nočním vlakem (druhý argument) a hlavně se tím vlakem dá dostat nejen po Rusku, ale i dál - ať už do Kazachstánu nebo Číny, tak do Gruzie, Finska nebo Pobaltí. Prostě mi přijde doprava vlakem po Rusku a okolí nejpraktičtější, proto mě to táhne posledních pár měsíců tam. A je to lepší, jak Balkán, po kterém se dnes prakticky nedá cestovat (ať už počtem vlaků nebo zrušení platnosti BFP po Rumunsku), nebo západ, odkud noční vlaky vymizely a za cestu dám mnohdy několikanásobek toho, na kolik mě vyjde cesta vlakem na východ od Slovenska/Polska. No a vzhledem k tomu, co se děje na Blízkém Východě jaksi nemůžu spamovat ani vedlejší vlákno různými dotazy, ostatní kontinenty už jsou moc daleko... a jsme doma. [happy] Opravdu neobdivuji Rusko jako takové, jen mě jako cestovatele lákají výhledy z vlaku a možnosti, kam až/jak daleko se můžu dostat.

Že mám debilní humor vím, ale upozorňovat mě nemusíte. Nebo jsem k tomu měl napsat ještě větší varování, že se jedná o vtip?
Pondělí, 17. července 2017 - 09:05:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2446
Registrován: 1-2006
jen mě jako cestovatele lákají výhledy z vlaku

Tak to Rusko buď opravdu neznáte nebo trpíte nejtěžší formou masochismu [biggrin]
Pondělí, 17. července 2017 - 10:34:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7151
Registrován: 4-2003
země se spoustou tratí, které nabízí různé výhledy

Asi tak jako sendvič, kde mezi dva kusy chleba vložíte třetí kus chleba a nebo čtvrtý kafe z jednoho lógru. Dlouhý hodiny unylá krajina na jedno brdo (pole..louka..les), naprosto příšerná architektura a urbanismus.... všude podobný Aljošové v obligátních teplákách..... tak mám pocit, že jste toho světa moc neviděl.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Cogwheel
Pondělí, 17. července 2017 - 10:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4867
Registrován: 1-2012
Říká se také, že v sovětském Rusku se podél žel.tratí záměrně vysazovaly lesní pásy. Nejen jako ochrana před sněhovými závějemi během dlouhých ruských zim, ale také proto, aby zvědaví cestovatelé do ruské krajiny moc neviděli.
Pondělí, 17. července 2017 - 10:52:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2447
Registrován: 1-2006
Jedna z mála zemí, kde po několika hodinách cesty člověk bádá, zda není okno zvenku přelepené fototapetou [biggrin]
Na mnoha, mnoha tratích zostřeno stromovými stěnami po obou stranách trati, navozujícími falešný dojem průjezdu nekonečným lesem (aneb protišpionské opatření z dob Stalina).

Na druhou stranu, při jízdě nočním vlakem to tolik nevadí [wink]
Pondělí, 17. července 2017 - 13:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5385
Registrován: 8-2012
Nechte ho bejt, je mladej, časem pochopí.
Hlavně si musí dát bacha na to, aby v tu chvíli už neměl na krku nějakou tu Rusku nebo Ukrajinku, který narostly křídla, protože ji dostatečně netloukl [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Cogwheel
Pondělí, 17. července 2017 - 21:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4872
Registrován: 1-2012
Dovolím si jen ukázat obrázek vhodného trička na výjezd do Ruska:

[lol]
Úterý, 18. července 2017 - 00:44:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2939
Registrován: 9-2007
Tak nevím, ale o kterém Rusku se vlastně bavíme? myslím, že v se je na co dívat... jako uznávám, že to pochopitelně není všude a všude jsou jen zmíněné nekonečné lesy, ale i fakt, že jsem tam ještě nikdy nebyl a že v odkazech je jen Rusko a nikoliv třeba okolní státy, kam se dá vlakem dostat právě přes Rusko, mi dost nahrávají v tom, jak to celé aktuálně vidím. Opravdu a upřímně nepatřím k tomu, co jsem napsal výše, ale z cestovatelského pohledu mě Rusko naopak láká. Ale fakt nemám pocit, že bych nějak přeháněl, možná tedy asi mám nějaké vysoké očekávání, ale za mou cestovatelskou historii (uznávám, že hodně jsem toho neprojel, ale na první větší výlet jsem se vydal už před sedmi lety) mám nejlepší vzpomínky na Ukrajinu, ať už díky zážitkům s východní mentalitou, nebo především díky železnici, která je tam prostě jiná, než tady. Rozhodně tím nechci zase tvrdit, že jeden vlak denně je krása, ale dvacet stodol v čele s 2M62... snad už si alespoň trochu rozumíme. [happy]
Bdlm
Úterý, 18. července 2017 - 08:42:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1396
Registrován: 3-2007
Úterý, 18. července 2017 - 08:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1594
Registrován: 12-2006


Mezi zastávkou Dora a Jaremčou.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pružinskij
Úterý, 18. července 2017 - 08:57:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1714
Registrován: 4-2015
Některé odkazy na internetu říkají, že překročení rusko-ázerbajdžánských hranic vlakem už je možné i pro občany třetích zemí.
Ano, také mě to velmi překvapilo. Určitě to bude třeba ověřit, ale je jasné, že po silnici už někteří projeli... Za pár měsíců budu v Baku a tahle trasa by se mi moc hodila.
West code was broken.

Středa, 19. července 2017 - 09:13:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5393
Registrován: 8-2012
Tak já nevím, ale o kterém Rusku se vlastně bavíme?
Tak já bych řekl, že Statistik vám povídá něco o Rusku (ex-SSSR prostoru), ve kterém je pracovně dost často a dlouhodobě. Čímž ztrácí pohled nadšeného šotouše a třeba úchylná "východní mentalita" pro něj přestává být vtipnou součástí výletu a stává se obtěžující každodenní pakárnou. Že se "je na co dívat" a vyfotit dlouhé vlaky je sice pravda, ale občanství je obvykle podmíněno dlouhodobým pobytem a to byste fakt nedal, vystřízlivění nastupuje dost rychle (např. v kontaktu s běžným zdravotnictvím...).
Takže buďte rád, že vám někdo ty iluze koriguje, a pečlivě naslouchejte.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 19. července 2017 - 09:22:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1595
Registrován: 12-2006
Tak pod to se můžu podepsat, na Ukrajině trávím v roce cca 4 týdny a jezdím tam moc rád. Ale rozhodně si nedovedu představit tam natrvalo žít. Je to jiný svět, třebas právě to zdravotnictví, případně míra korupce.

P.S. Většinu přispěvatelů diskuzí na Novinkách bych poslal na východ na převýchovu s pomocí měsíce běžného života. :-)
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Středa, 19. července 2017 - 12:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3479
Registrován: 9-2005
Většinu přispěvatelů diskuzí na Novinkách bych poslal na východ na převýchovu s pomocí měsíce běžného života

To nesmíte číst diskuze na novinkách se vzorkem správného, buranského, xenofobního, dobře-vlasteneckého čecha užívajícího podivný pravopis, který se měl dřív líp a teď špatně. Vysvětlujte těmhle lidem, jaké mají štěstí, že žijí ve vyspělé zemi (byť už nás zase experti řadí mezi rozvojové - s Milošem, Andrejem, Bohoušem atd. u kormidla se možná není čemu divit) ve středu Evropy.

Můj názor na Rusko je takový, že jeho příroda má, zvlášť v asijské části, co nabídnout a je opravdu bezkonkurenční. Vylézt na Kodaru, Mururinu nebo Severomujsku na kopec a vidět kam až oko dohlédne kol sebe jen neznámé hory, nebo se svlažit v čirých vodách Bajkalu, atd. atd. je opravdová nádhera. Městská turistika na východ od Uralu už je poněkud horší, když vezmu v potaz největší díru, kterou jsem měl čest v ex SSSR zatím navštívit, tedy Novou Čaru v Zabajkalském kraji (na druhou pozici řadím Aralsk v Kazachstánu), tak tam na člověka vida ten zmar kolem padnou „depréze” i za jasně slunečného dne. Ovšem všechno to kazí akorát komáři, krvesajné mušky a hlavně tedy ti pravý Rusové o kterých se ve výše uvedených příspěvcích hovoří [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Pepa_L.)
Pár obrázků ode mne...
Středa, 19. července 2017 - 14:54:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1596
Registrován: 12-2006
No přesně! Případně doporučuju na jutubu shlédnout videa na téma ruská hlubinka...


bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Středa, 19. července 2017 - 15:38:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3322
Registrován: 3-2006
Tak já nevím, ale o kterém Rusku se vlastně bavíme? Já myslím, že v se je na co dívat...

To ale začíná někde u Krasnojarsku, do té doby je to nějaké takovéhle.


Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
m04
Čtvrtek, 20. července 2017 - 14:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 269
Registrován: 11-2013
Zdravím, rád bych přispěl do diskuze po tom, co jsem podnikl cestu na Ukrajinu.

Přechod Čierna - Čop v pohodě, akorát teda už nejezdí ta předělaná jednička, jeli jsme klasickým Bdt. Na hranici cca hodinová kontrola. Po příjezdu do Čopu razítko do pasu a velmi letmá kontrola zavazadel. Na rozdíl od informací z načtených životopisů nikde nebyli "veksláci", museli jsme jít vyměnit peníze do banky. Kurz byl skoro všude stejný a pohyboval se od 29,40 hřiven za 1 € až po 29,55. V Čopu nic moc není, ale mají tam dobrou pizzerku, kde pizza vyjde asi na 30 hřiven. :D Jel jsem potom električkou do Užhorodu, cca 40 minut, cena 9 hřiven, dřevěný lavice a strašně špinavý vlak. Lístek normálně až ve vlaku...

Jinak teda negativní zkušenost mám se spojením Mukačevo-Lvov. Chtěli jsme klasickým sedačkovým vlakem, ale už byl vyprodaný a paní pokladní nám prodala lístky na lůžkový, který byl třikrát dražší (100 hřiven místo 35). Bylo to do plackartu, takže jsem očekával klasický vagon jak ho znám z cestopisů, tj. uprostřed vagonu uličku a do prostoru lůžka. Omyl byl pravdou, celý vlak byl sestaven z klasických kupéček s třemi palandami nad sebou, takže se nedalo absolutně sednout a celou cestu jsme museli přetrpět v leže. Takže doporučuju na dálkový vlaky kupovat určitě lístky předem, i když nejsou lůžkový.

Potom cesta električkou z Lvova do Šehyni, nekonečná dvouhodinová cesta v neskutečně narvaným vlaku. Ve vlaku chodí prodávat všechno možný různí prodejci, když jsem ale viděl, jak tam táhnou ty nezabalený bagety v umolousaných taškách a lidi je ošahávají špinavýma rukama, tak bych si tam asi nic nekoupil. :D Cena 16 hřiven, celkem zvláštní poměr, když za 25 km bylo za 9 hřiven a teď 80 km za 16.

Celkově bych to zhodnotil jako takovou malou Indii. :D Nečekejte, že někdo bude mluvit anglicky nebo se snažit mluvit pomalu, a základ je umět azbuku.
Čtvrtek, 20. července 2017 - 14:46:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 5-2010
Omyl byl pravdou, celý vlak byl sestaven z klasických kupéček s třemi palandami nad sebou, takže se nedalo absolutně sednout a celou cestu jsme museli přetrpět v leže.
Zajímavé, tři patra paland jsou u nás v Evropě hlavně, nevěděl jsem, že i na Ukrajině...
V Čopu nic moc není, ale mají tam dobrou pizzerku, kde pizza vyjde asi na 30 hřiven. :D
Jako celou pizzu, za kterou by člověk u nás dal běžně šedesát až sto korun (a i více podle restaurace)?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Čtvrtek, 20. července 2017 - 15:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5438
Registrován: 8-2012
strašně špinavý vlak ... negativní zkušenost ... nekonečná dvouhodinová cesta v neskutečně narvaným vlaku ... umolousaných taškách ... špinavýma rukama
Pro vás Ukrajina rozhodně není, příště jeďte do Švýcarska.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
m04
Čtvrtek, 20. července 2017 - 20:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 270
Registrován: 11-2013
Miropiro: Ano, dokonce jsme cestou do našeho kupé procházeli více vagony a všechny byly takto sestavené, žádný klasický plackart jsem neviděl. Tak třeba nám to někdo osvětlí [happy] Jinak ano, i když teda u nás taková klasická pizza vyjde cca na 150 korun, takže zde konkrétně pětinová cena. Jídlo je tam obecně všude výborné a dost levné, jako vlastně všechno, hřivna hodně oslabila.

T.H.: Nevím, proč máte zapotřebí takovou nicneříkající reakci. To, že konstatuju, že něco je špatně nebo že se mi tam něco nelíbilo neznamená to, že by se mi tam nelíbilo vůbec. Naopak, celkově jsem byl nadšený. Ale co se týče hygieny a hlavně čistoty obecně, včetně čistoty životního prostředí, mají bohužel dost co dohánět. Jinak ta cesta do Lvova byla dost otravná, muset čtyři hodiny ležet v kupé s cizím člověkem není nic moc příjemného, proto to tu píšu, aby další cestovatelé věděli, že se určitě vyplatí nakupovat dopředu.
Čtvrtek, 20. července 2017 - 20:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5449
Registrován: 8-2012
Naopak, celkově jsem byl nadšený
"Strašně špinavý" vlak z Čopu do Užhorodu, "otravná cesta" ve vlaku z Munkácse do Lemberku, "neskutečně narvaný" vlak z Lemberku do Mostisek... z čeho jste teda vlastně byl nadšený? [happy]
co se týče hygieny a hlavně čistoty obecně, včetně čistoty životního prostředí, mají bohužel dost co dohánět
Jenže to je prostě Ukrajina.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 20. července 2017 - 21:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7168
Registrován: 4-2003
. Jídlo je tam obecně všude výborné

Já a kolega máme tedy z loňkého Kijeva zážitky úplně opačného druhu - s výjimkou míst, které jsme si nechali poradit o UA kolegů. I v obyčejné Bille byl sotiment velmi chudý a zjevně úměrný kapse místních. Že by něco stálo třetinu a nebo pětinu, to jsem si tedy nevšiml, kurz křivny od té doby oslabil asi o 15 %, což je o ničem.

Nechci tuhle letmou zkušenost nijak zobecňovat - jenom mi jde o to ukázat, že se to dá hodnotit zcela jinak.

-------

Co se týče dráhy - jako taková ČS 8-001, kde tříčlenná četa půlhodinu před odjezdem provádí družný rozhovor (TM) s výpravčím, spoustou "pozemního personálu" a všichni na sebe vykukují a povykují včetně okolo šíbujícího čmeláka se dvěma fírama(!)- to je dokonalý retro, že sinešinec málem musí vyměnit slipy. Kvůli tomu se tam jezdí, ne?[fotic]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 20. července 2017 - 22:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 12-2006
V hospodě fakt jídlo není drahé, v Jaremčy základní pizza na naše 35 korun, ve Vinohradovu kilo čerstvých rajčat na trhu 9 korun, 100 gramů telecího stejku v restauraci 50 korun a tak by se dalo pokračovat. Aktuálně spadla hřivna pod 0,9 Kč a je to znát.

Ta plackarta byla myslím asi plackarta. To poslední nahoře je rechna rozměrově velká jako postel, ale bez matrace.


bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Čtvrtek, 20. července 2017 - 22:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7169
Registrován: 4-2003
byť už nás zase experti řadí mezi rozvojové

To je investiční kategorie dluhopisových indexů JP Morgan... vůbec to neřešte.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 20. července 2017 - 22:07:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5450
Registrován: 8-2012
máme tedy z loňkého Kijeva zážitky úplně opačného druhu
Copak, Нацiональний банк України nemá dotovanou kantýnu? [happy]
V Kyjevě mi teda plně vyhovuje "Пузата Хата" naproti hlavnímu nádraží (ze západní strany), přičemž druhá je dole na Kontraktovoj plošče. Ale není to moc hogofogo, jídelna s ukrajinskou kuchyní...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 20. července 2017 - 22:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 12-2006
My byli v Tlustým domečku na Chresčatyku, jídlo pro 4 bez pití za 170 korun, všude čisto, pohoda. Od Zdéni by asi hvězdičku nedostali, ale bylo to jednoduše dobrý.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Čtvrtek, 20. července 2017 - 23:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2449
Registrován: 1-2006
Ale co se týče hygieny a hlavně čistoty obecně, včetně čistoty životního prostředí, mají bohužel dost co dohánět.

Podstata je, že sami netuší a nechápou, co, proč a kam by v tomto měli dohánět.
Čtvrtek, 20. července 2017 - 23:52:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7170
Registrován: 4-2003
TH: Má - CCCP retro se vším všudy a chodil jsem tam samozřejmě taky. V hogofogo co si pamatuju jsem byl pouze dvakrát.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 21. července 2017 - 07:46:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3482
Registrován: 9-2005
Jinak teda negativní zkušenost mám se spojením Mukačevo-Lvov. Chtěli jsme klasickým sedačkovým vlakem, ale už byl vyprodaný a paní pokladní nám prodala lístky na lůžkový, který byl třikrát dražší (100 hřiven místo 35). Bylo to do plackartu, takže jsem očekával klasický vagon jak ho znám z cestopisů, tj. uprostřed vagonu uličku a do prostoru lůžka. Omyl byl pravdou, celý vlak byl sestaven z klasických kupéček s třemi palandami nad sebou, takže se nedalo absolutně sednout a celou cestu jsme museli přetrpět v leže. Takže doporučuju na dálkový vlaky kupovat určitě lístky předem, i když nejsou lůžkový.

No jsou to jen dvě palandy nad sebou, tedy čtyři v „koupelně”. Vrchní je na zavazadla. Tři nad sebou mají čínské vozy - to je zážitek sám o sobě už jenom v tom, že tam nemáte ruksak kam šoupnout a místňáci zpravidla necestují s jedním malým batůžkem. Pokud jste chtěli na sedačku, tak jsme měli jet zrychlenou električkou, ale to je požitek který bych asi nepřál ani svému úhlavnímu nepříteli, neb nekonečná úmorná cesta v nevětratelném plyšáku sem tam zpestřena výkonem nějakého místního umělce. Takhle, když nevyužijete ten přelomový fakt, že se dají jízdenky kupovat přes internet - hlavně to, že si vyberete kam umístíte své ctěné pozadí - jste mohli být rádi, že jste jeli vůbec něčím. Už jsem několikrát zažil i v Čopu, že prostě nebyly místa ani v kupé. Poučení pro příště [wink]
Pár obrázků ode mne...
Pátek, 21. července 2017 - 07:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 5-2010
V Kyjevě mi teda plně vyhovuje "Пузата Хата" naproti hlavnímu nádraží (ze západní strany), přičemž druhá je dole na Kontraktovoj plošče. Ale není to moc hogofogo, jídelna s ukrajinskou kuchyní...
Já ten podnik loni taky vyzkoušel ;-) Docela rozumné to bylo a chutnalo mi :-)
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Pátek, 21. července 2017 - 09:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7171
Registrován: 4-2003
Nechci tady rozpoutávat flame - ale já mám pocit že se tam dá prostě najíst bez jakýhokoliv zážitků či dalších pozitivních adjektiv. Odnesl jsem si z toho dojem, že třeba maso, brambory anebo zelenina nic moc, protože holt dobytčata nejsou tak prošlechtěný a krmený, ddto dost podivný odrůdy brambor či zeleniny - jako jíst třeba kopr, kterej nevoní a chutná jako plast mi přijde docela zvláštní. Jsou samozřejmě restaurace, kde tomu tak není, ale tam si tedy fakt člověk nekoupí telecí steak za 50 korun, každá kvalita holt něco stojí.

Krom toho místo tláskání se jídlem co si člověk může koupit i tady vřele doporučuji ochutnat jejich stravu - boršč, varenyky, byl jsme docela mile překvapen UA vínem (odněkud ze zakarpatí).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 21. července 2017 - 09:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 12-2006
Tak právě ten telecí stejk byl restauraci, kde vaří velmi dobře, k tomu v alobalu zapečené brambory se salem a česnekem. Rozhodně to nebylo plastové :-) Ale ten kopr dávaj vážně skoro všude.


bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pátek, 21. července 2017 - 11:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7172
Registrován: 4-2003
Pod pojmem "vaří velmi dobře" fakt nepovažuju to, že mi někdo dá na talíř oschlý rajčata nakrájený snad minulý den a česnek, který si musím sám oloupat a půlka toho mi přitom napadá do jídla.. a co s ním jako potom to mám jako nastrouhat, nebo to nějak dopravit na tu flákotu...teda dobrou chuť. Takovýhle rajče bych doma odešel vyhodit do kompostéru a cestou zpátky si utrhl pěkný čerstvý. Proč někdo musí tunit kousek telecího tím co je na něm - to mi přijde jak Trabant se třema spojlerama. Přeci kdyby ta flákota vážně za něco stála, tak jí nebude nikdo mít puzení jí takhle mrzačit. Tohleto přeci není žádná zpovykanost, jako spíš snaha nepodlejzat laťku v půlmetrový vejšce.

Maso s bramborem na rozdíl od pirohů, varenik či boršče a dalších není žádná místní specialita a člověk si to může koupit kdekoliv od Gibraltaru po Vladivostok. Spíš je to indikátor o stavu země a duše lidí v ní. Já jsem takovýchto jídel několik snědl, tvářil jsem se přitom asi normálně... stravovací fci to splnilo... ale takto stravovat bych se tedy dlouhodobě vážně nechtěl.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Pátek, 21. července 2017 - 11:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1724
Registrován: 4-2015
Hm, já byl tedy naposledy v ukrajinský hospodě v Gajvoru. Na doporučení místních jedna ze dvou ve městě. A tam bylo všechno co jsme snědli a vypili naprosto vynikající, o několik řádů lepší než v běžný český restauraci. Druhej den ráno jsem ve Vinici zašel normálně na nádraží do bufetu, dal si tam časný oběd a bylo to naprosto normální, chutný jídlo (což znamená, že výrazně lepší než 99 % českých bufáčů podobnýho typu).
Mmch. ty rajčata vypadaj pečený, ne oschlý. A díky bioproduktům UA venkova budou na 99 % chuťově lepší než to co v ČR koupíme běžně v supermarketu.
Kopr je výbornej a zdaleka to není záležitost jen UA - vzpomínám na opuletní oběd v Kočani (MK)...mlask, mlask...
West code was broken.

Pátek, 21. července 2017 - 12:06:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 8-2010
Vodis: Zdravím,
Co se to ta překládka muklů v Solotvinu?
V Solotvinu je někde káznice?
Taky jsem to viděl, ale nedokázal jsem si to nijak vysvětlit.
Odkud? Kam?
Děkuji za info.
Pátek, 21. července 2017 - 12:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 12-2006
RadekŠ: Ta zelenina včetně česneku byla zapečená, jsem si tedy myslel, že to je na fotce vidět i bez brýlí... A pod rajčetem nebylo telecí, ale vepřový a nebyl to stejk, představa otuněnýho hnusu je fakt hoooodně vedle. Ve stejný hotelový restauraci měli i výborný pelmeně a holubce, čerstvě připravený. A k tomu výbornou kořalku s křenem, nebo feferonkou, mňam.

Vihorlat: Odkud a kam to bylo nevím, přichomejtnul jsem se tam náhodou.
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pátek, 21. července 2017 - 13:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7174
Registrován: 4-2003
ad Vodis a Pružinskij - ok a beru, tohle je asi na jinou debatu jinde.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 21. července 2017 - 13:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 12-2014
Já do Čopu přijel v úterý a byl to samý vekslak a taxikář. I při dnešní ceste zpátky. I když dnes se většinou potulovali před nádražní budovou.
Pátek, 21. července 2017 - 17:41:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5451
Registrován: 8-2012
Pod pojmem "vaří velmi dobře" fakt nepovažuju
Žij a nech žít. Samozřejmě že to nejsou oschlá rajčata, ale grilovaná nebo dušená (stejně jak ta paprika a zřejmě cuketa), na Ukrajině se vaří všechno se zeleninou a tohle bude prostě nějaké mjaso s pomidorami, ale ty holt musíš všechno hned poplivat jen podle fotky, foodblogere... fakt nechápu. I když si taky spíš dám bliny a boršč, tak} proč pochcávat ostatní? Vždyť ti argentinský bejčky sous vide nikdo nebere, já se chci jen normálně najíst.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Issi
Pátek, 21. července 2017 - 21:48:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 12-2007
Vantju:
Tak když nic jiného, tak nejkrásnější ženy Rusku nikdo upřít nemůže. A to i ve srovnání s ostatními Ex-SU republikami.
Rozumím Vám a držím palce, ať zvolíte nejideálnější způsob dopravy!
Nesni
Pátek, 21. července 2017 - 22:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 6-2014
nejkrásnější ženy Rusku nikdo upřít nemůže
No i kdyby, tak diskutující Vantju bude doprovázen jemu blízkou ruskou státní příslušnicí, která by pravděpodobně pokus o bližší zkoumání uvedeného fenoménu rychle přerušila.
Issi
Sobota, 22. července 2017 - 01:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 12-2007
Nesni:
Tak trochu jsem na tu skutečnost (která by pravděpodobně pokus o bližší zkoumání uvedeného fenoménu rychle přerušila) ve svém příspěvku narážel...
Sobota, 22. července 2017 - 21:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2453
Registrován: 1-2006
Srdečné pozdravy z Ruska [biggrin]
m04
Neděle, 23. července 2017 - 00:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 11-2013
Pepa_l: Ne, byly to opravdu kupéčka s třemi lůžky, byli jsme tam dva + třetí cizí člověk. Na lístku je to označené jako P-3. Jinak samozřejmě jsem byl rád, že jsme nakonec jeli, jen mě předem vůbec nenapadlo, že by se mohla vyprodat ta zrychlená električka, proto to sem píšu, aby další cestovatelé věděli, že by měli kupovat dopředu. A přesně tak, poučení pro příště. [happy]
Náhradník
Neděle, 23. července 2017 - 12:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1692
Registrován: 4-2011
Zdravím. Jak to vypadá s železničním provozem na Ukrajině v Luhanské a Doněcké separatistické republice. Existuje nějaký přeshraniční provoz mezi těmito republikami a Ukrajinou?
Náhradníci - Lidé žijí své životy vzdáleně z pohodlí svých vlastních domovů přes robotické náhradníky ...
Neděle, 23. července 2017 - 17:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7176
Registrován: 4-2003
proč pochcávat ostatní? Vždyť ti argentinský bejčky sous vide

Už jsem se lekl, že by chybělo nezbytné obvinění z hogofogo.

Pro mě z toho plyne toliko jeden závěr - na tyto doporučení příliš nedat.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 23. července 2017 - 19:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5470
Registrován: 8-2012
No tak nedávej, snobíku (o špatně krmených dobytčatech a tuněné flákotě jsi začal ty).
Pro tebe holt Ukrajina není - no a co, vždyť na to se neumírá.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 23. července 2017 - 21:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7177
Registrován: 4-2003
o špatně krmených dobytčatech a tuněné flákotě jsi začal ty

No začal, ono to je kolikrát poznat, aniž by člověk byl bůhvíjakej fajnšmekr. Zajímavý je že UA kolegové byli stejnýho názoru.

Pro tebe holt Ukrajina není

Je, co by nebyla. Já jsem naprosto fpohodě - akorát se prostě nejsem ochoten rozplývat nad něčím, co kolikrát tak úplně dobrý není.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 23. července 2017 - 21:56:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 12-2006
Tak jako hodnotit na dálku chuť jídla podle fotky... máte štěstí, že jdu právě kolem, říkají o mně, že jsem odborník. [biggrin][biggrin]


bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Neděle, 23. července 2017 - 22:48:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5473
Registrován: 8-2012
ono to je kolikrát poznat, aniž by člověk byl bůhvíjakej fajnšmekr
Z mizerný fotky. Jasně.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 24. července 2017 - 08:58:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7178
Registrován: 4-2003
hodnotit na dálku chuť jídla podle fotky...

Hodnotím tu bizarní kombinaci - prostě maso z bramborem není žádný národní jídlo a netřeba ho proto takto mrzačit (a ještě s tím koprem navrch). Dát mi neoloupanej česnek - to je jako kdyby na mě čísník udělal fakáč.

A co se týče chuti a kvality surovin - hodnotím ty jídla, co jsem snědl. Nikomu přeci nerozporuju to, co snědl o 500 km jinde...
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 24. července 2017 - 10:15:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 12-2006
Opravdu bizarní kombinace, brambora tam totiž nebyla ani jedna a česnek neoloupanej byl, protože byl zapečenej... A navíc nikdo netvrdil, že to je národní jídlo.





Konec gastrookénka. [happy]
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Pondělí, 24. července 2017 - 11:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5478
Registrován: 8-2012
Hodnotím tu bizarní kombinaci - prostě maso z bramborem není žádný národní jídlo
Hm, bramboru tam žádnou nevidím; nikdo netvrdí, že maso s bramborama je národní jídlo; jíst maso s bramborama je vcelku normální; čím víc se v hovně rýpeš, tím víc to smrdí.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.