Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 17. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 17. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
Středa, 08. února 2017 - 20:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 317
Registrován: 7-2007
Je pravda, že jezdit na Ukrajinu a pak se tam bát zavřít v noci v rychlíku oči, to nejde moc do sebe. Není to žádná exotická země, klasická východní Evropa, takže na nějaký velký adrenalin to tam není. Spíš mi přijde, že je teď Ukrajina v módě, protože tam je děsně levno a když se někomu řekne "že tam byl", tak to zní strašidelně. Málokdo si totiž uvědomí, že Ukrajina je velká země a konflikt je na malé části země na východě.
Statistik
Středa, 08. února 2017 - 21:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5297
Registrován: 6-2004
TH: když už ani mě nešetříš, tak neboj, nepodléhám masáži. Ale byl jsem jen v "den D", kdy se v Drážďanech pořádal onen "nájezd černým TIRákem", kousek vedle, v Pirně. Naštěstí ne přímo v Dre, protože jsme tam - řízením osudu (?) - nedojeli. I tak, dostat se zpět do ČR, bylo celkem zajímavé. A na čáře v Hřensku probíhala těžká lustrace. No, asi ty situace přitahuju... [blush]

PS: já tu víceméně čas od času straším jen Ruskem. Ani ne tak kriminalitou, byť z některých míst šel opravdu mráz po zádech, a to mám pro strach uděláno, ale spíš těmi bubáky, co má ona pověstná "široká ruská duše" (konec citátu) v hlavě. Přesněji, co za bubáky si do té makovice nechává ráda namontovat.
Ona je to asi otázka míry snesitelnosti, která je pochopitelně individuální. Pro někoho už je zážitkem to, že se ve zdraví vrátí z jízdy normálním rychlíkem na Ukrajině (nikomu to neberu, to nutkání něco takového absolvovat je srozumitelné). Akorát některé moje zážitky - nejen z Ruska - jsou prostě neventilovatelné. Proto ten lehce ironický posměšek nad příspěvkem od Vantju-a. Nemám potřebu tu někomu něco dokazovat, ale doma by se po některých story asi už s prominutím posrali, až bych zas někam "do pekel" jel. A koneckonců i zaměstnavatel by z lecčeho mohl nakonec udělat slušnou kauzu.
A to mi o vlas utekly i celkem zapovězené "destinace", kam jsem se - i navzdory dosavadním zážitkům (nedovolím si to nazvat zkušenostmi) - těšil podobně, jako Vantju na cestu těmi UZ.
Středa, 08. února 2017 - 21:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2878
Registrován: 9-2007
Tak zase dramatizovat to není potřeba, jen jsem se, v reakci na názor místního a pocitu, že nás od případného zloděje dělí jeden zámek na trojhran, zeptal, zda se tu krade. Nechci se tu chvástat nějakou statečností, ale jezdím už druhým rokem jako průvodce LLV a ta práce s sebou nese tolik zážitků, že více jsem se spíš bál o své hodinky, než o setkání s nějakým Volďou. Na Ukrajině nejsem prvně a spíše se hodlám posouvat dále na východ. Vždyť mi to tu tak bylo doporučováno, nejprve si projezdit Ukrajinu, zvyknout si a pak se posouvat dál. [vypravci]


Středa, 08. února 2017 - 22:52:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1551
Registrován: 12-2006
Na trojhran prý funguje osmička, nebo desítka oříšek. [happy]
bylo: Trabant sedí na silnici výborně a jeho akcelerace je bezvadná. To však nesmí svádět k lehkomyslnosti. (návod - Trabant) + VAZ-2108 je pětimístný, komfortní, rychlý, maloobjemový automobil nejmodernější koncepce určený pro provoz na jakýchkoliv vozovkách s vyjímkou cest s nezpevněným povrchem s hlubokou stopou.(návod - Lada)

je: VAZ 2105 hranatec a VAZ 2101 kulatec
Čtvrtek, 09. února 2017 - 10:34:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 318
Registrován: 7-2007
Mně se celkově na východě líbí, že se vždy nějakým způsobem dostanete tam, kam potřebujete, i když to ze začátku vypadá beznadějně. Mimo autobusové nádraží žádné jízdní řády, ale stačí se poptat a za chvíli něco přijede a zastaví tam, kde vám řekli místní. V září jsme se chtěli dostat z Vinohradiva do Solotvina, vlak nejel, tak bus. Odpoledne už nic do Chustu nejelo, ale přišel za námi řidič z autobusu, řekl nám, at jedeme s ním, jel do garáží. Cestou někam volal, zastavil na náměstí, kde stálo několik busů a plno lidí, ukázal nám, kam máme jít a kde vystoupit (Kamjanka na hl.silnici na Chust). Lidi nám nadávali, že tu čekají jen kvůli nám (ten řidič volal druhému,at počká). V Kamjance jsme vystoupili a za pět minut se vyřítila maršrotka na Solotvino.Já osobně tenhle způsob dopravy moc nemusím, řidiči často jezdí jako prasata a v Moldávii nás jeden magor vyklopil, když volal mobilem a místo doprava jel rovně. Rozrazili jsme ceduli konec obce a zastavili o strom. Štastnou náhodou jsem chvíli předtím opustil rybářskou sedačku vedle řidiče, pro zvýšení kapacity sedících cestujících a sedl si jinsm, jinak bych proletěl oknem ven. Téhle přepravy se bojím o hodně víc, než okradení ve stodole.
Jediné místo, kde jsem o popularitu nestál, byl Nikel Murmanskij, pro cizince zakázané město na hranici s Norskem, kam i občané Ruska mohou jen na povolení. Zde začíná nejsevernější železnice na světě s pravidelnou osobní dopravou (možná se mýlím, ale pochybuji, na odbočce do Pečengy osobní vlaky nejezdí). V Norsku nám lístek do Nikelu prodat nechtěli, cizinci tam nesmí bez povolení, štastnou náhodou tam ale jela jedna holka,tak jsme vylítli z busu taky. Nádraží jsme nemohli najít (je za továrnou na konci města),tak jsme šli na dispečink taxiků, kde nám zavolali taxíka tak, že začli meldovat do vysílačky potřebu převozu dvou inostránců na žd vokzal. Na nádraží nám udivená výpravčí otevřela čekárnu, poté přijel vlak z Murmanksu, který se večer vracel zpět (170km, 8 hodin). Ve vlaku jelo pár lidí, jeden Rus se ptal průvodčí, kdo jsme, ta odpověděla, že inostránci a vsjo snimajet. Žádný problém z toho, naštěstí, nebyl.



(Příspěvek byl editován uživatelem M62.)
Z F J
Čtvrtek, 09. února 2017 - 11:20:47  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
A propos, zajímalo by mě z čeho vzniklo jméno města Cherson. Víte co znamená rusky či ukrajinsky "cher" ? [biggrin]
Čtvrtek, 09. února 2017 - 11:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4359
Registrován: 8-2012
v "den D", kdy se v Drážďanech pořádal onen "nájezd černým TIRákem", kousek vedle, v Pirně
To bylo kdy, ten černý tirák v Drážďanech? Že se to podařilo ututlat a mluví se jen o Berlíně...
Jo, Rusko je humus, tam se dodnes dá ztratit beze stopy, pokud se člověk k něčemu připlete.

ZFJ: "Cher-son" je pojmenován na počest syna americké zpěvačky arménského původu Cher (vlastním jménem Cherilyn Sarkisian LaPierre).
Город, получивший название Херсон в честь Херсонеса Таврического (это полис, основанный древними греками на Гераклейском полуострове на юго-западном побережье Крыма ).
Takže maximálně jestli to něco znamená ve starořečtině...

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 12:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6913
Registrován: 4-2003
O Chersonu třeba zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Chersonesus

Je tam dokonce to, z čeho vznikl název Cherson: The name "Chersonesos" in Greek means "peninsula"
Statistik
Čtvrtek, 09. února 2017 - 13:41:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5301
Registrován: 6-2004
No jo, už z toho blbnu, bylo to samozřejmě v Berlíně. Tím spíš je zajímavé, co za manévry se dělo jižním směrem, a to až k hranici s ČR.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 16:50:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4360
Registrován: 8-2012
Mě by spíš překvapilo, kdyby se žádné manévry po takovém útoku nedělaly, zvlášť jižním směrem... ale můžeme to každej vidět jinak.

P.S. na yandexu visí ukrajinské СЛУЖЕБНОЕ РАСПИСАНИЕ ДВИЖЕНИЯ ПАССАЖИРСКИХ ПОЕЗДОВ.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Cogwheel
Pátek, 10. února 2017 - 10:41:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4506
Registrován: 1-2012
Výše uvedená teorie o původu názvu města Cherson mi připomněla, že název tance "Makarena" pochází od slavného sovětského vychovatele a pedagoga Makarenka, který prý tento tanec poprvé secvičil se svými chovanci v sirotčinci: https://www.youtube.com/watch?v=gwWRjvwlLKg [rofl]
Pátek, 10. února 2017 - 11:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2879
Registrován: 9-2007
Zdravím (už) z Prahééé, problémy za celý výlet, jako obvykle, pouze na Slovensku - tentokrát nás nechtěli pustit kvůli poruše systému evidence pasů. [crazy] Naštěstí se v Čierne n/T nachází nad poměry luxusní restaurace MPS asi pět minut chůze od nádraží, kde se hodinové čekání na další vlak tráví o dost lépe, než na pustém nádraží. Teď zase několik měsíců (tj. až do zblbnutí) Berlín, Vídeň a Budapešť. [biggrin]





Koho by pak zajímal ukrajinský vůz "Кб", tak ještě během dne se pokusím něco sepsat do diskuze o jídelních vozech. [vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)
Pátek, 10. února 2017 - 16:09:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3413
Registrován: 9-2005
Ranní náladovka ze Lvova. Krásné nádraží. :-)

Aby taky nebylo, když v té halé má prsty, krom jejího stavitele, což byla strojírna Ludwika Zieleniewskiego z Krakova a firma Komorowski tamtéž i mostárna Vítkovického horního a hutního těžířstva [wink]


Pár obrázků ode mne...
Neděle, 12. února 2017 - 11:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5247
Registrován: 9-2005
Potřeboval bych s předstihem koupit lupen na noční vlak Minsk-Kyjev. Dá se v Česku a nebo jen přes BRŽ (tam mi to nějak nejde) ? Může dát někdo aktuální postřehy? Díky
Pružinskij
Neděle, 12. února 2017 - 13:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1412
Registrován: 4-2015
V ČR to udělá agentura za tučný poplatek (pravděpodobně převyšující výrazně cenu samotné jízdenky). On-line to asi nepůjde, být Vámi vytvořím si více variant pro případ, že by vlak byl vyprodaný a koupím to na místě v Bělorusku.
West code was broken.

Neděle, 12. února 2017 - 14:42:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 7-2007
Vubec bych to neresil a mel pripravenych vic variant, na vychode to vzdy nejak vyjde. Kdyz jsem jednou chtel u nas v pokladne koupit luzko na vlak z Piteru do Vilniusu,tak hlasil system, ze je vlak vyprodan, ale pokladni, zjevne Ukrajinka, rikala,at to neresim, nebot vsjo budet. A mela pravdu, v Tallinu jsem jizdenku i s plackartou zakoupil.
Neděle, 12. února 2017 - 18:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4363
Registrován: 8-2012
Hlavně ta nejistota a improvizace k exSSSR patří - pokud potřebujete mít nakoupeno na týdny a měsíce dopředu, tak jeďte opačným směrem. Ono to vždycky "ňák" dopadne, to je právě to dobrodružství...
P.S. co je to "BRŽ", nějaký samotvar pro vžité označení BČ (БЧ - Беларуская чыгунка?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
ivy
Neděle, 12. února 2017 - 20:13:51  
Neregistrovaný host
194.228.20.14
Potřeboval bych s předstihem koupit lupen na noční vlak Minsk-Kyjev. Dá se v Česku a nebo jen přes BRŽ (tam mi to nějak nejde) ? Může dát někdo aktuální postřehy?

Vloni v říjnu to šlo na 086Б zarezervovat i zaplatit v E-shopu BČ s výběrem mjakyj/kupějnyj/plackartnyj včetně výběru vagónu i místa. Jen se to muselo vyzvednout v kterékoliv větší kase v Bělorusku. Ten e-shop je v ru/en a je docela přehledný. Takže nevidím problém. Jinak na mnoho vlaků (možná i většinu) se to dá rovnou vytisknout. Na ten Kiev to ale tehdy nešlo.
Neděle, 12. února 2017 - 23:31:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 396
Registrován: 3-2005
M62 - gratuluji, jsi asi první člověk tady, který navštívil Nikel u norské hranice. Píšeš,že vlak do Murmansku jede v noci, avšak fotky úděsné krajiny jsou za denního světla, takže je možné že ve dne jste přijeli za 1,5h. do 46km vzdáleného Luostari, odkud kolej pokračuje 14km do Pečengy/Petsama (do r.1945 Finsko). Do Murmansku se dřív pokračovalo úvratí zpět. Úvrať odstranili smyčkou. Vlak od Murmansku kousek za nádražím ve směru na Pečengu odbočí vlevo do smyčky a vrací se ve vzdálenosti asi 150m kolmo od stanice zpět, přiblíží se k původní koleji a zanedlouho mění směr k Nikelu-M. Celá situace je dobře viditelná na satelitním zobrazení. V Luostari jsi nefotil?
Nevím,kdy smyčka byla postavena. V JŘ 1973/74 byl pobyt ve stanici 20min., takže postavena možná ještě asi nebyla. Celá trať 196km (Nikel-Murmanskij - Murmansk) za 8h bez 15min. V současném ruském průvodci Murmanská oblast se recesně píše, "kdo má čas, může jet vlakem".
Je to tady moc zajímavá oblast, námi skoro nepolíbená, s výjimkou M62. Na hraniční řece s Norskem, která vytéká z jezera Inari ve Finsku, je série 5 nebo 6 přehrad, v 2 válce bombardovaných. U přechodu Storskog/BorisGleb nedaleko Kirkenesu je hromada kol ve velikosti stohu slámy. Migranti jezdili přes hranici na kolech z Nikelu, asi 40km. Jen mě není jasné kde kola kupovali...
Pondělí, 13. února 2017 - 00:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 1-2004
Na satelitu se zdá, jako by kus trati mezi Nikelem a Murmanskem chyběl. Kde to od Murmanska odbočuje? V Nyalu? Za Nyalem dál na sever už je to na fotkách snesené...
Pondělí, 13. února 2017 - 11:05:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 321
Registrován: 7-2007
To Jarris: ta kola se kupovala v Rusku, když byla emigrační vlna, tak se toho chytli podnikavci a kola jim prodávali. Já to tehdy jel 26.6., takže bylo světlo celou noc, odjezd byl někdy ve 23:OO hod a dlouho ten vlak v noci stál ve stanici Zapoljarnyj, kde byla i natažená trolej. Mezi Nikelem a Zapoljarnyj se železnice dotýká nejsevernějšího bodu cesty 69 44´73´´. V Luostari jsem nefotil. Hraniční krajina je hodně zajímavá, na norské straně jde o odlehlý kout země, kam se dá dojet automobilem - NP, kde je poté, od konce silnice, možno podniknout trek na trojmezí Finsko - Rusko - Norsko. Jinak co se týče Nikelu, tak je to akorát panelákové město, kde nebyl ani bankomat, respektive jsme ho nenašli, ale Eura vyměnili na poště.

Pondělí, 13. února 2017 - 12:23:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 3-2005
M62 - V Zápolárném jsou zase nějaké povrchové doly,takže troleje patřily možná k tomu. Na podnikavce s koly v Nikelu jsem úplně zapoměl. Pořád mě vrtalo hlavou kde by se v místním Univermagazínu vzalo tolik kol [happy]
Z Kirkenesu jezdí bus do Niklu, nebo ještě dál?

Canfranc - kdoví na co koukáš. Na mapy cz, turistické, je to v pohodě. Dráha je hrozná klikatice, silnice E105 je rovnější. Pečenga je v zálivu u moře, vcelku nedaleko od Norska
Pondělí, 13. února 2017 - 16:46:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 322
Registrován: 7-2007
Bus jezdí, nebo respektive jezdil, nevím, jaká je situace teď, byl jsem tam v roce 2008. Je to linka Kirkenes - Nikel - Murmansk s tím, že do Nikelu zajíždí jen, když jsou lidi na výstup, jinak se jede po silnici dál mimo město. V Kirkenesu prodávali jízdenky v jedné turistické kanceláři, kde jsme také narazili, nebo%t jízdenku do Nikelu nám odmítli prodat, protože to je pohraniční zóna, takže jsme si koupili až do Murmansku smíření s tím, že se tam nepodíváme. A pak se stala ta náhoda s vystupující slečnou. Bus byl starší, čtvrtina interiéru byla přepažena a byl tam udělán prostor pro zavazadla s otevíracími dveřmi jako u Avie. Koukám, že jezdí stále: http://www.pasvikturist.no/norsk/russia/schedule-bus-to-murmansk/
My pak měli celodenní pobyt v Murmansku, kde bylo naštěstí, jako celý pobyt za polárním kruhem, celkem nadměrné teplo okolo 25 stupňů, takže jsme čas krátili koupáním v jezeře u památníku Aljoša. Další noc jsme pokračovali do Kemu a pak na Solovecké ostrovy
Pondělí, 13. února 2017 - 18:17:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 3-2005
Děkuji za fotky,,,od jihu jste jeli do Norska vlakem do Fauske nebo až do Narviku a pak busem přískokama až do Kirkenesu, nebo jiná varianta?
Úterý, 14. února 2017 - 09:07:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
Registrován: 7-2007
Ne,ne, z Narviku je to spousta kilometrů, nejkratší bylo, jet do Kemijärvi, příp. se dá jet i z Rovaniemi tam odtud jezdí busy směr Sodankyla, Ivalo, tam se dorazilo někdy těsně po půlnoci. Z Ivala pak jezdil pouze v létě jeden bus denně do Kirkenesu, kde byl někdy dopoledne a odpoledne to jelo do Ruska. Chce se to kouknout na net, jak to vypadá dnes. Jinak co se týče Soloveckých ostrovů, tak doprava byla nepravidelná, provozují ji mniši z kláštera. My čekali celý den v přístavu ještě s třema Rusama a okupovali bar z bývalého vagonu. Za lahev vodky nás vzali i na prohlídku nákladní lodi, tak to trochu uteklo. Večer Rusům došla trpělivost a domluvili pro všechny soukromý převoz. Nazpět jsme přišli do přístavu a loď sv. bla bla za chvíli odjížděla do Kemu. My tehdy udělali okruh do přes Polsko do Vilniusu vlakem, pak bus do Pärnu, vlakem do Talinnu, lodí do Helsinek, pak vlakem Rovaniemi, bus Kirkenes - Nikel, vlakem přes Murmansk, Kem, Petersburg do Rigy, busem Kaunas, Polsko. Tady ještě pár snímků

Úterý, 14. února 2017 - 09:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 324
Registrován: 7-2007
Tady ještě přidám pár fotek z Pobaltí, vyfocených po cestě

Úterý, 14. února 2017 - 09:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 325
Registrován: 7-2007
Něco málo z cest do Moldávie


Pružinskij
Úterý, 14. února 2017 - 10:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 4-2015
No, to je ale už hezkých pár let zpět, ne? Do Falciu se nejezdí min. 5 - 8 let...? Pod Besarabkou by mělo být osobákově mrtvo.
West code was broken.

Úterý, 14. února 2017 - 12:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 400
Registrován: 3-2005
M62 - myslel jsem že jsi šťastlivec,který busama hopká město od města kolem pobřeží až do toho Kirke. Ale i ta varianta Finskem je super. Ještě za zdejších komunistů jsem jel vlakem Trondheim-Bodo přes noc do Fauske, busem Narvik. Další den stoupáním nad fjordem Kirunskou drahou. V Kiruně na skromném nádraží jsem vyzkoušel severskou poctivost. Brašnu jsem šoupnul v malé hale pod lavici a šel do města. Další vlak do Bodenu byl už příjemně vytopený - druhá půlka srpna. V dřevěném hotýlku, v patře, byla v pokoji bedna s lanem, pro případ požáru,aby se člověk mohl spustit z okna.
Motorákem do Haparandy před finskou hranici. Další motorák,který už dnes nejezdí mě málem ujel, jelikož nádražní domeček je uprostřed jako ostrov mezi kolejišti různého rozchodu, což jsem netušil a seděl venku,civěl do krajiny a čekal až se dostaví vlak do finského Tornea. Až tichý hluk mě přiměl jít se podívat co se děje, takže jsem konečně zjistil,že z opačné strany domečku jsou taky koleje, ty široké, a motorák se chystá k odjezdu do Kemi. Z Oulu přes noc do Helsinek v příjemně jemně praskajícím a vrzajícím dřevěném (asi) lůžkovém voze. A večer do Leningradu :-) atd..
Úterý, 14. února 2017 - 13:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 326
Registrován: 7-2007
Ad Pružinskij: Ano, ta fotka je z roku 2007, první rok, kdy Moldávie zrušila víza. Tehdy jsme jeli nočním osobákem Kišiněv - Kahul a z Prutu projeli právě tenhle přechod do Falciu. Tehdy nám pokladní nechtěla prodat lístek do Rumunska, dokud nás nezkontrolují celníci, neboť v našem pasu neviděla víza do EU. Pořád nechápala, že žádné nepotřebujeme. Nyní se doprava v Moldávii docela tragicky omezila, takže se jezdí akorát do Besarabesky a to snad ještě třikrát týdně. Tehdy jsme udělali kolo a z Galati šli do Reni, pak nočním osobákem přes Besarabesku do Kišiněva a zpět přes Prut.
Úterý, 14. února 2017 - 13:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 327
Registrován: 7-2007
Ad Jariss: Ne, ne sever jsem si nechal na loňský rok, kdy jsem v Kemi půjčil auto a projel sever Finska a Norska, poté busem do Haparandy (děsné město plné uprchlíků z Afriky, kteří tam jezdili odnikud nikam na kole a řvali do noci), ráno Lulea (zde nádraží plné Rumunů, kteří bydleli v autech před budovou a dovnitř se šli umýt na záchod),pak vlakem do Narviku (přípojem ze Stockholmu přijela další dávka uprchlíků, patrně na umístěnky). Z Narviku busem do Fauske, vlakem Trondheim, Oslo, Bergen, pak letadlo domů. Takto vypadá nádraží a most dnes:
Úterý, 14. února 2017 - 14:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 3-2005
Díky, borec !!! [happy] Ozvu se asi večer..
Pružinskij
Úterý, 14. února 2017 - 18:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 4-2015
M62: Čumím na ty dva vozy do Rumunska!! My tam byli 10 dní před vámi, ten samý rok, a obstrukce byly šílené - než vůbec došlo k nákupu jízdenek, tak jsme asi hodinu byli prověřovaní a telefonovalo se do Kišiněva co s námi, protože nikdo místní si nechtěl vzít na triko, že nás pustí. Nakonec pustili, ale vlak byl řazený jinak - z kmenového vlaku do Cahulu (4 vozy) se jeden odpojil už v Prutu 1, kde na něj čekal čmelák.
Určitě však přes čáru jel jen jeden vůz, proto mě překvapuje, že na fotce máte dva.
West code was broken.

Úterý, 14. února 2017 - 18:39:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 328
Registrován: 7-2007
Ad Pružinskij: Tak to my měli úplně v pohodě, nikdo si nás nevšímal, jen ta pokladní nám ty jízdenky nechtěla prodat, když jsme ji pak vysvětlili, že klidně může, tak nás do vagonu cpala první a pořád říkala, ať nás zkontrolují, že máme jízdenky, ale nemáme víza. A máte pravdu, teď jsem našel fotku z Falciu a je tam jeden vagon, tak ten druhý zůstal v Prutu.
Úterý, 14. února 2017 - 23:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 3-2005
M62 - To je inovativní nápad, půjčit si v Kemi auto a udělat sever, smekám [happy] Ale obrátím list. V těch soudružských dobách, když už jsem vyčerpal možnosti úletú na západ, mě popadla myšlenka proniknout do Ruska, ale nikoliv tupě masňácky. Hledat skulinku, dostat se tam po haluzi, jak se tady říká. Ta skulinka, to byl rychlík Bukurešť-Lvov-Přemyšl-Varšava. Napadlo to určitě víc lidí, protože "nám" později velký bratr začal házet klacky pod nohy. Šlo o to,nastoupit třeba v Suceavě do vlaku s lístkem někam do Polska, např.do toho Přemyšlu, a vesele vystoupit ve Lvově na tom našem krásném rakouském nádraží a následně vyrazit do toho jejich světa. V tomto vlaku byly řazeny i vagony k sezení, takže naprostá pohoda. Ruská hraniční kontrola dala do pasu razítko Transit. Ale nepřeháněl jsem to, nejdýl jsem byl v sojuzu 14 dní. Nejvíc se to ve mě začalo obavami svírat při návratu. Nastoupil jsem ve Lvově do stejného vlaku (byl tam v dobré době - kolem 14h), Rusi reptali,rozhazovali rukama že jedu na tranzit, ale stačilo jim že jsem řek,že jsem tam byl u kamaráda apod. Ale na svoje lidi byli svině, např. rozlepovali od sebe namazané chleby a čuměli do nich. Tady doma jsem ˇměl v Čedoku předem koupené open jízdenky,lúžka,letenky, to šlo. Udělal jsem to tak podvakrát. Člověk ale vždycky musí mít aspoň kousek štěstí, být pokorný [happy] a nechovat se jako kretén. V Rusku je možné všechno. A dozví se - imjéjem mjáso, rýby, vot éto náša děmokrácija :-)
Středa, 15. února 2017 - 06:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7718
Registrován: 5-2002
Jariss - v kterém roce? Lvov, Rusko a ruská kontrola, no fuj ty nechodíš na politická školení?
Středa, 15. února 2017 - 11:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 7-2007
Ad jariss: To auto se krutě vyplatí, protože jízdenky na autobus jsou dost drahé, spoje řídké a autem si zastavím, kde potřebuji. Měli tam hybridní auto, takže spotřeba benzínu byla pod 4 litry. Ve Finsku jsem nabral plnou a ta mi vydržela zase do Finska, v Norsku stojí litr benzínu cca 45 Kč. Půjčovna je hned na nádraží v Kemi. Kam jsi se až nejdál dostal od Lvova během tranzitního pobytu?
Středa, 15. února 2017 - 12:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 403
Registrován: 3-2005
M62 - Letadlem do Charkova, koupení letenky bylo nejvíc napjatý, hodně mě pomohli místní študáci se kterými jsem se radil, kteří na bábu křičeli že povolení mám. Osobákem do Taškentu přes Saratov, přes Volhu důstojně - tak 40 až 50km/h (v podvečer), další podvečer Aralsk - ještě bylo vidět Aralské jezero, v dálce se třpytila hladina a slunko nad obzorem. Takže jsem ho viděl, sice z rychlíku, ale stojícího :-) Zpět z Taškentu to bylo už psychicky v klidu, ty úředníky v pokladnách už nic nezajímalo protože jsem jel směrem domů. I v hotelech Inturistu bez potíží. Takže Samarkand, Buchara a dlouhá jízda do Ašchabadu. V části trati se jede souběžně s hranicemi, dobrý pohled na vyprahlé pohoří a dráty ve žluté poušti jak je známe. Ve městě jsem pak poptával letadlo do Kijeva, říkal kraviny že spěchám domů na vojenské cvičení. Na to slyšeli a byli milí a docela rychlí.
Měl jsem sice lístek na vlak až do Krasnovodsku (Turkmenbaši) ke Kaspiku a pak ještě Baku-Džulfa-Jerevan, ale časově jsem to už nemohl kvůli práci zvládnout, což mě trvale bude stále štvát,ale tak to na cestách chodí že se i něco zprasí.
Jiný rok jsem s kamarádem jel legálně po domluvené trase přes Inturist, vlak Břeclav-Moskva, letadlo Novosibiřsk, vlak noc,den,noc do Irkutsku. Lístek na vlak jsme měli až do Ulan Batoru,ale počítali jsme s tím že bude mela na hranicích, a že nás nepustí jelikož jsme neměli žádný papír na to Mongolsko. Ale vyřešila to holka v Irkutsku,která nám zapoměla zabukovat vlak, takže jsme jezdili po okolí. Po Angaře do Listvjanky na Bajkalu, podruhé pantografem na mramorové nádražíčko ve Sljudance, kde začíná Krugobajkalka, avšak nejeli jsme po ní, tehdy jsem ještě nebyl drahou tak nadopovaný. Brala mě čímdálvíc střední Asie. Letadlem rovnou do Alma Aty, tam pod ty kopce, zase Taškent a Samarkand, tam se dá furt. Tam jsme dopadli na ústa, skončili jsme na místním Stalinovi v Aeroflotu, dva dny jsme čekali na místo v letadle mimo náš plán, chtěli jsme do Chivy. Ale lítala tam jen malá letadla Jak40. Byli jsme rádi že nás ve 4 ráno vzbudili a nahnali do průběžnýho letadla na Borispol u Kyjeva.
Mám od té doby ještě fantazie na Tadžikistan a Horní Badachšan, jízdu po okružní silnici v Pamiru, avšak pak jsem se oženil. Ještě že je ten internet..
Středa, 15. února 2017 - 13:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 1-2006
Hergot chlape, sepište to, takovej cestopis bych si přečet s velkou chutí! [jidlo]
Středa, 15. února 2017 - 15:08:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 404
Registrován: 3-2005
Psaní bolí [happy]
Středa, 15. února 2017 - 16:07:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 7-2007
Ad Jariss: to musely být určitě velké zážitky, ještě umocněné dobou, určitě je škoda, že část plánů nevyšla Turkmenistán a Tádžikistán mám také v plánu, jenže z Baku do Turkmenbaši (Kislovodsk) je to už problém. Kdysi tam jezdily i trajekty s železničními vozy, dnes pravidelná doprava neexistuje, jezdí pouze nákladní lodě, které sice berou cestující a od listopadu již lze koupit jízdenku na loď dopředu přes net za 60 US, ale loď nemá jízdní řád, takže je nutné čekat, až se ozvou, že je naložena, ale hlavně Turkmenbaši často nebere, přístav je plný, nebo špatné počasí, takže se 17 hod cesta může protáhnout i na týden. Mezinárodní vlaková doprava Turkmenistán - Uzbekistán není od roku 2013. Co se týče Tádžikistánu,tak tam bych v rámci další akce také chtěl a tam si půjčit auto. železnice v Uzbekistánu jsou už poměrně moderní, z Taškentu do Samarkandu jezdí nějaký rychlovlak za 2h 30min, na východ země postavili dělníci z PRC 19km dlouhý tunel, aby se nemuselo jezdit přes Tádžikistán.
Pružinskij
Středa, 15. února 2017 - 16:28:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 4-2015
Mezinárodní vlaková doprava Turkmenistán - Uzbekistán není od roku 2013.
Ano, ty hranice jsou vedené dost nešťastně, ale do poslední stanice Gazojak je z ex. Čardžy jeden pár spojů denně. Z Mašhadu do Sarachse má jezdit třikrát denně motorák, ovšem dále na Ašchabad ani momentálně nic, dříve tuším dvakrát týdně?
Jinak jako země nic moc, památky ano, hory taky, ale zbytku Střední Asie se to nevyrovná.
West code was broken.

Středa, 15. února 2017 - 17:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 7-2007
jízdní řád Turkmenistánu je zde:

http://www.railway.gov.tm/rasp.html
Středa, 15. února 2017 - 19:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 405
Registrován: 3-2005
M62 - info o lodích Baku-Krasnovodsk/Turkmenbaši máš asi z nového Lonely Planet Azer.,Arm.,Gruzie., těžko chápat ten chaos. Jak jsi napsal o zamoření švédského severu migrantskou vlnou, to člověka deptá, když člověk čte osobní zkušenost a srovnává to s vlastními pohodovými vzpomínkami za jiného času..

Uzbeci mají Talgo, říkají mu AFROSIYOB, 9vagonů, 2vip,2 bizněs, 4 ekonom, 1bistro, rychlost do 250.
Taškent-Samarkand-Karši 3h, 20min, odj.7,00, zpět 16,53
T - Samarkand 2h 10min 8,00 18,00

Další běžné spoje do Buchara,Kitab,Kungrad,Termez,Urgenč, atd.,,,mezistátní jen Moskva,Petrohrad,Jekatěrinbg,Novosibirsk,Ufa,Volgograd,Saratov, jinam ne.
Trať do Ferganské doliny hotová není, jen díra pro tunel pod průsmykem Kamčik.
Info jsou z nového průvodce v ruštině Uzbekistan, Ajaks-Press.
Pružinskij
Středa, 15. února 2017 - 20:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 4-2015
Nechci se hádat, ale video s novým vlakem do tunelu z Angrenu do Fergany jsem viděl někde na tytrubce už asi před půl rokem či rokem. A další z Dušanbe do Kuljabu (doufám, že to mám správně) asi před půl rokem.
Spíš bude starší ten zdroj do průvodce. Všeobecně se tam dost změnily poměry, bude to chtít delší návštěvu.
Edit: tady odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
West code was broken.

Středa, 15. února 2017 - 21:11:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 332
Registrován: 7-2007
Ten tunel je opravdu hotovy komplet,info primo z webu uzbeckych drah,slavnostni vlak projel asi nedavno. Ne ne z lonely ne,tyhle pruvodce nemam rad, je to na azerbajdzanskem webu o linkach pres Kaspicke more. Azerbajdzan, Gruzie, Armenie skoda mluvit, pristi rok tam jedu, tak dam pak vedet. Da se navstivit take Abchazie,ale zel.doprava nefunguje,snad jen nejaky rychlik do Ruska.
Středa, 15. února 2017 - 22:08:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 406
Registrován: 3-2005
To se tedy omlouvám, sorry.
A když se nakousla Gruzie, jsou informace jak pokračuje stavba spojení z Karsu do gruzínského místa se složitým jménem? Turci psali o roku 2017 jako dokončení...
Středa, 15. února 2017 - 22:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 407
Registrován: 3-2005
Díky Pružinskij za ten odkaz s Kamčik tunelem ve slavnostním hávu. To sem pěkně ulít s tím průvodcem [blesk]
O tom Uzbekistanu budeme asi slýchat častěji..
Čtvrtek, 16. února 2017 - 11:24:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 333
Registrován: 7-2007
Nedávno jsem zrovna hledal, jak to vypadá s tímto projektem. Na webu azerbajdžánských drah je na to přímý odlaz, stavbě logicky věnují celkem pozornost, protože jde o spojení s přátelským Tureckem, o které přišli po rozpadu SSSR válkou v Náhorním Karabachu (uzavřená a dnes i zčásti vytrhaná přímá trať Baku -Yerevan a uzavření přechodu Gyumri- Kars v roce 93 jako reakce Turecka na válku). Dokončení projektu se oddaluje, víceméně oficiální zdroje mluví o letošním roce s tím, že by tam měl jezdit i rychlík do Baku, u Stadlera si na to měli objednat soupravu, co umí měnit rozchod podvozků. Dle foto google v krajině není náznak stavby,ale nevím, kdy to fotili. Dle fotek je postavené nové nádraží u hranic s Tureckem, ale v jakém stavu je trať z Tbilisi, to nevím, podle mě budou také nutné nějaké úpravy. Jako novinka v Azerbajdžánu je zavedení vlaku Nachičevan - Teherán - Mašchad, který jezdí několikrát týdně od prosince.
Čtvrtek, 16. února 2017 - 12:38:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 3-2005
To je tedy řádná novinka, Nachičevan-Tehe-Mašchad, to by šlo ještě dál, neníliž pravda...

Jediný vlak z Tbilisi ve směru na nové turecké spojení jezdil v JŘ 1973/74 v trase Tbilisi 23,51h-Chašuri(odb.z hl.trati)119km, 3,42/3,52-Boržomi park 149km, 5,01/5,06 -Achalciche Pass 201km, 7,15/7,20-Vale 209km, 7,40h.
Další 3 vlaky končily v lázeňské Boržomi s kratší jízdní dobou o 1 hodinu. Trať kopíruje řeku, stará Tišnovka by ji směle konkurovala. Od konce trati je to podle pravítka asi 8km k turecké hranici.

A proč ses obořil na Lonely?? Čím tě rozčilují? Až od nich jsem se dozvěděl, např., že turečtina a azerbajdžánština mají ze 2/3 společnou slovní zásobu, takže to jsou takoví Čechoslováci [crazy].... jo a Dánština a norština prý taky..
Čtvrtek, 16. února 2017 - 12:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 334
Registrován: 7-2007
Pozor, ta trať nevede přes Bordžomi, ale na Akhalkalaki. Zní to podobně, ale je to jiná trať z Tbilisi přes gruzínskou krajinu jezer, kde, těsně před Akhalkalaki staví právě to nové nádraží a tam to povede do Turecka. Na Bordžomi, kam se dnes dá nejdál dojet vlakem, to bude nadále "slepá ulice". Ne že bych se na Lonely přímo obořil, také vlastním asi 10 různých průvodců od nich, ale vadí mi náplň průvodce a anglický styl psaní. Lépe je pro mě Rough guide, nebo polská řada průvodců Bezdroźa, díky kterým mám průvdoce po státech, které se v češtině ani nevydaly a více tam popisují památky a zajímavosti, než kde se co sežene k žrádlu a jak jsou na tom s tolerancí ke gayum a lesbičkám :-)
Jinak Arménie má v oblasti také své zájmy a to železniční spojení s Ruskem, což je u nich logické. Jenže přes Azerbajdžán to nejde, oba přechody jsou zavřené, takže jediná možnost je spojené Arménie - Gruzie - Abcházie - Rusko, což je zase problém pro Gruzii. Navíc vlakem se nyní ze Zugdidi do Abcházie dojet nedá.

Tady je odkaz na foto toho rozestavěného nádraží u Akhalkalaki:

https://www.google.cz/maps/place/The+Railway+Baku+-+Tbilisi+-+Kar s/@41.3244903,43.5082626,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s-_JUtv5GV9r Y%2FU4Al-UPm5xI%2FAAAAAAAAAAw%2FQCyWgrVVXuI19PEOCgB-1ndYGsy0zridA CJkC!2e4!3e12!6s%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2F-_JUtv5GV9rY%2F U4Al-UPm5xI%2FAAAAAAAAAAw%2FQCyWgrVVXuI19PEOCgB-1ndYGsy0zridACJkC %2Fs114-k-no%2F!7i640!8i480!4m5!3m4!1s0x404259862a4480a7:0x691c12 a2a98c2694!8m2!3d41.3244903!4d43.5082626!6m1!1e1e
Čtvrtek, 16. února 2017 - 12:56:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 7-2007
Takhle je podobná prý staronorština a islandština. Kdysi jsem se na Islandu bavil s jednou Češkou o počasí, měla sebou přítele Nora a ten se zeptal nějakého místního. A ona právě říkala, že umí tu staronorštinu a ta je podobná, tak nevím, co je na tom pravdy
Cogwheel
Čtvrtek, 16. února 2017 - 13:15:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4521
Registrován: 1-2012
Na mapy.cz je na gruzínském území kousek od hranice s Tureckem vidět tohle: https://mapy.cz/zakladni?x=43.3146790&y=41.2278118&z=13&base=opho to a dál nic?
Cogwheel
Čtvrtek, 16. února 2017 - 13:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4522
Registrován: 1-2012
Přes pohraniční hory tam nejspíš bude tunel.
Čtvrtek, 16. února 2017 - 13:30:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 336
Registrován: 7-2007
Tak to už vypadá o poznání konkrétněji, ale jestli chtějí letos otevírat, to se budou muset víc snažit, nebo poprosit dělníky z PRCu [biggrin]
Čtvrtek, 16. února 2017 - 15:05:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 3-2005
M62 - Žil jsem v bludu, ale naštěstí je ta stávající trať jak jsi mě poučil do Achalkalaki v lepším terénu. Ale bohužel je ve Tbilisi úvrať s tratí od Baku. Ten satelit jak napověděl Cogwheel ukazuje řadu rozestavěných stanic, datum snímkování bohužel není. Vlevo dole v tiráži je pouze u Čechy Morava Slovensko, v letech 2013,2015, celé jsem to neprohlížel,,,cizina asi bude staršího data. Je to teda asi nadějný že v pracech pokročili a že PRCaře potřebovat nebudou.
Ty polské Bezdrože neznám, a to občas jezdím do Těšína se podívat do toho příslušného kvelbu. Je to bohužel díra...
Čtvrtek, 16. února 2017 - 17:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 337
Registrován: 7-2007
V Tbilisi plánují postavit novou trať po obvodu města, opustit stávající nádraží, ale je tam problém jako v Brně - na nějaký odsun není uzpůsobena MHD.. Já ty průvodce objednávám přes internet, vždy je z Polska pošlou, například Bělorusko mají zpracované dobře a český ekvivalent se nedá sehnat. V Těšíně toho moc nemají, taky jsem tam občas jezdil nakukovat na mapy.
Čtvrtek, 16. února 2017 - 22:10:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 3-2005
M62 - Tbilisi-Kars, bude to super, ta jízda. Je to vcelku zánovní trať. Na Schema žel.dorog 1969 za 10 kopjejek, kde jsou i různé krátké frcky, ještě vůbec není zakreslena, ani na jiné mapě z té doby. Překračuje Malý Kavkaz. Před druhým velkým jezerem jde vedle silnice sedlem 2168m a spouští se dolů. Nová stavba končí před hraničními horami a o tunelu,jak psal kolega, bylo někdy slyšet nějaké štěbetání? Ale být musí, trať končí u skály.

Já taky, zase do Těšína pojedu nakukovat a zase se naštvu, ale naproti nádraží mají dobrou koprovku,tak se těším. Už jsem se na ty Bezdrože lehce díval, budu se zajímat víc. Komunikoval jsem jen z eshopem Cartomedia.pl (mapy), za dopravu snad levnější než naše. Poslední dobou se nejvíc bavím s eshopy labirint.ru, biblioglobus.ru, největší nabídka ale tento teď používá jen sprostě drahé dopravce,takže už nic s ním. Avšak nejvíc si cením Bookdepository.com..
Čtvrtek, 16. února 2017 - 23:45:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 338
Registrován: 7-2007
Trat byla otevrena 31.12.1986,takze je pomerne nova. Duvody byly jiste strategicke, Turecko byl nepritel a ve meste byla sovetska posadka. V te dobe probihala take stavba trati Tbilisi-Vladikavkaz,s 23km dlouhym tunelem,jehoz jizni portal je mozna jedina pamatka na tento projekt.
Pružinskij
Pátek, 17. února 2017 - 09:37:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1435
Registrován: 4-2015
Achalkalaki - Marabka - Kars je IMHO již stavebně hotová, minimálně někde byla fotka z PPS Kartsachi (GR), sergej.... Tunel má mít 2,4 km, gruzínská novostavba 26,1. Styk rozchodů je nedaleko Achalkalaki.
Tbilisi - Achalkalaki je skutečně již mnoho let bez osobní dopravy...
Osobně však na brzké zavedení rychlíkového spojení mezi Tureckem a Baku nevěřím a to zejména z bezpečnostních důvodů. V Kurdistánu je obden nějaký atentát a osobní vlaky tam prakticky nejezdí.
Nachičevan - Džulfa - Mašhan je dvakrát týdně, tuším 2,6.

ad CFM - to mě tedy nepotěšily. JŘ vykastrovanej víc než loni, Rogojeni 1 pár[angry].. FR má hafo levných letenek za 10 euro z Berlína, takže v březnu jedu raději na trolejbusy do Bulharska, než na chátrající CFM...
West code was broken.