Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 19. 08. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 19. 08. 2017

dolů
   autor příspěvek
Trolleybus
Pátek, 04. srpna 2017 - 23:28:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2795
Registrován: 5-2002
Pavel_Večeřa:
"Zeptám se blbě, ale ti co ten pozemek koupili dopředu nevěděli, že tam jednoho dne bude jakákoliv trať?
Dosti mi to připomíná nářky přespolních, kteří se do dané lokality přestěhujou a pak se velice diví, že tam jednoho krásného dne bude stavět, ačkoliv místní už to dávno vědí a dané lokality nechávaj ležet ladem.
Mám to přímo za Předmostím v lokalitách Popovice a Vinary, kde se staví D1."

Ještě před 10 lety se mluvilo o medlešické spojce trasované jinudy, ostřešanská spojka je relativní novinkou (starou plus minus 10 let, víc ne). Medlešická spojka sice taky měla být v dohledu Ostřešan, ale ne na vysokém náspu, takže v tomhle případě to pro místní skutečně bylo nemalé překvapení.
Pár lidí z Nemošic a Ostřešan znám a jejich názory jsou hodně podobné - pro cestu do Pardubic nám jede 2x za hodinu MHD, a staví na několika zastávkách v obci, ne někde za vsí v polích. No a za druhé - vlak bude kromě nemocnice stavět jen tam, kam nás doveze MHD (centrum, hlavní nádraží), ale nám mnohem víc chybí přímé spojení do průmyslové zóny Zámeček - Černá za Bory, kam je to vzdušnou čarou kousek, ale MHD to jede 40 minut přes město s přestupem, takže všichni tam zaměstnaní jezdí autem nebo na kole.
Plus je tady jedna okolnost, kterou vzhledem k našemu "úžasnému" IDS taky nelze zanedbat - na cestu z Ostřešan do Pardubic dnes stačí lítačka DP, na kterou se pak dá jezdit po Pardubicích. Jaká je šance, že do skončení výstavby trati pokročí IDS natolik, že bude možné na jízdenku MHD jezdit i vlakem? [proud]
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Pátek, 04. srpna 2017 - 23:39:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 468
Registrován: 3-2017
Jestli se do té doby ovšem MHD v Perníkově udrží......
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Sobota, 05. srpna 2017 - 08:05:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 1-2006
Pavel_Večeřa:
"Zeptám se blbě, ale ti co ten pozemek koupili dopředu nevěděli, že tam jednoho dne bude jakákoliv trať?"
"No ale nám přeci, když jsme to kupovali, paní na úřadě říkala, že to sice v územním plánu je, ale nikdy se to stavět nebude..."

Územní plán je o tom, že se o dané stavbě v daném prostoru dá vůbec jednat. Neříká nic o tom, zda zastupitelstvo dané obce (každé čtyři roky někdo jiný) bude nebo nebude souhlasit. Většina lidí lacino koupí to, co jiní kvůli územnímu plánu nechtějí, a pak je jejich ziskem pokud to ukopají tak, že se podle územního plánu stavět nebude. U veřejné stavby mají podle zkušenosti proti stavbě soukromníka spoustu pák, protože je to o politice. Stačí sehnat dost podpisů pod petici nebo zastrašit pár zastupitelů a je vyhráno...

Vemte si třeba madam Šubrtovou z Běchovic. Přistěhovala se dvacet let zpátky, kdy už vnější okruh Prahy v územním plánu byl, ale prostě s tou stavbou nesouhlasí a jako soudce zná cesty, jakými to lze velmi úspěšně blokovat. A tam, kde cestu nezná, se nechá zvolit do zastupitelstva a blokuje dál v nových rozměrech...

Méně schopní jsou v Hradci na Kaštance, ale princip je stejný - najděte citlivější řešení, aby kaštany zůstaly stát. Že to bude proti územnímu plánu a na úkor zahrádek za tratí (nebo na úkor Kuklen a vlastníků pozemků na dvou kilometrech novostavby) nevadí, takovou oběť jako místní obyvatelé podstoupíme. Naštěstí nemají mezi sebou lidi otřelé v právu, ale pouze tlačí politicky (což je dané tím, co je v tom spolku za lidi) proti všem samosprávám, pro které je to důležitá stavba, čímž tam naděje na realizaci je...

Trolleybus:

Čekal snad někdo novostavbu trati s rychlostí 100 a víc s úrovňovým křížením komunikací a průchod kopci tunely? Nebo "metro" s rezervami na budoucí elektrizaci? Řešení křížení silnice v Chrudimi nějak jinak než vrchem? Chápu, že to překvapením asi bylo, ale pouze proto, že nikdo z překvapených nepřemýšlel jak to vůbec může být v detailu reálně řešeno.

Hroch:

Hele, Slováci už ten zákon (vyvlastnění) víceméně mají a v některých civilizovaných demokraciích je standardem, takže VRTka by se snad za pár let na základu z tohohle budoucího zákona postavit dala, i když kolem jeho zavádění bude řev a velká politika všech škodičů. To, že stejně jako u dálnic budou boje, aby to šlo přes sousedy a ne kolem nás, a že to bude na dlouho, je jasné.

Libeň mě mrzí podstatně víc než Ostřešanka. Ostřešanku vnímám jako rozmar a do značné míry nesmysl jen proto, aby poměrně prťavá Chrudim měla přímé rychlé spojení s Hradcem. Přemýšlím k čemu by to spojení bylo (nepopírám, že pár lidí tak jezdí, ale tolik jich není), protože HK má těch svých satelitů dost a cenou bydlení jsou výrazně níž než Chrudim. Snad ceny pozemků u dráhy od Slatiňan na jih by pro hradecké mohly být zajímavé, pokud by to bylo na dojezd do práce do hodiny, ale domnívám se, že ty pozemky jsou rozebrané a objednávka takových vlaků ze strany kraje je velmi mlhavá.

Takže jen politická demonstrace toho, že se v kraji staví velké dopravní stavby. Dokud byla Ostřešanka podmínkou stavby silnic kolem závodiště, asi to nějaký smysl pro Pardubice mělo. Dokud u letiště snili o přímých bezúvraťových vlacích na Prahu, bylo to sporné, ale taky to mohl být argument. Teď?
Sobota, 05. srpna 2017 - 08:38:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7430
Registrován: 4-2003
Vhd sl:Ostřešanku vnímám jako rozmar a do značné míry nesmysl jen proto, aby poměrně prťavá Chrudim měla přímé rychlé spojení s Hradcem.

Názorná ukázka toho, jak jsi mimo. Méně se věnovat psaní dlouhých příspěvků na k-reportu a více se věnovat zjišťování skutečností by rozhodně neškodilo [wink].
Sobota, 05. srpna 2017 - 09:30:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11755
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"Hele, Slováci už ten zákon (vyvlastnění) víceméně mají a v některých civilizovaných demokraciích je standardem, takže VRTka by se snad za pár let na základu z tohohle budoucího zákona postavit dala, i když kolem jeho zavádění bude řev a velká politika všech škodičů. To, že stejně jako u dálnic budou boje, aby to šlo přes sousedy a ne kolem nás, a že to bude na dlouho, je jasné."
Vyvlastnění neřeší otázku získání územního rozhodnutí (event. posudku o vlivu stavby na životní prostředí). Tam nastoupí přesně ta politika - třeba v duchu toho, co psal Trolleybus nebo v předchozím příspěvku Vy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 05. srpna 2017 - 09:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 1-2006
Bram:

Paráda, evidentně máte nějaké přínosy, které nelze realizovat oprášením stávající trasy (do níž nelze investovat pokud se Ostřešanka nezařízne). Sem s nimi, pokud nechcete zůstat u prázdného štěkání.

Tvrdím, že se při opuštění dogmatu, že Chrudim musí mít bezúvraťové spojení s HK přes Pce hl.n., dají dosáhnout lepší výsledky. Jen je potřeba rozhodnout a potřebné zapracovat než se postaví Rosice a Pce. Případné odstřelení spojky je tedy potřeba ihned. Z tohohle pohledu se zdá, že odmítnutí spojky přišlo včas.

Hroch:

Souhlas, vyvlastnění je ale krokem, který oslabuje možnosti obcí blokovat, povede-li se Vámi zmíněné. Ta možnost výrazně chybí.
Trolleybus
Sobota, 05. srpna 2017 - 11:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2796
Registrován: 5-2002
Vhd_sl:
"Čekal snad někdo novostavbu trati s rychlostí 100 a víc s úrovňovým křížením komunikací a průchod kopci tunely? Nebo "metro" s rezervami na budoucí elektrizaci? Řešení křížení silnice v Chrudimi nějak jinak než vrchem? Chápu, že to překvapením asi bylo, ale pouze proto, že nikdo z překvapených nepřemýšlel jak to vůbec může být v detailu reálně řešeno. "
Vůbec to nechápeš. Jde o to, že plánovaná trasa medlešické spojky desítky let vedla jinudy. Překvapením pro lidi z Ostřešan bylo zjištění, že se trasa mění, vede jim na náspu kousek od obce a jako bonus prochází skrz jediný kopec široko daleko.
Ostatně, teď už je to stejně jedno, babišovci v čele s Kolovratníkem celkem jasně deklarovali, že ostřešanskou spojku smetou ze světa, což se taky děje, tudíž nemá cenu řešit mrtvý projekt.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Sobota, 05. srpna 2017 - 14:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 5-2010
Vhd_sl: Je tu jedna velká investice, která díky zaříznutí Ostřešanské spojky může přijít vniveč - modernizace pardubického hlavního nádraží. Ta je plánovaná víceméně na zaústění chrudimské trati od Pardubiček, jenže přes Ostřešany ani Mikulovice to nepůjde kvůli odporu místních a severně od Dražkovic zase kvůli letišti. Takže pokud by se měla SŽDC zachovat jako správný hospodář, tak by se měla rekonstrukci hlavního nádraží nechat být do doby vyřešení chrudimské trati, aby se nepřišlo na to, že je nutné znova přestavovat zhlaví.
Sobota, 05. srpna 2017 - 15:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 831
Registrován: 12-2007
Martin749: tady je problém s tím, že dotační období končí v roce 2020. Takže bychom se s odkladem nemuseli dočkat nikdy. Já bych postupoval přesně obráceně, tzn. otevřít co nejvíc variant. Však výtažných kolejí není nikdy dost. Čili jak směrem Rosice ve stávající poloze, tak další dvě výtažné směr Praha (severně od 2. koleje) i výtah směr Pardubičky (a to klidně včetně vjezdových návěstidel (byť dočasně škrtnutých). Jasně, není to optimální řešení, ale staniční zabzař se dá v dnešní době dobře upravit - na rozdíl od kolejiště.
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Sobota, 05. srpna 2017 - 17:59:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7431
Registrován: 4-2003
Vhd sl:Paráda, evidentně máte nějaké přínosy, které nelze realizovat oprášením stávající trasy (do níž nelze investovat pokud se Ostřešanka nezařízne). Sem s nimi, pokud nechcete zůstat u prázdného štěkání.


Nelze zrealizovat BEZÚVRAŤOVÉ spojení Chrudimi a Pardubic, bezúvraťové spojení do Chrudimi a Hradce je akorát už vedlejším přínosem. Mimochodem, bezúvraťové spojení Chrudimi a Hradce je možné již dnes, jen je to v této podobě akorát nesmysl, proto není zrealizováno [wink].

Takže si připomeneme nějaká fakta: O medlešické (později ostřešanské) spojce se hovoří jak dlouho? Nějakých třicet let?

Mezitím se na silnici mezi Pardubicemi a Chrudimí událo tolik změn k lepšímu a na železnici se jen žvaní, žvaní, žvaní a žvaní. Buď dráha neví co chce, pak se vymlouvá na peníze, pak se přepracovává projekt a když peníze jsou a už by to snad i šlo, tak se vzpříčí politikové a místní. Proč by se dráha s nimi něco obtěžovala konzultovat, že ano?

No a pak se tady najdou obhájci drážní debility a říkají, že vlastně stačí oprášit to, co už máme, vždyť časem bude most přes Labe zase dvoukolejný (už tito jedinci raději neříkají, pročpak se vlastně zjednokolejňoval) a už se to nějak vyjezdí. No jo, vlastní (míněno celodrážní) dlouholetou neschopnost je potřeba si nějak omluvit [crazy].

V podstatě se dá říci, pokud bude trvat současný stav i do budoucna, tj. neexistence jakéhokoliv bezúvraťového spojení Pardubic a Chrudimi, podpořeno nesmyslnými osobními zastávkovými vlaky, tak postupně osobní doprava na trati 238 bude klesat natolik, že pak někoho napadne, že vlaky vyjma nějakých víkendových turistických vlaků na ní není třeba objednávat, protože s nimi nikdo nejezdí.

Ale jo, hlavně že půjde oprášit současná trať, ono je totiž pro projektanty, dodavatele stavebních prací a dodavatele technologií, zcela jedno, kam a co postaví. Hlavně že se něco udělá, a to je dobře [crazy].

Doufám, že se podaří zastavit obdobný nesmysl, který před pár měsíci pan Vhd sl plamenným způsobem obhajoval - modenizaci/optimalizaci trati Plzeň - Domažlice v částečně jednokolejné variantě s rychlostními propady na 60 km/h - aneb další pomník typu pozlacená koňka [crazy].
Sobota, 05. srpna 2017 - 22:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 5-2010
Jenže když pro "sichr" postavíte různá zapojení trati od Chrudimi, tak se s jistotou ozve někdo, kdo bude jako kolovrátek opakovat, že to byly zbytečně vyhozené peníze. Navíc v případě napojení po staré přímo do hlavního by to znamenalo opět přestavět I/37 - peníze navíc. Plus jakákoliv varianta kolem letiště zazdí elektrifikaci, případně to přinese další nemalé náklady. Takže by si spíš mělo město a hlavně kraj zkrotit Ostřešany s Chrudimí, aby se to neprošvihlo, páky na to kraj jistě má.
Sobota, 05. srpna 2017 - 22:20:58  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72523
Registrován: 4-2003
Příprava pro zapojení od Pardubiček už snad jakási je i ve stávající reléovce (minimálně je na vjezdovým krakorci/lávce osazeno nefunkční/zneplatněné vjezdové návěstidlo i na koleji vlečky).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Sobota, 05. srpna 2017 - 22:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 469
Registrován: 3-2017
Přátelé, kteří zde zveřejňujete příspěvky vyjadřující podiv nad absencí logiky, ráda bych vás upozornila že v této diskuzi se hovoří o železnici v okolí města PERNÍKOV !!!!!
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Sobota, 05. srpna 2017 - 23:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 1-2006
Trolleybus:

Možná mé nechápání je dané tím, že nevím ve kterém okamžiku se nové (nové není, už je mu taky pěkných pár let) řešení dostalo do územního plánu. Měl jsem pocit, že to tam je už delší dobu. Ale nesleduji to, takže je možné, že to tak není.

Martin749:

Správný hospodář podle mého názoru nečeká až jednou možná zahřmí, ale včas rozhodne. Zvlášť když mu zařízení pomalinku odchází nebo pokud díky jeho stávající podobě není schopen nasadit plnohodnotně nadstavby, které bez toho nebudou funkční. Pokud si dobře pamatuju, ZZ v Pardubicích má něco kolem 50-ti let. Není na co čekat...

Co se ZZ týče, je rozdíl v konkrétních požadovaných úpravách a v rozhození prvků po panelech. Zařízení lze připravit (rozhozením po panelech) tak, aby v budoucnu konkrétní úprava byla proveditelná bez výraznějšího omezení provozu, což je to, o co při úpravě jde především. Např. zařízení na Stéblové se dvoukolejkou na Pardubice nezahodí, ale doplní panelem s novými prvky a upraví v úrovni SW. To samé další stanice. Co se kolejí týče, nedomnívám se, že se varianta s a bez Ostřešanky zásadně liší. Jsou tam i jiné důvody proč to vede na jednu konfiguraci, která vyhovuje všemu. Pokud jsou čas a peníze, jde udělat víceméně cokoliv. Nebál bych se toho.

Bram:

Nějak nejste ve formě. [sad] Ptal jsem se po přínosech Ostřešanky, Vaši reakci v tomto směru nějak nechápu. Ale třeba už je pozdě večer.
Neděle, 06. srpna 2017 - 08:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 832
Registrován: 12-2007
Martin749: I/37 se jakkoliv předělávat nemusí. Pod most přes trať směr Přelouč je možno položit 6 kolejí. Pod most přes trať směr Rosice je možno položit 2 koleje.
Mimochodem, jaképak páky máš na mysli? Ty samé co má na mysli současný ministr dopravy? Tedy "Vyvlastníme a postavíme co my chceme." ... já abychom se kvůli dopravním stavbám nevrátili o 20 let zpět, kdy soukromé vlastnictví nic neznamenalo a stavební řízení probíhalo bez připomínek.
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Neděle, 06. srpna 2017 - 10:35:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 470
Registrován: 3-2017
Rop: jenže dnes je doba taková, že ,, návrat zpět,, ve většině případů znamená změnu k lepšímu.
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Neděle, 06. srpna 2017 - 12:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1054
Registrován: 1-2006
Rop:
"... "Vyvlastníme a postavíme co my chceme." ..."
Aktuální rozpoložení společnosti pár let po revoluci je takové, že přibývá lidí, kteří jdou do extrému. První otázka člověka, kterého se dotkne stavba, zní "Co z toho budu mít já?", resp. "Státe, co nabídneš? Ty něco potřebuješ a já mám své jisté...".

Veřejný zájem společnosti většinu nezajímá, protože společnost nastavením legislativy umožňuje, že ten (většinou slušný člověk, který se stará víceméně o to, aby nějak přežil), kdo nemá ostré lokty při sledování svých zájmů, výrazně prodělá ve prospěch těch, kteří ostré lokty mají. Ten, kdo veřejný zájem bez řečí akceptuje, s tím, že to prostě tak je, dostane při výkupu desetinu toho, co ten, kdo bude riskovat vyvlastnění? Jak je to vůbec možné?

Nedojde-li ke změně, časem začne platit, že "Nevyvlastníme a nepostavíme." a na jakékoliv stavby ve veřejném zájmu mimo pozemky státu, na kterých to nikomu zrovna nevadí, by se mělo postupně zapomenout. V aktuální divočině je potřeba najít nějaký kompromis - při vyvlastnění prokázat, že jiná možnost bez ovlivnění většího počtu vlastníků nebo neúměrných nákladů společnosti není, ale poté stavět hned, s tím, že soud rozhodne o odškodnění.

Hledání kompromisu mezi extrémy bych neviděl jako 20 let zpátky. Naopak, vnímám to jako posunutí demokracie u nás z jakési puberty, kdy to je tak trošku o anarchii, které již je bohužel potřeba, a které bude rozporováno s odkazem na minulost zejména těmi, kteří ze současného stavu profitují.
Neděle, 06. srpna 2017 - 15:53:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7436
Registrován: 4-2003
Vhd sl:Nějak nejste ve formě. Ptal jsem se po přínosech Ostřešanky, Vaši reakci v tomto směru nějak nechápu. Ale třeba už je pozdě večer.

Pokud tady jako první někdo napíše o zbytečnosti bezúvraťového spojení, tak by nám naopak on měl dokázat, čím je to bezúvraťové spojení tak zbytečné.

Já jsem tu naopak vyjmenoval, co za průsery přináší úvraťové spojení, ze kterého plynou naopak zjevné výhody bezúvraťového spojení a tedy nemá smysl odpovídat na otázku, neb bych se opakoval.

Tak schválně, jestli se dočkám těch výhod úvraťového spojení. Tedy krom těch, že se může oprášit současný stav (který ovšem technicky vyhovuje a při rozumné údržbě ještě dalších dvacet let bude vyhovovat), například nejlépe kilometry protihlukových stěn, dosazením nového zabezpečovacího zařízení a klidně i ETCS, abychom nebyli troškaři [biggrin].
Neděle, 06. srpna 2017 - 17:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 1-2006
Bram:

Aha, takže jste jen nepochopil obsah mého příspěvku a vytrhával věci z kontextu (jako obvykle...).

Mně je srdečně jedno, jestli Ostřešanka bude nebo nebude a žádnou z variant jsem zde neprotěžoval - jen mě zajímalo, zda má Ostřešanka krom eliminace úvrati a uvolnění rozvoje letiště ještě nějaké zásadní výhody. To, co je z mého pohledu důležité, je rozhodnutí, jestli ano nebo ne, a včasná aktualizace podkladu od kraje pro stávající stopu (pokud ne), ze které může vylézt např. požadavek na křižování na závodišti. Z toho pak kosmetická aktualizace Rosic a Pardubic ještě před stavbou, aby to fungovalo i na požadavek na nějaký kratší interval na Chrudim.

Při jízdních dobách, které tu byly pro stávající stav uváděny podle stávajícího JŘ, mně úvrať neuráží, protože se domnívám, že se zastavením spěšňáků na centru by Ostřešanka (delší, ač s vyšší traťovou rychlostí) vycházela na hl.n. cca podobně jako dnešní úvrať (vylepšená o nové Rosice a dvoukolejný most) a cestující do Rosic/HK by při přestupu z motoru na panťák v Pardubicích hl.n. (nikdo neví jak to kraj objedná až to bude stát) nabrali další minuty (Rosičtí i přestup, nepočítám-li s protažením od Chrudimi přes hl.n. až do Rosic) navíc.

Pokud mluvím o oprášení, mluvím o novém zařízení pro Medlešice nahrazujícím stávající vousaté ZZ řízením půlky štreky z Pardubic (namísto Chrudimi), a hlavně doplňující ZZ namísto telefonů do úseku Chrudim - Medlešice, což je z hlediska bezpečnosti ve stávajícím stavu slabé místo. Samozřejmě, dle libosti je možné oprašovat víc.
Bdlm
Neděle, 06. srpna 2017 - 17:18:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 3-2007
Vhd a co časová úsprora,to jako nic?
Neděle, 06. srpna 2017 - 17:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7681
Registrován: 5-2007
Vhd_sl: A na zdvojkoľajnenie mosta ho už netreba (a s ním aj Rosice) o dva metre zdvihnúť?
Neděle, 06. srpna 2017 - 18:11:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7440
Registrován: 4-2003
Vhd sl: jen mě zajímalo, zda má Ostřešanka krom eliminace úvrati a uvolnění rozvoje letiště ještě nějaké zásadní výhody.

Odstranění úvrati je ta ZÁSADNÍ výhoda. To úplně stačí.

Ovšem vzhledem k tomu, že se údajně má rušit pardubický ranžír, tak by chtělo spíše zapřemýšlet, zda neoprášit tuto spojku: https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=15.7478491&y=50.0 321150&z=16&base=ophoto&rm=9jpFTxXebhLnZYMngNcPN-V89gPeXGWV-9SWYd OV8QNdTQN0

Přičemž by to samozřejmě znamenalo dvě mínusové věci: Vzniklo by celkem nepříjemné křížení s kolejemi ranžíru (v budoucnu bývalého) a hlavně by spojku bylo potřeba zahloubit pod silnici č. I/37. Tady by vzniklo celkem brutální klesání odhadem 25 promile, což by ale vzhledem k tomu, že nákladní doprava je na trati 238 relativně malá, nemuselo až zas tak vadit.
Neděle, 06. srpna 2017 - 21:57:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 1-2006
Bdlm:

Teď je zvladatelných 16 minut s úvratí. Pokud odhaduji na mapě délku Ostřešanky v té odmítnuté variantě kolem 12 km (obdobně jako dnes od Chrudimi Rosice), s tím, že za Foxconnem v oblouku to zrovna rychle nepůjde, na nějakou závratnou rychlost se to nevytáhne, a pokud, rozdíl jízdní doby bude zanedbatelný, protože tu rychlost neudrží. Zastavení na centru je další zdržení. O kolik se na tomhle dá zrychlit? Bude-li bez drátu, objedná kraj až do HK nebo se bude na hl.n. přesedat? Další průšvih pro nějaké získání na dobách... Přínos by to bylo pro nové Centrum a zanedbatelně pro hl.n.. Pro ostatní to vypadá na zhoršení jak jsem psal. Přínos je opravdu jen ta úvrať plus letmé křižování a uvolnění prostoru pro rozvoj letiště.

Asdf:

To je obsahem zdvoukolejnění Pce-HK a na spojku to nemá vliv. Jak to je aktuálně třeba někdo bude vědět.

Bram:

Sice souhlasím, že by to bylo vhodné odstranit, ale na druhou stranu si při možnosti křižování na závodišti dovedu představit, že by se dalo i s tou úvratí s přestupy hrana-hrana od/do HK. Ta úvrať je jen o trošku dýl než nástup/výstup frekvence, během té doby proti akorát najede vlak od Pardubic nebo vypadne vlak od HK.

Nevím, ale ranžír se podle mne neruší, i když je slabej. Obávám se, že je to pouze špatná interpretace toho materiálu o spádovištích, kde je to označeno k útlumu, což znamená jen to, že se nebude v dohlednu dělat nové spádovištní zařízení a nechá se dožít stávající. Spojená s tím, že na kostěnickém zhlaví je neprovozovaný pahrbek, který asi stavba uzlu srovná.

Už jsem viděl takových variant jak to řešit - jak bumerang se to do tohohle vlákna stále vrací -, takže Vaše je jen variací na jednu z těch, co už tu byly. Zlikvidovala by délky kolejí pro nákladní dopravu, což by bylo smutné zejména pro Foxconn, ale obecně pro kontejnery, a přímý vlak od Chrudimi by se úrovňově přes zhlaví na Rosice rozumně ani nedostal. Přestup na HK na 1a z nástupiště 5 by byl za trest, chůze z výpravní budovy tam dozadu by na čase taky nepřidala. Nechte to těm na ministerstvu a kraji.
Pondělí, 07. srpna 2017 - 01:29:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14240
Registrován: 5-2002
M749: Takže pokud by se měla SŽDC zachovat jako správný hospodář, tak by se měla rekonstrukci hlavního nádraží nechat být do doby vyřešení chrudimské trati, aby se nepřišlo na to, že je nutné znova přestavovat zhlaví.
Co jsem měl možnost vidět, tak nová podoba Pardubic je schopná docela dobře fungovat s prakticky jakýmkoliv zaústěním od Chrudimi - ať už původním úvraťovým od Rosic, nebo s novým přeložkovým od východu po sudé nebo i liché straně.
Nechávat celé reko u ledu je tudíž celkem zbytečné.
Pondělí, 07. srpna 2017 - 11:21:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9188
Registrován: 5-2002
Malé setkání parkových, zahradních a modelových železnic se bude konat 19.-20. srpna 2017 v našem muzeu v Rosicích nad Labem.
Součástí budou tradičně i jízdy M131.1133 do Slatiňan, v neděli pak i jízdy historické Karosy B731.


Leták v pdf je zde > http://www.pshzd.cz/2017/2017-szz.pdf
Pondělí, 07. srpna 2017 - 12:17:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7443
Registrován: 4-2003
Vhd sl:Sice souhlasím, že by to bylo vhodné odstranit, ale na druhou stranu si při možnosti křižování na závodišti dovedu představit, že by se dalo i s tou úvratí s přestupy hrana-hrana od/do HK. Ta úvrať je jen o trošku dýl než nástup/výstup frekvence, během té doby proti akorát najede vlak od Pardubic nebo vypadne vlak od HK.

Pane bože, to je tak těžké pochopit, že na jízdu s přestupem mezi Chrudimí a Pardubicemi hlavním nádražím není nikdo zvědavý?

Opravdu žasnu, jak s takovým nápadem může vůbec dnes někdo vylézt na světlo boží. To je opravdu absolutně mimo mísu [crazy].


Už jsem viděl takových variant jak to řešit - jak bumerang se to do tohohle vlákna stále vrací -, takže Vaše je jen variací na jednu z těch, co už tu byly. Zlikvidovala by délky kolejí pro nákladní dopravu, což by bylo smutné zejména pro Foxconn, ale obecně pro kontejnery, a přímý vlak od Chrudimi by se úrovňově přes zhlaví na Rosice rozumně ani nedostal.

Však také nikde nepíšu, že jsem objevil Ameriku.

A přímý vlak by se úrovňově přes zhlaví dostal - za cenu dvou či tří křižovatkových výhybek, což není nic nemožného, jen to leze do peněz při údržbě. Délku kolejí pro nákladní dopravu by to pak nezlikvidovalo [wink].

Nechte to těm na ministerstvu a kraji.

Jen proto, aby byl spokojený Vhd sl, čili aby se rekonstruovalo a zároveň se nic neměnilo? To ne, takovou radost nikomu dopřát nemohu [biggrin].


(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 07. srpna 2017 - 18:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11759
Registrován: 8-2004
jitachru:
"jenže dnes je doba taková, že ,, návrat zpět,, ve většině případů znamená změnu k lepšímu."
Národ, který zapomíná svou historii, je odsouzen jí opakovat.[sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 07. srpna 2017 - 18:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1057
Registrován: 1-2006
Bram:
"Vhd sl: ... dovedu představit, že by se dalo i s tou úvratí s přestupy hrana-hrana od/do HK. ...
Pane bože, to je tak těžké pochopit, že na jízdu s přestupem mezi Chrudimí a Pardubicemi hlavním nádražím není nikdo zvědavý?"
No, popravdě mě také trošku zaráží, jak rychle jste z té mé věty, týkající se přestupu od Chrudimi na HK a opačně, vykouzlil přestup na Chrudim od Pce hl.n. v Rosicích... [sad]

Bram:
"A přímý vlak by se úrovňově přes zhlaví dostal..."
Pokud by bylo možné postavit cestu křížem s ohledem na potřeby koridoru... S těmi délkami kolejí si to na mapách zkuste přeměřit. Budete hodně rád, pokud se při zachování počtu kolejí pro nákladku a při zachování přístupu na tyto koleje od Rosic dostanete na dvě koleje nad 800 metrů.

Bram:
"Jen proto, aby byl spokojený Vhd sl..."
Nejde o mou spokojenost, ale o to, kde je aktuálně míč, a jaká je situace na hracím poli.
Pondělí, 07. srpna 2017 - 20:40:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 473
Registrován: 3-2017
Hrochu co to melete proboha?

Pravda napsala jsem to blbě, spíše opačně - v dnešní době ,,krok vpřed,, znamená změnu k horšímu.
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Úterý, 08. srpna 2017 - 10:04:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14248
Registrován: 5-2002
Jíťa: v dnešní době ,,krok vpřed,, znamená změnu k horšímu
Doufám, že "99" v mailu není ročník narození - pak by citované hodnocení bylo poněkud nemístné.
Úterý, 08. srpna 2017 - 20:14:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11766
Registrován: 8-2004
jitachru:
"Hrochu co to melete proboha?"
Pokud časem zmoudříte, pochopíte.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 08. srpna 2017 - 21:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 484
Registrován: 3-2017
Tak dříve se věci (i mimo železnici) měnily tak, aby proti původnímu stavu přinesli spíše kladné změny odpovídající pokroku doby, v 21.století se pomalu ale jistě vracíme ke středověku - jen s tím rozdílem, že digitálnímu středověku
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Úterý, 08. srpna 2017 - 22:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 833
Registrován: 12-2007
Hajnej:
"Doufám, že "99" v mailu není ročník narození - pak by citované hodnocení bylo poněkud nemístné."
Je. [crazy][lol]
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Středa, 09. srpna 2017 - 12:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3291
Registrován: 11-2008
11. a 12.7.2017 proběhlo připomínkové jednání se zástupci obcí Pardubického kraje k návrhu nového GVD 2017 / 2018. Je k dispozici zápis z tohoto jednání ?
Středa, 09. srpna 2017 - 13:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 8-2009
Dnešní posun ve stanici Hrochův Týnec - 742.219-9 + 5x Res a 19x Kns

Pátek, 11. srpna 2017 - 22:39:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 319
Registrován: 4-2013
Prosím, mohl by jste někdo upřesnit co vše dělá v té skoro 3týdenní výluce mezi Moravany a Chrudimí?

Díky.
Sobota, 12. srpna 2017 - 16:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2016
juki: Kompletní výměna pražců a kolejnic mezi stanicemi Chrudimi Město až Hrochův Týnec [happy]
Sobota, 12. srpna 2017 - 21:59:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3292
Registrován: 11-2008
ad 750.346: Malá technická. Ta výměna bude pouze v úseku Chrudim město - cca Úhřetice ( možná po Vejvanovice ) Dál už to je několik roků hotové. [andel]
Sobota, 12. srpna 2017 - 22:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 3-2017
A tam po opravě dojde i ke zvýšení traťové rychlosti? Jinak proč už vlastně v žst Chrudim město nefunguje hlášení?
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Neděle, 13. srpna 2017 - 15:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9200
Registrován: 5-2002
Z výluky:

Chládko & tintěrovci obydleli i manipulační kolej v Úhřeticích:


A taková libůstka - ačkoliv na Májově nikdy žádné blikače nebyly, dopravní značení upozorňuje na jejich nefunkčnost [happy].

Neděle, 13. srpna 2017 - 16:30:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 4-2013
Co si pamatuju tak kolejnice a pražce se možná i násep vyměnoval mezi Hrochovým Týncem a Vejvanocemi je to tak cca 10 let.

Díky této výluce bude vyšší traťová rychlost nebo tam zůstane 45km/h nebo se to zvyší od Chrudimi po Hrochův Týnec?
Pondělí, 14. srpna 2017 - 06:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2017
Ahoj, letos na trati Smiřice-Hněvčeves nic nejezdí?
Pondělí, 14. srpna 2017 - 07:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 507
Registrován: 3-2017
Kdyby na té 016 zvedly rychlost už by to časově byla částečně alternativa Ostřešanské spojky [biggrin]
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Pondělí, 14. srpna 2017 - 08:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 12-2007
[rofl] to jako z Chrudimi do Pardubic přes Moravany? Když vezmu v potaz, že vlak v Moravanech zastavující jede do P. nějakých 8-10 minut, na kolik by se z čistě fyzikálního hlediska (v=s/t) musela zvednout rychlost na lokálce?
Pondělí, 14. srpna 2017 - 10:09:31  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72538
Registrován: 4-2003
Při (ne)návaznostech v Pardubicích (a obsluze městského nádraží v Chdrudimi) se mi bohužel už párkrát vyplatilo takhle ject... Což teda zejména svědčí o nepoužitelnosti vlaků přes Rosice po zrušení spěšňáků.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pondělí, 14. srpna 2017 - 10:53:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 365
Registrován: 2-2017
z vlastní zkušenosti také tvrdím, že z Černé za Bory už je to někdy skutečně rychlejší přes Hrochův Týnec.
Nechic
Pondělí, 14. srpna 2017 - 12:50:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2087
Registrován: 4-2010
Co se vybodnout na nějaké spojky a prostě někde na mostě udělat předsunuté nástupiště a nějaký travelátor zaúsťující se do podchodu Pradubického nádraží? Je to 579 metrů, už jsem např. v Madridu zažil delší přestupy a takový Berlin Hbf Tief -> Hbf je časově také dost podobný jako ujít půlkilometr, o letištích nemluvě
Pondělí, 14. srpna 2017 - 14:10:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 12-2007
A tak můj příspěvek směřoval hlavně k oné "alternativě" ke spojce. Taky jsem v trase Pardubičky - CR město již kdysi měl tu čest. Přesto - víte někdo, zdali má dojít po aktuální výluce k nějaké významnější změně, nebo se jedná spíš o víceméně provozní údržbu, "aby trať vydržela"? Ten závěr berte prosím s rezervou [happy] .
Pondělí, 14. srpna 2017 - 15:04:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 11-2009
Nechic: jenže ono je asi rozdíl mít takový přestup jednou za rok na letišti při cestě na dovolenou, a nebo denně při dojíždění.

Já když to ale vidím, tak si říkám, jestli by nebylo jednodušší dráhu nechat být jak je, a do Chrudimi z Pardubic natáhnout trolejbusové dráty...
Pondělí, 14. srpna 2017 - 15:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9202
Registrován: 5-2002
Nějaká zvířata - slon a velbloud včera u pardubické zastávky.


Pondělí, 14. srpna 2017 - 22:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 836
Registrován: 12-2007
Včera jel Sp 1844 zdvojený. Tedy alespoň v úseku Pce-HK. To tak jezdí běžně, nebo bylo potřeba převést jednoho Pantera z Pce do HK?
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Pondělí, 14. srpna 2017 - 22:53:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 511
Registrován: 3-2017
Paul2no: Nebo tramvaje.
Mám prostě od Pánbíčka boky jako skříň, jako skříň, co naplat, když k_tomu ráda jím, ráda jím, co naplat, o liposukci vím, dobře vím, však za plat si život osladím, osladím.
Úterý, 15. srpna 2017 - 07:48:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1806
Registrován: 12-2009
Rop: Mimořádná zesila, končil brutal as... něco v Jaroměři
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 15. srpna 2017 - 19:57:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 639
Registrován: 7-2009
A vod zejtřka hašišáckej HIP HOP KEMP v HouskoKnedlíkově, takže některý dny vopět 440 dvojitě z království zkouřenejch makovic na Perníkoff ...
Bugear
Úterý, 15. srpna 2017 - 21:05:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3561
Registrován: 8-2005
@Vhd_sl: Předpokladem v SP byly elektrobateriové jednotky. Byť o pravděpodobnosti realizace takového řešení mám jisté pochyby.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Středa, 16. srpna 2017 - 10:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 8-2009
http://pardubicky.denik.cz/nehody/v-hornich-redicich-zastavil-prv ni-vlak-a-zablokoval-krizovatku-20170815.html

no tvl :D
Středa, 16. srpna 2017 - 10:47:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 8-2009
juki:
"Prosím, mohl by jste někdo upřesnit co vše dělá v té skoro 3týdenní výluce mezi Moravany a Chrudimí?

Díky."

dělají úsek od stanice Úhřetice, respektive od přejezdu P5013 a to konkrétně oblouk nad cihelnou, který byl ještě ve dřevě a vždy problematický bez převýšení - tek třeba se zde traťovka zvedne :D dále jsem si všiml vysekání vlečky a pokračuje výměna směr Tuněchody, pak oblouky za zastávkou Tuněchody u asfaltárny...

je tu skoro každý den v Hrochově Týnci zajímavý provoz :D
Sobota, 19. srpna 2017 - 11:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 8-2017
Na Sp1952 z Letohradu do Hradce jede petivozová souprava 854+054+954+854+954.
Sobota, 19. srpna 2017 - 12:42:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 12-2009
obrázky ze starých Pardubic http://www.vcm-sbirky.cz/?level=picture&id=106

Pardubice - Rafinerie mineralnich oleju David Fanta dvacata leta 20 stoleti http://www.vcm-sbirky.cz/?level=picture&id=186

(Příspěvek byl editován uživatelem chlap.)
Sobota, 19. srpna 2017 - 17:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 315
Registrován: 4-2014
-CH-: Pravidelná sobotní záležitost od května do konce srpna