Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě na střední Moravě » Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 18. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 18. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
StarMaster
Neděle, 12. února 2017 - 20:57:27  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Na druhou stranu když se nikdo neozve, tak trollské názory začnou přejímat i velmi rozumní lidé, prostě proto, že jiný názor neslyší, takže se stokrát zopakovaná lež nakonec stane všeobecně akceptovanou "pravdou".

Přijde mi, že teď se sám dostáváte do vlastní sociální bubliny.

Pokud chcete napravovat "závadné názory" na Kreportu, tak to abyste si to vzal jako práci na plný úvazek. A stejně tím nic nezměníte.

Kdo chce jezdit na výlet nebo do práce lokálkou, nejde si na Kreport pro povolení, ani nezajde na fb Svobodných omluvit se za to, že zneužívá peníze z jejich daní, takže vaše zastání nepotřebuje. Kdo chce řešit jak rušit lokálky, tak ho vaše psaní nijak neodradí, protože tím vyloženě žije a vy mu sloužíte jen jako někdo k vytrollení. A co se učí na ČVUTu na dopravce, to už tuplem neovlivníte psaním dlouhých slohovek na Kreport. To samé naprosto neovlivníte psaním na Kreport názory politiků, kteří se bez auta neumí dostat ani do protější ulice. Ale nejsou tu jen takoví, takže naděje je. Ale moralizovat na Kreportu to neposune ani jedním směrem.

Že o těch věcech píšete je dobrá věc, ale neberte to tak smrtelně vážně. Ty tratě opravdu nemají nekonečnou životnost, to je fakt. Jedna věc je že technicky se dají udržovat (stejně jako hrady), druhá věc je, kdo a proč by je používal. A opět - jedna věc je, ty tratě nechat ještě nějakou dobu žít a dotovat na nich provoz, druhá věc je si přiznat, že bez totální přestavby tam nakonec nebude za 50 let jezdit nikdo. A že investovat do těchto tratí miliardy do přeložek a zrychlení, nemá smysl. Protože to nám na železnici chybí významnější stavby. A železnice si strašně moc peněz prožírá v dotacích na dopravní obslužnost, takže není divu, že masivní investice na ní nejsou.

Hajnej, ač to nerad uznávám, má pravdu v tomhle... železnice je hezká, ale bohužel příliš drahá na to, abychom všude mohli mít tratě v parametrech koridoru. A bez toho, abychom zlepšili parametry těch tratí, tak s tím, jak se bude zlepšovat technologie aut a obyvatelé dál bohatnout, ty lokálky zaniknou.

To nejlepší, co se pro tu trať dá udělat, je přesunout pár zastávek a pár jich doplnit a přidat víc párů vlaků. Ale doba, kdy už ani tohle nepomůže, bohužel nakonec přijde. A vlastně ani ne bohužel, je to přirozený vývoj.
Pondělí, 13. února 2017 - 07:07:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12999
Registrován: 5-2002
SM: A prostor pro zlepšení, posunem či dostavbou zastávek, by zrovna u této byl. U každé ne, ale u této ano.
Možné to je, ale u většiny životaschopných lokálek vidím něco, co u této tratě nenacházím. A argumenty, které zde dosud padly, mě o tom nepřesvědčily - čímž nevylučuju, že nějaké lepší argumenty by mohly (a proto se snažím zpochybňováním těch stávajících dát popud k jejich nalezení).

Máte na to čistě ekonomický pohled
To bych neřekl, nicméně i ten je důležitý - vzhledem k tomu, že komunální rozpočty nejsou nekonečné. Na tom nakonec bude záviset i ta volba veřejnosti, co o ní píšeš.

pokud náhodou nějakou slabou linku zajistí vlak a ne bus, tak to žádnou ekonomickou tragédii státnímu rozpočtu nezpůsobí.
Jednak to není otázka státního rozpočtu a jednak i tady platí, že stokrát nic umořilo osla.

ale přestat udržovat naše kulturní dědictví a zlikvidovat pár posledních takových provozů v Evropě a vlastně i na světě?
To, že je něco kulturní dědictví (a je vůbec?) ještě neznamená, že je to vhodné rutinně provozovat. Třeba na hrad rád pojedu na výlet, ale bydlet bych tam fakt nechtěl...

Dluh: Jsem rád za svou životní zkušenost, kdy jako příznivec železnice + veřejné dopravy jsem se profesně přesunul k silniční infrastruktuře a sám jsem hlavně cyklista, tudíž mám jakýsi trochu širší přehled.
Ano - asi tak srovnatelný s tím, který já měl ve Tvém věku. Jenže za těch skoro 20 let, o které jsem starší, se přihodilo ledacos, co můj tehdejší pohled změnilo, leckdy dost zásadně.

První je až hysterické zdůrazňování nákladnosti železnice, přičemž většina lidí netuší, kolik že je stojí ty silnice.
Přesná čísla ví málokdo, přesto jen málokdo předpokládá, že by byly zadarmo. Navíc je ty náklady potřebné rozpustit mezi uživatele, a těch u silnic bude vždycky víc. Přetahovat se totiž mohou v podstatě jen o dopravu osob do práce, ale zboží do místního obchodu vlakem nedojede, hasiči ani sanitka po kolejích nejezdí, řemeslníci nebo materiál na stavbu domu už tuplem ne.
Dražší jsou i samy dopravní prostředky - auto se dá pořídit za cca 100 tisíc na sedadlo, autobus už cca 200 tisíc a třeba taková elektrická jednotka vyjde na řádově půl miliónu na sedadlo. Delší životnost to přitom nedožene, jednak jsou u nás auta v soukromém držení docela věkovitá, jednak je ta delší životnost podmíněna opravami vyšších stupňů (případně celkovou rekonstrukcí), které stojí další peníze.
Silnice nižších tříd navíc dost často vznikaly z dřívějších vozových cest, a ty zas vznikaly v soulady s místními přepravními proudy. To ale v případě železnice většinou neplatí - hlavní tratě měly obvykle nějaké dálkové cíle a lokálky zas mnohdy trpěly neochotou prodávat pozemky. V obou případech pak byly tratě stavěny primárně pro přepravu nákladů, nikoliv osob - všimni si, že nádraží bývají dost často spíš v průmyslové než obytné části obce.

Naprosto největší rozvojový potenciál přitom má propojování dopravních systémů do jedné funkční sítě
Tady bezesporu souhlas...

kdy každý má možnost využít právě to, co je pro něj v daný okamžik nejlepší,
...ale tady už ne. Ne v daný okamžik, ale v daném místě, a není to dáno individuální volbou.
Vybírat si zdánlivě lze ve velkých městech, optimální řešení je ale zpravidla jen jedno a na osobních preferencích nezávisí (jakkoliv mohou ovlivňovat optimalizační kritérium).
Pondělí, 13. února 2017 - 07:29:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1531
Registrován: 2-2009
Zzz: šotoušů jelo kolik? (jen tak pro informaci)
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Pondělí, 13. února 2017 - 11:44:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4212
Registrován: 12-2004
Radec:Jeden tam a zpět,sebe rovněž nepočítám.
Už jsem tady ale zažil poměr projížděčů a "normal" cestujících 3:0[happy]
Trupman
Pondělí, 13. února 2017 - 15:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 12-2005
Odpolední špičku na trati 275 zajišťuje přecpaný sólo 810. Olomoucký kraj a České dráhy přejí všem substrátům příjemnou přepravu.
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Buffalo
Pondělí, 13. února 2017 - 15:59:48  
Neregistrovaný host
213.195.202.10
Trupman: nevíš která přesně 810 jezdí?
Pondělí, 13. února 2017 - 19:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3870
Registrován: 4-2003
Dluhonice, na margo osobních útoků, vůči kterým se ohrazuješ, budu citovat, cos ty dříve adresoval k mé osobě:
- Musíte prostě zajít za svým osobním psychiatrem, ať zesílí medikamenty.
- Vy jste pro mně jen takový internetový troll, křiklounek a exhibicionista, pouze kopie toho hloupého vidláka z Náměště.
- Holt internet je plný takových postaviček, co mají problém se svým reálným životem, takže si snaží hojit své ego alespoň tam, kde je nikdo nevidí.

Pokud toto nejsou osobní útoky, pak co to je? A tvé častování Hajného jako ubohého šmudly je co, když ne osobní útok?

Dluhonice, na margo tvých stesků o odhalování tvé identity, byl jsi to ty, kdo zde prezentoval jak své jméno, tak i členství v dopravní komisi.

Pro příště, než začneš ublíženecky vykřikovat o osobních útocích a fízlování, zameť si před vlastním prahem a uvědom si, jak se ty sám chováš a co o sobě sám prozrazuješ.

Dluhonice__:
"Doktore, snad jste nebyl za školou kouřit..."
To jsem opravdu nebyl, proto vidím jakým způsobem znásilňuješ nesouvisející data, jen aby šla napasovat na tvé vidění světa. Uvědom si, že sčítání silniční dopravy nemůžeš použít jako jediný a směrodatný zdroj při plánování dopravní obslužnosti. Sčítání dopravy udává data z izolovaných úseků, bez vzájemných vazeb. Znáš počty na výjezdech z Konice na Litovel, na Olomouc, na Prostějov. Ale už nevíš, jaký podíl v těchto počtech tvoří frekvence z Nectavského údolí. Už nevíš, jak se frekvence z výjezdu z Konice dále rozptýlí do dalších směrů. A už vůbec nevíš, v jakých časových polohách se tak děje. Ne, rozdělení dne na tři časové úseky 6-18, 18-22 a 22-6 je opravdu pro tvé účely nepoužitelné. Operuješ s hausnumery a tomu odpovídají pak i tvé závěry. Za povšimnutí stojí i tvá dehonestace osob vzdělaných v tomto oboru, přičemž sám takové vzdělání postrádáš. Nemluvě o nulové sebereflexi a neschopnosti vést debatu na úrovni hodné člověka tvého věku. To vše z tebe činí žlučovitého šotofanatika, kterého nikdo nebere vážně, s výjimkou stejně postižených jedinců.

A jen tak pro forma:
Dluhonice__:
"100 % regionální dopravy NA CHORNICKU je na silniční síti."
Není. Jestliže tam jezdí vlak, jako že jezdí, pak nemůže sto procent připadat na silniční síť.
Dluhonice__:
" Vlak v Nectavském údolí zastavuje všude kde je potřeba, autobus tam nenabízí žádnou obsluhu navíc."
Vlak: Chornice - Nectava - Šubiřov - Dzbel, tj. dvě nácestné zastávky.
Autobus: Chornice - Chornice, škola - Vrážné, rozcestí - Nectava, mlýn - Nectava, žel.zast. - Kladky, Bělá, tábor - Borová - Dzbel, tj. 6 nácestných zastávek.
Nevím, jak v tvém světě, ale v mém je šest více jak dvě.

Fakt ti stojí za to, dělat ze sebe hlupáka, jen abys obhájil ten svůj vysněný svět?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 13. února 2017 - 19:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 9-2008
Nevíte někdo, jaký osud čeká nádražní budovu v Náměšti? V minulém týdenu byla odstraněna "čekárna" a WC..
StarMaster
Pondělí, 13. února 2017 - 20:36:31  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Hajnej:
Jenže vy nechápete, že já nehledám koncept, jak tu trať udržet dalších 50 nebo aspoň 20 let v provozu v ZDO. Já jen nemám pocit, že letos nebo za rok bude nejpalčivějším problémem Pardubického kraje těch pár milionů, co dá ročně za vlaky na této trati. Kdyby přišla nějaká další krize, neříkám, že tato trať není skvělá rezerva. Aktuálně mi ale přijde, že pro těch pár lidí, co se potřebují v oblasti pohybovat "skrz" je použitelná (nebo by byla, kdyby kraj objednal vlaky v kloudnějších časech).

Koncept pro budoucnost (vzdálenější) bych si dokázal představit pro Velké Opatovice, kde jednak by šlo výrazně přiblížit vlak panelákům (nová zastávka u ulice Bahna), druhak by šlo elektrifikovat z Boskovic až do VO, s tím, že by z toho vzniklo přímé Sp do Brna a mezi VO a Boskovicemi by se stavěly jen Knínice. Osobáková vrstva by se přenechala busům. Původní nádraží VO by sloužilo jako návoz od busů z okolí, nová zastávka VO by sloužila místním.

Zde koncept vidím a vidím zde větší potenciál než u elektrifikace do Koutů a vidím naprosto vypatlaný Jihomoravský kraj a bandu ješitných nikým nevolených šotoušků v Kordisu, kteří to celé sabotují, protože si to před 15 lety v dobách, kdy na elektrifikace typu Kouty nebylo pomyšlení a i elektrifikace do Milovic byla tak 50:50, vymysleli jinak a nemůžou dnes uznat vlastní chybu. A v kraji není nikdo, kdo by je do jednoho na hodinu vyrazil pro jejich nulovou otevřenost novým myšlenkám a trvání na 15-20 let starém konceptu, se kterým tehdy měli tolik práce a někteří šotouši je za to obdivují dodnes. Jenže doba se změnila a ne málo a jsou nové výzvy a je potřeba je umět zapracovat. Z toho, že úsek VO-Boskovice má aktuálně vizi pochmurnější budoucnosti než úsek Chornice-Dzbel mi je smutno. Připadá mi to jako vítězství ješitnosti nad rozumem. Vám ne?

Ale bohužel sabotují si to i místní, kteří místo, aby se smířili, že dálnice k nim není příštích 10 let státní priorita, když nemáme ani hotovou Pardubice-Olma a zabývali se raději železnicí, která se dá v dohledné době vylepšit, tak neceknou ani slovo. Lidé z údolí Desné si to řešili a bojovali za to. A o tom to je. A bohužel nutno uznat, že morálně je to správně. Kašlat na lidi s dlouhodobým zájmem o rozvoj (údolí Desné) a upřednostit ty, co se nesnaží vůbec (VO), jenom proto, že jich je víc, to je špatně.

A co se týče zbytku.. tak pro budoucnost bych tak jako tak udělal novou zastávku v MT (prostě už pro ty, co jedou od ČT) a nabízí se obsloužit i Linhartice, kdyby se jim přesunula zastávka. Něco jako Račiněves na Ústecku.

Úsek z Linhartic dál je slabší, ale dokážu si zde pár vlaků představit jako takovou páteřní a jasnou dopravu směrem na Prostějov. Určitě pro turisty o víkendech a určitě i v pátky. Úsek z Chornice do VO by asi smysl v případě elektrifikace z Boskovic do VO ztratil.

Mezi MT a Dzbelem by šlo uvážit i vedení automatického vlaku, pokud se to AŽD podaří vyvinout. Je to vhodné, protože zde nejezdí moc lidí, které by případná nehoda ohrozila a významně by to snížilo náklady. Nějaká obsluha by zde stejně byla autobusem nutná, takže když se sníží náklady na vlak, dává mu to další šanci. Udělat z toho experimentální trať s automatickou 810 by sem i mohlo přitáhnout řadu turistů, kteří si to budou chtít vyzkoušet a pak to spojí s nějakým výletem a útratou v místních hospodách.

A opět píšu, netykejte mi!
Pondělí, 13. února 2017 - 21:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13011
Registrován: 5-2002
SM: A opět píšu, netykejte mi!
Budeš se muset smířit s tím, že jedinci, kteří z bezpečí anonymity označují jiné jako "bandu ješitných nikým nevolených šotoušků v Kordisu", si v mých očích vykání nezaslouží...

Mezi MT a Dzbelem by šlo uvážit i vedení automatického vlaku, pokud se to AŽD podaří vyvinout
Tak nějak bych předpokládal, že něco takového bude nejdřív představeno na tratích ve vlastnictví AŽD (ale mohu se mýlit).
Krom toho si nejsem jist, jestli se to vůbec podaří, když jsem teď henten "ubohej šmudla, co spravuje Ešusy kdesi v Polabí"... [biggrin]
StarMaster
Pondělí, 13. února 2017 - 22:38:30  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Tak nějak bych předpokládal, že něco takového bude nejdřív představeno na tratích ve vlastnictví AŽD (ale mohu se mýlit).

Představeno možná, ale pokud to má pravidelně jezdit, chce to kooperaci s někým, kdo zaplatí naftu, údržbu vozidla (i ta 810 se občas škrábne a zadře) a další náklady kolem. Nepředpokládám, že by AŽD dotovala 5 let ze svého ZDO na svých tratích. Sice by ušetřila za DC a fíru, ale ten zbytek nákladů pořád není nulový.

A pokud se AŽD bude chtít dohodnout s krajem, tak jednodušší bude nabízet kraji půjčit své vozidlo na testy tam, kde kraj už má náklady v podobě tak jako tak dotovaných vlaků. Než někde, kde aktuálně neplatí ani tu naftu. Ona ta nafta přecijen stojí víc než DC. A v AŽD jistě počítat umíte.

Nejvhodnější na testování automatický vlaků s cestujícími se pak jeví jedna lokálka z Moravy na Slovensko, která je téměř celá bez přejezdů, bo stavěná až v 20. letech. Jistě víte, jakou myslím. Sice tam těch kaštanů nejezdí tak málo jako do Dzbelu, ale riziko srážky s kamionem, autobusem či jiným těžším vozidlem, je tam v podstatě nulové. To samé s autem. Největší riziko je tam traktor, ale srážka s traktorem na té trati v uplynulých 20 letech snad také nebyla žádná.
Pondělí, 13. února 2017 - 23:18:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13014
Registrován: 5-2002
SM: jedna lokálka z Moravy na Slovensko, která je téměř celá bez přejezdů, bo stavěná až v 20. letech. Jistě víte, jakou myslím
Z Lustige a/d March přes Velkou nad Veličkou...?
StarMaster
Úterý, 14. února 2017 - 03:24:28  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
K trati:
Trať jste uhodl správně, asi ji máte v AŽD v merku. Jako cíl jste mohl klidně uvést Nové Mesto nad Váhom, ona má super parametry i na slovenské části (pěkně jsme ji Slovákům postavili), o automatizaci si vyloženě říká. Netuším, co v AŽD děláte vy, každopádně těm, co pracují na systému automatizace vlaků, já osobně držím palce a beru za super, že si vaše firma koupila 810 z Desné a budou to zkoušet na ní. Těším se na výsledky projektu a budu držet palce i v následném přesvědčování politiků a dopravců, ať do toho jdou. [ok] Zde jsem ten poslední, kdo by byl proti vám.

K uvádění jména:
Uvádět jméno má smysl tam, kde je nějaká vyrovnanost názorů a to na Kreportu není. Kreport je sociální bublina, kde je poměr tak 80:20 u RJ vs ČD a 90:10 u lokálky vs. Spěšné vlaky/perspektivnější tratě. To neodpovídá realitě. V realitě máte největší skupinu lidí neutrálních s postojem, že nejlepší by bylo, kdyby bylo na všechno a nerušilo se nic. A politici na ně berou názor, takže realita je výsledek střetu kolik máme peněz s tím, kolik toho jde veřejnosti rozdat, na Krepu ale převažuje ekonomický pohled, a to v míře v jaké by ho aplikoval jen politický sebevrah. Což si tady hrozně lidí nechce uvědomit a pokud ano, tak jedině opovrhováním a dehonestováním. Ne vyloženě tak blbě jako Vláďa42, ale postoj je zjevný. Kreport není vyloženě žumpa, jde se tu hodně dozvědět, je lákavé sem psát, ale které názory zde převažují, to je zřejmé. A pak je pro člověka z menšinového názoru velmi nevýhodné uvádět zde své jméno a udělat ze sebe pro většinu snadný terč. Když je někde nějaká většina, snadno se mezi sebou shodne na tom, co bude považovat za jedinou pravdu, ale ona to vůbec jediná pravda být nemusí, což si lidé v sociální bublině ani nezkusí připustit, protože by to omezilo jejich pohodlí.

A já opravdu nemám zájem, aby si tu z mého jména utahovali arogantní a netolerantní lidé jako RadekŠ, TH, Zzz, intelpetr, Pružinskij, Jan Sůra pod přezdívkou honzalb a další a další. Neříkám, že vy působíte jako jeden z těchto lidí, ale nestačí to na to, abych veřejně poskytl své jméno všem. S výše uvedenými pány bych se neměl zájem osobně bavit (neztrácím v osobním životě čas diskuzí s lidmi na úplně opačných pólech, kde viditelně není ani 1% prostor pro shodu), s vámi bych se asi do krve nepohádal, ale to nic nemění na tom, že veřejně jméno uvádět nechci a aktuálně nechci ani zjištovat nakolik jste taktní a nechal byste si to pro sebe. Neber to prosím jako urážku, berte to jako zbytečnou komplikaci, kterou nic nezískám.

Můžu vám říct jen to, že jsem jen ta zájmová veřejnost. Nemám dopravní školu, ani jsem zatím (nikdy neříkej nikdy) v dopravě nepracoval. Ale mám to jako víceletý koníček, takže už mi hodně věci něco říká. A celou problematiku veřejné dopravy sleduji dost dlouho na to, abych věděl, že na první místě je politika, nikoli peníze. Tuplem, když se bavíme o něčem takovém jako lokálky, kde ekonomika definitivně rezignovala v 60. letech a od té doby je veškerá jejich existence čisté politikum. Právě sledování ekonomického a politického přístupu k železnici mě dost zajímá, vyloženě technické znalosti mám jen takové, co pochytím, protože do toho se samozřejmě proniká hůře a já nikdy nebyl dobrý ve fyzice a chemii.

K mému názoru na Kordis:
Je to názor vyplívající z toho, že jejich postoj k VHD mi nevyhovuje. Slova, co jsem napsal na jejich adresu, nejsou nadávky alá pan Vláďa, mají obsah. Ješitní jsou, protože nedokáží přehodnoti svoje staré vize a začít kraj přesvědčovat, že úsek do VO by měl smysl. Nikým nevolení jsou, to samé se vyčítá běžně EU komisi, já jen použil dnes už v podstatě ustálenou frázi. A šotouši to nejspíše budou také... nechce se mi věřit, že ti co dělají podklady pro kraj, kam vlak a kam bus, jsou jinak naprosto se nijak o VHD nezajímající motorkáři, kteří to mají čistě jako práci a dopravky vystudovali jenom proto, že se tam přihlásili a po roce studia se jim už nechtělo měnit školu a tak to doklepali. Tomu nevěříte určitě ani vy. Kraj jsem obecně nazval vypatlaným (subjektivní názor snad mít můžu, není to jen o dopravě, nebudeme to s politickou korektností přehánět!), ale pány z Kordisu jsem nazval jen ješitnými, zde jsem slova uvážil, kam až zajdu. A za tím, co jsem napsal, si stát chci. A když si i vy přiznáte, že Kordis se opravdu od zbytku ČR v přístupu k regionálním tratím liší nejvíce, tak nebude ani mé výroky o nejhorším IDS považovat za provokativní. Ono to tak z jiného úhlu pohledu opravdu být může, že Kordis je to poslední, co by danému člověku mezi českými IDS vyhovovalo. Kordis hodně kopíruje přístup k železnici v Dolních Rakousech a to je ekvivalentě nejdrsnější kraj v Rakousku k lokálkám, nebo ne?
Úterý, 14. února 2017 - 07:41:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13016
Registrován: 5-2002
SM: ale to nic nemění na tom, že veřejně jméno uvádět nechci
Abychom si rozuměli: nemám problém s tím, když někdo vystupuje se skrytou identitou a chová se, řekněme, umírněně. Nemám problém ani s tím, kdy se někdo chová neumírněně, ale s otevřenou identitou, je to jeho boj. Ale nelíbí se mi, když někdo někoho napadá anonymně - nicméně takového jedince ani nestřílím za úsvitu, ani mu nerozbíjím hubu, ale jednoduše mu tykám.

Netuším, co v AŽD děláte vy
Řídicí systémy pro kolejová vozidla, tedy i to AVV... [wink]
Úterý, 14. února 2017 - 17:07:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6813
Registrován: 4-2003

A já opravdu nemám zájem, aby si tu z mého jména utahovali arogantní a netolerantní lidé jako RadekŠ, TH, Zzz, intelpetr, Pružinskij, Jan Sůra


No samozřejmě..... my přeci nemáme nic lepšího na práci, než si utahovat z něčího jména.:-) Ach jo.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 14. února 2017 - 17:34:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13262
Registrován: 12-2007
železnici v Dolních Rakousech a to je ekvivalentně nejdrsnější kraj v Rakousku k lokálkám, nebo ne?

Zapomněl jste zasadit svůj výrok do souvislostí.
Např. do souvislosti, kolik lokálek bylo kdysi vybudováno v Dolním Rakousku a kolik v jiných rakouských spolkových zemích.

A např. do souvislostí, za jakých došlo v roce 2010 k vlně zastavování osobní dopravy na dolnorakouských tratích.
StarMaster
Středa, 15. února 2017 - 18:04:47  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
David
Máte pocit, že v Horních Rakousech je síť lokálek špatná? Proč tam je tolik nerušili?

A souvislostí myslíte co? Krizi, co zasáhla celou Evropu, ale jen v Dolním Rakousku udělali brutální likvidační kolečko? A největší likvidační kolečko neudělali za krize, ale postupným rušením každé 3-4 roky provozu na nějaké trati, což dělají už tak od roku 1986. Dolní Rakousy nejsou žádný nejvíc krizí postižený region v Evropě, jsou akorát region, který krizi využil k proškrtání nejvíce tratí. Ani Polsko za krize neškrtalo tak drasticky v nějakém z vojvodství. Ani Maďarsko, ani Slovinci, Chorvati, Němci, Francouzi, Belgičaní atd. Dolní Rakousy ty škrty plánovali dlouhodobě a jen využili záminky.

Hledejte souvislosti tam, kde jsou. Tady akorát vaříte z vody.

A že se nimi Kordis inspiruje (když už je to jeho soused) a jde tak proti trendu ve zbytku ČR, je zjevné každému, kdo nemá úplně zamlženo před očima a sleduje nějaký rok vývoj kolem železnice.
Středa, 15. února 2017 - 18:17:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5433
Registrován: 12-2011
A že se nimi Kordis inspiruje (když už je to jeho soused) a jde tak proti trendu ve zbytku ČR, je zjevné každému, kdo nemá úplně zamlženo před očima a sleduje nějaký rok vývoj kolem železnice.

Aha, tak proto je na jižní Moravě nejlepší integrovaý systém v ČR...
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 15. února 2017 - 18:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4059
Registrován: 5-2002
V Olomouci už jsou instalovány MIBy a funkční AVV? Že 3+3 rypouš stál vzorně prvními dveřmi k Přerovu až u výtahu nového podchodu [ok] .
Středa, 15. února 2017 - 18:38:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13263
Registrován: 12-2007
- Ano, v Niederösterreichu bylo kdysi vybudováno výrazně více lokálek než v Oberösterreichu (natož než např. v Tirol).

- Stejně tak i v ČR se počet lokálek liší "kraj od kraje". Tzn. srovnávat "který kraj zastavil osobní dopravu na největším počtu lokálek" je (nejen z tohoto důvodu) nepřesné.

- A souvislostí myslíte co?
Výstižnou ilustrací budiž tato fotka:

Středa, 15. února 2017 - 18:46:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13042
Registrován: 5-2002
H_o: V Olomouci už jsou instalovány MIBy a funkční AVV?
Ještě úplně ne [nene], zbývá se grygovské zhlaví, takže od Přerova na ruku. Asi byl šikovnej fíra.
StarMaster
Středa, 15. února 2017 - 19:35:33  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
intelpetr:
Že se líbí šotoušům není objektivní kritérium.

David:
Na demagogické obrázky reagovat nebudu. Obrázků nevytrhaných tratích bez osobky ve vlastnictví ÖBB vám můžu také vyfotit kvantum.
Starý Hanák
Středa, 15. února 2017 - 20:25:40  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
A že se nimi Kordis inspiruje (když už je to jeho soused) a jde tak proti trendu ve zbytku ČR, je zjevné každému, kdo nemá úplně zamlženo před očima a sleduje nějaký rok vývoj kolem železnice. Pardubický kraj s Duškovými vzduchovoziči je zbytek ČR? V ostatních krajích se nic nerušilo? Trendem je smysluplná spolupráce různých druhů dopravy. Ne provozování vzduchovozičů. V Dolních Rakousích toho zejména z politických důvodů opravdu zrušili víc, než bylo nutné, ale např. provoz lokálek na sever od Vídně s většinou tragickým směrováním oproti převažující poptávce by byl dnes totálním anachronismem. I tak např. víkendové motoráky v okolí Gr. Schweinbarthu zejí prázdnotou.
StarMaster
Středa, 15. února 2017 - 20:52:08  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Já v napojení obcí jako Waidfhofen, Zwettl, Poysdorf, Zistersdorf vlakem na hlavní tratě nevidím nic špatného. Kdyby tedy jízdné nestálo 8Kč/km, pak není divu, že tím nikdo nejezdil. Tak půlka by klidně mohla být v provozu dál. Mít nějaké propojení z Laa na Hohenau či Retz by smysl mělo. I regionální doprava je důležitá a busem atraktivní jezdit po venkově nikdy nebude. Pokud je mezera v síti až moc velká, tak nechat nějaké motoráky vozící pár lidí by bylo dobré. Lze na těch tratích dát jiný tarif, brát to jako podporu mobility a turismu a cestující by se našli. Dnes jsou v celé oblasti jakékoli vodorovné cesty nemožné, žádný jiný směr než do Vídně nefunguje. A přitom není pravda, že by tam neexistovaly žádné aspoň trochu pravidelnější vodorovné cesty. Není to tam takové, že by každý jezdil jinam. A aby náhodou nechtěl někdo z Laa a všech obcí pod, jezdit do Znojma či Břeclavi vlakem, tak to dozabil Kordis.
Starý Hanák
Středa, 15. února 2017 - 21:15:26  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
StarMaster: Vámi zmiňované lokálky ovšem v osobní dopravě zanikly už relativně dávno. V předposlední vlně jedině Droesing - Zistersdorf. A aby náhodou nechtěl někdo z Laa a všech obcí pod, jezdit do Znojma či Břeclavi vlakem, tak to dozabil Kordis. Nebýt Kordisu, žádná veřejná doprava z Laa do ČR by neexistovala a jediná možnost by byla jít do Hevlína pěšky. Pokud by tedy vlak do Hrušovan jezdil a nezanikl by bez náhrady třeba při "Bártově" vlně rušení.
StarMaster
Středa, 15. února 2017 - 21:40:44  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Také píšu že je to systematická likvidace od roku 1986... prostě přístup, jako kdyby se z Pacifiku u Prahy udělala letní víkendovka Davle-Čerčany-Šternberk, pak do Zruče cyklostezka a dál do Světlé vlečka.

V Dolním Rakousku je nesmyslným tarifem zcela zlikvidována horizontální doprava. Obnovit by se přitom pořád na mnoha místech dala, ale to by se musely chtít najít dotace a dát nízké jízdné.

Hohenau-Mistelbach (ale chce to dořešit napojení do hlavní tratě, případně úvrať) by se klidně dala obnovit hned. Dál se dá vytvořit nová linka Laa-Zellendorf-Retz-Znojmo (ano s úvratí).

Nešlo by o žádná zásadně vytížená spojení, možná by to vozilo jednotky kusů, když se lidé odnaučili vlak používat, ale pokud by se jízdné nastavilo jako levnější než auto (takže 8x levnější než běžné rakouské jízdné), tak by se postupně cestující našli, protože by to propojilo spousta městeček mezi sebou. Na vytíženost průměrné české lokálky by se po pár letech dostat šlo. Celá oblast by získala aspoň nějakou použitelnou veřejnou dopravu a nebyla jen nocležnou odkud se dojíždí do Vídně.

No a nebýt Kordisu, dal by se znovu postavit ten most, ale Kordis se stará o to, aby se nevyužíváním stala nesjízdná i současná trať a že se mu to daří, trať chátrá slušně.
Čtvrtek, 16. února 2017 - 05:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6814
Registrován: 4-2003

V Dolním Rakousku je nesmyslným tarifem zcela zlikvidována horizontální doprava.


A co ta vertikální, ta má tarif smyslný?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Jindřich Rosa
Čtvrtek, 16. února 2017 - 07:48:50  
Neregistrovaný host
195.113.180.178
Jo, ujde to...
jk
Čtvrtek, 16. února 2017 - 08:45:50  
Neregistrovaný host
195.113.171.206
S jakousi znalosti Dolního Rakouska a tamních obyvatel si dovolím jejich postoj k "horizontálním lokálkám" shrnout parafrází výroku výhybkáře Wachka: "Na tohle sere pes".
Ty tratě nikomu nechybí a nikoho nezajímají* a jejich zánik nikoho nepoškodil, pokud ho vůbec kdo postřehl.
*) Pár šotoušů se najde samozřejmě všude.
M_g
Čtvrtek, 16. února 2017 - 09:19:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 694
Registrován: 6-2006
intelpetr:
Že se líbí šotoušům není objektivní kritérium.


Že se nelíbí šotoušovi StarMaster není objektivní kriterium.
StarMaster
Čtvrtek, 16. února 2017 - 10:51:11  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
A jéjej, vyplašení šototrollové mají dostaveníčko?

Polila je studená hrůza, že by se snad v JMK mohla začít organizovat doprava podobně jako ve Středočeském, Ústeckém, Olomouckém nebo Libereckém a přestat rušit tratě a dokonce je obnovovat a na lokálách přidávat spoje?

Tak honem honem nakluště a dehonestujte ty, co vám požadavky na změnu přístupu JMK hýbnul žlučí. [biggrin]

M_g
Ještě že jste se kamaráda intelpetra zastal, to nejde, vystahovat ho tak drsným výrokům, že? [proud]
M_g
Čtvrtek, 16. února 2017 - 11:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 696
Registrován: 6-2006
Zrcadlo, zrcadlo, kdo je v zemi zdejší, řekni, kdo je ze všech nejkrásnější...
Čtvrtek, 16. února 2017 - 19:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2926
Registrován: 8-2010
StarMaster:
"Polila je studená hrůza, že by se snad v JMK mohla začít organizovat doprava podobně jako ve Středočeském, Ústeckém, Olomouckém nebo Libereckém a přestat rušit tratě a dokonce je obnovovat a na lokálách přidávat spoje? "

Spadl jste z višně? Podívejte se do dopravního plánu Olomouckého kraje a zjistíte, že kraj chce v blízké budoucnosti lokálky odepsat nebo výrazně zredukovat a nahradit autobusem.

Namátkou třeba trať Dolní Lipka-Hanušovice, Mikulovice-Zlaté Hory a třeba Kostelec na Hané-Náměšť na Hané. Z poslední doby třeba výrazná redukce v úseku Petrov nad Desnou-Sobotín (i tady bude otázka času kdy se zruší těch pár vlaků co tam ještě jezdí).

Dávat Olomoucký kraj jako příklad zachování lokálek je fakt dobrý vtip.
Praha-Ruzyně, Olomouc
StarMaster
Čtvrtek, 16. února 2017 - 20:22:53  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Honza7887: Podobné plány má i Ústecký, ale realita je taková, že ty tratě dál drží a jen to kopíruje do dalšího plánu za 4 roky. JMK to skutečně ruší. U ostatních krajů tyhle návrhy slouží jen jako seznam tratí do rezervy pro případ krize. A Dolní Lipka-Hanušovice je na území OK jen z půlky a hradí ji celou PK, takže tam nemůže nic vzrušit.

"Z poslední doby třeba výrazná redukce v úseku Petrov nad Desnou-Sobotín"
Dovede si někdo představit, že by se takový kompromis, jako těch pár vlaků, co se zachovalo na tom cancouru do Sobotína, dal vůbec v JMK ukecat? Dyť by se v Kordisu smíchy popadali, kdybyste jim řekl, že to s lobováním za zachování pár vlaků do Sobotína myslíte vážně. Kordis se nikoho neptá, co si udělá, dělá si co chce.

A kolik lokálek významu VO-Boskovice či Čejč-Hodonín plánuje OK zavřít? A kde proškrtal provoz na ekvivalentu tratě Bohutice-Hrušovany? Z kolika tratí typu Kyjov-Hodonín udělal cyklostezkou?

Omezení Mikulovice-Zlaté Hory bylo důsledkem zrušení MD objednávky v době krize a nutnosti někde ušetřit na zachování vlaků přes Glucholazy.

Ony ale všechny kraje, když si to uvědomíte, jsou mírnější než Jihomoravský k lokálkám. Snad možná Jihočeský je takovej paskvil, že snese srovnání, ale i tam se toho zavřelo méně než v JMK a spíš se tam šetří na úkor hlavních tratí, kde ale je solidní rychlíková vrstva.
StarMaster
Čtvrtek, 16. února 2017 - 20:27:46  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Dovede si někdo představit, jak JMK drží někdy v listopadu (ani zima ani léto) provoz v kladiva z Černého Kříže do Nového Údolí?

Dovede si někdo představit jak drží provoz z Bečova nad Teplou do Blatna u Jesenice?

Jak drží provoz do Kralovic nebo na lokálkách jako Bor-Svojšín aspoň pá-ne?

Jak drží úsek Nezvěstice-Příkosice (hezká obdoba Čejč-Hodonín).

Dovede si tam někdo představit držení provozu ze Zruče nad Sázavou do Českého Šternberka? Nebo vlaky z Chrudimi do Moravan? Nebo vlaky do Mšena, na Dobříš. Blatná-Nepomuk?

Atd. atd. atd. Není drsnějšího kraje v ČR, než JMK.
Starý Hanák
Čtvrtek, 16. února 2017 - 20:37:36  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Hlavní rozdíl mezi Jihomoravským krajem a některými jinými kraji je ten, že JmK objednává vlaky tam, kde je silný potenciál jejich využití a tam, kde se jedná o pár jednotlivců, objedná raději autobus. Jde o smysluplné pokrytí kraje veřejnou dopravou, ne o provoz na všech tratích za každou cenu. Přitom počet ujetých vlkm za rok neklesá, naopak, tudíž neustále roste počet vlaků tam, kde je to potřeba, hlavně v okolí Brna. V dnešní době opravdu není nikdo zvědavý na jeden vlak za 2-3 hodiny na celé síti. Docela by mě zajímalo, jak jsou např. využity ty náhodné osobákové výstřely mezi Budějovicemi a Veselím nad Lužnicí a podobně.
Starý Hanák
Čtvrtek, 16. února 2017 - 20:40:33  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Dovede si někdo představit... A má takováto objednávka (náhodné výstřely, vlaky párkrát do týdne) smysl? Není lepší lidem nabídnout autobus v pravidelném taktu celotýdenně a ušetřené vlkm investovat třeba do příměstské dopravy?
StarMaster
Čtvrtek, 16. února 2017 - 20:51:00  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
A má takováto objednávka (náhodné výstřely, vlaky párkrát do týdne) smysl?
Ona ale není na všech těch tratích nabídka jen párkrát týdně a náhodné výstřely a příměstská doprava je v těch krajích slušně zajištěna. Většinou je tam 2h takt na těch slabších a to tam stačí. Pohádky o 1h taktu autobusů místo vlaků známe. Příklady, kde se to udrželo a neskončilo režimem 4 páry busů v kladiva místo 8 párů vlaků včetně víkendů, ty už neznáme. [wink]

To tajemství spočívá v tom, že ty kraje prostě do VHD dávají na obyvatele víc peněz. Pak mají jak na příměsto, tak na lokálky. Ale JMK je chudák, ten si přidat nemůže dovolit. [angry]

A nebo, jak Vy jste správně napsal, JMK zajímá výhradně okolí Brna. Na tom něco je.

A hlavní rozdíl je v tom, že JMK je jediný kraj, který jde cestou brutální redukce lokálek. Všichni to dělají blbě, jenom JMK ví jak na to? [nene]
Starý Hanák
Čtvrtek, 16. února 2017 - 21:02:19  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Většinou je tam 2h takt na těch slabších a to tam stačí. Ale kolem Brna to nestačí. Pokud tedy nechceme obnovit autobusy typu Tišnov - Kuřim - Zvonařka a podobně. Všichni to dělají blbě, jenom JMK ví jak na to? Asi ano, když jim roste počet cestujících ve vlacích. Ostatní kraje neruší lokálky hlavně proto, že se bojí politického dopadu. A když už to udělají, hledají příčiny jinde a nejsou schopni je plnohodnotně nahradit. Jinak v Ústeckém kraji toho zavřeli taky docela dost. Pak si všimli relativního úspěchu turistického provozu a nyní to vydávají za svůj produkt. Podobně např. trať údolím Hvozdnice.
Čtvrtek, 16. února 2017 - 22:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13267
Registrován: 12-2007
realita je taková, že ty tratě dál drží a jen to kopíruje do dalšího plánu za 4 roky.
V JMK je v případě Velkých Opatovic či Čejč - Hodonín realita podobná.

A kolik lokálek významu VO-Boskovice či Čejč-Hodonín plánuje OK zavřít? A kde proškrtal provoz na ekvivalentu tratě Bohutice-Hrušovany?
Zkuste se zamyslet, zda v Olomouckém kraji takové ekvivalenty tratí (zejména té poslední jmenované) vůbec existují.
(i to je další příklad z kategorie "každý kraj je jiný; případné srovnání bude z principu nepřesné")

Z kolika tratí typu Kyjov-Hodonín udělal cyklostezkou?
Cyklostezku z ní učinila především SŽDC, s. o. - tím, že tuto trať nechala zrušit.

příměstská doprava je v těch krajích slušně zajištěna.
Opět se zkuste zamyslet, jestli není nějaký rozdíl mezi příměstskou dopravou okolo Brna a příměstskou či "příměstskou" dopravou okolo některého z menších (myšleno ve srovnání s Brnem) krajských měst.
(a i to je další příklad z kategorie "každý kraj je jiný; případné srovnání bude z principu nepřesné")
StarMaster
Pátek, 17. února 2017 - 18:03:26  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
V JMK je v případě Velkých Opatovic či Čejč - Hodonín realita podobná.
Opravdu? Narozdíl od jiných krajů, JMK své hrozby, že něco zavře/omezí, zatím vždy splnil. U jiných krajů je pravděpodobnost, že to nezavřou, mnohem vyšší, nevšiml jste si?

i to je další příklad z kategorie "každý kraj je jiný (2x zmíněno)
Uvedl jsem tu pár příkladů tratí, které by v JMK šly na škrty. Více jsem jich uvedl ve vlákně GVD, budu tedy hodný a překopíruji to, ať to nemusíte dohledávat:

"jak by vypadlo v Kordisu"
Davle-Čerčany: pouze víkendy v létě
Čerčany-Šternberk: pouze víkendy v létě
Šternberk-Zruč: cyklostezka
Rataje-Uhlířské Janovice: jen pár vlaků ráno a večer a víkendy nebo rovnou cyklostezka
Kladno-Kralupy: bez osobní dopravy nebo jen pár vlaků ve špičkách v kladiva, víkend nic
Kralupy-Neratovice: zcela bez osobní dopravy
Nučice-Beroun: jen pár vlaků ráno a večer a víkendy
Zadní Třebaň-Lochovice: jen letní víkendy, nebo cyklostezka (naučili by bus brát kola)
Mělník-Mšeno-MB: cyklostezka, lobovat za její opravu by Kordis bral za vtip
Lužec: fajnová cyklostezka
Veltrusy: jen kladiva a jeden vlak v neděli v noci
Slaný-Louny: bez osobní dopravy
Lužná-Žatec: bez osobní dopravy
Rožmitálka: pro Kordis vtip
Bakov-Bousov: pro Kordis vtip
Kouřim-Pečky: Kordis by nikdy neloboval za opravu

a můžeme vymýšlet další příklady, jako Měchenice-Dobříš, Sedlčanka, Křinec-Chlumec. Přitom ve SČK není podfinancované příměsto. Kolik je potřeba příkladů, abyste uznal, že JMK rozhodně nedává na obyvatele stejně peněz do železnice, jako jiné kraje?

Nebo můžeme příklady ze Slovenska... držel by Kordis provoz na:
Šurany-Zlaté Moravce
Čata-Šahy
Banská Štiavnica
Horná Štubňa-Hronská Dúbrava
Brezno-Nálepkovo
Poltár-Utekáč

-kde všude by nechal "aspoň" letní víkendy?

Jediné, kde by to Kordis na Slovensku nezrušil, ale možná posílil, by byly Chynorany-Trenčín a byla by snaha o přímák do Prievidze. A mezi Turčianskými Teplicemi a Banskou Bystricou by asi Kordis tu jednu zastávku pro turisty dovolil, nebo tam vedl v létě o víkendech navíc zastávkový cykloosobák.

"Cyklostezku z ní učinila především SŽDC, s. o. - tím, že tuto trať nechala zrušit."
Po patřičné lobby kraje a místních obcí. Kdo by se rád nezbavil tratě, kde nic nejezdí a nechce se mu muset stále obhaovat, že údržba takové trati není řádné hospodaření. Kdyby tam kraj nezrušil vlaky, tak by se pod jejich koly stavěla cyklostezka dost blbě.
Starý Hanák
Pátek, 17. února 2017 - 18:43:53  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
StarMaster: To je všechno hezké, ale já nepovažuji za úkol koordinátora dopravy zachování lokálek. To bychom mohli koordinátory rovnou rozpustit a dále opisovat jízdní řády z 80. let. Jinak pokud by Kordis neměl zájem o rekreační dopravu, nefinancoval by kraj vlaky typu Pernštejn nebo Velo Podyjí. Co se týče trati Mutěnice - Kyjov, stále slyším nějaké nářky nad jejím zrušením, ale v době, než byl provoz zastaven, zely zdejší vlaky zoufale prázdnotou. Dnes opravdu nemají lidé zájem chodit na vlak v Dubňanech 2 km za město, když jim přes střed města jede do Hodonína i Kyjova autobus každou chvíli... Myslím, že kromě zarytých nostalgiků si z místních na vlak nikdo ani nevzpomene a nikomu nechybí.
M_g
Pátek, 17. února 2017 - 19:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 6-2006
Trenčín-Chynorany posilovat vlak? K čemu?
Autobus to až do Bánovec zvládá mnohem líp.
Pátek, 17. února 2017 - 19:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4216
Registrován: 12-2004
Starý Hanák: Takže pro některé lokálkos ultras už není nejhorší Jeřábkův Ústecký kraj, ale jmk[uhoh].
Když si jen tak rychle vzpomenu: Omezení Chomutov - Vejprty na sez. víkendy(díky Německu) , Švestková, Děčín - Oldřichov, omezení Moldavy, Mšené Lázně, Kadaň - Radonice -Kaštice, omezení os přes Podbořany, omezení Mikulášovice - Rumburk na víkendy.
Nechci zpětně hodnotit každou z těchto tratí, protože většinu dostatečně neznám,(hodně dobře ale např.137ku). Nicmémě častý argument fanatiků, že nechá Jeřábek časem všude jen pár busů a později už nic, se zde nějak nenaplnil, spíš se ještě přidávalo...
U JMK je trochu problém, že zavádět "turistické vlaky" třeba z Vranovic do Pohořelic nejspíš nikdo nebude, z toho důvodu pro některé šotouše jde o ten "nejdrsnější kraj"[happy].
Pátek, 17. února 2017 - 19:41:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1533
Registrován: 2-2009
Starý Hanák:
Dnes opravdu nemají lidé zájem chodit na vlak v Dubňanech 2 km za město
Do místní části Jarohněvic(tam kde se nachází bývalá stanice), jezdí normálně bus. Návaznost s vlakem by tehdy nebyla marná. Pěšky by nikdo chodit nemusel. To samé i Svatobořice s autobusovou zastávkou v blízkosti bývalé stanice.

ale v době, než byl provoz zastaven, zely zdejší vlaky zoufale prázdnotou

Jak které. Některé spoje byly využívány žáky Soš a Sou automobilní Kyjov(bývalé Cop). Tuším že za tyhle "školácké spole" se tehdá přimlouval starosta Mutěnic (ale nevím to jistě)
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Pátek, 17. února 2017 - 19:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13270
Registrován: 12-2007
U jiných krajů je pravděpodobnost, že to nezavřou, mnohem vyšší, nevšiml jste si?
To je spekulativní otázka. Mj. v případě Olomouckého kraje přišlo přinejmenším jedno zastavení osobní dopravy zcela bez varování (což je taky kapitola sama pro sebe).

Uvedl jsem tu pár příkladů tratí, které by v JMK šly na škrty. Více jsem jich uvedl ve vlákně GVD, budu tedy hodný a překopíruji to, ať to nemusíte dohledávat:
Již jsem to ve vlákně o tom GVD četl. Mmch. i sem jste to překopíroval s opětovnou chybou ("Veltrusy" namísto správného "Velvary", kdy navíc aby bylo vaše přirovnání přesné, musel byste k této položce uvést "s brzkým předpokladem přímých vlaků z Prahy, a to ve 30min. intervalu v období přepravní špičky").

K tomu seznamu dodávám již vyřčené - a to že evenuální srovnání bude z principu nepřesné.

Kolik je potřeba příkladů, abyste uznal, že JMK rozhodně nedává na obyvatele stejně peněz do železnice, jako jiné kraje?
Kraj Vysočina či např. Jihočeský kraj dávají více? [uhoh]
Tak či tak - opět jde o nepřesné srovnání (nejen kvůli odlišné velikosti - a tím pádem i "příměstskosti" - příslušných krajských měst).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 17. února 2017 - 19:52:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4217
Registrován: 12-2004
Radec5: Jenže , to by se musely busy hodně omezit, jinak nebyla žádná motivace pro většinu Dubňan na ten vlak jezdit(chodit). Poslední roky využívali tuto trať hlavně lidi z Mutěnic jezdící do Kyjova. Autobusová alternativa existovala jen přes Hodonín, takže vlak byl zajímavější i přes polohu nádru v Kyjově.
StarMaster
Pátek, 17. února 2017 - 20:50:06  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Starý Hanák
Ano, Kordis je modlou šotoušů, dává smysl proč.

Koordinátor dopravy nemá ale být nikým nevolený bůh, co určuje, kde smí být vlak. To mají určovat občané ve volbách, protože oni si to platí, ten nevolený úředník to ze své kapsy vážně neplatí. Pokud se koordinátor dopravy utrhne ze řetězu, má být usměrněn jako v Pardubickém nebo Ústeckém kraji, což se v případě Kordisu nestalo.


David
kdy navíc aby bylo vaše přirovnání přesné, musel byste k této položce uvést "s brzkým předpokladem přímých vlaků z Prahy, a to ve 30min. intervalu v období přepravní špičky

To jste ale zapomněl dodat i brzký předpoklad výrazného omezení osobních vlaků dál na koridoru, že? U Kordisu se vlkm nepřidávají, jen přesouvají, nepleťte si kraje, osobáky směr Břeclav plánuje Kordis ubrat. [wink]

opět jde o nepřesné srovnání
Nejde. Srovnat počet peněz na obyvatele je ten nejlepší údaj ke srovnávání.

Ale když vám nevadí, že v jiných krajích se nejenže pořád zahušťuje doprava v příměstu, ale ještě tam toho dost jezdí po lokálkách, které u vás v JMK jsou nahrazeny busem, tak vám to brát nebudu. Mně by to vadilo, že se na mě šetří. Protože DPH a jiné daně jsou v celé republice stejné. Zajímalo by mě, v čem JMK tak vyniká, když tolik škudlí na železnici.

Kraj Vysočina či např. Jihočeský kraj dávají více?
Děkuji za to, že soupeře JMK hledáte v těchto krajích. To vypovídá samo o sobě. Vystihl jste to dobře.

Upřímně nevím, zda to je někde vyčísleno... dohledávat za každý kraj údaj o počtu peněz na železnici za např. rok 2016 a pak to dělit počtem obyvatel, se mi nechce. Pokud máte čas, dohledejte to a spočítejte.
Pátek, 17. února 2017 - 21:07:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13272
Registrován: 12-2007
dohledávat za každý kraj údaj o počtu peněz na železnici za např. rok 2016 a pak to dělit počtem obyvatel, se mi nechce. Pokud máte čas, dohledejte to a spočítejte.
Důkazní břemeno leží na vašich bedrech, vzhledem k vašemu tvrzení Kolik je potřeba příkladů, abyste uznal, že JMK rozhodně nedává na obyvatele stejně peněz do železnice, jako jiné kraje?.

Srovnat počet peněz na obyvatele je ten nejlepší údaj ke srovnávání.
Může jít o jedno z kritérií (ovšem určitým způsobem zkreslené), zdaleka však ne o kritérium jediné.

Ale když vám nevadí, že v jiných krajích se nejenže pořád zahušťuje doprava v příměstu**, ale ještě tam toho dost jezdí po lokálkách, které u vás v JMK jsou nahrazeny busem, tak vám to brát nebudu.
Na tomto místě zdůrazním, že zde se vůbec nezmiňuji o tom, co mi na (nejen) železniční dopravě v JMK nevadí a co naopak vadí.

**pořád zahušťuje doprava v příměstu
To není docela pravda - viz okolí Českých Budějovic, Plzně atd.
Starý Hanák
Pátek, 17. února 2017 - 21:29:11  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Koordinátor dopravy nemá ale být nikým nevolený bůh, co určuje, kde smí být vlak. To mají určovat občané ve volbách, protože oni si to platí, ten nevolený úředník to ze své kapsy vážně neplatí. Pokud se koordinátor dopravy utrhne ze řetězu, má být usměrněn jako v Pardubickém nebo Ústeckém kraji, což se v případě Kordisu nestalo. Pak ale nemluvíme o volbách, ale o referendu. Občané by chtěli všecko, pokud to nebude z jejich kapsy. Co se týče usměrňování, to už tu bylo. Strana a vláda rozhodla, logická argumentace jde stranou. Děkuji, nechci. Konkrétně: Usměrnění v Ústeckém kraji: Turistické linky, produkt soukromníků, nyní alibisticky vydáváno za produkt kraje. Pardubický kraj: Nikoho nevozící vzduchovoziče, vlkm chybí v okolí měst. Abychom si rozuměli. Nejsem v žádném případě zastáncem rušení lokálek za každou cenu. Ale vzduchovoziče podporovat nehodlám, když vidím, že tam, kde by lidi jezdili v násobnějším počtu, vlaky chybí.
Pátek, 17. února 2017 - 23:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2929
Registrován: 8-2010
Starý Hanák:
"Ale vzduchovoziče podporovat nehodlám, když vidím, že tam, kde by lidi jezdili v násobnějším počtu, vlaky chybí."
[ok] Lépe to snad ani napsat nejde [happy]

StarMaster: Musím na jednu stranu ocenit Vaši snahu lokálky zachovat za každou cenu. To se tady opravdu jen tak nevidí. Zkuste se smířit s tím, že mnohé lokálky (i některé na střední Moravě) budoucnost nejspíš nemají. Takové lokálky nejvíc sráží poloha nádraží v dané obci (většinou někde na kraji nebo třeba i několik km lesem). Prostě jsme zpohodlnělí a dneska se už na vlak kilometry nechodí.

V krajích, kde mají kvalitní integrovaný dopravní systém by takovou náhradu autobusem člověk neměl ani moc pocítit, protože tam platí stejný tarif (třeba zmiňovaná trať Petrov n. Desnou-Sobotín kde většinu dne jezdí autobus za tarif IDSOK stejně jako jezdil předtím vlak).

Jinak nechápu, proč by měl být JMK ten špatný jen proto, že nezachovává lokálky. JMK je naopak skvělý případ jak má integrovaná doprava fungovat. Do budoucna by měly vlaky a autobusy spolupracovat a tvořit jeden celek, protože opravdovou konkurencí je [auto] a to se v JMK celkem daří plnit.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Pátek, 17. února 2017 - 23:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 10-2016
Honza7887


Honza7887:
"Takové lokálky nejvíc sráží poloha nádraží v dané obci (většinou někde na kraji nebo třeba i několik km lesem). Prostě jsme zpohodlnělí a dneska se už na vlak kilometry nechodí."

V tomto zase takový problém nevidím, největší problém těchto lokálek je i například zastaralý vozový park. Opravdu "vyhrkaná" 810 není žádná sláva a to už řadu cestujících hodně odrazuje. Přece si nebudu lámat záda v nepohodlných 810, když můžu jet moderním busem nebo autem.

Zastávky a stanice vzdálené od jednotlivých obcí a měst nemusí být taky velkým problémem, už jen proto, že spousta žel. stanic disponuje parkovištěm. Například jestli jste si všiml, tak u většiny koridorových stanic jsou parkoviště přeplněná a lidé už nemají kam zaparkovat.

Další věcí je ta, že u spousty žel. stanic a zastávek se nachází i autobusová zastávka a oba tyto druhy dopravy na sebe navazují.

Takže ve vzdálenostech zase takový problém nevidím. Kdyby po těch tratích jezdily moderní soupravy, klimatizované, nízkopodlažní s WiFi, tak lidé rádi začnou jezdit vlakem. Ovšem 810 už nepatří do 21. století a odrazují i řadu zákazníků, to stejné Regionovy, díky své hlučnosti!
Pátek, 17. února 2017 - 23:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2930
Registrován: 8-2010
nádra_žák: Ano jistě, 810 vskutku není nic moc a mnoho lidí to asi odradí [happy] Jinak ano, na nádraží se dá tím [auto] dojet to je fakt, ale není lepší ten autobus co je jede už z toho náměstí a člověk nemusí ani někam [auto] ? A co když bude vystupovat právě v takové stanici "v poli" [happy] To mi auto zaparkované někde v druhé stanici nebude moc platné [proud]

Ano, to jsem si bohužel všiml, že zaparkovat u většiny koridorových stanic je problém [sad] a v okolí velkých měst (Praha) je to ještě horší.

nádra_žák:
"Kdyby po těch tratích jezdily moderní soupravy, klimatizované, nízkopodlažní s WiFi, tak lidé rádi začnou jezdit vlakem. Ovšem 810 už nepatří do 21. století a odrazují i řadu zákazníků, to stejné Regionovy, díky své hlučnosti!"
To je hezká představa, ale provoz takových moderních souprav by byl asi dražší než 810 a nevím jestli by na to kraje byly ochotny přistoupit (navíc někde je ta obsazenost tak akorát na tu 810 a potenciál k nárůstu cestujících skoro žádný).
Praha-Ruzyně, Olomouc
Pátek, 17. února 2017 - 23:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3066
Registrován: 5-2004
Mohla by existovat nějaká zásada v dopravní politice státu, že nepoužívaná železnice se ani neruší, ani nenechává zarůst lesem, ale sundá se z ní svršek a udělá se pražcové podloží typ 5 i tam, kde není třeba bránit zatékání do spodku a které je použitelné jako cyklostezka, a na nějakou dlouhou dobu se pronajme obcím/krajům, s tím, že všechna ochranná pásma apod. by zůstala zachována.

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Sobota, 18. února 2017 - 12:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 10-2016
Honza7887


Honza7887:
"Ano, to jsem si bohužel všiml, že zaparkovat u většiny koridorových stanic je problém [sad] a v okolí velkých měst (Praha) je to ještě horší."

Když je to takový problém na koridoru, proč by to nemohl být problém i na lokálkách? Vždyť spousta lokálek vede do velkých měst. Například ve Velkých Opatovicích je hodně míst na zaparkování a lokálka odtamtud vede třeba do Boskovic, navíc spousta lidí jede třeba až do Blanska nebo Brna. Autobusy zde jezdí ve špičce přeplněné, tak proč lidé z okolních vesnic nepřijedou na nádraží autem? Navíc i kolo si můžete po domluvě v této stanici uschovat. Dále i žst. Šebetov disponuje parkovištěm, ale i přesto je téměř prázdné.

Podle mně když to funguje na koridoru, tak by to mohlo fungovat i na lokálce. Musí se ovšem chtít!

Dalším problémem lokálek je kromě zastaralého vozového parku traťová rychlost, která mnohdy nepřekročí 50km/h a kvůli nebezpečným a nepřehledným přejezdům je v některých úsecích traťová rychlost pouhých 10 km/h, ale i přesto je železnice mnohdy rychlejší než silniční doprava, viz. V.O. - Boskovice.
Sobota, 18. února 2017 - 13:13:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5442
Registrován: 12-2011
Když je to takový problém na koridoru, proč by to nemohl být problém i na lokálkách?

Podle mně když to funguje na koridoru, tak by to mohlo fungovat i na lokálce. Musí se ovšem chtít!

Musíte pochopit, že na koridoru to funguje kapánek jinak než na rozpadlé lokálce. Po koridoru se během krátkého času dopravíte na velkou vzdálenost, v případě příměsta dokonce do středu města, kde jízda autem moc konkurenční nebude. Kdežto na lokálce za delší dobu ujedete málo, a ten čas, který strávíte v šukafonu, můžete rovnou strávit v autě, a dojet s ním rovnou do cíle. Navíc lokálky neposkytují takový rozsah dopravy jako koridor, a rozhodně to není atraktivní. A o příměstu se nemá cenu bavit, kolem Prahy to jezdí i po 10 minutách, a na to už cestující slyší.

Abych v Jevíčku vyjel k nádraží, abych tam přesednul na vlak do Boskovic, to rovnou do těch Boskovic dojedu autem (Proč? Protože vlak jezdí pomalu a málo často, a do centra Boskovic se autem dostanu dobře). A pokud pojedu do Brna, dojedu si autem do Letovic, kde přesednu na vlak (Proč? Protože mi vlaky z Letovic jezdí často, a dojedu rychle až do středu města, což autem nedám).

Nejsem pro likvidaci lokálky. Jen by po ní měly jezdit takové spoje, které mají nějaký smysl. V tomto případě to bude maximálně na turistický provoz, protože běžné vlaky zde nedokáží dostatečně uspokojit cestující, kteří chtějí využít VHD.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 18. února 2017 - 14:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4220
Registrován: 12-2004
intelpetr:Souhlas

nádra žák: Ale v době školních spojů jede vlak z VO do Boskovic. Co tedy navrhuješ, aby se cpali lidi do těch spojů, co nezrušíš, nebo zrušíš všechny busy v té době, aby nebyla jiná alternativa?

A špičkové "neškolní spoje" , jedoucí v souběhu s vlakem pokud zrušíme, nabídneme cestujícím navíc co? Zbydou jim tři možnosti: 1)Přejít na [auto]
2)Jet s jiným bus spojem.
3)Pojedou opravdu vlakem, ale z nějakého důvodu zhoršíme popř. zdelšíme cestu, protože původně si z nějakého důvodu vybrali bus.
Nepřijde ti ten výrazbný nepoměr na VO - Boskovice ve prospěch busu bijící do očí?
Proč jedou lidi s busem, kde jede např. přes 40 nebo i 60 lidí a nevyberou si hodně prázdnej Regioshuk?
Sobota, 18. února 2017 - 14:30:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 10-2016
intelpetr

Ovšem že na lokálkách je jiná situace než na koridoru. Avšak na některých lokálkách to tak funguje. A taky není lokálka jako lokálka! Některé lokálky vedou ze vzdálených míst až do velkých měst, například z Ivančic do Brna nebo z Moravského Krumlova. U spousty stanic na lokálkách jsou parkoviště plná a taky né na každé lokálce jezdí 810.

Takhle by to mohlo určitě fungovat i ve V.O. nebo v Chornicích, kde spoje do a z práce stačí.



intelpetr:
"Abych v Jevíčku vyjel k nádraží, abych tam přesednul na vlak do Boskovic, to rovnou do těch Boskovic dojedu autem (Proč? Protože vlak jezdí pomalu a málo často, a do centra Boskovic se autem dostanu dobře)."

Jenomže musíte také počítat náklady na cestu. Vlakem Vás cesta vyjde levněji, navíc nemusíte sedět ve stresu za volantem, obvzlášť v zimě. Do centra Boskovic se dá dojet relativně dobře autem, pokud Vám tedy nevadí, že se ráno a odpoledne mírně zdržíte v zácpách na křižovatkách!


intelpetr:
"A pokud pojedu do Brna, dojedu si autem do Letovic, kde přesednu na vlak"

Silnice do Letovic je v katastrofálním stavu a kromě toho, že si touto zajížďkou například z Jevíčka ještě zvednete náklady na cestu, tak při každodenním dojíždění si ještě připravte peníze na opravu auta a v zimě je silnice takřka nesjízdná.

Tedy jedinnou alternativou je v tomto regionu vlak, který z V.O. do Boskovic a dále jezdí dostatečně!
Sobota, 18. února 2017 - 14:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 10-2016
Zzz


Zzz:
"Co tedy navrhuješ, aby se cpali lidi do těch spojů, co nezrušíš, nebo zrušíš všechny busy v té době, aby nebyla jiná alternativa?"

Tady jde jen o to, že nesmí být souběh vlak a bus, to je pak jasné, kdo čím pojede. Také velké množství busů v tomto regionu se mi zdá přehnané. Bohatě stačí, kdyby vlak jel vždy o půl a bus v celou hodinu. Pak by se zaručeně zvýšil počet lidí ve vlacích. Případně by jezdily busy v půl hodinovém taktu, ale jen do Šebetova.

Líbí se mi myšlenka, že po dostavbě Boskovické spojky by jezdily spěšné vlaky z Brna, až do M.T. Ovšem to by přineslo obrovské opravy tratě, bylo by zapotřebí zvýšit traťovou rychlost, vybudovat nebo přesunout zastávky a pak také omezit busy!!! Ty by jezdily v hodinovém taktu a měly by za úkol obsoužit obce, kam vlak nejede. To by potom mělo smysl a cestující by byli spokojení. A opravdu by to neznamenalo takový odliv do aut, protože řada lidí auto nemá.
Sobota, 18. února 2017 - 15:03:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4221
Registrován: 12-2004
Takže by nezbylo, než zrušit vlak v 7:00 z VO do Boskovic....
Jinak ten proklad by udělat šel, ale tím pádem platí ty tři možnosti o kterých jsem psal. Ve výsledku tedy nastane úbytek lidí z veřejné dopravy, celkově zhoršení obslužnosti a zvýšení nákladovosti systému. Změna na tom bude, že uvidíme ve vlaku o něco víc lidí, pozitivní dopad pro lidi ale bude NULA NIC, ale hlavně BOHUŽEL OPAK zlepšení.

A vzhledem k tomu, že busy jezdí velice dobře využívané,(což sám opakovaně potvrzuješ) nelze říct , že jich jede moc.(!!)
Říct to může samoz. někdo, kdo třeba busy nesnáší a vlaky miluje zcela a absolutně nadevše, jako jeden pán, co tu často píše, ale to neberu jako argument. Argument by to pro mě byl, pokud by se tím řídila většina obyvatel v této relaci a CHOVALA SE DLE TOHO.

Takže znovu, mě celkem nezajímá, že někteří chtějí bus támhle a jiní vlak tuhle , ale co to v reálu znamená. A Tvůj návrh znamená pro většinu lidí ZHORŠENÍ.

Až se začne stavět Boskovická spojka, bude se přesunovat tať a zastávky apd., potom je na místě se bavit dál, jak nově organizovat dopravu v těchto relacích.

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)