Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Stavby v síti TEN-T » Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 07. 12. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 07. 12. 2017

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 26. listopadu 2017 - 13:57:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5840
Registrován: 7-2007
Pružinskij: je doba pod 10 minut IMHO nereálná, to se snad nepodařilo nikdy, střední hodnota 12 minut, rozptyly apod. mě už nezajímaly... Ještě, že jsme tyhle "odborníky" ignorovali...Víte prd...Byste se asi divil, jak rychle se to dá spáchat...(Dynín a tom tam chyběla kusá kolej, aby se postrk nemusel přestavovat.)
Qěcy: A všichni opomněli spřáhlo pro nezavěšené postrky a posun, Si dovolím upozornit na mnůj příspěvek 5839 výše...

V Majlontě, bezproblémové, v Krpoli, hůře (delší čas), v Kuřimi dtto Krpole, Tišnov asi nejkomplikovanější (osobka).
Víceméně pro tento případ na stávající infrastruktuře provozně asi nejjednoduší a bez investic do kolejí. Vylepšení (kolejí) by bylo možné, ale když se musí "šetřit"...A těch AC škopků je zatím dost...
Neděle, 26. listopadu 2017 - 14:53:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11963
Registrován: 8-2004
T_._H_.:
"nedovedu si představit třeba ty rozstřelené Lány u Kostomlat nad Labem - nejsme v totalitní Číně, aby stačilo dát někomu přes držku)."
Souhlas. Spousta lidí (nejen šotoušů) nechce brát v potaz, že není jen ten jejich zájem (ať už v rovině územní, tak v rovině finanční).
Jen mám tedy poslední roky neblahý pocit, že se té Číně snažíme v tomto přiblížit seč to jen jde...[crazy][sad]
Martin_zlivský:
"V zásadě trapné (řeší až následky) státní postrky si taky ještě před 5 lety nedokázal nikdo přesvědčit a nyní se o nich přinejmenším docela vážně kecá."
Pominu-li anarchistické příspěvky na tomto fóru, tak jsem úvahy na toto téma slyšel od tehdejšího náměstka pro řízení provozu SŽDC už před cca 4 lety.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 26. listopadu 2017 - 16:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2649
Registrován: 5-2002
PRA: V podmínkách "venkova, nikoli příměsta" bych nějakých 15 min. fakt neočekával (max. Ostrava - Studénka díky elektrizované Kopřivnici, ale to je krátký úsek a lze se mu přizpůsobit).
Navíc to není argument - oni to teoreticky mohou udělat už nyní, takže i tak VRT pomůže (buď se tím ND nezahubí, a nebo se to neudělá a pak se zlepší).
Jo a kromě So samotného je tu i vliv na samotné trasy konkrétních vlaků: Odpadnutím opakovaných předjíždění zrychlí, takže mezi nimi půjde i lépe projet.
Pružinskij
Neděle, 26. listopadu 2017 - 17:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 4-2015
Ještě, že jsme tyhle "odborníky" ignorovali...Víte prd...Byste se asi divil, jak rychle se to dá spáchat...(
Kdo vy?
West code was broken.

Neděle, 26. listopadu 2017 - 17:18:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5841
Registrován: 7-2007
Pružinskij:Kdo vy? Když se sešel strojvedoucí a pan výpravčí. On ten postrkář jel taky 11x za směnu na kopec....Postrk už se přestavoval, ještě vlak ani nestál...postrk se vyvěšoval ještě na rovině (bez zastavení)..nebylo to pravidlo, ale uměli to...
NJN, dřív bylo vždy hůře...
Neděle, 26. listopadu 2017 - 18:26:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4957
Registrován: 9-2005
Martyssi, dokážete pochopit, že nákladka nejbližších 50 let nebude potřebovat vyšší rychlost, jak 120 km/h? A že tudíž VRT je pro ni k ničemu? Lépe řečeno čím víc nákladních vlaků na VRT, tím horší pro nákladku? Ledaže by měla na nákladních koridorech nákladkapřednost před osobkou a to jak v sestavě GVD tak při operativním řízení dopravy.
Na Betuwelijn chtějí pustit osobku. Nějaká mezistátní ICE. No, tak pokud tyto budou mít rychlost vyšší, než nákladka a vyšší prioritu, tak to bude pro nákladní dopravu voser, nebo rovnou průser.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 26. listopadu 2017 - 18:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4958
Registrován: 9-2005
Oldcerry a spříhlo: Ano, omlouvám se ti, psals o tom. Jenže to je asi pro státní dráhu moc inovativní (odhadem tak 40 let stará věc, ha ha ha...), zkrátka s takovými spřáhly se v Německu běžně ranžíruje (odkaz na obrázek spřáhla)a u nás byla, nebo jsou spřáhla vlastní konstrukce na ADL (Adélách). O tom, jaké spřáhlo měla strkačka tebou popisovaná, netuším, můžeš to popsat?

T. H.: No jasněže hárdkór, já nejsem troškař. Zkrátka minimální provozní náklady a minimální zdržení. Jak píše oldcerry, přivěšení po zastavení vlaku, odvěšení za jízdy vlaku.

PŠ: Jo, reko koleje moderním svrškem hodně pomůže, důležité ale je, aby si to SŽDC, nebo dopravci zohlednili ve svých tabulkách (aby to prostě uznali) a především je důležité, aby SŽDC udržovala perfektní profil kolejnic pravidleným broušením, což dodnes nikdy nedělala. Ale píše o tomto typu pravidelné údržby uvnitř ve svých materiálech už asi deset let.
Jinak se domnívám, že se poněkud vlamuješ do otevřených dveří. Mnoho úseků trati Kolín - HB - Brno se právě rekonstruuje, či přímo modernizuje a cílem je zmodernizovat ji celou.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 26. listopadu 2017 - 18:53:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15069
Registrován: 5-2002
PRA: když si vezmu dnešní GVD 2016/2017 a vymažu z něho rychlou osobní dálkovku (která by přešla na VRT) a nechám pouze zakreslenou nákladku a regionální osobku, tak zmizí zhruba 1/3
stávajících dnes zakreslených vlaků.

Jsi si jist, že se to (s ohledem na existenci rychlostních nůžek) dá počítat trojčlenkou jako nákup v koloniálu...?

Qěcy: Na Betuwelijn chtějí pustit osobku. Nějaká mezistátní ICE. No, tak pokud tyto budou mít rychlost vyšší, než nákladka a vyšší prioritu
Neměly by. Má jít o odklony jako alternativu k odřeknutí. Stejná rychlost, stejná priorita.
Neděle, 26. listopadu 2017 - 18:54:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4959
Registrován: 9-2005
Záruba: Myslíš, že do 20 30 km okolo Pardubic nemůže nastat "požadavek na 15minutový takt"? Já si to teda myslím.
A hlavně si myslím, že pokud se bude předělávat pravobřežka mezi Chocní a Děčínem pro nákladku a celá bude dvojkolejná, tak je NAPROSTO NUTNÉ obchvátit dvojkolejně Hradec i Pardubice. Zejména uzel Hradec bude se svými úrovňovými kříženími zcela neprůjezdný pro nákladku ve špičkách. Toto bohužel plán SŽDC nezohledňujke a moc by mne zajímalo, jak chtějí skrz Hradec protahovat ve špičkách taková kvanta nákladních vlaků.
Vůbec je nutné dokopat nějak SŽDC k tomu, aby zařídila, že vlaky osobní i nákladní budou při výlukách jezdit minimálně zpožděné a to jak systémově (nastavět odbočky, minimalizovat dobu a počet výluk a jejich dopad na dopravu) tak při operativním řízení provozu. Znám to více, než dobře.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 26. listopadu 2017 - 18:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4960
Registrován: 9-2005
Hejnej: v tom případě celkem OK. Zdalipak by se SŽDC dneska zachovala podobně?
Ale jo, už se to trochu projevuje i u nás, něajké to opatření s tabulkou "měrného výkonu" nákladních vlaků a řízení sledu mezistátních nexáků.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 26. listopadu 2017 - 19:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2651
Registrován: 5-2002
Qěcy: nákladka nejbližších 50 let nebude potřebovat vyšší rychlost, jak 120 km/h? A že tudíž VRT je pro ni k ničemu
To je velmi, velmi zjednodušující, skoro až nepravdivá implikace. Jen se na to nesmí jít "tupě" stylem "tak ty N dáme taky na VRT mezi ICE a zrychlíme to".

Myslíš, že do 20 30 km okolo Pardubic nemůže nastat "požadavek na 15minutový takt"?
Řeč byla o úseku Přerov - Bohumín, a tam si to přinejmenším po Studénku fakt ani omylem nemyslím.
Neděle, 26. listopadu 2017 - 19:25:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 8-2010
ad Hajnej:
Jsi si jist, že se to (s ohledem na existenci rychlostních nůžek) dá počítat trojčlenkou jako nákup v koloniálu...?
To není trojčlenka...[wink]...to je obyčejné spočítání z nákresného GVD 2016/2017 toho, co na štrece Prosenice - Bohumín jezdí dneska a co by tam jezdilo bez té dálkovky...[wink]....samozřejmě maximální propustnost se v obou případech liší kvůli jiným polohám vlaků s/bez dálkovky - to ale musí konkrétně detailně spočítat až nějaká ta Studie proveditelnosti jak by to bylo...dneska se dá ohledně maximální propustnosti brát v úvahu pouze to numero, které zohledňuje množství a zejména polohu stávajícího zakresleného GVD, který by byl ale s VRT-kou po "vyzmizíkování" dálkovky samozřejmě odlišný. Nicméně pro hrubý odhad toho, co by to s tou tratí udělalo, to stačí...[wink]

ad Tomáš Záruba:
...oni to teoreticky mohou udělat už nyní..
To si právě nemyslím, že mohou..[nene]...pokud víme, že už dneska je infrastruktura číselně (= početně) kapacitně přetížená, tak by přidání dalších vlaků objednatel dle mého u SŽDC s.o. musel dost složitě obhajovat, čehož by naopak v případě, že ta dálkovka fakt z tratě zmizí byl naopak ušetřen - ono se asi argumentuje na SŽDC s.o jinak, když řeknete, že chcete přidat spoje na trať ještě s rezervou kapacity než tam, kde je už trať v současném stavu přetížená...[sad]

..max. Ostrava - Studénka díky elektrizované Kopřivnici, ale to je krátký úsek a lze se mu přizpůsobit......Odpadnutím opakovaných předjíždění zrychlí, takže mezi nimi půjde i lépe projet.
Obecně samozřejmě souhlas, ale i tak bacha. Třeba trať č. 250 dneska - je zde "silné příměsto" Tišnov - Brno (Brno - Hrušovany u Brna, Brno - Rájec-Jestřebí) s taktem 15/30 minut v rámci IDS JMK, což třeba ještě před 10-15 lety nebylo, takže se u Brna ta štreka pomaloučku dostala/dostává z nějaké původní kapacity 40-50% (1440 min.) s celkem "pohodovou vatou" (do 60%) na hodnotu dneska už vyšší právě vlivem silně zahuštěné osobky, takže na štrece konkrétně mezi Brnem a Tišnovem je "luxusní volno" od 22-5 hod. pro nákladku (tj. v noci), ale průvoz čehokoliv nákladního v době 5-22 už je/může být problém - i s ohledem na úrovňové křížení v odb. Brno - Židenice (ve směru nákladního průtahu) se silnou osobkou z trati č. 260, která dnes taky už jezdí v taktu 15/30 min.
Neděle, 26. listopadu 2017 - 19:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 4-2009
Qěcy: To není nějaké opatření, to je výsledek naší roční lobbistické dřiny [wink] protavené do vyhlášky 173 ve Sbírce zákonů a nyní se vehementně snažíme, aby byla tato vyhláška respektována nejen v D1 a D7, ale i při školení dispečerů a výpravčích.
Pružinskij
Neděle, 26. listopadu 2017 - 19:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 4-2015
Na Betuwelijn chtějí pustit osobku. Nějaká mezistátní ICE.
Už pustili, sjelo se tam z celý Evropy pár set nadržených šotoušů... Žádnej rozvrat se nekonal, prostě odklon.
A budou další.

Znám to více, než dobře.
Tak šup, šup odborníky berou furt.
West code was broken.

Neděle, 26. listopadu 2017 - 20:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7951
Registrován: 5-2002
i s ohledem na úrovňové křížení v odb. Brno - Židenice (ve směru nákladního průtahu) se silnou osobkou z trati č. 260, která dnes taky už jezdí v taktu 15/30 min.

Tohle jsem nějak nepobral. Kde se co kříží?
Neděle, 26. listopadu 2017 - 20:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2652
Registrován: 5-2002
PRA: Vy se pořád držíte nějakých So čísel. Ale to jsou jen takové pomocné hodnoty. Na dvoukolejce i se 100% využitím kapacity skoro vždy existuje možnost vložit vlak N+1, pokud by se připustila možnost pohnout s polohami ostatních a bylo skoro jedno jak projede. [happy]
Kapacita celé tratě (při nějakém požadavku na podobu tras vlaků) se prostě chová jinak, než kapacita jednoho dílčího úseku. Zkuste to brát tak, že vložit další 2 čáry za hodinu Ostrava - Studénka prostě lze.
Každopádně tohle není jádro diskuse, ta vznikla o tom, že VRT Přerov - Ostrava by zrovna kapacitě pomohla výrazně, na tom bych tedy trval. Co s tou případně uvolněnou kapacitou, je otázka až následující.

PŠ: Předpokládám, že myslel náklady od HB dovnitř do ranžíru.
Neděle, 26. listopadu 2017 - 20:24:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11965
Registrován: 8-2004
Qěcy (4959):
S odbočkami se v minulých letech ledy (alespoň někde) pohnuly.[happy]
Jen mám nyní dojem, že to stejně vlivem mistrů z MD O910 a dalších lobbistů nakonec přijde vniveč.[sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 26. listopadu 2017 - 20:27:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7911
Registrován: 5-2007
Náklady na průtah predsa väčšinou jazdia cez tranzitnú skupinu, t.j. 260 nadídu a križujú sa len s osobnými vlakmi z hlaváku na trať 250.
Neděle, 26. listopadu 2017 - 21:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4961
Registrován: 9-2005
Hroch: hnuly, ale jen o kousíček a pomalu. Nových výlukářských odboček bude jen jedna, co já vím - Káraný, Mokropsy(?). Ostatní, o kterých vím budou akorát kapacitnější, než požaduje plánovaný GVD (Skály, jiné neznám), nebo kapacitnější zhlaví (modernizace 171).
Třeba o odbočce BrÚnO By se mělo co nejdřív přestat plkat a maximálně urychlit její výstavbu.
Pružinskij: Jj, to o Betuwelijn jsem čet zběžně a nepořádně.
Za kolik?
PŠ: od Tišnova do Dolního jedeš křížem buď na začátku Maloměřic přes osobkovou kolej směru Hlavák - Tišnov anebo v 6idenicích, nebo můžeš jet po osobkové koleji do Židenic k Peronu a tam křížit protisměr z Hlaváku.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 26. listopadu 2017 - 21:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1935
Registrován: 8-2010
ad Tomáš_záruba:
VRT Přerov - Ostrava by zrovna kapacitě pomohla výrazně, na tom bych tedy trval.
Jako pokud se podívám třeba na dnešní úsek Drahotuše - Hranice na Moravě, 2. TK, sudý směr tak tam dneska jede nějakých +/- 155 pravidelných vlaků denně, když z toho vyškrtáte dálkovku a necháte jen ty náklady a osobáky, tak je to cirka +/- 98 pravidelných vlaků denně, čili nějakých bratru 63% původní hodnoty, resp. o fous méně než 2/3 původní hodnoty. Jako pokud tomuto výsledku říkáte "pomohla výrazně", tak to pak OK...[wink] .Je to úhel pohledu..[wink]..ale rád si počkám na nějaké to SP-čko, kde se o tom dozvím víc...[happy]

ad Petr_Šimral:
Kde se co kříží?
Původně to bylo myšleno tak, že by náklad od Tišnova jel ne přes tranzitní skupinu Majlontu, ale rovně a až v odb. Brně-Židenicích na odjezdu by se křížem dostal na dvoukolejku směr Odb.Táborská, nicméně vzhledem k tomu, že to jezdí přes tranzitní skupinu, tak toto křížení v reálu vlastně neexistuje a náklady se křižují jen s tím, co jede od hlaváku na trať č. 250 jak správně podotkl Asdf...[jidlo]
Neděle, 26. listopadu 2017 - 21:46:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11966
Registrován: 8-2004
Qěcy:
Schváleny jsou/byly také 3 ks na Pravobřežce. Nicméně o nich platí co jsem psal v předchozím příspěvku.[crazy][sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 26. listopadu 2017 - 22:01:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2346
Registrován: 5-2008
Asdf: Já teda nevím , dycky tranzitní "běžky" z Brodu do Modřic ( Slatiny) jezdily po bývalé T1A (dnes 1a) a na ní se střídalo na "ose" . V Majlontě žádná tranzitní skupina není. Přes "stanicu" se dá projet všelijak .
Neděle, 26. listopadu 2017 - 22:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15074
Registrován: 5-2002
PRA: ale průvoz čehokoliv nákladního v době 5-22 už je/může být problém - i s ohledem na úrovňové křížení v odb. Brno - Židenice (ve směru nákladního průtahu) se silnou osobkou z trati č. 260, která dnes taky už jezdí v taktu 15/30 min.
Ciwe, proč by se měl náklad křížit s osobkou z 260 v Šimicích, když může uhnout hned na vjezdu do Majlonta a křížit leda protisměr do Tišnova...? [coze]

PŠ: Tohle jsem nějak nepobral. Kde se co kříží?
Klíííd, CiP si zjevně nenastudoval plánek Majlontu... [crazy]

Aha, už mu to ostatní vytmavili, vlastně vysvětlili (čteno postupně)...
Neděle, 26. listopadu 2017 - 22:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15075
Registrován: 5-2002
PRA: To není trojčlenka...to je obyčejné spočítání
Tak se podívej na polohu nákladu před a po předjetí rychlíkem a porovnej si ten odskok se svazkem nákladů jedoucích v době, kdy žáden rychlík nejede. Pokud se umíš koukat, tak zjistíš, že ten náklad odskočí ne o jeden, ale o dva odstupy - neboli jeden R a jeden N vycucnou v předjízdné stanici zrovna tolik času, co tři N.
Vypadá to sice divně, jako že 1 + 1 = 3, ale je tomu opravdu tak - zjednodušeně by místo vjezdu, předjetí a odjezdu mohl bejt průjezd, průjezd a průjezd.

Drahotuše - Hranice na Moravě, 2. TK, sudý směr
Prosím Tě, matláš to určení do sebe až hrůza. Předně jde o úsek Hranice - Drahotuše, nikoliv naopak (začátek tratě je v Bohumíně bez ohledu na kilometráž od Vídně), a dále když už si vybereš 2.TK (po který jezděj´ vlaky z Hranic do Drahotuš a ne naopak), tak se nepouštěj na tenkej led sudýho/lichýho směru - pro ZZ je to totiž naopak směr lichý (a mezi sudými čísly vlaku tam máš třeba 131 nebo 591).
Jo a vybral sis jako na potvoru zrovna úsek, kde ještě nevidíš vlaky od Vsetína, který jedou po drahotušský spojce, takže se nabízí otázka, jestli sis ohlídal (a do výpočtů zahrnul) i ten proužek dole, kde jsou vidět...
Neděle, 26. listopadu 2017 - 23:15:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 8-2010
ad Hajnej:
Hele ty jeden rejpavej Bejku...[happy]..všechno, co píšeš, beru...[jidlo]...hele, na nějaký úplně přesný závěry to prostě bez nějakýho sofistikovanýho softu rozhodně není - třeba SUDOP používá tuším RailSys, to já samozřejmě doma nemám - dá se kouknout, kolik toho cirka jede dneska (alias pravidelná doprava) a kolik by toho jelo bez té dálkovky - třeba sem1 a pak sem2, ale i to beru pochopitelně s rezervou, protože nikde není napsáno, že na tu VRT-ku by přešla úplně všechna stávající dálkovka...[nene].

A pak se dá odečíst z GVD u vybraného mezistaničního úseku celková doba jeho obsazení (1. nebo 2. TK - v min) a zjistit průměr na jeden vlak, resp. zjistit průměrnou mezeru mezi vlaky. Měl by to být logicky ten nejzatíženější, ale jestli to jsou opravdu ty Drahotuše - Hranice, to Bůh suď..[wink] Všechno ostatní je bez softu "okometrie"...[wink]..ale furt lepší než nic no...

Já jsem nějak tak nastavenej, že vždycky radši vidím nějaký čísla, než abych fungoval na větách typu "tam už nic neprojede" nebo "myslím si, že tam to výrazně pomůže/nepomůže"...ne nadarmo se říká "myslet, znamená ***** vědět ne ?..[kladivo]

PS: Jako ale celkem uvažuji, že se na konkrétní spočítaný numera tohoto GVD, co teď bude, SŽDC s.o. zeptám - ale přemýšlím, jestli to má význam, protože stejně budu vědět jenom dnešní stav, ale nikoliv ten po VRT - kdy prostě to pojede úplně jinak, v jiné sestavě a tím pádem vyjdou odlišně i staniční provozní intervaly, které jsou silně závislé na konkrétních typech vlaků a tím pádem vyjde jinak i to spočítané maximum, co tam půjde provést..viz ten první odstavec na který upozorňuješ...[wink]. Budoucí SP bude asi lepší studijní materiál...[vypravci]
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 07:55:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15082
Registrován: 5-2002
PRA: Já jsem nějak tak nastavenej, že vždycky radši vidím nějaký čísla
To já taky, ale asi se na ně koukám jinak. Když se podívám na budoucí odpolední GVD téhle tratě, tak vidím třeba to, jak 826 předjíždí 60209 v Polomi. A až z Ostravy se za tou 826 táhne volná díra, do který za Polomí zapadne ta 60209, a teprve potom jede 47041.
Podobně asi půl hodiny poté předjíždí 112 v Suchdole 40501 a za Suchdolem je díra před tou 112, určená na dohánění pomalejší 43401 (mmch všimni si sudosti/lichosti čísel vlaků).

A pak se dá odečíst z GVD u vybraného mezistaničního úseku celková doba jeho obsazení
A počet oddílů autobloku z toho GVD odečteš taky...?
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 12:01:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 1-2014
Hajnej:
"Jo a vybral sis jako na potvoru zrovna úsek, kde ještě nevidíš vlaky od Vsetína, který jedou po drahotušský spojce, takže se nabízí otázka, jestli sis ohlídal (a do výpočtů zahrnul) i ten proužek dole, kde jsou vidět..."


Paul_red_adair:
"Měl by to být logicky ten nejzatíženější, ale jestli to jsou opravdu ty Drahotuše - Hranice, to Bůh suď.."

Myslím, že i člověk neznalý přesných čísel, dokáže odhadnout, že úsek Prosenice-Hranice bude nejvíce zatížený dálkovou a nákladní, zatímco Bohumín-Studénka regionální dopravou. Nejméně vytížený úsek zde pak bude Hranice-Studénka.

Domnívám se, že v návaznosti na RS1 Praha-Brno-Přerov by měl být v 1.etapě (Přerov-Bohumín) postaven úsek Přerov-Hranice , neboť usuzuji, že dobrých 80% ND na Slovensko jede přes Vsetín(?)

Pokud nejede, tak nejspíš z důvodu omezení infrastruktury, což ale vyřeší plánovaná přeložka a modernizace 280.
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 12:52:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3797
Registrován: 4-2006
Portáš:
úsek Prosenice-Hranice bude nejvíce zatížený dálkovou a nákladní, zatímco Bohumín-Studénka regionální dopravou.
Rovněž úsek Bohumín - Studénka je nejvíce zatížený dálkovou a nákladní dopravou. I tam jsou regionální vlaky v menšině.

usuzuji, že dobrých 80% ND na Slovensko jede přes Vsetín(?)
To usuzujete špatně, rozhodně více nákladní dopravy jede přes Lanžhot a Mosty u Jablunkova. Podíl trasy přes Lideč bych viděl na nějakých 10 %.
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 13:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15092
Registrován: 5-2002
Portáš: Myslím, že i člověk neznalý přesných čísel, dokáže odhadnout, že úsek Prosenice-Hranice bude nejvíce zatížený dálkovou a nákladní
O tom žádná, ale zrovna ta 2.TK z Hranic do Drahotuš(í?) je na tom vůči zbytku tohoto úseků ve výhodě díky existenci třetí traťové koleje. Sice jen o pár vlaků, ale je.
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 14:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 3-2004
byť tam pár hrdel stále zůstane - úrovňový Hradec, úrovňové Týniště

Bože můj, oni fakt neudělají mimoúrovňový přesmyk přes trať HK-Pce??? [crazy]
Priapos
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 15:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1367
Registrován: 10-2012
Paul_red_adair:
"Já jsem nějak tak nastavenej, že vždycky radši vidím nějaký čísla, než abych fungoval na větách typu "tam už nic neprojede" nebo "myslím si, že tam to výrazně pomůže/nepomůže"...ne nadarmo se říká "myslet, znamená ***** vědět ne ?..[kladivo]


"
Mám stejný názor, když o věci nic nevím, že je potřeba se občas zeptat zasvěcených a znalých. A to jsem učinil při návštěvě CDP Přerov. Přítomní dispečeři tvrdili, že za běžného provozu (bez výluk, nehod atd.) i na nejzatíženějším úseku, což je Prosenice - Drahotuše, nejsou kapacitní problémy. Ale klidně si přesto počítejte trasy v GVD a s ostatnimi tu dál teoretizujte. Osobně se domnívám, že úsek, který by měl být superprioritně řešen, je na I.koridoru jinde a je to Ústí nad Orlicí - Choceň.
Pružinskij
Pondělí, 27. listopadu 2017 - 18:21:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 4-2015
Nových výlukářských odboček bude jen jedna, co já vím - Káraný, Mokropsy(?). Ostatní, o kterých vím budou akorát kapacitnější, než požaduje plánovaný GVD (Skály, jiné neznám), nebo kapacitnější zhlaví (modernizace 171).

Prosím o vysvětlení. Nějak nerozumím tomu, jak odbočka na trati souvisí s propustností zhlaví...??? (asi jste to myslel jinak).
West code was broken.

Úterý, 28. listopadu 2017 - 01:36:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 1-2014
S200:
"To usuzujete špatně, rozhodně více nákladní dopravy jede přes Lanžhot a Mosty u Jablunkova. Podíl trasy přes Lideč bych viděl na nějakých 10 %."

Měl jsem spíše na mysli přímo tranzit východ-západ,
ne sever-jih Děčín-Brno-Bratislava...nebo Ostravsko/Polsko-Slovensko, tady je to jasné.
Středa, 29. listopadu 2017 - 10:57:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7915
Registrován: 5-2007
Portáš: Aj tak to platí. Dôvod kopec a rozkopaná trať Púchov-Žilina. U niektorých dopravcov potom aj dočasne obídenie nutnosti zháňať dieselové alebo viacsystémové HDV na prekonanie Púchova.
Středa, 29. listopadu 2017 - 12:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3346
Registrován: 5-2002
Dôvod kopec Ten je přes Mosty taky.
Středa, 29. listopadu 2017 - 15:32:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7916
Registrován: 5-2007
Brr: Mám za to, že menší.
Středa, 29. listopadu 2017 - 19:43:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 9-2017
Přes Mosty obousměrně 16‰
Přes Lideč od Hranic 15‰, od Střelné 18‰

(myšleno stoupání v daném směru. v TTP je to "naopak", uvádí se spád)
(údaje z TTP SŽDC, nevím jak je to se sklony na slovenské straně)
Středa, 29. listopadu 2017 - 20:25:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 9-2017
Ještě doplním normativy (pro 363.5):

Bohumín - Čadca S 850t, T4 900t
Čadca - Bohumín S 800t, T4 950t

Hranice - Lideč S 900t, T4 1100t* (*platí pro průjezd)
zbytek úseku ani opačný směr jsem nedohledal

-----
Pro srovnání - všemi proklínaný úsek Tišnov - Vlkov má pro stejnou mašinu
S 800t* T4 850t* (*platí pro průjezd)

Jedna věc jsou tabulky SŽDC, druhá je co se dá reálně vytáhnout a za jakých podmínek. Ale to je už je otázka na někoho od kontroléru...
Středa, 29. listopadu 2017 - 21:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 573
Registrován: 6-2015
Schmitz: Co znamená to S a T4? Díky.
Středa, 29. listopadu 2017 - 21:24:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 9-2017
Jedná se o typ jízdního odporu vlaku. Zjednodušeně: různé druhy vlaků mají různý měrný odpor na jednotku hmotnosti, proto je také normativ hmotnosti pro různé typy vlaků různý.

Podrobněji např. zde: http://www.railian.com/teorie/jizdniodpory.html
Pátek, 01. prosince 2017 - 08:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5785
Registrován: 6-2005
Já bych se s dovolením pokusil o reparát svého příspěvku 5775:
Možná by to šlo řešit takto.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Pátek, 01. prosince 2017 - 10:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15151
Registrován: 5-2002
Mibl: nejsem si úplně jist tím, že je rozumný počin stavět trať přes všelijaká ta opuštěná labišťata...
Neděle, 03. prosince 2017 - 23:05:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11975
Registrován: 8-2004
Pár snímků z dnešních Čelákovic:







"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 04. prosince 2017 - 01:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3417
Registrován: 5-2004
Hajnej:
"Mibl: nejsem si úplně jist tím, že je rozumný počin stavět trať přes všelijaká ta opuštěná labišťata..."

Když se staví v nivě, je vcelku jedno, jestli se jde přes mrtvé rameno. Ono totiž pravděpodobně bude i tam, kde v mapě na první pohled není (ve fotomapě by to s trochou snahy vidět být mohlo), a stejně je potřeba někde udělat inundační most.
Bkp
Pondělí, 04. prosince 2017 - 10:42:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7909
Registrován: 8-2003
Hroch: Ano, hezké, ještě na tom poli vedle nádraží postavit P+R parkoviště pro 2500 aut a bude to dokonalé.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Pondělí, 04. prosince 2017 - 19:16:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 5-2013
Bkp
Část plochy proti výpravní budově je v územním plánu pro parkoviště určená a dokonce ji vlastní město Čelákovice jakožto případný investor P+R. Zatím se výstavba čehokoliv (byť třeba s menší kapacitou) zadrhla na tom, že příjezdovou ulici vlastní soukromá firma.
Pondělí, 04. prosince 2017 - 19:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6033
Registrován: 8-2006
Na tom nástupišti to označení C4 a 3C ( z druhé strany snad D3 a 4D ) znamená co přesně? Číslo koleje a sektor?
Pondělí, 04. prosince 2017 - 19:33:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 418
Registrován: 5-2013
Ano, viz Směrnice č. 118 - Grafický manuál.
Pondělí, 04. prosince 2017 - 19:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6034
Registrován: 8-2006
Díky.[happy]
Pondělí, 04. prosince 2017 - 20:12:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15180
Registrován: 5-2002
Tak doufám, že sektory budou u vlaků vypsány tak, že vlak bude stavět nejjižnějšíma dveřma u schodiště... [wink]
FiJi
Pondělí, 04. prosince 2017 - 20:23:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 1-2017
čelakovičan:
"Na tom nástupišti to označení C4 a 3C ( z druhé strany snad D3 a 4D ) znamená co přesně? Číslo koleje a sektor?"


Je fajn, že pro takovéhle věci konečně vzniká manuál. Horší je, že se manuál drží té nelepší tradice, že informování ve veřejném prostoru, a v dopravě zejména, musí být co nejvíce zmatené. Normálně by člověk napsal výraznější číslo koleje a za to písmena sektoru. Nebo by se možná netrefil a napsal nejdříve písmena sektoru a pak až číslo koleje. Ale tady si někdo dal tu práci s tím, aby vymyslel ještě blbější variantu, a nakonec na to opravdu přišel – bude se to na každou stranu psát jinak. [angry]
Pezos
Pondělí, 04. prosince 2017 - 20:49:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 835
Registrován: 4-2014
Alespoň ustoupili od změny významu slova "nástupiště" (jak to ještě donedávna vypadalo).
FiJi:
"bude se to na každou stranu psát jinak. [angry]"

Pokud jsem to správně pochopil, cílem je, aby označení sektoru bylo vždy blíže okraji nástupiště (což se nijak nevylučuje s tím, že to působí zmateně [lol]).

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Pezos
Pondělí, 04. prosince 2017 - 21:24:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 836
Registrován: 4-2014
A jelikož během projektování infosystému určitě nikdo nic nevěděl o vznikající směrnici, má třeba zastávka Havířov střed (otevřena v říjnu) nástupiště 1 a nástupiště 2. Ale sektory jsou vyznačeny [biggrin]
Úterý, 05. prosince 2017 - 18:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4973
Registrován: 9-2005
Tož se rozhlédneme po vyspělých železničních státech.
Například Albulabahn:
https://www.albulamodell.ch/shop/index.php?page=product&info=133
Švýcarsko: https://c.pxhere.com/photos/ad/f2/photo-120693.jpg!d
Zweilütschinen, Švýcarsko: http://l7.alamy.com/zooms/28836116f743499e97f68c78ce8368f3/train- station-at-zweiltschinen-in-the-bernese-oberland-swiss-alps-dftk2 m.jpg

DB: schémata stanic pro kaštany, Hamburg HBf:
http://hamburger-hbf.de/wp-content/uploads/lageplan_hamburg_hbf.g if
DB fotky:
Berlin: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Autozug-Termi nal_Berlin-Wannsee%2C_Bahnsteig_8_%282%29.JPG
nevím kde: http://www.bahnbilder.de/1200/werbelok-101-004-vor-ic-996078.jpg

OBB: Linec:
https://farm9.static.flickr.com/8328/8383699180_9df28384b1_b.jpg
St. Pölten: http://www.ostertagarchitekten.at/files/bhf.st.po__lten__8_von_8_ .jpg
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 05. prosince 2017 - 19:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1279
Registrován: 6-2016
Qěcy: U toho Lince jsem si v prvním okamžiku myslel, že je to fotomotáž "nový Smíchov"[biggrin]
Ale rychle mě to přešlo...
Středa, 06. prosince 2017 - 22:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15201
Registrován: 5-2002
Už se ví, kdy se v Čelákovicích začne jezdit do lichých...?
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 08:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4974
Registrován: 9-2005
Jo, ví. Dneska v noci poslední regulace trolejí a po čtvrté ranní trolejiště komplet pod napětím. Kolejiště bude dnes po páté odpolední. Musejí se zapojit některé počítače náprav a ovládání klacků.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 11:50:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15206
Registrován: 5-2002
A zítra tedy aj s lidima k perónu...?
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 13:53:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 9-2005
Pokud to nebude zakázáno, tak už od ukončení výluky kolejové. Ovšem jistou roli v tom bude hrát vůle výpravčích.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 07. prosince 2017 - 18:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 746
Registrován: 12-2007
Tak nevím, podle článku z Čelákovického zpravodaje s cestujícími až 8.1.2017.