Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 17. 06. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 17. 06. 2017

dolů
   autor příspěvek
Středa, 14. června 2017 - 12:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11071
Registrován: 5-2004
Problém je v tom, že pražští zbohatlíci CHTĚJÍ bydlet na "venkově"

Inu tipnu že docela dost jich ani moc nechtělo leč Praha je zejména v devadesátých letech statečně vykopávala. Likvidací bytů směr kancly nebo penzionohotely v centrální oblasti a růstem tržního nájemnýho v tom zbytku. A když se k tomu přidá že "nás živí turistickej ruch" - rozuměj bandy co jezděj za levným chlastem a dělaj po nocích bordel - tak dost lidí "emigrovalo" i do Stč měst jako Kladno, Beroun nebo Milovice. Tam vyšlo totiž bydlení i s cenou za dojíždění výrazně levnějc než v Praze. Přičemž sestřel průmyslu v těch městech typu Kladno nebo Beroun (kam se dřív dojíždělo z okolních vsí) donutil nemalou část místních aby se k dojíždějícím do Prahy (vesměs původních Pražáků) taky přidali.

No a protože železnice jak třeba z Kladna tak z Berouna (natož třeba Slanýho...) je ve stavu půlky 20. století a od dob plyšáku spíš chátrá tak maj na výběr buď bus někam na periferii k metru skákající v ranní (dnes už často i odpolední) špičce s celkovou cestovní dobou "bída s nouzí" nebo vlak kde ale není měsíc bez nějaký výluky a tejden bez průseru. Tudíž kdo aspoň trošku může tak jezdí autem i za cenu vyšších nákladů.

A protože s tímto stavem není celkem vůle nic dělat - modernizace se odehrávají na zásadních štrekách typu Velenice, Lichkov nebo Kouty kde se to vyloudí z EU - tak ani v historický době ca 2é let nelze nějaký zlepšení očekávat.

Viz rychlodráha na Kladno kde se už kolem roku 2002 klad základní kámen PRAKu nebo tunel Praha - Beroun co "ekonomicky nevyšel" (zatímco zbytek 3. koridoru odnikud nikam jo).
Vláďa42
Středa, 14. června 2017 - 13:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1674
Registrován: 9-2009
Občas je vtipné, co tu někteří dokáží vyplodit. Kdybyste ve svých závěrech (ano, mám na mysli vás, projížděči) použil google k ověření toho, co říkáte.
http://www.sudop.cz/projekty?project-id=8&do=project-detail
O tom, jak "snadno zkapacitňovat železnici na povrchu města se asi ani nemá smysl bavit.

Za druhé. Člověk od Berounky pracující v Karlíně bude jistě jásat, když mu vlak skončí na Smíchově a on se snadno přesune do už tak plného Béčka, které ho dopraví na Florenc když mu NS2 poskytne nekomfortní přímé spojení.
tomrobek
Středa, 14. června 2017 - 13:59:00  
Neregistrovaný host
37.48.43.79
Zdravím,

terminál Vraňany byl v plánu snad už před 15 lety, bohužel dodnes se nic v této věci nepodniklo. Dnes je žst.Vraňany jen dovršením tragiky celého úseku Kralupy-Roudnice. Základem je to, že S4 je pomalá a nemůže konkurovat jízdě po D8. Tím trpí i návazné vlaky na 094 a 095. 095 je dokonce vůbec nejslabší tratí (průměr 3,8 cestujícího na vlak) v Ústeckém kraji a je navržena k náhradě autobusem. U 094 to není o nic lepší. Pochopitelně- když je pomalý a tím pádem ne moc používaný (úplně prázdné to nejezdí) vlak na hlavní trati, nemá kdo přestupovat ani na ty vedlejší tratě. Navíc např.z Podřipska (Ctiněves) to co uměl zrušený přímý bus do Prahy za 45 min. dnes vlak (jediné možné spojení) nabízí se dvěma přestupy za 62 min. To není nic moc. Bohužel se obávám (alespoň dle návrhu na rok 2018), že opět ke zlepšení nedojde. Tady jednoznačně konstrukce JŘ nahrává automobilismu, proto dokud zde nedojde ke změně, bude dálnice D8 stále jediným a rychlým způsobem dopravy do Prahy.
Středa, 14. června 2017 - 15:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5995
Registrován: 8-2007
Sants: Zbývá dojíždění.

A to dojíždění musí být jen pro lidi z okolí Prahy?Co kdyby dojížděli výpravčí z okolí Ústí nad Labem(hodina cesty od Kadaně,Chomutova,Mostu, Teplic,Děčína,České Lípy,Litoměřic,Mělníka,Lysé,Kralup,Roudnice,Lovosic).

Jenže to si "pražáci",kteří rozhodují o tom kde bude CDP nepřipustí ani ve snu.Takže bude vše v Praze a okolí se všemi problémy(drahé byty,drahá pracovní síla,problémy s množstvím dopravy).
Jen doplním,že nejsem výpravčí a osobně se mě to netýká.
Středa, 14. června 2017 - 15:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13859
Registrován: 5-2002
A17: Jenže to si "pražáci", kteří rozhodují o tom kde bude CDP nepřipustí ani ve snu.
Doporučuji ztišit vážně a zamyslet se nad tím, proč asi padla v případě Moravy volba na Přerov: excentrické umístění Brna a výhodná poloha na Ferdinandce.
A doplním, že mě se poloha CDP rovněž osobně netýká.
Středa, 14. června 2017 - 16:52:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7052
Registrován: 4-2003
Takže bude vše v Praze a okolí se všemi problémy(drahé byty,drahá pracovní síla,

Já se obávám, že základní problém těchto debat je ten, že na CDP právě není drahá pracovní síla protože dispečer na CDP má skoro stejně jako ten, co se zmůže na dvě-tři dopravní koleje a "je tam spokojenej". Tedy do tý doby, než mu někdo na dveře doprkaclu přidělá mříž zamčenou masívním zámkem a nepustí ho dovnitř s tím že to řídí z CDP z tý Prahy. Do tý Prahy se ovšem dojíždí pořád líp, než kamkoliv jinam.

A za druhý si položte otázku, proč si tedy firmy staví centrály v Praze, když je tam tak draho. Esli to nebude tím, že tam seženou dostatek kvalitní prac. síly - s čímž by ve fakticky dvacekrát menším stotisícovém městě už mohl být obrovský problém.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 14. června 2017 - 16:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 11-2014
Wagon:
Na VRT a tunel do Berouna prachy nejsou a jen tak nebudou.
Je třeba vymyslet levnější alternativy.
Napadlo mě vybudovat novou dvojkolejnou trať z Počernic do Velkého Oseku podel D11. Je tam víceméně rovina, takže by se s nízkými náklady dala vybudovat trať třeba na 200 km/h.
Spojení do Berouna by se dalo řešit třeba čtyřkolejkou ze Smíchova mezi Radotín a černošice a odtamdud 11 km
dlouhý tunel do Karlštejna a dále modernizovat stávající trat
Středa, 14. června 2017 - 19:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11691
Registrován: 8-2004
-aa-:
"Ostatně já bydlím ve své rodné díře a dojíždím stejně jako dojížděl můj táta, na rozdíl od někoho[biggrin]"
Také nemám takřka žádné požadavky (př. čtyřkolejku[biggrin]).
Brr:
"Myslím, že ten trend nikdo nepodporuje, ale je naprosto přirozený a nelze mu zabránit."
Nemyslím přímou podporu, ale podporu tím, že se snažíme odstraňovat bariéry za každou cenu. Pokud zůstává výhodně koupit si dům 50 km za Prahou "u lesa" levně a vícenáklady na dopravu zaplatí "stát" (tj. my všichni v daních - i Ti, kterých se to netýká), tak se nelze trendu divit.
Brr:
"Nedá se nic dělat, okolí Prahy se bude zvětšovat a doprava se s tím musí vypořádat."
Pokud zároveň platí bod 1) mého předchozího příspěvku, tak to ale podle mne znamená zavést nějaký další poplatek, aby se z toho všechny ty tunely cca 20-30 km kolem Prahy všemi směry zaplatily. Jestli to mát být v jízdném, daních (jakých) nebo něčem jiném je na delší debatu a úvahy.
Sants:
"Kamkoliv to CDP umístím na venkov, odříznu spoustu potenciálních zaměstnanců, protože to budou mít daleko. Kdepak, Praha je objektivně nejlepší; je to dáno taky její polohou uprostřed."
Jasně, že když se otázka postaví takto, tak je Praha logické řešení. Ale já bych stavěl otázku tak, zda skutečně musely/musí být všechny ty sály na jednom místě.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 14. června 2017 - 19:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1024
Registrován: 1-2006
-aa-:

K regulaci - připouštíte, že bez řešení problematiky vyvlastnění a další legislativy omezující výstavbu na zelené louce se vlastně nic připravit/zprovoznit nedá, konstatujete, že infrastruktura je plná, víte, že od rozhodnutí stavět k dokončení je to tak 15 let. A současně vyprávíte, že regulace je chybná. Jako by to bylo s výstavbou o jednom lusknutí prstů, resp. o politickém tlaku na správném místě, po kterém bude všechno fajn. Jsem pesimistou, takže konstatuji, že nebude, a že to bude minimálně o 15 letech čekání, kdy budete prostor kolem Prahy z důvodu snahy o alespoň dílčí udržení standardu obsazenosti nadále zahušťovat tak, že se nic jiného neprocpe.

Shodneme se na tom, že by bylo vhodné stavět odlehčující paralelní tratě pro nePIDí dopravu. Do doby než budou stát jiná cesta než regulace není, protože další posilování PIDu naindukuje další dojíždějící, kteří nemuseli být. Nebude-li rozvoj Městské železnice a komerčních dopravců výrazně brzděn, dopadne to přesně tak jak popisujete v argumentaci proti regulaci. A to tak, že nevratně. Neshodneme se na tom, že cesta k urychlení výstavby je v tom, že s nárůstem PID vyvoláte kolaps, který odnesou nepravidelné trasy = nákladka. Věříte-li v to, těžce hazardujete. Zvlášť v situaci, kdy není úplně jasné jak to s penězi na dopravní stavby bude po roce 2022...

Rozumím Vám, ale řešení Vašeho problému nevidím.

Hroch:

Ne vždy člověk odstartuje příspěvkem, cíleným jako rozšíření spektra o jiný pohled, diskuzi záměrně.
Máte pravdu v tom, že jsem z různých důvodů (ne proto, že bych si za tím nestál) necítil potřebu v debatě pokračovat, ale současně mi nepřišlo vhodné ukončit to mlčením.

projížděč NAD:

Klacky pod nohy se hází i v rámci jedné firmy. Bankovní poplatky pak jsou spíš technický detail, který si stát (v případě zájmu) mohl vyřešit. Rozumím Vašemu náhledu, ale nesdílím jej. Opravdu to beru jako realitu, se kterou je potřeba pracovat dál. Na kdyby se nehraje.

PŠ:

Přiznávám, že rovněž nemám kapacitu/nervy to číst. Oborem je to o okraji mého zájmu (důležitější je pro mne v tomto směru použitelný pomáhající detail řešení než vize) a řešení tam být bohužel nemůže z principu z toho kdo (obecně, ne člověk) a k čemu ten materiál připravoval. Snad někdy, na žebříčku k přečtení (a k promyšlení) mám spousty důležitějších věcí, ke kterým se léta nemohu dostat.


k otázce dojíždění + Hrochovu filozofování:

Neviděl bych to na pražské "zbohatlíky", ač i ti budou segmentem. Nemyslím si že ale majoritním. Problém složený z několika faktorů:

- Studenti vysokých škol si ve větších městech zvykají na nabídku služeb, o které se jim může jinde jen zdát. V některých velkých městech (výjimkou je třeba Hradec, kde je to v oborech, které školy produkují přesycené) je poptávka po kvalifikované pracovní síle v jejich oboru, zatímco doma mohou jít buď na pracák, na úřad a nebo na méně kvalifikovanou pozici. Pokud na stejnou pozici, pak za nižší peníze. Zůstávají ve velkém.

- Pokud přišli z prostoru mimo Prahu, dost často v rodinách nemají potřebný kapitál a potřebují řešit bydlení. Dostupné, narozdíl od Prahy, je pro ně to, co znamená dojíždění.

- Přístup k nemovitostem ve velkých městech se zásadním způsobem změnil. Zatímco před deseti lety tu nemovitosti na investici skupovali hlavně cizinci (má zkušenost byla 6 bytů z 16 v novém domě), v posledních letech na investici ve velkém skupují naši. Nevím zda je to tím, že pozemky už nejsou co bývaly nebo zda jiné komodity se už tak nevyplácejí, ale z bytů ve velkých městech je najednou komodita, se kterou se, s využitím státní podpory, hypoték a daňových úlev, spekuluje. I kdyby se v Praze postavilo desetkrát tolik co se staví, poptávce investorů (bohužel ne těch, co opravdu potřebují bydlet) to stačit nebude. Reaguje cena, která odpovídá nízké nabídce a vysoké poptávce, čímž je víc a víc lidí v segmentu, který na byt v Praze ani s hypotékou nemá. Logickou volbou je hypotéka na bydlení za Prahou.

- Změnily se i vzájemné vztahy lidí a jejich snášenlivost. Dost lidí shání domky kvůli tomu, aby se zbavili sousedů, kteří na život v bytových domech nejsou navyklí a nejsou schopni se přizpůsobit. Volí dojíždění.

Tomu všemu nahrává zlepšující se nabídka příměsta. V kontextu možností státu investovat do infrastruktury a rychle realizovat dopravní stavby nutno dodat, že bohužel.

Něco je hodně špatně. Venkov se vysidluje do měst a jejich bezprostředního okolí. A ženeme se tak do velmi těžkých problémů. Tím rychleji, jak politici pochopili, že příměstská železniční doprava může být jednoduchým řešením toho, co společnost pokládá za intenzivní problém, a komerční dopravci mohou zajistit přespolním dostupnou cenou častější víkendy s rodinou tam, odkud pocházejí, když se po rodný hroudě stýská (což je další argument pro pracovní život v Praze). To, že to není řešení dlouhodobě udržitelné, zatím nepobrali.

Kvalitní dopravou možná škodíme, protože "nejlepší dopravou je žádná doprava" (ve smyslu dostupnosti toho, co člověk k životu potřebuje).
Středa, 14. června 2017 - 19:17:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1025
Registrován: 1-2006
Hroch:
"Ale já bych stavěl otázku tak, zda skutečně musely/musí být všechny ty sály na jednom místě."
Technicky je to řešení vhodnější - pro zálohování přenosové cesty je líp řídit z centra datových spojů, kde v budoucnu budu mít s řízenou stanicí kontakt s větší variabilitou (např. Plzeň přes Beroun, ale i přes Ústí a Cheb, Budějovice, ...).
Technicky z hlediska datové komunikace s ústřednou GSM-R (vztah k ETCS + tuším, že jich není po republice mnoho) je lepší mít to někde poblíž.
Personálně z hlediska řízení, i když je možné řídit jen to, na co má seznání, je variabilnější mít lidi pohromadě z hlediska řešení nedostatku lidí pro konkrétní sál.
Personálně z hlediska údržby má koncentrace všeho na jednom místě taky své výhody, zvlášť při nedostatku lidí ochotných to dělat a potřebných skladových zásob dílů.
Středa, 14. června 2017 - 19:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1967
Registrován: 3-2006
Ad Vhd_sl:
Proč regulovat zákazem, naopak by měl jít stát příkladem, tedy decentralizací pracovišť a podporou firem, které budou sídlit mimo Prahu.Pak ovšem musí samozřejmě umožnit cestování do původních okresních měst, ne aby byla například silnice Příbram Beroun odstrašujícím příkladem degradace silnice první třídy na druhou s parametry třetí třídy.
Tom225
Středa, 14. června 2017 - 19:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 366
Registrován: 1-2012
Zdravím. Koukám, že v posledních dnech je to na 011 jeden průšvih za druhým, co se to děje? Dnes na 060 samý odklon, osobní doprava bez šance ... To tedy musím pochválit 231, která jezdí teď i s výlukami lépe.
Jste-li na Facebooku, zaskočit můžete na http://www.facebook.com/pocasi.aktuality či na http://www.meteoaktuality.cz. A dovíte se, kdy bude vhodné počasí nejen na focení železnice či na cestování. Vyhledáte stránku například i na Google+ nebo Twitteru.
-aa-
Středa, 14. června 2017 - 19:51:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4485
Registrován: 12-2007
Jen krátce:

Quenya a Petr Šimral: Asi by to chtělo se sejít a vymyslet strategii. A především zakopat vzájemné válečné sekyry, protože ty nikoho z nás nikam nedovedou. Osobně si dovedu představit do toho zapojit i osobní dopravce působící v okolí Prahy (= 4 ks).

Ad Nové spojení 2: Bez NS2 nebudou VRT. Ovšem otázka zda má MD (skutečný) zájem na VRT, natož na NS2, to je skutečně otázka strategická. NS2 není ničí utopie, nýbrž reálný požadavek hlavního města, který už je diskutován a je otázka, kdy se z něj stane zásadní požadavek podpořený politiky. Neříkám přitom, že by trasa měla být taková, jak ji navrhl SUDOP. Vzpomínám, kterak mě projektanti někdy na počátku tisíciletí přesvědčovali, že podzemní železniční stanice mezi Hlavním nádražím a Muzeem je nereálná. O pár let později ji navrhli. Jenže to už si objednatel stanici Praha centrum situoval zase o kousek blíže tomu skutečnému centru. A projektanti tvrdili ... že to nejde. A tak za pár let, copak se asi stane[happy]

Zbohatlíci na venkově: To je sakra omyl, že se na venkov z Prahy vystěhovávají zbohatlíci. Ano, pár jich je, jsou takové lokality, ale daleko víc je lidí, kteří si prostě bydlení v předražené Praze nemůžou dovolit. Konec konců i na tomto fóru nám diskutuje i pár takových "zbohatlíků".

Terminál Vraňany: Se obávám nikdy nevznikne, resp. jen nějaké regionální P+R. Protože pokud tedy stát opravdu splní to, co říká, že do nějakých 15 let postaví VRT směr Lovosice, tak cesta z Mělníka vlakem přes Neratovice a po VRT do Prahy bude taková, že po nějakém terminálu ve Vraňanech nikdo ani nevzdechne.

TU-134: No vidíte, a hned tu navrhujete vybudování dvou kusů takové VRT. Nicméně průchod Libickým luhem kolem D11 nejspíš bude při stávající legislativě zcela neřešitelný ořech.

Vhd sl: Když stát přistoupí k nějaké takové regulaci, tak ať k ní přistoupí. Je to jeho věc a když si to politici svým voličům z Prahy a především jejího nejližšího okolí zodpoví, tak ať klidně PID na železnici zakážou. Nicméně ROPID je placen městem (IDSK krajem) a mým úkolem je hájit zájmy regionální osobní železniční dopravy. Pokud jsou zde požadavky obyvatel (a obzvláště pokud se nejedná o požadavky jednotlivců, nýbrž volených zástupců), pak nezbývá ROPIDu a IDSK nic jiného, než požadavky řešit. A jestli je to na úkor někoho jiného, to už není v tomto okamžiku primárně jejich problém. Můžeme třeba s nákladními dopravci soucítit, můžeme s nimi nějak spolupracovat při tlaku na rozšíření infrastruktury, ale to je asi tak to jediné, co nám zbývá. Neboli až pražští a středočeští obyvatelé zvolí své krajské či městské zastupitele, kteří budou požadovat omezení PID a především pak železniční dopravy v PID, tak pak to bude o něčem jiném. Ale nějak se mi zdá, že vývoj spěje trochu jiným směrem.

A jinak já zas takový pesimista nejsem. Zkusím být trošku optimista: Není tak daleko okamžik, kdy se Ti regionální politici (obecní, městští, krajští), kteří si dnes plně uvědomují potřebu rozvoje železniční dopravy v okolí Prahy (neb s tím mají osobní zkušenosti), dostanou i do celostátních orgánů. Někteří již třeba ve sněmovně působí, po volbách jich možná bude zase víc. A potom to bude zase o něčem jiném. Navíc si myslím se tento zájem potká i se zájmem stavebních a projekčních firem, což také bude hrát nějakou roli. A že není vyřešeno financování po roce 2022? Možná tím líp, když zmizí (nebo se omezí) evropské dotace, třeba se přestanou stavět ptákoviny a bude se řešit to skutečně potřebné a ne ptákoviny typu lití milionů např. do trati uprostřed šumavských lesů, kde mimo letní sezónu jede stěží stovka lidí denně. Tak snad končím zase jednou optimisticky[happy]
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Středa, 14. června 2017 - 20:18:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 1-2006
-aa-: Však já vim, jen bručim. Věci, které vnímáte optimisticky, mne upřímně děsí. [happy]
Středa, 14. června 2017 - 20:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 3-2015
Ad Vhd_sl #1024: Přijde mi, že problém trendu dojíždění je i z pozice státu mnohem hůře uchopitelný i složitěji řešitelný, než problém nedostatečné infrastruktury. Takže mi přijde rozumější přiznat si existenci takového trendu a namísto snahy ho zvrátit, řešit tu infrastrukturu.

Jasně, pokud můžu stejně snadno ovlivnit příčiny i následky, je spíše lepší řešit příčiny, ale pokud jsou příčiny mimo mou moc, tak je to jen o tom, jak se popasuji s následky. (samozřejmě jsou tu mnohé mezistavy a kombinace)
Středa, 14. června 2017 - 21:04:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1808
Registrován: 12-2007
TU 134: Vláda si vždy musí udělat priority. Spojka Horní Počernice - Velký Osek znamená spoustu výkupu pozemků a minimálně ztrojkolejnění tratě mezi Vysočany a Horními Počernicemi. Tzn. že by bylo zapotřebí trať 070 převést mimo úsek Vysočany - Skály, což se Vám zase nebude líbit, ale jinak vést vlaky mezi Vysočany a Počernicemi po dvoukolejce je nic neřešící dopravní nesmysl. Pokud se týká úseku Radotín - Černošice, trať 171 vede Černošicemi dost těsně, nedovedu si představit, že by se tam vešla čtyřkolejka. Kromě toho hodně lidí bydlí také ve Všenorech, Dobřichovicích a v Řevnicích, takže by bylo nutné časem tuto čtyřkolejku rozšířit až do Řevnic. Dlouhý tunel zhruba od Radotína do Berouna by zrychlil rychlíkovou dopravu a odvedl by nákladní dopravu mimo údolí Berounky.
Středa, 14. června 2017 - 21:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 127
Registrován: 11-2014
Proč tunel až do Berouna?
Stačí z Radotína ke Karlštejnu, a dál bude dvoukolejná trať stačit vždy.

(Příspěvek byl editován uživatelem tu_134.)
Středa, 14. června 2017 - 21:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 12-2007
TU 134: Klidně může být tunel jenom do Karlštejna, ale myslím, že už někde u Radotína anebo mezi Radotínem a Černošicemi, ale rozhodně nemá smysl vést čtyřkolejku do Černošic.
Středa, 14. června 2017 - 23:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 946
Registrován: 4-2009
Všichni : Na podzim bude vyhlášena soutěž na SP Praha- Beroun/Hořovice. ŽESNAD.CZ se zcela určitě aktivně zúčastní připomínek. Pak bude víc jasněji. A jinak malá poznámka - je problém s ochranou přírody Karlštejn - Beroun. Proto se koridorizuje jen Beroun a připravuje se Odb.Berounka - Karlštejn. Krátkému tunelu ústícímu na Karlštejně (a ještě ke všemu vedle mýho baráku :-))) absolutně nevěřím a zaříznu to :-)))))).( vtip)
Středa, 14. června 2017 - 23:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7777
Registrován: 5-2002
To já se na vyústění dlouhého tunelu VRT u mého domu těším. Založím občanské sdružení: nebude nám vadit na poli VRT, když nám tady uděláte zastávku [biggrin][biggrin][biggrin]

A budu si moci vybrat. 1200 metrů do Uhři na nádraží na S - Bahn nebo 200 metrů na ICE/ TGV [biggrin][rofl][biggrin][rofl]
Čtvrtek, 15. června 2017 - 08:45:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 9-2016
Tady zcela chybí celostátní koncepce dopravy. Stav jaký je s prací a dojížděním v okolí Prahy se (regulačně) nezmění. Je tedy nutno na to reagovat koncepcí dopravy. Ta musí vycházet z vlády jako celostátního orgánu. Dále zapojit ministerstva (zejména dopravy) a jejich firmy (SŽDC, ŘSD). Ale vše musí být v souladu se Středočeským krajem (možná i okolních krajů) a Prahou. V oblasti železnice by měla koncepce obsahovat dva základní body. Prvním z nich je zkapacitnění stávajících tratí. Nikoliv nějakou VRT, ale stávajících tratí, kolem kterých vyrostly sídelní celky. Zkapacitnění znamená vybudování dalších kolejí. Jelikož centrální nádraží (tedy Praha hl.n.) by se již dostalo přes únosnou mez počtu cestujících, tak je nutno pro výstup/nástup upravit okolní stanice (záměrně nepíšu donutit cestující používat, to se nedá, musí mít zájem ty stanice využít především sami). Takovýmito stanicemi jsou Holešovice, Dejvice, Vysočany, Libeň, Smíchov, Vršovice (možná další, na které jsem zapomněl). Tyto stanice musí být obsluhovány metrem. Metro je páteřním dopravním prostředkem v Praze. Propojení žst. a metra pomocí bus/tram snižuje atraktivitu dané stanice. Úkolem StČ kraje v této koncepci je zajistit propojení sídel s žst. na svém území, vybudování velkokapacitních parkovišť apod. Úkolem Mag.HLMP je dobudovat síť metra k těmto stanicím. Protože se jedná o problém obyvatel víc krajů (když beru i Prahu jako kraj), tak to musí být financováno z celostátních peněz, protože MHLMP nebude stavět metro např. od Vršovic do Karlína, když místní jej moc nepotřebují. A StČK jej nebude budovat tuplem, není to na jeho území. Ale jelikož velký přepravní proud je právě např. z Vršovic do Karlína, tak je potřeba nabídnou odpovídající dopravu.
Jelikož včera bylo pozdě, je nutno koncepci navrhnou, naprojektovat a realizovat co nejrychleji. Vše musí pokračovat rychlostí konce 19. století, nikoliv rychlostí začátku 21. století (zasvěcení ví co to znamená). Je opravdu smutné, když slyším, že teď se to rozhodne, za šest let se to začne stavět a za dalších šest (možná) to bude dokončené.
Čtvrtek, 15. června 2017 - 09:45:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1812
Registrován: 12-2007
Makus: S tou nedostatečnou koncepcí souhlasím. Jinak jistě je vhodné, když stanice metra jsou propojeny se železničními stanicemi. Zatím je to Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží, Smíchov, Holešovice, Kačerov, Veleslavín, do určité míry také Vysočany. Pokud vím, tak v souvislosti se stavbou metra D se počítá také s Krčí a s Vršovicemi. V souvislosti s výstavbou železnice na letiště se počítá s Bubny (Vltavská) a s Dejvicemi (Hradčanská). Dále s výstavbou železničních stanic u stanic metra Rajská zahrada a Depo Hostivař. Těžko povede metro k libeňskému nádraží, stejně tak se těžko zlepší napojení Vysočanské na nádraží ve Vysočanech.
Čtvrtek, 15. června 2017 - 09:58:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13863
Registrován: 5-2002
Makus: Jelikož centrální nádraží (tedy Praha hl.n.) by se již dostalo přes únosnou mez počtu cestujících, tak je nutno...
...konečně udělat něco jako již zmiňované NS2.
Čtvrtek, 15. června 2017 - 12:06:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 9-2016
Ad Wagon:
Vršovice - metro D je zatím v plánech od Pankráce směrem na jih. O Vršovicích se jen sní.
Libeň - No klidně si dovedu představit D z Pankráce přes Vršovice, Mírák, Žižkov, Libeň a k béčku (kromě jiného by se tím uvolnil přestup na stávajícím trojúhelníku).
Vysočany - tady se už nic moc nedá dělat
Ale Libeň a Vysočany mají tu výhodu, že S-vlaky mohou jezdit na Masaryčku a nezatěžují hlavák
Čtvrtek, 15. června 2017 - 15:25:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 921
Registrován: 5-2002
Vysočany - tady se už nic moc nedá dělat

Ale dá, ideálně by mohla být Paříkova bez parkujících aut a obytná zóna, pak by zbylo dost důstojného místa pro hrozny lidí jdoucí od vlaků, dneska je to chůze zástupem, pokud jdete s kočárkem nebo menším dítětem za ruku tak nic moc.

Re: Hroch a spol. - koncentrace lidských zdrojů do Prahy: Když jsem žil, v Anglii vždy jsem se nestačil divit z jakých končin (pokaždé odjinud a z druhého konce země) mi přišla korespondence od finančního úřadu, přestože měl pobočku i v našem městě.
Takže třeba CZ daň z nemovitosti mi klidně můžou posílat ze Slavonic nebo Žacléře.
Podobně i s evidencí vozidel a řidičů - ta je centralizovaná do jediného místa a vše probíhá korespondenčně.
Z pohledu Prahy to jsou zoufale placení lidé, ale z pohledu Žacléře skvělá jistota.
Čtvrtek, 15. června 2017 - 15:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7057
Registrován: 4-2003
Neviděl bych to na pražské "zbohatlíky", ač i ti budou segmentem. Nemyslím si že ale majoritním. Problém

Nejde o žádný problém - jde o zcela přirozený proces zvaný urbanizace.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 15. června 2017 - 16:36:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7059
Registrován: 4-2003
naopak by měl jít stát příkladem, tedy decentralizací pracovišť a podporou firem, které budou sídlit mimo Prahu.

Převažující většina zamců státu jsou policajti, hasiči, učitelé.. tato pracovní místa (nikoliv lidi) nikam neodstěhujete.

Soukromá sféra není takový spolek blbů, aby si to nedovedla spočítat a samozřejmě dávno z Prahy zmizela téměř veškerá průmyslová výroba a mnohé služby s nízkou přidanou hodnotou opět-nikoliv lidi).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 15. června 2017 - 17:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 3-2006
RadekŠ:
"naopak by měl jít stát příkladem, tedy decentralizací pracovišť a podporou firem, které budou sídlit mimo Prahu.

Převažující většina zamců státu jsou policajti, hasiči, učitelé.. tato pracovní místa (nikoliv lidi) nikam neodstěhujete.

Soukromá sféra není takový spolek blbů, aby si to nedovedla spočítat a samozřejmě dávno z Prahy zmizela téměř veškerá průmyslová výroba a mnohé služby s nízkou přidanou hodnotou opět-nikoliv lidi)."

To není zcela pravda, řada firem naopak do Prahy přitáhlo anonymní prostředí a nízká možnost kontroly z berňáku.

U státu bylo nejhorší zavedení krajů (však Praha je nakonec centrem dvou), pokud by se nechali okresy a zrušili kraje, už to by rozprostřelo pracovníky státu.
Zrovna Policie a HZS toto členění stále dodržují.
Čtvrtek, 15. června 2017 - 19:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 1-2006
Nicky726:
"Přijde mi, že problém trendu dojíždění je i z pozice státu mnohem hůře uchopitelný i složitěji řešitelný, než problém nedostatečné infrastruktury. Takže mi přijde rozumější přiznat si existenci takového trendu a namísto snahy ho zvrátit, řešit tu infrastrukturu."
Politicky rozhodně, nemusí se nic nejistého vymýšlet, jen nasměrovat prostředky a shrábnout body. Tedy nejde-li o politiku závislou na voličské podpoře ve výběžcích, odkud většina odešla a na které díky tomu prostředky nezbudou.

Technicky? Přidáte-li jeden pruh (kolej), změní se pouze to, že kongesce bude ve dvou pruzích (kolejích). Přidáte-li další, pořád to bude málo. Otázkou je, zda je to udržitelné z hlediska dostupných zdrojů i z hlediska hospodaření s dostupným prostorem. Nerad bych se dožil silnic o desítkách jízdních pruhů. A ač mám pro dráhu slabost, nerad bych se dočkal toho samého i na dráze.

RadekŠ:

Tak jistě, urbanizace. Říká to slovo něco o faktorech, které v současné době táhnou související změny? A jsou tyto faktory přirozeným vývojem nebo jsou vytvořeny uměle jako vedlejší (nežádoucí?) produkt naplňování jiných cílů politiky státu/města?
Lukfi
Čtvrtek, 15. června 2017 - 19:17:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1937
Registrován: 10-2010
Hlavní nádraží unese klidně víc cestujících, a lidi, kteří cestují do centra, beztak jinde vystupovat nebudou. To spíš že ty špatné návaznosti v jiných stanicích obecně omezují potenciál železnice. Příklad - bydlíte v Říčanech a jezdíte pracovat na Chodov (však je to část Prahy, kterou máte blízko). No a z Uhříněvsi, Horních Měcholup ani Hostivaře není žádné spojení, kterým by se vám to časově vyplatilo oproti ježdění autem po D1.

Jinak pár poznámek k tomu, co tu padlo:
- existují plány na rekonstrukci Vršovic tak, že podchod bude mít vlez i na druhé straně, a odtamtud to pak bude kousek k metru na Náměstí bratří Synků.
- zastávka na Rajské zahradě se plánuje, ale moc mě nenapadá, kdo by ji používal (přesněji kam by ti lidi jezdili). Až do Vysočan jsou tam v podstatě jen sídliště, nic moc pracovních míst. Zajímavá je až tak Invalidovna a to zase nemá smysl přestupovat na metro už na RZ.
Čtvrtek, 15. června 2017 - 19:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 776
Registrován: 6-2016
"Proč tunel až do Berouna? Stačí z Radotína ke Karlštejnu"
Důvodně se obávám, že nestačí - musel by se u Karlštejna udělat železniční most a ten by TUTOVĚ porušil jedinečný krajinný ráz a narušil NEVRATNĚ pohled na hrad[rofl]
Taky by nebyl z Radotína, ale zhruba od hradla Kosoř - v Radotíně je poměrně hustá a nová zástavba a místní by se zcela jistě bouřili...
Podle mého selského rozumu by tunel měl ústit někde u berounské ČOV (kus proti proudu před ní). Vychází to výškově i směrově. Akorát nejsem obeznámen s geologickou stavbou, ale ta bude stát za prd v cele délce tunelu - zájemci se mohou podívat "do díry" vápencového lomu Bubovice. Rozmanitých hornin i sklonů a poruch je tam několik habadějů...
Čtvrtek, 15. června 2017 - 20:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11693
Registrován: 8-2004
Nicky726:
"Přijde mi, že problém trendu dojíždění je i z pozice státu mnohem hůře uchopitelný i složitěji řešitelný, než problém nedostatečné infrastruktury. Takže mi přijde rozumější přiznat si existenci takového trendu a namísto snahy ho zvrátit, řešit tu infrastrukturu.
Jasně, pokud můžu stejně snadno ovlivnit příčiny i následky, je spíše lepší řešit příčiny, ale pokud jsou příčiny mimo mou moc, tak je to jen o tom, jak se popasuji s následky. (samozřejmě jsou tu mnohé mezistavy a kombinace)"
Akorát ono se celkem jasně ukazuje, že ani ty následky neumíme jako společnost/stát řešit.

A samozřejmě spirála bude pokračovat, protože všechny peníze potečou do spousty tunelů kolem Prahy (Brna). (Teda pokud by taková verze byla vůbec průchodná přes obvyklý politický způsob rozdělování peněz - do každého kraje cca stejně.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
-aa-
Čtvrtek, 15. června 2017 - 21:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4486
Registrován: 12-2007
Lukfi: Nejen že existují plány na prodloužení vršovického podchodu, ale už se soutěží zhotovitel. Už podruhé ... a obávám se, že zase marně.

Zastávku na Rajské zahradě budou nejspíš používat Ti, kdo míří z regionu do oblasti Černého Mostu (a to není zas tak málo). Od Neratovic určitě a těm od Lysé se asi taky vyplatí spíš vrátit tu jednu stanici metrem, než jezdit autobusem z Horních Počernic. A možná sem tam vlak použije i někdo ze sídliště a ještě spíše z té zástavby severně od trati, kteří to k vlaku budou mít blíž, než na metro. A taky nějaký přestup vlak-bus to tam vytvoří.

Praha - Beroun nová trasa: Bude se znovu zadávat Studie proveditelnosti. Ta minulá dopadla tak, že stejné "body" získaly varianty tunel Hlubočepy - Beroun a varianta "Šemík" neboli z Radotína tunel k Dobřichovicím, pak kousek po povrchu, tunel pod Berounkou a kolem Liteňky cváláme nejen k Neumětelům, ale přes Lochovice a dalším tunelem až k Hořovicím. Bohužel však tehdy "bodové ohodnocení" i těchto dvou nejlepších variant bylo nedostatečné pro efektivní realizaci. Nyní se změnily metodiky, změnily se trošku okolní podmínky ... tak uvidíme co se vyzkoumá. Nicméně v předchozí práci byl prozkoumáván celý vějíř variant od víceméně povrchové varianty Hlubočepy - Beroun (s kratšími tunely), přes tunel Radotín - Beroun po variantu zkratka Radotín - Karlštejn a pak případně návazná druhá zkratka Karlštejn - Zdice, kde poťouchlíci tvrdili, že už je možná vyražená podzemní stanice Koněpruské jeskyně[happy] Nicméně všechny tyto varianty vyšly v hodnocení horší, než ty dvě výše uvedené, které naopak dosáhly výsledků cca zcela stejných.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Rozjezd z Rajské
Čtvrtek, 15. června 2017 - 22:03:19  
Neregistrovaný host
37.48.52.179
Neřešilo se v minulosti u zastávky Rajská zahrada, že je v kopci a ešusy ČD se z ní v zimě nerozjedou? Na druhou stranu, prý ČD už další nové výkony v osobní dopravě začínají odmítat a nestíhají, tak třeba je ta pravá chvíle, trochu jim pomoct a odlehčit jim. Tím, že Os vlaky do Nymburka začne vozit jiný dopravce, který s tím problém mít nebude. ČD by to určitě pomohlo [happy]
Pátek, 16. června 2017 - 06:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11539
Registrován: 9-2007
aa Vašek nám přestal po roce trucovat [happy] to jsou nám novinky [blush]

Já si myslím, že Hroch a další to napsali zcela jasně, problém je, že se z PH udělal pupek světa a infrastruktura není, to není jen železnice. Takže buď se to bude podporovat nebo regulovat. Tak nebo tak, se v horizontu mnoha let nic moc nezmění, dráha na Kladno se staví už 20let, podobně jako tunel do Berouna. To možná dřív bude dráha z Rajchu přes Kr.hory. [proud]
Jedno CDP v Přerově, ale proč musí být druhé v PH a ne Plzni? A takto je to se vším, byť to lze řídit z jiných míst resp. kanceláří.

"že je v kopci a ešusy ČD se z ní v zimě nerozjedou? Na druhou stranu, prý ČD už další nové výkony v osobní dopravě začínají odmítat a nestíhají, tak třeba je ta pravá chvíle, trochu jim pomoct a odlehčit jim. Tím, že Os vlaky do Nymburka začne vozit jiný dopravce, který s tím problém mít nebude. ČD by to určitě pomohlo"

Jednak o tom Piškote nerozhoduješ a druhak nemáš pravdu. Ale chápu, 471 není autobus v Letňanech. Takže je to dáno konstrukcí, kdy ř. 471 neměla z výroby pískování a při zhoršených adhezních podmínkách (nikoliv v zimě, bo sníh na kolejích neklouže, ale rozjede se jako led, nejsme autobusy na silnici) prostě HV jde do skluzu. Něco jiného je, když se jede 971 napřed a kolej se tzv očistí. A proč takové potíže nemají 440? No protože 471 je staré konstrukce z 80 let (naštěstí výroba už nepokračuje) a nové 440 mají TM rozděleny do všech vozů vždy na 1 podvozek, čímž se výše uvedené potíže slušně eliminují. Dále tu máme napájecí soustavu, pokud se rozjíždí PŠ se svými bednami, vedle 162 s R a 471, tak v ten okamžik máme tzv. měkké napětí a ať chceš sebevíc, akcelerace nebude a jen vemeno to bude rvát do rozepnutí K34, aby to udělalo lomcovák a stojící cestující seděli a sedící stáli...v případě 440 je K34 hlášena rozepnutím bezp. smyčky trakčního kontejneru.
471 nezachrání ani soukromník, to je stejné jako chtít po 754 zázračné rozjezdy na pacifiku, byť trakční charakteristika říká něco jiného, ale to se vyřešilo, když se karta obrátila a začalo se opět s podporou 749. Jinak viz krp cca 2-3 roky zpět a různé výhrůžky ze strany objednavatele.

Každopádně jak vidím, jede se stále na stejnou notu. Piškote řeš si své autobusy v Letňanech a neplácej kraviny o dráze.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
-aa-
Pátek, 16. června 2017 - 07:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4487
Registrován: 12-2007
A jéje mistr osobních útoků a nevěcné diskuze už si všiml. Tedy, vážení diskutéři, další své dotazy směřujte výhradně na kolegu 750371, který mě (ostatně jako každého) zde hravě zastoupí a vše kompetentně zodpoví. Ostatně já už si napsal, co jsem chtěl. S kolovrátkovými diskuzemi typu Tonda rozhodně nemíním ztrácet čas.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Pátek, 16. června 2017 - 07:09:29  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8524
Registrován: 6-2002
750371:
Drž se tématu a nenapadej ostatní diskutující. Tvé vyvolávání hádek a vytahování osobních traumat ve zcela nesouvisejících diskusích je hodně za hranou.
Pátek, 16. června 2017 - 07:23:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 1-2006
750371:
"Jedno CDP v Přerově, ale proč musí být druhé v PH a ne Plzni? A takto je to se vším, byť to lze řídit z jiných míst resp. kanceláří."
Vaše představa o technické stránce dálkového řízení je úsměvná. Skoro by se chtělo parafrázovat stylem "... řeš si své trakční charakteristiky a neplácej kraviny o CDP...".

Velmi zjednodušeně máte pravdu. Lze to řídit odkudkoliv odkud je to bezpečně dostupné po přenosové cestě. Ale u CDP není cílovým stavem pouhé dálkové řízení, ale také řízení ETCS, kde přenos informace běží zhruba (nejsem sdělovák, píšu podle hrubého obecného přehledu) po lajně prvek v kolejišti - ŽST - CDP - RBC - ústředna GSM-R - BTS - vlak s ETCS. Pokud přenos nefunguje, nemá vlak s ETCS oprávnění k jízdě a stojí, resp. max. lze stáhnout do nejbližší stanice, vezme-li si jízdu poslepu fíra na svou odpovědnost, resp. podaří-li se s ním nějak spojit (komunikace po GSM-R...). Pokud stojí vlak s ETCS na trati, ostatní neprojedou.

Z výše uvedeného by mělo být vidět, že klíčové jsou spoje mezi ŽST a místem ovládání, místem ovládání a RBC (proto jsou tyhle skříně na CDP a mezi CDP musí být spolehlivá přenosová cesta), RBC a ústřednou GSM-R (proto by měly být co nejblíže), a mezi ústřednou GSM-R a jednotlivými BTSkami.

Jak jsme na tom s přenosovou cestou při srovnání Praha x Plzeň z hlediska ovládání tratí po Třebovou? Něco málo naznačuje mapka na http://www.cdt.cz/cz/infrastruktura-97/. Něco málo proto, že říká pouze že danou přenosovou cestou se dá něco protáhnout. Nic neříká o její kvalitě a o jejím obsazení (ČD-T tam má své zákazníky, v případě, že nemá kapacitu, má SŽDC peška). Kvalitou mám na mysli to, že občas jsou to kombinované kabely s několika vlákny, občas závěsné kabely.

V Plzni je na místě zamyšlení proč nebyl zatím na CDP přetažen úsek Plzeň (mimo) - Cheb (mimo), který je dálkově řízen. Odpověď lze hledat v rovině, že SŽDC má svou vlastní optiku tam, kde proběhly nějaké stavby s pokládkou kabelizace (zjednodušeně, občas je tam jen trubka, ne kabel). Chybí kus mezi Rokycany a Plzní.

Spolehlivá přenosová cesta je o zaokruhování, aby byl k ŽST a BTS přístup z obou stran pro případ, že se z jedné strany něco na přenosové cestě stane nebo bude potřeba upravit s dočasným přerušením. Plzeň je nyní relativně spolehlivě dostupná z Prahy jen přes Ústí a Cheb. Opravdu si myslíte, že bylo vhodným řešením udělat CDP v Plzni, s tím, že v okamžiku přerušení cesty přes Ústí a Cheb to prostě nebude fungovat? U ETCS i spojení s ústřednou GSM-R v Praze?

Personálně je sice představa, že to může ovládat kdokoliv, v podstatě správná, ale ten člověk by měl formálně mít na té stanici seznání. Dovedete si představit, že by na začátku ze všech zapojených tratí dojížděli použitelní výpravčí do Plzně? Nadává se i na dojíždění do Prahy, ale z většiny tratí je to na CDP v Praze cca hodinu a půl až dvě, což je sice nepříjemné, ale v kombinaci s dvanáctkami a střídáním denních a nočních se to dá. Ostatně do Roztok u Prahy dojížděl dobrovolně chlap od Břeclavi, na Zbraslav co vím někdo od Zábřeha. Plzeň je zcela mimo.

Chlapi, Vaše debata o umístění CDP je sice zajímavá, ale pokud neberete v úvahu technické limity toho řešení, vycházejí vám kraviny, a to včetně lidí, kteří by nějaké ponětí mít měli. [sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Pátek, 16. června 2017 - 07:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11540
Registrován: 9-2007
Václave, jednak kolegové nejsme, nepracuji na Ropidu a druhak reakce byla směřovaná na vašeho dispečera z Letňan ohledně vozidel 471. Nic víc, nic míň a opravdu mě nezajímá a neřeším, kde v PH parkovat nebo zdali je rozpadlejší trať do Čelákovic nebo na Beroun. Podobně jako cestující pouze řeším: jede/nejede, zpravidla druhá možnost bývá ta správná. A jelikož do PH jedu max. 3x za rok, tak ani mi to trauma nepůsobí, neboť s tím taknějak počítám. Tolik na vysvětlenou, aby zas nedošlo k nějakému mylnému závěru.

Vhd:
to samozřejmě bylo myšleno obrazně, kdy se vše a nemluvím jen o železnici soustředí do Prahy a pak zde vznikají výše popsané potíže. Jinak řečeno, v Praze na to nejsou lidi a jinde zas lidi práci nemají. Dráha to řeší opakovaně různým prěrozdělováním výkonů. Dráha opět myšleno jako celek, tedy ČD i ČDC.

(Příspěvek byl editován uživatelem 750371.)
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Pátek, 16. června 2017 - 09:10:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7061
Registrován: 4-2003
vhd_sl: Říká to slovo něco o faktorech, které v současné době táhnou související změny? A jsou tyto faktory přirozeným vývojem nebo jsou vytvořeny uměle jako vedlejší (nežádoucí?) produkt naplňování jiných cílů politiky státu/města?

Jakých cílů, jaká politika? To je sociální inženýrství jak vyšitý. To jako budete bránit přílivu (vesměs schopnějších a vzdělanějích lidí) do Prahy, aby se to město nerozvíjelo? To jako Krnda obžene Prahu ostatým drátem a vtup pro nás "dacany z vesnice" bude na propustky aten kdo neprojde.. tak pěkne zpátky do vepřína či obskurní venkovký firmičky fachat za pár šupů?[biggrin]

Já mám bohužel pocit, že dost lidí tady očividně nechápe, jak funguje společnost kolem nich.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 16. června 2017 - 12:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13869
Registrován: 5-2002
RzR: Neřešilo se v minulosti u zastávky Rajská zahrada, že je v kopci a ešusy ČD se z ní v zimě nerozjedou?
No někdo to určitě "řešil", možná i grant na to sehnal, ale v reálu stačí poptat se v Měcholupech, Kolovratech, Světicích, Mnichovicích, Mirošovicích, Čtyřkolech, Pyšelích nebo v Mrači. Tam všude je 10 promile a předpokládám, že to jedno promile navíc na Rajské Zahradě to už nepokácí...
Pátek, 16. června 2017 - 13:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 10-2007
pak případně návazná druhá zkratka Karlštejn - Zdice, kde poťouchlíci tvrdili, že už je možná vyražená podzemní stanice Koněpruské jeskyně

[biggrin][ok]
Pátek, 16. června 2017 - 13:41:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 782
Registrován: 6-2016
RadekŠ: Co si mám jako " očividně nechápající, jak funguje společnost kolem mě" představit pod pojmem "rozvíjení města" (Prahy)? 30 let jsem tam žil a dnes když KOLEM (často i kolmo) projíždím, tak vidím jen zahušťování výstavby, zejména "kancelářskými budovami". A ty, jak se může každý přesvědčit, generují zejména jen další buzeraci a práci jen pro realitní makléře při shánění pronájmu prostor...
Na okrajích Prahy pak máme nákupní centra a budovy logistických center, která jsou zásobována jen kamiony. Je to jistě moderní eurotrend, ale při absenci kapacitního obchvatu Prahy je to dost GH...
V ešusech, kterými jezdím do Prahy vídám ty "vesměs schopnější a vzdělané lidi", kteří na mě (až na velmi řídké výjimky) působí dojmem namyšlených managerů, managerek a pracovn ic/íků kontraproduktivních neziskovek. A sice hovory, které vedou mezi sebou nebo s přítelem na telefonu... Svoje činnosti by klidně mohli dělat z pohodlí domova, neb kromě mobilu jistě mají doma počítač. Genius loci hlavního města jim vůbec k ničemu není.

Fakt se těším na věcnou a smysluplnou odpověď!
Pátek, 16. června 2017 - 13:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11543
Registrován: 9-2007
Vidím, že o moc přicházím... Jak my nepražáci můžeme vůbec v ČR existovat? Když za barákem máme Lužické hory a na druhé straně Labské pískovce...a 3h denně netrávíme cestou do pupku světa v přeplněné 471 s nefunkční klimou a polovinou wécek. Pravda, taky ve 22h večer nemůžeme trávit hodiny v nákupním centru. A to nemluvě o platech, které ve finále jsou totožné.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Pajas2
Pátek, 16. června 2017 - 14:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 779
Registrován: 10-2009
750371: Přitom pokud jedu na tarif PID v okolí Prahy, tak je samotné dojíždění levná záležitost. Např. při cestování kolem 35 km (z centra Prahy) jde o položku 900 Kč měsíčně za jakékoliv cesty ve stejném nebo menším pásmu. Což je prostě levné, nemohu si pomoct.
Pátek, 16. června 2017 - 14:29:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13871
Registrován: 5-2002
750371: tak v ten okamžik máme tzv. měkké napětí a ať chceš sebevíc, akcelerace nebude a jen vemeno to bude rvát do rozepnutí K34
Áááá, pán je odborník na slovo vzatý... [crazy]
Měkké nebo tvrdé napětí nevzniká odběrem, ono je buď takové a nebo makové.
Když je tvrdé, tak se hooodně dlouho tváří jakoby nic, dokud nevyletí nadproud na měnírně.
Když je měkké, tak s odběrem klesá, což už u moderních vozidel dává aspoň jakous takous šanci omezit proud a tu měnírnu nevyrazit.

a jen vemeno to bude rvát do rozepnutí K34
Jen vemeno mluví o K35 na 471 rádobyzasvěceně jako o K34...
Pátek, 16. června 2017 - 14:51:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11544
Registrován: 9-2007
Hajnej:
překlep, si 4 přelep na 5.

To nemáš pravdu, protože pokud budeš mít někde výluku a tzv. měkké napětí, tak tu měnírnu klidně vyrazíš, rozsvítíš stahovačku. Moderní vozidla ti vypnou třeba HV. Nicméně moderní...však to ti udělá i stará 163, která je moderní asi už 30 let[lol] a veř, že ten pokles v troleji je během chvilky tak rychlej, že na to nestačíš ani reagovat natož aby vozidlo snížilo F/P.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Pátek, 16. června 2017 - 16:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13875
Registrován: 5-2002
750371: pokud budeš mít někde výluku a tzv. měkké napětí...
...tak je to něco úplně jiného, než původní nesmyslné tvrzení "pokud se rozjíždí PŠ se svými bednami, vedle 162 s R a 471, tak v ten okamžik máme tzv. měkké napětí".
Neboli jinými slovy potvrzuješ moje tvrzení, že měkké napětí vznikne něčím jiným, zde nějakým zvýšením odporu v napájecí síti, a to už v okamžiku rozepnutí pro výluku - a nemusí tedy čekat až na to, že se začnou všichni naráz rozjíždět. To, že se přitom zpravidla musí zároveň přestavit nadproudovka na nižší hodnotu, je už jiná pohádka, jakkoliv to pravděpodobnost vypadnutí měnírny zvyšuje.
Suma sumárum volně mícháš příčiny a následky, jak je u jedinců s povrchními znalostmi typické...
Pátek, 16. června 2017 - 16:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11545
Registrován: 9-2007
Takže mi chceš tvrdit, že za normálního stavu máš v troleji stabilně třeba 3200 a při rozjezdu více vlaků máš stále 3200? álee no tak...Jsou stanice, kde ti to chvilkově padne na třeba 2700 a v případě výluky logicky i méně. Zkus se podívat třeba na Lysou. Rozjezd hradeckého R, vedle 471 a máš to tam...a nemluvím o tom, že někde bude nějaký lepší stroj 386 a pod. který svým rozjezdem dokáže pěkně měnírnu "vycucnout". Takových míst bych mohl jmenovat...

Samozřejmě pak je otázka, co bude následovat, zdali okamžitě měnírna doplní stav na těch cca původních 3200 a více nebo vydrží třeba 2500 příp. méně...to už se stává spíš v době výluk. Takže znova k předchozímu. Jsou prostě místa, stanice ať už je to dáno výlukama nebo obyč. provozním stavem, který měnírnu zatíží, že se dostaneš na určitou mez. Pak už záleží na citlivosti vozidla, první SW na 440 dokázal rozepnout bezp. smyčku i při nezaregistrovatelném výkyvu.

Tento stav a další mohou mít za následek pomalejší rozjez vlaku a tím i šustrování. Což je jedna z odpovědí z rána, kdy si jistý... myslel, že soukromník dráze dokáže vytřít zrak.
Je zbytečné zde řešit kdy se vyrazí měnírna, to už je další následek, kdy může dojít k narušení GVD.
s Ropidem na věčné časy...ámen...
projížděč NAD
Pátek, 16. června 2017 - 17:00:49  
Neregistrovaný host
109.80.102.33
Ad "Vláďa42" = 1674:
Občas je vtipné, co tu někteří dokáží vyplodit. Kdybyste ve svých závěrech (ano, mám na mysli vás, projížděči) použil google k ověření toho, co říkáte.
http://www.sudop.cz/projekty?project-id=8&do=project-detail

Stále marně přemýšlím, co jste mně svým doporučením vlastně chtěl sdělit: já přece nezpochybňuji existenci studie, na kterou odkazujete (a která umožnila SUDOPu přiživit se na státních penězích) - různých studií o možnostech přestavby ŽUP jako celku i pouhých jeho částí jsem ostatně ve svém životě viděl "hafo", ale kolik se toho podle nich nakonec realizovalo?
Asi jsem se sice vyjádřil nepřesně a nedošlo mi, že mě někdo může pochopit jinak, ale existence té studie nic nemění na tom, že pro mě je už dlouho hlavním představitelem zastánců vybudování "NS2" právě zmíněný Ivan Lejčar (nic proti němu samozřejmě nemám, patří rozhodně mezi ty "lepší") a nově i CEDOP (Jirka Kalčík), který do toho vnesl sice docela zajímavou (také však nehorázně utopistickou, byť by ale smysluplnost brzkého vybudování "NS2" aspoň trochu podpořila) myšlenku napojení "rychlodráhy" na letiště a do Kladna z Veleslavína tunelem na "NS2" v oblasti Karlova náměstí (viz: "Kladenský železniční diametr (KANON)" - schéma je v závěru presentace). A nemůže nic změnit ani na tom, že ta stavba "není na pořadu dne" nejen kvůli náročnosti a nákladnosti, ale i (a především) proto, že řeší něco, co řešit nyní a odsunout kvůli tomu do budoucnosti něco aktuálně potřebnějšího nedává smasl.
A propos: zdalipak vůbec tušíte, že v relativně "nové" době návrh na vybudování spojky z Negrelliho viaduktu do podzemního patra Hlavního nádraží presentovala například SPŽUP (Cyril Suk starší) už někdy na přelomu 60. a 70. let minulého století (a jistě ani to nebyl první případ) ...
O tom, jak "snadno zkapacitňovat železnici na povrchu města se asi ani nemá smysl bavit.
Já Vás k tomu nenutím, jen jsem konstatoval, že to lze udělat (a udělat by se to rozhodně mělo): "hrdlem" je samozřejmě železniční viadukt přes Vltavu, ale ten se bez přestavby (GO, rekonstrukce, modernizace, atd.) stejně časem neobejde - a do té doby podle mě stejně nikdo žádné podzemní "NS2" nevybuduje.
Za druhé. Člověk od Berounky pracující v Karlíně bude jistě jásat, když mu vlak skončí na Smíchově a on se snadno přesune do už tak plného Béčka, které ho dopraví na Florenc když mu NS2 poskytne nekomfortní přímé spojení.
A jak se ten "Člověk od Berounky pracující v Karlíně" dopravuje nyní (a bude ještě mnoho roků dopravovat bude)? "NS2" bude (pokud vůbec někdy bude) dostavěno možná někdy po roce 2030, ale ty podzemní "šturcy" pod Sekyrovým bulvárem "Na Knížecí" by mohly být v provozu do cca 5 roků - kdyby to ovšem byl někdo chtěl prosadit (teď už je na to samozřejmě pozdě) ...
Mně na tom nejvíc vadí, že nás železnice i "město" opět připravily o část dopravní infrastruktury, kterou mohly získat v podstatě "zadarmo" od "developera", jemuž "za hubičky" nabídly a předaly pozemky bez toho, že by jejich poskytnutí vázaly podmínkou, že za to vybuduje také něco pro ně - a v tuto chvíli je úplně jedno, co by tam končilo a odtud odjíždělo (klidně třeba i vlaky do Kladna a na letiště po "semmeringu", nebo vlaky "hrbaté", apod.), protože i za těch cca 5 let dojde ještě k mnoha změnám aktuálních potřeb železnice i města. Navíc udělat případně i jednoduchou zastávku v oblasti jižních konců současných peronů žst. Praha-Smíchov by rovněž nemělo činit problém ...
Tehdejší ČSD se takto "spálily" už jednou, totiž v 80. letech minulého století při výstavbě trasy "B" metra, konkrétně stanice "Palmovka": příliš pozdě (jsme) tenkrát přišli s nápadem na zachování trati bývalé "Rakouské severozápadní dráhy" (když už tehdy byla osobní doprava vedena jen do / ze žst. Praha-Libeň dolní nádraží) a na vybudování nové koncové stanice v ulici "Na Žertvách" na "stropu" stanice metra - a m.j. i proto, že tehdy byla stavba metra prioritním úkolem a kvůli finanční situaci bylo přísně zakázáno v jejím rámci budovat cokoli jiného, co s metrem přímo nesouviselo, a my jsme si navíc vzpomněli pozdě, tak nás snadno "odmrštili" s tím, že pro železnici ten strop není vyprojektován a neunesl by ji. A pak museli dvacet roků všichni cestující osobními vlaky směr Neratovice i Lysá nad Labem chodit na / z vysočanského nádraží. Po cca 35 letech se tak situace (zbytečně) zopakuje i na opačném břehu Vltavy, jen v trochu jiné podobě ...
Pátek, 16. června 2017 - 17:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7782
Registrován: 5-2002
Takže mi chceš tvrdit, že za normálního stavu máš v troleji stabilně třeba 3200 a při rozjezdu více vlaků máš stále 3200? álee no tak...Jsou stanice, kde ti to chvilkově padne na třeba 2700 a v případě výluky logicky i méně. Zkus se podívat třeba na Lysou. Rozjezd hradeckého R, vedle 471 a máš to tam...a nemluvím o tom, že někde bude nějaký lepší stroj 386 a pod. který svým rozjezdem dokáže pěkně měnírnu "vycucnout". Takových míst bych mohl jmenovat...

Bude - li ten rozjezd přímo u měnírny, tak to bude tvrdé a výpadek měnírny přijde bez varování přesně tak, jak píše Hajnej.

Jenže my se zpravidla přímo u měnírny nerozjíždíme a právě ta vzdálenost způsobuje měkkost napětí. Celé se to jmenuje ZTRÁTY jak v troleji, tak hlavně ve zpětném vedení.

Když jsme na podzim 2013 začali jezdit pravidelně pravobřežkou, nebyla noc, abych nevolal elektrodispečerovi, že jsem si před sebou rozsvítil trolej. To způsobovaly třeba volné věšáky a podobně.
A každý tlumivkový styk, no, škoda mluvit, tam jdou vidět jiskry i ve dne.
Pátek, 16. června 2017 - 18:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11546
Registrován: 9-2007
PŠ: ona odpověď byla na tohle:
"je v kopci a ešusy ČD se z ní v zimě nerozjedou? Na druhou stranu, prý ČD už další nové výkony v osobní dopravě začínají odmítat a nestíhají, tak třeba je ta pravá chvíle, trochu jim pomoct a odlehčit jim. Tím, že Os vlaky do Nymburka začne vozit jiný dopravce, který s tím problém mít nebude. ČD by to určitě pomohlo"

Kdy jsem uvedl důvody, které nemají se zimou nic společného¨a toto tvrzení je nesmyslné. Tzn: dříve absence pískování, otočení soupravy, napětí v troleji. A že zrovna 471 je na horší adhezní podmínky dost háklivá.

Na pravobřežce bývalo hůře, ale v době, kdy jsme tam začínali s WTB, tak se vyměnilo nemálo děličů, bo WTB bylo na to háklivé a buď vyrazilo HV nebo se sysel dožadoval nového zadání napájecího systému. Sice tam už nejezdím,nicméně předpokládám, že tohle už je v cajku. To ostatní je trvale v žalostném stavu, hlavně od Mělníka dál...
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Pátek, 16. června 2017 - 18:18:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 3-2006
-aa-:
"
Praha - Beroun nová trasa: Bude se znovu zadávat Studie proveditelnosti. Ta minulá dopadla tak, že stejné "body" získaly varianty tunel Hlubočepy - Beroun a varianta "Šemík" neboli z Radotína tunel k Dobřichovicím, pak kousek po povrchu, tunel pod Berounkou a kolem Liteňky cváláme nejen k Neumětelům, ale přes Lochovice a dalším tunelem až k Hořovicím. Bohužel však tehdy "bodové ohodnocení" i těchto dvou nejlepších variant bylo nedostatečné pro efektivní realizaci. Nyní se změnily metodiky, změnily se trošku okolní podmínky ... tak uvidíme co se vyzkoumá. Nicméně v předchozí práci byl prozkoumáván celý vějíř variant od víceméně povrchové varianty Hlubočepy - Beroun (s kratšími tunely), přes tunel Radotín - Beroun po variantu zkratka Radotín - Karlštejn a pak případně návazná druhá zkratka Karlštejn - Zdice, kde poťouchlíci tvrdili, že už je možná vyražená podzemní stanice Koněpruské jeskyně[happy] Nicméně všechny tyto varianty vyšly v hodnocení horší, než ty dvě výše uvedené, které naopak dosáhly výsledků cca zcela stejných."

Ty Koněpruské jeskyně, to je něco podobného, co mě napadlo, když jsem prvně viděl vizualizaci vyústění tunelu v Berouně. říkal jsem si sakra, proč uhýbat do stanice, když stačí pod Tetín prodloužit podchod a udělat podzemní nástupiště.[rofl]

V těch dvou variantách je opravdu těžko vybrat, každá má své pro a proti.
Pátek, 16. června 2017 - 19:58:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"Jakých cílů, jaká politika? To je sociální inženýrství jak vyšitý. To jako budete bránit přílivu (vesměs schopnějších a vzdělanějích lidí) do Prahy, aby se to město nerozvíjelo? To jako Krnda obžene Prahu ostatým drátem a vtup pro nás "dacany z vesnice" bude na propustky aten kdo neprojde.. tak pěkne zpátky do vepřína či obskurní venkovký firmičky fachat za pár šupů?[biggrin]"

Nějak Vám nerozumím. Namísto konkrétních věcí manipulujete názvy oborů, které danou problematiku popisují. Působí to na mne tak, jako bychom se bavili o příčinách zpoždění vlaku a tvrdil jste, že to je železniční doprava, přirozený vývoj a hlupákem ten, kdo to nechápe. S tím, že se tím zabývají konkrétní obory, i s tím, že do jisté míry jde o přirozený vývoj, máte samozřejmě pravdu. Otázkou je, proč ten přirozený vývoj v posledních deseti letech v některých směrech zásadně a nepredikovatelně zrychlil. Kde jsou příčiny? A kde limity tohohle neudržitelného růstu?

Z debaty s -aa- vyplynulo, že v posledních cca deseti letech došlo k zásadní podpoře městské železnice ze strany politiků, která je omezena vlastně jen dostupností vozidel, protože si s kapacitou infrastruktury lámat hlavu nehodlá. Příčiny jsou v tom, že silniční infrastruktura nestačí a za poměrně nízké prostředky (infra platí stát) lze tvrdit, že se tak problém nedostatečné kapacity silnic (a nově i parkování v Praze) řeší. Vedlejším produktem plnění tohoto politického cíle je snažší dostupnost okolí Prahy, která láká ty, kteří buď na vlastní bydlení v Praze nemají (poslední vývoj na trhu nemovitostí spěje k tomu, že ani na malý byt v Praze si člověk s průměrným příjmem nevydělá) nebo naopak byt v Praze prodali a jdou do domků, k dojíždění. Tím roste tlak na posilování příměsta a roztáčí se spirála, která v situaci, kdy stát není schopen zajistit novou infrastrukturu ani rozšíření infra stávající, poměrně akutně hrozí průšvihem.

V posledních deseti letech se výrazným způsobem navýšila nabídka (a snížila cena) spojení mezi Prahou a Moravou. Politickým cílem zřejmě bylo zkvalitnění dálkové dopravy, ale výsledkem, který osobně vnímám, je, že ve větším množství než dříve jdou lidé z těch oblastí do Prahy. Znám případy, kdy rodina bydlí na Moravě a jeden z dospělých tam z Prahy dojíždí na víkendy, protože je to snadno dostupné. Vygenerovalo to poptávku po dopravě (ne přetažení z IAD, ale nabídka naindukovala lidi, kteří by jinak neměli k tomuto chování důvod) a po nájmech v Praze.

A takových analogií a otázek o vedlejších nezamýšlených dopadech realizace politických cílů je kolem dopravy v okolí Prahy spousty.

Btw. schopnější a vzdělanější člověk v Praze nekončí. V souladu s Vaší představou mizí za hranice, protože tam dostane víc. Přesto se někteří chovají iracionálně a zůstávají, někteří se dokonce vrací tam, odkud přišli, protože zjišťují, že vysoké číslo na výplatnici je vykoupeno vysokými náklady na vše potřebné a vysokým tempem života. Doma mohou být za hvězdy s menším vydáním energie.
Pátek, 16. června 2017 - 20:53:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 9-2003
projížděč NAD

A jak se ten "Člověk od Berounky pracující v Karlíně" dopravuje nyní (a bude ještě mnoho roků dopravovat bude)?


Vlakem na hlavní, metrem na Florenc a pak pěšky. Je to pohodlnější než přestup na Smíchově....
Pátek, 16. června 2017 - 21:05:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7062
Registrován: 4-2003
vhd_slvedlejších nezamýšlených dopadech realizace politických cílů

Lidi se neřídí žádnýma politickýma cílema. Oni si žijou vlastní životy a sledují svoje cíle. Chápete to?

honzaklofar: V ešusech, kterými jezdím do Prahy vídám ty "vesměs schopnější a vzdělané lidi", kteří na mě (až na velmi řídké výjimky) působí dojmem namyšlených managerů, managerek a pracovn ic/íků kontraproduktivních neziskovek.

Tak si holt nerozumíte s dnešním světem, protože ho holt máte zafixovaný z dob Vašeho mládí, když po trati kolem Berounky jezdili dělníci do ČKD Tatra. A on se změnil. Ale na druhou stranu to podle dnešních výroků nepochopil ani bývalý předseda senátu, takže v tom nejste sám.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 17. června 2017 - 00:09:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13878
Registrován: 5-2002
750371: Takže mi chceš tvrdit, že za normálního stavu máš v troleji stabilně třeba 3200 a při rozjezdu více vlaků máš stále 3200?
Chci tvrdit to, že kritériem tvrdosti/měkkosti napětí je závislost poklesu napětí na odebíraném proudu, nikoliv okamžitá hodnota napětí. Neboli (při těch 3200 naprázdno) je 2800 V při odběru 2000 A tvrdší napětí, než 3000 V při odběru 500 A.
Prostě slabej špagát je slabej špagát od samýho začátku a ne až když na něj pověsím těžký závaží (zatímco těsně předtím byl ještě silnej). Chápeš?
Sobota, 17. června 2017 - 07:30:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 6-2016
RadekŠ: "nezklamal, přecedo" (volně dle Vesničky střediskové)[biggrin] A odkud že pramení ta jistota, že blb jsem já a že "okolní svět" je ten jediný a správný? Že euroatlantickou společnost spasí managerismus - ekologismus a všechno ostatní jsou jen trapné marginálie?
Moje skepse pramení ze zkušenosti, neb jsem již hlášek o "zářných zítřcích" slyšel tolik, že by s nimi šla přehradit řeka. Ale zářné výsledky se nikdy nedostavily...
Závěrem přiznávám, že jsem opravdu asi ustrnul - teprve týden vím, že pomocí současného mobilu netelefonuju, ale "používám aplikaci telefon". Je to tutově moje chyba, že jsem pečlivě nečetl příbalovou informaci, domnívaje se, že u 6. mobilu bude telefonování stejné jako u těch 5 před ním.
Sobota, 17. června 2017 - 08:19:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 1-2006
RŠ:

Tak určitě. Pokud definujete cíl na úrovni chci pracovat v Praze, nějakým způsobem ho zrealizujete. Ale tady diskutuji o konkrétních variantách řešení bydlení souvisejících s tímto cílem. A ty jsou dané nějakými výchozími podmínkami, do kterých se realizace politických cílů promítá, protože upravuje jak oblast legislativy (kde a za jakých podmínek můžete stavět/bydlet), tak oblast dopravní (a tím i ekonomické) dostupnosti dané oblasti, a další věci, které ve výsledném řešení k realizaci daného cíle hrají roli. Není-li žádné řešení akceptovatelné, je normální realizaci cíle odložit nebo cíl revidovat. Pokud na to nejsou podmínky, nejdu do toho.

Problém vidím v tom, že v rámci realizace politických cílů se podél tratí s Městskou železnicí podmínky udělaly v takovém rozsahu, že varianta dojíždění začala být velmi atraktivní, a dalším posilováním dopravy na atraktivitě nabírá - roztočila se spirála, která nemá úplně jednoduché řešení, a za to klade nároky na posilování infrastruktury. Podle mého názoru tenhle stav nebyl dlouhodobě predikovatelný, protože nejde o přirozený vývoj, ale vývoj odstartovaný politickým vývojem.
Sobota, 17. června 2017 - 09:11:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7063
Registrován: 4-2003
Honzaklofar A odkud že pramení ta jistota, že blb jsem já a že "okolní svět" je ten jediný a správný?

Protože VY se právě ten svět na špatný - správný snažíte škatulkovat a ty lidi nevyhovující Vašemu obrazu světa peskovat. Já fakt nepoznám ve vlaku manažera ani pracovníka neziskovky a hlavně je mi to jedno - to je věc každýho co dělá a na tý práci není nic špatnýho.

vhd_sl: dalším posilováním dopravy na atraktivitě nabírá - roztočila se spirála, která nemá úplně jednoduché řešení

Vy furt nechápete, že v tý Praze (a bezprostředním okolí) roste a dál poroste poptávka po práci. Což je úplně normální a přirozený ekonomický a společenský jev. Kdyby ta poptávka nebyla, tak lidi nikam jezdit nebudou.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."