Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 12. 01. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse 3. koridor do 12. 01. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 10. ledna 2017 - 06:04:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 905
Registrován: 1-2006
Bobmaster:

I já děkuji za kultivovanou diskuzi.

Náš náhled by se nelišil v případě, že by byla možná segregace příměstské a nákladní dopravy na vjezdu do Prahy. Tzn. pokud by se na ty "nákladní spojky" bylo ve špičce jak dostat. Není. Z čehož třeba mně plyne, že ve směru III.TŽK není až tak potřeba VRT, jako spíše klem (ač rychlý, protože u novostavby nemá smysl jít pod 200; i když o moc víc se mi zase nezdá z hlediska kombinace osobní a nákladní dopravy), který umožní dálkovou dopravu a náklady protáhnout přes příměsto. Jasně, hodina jízdní doby na Plzeň by se zrealizovat měla kvůli konkurenceschopnosti vůči silnici.

Jak tu rozepsal djst, stávající trať má sice s nasazením automatického vedení vlaku povelovaného z CDP (včetně nákladů) a s funkčním automatickým stavěním vlakových cest, poměrně velkou kapacitu, ale pokud mají být S6 a S65 protahovány na hl.n. (o Regiojetu ani odstavech jiných dopravců křížících zhlaví na Smíchově vůbec neuvažuji, u S6 a S65 mi přijde zajímavé uvažovat na Smíchově spojování souprav), bude pro ně potřeba na hlavní trati udělat díry.

Což mi směřuje právě na Os Praha hl.n. - Radotín a dál 10/20 proložených od Radotína dál na 10 třicetiminutovou prodlouženou tangentou (minimálně Úvaly - Běchovice - Radotín - Mokropsy). Odklony S9 přes Vršovice, které mi přisuzujete, jsem nikdy neuvažoval - pokud, pak tudy Ex pro odlehčení Smíchova. I kvůli mlácení se s Vraným na jednokolejce Vršky Krč. Pokud ji uděláte s přestupem, dopadne jako Roztoky - Libeň. Člověk z venkova radši zůstane na radiále a zbytek cesty si vyřeší MHD. Musí to být pro zajímavé spádové oblasti přímé, aby většina cílů vycházela pokud možno na jeden přestup bez potřeby zjišťovat odkud to dnes jede (mimo Wilson). I proto (minimalizace přestupů pro většinu cest) jsou důležité S6 a S65 na hl.n..

Mibl:

Tak určitě. [happy] Pokud to bude moc atraktivní, kapacita infrastruktury nám stačit přestane. [happy]

djst:

Krátký střídavý interval nese to, co naznačoval TZ (pokud to nemyslel jinak). Pokud to cestující vnímá tak, že pořád něco jede a nejde na čas podle JŘ, což by při 12-8 mohlo nastat, bude přísun cestujících na nástupiště plynulý a doba výměny cestujících na zastávkách u spoje s delším odstupem lehce naroste, což se projeví na jízdní době (viz např. metro). U 20-10 doplněných na 10 spojem jedoucím mimo Smíchov se to tak, že každou chvíli něco jede, vnímat nedá. Osobně se domnívám, že stabilita grafikonu na té stávající trati bez klemu pro odklonění dálkovky se dá udržet při prokladu Os 20-10. 12-8 mi přijde na krev. Ten klem tam, má-li Os na 171 zkracovat interval bez směřování k rovnoběžnému grafikonu včetně dálkovky, je bohužel asi nezbytným.
Obcasnik
Úterý, 10. ledna 2017 - 06:47:26  
Neregistrovaný host
37.48.46.52
Ted neco ke stavajicimu stavu a atrktivnosti dopravy na tretim koridoru a jeho pripojech. Zacal jsem jezdit rano vlakem od Lodenic. Potrebuji jet smerem dale do Plzne. Rano prijedu v 6:20 do Berouna a v ten samy cas odjizdi osobak na Plzen. Stihnout prestoupit se neda, vkaky nejsou pocitany jako pripoj. Takze musim cekat na nadrazi do 6:54 na rychlík. Misto toho jsem uz mohl padit vlakem. Muze mne nekdo z tech, co tu vymysleji moznosti pripoju tuhle zhovadilost? A ptam se, jak maji byt pak drahy atrktivni?
Úterý, 10. ledna 2017 - 07:48:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 1-2006
Obcasnik:

Správná adresa na tuhle stížnost je kdesi u objednatele daného Os, tedy na Středočeském a Plzeňském kraji. Tam Vám zřejmě bude vysvětleno, že s ohledem na stavby v Berouně, opravu tuším u Stašova (?), stavbu mezi Rokycany a Plzní a přestavbu Plzně, která bude pokračovat druhou stavbou, a s ohledem na proklad po Plzeňském kraji a přípoje v Plzni jsou Os (plus v budoucnu i s ohledem na Ex) možné pouze v konkrétních polohách. Stejně jako kvůli přípojům na Prahu, které asi bude preferovat Středočeský kraj, nelze hnout s vlakem, kterým přijíždíte.

Bohužel, nejde o taxi a má to nějaké návaznosti v síti. Že občas nepotěší a v Plzni budete o 17 minut později, je daní za to, že ztráta času společnosti jako celku bude minimalizována preferencí minimálního čekání pro většinu. Atraktivnost pro jednotlivce v systému určeném pro přepravu tisíců je z hlediska ufinancování cesta do pekel.
Úterý, 10. ledna 2017 - 09:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 11-2005
djst: Pěkná komplexní úvaha. Ale zapomněl jste v úseku Praha hl. n. - Praha-Smíchov na křižování s vlaky Regiojet zajíždějící pro zbrojení a průběžný úklid na Smíchov severní n.

A není jich málo. Do budoucna lze navíc čekat další expanzi spojů Regiojet v souvislosti s linkou Praha-Brno-jihovýchod. Regiojet to zázemí někde potřebuje. Takže když nebude na Smíchově, lze ho udělat rozumně jinde v Praze?

Po dokončení Ejpovického tunelu předpokládám, že Regiojet bude chtít provozovat i vlaky v úseku Praha - Plzeň. Pak bych ale čekal zaintegrování tohoto ramene ať už do linky Praha - Ostravsko nebo Praha - Brno s prostým zastavením na Praha hl.n. Tudíž by se mohla většina operací, které se nyní odbývají na Praha Smíchov sever, přesunout do Plzně. Pochopitelně s výjimkou brzkých ranních a pozdních večerních spojů výchozích/končících v Praze.

Pak ale potřebujete v úseku Praha - Beroun ještě jednu rychlou trasu navíc.
Nebudete ji potřebovat pouze za předpokladu, že MD přiklepne Ex linku Regiojetu. Ale to se patrně nestane, protože by pak Regiojet muset zajistit obsluhu Praha - Plzeň - Mnichov/Cheb a do toho on nepůjde. Regiojet (nebo jiný soukromník) bude chtít vyzobávat pouze expresní segment Praha - Plzeň.
Donner au train des idées d'avance...
Úterý, 10. ledna 2017 - 10:10:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 12-2007
Rail2005: Osobně se domnívám, že Smíchovské nádraží by nemělo sloužit k odstavování a přezbrojování vlaků Regiojet. Snad se vejdou na odstavné nádraží Jih, popř. by měly být někde za nádražím Praha-Vršovice. Konečně stejně je asi vytěsní zástavba nádraží skupinou Sekyra Group. Pro vlaky do Hostivic by bylo třeba urychleně vybudovat 4. nástupiště, resp. prodloužení obou podchodů smíchovského nádraží, aby vlaky vyjížděly až z tohoto nádraží. Až na výjimky týkající se nákladních vlaků jedoucích po pražském Semmeringu, by neměly žádné nákladní vlaky jezdit v úseku Praha-Smíchov - Praha-hlavní nádraží. To je má představa, jak by se daly vlaky vtěsnat do Nuselského údolí.
Bobmaster
Úterý, 10. ledna 2017 - 10:42:37  
Neregistrovaný host
217.196.116.97
Vhd sl: máte naprostou pravdu. Množství nákladních vlaků čekajících v Libni a Berouně po dobu špičky na volnou trasu je jasný důkaz Vašeho tvrzení. Za S9 se omlouvám, myslel jsem S7. Pro mě smutným faktem stále zůstává že odklon čehokoliv přes Krč je stále provizorium, protože kapacita a jízdní doby. A nejhorší je že nevidím ani východisko z této situace - projekt modernizace Hostivař - Vršovice s takovými linkami nepočítá, Vršovice v nové podobě nemají žádnou rezervu pro takové trasy. Možná jako velmi nouzovou situaci cca jeden pár za hodinu, ale trochu se bojím vynechání Smíchova - ne každý chce na Hlavní. Proto vidím jako nejlepší možnou variantu zkapacitnění trati Praha - Beroun přes Smíchov, ať to stojí co to stojí.

Přestupy - asi bych se jich nebál, na těchto linkách bych vsadil na pravidelně dojíždějící zákazníky s určitým poměrem náhodné frekvence. Pokud linka nevygeneruje dostatek pravidelných cestujících, nemá cenu ji vůbec zřizovat.

Jinak je rozumné že pracujete s výhledem 10 - 15 let, problém je že takových lidí moc není. Dokud se nezmění uvažování ve stylu Po mě potopa, hlavně že bude vejvar v kešeni a možná i fotka stříhání pásky tak se opravdu nepohneme. Dám příklad, kdyby se schválilo memoradnum o zkapacitnění úseku Radotín - Libeň přes Malešice s úpravou pro osobní provoz (a zachování nákladní dopravy) řekněme za 10 - 15 let tak si umím představit ML z Libně až do Radotína. Ale to musíme do memoranda vložit Libeňský přesmyk, přestavbu Malešic a Krče, úpravu Kačerova, zdvojkolejnění celého úseku..., ale zní to docela zajímavě.
Úterý, 10. ledna 2017 - 14:42:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6739
Registrován: 4-2003
Vhd_sl:Nálepka "nákladní spojky" je nesmysl. Věc, o kterou se přu s Bramem dlouhodobě, je, jak se vlastně na ty nákladní spojky ten nákladní vlak dostane přes ROPIDí metro.

Já bych to nenazval žádnou pří, spíš je to ze strany pana Vhd_sl (a nejen jeho) nepochopení situace, která zde panuje. Naopak se snažím dlouhodobě mnohým vysvětlit (a zjevně bez úspěchu), že radiální dvoukolejné elektrizované tratě (011, 231, 090, 171, 221) mají své jisté a to, že zde před nějakou nebyla doprava v takovém rozsahu, po kterém byla a je poptávka, je snad jasné a řešilo se to přidáním vlaků. Stejná záležitost se týká tratí 070 a 120, ale tam je infrastruktura v tak zoufalém stavu, že do doby, než se s ní něco provede, tak si o nějakém nárůstu počtu cestujících můžeme nechat zdát. Ovšem tangenta po Jižní spojce je něco jiného - předně jde Jižní spojka územím nikoho a nic se na tom nezmění ani za 20 let.

Jediné, co by snad mohlo pomoci, je nová trať z Radotína do zastávky Modřany, neboť trať z Radotína do Krče vede místy zcela nevhodnými pro výstavbu zastávek s návazností na MHD, představoval bych si to nějak takto: https://mapy.cz/turisticka?mereni-vzdalenosti&x=14.3959297&y=50.0 099752&z=14&l=0&rm=9g9P.xXUUi-NgP8U0TMXgg6rZngPG88SwS0OdS067T86Yg P8MTgT0MJgS8KFgT8MCgl0PKg816xgjN-ngWnXKga0gPx-Ng6r8ngNMQngY3L0gdQ


Nic nového to není, již cosi podbného bylo navrhováno v době výstavby místní dráhy Vršovice - Modřany. Ovšem něco takového už nikdo nikdy nepostaví, neb by šlo o neskutečně drahou záležitost......
Úterý, 10. ledna 2017 - 15:21:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6740
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jenže ta primárně vznikla jako přemístění relativně silného přestupního bodu A-3XX ze Skalky, kde příiš mnoho busů prudilo místní sídlištníky. Teprve poté někoho napadlo ohnout ty busy na kilometricky bližší Háje, kde se ještě víc ucpává C. Kam to dooscilovalo teď, už ale nějak nesleduju...

Depo Hostivař vzniklo primárně kvůli tomu, že na místě autobusového obratiště Skalka nějaký investor plánoval zástavbu a to, že tu autobusy údajně někomu vadily, bylo použito jako zastírací manévr. Tehdejší doba těmto činům přála........

A s tím silným přestupním bod A - 3XX bych to zrovna moc nepřeháněl, srovnej si to s přestupem třeba z linky 215 na Kačerově. Zejména interval.....
00_Hex
Úterý, 10. ledna 2017 - 16:49:14  
Neregistrovaný host
89.177.109.117
Co to je ten klem??????????????
Úterý, 10. ledna 2017 - 16:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11360
Registrován: 8-2004
Souhlasím s Hajným - Skalka nikdy neoplývala odstavnými kapacitami na obracení busů 3XX (při současném obracení i několika 1XX/2XX). Takže já to vidím jako skutečný důvod a ne zastírací manévr.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Mladějov
Úterý, 10. ledna 2017 - 17:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9385
Registrován: 3-2007
Depo Hostivař vzniklo primárně kvůli tomu, že na místě autobusového obratiště Skalka nějaký investor plánoval zástavbu a to, že tu autobusy údajně někomu vadily, bylo použito jako zastírací manévr.

Nějaký důkaz ?

Připouštím, že to možné je, jistě, ale DH jako veřejná stanice se tehdy budovalo jako taková politická věc (aby se volič nažral, politici vytáhli a moc to nestálo - co na tom, že je tam prakticky gh).
DH sloužila jako nová konečná 3xx z Kostelce, Sázavy, Chocerad atd. místo Skalky, ovšem na Háje ty busy poslaly především permanentní kongesce mezi Uhříněvsí a křižovatkou Kutnohorská/Průmyslová/Jižní spojka, kde to stojí dnes a denně v obou směrech a odbočení na JM je dočasné řešení.
Jakkoli to řadě lidí nevyhovuje, protože z Jevan, Vyžlovky, Kostelecka ..přirozeně spádují k přilehlé části Prahy, stejně jako je obrovský výstup ze 171 na Smíchově. (kde tedy, když už o tom jde řeč, jsem též pro zkapacitnění Sm-Ph spíš, než pro nějaké uhýbání části Os jinudy).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Obcasnik
Úterý, 10. ledna 2017 - 17:31:10  
Neregistrovaný host
212.79.110.123
Vhd_sl

To je sice pekne ale cesta PLZ-Beroun-Lodenice funguje s prestupem 5 min v Beroune. Navic aby byl vlak pripojnym, jsou to DVE opakuji cislovkou 2 minuty. Opravdu je problem tento cas nenaplanovat? Kor kdyz se na spoj nemusi podchodem, nachazi se na stejnem perone. A co treba nasazeni Sharku na trat Beroun PHA (trasa pres Rudnou). Jsou obratnejsi a dve minuty by na tomto useku nahnaly. O tech tragicky rekonstruovanych zlutych kramech s motorem z Liazky radej nemluvit....
djst
Úterý, 10. ledna 2017 - 18:17:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 607
Registrován: 8-2014
Obcasnik:
I v opačném směru jsou nepřípoje. V 12:55 celotýdenně, mimo pracovní dny pak i v 14:55, 16:52, 18:55.

Bohužel ROPID vybojoval své přípoje mezi S6 a S7 na Smíchově (označené značkou "vlak nečeká na žádné přípoje"), čímž zlikvidoval nejen možnost koordinace s jakýmikoli přípoji v Berouně, ale i oboustranné přípoje na S65 v Rudné a posunem S65 pak i oblíbené přípoje R5 - S65.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Luboš_3.21
Úterý, 10. ledna 2017 - 18:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 933
Registrován: 4-2014
djst: krásná ukázka a návod jak dál vyhánět lidi z vlaků do aut, tím že vyrobíme nepřípoje.
Mladějov
Úterý, 10. ledna 2017 - 19:07:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9387
Registrován: 3-2007
Luboši, nebuďte hlupák. Prostě ty přípoje nevyjdou na obou stranách, tak jsou na straně, kde je nevyužívá jeden, ale půl vlaku.
M250.0
Úterý, 10. ledna 2017 - 19:53:24  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Na Smíchově sice přestupuje půl vlaku, ale ne na S7, nýbrž na metro. Přestup na S7 by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Rozhodně nic, kvůli čemuž se musely zbořit vazby S65 v Hostivicích.

Ale Beroun je, pravda, totální vyšlismus a těžko odtud někoho vyhnat, když tam léta nejezdilo skoro nic.
Úterý, 10. ledna 2017 - 19:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 907
Registrován: 1-2006
Bobmaster:

Zkuste práci lidí kolem vnímat s respektem a bez folklóru v podobě předsudků, že všichni škodí. Možná bude Vaše vnímání světa kolem veselejší. Většina lidí, kteří v téhle republice připravují dopravní stavby, maká tak, aby výsledný kompromis měl smysl po celou dobu života stavby, a dává do toho kus sebe. Memoranda nejsou třeba. Vlastník i správce dlouhodobou koncepci, která dává smysl, mají.

Mladějov:

Uvidíme co se dráze podaří projednat s autoritami a co umožní budoucí vývoj techniky.

ad. Depo Hostivař:

Řekněme, že po většinu dne vázla většina spojů buď na levém odbočení z Černokostelecké ve směru do centra (holt radiála jdoucí z dvoupruhu do jednoho), na levém odbočení z Limuzské ve směru z centra (tehdy 208) nebo na pravém odbočení z Úvalské (variantní trasa za Jižní spojku a Průmyslovou přes Hrdlořezy). Zpoždění na těch linkách bývaly kolem čtvrt hodiny a více, podle toho jak kdy. K tomu problémy s kapacitou obratiště a stížnosti místních na hluk. Ať si z toho střílí kdo chce jak chce, Depo tyhle problémy vyřešilo a současně se vyřešila rekonstrukce, na kterou by beztak došlo. Časem i přes odsun říčanských busů využití té stanice vzrostlo a smysl má. Zastávka dráhy to má možnost dál posílit.

Říčanské busy mívaly obrovské problémy s kruhákem před Uhříněvsí, který tam generoval kolony až k Měcholupům (a Štěrboholům) silným odbočením vlevo ve směru do centra. Převedení na Háje přivedlo busy na kruhák ze směru, který ze silného odbočení vlevo profituje. Vzdutí k Průmyslové (směr z centra) víceméně vyřešil buspruh. Opačný směr (viz Mladějov) je špatný zejména sjezdem ve Štěrboholech a konstrukcí křižovatek a SSZ, které kapacitně preferují přísun od Štěrbohol (které jsou při sebemenší koloně plné ze sjezdu z Východní spojky a objížděním Průmyslové Nedokončenou) a obchodního centra. Říčanské busy tak na Depo naberou podstatně víc zpoždění než na Háje, kde to tak špatné s průjezdností není. Pocházím z té části Prahy, léta jsem i ve Štěrboholech žil a pamatuji si jak stav před stanicí, tak s ní... ;-)

Bram:

Nikdy jste neodpověděl na to, jak se na tu nákladní spojku přes silnou příměstskou dopravu ve špičce ten nákladní vlak dostane. Pouze neustále přesvědčujete o tom, jak tyto tratě musí zůstat prázdné pro nákladní dopravu a vedení osobní dopravy po nich je z toho důvodu nesmyslné a neakceptovatelné. Opravdu nerozumím.

Obcasnik:

Máte-li potřebu měnit nastavení veřejné služby, máte možnost obrátit se na danou autoritu, která službu objednává a akceptovat její vysvětlení. Druhá, netradiční a dražší konstruktivní možnost, je o příjemném rozhovoru se specialistou, který Vám navrhne buď pobyt lázeňského typu s řadou procedur, nebo doplňky stravy, po kterých svůj názor na to, zda je pro Vás opravdu tak důležité měnit společnost kolem sebe, zaručeně změníte. ;-) Zbytek směřuje k bezplatnému, ale nedobrovolnému využití druhé možnosti.
Úterý, 10. ledna 2017 - 20:17:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12737
Registrován: 5-2002
Bram: na místě autobusového obratiště Skalka nějaký investor plánoval zástavbu a to, že tu autobusy údajně někomu vadily, bylo použito jako zastírací manévr
A to, co tam ten investor postavil, následně zastřel tak dokonale, že to nikdo nikdy neviděl.
Tak teď ještě tu o Karkulce...
Úterý, 10. ledna 2017 - 20:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10771
Registrován: 5-2004
Tak to ze posun s65 z rychlyho krize v hostivici s tim ze v rudny je nekdy pripoj od berouna a jindy za pul hodiny na beroun skopal frekvenci malem o rad je fakt. Kdyz to zaclo jezdit tak z hostivic k rudny ve spicce jelo i ke 20 ks, ted to je tak 5. Nedavno jsem jel vsedni den v 19 ze hrbitovic na rudnou a vystridal jsem na ty zastavce jedinyho cestujivciho...
Úterý, 10. ledna 2017 - 20:45:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 89
Registrován: 8-2009
Nechápu proč se zabývat údolím Berounky při trase třetího koridoru s návazností na nádraží Praha Smíchov. Rychlodráha na letiště Praha Ruzyně bude tak jako tak a vzdálenost mezi Ruzyní a Berounem je 23 km a trasa kopíruje D5. Potenciál logistických center a přestupních terminálů se jen nabízí a to i za cenu tunelů. Přestupní terminál Rudná (rychlodráhá, spoj na letiště, D5 a prodloužení trasy metra ze Zličína) by odlehčil dopravnímu zatížení od západu do Prahy. Jenom chtít spojit projekt rychlodráhy do Kladna a 3. železniční koridor.
Úterý, 10. ledna 2017 - 20:48:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1498
Registrován: 4-2010
Mě by zajímalo když dojde ke zrušení stanice Koterov. Nejde mi o správky které zaplnily seřaďovací nádraží. Mě se jedná o VNVK které se v současné době využivá a kam se přesunula vykládka z hlavního nádraží. To znamená že v Plzni již nebude možné takové zásilky vykládat?
Luboš_3.21
Úterý, 10. ledna 2017 - 21:01:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 934
Registrován: 4-2014
Haldir - tak to bude asi velký problém, pak něco v Plzni naložit a vyložit. Průšvih je v tom, že se zrušilo to bývalé nákladiště na Hl.n. a pozemky se prodali developerovi s obchoďákem. Sice existovalo řešení malé nákladiště + developerovo obchoďák na jednom místě, ale developer na to nepřistoupil držel se hesla buď prodáte všechny pozemky nákladiště nebo vám tam nekoupím ani metr.

Ale snad se v Koterově aspoň zachová nějaká vlečka, která povede z hlavní tratě na to současné nákladiště, ale bohužel asi tomu tak nebude, protože SŽDC je dnes nějaká nakládka a vykládka vagonů šumák, prostě si to nakládejte a vykládejte kde chcete, ale bohužel u nás máte smůlu, protože my ty koleje nekompromisně zrušíme.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Úterý, 10. ledna 2017 - 21:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 90
Registrován: 8-2009
Koterov jako železniční stanice zůstane, dojde jen k malé redukci kolejiště a nebude obsluhovat osobní přepravu cestujících, křižování vlaků a vykládka a nakládka zůstane.
Úterý, 10. ledna 2017 - 21:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 8-2009
stačí jen google [happy] http://www.top-expo.cz/domain/top-expo/files/smart-city/smart-cit y-2016/plzen-2016/prezentace/paidar_pavel.pdf

(Příspěvek byl editován uživatelem Theo.)
H.H.
Středa, 11. ledna 2017 - 06:13:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 1-2014
Vím, že to sem úplně nepatří, ale nebyla by někde k nahlédnutí „Studie proveditelnosti modernizace trati České Budějovice - Plzeň“, zmiňovaná v odkazu v příspěvku uživatele Bkv ze dne 9.1.2017, 9:03:49? Děkuji.
Středa, 11. ledna 2017 - 10:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 908
Registrován: 1-2006
Theo:

Stačila by dvoukolejná rychlodráha nebo by se to dostalo do stejného stavu s tou změnou, že místo příměstské na Beroun by překážela příměstská na Kladno a letiště? Radotín je na čtyřkolejku rozumnější, v Dejvicích a Holešovicích víc než dvoukolejkou nehrozí... z mého pohledu slepá ulička.
Středa, 11. ledna 2017 - 11:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6745
Registrován: 4-2003
Vhd_sl:Nikdy jste neodpověděl na to, jak se na tu nákladní spojku přes silnou příměstskou dopravu ve špičce ten nákladní vlak dostane. Pouze neustále přesvědčujete o tom, jak tyto tratě musí zůstat prázdné pro nákladní dopravu a vedení osobní dopravy po nich je z toho důvodu nesmyslné a neakceptovatelné. Opravdu nerozumím.

Jediný případ, kdy se (snad) někdy vybuduje přesmyk, bude v Libni. Nevím nic o žádném přesmyku v Malešicích, v Hostivaři ho také nikdo nevybudoval, tak o co jde?

Já se pouze ptám, kde se vezmou lidi, kteří by měli tangenciálními linkami po nákladních spojkách jezdit. Nikdo z diskutujících, co zavedení osobní dopravy na těchto spojkách vehementně propagují, dodnes neodpověděl. A pan Vhd_sl odpovědět nezná, proto se snaží odpovídat akorát otázkami směřovanými na mne.

Já (nejen) panu Vhd_sl ale již po několikáté odpověď dám: To, že se někde něco postaví, ještě neznamená, že to bude využíváno.

A spíš než přizpůsobování nákladních spojek pro osobní dopravu bych raději viděl, kdyby konečně došlo k modernizaci/optimalizaci trati Praha hl.n. - Radotín - Beroun, Praha - Kladno. Dále Praha - Lysá nad Labem, kde by v úseku Vysočany - odbočka Skály byla vybudována čtyřkolejná trať a trať odbočka Skály - Neratovice - Všetaty by se vyjma problematického úseku Satalice - Čakovice zdvoukolejnila.
Středa, 11. ledna 2017 - 12:14:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 913
Registrován: 4-2009
Pánové, obecně: Od jara funguje ŽESNAD.CZ a troufám si tvrdit, ze pomerne úspěšně. Máme mimo jine dohodu o připomínkování infrastrukturních staveb, namátkou z poslední doby napr.Ostresanskou spojku, hodili jsme trosku vidle do sileneho pojetí Domažlické ( nove garantujeme 29 párů nákladních vlaků/den - pochopitelně po odpovídající přestavbě), děláme na cesko-saskem tunelu apod. Na Koterov se speciálně zeptám. Pisu z mobilu.
Středa, 11. ledna 2017 - 12:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 12-2007
Bram: Podle mého názoru má dvoukolejná trať význam jen tehdy, pokud je elektrizovaná, což je problém u Kbel, kde to prý není možné kvůli armádnímu letišti. Aby proto dvoukolejná trať mohla být elektrizovaná, asi by v blízkosti armádního letiště musela vést v tunelu. Pokud by se tak stalo, tak by asi bylo vhodné podstatně zkrátit úsek mezi Vysočany a Čakovicemi a to tunelem, který by nemusel být zase tak moc dlouhý. Přece jenom jízda z Vysočan do Čakovic přes Satalice a odbočku Skály je dost dlouhá. Třetí kolej z Vysočan do Odbočky Skály by mohla být využita např. pro postupné vybudování trojkolejné trati mezi Vysočany a Lysou nad Labem.
Středa, 11. ledna 2017 - 12:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6746
Registrován: 4-2003
Quenya:hodili jsme trosku vidle do sileneho pojetí Domažlické ( nove garantujeme 29 párů nákladních vlaků/den - pochopitelně po odpovídající přestavbě),

Za variantu 4e v případě trati Plzeň - Domažlice by zasloužili její prosazovatele těmi vidlemi spíš probodnout [crazy].

Jinak lidem ze ŽESNADu moc děkuji za to, že jste měli sílu na patřičných místech poukázat, že další pozlacená koňka je prostě katastrofální nesmysl [wink].
Marian Kechlibar
Středa, 11. ledna 2017 - 12:46:11  
Neregistrovaný host
82.113.52.218
Wagon:
"Bram: Podle mého názoru má dvoukolejná trať význam jen tehdy, pokud je elektrizovaná, což je problém u Kbel, kde to prý není možné kvůli armádnímu letišti. Aby proto dvoukolejná trať mohla být elektrizovaná, asi by v blízkosti armádního letiště musela vést v tunelu. Pokud by se tak stalo, tak by asi bylo vhodné podstatně zkrátit úsek mezi Vysočany a Čakovicemi a to tunelem, který by nemusel být zase tak moc dlouhý."

Kdyby se něco takového skutečně realizovalo, tak by pak možná dávalo smysl, aby ta podzemní část vedla kolem stanice metra Letňany a byla tam možnost přestoupit na trasu C.

Ale méně než 3,5 km tunelu by to nebylo.
Ythomas_ct
Středa, 11. ledna 2017 - 13:38:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2280
Registrován: 10-2009
Ad Quenya:
Od jara funguje ŽESNAD.CZ a troufám si tvrdit, ze pomerne úspěšně. Máme mimo jine dohodu o připomínkování infrastrukturních staveb...
[ok]

...hodili jsme trosku vidle do sileneho pojetí Domažlické ( nove garantujeme 29 párů nákladních vlaků/den...
Tak nezbývá než doufat, že to bude v konečném důsledku k dobru věci a že to nepovede ke stavu, kdy se nebude dělat vůbec nic. Jsem na to zvědav, protože jsem též přesvědčen, že jedna jediná rozumně použitelná nákladní trať z ČR na západ (která navíc vlastně vede na sever), je málo...

...děláme na cesko-saskem tunelu...
...jako, že už jste ho začali kutat? [proud] Ne vážně, také jsem o tom už něco zaslechl a na výsledné návrhové parametry (rychlost, sklony) jsem též zvědav... [wink]
Středa, 11. ledna 2017 - 13:41:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4081
Registrován: 8-2012
pokud je elektrizovaná, což je problém u Kbel, kde to prý není možné kvůli armádnímu letišti
Viděl jste někdy holandskej zvedací most a přes něj jedoucí zum Beispiel "apekoppen" (opičí hlavu)? Chybějících 100 nebo i 200 metrů drátů fakt problém není. A pokud to problém je, tak se to dá zahrabat do země (doporučuju např. vedení trati kolem Düsseldorf Flughafen).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 11. ledna 2017 - 13:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6747
Registrován: 4-2003
T.H.: Chybějících 100 nebo i 200 metrů drátů fakt problém není.

Tady se to ale bude pokládat za velký problém........[crazy]
Pružinskij
Středa, 11. ledna 2017 - 13:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1338
Registrován: 4-2015
Tak nezbývá než doufat, že to bude v konečném důsledku k dobru věci a že to nepovede ke stavu, kdy se nebude dělat vůbec nic.

Jak těch "garantovaných" 29 párů za 24 hodin procpou z České Kubice na N. Langwasser/Regensburg mi tedy není jasné - protože co naopak jasné je, že SRN zkapacitňovat nic v nejbližších letech nebude.
West code was broken.

Středa, 11. ledna 2017 - 14:05:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6748
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Jak těch "garantovaných" 29 párů za 24 hodin procpou z České Kubice na N. Langwasser/Regensburg mi tedy není jasné - protože co naopak jasné je, že SRN zkapacitňovat nic v nejbližších letech nebude.

Zrušení nočního klidu v Německu (nebyl li ještě zrušen) a pokus provézt nákladních vlaků co nejvíce v době, kdy tam neřádí osobní doprava, což je rozmezí nějakých šesti až sedmi hodin během noci........
Středa, 11. ledna 2017 - 14:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 8-2007
Uzavírky související s realizaci stavby Uzel Plzeň, 2. stavba začínají naplno - od 23.1.2017 neprojedeme pod mosty u nádraží.
Pružinskij
Středa, 11. ledna 2017 - 14:16:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 4-2015
Obávám se, že zrušen nebyl, stejně jako v Schirndingu. Tím by klidně mohli začít, ale na dění v jiné zemi budou mít jen zprostředkovaný vliv - a zatím to helmuty, jak vidno, moc netrápí...
Takže od pěti do 22 h budeme mít v ČR další slabě využitou dvoukolejku? To jim už CBA nevyjde vůbec.
West code was broken.

Středa, 11. ledna 2017 - 14:21:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 914
Registrován: 4-2009
Pochopitelně se znova otevřelo jednání s Bavory, to da snad rozum, ne?? Kristepane, staci používat hlavu☺☺
Pružinskij
Středa, 11. ledna 2017 - 14:32:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1340
Registrován: 4-2015
Hlava říká, že v poslední době je v módě stavby rovnou torpédovat, bez nějakého jednání. Z Vašeho příspěvku nijak nevyplývalo, že "odpovídající přestavbou" myslíte i bavorskou část infrastruktury.
West code was broken.

Středa, 11. ledna 2017 - 14:33:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6750
Registrován: 4-2003
Quenya:Pochopitelně se znova otevřelo jednání s Bavory, to da snad rozum, ne?? Kristepane, staci používat hlavu

To jsem si sice myslel, ale když jsem to nevěděl, tak nelze nijak komentovat [wink].

Pružinskij:Obávám se, že zrušen nebyl, stejně jako v Schirndingu. Tím by klidně mohli začít, ale na dění v jiné zemi budou mít jen zprostředkovaný vliv - a zatím to helmuty, jak vidno, moc netrápí...

To, že zrušení nočního klidu neproběhlo, neznamená, že nemůže proběhnout.

Takže od pěti do 22 h budeme mít v ČR další slabě využitou dvoukolejku? To jim už CBA nevyjde vůbec.

Co to je slabě využitá dvoukolejka a kde to v ČR je, vyjma úseku Blažovice - Veselí nad Moravou}?
Pružinskij
Středa, 11. ledna 2017 - 15:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 4-2015
Např. Vary - Kadaň.

neproběhlo, neznamená, že nemůže proběhnout.
No jasně. Akorát je divné, že už to není dávno, ne? [wink]
West code was broken.

Středa, 11. ledna 2017 - 16:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 909
Registrován: 1-2006
Bram:

Otázka: Jak se na tu nákladní spojku přes silnou příměstskou dopravu ve špičce ten nákladní vlak dostane?

Odpověď ?: To, že se někde něco postaví, ještě neznamená, že to bude využíváno.

Jsem zmaten a nějak nevím na co vlastně odpovídáte. Resp. možná začínám chápat v čem si nerozumíme. Je tak složité napsat, že při dalším nárůstu příměsta se do sledu nákladní vlak vecpe jen s obtížemi a úrovňově zhlaví křížem ve špičce prakticky neprojede? Kvůli tomu, že byste shodil své tvrzení, že nadjezd v Malešicích někdo zvoral? Z toho co prezentujete chápu tak, že zásadně odmítáte štěpení dostupných prostředků na příměstskou dopravu mezi radiály a tangenty a preferujete velmi krátký interval na radiálách. Alespoň to mi plyne z vehementního odmítání tangent, občasně i za hranicí dobrých mravů (řeči o fackování ap.).

Co se tangent týče, došlo možná trochu k nepochopení. Netvrdím, že důvodem zkapacitnění "nákladních spojek" je zavedení tangent. Pouze jsem konstatoval možnost odlehčit úsek hl.n. - Radotín tangentou rozšiřující směrovou nabídku v případě, že ke zkapacitnění dojde. O žádném vehementním prosazování není řeč - to je jen Vaše rétorika s deformováním informací.

Samotné zkapacitnění tratě Chuchle - Malešice (- Libeň) na plně dvoukolejnou trať vnímám jako krok logický z hlediska zajištění dostatečné kapacity pro tranzit (resp. vstup do Prahy) nákladní dopravy III.TŽK Prahou a současně v úseku Chuchle - Kačerov zajištění dostatečné kapacity pro případné odklony osobní dopravy ze 171 v případě problémů mezi Chuchlí a hl.n. + samozřejmě pro letmé křižování 210 mezi Krčí a Kačerovem.

Zaplatíte-li studii (nebo si ji sám vyhotovíte vč. zajištění podrobného směrového průzkumu, abyste prokázal své tvrzení o nesmyslnosti), není problém dát si práci se zmapováním dostupnosti částí města při realizaci tangenty. Do té doby je to tvrzení proti tvrzení a nevidím důvod, proč byste měl někoho (např. TZ) urážet proto, že se domnívá, že je to jinak než si myslíte. Nevidím důvod věnovat čas tvorbě materiálů, jimiž bych něco dokazoval. Domnívám se, že to tam nějak může být, svými argumenty jste mne o opaku nepřesvědčil.

Uvádíte, že chcete, aby byly realizovány určité stavby. Rozdělil bych to na dvě úrovně. U staveb Praha - Beroun, Praha - Kladno a Praha - Lysá jde o záměry, které se správce snaží s různou úspěšností dostat do realizace, ale kde zatím občas nedospěl v jednání s dotčenými autoritami do takového stavu, aby splnil zákonné požadavky pro realizaci. Jde o chybu správce, že zatím nebylo nalezeno řešení, na kterém by byla shoda a bylo ufinancovatelné? Nemyslím si. Hledá se cesta jak a to je spojeno s prověřováním toho, co lze. Vaše CHCI zde působí tak, že chcete aby pršelo v okamžiku, kdy je čistá obloha. Pracuje se na tom, většina zúčastněných doufá, že snad v brzku dojde ke shodě umožňující realizaci.

Druhá rovina CHCI je v požadavcích, kde říkáte, že něco chcete, ale neříkáte proč. Za normální postup považuji stav, kdy máme shodu na modelu co na konkrétní trati jezdit (nejlépe podloženou neměnnými požadavky objednatelů), a potřeby tohoto modelu se snažíme naplnit úpravou infrastruktury. Proč čtyřkolejně Vysočany - odb. Skály? Abychom si vytvořili problém na Novém Spojení zdvojnásobením dopravy od Vysočan? Nebo na zhlaví ve Vysočanech, ve snaze procpávat úrovňově křížem náklady od Všetat na Libeň přes velmi krátký interval rovných vlaků? Nebo problém na Libni, nepovede-li se přesmyk, který za podpory MČ Praha 9 blokují přistěhující se do okolí trati z posledních pěti let? Je-li Vaše zdvoukolejnění od Všetat myšleno pro nákladní dopravu, je logické počkat, minimálně až bude jisté, že se Libeň podařila.

Naopak, úsek Chuchle - Zahradní Město (jednokolejka z Kačerova na ZM by byla trapná, když tam prostor na druhou kolej je a je to velmi blízko) je pro průtah III.TŽK Prahou pro nákladní dopravu v obdobích, kdy se na něj má šanci dostat přes příměsto, využitelný prakticky hned a má potenciál průtah nákladky Prahou zrychlit. Jako odklonová trasa při realizacích v úseku hl.n. - Radotín se to sice nestihne, ale domnívám se, že je to stavba, která by měla být po hl.n. - Smíchov doplněna. Tím spíše, podaří-li se metro D na Krč.

Bude-li infrastruktura, nevidím důvod proč nezkusit, jestli v obdobích, kdy se tam nákladka moc nedostane, nemá smysl infrastrukturu využít i pro osobní dopravu pod heslem každý zaplacený km za použití dopravní cesty je pro její ekonomiku dobrý. Zda to bude nebo nebude efektivní bych přenechal ROPIDu.
Středa, 11. ledna 2017 - 17:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12739
Registrován: 5-2002
TH: Viděl jste někdy holandskej zvedací most a přes něj jedoucí zum Beispiel "apekoppen" (opičí hlavu)?
Viděl, už v třiadevadesátým (teda možná s jiným vlakem), bylo to hezký překvápko a od tý doby to taky občas zmiňuju...
Projet to setrvačností určitě není problém, jediný rozdíl by mohl být u některých typů sběračů v tom, že by se na rozdíl od Holandska muselo stahovat, aby nezasáhlo nějaký to ADD (u Schunka či čeho jsem četl cosi o tom, že zvedne-li se na doraz, tak se sám stáhne).
Středa, 11. ledna 2017 - 18:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10776
Registrován: 5-2004
"Co to je slabě využitá dvoukolejka a kde to v ČR je, vyjma úseku Blažovice - Veselí nad Moravou"

Třeba 3. korytor Plzeň - Pňovany? Dvouhodina rychlá, dvouhodina regin do Bezdružic, 4 náhodný výstřely směr Stříbro a tak 2 páry nákladů...
Středa, 11. ledna 2017 - 18:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3107
Registrován: 5-2002
Slabě využitá dvoukolejka: úseky mezi Plzní a Chebem, Plzní a Budějovicemi, Benešovem a Budějovicemi, speciálně Veselí - Soběslav, odb. Vrbka - Obrnice, Blatov - Malešice, odb. Tunel - Radotín. Možná by se ještě něco našlo.
Středa, 11. ledna 2017 - 18:37:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6752
Registrován: 4-2003
Brr:Blatov - Malešice, odb. Tunel - Radotín.

Pán je pohádkový dědeček?
Středa, 11. ledna 2017 - 19:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11362
Registrován: 8-2004
V zásadě souhlas s Pružinským. Za situace, kdy se dlouhodobě nedaří tak elementární vylepšení jako je zrušení nočního klidu a v momentě, kdy není jasné, jak ten "garantovaný" počet vlaků projede na bavorské infrastruktuře ve stavu "SQ", tak se mi požadavek na kompletní domažlickou dvoukolejku jeví jako jít na komára s kanónem.

Brr:
Asi bych po zavedení Ex do seznamu nezařadil IV.TŽK [uhoh], ale jinak souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 11. ledna 2017 - 20:06:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1166
Registrován: 12-2007
Brr: Jednokolejka mezi Benešovem a Táborem často zdržovala rychlíky, pokud se jeden zpozdil, tak se také zpozdil i protijedoucí rychlík. Těch zdržení jsem zažil ažaž.
Luboš_3.21
Středa, 11. ledna 2017 - 20:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 935
Registrován: 4-2014
Slabě využitá dvojkolejka - co se týče vozebního ramena Plzeň - Cheb, tak to to rameno na dnešní stav,že zeje prázdnotou dojelo na tento stav tím, , že v osobní dopravě skončil hromadný velkonávoz lidí do Škodovky a v nákladní dopravě na končící těžbu uhlí na Sokolovsku, takže uhelných vlaků jezdí velmi málo a v neposlední řadě se na poklesu nákladní dopravy se také projevilo otevření dálnice Praha - Rozvadov a dále do Německa, ale také na tom má i podíl německá strana, protože trať Státní hranice - Norimberk je pomalá a zastaralá a hlavně Němci většinu nákladní dopravy do Čech přesunuli na trať Drážďany - Děčín. Nákladní dopravu na rameni Plzeň - Domažlice položili ty samé důvody - (dálnice, zastaralá a pomalá trať Plzeň - Regensburg a přesun nákladní dopravy na trať Drážďany Děčín), takže přes obě ramena jak Domažlické tak Chebské se tahá jen to nejnutnější.
Pokud se teda Němci rozhoupou a provedou optimalizaci tratě Norimberg - Statní hranice (Cheb),potažmo Regensburg - Domažlice, tak možná na třetím koridoru: (Domažlice) Cheb - Plzeň - Praha dojde k nějakému navýšení tranzitní nákladní dopravy, ale na nějaké závratné navýšení nákladních vlaků tranzitní dopravy to asi nebude a tolik vlaků jako na obou ramenech 3tího koridoru jezdilo před rokem 1990 to asi také jezdit nebude.
Středa, 11. ledna 2017 - 20:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 915
Registrován: 4-2009
Už jsem zase u počítače...To vám takhle jedu ešusem z Prahy domů a čtu si na mobilu zdejší diskusi, mimochodem velice zajímavou a nedá mi to prostě nenapsat, a pak to dopadne takto [wink] Pro všechny - to,co jsem napsal ve zkratkovité zkratce, platí za předpokladu analogicky podobné situace na bavorské straně, jinak to padá. Pochopitelně nemá smysl stavět směrově i sklonově výkonnou elektrifikovanou dvoukolejku na 740m dlouhé vlaky na Domažlice, pokud z druhé strany nebude to samé... nějak jsem si myslel, že jsou to zřejmé a jasné věci, ale spletl jsem se. Neva, dovysvětlil jsem zde. Pak je ještě důležité říct, že plán budování spolkových tratí se dosud orientoval směrem na Cheb, což nákladní dopravě zrovna moc nevyhovuje.

Mám ale potřebu něco napsat ke kapacitě infrastruktury. Obecně problém je likvidace a osekávání kapacity infrastruktury tzv. modernizacemi a optimalizacemi, což je v podstatě synonymum pro katastrofu nákladní dopravě.Platí to pro všechny , nejen pro nákladní, ale pro i osobní dopravu. S tím momentálně bojujeme, ale vzhledem k časovému posunu , se naše (ŽESNAD.CZ)úsilí projeví asi až po 10-15ti letech.Možná....... Nyní se bohužel potýkáme s tragickými rozhodnutími kolem roku 2000.... Myslím si například, že pana Jančuru jen tak někdo v dohledné době nikdo ze smíchovského společného nádraží (pro neznalé historie, v posledních desetiletích trapně nazvaného Smíchov severní nástupiště nebo tak nějak podobně dementně)nedostane. Už třeba proto, že je dobré si nejdřív zjistit hranice developerského projektu...[wink][happy] . Ale hlavně - není KAM ho přemístit. Moc mě baví například projekty za evropské peníze, kde má hlavní slovo agentura Jaspers, která likviduje koleje ve velkém. Při projednávání Smíchova byla neskutečná bitva udržet alespoň JEDNU kolej pro nákladní dopravu....Nebo jejich nápady udělat jednokolejku kolem Horní Lidče... Doufám, že brzo odejdou do zaslouženého historického zapomnění...

Mimochodem - to je i další střípek do skládačky důvodů stavu, do které se během posledních 25-30 let dostala nákladní doprava, ale ne jediný. Je to diskuze na celou noc. V současné době prostě platí, že naším největším problémem je kapacita, kapacita a ještě jednou kapacita. Problémem je neregulovaná osobní doprava ( neříkám ani v závazku , ani komerční - prostě NEREGULOVANÁ), prakticky přetížená 501,kterou nemá SŽDC politicky odvahu za přetíženou prohlásit, zprzněné poplatky za DC v Prohlášení o dráze 2018, bitvy o charakter nákupu trakční energie a... milion dalších věcí. Ale baví mě to.[happy]
Luboš_3.21
Středa, 11. ledna 2017 - 20:42:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 936
Registrován: 4-2014
Quenya - ano stou kapacitou tratě souhlasím. Protože dnešní optimalizace tratí dopadá tak, že se ve velkém redukují kolejiště ve stanicích. Na jednokolejných tratích je to potom znát, u dvojkolejných tratí jsou ty následky menší,. Na SŽDC si totiž myslí, že když se zvedne traťová rychlost v mezistaničním úseku, tak se klidně některé koleje ve stanicích mohou zrušit. Jenže ty vlaky se někde prostě vykřižovat musí.
Co se týče ještě vozebního ramene Plzeň - Cheb, tak při současném stavu by ty hromady vlaků, které po tomto rameni jezdili v 60,70,80 a na počátku 90tých let 20.století by dnes tento optimalizovaný koridor již nepobral.
Středa, 11. ledna 2017 - 20:57:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 11-2005
Trať Norimberg - Pegnitz - Kirchenlaibach - Marktredwitz rozhodně není špatná a pro nákladní dopravu by měla postačovat. Vždyť je tam minimální rychlost okolo 100 km/h a mnohdy i více. Klopidla v osobní dopravě pojíždějí poměrně dlouhé úseky 150-160 km/h. Jediný problém je, že není elektrifikovaná, ale to by snad našim nákladním dopravcům jezdícím i pod dráty v nezávislé trakci nemělo až tak moc vadit.

Problém je, že v případě elektrifikace se budou muset "přestružit" všechny tunely, protože nemají odpovídající profil.

Ale největším problémem při spojení s ČR je úsek Marktredwitz - Cheb, který je jednokolejný a není tam autoblok. To, že je někde noční klid, to není fyzikální vlastnost infrastruktury, ale šlendriján jejího správce a na to se musí prostě politicky.
Donner au train des idées d'avance...
Středa, 11. ledna 2017 - 20:59:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 320
Registrován: 5-2013
garantujeme 29 párů nákladních vlaků/den
V Černošicích budou mít jistě radost, že se jim počet nákladních vlaků více než ztrojnásobí, projednatelnosti jakékoliv rekonstrukce tamní trati to nepochybně prospěje.

se znova otevřelo jednání s Bavory
Na registru smluv se objevilo toto:
2.1. Předmětem díla je:
- Aktivní podpora zařazení záměru modernizace trati Praha – Mnichov do projektů prioritní potřeby ve Spolkovém plánu rozvoje dopravních cest a to na bavorské i spolkové úrovni.
- Aktivní podpora zařazení záměru modernizace trati Praha – Drážďany do projektů prioritní potřeby ve Spolkovém plánu rozvoje dopravních cest a to na saské i spolkové úrovni.
V současné době probíhá v rámci SRN aktivní projednávání Spolkového plánu rozvoje dopravních cest. Součástí procesu je mimo jiné i ekonomické hodnocení dvou projektů, na jejichž realizaci má Česká republika a Správa železniční dopravní cesty objektivní zájem. Jedná se o projekty modernizace spojení Praha – Mnichov a stavba nové trati Praha – Drážďany. Uvedené projekty mají nadnárodní význam a pro Českou republiku pak hospodářský a politický význam. Správa železniční dopravní cesty využívá veškeré prostředky pro poskytnutí potřebných informací všem zúčastněným subjektům. Předmět plněním veřejné zakázky bude poskytování potřebných informací a ovlivnění názoru subjektů, ke kterým Správa železniční dopravní cesty nemá přístup, a to zejména poslanců Spolkového sněmu, poslanců spolkových zemí Bavorsko a Sasko, stejně jako vládních úředníků SRN i uvedených spolkových zemí či dalších subjektů, které mohou pozitivně ovlivnit zařazení zmíněných projektů do kategorie projektů Spolkového plánu rozvoje dopravních cest s naléhavou potřebou. O veškerých podniknutých krocích budou v rámci zakázky zadavateli podávány pravidelné měsíční zprávy, na jejichž základě bude probíhat fakturace.

Představa, jak lobbista ve službách SŽDC manipuluje odbornými názory vládních úředníků SRN, mne zaujala.[andel]

pana Jančuru jen tak někdo v dohledné době nikdo ze smíchovského společného nádraží nedostane
Ano, to je pravděpodobné. Zároveň Praha (IPR, MHMP, politické vedení města) a SSD nedopustí rekonstrukci zachovávající společné nádraží, páky na to mají. Takže ze všeho nejspíš bych čekal dlouhodobé zachování SQ.

projekty za evropské peníze
Kdo platí, stanovuje pravidla. ČR "za své" nestaví prakticky nic, i pro velké opravy už se použily prostředky z OPD.
Středa, 11. ledna 2017 - 21:17:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1796
Registrován: 11-2005
Asi takhle, oni vládní úředníci (v jakémkoliv státě) mají nějaké odborné názory? To bych se moc divil. Takže ten záměr SŽDC zaplatit si oficiálního lobbistu není až tak od věci. Vše na takto vysoké úrovni je jen politika. A budeli dotyčný schopným manimulátorem, třeba uspěje alespoň na jedné frontě.
Donner au train des idées d'avance...
Středa, 11. ledna 2017 - 21:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10778
Registrován: 5-2004
" trať Státní hranice - Norimberk je pomalá a zastaralá"

Mít u nás takový koridory bylo by to prima...
Středa, 11. ledna 2017 - 21:36:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5566
Registrován: 6-2005
Zajímavé čtení.

Plyne z toho to, že NBS Praha - Hořovice a modernizace domažlické jsou spojené nádoby z hlediska kapacity pro cargo, a pak z toho leze to, že pak nebude z hlediska osobky dávat smysl vynechat novostavbu Hořovice - Kyšice.

Rozhodující je postoj v Německu a tam moc nevěřím, že na nás či naše potřeby budou brát ohled.

A pak nechápu, odkud se bere předpoklad, že lobbing = manipulace.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Čtvrtek, 12. ledna 2017 - 07:42:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6754
Registrován: 4-2003
K.A.F.:V Černošicích budou mít jistě radost, že se jim počet nákladních vlaků více než ztrojnásobí, projednatelnosti jakékoliv rekonstrukce tamní trati to nepochybně prospěje.

Tak to by stačilo. SŽDC by měla být naopak organizací, která se snaží, aby nákladních vlaků na její síti jezdilo co nejvíce a když je zde zájem o náležité využití, tak by se zde její zaměstnanci neměli podivovat nad tím, že někdo si dovolí uvažovat o zvýšeném provozu nákladních vlaků.

K modernizaci, či spíše prosté opravě trati 171 bude muset dojít, nemá li se rozpadnout. Opravu si holt zaplatíme ze svého, když to modernizovat nepůjde. S tím dojde k výměně zabezpečovacího zařízení a snad i ty kolejové spojky v Mokropsech by se mohlo podařit prosadit. Holt černošičtí utřou nos, nákladní vlaky tam prostě jezdit budou, s tím nic neprovedou, ani kdyby se na hlavu postavili [wink].
Čtvrtek, 12. ledna 2017 - 09:51:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8258
Registrován: 10-2003
Bram: Myslím, že za chvíli se tu objeví jeden člověk, který bude tvrdit cosi o Ořechovce a výjimečnosti Černošic. [proud]
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Čtvrtek, 12. ledna 2017 - 10:14:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 916
Registrován: 4-2009
K.A.F.: Mě se to týká rovněž, bydlím na Karlštejně [happy] A co jako? Dráha je tady od roku 1862,Černošičtí v čele s paní režisérkou stejně chtějí metro, tak než bude buď železnice nebo silnice zavrtána pod zem (to spíš ta dráha) , budou to muset vydržet. Podle mě asi jiné proveditelné řešení neexistuje. Kdyby Bárta nezařízl tunel Praha-Beroun, dalo se leccos řešit. Takhle ne.

Jinak těch avizovaných 29 párů vlaků/den, pokud se z té štreky stane normální trať, je od pouhopouhých 5ti členů ŽESNAD.CZ ze 14ti (!).

Jinak mě mimochodem mimořádně namíchlo/pobavilo to prohlášení místních starostů o hluku z nákladních vlaků, s tím naším si to ještě vlastnoručně vyřídím[wink][happy][happy]