Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 25. 06. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse RegioJet do 25. 06. 2017

dolů
   autor příspěvek
Mladějov
Čtvrtek, 22. června 2017 - 19:56:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10507
Registrován: 3-2007
Výsosti, vlamujete se do otevřených dveří. Soukromníci objednávají už řadu let to, co potřebují, u ČD a to, pokud může, vyhoví, protože peníze.

Pár příkladů : Metrans myje mašiny na pražském ONJ, ve Vešovicích dělaj(dělali?) vyvazovačky na paštikářově Štádlerech a Jančurovi v SOKV Ústí pořád soustruží obruče.
Ernie
Čtvrtek, 22. června 2017 - 19:57:13  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
Díky za potvrzení mé spiklenecké teorie.

Jestli z toho máte radost... Já nevím co čekáte, nikdy jsem nezažil že by nějaký podnikatel řekl větu typu "neměli jsme to staráku v čase kdy už jezdí LE vůbec jít, zbytečně jsme si lezli do zelí a vzdali se odjezdu v lukrativním čase z Ostravy"... Jasně že to musí prodat a udaný důvod možná není ten hlavní, ale pořád to nic nemění na tom že na tom kus pravdy je.
Michal7
Čtvrtek, 22. června 2017 - 20:11:55  
Neregistrovaný host
94.113.66.191
Když čtu zdejší diskuse, tak z toho cítím pouze jedno, modří by byli nejraději opět na písečku sami, aby mohli chrápat a diktovat normálnímu cestujícímu. Cestujícímu je úplně jedno zda je to modrý,žlutý,černý, kostkovaný, podstatný je možnost výběru, cena, kvalita. Poukud se nějaký podnikatelský subjekt pohybuje mimo dané mantinely, pak je to záležitost pro ty, kteří jsou za to placeni státem a ne málo. Cestujícího to nemusí a ani nezajímá. Takže jen větší konkurence je zapotřebí. Tam kde není a nebude (některé regionální tratě), tam to taky podle toho vypadá. Tolik jen na okraj, jen mě zaujala ta nenávist vůči všemu co není modré, raději pěkně teploučko, klídek, zaprděno. To už tady bylo.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 20:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 5-2014
Ernie: Pokud prohlásí "že ČD jsou moc rychlé" a přitom MD udělalo vše proto, aby byl spokojený (degradoval Šohaje a Zlínský expres na často zastavující rychlíky) a přesune svoje vozy tam, kde skutečně nemůže ČD rychlostí konkurovat, tak je to lež jako věž. Kdyby řekl "bohužel zájem cestujících o tuto linku nebyl takový, jaký jsme očekávali", osobně bych se mu nic nevyčítal (i když určitě by se posměváčci našli). Ale že tahle sprostě lže a svoje prohry hází na druhé, tím mě neskutečně vytáčí.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 20:39:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 5-2014
Ernie: Jen tak mimochodem. RJ jezdí v době, kdy jezdíval Zlínský expres, takže těžko se lze vymlouvat, že ostatní spoje na této lince zrychlily, když tento konkrétní zpomalil.

A jen tak mimochodem pod druhé, končí i linka Staré Město - Břeclav - Brno - Praha. A řekl bych, že i toto je důvod, proč končí s provozem "severní linky" ze Starého Města, a to kvůli oběhům souprav. Takže ani s tou linkou na Brno si myslím, že jsem nebyl daleko.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 20:46:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 1-2016
Tak není to tak dávno, co tu bylo plno zaručených informací, že se RJ dohodl s Leošem, že pustí Staré Město a ten za to nebude přetahovat cestující jinde. Nic víc nic míň.
Folklór typu "odcházíme kvůli dotovaným ČD" je samozřejmě víceméně zbytečný, ale očekávaný, nicméně na druhou stranu, to co tam ČD předvádí na Zlínsku, taky nic moc. Zajímavé je, že dokud Ondrůj blekotal nesmysly za ČD, tak to modrým až tak nevadilo, když blekotá podobné nesmysly za RJ, tak je oheň na střeše.
Ono jestli Zlíňák bude přelézat z MHD v Otrokách do vlaku nebo pojede žlutobusem do OL a přesedne tam na (klidně i modrý) vlak přímo na nádraží, vyjde v podstatě nastejno. Navíc Zlín nikdy nenaplní x vagonů na Prahu, takže vozit tam vlak v konkurenci Leoše a (na Zlínsku nepříliš přátelských) ČD je rozumné rozhodnutí, zvláště když se to vrátí jinde po dohodě s Leošem.
Teď už jen tu Vídeň a jsem spokojený.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 20:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 1-2016
končí i linka Staré Město - Břeclav - Brno - Praha

Technicky vzato končí pouze Staré Město - Břeclav. A ono asi mimo "studentské" časy, když mu v Brně vystoupí minimálně půlka vlaku a nastoupí pět a půl člověka, tak to asi fakt nemá cenu jezdit celotýdenně, čili pro RJ se to rovná nejezdit vůbec.

Navíc tam na tom spodku ani nedává smysl řešit něco jako přípojný bus třeba do Břeclavi, to třeba ten Zlín - Olomouc má aspoň nějaký potenciál i bez přípoje na vlak. Maximálně tak zkusit něco jako má na východním Slovensku, kdy mu přípoje dělají tamní dopravci, ale koupím si to jako Regiojet jízdenku. Nebo Leoš, kterýmu to ale na Přerov moc nefungovalo s ČSAD Vsetín.
Čtvrtek, 22. června 2017 - 22:55:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 601
Registrován: 9-2012
TN26: Viden je utopie vedeni. Pokud se firma bude ubirat tam kde ubira tak na viden muzou jezdit maximalne v simulatoru. Podivejte se kolik lidi a pozic Rj hleda do provozu. Skoro vsechny. Kecy Radima na idnes., ze je to vlivem nizke nezamestnanosti jsou lzi. Duvod je jediny. Vedeni je banda ignorantu, kteri si resi aby hlavne byla kavicka ve vlaku ale na provoz a zvlast firy se mrda. Je otazka casu kdy krom vypovedi ze Smichova od CD dostane na stul jeste vypovedi firu. A bez nich to nejde
Bobmaster
Čtvrtek, 22. června 2017 - 23:14:57  
Neregistrovaný host
37.188.177.150
TN26: vadilo. Způsob jakým se Máma v modrém žoldu vyjadřoval stál vždycky za houby a provoz se chytal za hlavu co to zase blábolí, akorát že když ho teď platí žlutý tak otočil o 180%, což je ovšem z hlediska peněz pochopitelné. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, to tady máme jako v divadle z první řady [kladivo]
Slim
Pátek, 23. června 2017 - 00:14:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5724
Registrován: 2-2005
Výsost jánevímkolik:
tá výhovorka zo strany CD je viac než absurdná, keďže evidentne sa búrať nemôže skôr ako začiatkom budúceho roka...

Ty blbečku, všiml sis, že když něco vlastním, můžu si s tím dělat, co chci, a nemusím nikomu zdůvodňovat, proč to dělám? Že když chci vyrazit nájemníka ze svých prostor, tak ho prostě v souladu s uzavřenou smlouvou vyrazím a každýmu je kulový do toho, jestli ten prostor potřebuju pro lepší byznys nebo ho chci nechat prázdný zchátrat a rozpadnout nebo jestli mě třeba jen sere nájemníkova růžová košile a blbý kecy? Zrovna tak jako mi je úplný kulový po tom, kam s tím svým cirkusem odtáhne. Za to opravdu nájemce neodpovídá. I kdyby se tam příštích tisíc let nepohnula ani myš, může si Jančura tak akorát vrazit prst do huby a začít brečet. Vony totiž stále ještě tady nejsou ČD kvůli Jančurovi, všiml sis toho?

A všiml sis taky, že pokud někomu skončí dle platných zákonů nájemní smlouva, nemá jinou možnost než se sebrat a odtáhnout do prdele? A jestli mu to už skončilo a furt tam zůstává, je to v podstatě squatter, kterýho by měla přijet vykýblovat policie?
Honza Jadrný
Pátek, 23. června 2017 - 00:22:41  
Neregistrovaný host
62.24.81.209
kteri si resi aby hlavne byla kavicka ve vlaku ale na provoz a zvlast firy se mrda

Můžu mít dotaz? Vidím, že máte o dění celkem přehled. Kolík fírů aktuálně RJ využívá a kolik jich je zaměstnanci? Předpokládám, že se stále využívají "agenturní" fírové...

Díky [vypravci]
Pátek, 23. června 2017 - 00:44:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 602
Registrován: 9-2012
Nebudu rikat presna cisla protoze se to odviji dle dovolenych nemocenskych apod. ale dle nejakeho prumeru 70 % firma 30 % agentura. A i agentury ty firy nemaj. Takze od pristiho GVD to budou vozit teamleaderi [happy]
Honza Jadrný
Pátek, 23. června 2017 - 00:54:46  
Neregistrovaný host
62.24.81.209
Díky, takhle to stačí!
Pátek, 23. června 2017 - 08:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 5-2014
TN26: Já s Vámi v zásadě souhlasím. Mně nevadí, že nebude RJ jezdit do Staráku (tam je mi to jedno, mě štve, že nebude zastavovat v ČT), ale štvou mě ty hloupý výmluvy Jančury.
dohlib
Pátek, 23. června 2017 - 09:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 8-2014
K tomu depu a pronájmu odstavných ploch. Nejsem příznivec ani ČD ani Regiojetu.
Ale vidím to takto:
České dráhy jakožto nástupce ČSD, tedy státních drah, vše zdědily z minulosti od státu, tedy daňových poplatníků, tedy z daní nás všech. Něco jako ČSA, dnes asi Letiště Praha/Ostrava/Brno.
Tedy nemůže si diktovat, stejně jako letiště, že toho a toho dopravce/společnost na své koleje/letiště pouštět nebude. A soukromý dopravce si stavět nové depa/odstavná nádraží/ letiště stavět nebude. Kdyby České dráhy vybudoval soukromník pouze ze svých prostředků, je to jiná věc. Na svůj soukromý majetek nemusí nikoho pouštět. Ale ČD bylo a asi pořád ještě je dotováno nemalými sumami ze státního rozpočtu, tedy všech daňových poplatníků. Takže by měli umožnit obdobně jako letiště, přístaviště, zdymadla, zařízení pro lodní cestu přístup jiných dopravců, neboť není ani technicky možné, aby měl každá dopravce své vlastní nádraží/depo/letiště/přístav.
Nikdo nechce, aby ČD/Letiště/Lodní spol. kupovaly a zajišťovaly pro soukromníky vagóny, loko, letadla, lodě atd.
A konkurence je třeba. Je to pořád velký rozdíl jet se soukromým dopravcem a státním dopravcem, bohužel. Chování a přístup personálu a služby jsou bohužel kolikrát stále rozdílné. Kdyby nebylo konkurence, ČD by usínaly na vavřínech a nešlo by to kupředu. Takže ČD by měly umožnit, samozřejmě za odpovídající pronájem a poplatek možnost využít své volné kapacity, obdobně takto to chodí i na letištích (že by někde řekli - ty jsi zlá konkurence a zde přistávat a parkovat nebudeš, udělej si vlastní letiště, hangáry aj.
Vím, že mne teď budete "bít", zejména ČDfilové. Ale toť můj názor, snažíce se nefandit ani jednomu ani druhému.
V době, kdy stát nařizuje soukromým subjektům, kteří svou živnost vybudovali pouze ze svých prostředků a práce, že nesmí to a nesmí tohle (v restauracích se nesmí kouřit, velké obchody musí mít o svátkách zavřeno, musíte mít to a tohle, platit daně musíte i z neproplacených faktur, musíte mít internet, EET aj.), je s podivem, že polostátní "národní" dopravce si může diktovat, koho pouštět nebude (nejlépe jakoukoli konkurenci). Stát by měl zasáhnout jak v případě této diskriminace, tak i v případě, že někdo bude jezdit bez dotací tam, kde předtím se vyplatilo vozit i vzduch, když to stát zaplácnul. Na druhou stranu je třeba kontrolovat, aby soukromník této situace nezneužíval a aby byla zajištěna doprava. Na mnoha místech v ČR jezdí mezi městy či obcemi zbytečně např. vlak i bus dohromady v přibližně stejnou dobu a oba vozí vzduch...a dotace plynou.

(Příspěvek byl editován uživatelem dohlib.)
Babilon
Pátek, 23. června 2017 - 10:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3532
Registrován: 12-2007
To je nesprávná konspirace. Souprava ze Starého Města (1002/1015) bude využita na nový spoj Praha-Opava (tj. vznikne další spojení mezi Prahou a Ostravou) Spoj bude pouze v Dluhonicích přetrasován na jinou kolej a pojede jiným směrem. K žádnému rušení či přesouvání vozů na Brno nedojde.

A já jsem si myslel, že do Opavy ohnou spoj, který nyní jezdí do Návsí (RJ 1013 postaru i ponovu). Žádný nový spoj do Ostravy nevidím.
adohlibovec
Pátek, 23. června 2017 - 10:39:52  
Neregistrovaný host
80.188.122.74
Takže děkujeme dohlibovi za kulturní vložku[proud]Pěkně se rozohnil ten chlapec[proud]. Žlutej klaun, když si pronajímal Smíchov, musel vědět, že to tam jednou skončí a už dávno se měl starat o něco nového. Jenže udělal co, udělal [zadnice]Jasánek[happy]Jen zase ubrečeně kope na všechny strany jak malé děcko.
Když začal soukromník jezdit mezi Dresden-Hof tak si postavil zcela nové zázemí v Chemnitzu. Úplně jinej styl podnikání[ok]
27
Pátek, 23. června 2017 - 10:40:12  
Neregistrovaný host
193.179.13.239
Dohlib: ČD jsou DOTOVÁNY? Kým? Platí se jim jen za objednané služby...
Garfield
Pátek, 23. června 2017 - 10:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12281
Registrován: 10-2004
Babilon:
V současnosti jezdí do Ostravy 13, 14, 15 a 17:44. Nově pojede i v 16:44 (v současnosti Staré Město), takže jeden nový spoj pro Ostravu tu je. Do Návsí už sice nepojede 1013, ale zas tam pojede nově 1015 o hodinu později.
objednané služby
Pátek, 23. června 2017 - 11:15:47  
Neregistrovaný host
46.135.119.250
27:
"Dohlib: ČD jsou DOTOVÁNY? Kým? Platí se jim jen za objednané služby...
Ano a převážně za služby objednané bez výběrových řízení. A dělá se vše proto, aby se žádná výberka nekonala a mohlo se za objednané služby dále platit kolik si jen CD řeknou. Odměna pro všechny zúčastněné v této frašce je do ceny služeb totiž započtena."
Pátek, 23. června 2017 - 11:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 5-2014
dohlib: V zásadě bych souhlasil, nicméně současný stav je takový, že tyto prostory patří ČD. ČD je a.s. a musí se podle toho chovat. Těžko lze mít za zlé, že akciová společnost se snaží chránit před konkurencí. Ano, může do toho zasáhnout stát a tento majetek zpětně vyvlastnit. Pak nadávejte na stát, že to neudělal, ale těžko lze něco vyčítat ČD.

P. S. Dokonce i souhlasím, že konkurence je potřeba. ČD jsou na tratích, kde je konkurence, mnohem více snaží, než tam, kde není konkurence. Nesouhlasím s tvrzením, že kvalita je na straně soukromníků. Podle mě tam, kde jezdí soukromníci, je ČD lepší (ale každého názor). Spíše je podle mě potřeba, aby se ČD změnilo i na "lokálkách".

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
lokálka z Děčína
Pátek, 23. června 2017 - 12:05:26  
Neregistrovaný host
46.135.70.13
Třeba na "lokálce" z Prahy do Děčína by nástup soukromníka rozhodně prospěl. To nejhorší, co mají ČD k dispozici, jezdí na Děčínských rychlících. A soutěžit se tato trať nebude ještě dlouho.
27
Pátek, 23. června 2017 - 12:11:51  
Neregistrovaný host
188.95.127.238
Lokálka z Děčína: Od nového GVD.
Pátek, 23. června 2017 - 12:53:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 5-2014
lokálka z Děčína: Nebojte, určitě přijdete na řadu dřív, než my [happy] Ale nechci být škarohlíd, ale na trase Děčín - Praha sedíte v béčku maximálně hodinu (pokud nejste sadomasochista a nejezdíte do Děčína tímto místo EC). Za to 4 hodiny kvalitně strávených mezi Jeseníkem a Brno, to už nemá chybu (pravda, na této lince je občas i nějaké Bdtee, ale výhra to moc není [happy])
Hroch. R420...
Pátek, 23. června 2017 - 12:58:49  
Neregistrovaný host
46.135.32.244
Třeba na "lokálce" z Prahy do Děčína by nástup soukromníka rozhodně prospěl. To nejhorší, co mají ČD k dispozici, jezdí na Děčínských rychlících.
Ale to se vám zdá, kdysi jsem vyfotil na téhle trati jeden ušmudlaný vůz a jančurobijci s panem Křivim tvrdili, že to je vyfocen nějaký odstavení kopřivák. [kladivo]
od ČD
Pátek, 23. června 2017 - 14:22:27  
Neregistrovaný host
89.203.212.124
ad dohlib: No ono ten pohled není až tak jednostranný. ČD mají nějaký balík peněz a za ten se tedy rozhodnou, že si postaví myčku. Takže utratí dejme tomu x set mega za novou myčku a teď jí mají půjčovat soukromníkovi? Nebo postaví novou halu na údržbu. To tedy mohly raději koupit vozy a lokomotivy, ty by podle zákona půjčovat nemusely a soukromník by utřel. Tohle není zrovna fér a dořešené. Soukromník investuje jen do vozidel, takže jeho investice jsou vidět, kdežto ČD investují do zázemí, to nikde vidět není a ještě jsou tím u cestujících a objednatele za ty špatné, že mají starý vozový park.
dohlib
Pátek, 23. června 2017 - 14:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 8-2014
od ČD : Ale za to přeci dostanou komerční nájemné, co pomůže ty náklady splatit.
Každá benzínka nemá taky myčku aut, tak proč by museli mít všichni dopravci své myčky, depa atd.
Pátek, 23. června 2017 - 14:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 5-2014
dohlib: Příklad s myčkou mi nepřijde přesný. Přesnější příklad bych viděl, kdyby Kaufland vyhradil část svých prostor, aby v něm vznikl například Albert. Jistě, můžete namítnout, že i v Kauflandu jsou různé obchůdky, které někdy nabízejí i zboží, které nabízí samotný Kaufland. Nicméně nejsou k sobě v ostře konkurenčním vztahu. A pokud mluvíme o tržní ceně, ta by musela být stanovena v takové výši, že pokryje všechny ztráty ČD tím, že jim RJ odebral část cestujících (což tedy platí v případě, že neexistuje jiná rozumná možnost umístit zázemí i vlaky). Ale to, co RJ odebral ČD, je jeho výnos, takže by byli hloupí, kdyby platili víc [happy]
Jeho výsost kouká
Pátek, 23. června 2017 - 15:01:33  
Neregistrovaný host
46.135.236.254
Mě úplně fascinuje, jaký povyk vznikne, když ČD vypoví smlouvu. Běžná situace, kdy partneři si vypoví smlouvu. Prostě ČD to udělali, mají na to právo. Žlutoprdelníci v čele se Sůrou hlásí poplach. Kdyby to bylo obráceně, bude vše ok. Je to zbytečné to řešit. Pindy typu, že se začne stavět až v roce 2019 jsou liché.
Co je komu do toho? I kdyby se nemělo stavět nikdy, ČD nejsou poviny nic pronajímat.
A škoda, že Sůra nemá koule se ani podepsat.
Je mi jasné, že to tady bude smazáno,protože tady je tvrdá cenzura.
Bohužel jen jednostraná, protože výlevy Jeho Výsost jsou tolerovany.
dohlib
Pátek, 23. června 2017 - 15:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 8-2014
S příkladem s myčkou začal uživatel "od ČD".

A komerční obchody nejsou to, co bývalé státní dráhy, co dostaly či zdědily majetek, co pocházel z daní nás všech. A ČD se snaží oddalovat veřejné soutěže na tratě jakýmkoli způsobem zuby nehty , aby dále tekly peníze za vození vzduchu alias bezpracný zajištěný příjem...z našich daní. neboli Čornu Daně, Čerpám Daně...atd.

Jde taky o to, že nelze to technicky zajistit vždy a donekonečna nutit každého dopravce, aby měl vlastní koleje, silnici, řeku, moře, jez, letiště, depo, hangár, laboratoře, opravny, myčky, parkoviště.
lokálka z Děčína
Pátek, 23. června 2017 - 15:07:10  
Neregistrovaný host
46.135.130.2
Od nového GVD nás na lokálce Děčín Praha čeká co? Nástup soukromníka na komerční riziko asi ne a že by se někdo vysoutěžil je také utopie.
Hroch 420, do Děčína odpoledne jezdím narvaným EC, ale z Děčína ráno mezi 4 a 7 není do Prahy jiná alternativa, než masochistický zážitek v koženkáči.
Jeho výsost kouká
Pátek, 23. června 2017 - 15:41:06  
Neregistrovaný host
46.135.236.254
Ano čornu peníze přes dluhopisy. To se vám nepovedlo Dohlibe.
Pátek, 23. června 2017 - 15:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 5-2014
dohlib: Jak jsem napsal, nemá smysl se hrabat v minulosti. Faktem je, že ČD jsou akciová společnost a musí se svým majetkem nějak hospodařit. Pokud ho dá k dispozici konkurenci, nejednalo by se zrovna o dobrého hospodáře. A opět - můžete nadávat na stát, že to rozdělil, jak to rozdělil. Můžete bojovat za to, aby stát zpětně zestátnil majetek ČD. Ale těžko můžete nadávat na ČD, že se všemi legálními způsoby snaží bojovat s konkurencí.
Pátek, 23. června 2017 - 15:58:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1587
Registrován: 1-2009
lokálka z Děčína:

iná alternativa mimo koženku

Děčín[masinka]6:30 Panter s WIFI a klimatizáciou,Ústí n.L. 6:56-7:15 a s R 603,ktorý má minimálne 1 vozeň s klimatizáciou[wink]
Jeho Vysost IX
Pátek, 23. června 2017 - 16:04:09  
Neregistrovaný host
176.10.40.157
Človek, ktorý nevie vymyslieť vlastný nick a registruje ešte ďalšie tomu druhému sa ide sťažovať na legálny spôsob získania peňazí. Toto sú presné ti červení, ktorí za každú cenu chcú zlikvidovať konkurenciu na železnici. CD sú povinné maximálne využívať potenciál svojho majetku, takže nepredlzenie zmluvy je krásny príklad, ako sa s CD manipuluje s peniazmi, strata môže byť hociaka, hlavne za každú cenu zneužiť monopol na zatvorenom trhu a obmedziť konkurenciu. Navrhujem o stratu nájomného znížiť peniaze pre CD, evidentne ich nepotrebujú
Jeho Vysost IX
Pátek, 23. června 2017 - 16:08:44  
Neregistrovaný host
176.10.40.157
Áno, zneužívanie toho, že CD ešte niečo vlastní a znepristupni konkurencii je férový boj, ale Babiš je fuj fuj a je jasné že s Jancurom kradol. Nie je BoH Zaoralek alebo Sobotka? Tie názory sú veľmi podobné
Slim
Pátek, 23. června 2017 - 16:18:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5726
Registrován: 2-2005
Dohlib: Ideální ilustrace blbosti toho, co jste napsal, je ten, že Budvar by v duchu Vaší logiky měl být povinen vařit pivo kdejakýmu čičmundovi, který si vymyslí známku, jo? Nebo když v létě nebude Prazdroj stíhat s gambáčem, musí mu ho ten Budvar jako státní podnik vzniklý za peníze nás všech (přesněji ukradený komouši pro nás všechny) pomoct uvařit, tak, aby Prazdroj nepřišel o kšeft. Ano?

Před víc než dvaceti lety jsme tomuhle postupu v ČSAD, kdy se musel dělat servis pro soukromníky, říkali "pěstujeme si svýho hrobaře."
dohlib
Pátek, 23. června 2017 - 16:39:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 353
Registrován: 8-2014
Slim : Kolik daní a investic nasypal stát a daňoví poplatníci do Budvaru ? Jestli něco ano, pak rozhodně méně a o dost než stát do ČD. To je ten diametrální rozdíl. Vařit pivo a prodávat jej Budvar dělá a vydělává. ČD naproti tomu místo aby se snažilo držet kvalitu nebo ji zvyšovat, tak raději hází klacky pod nohy každému, kdo konkuruje. A nějaký pronájem není samaritánská služba poskytování něco někomu zdarma, CD na tom ještě vydělají. Jenže jim spadlo do klína zdarma od státu toho spousty, tak co by jsme to pronajímali soukromníkům, když stát vždy dosype, že. Dělat servis neznamená dělat servis zdarma, to zde jaksi opomíjíte...
Pátek, 23. června 2017 - 18:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2869
Registrován: 2-2009
dohlib:

"A komerční obchody nejsou to, co bývalé státní dráhy, co dostaly či zdědily majetek, co pocházel z daní nás všech. A ČD se snaží oddalovat veřejné soutěže na tratě jakýmkoli způsobem zuby nehty , aby dále tekly peníze za vození vzduchu alias bezpracný zajištěný příjem...z našich daní. neboli Čornu Daně, Čerpám Daně...atd"


Měl by jste si přečíst trochu historie o železnici. Bývalé státní dráhy dostaly majetek, ale po kom? Po soukromých společnostech, které mnohdy nestačili splácet své úvěry, mívaly většinou i dražší jízdné oproti státním drahám, navíc v době přejímání soukromých drah měly na to, aby mnohdy zrychlily dopravu. Jinak železnice byla stavěna jako jeden celek, nikoliv tak, jak to dnes někdo schválně rozdělil.
Možná jsem modrogum, ale ne vše žluté, či jiné barvy je čisté.
Jeho výsost kouká
Pátek, 23. června 2017 - 22:07:07  
Neregistrovaný host
46.135.236.254
Jeho výsost co to zase meleš?
Bohužel jsi opravdu dement. To, že se Čd neposerou z člověka, kterej je morální osel je v pořádku. Ale líbí se mi, jak jste věrný. Až za hrob. Jo zavolej cenzora ať ti pomůže chudáku.
Pátek, 23. června 2017 - 23:02:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3176
Registrován: 8-2010
lokálka z Děčína: I jako příznivec "modrých" souhlasím. Dnes jsem jel touto linkou (R20) v trase Praha-Děčín zpět a zážitek opravdu nic moc. Zvláště když přistoupí dvě školní výpravy a člověk se musí tísnit v osmi lidech v kupé. Ještě že aspoň o víkendu jezdí sloni.

Snad se to pohne teď k lepšímu, když ČD budou mít jistotu na této lince. To, že mají závažné nedostatky a že se musí zlepšit na této lince dokonce sami přiznaly v předposledním Železničáři.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Pátek, 23. června 2017 - 23:22:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 1-2016
Boh: Ano, souhlasím s tím, že Jančura to zbytečně přehání a podle mě to už je poslední dobou kontraproduktivní. Vždycky jsem říkal, že se má na tu politiku víceméně vykašlat, na druhou stranu chápu, že když se (ne)vypisují soutěže nebo si třeba (některé) kraje stále v i v autobusech preferují různá místní "ČSAD" ač k tomu není jediný rozumný důvod a přínos pro cestující, tak se nedivím, že do nich občas jde. Ono i s tím Babišem - jednu dobu se už vyjadřoval, že už ho ani nijak výrazně nepodporuje a už je to zase zpátky.
Resp. by mi to nevadilo, kdyby byly v pořádku provozní věci. Ale je vidět, že to tam prostě skřípe a to z více stran (a to říkám jako "žlutý", který ho rád využívá). A teď se k tomu přidává i nedostatek lidí a nejde jen o ty stewardy (tam by se to dalo pochopit, když lidi nemají ani firmy, kde se platí víc a možná za jednodušší práci bez kolikrát otravných cestujících, co si svoje mindráky pak vybíjí na té holce v busu kvůli nějaké ptákovině, že voda je málo vychlazená v 35 stupních apod.).
Ale nemyslím si, že u RJ/SA jsou nějak výrazně horší podmínky než v mnoha jiných firmách, všude je něco. Ti fírové jsou specifický případ - je jich málo a pokud nejsou finanční podmínky nic extra... stewardky, když to přeženu, sežene vžycky, na to nepotřebuje kvalifikaci, že...
Slim
Sobota, 24. června 2017 - 00:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5727
Registrován: 2-2005
Dohlib:
To si ale čůráte do úst, páč Váš původní výrok byl
České dráhy jakožto nástupce ČSD, tedy státních drah, vše zdědily z minulosti od státu, tedy daňových poplatníků, tedy z daní nás všech. Něco jako ČSA, dnes asi Letiště Praha/Ostrava/Brno.
Tedy nemůže si diktovat, stejně jako letiště, že toho a toho dopravce/společnost na své koleje/letiště pouštět nebude.


Budvar to zdědil úplně stejně, akorát není sám sobě nástupcem, je to furt stejná firma. O investicích ze strany státu ani slovo nepadlo, sorry. Notabene výroba piva je na rozdíl od zajišťování dopravní obslužnosti na základě objednávky státu činnost z principu zisková, neb se řídí trhem.

Vaše původní tvrzení bylo (parafrázuji), že státní firmě spadlo všechno do klína zadarmo a je tedy povinna podporovat soukromníka. V tom se Budvar od ČD fakt neliší.
Jeho Vysost IX
Sobota, 24. června 2017 - 00:59:21  
Neregistrovaný host
88.212.36.7
Fascinuje ma názor, že keď budú mať niekde CD monopol, tak sa majú zlepšiť služby[biggrin] Veď do Budejovic ten monopol majú a jazdia tam Bolo, takže Decin dopadne rovnako, jedine žeby zase tá zlá EU niečo dosypala... Všetky príklady pivovarov a iných podnikov sú nezmyselné, pretože keď chcem, tak pivo môžem variť zajtra a nejaký Budvar mi v tom nezabráni. Môžem od zajtra jazdiť do Decina z Prahy vlakom? Nie. Môžem dostať ako súkromník dotáciu od EÚ na vlaky? Nie a to vďaka vplyvu CD na zabranovanie vstupu konkurencie kde sa len dá. Napokon to už vyšetruje EK, verím, že prihodia pár miliardovú pokutu či budú chcieť naspäť eurofondy. CD sú totiž podnik, kde vedia len zvyšovať príspevky na svoje monopoly a obnovujú vďaka EU dotáciami, všetko ostatné v strate, ešte majú šťastie, že im do Prahy jazdia turisti, inak by boli totálne stratení. RJ tiež nie je nič extra, ale beriem, že on si na všetko musí zarobiť, kým CD stačí ťahať za nitky a majú to, ešte výhodné kseftiky pre Škodu viď Plzeňský kraj, to sa kradne v smradku a teplucku. Monopol CD by sa mal zrušiť a všetky trate súťažiť s možnosťou pre všetkých získať súpravy za dotácie z EÚ a potom sa môžeme baviť, že aj služby pojdu na vyššiu úroveň. Pár tratí sa zavrie a konečne bude pokoj.
Ernie
Sobota, 24. června 2017 - 09:00:27  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
Snad se to pohne teď k lepšímu, když ČD budou mít jistotu na této lince.

No to nás těší že jistota monopolu pohne něco k lepšímu [lol][lol][lol] Bože... [rofl]
nenidulezite.. ..
Sobota, 24. června 2017 - 10:20:03  
Neregistrovaný host
82.145.217.135
Kobersky takhle perli v kazdem vlakne.
Sobota, 24. června 2017 - 10:48:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3177
Registrován: 8-2010
Ernie, JV: Kdybyste se raději nad tím zamysleli než budete psát něco o obhajobě monopolu. Co je lepší: roky slibovat soutěž na tuto linku kterou MD není schopno vypsat (a v tom případě zde ČD posílají jen největší šroty, protože celkem logicky neví jestli tu budou za pár let) nebo když ČD budou mít nějakou jistotu, že na lince budou třeba 5 let a tak se ta investice aspoň vrátí? Proč asi vznikly ty desetileté smlouvy? Však se podívejte do návrhu GVD kde rychlíky Praha-Ústí-Cheb jsou nově vedeny jako Rx.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Sobota, 24. června 2017 - 11:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8983
Registrován: 12-2009
jistota monopolu pohne něco k lepšímu
V tomto oboru moc nejde uplatnit všechny principy a poučky, že jedině konkurence atd. Nebo snad nějaký abů Jančurí donutil stát postavit tohle?
lokálka z Kralup
Sobota, 24. června 2017 - 11:18:18  
Neregistrovaný host
37.188.229.160
ad lokálka z Děčína: Od novýho budete moci jet s klimou i ráno do Prahy, třeba 673 nebo 677.
Ernie
Sobota, 24. června 2017 - 11:52:32  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
Co je lepší: roky slibovat soutěž na tuto linku kterou MD není schopno vypsat (a v tom případě zde ČD posílají jen největší šroty, protože celkem logicky neví jestli tu budou za pár let) nebo když ČD budou mít nějakou jistotu, že na lince budou třeba 5 let a tak se ta investice aspoň vrátí?


Otázka: Pokud se tedy oprostíme od té vysněné soutěže, tak se ptám, proč by tuto "jistotu" která podpoří "investice" měly mít právě ČD, a ne třeba RJ, LE, GWTR, ARR, kdokoliv? Protože to by byl zase ministr dopravy úplatný a nevímjaký, zatímco dát to napřímo ČD je vlastně v pořádku, protože to je sice špatné, ale dělalo se to tak vždycky, tak to tolerujeme? Pokud ČD mají na trať dostat přímé zadání a sehnat nové vozy, je to úplně stejné, jako by to přímé zadání a poptávku nových vozů musel udělat jiný dopravce. Jenom byste pak nemohli po trati jezdit s jízdenkou na léto a dalšími tunel-akcemi (které jsou sice tunel, ale je to v pořádku, protože to je tunel pro blaho obyvatelstva), během kterých jsou cestující statisticky ignorováni a objednateli provozu jsou vykazováni jako neexistující a na základě toho je pak vykazován prázdný vlak, ačkoliv v něm jede třeba 50 lidí.
Ernie
Sobota, 24. června 2017 - 11:56:07  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
... anebo přeloženo do jazyka tohoto vlákna:

"Nemůžeme za to, že tam posíláme šrot, zlé ministerstvo dopravy ovlivňované arciďáblem Jančurou nás strašně znervózňuje tím, že pořád vyhrožuje soutěží a vyschnutím pramene peněz. V takovém prostředí se nedá tunelovat ani krást v malém, protože kdyby to prasklo, tak o trať přijdeme."
Nesni
Sobota, 24. června 2017 - 12:35:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 6-2014
Jeho Vysost IX:
RJ tiež nie je nič extra, ale beriem, že on si na všetko musí zarobiť
Nezapomínej, že i Regiojet bere na svoje podnikání peníze od státu. Akorát se jim říká kompenzace za nařízené slevy. Píše se o tom třeba tady.

všetky trate súťažiť
Jsem pro všemi deseti. Ale Jančura by nesouhlasil. On totiž tvrdí, že nelze objednávat dopravu tam, kde ji zajistí soukromníci bez státní podpory. Proto nejdřív musíš přesvědčit Jančuru a další, aby zrušili komerční vlaky, a pak lze soutěžit všechny tratě.
kpt.Hejl
Neděle, 25. června 2017 - 05:20:46  
Neregistrovaný host
79.127.245.180
Představa, že by likvidaci RJ přistoupily ČD na soutěžení všech tratí je úsměvná,to by se totiž namísto příštipkàře Jančury mohli objevit na scéně zahraniční giganti,a to je teprve noční můra ČD,to by teprve nastal ten správný řev.Ideál jsou totiž státní ČSD,a zadràtované hranice. Soutěž je už z podstaty naprosto fuj.
Neděle, 25. června 2017 - 06:39:14  
Neregistrovaný host
94.112.180.38
ak se ptám, proč by tuto "jistotu" která podpoří "investice" měly mít právě ČD, a ne třeba RJ, LE, GWTR, ARR, kdokoliv?

Že by proto, že jde o státní peníze a ČD patří státu?
Když ten stát (vláda, MF) tlačí správně na to, že státní správa má využívat především vnitřní zdroje? Viz např. diskuse (i v Babišově MFheute) ne téma, jak to, že ministerstva najímají soukromé advokáty, když mají vlastní právníky?
Není jediný důvod pro to, aby stát pouštěl peníze soukromníkovi tam, kde má vlastní kapacitu, a dalšími penězi sanoval důsledky toho, že jím vlastněný podnik ztrácí výkony, musí propouštět lidi atd.
Neděle, 25. června 2017 - 07:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8985
Registrován: 12-2009
Ideál jsou totiž státní ČSD,a zadràtované hranice.
Ideál jsou státní DB atd, které prostřednictvím dcer jezdí v ČR za nadšeného potlesku těch, co si myslí, že je to soukromé.[proud]
O zadrátovaných hranicích se mluví hodně, ale ne v souvislosti se železnicí.

Soutěž...Hezká věc, akorát to zhusta dopadá tak, že vyhrává předem určený. A téměř vždy je napadená a končí u soudu. [wink]
Jeho Vysost IX
Neděle, 25. června 2017 - 10:16:40  
Neregistrovaný host
88.212.36.7
Nič také ako štátne peniaze neexistuje, sú to len peniaze, ktoré vyberie štát od ľudí a následne rozdelí. Čo sa týka štátnych podnikov, tie majú zabezpečiť základné služby pre občanov, takže CD majú jazdiť ta, kde je potrebné zabezpečiť obslužnost a nikto sa do súťaže neprihlásil. Správne je teda štátu jedno, či jazdí čierny modrý žltý alebo zelený, pokiaľ splní ním dané podmienky, tých ľudí zamestnajú aj tak všetky firmy. Bohužiaľ ale proti tejto slobode občanov silné bojujú odbory CD, nakradli a majú dlh a teraz sa boja, že kto im to zaplatí, keď prídu o monopol. Preto tu vystupujú ľudia ako Slim, BLB s mojim nickom a ďalší, ktorí agituju medzí ľuďmi len za monopol CD
Neděle, 25. června 2017 - 10:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2870
Registrován: 2-2009
Jeho Výsost IX:
"Nič také ako štátne peniaze neexistuje, sú to len peniaze, ktoré vyberie štát od ľudí a následne rozdelí. ..."

Ale nevidím jediný důvod, proč by ty "mé" peníze měl stát věnovat kdejakému soukromníkovi v podobě dotací, a je mi úplně jedno, v jakém oboru.
Poněvadž být soukromým podnikatelem, který vlastně sází na to, že mi dotace pokrývá veškeré mé aktivity, je velice výhodné. Není se o co bát. V tomto případě jsem vlastně na tom úplně stejně, jako ta státní firma. Nemusím se starat, protože vlastně není proč. Stačí se podívat mezi provozovatele bus doprav, nejzářnější příklad jsou nynější kraj Severočeský, kde fy BusLine poněkud nezvládla, a má problém.
Navíc nechápu, proč vlastně z mých i vašich daní musím podporovat soukromé firmy, jejichž vedení sežere také nikoli malou část vložené dotace do jejich podnikání. To se to pak podniká.
Pražský ROPID má také určité problémy s bus dopravou, kde sic za nejeté spoje rozdává "pokuty", které ovšem stejně nic neřeší. Zajímalo by mne, kolik vlastně sežere vedení takovýchto firem jen pro sebe, a kolik skutečně jde tam, kde má jít. Jenže toto se nikdo nedoví. To že si vedoucí pracovníci takovýchto soukromých firem nechávají proplatit téměř vše, to je veřejným tajemstvím, ale pak tyto peníze chybí tam, kam měli opravdu jít. Zisk těchto firem jim vlastně zajistíme vlastně my všichni.
Takže rozdíl mezi soukromníkem v dopravě v ZDO a státním dopravcem není vlastně žádný. Oba žijí z peněz nás všech. Takže ZDO dle mého mělo zůstat v rukou státu, a byl by klid. A není to jen můj názor, což potvrzuje i zminovaný příklad ze severu Cech.
Komerční doprava je něco jiného, ovšem některé věci i zde jsou špatně, viz třeba nyní případ LEO Expresu, kdy díky vyřazení jedné soupravy, tento zrušil několik svých vlaků, protože je nemá čím nahradit. Jeho výhoda je ta, že on si to může dovolit, a cestující, holt starej se. Pokud toto udělá státní dopravce, snese se snůška nadávek, i když zajistí náhradu.
Chyba je především v našich politicích, protože ti vidí před sebou jen své volební období. To co je pak, je nikterak nezajímá.
Ernie
Neděle, 25. června 2017 - 10:55:07  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
Není jediný důvod pro to, aby stát pouštěl peníze soukromníkovi tam, kde má vlastní kapacitu, a dalšími penězi sanoval důsledky toho, že jím vlastněný podnik ztrácí výkony, musí propouštět lidi atd.

V tom případě nechápu smysl revoluce, kapitalismus ani svobodu. V každém oboru, kde se rozhodne stát podnikat, rozdrtí soukromníka raz dva, protože má k dispozici deset milionů dojnic, které doslova mávnutím proutku připraví o tolik peněz, kolik zrovna potřebuje. Takže soukromé podnikání může jít do kytek a všichni hurá k pásu do velkovýroby.

Mě by jen zajímalo, který soukromník by zaplatil za jednu novou lokomotivu určenou na linku do Německa, která ani po skoro desíti letech není schválená pro plný provoz v Německu, 175 milionů, kdyby to bylo z jeho kapsy.
Ernie
Neděle, 25. června 2017 - 10:57:36  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
... jinými slovy který soukromník by sebral každému Čechovi 150 korun z kapsy a nešel by za to sedět, vše by bylo v pořádku, protože peníze zůstaly "doma", tak je to OK.
Jeho Vysost IX
Neděle, 25. června 2017 - 11:35:35  
Neregistrovaný host
88.212.36.7
Štát ich predsa nevenuje, ale zaplatí za služby, ktoré si objedná. A má zabezpečiť, aby boli v požadovanej kvalite, od toho je tam to vedenie. Pokiaľ ROPID dlhodobo toleruje výpadky Arrivy, je to jeho problém a mal by za to niesť zodpovednosť.