Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 14. 10. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 14. 10. 2017

dolů
   autor příspěvek
Středa, 04. října 2017 - 14:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 142
Registrován: 6-2010
Na ŽP jsem našel info o předsilvestrovské jízdě na Zubačce, na webu Zubačky jsem o tom nic nenašel. Akce se uskuteční, nebo ne?
Středa, 04. října 2017 - 16:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14586
Registrován: 5-2002
Sants: Tobě to tak nepřipadá, ale z mého pohledu je to ideální řešení
Já s tímto řešením v principu problém nemám a když to bude nějak rozumně uděláno, tak proč ne.
Ale těch vnějších vlivů působících na cyklovýlet zůstane i tak hodně, třeba špatný počasí nebo píchlá duše...

TH: ovšem nenastávala z důvodu "lidí na 4 jednotky", jak se neustále snažíš podsouvat
O lidech na 4 jednotky jsem se zmínil poprvé včera HB, takže o nějakém "neustále" nemůže být řeč.

ale lidí na dvě jednotky, pro které se dostavila jedna a tudíž se "na někoho nedostalo" z viny dopravce
Neboj, po Tvé "zdvořilé" nápovědě jsem si vzniku situace nedodržením řazení povšiml, jak plyne i z mého #14576: "pokud by mi ta rezervace byla nedodržením řazení -gh-, tak bych dost možná ajznboňáky prudil".
Chápu ale, že musíš neustále z jiných dělat blbce, abys nám tu vykvetl jako Jedinej Správnej Bystroň.

Přitom "vyšlápnout si" Tanvald-Jakuszyce je výrazně menšinové řešení
Taky ho navrhuju jenom jako náhradní, ale to Ti asi "nedopatřením" uniklo.

tebou prezentované zdá se hlavně pro možnost pochlubit se svými výkony...
Aha, takže já podle Tebe nejspíš při psaní příspěvků myslím na X tahů dopředu jako nějakej šachista: v #14555 navrhnu Jaydeesq-ovi vyšlapat, protože předem kalkuluju s tím, že mi na to vrátíš deltaHá 350 metrů a já pak budu moct v #14563 smečovat výletem po Itálii. Asi by ses měl nechat vyšetřit, synku, tohle už přestává bejt normální... [crazy]
Nebo to má bejt jen obyčejná snaha překrucovat historii diskuze a doufat, že si toho nikdo nevšimne...? [nene]

rozhodně ale ze smlouvy s Libereckým krajem vyplývá smluvní povinnost dopravce dodržet plánované řazení
O tom není sporu (budeš si asi muset nějakej vyfabulovat) a je to tak správně, pouze jsem si dovolil připodotknout, že ani taková povinnost někdy nemusí stačit poptávce.
Pavel_vlček
Středa, 04. října 2017 - 18:30:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 521
Registrován: 3-2005
Fabec: Jízda se neuskuteční
Čtvrtek, 05. října 2017 - 07:06:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 1-2010
"Trať 037 Liberec - Jindřichovice pod Smrkem; úsek Mníšek u Liberce – Raspenava. Požár lokomotivy nákladního vlaku, provoz přerušen cca do 13:20."

Nevíte co tam zahořelo za stroj? Jedná se o včerejší událost. [blush]
Čtvrtek, 05. října 2017 - 15:46:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 9-2017
Cogwheel:

V Ózdu byla na trati na haldu cca někde v polovině tratě (v levé koleji – při pohledu od železáren) výhybka, je vyfocená v knize Ozubnicové lokomotivy našich drah na str. 13 dole, ale nevěděl jsem zda jich tam nebylo více.

Ty stránky na které jste dal odkaz znám a jsou parádní, dokonce je tam i výkres parní zubačky. Jen tajně doufám, že tam autor někdy dá i bližší fotky ozubnice.

U Salgotarjanu (pro mě obecně na jazyků u kterých znám jen několik slovíček) je to složité, že z překladu občas vyjde nesrozumitelný text. Já jsem našel několik starších map, ale netuším zda je na některé z nich ta úzká zachycená, protože odboček do údolí a na blízké kopce je tam více …

Jen pro jistotu, knížku o zubačce v Salgotarjanu Volt egyszer egy fogaskerekű.. vydanou Múzeumbarátköri Könyvek v roce 1990 neznáte? (vím, to bych měl moc velké štěstí kdyby jí někdo u nás znal a věděl co v ní je…)


Wool:

Protože jsem koncem 80 let zprostředkovaně získal výkres současné ozubnice z traťovky, tak jsem tajně doufal v informaci, výkres nájezdu i výhybky mají na traťovce v …. Archiv je totiž vysoce návyková záležitost a navíc obrovský žrout času – mě se kdysi podařilo najít jen protokol ze zahájení provozu + projekt nerealizované trati Kořenov – Rokytnice..

Děkuji za odpovědi. Ještě bych se zeptal, v Rumunsku se jezdilo na 2 stroje – tzn. každá jezdila jen na jednom úseku a lok se měnila ve vrcholové stanici?

A ještě bych se chtěl zeptat na zubačku ve Varšavě. Máte někdo o ní informace krom toho, že existovala? V Polsku se všichni zajímají o Kořenov, popř. o zubačku u Stříbrné tvrze (která byla paradoxně pod celou dobu svojí existence v DE), ale o zubačce ve Varšavě, jsem našel jen zmínku – asi 3 věty na téma Kolej Wilanowska. Zvažoval jsem koupi knížky o té úzké, ale nevím zda tam o zubačce něco je.

A ještě věděl by někdo o mapě, kde by byla zakreslena zubačka v Žakarovcích? Já našel jsem mapy, kde ještě nebyla, nebo už nebyla. Kdysi jsem na HU fóru našel ručně dělaný plán, který byl odlišný od toho co vyšel kdysi v Železničáři a nevím, která ta mapa je pravdivá.
Jaydeesq
Čtvrtek, 05. října 2017 - 20:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 290
Registrován: 9-2008
knihomil_Koniáš:
ten projekt nerealizované železnice Kořenov - Rokytnice by šel nějak zveřejnit či přeposlat?
Čtvrtek, 05. října 2017 - 21:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 9-2017
Jaydeesq:
nerad Vás musím zklamat. Chodil jsem do archivu po roce 1990 tehdy byl v Karmelitské a já prohlížel dokumenty dost nahodile a snažil se najít jen zubačku. A protože cena za kopii A4 (větší tehdy archivní kopírka neuměla) byla naprosto nehorázná a navíc byla černobílá, tak mám jen několik stránek - právě dokument ze zahájení provozu zubačky, jinak jsem na to rezignoval.

Ale ten projekt byl minimálně v jedné archivní krabici, to zkopírovat by byl moc velký zářez do účtu.

Ale cca do týdne půjdu do druhého bydliště a tam mám poznámky z archivu, tak bych Vám mohl upřesnit pod jakým označením je ten projekt veden.
Čtvrtek, 05. října 2017 - 22:00:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1521
Registrován: 1-2005
Kolej Wilanowska je zajímavým tématem, její historii se věnuje guru této tématiky Bogdan Pokropiński ve své publikaci z roku 2001 vydané pod názvem, jak jinak, Kolej Wilanowska.
Něco údajů:
Maximální sklon 41 promile v úseku od nároží ul. Klonowé a nám. plac Unii Lubelskiej do stanice Belweder. Dráha rozchodu 800 mm, dvouřadá Abtova ozubnice, lokomotiva uspořádání B1n2tz ze SLM Winterthur. Ozubnice byla snesena v roce 1923, ozubnicová lokomotiva zmizela z Varšavy za první světové války, konkrétně v roce 1915.
EDIT - Jinak v Rumunsku se dle všeho vždy soupravy v Portile de Fier objížděly; z toho, co jsme vybádali se Slováky, byl podobný stav i na Zbojské při jízdě vlaku Pohronská Polhora - Tisovec a zpět.

(Příspěvek byl editován uživatelem Wool.)
Pátek, 06. října 2017 - 10:30:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 9-2017
Wool:
O koupi této publikace zatím uvažuji – doufám, že e-shop z PL nebude proti poslání k nám.

Díky za informaci. Tento způsob provozu (na jednu mašinu na celé trati) máte podle fotek, nebo archivních dokumentů? Koukal jsem na https://www.zubacka.sk/sk/galeria/zubacka-na-historickych-fotogra fiach/ a na konci je foto smíšeného vlaku s mašinou vepředu jedoucí komínem napřed, to je zajímavá fotka.

Já projížděl staré letecké fotky SK (jako je naše kontaminace) a hledal původní trasu zubačky na Štrbské pleso a mám pocit, že v prostoru zastávky Tatranský Lieskovec se původní trať ve směru na Pleso na cca 500 metrů odkláněla víc na východ oproti současné trase. Ale veškerá literatura uvádí změny trasy jen na koncích. Je mi jasné, že jeden něco napíše a ostatní to jen opisují, druhá možnost, že se pletu. Kdo ví.

Náhodou věděl by jste kde přesně byla původní ozubnicová zastávka ve Štrbě? Po výstavbě současné staniční budovy NR a celkové změně v daném prostoru to není jasné ani z leteckých pohledů z 50. let.
Pátek, 06. října 2017 - 20:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 9-2017
Jaydeesq:
Prošel jsem papíry z archivu a o projektu mám dost nedbalé poznámky

projekt patří do fondu Generální inspekce
mám u něj poznamenaná čísla: 36586 a 973 – netuším které co znamená
rok jsem si nenapsal
nadpis: Místní dráha Rochlice – Zelený důl
popis: návrh tratě Kořenov – Martinice a dál přes kopce na Úpu, obsahuje plán žst. Kořenov + plány celé tratě včetně stanic

víc jsem si nepoznamenal.
Sobota, 07. října 2017 - 10:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 107
Registrován: 1-2013
3527 - nepodařilo se Ti zjistit, která mašinka hořela______?????
Sobota, 07. října 2017 - 16:13:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2003
Registrován: 1-2007
Led mezi brzdovou destičkou a kotoučem není chyba rakve, ale kreténa za jejím řízením. Stejnětak se mi to může stát, když pojedu dolu osobním autem a budu cestou brzdit motorem a pak najednou budu vyvalenej, že to nebrzdí. Na rozdíl od průměrnýho motoristy (ten neví, která bije) je mašinfýra školená obsluha.

Ať udělá strojvedoucí chybu sebevětší, přesto při použití rychlobrzdy nesmí vozidlo zrychlovat. Led tam byl pouze chvíli, přesto vozidlo ujelo několik kilometrů, než snížilo rychlost. To se prostě nesmí stát, proto rakev na kopci nemá co dělat.

Už je to nějakej pátek, co existuje odzkoušená úprava HW a SW, která zařídí, že EDB v rychlobrzdě neodpadne, ale jenom číhá na minimálním účinku a pokud se nedostaví odrychlení, tak znovu najede.

EDB může odpadnout z jakéhokoliv důvodu. Vozidlo při použití rychlobrzdy musí být na trati schopné zastavit při použití své základní brzdy.
Sobota, 07. října 2017 - 21:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14608
Registrován: 5-2002
Ink: Led tam byl pouze chvíli, přesto vozidlo ujelo několik kilometrů, než snížilo rychlost.
Led tam byl po celou dobu, než začalo zpomalovat.

Vozidlo při použití rychlobrzdy musí být na trati schopné zastavit při použití své základní brzdy.
Jako proklamace dobrý. V praxi to ale znamená, že musíme poručit buď větru dešti, nebo fírovi.
Sobota, 07. října 2017 - 22:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7355
Registrován: 4-2003
Vozidlo při použití rychlobrzdy musí být na trati schopné zastavit při použití své základní brzdy.

Tvl!!

Led tam byl pouze chvíli, přesto vozidlo ujelo několik kilometrů,

Takže led přes téměř nulové tření sám od sebe odtál a zbytek cesty vozidlo cosi porušilo, protože jelo smykem? Neni to takhle náhodou "trochu divný"??
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 08. října 2017 - 00:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7864
Registrován: 5-2002
Jako proklamace dobrý. V praxi to ale znamená, že musíme poručit buď větru dešti, nebo fírovi.

To by mě zajímalo, proč Němci strkají na vozidla jezdící samostatně pořád ty neadhezní brzdy? A na M 240.0 (820) byly jen jako mrtvá zátěž?
Neděle, 08. října 2017 - 00:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14619
Registrován: 5-2002
RŠ: zbytek cesty vozidlo cosi porušilo, protože jelo smykem?
Smykem nejelo, přinejmenším ne náprava, kterou měří tachograf. Ta "pouze chvíle", kdy tam byl led, je cca půldruha minuty od rozjezdu ze zastávky do použití rychlobrzdy, kdy měl možnost narůstat, pak další cca půldruha minuty do doby, než začal vlak zpomalovat, a poslední zbytky mizely během poslední minuty, než vlak zastavil, přičemž těch "několik" kilometrů jsou dva a čtvrt.
Neděle, 08. října 2017 - 01:00:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14620
Registrován: 5-2002
PŠ: proč Němci strkají na vozidla jezdící samostatně pořád ty neadhezní brzdy?
Asi mají obavy, že pár náprav samostatného vozidla neopucuje koleje tolik, jako delší vlak, případně prostě chtějí, aby to hodně brzdilo. Francouzi zase na samostatně jezdící vozidla cpou dva brzdové rozváděče, každej měl prostě nějakou tu "příhodu" a tu řešil.
V tom lednu 2012 nebyl problém s adhezí, ale s namrzáním kotoučů. Otázkou je, jestli by nebyly trámce omrzlý taky - třeba ve Finsku je pro jistotu mají vyhřívaný.
Neděle, 08. října 2017 - 10:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7356
Registrován: 4-2003
To by mě zajímalo, proč Němci

Petře, to že poměrně velký množství lidí na zubačce totálně sralo na předpisy a tím v mnoha případech kauzálně navodilo ohrožení bezpečnosti provozu je v pořádku? Asi ano, když neustále odbíháme k technice.

I kdyby dopravce osadil vozy 843 Mg brzdou (což podle mě udělat měl, v principu to konstrukce těchto umožňuje, otázka je nakolik by to bylo reálné technicky i finačně), tak to na výše uvedeném nic nemění.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 08. října 2017 - 12:20:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5825
Registrován: 8-2012
to že poměrně velký množství lidí na zubačce totálně sralo na předpisy a tím v mnoha případech kauzálně navodilo ohrožení bezpečnosti provozu je v pořádku?
Nevšiml jsem si, že by tu někdo tvrdil, že to je v pořádku. Jenže železniční provoz je zabezpečován především proti lidské chybě, protože ta je nejčastější příčinou nehod. Nemůžeme prostě říct, že neubrždění 843 bylo OK, protože to byla lidská chyba. (Teda že to říká Hajnej mě samozřejmě nepřekvapuje.) To je prostě problém i toho vozidla, které tam a) nemělo co dělat (to především, ale Jediná Správná Dráha holt neměla nic moc jiného, co by splnilo alespoň základní kvalitativní požadavky a zároveň tam vyjelo), b) mělo mít nějaké preventivní opatření (jakýsi "čisticí přítlak", nic jiného ten klumpr asi stejně mít nemohl).
Ale samozřejmě je možné se s tím vypořádat jako s chybou obsluhy, přičemž doublethinkem zároveň vytěsnit, že chybu obsluhy má umět eliminovat technika (od "zabezpečováka" to přitom zní o to paradoxněji).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 08. října 2017 - 12:26:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7865
Registrován: 5-2002
Petře, to že poměrně velký množství lidí na zubačce totálně sralo na předpisy a tím v mnoha případech kauzálně navodilo ohrožení bezpečnosti provozu je v pořádku? Asi ano, když neustále odbíháme k technice.

Není to v pořádku, ale...

Pracujeme jen s takovými lidmi, kteří jsou ochotni si natáhnout budíka. A bude hůř.

Spoléhat se v takovém extrémním případě jen na předpisy nepovažuji za šťastné a rozumné.

Velká část z nás ví, jak se chovají kotouče třeba za prašanu. A to bez kombinace s dynamikou, tedy jsou více využívány a mají možnost se ohřát.

V kombinaci s dynamikou považuji kotoučové brzdy na trati v extrémních sklonových poměrech za nebezpečné bez automatické technické pomoci.

Za tu můžeme považovat měření teplot kotoučů a při poklesu jejich teploty pod 5°C automatické přibrzďování.

Druhá možnost: při nájezdu na trať podle GPS automatické sepnutí přibrzďování a jeho aktivaci v celém hlídaném úseku při poklesu venkovní teploty pod + 3°C.

Prostě z tohoto technického procesu (zajištění stavu brzd v takovém stavu, aby dokázaly zastavit vozidlo i vlak na zábrzdnou vzdálenost) vyřadit rozhodování strojvedoucího. Ostatně při ověřování brzdy při TBZ taktéž nerozhoduje strojvedoucí (pouze zavede rychločinné brzdění), ale vše je na stroji.

Adheze tam byla, ke smyku dvojkolí nedošlo.
Neděle, 08. října 2017 - 13:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14622
Registrován: 5-2002
TH: Teda že to říká Hajnej mě samozřejmě nepřekvapuje
Hajnej někde říká, že to bylo OK...?

mělo mít nějaké preventivní opatření (jakýsi "čisticí přítlak", nic jiného ten klumpr asi stejně mít nemohl).
Přesně totéž říkal opičovávanej Hajnej už v roce 2005 (po Ostružné) a koncem roku 2006 to udělal.

od "zabezpečováka" to přitom zní o to paradoxněji
Sice nevím, jak jsi přišel na to, že jsem "zabezpečovák" (chápu, je potřeba pořešit barvu montérek), ale hlavně nevím, jak můžu nebo nemůžu dopravci něco nařizovat.

PŠ: Za tu můžeme považovat měření teplot kotoučů a při poklesu jejich teploty pod 5°C automatické přibrzďování.
A až budeme stát, tak je tím přibrzďováním ohřejeme jak? Nebezpečnej stav (jak ukázala Ostružná i oba případy na zubačce) vzniká tím, že se kotouče ohřejou, prašan na nich roztaje a vzniklá voda následně zmrzne. Proto je potřeba nechávat kotouče raději studený a ten prašan z nich stírat tak, aby se přitom neohřívaly.
Neděle, 08. října 2017 - 15:47:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5827
Registrován: 8-2012
Hajnej někde říká, že to bylo OK...?
Výrok zní: "Nemůžeme prostě říct, že neubrždění 843 bylo OK, protože to byla lidská chyba. (Teda že to říká Hajnej mě samozřejmě nepřekvapuje.)"
Ano, Hajnej tvrdí, že to bylo OK (že to "není chyba rakve").
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 08. října 2017 - 15:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7866
Registrován: 5-2002
A až budeme stát, tak je tím přibrzďováním ohřejeme jak? Nebezpečnej stav (jak ukázala Ostružná i oba případy na zubačce) vzniká tím, že se kotouče ohřejou, prašan na nich roztaje a vzniklá voda následně zmrzne. Proto je potřeba nechávat kotouče raději studený a ten prašan z nich stírat tak, aby se přitom neohřívaly.

Evidentní zde je, že budeš mít s vysokou pravděpodobností pravdu, ale lidský činitel to udělal jinak.

Apropo, pokud již kotouče jsou pod ledem (z jakéhokoliv důvodu), jak chceš z Kořenova odjet?
Neděle, 08. října 2017 - 21:15:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14626
Registrován: 5-2002
PŠ: pokud již kotouče jsou pod ledem (z jakéhokoliv důvodu), jak chceš z Kořenova odjet?
Nijak, v takovém případě prostě odjet nesmím.
Stejně jako s námi nesměl pokračovat autobusák v Lorientu, když se mu nezavřely přední dveře (ačkoliv stačilo přidržet "zbrklé" křídlo, aby se zavírala ve správném pořadí). Museli jsme čekat na zastávce, než přijel náhradní bus.

Bohužel je tenhle jev u kotoučovejch brzd jejich vlastnost. Kotoučové brzdy holt mají spoustu negativních vlastností, ale ty nejpodstatnější vlastnosti jsou natolik pozitivní, že to vyváží, ba převáží.
Docela by mě zajímaly dvě věci:
1) jestli se ve vyšší rychlosti břečka z natátého prašanu místo namrznutí odstříká, takže je tenhle jev specifikum pomalejších tratí, nebo namrzá taky,
2) jestli by osobní vůz s moderními nekovovými špalíky prošel na hluk, takže by se dalo uvažovat o "horské" variantě běžných vozidel.

TH: Ano, Hajnej tvrdí, že to bylo OK (že to "není chyba rakve").
Jistě mi to v některém z příspěvků 14608, 14619, 14620 dokážeš ukázat, že...?
Neděle, 08. října 2017 - 21:31:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7358
Registrován: 4-2003
Jenže železniční provoz je zabezpečován především proti lidské chybě,

Pardon, ale to že brzdové kotouče mají nějaké vlastnosti (u aut i u vlaků) nemá žádnou politickou příslušnost a ani ideologii a problém nezmizí tím, že vyměním vozidlo A a vozidlo B. Ano, pokud je vozidlo B osazený mg brzdou (protože si jím tam někdo objednal), tak je tam jenom další pojistka, nic víc.

A za druhý - to co se stalo není lidská chyba, ale dlouhodobě tolerovaný šlendrián prováděný vědomě.

Mě tady facinuje, jak se to snadno sfoukne, prostě se vymění vozidlo, vyšetřování skončilo a zapomeňte. To je tady podle mě dokonalá poukázka k dalšímu průseru.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 09. října 2017 - 08:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7851
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Evidentní zde je, že budeš mít s vysokou pravděpodobností pravdu, ale lidský činitel to udělal jinak.

A technika by měla být vůči lidskému činiteli v tomto směru odolná, ne aby jí nějakým předpisovým způsobem ještě zajišťoval právě lidský činitel - to je návrat do minulosti [wink].


Hajnej:Nijak, v takovém případě prostě odjet nesmím.

Jak se to provede, na rozdíl od viditelných dveří autobusu?


jestli by osobní vůz s moderními nekovovými špalíky prošel na hluk, takže by se dalo uvažovat o "horské" variantě běžných vozidel.

Co to je horská varianta? To je vozidlo pro sklony nad 25 nebo už jen nad 20 promile, či dokonce jen nad 15 promile? To je trochu proti smyslu interoperability....
Pondělí, 09. října 2017 - 09:52:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14631
Registrován: 5-2002
Bram: A technika by měla být vůči lidskému činiteli v tomto směru odolná, ne aby jí nějakým předpisovým způsobem ještě zajišťoval právě lidský činitel
Opět: jako obecné vytyčení směru dobrý. Ale taková technika nebude nikdy zadarmo, takže by to taky mohlo dopadnout tak, že nejlíp bude mít zimní provoz na zubačce vyřešen autobus po I/10.

To je vozidlo pro sklony nad 25 nebo už jen nad 20 promile, či dokonce jen nad 15 promile?
Pokud by byl významný vliv té odstředivé síly, tak by to záleželo i na traťové rychlosti - čili nepůjde na to tak snadno odpovědět.
Bylo by zajímavý se na to poptat u brzdařů, ti budou mít větší přehled.

To je trochu proti smyslu interoperability
I ta interoperabilita má své meze - pokud by měla být na úkor bezpečnosti, je záhodno z ní slevit (v případě, kdy by byla na úkor ceny, k tomu dojde víceméně samospádem).
Pondělí, 09. října 2017 - 12:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5831
Registrován: 8-2012
Jistě mi to v některém z příspěvků 14608, 14619, 14620 dokážeš ukázat, že...?
Já teda nevím, jak sis dokázal zařídit smazání "nevhodného" příspěvku, nicméně jeho zrcadlo k tvé smůle zůstalo zachováno v Inkongintově reakci:
"Led mezi brzdovou destičkou a kotoučem není chyba rakve, ale kreténa za jejím řízením. Stejnětak se mi to může stát, když pojedu dolu osobním autem a budu cestou brzdit motorem a pak najednou budu vyvalenej, že to nebrzdí. Na rozdíl od průměrnýho motoristy (ten neví, která bije) je mašinfýra školená obsluha."
Jistě, že to není zrovna ve vyjmenovaných číslech příspěvků, to je jen obrovská náhoda [happy]

jak se to snadno sfoukne, prostě se vymění vozidlo, vyšetřování skončilo a zapomeňte
Zapomeňte? A proto se to tu poněkolikáté diskutuje? "Snadno sfoukne" znamená, že se o podílu vozidla nesmí mluvit? Nebo máš jen dvoustavové vidění tohohle průseru?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 09. října 2017 - 12:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 899
Registrován: 5-2002
To ale napsal RadekŠ.

Moderátor by udělal líp, kdyby se na selektivní promazávání vykašlal.
Pondělí, 09. října 2017 - 12:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14638
Registrován: 5-2002
TH: Já teda nevím, jak sis dokázal zařídit smazání "nevhodného" příspěvku
Nijak, já ho totiž nenapsal.

nicméně jeho zrcadlo k tvé smůle zůstalo zachováno v Inkongintově reakci
Která na rozdíl od mých reakcí neobsahuje autora, takže sis naběhl na vidle (snaha vzít si mě do tlamy byla holt silnější).

Jistě, že to není zrovna ve vyjmenovaných číslech příspěvků, to je jen obrovská náhoda
Přestaň hrát na svědomí K-reportu, jak vidno na to nemáš (jiní si pamatují lépe).


(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Pondělí, 09. října 2017 - 12:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7363
Registrován: 4-2003
Moderátor by udělal líp, kdyby se na selektivní promazávání vykašlal.

Duševní pochody těchto jedinců mi zůstanou asi navždy utajeny.[uhoh]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Cogwheel
Pondělí, 09. října 2017 - 12:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5059
Registrován: 1-2012
Ještě ad Knihomil Koniáš výše: Podařilo se mi získat fundovaný překlad toho aktuálního maďarského článku z odkazu. Je tam psáno zhruba toto:
"O obnově salgótarjánské zubačky se uvažovalo již vícekrát. Před několika léty byla zpracována studie obnovy. Pro získání potřebných finančních prostředků pro vlastní obnovu se dosud nepodařilo získat zdroj.
O obnově dráhy a tím zvýšení turistického zájmu o region, se dokonce zmínili zástupci města při návštěvě Viktora Orbána. Ministerský předseda odpověděl, že po odborné přípravě stavby si má město požádat o prostředky na investici v hodnotě 22 miliard forintů.
Další z možností je vyzkoušet požádat cestou ministra pro rozvoj UNESCO o prostředky na rozvoj geoparku Novohrad - Nógrád nebo požádat o fondy EU.
20.11.2011 rozhodl župní výbor vypsat výběrové řízení na zhotovení projektu zubačky o rozchodu 760 mm (původně měla 790 mm). Po výběru zhotovitele byl projekt zpracován. Jedná se o trať ze Salgóbánya (v centru obce) po původní trati k Ponyipuszta a potom v nové stopě k Tóstrand (jezerní pláž) v délce 4,3 km. Po dráze se předpokládá především turistická přeprava, vedená motorovým vozem cizí výroby a přípojným vozem nebo motorovou lokomotivou a 1-2 vozy. Na trati by se střídaly ozubnicové (celkem 2620 m) a adhezní (celkem 1694 m) úseky, ozubnicová trať by dosahovala 61 procent celkové délky.
Stavba dostala povolení k realizaci od maďarského drážního úřadu 20.12.2013, ale peníze na stavbu nebyly dosud získány."
Pokoušel jsem se včera na netu zjistit nějaké konkrétnější údaje, ale nic jsem nenašel. Snad však lze konstatovat, že (po úspěšné reaktivaci zubačky Tisovec – Zbojská na Slovensku) i v Maďarsku dochází k úvahám o obnově dávno zaniklé úzkokolejné báňské zubačky u Salgótarjánu. [vypravci]
Pondělí, 09. října 2017 - 13:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5832
Registrován: 8-2012
Omlouvám se Hajnému za křivé nařčení z tvrzení "není chyba rakve". Autorem uvedeného výroku není on, ale RadekŠ.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 09. října 2017 - 14:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14639
Registrován: 5-2002
Omluva se přijímá.
Pondělí, 09. října 2017 - 14:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 9-2017
Cogwheel: mockrát děkuji.

Ještě drobnost, která mě příjemně překvapila. Když jsem hledal HU zubačky tam jsem našel fotky zachovaná jedné parní zubačka z Özdu, všude jsem předtím četl, že se žádná nezachovala.
Pondělí, 09. října 2017 - 23:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1522
Registrován: 1-2005
Knihomil - ano, ÓKÜ 5 (Ózdi Kohászati Üzemek) je po letech chátrání v Istvántelek uvedena do vystavovatelného stavu.
Úterý, 10. října 2017 - 07:36:22  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8605
Registrován: 6-2002
Sants & RadekŠ:
Co tu měl moderátor mazat? Za poslední měsíc tu nezasahoval žádný.
Úterý, 10. října 2017 - 09:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 902
Registrován: 5-2002
Ok, taky se omlouvám: nepodíval jsem se do archívu, tam ten příspěvek, co jsem považoval za smazaný, je. Mea culpa.
Úterý, 10. října 2017 - 16:09:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 12-2015
Všichni jste vedle, jako ta jedle. Může za to Fantomas, viděl jsem ho nedávno v televizi.[kladivo]
Úterý, 10. října 2017 - 16:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 12-2015
Chtěl jsem se zeptat, je už možné někde na netu, shlédnout konečný návrh jízdního řádu pro trať 036? Díky.
Boris
Čtvrtek, 12. října 2017 - 18:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3253
Registrován: 6-2002
Kousek za Železným Brodem směrem na Turnov se na trať napojovala vlečka vedoucí přes most do průmyslového areálu mezi dvěma rameny řeky Jizery. Kdo tuto vlečku provozoval a kdy došlo k jejímu zrušení?
Čtvrtek, 12. října 2017 - 19:24:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4683
Registrován: 5-2010
Boris našel jsem k tomu jen toto: http://www.vlakregion.cz/trate/030/vlecky/liebig/liebig.htm
Čtvrtek, 12. října 2017 - 19:59:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 302
Registrován: 7-2017
ano...to se tu už nedávno probíralo[wink]
Čtvrtek, 12. října 2017 - 20:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 7-2017
On totiž existuje i další most této vlečky, dnes sloužící jako lávka pro chodce. Ještě před devadesátým rokem na něm pamatuji i koleje. Dříve totiž vlečka pokračovala do prostor dnešních výškových obytných domů takřka za náměstí. Snad tam měly být nějaké sklárny, předpokládám co je dnes sklářská škola. Možná někdo znalejší upřesní, nebo poopraví.
Boris
Čtvrtek, 12. října 2017 - 22:06:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3254
Registrován: 6-2002
Děkuji. Věděl by někdo ukončení provozu?
Byl jsem tam v roce 1990, tehdy (a ještě dlouho potom) bylo ještě vedle silnice mrtvé rameno Jizery, ve kterém se válel všemožný odpad. Nejsem si jistý, jestli tehdy nestál i nějaký most přes to mrtvé rameno, ale asi ano, protože si vzpomínám, že jsme se dostali i přes železniční most až k trati a vybydlenému domku v místě, kde byla vlečka napojena na trať.
Cogwheel
Pátek, 13. října 2017 - 09:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5074
Registrován: 1-2012
To rameno Jizery v Železném Brodě, zaplněné smetím (původní náhon pro Liebigovu továrnu - energetický a pro technologickou vodu) bylo před několika lety vyčištěno, nábřežní zdi opraveny a nyní opět slouží jako náhon pro malou vodní elektrárnu.
Pátek, 13. října 2017 - 10:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14671
Registrován: 5-2002
K náhonu MVE Železný Brod: docela by mě zajímalo, jestli se mi to jenom zdá nebo jestli je opravdu kus I/10 níž, než hladina v náhonu...
Cogwheel
Pátek, 13. října 2017 - 11:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5075
Registrován: 1-2012
Je to možné, protože staré turbíny byly výše proti toku (v objektu, který náhon přemosťoval poblíž kotelny nyní upravené na galerii) a vzdutí náhonu bylo kratší. Představu může dát historické foto z počátků fabriky (cca 1870) pod tímto článkem: http://drpalik.mypage.cz/menu/a-neco-navic/zajimavosti/liebiegova -vyhlidka (foto lze zvětšit).
Boris
Pátek, 13. října 2017 - 15:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3255
Registrován: 6-2002
Na mapách.cz na fotomapě 2012 už je velice čerstvě vypadající nový vodní kanál, na foto z roku 2006 je ještě ta odporná žumpa.
Pátek, 13. října 2017 - 20:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5861
Registrován: 8-2012
jestli tehdy nestál i nějaký most přes to mrtvé rameno, ale asi ano
Máte štěstí, že jde zrovna kolem železnobrodský "rodák", který tu prožil dvacet let včetně "objevů" v dětství.
Nejprve místopis: onen "ostrov" mezi Jizerou a "mrtvým ramenem" se nazývá "Poříč" (v mapách "Poříčí"), naproti přes I/10 je tzv. "Panská zahrada" neboli "Panda". Nešlo přitom o žádné mrtvé rameno, ale o umělý náhon, který byl vybudován pro potřeby přádelny bavlny firmy Johann Liebig (po znárodnění Kolora Semily, závod 02) v roce 1860 a něco. Na něm byla vznikla elektrárna, která stála cca v místech činžovního domu v Panské zahradě u silnice I/10 (kousek dál po proudu, viz foto pořízené z "Liebigovy vyhlídky" - trať SNDVB vede v odřezu za řekou). V šedesátých letech dvacátého století, v dobách světlých zítřků a energie z uhelných elektráren, byla zrušena a náhon od "stavidel" (objekt v Jizeře) k elektrárně zavezen (přesto přes něj zůstaly do té doby existující mosty). Na zavážce byla mj. zahrada MŠ Sluníčko navštěvované uvedeným rodákem [happy]
Mezi lety cca 2005-2010 byl náhon obnoven, budova staré elektrárny zbořena a nová MVE postavena o cca půlkilometr dál po proudu v tzv. Dvírkách (v mapách "Dvířka" [happy] ), těsně před koncem náhonu (aby se získal co největší výškový rozdíl hladin).
A teď vlečky: ano, napojení areálu textilní továrny bylo ze širé trati směrem k Turnovu, po mostě přes Jizeru (reprofoto). Nevím, jak dnes, ale donedávna se na mostě udržovala alespoň lávka pro pěší. V areálu se kolej (později) větvila, hlavní větev vedla po břehu náhonu ke kotelně, druhá po opačném okraji areálu (textilky, nikoli dnešního celého areálu i s bývalým ŽBS!). Hlavní účel byl návoz uhlí, za socíku se ale vlečka zrušila (cca 60. léta? podle stavu zchátralosti v 80.) a uhlí se vozilo z nádraží ČSD nákladními auty přes celé město (násypky byly v místě dnešního obratiště a parkoviště autobusů, vedle budovy).
Zároveň je třeba dementovat zprávu o "dalším mostu této vlečky" směrem z Poříče do (dnešní) Vaněčkovy ulice. To byl naopak most silniční, spojující areál na Poříči s hlavní cestou, dnešní I/10. V té době totiž ještě nestál dnešní most u výjezdu z Panské zahrady, mezi dnešním Penny a Lidlem (v časech zavážky náhonu pod ním zůstala normální hloubka = rejdiště pro dětské hry, bunkry atd.). Jestli tam bylo něco připomínající kolejnice, tak to asi byla vnitřní "kostra" mostovky toho mostu. (Podobný byl i na druhém konci továrního areálu přes náhon do Dvírek, ten ale podemlela povodeň na jaře 2000 a definitivně vzal za své při rekonstrukci náhonu, dnes tam není nic.)
Další vlečka byla pak přímo u nádraží (z jeho zadní strany - pozůstatky kolejí tu pod šotolinou furt jsou), kde fungovala... no hádejte co, když se sídliště na tom místě jmenuje "Na Vápence" [happy]. Do ní pak vedla "shora" úzká z lomu (dnes tam jsou garáže pro sídliště).
S vápenictvím pak souvisí ještě další most, spíš lávka, která vedla přes Jizeru, vápenec se totiž těžil i v prostoru za dnešním koupalištěm, od nádraží za řekou (místní název "Na Rafandě"). Vedla tu úzkokolejná drážka, zajímavostí pak je, že na ni byl oficiálně pro veřejnost vstup zakázán a u nádraží tak fungoval i přívoz přes Jizeru (cca v místě dnešní lávky "u zvláštní školy"), jehož posledním provozovatelem byl pan Karel Hádek.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Boris
Pátek, 13. října 2017 - 21:04:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3257
Registrován: 6-2002
No a máme jasno [happy]
Pátek, 13. října 2017 - 22:01:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14672
Registrován: 5-2002
TH: jehož posledním provozovatelem byl pan Karel Hádek
Pamatuji jistého pana Hádka (křestní jméno bohužel nepamatuju, ale mohu se zítra poptat), který měl na starosti limnigraf - neměl něco společného s tím přívozníkem...?
Sobota, 14. října 2017 - 08:18:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5862
Registrován: 8-2012
Hádků je v Železném Brodě dvanáct do tuctu. Vyloučit to samozřejmě nelze.

P.S. brodský limnigraf je IMHO vidět na této fotce "Kuchařovy" vápenky - kulatý domeček se špičatou střechou.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 14. října 2017 - 08:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5863
Registrován: 8-2012
http://zdopravy.cz/praha-liberec-za-77-minut-nekonecny-pribeh-sli bu-o-rychlejsich-vlacich-pokracuje-2912/
Taková verze se nelíbí Libereckému kraji, protože nepřinese zásadní zrychlení. „Určitě požadujeme, aby byla trať elektrifikována až do Liberce,“ říká hejtman Martin Půta
"Elektrizace zvyšuje rychlost!"
Elektrizační dogmata očividně mají tuhý kořínek a Půta je dostatečný trouba na to, aby to šotouškům sežral [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Bkp
Sobota, 14. října 2017 - 13:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7870
Registrován: 8-2003
To zase chápu, že když už, tak chce přímou linku do Liberce, což by případná neelektrizace dost znemožnila (pokud teda přijmeme tu myšlenku, že vůbec něco z té SP se dočká stavby).
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Sobota, 14. října 2017 - 13:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5868
Registrován: 8-2012
když už, tak chce přímou linku do Liberce, což by případná neelektrizace dost znemožnila
Já tomu třeba nerozumím, tak mi to vysvětlete: mám motorovou jednotku s nějakými parametry, mám elektrickou jednotku cca s týmiž parametry. Jak neelektrizace znemožňuje přímou linku do Liberce? A hlavně, jak elektrizace "přinese zásadní zrychlení"? Vždyť to je o použitých vozidlech, nikoli drátu nad kolejí...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Bkp
Sobota, 14. října 2017 - 15:49:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7871
Registrován: 8-2003
Jistě, ale pokud ten drát z Prahy do Boleslavi bude, tak "hrozí", že objednatel nebude chtít posílat dieslovou jednotku už z Prahy a raději rozdělí rameno. To se samozřejmě netýká jen Liberce, ale třeba i Tanvaldu. Navíc na trati, kde proběhla nějaká modernizace je vyžadováno udržení nějakého rozsahu provozu (kraj by prostě měl jistotu, že x let po elektrizaci budou jezdit přímé rychlíky Praha - Liberec).
Co mě ale napadlo hned při pohledu na ty plány, v současné době se zpracovává SP pro novou trať na sever, jejíž vstup může být použitý i pro tuto trať, což si stejně vyžádá přehodnocení i této studie proveditelnosti.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Sobota, 14. října 2017 - 16:15:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5871
Registrován: 8-2012
Takže tvrdíte, že nějaký ten "objednatel" se nerozhoduje podle přepravních proudů, ale podle existence drátu? Drát je jistota provozu? Modernizovat bez drátu se nesmí? Co je to za úchylné myšlení?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Bkp
Sobota, 14. října 2017 - 16:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7873
Registrován: 8-2003
Provozovatel se rozhoduje podle více kritérií, jedním z nich je cena provozu, no a s drátem to mnohdy vychází líp, navíc existence/neexistence drátu mnohdy dost rozhoduje o rentabilitě nějakého provozního modelu.
V současné době platí pravidlo, že na "evropské peníze" dosáhnou a udrží pouze ty modernizace, kde objednatel souhlasí se závazkem nějakého budoucího rozsahu provozu. Například modenizace Olomouc - Šumperk je podmíněna závazkem Olomouckého kraje k nějakému budoucímu provoznímu modelu, takže např. obce se prakticky mohou spolehnout, že za pár let nikdo neseškrtá rozsah provozu na polovinu.
Modernizace bez dráhu je obecně možná, záleží na konkrétním případu. Ono ku překvapení mnohých platí, že když někde požadujeme přímé spojení, tak se vyplatí "něco" dodrátovat, než řešit např. přepřahy, nebo dvouzdrojová vozidla.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Sobota, 14. října 2017 - 17:12:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5872
Registrován: 8-2012
jedním z nich je cena provozu, no a s drátem to mnohdy vychází líp
To jsou zas akorát elektrofilní šotopohádky. Máte snad pocit, že kupříkladu Liberec-Tanvald vychází nějak blbě a bez zadrátování se to za pár let už neobjedná? Že ten štádler v Jablonci nad Nisou vychází hůř než peršing se dvěma někde v Chlumci nad Cidlinou?
Ona se tu furt sugeruje láce (za "ničí" peníze), rychlost a atraktivita drátizace - ale to je zas akorát zamrzlé modrogumní myšlení z dob dejchavičnejch hyder a brejláků s pěti ("když Dráha ještě byla Dráhou"). No a Půta holt má na kraji tyhle zamrzlé šotoušky (sám by na to nepřišel).
A že na "evropské peníze" dosáhnou jen modernizace s drátizací (a že LiK nedostane tytéž prachy na svá vozidla, protože tu nejsou elektrické tratě), to není fyzikální vlastnost, ale debilita nějakého úředníka tohoto státu (nikoli EU)...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.