Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 15. 01. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 15. 01. 2017

dolů
   autor příspěvek
Majkl007
Pátek, 13. ledna 2017 - 09:14:06  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
KarelF: je to kvůli otočení autovozů tak, aby v cílové destinaci řidiči automobilů nemuseli vycouvávat, ale mohli z autovozu vyjet popředu. Vycouvávání z autovozu dělá některým řidičům problémy.
Pátek, 13. ledna 2017 - 09:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4531
Registrován: 9-2011
Starý vlk: Ale hlavně ona "širší nabídka zaměstnavatelů" bere práci tomu zavedenému
Ano, to je velký mentální problém nemalé části naší společnosti. A je jedno, v jaké oblasti.
Dřív byl jeden Prior a když něco nebylo v Kotvě, tak to nebylo ani v Máji, ani v Labuti, ani u Brouka a Babky.
Pak se roztrhnul pytel a najednou se člověk musel rozhodovat: mám jít do Teska? Co když to budou v Kauflandu mít levnějc? Není na to v Lídlu zrovna akce? Chudák "zavedenej národní obchodní dům" Prior, tihle lotři mu přebrali všechny zákazníky :-(
Chtěl jste auto? Pořadník a pak výběr: máme tu Š105S, můžete si vybrat: zelenou, zelenou nebo zelenou. Vy chcete modrou? Smůla, ty byly minulej tejden (ale představte si, že tu před tím tejdnem byl pán, a ten chtěl zrovna tu zelenou).
Chudák "zavedený národní prodejce automobilů" Mototechna (ještě že ten "zavedený národní výrobce aut" se dostatečně rychle vzpamatoval...)
No a se zaměstnáním je to podobný. Co myslíte, co nutí firmy zvyšovat platy či poskytovat výhody? Konkurence a obava, aby ti schopní neodešli jinam, kde jim nabídnou lepší podmínky. Nálepka "jsem zaměstnán u tradičního českého XXXX" není v žebříčku priorit moc vysoko, zvlášť pokud je ještě "podpořena" přístupem "važ si toho, že jsme Tradiční český..., a nechtěj přidat na platu".
Jenže jsou lidi, co mají problém se rozhodnout, ke kterému zaměstnavateli vlastně jít. Jó to dřív, když byl jen jedinej Prior (jediná Mototechna, jediný ČSAD, jediný ČSD, ...), to bylo jednoduchý...
Pátek, 13. ledna 2017 - 10:30:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1881
Registrován: 8-2005
Jó to dřív, když měli jedny montérky (jedny trenky, jedny ponožky, jednu košili, ......).

Alespoň na vojně jsme všechno fasovali dvojmo. [happy]
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
personalista
Pátek, 13. ledna 2017 - 10:38:25  
Neregistrovaný host
195.113.80.194
AL: Vaše úvaha je správná. Ale jen tehdy, pokud uvažuje podnikatele/zaměstnavatele, který má založen byznys na kvalifikovaných pracovnících a naučil se s nimi zacházet jako s kapitálem. Jestliže někdo dvacet let podniká tak, že zaměstnává studenty na DPP (tedy beze všeho, co souvisí s plnohodnotným pracovním poměrem), tak má vcelku přirozeně tendenci to aplikovat trvale a na všechny. Domnívám se, že i to bylo příčinou odchodu člověka, který mu tenhle byznys vlastně umožnil uskutečnit.
A rozumím obavám vyplývajícím z toho, že když se soukromníkům podaří zadupat do země ČD, tak se dost výrazně sníží standardy chování k zaměstnancům. Nakonec paralela v personální oblasti leteckcýh společností (národní dopravci versus low-cost) je více než zřejmá.
Prosím - nehodnotím to z pohledu, co je dobře pro zákazníka. Pro toho je zcela jistě dobře laciné mléko v hypersuper, ne tak pro zemědělce chovajícího krávy.
Pátek, 13. ledna 2017 - 10:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6766
Registrován: 4-2003
personalista:A rozumím obavám vyplývajícím z toho, že když se soukromníkům podaří zadupat do země ČD, tak se dost výrazně sníží standardy chování k zaměstnancům. Nakonec paralela v personální oblasti leteckcýh společností (národní dopravci versus low-cost) je více než zřejmá.

Spíš by to chtělo popřemýšlet nad tím, proč kvantum lidí uteklo (a stále utíká) od ČD a ČDC třeba k Metransu....

Soukromníci nemají šanci zadupat ČD do země (politicky neprůchodné, ale hlavně technicky a finančně nereálné). U ČDC je otázkou, kam vývoj povede - zde je to vyloženě tržní záležitost, takže buď se ČDC přizpůsobí a bude žít, nebo umře do deseti let a jeho výkony převezmou jiní.
Majkl007
Pátek, 13. ledna 2017 - 11:16:46  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"máme tu Š105S, můžete si vybrat: zelenou, zelenou nebo zelenou. Vy chcete modrou? Smůla, ty byly minulej tejden (ale představte si, že tu před tím tejdnem byl pán, a ten chtěl zrovna tu zelenou)."
V tom případě se nabízí jednoduché řešení. Zkontaktovat toho druhého pána a ty škůdky si vyměnit. [biggrin]

"buď se ČDC přizpůsobí a bude žít, nebo umře do deseti let a jeho výkony převezmou jiní."
Tohle už tu čteme minimálně těch deset let, a ČDC zatím stále žije... i když pravda, žádná hitparáda to není.
Pátek, 13. ledna 2017 - 11:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6768
Registrován: 4-2003
Majkl007:Tohle už tu čteme minimálně těch deset let, a ČDC zatím stále žije... i když pravda, žádná hitparáda to není.

Hitparáda to není, protože podíl na železniční dopravě jde u ČDC rok od roku dolů. Kdysi to bylo 100 procent, dnes je to kolik? Nějakých 63 procent. Kolik to bude třeba za pět let? Cca 45 procent???

Takže za deset let, pokud se u ČDC něco zásadního nezmění, už také ČDC existovat nemusí......
Starý Vlk
Pátek, 13. ledna 2017 - 11:32:56  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Aleš_Liesk.: Dovolím si v něčem nesouhlasit, konkrétně s tím, že otázka být někde zaměstnán a otázka si za vydělané peníze něco nakupovat je podobná. Dokonce je dost rozdílná, hlavně pro ty, kteří hodně rozlišují, co a za jakých podmínek dělají. Je hodně strojvedoucích a asi i jiných zaměstnanců, kteří rádi oželí nějaké, zřejmě ne příliš podstatné zvýšení platu za to, že mají aspoň nějakou jistotu. A tu jistotu jim opravdu ona široká nabídka zaměstnavatelů nedává a komu by se chtělo začínat někde jinde, byť to není začátek od píky, v případě strojvedoucích od lopaty či od zámečnické dílny.

Bram: Proč utíkají strojvedoucí od ČD k Metransu nevím, vidím dvě možnosti: Buď nevhodné a buzerační chování nadřízených nebo touha poznat něco nového. U Carga to však vidím jinak-tam strojvedoucí jezdí prakticky všichni letmo (vyjma záloh?) a ti mladší už jízdní výhody stejně nemají. A Metrans jim pro ně jako zaměstnance jízdní výhody poskytuje také. Takže tam onen přechod není takový.
rejpálek
Pátek, 13. ledna 2017 - 11:35:17  
Neregistrovaný host
165.225.72.101
když se soukromníkům podaří zadupat do země ČD, tak se dost výrazně sníží standardy chování k zaměstnancům.

Prosím Vás, jaképak jsou to standardy chování k zaměstnacům? Cituji ze Strojvůdcova pláče, tohle nejsou fotky od soukromníka.:

Problémy s místností na dělenou směnu

Jak nemá vypadat místnost šatny

Jak nemá vypadat místnost šatny

A to nemluvím o ještě poměrně nedávném zvyku posílat "do díry" kolegy, kteří se po mnoha letech bezproblémové služby provinili nějakou chybou:

Nesouhlasíme s až příliš přísnými sankcemi proti strojvedoucím


Nakonec paralela v personální oblasti leteckcýh společností (národní dopravci versus low-cost) je více než zřejmá.
A o tomhle víte něco konkrétního nebo jen vaříte z informací v běžném tisku?
Mladějov
Pátek, 13. ledna 2017 - 11:40:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9414
Registrován: 3-2007
Bram : Akorát, že těch 100% není stejné množství výkonů za rok, 5, 10 let [wink]
personalista
Pátek, 13. ledna 2017 - 12:21:41  
Neregistrovaný host
195.113.80.194
rejpálek: Jste poměrně typickým příkladem zdejšího způsobu diskuse. Stačí diskutovaný problém o kousek posunout, že? ;-)
Takže - podstat mého příspěvku se týká podmínek zaměstnávání u zaměstnavatele s mnoha pracovišti, zatímco vy to posouváte do pracovních podmínek na konkrétním pracovišti. Není to nic, s čím by se měl zaměstn\vatele chlubit, lze to však poměrně snadno napravit. Změnit filozofii zaměstnávání lidí tak, aby s tím spojené náklady byly minimální je těžké, protože na to znamená změnu mentality majitele, jeho manažerů a zejména zásadní zásah do "byznysplánu".
Btw - nějakou fotečku prostor pro zaměstnance od soukromníků byte neměl? Třeba ze Společného nádraží? Tedy, jestli vůbec nějaké prostory mají. Možná nastupují na výkon rovnou z tramvaje nebo metra. bylo by to nejlacinější.

Co se týká letového personálu, mám docela dost informací z první ruky - jak od pilotů, tak kabinového personálu. Běžný tisk (baišonoviny, bakalonoviny atd.) opravdu v zájmu duševní hygieny nečtu.
Pátek, 13. ledna 2017 - 12:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6769
Registrován: 4-2003
Mladějov:Akorát, že těch 100% není stejné množství výkonů za rok, 5, 10 let

Vzhledem k tomu, jak u nás podíl železniční nákladní dopravy klesal a nyní stagnuje, tak je to spíš ještě horší [sad].
Mladějov
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9415
Registrován: 3-2007
Tak to je možné, já jen, že je zavádějící brát nějakých 100% jako konnstantní objem dopravy.

Každopádně aby se dalo něčeho použitelného dobrat, tak je důležitá taky struktura - aneb 1 vlak 1600t kontejnerů x 1000km, jedna mašina, jeden fíra, 12 hodin je nákladově i úplně něco jiného, než x manipuláků, x fírů, x náležitostí s pár vagonkama..kde dohromady vyjdou stejný počet tkm..takže já bych tady v nějakých závěrech byl setsakra opatrný.

Jinak k zde probírané otázce strojvedoucích (dále jen fírů) a zaměstnavatelů - tak za monopolu ČSD existovaly dvě možnosti - buď nastoupit tam, získat kvalifikací a být tam celý život, jen případně měnit služebny a třeba i výkony, nebo jít někam na vlečku (a de facto se profesně zabít). Jiné možnosti beze změny profese nebyly. Takže pokud se kdokoli s podnikem z jakýchkoli důvodů nepohodl..smůla a nadřízení to moc dobře věděli a i někdy proti někomu zneužívali.

Dnes je možností celá řada, a konkurence (pořád se bavím o fírech a výběru !) je vždycky prospěšná, takže mají lidé možnost výběru podle své volby - osobka u ČD, lokálky u ČD, nákladka..ale i třeba dálkové elitní výkony u soukromníka (typicky Metrans..), dálkové osobní (Leoš..) atd.

Já bch řekl, že možnost výběru je jednoznačné plus, každému vyhovuje něco jiného a ne třeba noční můra jezdit od 21 let věku do 40 s kasičkou z Kralup do Velvar a zpátky.

Samozřejmě ta konkurence vytváří tlak na zvyšování mezd, i když pomalu, a hlavně třeba na "lidské" podmínky, najednou už se nedávaj za trest fírové u ČD na půl roku na posun, točnu nebo kanál..protože takový jedinec velmi snadno odejde jinam.
No a pokud nikdo nebude u velkých firem (ČD osobka) ochoten a schopen zlidštit nástupy, turnusy, budou místnosti jako na snímcích výše..( i když bychom takovoutu hrůzu našli zajisté i jinde, jen se tam víc bojí to sem dát,viz žlutého nocležna v Košicích) tak prostě bude úbytek pokračovat..k údivu personalistů, co většinou nic nepochopili.

EDIT : Naopak poznámka anonyma "personalista" zřejmě z oblasti letecké dopravy mi připadá velmi trefná a k věci).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
rejpálek
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:05:05  
Neregistrovaný host
165.225.72.101
Pane personalisto, "zaručenejma pravdama" o hrůzných poměrech u soukromníka možná přesvědčíte "starý zkušený" z fírcimry, možná i pár zdejších diskutérů. Mne přesvědčí jenom fakta. Kolik strojvedoucích se vrátilo od soukromníka zpátky do konejšivé náruče státních dopravců?

Mimoděk jste mi připomněl film Sexmise. Tak starej já jsem, že si tenhle film pamatuju. :-)

mám docela dost informací z první ruky - jak od pilotů, tak kabinového personálu

A můžete nám něco konkrétního o pracovních podmínkách pilotů a kabinového personálu různých společností napsat? Mám kámoše u Ryanairu a easyJetu a nestěžují si, ani po pátým pivu. Což se ovšem o známejch z ČSA říct nedá. :-)
Pružinskij
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:08:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 4-2015
Stačí si pustit GRAPP a nastavit filtry jen na vlaky ČD Cargo. [ko][sad]
West code was broken.

Pátek, 13. ledna 2017 - 13:10:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1883
Registrován: 8-2005
Kdysi to bylo 100 procent, dnes je to kolik?

Já to rozdělení ČD chápal jako snahu o navýšení podílu na trhu na cca 110%. Jako nový product manager toho chci dosáhnout v naší firmě. [wink]
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
dohlib
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:11:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 8-2014
V GRAPP ale pro normální smrtelníky nákladní vlaky přece nejsou ?
Pružinskij
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 4-2015
Však tady taky nediskutují normální smrtelníci...[wink]
West code was broken.

Mladějov
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9416
Registrován: 3-2007
Hele, ýbrmenši, koukni se na předvčerejší 61020 a pak něco kecej [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Němec_z_ova
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 4-2009
A můžete nám něco konkrétního o pracovních podmínkách pilotů a kabinového personálu různých společností napsat?

To už za kolegu udělal Jan Juračka. Na netu hledejte Paměti starého práškaře. Najdete tam jak ČSA (včetně natvrdlého vedení Tvrdíkem[angry]), společnost z postsovětských republik i společnosti v Asii.
Zajímavé čtení. Dokonce dílko zapadne do zdejší diskuze o čistotě ústroje:

„Každej navijákař je především strojník. Mezi starty, kdy jsou lana transportována od navijáku zpátky na start, obchází naviják s olejničkou a vercajkem a maže a utahuje a opravuje. A ne že tam chrápe!! Kdo je po službě na navijáku čistej, není navijákař. Každej správnej navijákař je špinavej jako prase!!“

Myslím, že je to napsáno přesně[rofl]
Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Mladějov
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:43:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9417
Registrován: 3-2007
Jj, "Paměti starého práškaře" doporučuji !!!
Každopádně sem "kolega" nějaké svoje poznatky a názory dát může, uvítáme.
Starý Vlk
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:49:40  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
rejpálek: Osobně jsem jich znal asi deset. Když pamatuje film Sexmise, jistě také pamatujete působení ministra Římana a jeho melodyboys na tehdy ještě jednotné ČD a hlavně jeho důsledky. Takže víte, že strojvedoucí od ČD neodcházeli, ale byli pro nadbytečnost propouštěni. Výsledky řádění (politických) pohrobků v roce 2005 známe všichni-nucený odchod, sice s odstupným, ale s podmínkou, že návrat k ČD je nemožný. To, že se pak zjistilo kolik strojvedoucích chybí, je otázka jiná. Každá mince má dvě strany a ono "nevstoupíš dvakrát do téže řeky" platí i pro to, co jsem napsal-také se dá říci "udělal jsem hloupost, ale nepolezu zpět, abych nebyl k smíchu". Ovšem tím se nikdo nechlubí, ani po pěti pivech.
Pružinskij
Pátek, 13. ledna 2017 - 14:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1351
Registrován: 4-2015
To, že se pak zjistilo kolik strojvedoucích chybí, je otázka jiná.
Není, to spolu právě úzce souvisí. Vždyť to říděj už čtvrt století furt ty samý kádři.
West code was broken.

Pátek, 13. ledna 2017 - 14:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6701
Registrován: 4-2003
Na netu hledejte Paměti starého práškaře. Najdete tam jak ČSA

To je moc hezký čtení o éroplánech a pilotech, ale jakýkoliv úvahy mimo to je potřeba pečlivě filtrovat.

ČSA samozřejmě nedojely na Tvrdíka (byť ten tomu pomohl), ale stejně jako jiný podobný aerolinky na neudržitelný byznys model a to ostatní se k tomu přídalo. Ostatně největší Aerolinky v EU už loni nebyla Lufthansa, ale Ryanair.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 13. ledna 2017 - 14:48:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3094
Registrován: 3-2010
lidi, co byste chtěli? Jak má Cargo a vůbec železnice jako národní dopravce prosperovat? Stačí se podívat, kdo "řídil" dopravu.
Stráský ,Budínský ,Říman, Moos, Peltrám, Schling,Šimonovský,Řebíček,Bendl,Toman,Slamečka,Bárta,Šmerda,Dobe š,Stanjura,Žák,Prachař,Ťok...
Osmnáct ministrů za dvacetdva roky. O ředitelích ČD ani nemluvě. Divím se, že nějaké vlaky ještě vůbec jezdí...
Mladějov
Pátek, 13. ledna 2017 - 14:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9421
Registrován: 3-2007
No a za koho by národní železnice prosperovala, Jirko ? Jsme zvědavi na vaši odpověď.
rejpálek
Pátek, 13. ledna 2017 - 14:52:57  
Neregistrovaný host
165.225.72.101
„Každej navijákař je především strojník. Mezi starty, kdy jsou lana transportována od navijáku zpátky na start, obchází naviják s olejničkou a vercajkem a maže a utahuje a opravuje. A ne že tam chrápe!! Kdo je po službě na navijáku čistej, není navijákař. Každej správnej navijákař je špinavej jako prase!!“

Jo jo, o tom nemusím číst, to znám osobně. Svazarmovská aeroklubová klasika. :-) Dneska si naštěstí můžu vybrat, jestli chci žít v tomhle nebo v něčem trošku důstojnějším. A to už naštěstí platí i pro dráhu.

Mimochodem, když se tak upínáte k pilotům, zkuste si vzít příklad z jejich ústrojové kázně. On i pan personalista se jistě bude trochu uctivěji chovat ke strojvůdci v bílé košili a kravatě než k neštastníkovi v akčním oděvu.
Pátek, 13. ledna 2017 - 15:35:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3095
Registrován: 3-2010
Mladějov
No a za koho by národní železnice prosperovala, Jirko ? Jsme zvědavi na vaši odpověď.
=================
"Jsme zvědaví"? Kdo je to my? Ale přesto odpovím. Národní železnice by prosperovala, kdyby doprava byla řízena zástupci státu, ne soukromých firem jako Viamont či Skanska, odborníky, ne takovými jako Stráský, který vymetl funkce od předsedy vlády přes dopravu a zdravotnictví až po Národní park Šumava,či politické turisty jako Schling. Nejsem fandou Čapích hnízd za dotace z EU a ani ztrojnásobení obratu VIAMONTU za Řebíčková ministrování...jsem patriot a vadí mi, když soukromníci tahají ucelené vlaky mašinkami, které jim někdo prodal za pár korun a Cargo vyžírá manipuláky , které tolik nenesou, asi jako Jančurův Regio Jet, který jezdí jen tam, kde to sype. Ještě něco? Hádat se s tebou nebudu , ostatní to třeba nezajímá...
Pátek, 13. ledna 2017 - 15:40:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6774
Registrován: 4-2003
Jirkaxxl:Národní železnice by prosperovala, kdyby doprava byla řízena zástupci státu...........


S tímhle šup do Obzoru, či do Zájmů (či spíše nářků) strojvůdce. Tady asi pro tyto zcestné názory nenajdeš moc pochopení [biggrin].
Mladějov
Pátek, 13. ledna 2017 - 15:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9422
Registrován: 3-2007
Asi jste to nepochopil. Takže podruhé : : Já se neptám na ty které NE, těch tady vyjmenováváte hafo, ale když tyhle ne, tak které naopak ANO, které konkrétní osoby doporučujete ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 13. ledna 2017 - 15:56:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5982
Registrován: 5-2002
ČSA samozřejmě nedojely na Tvrdíka (byť ten tomu pomohl), ale stejně jako jiný podobný aerolinky na neudržitelný byznys model a to ostatní se k tomu přídalo. Ostatně největší Aerolinky v EU už loni nebyla Lufthansa, ale Ryanair.

Ovšem žádné jiné aerolinky na západě nejsou v takové [zadnice] jako ČSA... I s respektováním velikosti země, stejně, jestli Luftwafe přepraví kolem 100 mil. pasažérů ročně, AF 46, KLM 30, "malé" Austrian 10 mil. a ČSA 2 - tak je něco nadstandartně špatně, i na poměry státních firem...
Pátek, 13. ledna 2017 - 16:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2255
Registrován: 1-2006
asi jako Jančurův Regio Jet, který jezdí jen tam, kde to sype.

Podle politického školení na fírcimře?
Prozradím Vám tajemství na fircimře nevyzrazené: nejvíce sype doprava objednávaná kraji a MD - jak co do výše úhrady, tak i do její zaručenosti (žádná závislost na tom, jak se nějakým cestujícím Vaše doprava líbí/nelíbí a zda jsou za ní ze svého ochotni zaplatit její plnou cenu).
Však taky proto se této dopravy ČD a.s. drží zuby-nehty a nepříčetně řvou při každém byť jen náznaku, že by se k tomuto struku snad zčásti mohl dostat kdokoli jiný.
Pátek, 13. ledna 2017 - 17:32:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6702
Registrován: 4-2003
HK: V západní Evropě už nejsou Swissair, Sabena, řada dalších je na lasu státní podpory a potácí se léta v problémech (klasický Alitalia) a v zadeli je už pomalu i ta Lufthansa.

Počet cestujících snad nic neříká o smysluplnosti takovýho počínání.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Lexa_karel
Pátek, 13. ledna 2017 - 19:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 12-2009
Hungry bear: a on soukromníkům nefunguje dosyp za zlevněné jízdné garantované státem? Stačí být jenom trochu objektivní, že.
Pátek, 13. ledna 2017 - 19:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7466
Registrován: 5-2002
ad Karel Lexa: Hungry bear: a on soukromníkům nefunguje dosyp za zlevněné jízdné garantované státem? Stačí být jenom trochu objektivní, že.

Karle, neblázni.

Státní dosyp na objednanou je cca 70%.

Študáci u RJ nedělají ani 10%. Kvůli tomu by byznys nikdo nerozjížděl.
Mafie
Sobota, 14. ledna 2017 - 03:19:59  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Mladějov,co není jasné na názoru jxxxl? Když se mění minstři jako špinavé fusekle a každý má svoji "koncepci", dá-li se tak nazvat spřízněná firma či okruh kamarádů, kterým nahrává kšefty, k čemu může doprava vypadat?
Bobo
Sobota, 14. ledna 2017 - 10:26:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13402
Registrován: 5-2002
Študáci u RJ nedělají ani 10%. - v pá+ne bych to viděl na hodně víc %
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Lexa_karel
Sobota, 14. ledna 2017 - 11:02:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1061
Registrován: 12-2009
PŠ: Petře, já samozřejmě nemám podklady soukomých dopravců. Vycházím z veřejné informace, že je nutno věnovat zvýšenou pozornost extrémnímu nárůstu nákladů za študáky. Z rozhovoru s nějakým pantátou vyplynulo, že se jedná především o soukromníky.

Kdesi jsem četl i konspirační teorii, že jsou dopravcem ve velkém nakupovány studentské jízdenky přes internet (nedohledatelné), rozdíl ceny jízdného pak vykazován a vyžadován na státu. Tahle teorie byla dokládána faktem, že přestože je vyprodáno, tak vlak odjíždí s desítkami neobsazených míst (údajně proto, že tzv. "nestihli spoj") - tuhle teorii tady ale určitě odborníci na tuhle oblast vyvrátí jako pomluvu.
Sobota, 14. ledna 2017 - 11:07:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7467
Registrován: 5-2002
Lze to snadno dohledat ve Vyrocni zprave Regiojetu.

O tom, ze by se zneuzival system ja nic nevim a ani nepredpokladam, ze by mi to nekdo sdeloval.
Sobota, 14. ledna 2017 - 11:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2256
Registrován: 1-2006
Kdesi jsem četl i konspirační teorii, že jsou dopravcem ve velkém nakupovány studentské jízdenky přes internet ...

Inu, vzorová konspirační teorie "fírcimra" - nákup jízdenky totiž nespočívá jen v nedohledatelném naklikání na internetu, ale také v zaplacení (což režijkář nezná[happy]), které je dohledatelné zcela konkrétně (neb vždy bankovní převod) a uskutečňuje se reálnými penězi.
Sobota, 14. ledna 2017 - 14:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3096
Registrován: 3-2010
Co je neproveditelného na tom, když by dopravce od sebe "nakoupil" jízdenky a pak na státu za tyto "mrtvé duše" požadoval vyplacení státní kompenzace?
Sobota, 14. ledna 2017 - 15:24:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12766
Registrován: 5-2002
JxL: Co je neproveditelného na tom, když by dopravce od sebe "nakoupil" jízdenky a pak na státu za tyto "mrtvé duše" požadoval vyplacení státní kompenzace?
Technicky to proveditelné je, ale legislativně to splňuje skutkovou podstatu podvodu. A protože je platba přes internet celkem dobře dohledatelná, tak je pachatel tohoto podvodu usvědčitelný a tudíž to nikdo normální dělat nebude (což samozřejmě nijak nezabrání tomu, aby se to šířilo jako "zaručená zpráva" po fírcimrách a jiných blafárnách)...


(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Sobota, 14. ledna 2017 - 15:34:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2259
Registrován: 1-2006
Co je neproveditelného na tom, když ...

No třeba zdokumentovaný tok peněz, kterým jsou jízednky placeny.
Sorry, ale tahle konspirační fantasmagorie opravdu může napadnout jen režijkáře, který jiné jízdenky zná maximálně z vyprávění.[ko]
Sobota, 14. ledna 2017 - 15:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3097
Registrován: 3-2010
Hajnej

A protože je platba přes internet celkem dobře dohledatelná, tak je pachatel tohoto podvodu usvědčitelný a tudíž to nikdo normální dělat nebude
===================================================
Vážně? To bychom museli žít v právním státě a ne v Kocourkově.. Tady mizí v černé díře miliardy, které jsou snadno dohledatelné a nic se neděje.
Sobota, 14. ledna 2017 - 15:58:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 738
Registrován: 5-2002
Jirkaxxxl:
"Tady mizí v černé díře miliardy, které jsou snadno dohledatelné a nic se neděje."
Tak šup sem s jedním konkrétním příkladem, ať můžeme pokývat hlavou, že máte pravdu...
Sobota, 14. ledna 2017 - 16:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3099
Registrován: 3-2010
Sants
Konkrétní příklad? O tvoje kývání hlavou nestojím, tudíž konkrétní příklady si vyhledej sám, není to tak složité, když to opravdu chceš a tohle je tenký led . Když nechceš chápat, je i ten konkrétní příklad stejně prdlajs platný. Ale doporučím ti třeba chvilku pátrat na netu, kdo všechno má účet nebo účty třeba na Kajmanských ostrovech, kde žije asi 50 000 lidí, ale registrováno je tam kolem pěti set bank. Kdo hledá, najde, kdo chce, pochopí. Po Klausově amnestii, která omilostnila lumpy, kteří již byli za miliardové podvody jednou nohou v kriminále jsem přišel i o ten zbytek iluzí, že v téhle zemičce existuje snaha postihovat skutečné zločince a ne ty, co na jejich lumpárny poukazují...
Sobota, 14. ledna 2017 - 17:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 740
Registrován: 5-2002
Děkuji za nabídku k tykání - ale zůstal bych u vykání, já na ty soudružský způsoby moc nejsem...

Takže zpět k věci - vytáhl jste Kajmanské ostrovy: to máte pravdu, že tam se skryje lecjaká nepravost; ale to je přesně ten příklad NEDOHLEDATELNOSTI. Takže argumentujete poněkud proti sobě; na podporu svých tvrzení byste měl dát nějaký příklad dohledatelných ulitých protiprávních peněz.

Ale stejně mě pobavila představa, jak mají soukromí dopravci ročně statisíce zákazníků, kteří si kupují studentské jízdenky a platí je z účtů na Kajmanech...[wink]
Pu dingo
Sobota, 14. ledna 2017 - 17:57:36  
Neregistrovaný host
88.100.171.254
příklad NEDOHLEDATELNOSTI.

Dohledat lze téměř vše, ale je zájem? [crazy] Vždyť by si případní dohledávači sami podkopli židli. [andel]
Sobota, 14. ledna 2017 - 18:23:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3100
Registrován: 3-2010
Sants, klidně mi můžeš vykat, třeba i onikat, já si na tyhle maloměšťácké móresy převzaté ze seriálů jako Sanitka nepotrpím. Jinak, ty Kajmany jsem nevytáhl já , ty objevil Kryštof Kolumbus.Na svém tvrzení nic kontradiktivního neshledávám a určitě jsem netvrdil, že studentské jízdenky se platí z účtů na Kajmanech. Tam a i jinam jdou až zisky z těch podvodů. Opravdu nehodlám diskutovat s někým, jehož preferencí je vykání. Nazdar.
to je peklo
Sobota, 14. ledna 2017 - 18:44:01  
Neregistrovaný host
37.48.3.232
A ted si predstavte, ze mate nastoupit do vlaku , kterej ridi takovej matros jako je tady jirka. Gentleman , rozvaznej, dusevne vyrovnanej , nad vecma premejsli [happy]
Sobota, 14. ledna 2017 - 20:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4137
Registrován: 8-2012
tudíž konkrétní příklady si vyhledej sám, není to tak složité... ale vy je vyhledávat nebudete, protože si tu jen defekujete do úst, že?
"Já mám pravdu, ale důkazy si najděte sami" [rofl][biggrin]. Asi nechcete, abychom nalezli a pochopili... ale daleko pravděpodobněji je to zas jen výstřik "jeden fíra povídal", protože jinak nevidím důvod, proč byste nám jednoduchý příklad o ulejvání podvodných prachů Regiojetem na Kajmany nemohl vyhledat vy.
Prostě žádný není, viďte?

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 14. ledna 2017 - 20:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4534
Registrován: 9-2011
To musí fakt bejt vysoce zisková činnost, v páteční špičce skupovat za vlastní peníze místa ve svým vlaku a inkasovat doplatek, namísto toho, abych to místo prodal a kromě doplatku inkasoval i platbu od cestujícího.

Ale je mi to jasný: ty neobsazený místa skoupil Elvis Presley, Jura Gagarin, Julek Fučíků, Lochneska a podobní [proud]
Pezos
Sobota, 14. ledna 2017 - 21:07:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Registrován: 4-2014
Mimochodem, co povinný desítek státu z prodané jízdenky (čti DPH)?

Dopravce si "koupí" jízdenky za vlastní peníze ale musí za ně odvést DPH - nebo ne?

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
Sobota, 14. ledna 2017 - 21:25:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2261
Registrován: 1-2006
Takovéto nepohodlné prkotiny se na desetiminutovkách třídní nenávisti neřeší [ko]
Lexa_karel
Sobota, 14. ledna 2017 - 21:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 12-2009
Vidím, že já jsem šlápl do vosího hnízda, ale odnáší to Jirka.
Tak já ten systém pochopil následovně:
provozuji dopravu na vlastní riziko mezi Prahou a Ostravou. Místním diskutérům asi není nutno vysvětlovat, že obvykle nemám plnou obsazenost v obou směrech. Mám ale možnost na poslední chvíli nakoupit studentské jízdenky na volná místa - k tomu si sjednám spřízněné osoby, se kterými se vyrovnám bokem třeba smlouvou o dílo (prostě něco s minimálním zdaněním). Předpokládám správně, že stát mi zaplatí rozdíl mezi študentským jízdným Praha - Ostrava a mými náklady na jeho cestu a že to není zanedbatelná částka?
Kdo může zkontrolovat, že zakoupená jízdenka byla využita a kým? NIKDO! Asi bude lhostejné, zda bude nakoupena v hotovosti nebo přes internet těsně před odjezdem, abych fiktivními studenty obsadil prázdná místa ve vlaku (která mi doplatí stát).

Je to možné a výhodné ??
Sobota, 14. ledna 2017 - 21:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2836
Registrován: 8-2010
Konspiračním teoriím nefandím, ale skutečně se mi v RegioJetu už stalo, že rezervační systém neodpovídal skutečnosti. Třeba mi to ukazovalo poslední dvě místa v Astře, ale skutečnost byla taková, že zhruba čtvrtina míst co se ukazovala jako obsazená obsazená nebyla. Zajímalo by mě proč. Je mi divné, že by tolik lidí na svůj vlak nedorazilo nebo nestornovalo jízdenku.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Sobota, 14. ledna 2017 - 23:26:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2263
Registrován: 1-2006
Takže teď už víme, co by "modří zaměstnanci" dělali, kdyby byli Jančurou - aneb Hurvínkovy představy o válce (podnikání) v "plné palbě" [ko]
Neděle, 15. ledna 2017 - 06:40:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3480
Registrován: 7-2011
Lexa_karel:
"Je to možné..."
Domnívám se, že ano.

Lexa_karel:
"...a výhodné ??"
Myslím, že nikoli, že se to ve výsledku nevyplatí. Samozřejmě je nutno uvažovat v rovnici zisk/ztráta, kdy proměnné jsou výdělek, riziko prasknutí, složitost operace, její výhodnost a podobně (zkrátka poměr "cena/výkon").
Neděle, 15. ledna 2017 - 07:54:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 7-2014
Aleš Leisk: Ale je mi to jasný: ty neobsazený místa skoupil Elvis Presley, Jura Gagarin, Julek Fučíků, Lochneska a podobní [proud]
Slovy Vlasty Buriana ....hudba od 105, archanděl gabriel.....atd [happy]
Smithers
Neděle, 15. ledna 2017 - 08:13:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 522
Registrován: 12-2007
http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/stat-si-posviti-n a-stamilionove-studentske-slevy-nasel-u-dopravcu-chyby-1326587
...čili se to zjevně děje.